Hivatalos: a Williamsnek elege lett Logan Sargeantból, már Monzában egy fiatal argentinre cserélik

2024.08.28. 12:54

  • Véget ért Logan Sargeant Forma–1-es karrierje.
  • A Williams hivatalosan is bejelentette, hogy a következő versenytől kezdve Franco Colapinto veszi át Sargeant helyét, egészen a szezon végéig.
  • Az utolsó cseppnek a pohárban Sargeant múlt hétvégi buta hibája bizonyult.

Úgy tűnik, véget ért Logan Sargeant Forma–1-es karrierje. A 23 éves amerikai feje fölött már hosszú ideje ott lebegett Damoklész kardja, de az utolsó cseppnek a pohárban a múlt hétvégi Holland Nagydíj harmadik szabadedzésén vétett buta hibája bizonyult.

Sargeant 2023-ban teljesítette első teljes szezonját a Forma–1-ben, de sorozatos, nehezen védhető hibái és gyakori balesetei miatt már ekkor sokan készpénznek vették az év végi menesztését. A Williams azonban némi meglepetésre mégis megtartotta az amerikait 2024-re, mivel elmondásuk szerint a tempója megvan, csak kiegyensúlyozottabbnak kell lennie.

Sargeant azonban 2024-ben sem tudott érdemben fejlődni. A teljesítménye folyamatosan elmaradt a csapattársa, Alexander Albon szintjétől, ráadásul továbbra is egyike azon három pilótának, akik idén még nem szereztek pontot. A Williams vezetősége már az Ausztrál Nagydíjon egyértelműen megmutatta, hogy Sargeant feláldozható: a csapat egyszerűen Sargeant autóját adta oda Albonnak, miután a thai versenyző csúnyán összetörte a sajátját az első szabadedzés alatt.

A Belga Nagydíjon az is biztossá vált, hogy Sargeant helyét 2025-ben a Ferraritól érkező Carlos Sainz veszi át, ám az amerikai nem húzta a szezon végéig. A Holland Nagydíj harmadik szabadedzésén Sargeant amatőr hibát vétett: a hármas kanyarból kifelé rátette az autója jobboldali kerekeit az eső áztatta fűre, megcsúszott és durván a falnak ütközött. Az eset után elindultak a pilóta azonnali menesztéséről szóló pletykák, amelyek végül be is igazolódtak.

A Williams hivatalosan is bejelentette, hogy a következő versenytől kezdve Franco Colapinto veszi át Sargeant helyét, egészen a szezon végéig. A 21 éves argentin versenyző a Williams akadémiájának tagja, jelenleg pedig első teljes szezonját tölti a Formula–2-ben, ahol egy győzelmével a bajnokság hatodik helyén áll.

Colapinto érkezésére kevesen számítottak, hiszen a legtöbb szóbeszéd Liam Lawsont vagy akár Mick Schumachert emlegette Sargeant potenciális utódjaként.