Ennél a dodgemnél menőbb őrültséget ma már nem látsz – Amerikában ezzel legálisan lehet közlekedni

2024.07.14. 15:41

  • Végy egy vidámparki dodgemet, nagyítsd fel és öntsd ki üvegszálból, majd szerezz egy törött Chevrolet Aveót, ölj bele párszáz munkaórát egy műhelyben és kész 
  • Ha azt hitted, túlzás, hogy Amerikában egy dodgemmel is járhatsz közúton, tévedtél

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki vándorcirkuszi dodgemben élt át először autóvezetés-szerű élményt, a kerek alakú kormányt tekergetni és a gázpedált nyomni olyan mámorító volt gyerekként, amihez hasonlót ma semmilyen sokszáz lóerős csoda nem ad vissza. Valószínűleg ez a hatás ihlette Dan Hryhorcoff amerikai nyugdíjast is, aki még a COVID-járvány csúcsán kezdte el építeni utcai használatú, hatalmas dodgemét, és a legszebb, hogy teljesen hivatalosan használhatja a pennsylvaniai utakon.

Természetesen más autóval nem szabad ütköznie, és papíron ez egy háromkerekű motorkerékpár, de kerek kormányát tekergetve lehet irányítani. A csővázas építésű dodgemben elöl motorkerékpár-teleszkóp és kerék van, ráadásul az autó közepéhez meglehetősen közel, így a fordulékonysága komikusan hasonlít az igazi dodgemekére, hátul pedig egy 2007-es Chevrolet Aveo 1,6-os négyhengerese, illetve a hozzá tartozó automata váltó dolgozik.

Az üvegszálas burkolat egy 1953-as Lusse Auto Skooter formájára épül, de teljesen egyedi, fel kellett nagyítani a méreteit és öntőformát kellett hozzá gyártani. Ütközni nem lenne vele praktikus, mert így jóval sérülékenyebb, mint egy igazi dodgem. Ami pedig a legszebb az egészben, hogy Dan nyugodtan és hivatalosan tud vele járni autós találkozóra és bemutatóra járni, mert az autó közúton legális.

Címlapkép: Popular Science