Vadállat, olcsó verseny-Lada

Totalcar Erőmérő: Lada 2107 versenyautó – 1989.

2020.12.04. 19:23

Ötven éves volt idén a Lada, 1970-ben indult és sokáig változatlan alapokon gyártották az autókat, köztük ezt az 1989-es, 2107-et is. Az autó megmenekült a pusztulástól: low-budget versenyautó lett belőle, mi pedig kíváncsiak voltunk, mit mutat az Autokorbel profi, hitelesített mérőpadján, erősen tuningolt motorral.

Mára ott tartunk, hogy a Lada-kultusz talán nagyobb Magyarországon, mint az ex-Szovjetúnió bármelyik országában. A márka ötven éves évfordulóját a Totalcar is megünnepelte, de a COVID erre is rányomta bélyegét. Az egyik nekem nagyon tetsző cikk a “fertőzésről” szól, a legtöbb információval pedig Meleg Norbert szolgált, saját írásában.  Nyilván a versenyautók sem maradhatnak ki - a képi világukról Papp Tibor írt.

Nem tudnám abbahagyni a linkelést, annyi irodalma van a márkának, és eddig csak a magyarokat soroltam. Aki mostanában kerül a Ladák közelébe, annak a felkészüléshez és a gyakorlati tapasztalatok megszerzéséhez a zsiguli.hu is megfelelő forrás lehet, az oldalon rengeteg amatőr tuning- és szerelési ismeretet gyűjtöttek össze.

Korábban nekem is voltak Ladáim. Sokat kísérleteztem velük, rugók, stabilizátorok, váltók, futóműállítások, sper, áttételek... Hatalmas tudást adhatnak ezek, ha szisztematikus a cserélgetésük, összehangolásuk. Miért? Mert olcsó a műfaj, sok dolog állítható és építőszekrény-elvű, vagyis utat enged a kreativitásnak. Megérne egy cikket az is, hogy milyen antituning megoldások születtek már, szerintem ebben is a Lada vezet - a motortól, a felfüggesztésen át a futóműig – bármit el lehet rontani.

Az Erőmérő mai epizódjának autóján kevés dolgot rontottak el, talán semmit.

sajat
Fotó: Totalcar

A szovjet 124-es Fiat modernizált változata a 2107 típus, amelyet 1982-ben mutattak be. Talán ma erős faceliftnek mondanánk csupán a 2101-hez képest, hiszen műszakilag alig változott, de az esztétika kétségtelenül sokat módosult. Gyuriék autójának alapja egy 1989-es példány, amely egy kis felújítás mellett versenyautóvá alakult át. Gazdája szinte mindent elmond erről a mai Erőmérőben, és látszik az is, hogy folyamatosan fejlesztik a low budget elv mentén. Elsősorban szlalomversenyeken használják az autót, olykor nyerni is tudnak, vagy abszolút időt menni. 

Begurult egy kívülről szinte széria kinézetű Lada az Autokorbelhez, de hangja hamar elárulta rendeltetését és már a görgőkön áthajtva sem egy volgai hajó hullámzását tapasztaltuk. Sokkal inkább a Bajkál-tó jegére dobott kő mozgására hajaz ezzel a futóművel. A műsor történetében mértünk már Ladát – szériát is és piszkáltat is, most viszont a félprofi versenytuning-kivitel következik.

Kerülhet-e 10 millióba egy Lada? Simán! Csak egy motor kovácsolt belsővel simán 2 millió forint, sőt, lehet több is. Befecskendezés, hatfokozatú szekvenciális váltó quickshift-tel, sportrendszám, homológ belső, bukócsövezés, és máris ötmillió fölött járunk, bőven. Sok pénz ez? Mihez képest? A Bentayga mellé belefér. Kellene még valami fékrendszer, felnik, új gumik...

A fenti levezetés csupán elmélet, mert ennek az autónak az esetében mindez okosan lett kiválogatva. Gyári motorbelső, a legolcsóbb H-sémájú, körmös kapcsolású (helytelenül: tolós) váltó, gyári lengőkarok, futómű. Egyedi rugók, stabilizátorok, karburátorok, használt és keveset futott gumik, illetve felnik. Ezzel lehet jóárasítani és még eredményt is elérni. Hogy mégis milyen szakágban lehet így menni? Erről szól a Totalcar korábbi videója.

Hogy rávilágítsunk a motortuning mérhetetlen zsákutcájára, kiválasztottunk egy paramétert: az előgyújtást, amit változtattunk. Két karakterisztikát vettünk fel: egy meglévőt és egy négy fokkal csökkentett értékűt. Ezzel szeretnénk bemutatni, hogy milyen óriási hatása van egy ilyen paraméter módosításának; vagy inkább, a másik oldalról szemlélve – a nem helyes beállításnak. Ezúttal kétszer mértük meg a versenyautót az Erőmérőben.

Kommentelni Youtube-on, a videó alatt lehet. Akár azt is megírhatod, hogy milyen autóra lennél kíváncsi hetente jelentkező sorozatunkban. Ha pedig jelentkeznél, itt teheted: 

Korábbi epizódok:

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, vizsgáltassa át szakemberrel!
Ismerje meg TotalCheck használtautó-átvizsgálási szolgáltatásunkat.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.