Hova tűnt a fűtőszál?

2009.06.26. 08:16

Adatlap Peugeot 308 Feline - 2009

 • 1598 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 150 LE @ 5800 rpm
 • 240 Nm @ 1400 rpm
 • 6 seb.
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  9.8 másodperc
 • Végsebesség:
  215 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  7.5 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  10.7 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  5.6 l/100km
 • 7 320 000 Ft

Akinek kilencmillióért Peugeot 308 CC-t venni jó befektetés, az nyugodtan tárolhatja a pénzét memóriakártyában vagy merevlemezben is, de a Chrysler-részvény sem rossz tipp. Persze ez csak irigység, jó érzés lehet ennyit elkölteni önmagunk jutalmazására, pláne, hogy használni sem rossz a kupé-kabriót. Természetesen csak olyanoknak, akiket nem zavar, ha megbámulják az autójukat.

Kevés embert nem nyűgöz le az, ahogy egy ilyen tető kinyílik és lecsukódik, mintha egy bogár hajtogatná ki-be a szárnyát a kitinpáncélja alá. És ez a 308 CC-re is igaz, attól függetlenül, hogy nem gyorsasági világbajnoka ennek a számnak, a gyerekeket szinte hipnotizálja, szájtátva nézik. A gyárak igyekszenek egymásra licitálni, és a 308 CC a húsz másodperces idejével valahol a középmezőny elején foglal helyet, a 307 CC-re pedig öt másodpercet ver rá.

A gyakorlatban (=hirtelen jött zápor) sokkal nagyobb jelentősége van egyébként annak, hogy mekkora sebességnél lehet a tetőt mozgatni, ma már vannak olyan típusok, amelyeknél 30-50 km/óráig is. Igaz, ezek jellemzően vászontetős kabriók, nem fémtetősök. Ez a sebesség a Peugeot esetében nulla, vagyis állni kell. Sőt, be kell húzzuk a kis rolót a csomagtartóban, különben nem hajlandó mozgatni a tetejét az autó, csak csipog egyet.

Mi, akik autós embernek hisszük magunkat, mindig feltesszük azt a kérdést, hogy vajon tovább lúgozható-e még a kabriózás élménye. Mert ma az számít jobb kabriónak, amelyikben meg sem rezdül a szél, nincsenek légörvények, és akkor sem lobog az ember haja, ha nem borotválja kopaszra a fejét. Ha régen ilyenek lettek volna a nyitott autók, akkor Isadora Duncan tán még ma is élne, mert lobogó sálját nem csavarja fel a kerék. (Nem élne, mert viszonylag ritkák a 132 éves táncosnők, de legalább esélye lett volna a hosszabb életre.)

Ha így vesszük, most megvetően kellene szólnom a 308 CC-ről, mert ebben aztán tényleg semmi hajborzoló nem történik, hacsak az nem számít ebbe a kategóriába, hogy az ember bekapcsolja az Airwave néven emlegetett hőlégfúvót. Ezt az első ülésekbe építették be, nagyjából nyaktájon. A meleg légáramlat intenzitása három fokozatban állítható, s valamicskét szabályozható az iránya is, bár a nagyon magasaknak ettől függetlenül inkább a hátát, és nem a nyakát fújja.

Igaz, minden ötlet csak egyszer lehet új, ilyet is láttunk már, a Mercedes SLK-ban. Ott a fejtámlával együtt mozog a fúvóka, vagyis pontosabb a célzás, mindig oda megy a meleg, ahová kell (érdemes megnézni a teszt képgalériájában). A 308-nál viszont a fejtámlával együtt fix a befúvó. A képeken úgy tűnhet, hogy hátul is van rostély, de az csak a vizuális egyensúlyt szolgálja. Ettől függően az emberiség nagy részének a hideg napokon jól jöhet ez a berendezés, feltéve, hogy árukapcsolással a bőrülést is megrendelik, mert csak ehhez jár a kis hajszárító, több mint hatszázezerért.

Aki most a szívéhez kapott, az gyorsan nyomjon Alt+F4-et, mert még durvábbak következnek. Alapáron a 308 CC a legolcsóbb, 1,6-os szívó benzinmotorral 6,3 millió forint, ugyanez turbóval 6,7 millió, de a fullextrás Féline kivitelű tesztautó már 7,3 millió. Lenne, ha nem kapott volna meg minden létező extrát, többek között a teljes bőrkárpitozást (még a műszerfalon is!), a kanyarxenont, a JBL hifit meg a drágább, 3D-s navigációt, kiforduló monitorral. Így már kilencmillió.

Most, hogy túl vagyunk a nehezén, elárulom, engem is sokkolt. Amikor azonban összeválogattam a szavazás résztvevőit, meglepődtem. Először is pont annyiba kerül, mint egy Audi A3 Cabriolet, de lehet venni BMW 1-es Cabriót is, meg még sok minden mást kilencmillióért, még csak nem is alapmotorral. Ám valami biztos nem stimmel: vagy vászontetős, vagy egyáltalán nem használhatók a hátsó ülései, esetleg nincsenek is neki. Talán az A3-ast érzem a legközelebbinek hozzá, az ár mellett a hátsó tér mérete is stimmel Ja, hogy az Audi? Tessék akkor berakni egy babakocsit, vagy bármit, ami nagyobb egy golfzsáknál! Ezek után az Astra Twintop, a Focus CC lehet közvetlen ellenfél, de felszereltségben elmaradnak tőle, esetleg a kivénhedt Mégane II. CC. Mindent nem lehet egyszerre, tudják is ezt a Peugeot-nál.

Hivatalos: A Ford támad

Épp a hazai kupé-kabrió kínálatot térképeztem fel, amikor beleszaladtam ebbe a figyelmeztetésbe, épp a Focus CC árlistájának letöltésekor. Mindenesetre nem tudom, milyen támadásokra használja a gépemet a Ford, illetve milyen ártó dolgokat telepít. Vagy ott nincs valami rendben a vírus- és egyéb kártevőszűréssel, vagy csupán valaki vicceskedik, akinek kínos a Ford Focus előretörése a rendőrségnél. Egy életem, egy halálom, csak lementettem a pdf-et, akár támadó webhely a Ford oldala, akár nem, úgyhogy ha mostantól spamelem a világot, a Ford a hibás.

És akkor hová tűnt a fűtőszál? És honnan? Lapozzon, és megtudja.

Totalcar értékelés - Peugeot 308 Feline - 2009

Nem sportkocsi, hanem használós kabrió, bár a hátsó üléseit nem kell túl komolyan venni. Az első pár nap játszás után kiderül róla, hogy együtt lehet vele élni, nem az ünnepnapokra készült. Tán egy dízel jobb is lenne.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.