Hyundai Santa Fe (2006)

Hyundai Santa Fe (2006) törésteszt

2007.01.09. 14:54

A Hyundai nagyobbik terepjárója nem lett ötcsillagos, bár ez ebben a kategóriában nem szégyen. A nagy tömeg nagy energiát is jelent egy karambolban, amit nem egyszerű úgy elnyeletni a kocsi orrával, hogy ne jusson belőle jó sok az utasoknak is. A gyerekekre ellenben nagyon odafigyel a Santa Fe, majdnem annyira, mint amennyire a gyalogosokra nem.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          

Teszteredmények:

Összesítés: 29
Frontális: 12 (75%) Oldalsó: 17 (94%) Biztonságiöv-emlékeztető: 0
Gyermekbiztonság: 37 (76%)
Gyalogosbiztonság: 0 (0%)

Az EuroNCAP a Nagy terepjárók (Large Off-Roaders) kategóriájába sorolta a Santa Fét. Az utóbbi két évben sok új nagy SUV jelent meg a piacon, a minősítő intézet sokukat össze is törte. Falhoz vágták a Q7-es Audit, a Jeep Grand Cherokee-t , a Land Rover Discovery III-at és a Nissan Pathfindert . A Hyundai ebben a mezőnyben szépen helytállt, egyik vele egyívású versenytárs sem tudott négy csillagnál többet szerezni. A nagy sárdagasztók között csupán pár idősebb európai, a Volvo XC90, a VW Touareg és a BMW X5 büszkélkedhet jeles törési bizonyítvánnyal. A gyermekbiztonság négy csillagánál pedig még eddig egyetlen kategóriában sem született jobb eredmény az NCAP praxisában. Annál szomorúbb ellenben a nulla pontos gyalogosgázolási eredmény, ilyet eddig a Santa Fén kívül csak a régi Grand Vitara és az új Grandcsirke produkált.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Balkormányos, 2,2 literes dízel Santa Féknek kellett meghalniuk azért, hogy lássuk, nekünk meg kell-e halnunk esetleg bennük. A GLS felszereltségű autókban vezető- és utasoldali frontlégzsák, oldal- és függönylégzsák, az első üléseken öv-előfeszítő és erőhatároló óvta a próbababákat.A hátsó traktus apró plasztikáldozataira a külső üléseken felső rögzítőponttal kiegészített ISOFIX gyerekülés-dokkoló várt. A Santa Fén még egy karcolás sem éktelenkedett, mikor már elbukta első pontjait. Az elöl ülők övének bekötésére figyelmeztető csipogás az NCAP ítészei számára túl halk volt, a vizuális jelzés pedig nem volt elég látványos: nulla pont a háromból. A teszteredmények a KMHSH81WP6U094925 alvázszám után készült autókra igazak.

Az 1896 kilós autó a szokásos 64km/h sebességgel rontott bal elejével a deformálódni képes fémtömbbe. Az utastér integritása nem sérült, az A-oszlop mindössze 13 millimétert hajlott hátra. A kormánykerék sem rendetlenkedett, elmozdulása csupán két milliméter volt, balra hajlott el. Az elöl ülő dummy-k feje, mellkasa, hasa nem volt különösebb veszélyben, a karambolban felszabadult erők inkább a Santa Fe lábterének átrendezésén munkálkodtak. A fékpedál 9,9 centivel hajolt fel eredeti állapotához képest. A kormányoszlop, a kormány állítómechanikája, a gyújtáskapcsolótömb és a középkonzol gonosz dolgokat művelt a babák lábszárával, térdével, csípejével.

Az oldalütközési próbán, tehát amikor a másfél méter széles vasdarab ötvennel becsapódott a Hyundaiba, az autó nem veszített pontot. A póznateszten, vagyis amikor 29 km/h-val egy oszlopnak lökik az autót, na, ott már igen. A fejvédő függönylégzsák nem fúvódott fel tökéletesen, így nem tudta teljesen elnyelni a becsapódási oldalon ülő plasztiklény fejének mozgási energiáját. Kár érte, így csak 94%-os lett a Santa Fe.

Úgy tűnik, a Hyundai számára nagyon fontos a jövő generáció. Az NCAP, akárcsak a nagy limuzin, a Sonata esetében ezúttal is kiemelte, hogy az ISOFIX-be pattintott Britax-Römer babaszékben utazó nagyobbik gyermek, a hároméves műbaba védelmére maximális pontszámot kapott az autó a dinamikus tesztekben. A szintén Britax-Römer ülésbe szíjazott, majd a felnőtt övvel menetiránynak háttal bekötött kisebb, másfél éves porontynak sem volt sok oka panaszra, az egyes testtájak védelméről írt értékelésben a legdurvább jelző a fair, azaz elfogadható minősítés volt. Ezúttal sem maradhatott el az NCAP kis lábjegyzete a tesztlap aljáról: az első utasülés légzsákjának státuszjelzése nem elég egyértelmű, az ISOFIX jelenléte pedig nem elég észrevehető.

 

Séta közben olvasgatók, lomhák, SMS-ezők, bambák, ábrándos lelkűek, hebehurgyák, vigyázzatok; a zebrán körülnézés nélkül átbattyogók számára a Santa Fe maga a négykerekű Halál. Lökhárítóján, motorháztetején egyetlen pont sincs, ahol némi ruganyosság, lágyság várná a törékeny emberi testrészeket. A kőmerev felületek tervezőinek alighanem egyetlen célja volt: bizonyítani a négykerekű ember (homo sapiens automobiliensis) felsőbbrendűségét a gyalogossal (homo sapiens paedestris) szemben. Ezt látszik alátámasztani, hogy bár az NCAP, mint minden autógyártónak, a Hyundainak is felajánlotta, hogy jelölje meg azokat a zónákat a gázolási felületeken, melyek szerinte puhábbak azoknál, amiket a minősítő intézet tesztelt, a Hyundai nem tudott ilyen pontokat mutatni a Santa Fén.