Nem verték nagy dobra, de ismét kisiklott egy vonat a Keletiben

2024.10.21. 12:36

  • Hétfő reggel kisiklott egy vonat a Keleti pályaudvaron.
  • A MÁV hivatalos közleményében az esetre egyszerű műszaki hibaként hivatkozik.
  • Két hónapon belül ez a második kisiklásos baleset a Keletiben.

Hétfő reggel ismételten korlátozásokra számíthattak a Keleti pályaudvarra tartó utasok, ugyanis két hónappal az előző kisiklásos baleset után újra kisiklott egy vonat a pálya elhasználódásának következményeképp. A vonat alatt eltört egy kitérő – köznyelvben váltó – csúcssínje, azaz az az eleme, amelynek mozgatásával a vonatok irányát változtatni lehet. A balesetben személyi sérülés nem történt, a vonaton utasok nem voltak.

A MÁV reggeli közleményében a kisiklás nem szerepel, csupán műszaki hibára hivatkoznak, ám Vitézy Dávid Fővárosi képviselő, közlekedési szakember Facebook oldalán olyan képek jelentek meg, amelyek egyértelműen balesetre engednek következtetni.

A Keleti pályaudvaron két hónapon belül másodjára történik olyan baleset, ahol a pálya állapota miatt siklik ki egy szerelvény, korábban Augusztus 26-án egy utasokkal teli nemzetközi Intercity siklott ki a Keleti pályaudvarra bevezető vágányok egyikén, akkor csupán a szerencsén múlt hogy nem történt tragédia.

A budapesti fejpályaudvarok felújításának halaszthatatlansága egyébként régóta tény az illetékes Építési és Közlekedési minisztérium (ÉKM) számára, ám Lázár János miniszter a beruházások előkészítését 2022-ben „magas érdeksérelemmel” leállította.