Beszánthatja legvitatottabb modelljeit a Mercedes

2024.09.27. 06:02

  • A kupésított SUV-k nagyon megosztják az autós közösséget.
  • A Mercedes-Benz két ilyen modellje nem fogy túl jól.
  • A német gyártó ezért a kupé-SUV-k beszántását fontolgatja.

Bár az SUV-k önmagukban is megosztják az autós társadalmat, a kupésított verzióiknál kevés ellentmondásosabb dolog létezik az autóiparban. Elvégre az egyik legtöbbet hangoztatott érv az SUV-k mellett, hogy a nehéz súly és a nagyobb légellenállás ellenére legalább bőséges a csomagterük és tágas a belsejük. A kupé-SUV-knál viszont pont ez a két pozitív tulajdonság szenved csorbát.

4


Mindez az eladásokon is meglátszik – a Mercedes-Benznél legalábbis biztosan. A német gyártó jelenleg két kupé-SUV-t kínál: a GLC Coupét és a GLE Coupét. Ez a két változat azonban mindössze a 10-15 százalékát adja a modellek teljes eladási számainak. Kínában ennél is rosszabb a helyzet: ott 6 százalék körüli az arány.

A gyenge eladások mellett az is probléma, hogy az opcionálisan választható karcsúbb tetővonal a gyártási és fejlesztési költségeket is alaposan megnöveli, ez pedig a jelenlegi nehéz helyzetben nem igazán fér bele az európai autógyártóknak.

Ezek után nem meglepő, hogy a német Handelsblatt értesülései szerint a Mercedesnél éppen a kupé-SUV modellek beszántásán gondolkodnak. Az újság által megkérdezett belsős források szerint jelenleg három opciót fontolgatnak az illetékesek: vagy teljesen megszüntetik a két kupé-SUV modellt, vagy egyetlen új modellben gyúrják össze őket, de végső soron az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy végül mind a kettő maradhat. Utóbbi lehetőség tűnik azonban a legkevésbé valószínűnek.