Telek- vagy terepjáró? Börtönnel fenyegetnek egy amerikait, amiért nem tudta a különbséget

2024.08.12. 17:51

  • Nemzeti parkba indult terepezni Subaru Crosstrekjével egy amerikai.
  • Egy hónappal később furcsa levelet kapott a park illetékeseitől.
  • Kiderült, hogy a nemzeti park szabályzata szigorúan megkülönbözteti egymástól az AWD és 4WD rendszereket.

Egy Greatbigdog69 nevű Reddit felhasználó június 22-én ellátogatott a Utah államban található Canyonlands Nemzeti Parkba, hogy terepezzen egy kicsit Subaru Crosstrekjével. Probléma nélkül sikerült is teljesítenie a kiszemelt útvonalat, majd boldogan hazatért.

PSA: All wheel drive vehicles are not considered four wheel drive by the US Park Service
byu/Greatbigdog69 inNationalPark

Egy hónappal később aztán kapott egy furcsa levelet a nemzeti parktól, melyben akár 5000 dolláros pénzbírsággal és hat hónappal börtönnel fenyegették, amiért megszegte a park szabályzatának egyik pontját. Azt hihetnénk, tiltott útszakaszra tévedt, vagy kárt tett a park állat- és növényvilágában, de nem erről van szó. Egyszerűen csak nem megfelelő autóval ment végig a Colorado River Overlook nevű útszakaszon.

A nemzeti park érvelése szerint a park „felügyelői kompendiumában" szerepel, hogy az előbb említett útra kizárólag terepezésre alkalmas, négykerék-meghajtású autóval (4WD) szabad behajtani, márpedig emberünk Crosstrekje „csak" összkerékhajtású (AWD). Bár Magyarországon a két kifejezést szinte szinonimaként használják, fontos műszaki különbség van közöttük.

Crosstrek offroad (19)


Az AWD rendszerek szenzorok segítségével állandóan figyelik a kerekek tapadását/csúszását, és ennek megfelelően osztják el a nyomatékot a tengelyek között. Összességében inkább utcai körülmények közé szánják, a terepképességek fokozása helyett inkább a menetbiztonság növelésén van a hangsúly (persze terepen is segít). Ehhez képest a 4WD rendszerek kapcsolhatóak, az autó offroad képességeit javítja, száraz műúton nem is javasolt a használatuk. A rendszer nem számol, nem gondolkodik, folyamatosan egyenlő nyomaték jut előre és hátra.

A Crosstrek sofőrje saját bevallása szerint nem tudta, hogy az autója nem felel meg az előírásoknak. Szerencséjére a park egyelőre csak írásbeli figyelmeztetést küldött neki, valódi bírságra csak akkor számíthat, ha megismétli a kihágást.

A szigorú szabályozás egyébként azt hivatott megakadályozni, hogy felkészületlen turisták hétköznapi, terepre alkalmatlan autóikkal elakadjanak a nemzeti parkok nehezen járható útjain.