Új elektromos pickup érkezik Európába

2024.09.20. 10:15

  • A SAIC almárkája, a Maxus még idén beszállhat az európai pickup piacra.
  • Ez lehet az első itt kapható elektromos pickup.
  • A Maxus eTerron 9 nagyobb a Ford Rangernél.

A kínai autóipar tovább terjeszkedik Európában, most a SAIC egyik almárkája, a Maxus jelentette be az IAA rendezvényen, hogy az öreg kontinensen is kapható lesz elektromos pickupjuk, az eTerron 9.

Jelenleg azon a pár importált Cybertruckon és F-150 Lightningon kívül csak a Maxus elektromos pickupja kapható Európában, pontosabban a Maxus T90EV. Ezen kívül az Isuzu D-MAX-ból és a Hiluxból is lehet számítani elektromos verzióra, a Rangerből pedig plug-in hibrid lesz.

A Maxus eTerron 9 egy alvázas felépítésű pickup, amiben két elektromotor működik, teljesítménye 442 lóerő, vontatási kapacitása pedig 3,5 tonna. Egy 102 kWh-s akkumulátort szereltek bele, amivel a WLTP-hatótávja 430 km. Az autó tömegéről viszont nem nagyon lehet információt találni.

Legnagyobb töltési teljesítménye 115 kW, így 20-ról 80 százalékra 40 perc alatt lehet feltölteni. V2L képes az eTerron 9, így egyszerre több eszközt is lehet róla működtetni - azt viszont nem részletezték, hogy milyen és pontosan mennyi csatlakozó van a pickupon.

Az eTerron 9 elsősorban a méreteivel, tárolóival lehet igazán versenyképes: 5,5 méter hosszú, amivel a Ford Rangernél (140 mm-rel) és a Toyota Hiluxnál (175 mm-re) is nagyobb. A plató terhelhetősége csak 620 kg, ezzel jócskán elmarad a belső égésű versenytársak 1 tonnájától, hossza azonban akár 2,4 méter is lehet, ugyanis gombnyomásra előrebillen a hátsó üléssor, ezzel a kabinba is benyúlhat a rakomány. A pickup légrugós elöl-hátul, ami segítség lehet a pakolásban és az utazásban.

Az első ülések teljesen vízszintbe helyezhetők; így egy 1,7 méteres ágyat kapunk. Ezen kívül húsz tárolórekeszt találunk a kabinban, a pickup elektromos mivolta miatt pedig egy 236 literes első csomagtartónk is van. A beltér egyébként prémium hatást kelt, az első ülések fűthetők, szellőztethetőek, valamint masszírozhatnak is.

A tervek szerint a Maxus eTerron 9 értékesítése még idén, a negyedik negyedében veszi kezdetét.