Kátyú okozta kár megtérítése

De melyik is ez a hatóság?
Kedves Gumidoki!

Sikerült Budapest tökéletes útjain megtalálnom egy jelentősebb kátyút, a kerék egy nap alatt leeresztett, de a kormány a gumicsere után is elég furcsán működik (remeg, nagyobb holtjáték). Tartok tőle, hogy komolyabb baj esetén jelentősebb összegeket kell áldoznom az autó/gumi javítására.
Információim szerint, ha lefényképezem a kátyút, plusz két tanúval igazolom az út hibáját, akkor valamelyik hatóság kifizeti a kárt. De melyik is ez a hatóság?
Várom válaszát.

Köszönettel,
Bognár Bálint

Kedves Bálint,

Rengeteg ilyen eset történik naponta. Én úgy tudom, az illetékes önkormányzatnál kell kopogtatni. A kérdésére az autójogász pontosabb választ tudna adni.

Üdv,
Gumidoki

C3-as gumicsere

Hogyan lehet kiszámolni a kerék gördülési ívsugarát?
Tisztelt Gumidoki,

Tavasszal tervezem a 165/70 R14 gumikkal szerelt C3-som nagyobb lábakra állítását (a váltóméretek közül a 185/55 R15-t választottam).
A felni vásárláshoz szükséges besajtolási mélység megállapításához lenne az a kérdésem, hogy mi a fontosabb a nyomszélesség vagy a nyomtáv azonosság a mostani kerékkel (feltételezve természetesen, hogy a karosszéria és futóműelemek megengedik)?
S pusztán a kíváncsiság végett, hogyan lehet kiszámolni a kerék gördülési ívsugarát (rs)?

Köszönöm,
Lófi

Kedves Lófi,

A méretválasztás tökéletes. Mivel szélesebb felni kell a 15"-os mérethez, nem ugyanaz az ET érték kell az alufelnihez. Mivel a gyári 14"-os felni ET-je 24, a 15"-ösé 27 körül legyen.
A kerék gördülési ívsugarát pedig így lehet kiszámolni:
pl. 185/55 R15 esetén:
Gumi oldalfal magassága + felniátmérő fele = (185x0,55) + (25,4x15/2) = 101,75 + 190,5 = 292,25 mm

Üdv,
Gumidoki

Széles gumi Clióra

Nagyobb fogyasztás, kevesebb komfort, nagyobb kormányzási behatások, jobb tapadás, stb.
Tisztelt Gumidoktor!

Egy 1994-es Renault Clióm van. A gyári gumimérete 155/70/R13.
Kaphat-e 175/70/R13-as gumikat, vagy a 165/70/R13-as lenne jobb? Vagy semmiképpen ne változtassak? A gyáritól nagyobb gumiméret miben befolyásolhatja negatívan az autó viselkedését?
Előre is köszönöm!

Tisztelettel:
O. Gábor

Tisztelt Gábor,

A 155/70 R13 nem helyettesíthető az Ön által említett egyik mérettel sem. Ha mindenáron váltani akar, akkor a 165/65 R13, vagy a 175/65 R13, ami szóba jöhet.
A szélesebb kerék hatásait már ezerszer tárgyaltuk ezen a fórumon; nagyobb fogyasztás, kevesebb komfort, nagyobb kormányzási behatások, jobb tapadás, stb.

Üdv,
Gumidoki

Renault-felni

Az ET szám értékét a felni szélessége is befolyásolja.
Tisztelt Gumidoktor!

Néhány napja a Renault Thaliánkat lecseréltem egy két éves Renault Scénicre. Az autót eredetileg Michelin 185/65 R15-ös gumikkal vettem - ami a gumiszerelő ismerősök szerint is egy nagyon jó minőségű gumiabroncs -, de én a téli viszonyokra tekintettel lecseréltettem a szintén 185/65 R15-ös méretű Hankook W400-ra, amiket a gyári acélfelnikre szereltek fel.
Mivel az előző Thalián is volt téli gumim, a nyári gumikat pedig alufelnin használtam, ezért már most töröm a fejem, hogy a gumicserekor milyen méretű alufelnit is vegyek. A legtöbb négycsavaros (4x100x60) alufelni 7,0 x 15"-os, a legmagasabb ET szám pedig 38, amit az interneten keresztül találtam.
A baj csak az, hogy a gyári adatok szerint a helyes felniméret 6,0 x 15"-os és ET43-as. Én már csak olyan vagyok, hogy szeretem betertani a gyári előírásokat, ezért volna néhány kérdésem, melyre örömmel fogadnám válaszod.

1. Mivel szeretném megtartani az alig futott nyári gumikat, és ha a legközelebbi cserénél is ilyen gyári méretű abroncsot szeretnék majd vásárolni, akkor milyen széles és milyen ET-számú alufelni méretben gondolkozhatok?
2. Mekkora az a legkisebb ET-szám eltérés, amivel még nem kell törődnöm? Mivel három gyermekem van, ezért nyugodt szívvel mondhatom, hogy az én sebességtartományom, amiben közlekedni szoktam, az maximum 130 km/h.
Több gumisszerelőt is megkérdeztem, de mindegyik másképpen beszélt. A legtöbben azt mondták, hogy a 7" szélességűre is fel lehet tenni a 185/65-ös gumit, az ET-számmal meg ne foglalkozzak, mert olyan felnit hoznak, amilyen a Scénicre való. Ez az, amiben nem igazán hiszek. Az ET-számmal meg az a bajom, hogy az interneten már napokon keresztül turkálok, és keresek, de egy tucat felnimárkát végigpásztázva mondhatom, hogy a Scénicre való körátmérős felniben az ET 38-nál nagyobbat nem láttam. Csak egy szerelő mester volt, aki azt mondta, hogy a 6,0 x 15"-ös vagy maximum a 6,5 x 15"-ös felniben gondolkozhatok. De az ET-szám eltérésnél ne ijedjek meg, a 38 -as is jó még hozzá.
3. Ezek után kinek hihetek? Milyen felnit válasszak?

Kinéztem néhány felnimárkát és típust, örömmel fogadom ezekkkel kapcsolatos véleményedet is.
FONDMETAL 6200-as 6,5 x 15" ET 42
FONDMETAL 7200-as 6,5 x 15" ET 42
RIAL Viper E 6,0 x 15" ET 35
DEZENT F 6,5 x 15" ET 38 és az DEZENT E 6,5 x 15" ET 38
AEZ ICON8 6,5 x 15" ET 38
BORBET CB 6,0 x 15" Et 38
ATS MIRA 6,0 x 15"

Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Román Ernő

Kedves Ernő,

Örömmel olvastam sorait, mivel ritka az olyan ember, aki ilyen komolyan veszi a biztonsági és technikai előírásokat, amelyek figyelmen kívül hagyása jobb esetben csak az autó, vagy annak egyes alkatrészeinek élettartamát befolyásolja, s esetleg csak bosszúságot okoz, rossz esetben azonban komoly veszélyhelyzetek előidézője, esetleg balesetek közvetlen oka lehet.
Tehát. A 185/65 R15-ös méret 5,0-6,5" felniszélességhez ajánlott. A 7" szélességű felni határesetként még elfogadható. Az igazán jó megoldás azonban a gumiméret 195/60 R15, vagy 205/60 R15-re cserélése lenne 7", vagy 7,5" széles alufelni esetén.
Az ET szám értékét a felni szélessége is befolyásolja, tehát egy 6,0x15" ET43 méretű felni szélesebbre cserélése esetén az ET szám is változik. Pl. a 7x15" esetében az ET38 érték teljesen megfelelő. Éppen azért, hogy ne kelljen ET-t számolgatni, a felnigyártók katalógusaikban nem ET-szám szerint csoportosítanak, hanem autótípus szerint. A komolyabb gyártók nyomtatott katalógusainak higgyen! Ha még itt nem keresgélt, ajánlom a http://www.gumibolt.hu/alufelni/alu.htm oldalt böngészésre. Kisebb választékban ugyan, de több gyártó is ajánl 6,5x15" felnit is Scénichez.
Az Ön által felsorolt felniket nem véleményezem, úgyis az egyéni ízlés és a pénztárca vastagsága dönt majd a vásárlásnál.

Üdv,
Gumidoki

Corsa-gumicsere

Okoz-e az ilyen mértékű szélességváltozás lényeges fogyasztásnövekedést?
Kedves Gumidoki!

Van nekem egy 95-ös Opel Corsa B-m. Jelenleg 145/80 R13-as gumik vannak rajta.
Rárakhatok-e egy Astra F-ről leszedett 175/70 R13 nyári gumit (Vredestein T-trac). Okoz-e az ilyen mértékű szélességváltozás lényeges fogyasztásnövekedést?
Egyáltalán ezt lehet váltóméretként alkalmazni?

Előre is köszönöm,
Balázs

Kedves Balázs,

Sajnos a két méret nem felcserélhető egymással, ezért nincs értelme további fejtegetésnek.

Üdv,
Gumidoki

Nagyobb gumi Megane-ra

Milyen méretű és márkájú gumit ajánlana?
Tisztelt Gumidoktor!

Megane-ra szeretnék nagyob méretű gumikat alufelnivel nyárra. Milyen méretű és márkájú gumit ajánlana 15 v. ha lehet 16 collosat.

Várom válaszát, köszönettel
Pungor László

Tisztelt László,

Ahány Megane-generáció, annyi méret, így nem tudok válaszolni. Pontosítsunk, milyen évjáratú az autója ésvagy mi a gyári gumimérete?

Üdv,
Gumidoki

Calibra, széles gumi

Milyen szélesebb gumi tehető fel Opel Calibrára?
Hello Gumidoki!

A kérdésem az, hogy a gyári 205/50 R16 méretű gumi helyett, milyen szélesebb gumi tehető fel Opel Calibrára, ugyanerre a felnire. Az egyik ismerősömén 16-os felnin 215, 225 van. (A felnim BBS, talán 7J)

Köszönettel:
Z

Kedves Z,

A gyári méret helyett ez a felni, ha minimum 7" széles, elbírja még a 225/45 R16-os méretet.

Üdv,
Gumidoki

Hello Gumidoki!

A választ köszönöm, de felmerült egy másik kérdés:
Nyomtávszélesítőben gondolkodom (15 mm, én gyártatnám), a gond az, hogy a központosító (tehermentesítő?) csonk 18 mm, így a szélesítőn a fenti szélesség miatt nem lehet kialakítani a központosító csonkot (-3 mm anyaghiány) - a kérdés az, hogy a csonknak milyen szerepe van?
Csak központosít, vagy tehermentesít is? Ha ui. csak központosít, levehetném 10mm-re, így kialakítható lenne az eredeti elgondolás szerint a szélesítő, vagy 12-es tárcsát tennék fel, így a csonkból "kilógna" 6-6,5 mm ami a központosításhoz elég lenne!
Mit javasolsz?

Üdv:
Z.

Kedves Z,

Nem ajánlatos változtatni ezen a csonkon, mivel tehermentesítő és központosító funkciója is van!

Üdv,
Gumidoki

Opel Corsa 1,2

A Corsa felnije nem passzol a Puntóra.
Kedves gumidoktor!

Azt szeretném kérdezni tőled, hogy mit tudsz arrol a gumiról, ami a Corsámon van(KUMHO POWER STAR 756, 175/70 R13 82T)?
Én semmit sem találtam róla, az autót ezekkel a gumikkal vettem. Most azonban el szeretném adni, mert szerintem túl nagyok, és eléggé visszafogják ezt a kisautót!
A neten azt írják, hogy a 155-ös a legszélesebb, amit ajánlanak rá. Szerinted mit kérhetek értük (90%-osak), mi a véleményed tényleg nagy-e ez a gumimeret Corsára?
Még egy kérdés: jó a Corsa-felni a Puntóra?

Válaszaidat előre is köszönöm!
Norbert

Kedves Norbert,

Először is, hacsak nem a legújabb Corsa-ról van szó, ez a gumiméret egyáltalán nem passzol az autóra! Corsa A esetén 135 R13, Corsa B esetében viszont 145 R13 az alapméret.
A Kumho-ról, azon kívül, hogy egy dél-koreai másodvonalbeli márkáról van szó, nem rendelkezem túl sok infóval. Annyit hallottam innen-onnan, hogy keményebb keverékűek, tehát viszonylag sokáig elfutnak, viszont kissé csúszósak...
A használt gumik ára - hiába 90 %-osak - nem hasonlíthatók össze egy újéval. Sajnos - hacsak nincs szerencséje - nem számíthat nagy bevételre a használt gumik eladásával.
Végül: A Corsa felnije nem passzol a Puntóra.

Üdv,
Gumidoki

Méretváltás terepjárón

Természetesen normál, utcai közlekedére gondolok.
T. Doki!

Kérdésem az lenne, hogy ha egy terepjárón komolyabb méretváltást teszek (215/75x15-ről 31x10.5x15-re), akkor a gyári nyomásértéket, ami 2,1, kell-e módosítani.
Természetesen normál, utcai közlekedére gondolok.

Köszönettel:
Attila

Tisztelt Attila,

Ez a méretváltás több mint merész. A két méret között ugyanis több mint 7 cm különbség van átmérőben. Ez, még terepjáró esetében is több mint ami belefér, hacsak valami komoly futóműátalakítás, -emelés nincs ezzel párhuzamosan.
Ettől eltekintve természetesen nem lenne elégséges a gyári mérethez megadott 2,1 bar a nagyobb kerékbe. Szerintem ugyanolyan feltételek mellett kb. 2,5 bar-t kellene használnia.

Üdv,
Gumidoki

Nagy felni Vectra B-re

Mi a végső határ, ameddig el lehet menni nagyságban?
Tisztelt Doki!

A kérdésem csak annyi lenne, hogy 1.8 Opel Vectra B, 4 ajtós modellre mekkora méretű alufelni javasol, mekkora gumival. S mi a végső határ, ameddig el lehet menni nagyságban.

Válaszát előre is köszönöm:
Tisztelettel:
Tamás

Kedves Tamás,

Amennyiben a B-Vectra gyári mérete 195/65 R15, ez a következő váltóméreteket engedélyezi: 205/55 R16, 205/50 R17, vagy 225/45 R17, esetleg 225/40 R18.
Én leginkább a 16"-os, maximum a 17" méretet javaslom. Ezekkel - a botrányos minőségű utak miatt szükséges - körültekintő vezetés mellett több öröme lesz, mint bosszúsága.

Üdv,
Gumidoki

Téli méret Corollára

Ehhez mi az optimális kerékméret télire?
Üdvözletem,

Van egy 88-as Toyota Corollám, amikor vettem, 155 R13-as kerekek voltak rajta. Gondolom, a gyári méretei is ezek, de biztosan nem tudom..
Tavaly télen ugyanilyen méretű téligumit vettem hozzá, de mivel a kocsi alja elég közel van a talajhoz, eléggé meggyűlt a bajom egy-két hóval borított mellékutcával. Gondoltam, be kéne szerezni egy szélesebb gumit. Elmentem egy kereskedésbe, ott azt mondták, először is vegyek új felnit, mert a 165,175-ös kerekek erre a felnire nem lesznek jók. Oké, ez nem gond, de azt mondták, nem biztos, hogy a jelenleginél szélesebb kereket kell venni, mert mindenki télire vékonyabb gumival megy, hogy a súlyeloszlásnál minél több nyomás kerüljön minél kisebb felületre.
Oké lehet, de ha én most 145-ös kerekekben kezdek el gondolkodni télire, akkor biztos hogy szerintem a legkisebb hóban is ottmaradok. A kocsi egyébként 900 kiló. Na most ehhez mi az optimális kerékméret télire?

Előre is köszönettel
Tóth Attila

Tisztelt Attila,

Az Ön autója információim szerint valóban 155 R13 gyári mérettel volt szerelve. Az Ön által is említett elmélet igaz, azaz általában jobb eggyel keskenyebb, de az eredetivel azonos átmérőjű gumit felszerelni télre. Az Ön esetében - téli gumiban - én továbbra is a gyári, azaz a 155-ös méretet ajánlanám, szélesebbet semmiképpen sem.
A 155 R13-asnál ugyanis nem talál az előzőekben leírt paramétereknek megfelelőt keskenyebben, a 155-ös szélesség viszont nem olyan mértékű, amellyel probléma lenne a téli közlekedés.

Üdv,
Gumidoki

Tisztelt Péter!

Köszönöm szíves válaszát. Azt hiszem megfogadom a tanácsot. Lehetek még udvariatlan egy kérdés erejéig?
Megnéztem a gumit, 155/80 R13-as van a kocsin, a boltokban viszont láttam 155/70 R13-ast. Közben sikerült felhajtanom egy német nyelvű kézikönyvet amelyikből ugyan nem tudtam kideríteni a gyári méretet viszont nyomási adatoknál a következő gumikkal példálózik:
155SR13, 155R13 78S, 165SR13 ,165R13 82S, 175/70SR13, 175/70R13 82S, 175/70HR13, 175/70R13 82H, 185/60R14 82H.
Na szóval a kérdés lényege az lenne hogy a 155/80 R13 vagy a 155/70 R13 áll-e közelebb a kézikönyvben szereplő 155SR13, 155R13 78S meghatározott mérethez?

Köszönettel
Tóth Attila

Kedves Attila,

A 155/80 R13, az tulajdonképpen a 155 R13 méret, ugyanis a /80-asnál nagyobb széria nem létezik, ezért azt sokszor nem írják ki a méretjelölésben. A 155/70 R13 kisebb átmérőjű, tehát nem megfelelő méret.

Üdv,
Gumidoki

Olcsó téli abroncs

Nem lehet, hogy az Ön által látott abroncs Tigar volt?
Tisztelt Gumidoktor!

A minap az egyik hipermarketben meglepő áron láttam T-sebességindexű téligumit 195/65/15-ös méretben. A mintázata ismerősnek tűnt, de a márka kevésbé. (Az oldalán a délszláv Igar márkajelzés Inter A típusjelzése volt olvasható)
Lehet, hogy ez valamelyik régebbi nagy márka mintázatának reinkarnációja? És vajon ez is megbízható magasabb, T közeli sebességeknél annyira, mint egy drága márka terméke?

Köszönettel a segítségéért,
Brusi

ui. Egyáltalán, szabad-e téli gumival akár 200 körül menni még ha az magasabb indexes (H és német az autópálya)?

Tisztelt Brusi,

Nem lehet, hogy az Ön által látott abroncs Tigar volt? Ha igen, akkor egy tradícionális, harmadvonalbeli szerb márkáról van szó.
Ha mégis jól látta a feliratokat, akkor valami noname újrafutózott gumi lehetett az... Az újrafutózó üzemek gyakran használnak neves gyártók mintázataira emlékeztető motívumokat, de ezek mind kidolgozásban, mind pedig összetételben messze elmaradnak az ötletadó mintától.
A sebbességosztályba sorolás mindig szigorú paraméterek alapján történik, tehát az adott abroncs kényelmesen kell teljesítse az oldalfalán lévő sebességindexnek megfelelő kritériumokat. Manapság már van V, sőt újabban W sebességosztályú téli abroncs is. Ezek ugyanúgy, mint nyári társaik megbízhatóan alkalmasak ezekre a sebességekre.

Üdv,
Gumidoki

Ignis váltóméret

Az R14-es gumi a gyári felnire vajon felrakható?
Tisztelt Gumidoki!

Télen 175/65R14-es gumit használok az eredeti alufelnin, aminek a mérete 4.5*14 4*100*54 45. A táblázat alapján ez a gumi 5-6" széles felnire való. Eddig nem volt vele problémám, lehet hogy ezután sem lesz? Esetleg mégis vegyek 5*14-es acélfelnit?
Nyárra viszont szeretnék egy kicsit szélesebb gumit venni. Korábbi válaszai (és a váltótáblázat) alapján úgy gondolom, hogy a következő 4 méret jöhet szóba:
- 185/60R14, 195/60R14, 185/55R15, 195/50R15

Azt szeretném megtudni, hogy Ön ezek közül melyiket javasolja, és hogy az R14-es gumi a gyári felnire vajon felrakható-e? Én arra tippelek, hogy szélesebbet kell vennem. Az R15-ös gumihoz 6*15-ös felnire gondoltam.

Tisztelettel
Szász Sándor

Tisztelt Sándor,

A 175/65 R14-es mérethez valóban határeset a 4,5" széles felni, de még elmegy. Emiatt ne vegyen külön szélesebb 14"-es felnit. Ha ennél is szélesebb gumira vágyik, ahhoz viszont a felnicsere is elkerülhetetlenné válik.
Az Ignis gyári mérete a 165/70 R14. Induljunk ki ebből, így a váltóméretek a következőképpen alakulnak:
195/60 R14, 195/55 R15.
Mindkét méret feltehető, de a 14"-eshez 6,5x14-es, a 15"-öshöz 7x15-ös felnit ajánlok.

Üdv,
Gumidoki

Három defekt, DOT-szám

Mi lehet az oka, hogy 2 hónapon belül a harmadik ilyen gumi is defektet kapott?
Tisztelt Gumidoki!

A gépkocsimon télre a hátsó kerekeken meghagytam a nyári Pirelli P5000 gumikat. Koruk ismeretlen, az autót használtan vettem ezekkel.
Ha az idegenkezűséget kizárhatom, mi lehet az oka annak, hogy 2 hónapon belül a harmadik ilyen gumi is defektet kapott? Mindhárom esetben szinte észrevétlenül, lassan eresztettek le.

Üdv:
Tamás

Kedves Tamás,

Látatlanban nehéz bármit is mondani arra, hogy miért eresztettek le a gumik. Lehet, hogy nem is a gumik, hanem a felni, vagy a szelep hibás. Kicsi az esélye, hogy ennyi defektje van, de előfordulhat ez is.
A gumik korát egyébként az úgynevezett DOT-számból tudhatja meg, amelyet a gumi egyik oldalfalán talál meg. Ennek a DOT-számnak az utolsó 3 vagy 4 számjegye utal a gyártás időpontjára: pl. 349> 1999. 34-dik hete, vagy 2003 > 2003. 20-dik hete.

Üdv,
Gumidoki

Renault 11

Lehetne a járgány alá valami nagyobb felnit pakolni?
Hello Doki,

Egy Renault R11-esem van, amin 175/70 R13-as téli gumik vannak. Lehetne a járgány alá valami nagyobb felnit pakolni, szélesebb gumikkal, ha igen, akkor mekkora a maximális? És az osztókör mérete is érdekelne.

Előre is kösz.

Kedves János,

A 175/70 R13 váltóméretei felfelé a következők: 185/60 R14, 195/50 R15, 195/45 R16.
Az R11 osztóköre tudtommal 4x100x60.

Üdv,
Gumidoki

VW Touran: mankókerék ismét

Létezik R15 méretben ilyen mankógumi, de felnit nem találok.
Tisztelt Gumidoki!

VW Touran gépkocsimra nem rendeltem pótkereket, többek között borsos ára miatt. Aztán rájöttem, hogy a gyári masszázs-kompresszoros megoldás egy defekt esetén még drágább lehet (a gumicsere miatt), ezért gondolkodom egy pótkerék beszerzésén a gyárinál olcsóbban.
A csomagtartóban csak ún. szükség-, vagy mankókeréknek van hely. Amit tudok, hogy a Continentálnak létezik R15 méretben ilyen mankógumija, de felnit nem találok ilyet. A most használt téli felnim 6JX15 H2 /ET 47.
Van-e tudomásuk ilyen méretben keskeny (mankó) felniről, és hol szerezhető be? Olcsóbb lehet-e mint a gyári kb. 60 eFt-os ár?

Üdvözlettel:
Horváth L.

Tisztelt Horváth Úr,

Ilyen esetben sokszor általában csak az autó gyártója, ez esetben a VW tud segíteni.
Esetleg nagyobb hazai felniforgalmazóknál érdeklődhet ilyen felni beszerzésének lehetőségéről. A teljesség igénye nélkül: Pl. Alcar-Agrogumi Kft., Snowfox Kft....stb.

Üdv,
Gumidoki

Nyári gumi

Melyik választás a megfelelőbb, figyelembe véve a magyar közutakat?
Tisztelt doki!

Véleménye szerint a 185/65 R14-es gumik helyett melyik választás a megfelelőbb, figyelembe véve a magyar közutakat? (illetve a futómű terhelhetőségét)
A 195/55 r15, vagy a 205/50 r15 átmérőben a különbség elhanyagolható, egymás váltóméretei, magasságuk különbsége számításaim szerint ~5 mm körüli.. A gumik, melyet szereltetnék rá a nyár folyamán, Goodyear Eagle F1 Gsd2 névre hallgatnak, bár kíváncsi lennék a Dayton és az Uniroyal gumikról alkotott véleményére!

előre is köszönöm válaszát - Gábor

Tisztelt Gábor,

A 185/65 R14 helyett egyértelműen a 195/55 R15-öt ajánlom!
Az Ön által kért összehasonlításra pedig nem vállalkoznék, hiszen míg a GoodYear főmárka, addig az Uniroyal másod-, a Dayton pedig harmadvonalbeli termék. A legjobb ár/érték aránnyal sok esetben a másodmárkák rendelkeznek...

Üdv,
Gumidoki

Clio RSi: felni és gumi

A leírt adatok szerint jó lehet a felni...
Tisztelt Gumidoktor,

Kérdésem a következő:
Clio RSi-m van, gyári felnimérete 14" 4*100 ET 35, gumija 175/60R14. Feltehetek-e rá 15" 4*100 ET 35 felnit és 195/50R15 gumit?
Tudom, a 185/50R15 lenne az igazi, de olyan gumit itthon nem nagyon találtam.

Előre is köszönöm,
Kővári Balázs

Kedves Balázs,

A szélesség és az ET szám együttesen dönti el, hogy az adott felni rámegy-e az autóra. A leírt adatok szerint jó lehet a felni, ha az ET szám is megfelelő.
A 175/60 R14 - amennyiben valóban ez a gyári méret - helyett feltehető a 195/50 R15, amennyiben nem ér bele sehol a kasztniba, futóműbe. Azok a nem megfelelő váltások veszélyesek, amelyeknél a megengedhetőség határain túl csökken a kerékátmérő.

Üdv,
Gumidoki

Kedves Péter (ha meg nem sértem, és nem hívom Gumidoktornak),

Válaszát köszönöm. Még épp' időben érkezett, jövő hétvégén lenne esedékes a vásárlás. Annyiban módosul minden, hogy a gyári felnim 14" 4*100 ET 36, 175/60R14 gumival (nem ET 35), és a kinézett felni 15" 4*100 ET 38.
Időközben felpróbáltam a kocsira egy 15" ET 12-es felnit 195/50R15 gumival, de az hozzáért kitekert kormánynál a küszöbspoilerbe.
A mostani felni szintén Clióról származik, de fel fogjuk próbálni, biztos, ami biztos. Bár biztosnak látszik...
Válaszát mégegyszer köszönöm.

Üdvözlettel,
Kővári Balázs

Kedves Balázs,

Ha minden OK, nyugodtan használja azokat! Máskor is forduljon hozzám bizalommal!

Üdv,
Gumidoki

Fabia-méretváltás

A 175/65 R14-hez még felnit sem kell cserélnie.
A Skoda Fabia Sedan gyárilag 5J-14" acéltárcsán 165/70 R-14 (81T) MATADOR MP15 STELLA nyári gumival kerül forgalomba.
Szeretném szélesebb felnire (6J-14"?) és négyévszakos gumira cserélni. Milyen méretet (185/60 R-14?) és márkát javasol?

Molnár János

Tisztelt Molnár Úr,

A 165/70 R14 váltója a 175/65 R14, esetleg a 195/60 R14-es méret. Az előzőhöz még felnit sem kell cserélnie, hiszen az 5Jx14"-es megfelelő hozzá.
Márkában a Pirellit ajánlanám, annak is a P2500 Euro nevezetű négyévszakos mintázatát, amely mindkét fenti méretben kapható.

Üdv,
Gumidoki

Felnicsere Lagunán

16 colos felnihez melyik gumiméret passzolna a legjobban?
Tisztelt Gumidoki!

1995-ös Renault Lagunám 14 colos acélfelnijét szeretném 16 colos alufelnire cserélni. Gyári méretei: 185/65 R14.
A specifikáció szerint a váltóméret 195/60 továbbra is 14 colos felnivel, ezért kérdésem az lenne, hogy a 16 colos felnihez melyik gumiméret passzolna a legjobban?

Köszönettel:
Pali

Tisztelt Pali,

A 185/65 R14 váltómérete 16"-ban a 195/50 R16, vagy a 205/45 R16.

Üdv,
Gumidoki

1,3-as Swift nagyobb kerekekkel?

Az 1,6-os felnije viszont passzol az Ön autójára.
Tisztelt Gumidoktor!

A következő a dilemmám. Van egy Suzuki Swift 1.3 16V Sedan járműm, amin gyárilag 155/70 R13-as gumik vannak. Ismerősőmnek ugyanez a 2001-es évjáratú Suzuki Sedanja van, csak 1.6 16V motorral, gyárilag 14" alufelni 165/65 R14 gumikkal.
A két autó súlykülönbsége 40 kg ami nem sok. Ezt és az ugyanolyan karosszériát feltételezve, bár nem tudom, hogy a felfüggesztés megegyezik-e, lehet hogy erősebbek a csapágyak és a hátsó stabilizátor, azt gondoltam, mivel a srác eladja a kocsit, nekem odaadná róla az előbb említett méretű alufelnit gumival együtt. Az a kérdésem hogy ez okoz-e az én autómon negatív stabilitást vagy veszélyt az utakon? Egyébként az én kerékátmérőm 550 mm az övé pedig 569 mm.
Szóval a lényeg, vegyek ehhez a tőle kapott felnihez 165/60 R14 gumit vagy lehet használni az ő garnitúráját is? Mert ugye azért nem mindegy, hogy komplett kereket kapok, vagy pedig még vegyek az alufelnire 60 000-ért gumikat.
Válaszodat előre is köszönöm!

Tisztelt Lóránt,

A két cm különbség nagyon sok, sajnos nem megengedhető az 1,6-os Suzuki gumijának a használata az Ön autóján, ez nem szabad, hogy pénzkérdés legyen!
A két autó kerékmérete nem véletlenül különbözik, futóműbeli okai vannak a dolognak. Az 1,6-os felnije viszont passzol az Ön autójára.

Üdv,
Gumidoki

Japán Swift mérete

Milyen eltéréseket engedhetek meg?
Kedves Doki!

Egy 88-as japán Swiftet vettem, aminek 12-es a kereke. Milyen eltéréseket engedhetek meg?
Elképzelhető pl. 155x13/55?

Kedves Tamás,

Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, kellene a pontos 12"-os méret, talán 145/70 R12?

Üdv,
Gumidoki

A japán 88-as, 1,3-as Swift gumimérete 145/70 12.
Mi mást szerelhetek még?

Kedves Tamás,

Amennyiben a kérdés úgy merül fel, hogy a gyári 12"-es felnire mi mehet fel, akkor a válaszom: más méret nem. Ha más a felni is, akkor a következő jöhet szóba: 155/60 R13, 165/55 R13.

Üdv,
Gumidoki

Fiat Punto: méretváltás

Ön szerint melyik a szerencsésebb választás?
Tisztelt GumiDoki!

Egy 80 LE-s Fiat Puntóm van, eredetileg 165/70 R14-es gumikkal. Megnéztem, a 60 LE-s Puntókat is ezzel a méretű gumikkal adják el. Az autóm kézikönyvében váltóméretként a 185/60 R14 van megjelölve, amit egyik ismerősöm fel is szereltetett, és alkalmam volt összevetni a két gumiméretet.
Az autó bátrabb a kanyarban, és valahogy megbíztatóbbnak érzem, de tény a fogyasztása nagyobb.
Ha a gazdaságosságot nem vesszük figyelmbe, akkor Ön szerint melyik a szerencsésebb választás?

Ferenc

Tisztelt Ferenc,

Az a szerencsésebb választás, amely az Ön igényeinek jobban megfelel.
Tehát, ha Önnek a jobb tapadás, a jobb irányíthatóság a fontosabb, akkor válasssza a szélesebb gumikat, amennyiben a kisebb fogyasztás, nagyobb kilométer-teljesítmény, a magasabb fokú menetkomfort áll Önnél előkelőbb helyen, akkor a keskenyebb gumi mellett döntsön!

Egyébként a 165/70 R14-nek nem kifejezett váltómérete a 185/60 R14, sokkal jobb váltás a 175/65 R14, vagy a 195/60 R14.

Üdv,
Gumidoki

Tisztelt Gumidoki!

Egy 80 LE-s Fiat Puntóm van, melyet 165/70 R14-es gumikkal adnak el.
Megkérdeztem, a 60 LE-s modellek is ilyen gumit kapnak. A kocsim könyvében váltóméretként a 185/60 R14 szerepel, amit egy ismerősöm fel is tetetett az autójára (neki is Puntó 80-asa van). Volt alkalmam összevetni a két gumit, és azt tapasztaltam, hogy valóban masszívabb az autó, aminek az ára plusz fél liter benzin.
Ha a gazdaságosságot félretesszük, Ön szerint melyik a szerencsésebb választás?
Sőt tovább megyek, ha a 185/60 R14 és a 185/55 R15 összevetését értékelné, akkor Ön mit ajánlana?

Köszönettel:
Beni

Tisztelt Ferenc,

A Fiat autóinál sokszor furcsán adják meg a váltóméreteket.
Mivel a véleményemet kérdezte, én továbbra is ragaszkodom 14"-ban az előző levelemben leírt váltóméretekhez. Az Ön által kérdezett 185/55 R15 is tökéletes váltómérete a gyári 165/70 R14-nek, csak megfelelő 15" felni beszerzésével szerelhető csak autójára.

Üdv,
Gumidoki

15-ös gumi Puntóra

Mekkora teljesítménycsökkenés jöhet szóba?
Kedves Gumidoki!

Nemrég vásároltam egy Fiat Punto 2-t (60LE). Nagyon megtetszettek az alumínium felnik, és szeretnék én is egy garnitúrát tavaszra.
A barátom azt javasolta hogy 15" méretűt vegyek, mert az szebb, de a gumikereskedőnél felhívták a figyelmemet hogy az autó nem fog úgy menni mint a gyári mérettel. A kérdésem:
mekkora teljesítménycsökkenés jöhet szóba, és milyen gumiméret illik ennél a típusnál erre a felnire?
Várom válaszát.

Üdvözlettel:
Feit Annamária

Kedves Marcsi,

Nem írta, milyen méretűek a jelenlegi kerekei, 13" vagy 14"?
Amennyiben 13" (feltehetően 155/80 R13), valóban igen nagy váltás lenne a 15 coll. Mind a menetkomfort, mind pedig a teljesítmény rovására menne ez a csere.
A széles gumikat a hosszanti nyomvályúk is nagyon megvezetik, valamint a perességük miatt igen sérülékenyek is. 14"-ről 15"-re már nem lenne ennyire szignifikáns a változás.
Ez esetleg úgy hangzik, mintha egyértelműen le akarnám beszélni a cseréről. Ez nincs így, csak szeretném felhívni a dolog hátulütőire is a figyelmét. Ha ezeket a kompromisszumokat figyelembe veszi és elfogadja, és az úttartás, a tapadás és az optika a legfőbb szempont, akkor érdemes meglépni ezt a cserét.
Egyébként a gyári alapméretek megfelelője 15"-ban a 185/55 R15 erre az autóra.

Üdvözlettel,
Gumidoki

Focus: zaj vagy biztonság?

Ne a gumi tapadásán múljon egy kanyar bevétele vagy egy fékút hossza.
Hello,

Esedékes Ford Focusomon a gumicsere. Jelenleg 195/55 R15-ös papucsok vannak a gyári könnyűfém felnin, és mivel az ír utak katasztrófálisak, nem is szeretnék peresebb gumit.
Mit javasolsz? Legfőbb szempontom a biztonság és a minőség, ne a gumi tapadásán múljon egy kanyar bevétele vagy egy fékút hossza. A második szempont a zaj, eredetileg Pirelli P6000 Powergy volt rajta, de az nagyon zajos volt. Most Dunlop SP Sport 2000 van fenn, ez tetszik, de úgy vettem észre, vizen könnyen megfut. Évente kb. 20 ezer kilométert vezetek - nagyrészt esőben - és minden nyáron megteszem a Dublin-Bp-Dublin távolságot, tehát fontos lenne, hogy a gumi bírja a 200-as tempót is.

Köszönettel:
Levente

Kedves Levente,

Először is, nincsenek csodák.
A Pirelli P6000 és annak Powergy változatát nagyon jó vizes tulajdonságok jellemzik, a széles vízelvezető csatornák és azok elhelyezkedésének köszönhetően. Ennek viszont az az ára, hogy ez a mintázat relatíve kicsit zajosabban fut, mint ugyanolyan méretű más abroncsok. A Dunlop SP Sport 2000 nem rendelkezik olyan markáns vízelvezetőkkel, emiatt csendesebb, viszont könnyebben felúszik.
Azt kell tehát először eldönteni, melyek a legfontosabb szempontok, aztán választani.
Én a Pirelli-kínálatból a P6 mintázatot ajánlanám, amely keveréke és kialakítása folytán jó vizen, de fejlesztésénél a komfort magas foka és a gördülési zaj alacsonyan tartása egyaránt fontos szempont volt. Sebességindexe V, amely szerint 240 km/h sebességig alkalmas.

Üdv,
Gumidoki