Téli vagy nyári?

Nyáron sokkal biztonságosabb a téli gumi, mint télen a nyári...
Tisztelt Gumidoktor!

Most állok gumivásárlás előtt, és mivel tél van, nem tudom, milyen gumit vegyek! Van egy Renault Twingóm, és mivel most megyünk bele a télbe, gondoltam, 4 téligumit fogok venni, viszont nyárra nem biztos, hogy sikerül újabb 4 nyári gumit vennem.
Kérem segítsen nekem, inkább vegyek téli gumit és esetleg azzal járhatok-e nyáron mindenféle következmény nélkül vagy fordítva?

Segítségét előre is köszönöm:
Borga András

Tisztelt Borga Úr,

Nagyon kis futásteljesítmény (max. évi 6-8ezer km ) esetén érdemes elgondolkodni az egész éves téligumi használaton. Ha kicsit több a km, akkor is szóba jöhet a négyévszakos abroncs, mint megoldás.
Egy biztos, nyáron sokkal biztonságosabb a téli gumi, mint télen a nyári...

Üdv: Gumidoki

Speciális hólánc Alfára?

Szerintem ez a leírás egy rossz fordítás eredménye...
Üdvözlöm!

Egy kérdéssel fordulok Önhöz.
Nemrég vásároltam egy 5 éves 146-os Alfát, melynek kezelési utasításában azt olvastam, hogy csak speciális hólánc használható.
A Bakonyban lakom, így hamarosan szükség lehet rá, valamint vannak olyan útszakaszok ahol adott esetben ellenõrzik a hólánc használatát. Kérdésem, hogy ez valójában így van-e, vagy a gyártó csak a saját termékét szeretné eladni?

Tisztelettel várom válaszát:
Vajda Béla

Tisztelt Vajda Úr,

Én nem tudok semmi olyan okot, amely szerint a 146-os Alfára spéci hólánc kellene. Szerintem ez a leírás egy rossz fordítás eredménye, amely helyett a "megfelelő" vagy "mérethelyes" szóhasználat sokkal szerencsésebb lett volna.

Üdv: Gumidoki

Kalos téli méret

Egyébként is mi a szerepe a /értéknek?
Tisztelt Gumidoktor!

A Daewoo Kalos gyári könyvében szereplő 155/80R13 és 175/70R13-as gumik helyett feltehetek-e egy 155/70R13-as téligumit?
Egyébként is mi a szerepe a /értéknek?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kosznovszki János

Tisztelt Kosznovszki Úr,

A Kalos könyvében szereplő két méret közül a 155-öst ajánlom téli gumihoz, a 175-öst nyári használatra.
A 155/70 R13-as nem megfelelő.
A /érték a fenti méretben azt jelenti, hogy az abroncs oldalfalának magassága az abroncsszélesség 70%-a, azaz konkrétan 108,5 mm. Ebből is látszik, hogy ez a paraméter még ugyanolyan abroncsszélesség mellett is jelentősen befolyásolja a futómű szempontjából oly fontos kerékátmérőt.

Üdv: Gumidoki

Téli vagy négyévszakos gumi?

Száraz és vizes úton, ha nagyon hideg is van, nem jelentős a különbség.
Tisztelt Gumidoktor!

Jelenleg 4 évszakos (GoodYear Eagle Vector 3 típusú - 185/65 R14) gumit használok egy Seat Cordobán, mely 30e km-t futott. Kérdésem:
Érdemes-e téli gumi készletet venni, illetve mennyit várhatnék a váltástól?

Köszönettel:
Berki Zsolt

Tisztelt Berki Úr,

Ha az éves futásteljesítménye nem túl nagy, illetve főleg városi, elővárosi használatban teszi ezt meg, nem feltétlenül éri meg a téliabroncs beruházás. Ha azonban a legzordabb időben is el kell jutnia úticéljához, netán külföldre, hegyekbe is készül, ekkor már érdemes elgondolkodnia a cserén.
Röviden, a téli gumi hóban, latyakban nyújt kiemelkedően jobbat a négyévszakosnál, száraz és vizes úton, ha nagyon hideg is van, nem jelentős a különbség.

Üdv: Gumidoki

Nyáron is téli gumi?

Sokkal jobb a téli gumi nyáron, mint a nyári télen.
Kedves Gumidoki!

2004 februárjában lesz három éve, hogy vettem egy Clio Symbolt melyen gyárilag törökországi Good Year 175/70/13-as gumik voltak (100 %-os nyári gumik).
Az első havaseső alkalmával nem tudtam kiállni az udvarról, ezért vettem négy DEBICA 170/70/13 téli gumit felnivel együtt. A rádioban azt hallottam, hogy ha keveset megy az autó, nyáron is érdemes téli gumit használni. Én a közel három év alatt 16.000 km-t mentem fele-fele arányban (tél-nyár).
A jövőre nézve mi a véleménye, érdemes-e nyári gumit vegyek amikor azok majd tönkremennek, nyáron a nagy melegben például a fékút mekkora téli gumikkal?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Zoli

Kedves Zoli,

Az Ön által leírt futásteljesítmény esetén valóban meggondolandó egész évben téli gumi használata. Ami szóba jöhet még, az a négyévszakos abroncs...
Azt szoktam mondani, hogy sokkal jobb a téli gumi nyáron, mint a nyári télen.
A fékút valamivel hosszabb, a kopás valamivel intenzívebb, de ennyi km megtétele esetén nem jelentősek ezek a hátrányok.

Üdv: Gumidoki

Twingo és Almera téli gumi

Elöl téli, hátul nyári gumival kisebb hóban, vagy csúszós úton pillanatok alatt keresztbe állhat az autó...
Kedves Gumidoktor!

Téli gumit keresek 2 autóra: egy 2002-es Twingo (155/65/R14) és egy 2001-es Nissan Almera (185/65/R15 ha jól emlékszem).
Azt a tanácsot kaptam, hogy télire elég 2 téli gumit venni előre (hajtott+kormányzott kerekekre). Mások azt mondják, hogy 4-et kell venni.
Mi a hátránya ha csak 2-t veszek? Ön inkább 4 gyengébb (pl Kormoran-t láttam akcióban) vagy 2 jobb minőségű gumit választana?

üdvözlettel,
Kálmán Dániel

Kedves Dániel,

Mindenképpen ajánlom, hogy ne 2, hanem 4 téli gumit vásároljon!
Ha szűkös a keret, akkor inkább az olcsóbb árkategóriából választva. Az is sokkal jobb, mint a két téli+2 nyári kombináció. Elöl téli, hátul nyári gumival kisebb hóban, vagy csúszós úton pillanatok alatt keresztbe állhat az autó, gondolom nem ez a cél?!

Üdv: Gumidoki

Téli gumi Almerára

A 185/65 R15 óriási lenne erre az autóra...
Tisztelt Gumidoktor!

Az új Nissan Almerára keresek téli gumit. Jelenleg 195/55 R16-os a nyári gumi az alufelnin.
185/65 R15 -ös téli gumikat ajánlott a szerviz, acél tárcsákon.
Kérdéseim:
-helyesli-e az egy mérettel kisebb gumik felszerelését?
-jó minőségű gumit keresek, de melyiket?

Válaszát előre köszönöm.

Tisztelt Hidvégi Úr,

Helyeslem a keskenyebb abroncs használatát télen, de az Ön autója gyári 195/55 R15 mérete helyett a 185/60 R15 a megfelelő váltóméret. A 185/65 R15 óriási lenne erre az autóra...
Ha ajánlhatok a Pirelli palettáról, akkor a fenti méretben a Snowcontrol nevű mintázatot emelném ki.

Üdv: Gumidoki

Téli gumi összetétel

Én sem foglalok állást a Barum jobb-e, mint a Debica kérdésben.
T. Cím!

Eljött a téli gumi vásárlás ideje, és érdekelne olcsóbb téli gumi, viszont segítségemre lenne a döntésben, ha tudnám, hogy melyik gumi milyen összetétellel rendelkezik. Debica gumi vásárláson töröm a fejem, de nem tudom hogy tartalmaz-e szilikátot, vagy hol lehet megnézni a gumik összetételét. Az is érdekelne, hogy a Barum jobb-e mint a Debica. Az lenne a legjobb ha lenne egy összesítő táblázat, ami az olcsóbb kategóriás gumikat valamilyen szempont szerint rangsorolja.
Kérem mielőbbi segítséged!

Előre is köszönöm!
kisse@npp.hu

Tisztelt Címzett,

Ilyen táblázat nincs és nem is lesz soha.
Ugyanis a rangsor különböző szempontok szerint felállítva teljesen különböző lehet, valamint a mérettől is függ. Ezen kívül a gyártók folyamatosan fejlesztenek és így változtatják palettájukat. Emiatt sem lehet tehát naprakész táblázatot kreálni.
Én sem foglalok állást a Barum jobb-e, mint a Debica kérdésben. Az biztos, lényegi különbség nincs a két gyártó termékei között, egy kategóriában vannak. Az abroncsok összetételéről esetleg a gyártó tud felvilágosítással szolgálni.

Üdv: Gumidoki

Dunlop gumi Megane-ra

Amennyiben a most futó legújabb Megane-ról van szó...
Dunlop 175/80 R14 MP Allseason felrakható-e Renault Megane-ra?

Köszönettel,
Jolsvai Viktor

Tisztelt Jolsvai Úr,

Amennyiben a most futó legújabb Megane-ról van szó, akkor 14"-es felnivel igen. Ha régebbiről, akkor nem.

Üdv: Gumidoki

Opel felni Lagunára?

Az Opel felni-akciója tehát az Opeleseknek szól.
Tisztelt Gumidoki!

Szintén téli gumi problémával zaklatnám.
A Renault Lagunámon (3,5 éves) jelenleg egy könnyűfém felnis nyári 205/55 R16-os gumi van, amit télire szeretnék cserélni és lemezfelnit használnék az esetleges téli károsodás miatt.
Az Opelnél most akcióban lehet lemezfelnit venni, és szeretném megkérdezni, hogy használható-e az opeles felni az autómra?
Az abroncs méretnél használhatok kisebb, mondjuk 15 colos gumit? Az egyéb méreteket mi szerint lehet megválasztani? Működne a dolog egy ilyennel: 195/60 R15?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Robi

Tisztelt Robi,

Először is, a 205/55 R16-os méret 15"-ös megfelelője a 195/65 R15 méret. Ez minden további nélkül használható az autóján.
Másodszor, az Opel felnije nem passzol a Lagunára. Az Opel felni-akciója tehát az Opeleseknek szól.

Üdv: Gumidoki

Elegendő lehet az négyévszakos abroncs?

Megfelelő választás lehet egy ilyen gumi.
Tisztelt Gumidoktor!

Szakértői véleményét kérném téli gumi vásárlásához. Egy 1.4-es Fiat Tipóra kerülnének az abroncsok. A következő típus merült fel eddig:
Debica Navigator 185/60 R14 AS, azaz téli-nyári. Ez nagyon kedvező vétel lenne, és nem kellene jövőre külön nyári abroncsra költeni. A téli használat nálam nem jelent többet (elő-)városi közlekedésnél. A kérdés a következő:
az AS kialakitás mennyire kompromisszumos? Használható-e egyátalán teljes értékű abroncsként télen? Mi a különbség egy valódi téli és egy 4 évszakos közt, illetve jelent-e hátrányt ez utóbbi a nyári használatban?
Az éves 13 ezres futásteljesítmény kb. 75%-a nyári körülmények között kerül az autóba.
Másrészt: a jelenlegi 165/65 R14-es abroncsméret helyett kerülne fel, ez érezhető-e vezetés közben? Mármint fogyasztásban, egyenesfutásban, esetleg kormányzásban.
Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Széles Attila Gergely

Tisztelt Széles Úr,

Egy dolgot tudomásul kell venni, olyan abroncs nincs, amely tökéletesen funkcionál téli és nyári út- és hőmérsékleti vizonyok között egyaránt.
Tehát az ún. négyévszakos (allseason) abroncsok télen nem olyan jók, mint egy téli abroncs, nyáron nem olyan jók, mint egy nyári abroncs... Amennyiben azonban csak kis éves futásteljesítményről van szó, valamint (elő)városi használatról, megfelelő választás lehet egy ilyen gumi.
A méretről annyit, hogy a gyári helyett a 175/60 R14 lehet a jó váltás, ha már mindenképpen változtatni akar. Ennek nincs jelentősebb hatása a menetteljesítményekre, illetve fogyasztásra, vezethetőségre.

Üdv: Gumidoki

Téli gumi W126-os Mercire

Ne kímélj a műszaki adatokkal és paraméterekkel.
Szia Doki!

Az idő szavára hallgatva...
Szóval téli gumit kell vennem egy W126-os Mercire. Ne nevess. Ez egy 84-es, de NAGYON hálás darab, a világ legjobb kocsija.
A régi szettem elkopott (gumiprofil 3 mm), és a piacon annyi gyártó és szakember van, hogy egy kicsit zavarban vagyok. A lényeg, hogy jó gumit akarok venni (Pirelli, Michelin stb.) a méretem télire a gyár szerint 195/65/15.
Keresek független teszteket, mivel a gyártóknak is több mintázatuk és típusuk van. Ha tudsz, légyszi' segíts. Tapadás, oldalkúszás, stb. Ne kímélj a műszaki adatokkal és paraméterekkel.

Üdv,
Tibor

Kedves Tibor!

Egyáltalán nem nevettem...
Miért volna ez baj? Nekem is vannak kedvenc autóim, amelyeket már régen nem gyártanak. Szóval, az alábbi weboldalt ajánlom figyelmedbe: http://www.adac.de/Tests/Reifentests/default.asp?id=1378&location=2%5FTests.
Amúgy ezidőtájt sok autós szaklap bombázza olvasóit kifejezetten téliabroncs-tesztekkel. Ezeket is lehet tanulmányozni. Én a Pirelli-palettáról ebben a méretben a Snowsport nevű mintázatot ajánlom!

Üdv: Gumidoki

Téli gumi Kadettra

Pl. 155/70 R13TL 75Q Pirelli Snowcontrolt...
Tisztelt Gumidoktor,

Van egy 1986-os Opel Kadettem.
A mostani nyári gumi, ami rajta van: 155/70 - R13-as. Milyen téli gumit ajánlana, hogy tegyek rá?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Gerguci

Kedves Gerguci,

Ennél a méretnél nem járna jelentősebb előnyökkel a keskenyebb csere, ezért használja nyugodtan téliben is ezt a méretet. Pl. 155/70 R13TL 75Q Pirelli Snowcontrolt...

Üdv: Gumidoki

Téli gumi Renault Megane-ra

15" esetében a 195/65 R15 a megfelelő.
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek az ügyben, hogy szerintetek 2003-as Renault Megane Berline-emre (nyári gumi: 205/55 R16), milyen téli gumi méret javasolt?

Dániel

Kedves Dániel!

Ha marad a 16"-os, akkor mehet ez a méret, de leváltható 195/60 R16-ra.
15" esetében a 195/65 R15 a megfelelő váltóméret.

Üdv: Gumidoki

Gumik tárolása

Én lemosom őket, bekenem szilikonnal.
Tisztelt Gumidoktor!

Az a kérdésem, hogy a használaton kívüli gumikat hogyan kell tárolni? Én lemosom őket, bekenem szilikonnal. Ezek után állítva, vagy fektetve érdemes tárolni a gumikat. Felnivel és anélkül is érdekel a dolog.

Tisztelettel: József

Kedves József!

A kérdés jó, az ajánlás a következő:
Általában hűvös, sötét, száraz helyen történjen a tárolás. Felnire szerelve egymásra fektetve kb. fél barral növelt nyomással, esetleg felakasztva. Csak a gumit állítva, időnként forgatva.

Üdv: Gumidoki

Szélesség

Téli guminál tényleg a minél vékonyabb gumi a legjobb?
Kedves Gumidoki!

Téli guminál tényleg a minél vékonyabb gumi a legjobb, vagy ez így nem igaz?

Köszi,
Beholder

Ps: Konkrétan: 185/70R14-es alaphoz képest télire tényleg rosszabb-e a 195/65R14, ill. jobb-e a 165/80R14?

Kedves Beholder!

Így nem igaz, hogy "minél vékonyabb"!
Úgy igaz, hogy az eggyel keskenyebb abroncsszélesség (ehhez természetesen az oldalfalmagasságot is változtatni kell!!!) előnyösebb téli útviszonyok között. Ez logikus is, hiszen az autó adott tömege ily módon kisebb felületen nagyobb nyomást produkál a talajra, tehát a tapadás jobb lesz.
Konkrétan: 185/70 R14 helyett 165 R14-es.

Üdv: Gumidoki

190/65/R15 téli gumi Astrára

A 190/65 R15 túl nagy kerékátmérőt eredményez...
Tisztelt Gumidoktor!

Astra 190/60/R15 nyári gumi helyett 190/65/R15-ös téli gumit fel lehet-e szerelni.
Ha felszerelem, ennek milyen káros következményei lehetnek, illetve ön javasolja vagy nem? Netán esetleg a különbség olyan kicsi hogy nincs jelentős konzekvenciája?

Segítségét megköszönve, üdvözlettel:
András

Tisztelt András!

A 190/60 R15 helyett téliben - ha mindenképpen változtatni akar - a 185/65 R15 jöhet szóba. A 190/65 R15 túl nagy kerékátmérőt eredményez, ezért nem jó az Astrához.

Üdv: Gumidoki

Barum téli gumi

Nézzük a jelöléseket.
Tisztelt Gumidoktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy vettem Renault Thalia Prima gépkocsimra lemezfelnit ( 5,5*14) és téli gumit. A gyári előírás szerint 175/65 R14 méret szükséges.
A kerék márkája Barum Polaris 2, és azt szeretném megtudni, hogy mit jelentenek rajta a feliratok, és megfelelő-e ez a kocsira, mert elég tájékozatlan vagyok ebben a kérdésben: 82 T M+S, DOT 60 PE AV60.

Válaszát előre is köszönöm:
Egy nőnemű autós

Tisztelt Hölgyem!

Az Ön által leírt gumiméret tökéletes a Thaliára. Nézzük a jelöléseket:
82: terhelési index (max. terhelhetőség guminként 475 kg).
T: sebességindex (max. 190 km/h-ig)
M+S: "Mud and Snow", ez minden téli és négyévszakos személyabroncson látható jelölés.
DOT 60 PE AV60: gyártási szám.
Remélem válaszaim kielégítőek!

Üdvözlettel: Gumidoki

17-es felni Vectra kombira

A vékonyabb a jobb választás vagy a szélesebb?
Tisztelt doki!

A kérdésem a következő, szeretnék 17-es felnit venni a Opel Vectra B 2.0 DTI kombi kocsimra.
Két gumiméret jöhet szerintem szóba, a 205/45 és a 215/45. A vékonyabb a jobb választás vagy a szélesebb? A futóművemet mennyire veszi igénybe ez a méret? Várható-e a futómű alkatrészeinek jelentősen gyorsabb elhasználódása? Ha meg kell erősíteni, akkor mit erősítsek meg rajta?

Előre is köszönöm a valászokat,
M. Csaba

Kedves Csaba!

A B Vectra gyári mérete 195/65 R15 vagy 205/55 R16. Emiatt 17"-esben a 205/50 R17 avagy a 225/45 R17 ajánlott. Én az előbbit választanám az Ön helyében.
A futómű természetesen fokozottabb igénybevételt kap, amin sportrugókkal, -lengéscsillapítóval segíthet.

Üdv: Gumidoki

Javított abroncs

Általában a defektes abroncs nem teljes értékű.
Kedves Gumidoki!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a defektes kerék kívülről, a gumi leszedése nélkül gombával történő javítása mennyire biztonságos. Nekem ugyanis így javították a gumimat, és a gumis azt mondta, hogy így a gumi újra teljes értékű lesz.
Viszont most fedeztem fel, hogy az egyik fő vízelvezető csatornát (ahova eredetileg a defektet okozó csavar ment be) teljesen elzárja a foltozáshoz használt gumiszerű anyag. Lehet-e így teljes értékű a gumi, hisz a vízelvezetése biztosan nem olyan, mint korábban? Érdemes lecserélnem ezt a gumit a pótkerékkel? Eddig kb. 15000 km-t futottak ezek a gumik.
Vagy akkor meg az lesz a gond, hogy az egyik oldali kopotabb, mint a másik?
Válaszod előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Varga Zoltán

Kedves Varga Úr!

Általában a defektes abroncs - bármilyen technológiával is javították - nem teljes értékű. Éppen ezért a H-s és afeletti sebességindexű abroncsok javítása nem is ajánlott.
Nos, konkrét esetünkben látatlanban természetesen nem tudok véleményt mondani. Ha teljesen nyugodtan szeretne aludni, nézesse meg más gumissal is az abroncsot. Még egy biztonsági jótanács: a javított abroncsot lehetőleg hátsó tengelyen használja!
Amit Ön mond, a pótkerekes megoldás is működhet. De a pótkerék vadiúj gumijával a hátsó tengelyre kerüljön, mert az első tengelyen a profilmélységkülönbség miatt elhúzhatja az autót.

Üdv: Gumidoki

Furcsa javítás

Az én megnyugtatásom végett is nézesse meg kérem másik gumissal!
Kedves Gumidoki!

A futófelületen szög okozta hiba javítására sok gumis gumiszálat használ, amit a gumi levétele nélkül, kívülről tol be.
Biztonságos módja ez a javításnak? Ha valakinek így csinálták, érdemes-e egy másik gumissal az amúgy légtömör kereket újra javíttatni?

Előre is köszönöm!
Szabó Zoltán

Kedves Szabó Úr!

Én megmondom őszintén nem láttam még olyan javítást, amit így csinálnak, ahogy Ön leírta.
A saját és az én megnyugtatásom végett is nézesse meg kérem másik gumissal is az ily módon kezelt sérülést!

Üdv: Gumidoki

Használt felni

Használt felniboltok címével sajnos nem tudom elárasztani.
Üdvözlöm,

Sokallom a téli abroncsok felnijeiért a pénzt. Anélkül pedig félévente jelentkezõ macera a csere: alig találni ráérõ gumist, ha indul a szezon, idő-idő-idő, + az áthúzásnak is keményen megkérik az árát (kb. 8-15 eFt-os óradíj jön ki, amit egyszerűen nem is értek, de ez mindegy).
Kérdésem: lehet-e valahol a 15" méret esetében kb. 10-20 eFt-os új darabárnál olcsó(bba)n használt felniket találni. Nyilván lehet, de hol? A második kérdés pedig: érdemes? Van esetleg megbízható(bb) minőségű árujú bizományi valamerre?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Szabó Zoltán

Tisztelt Szabó Úr!

Használt felniboltok címével sajnos nem tudom elárasztani.
De, ha valóban lemezfelniket szeretne vásárolni, gondolkodjon el; szerintem 8-10 ezerért/db már fog kapni újakat, s ha összeadja, két-három szezon alatt visszajön az áruk a megspórolt gumicserékből.

Üdv: Gumidoki

Prelude váltóméret télire

A 205/50 R16 váltómérete 15"-ban a 195/60 R15.
Hello gumidoki!

Van egy Prelude 2.2 VTi-m, és erre vennék téli gumit. A gyári méret: 205/50R16.
Sajnos ebben a méretben csak nagy nevek gyártanak (Brid, Pir, Mich), így az árak is ezt tükrözik (40-50). Viszont kicsit olcsóbb márkák (Dayton) gyártanak 205/55-ös gumit, ami akár a felébe is kerül.
A kérdésem a következő: gondot okozhat-e a 20 mm-es kerékátmérő-különbség?

Válaszodat várva:
Botlik Tamás

Kedves Botlik Úr!

Sajnos pont ez a lényeg, mint azt már annyi válaszomban megírtam, hogy a gyári kerékátmérő nem változtatható "büntetlenül".
A 205/50 R16 váltómérete 15"-ban a 195/60 R15. 16"-ban nem nagyon lehet - sajnos - ezt a méretet lefelé felváltani.

Üdv: Gumidoki

Régebbi téli gumi IV-es Golfra

Ez nem ilyen egyszerű.
Tisztelt TotalCar!

Azt szeretném megtudni, hogy VW Golf IV-re, melynek a nyári abroncsmérete 205/55 R16, felszerelhető-e előző autóm 205/65 R15-ös téligumi garnitúrája. Mindkét esetben 5 csavaros a gumifelfogatás.
Ebben az esetben ez kivitelezhető?
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdv.
PJT

Kedves PJT!

Sajnos el kell, hogy keserítsem! Ez nem ilyen egyszerű.
A felniről nem tudok nyilatkozni, mert nem írta meg, hogy milyen típus felnije. De a gumiabroncsok biztosan nem használhatók a négyes Golfra!

Üdv: Gumidoki

Téli gumi Korandora

A Korando gyári abroncsmérete a 235/75 R15.
Tisztelt Dávid Péter Úr!

Engedjen meg egy kérdést, ami gyakorlatban azonban kettő:
Ssangyong Korando 1999-es autómra szeretnék téli gumit, de az acélabroncs típusát sem tudom.
Kérem szíves válaszát.

Üdv,
Csepreghy Károly

Tisztelt Csepreghy Úr!

A Korando gyári abroncsmérete a 235/75 R15, amit 7x15-ös felnire szerelnek. Téliben ajánlom a Pirelli Scorpion Ice&Snow nevezetű téli terepjáró mintázatát.

Üdv:
Gumidoki