Kiszivárgott információk szerint végül a Toyota is hatalmas akkumulátorgyárat építene

2024.07.27. 16:32

  • Egy lap értesülései szerint akkumulátorgyárat építene a Toyota a csoport elektromos modelljeihez.
  • A gyárat Fukuoka mellé tervezik, a Toyota viszont nem erősítette meg ezeket az értesüléseket.
  • Azt viszont elmondták, hogy törekednek az akkumulátorok gyártásának fellendítésére, hogy elérjék kitűzött céljaikat.
  • A lap nem árulta el, hogy honnan származnak az értesülései.

A Nikkei nevű lap nemrég lehozott egy anyagot arról, hogy kiszivárgott információk jutottak el hozzá a Toyota egy leányvállalatától. Azt állítják, hogy a Toyota Motor Kyushu akkumulátorgyárat építene Japánban Fukuoka mellé. Innen látnák el a jövőben a Toyota és Lexus elektromos autóit akkumulátorral, ezzel a teljes gyártás felét fednék le, így kevésbé lennének kitettek más vállalatoknak.

A szivárogtatásban szereplő információkat a Toyota nem erősítette meg. A szóvivőjük viszont elmondta, hogy törekednek az akkumulátortermelésük erősítésére. Hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezték. Arról viszont egy ideje már lehet tudni, hogy a japán gyártó 2026-ban bemutat majd egy következő generációs akkumulátort, amit egy kifejezetten elektromos autókhoz épített üzemben gyárt majd.

A világ egyik legnagyobb gyártójának terveiben az is szerepel, hogy 2030-ig 3,5 millió elektromos autót fognak értékesíteni. A jelentések szerint a tervezett akkumulátorgyártó egység ennek nagyjából a felét szolgálná ki. A vállalat a cél elérésének érdekében egyébként jobb, ha beleránt, mert 2023-ban mindössze 104 ezer darabot adtak csak el.

A Nikkei cikkében az is szerepel, hogy egyelőre nincs meghatározott összeg és céldátum a gyártás elindítására, ám szerintük az elkészült üzemet a Primearth EV Energy üzemelteti majd. Ez szintén a Toyota egy leányvállalata, ami jelenleg a hibridekbe való kisebb akkumulátorok gyártására specializálódott. Érdemes ezeket az információkat fenntartásokkal kezelni, mert a Nikkei nem árulta el, hogy honnan szerezték ezeket az információkat.

Forrás: Autoblog