Casco évforduló

2008. szeptember 30., 22:06 Módosítva: 2008.09.30 22:06

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a júliusban ellopott autómra milyen alapon fizetteti ki a biztosító jövő májusig a díjat (Casco), hivatkozván arra, hogy akkor van évforduló. Ez egyrészt nem korrekt, másrészt szerintem nem is lehet törvényes, hiszen az autót már ellopták, tehát szolgáltatást a biztosító nem nyújt ezért a pénzért, vagyis törvénytelenül vonja le a díjat.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nem tudom, melyik biztosítónál kötötte a cascót, de általában azt megtalálhatjuk a biztosítási feltételek között, hogy a biztosítási időszak 365 nap, mely a szerződéskötés napjával kezdődik, valamint azt is, hogy ha a biztosítási esemény bekövetkezik, a biztosító az egész biztosítási időszakra járó díj megfizetését követelheti. Ha ezeket a szerződési feltételeket megtalálja szerződésében, akkor a biztosító nem törvénytelenül vonja le a díjat, hanem szerződés alapján, amit Ön kénytelen tudomásul venni. Persze nem korrekt, de Ön a szerződéskötéskor ezt feltehetőleg elfogadta.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elveszett a törzskönyv

2008. szeptember 30., 21:58 Módosítva: 2008.09.30 21:58
5

Tisztelt Autójogász!

Szeretném eladni az autóm, de a törzskönyvet elhagytam. Mi a teendő ebben az esetben? Mennyi ideig tart elintézni? Mennyibe kerül?

Köszönettel:

D. Kinga

Tisztelt D. Kinga!

Be kell mennie az okmányirodába, bejelenti, hogy elveszett a törzskönyv, erről jegyzőkönyvet vesznek fel, továbbítják a központi nyilvántartó hivatalnak, aki a törzskönyv sorszámát a Magyar Közlönyben közzéteszi. A közzétételt követő 15 nappal lehet új törzskönyv kiállítása iránt intézkedni, az új törzskönyv kiállítása 6000 Ft-ba kerül. Nem kell azonban pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja. Ilyenkor ugyanis már az új tulajdonos nevére lesz kiállítva a törzskönyv a közlönyben való közzétételt követő 15. nap után.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rokonom az üzembentartó

2008. szeptember 30., 21:55 Módosítva: 2008.09.30 21:55

Tisztelt Autójogász!

Egy rokonomnak odaadtam az autóm üzembentartói engedéllyel. A rokon állítólag eladta az autót. Hogy tudom visszakapni az autót, ha valóban eladta? Hogy tudta eladni? Ha nem adta el, akkor hogy tudom visszakapni? Hogy tudom megszüntetni az üzemben tartóit? Előre is köszönöm segítségét!

Üdv:

János

Tisztelt János!

Az autót az üzembentartó nem tudja eladni, pénzt kérhet érte és továbbadhatja, de a tulajdonos továbbra is Ön marad, ha csak nem történt szerződés hamisítás. Az üzembentartói jog visszavonását az okmányirodában kell intézni. Ha az autót vissza akarja kapni, az okmányirodai eljárás után a rendőrséghez kell fordulnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adásvétel előtt forgalomba visszahelyezés

2008. szeptember 30., 21:42 Módosítva: 2008.09.30 21:42

Tisztelt Autójogász!

Ez év május 22-én vásároltam egy személygépkocsit. A tulajdonos, mivel nem használta, kivonatta a forgalomból. Miután megtekintettem az autót, s kijelentettem komoly vételi szándékomat, megbeszéltük, hogy az adás-vétel csak azután jöhet létre, ha a jármű vissza lesz helyezve a forgalomba. (Éppen a súlyadó miatt is...) Ez meg is történt: az autó tulajdonosa visszahelyeztette a forgalomba a személygépkocsit, fizette a visszahelyezés díját, a forgalmijába ez be is lett jegyezve, stb.) A járművet ezek után még aznap este - rendes adás-vételi szerződés megírásával - megvásároltam tőle. Miután az átírás megtörtént, egy vadonatúj forgalmit kaptam - mivel régi típusú volt az előző - , amiben szó sincs "forgalomból való kivonásról" ill. "visszahelyezésről". (A régi forgalmiról szerencsére készült fénymásolat, amiben ezek egyértelműen be vannak jegyezve...) Kérdésem: kinek kell fizetnie a II. félévi kötelező súlyadót?

Köszönettel és tisztelettel:

K. András

Tisztelt K. András!

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 2. § (2) bekezdése szerint: "Év közben újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű utáni adó alanya az, aki/amely a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Ha jól értem, májusban sor került a forgalomba helyezésre és az átírásra is, tehát május végén már Ön volt a bejegyzett tulajdonos. Ebben az esetben Önnek kell fizetnie a súlyadót. Ha megállapodtak, hogy ezt az eladó fizeti még az idei évben, szerintem keresse fel, miután megkapta a csekket és beszéljék meg, hogy azt az eladó miképpen tudja kompenzálni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pórul jártam az átszerződéskor

2008. szeptember 30., 21:30 Módosítva: 2008.09.30 21:30

Tisztelt Autójogász!

2007. december hónapban férjem rábeszélésére belementem a biztosító váltásba, mert egy ismerőse, kedvezőbb díjat ígért. Aláírtam a szerződéseket, amiket kaptam, és mondta az ismerős, aki egy alkusznál dolgozik, hogy a többit bízzuk rá, Ő intézi majd. A régi biztosítómnál (K&H) B10-ben voltam, és 4.161 forint volt a negyedéves biztosítási díjam. Először nagyon meglepődtem, mikor Groupama biztosító (akihez mentem volna) kiküldött egy 8.311 forintos csekket. Felvettem a kapcsolatot az ismerősünkkel, aki azt a tájékoztatást adta, hogy fizessem be a csekket, a többletet pedig majd jóváírják. Közben kaptam régi biztosítómtól (K&H) egy levelet, hogy díj nem fizetés miatt meg fogják szüntetni a szerződésemet. Emiatt újból egyeztettem az ismerősünkkel, hogy mit kell tennem. A válasza az volt, hogy ne fizessek semmit K&H felé, minden rendben van, minden el van intézve. Nemsokára a fenti esetre kaptam egy levelet K&H-tól, melyben közlik, hogy a szerződésemet felbontották díj nemfizetés jogcímén, ami miatt a Bonusz 10 kedvezményemet elvesztettem! Ismételten felhívtam ismerősünket, hogy kaptam egy ilyen levelet, mit tegyek. Erre azt válaszolta, hogy fizessem be K&H részére a 4.161 forintos csekket, és menjek vissza a régi biztosítómhoz, mert valami baj van, valamit elrontott. Vissza is mentem a biztosító kirendeltségébe, azonban ez sajnos késő volt, a befizetett csekket nem fogadták már el, és sajnos a Bonusz 10 kedvezményt sem kaptam vissza. Egy teljesen új biztosítást kellett kötnöm, A0-s szintről indulva, amikor is 12.000 forintot kellett kifizetnem! Eközben ismerősöm odatelefonált ahhoz a biztosítási alkuszhoz, akinél anno a K&H biztosítást is kötöttük, hogy oldja meg az ottani ügyintéző és K&H ezt az ügyet, mert Ő már nem tud semmit tenni. Az ottani hölgy maximális segítségével megírtunk egy kérelmet, hogy visszakaphassam Bonusz 10 kiemeltségemet, azonban ezt Társaság elutasította. Hölgy tájékoztatott, hogy az a baj, hogy K&H biztosítóhoz nem érkezett meg Groupama-tól semmilyen felmondó nyilatkozat, így, gyakorlatilag K&H biztosító bontotta a szerződést, mert hozzájuk a díj nem érkezett meg. Mivel nem vagyok nagypénzű ember, igenis fontos számomra, hogy visszakapjam a Bonusz 10 kiemeltségemet, így újra a régi díjat fizethessem a jelenlegi 9.246 forint helyett! Nem az én hibám volt, hogy nem minden dokumentumot töltettek ki velem. A váltáshoz nem értek, de nem is kell, hiszen ezért vannak az illetékes kollégák, hogy megfelelően tájékoztassanak! Ez nem történt meg. Nem érzem magam hibásnak azért sem, mert folyamatosan eleget tettem az ismerős kéréseinek, miszerint fizessem be a 8.311 forintot, aztán a 4.161 forintot! A végén pedig köthettem egy új biztosítást, ahol kifizettem még 12.000 forintot! MABISZ sajnos ezen dolgokba nem szól bele, mit tehetek? Nagyon köszönöm!

Tisztelettel:

T. Tamásné

Tisztelt T. Tamásné!

Ha hiányosan töltötték ki a papírokat és emiatt a korábbi biztosító nem fogadta el az átszerződést és ezt Ön a rendelkezésére álló papírokkal tudja igazolni, terjesszen elő kárigényt az alkusz cégnél. Írja le mi történt, ebből mekkora kára keletkezett, igazolja a rendelkezésére álló iratokkal. Ha nem kap kielégítő választ és intézkedést, akkor panaszt tehet a PSZÁF-nál, a fogyasztóvédelmi hatóságnál és/vagy kártérítési pert indíthat az alkusz ellen. Újra közeledik a biztosítóváltás időszaka, ezért fontos, hogy ennek során körültekintően járjanak el. Ez a történet pedig jól példázza, hogy az elhagyott, leváltott biztosító mennyire lesz méltányos velünk egy baki esetén - semennyire.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adó adatok

2008. szeptember 30., 21:24 Módosítva: 2008.09.30 21:24

Tisztelt Autójogász!

Volkswagen Caddy 1.9D /1896 CM3.47 KW .DIESEL . Gyártás éve 2000. Az lenne a kérdésem, hogy 2008-ban hány forint súlyadót kell utána fizetni?/Kisteherautó/ Előre is köszönöm!

Tisztelettel:

K. Eszter

Tisztelt K. Eszter!

A törvény szerint az adó alapja a tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Az adó mértéke az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után 1200 Ft. Ezeket az adatokat Ön pont nem adta meg, így az alábbi körülbelüli adatokkal számoltam: önsúly 2400 kg, raksúly 800 kg. Adó: 33.600 Ft. A teljesítmény és gyártási év adatoknak a személygépkocsiként bejegyzett járművek esetében van jelentősége.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vásárlás és öröklés

2008. szeptember 30., 21:20 Módosítva: 2008.09.30 21:20

Tisztelt Autójogász!

Házastársak vagyunk, most tervezünk autót vásárolni, mindkettőnk előző házasságából vannak gyerekei, mi a helyzet, ha valamelyikünket valami éri, kié lesz a kocsi?

Tisztelettel:

Ibolya

Tisztelt Ibolya!

Gyerekeik ugyanolyan arányban öröklik a gépjárművet, mint amilyen tulajdoni arányt egymás között Önök szereznek benne. Ha tehát pl. 50-50% arányban lesznek a tulajdonosai, azaz közösen veszik meg, akkor a férj halála esetén 50%-ot a férj gyerekei, a feleség halála esetén 50%-ot a feleség gyerekei örökölnek. Ha a férj szerez pl. 80%-os tulajdont és a feleség 20%-ot, akkor a férj halála esetén a gyerekeié lesz ez a 80%-os tulajdonrész stb. Ha csak az egyikük lesz tulajdonosa a járműnek, pl. a feleség, akkor halála esetén házastársának haszonélvezeti joga lesz rajta és a feleség gyerekei öröklik a tulajdonjogot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vezethetek vizsgaigazolással?

2008. szeptember 30., 21:05 Módosítva: 2008.09.30 21:05

Tisztelt Autójogász!

B kategóriás jogosítványt csináltam meg, az összes vizsgám sikeres de különböző okokból nem tudok az okmányirodába menni a kártyáért. A vizsgaigazolással, ha megállítanak, akkor a: szabálysértés, 6 hónap eltiltás szankciók lépnek érvénybe, feltéve hogy vezetés közben nem követem szabálysértést, csak rutin ellenőrzés. Esetleg kérhetek-e valamilyen ideiglenes jogosítványt??

Tisztelettel:

F. Máté

Tisztelt F. Máté!

Ideiglenes jogosítvány erre az esetre nincs, tehát meg kell várnia, amíg a jogosítványa elkészül, ez az igénylés után néhány hetet jelent. A vizsgaigazolással elvileg nem vezethet, lehet, hogy egy jóindulatú rendőr elfogadja, de erre biztosan nem számíthat. Tehát a vizsgaigazolás birtokában simán fel is jelenthetik engedély nélküli vezetésért, a bírság felső határa 100ezer Ft lehet, az eltiltás felső határa pedig 12 hónap lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

12 hónapra elvették a jogosítványom

2008. szeptember 30., 20:55 Módosítva: 2008.09.30 20:55

Tisztelt Autójogász!

2007. októberben elvették a jogosítványomat enyhe ittas vezetésért 12 hónapra. Kell-e újra vizsgáznom?

Köszönettel:

K- Gábor

Tisztelt K. Gábor!

Ha hat hónapnál hosszabb időre vonják be a jogosítványt, akkor utánképzésen kell részt vennie. A jogosítvány bevonást elrendelő határozattal kell megkeresnie az illetékes közlekedési hatóságot (közlekedésfelügyeletet), ott részt vesz egy feltáró foglalkozáson, ahol eldöntik, milyen jellegű képzésen, foglalkozáson kell részt vennie és hogy kell-e vizsgát tennie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Milyen dokumentumok kellenek a vásárláshoz?

2008. szeptember 30., 20:45 Módosítva: 2008.09.30 20:45

Tisztelt Autójogász!

Az szeretném öntől kérdezni, hogy az autó vásárlásához milyen dokumentumok szükségesek legfőképp jogosítvány nélkül lehet-e autót vásárolni, mert én most kezdem a jogosítványt, viszont a kiszemelt autó már megvan és megvenném, nehogy elvigyék, és addig édesanyám használná.

Válaszát előre is köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az autó vásárlásához a pénzen kívül csak a személyi igazolványa (lakcímkártya) szükséges, jogosítvány nem kell hozzá. Felhívom a figyelmét, hogy a járművet eredetvizsgára kell vinni, át kell íratni az okmányirodában és kötelező biztosítást kell rá kötni, akkor is, ha nem használja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adatszolgáltatás

2008. szeptember 30., 20:37 Módosítva: 2008.09.30 20:37

Tisztelt Autójogász!

Ma kaptam egy levelet adatszolgáltatásra történő felhívásról. Valaki gyorshajtott az én autómmal. Tudom, hogy édesapám vezetett, de köteles vagyok-e ellene nyilatkozni az adatlapon? A közigazgatási eljárásról később fogok értesítést kapni? Jelenleg azt sem tudom mekkora a sebességtúllépés.

Válaszát köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Családtagja ellen nem köteles tanúvallomást tenni, tehát ennek megfelelően kell kitöltenie az adatlapot. A közigazgatási bírságot azonban ki fogják szabni, ezt Ön lesz köteles megfizetni, ha eléri a sebességtúllépés közigazgatási bírságolásának szintjét. A közigazgatási bírságot a szabályszegést követő hatvan napon belül kell kiszabni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó vagyok, eladnám

2008. szeptember 30., 20:27 Módosítva: 2008.09.30 20:27

Tisztelt Autójogász!

Üzembentartója vagyok ez autónak. Mit kell tenni annak érdekében, hogy a gépjármű eladható legyen. Kinek kell a költségeket viselni?

Köszönettel:

Attila

Tisztelt Attila!

Az autót tulajdonként meg kell előbb szerezni, tehát névre kell íratnia, ha már tulajdonosa, akkor el is adhatja. A költségeket (eredetvizsga, átírás, forgalmi engedély, törzskönyv) a vevő köteles viselni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Meghatalmazás adásvételhez

2008. szeptember 30., 20:20 Módosítva: 2008.09.30 20:20
2

Tisztelt Autójogász!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy használt jármű vételekor az új tulajdonos nem tud megjelenni az adásvételkor. Létezik-e, /illetve hol lehet ilyet beszerezni, vagy ha én írok egy meghatalmazást/ valamilyen meghatalmazás, hogy egy családtag el tudja intézni az egész átírási dolgokat.

Válaszát előre is köszönöm.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A vevő adjon meghatalmazást annak a családtagnak, aki a vételt lebonyolítja. Ilyen iratot nem bonyolult megfogalmazni. Cím: meghatalmazás. A szöveg: xy (személyi adatok, lakcím, igazolványszám) meghatalmazza vz-t (személyi adatok, lakcím, igazolványszám), hogy az abc123 forgalmi rendszámú opel astra 1.6 típusú személygépkocsit az xxx kereskedőtől/magánszemélytől megvásárolja és a jármű eredetvizsgálata során valamint az adásvétel okmányirodai bejegyzése során helyette teljes jogkörrel eljárjon. Az irat végén dátum, meghatalmazó és meghatalmazott aláírása, legalul pedig az "Előttünk mint tanúk előtt" szöveg és két tanú neve, címe, személyi igazolvány száma és aláírása.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hatvan napos határidő elmulasztása

2008. szeptember 30., 20:13 Módosítva: 2008.09.30 20:13

Tisztelt Autójogász!

30-as táblánál 62 km/h 130 ezer forint bírságot kaptam. 64 nap múlva kaptam meg a bírságot, kérdésem, nem 60 napon belül kell értesítsenek?

Válaszát előre is köszönöm.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A törvény úgy fogalmaz, hogy a hatóságnak a szabályszegést követő hatvan napon belül kell kiszabni a bírságot. Ha ezt a határidőt a hatóság elmulasztotta, az Ön fizetési kötelezettsége akkor is fennáll, legfeljebb egy ellenőrzés során a felügyeleti szerve majd megfeddi a késedelmesen intézkedő hatóságot. Más a helyzet a parkolási pótdíjnál és az autópálya pótdíj esetében, ahol az út kezelője 60 napos jogvesztő határidőn belül adhatja fel a fizetési felszólítást és a követelés egy év alatt elévül. Ez utóbbi esetekben a törvény kifejezetten rendelkezik a jogvesztésről és az elévülésről. A közigazgatási bírságot egy állami hatóság szabja ki, a bírság állami bevétel, ezért ott szóba sem jöhet, hogy néhány napos késés miatt az állampolgár mentesüljön a fizetési kötelezettség alól.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ellentmondásos hírek

2008. augusztus 31., 13:45 Módosítva: 2008.08.31 13:45

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy mikortól kell a katalizátor? Nekem kétütemű Trabantom van és eddig ellentmondásos híreket kaptam ebben a kérdésben.

Válaszát előre is köszönöm.

M. István

Tisztelt M. István!

Valóban ellentmondásosak voltak a hírek, mert korábban arról volt szó, 2008. január 1-től ezek az autók katalizátor nélkül nem kapnak a környezetvédelmi vizsgán zöldkártyát, mert a környezetvédelmi előírásokat nem teljesítik és erre nem is kapnak több kedvezményt. 2008. nyarán azonban kegyelmet kaptak az öreg kétütemű járművek, mert a környezetvédelmi vizsgálaton való megfelelés határidejét 2020. december 31-ig kitolták, ez a kedvezmény azonban csak a 2004. július 15-e előtt tulajdonba került kétüteműekre vonatkozik. 2020. végéig tehát ha a Trabant teljesíti a gyári kibocsátási értékeket, akkor átengedik a környezetvédelmi vizsgán.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Roncsautó kivonása

2008. augusztus 31., 13:40 Módosítva: 2008.08.31 13:40

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy édesapám nevén van egy roncs autó, amit szeretne véglegesen kivonni a forgalomból. A kérdés az lenne, a kötelező biztosítás, mivel nagyon régen nincs használva, meg lett szüntetve. Végleges kivonás esetén ezt visszamenőleg ki kellene fizetni?? Az autó gyakorlatilag használhatatlan roncs.

Tisztelettel:

H. Zsolt

Tisztelt H. Zsolt!

Igen, a biztosítást ki kell rá fizetni. Az lett volna a helyes eljárás, hogy amikortól nem használták, nem várni, hanem rögtön ki kell vonni a forgalomból, a forgalomból végleges kivonás időpontjában szűnik meg a kgfb fizetési kötelezettség. Ha pedig gondolkodnak, hogy mi legyen a járművel, de közben nem használják és nem akarnak rá biztosítást fizetni, akkor ideiglenesen kell kivonni a forgalomból, ami alkalmanként max. 6 hónapot jelent. Az ideiglenes kivonás időtartama alatt az okmányiroda határozatának bemutatását követően szünetel kgfb fizetési kötelezettség, azaz nem kell biztosítást fizetni. Ha ezt nem lépték meg, a biztosítást visszamenőleg ki kell fizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Illegális gyorsulási verseny

2008. augusztus 31., 13:07 Módosítva: 2008.08.31 13:07

Tisztelt Autójogász!

Az egyik péntek este kimentünk Váci úton található egyik McDonaldshoz...nem titkolt szándékkal, hogy "illegális" gyorsulást fogunk nézni, hangsúlyozom nézni. Rendőrség már akkor kint volt mikor mi érkeztünk, és próbálták meg akadályozni, hogy az autósok ne gyorsulhassanak, randalírozhassanak, hozzá tenném teljes sikerrel. De mi kint maradtunk nézelődni az útszélén. Jött egy kamerás kocsi végig vette a tömeget, autósokat és motorosokat, mindent, ami élt és mozgott környéken. utána nem sokkal, jött egy rendőr, aki felvette az adatainkat. Majd azzal búcsúzott, hogy lekameráztak illetve rögzítették az adatainkat, majdan ezt felhasználhatják ellenünk, hogy mi ott voltunk. Kérdezem én, hogy most akkor mi? Az útszélén (korlát mögött ami elválasztott minket az úttesttől) állással és bámészkodásommal mit követtem el? Illetve most mire is számítsak és meddig tárolják a felvételeket és az adatokat? Felszólításra távoztunk, ahogy jöttünk kocsival!

Maradok tisztelettel:

N. Á.

Tisztelt N. Á.!

Ha a közrendet, közbiztonságot nem sértik, joguk van ott nézelődni, ha a rendőr felszólítására elmentek onnan, akkor minden rendben van. A rendőröknek viszont joguk van igazoltatni, adatot gyűjteni. Az igazoltatás során rögzített adatokat - kivéve, ha ezek büntető- vagy szabálysértési eljárásban kerülnek felhasználásra - az intézkedés befejezését követő száznyolcvanadik napon meg kell semmisíteni. A rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben készített felvételt a rögzítést követő harminc nap elteltével kell megsemmisíteni, ha arra az eljárás folytatásához nincs szükség.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

10 évig volt autóm

2008. augusztus 31., 12:48 Módosítva: 2008.08.31 12:48

Tisztelt Autójogász!

Jelenleg nincs autóm, de 10 évig volt és elértem a bónusz 8-at. Kérdésem az lenne, hogy meddig él a b8-as kategória autó nélkül?

Köszönettel:

S. Zoltán

Tisztelt S. Zoltán!

A biztosítási szerződést érdekmúlással történő megszűnését követő 2 évig él a bónusz, addig viheti át másik autóra. Ha biztosítása díjnemfizetéssel szűnt meg, a bónusz besorolás azonnal elvész, ilyenkor csak a málusz marad meg.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem fizet a biztosító

2008. augusztus 31., 12:44 Módosítva: 2008.08.31 12:44

Tisztelt Autójogász!

2007. augusztus elején egy hölgy a parkolóban beletolatott az addig sérülésmentes 2004-es VW Passatomba, a kárt elismerte, együtt bementünk a Köbe Területi képviseletére, Miskolc, Szentpéteri kapu 80. Mivel a kárszakértő nem volt bent az irodában, az adatlap kitöltése után adtak egy terminust 2007. 08. 06-ra. Szlovákiában lakom, a kocsim szlovák rendszámú. Miskolc - Rimaszombat 80Km 2x alkalmanként. A megadott időpontban a kárfelmérés megtörtént. A javítás folyamán kiderült, hogy megsérült a jobb ajtótükör motorikus része így újra leutaztam Miskolcra, hogy ezt a kárrészt is bevezessék a jegyzőkönyvbe. A komplett javítás után (2007. 10. 19) elküldtem a hivatalos számlát, úgy postán mint elektronikus levél formában is a Köbe miskolci irodájába a megfelelő számlaszámokkal. Több alkalommal érdeklődtem a miskolci irodában, hogy hol késik a kártérítés összege, ahol utoljára azt a választ kaptam, hogy nem tudnak segíteni, mert a teljesítés az AVUS hatáskörébe tartozik és adtak egy telefonszámot, amelyen soha senki nem volt illetékes az engem érintő ügyben! Ezzel kapcsolatban kérem a tanácsát. Minek fizetni a kötelező biztosítást Magyarországon ha a biztosító "Köbe " nem fizet, vagy csak külföldre nem fizet?

Tisztelettel:

K. László Szlovákia

Tisztelt K. László!

Sajnos a károkozó hölgy által választott biztosító egyike azoknak a társaságoknak, melyekre a hozzánk eljutott információk szerint ez a gyakorlat jellemző. Tanácsom: 1.) bombázza panaszlevelekkel a különböző felügyeleti szerveket: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Ügyfélszolgálat Levélcím: 1535 Budapest, 114., Pf.: 777., Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége 3301 Eger, Pf. 81., vagy Miskolci kirendeltsége 3501 Miskolc, Pf. 589., 2.) fogadjon egy helyi ügyvédet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Éles csattanás hallatszott, majd megállt

2008. augusztus 31., 12:40 Módosítva: 2008.08.31 12:40

Tisztelt Autójogász!

A következőkben szeretném kérni a segítségét. Az édesapám vásárolt egy 15 éves használt Audi 80 1,9 TDI típusú személygépkocsit. A vásárlást követő 3. napon a gépkocsi motorteréből éles csattanás hallatszott, majd megállt. Mivel a gépkocsi még át sem volt íratva a saját nevére, ezért nem igazán tudjuk, hogy mit is tegyünk. Az autókereskedő elzárkózik mindenféle tárgyalástól, holott véleményünk szerint ez egy ún. rejtett hiba, amelyért még neki kellene a felelősséget vállalnia. Most se autó, se pénz tipikus esete forog fent. A gépkocsit még szerelőhöz sem vittük, hiszen nem akarjuk magunkat feleslegesen költségekbe verni.

Segítségét előre is köszönöm.

Cs. Zsolt

Tisztelt Cs. Zsolt!

Szerelőhöz azért el kellene vinni, mert addig nem tudnak továbblépni, amíg nem tudni mi a hiba oka. Ha egy használt járművet vásárolunk, akkor az eladó a használatra alkalmasságért vállal szavatosságot, legalább fél évig működnie kell az autónak. Jelentősége van azonban annak, hogy mit írtak alá a szerződésben és mennyit fizettek a gépkocsiért, a piaci árhoz képest lényegesen olcsóbban vették-e. Ha egy olyan típusú rejtett hiba következik be, a használatra alkalmasságot nagymértékben korlátozza, vagy kizárja, az autót visszaadhatja vagy árleszállítást kérhet. Arra viszont számítson, hogy ilyenkor a kereskedő nem fogadja tárt karokkal, ne hagyja magát lerázni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A vétkes sofőr helyett kellett fizetnem

2008. augusztus 31., 12:35 Módosítva: 2008.08.31 12:35

Tisztelt Autójogász!

2006. 02. 23-án kaptam egy ajánlott levelet a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármű Kárrendezési Irodától, hogy miért is, röviden felvázolom. Volt egy gépjármű, aminek a forgalmi engedélyében nem tulajdonosként voltam bejegyezve, hanem üzembentartóként, ebben az időszakban az általam üzemeltetett gépjárműre érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződésem nem volt, és ebben az időszakban egy általam nem ismert személy az (autómmal) balesetet okozott! A balesetben személyi sérülés nem történt, ámde keletkezett egy 200.000 Ft-os gépjármű káresemény! A baleset okozója egyértelműen az általam üzemben tartott gépjármű sofőrje volt, aki mellesleg vezetői engedéllyel sem rendelkezett. Ezek után a vétkes balesetet okozó sofőrre terhelte rá a MABISZ a keletkezett kár összegét, és annak az eljárási illetékét, de mivel a vétkes sofőr ennek nem tett eleget, így a MABISZ rám mint üzembentartóra hárította az összeg rendezését. Mindezek folyománya az lett, hogy a MABISZ-tól kérvényeztem egy részletfizetési lehetőséget, hogy rendezhessem a nem általam okozott gépjárműkárt, és a MABISZ megállapított egy bizonyos összeget 19 hónapos futamidőre annak törvényes kamataival, amit én a napokban rendeztem a társaság felé. Kérdésem az lenne hogy ebben az esetben a más által okozott, de általam kifizetett kár összegét jogosan követelhetem-e a baleset okozójától? Ha igen, akkor milyen úton tehetem ezt meg? Válaszukat előre is tisztelettel megköszönve!

Tisztelettel:

B. István

Tisztelt B. István!

Ajánlott levélben, írásban fel kell szólítania a károkozót a kár megtérítésére. A felszólításban ki kell mutatni, mennyit fizetett be helyette, a MABISZ-szal és egyéb hatóságokkal, hivatalokkal folytatott telefonálása, levelezése, utazása mennyibe került és ennek a végösszegét kell tőle követelni. A követelés kifizetésére határidőt kell biztosítani. Ha a károkozó nem fizeti meg a követelt összeget a megadott határidőig, akkor keresetet kell benyújtania a bírósághoz. A keresetben megfogalmazza, mi történt, ebből Önnek milyen kára keletkezett és kéri a bíróságtól, hogy kötelezze ennek megtérítésére a károkozót. A bírósághoz benyújtandó keresetlevélhez csatolnia kell bizonyítékait: a biztosítós levelezés és a befizetett csekkek másolatát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vitatéma a bírságolás

2008. augusztus 31., 12:29 Módosítva: 2008.08.31 12:29

Tisztelt Autójogász!

Érdekelne, ha valaki 64-gyel megy lakott területen azt nem büntetik meg, mert 65-75 km/óráig 30.000 a büntetés? Baráti körben ez vitatéma.

Köszönöm válaszát:

Zsó

Tisztelt Zsó!

64-nél a közigazgatási bírságot nem szabják ki, de a szabálysértési eljárást lefolytatják és aszerint, tehát a szabálysértésekről szóló rendelet szerint fogják megbírságolni. Gyorshajtás esetén ha kiszabható a közigazgatási bírság, (jelen esetben 65 km/h felett) azt fogják csekken kiküldeni, de mellette lefolytatják a szabálysértési eljárást is, annak szankcióit is alkalmazzák, csak a szabálysértési bírságot ússza meg az elkövető, mivel egy másik magasabb összegű bírságot már kapott.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lakcímváltozás adóvonzatai

2008. augusztus 31., 12:22 Módosítva: 2008.08.31 12:22

Tisztelt Autójogász!

Ez év január 09-én megváltozott a lakcímem. Másik városba költöztem. A kérdésem az lenne, hogy az ez évi gépjárműadót hová kell megfizetnem. Az új címem szerint illetékes Önkormányzatnak?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A 2008-as adót a régi lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak kell megfizetni. Jövő év január 1-től adózik a jelenlegi lakóhelyén.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lefoglalták a balesetet szenvedett motorom

2008. augusztus 31., 12:03 Módosítva: 2008.08.31 12:03

Tisztelt Autójogász!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy volt egy közúti balesetem, amiben motorkerékpárral haladtam védett úton és elém fordult egy személyautó. Megúsztam könnyű sérülésekkel. Aki vezette az autót nem rendelkezett jogosítvánnyal. Miután a rendőrök kiérkeztek, a sofőr elfutott. Ezek után a motoromat és az okozó autót is lefoglalták, és igazságügyi szakértőhöz vitték. A kérdésemre, hogy mikor kapom vissza a motort csak annyit mondtak hogy "talán" 1 hónap. Ez a lefoglalás jogos? Ezen kívül kinél tudom kártérítési igényem benyújtani azért, hogy nincs motorom? Az autón volt kötelező biztosítás, az nekem fizeti a káromat?

Köszönettel:

N. Zoltán

Tisztelt N. Zoltán!

A motorban keletkezett kárt a károkozó kötelező biztosítása fogja megtéríteni. Ha a károkozónak nem volt biztosítása, akkor a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Iroda fizeti a kárt. A kötelező biztosítás által meg nem térült kárát közvetlenül érvényesítheti a károkozó felé. Fizetési felszólítás, majd annak eredménytelensége esetén bírósághoz fordulás ilyenkor a követendő út.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bírságok útvesztője

2008. augusztus 31., 11:57 Módosítva: 2008.08.31 11:57

Tisztelt Autójogász!

Átolvastam a május 1-étől érvényes új szabályokat, ám nem találtam arról tájékoztatást, hogy változott-e a jogosítvány gyorshajtás miatti bevonásának szabálya? Gondolok itt arra, hogy tudomásom szerint 100km/h alatti korlátozás esetén 50%-os túllépéstől, felette 30%-os sebességtúllépéstől a pénzbírságon felül automatikusan jogosítvány bevonás is járt. Az új szabályokkal kapcsolatban mindig csak a %-os túllépéstől függő büntetések összegéről van szó, a jogosítvány elvételéről nem. Érdekelne, hogy azért mert nem történt változás, vagy mert mostantól "csak" pénzbírság jár a gyorshajtásért?

Válaszát előre is köszönöm!

G. Z.

Tisztelt G. Z.!

A jogosítvány bevonás lehetőségét az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet tartalmazza. Eszerint a jogosítvány bevonása nem automatikus, hanem erre lehetősége van a hatóságnak a sebességkorlátozás jelentős túllépése szabálysértés elkövetése esetén, ami az Ön által is leír sebességtúllépéseknél valósul meg. Ez a szabály továbbra sem változott. Május 1-től létezik egy új bírságolási lehetőség, a közigazgatási bírság, hát egy ez ravasz dolog. Ez alól nem lehet kibújni a "hozzátartozóm vezette a kocsit, nem nevezem meg" gyakorlattal és magasabb fix összegű bírságokat lehet ez alapján kiszabni. Emellett azonban lefolytatják a hagyományos szabálysértési eljárást is, szabálysértési bírságot viszont nem szabhatnak ki, ha közigazgatási bírságot fizettettek. A jogosítványt azonban továbbra is elvehetik, és a büntetőpontokat is kiszabják. Tehát szabálysértési eljárás mindenképpen indul, szabálysértési bírság azonban nincs, ha ugyanazért a cselekményért a közigazgatási bírságot már kiszabták.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István