Hova tűnt a fűtőszál?

2009.06.26. 08:16

Adatlap Peugeot 308 Feline - 2009

 • 1598 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 150 LE @ 5800 rpm
 • 240 Nm @ 1400 rpm
 • 6 seb.
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  9.8 másodperc
 • Végsebesség:
  215 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  7.5 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  10.7 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  5.6 l/100km
 • 7 320 000 Ft

Akinek kilencmillióért Peugeot 308 CC-t venni jó befektetés, az nyugodtan tárolhatja a pénzét memóriakártyában vagy merevlemezben is, de a Chrysler-részvény sem rossz tipp. Persze ez csak irigység, jó érzés lehet ennyit elkölteni önmagunk jutalmazására, pláne, hogy használni sem rossz a kupé-kabriót. Természetesen csak olyanoknak, akiket nem zavar, ha megbámulják az autójukat.

Kevés embert nem nyűgöz le az, ahogy egy ilyen tető kinyílik és lecsukódik, mintha egy bogár hajtogatná ki-be a szárnyát a kitinpáncélja alá. És ez a 308 CC-re is igaz, attól függetlenül, hogy nem gyorsasági világbajnoka ennek a számnak, a gyerekeket szinte hipnotizálja, szájtátva nézik. A gyárak igyekszenek egymásra licitálni, és a 308 CC a húsz másodperces idejével valahol a középmezőny elején foglal helyet, a 307 CC-re pedig öt másodpercet ver rá.

A gyakorlatban (=hirtelen jött zápor) sokkal nagyobb jelentősége van egyébként annak, hogy mekkora sebességnél lehet a tetőt mozgatni, ma már vannak olyan típusok, amelyeknél 30-50 km/óráig is. Igaz, ezek jellemzően vászontetős kabriók, nem fémtetősök. Ez a sebesség a Peugeot esetében nulla, vagyis állni kell. Sőt, be kell húzzuk a kis rolót a csomagtartóban, különben nem hajlandó mozgatni a tetejét az autó, csak csipog egyet.

Mi, akik autós embernek hisszük magunkat, mindig feltesszük azt a kérdést, hogy vajon tovább lúgozható-e még a kabriózás élménye. Mert ma az számít jobb kabriónak, amelyikben meg sem rezdül a szél, nincsenek légörvények, és akkor sem lobog az ember haja, ha nem borotválja kopaszra a fejét. Ha régen ilyenek lettek volna a nyitott autók, akkor Isadora Duncan tán még ma is élne, mert lobogó sálját nem csavarja fel a kerék. (Nem élne, mert viszonylag ritkák a 132 éves táncosnők, de legalább esélye lett volna a hosszabb életre.)

Ha így vesszük, most megvetően kellene szólnom a 308 CC-ről, mert ebben aztán tényleg semmi hajborzoló nem történik, hacsak az nem számít ebbe a kategóriába, hogy az ember bekapcsolja az Airwave néven emlegetett hőlégfúvót. Ezt az első ülésekbe építették be, nagyjából nyaktájon. A meleg légáramlat intenzitása három fokozatban állítható, s valamicskét szabályozható az iránya is, bár a nagyon magasaknak ettől függetlenül inkább a hátát, és nem a nyakát fújja.

Igaz, minden ötlet csak egyszer lehet új, ilyet is láttunk már, a Mercedes SLK-ban. Ott a fejtámlával együtt mozog a fúvóka, vagyis pontosabb a célzás, mindig oda megy a meleg, ahová kell (érdemes megnézni a teszt képgalériájában). A 308-nál viszont a fejtámlával együtt fix a befúvó. A képeken úgy tűnhet, hogy hátul is van rostély, de az csak a vizuális egyensúlyt szolgálja. Ettől függően az emberiség nagy részének a hideg napokon jól jöhet ez a berendezés, feltéve, hogy árukapcsolással a bőrülést is megrendelik, mert csak ehhez jár a kis hajszárító, több mint hatszázezerért.

Aki most a szívéhez kapott, az gyorsan nyomjon Alt+F4-et, mert még durvábbak következnek. Alapáron a 308 CC a legolcsóbb, 1,6-os szívó benzinmotorral 6,3 millió forint, ugyanez turbóval 6,7 millió, de a fullextrás Féline kivitelű tesztautó már 7,3 millió. Lenne, ha nem kapott volna meg minden létező extrát, többek között a teljes bőrkárpitozást (még a műszerfalon is!), a kanyarxenont, a JBL hifit meg a drágább, 3D-s navigációt, kiforduló monitorral. Így már kilencmillió.

Most, hogy túl vagyunk a nehezén, elárulom, engem is sokkolt. Amikor azonban összeválogattam a szavazás résztvevőit, meglepődtem. Először is pont annyiba kerül, mint egy Audi A3 Cabriolet, de lehet venni BMW 1-es Cabriót is, meg még sok minden mást kilencmillióért, még csak nem is alapmotorral. Ám valami biztos nem stimmel: vagy vászontetős, vagy egyáltalán nem használhatók a hátsó ülései, esetleg nincsenek is neki. Talán az A3-ast érzem a legközelebbinek hozzá, az ár mellett a hátsó tér mérete is stimmel Ja, hogy az Audi? Tessék akkor berakni egy babakocsit, vagy bármit, ami nagyobb egy golfzsáknál! Ezek után az Astra Twintop, a Focus CC lehet közvetlen ellenfél, de felszereltségben elmaradnak tőle, esetleg a kivénhedt Mégane II. CC. Mindent nem lehet egyszerre, tudják is ezt a Peugeot-nál.

Hivatalos: A Ford támad

Épp a hazai kupé-kabrió kínálatot térképeztem fel, amikor beleszaladtam ebbe a figyelmeztetésbe, épp a Focus CC árlistájának letöltésekor. Mindenesetre nem tudom, milyen támadásokra használja a gépemet a Ford, illetve milyen ártó dolgokat telepít. Vagy ott nincs valami rendben a vírus- és egyéb kártevőszűréssel, vagy csupán valaki vicceskedik, akinek kínos a Ford Focus előretörése a rendőrségnél. Egy életem, egy halálom, csak lementettem a pdf-et, akár támadó webhely a Ford oldala, akár nem, úgyhogy ha mostantól spamelem a világot, a Ford a hibás.

És akkor hová tűnt a fűtőszál? És honnan? Lapozzon, és megtudja.

Totalcar értékelés - Peugeot 308 Feline - 2009

Nem sportkocsi, hanem használós kabrió, bár a hátsó üléseit nem kell túl komolyan venni. Az első pár nap játszás után kiderül róla, hogy együtt lehet vele élni, nem az ünnepnapokra készült. Tán egy dízel jobb is lenne.