Brangelina, jó vicc...

Kia Stonic 1,0 T-GDI Aut - 2020.

2020.10.12. 06:08 Módosítva: 2020.10.13. 10:37

A Kia szerint van értelme. Mármint volt, mielőtt egybeoperáltak két szót, a speedet és a tonic-ot: S+Tonic. Remélem nem az kötötte össze őket, hogy mindkettő keserű. Amennyiben persze nem a proletariátus kokainjára gondoltak, hanem a sebességre, még kevésbé értem, de nem ez lesz az első ilyen keserves névadás.

Vegyülékszó, angolul portmanteau word, ami a bőrönddel tán a vegyülésnél is jobban kifejezi, hogy időnként össze nem illő dolgokat hajigálnak egybe. Nálunk annyira nem megy, de angolszász nyelvterületen mintha jobban kedvelnék, mert milyen vicces, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie együtt Brangelina, a bombay-i Hollywood Bollywood, a nagyvárosi (metropolitan) látens meleg metroszexuális, a bénán angolul beszélő spanyolajkú pedig Spanglish, hiába beszélnek angol anyanyelvűek spanyolul még annál is sokkal nevetségesebben. Néha az autóipar is használ vegyülékszavakat, ha végképp semmi nem jut eszébe. Így jött a Renault Twingo (twist és tango), meg a Volkswagen Tiguan (tigris+leguán) is.

Az emelt, prémium Kia Rio tehát speed-tonic alapon lett Stonic, magyarok számára sajnálatosan kihagyott ziccer, hogy nem Kia Fast lett, mert akkor odaállíthatnánk virtuális koreai káromkodás-garázsunkba egy Hyundai Getz mellé. Ha izgulni akarsz, ki a gyilkos, feltétlenül ugord át a következő mondatot, mert elszpojlerezem a filmet: a Kia Stonicnak semmi értelme: vonzó megjelenésű, túlárazott hülyeség. A hangsúly a vonzó megjelenésen van, mert nem csak a Stonic, de az egész kompakt crossover kategória annyira vonzó megjelenésű, hogy ez most a piacvezető autókategória Európában, évi 1,1 millió eladott autóval. Ha nincs kompakt crossovered, hát legyen, de nagyon gyorsan.

A kompakt crossovereket ráadásul sokszor nem is a kompakt platformra építik, így a Stonic sem egy emelt Ceed, hanem Rio. A Mazda CX-3 sem egy 3-as, hanem egy 2-es. A Nissan Juke, Renault Captur, Mazda CX-3, Fiat 500X mind megannyi kompakt átkúrás, hiszen ezek egyáltalán nem az adott márka kompakt (C szegmens, the artist formerly known as Golf Kategória) modelljeire épülnek, hanem a kisautókéra. A Juke a Captur és az 500X nem is fáj, de legutóbb a Mazda CX-3-on hosszan derpegtem, de annyira, hogy a cikk címe is A GVH helyében átkereszteltetném CX-2-re lett.

Az álkompaktok között a Captur nem is annyira ál-, amennyiben hat centivel hosszabb a tengelytávja (2639mm), mint a Stonicnak (2580). Hát igen, a Mazda CX-3-é még egy centivel kisebb. Senkit nem lep meg, hogy a Mazda ára ezzel együtt ott indul, ahol a Stonic végződik (7,2 millió HUF), bár ez abból a szempontból csalóka, hogy Mazdából évek óta nincs fapados, és a kisautóikban gyakorlatilag minden benne van. A Captur meg nagyjából annyival kerül többe, amennyivel nagyobb.

A Stonic tehát olyan, mint az XCeed, csak kisebb, és talán kicsit kevésbé idegesítő, mennyire elrontja a rugózást az az egy-két centi futóműemelés, mert a Rio rugózása sosem volt olyan finom, mint a Ceedé. Ugyanakkor a Kiák formaterve kivétel nélkül nagyon erős, és ez a pimpelt Kiákra hatványozottan vonatkozik. Amit a minibakancs műfajból ki lehet hozni, ki van. Tökéletesek az arányok, főleg hogy itt az arányokat nagyrészt utólagos feketítésekkel csinálták - ha a küszöb alja is színre lenne fényezve, jó esetlenül nézne ki az autó. A domborítások, vastagítások, illesztési hézagok, meg a sallang, mint a szépen dizájnolt tetősín, meg a cápauszony antenna szintén egyszerre ígérnek szép, dögös, minőségi autót.

Jó az orra - az aktuális divattól eltérően nem érnek a lámpák a hűtőrácshoz, de nem is kell szolgai módon minden divathullámra felülni. Az is jól jön ki, hogy a hűtőrácsot gyakorlatilag belemezelték, mint a villanyautókon - úgy látszik, a Kia háromhengeres alapmotorja és a klímahűtő a lökhárító alatti nyíláson is kap elég levegőt. A fényszóró színhőmérséklete eléggé elüt a ledes menetfény sárgájától, pedig egy ledes lámpa talán már olcsóbb. De valószínűleg így lehet a szalonban a vevőt a drágább modellek felé terelni. A hátulján szép lett a nagy lemezfelület, a lámpák is a szokásos Kia-minőség, főleg ha megjelenik a piros csíkozás.

A beltér bátran a kategóriatársak mellé rakható, de nagyon látszik a törekvés, hogy nem szabad a drágább Kiák sarkára lépni. Még akkor is, ha alapárilag a Stonic már feljebb kezdődik, mint a Ceed. Mert ugye ott lesz még az XCeed, a Sportage, a ProCeed, Optima már sajnos nincs, csak kombiban, meg a Sorento... A beltér lényegesen nagyobb, mint egy Swifté - főleg hátul, ezt a Rio kapcsán már alaposan leteszteltem. Ha kisautó kell, a driver's car nálam egyértelműen a Swift, családi autónak viszont a Rio az alkalmas - az évszázad vétele címre is esélyes, pedig még csak 2020 van. Szóval a Stonic és a Rio hátul szinte kényelmesebb, mint elöl. Nincs terpeszkedés, de hiszti sincs, viszont a vezetőülés ülőlapja továbbra is kicsi. Nekem legalábbis, széltében.

352 literes a csomagtartó? Lehajtott ülésekkel 1155, majdnem annyi, mint a Range Roveré magában. Ez van. A csomagtartóval semmi baj, bár kell egy plusz fenéklemez, hogy sík legyen, a motor hangja viszont tényleg határeset. Emlékeztem, hogy ronda hangja van, de le kellett mennem a garázsba megnézni a forgalmit: nem, nem dízel. Nincs is belőle dízel, csak a literes benzines kisturbó, és ugyanaz 48 voltos lágy hibrid rendszerrel, de a hangja, amikor beindítod, minden, csak nem lágy. Valószínűleg azért hittem dízelnek, mert ilyesmit még nem hallottam; alapjában kellemetlen élmény, az meg eddig általában dízel volt. Fémes, csettegő vartyogás - most már tudom, hogy ez a Hyundai/Kia literes benzines kisturbója.

A háromhengeres kisturbó mint műfaj számomra a teljes zsákutca. Amibe az átgondolatlan környezetvédelmi szabályozások navigálták bele az autóipart, mi fogyasztók meg itt állunk a pénisz rosszabbik végén. Majd legközelebb kevésbé hülye politikusokat választunk. Hahaha. A háromhengeres, egyliteres kisturbó hamar, 1500-as fordulaton alád teríti a 172 newtonméteres nyomatékszőnyeget, sétálj rajta végig, de a duplakuplungos automata valahogy megriad a vörös plüsstől, és egy ideig nem mer rálépni, ha meg végre elhatározza magát, meg is bokrosodik tulajdon merészségétől. Csak a tökéletes gázpedál-állást szereti, fölötte és alatta valahogy hülyén viselkedik, furcsa módon még a - szerinte - túl finom gázadásra is. Padlózásnál meg úgy viselkedik, mint a tengerimalacok, amikor bedobok közéjük egy csokor kákicsot: lehet, hogy elkezdik enni, de simán a házukba is rohanhatnak rémült visítással.

Szóval hülyeség. Ez van. Ha meg lehetne csinálni értelmesebben ezt a fokozatbekészítés-turbónyomásépítés-váltás hármast, biztos megcsinálják. Ötmillióról indul - félmillióval drágább, mint egy Rio. Kétszázezer az értelmes fényezés (alul piros felül fehér) felára, a 16 colos alufelnik ingyen vannak, holttérfigyelő, keresztforgalom-figyelő, bezáródó külső tükrök parkradarral csomagban 250 ezer, és kész: 5,9 millió. Ez már Ceed-árban van, szóval valószínűleg protesztből veszed, mert nehogy már Vitarát.

Volna még platinum felszereltségben napfénytető, meg navi. Ez a csúcs-Stonic, mindennel. Annak alapján, amit az XCeedről írtam, meghasonlás lenne, ha lelkendeznék érte, szerencsére ugyanolyan hülyeségnek tartom, mint eggyel nagyobb crossover testvérét. De persze nálam is volt már szempont életemben, hogy olyasmit vegyek, ami legalább egy kicsit különleges. 7,2 millióért amúgy már van Sportage, ami nem kicsi, hanem nagy. 1,6-os 132 lovas benzinmotorral, fűtött bőrkormánnyal, parkradarral, szóval ha ahelyett választod a Stonicot, okvetlenül ikszelj be az extralistán egy diliflepnit is.