Gumidoktor Gumidoktor

Betűjelek

A gumik betűjelzéséről szeretnélek kérdezni.
Kedves Gumidoktor!

A gumik betűjelzéséről szeretnélek kérdezni. Téli, nyári, téli-nyári, sebesség stb. Kösz.

Üdvözlettel
Császár György

Kedves György,

A sebességindexek a következők lehetnek:

SI: km/h
K: 110
L: 120
M: 130
N: 140
P: 150
Q: 160
R: 170
S: 180
T: 190
U: 200
H: 210
V: 240
W: 270
Y: 300
ZR: 240 felett

A nyári abroncsoknak nincs külön jelölése, a téliek és a négyévszakosak M+S feliratot viselnek. Ezeken kívül sok egyéb jelölés található az abroncsok oldalfalán.
Ha még valamelyik konkrétan érdekli, kérdezzen!

Üdv,
Gumidoki

Kisebb ET-számú alufelni

Egy Ford Focus kombihoz szeretnék alufelnit.
Üdv, Gumidoki!

Egy Ford Focus kombihoz szeretnék alufelnit. Jelenleg a gyári 5,5*14"-es felni van rajta 185/65 gumival. Úgy tudom, hogy az ET a Focusnál 47,5.
Van egy ajánlatom egy 7*15"-ös alufelnire, de az a baj, hogy az ET-je csak 30. Ez az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy az eredeti felnikhez képest a nyomtáv 35 (2*17,5) mm-rel növekedne.
Aláfér a kasztninak egy ilyen felni egy 195/55-ös (Ugye ez a váltóméret?) gumival? Okoz-e ilyen méretű nyomtávnövekedés károsodást a futóműben?

Köszönettel:
GG

Kedves GG,

A váltóméret 195/55 R15.
A gyári 15"-ös Focus-felni ET-je 52,5, a szélessége viszont csak 6". Elméletileg a 7x15" méretű, 30-as ET-jű felni ezért nem jó rá.
De egy próbát - ha van rá mód - mindenképpen megér... Ha nem ér bele sehova, ennek veszélye főleg a kormányzott kereknél áll fenn, akkor használható rajta.

Üdv,
Gumidoki

Scorpio: nyári gumi

Milyen szélességűt és milyen fajtát vegyek?
Kedves Gumidoki!

Vásároltam egy 1998-as Ford Scorpiot (2.3i), amely 16-os felnivel rendelkezik. Az lenne a kérdésem, hogy ha nyári gumit szeretnék venni az autóra, milyen szélességűt és milyen fajtát vegyek?
Én a Fulda 205/55 vagy 225/50 fajtájú gumiját, valamint a szélességnek megfelelő Pirelli 7-est néztem ki a szaklapokból. Ön milyen szélességet és márkát javasol?

Köszi a válaszodat
Árpád

Kedves Árpád,

A '98-as Scorpio-ra mindkét Ön által írt méret, a 205/55 R16 és a 225/50 R16-os is méretben megfelelő. Én a keskenyebbiket ajánlanám, az a gyári méret is.
A Fulda és a Pirelli nem egy kategóriájú abroncs, így nehéz őket összehasonlítani. Míg a Fulda a GoodYear másodmárkája, addig a Pirelli prémiumszegmensbe tartozó főmárka. Ez a különbség az áraikban is megmutatkozik. Én, mint pirellis gumidoki, Ön szerint melyiket ajánlanám?
A P7 egyébként pont ilyen autókra készült, nagyteljesítményű utazólimuzinokra.

Üdv,
Gumidoki

Dayton vagy Barum?

Ez csak egy szubjektív magánvélemény...
Üdv,

Nyári gumi vétel előtt vagyok, az elérhető árú kategóriából akarok választani. Alufelnire lesz, a gumi mérete 195/50 R15.
Kérem segítsen dönteni, kinéztem 2 márkát:
-Barum Bravuris
-Dayton D200 (állítólag a Bridgestone terméke)
Melyiket érdemesebb, vagy esetleg más márka?

Köszönöm
Lénárt Richárd

Kedves Richárd,

Az Ö által említett két márkából nekem a Dayton a szimpatikusabb, de ez csak egy szubjektív magánvélemény, tesztekkel alátámasztani nem tudom. Döntsön Ön, illetve az ár!

Üdv,
Gumidoki

Durrdefekt melegedés miatt?

Az előírt nyomásértékek kétszeresét is elviselik a gumik durrdefekt nélkül.
Üdvözlöm!

Egy megyei újságban olvastam a következőt: nyáron azért veszélyes téli gumival közlekedni, mert az túlmelegszik, és ez durrdefektet idézhet elő. Példának említik, hogy Székesfehérvár környékén azért fordulnak elő az autópályán az átlagosnál sűrűbben az ilyen típusú defektek, mert a Balaton felé haladva pont ilyen távolság alatt melegednek fel kritikus értékre a fővárosi autósok gumijai.
Tényleg van ilyen kockázata a téli gumi használatának nyáron? Nem csak kimondottan a magasabb sebességtartományban reális ez a veszély?

Zoltán

Kedves Zoltán,

Az abroncsok felmelegedése akkor érhet el kritikus értékekre, ha nem megfelelő a gumikban lévő légnyomás. Ez igaz téli és nyári gumikra egyaránt.
Nyári nagy melegben, nagy sebességnél a kopása lesz intenzívebb a téli guminak, de megfelelő nyomás esetén a felmelegedése nem lehet extrém. Amúgy elméletileg a normál személyautókhoz előírt nyomásértékek kétszeresét is elviselik a gumik durrdefekt nélkül.

Üdv,
Gumidoki

Corsa Enjoy-gumicsere

Szeretném a műveletet gumicsere nékül megúszni.
Kedves Doki!

Egy Opel Corsa Enjoy 1.2-re szeretnék könnyűfém tárcsákat tenni.
A most rajta lévő gumik 175/65 R14-esek, az acéltárcsák 5,5 J x 14-es méretűek. Szeretném a műveletet gumicsere nékül megúszni, tehát az új felnikre feltenném a régi gumikat.
A kérdésem: Milyen méretű felnit választhatok a 5,5 J x 14-esen kívül?

Előre is köszönöm:
Ádám

Kedves Ádám,

A 175/65 R14-e méret 5,0-6,0" széles felnikre szerelhető büntetlenül. Ebből egyértelműen látszik, hogy az 5,5x14" a legoptimálisabb méret.

Üdv,
Gumidoki

Nyári gumit, de mekkorát?

A gumisnál azt az infót kaptam, hogy jobb rá a 195/50 R15.
Hello Gumidoki!

Ha az idő is úgy akarja, lassan eljön az ideje a téli gumikat nyári abroncsokra cserélni. Egy 2002-es Renault Clio 1.4 16V-ről lenne szó. Kérdésem a következő lenne:
A méret, ami az autón volt 185/55 R15, de a gumisnál azt az infót kaptam, hogy jobb rá a 195/50 R15. Melyik méret lenne optimális?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv,
Péter

Kedves Péter,

Az ideális méret a 185/55 R15, ne hallgasson a gumisra, a 195/50 R15 majd' egy centivel kisebb átmérőjű a gyári méretnél.

Üdv,
Gumidoki

Nyári abroncs Puntóra

Ha meg voltál elégedve a Savaval, akkor szerintem a két új is legyen ilyen!
Üdvözlet Gumidoktor!

Szeretném lecserélni Fiat Puntómon lévő téli gumikat nyári futókra.
Az ősszel levetett abroncsok közül (4db SAVA 155/70 R13) kettő használható - ezek voltak a hátsó kerekeken - kettő megérett a cserére. Kérdésem az lenne, hogy keressek-e ugyanilyen mintázatú gumikat, vagy a két tengelyre rakhatok különböző márkájú és mintázatúakat.
Jelent-e ez valamit az autó tapadásánál?

Köszönöm a választ!
WW!

Kedves András,

Az a lényeg - ha az előírásokat nézzük - hogy egy tengelyen legyenek azonos mintázatú abroncsok.
Természetesen a legbiztosabb megoldás az, ha mind a négy abroncs egyforma mintázatú. Ha meg voltál elégedve a Savaval, akkor szerintem a két új is legyen ilyen!

Üdv,
Gumidoki

Alufelni Lancerre

A kérdésem az lenne, hogy 6x14-es rátehető-e?
Tisztelt gumidoktor!

A közeljövőben szeretnék Lancerre (1993, 1.6, kombi) megfelelő alufelnit vásárolni. A gyári adatok szerint 5.5x14" a megfelelő méret 185/60 R14 gumikkal.
A kérdésem az lenne, hogy 6x14-es rátehető-e? Milyen lehetőségek vannak a váltóméretre?

Előre is köszönöm a segítséget
Török Tamás

Kedves Tamás,

A gyári méretek korrektek.
Feltehető természetesen a 6" széles felni, csak az ET-számnál ezt figyelembe kell venni. Erre szerelhető a gyári 185/60 R14-es méret, váltóméretre 14"-ben nincs lehetőség.

Üdv,
Gumidoki

Téli gumival nyáron?

Mi a határ km-ben kifejezve?
Kedves Gumidoktor!

Öreg VW Polómra 2003-ban, a tél elején vettem új, Dayton márkájú téligumi garnitúrát. Az autót 2005 tavaszig szeretném megtartani.
Feltételezve egy egyenletesen elosztott évi 25 000 km futást, kell-e nyárigumi garnitúrára költenem? Téligumijaim kibirják-e a nyarat úgy, hogy a következő télen még biztonsággal számíthassak rájuk?
Mi a határ km-ben kifejezve?

Köszönettel:
Bozó Antal

Kedves Antal,

Nem tudok konkrét sarokszámot mondani, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a kopás mértékét, nem csak a km-ek száma.
Azt szoktuk mondani, hogy akkor megfontolandó az egész éves téligumi-használat, ha max. 10ezer km-t fut az autó a 12 hónap alatt. A 25ezer azért ennél jóval több...
Ha szeret sportos stílusban vezetni, akkor lehet, hogy mire leesik a hó már nem sok minta lesz a téli gumiján! Ha viszont nyugodtan, megfontoltan hajtja autóját, kihúzhatja a télivel az 1 évet.

Üdv,
Gumidoki

Barum vs Dayton

Szeretnék új gumikat 205/50 R15-ös méretben.
Hello Gumidoktor úr!

A Pirelli csak a rovatszponzor, vagy ön tényleg a pirellis ember?
Csak azért, mert konkrét márkában szeretném a segítségét kérni, és egyik gumi sem Pirelli, bár belátom, hogy egy magas minőséget képviselő szuper gumi, de csúf financiális meggondolásból más márkákban gondolkozom, jelesül a C20NE motorú Opel gyártmányú autómra szeretnék új gumikat 205/50 R15-ös méretben.
A Barum és a Dayton gyár termékei között vacillálok, természetesen nyári gumikról van szó. Kérem abban segítségét, hogy e két cég termékei közül melyiket válasszam?

köszönettel
Marton István

Kedves István,

Valóban Pirelli színekben osztom a gumis-észt itt, a TotalCar-on. Természetesen minden nem pirellis kérdésre is igyekszem korrekt választ adni.
Az Ön által említett két márka kb. egy színvonalat képvisel. Adott esetben magam sem tudom, hogy melyiket választanám. A Dayton talán kicsivel jobb minőségű, de ez is inkább csak egy érzés, nincs konkrét tapasztalat mögötte.
Döntsön az, hogy melyik tetszik Önnek jobban, illetve, melyik a kellemesebb árfekvésű a kérdéses méretben!

Üdv,
Gumidoki

Nyári gumi Feliciára

A Pirelli-palettáról például a Ceat márkát ajánlom Önnek.
Üdv!

1996. decemberi Skoda Feliciámra keresek nyári gumikat. Ön mit javasolna?
Jelenleg 165/70 R13-as téli garnitúra van rajta. (Kívánalmak: Megbízható, fogyasztáscsökkentő esetleg, hosszú élettartamú abroncsokat szeretnék)

Köszönettel:
Vankó Tibor

Tisztel Vankó Úr,

Én azt javaslom, ne változtasson a gyári méreten.
Az abroncspiacon átláthatatlan mennyiségű márka kínálja termékeit. Nem szeretnék senki ellenében másokat ajánlani. A választást nagy mértékben az dönti el, hogy ki mekkora összeget tud, és akar áldozni a gumivásárlásra.
Én azt javaslom, hogy ebben a méretben a nagy gyártók középáras termékei között nézzen szét, talán ezek képviselik a legjobb ár/érték arányt. A Pirelli-palettáról például a Ceat márkát ajánlom Önnek.

Üdv,
Gumidoki

Zafira-gumicsere

A 195/65 R15-ös nyári esetleg 185/70 R15-re cserélhető.
T. Gumidoktor!

A 195/65R15 nyári gumi lecserélhető-e 185/60R15 télire?

köszönettel
Nagy Attila

Kedves Attila,

A válasz: nem!
A 195/65 R15-ös nyári esetleg 185/70 R15-re cserélhető.

Üdv,
Gumidoki

Téli gumi Corollára

Választhatja helyette a 185/65 R15-öt.
Tisztelt Gumidoki!

Éppen autóváltásban vagyok, és téli abroncsot vennék az autómra. A Toyota Corolla gyári mérete: 195/60 R15, a gumisnak lenne 195/65 R15-ös téli gumija akciósan. Fel szabad-e tenni ezt a méretet? Ismereteim szerint ennek az oldalfala 9,75 miliméterrel magasabb, átmérőben pedig 19,5 mm-t jelentene.
Okoz-e a futómű geometriájában, illetve az autó viselkedésében olyan eltéréseket, amelyek gondot okozhatnak?

Köszönettel,
M. Csaba

Kedves Csaba,

Nem szabad felcserélni a két méretet!
Ha nem akar 195/60 R15-öt feltenni téliben, választhatja helyette a 185/65 R15-öt.

Üdv,
Gumidoki

206-os, felniméret

Az ajánlott gumiméret 15"-ben a 185/55 R15.
Tisztelt doki!

Én vettem egy 206 1.1 Open-t 2003.12. hóban. A gyári kerekei 14 colosak. Sajnos nem tudom, hogy mi lehet az osztóköre, így nem tudom, milyen alufelnit tudnék rá venni.
Én 15-ösre gondoltam. Nem fojtaná meg ez a méret a kocsit? Csupán 60 LE.

Köszönettel
Németh István

Kedves István,

A Peugeot 206 osztóköre 4x108x65. 14"-es méretben ET34, 15"-ben ET27 a gyári méret.
A menetteljesítménynek feltehetőleg nem tenne jót a felváltás, de amúgy nincs különösebb ellenvetés. Az ajánlott gumiméret 15"-ben a 185/55 R15.

Üdv,
Gumidoki

Astra: gumicsere

Mindenképpen a gyári méret lenne a javasolt?
Kedves Doktor!

Egy Opel Astra F tulajdonosa vagyok, a gyári gumiméret 205/50ZR15. A régi nyári abroncsokat kopottságuk miatt el kellett dobnom, szeretnék újakat vásárolni.
Az Ön véleménye szerint a gyári méret helyettesíthető 195/50R15 V-s gumikkal? Vagy mindenképpen a gyári méret lenne a javasolt? Nyilván nem kell mondanom, hogy gazdasági szempontok indokolják jelen kérdésemet, de nyilván nem mehet a biztonság rovására a spórolás.

Válaszát előre is tisztelettel köszönöm,
Péter

Kedves Péter,

Sajnos nem jó a 195/50 R15 a gyári méret helyett. Esetleg szóba jöhet a 185/55 R15, mint kompromisszumos megoldás.

Üdv,
Gumidoki

Carisma-gumiméret

Fel lehet tenni helyette 195/60 R14-et.
Tisztelt Gumidoki!

Jelenlegi autómon (Mitsubishi Carisma 1.9 TDI) 185/65 R14-es gumik vannak (azt nem tudom, ez-e a gyári méret, már így vettem), szintén R14-esben mi ennek a 195-ös váltója (/60-as talán), ha van?
És ha javasolhatnám, mivel látom, hogy szinte minden kérdés ilyen vagy hasonló problémával foglalkozik, nem lehetne a Totalcaros fiúkkal megbeszélni, hogy csinálnának egy táblázatot, vagy ami még jobb lenne valamiféle kis programot, ami megmondja egy adott méretű gumi váltóméreteit le, fel 1-1 mérettel illetve felni mérettel is. Vagy akár még interaktívabbra (jelenlegi gumi méret és mondjuk a kívánt új méret közelítő megadása), szerintem nem lehetne olyan nagy feladat, és akkor az ilyen jellegű kérdéseket könnyebb lenne elintézni.
Illetve ugyanoda a gumikon feltüntetett egyéb jelzések jelentését is fel lehetne tünteni.

Üdvözlettel:
Salamon Gergely

Kedves Gergely,

A Carisma gyári mérete valóban ez. Fel lehet tenni helyette 195/60 R14-et.
A váltóméret táblázat a napokban készült el, hamarosan elérhető lesz a TotalCar weboldalán. A szolgáltatások körét folyamatosan bővítjük.

Üdv,
gumidoki

15-ös felni Opelra

Pozitívumok: jobb tapadás, precízebb irányíthatóság, szebb optika.
Kedves Gumidoki!

Egy Opel Astra F 1,4 -es autóm van, amin a gyári gumiméret 175/70x13. Ezek helyett szeretnék rá 15"-os felniket, 195/50-es gumikkal.
A kérdésem az, hogy milyen széles legyen a felni, valamint milyen pozitív és negatív változások állnak be az autó menettulajdonságaiban, irányíthatóságában, stabilitásában, fogyasztásában. (Úgy tudom, hogy a 195/50x15-ös méret váltómérete a 175/71x13-nak. Ha nem akkor kérlek írd azt is meg hogy milyen méretet javasolsz.)

Válaszodat előre is köszönöm.
Varga Gábor

Kedves Gábor,

Az Ön által írt 195/50 R15 váltómérethez az 5,5 - 7" szélességtartományban keressen felnit!
Csere esetén a pozitív következmények: jobb tapadás, precízebb irányíthatóság, szebb optika. A negatív hatások: sérülékenyebb, sokkal sprődebb komfort, futóművet megviseli, hosszanti vályúk nagyon megvezetik, drágább.

Üdv,
Gumidoki

Nyári gumi Megane-ra

Ha úgy szimpatikus Önnek, cseréljen!
Tisztelt Gumidoki!

98-as kiadású, első generációs Megane Classicom van, 175/65R14-es Michelin gumikkal.
Tavaly tavasszal is gondolkodtam már a gumicserén, de most, hogy az egyik le van nyalva oldalt, a másikon van egy vágás, a többi meg repedezik, nagyon valószínű, hogy a téliek helyett nem teszem vissza, inkább beruházok egy új gumiba.
185/60-ast szeretnék felrakni, ha jól számoltam a kevesebb mint 1 % az eltérés, 5 mm sincs. Mit javasolsz, érdemes váltani 185-re, vagy sem?
Másik kérdésem a méretváltással kapcsolatban, hogy mivel tavasszal jár le a műszakim, érdekelne, hogy nem kötnek-e bele abba, hogy a pótkerék más mintázatú, és szélességű, mint amik fent vannak.
Bár, ha még a téli gumival viszem el, akkor is ugyanez a helyzet, szerintem ez nem lehetne probléma.

Üdvözlettel,
Valent Levente

Kedves Levente,

Az Ön által írt két méret felcserélhető egymással, különösebb mellékhatások nélkül. Ha úgy szimpatikus Önnek, cseréljen!
A pótkerék nem kötelező tartozéka az autónak, ezért műszaki vizsgán nincs miért aggódnia az eltérő szélesség és mintázat miatt.

Üdv,
Gumidoki

Keréknyomás

A kért adatot autója használati utasításában, vagy a karosszérián elhelyezett matricán találja meg.
Tisztelt GumiDoki!

Rendelkezem egy 1992-es Volkswagen Passat Variant autóval.
Érdekelne, hogy milyen abroncsnyomást alkalmazzak Kléber Viaxer AS gumiknál. Az autóban rendszerint 2-3 ember utazik.

Köszönettel:
Charlye

Kedves Charlye,

A keréknyomást soha nem az abroncs, vagy a felni gyártója, hanem az adott autó gyártója határozza meg.
A kért adatot autója használati utasításában, vagy a karosszérián (tanknyílás belső oldala, vezető oldali ajtó belseje) elhelyezett matricán találja meg. Ha mégsem, akkor egy VW-szerviz adatbázisa lehet a megoldás.

Üdv,
Gumidoki

Citroën C3

Ha a 17" méretű Barumot kérdezi, nem ajánlom.
Tisztelt Gumidoktor!

Kérdésem az lenne, hogy 1,6-os Citroën C3-asra 8 coll szélességű R17 felnire rá lehet-e tenni 205/40-es gumit?

Enikő

Kedves Enikő,

Elméletileg nincs akadálya, a gumiméret jó, a felni szélességétől félek egy kicsit. 7" vagy 7,5" széles felni elég lenne. Ha van rá lehetőség, mindenképpen próbálja fel megvétel előtt az autóra!

Üdv,
Gumidoki

Tisztelt Gumidoktor!

Válaszát köszönöm, azt szeretném megkérdezni, hogyha rámegy a gumi a felnire akkor az nem rontja-e a menetbiztonságot, illetve ha nem menne rá akkor 215-ös gumi jó-e? (Sajnos a kiszemelt felni 17-es méretben 8 colos szélességben kapható)
A váltóméreteknél a 205/40 R17 van megadva. Azt szeretném még megkérdezni, hogy mi a véleménye a Barum gumikról?

Enikő

Kedves Enikő,

Elnézést, én nem fogalmaztam pontosan: a 205/40 R17-es méret probléma nélkül rámegy a 8" széles felnire, az aggályom az, hogy a 8" széles felni nem ér-e bele valahol a kaszniba/futóműbe.
Csak a 205/40 R17-es a megfelelő erre az autóra, 215-ös nem való erre az autóra.
Ha a 17" méretű Barumot kérdezi, nem ajánlom.

Üdv,
Gumidoki

Tisztelt Gumidoktor!

Tanácsait köszönöm, valószínűleg inkább a R16-os méretnél döntök, ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy 7 vagy 7,5 coll szélességű felni jó-e a 195/50 R16-os gumikhoz, illetve, hogy ebben az esetben is fennáll-e az a veszély, hogy a felni belelógjon a kaszniba vagy a futóműbe?

Kedves Enikő,

Ha megfelelő a felni, úgy értem, ET-ben a C3-hoz való, akkor nem lehet probléma. A 195/50 R16 mérethez pedig 5,5-7,0" szélességű felni ajánlott, ennek megfelelően a 7,5" már túl széles.

Üdv,
Gumidoki

Suzuki Sedan-méretváltás

A megfelelő a 165/60 R14 lenne.
Szia!

Suzukimra (1.3 Sedan) vettem alufelniket, most a gumiméreten gondolkozok.
A gyári méret az 13"-os, 155/70-es. A felnim 14"-os. 185/55-ös gumival szemezek, de mondták, hogy az ilyen tönkreteheti a futóművemet.
A 175/60-as méret jobb lenne? Melyiket javaslod?

Előre is köszönöm!
Kasi

Kedves Kasi,

Egyik méret sem igazán jó azok közül, amiket írtál. A megfelelő a 165/60 R14 lenne, ez a futómű kímélése szempontjából is jó választás.

Üdv,
Gumidoki

Civic-váltóméret

Milyen méretű gumikat vegyek, hogy a kerekek átmérője ne változzon?
Tisztelt Gumidoki!

Autómon (Honda Civic), gyárilag 185/60 R14-es gumik vannak. Ha a gyári kerekeket 15" vagy 16"-os alufelnire szeretném cserélni, akkor milyen méretű gumikat vegyek, hogy a kerekek átmérője ne változzon?

Válaszodat előre is köszönöm!
R. László

Kedves László,

A megfelelő váltóméretek a következők: 195/50 R15, 195/45 R16.

Üdv,
Gumidoki

Megengedhető gumiszélesség

Ez minden autónál más és más.
Tiszteletem!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen széles felni/gumi lehet egy autón, amibe még nem kötnek bele a rendőrök?

Köszönettel:
Patkós Dávid

Kedves Dávid,

Úgy tudom, hogy a kerék nem lóghat ki a karosszéria oldalsó függőleges síkjából. Ez a mérce. Persze ez minden autónál más és más.

Üdv,
Gumidoki

95-ös VW Polo méretek

A tavasz közeledtével készülünk a nyári kerékgarnitúra beszérzésére.
Tisztelt Gumidoktor!

Tavaly hosszas keresés (asszony autója...) után vásároltunk egy 95-ös évjáratú VW Polo-t, 1.6-os motorral. Mivel téli gumik voltak rajta, nem volt szüség akkor a cserére, viszont a tavasz közeledtével készülünk a nyári kerékgarnitúra beszérzésére is.
Két kérdésem lenne.
Mi a fenti autó gyári felni ill. abroncsmérete? Ha 14-es felnit választanék, milyen 185 szélességű gumi kell majd rá?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Só,

A '95-ös VW Polo gyári mérete 13"-ban a 175/65 R13, 14"-ban a 185/55 R14.
A felnik: 5,5Jx13, 4x100x57, ET43, illetve 6Jx14, 4x100x57, ET45.

Üdv,
Gumidoki

KeresésKeresés

IndapassIndapass