Ha hiszed, ha nem, az elektromos a csúcs!

Bemutató: Mercedes-Benz G 580 - 2024.

2024.10.05. 07:15

Csak az autóbuzikat sajnálom, akik azért vágynak egy G-osztályra, mert egy legenda, ami 45 éve ugyanúgy néz ki, és minden benne van, amiért egy Mercit szeretni lehet, sokan mégsem álmodoznak ilyenről, mert még maffiózónak vagy újgazdagnak hinnék őket. Pedig tényleg van miért rajongani, most itt a tisztán elektromos változat, ami úgy menti át a jövőbe a koncepciót, hogy többet tud, mint a végsőkig kitartó V8-as.

Az iráni sah álma

Az eredettörténet szerint az utolsó iráni sah, Mohammad Reza Pahlavi, a cég részvényese volt a Geländewagen, vagyis a terepjáró Mercedes ötletgazdája. Felvetését Stuttgartban is jó üzletnek tartották, mert nemcsak luxuslimuzinokat, hanem teherautókat, buszokat és munkagépeket is gyártottak, mint az Unimog. A katonai megrendelésekre számító németek 1972-ben kezdték meg a fejlesztést, amibe bevonták az összkerékhajtási rendszerek grazi specialistáját, a Steyrt is. Így lett Ausztria a G-osztály otthona, ahol 1979 óta folyik az ikon gyártása és fejlesztése.

Pahlavi végül már nem rendelhetett belőle, mert mire piacra dobták, elüldözték az országból, és először a német hadsereg is inkább a Volkswagen Iltisre szavazott, mert nem volt olyan drága, mint a Mercedes. Bár végül több ország hadserege is rendszeresítette, az utcai autókra is egyre nagyobb volt az igény. A kilencvenes években okosan luxusterepjárót faragtak belőle, ami egy új karrier kezdetét jelentette. A Mercedes azt ígéri, hogy ha eljön az idő, a G-osztályból fog utoljára kihalni a V8-as, ettől függetlenül nem tartottak ördögtől valónak egy tisztán elektromos változatot.

De miért nem EQG?

A 2021-es müncheni mobilitási kiállításon bemutatott EQG tanulmány neve jól hangzott, mégis dobták ezt a típusjelzést, mert nem akarták összemosni az EQ sorozattal. Joggal feszegethetjük, hogy ennek mi a pontos oka, de értsük jól, ez nem egy elektromosnak született típus, hanem a már jól ismert G-osztály elektromos változata, a továbbra is kapható benzines és dízel mellett, ezért a becsületes neve G 580, vagy ahogy a gyári kommunikáció hivatkozik rá, G 580 EQ technológiával. Lehet, hogy ez kissé erőltetetten hangzik, de várd ki a végét!

Miközben pontosan tudják, hogy a vevők 10 százaléka használja terepen a G-osztályát, ahelyett, hogy alibiből és minél több meglévő részegységből összeraktak volna egy divatos, de haszontalan szabadidő-autót, egy zsák nagy címletű pénzt költöttek el, hogy a G-osztály villannyal is ugyanolyan hiteles legyen, mint dízel- vagy benzinmotorral. Egyébként azért nem készült eddig szimplán hátsókerék-hajtású változat, mert nagyobb presztízsveszteség lenne, mint egy elsőkerekes BMW. A falon tartott karddal sem harcolnak, mégis van egy üzenete...

Vigyáznak az akkura

Szóval fogták a karosszériát meg a nettó 116 kWh-s akkumulátort, és terveztek hozzá egy új létravázat, amiben az akku nem teherviselő elem, sőt, minden külső behatástól meg kellett védeni. Nem egyszerűen a portól és a víztől, hanem az ütésektől is, ezért kapott egy karbont is tartalmazó, 26 mm-es kompozit pajzsot, ami 57,6 kiló, több mint 50 csavarral van felfogatva, és a teherbírása közel 10,5 tonna egy 5x5 cm-es felületen. Ezt úgy képzeld el, hogy három egymásra pakolt G 580-ast is elbírna, és durvább erőhatás esetén is csak 18 mm-nyit képes behorpadni.

A 12 modulból és 216 cellából álló, kétszintes kialakítása miatt két hővezérlő egységgel és egy kiegészítő hűtő komponenssel beépített lítium-ion akku önmagában 727 kg. Ez sejthetően nagyon nagy, egészen pontosan (vezetővel együtt) 3085 kilós tömeget jelent autónként, és ezt is présöntött alumínium, illetve extrudált elemekkel érték el. Maga a vázszerkezet így nagyjából 300 kilót nyom, és konfigurációtól függően 50-60 százalékkal merevebb, mint egy belső égésű motoros G-osztályé. Csak a karosszéria nyolc felfogatási pontján nem változtattak.

Meddig jutunk vele?

Maga a karosszéria sem egyezik meg teljesen a frissített W465-ösével, ugyanis az N465-ös gyári kódot viselő elektromos G 580 magasabb motorháztetőt kapott, ami a szélvédő fölötti légterelőre küldi a levegőt. Ezen kívül az A és D-oszlopok aerodinamikáján is változtattak, a hátsó kerékjárati ívben egy levegőbeömlőt alakítottak ki, egyébként maga a haspajzs is egy aerodinamikai elem. A 18-tól 20 colosig elérhető felnik közül is a jobb légellenállásúak választhatók hozzá, plusz a világ első létravázas villanyautója fekete hátterű, megvilágított maszkkal is megkülönböztethető.

A hátán sem pótkereket hordoz. Még mit nem? Felesleges súlyt cipelni? Abban a csinos kis dobozban a töltőkábelnek jut hely. Még nem is mondtam, hogy a 11 (AC) vagy 200 kW-tal (DC) tölthető G 580 a WLTP szerint 434-473 kilométernyi hatótávra képes, ami a modern villanyautók világában magasnak számító, a műszaki hátteret ismerve szinte már kedvező, 27,7-30,4 kWh/100 km-es WLTP fogyasztásnak köszönhető. A forgalmazó mérése szerint 350-370 km-rel a valóságban is számolhatunk, ezt majd kipróbáljuk. 10-ről 80 százalékra tölteni 32 percig tart.

Jó kérdés, mit tud terepen? Ahogy már több infóból is kiderült, a mérnökök a szentségtörés látszatát is el akarták kerülni. Mindent elkövettek, hogy az elektromos meghajtás előnyeit a G-osztály javára fordítsák. Az egy dolog, hogy a teljesítménye a Magyarországon legnépszerűbb, stílszerűen 63 százalékban választott G 63 AMG erején is túlmutatva 585 helyett 587 lóerő (erre utal a típusnév), a nyomatéka meg 850 helyett 1164 Nm. Igaz, a 0-100 km/h-s gyorsulása a 445 kilós többlet miatt 4,4 helyett 4,7 másodperc, és nem megy többel 180 km/h-nál, de azt elnézzük.

Jobb, mint az eredeti

Amitől még a sokat látott, többnyire G 400/450 d-t használó (magyarországi részesedése 28 százalék) vadászok szava is elakad, hogy a klasszikus, három differenciálzár helyett itt négy villanymotor oldja meg az összkerékhajtást. Az egyenként 147 lóerős és 291 Nm nyomatékú állandó gerjesztésű szinkronmotorok szintén négy darab kétfokozatú váltón keresztül adják le a teljesítményüket. Közúton (High Range) 1:11-es, terepen (Low Range) 1:21-es áttétellel használható. A váltókba egy-egy leválasztóegységet is integráltak, kis terhelésnél csak a hátsó tengelyt hajtja.

Felfüggesztése elöl 2018 óta független, kettős keresztlengőkaros, hátra a villanymotorok miatt a klasszikus merev tengely helyett az eredeti Smartéhoz hasonló megoldást, egy áttervezett De-Dion bölcsőt és Watt-rudazatot alkalmaztak. Mivel a villanymotorok külön is vezérelhetők, két zseniális trükköt is megtanítottak neki. A G-Steering jelentősen csökkenti a fordulókört a külső kerekek hajtásával és a belsők fékezésével, a G-Turn meg tesz róla, hogy az egyik oldalon előre, a másikon hátra forgó kerekei a G 580-ast laza talajon helyben megfordítsák!

Már a differenciálzárak kapcsolgatásával sem kell bajlódni, az elektronikus vezérlés gondolkodik helyettünk, és arra a kerékre küld nyomatékot, amelyik éppen megfelelően tapad. Az első és a hátsó terepszöge jobb, mint a belső égésűeké, 30,6 helyett 32 és 29,9 helyett 30,7 fok. Egyedül a rámpaszög szenved csorbát a haspajzs miatt, az 25,6 helyett 20,3 fok, cserébe a hasmagassága 244 helyett 250 mm, a gázlómélysége 700 helyett 850 mm. A maximális, 35 fokos oldalsó dőlés és a 45 fokos emelkedés (100 százalékos emelkedő) nem változott az új hajtáslánc kapcsán.

Semmi sem tökéletes

Ezek után nagyszerű érzés lett volna végigtrappolni vele a tokodi endurocross pályán, de az időjárás közbeszólt, az eső feláztatta az anyagos talajt, az importőr nem kockáztatta meg, hogy bajunk esik a korai példányokhoz egyedüliként elérhető nyári, utcai gumikkal, ezért csak a legnagyobb poénokat mutatták meg élőben. A G-Turnt már mi is kipróbálhattuk, sosem tapasztalt élmény volt a Rock üzemmódban, és a Low Range állásban a kormányt szigorúan egyenesen tartva, a váltófülekkel irányt mutatva, legfeljebb 720 fokban egy helyben pörögni a sárban!

Hogy ennek van-e értelme? Persze, egy szűk helyen nem kell feleslegesen manőverezni a megforduláshoz! Hogy az elektromos G-osztálynak van-e értelme? Meggyőződésem, hogy igen, ugyanis az eredetit is gyakrabban látjuk a belvárosban, mint az erdőben. Jellemzően azok vesznek ilyet, akik a legjobbat akarják birtokolni, és nem vitás, hogy jelenleg ez a világ legjobb villanyterepjárója. És akkor még nem is említettük a zöld életmódot, mint trendet. 57 119 000 forintos alapárával együtt is megtalálja majd a szimpatizánsait. Látatlanban eddig 35 darab fogyott belőle itthon...