Akkumulátor-nagyhatalom szeretne lenni Spanyolország is, megkezdték az udvarlást

2024.10.09. 06:24

  • Spanyolország szeretne sokkal nagyobb szeletet magának az akkumulátorpiacból. 
  • Egy Stellantis-üzemhez nyújtanának támogatást, ám az autógyártó még nem döntött. 
  • Közben a VW ottani akkumulátorüzeme a korábbinál nagyobb összeget kap a madridi kormánytól. 
GettyImages-1753437397

A spanyol kormány jelentős támogatást nyújtana a Stellantisnak egy akkumulátorgyár létesítéséhez Zaragoza közelében. Az ipari miniszter bejelentése szerint 133 millió eurós támogatásról van szó, amely része egy átfogó programnak az elektromos járművek és akkumulátorok gyártásának ösztönzésére - idézi a Reuterst a portfolio.hu.  

A spanyolok abban bíznak, hogy a támogatás meggyőzi a Stellantist a projekt megvalósításáról, ami jelentősen megerősítené Spanyolország pozícióját az európai autóiparban. A madridi kormány célja, hogy Spanyolország vezető szerepet töltsön be az európai autóiparban. Ezzel összhangban egy másik gigagyár támogatását is növelik a spanyolok: a Sagunto városában tervezett, a Volkswagen akkumulátorgyártó leányvállalata, a PowerCo tulajdonában lévő projekt támogatását 98 millió euróról 152 millió euróra emelkedik. 

A Stellantis egyelőre nem hozott végleges döntést az akkumulátorgyártó komplexum megépítéséről a Figuerelasban található autógyára mellett. A tervezett beruházás, amely a Debrecenben is megtelepedő kínai CATL-lel partnerségben valósulna meg, mintegy 3000 új munkahelyet teremtene és közel 2,5 milliárd eurós befektetést igényelne.

A Stellantis szóvivője a Reuters megkeresésére elmondta: "Üdvözöljük a kormány döntését, de a projekt még az összes hatósági jóváhagyás teljesítésétől függ. A megfelelő időben bejelentést fogunk tenni."