Michelin Alpin

Ha a régivel elégedett volt, az újjal még inkább az lesz.
Tisztelt Gumidoktor!

Michelin Alpin téligumit használok az autómon (Skoda 105S), nyáron is. Nagyon meg vagyok vele elégedve mert nekem nem csak a téli-nyári utakon kiváló, hanem felázott földutakon is, ami horgászat közben nem ritkaság.
Kérdésem a következő, az új Pilot Alpin a teljesen megváltozott mintázat ellenére képes-e hasonló átfogó teljesítményre vagy esetleg más gumit kell válasszak. Az éves futástejesítmény nagy, 40-45e km, és csak kis része a földút, igazán ott van szükség a nagyobb kapaszkodóképességre.

Köszönettel:
István

Kedves István,

Kétlem, hogy az új Pilot Alpin kínálna Skodára való méretet... Szerintem az új Alpin-ra gondolt.
A véleményem az, hogy mivel a régi Alpin minden szempontból továbbfejlesztett változata az Új Alpin, ezért ha a régivel elégedett volt, az újjal még inkább az lesz. A gyártók egy újabb mintázat piacra dobásával ritkán lépnek hátrafelé.

Üdv,
Gumidoki

Mitsubishi L200-keréknyomás

A 3 baros nyomás önmagában nem okozhat semmiféle problémát.
Üdv Gumidoki!

A következő lenne a problémám:
Van egy 2002 februári L200, melyet a 265/70 R16 gumikkal vettünk, s ennek a keréknyomás-adattábláján az áll, hogy 1,8 és 2,0 bar-ra kell őket felnyomni, de szerintem ez nem ehhez a mérethez való nyomásadat, mert akárhol keresek rá gumit,(mert lassan itt az ideje; 100 000 km-en túl vannak a Bridgestone Duellerek.) mindenütt ezt a méretet adják 205/80R16S, de hát erre a jószágra nagyobb jutott s a 2,0 báros nyomással is igencsak laposnak tűnik.
A gumi induláskor erősebb gázadásra nyikorog, mintha kaparna is egy kicsit, s kanyarban se olyan stabil (dől- billeg), ezért én 3,0 barra nyomom fel, így minden előbb felsorolt probléma megszűnik. Okozhat-e valami problémát ez a nyomás az abroncsoknak?
A Bfgoodrich márkáról mit tudsz?

Előre is Köszi!
Tsaba

Kedves Tsaba,

Az én információim szerint a 265/70 R16 nem lehetett gyári méret az L200-on.
A gyári méret vagy 235/75 R15, vagy pedig 235/70 R16. Ha ez így van, akkor itt a keréknyomás a legkisebb probléma. A 205/80 R16, vagy 205 R16 valóban jó alternatívája lehet az általam leírt gyári méreteknek. A Mitsubishi által előírt nyomásértékek ezeknél a méreteknél biztos működnek is. A jelenleg felszerelt méret önmagában okozhatja az autó instabilitását, bizonytalan futását, hiszen a gyári és e méret átmérőjében 4! cm a különbség. Ha amúgy is cserére szorulnak az abroncsok, javaslom a 235/70 R16, vagy a 205 R16 méret felszerelését!
A 3 baros nyomás önmagában nem okozhat semmiféle problémát, de jelen esetben nem ez a megoldás, ez csak tüneti kezelés.
A BFGoodrich márka a Michelin-csoport tagja, tradícionálisan a terepjáró- éa SUV-kategóriás abroncsaival jeleskedik, s ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint a Parizs-Dakarokon elért eredmények. Ilyen jellegű járművekre bátran ajánlhatók.

Üdv,
Gumidoki

Tico-kerékméret

A 145-ös szélesség önmagában nem gond...
Üdv GumiDoki!

Húgom Daweoo Ticojáról lenne szó: a gyári kerékméret 135/80 R12.
A nyári gumicserére előre készülve nézegettem a szóba jöhető gumikat, de 135/80-as méretben R12-re szinte semmi sincs. Ellenben 145/80 R12-ben bár több fajtát találtam, még olyat is amelynek szimpatikus esőmintája is volt, s az sem utolsó szempont hogy a szélesebb gumival stabilabb lenne a járgány, mert valljuk be, nem úgy hasal az útra mint egy Ferrari.
A kérdés az, hogy eltérhetünk-e a 135-ös méretről 145-re ugyanakkora oldalmagassággal (/80) és kerékátmérővel (R12)?

Segítégedet előre is köszi:
K. Péter

Kedves Péter,

A 145-ös 2 cm-rel nagyobb átmérőjű, mint a 135-ös. Ez túlságosan nagy érték.
A 145-ös szélesség önmagában nem gond, de ilyen mértékű átmérőkülönbség nem javasolt már. Én azt javaslom, maradjon a gyári méret, néhány gyártó palettáján még szerepel ez a méret (www.gumibolt.hu).

Üdv,
Gumidoki

Még belefér?

Én javasolnám a gumicserét 185/60 R14-re!
T Gumidoktor!

Tavaly némi figyelmetlenséggel sikerült vásárolnom négy 185/55 R14 -es Michelin Pilot Exalto gumit, amiről csak nemrég derült ki, hogy nem is kicsit hanem látványosan (~22mm) kisebbek, mint a téli 175/65 R14-esek.
Osztottam-szoroztam, és miután kijött, hogy ez 4 % eltérést jelent, már annyira nem is zavart, de most olvastam az alfás cikket amiben ugyan az általam említett eltérésnek a duplája szerepelt, egy kicsit elgondolkoztam - mire számíthatok? Az, hogy többet pörög 4 %-kal, meg hogy 100 helyett csak 96-al megyek az annyira nem zavarna, de ha a futómű megsínyli az már igen.
Amúgy egy másik cikk, amiben az Úr azt említi, hogy gumiszagot érez autópályán száz felett, az nálam is előfordult már néha, de nem találtam benne rendszert.

Üdvözlettel:
Tóth Zsolt

Kedves Zsolt,

A legkisebb probléma a km-óra csalása ebben az esetben.
Ilyen mértékű eltérés már nem megengedett, ilyen különbségnél a gyárilag tervezett futóműgeometria már jelentősen megváltozik. Az autó idegesebb lesz, kevésbé pontosan kormányozható, és veszélyes, kiszámíthatatlan reakciókat produkálhat főleg határhelyzetekben (pl. vészfékezés), amikor amúgy is kiélezett a helyzet.
Ezeken felül egyéb - az előbbiekhez képest - kisebb probléma kiindulópontja lehet a rossz méret. Én javasolnám a gumicserét 185/60 R14-re!

Üdvözlettel,
Gumidoki

Gumi+felni

Bp-Pécs között a 6-os úton járok, ami nagyon rossz minőségű...
Tisztelt Gumidoktor!

Volvo S40 2.0 autómon mind a gumik, mind a lemeztárcsák rossz állapotban vannak (alacsony profilmélység, deformált lemezfelni, a kormány kis sebességnél szitál).
Kevés kilométert megyek évente, így jő minőségű, négyévszakos gumit tervezek vásárolni. A Goodyear Eagle Vector EV-2 195/55 R15-re esett a választásom új lemeztárcsával vagy alufelnivel.
Az autómmal korábban már két alkalommal is elcsúsztam, így a biztonságra törekszem. Ebből a szempontból a lemeztárcsa vagy az alufelni-e a jobb választás?
További kérdésem lenne, hogy AEZ Ecco, Enzo O és Enzo V közül melyiket érdemes venni, melyik masszív, strapabíró? (Bp-Pécs között a 6-os úton járok, ami nagyon rossz minőségű, és félek az alufelnik felütődésétől)

Köszönettel,
Sz. János

Tisztelt János,

A biztonság szempontjából teljesen mindegy, hogy alu-, vagy lemezfelnit használ autóján, feltéve hogy azok az adott autóra tökéletesen megfelelő méretűek. Nyilvánvaló, hogy az alufelni kényesebb.
Másik kérdésére válaszolva, az Ön által felsorolt felnimárkák körülbelül egyforma minőségűek. A választást döntse el az ár, illetve az Ön ízlése!

Üdvözlettel,
Gumidoki

Visszatérve a biztonságra, még egy kérdés, ha lehet.
A gyári 195/55 R15 méretű abroncsnak (legjobb tudomásom szerint) váltómérete a 205/50R15 (sőt a 215/50ZR15 is - apropó mit jelent a ZR?). Biztonságosabb lenne ezen szélesebb abroncs használata? Nem lógna ez ki kétoldalt a karosszéria alól?

Köszönettel,
Sz. János

Tisztelt Szabó Úr,

A 195/55 R15 méretnek a 215/50 R15 az igazi váltómérete. Tapadás szempontból biztos, hogy jobb ez a méret, de használata esetén néhány negatívummal is számolni kell. A szélesebb gumit jobban elvinnék a hosszanti útvályúk, a futó- és kormánymű is sokkal jobban terhelődne általa, valamint a fogyasztásra sem lenne jótékony hatással. A kasztni alól szerintem nem lógna ki.
A ZR egy tradicionális jelölés, a kifejezetten nagy teljesítményű radiálabroncsokat illetik vele. Jelentése: 240 km/h< . Régebben nem szerepelt mellette sebességindex, manapság már legtöbbször azzal együtt áll, pl.: 285/35 ZR19TL 99Y (ZR= nagyteljesítményű abroncs 240 km/h <, Y= max. sebesség 300 km/h)

Üdvözlettel,
Gumidoki

Alufelni Fiestára

Van-e buktatója a használt alufelninek?
Szia Gumidoki!

Új Fiestámhoz szeretnék alufelnit venni.
Vettem rá téligumit, de a nyárit már az új alufelnire szeretném rátenni, ezért fontos, hogy a 175/65 R14-es nyári Bridge rámenjen.
Milyen alufelniméret jó ehhez a gumihoz, meg egyáltalán az új Fiestához (azt hiszem, négy csavaros...)?
Még egy kérdés, van-e buktatója a használt alufelninek, egyáltalán mire kell figyelni ilyenkor?

Kösz előre is, sokat segítesz!
Barack

Kedves Barack,

A Fiesta IV kerékméretei a következők: 5,5Jx14, 4x108x63,3, ET47,5.
Én nem javaslom a használt alufelnit, főleg egy vadiúj autóhoz nem. Sok buktatója lehet a dolognak, hiszen nem lehet tudni ki, milyen autón, milyen körülmények között használta korábban azt?
Olyan zavarbaejtően nagy választék van manapság már alufelniből, és helyenként olyan kellemes árakkal lehet találkozni, hogy én mindenképp körülnéznék az új felnik között.

Üdv,
Gumidoki

Astra: G-felni F kombira?

Nem ér-e bele valahol a kasztniba, futóműbe?
Tisztelt Gumidoktor!

Szeretném megkérdezni, hogy 1995-ös Opel Astra F Caravan típusú autóra fel lehet rakni a G Astra 15"-os lemezfelnijét?
Jelenlegi felni: 5.5X14, 4X100X56.5, ET49. Gumiméret: 175/65R14.
G Astra felni: 6X15, 4X100X56.5, ET49.
Lenne még egy kérdésem:
Ha a 15"-os felnit fel lehet rakni, mekkora gumit vegyek rá?

Üdv,
Ákos

Kedves Ákos,

Semmi akadálya a cserének, ha valóban az alábbi felnikről van szó. De egy próbát azért tennék.
Az ET szám ugyanaz, de a 15" felni fél collal szélesebb, nem ér-e bele valahol a kasztniba, futóműbe.
Ha minden rendben, akkor a 175/65 R14 helyett a 185/55 R15 a megfelelő váltóméret (esetleg a 195/50 R15).

Üdv,
Gumidoki

Szilikont futófelületre?

Ronggyal végig kell dörgölni...
Kedves Gumidoktor!

A kérdésem az lenne, hogy a szezonálisan használt gumik esetében (téli/nyári) amikor elrakom (persze hűvös, száraz helyre), akkor a sziliokonos kezelést, amit az oldalfalán alkalmazunk általában, azt a futófelületen is szabad alkalmazni vagy sem?

Üdvözlettel:
Jani

Kedves Jani,

Nyugodtan be lehet kenni a futófelületet is szilikonnal a tárolás előtt, bár annyi jelentősége nincs ennek, mint az oldalfal esetében. Használatbavétel előtt azért - biztos, ami biztos - egy száraz ronggyal végig kell dörgölni azt.

Üdv,
Gumidoki

Szökik a lég!

Bár bicajos problémám van, de úgynevezett motorszelepes gumit használok...
Tisztelt Gumidoktor!

Bár bicajos problémám van, de úgynevezett motorszelepes gumit használok, amilyen az autógumikon is van, ezért bátorkodom a tanácsát kérni.
Nos, az a helyzet, hogy hallhatóan ereszt a szelep. Próbáltam finoman mozdítani rajta, ilyenkor hol kevésbé, hol jobban szelel. Valamennyire mindig, mert egy nap alatt teljesen leereszt a gumi.
Mi a teendő? Esetleg le kell cserélnem az egész gumibelsőt?
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Szalai Róbert

Kedves Róbert,

A jól bevált klasszikus módszert ajánlanám, miszerint a belsőt felfújva belemeríteni egy lavór vízbe.
Ekkor egyértelműen kiderül, hogy valóban csak a szelepnél ereszt-e a belső, illetve annak melyik részénél. Ha pl. öregedés miatt a szelep körül kirepedt a gumi, akkor cserélni kell, ha a szelepből jön a levegő, akkor lehet, hogy csak nincs megfelelően összerakva, és ennyi a baj.

Üdv,
Gumidoki

Honda Civic - Általános kérdések, konkrét válaszok

Télen ajánlott gyári méretű, illetve annál eggyel keskenyebb és eggyel nagyobb abroncsot felszerelni.
Tisztelt Gumidoktor,

Nekem egy Honda Civic Coupem van '94-es, ha jól tudom, gyárilag 175/60 R14 gumikkal szerelik az autót.
Ha én ezen változtatni szeretnék mik az általános feltételek, amiket figyelembe kell vegyek, ill. milyen gondokkal járhat?
Konkrétan ha pl. egy 15" vagy 16" felnit rakok fel, akkor milyen gumit kéne vásároljak hozzá? Mennyire viseli meg a futóművet, ha vékonyabbak a gumik a gyárinál? Elvben csak annyival lesz nagyobb a terhelés, ahány %-kal vékonyabb a gumi vastagsága, nem?
Az eddigi válaszaiból arra következtetek, hogy egy ilyen váltásnál a legfontosabb, hogy a kerék átmérője megmaradjon. Jól gondolom? Van-e egyéb tényező, amit figyelembe érdemes venni, függetlenül az autó márkájától?
Az érdekelne még, hogy a téli gumikból érdemes-e vastagabbat vásárolni, tehát /60 helyett pl. /65 vagy /70 et, gondolván a télen igencsak romló útviszonyokra?

Köszönöm,
Árpád

Tisztelt Árpád,

Az én információim szerint a '94-es Civic Coupet 175/65 R14-es gyári mérettel szerelik.
A méretváltásoknál valóban az a legfontosabb, hogy a kerékátmérő változatlan maradjon. Ennek oka, hogy a gyárilag belőtt futóműgeometriát ne változtassuk meg, mellesleg így a km-óra sem fog csalni.
Ahogy már nagyon sokszor leírtam, a gumi méretében a felváltások bizonyos kompromisszumokkal járnak. E kompromisszumok mértéke a minél nagyobb méretre való váltásokkal egyenes arányban növekszik. Konkrétan, számolhatunk komfortvesztéssel, nehezebb kormányzással, a futó- és kormánymű fokozott igénybevételével, nagyobb sérülésveszéllyel stb.
Amit a másik oldalon nyerünk, az a nagyobb stabilitás, pontosabb kormányozhatóság, jobb tapadás és nem utolsósorban a jobb optika.
Az Ön autójára konkrétan ajánlható váltóméretek: 185/55 R15 (195/50 R15), 195/45 R16.

A második válaszom előtt tisztáznék valamit: Az abroncs szélességét pl. egy 185/55 R15-ös guminál a 185 jelenti mm-ben kifejezve. A széria, azaz a /55 jelenti az oldalfal abroncsszélességhez mért százalékos arányát, tehát esetünkben az oldalfal 185x0,55=101,75 mm magas.
Télen tehát ajánlott gyári méretű, illetve annál eggyel keskenyebb és egy szériával nagyobb abroncsot felszerelni, amennyiben ez lehetséges. Az Ön Civicje esetében tehát a 175/65 R14, vagy a 165/70 R14 az ajánlott téli méret.

Üdvözlettel,
Gumidoki

Golf IV-méretek

Esőben csak lépésben???
Tisztelt Gumidoki!

A bizonytalanság késztet levélírásra, mely több szempontból is nyomaszt.

Egy VW GOLF IV. 1.6 16V autót vettem májusban. Kaptam hozzá egy garnitúra téli gumit. Fulda Kristall Montero 205/55 16-os. Szerintem nem rossz, bár már többen mondták /volt aki tapasztalatból/, hogy nem valami nagy szám, mert ez a gumi mindent szeret csak a téli időjárást nem.
Olvastam téligumi teszteket ahol nem tűnt annyira vészesnek a helyzet, bár tény, hogy nem volt az első háromban. Ráadásul a mérete sem az a tipikus téli gumi méret! Mi a véleménye a gumiről ill. mennyire kell óvatosan, esetleg túl óvatosan vezetnem?

A másik problémám a nyári gumikhoz kapcsolódik. Bridgestone Turanza 205/55 16-os ez is, amely az eredeti gyári méret. Száraz időben nagyon jó gumiabroncsnak tartják, de - állítólag a mérete miatt - esőben könnyebben megcsúszik, főleg nagy sebességnél. Ez elvileg érthető is. Én szakadó esőben 180 km/h tempóban 500 km-t tettem meg egyhuzamban és semmi problémát nem tapasztaltam. Igaz, akkor még ezt az infót nem tudtam, azóta jobban vigyázok. (Azt hiszem, ha bármi gond lett volna akkor most nem írnám ezt a levelet.)
Szóval mit gondol erről, és ha tényleg könnyebben megcsúszik, akkor mi van az ennél még nagyobb, pl. 275-ös, 285-ös gumikkal. Esőben csak lépésben???

Válaszát előre is köszönöm.
VW Jimmy

Tisztelt VW Jimmy,

1.) A 205/55 R16 a IV-es Golf gyári mérete. Tehát ebből a szempontból rendben vagyunk. (Bár télen én vasfelnin 195/65 R15-öt használnék ehhez a típushoz.) A Fulda a GoodYear-csoport tagja, másodmárkának tekinthető. Ez jó minőséget, ugyanakkor mérsékelt árat jelent. Természetesen minden gyártó, így a GoodYear is elsősorban a főtermékre koncentrál, tehát a legújabb fejlesztések mindig ott jelennek meg először.
Én az Ön által említett mintázatot, a Fulda Kristall Montero-t közvetlenül nem ismerem. A mintázatot nézve egy forgásirányos, széles és mély vízelvezető csatornákkal rendelkező profilról van szó. Ez persze önmagában kevés, az összetétel tovább javíthat, de sokat is ronthat a helyzeten. Nagyon fontos tényező még, hogy milyen állapotúak az abroncsok. A profilmélységnek legalább 4 mm-nek kell lennie ahhoz, hogy a gumi hozza a formáját. Az biztos, hogy nem egy tesztgyőztes abroncsról van szó, de ha a profilmélység megfelelő, nincs oka aggodalomra. A téli közlekedés amúgy is megkívánja a fokozott óvatosságot, nem kell abroncsai miatt ezt túlzásba vinnie.

2.) A méret itt is tökéletes. A Bridgestone Turanza ER30 a mintázat kialakítása miatt nem egy vizes bajnok, szárazon viszont annál jobb a széles, folytonos mintablokkjaival. A vizes úton való viselkedés megint csak nagyban függ a profilmélységtől, azzal egyenesen arányos. De az Ön személyes tapasztalata szerint nem kell jelentősen visszafognia a tempót ezzel a gumival esőben sem.
Egyébként az Ön által említett 285 vagy afölötti méretek általában hátsó kerekeken jellemzőek (természetesen vannak kivételek), és ezek kialakítása gyakran aszimmetrikus, amelyben külön mintablokkok és szélesebb vízelvezető csatornák felelősek az aquaplaning-határ minél följebb tolásáért.
Az autó alóli vízkiszorításban nagyobb szerepe van az első gumiknak. Ez egyértelműen így van egyenesben, kanyarban viszont, amikor nem egy nyomon futnak az első és hátsó kerekek, kitörhet az autó fara a hátsó, széles kerekek felúszása miatt ( pláne, ha az autó hátsókerék meghajtású!). Ilyenkor fokozott óvatosság szükséges.

Üdvözlettel,
Gumidoki

Guminyomás

A megfelelő légnyomás a biztonságot és az abroncsok élettartamát is növeli.
Kedves Doki!

Tulajdonképpen két összefüggő kérdésem van. Hallottam ezzel kapcsolatban mendemondákat, amiknek lehet is alapjuk, de jó lenne tudni, hogy mi a szakmailag is elfogadott, illetve javasolt álláspont.

1. A gyárilag előírt guminyomást mikor kell mérni / beállítani? Ugyanis elvileg menet közben melegszik a gumi és a levegő, ami a tágulás miatt már nem biztos, hogy ugyanaz az érték, mint egy hosszú állás (teljes lehűlés) után. Természetesen a kérdésnek csak akkor van értelme, ha az így keletkezett differencia számottevő.
2. Mi a helyzet télen? Ilyenkor ez talán még hangsúlyosabban jelentkezik, hiszen itt egy éjszakai nagy mínusz és egy hosszú út utáni állapot között igen nagy lehet a differencia.

Természetesen télen téli, nyáron nyári gumit feltételezek, bár ez nem hiszem, hogy lényeges.
Jelenleg egy Xsara 2 1.6-ot hajtok, aminél az előírás téli/nyári guminál is 2.2 mind a négy keréken.

Üdv és köszönöm!
Rádai Róbert

Kedves Róbert,

Az ezzel kapcsolatos álláspont egyértelműen az, hogy minden esetben az elindulás - és így az abroncs felmelegedése - előtt kell mérni/beállítani a gumikban az előírt nyomást.
Az autógyártó által megadott értékek, így az Ön esetében a 2,2 bar mindig az abroncs elindulás előtti hideg, azaz nem üzemmeleg állapotára vonatkoznak. Ugyanez vonatkozik a téli időszakra is, természetesen nem kell az éjszaka közepén a legnagyobb mínuszban abroncsnyomást mérni, elég nappali hőmérsékleti viszonyok között. A menet közbeni felmelegedéssel járó nyomásnövekedés így előre programozott, és nem ér el veszélyesen magas értékeket.
A megfelelő légnyomás a biztonságot és az abroncsok élettartamát is növeli.

Üdvözlettel,
Gumidoki

Ceat Artic3

Szeretnék többet megtudni az adott típusról.
Tisztelt Gumidoktor!

A kocsimra most vásároltam Ceat Artic3 téli gumit, és szeretnék többet megtudni az adott típusról.

Üdvözlettel:
Heringh Gyula Sándor

Tisztelt Heringh Úr,

A Ceat márka a Pirelli-cég másodvonalbeli terméke. Ez azt jelenti, hogy a Ceat-mintázatok általában régebbi Pirelli-fejlesztések. A minőség garantált, hiszen ezek az abroncsok egy gyárban, ugyanazon a gyártósoron készülnek a Pirellivel.
A Ceat Artic-3 mintázat a tavaly előtti téli szezon újdonsága volt, a Ceat Artic-2 helyét vette át - sikerrel. Egy kifejezetten téli (M+S) használatra kifejlesztett, forgásirányos mintázatról van szó, amely több teszten is bizonyította már kiváló tulajdonságait és minőségét.
Sok kellemes és biztonságos km-t kívánok Önnek velük!

Üdvözlettel,
Gumidoktor

Jó nyári vagy rossz téli a jobb télen?

A kettő közel sem hasonló körülmények közötti felhasználásra készült...
Kedves Gumidoktor!
Sokat olvasom az általad megválaszolt kérdéseket, de nem találtam az enyémre igazából választ vagy elkerülte a figyelmemet!
A kérdésem a következő:
Egy jó minőségű, szinte új nyári gumi a jobb télen, vagy egy szinte nevesincs, esetleg régebbi kissé kopottabb, de téli? (A gumi öregszik, ha jól gondolom hiába sértetlen, ha pl. bekeményedik)
Mert ugye lehet manapság venni újban is szinte "noname" távolkeleti illetve orosz téli gumikat, de nekem nem igazán áll össze a kép, hogy melyik a relatíve jobb, az olcsóbb téli vagy a drága jó minőségű nyári...

Üdv.
Jani

Kedves Jani,

Kérdésedre a válaszom a következő:
Egy nyári mintázat fejlesztési iránya mindig a nyári hőmérsékleti- és útviszonyokra koncentrálódik. A télieké értelemszerűen a télen jellemző hőmérsékleti- és útviszonyokra. Minél nevesebb és jobb minőségűek ezek a termékek, annál jobban megfelelnek az adott körülmények közötti elvárásoknak. De ez nem jelenti azt, hogy egy "márkás" nyári abroncs jobb lenne télen, hóban mint egy jóval olcsóbb másod-, vagy harmadmárka. A téli abroncsok alapvetően két ok miatt jobbak a nyáriaknál - télen. Nevezetesen az összetétel és a mintázat kialakítása miatt.
Válaszom lényege tehát, hogy kifejezetten téli körülmények között jobb egy "noname" orosz téli gumi, mint egy hightech márkás vadiúj nyári mintázat. Ugyanis a kettő közel sem hasonló körülmények közötti felhasználásra készült...

Üdv,
Gumidoki

Furcsa javítás II.

Valami fekete, ragacsos anyaggal tömték be a lukat, a fölösleget meg levágták.
Hello Doki,

Nekem is csináltak így meg egy gumit. Én is furcsálltam, bár így megspóroltam egy kis időt, és nem kellett újra kiegyensúlyozni a kereket (ami amúgy alu).
Valami fekete, ragacsos anyaggal tömték be a lukat, a fölösleget meg levágták. Az én esetemben egy facsavar okozta a defektet, ami szépen kiállt a futófelületből, a gumis szedte ki (csavarhúzóval).
A gumi azóta sem ereszt.

üdv,
Tibor

Tisztelt Tibor,

Ez egy lehetséges módja a gumijavításnak, igazából a legegyszerűbb.
Nagyobb eséllyel újulhat ki ilyen módszer esetén a defekt, mint a valamivel bonyolultabb - gumileszereléssel járó - belső felületen való javításnál.

Üdv,
Gumidoki

Széles gumi Ladára, sebességindex

A futómű bírja, pedig ültetve is volt.
Kedves Gumidoktor!

A régebbi cikkeid között böngészve akadtam rá egy válaszodra, amelyben 185/60 R14 gumikat javasoltál a Ladára. Jó pár éve nekem is volt Ladám, ilyen méretű felnikkel és gumikkal jártam. A futómű bírja, pedig ültetve is volt.
Nos az észrevétel:
Az első sárvédőíven vissza kell hajtogatni a peremet, különben előfordulhat, hogy belevág a gumi egy alászedett kormányos felütközésnél. (A gumicsere még ültetés előtt volt, bár ez a kerék berugózott helyzetét nem befolyásolja)
Van egy kérdésem is.
A mostani autómat Continental Premiumcontact gumikkal vettem, amelyek V-s sebességindexűek voltak.(Ez nem volt indokolt 1.6, 101LE 188km/h végsebbesség, de attól még ez volt rajta)
Nos ezek a gumik már ki lettek cserélve P6000 Pirellikre, ezek még nem Powergy sorozatból valóak voltak, de egy baleset után Powergy széria lett belőlük. (Sebességindex H, méret ugyanaz) Észrevételeim szerint száraz úton sokkal jobban tapadt a Conti. (Vizes úton nem) A kérdésem:
Ez a gumik közti különbeség csak, vagy két ugyanolyan V-s és egy H-s közötti guminál is fennáll ez a különbség.
Egyébként a Pirellivel is elégedett vagyok, szerintem nedves úton jobb.

Üdvözletem:
Attila

Kedves Attila,

Köszönöm a Ladára vonatkozó kiegészítésedet!
A kérdésedre válaszolva: Nyilvánvalóan van tapadásbeli különbség egy V-s és egy H-s abroncs tekintetében. Nevezetesen a V-s tapadása jobb. Ennek azonban a várhatóan kisebb futásteljesítmény az ára.
A tapadás azonban több dologtól függ (pl. abroncsszerkezet, futófelület összetétele, mintázat kialakítása stb.), így két különböző gyártó ugyanolyan sebességindexű abroncsa is mutathat eltérő tulajdonságokat.

Üdv: Gumidoki

Skoda Forman-gumicsere

Lehet-e 175/70-es méretet használni ugyanezeken a felniken?
Kedves Gumidoki!

Vettem egy 1994-es Skoda Formant. 165/70-es gumik vannak rajta 13-as felnin, de rövidesen cserére szorulnak.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ehelyett 175/70-es méretet használni ugyanezeken a felniken? Ha igen, mennyiben változik meg ettől az autó viselkedése, árt-e a futóműnek, javasolja-e a méretváltást egyáltalán?
Előre is köszönöm.

Üdv:
Laci

Tisztelt Laci,

Nem javaslom az Ön által felvetett méretcserét!
Tudom, hogy 175/70 R13-as méretben nagyobb a választék, s tán az árak is jobbak, de nem véletlenül találta ki a Skoda ezt a méretet a Formanhoz (is).

Üdv: Gumidoki

Négyévszakos abroncs Unóra

Érdemes egy ilyen autóra téli/nyári garnitúrát venni?
Helló!

Egy kis szakmai tanácsot szeretnék kérni, mert a kereskedőnek nyilván semmi se drága.
Szóval van egy kis Fiat Uno 1.4-es, asszonykám viszi vele gyerekeket iskolába/bevásárolni. Olyan évi 4-5 e kilométert fut az autó. Mi a véleményed a négyévszakos abroncsokról? Érdemes egy ilyen autóra téli/nyári garnitúrát venni?
Ha a mostani 135-ös gumik helyett szélesebbet kapna a kocsi, az min változtatna? Hagyjam magam rábeszélni?
(a rugózás már így is elég kemény, ezen már nagyon nem kéne rontani, de a néha induláskor elpörgő első kereket talán orvosolná. Meg fékút, ilyenek, de igazából nagyon nem értek hozzá)

Üdv,
vanchu

Kedves Vanchu,

Nem javaslom erre az autóra a szélesebb papucsokat, maradjon a 135-ös!
A négyévszakos megoldás azonban ilyen futásteljesítmény esetén ideális választás lehet. Sőt, azt is megkockáztatnám, hogy érdemes lenne téli gumival járni egész évben ilyen paraméterek mellett...
A külön téli és nyári garnitúra nem indokolt, főleg ha alapvetően (elő)városi használatról van szó.

Üdv: Gumidoki

Kedves Péter!

Ha már Pirelli... Szóval a remek gumisom ezt akarja feltenni az Unóra:
155/70 R13 75T M+S P2500 Euro
De mivel árulnak Pirellit, nyilván van nekik másfle is, szóval lenne valami konkrét négyévszakos ajánlatod az Unóra?

vanchu

Kedves Vanchu,

A kereskedő méretben megfelelő abroncsot ajánlott az Unódra, valószínűleg ebben a méretben van csak P2500E, azaz négyévszakos abroncsa.
Létezik azonban a Pirellinek P2500E 135/80 R13 méretben is. Ha ehhez ragaszkodsz, biztosan meg tudja rendelni a gumis ezt a méretet is.

Üdv: Gumidoki

Széles gumi 807-es Peugeot-ra

Mik a váltóméretek?
Tisztelt Gumidoktor,

Két kérdésem lenne. Peugeot 807-es kocsimon 215/65 R 15-ös gumi van.
Ennél szélesebb gumit szeretnék rátenni. Mik a váltóméretek? Téli gumi vásárlása esetén milyen gumiméretet ajánlana?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
B

Tisztelt Címzett,

A 807-esre téliben ugyanazt ajánlom, ami rá nyáriban felkerült, tehát a 215/65 R15-öst.
Ennek váltóméretei lehetnek egyébként: 215/60 R16, 225/50 R17.

Üdv: Gumidoki

Átmérő és osztókör

Kétféleképpen tudhatod ezt meg...
Hy!

Lenne egy nagyon fontos kérdésem! Hogyan tudhatom meg, hogy mekkora a kerék osztóköre, ha 14-es felni van alatta?Előre is kösz!

Bye,
pystee

Kedves Pystee,

A felni osztóköre és átmérője között semmilyen összefüggés sincs...
Kétféleképpen tudhatod ezt meg:
1) megméred
2) megnézed, milyen autón van, és annak megkeresed egy adattárben az osztókörét.

Üdv: Gumidoki

Sportos gumi Megane-ra

Mire figyeljek az alufelni választásnál?
Kedves Gumidoktor!

Megane-ra szeretnék téli és nyári (sportosabb, új felnivel) gumit. A gyári gumi: 175/65 R 14.
Kérem tanácsát, milyen téli és nyári abroncsokat ajánl. Mire figyeljek az alufelni választásnál?
Mit érdemes tenni a gyári gumikkal (Micheline Energie 100%)?

Várom válaszát, köszönettel,
Bitskey Ferenc

Tisztelt Bitskey Úr,

A 175/65 R14 szerintem mindenképpen jó, mint téli méret. A Pirelli-palettáról a Snowcontrol mintázatot ajánlanám.
Nyáron, ha sportosítani szeretne, használhat eggyel nagyobb, 15" felnin 185/55 R15-ös méretet. Itt a Pirelli P6000, vagy P7 mintázatát javaslom. Az alufelni kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy ne csak a körosztó, hanem az ET érték is legyen megfelelő az Ön autójához.

Üdvözlettel: Gumidoki

Helyes guminyomás

A gyár 2,2 bar nyomást ír elő, de azt egy kicsit sokallom.
Üdvözlöm,

Egy Suzuki Swift keréknyomása felől érdeklődnék. 1999-es, 1.0 literes, háromajtós.
Most szereltem fel a téli gumikat amikben 2.0 bar nyomás van. A gyár 2,2 bar nyomást ír elő, de azt egy kicsit sokallom. A gumik 155/70R13-as Pirellik. Így 2 bar nyomással is elég kemény az úton.
Abban kérném a segítségét, hogy a 2,2 bar nyomás ön szerint megfelelő-e?

Tiszteletem,

A keréknyomás tekintetében mindig és mindenek előtt a gyári előírást kell betartani. Amennyiben ez 2,2, akkor azt. Sőt, - de ez már az én javaslatom - a téli gumikba lehet kicsit nagyobb (+ 0,2 bar) nyomást alkalmazni.

Üdv: Gumidoki

Téli vagy nyári?

Nyáron sokkal biztonságosabb a téli gumi, mint télen a nyári...
Tisztelt Gumidoktor!

Most állok gumivásárlás előtt, és mivel tél van, nem tudom, milyen gumit vegyek! Van egy Renault Twingóm, és mivel most megyünk bele a télbe, gondoltam, 4 téligumit fogok venni, viszont nyárra nem biztos, hogy sikerül újabb 4 nyári gumit vennem.
Kérem segítsen nekem, inkább vegyek téli gumit és esetleg azzal járhatok-e nyáron mindenféle következmény nélkül vagy fordítva?

Segítségét előre is köszönöm:
Borga András

Tisztelt Borga Úr,

Nagyon kis futásteljesítmény (max. évi 6-8ezer km ) esetén érdemes elgondolkodni az egész éves téligumi használaton. Ha kicsit több a km, akkor is szóba jöhet a négyévszakos abroncs, mint megoldás.
Egy biztos, nyáron sokkal biztonságosabb a téli gumi, mint télen a nyári...

Üdv: Gumidoki

Speciális hólánc Alfára?

Szerintem ez a leírás egy rossz fordítás eredménye...
Üdvözlöm!

Egy kérdéssel fordulok Önhöz.
Nemrég vásároltam egy 5 éves 146-os Alfát, melynek kezelési utasításában azt olvastam, hogy csak speciális hólánc használható.
A Bakonyban lakom, így hamarosan szükség lehet rá, valamint vannak olyan útszakaszok ahol adott esetben ellenõrzik a hólánc használatát. Kérdésem, hogy ez valójában így van-e, vagy a gyártó csak a saját termékét szeretné eladni?

Tisztelettel várom válaszát:
Vajda Béla

Tisztelt Vajda Úr,

Én nem tudok semmi olyan okot, amely szerint a 146-os Alfára spéci hólánc kellene. Szerintem ez a leírás egy rossz fordítás eredménye, amely helyett a "megfelelő" vagy "mérethelyes" szóhasználat sokkal szerencsésebb lett volna.

Üdv: Gumidoki

Kalos téli méret

Egyébként is mi a szerepe a /értéknek?
Tisztelt Gumidoktor!

A Daewoo Kalos gyári könyvében szereplő 155/80R13 és 175/70R13-as gumik helyett feltehetek-e egy 155/70R13-as téligumit?
Egyébként is mi a szerepe a /értéknek?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kosznovszki János

Tisztelt Kosznovszki Úr,

A Kalos könyvében szereplő két méret közül a 155-öst ajánlom téli gumihoz, a 175-öst nyári használatra.
A 155/70 R13-as nem megfelelő.
A /érték a fenti méretben azt jelenti, hogy az abroncs oldalfalának magassága az abroncsszélesség 70%-a, azaz konkrétan 108,5 mm. Ebből is látszik, hogy ez a paraméter még ugyanolyan abroncsszélesség mellett is jelentősen befolyásolja a futómű szempontjából oly fontos kerékátmérőt.

Üdv: Gumidoki