Megtévesztett a kereskedés

2007. szeptember 30., 21:03 Módosítva: 2007.09.30 21:03

Tisztelt Autójogász!

A napokban vásároltam egy használt Renault Scenic autót az egyik autókereskedésben. Az első autó, amit kinéztem egy 2006-os autó volt, amiről később kiderült, hogy 2004-es!!! Miután egy kis vita után, amit most nem akarok részletezni, választottam egy 2005-ös autót kicsit gyengébb felszereltséggel, de ez valóban 2005-ös gyártású autó volt 56 ezer km-el. Miután hosszas várakozás után egy hétre rá már át is vehettem az autót, bejelentkeztem egy Renault márkaszervizbe, hogy nézzék át és a szükséges szervizeket is végezzék el. Itt ért az első meglepetés!!! 2006-ban már 130 ezer km volt az autóban, ami akárhogyan is számolom mára már 200 ezer körüli futásteljesítmény! Természetesen az autó átvizsgálásakor is ez derült ki, mert a féktárcsák is életveszélyesen elkoptak, valamint a motortartó bak is cserére szorul! Ez most már azonnal egy halom pénzembe kerül és még nem is lehet tudni, hogy a motor milyen állapotban van, mert azért ez egy 1.5-ös DCI motor. Kérdésem a következő lenne: Élhetek e jogilag valamilyen kompenzációval, azaz mit tehetek azért, hogy a 3.3 millió forintért vásárolt 200 ezer km-t futott autót reális áron vásárolhassam meg, hiszen ez a nagy futásteljesítmény lényegesen csökkenti az autó értékét. Van bármilyen jogorvoslati lehetőségem a kereskedővel szemben? Vagy egyszerűen "így jártam"?!

Válaszukat előre is megköszönve üdvözlettel:

S. Ákos

Tisztelt S. Ákos!

Mivel egyrészt a gépjármű futásteljesítményével kapcsolatban elég rendesen megtévesztették illetőleg a gépjármű állapota is rosszabb, mint amit egy ilyen korú és vételáru járműtől elvárhatunk, egyrészt megtévesztés címén egy éven belül elállhat a szerződéstől, ez esetben a kocsit visszaadja és a vételárat visszaköveteli, vagy a rossz műszaki állapot és valótlan km állás miatt árleszállítást kérhet. Próbáljon velük egyezkedni, ha nem tudnak megállapodni, állításait megfelelően igazoló iratokkal a bírósághoz kell fordulnia. A kereskedő cég nevét levélírónk folyamatban lévő jogvitája érdekében nem közöltük.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kártékony szórólapok

2007. szeptember 30., 20:59 Módosítva: 2007.09.30 20:59

Tisztelt Autójogász!

Létezik hatályos rendelet, szabály vagy törvény, ami vonatkoztatható a gépjárművek ablaktörlője alá helyezett szóróanyagokra? Lehet ez ellen valamit tenni? Finoman szólva is elegem van belőle, hogy az esőben kiázott fecniket szabályosan vésni kell a szélvédőről, hogy miközben az ablaktörlőm alá helyezik ezeket, összekarcolják az autót, és egyáltalán abból, hogy az én saját tulajdonomhoz más hozzányúl az engedélyem nélkül. Gondolom ezzel számos autóstársam van így. Esetleg szavazatgyűjtéssel lehet ez ellen valamit tenni?

Üdvözlettel:

Sz. Ádám

Tisztelt Sz. Ádám!

Ilyen konkrét jogszabály nincs, de általánosságban a Ptk. szerinti birtokháborítást, károkozást követheti el a szórólapos. Az a gond, hogy Ön nem tudja, ki okozta a kárt a járművében, így gyakorlatilag nincs ki ellen eljárni. Az talán csökkentheti a szélvédőre rakott szórólapok számát, ha belülre kihelyez egy felhívást, hogy nem kér szórólapot a járművére. A szórólaposok, ha nem akarnak rosszhiszeműen eljárni, figyelembe fogják venni a jelzését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzemeltetésen kívüli kár

2007. szeptember 30., 20:56 Módosítva: 2007.09.30 20:56

Tisztelt Autójogász!

Az idei nyáron a cégem parkoló gépkocsijába (VW Passat 1.9 PD TDI) egy másik parkoló autó belegurult. Sajnos a vezető nem húzta be a kéziféket és a kiszállása után kb. 10 perccel az autó megindult. Kitöltöttünk egy kárbejelentőt, a biztosító fel is vette a kárt és 65 000 Ft-ot állapított meg. Majd a biztosító közölte, hogy a kötelezőre ezt nem tudják fizetni, mert a dolog üzemkörön kívüli. Kérdésem, hogy ez a hivatkozás helytálló-e? Lehet-e valamit tenni. Nem akarok bíróságon polgári pert indítani. Várom gyors válaszát.

Tisztelettel:

Sz. Zoltán

Tisztelt Sz. Zoltán!

Sajnos helytálló a tájékoztatás. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás a gépjármű üzemeltetése során okozott károkra nyújt fedezetet, leállított gépjármű megindulása esetén a biztosító nem fog fizetni. A polgári per előtt megpróbálhatja a károkozót közvetlenül is fizetésre bírni. A kár megfizetésére írásban szólítsa fel, a felszólításban közölheti, hogy nemfizetés esetén bírósághoz fordul, és ez esetben a károkozót terheli a bírósági eljárás költsége is. Ha a károkozó ez alapján nem fizet, sajnos csak a polgári peres út marad.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztosítás műszaki nélküli járműre

2007. szeptember 30., 20:53 Módosítva: 2007.09.30 20:53

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, ha egy autónak lejárt a műszaki vizsgája és a szerelőnél áll már hosszabb ideje, akkor miért kell a kötelező biztosítását erre az időre is kifizetni. Az autóval nem járunk a közutakon, tehát nem okozhatunk balesetet.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Biztosan Ön is találkozott már lejárt műszakival közlekedő autósokkal, elég jelentős számban fordulnak elő a közutakon és csak töredékük bukik le. Hogy ténylegesen ki használja műszaki nélkül a járművet, a biztosító nem tudja lekövetni, ezért kell megfizetni ilyenkor is a díjat. A megoldás az, ha a kocsit ideiglenesen (legfeljebb hat hónap lehet) kivonatja a forgalomból, ezt az okmányirodában kell intézni, ennek a díja 1500 Ft. Az ideiglenes kivonást bejelenti a biztosítónál és ebben az esetben szünetel a biztosítási díjfizetési kötelezettsége a bejelentés napjától a kivonás időtartamáig, legfeljebb hat hónapig.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szabálysértés 23 hónapos jogsival

2007. szeptember 30., 20:50 Módosítva: 2007.09.30 20:50

Tisztelt Autójogász!

23 hónapos, még kezdő B-s jogosítványom van. Gyorshajtás miatt helyszíni bírsággal, (10000.-Ft) és 3 büntető ponttal sújtott a hatóság. Mit jelent ez a kezdő jogosítvány esetében?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A kezdő vezetői engedély minősítés kétéves időtartama alatt közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen kiszabott járművezetéstől eltiltás, illetve a vezetői engedély külön jogszabályban meghatározott visszavonásának leteltét követően újra kezdődik. Ha a jogosítványát nem vonták be, a kezdő minősítés időtartama nem kezdődik újra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A feleség a tulajdonos, a férj vezet

2007. szeptember 27., 20:48 Módosítva: 2007.09.27 20:48

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem hogy, van egy autónk, ami a feleségem nevén van. Neki nincs vezetői engedélye, én használom az autót, kell-e nekem üzembentartóit kiállíttatnom?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az üzembentartói bejegyzés sosem kötelező, csak egy lehetőség. Feltételezve hogy mindketten magyar állampolgárok és egy lakcímen élnek, szerintem nincs erre szükségük, hacsak ehhez valamilyen érdekük nem fűződik (pl. munkavállaláshoz szükséges igazolnia, hogy rendelkezik gépjárművel vagy kedvezőbb lenne a kötelező biztosítási díja).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eladási és vételi ár különbözete

2007. szeptember 27., 20:42 Módosítva: 2007.09.27 20:42

Tisztelt Autójogász!

Én azt szeretném kérdezni, ha veszek egy használt autót 1,6 millió Ft-ért, majd eladom 2 millió Ft-ért, akkor ezután kell-e adóznom, be kell-e vallanom a személyi jövedelemadóba?

Előre is köszönöm választ:

KG

Tisztelt KG!

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nem kell bevallani az ingó vagyontárgy (pl. gépjármű) átruházásából származó jövedelmet, ha az adóévben ilyen jogcímen megszerzett összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot. Az Ön esetében ha 400 ezer Ft az eladás és a vétel közti különbözet, akkor ezt be kell vallani és adózni kell utána.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

2005-ös parkolási mulasztás

2007. szeptember 27., 20:37 Módosítva: 2007.09.27 20:37

Tisztelt Autójogász!

Sok más autótulajdonos társamhoz hasonlóan értesítést kaptam az előző napokban állítólagos 2005-ös parkolási díj mulasztásomról. Sajnálatosan már nem igazán emlékszem a mulasztásra, azonban az Ügyvédi iroda hivatkozik a parkolás helyére és egy korábbi ajánlott levélre. Kérdésem lenne az, hogy kérhetem-e a parkolásról készült fényképet (tudomásom szerint minden esetben készül fénykép), valamint az Ügyvédi Iroda által hivatkozott ajánlott feladóvény másolatát a posta által átvéve. Sajnos a munkám az autómhoz kötődik, így minden elképzelhető, de egy biztos, hogy részemről az eddigi mulasztások, már amiről én is tudtam befizetésre kerültek, valamint az ajánlott levelekre, ha megkapom reagálok. Amennyiben ez is jogos természetesen befizetem, de szeretnék tisztán látni. Van még egy kérdésem, ha jól tudom, a parkolási társaság kapott határidőt, a korábbi tartozások behajtására, és ma már csak a 6 hónapon belüli be nem fizetést hajthatja be" ez igaz-e? Ha igen mely előírás, vagy jogszabály tartalmazza ezt. Segítségüket előre is megköszönve.

Tisztelettel:

H. Zoltán

Tisztelt H. Zoltán!

A korábbi szabályozás rákfenéje, hogy a parkolási szolgáltatás igénybevevője nem emlékszik rá öt év távlatából, hogy mikor szegte meg a parkolási szabályokat, illetve a parkolási bizonylatokat sem őrizte meg. A mostani felszólító levelek alapján sokan inkább fizetnek, hogy a további költségeket elkerüljék, mert nem emlékeznek rá, hogy vettek-e át a parkolási társaságtól korábban felszólító levelet. Természetesen mielőtt fizetne egyeztetést kezdeményezhet, ennek során kérheti, hogy a másik fél igazolja az állításait, kérdéses azonban, hogy ez milyen sikerrel jár. Az esetleges bírósági eljárás során is hivatkozhat rá, hogy a parkolási társasággal milyen egyeztetést folytatott, s hogy a társaság méltányolandó kérésének nem tett eleget, együttműködési kötelezettségét megszegte. Második kérdésére az a válasz, hogy 2006. december 22-től kezdődően a közút kezelője a kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető. Ezek a szabályok az 1988. évi I. törvény 15. §-ában találhatók, de csak a 2006. december 22-t követő parkolásokra alkalmazhatók.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem találjuk a törzskönyvet

2007. szeptember 27., 20:33 Módosítva: 2007.09.27 20:33

Tisztelt Autójogász!

Autónkat rövidesen műszaki vizsgára kell vinnünk, de nem találjuk a törzskönyvét. Időpont kérése során két vizsgáztatónál érdeklődtünk, mindkettő a törzskönyvet is felsorolta a bemutatandó okmányok közt. Vizsgáztatható az autó törzskönyv nélkül? Ha nem találjuk meg a törzskönyvet, mennyi idő alatt és milyen feltételek mellett igényelhetünk másikat? és mindez mennyibe kerül (legalább megközelítően)?

Tisztelettel:

E. Judit

Tisztelt E. Judit!

Ha integrált vizsgára kötelezettek, akkor kell a törzskönyv is. Az integrált vizsgálat mellőzésével - a járműazonosítók szemrevételes ellenőrzése mellett - végezhető az időszakos vizsgálat, ha a vizsgált járművön már végeztek előzetes eredetiségvizsgálatot, illetőleg integrált vizsgálatot. Az előzetes eredetiségvizsgálat megtörténte a következő módokon igazolható: a) a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala által kiállított, az előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozattal vagy hatósági bizonyítvánnyal, b) a járműhöz kiállított - az előzetes eredetiségvizsgálat mellőzésével történt kiadásra vonatkozó záradékot nem tartalmazó - törzskönyvvel, c) a forgalmi engedélybe bejegyzett 1998. január 1. napját követő forgalomba helyezési időpont bejegyzéssel, illetőleg d) a forgalmi engedélybe bejegyzett 1999. július 12. napját követően tulajdonjog megszerzési időponttal. Ha otthon nem találják a törzskönyvet, az elvesztést be kell jelenteni az okmányirodában, ezt követően a törzskönyv sorszámát a Magyar Közlönyben közzéteszik, a közzétételt követő 15. nap eltelte után a törzskönyv pótolható, ezért 6.000 Ft illetéket kell fizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Csőbe húztak

2007. szeptember 27., 20:28 Módosítva: 2007.09.27 20:28

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy használt Suzuki Katana robogót 25 havi részletre és most fog lejárni a törlesztő részlet. Felhívott a volt tulajdonos, hogy küld nekem még egy évre szóló csekket, hogy azt is fizessem be, mert a szerződésbe ez szerepel, és ha nem fizetek, akkor rám küld valakit, hogy eltöreti kezem, lábam. De mikor megvásároltam tőle az egyezségünk arról szólt, hogy amennyiért ő vette a motort, annyiért adja el nekem, de kb. egy hónap múlva elkérte tőlem az adásvételi szerződést, hogy valamiért kell neki, de én azóta sem láttam vissza azt. Most jön azzal, hogy még nem telt le, hanem küldi továbbra a csekkeket, eddig kifizettem a motorért 205000 Ft-ot, ami ezért a 10 éves motorért reális. Ilyen esetben tudok valamit tenni?

Válaszát előre is köszönöm!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Első kérdés, hogy átíratta-e, amikor az adásvételi szerződés még a kezében volt, ez lett volna a szabályos, és akkor most nem lenne bajban. Ha a motor nincs a nevén, azt kell átgondolnia, hogy mivel tudja bizonyítani, hogy miben állapodtak meg (van-e fénymásolata a szerződésről, csekkek feladóvevénye megvan-e, a szerződés tanúi mit mondanak, tudja-e bizonyítani a fenyegetés megtörténtét). A fenyegetés kockázatát Önnek kell felmérnie, elvileg a következőket teheti: ajánlott levélben megtagadja a további részletfizetést és felszólítja az eladót, hogy adja át az adásvételi szerződést, ha ezt az eladó nem teszi meg csak a bírósághoz fordulhat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kétütemű autók sorsa

2007. szeptember 27., 20:24 Módosítva: 2007.09.27 20:24

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen szabály lesz a kétütemű autókra 2008-tól?

Válaszát előre is köszönöm!

Szemhapkins

Tisztelt Szemhapkins!

A gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló rendelet szerint amennyiben a kétütemű motorral ellátott gépkocsira vonatkozó tulajdonjog (üzemben tartói jog) 2004. július 15-ét megelőzően keletkezett, a környezetvédelmi felülvizsgálat során a 2005. július 1-je előtti követelményeket kell alkalmazni a legfeljebb 5 személy szállítására alkalmas személygépkocsi esetében 2008. január 1-jéig, illetve időhatárra tekintet nélkül minden, a fogyatékossággal élő személy szállítására szolgáló, a gépjárműadó alól mentes személygépkocsi esetén. 2008. január 1-jét követő felülvizsgálat során tehát - a súlyos mozgáskorlátozottak járműve kivételével - teljesíteni kell az újabb környezetvédelmi előírásokat, ami kétütemű járművek esetén csak katalizátor beszerelésével lehetséges.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

C és C+E

2007. szeptember 27., 20:18 Módosítva: 2007.09.27 20:18

Tisztelt Autójogász!

Bevonták a "B" kategóriás jogosítványom viszont a "C" és "C+E" megmaradt, a kérdésem az lenne hogy vezethetek-e olyan tehergépkocsit aminek az össztömege nem haladja meg a 3500kg-ot, pl.:fiat scudó? Sok embert megkérdeztem, rendőröket, autóoktatókat, de mindenki mást mondott.

Válaszát előre is köszönöm!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Önt a C kategória - az autóbusz és a trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsi, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény vezetésére jogosítja, a C+E: a C kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény vezetésére jogosítja. Ez alapján "B" kategória bevonása mellett nem vezethet 3500 kg-ot meg nem haladó össztömegű gépjárművet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

KGFB és a szerződéskötési szabadság

2007. szeptember 27., 20:14 Módosítva: 2007.09.27 20:14

Tisztelt Autójogász!

Miért nem köthetek bármikor másik KGFB-t? Miért csak novemberben? Nem ütközik ez az alkotmányba? (Szerződéskötési szabadság) Miért nem mondhatok fel egy biztosítónak bármikor, amikor az esetleg átvert, vagy nem teljesítette a szerződést?

Várom válaszát:

manodesign

Tisztelt manodesign!

Kérdése azért aktuális, mert most van lehetőség a biztosítók ajánlatainak áttekintésére és esetleg másik biztosító választására. A szerződéskötési szabadság itt nagyon korlátozottan érvényesül, mivel az sem választás kérdése, hogy megkötjük-e, kötelező megkötni. A jogszabályok a KFGB-t (kötelező gépjármű felelősségbiztosítás) éves rendszerűre alkották, a biztosítási időszak a naptári év, ezért csak az évfordulóra lehet felmondani, ha nem lennének a felmondásra időbeli korlátok, követhetetlen lenne, ki melyik biztosítóhoz tartozik. Így az elégedetlen ügyfél csak a következőket teheti: a sérelmezett döntés ellen bírósághoz, a PSZÁF-hoz, a nyilvánossághoz fordul, és a következő évre másik biztosítót választ.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Most vettem személygépkocsit

2007. szeptember 27., 20:09 Módosítva: 2007.09.27 20:09

Tisztelt Autójogász!

Frissen vásároltam egy személygépkocsit. Kérdésem az lenne, hogy az állandó lakcímen található önkormányzathoz kell-e bejelenteni az autót (súlyadó megfizetése miatt) vagy bejelenthetem a mostani tartózkodási helyemre is?

Köszönettel:

Sz. Judit

Tisztelt Sz. Judit!

Ebben az esetben nincs bejelentési kötelezettsége, a gépjármű átírását követően az okmányiroda fogja jelezni az Ön és a tulajdonába került jármű adatait az önkormányzatnak a súlyadó megállapításához.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ellopták a zöldkártyámat

2007. szeptember 27., 20:04 Módosítva: 2007.09.27 20:04

Tisztelt Autójogász!

Kérem, tájékoztasson arról, hogy hol tudom az ellopott zöldkártyámat pótolni? A rendszámon rajta van a matrica, még érvényes a "zöldkártya", csak ellopták. Hova mehetek, ugye nem kell ismét az öreg diesel autómat "kinyírni" idő előtt a vizsgálattal?

Üdvözlettel:

B. István

Tisztelt B. István!

A gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló rendelet szerint az elveszett, eltulajdonított vagy megsemmisült igazolólap helyett másolat nem állítható ki, az igazolólap pótlására újabb felülvizsgálatot kell végezni. Egy kivétel van, mégpedig ha a gépkocsi hatósági engedélyeinek elveszése, eltulajdonítása vagy megsemmisülése miatt az illetékes hatóság a gépkocsihoz új forgalmi engedélyt ad ki, úgy az elveszett igazolólapot kiállító felülvizsgáló hely az adott gépkocsira vonatkozó tanúsítvány alapján az érvényesség dátumának változatlanul hagyásával, vizsgálat nélkül új igazolólapot ad ki és plakettet helyez fel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elvették a forgalmimat

2007. szeptember 27., 19:59 Módosítva: 2007.09.27 19:59

Tisztelt Autójogász!

Két napja lejárt a műszaki vizsga az autómon, a rendőr megállított, elvette a forgalmit, aláírtam az átvételi elismervényt. Kaptam a rendőrségtől egy papírt határozat címen, amiben szabálysértés a megállapítás. Kérdésem hogy kaphatom vissza a forgalmit, hogy levizsgáztassam? Mennyi lehet a max. büntetés? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Rachid

Tisztelt Rachid!

A közlekedési igazgatási szabályok megsértéséért a kiszabható pénzbírság maximuma 30.000 Ft. A rendőr a lejárt forgalmi engedélyt megküldi az Ön lakóhelye szerinti okmányirodának, ezt azonban nem kaphatja meg, ehelyett útvonalengedélyt kell kérnie, ezzel közlekedhet a vizsgahelyig.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejár a Trabi műszakija

2007. augusztus 31., 23:08 Módosítva: 2007.08.31 23:08

Tisztelt Autójogász!

Hello! Hamarosan lejár a Trabantunk műszakija. Egy új katalizátort nem ér meg szegény, így a legegyszerűbb az lenne, ha kivonatnánk a forgalomból. Csakhogy nem tulajdonosok vagyunk (vagyok) hanem üzembentartó. Ilyenkor mi a helyzet? Előre is kösz a választ.

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Végleges kivonást bontási igazolás birtokában csak a tulajdonos kérhet az okmányirodában, ezt tehát neki kellene intéznie, nincs azonban annak sem akadálya, hogy Önnek meghatalmazást adjon a tulajdonos a végleges kivonás iránti kérelem benyújtására.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autót 16 és fél évesen részletre

2007. augusztus 31., 22:55 Módosítva: 2007.08.31 22:55

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szeretnék vásárolni részletre egy használtautót a nevemre. Az a problémám hogy még csak 16 és fél éves vagyok, de mindenképp azt szeretném, hogy az én nevemen legyen a kocsi. Megoldható ez valahogy?

Üdvözlettel:

Tímea

Tisztelt Tímea!

Mivel Önnek feltételezhetően önálló keresete még nincs, a részletre történő vásárláshoz azonban kell valaki, aki a részletfizetést teljesíti, pl. szülő. Ha a hitel nyújtója is elfogadja ezt a konstrukciót és a szülei is beleegyeznek, történhet ilyen módon vásárlás. Ön önállóan 18 év alatt fizetési kötelezettséget nem vállalhat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Dacia eladása

2007. augusztus 31., 22:36 Módosítva: 2007.08.31 22:36

Tisztelt Autójogász!

Van egy Dacia 1310 tx típusú autóm amit szeretnék eladni. Jelentkezett is rá vevő, de az illető román állampolgár. Eladhatom-e neki gond nélkül az autót és ha igen hogyan?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Eladhatja ugyanazokkal az alaki követelményekkel, mint egy másik magyar állampolgárnak. Tehát a szerződés mindenképpen tartalmazza a gépjármű azonosító adatait (típus, rendszám, alvázszám, motorszám) a vételárat, a dátumot, az eladó és vevő két tanú előtt tett aláírását és személyi adatait (születési idő, hely, anyja neve, személyi igazolvány vagy útlevél száma). A vevő dolga a kivitel intézése, ebben Önnek nincs tennivalója. Az eladást követően be kell mennie az okmányirodába bejelentést tenni az adásvételről, illetve a kötelező biztosítást le kell mondania.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Magáncélú autó menetlevele

2007. augusztus 31., 22:25 Módosítva: 2007.08.31 22:25

Tisztelt Autójogász!

Egy hónapja vásároltunk egy Peugeot Expert kisteherautót. Az autó 6 személyes, a vezető mögött van a rács nem a második üléssor mögött. Mi ezt az autót magánszemélyként vásároltuk, magáncélra használjuk. 2 kérdésem lenne. Kell e menetlevelet írni? Utazhatunk-e a rács mögött a második üléssorban ülve? Előre is köszönöm a választ,

Tisztelettel:

P. Attiláné

Tisztelt P. Attiláné!

Ha tehergépjárműnek van vizsgáztatva, kell a menetlevél akkor is, ha magánszemély tulajdonában áll és magáncélra, nem fuvarozásra használja. Ilyenkor a menetlevelet ki kell állítani és azt kell beleírni, hogy árut nem szállít. Második kérdésére: a gyárilag kialakított ülésen utazás szabályos, ha a forgalmiban szerepel a 6 ülés, akkor a hátsó sorban is lehet utazni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Teherautóban gyermekülés

2007. augusztus 31., 22:15 Módosítva: 2007.08.31 22:15

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi kérdéssel fordulók Önökhöz. Én egy Peugeot Partnerrel járok, teherautónak van vizsgáztatva, és lehet-e biztonsági gyerekülésben másfél éves gyermekemet szállítani? Várom válaszát.

Üdvözlettel:

P. Zsolt

Tisztelt P. Zsolt!

Igen, a gyermekbiztonsági rendszerben való utaztatás kötelezettsége minden gépkocsira, így a tehergépkocsira is vonatkozik. Ha beszerelhető a gyermekülés, akkor utazhat, de csak a következő szabályok betartásával: első ülésen menetiránynak háttal kikapcsolt légzsákkal, vagy hátsó ülésen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó megnevezése

2007. augusztus 31., 22:08 Módosítva: 2007.08.31 22:08

Tisztelt Autójogász!

A férjem néhány hónapja vett egy autót, és a forgalmiban ő lett a tulajdonos, és az üzembentartó is. Most jöttünk rá, hogy jobb lett volna, ha az üzembentartó én lennék. A következőkben szeretném kérni a tanácsát: van-e lehetőség így utólag megváltoztatni az üzembentartó személyét, - ha igen, annak mi a módja, és milyen anyagi vonzatai vannak (átíratási költség, illeték) Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Edit

Tisztelt Edit!

A tulajdonosnak az okmányirodában be kell Önt jelentenie üzembentartónak, ami alapján ki fogják cserélni a forgalmi engedélyt, ennek 6000 Ft az igazgatási szolgáltatási díja. Illetéket nem kell fizetni, mivel a tulajdonos személyében nem történik változás. Fontos tudnia azonban, hogy az üzembentartó változásra tekintettel a kötelező biztosítást év közben már nem szüntethetik meg és az üzembentartó nem köthet másik biztosítást, csak úgy, hogy a biztosítást a biztosítási év fordulójára mondják fel úgy, hogy azt a biztosító november végéig megkapja. Új kötelezőt tehát már csak 2008. január 1-től tudnak kötni az üzembentartó nevére.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ülhet-e négy éves gyermek elöl?

2007. augusztus 31., 21:54 Módosítva: 2007.08.31 21:54

Tisztelt Autójogász!

Próbáltam kutatni az után, hogy a 4 éves gyermekem ülhet-e elől a kocsiban, biztonsági autósülésben, normálisan menetiránynak megfelelően? A problémám az, hogy a most született testvére mellé ugyan befér, de én már csak nagyon kényelmetlenül férek közéjük és ez hosszú távon nagyon kényelmetlen. Erre szeretnék választ kapni.

Köszönettel:

M. Andrea

Tisztelt M. Andrea!

Nem, erre tekintettel nem ültethetik előre a 4 éves gyermeket. Elöl csak menetiránynak háttal, kikapcsolt légzsák mellett ültethető be a csecsemő, nagyobb gyermek menetiránnyal szemben első ülésre nem ültethető be csak akkor, ha már elérte a 150 cm-es magasságot. A gyermeknek tehát a hátsó ülésen kell maradnia, vagy a kicsit kell előre rakni, vagy a szülőnek kell előre ülnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eladó fizette a vevő nevére szóló illetéket

2007. augusztus 31., 21:45 Módosítva: 2007.08.31 21:45

Tisztelt Autójogász!

Olyan kérdésem lenne, hogy valaki lefoglalózta az autómat és megkért, hogy fizessem ki az átírási csekkjeit, hogy ha jön, gyorsabb legyen az átírás. Ki is fizettem az ő nevére, de az utolsó pillanatban visszalépett, nem vitte el az autót, és a csekkeket sem fizette ki. Az a kérdésem hogy át tudom-e íratni az autót másnak a nevére, ha másnak a nevére szólnak a csekkek? Ha nem mit tegyek vele?

Előre is köszönöm válaszát.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az illetéket a "vevőjelöltje" igényelheti vissza, mivel az ő nevére szólnak a csekkek, Ön másik eladáshoz így értelemszerűen nem használhatja fel. Az átírás gyorsabbá tételét nem nagyon értem, mivel az illeték megfizetésére és az átírásra az adásvételtől számított 15 nap áll rendelkezésre, gyorsítani nem nagyon lehet rajta. Az illetéket mindenképpen ki kell fizetni 15 napon belül, az átírás időpontja pedig azon múlik, mikor tudja a vevőt fogadni az okmányiroda. Mi történt az adott foglalóval? Azt a megállapodást, hogy a vevő helyett Ön fizeti az illetéket, beírták a szerződésbe? A fentiek miatt mindenképpen vegye fel a vevővel a kapcsolatot, csak rajta keresztül kaphatja vissza a pénzét. Ha így nem menne, perben bizonyíthatja, hogy Ön fizetett és visszakövetelheti a pénzét.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyorshajtás lakott területen belül

2007. augusztus 31., 21:36 Módosítva: 2007.08.31 21:36

Tisztelt Autójogász!

Lakott területen belül (105 km/h) jelentős gyorshajtás elkövetése esetén bevonhatják a jogosítványt és ha igen mennyi időre??

Köszönettel:

Á. B.

Tisztelt Á. B.!

Az egyes szabálysértésekről szól kormányrendelet alapján aki a km/órában meghatározott vagy a jelzőtáblával km/órában jelzett sebességet 100 km/órát meg nem haladó sebességkorlátozás esetén legalább a felével, 100 km/órát meghaladó sebességkorlátozás esetén legalább a harmadával túllépi, hatvanezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség, valamint közúti határátkelőhelyen a határőrség helyszíni bírságot szabhat ki. Ha a jogosítvány bevonására kerül sor, annak időtartama egy hónaptól egy évig terjedhet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István