Vandálok tették tönkre a kerekesszékes versenyző autóját

Purhabbal fújták tele Galgóczi Péter Mercijét

2022.11.15. 06:04

Elképesztő barbárság lenne még akkor is, ha nem egy kerekesszékes aktivista autójáról lenne szó, egy olyan férfi kocsijáról, aki évtizedekig küzdött, hogy elérje álmait. Galgóczi Péter pénzt, időt és energiát nem kímélve minden percét annak szentelte, hogy versenyautót építsen a Mercedesből, ami most egy csapásra egy halom ócskavassá vált

Nem csak az autóbolondok, de az egyszerű jóérzésű ember is döbbenten áll annak a barbárságnak a láttán, amit néhány napja tettek Galgóczi Péter autóversenyző kocsijával. Péterről néhány hónappal ezelőtt mi is készítettünk egy portréfilmet, amiben nem csak a kocsiját, egy W124-es Mercedest mutattuk be, de kiderült az is, hogy minden nehézség ellenére hogyan tudta elérni az álmait, megküzdve bürokráciával, előítéletekkel. Akkor a videó alatti kommentek láttán még az ő sokat látott szemébe is könny szökött, oly' sok jókívánságot és erőt kapott a Totalcar nézőitől, olvasóitól. Most azonban a szomorúság és a kiábrándultság könnyei szöktek a szemébe, amikor meglátta szeretett Mercedesét feltörve, tönkretéve, meggyalázva.

- Kommunista féreg nyomorék, ezt írta valaki az autóra - mondta Péter a döbbenettől elfúló hangon. A tettes, vagy tettesek észrevétlenül férkőztek közel a kocsihoz, senkinem nem tűnt fel a ténykedésük, pedig biztos, hogy nagy zajjal járt. A másik dolog, amiben Péter ugyancsak biztos, hogy jó előre felkészültek arra amit tesznek majd, nem a hirtelen felindulás szülte kegyetlen tervüket.

A gyalázkodó feliraton túl ugyanis nem csak hogy feltörték az autót, de amit értek, tönkretettek benne. Eltörték a kormányt, purhabbal telefújták az utasteret, aztán a motortér következett: amihez csak hozzáfértek, purhabot nyomtak bele, a dagadó, keményre szilárduló anyagot gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani ezekről a helyekről. Péter autója tulajdonképpen mostantól egy halom ócskavas, a felújítása hatalmas pénzekbe kerül majd.

Pedig Galgóczi Péter megküzdött azért, hogy álmának, az autóversenyzésnek élhessen. Ahogy mondja, igazi kínlódás volt számára, hogy nagyon későn, 21 éves korában kapta meg a jogosítványt. Komoly küzdelmet vívott a hivatalokkal, amik fogyatékosságára hivatkoztak és arra, hogy ki sem lát az autóból. Végül azt az ultimátumot adták neki, hogy ha mutat egy autót amit el tud vezetni, akkor megkapja az engedélyt: a Polski Fiat 126, a Kispolszki lett az, amit átalakítottak számára. Közelebb hozták a pedálokat, hogy elérje őket így végül megkapta a papírokat. Persze már ekkor is a Zsigulira vágyott, mert bár alaposan átalakították a Polskit, voltak nála gyorsabbak. Aztán ezt követte egy VW Golf, de végül a versenyautó, az igazi szerelem egy kombi Mercedes W124-es lett. Az egykori 230-asba egy 2,8 literes soros hathengeres motor került, a kasztnit kikönnyítették, becsövezték, teljesen pályára építették át. Ezt az autót tették most tönkre a vandálok.

Péter maga sem tudja, hogy elkeseredettsége, vagy csalódottsága nagyobb. Ugyan tett feljelentést a rendőrségen, de tudja, hogy ha helyre akarja hozni az autót, akkor magára van utalva és az emberek segítőkészségére. Azt tervezi, hogy közösségi gyűjtést indít, mi pedig örömmel segítünk neki ebben: aki szívesen támogatná őt, az a HU39 10700196-33907404-51100005 számlaszámon teheti ezt meg.