Kezdő jogsi vége

2008. július 31., 22:42 Módosítva: 2008.07.31 22:42

Tisztelt Autójogász!

Mostanában lesz meg 2 éve a jogosítványom. Tehát lejár a kezdő vezetői engedély ideje. A kérdésem az lenne, hogy el kell mennem új jogosítványt csináltatni, vagy automatikusan teljes értékű lesz a vezetői engedélyem.

Előre is köszönöm a választ!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A második variáció a helyes, tehát automatikusan teljes értékűvé válik a jogosítványa, nem kell kicseréltetnie. Az okmányiroda akkor foglalkozik külön a kezdő minősítés lejáratával, ha a kezdő minősítés valamilyen okból (pl. vezetéstől eltiltás miatt) újra kezdődik. Ilyenkor ugyanis a jogosítvány kezdő minősítésének meghosszabbítását bejegyzik a vezetői engedélybe.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Két autóm van, elveszíthetem a bónuszt?

2008. július 31., 22:22 Módosítva: 2008.07.31 22:22

Tisztelt Autójogász!

Régi autómmal már bonus 10-ben vagyok. Két hónapja új autót vásároltam, aminek biztosítása A0-val elindult. (Mindkettőnek én vagyok az üzembentartója.) Egy rádióadásban azt hallottam, hogyha a régi autómat három hónapon belül nem adom el, a bónuszt elveszítem. Ezen ügyben szeretném a válaszát kérni.

Köszönettel:

Gortváné T Anita

Tisztelt Gortváné T Anita!

Szerencsére nincs ilyen szabály, értelme sem volna ilyen korlátozásnak. Ha mindkét autót megtartja a régi marad B10-ben, az új pedig megy előre A00-ból. Ha a régi járművet eladja, akkor a bónuszfokozatot átviheti az új autóra mégpedig 2 éven belül. A megszerzett bónuszfokozatot úgy tudja elveszíteni, ha nem fizeti a biztosításai díjat és a szerződése díjnemfizetés miatt megszűnik. A másik lehetséges ok a bónusz elveszítésére, ha a régi autót eladja és két éven belül nem érvényesíti a bónusz fokozatot a másik autójára.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Más szín került a forgalmiba

2008. július 31., 22:17 Módosítva: 2008.07.31 22:17

Tisztelt Autójogász!

Nemrég vettem át a kereskedőtől a motorom. A forgalmiban a motor valódi színével (fekete) ellentétben más szín került bejegyzésre (szürke-sötétkék). Jelenthet ez számomra bármilyen problémát?

Köszönettel:

L. Róbert

Tisztelt L. Róbert!

Mielőtt még igazoltatásba botlik, a motor papírjaival keresse fel az okmányirodát és kérje a forgalmi engedélyben a szín kijavítását (vagy keresse ezzel kapcsolatban a kereskedőt). Az igazoltató rendőr ugyanis joggal gondolhatja, hogy a motor színe azért nem egyezik a forgalmiban lévő adatokkal, mert azt átfestették, ezt engedély nélküli átalakításnak fogja minősíteni és bírságolni fog.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adásvétel műszaki nélkül

2008. július 31., 22:10 Módosítva: 2008.07.31 22:10

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék egy forgalomból ideiglenesen kivont autót vásárolni, aminek ráadásul még érvényes műszakija sincs! A kérdésem az lenne, hogy vissza kell-e helyezni a forgalomba, hogy meg tudjam vásárolni, valamint hogy tudok-e biztosítást kötni rá így, hogy nincs műszakija? Nagy segítség lenne, ha leírná nekem ennek a menetét!

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Műszaki érvényesség nélkül nem tudja a nevére íratni, tehát úgy kell intézni az adásvételt, hogy vagy az eladó még az adásvétel időpontja előtt leműszakiztatja, vagy ezt Ön intézi el az átírásra rendelkezésre álló 15 napon belül (ez utóbbi a nehezebb, mivel Önt már szorítja az idő az átíratásra). Ha megvan a műszaki, biztosítást kell rá kötni, a biztosítási kötvénnyel vagy legalább a kötvényszámot tartalmazó ajánlattal lehet menni az okmányirodába, ahol a forgalomba helyezést és az átírást együttesen intézheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vásárlás

2008. július 31., 22:03 Módosítva: 2008.07.31 22:03

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék vásárolni egy autót üzembentartóira, mert úgy tudom, ezzel megúszom az illetékfizetést, ami nem kevés lenne, mert a kiszemelt egy 2000ccm-es Opel lenne. Tudtom szerint, ha a szerződésre írunk egy összeget, amit "fizettem" az üzembentartóira, akkor valóban illetékmentes a vásárlásom. Jól tudom mindezt? Másik kérdésem pedig az lenne, hogy üzembentartói esetén az eredeti tulajról minden áthárul rám és nem kell aggódnia hogy a "szervek" őt keresik meg esetleg valamilyen bírság vagy hasonló miatt. Mind a biztosítás, súlyadó és az esetleges kihágások is az én címemre jönnek. Válaszát előre köszönöm.

Üdvözlettel:

Attila

Tisztelt Attila!

Igen, ha az üzembentartó és a tulajdonos személye nem ugyanaz, akkor az üzembentartó fizeti a biztosítást, adót és a rendőrök is őt zargatják, ha valamilyen szabálysértést követ el. Ha a tulajdonos személye nem változik, azaz csak az üzembentartó lesz más, valóban nem kell illetéket fizetni. Üzembentartónak lenni viszont elég kockázatos dolog úgy, hogy valójában vételárat fizetett a gépkocsiért és mégsem szerez tulajdonjogot, mivel a tulajdonos bármikor meggondolhatja magát és visszavonhatja az üzembentartói jogot Öntől és visszakövetelheti a gépkocsit. Ezért ezt a fajta szerződéskötést csak olyan emberrel ajánlott megkötni, akiben teljes mértékben megbízik, pl. családtag.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Milyen a jó gyerekülés?

2008. július 31., 21:58 Módosítva: 2008.07.31 21:58

Tisztelt Autójogász!

Igaz a hír, miszerint Mo-n is tervezik bevezetni a nyugaton is használatos, szigorú elvárásoknak megfelelő biztonságosabb gyermekülés-típust? (ez 50ezer forinttól kezdődik)

Üdvözlettel:

K. Balázs

Tisztelt K. Balázs!

Mivel a jogszabály még nem jelent meg, a sajtóból ismerhető információk állnak csak rendelkezésre. Eszerint a régi szabvány szerint 1995 előtt gyártott gyermekülések már nem felelnek meg a jövő év januártól. A 2009. január 1-től használható gyermekülések biztonságosabbak, hevedereik rugalmasabbak, nem okoznak csonttörést, komoly oldalvédelemmel vannak ellátva mind a fejnél, mind a csípőnél, ami az oldallégzsák kipattanásakor kap komoly szerepet. A leselejtezendő gyermekülések jóváhagyási száma (az E betű alatti számsor az ülésen) 01-gyel és 02-vel kezdődik, ami 03-as és 04-es kezdetű, az továbbra is megfelelő lesz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Átírás elmulasztása utáni vásárlás

2008. június 30., 23:21 Módosítva: 2008.06.30 23:21

Tisztelt Autójogász!

Készülök venni egy motorkerékpárt, amit az eredeti tulajdonos 2006-ban adott el. Aki megvette, nem íratta át, a jármű még mindig az eredeti tulajdonos nevén van. Ha én most megveszem, hogyan tudom átíratni a nevemre?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Sehogy. Ön csak a tulajdonostól veheti meg, azaz attól, aki be van jegyezve az okmányirodában. Vegye rá a motort eladni szándékozót, hogy irassa a nevére, aztán vegye meg tőle. Az átírás elmulasztása miatt valószínűleg rendezetlen az adó és a biztosítás is, így ne gubancolódjon bele, amíg a bejegyzett tulajdonos és a mostani használó tiszta helyzetet nem teremtenek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sebességkorlátok 2500 kg felett

2008. június 30., 23:05 Módosítva: 2008.06.30 23:05

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel keresném meg Önt, hogy állítólag 2008. 01. 01.-től ugyanazon szabályozás vonatkozik a max. 3,5 t össztömegű teherautóra, mint a 2,5 tonnásra?! Igaz ez? Ill. ez esetben, vagy enélkül a 3.5 t max. össztömegű teherautóra milyen max. sebességkorlátozások vonatkoznak (természetesen a korlátozó táblákon kívül)?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A KRESZ szerint személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival autópályán 130 km/óra, autóúton 110 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel lehet közlekedni. Egyéb járművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel lehet közlekedni. Ez utóbbi korlátozás vonatkozik a 2500 kg-ot meghaladó teherautókra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hétvégén zárva az okmányiroda

2008. június 30., 22:58 Módosítva: 2008.06.30 22:58

Tisztelt Autójogász!

Ha olyan időpontban adom el az autóm, amikor az okmányiroda zárva van (pl.: hétvége, ünnepnap), és a vevő ezen idő alatt szabálytalanságot vagy esetleg bűncselekményt követ el, akkor kit terhel felelősség? Esetleg ilyenkor bizonyító erejű lehet az, ha az adás-vételre nem csak a napot tüntetem fel, de az órát és percet is? Nagyon megköszönném a válaszát.

Üdvözlettel:

Ottó

Tisztelt Ottó!

Ha indokoltnak látja az óvatosságot, nyugodtan beírhatja a szerződésbe, hogy az autó vevő részére történő átadására hány óra hány perckor került sor. Mivel a szerződést két tanú előtt kell aláírni, a szerződés teljes bizonyító erejű magánokirat, így az abban foglaltakat - ellenkező bizonyításig - a hatóságok elfogadják.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kispolszki kivonása a forgalomból

2008. június 30., 22:44 Módosítva: 2008.06.30 22:44

Tisztelt Autójogász!

A kispolszkimat szeretném kivonatni a forgalomból. Mik a feltételek 2008. július hónaptól?

Köszönettel:

T. Imre

Tisztelt T. Imre!

2005 január 1-tõl gépjárművet a forgalomból véglegesen kivonni csak bontási átvételi igazolással lehet, amelyet regisztrált bontók adhatnak ki. A bontandó autókat értékük szerint veszik át: ha a gépjármű bontása gazdaságtalan, a tulajdonosnak kell fizetnie az átvételért és az igazolásért. Ha a gépkocsi bontása gazdaságtalan, a benne lévõ fémek miatt a bontó esetleg fizetni tud, azokért a típusokért, amelyek a fémtartalmuk és a kiárusítható alkatrészek miatt a bontás gazdaságos, szintén fizetnek valamit. A bontási igazolás birtokában személyesen vagy meghatalmazott útján intézheti a kivonást az okmányirodában, ahol le kell adnia a bontási átvételi igazolást, a rendszámtáblát, a forgalmi engedélyt, a jármű törzskönyvét (ha van). Az eljárásért postai csekken díjat kell fizetni, mely 1800 Ft-ba kerül. Ezt követően a forgalomból kivonást be kell jelenteni az önkormányzatnak (adó miatt) és a biztosítónak is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Objektív felelősség céges autóknál

2008. június 30., 22:34 Módosítva: 2008.06.30 22:34

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, hogy az új szabályozást, az objektív felelősséget hogyan érvényesítik cégekre? Ha céges autóval elkövetett szabálysértés miatt keresi meg a rendőrség az ügyvezetőt (hogy ki vezette az autót az elkövetés időpontjában) mi a teendő? Úgy tudom, hogy régebben, ha nem válaszolt a levélre, akár ki is vonhatták a forgalomból a kocsit. Ha muszáj nyilatkozni és nem akarom "elárulni" a sofőrt, akkor mit írjak? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

P. István

Tisztelt P. István!

Az ebben az újdonság, hogy nem tud olyat írni, hogy senki ne kapjon bírságot, szabályszegés esetén ugyanis automatikusan a bejegyzett üzembentartót bírságolják meg. Ez alól a következő kivételek vannak: az üzembentartó magánokirattal igazolja, hogy kinek adta használatba az autót, vagy a menetlevél illetve fuvarlevél vezetésére köteles járművek esetében az ezen okmányokba bejegyzett személyt kell megbírságolni, vagy az üzembentartó igazolja, hogy a jármű a szabályszegést megelőzően jogellenesen került ki a birtokából (ellopták) és ezért feljelentést is tett. A bírság alóli mentesülésre az üzembentartónak a közigazgatási bírságot kiszabó határozat kézhezvételét követő 8 napon belül van lehetősége, ha valaki mást "bűnösként" megnevez és állítását megfelelő iratokkal igazolja. Ez a szabályozás ugyanúgy alkalmazandó a céges autókra mint a magánszemély tulajdonában álló autókra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ütközés szarvasmarhával

2008. június 30., 22:17 Módosítva: 2008.06.30 22:17

Tisztelt Autójogász!

Június közepén, összetalálkoztam több szabadon az úton legelésző tehénnel! Egy kanyar után voltak, így nem tudtam megállni és beleütköztem az egyikbe. Több szemtanú is volt, így kihívtuk a rendőri helyszínelőket. Időközben megjelent az állatok tulajdonosa is, és még neki állt feljebb. A rendőrök jegyzőkönyvet, fényképet készítettek, megállapították a féknyomból hogy kb. 70-80-nal mentem, ez normális, a helyszín közelében lakó tanúk szerint kiderült, hogy hetek óta nem működött az állattulajdonos villanypásztora, és erről ő tudott is! Sajnos hiába kérdezték meg a rendőrök, semmilyen biztosítása nem volt, sem az állatokra, sem a házra, csak röhögött, mert a tehén simán felállt és elballagott! Ilyenkor mit lehet csinálni, a rendőri jegyzőkönyvet aláírta a tulajdonos elismerte, hogy hibázott kapott is érte 10.000 Ft bírságot. Én meg pofára estem, mert ilyenkor hiába van az embernek kötelezője. Szerencsémre régi autóval voltam, így max. 200.000 Ft a veszteségem. Van még valami lehetőség ezt behajtani a károkozón?

Köszönöm:

Attila

Tisztelt Attila!

Jól tette, hogy rendőrt hívott és jegyzőkönyvbe vették az eset körülményeit. Azt tudja tenni, hogy ajánlott levélben felszólítja az igazolható kára megtérítésére pl. 15 napos fizetési határidő adásával. A felszólító levélben le kell írni azt is, hogy a felszólítás eredménytelensége esetén bírósághoz fordul és ennek költségét, valamint a kamatokat is az állattartó lesz köteles megfizetni. Ha a felszólítás nem lesz sikeres, az állattartó nem fizeti meg a kárát, egy út marad, bíróságra kell mennie, be kell nyújtania egy keresetet az állattartó ellen, és a bíróságot kell kérnie, hogy kötelezze a kár megtérítésére az állat gazdáját. A keresethez mellékelnie kell a rendőrségi jegyzőkönyv és a felszólítás másolatát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Igazoltatás munka közben

2008. június 30., 22:12 Módosítva: 2008.06.30 22:12

Tisztelt Autójogász!

A mai nap igazoltattak a rendőrök. B.Berényben munka közben egy utcában dolgoztunk. Meg kell hagyni, nem néztem ki gyanús személynek, hiszen egy munkagépet kezeltem. Kocsival mellém álltak és megkérdezték, hova tartozom. Feleltem, ehhez a céghez tartozom. Mivel a többi munkatársaim is ott voltak. Ez után megkérdezték, hol lakom. Majd én is megkérdeztem, hogy miért? Flegmán és nagyobb hangnemben válaszoltak. Idézem: "Maga kérdésre kérdéssel felel?" Majd megmondtam, hogy hol lakom, ezután kérték el az igazolványomat, és felírták az adataimat, majd szó nélkül távoztak. Kérdésem az volna, jogszerű az ilyen intézkedés? Nem kell kiszállni az intézkedő rendőrnek a kocsiból? A modortalanság vele járója az intézkedésnek? Kiküldhet-e a rendőr munkaügyi felügyelőt?

Válaszát köszönettel fogadom.

S. József

Tisztelt S. József!

Jómodorral, kivételesen udvarias hangnemmel rendőri igazoltatás közben nem találkozunk túl gyakran, de lehet, hogy egy bűnözőt vagy egy szabálysértőt kerestek és a személyleírás valamennyire illett Önre, vagy a szomszédok bejelentést tettek, hogy biztosan feketemunkások dolgoznak az utcában, vagy valami hasonló. Pl. a rendőrségről szóló törvényben benne van, hogy a rendőrt a jogainak érvényesítése végett bárki felkérheti más személy igazoltatására. Ha az igazoltatást kérő valószínűsíti, hogy az igazoltatáshoz jogos érdeke fűződik, és a személyazonosságát igazolja, a rendőr a kérést teljesíti. Az igazoltatott adatait a rendőrkapitányság adja ki. Egyébként a személyes adatokat akkor lehet felírni a törvény szerint, ha további intézkedéshez, eljáráshoz szükségesek, vagy egyéb körülmények (ebbe bármi belefér, pl. a miniszterelnök látogatása) ezt indokolják. Az adatokat ez esetben 180 napig lehet őrizni. Természetesen a rendőr jelezheti a munkaügyi felügyelőségnek is, ha munkaügyi szabálytalanságra gyanakszik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közigazgatási és szabálysértési bírság

2008. június 30., 21:57 Módosítva: 2008.06.30 21:57

Tisztelt Autójogász!

Ha valaki most hivatkozik arra, hogy közvetlen hozzátartozója vezette a lefotózott járművét a közigazgatási birság a jármű tulajdonosáé. De szabálysértési eljárást tudnak-e indítani ellene? Vagy ezt most is megúszhatja?

Köszönettel:

L. Mihály

Tisztelt L. Mihály!

A szabályozás úgy szól, hogy a szabályszegést követően a szabálysértési eljárás és a közigazgatási bírságra irányuló eljárás párhuzamosan folyik, azonban a szabálysértési eljárásban azzal a személlyel szemben pénzbírság nem szabható ki, akivel szemben a szabálysértési eljárás alapjául szolgáló előírás megsértése miatt közigazgatási bírság kiszabásának van helye. Tehát ha lehetséges, a lényegesen magasabb összegű közigazgatási bírságot kell kiszabni, a párhuzamosan zajló szabálysértési eljárásban az érintett pénzbírsággal már nem sújtható, de egyéb joghátrányok alkalmazhatók vele szemben, pl. a vétkes büntetőpontokat kaphat, és adott esetben a vezetői engedélyét is bevonhatják. Amennyiben nem állapítható meg, ki vezette a kocsit, az üzemben tartó csak a közigazgatási bírságot fizeti meg, büntetőpontot viszont nem kaphat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Zéró tolerancia- elvették a jogsit

2008. június 30., 21:51 Módosítva: 2008.06.30 21:51

Tisztelt Autójogász!

Egy hete a zéró tolerancia jegyében elvették jogosítványomat. A szondáztatás hagyományos "melegedő" szondával történt. Érték nem került meghatározásra. Az intézkedő rendőrök következményt nem tudtak mondani. Jelenleg a határozatot várom. Kérdésem, mire számíthatok? Illetve, hogy a fellebbezés jog rendelkezésemre fog-e állni? Az autó munkám velejárója, ez számít-e egy esetleges fellebbezésnél?

Köszönettel:

Tibor

Tisztelt Tibor!

Az ORFK szóvivői irodája adta ki a következő tájékoztatást: Amennyiben felmerült az alkoholfogyasztás gyanúja, de a vezető magatartása nem utal nyilvánvalóan súlyosabb alkoholos befolyásoltságra, az alkoholszonda csak kis mértékben színeződik el, illetve az elektromos alkoholmérő berendezés 0,5 mg/l-t meg nem haladó értéket mutat, az ellenőrzés alá vont személyt az erre a célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkoztatni kell az alkoholfogyasztásról. Ha a nyilatkozattételt az elkövető nem tagadja meg, ellene ez alapján a KRESZ 4. § (1) bekezdése c) pontjának megsértése miatt szabálysértési feljelentést kell tenni. A rendőri intézkedés során ebben az esetben a vezetői engedélyt el kell venni. Úgy tűnik, a rendőrök Önnel szemben eszerint jártak el. A fellebbezési jog természetesen rendelkezésére fog állni, a határozat kézhezvételét követő 8 napon belül kifogást lehet ellene benyújtani. A fellebbezés/kifogás indokaként szerintem nem igazán fogadható el méltányolandó szempontként, hogy a munkájához van a jogosítványra szüksége.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lekaparták a címkéket a rendszámról

2008. június 30., 21:45 Módosítva: 2008.06.30 21:45

Tisztelt Autójogász!

3 héttel ezelőtt vettem át az új céges autómat, néhány napig nem használtam az autót, egy mellékutcában parkoltam. Sajnálattal tapasztaltam, hogy valaki teljesen lekaparta a hátsó rendszámtáblán található mindkét igazoló matricát. Nem értem mi lehetett ezzel a célja... Hogyan lehet ezen címkéket pótolni, vállalati autó esetében, milyen költségekkel jár? Illetve milyen szankciókra számíthatok, ha ezek nélkül közlekedek?

Várom válaszát:

V. Miklós

Tisztelt V. Miklós!

Az érvényesítő címkéért az okmányirodában 450 Ft-ot kell fizetnie. A zöldkártya plakettért ha megvan az igazolólap a felülvizsgáló szervezetnél vagy a közlekedési felügyeletnél állítanak ki másik plakettet 1180 Ft-ért. A jogszabály szerint ezek hatósági igazolásnak minősülnek, ha megsérültek vagy jogosulatlanul eltávolították, a gépkocsi tulajdonosa, illetve üzemben tartója köteles 15 napon belül pótoltatni. Ha ezek nélkül a címkék nélkül közlekedik, a közlekedési igazgatási szabályok megsértése miatt 30ezer Ft-ig terjedő bírság szabható ki.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalomból kivonás és az adó

2008. június 30., 21:41 Módosítva: 2008.06.30 21:41

Tisztelt Autójogász!

Korábbi cikkek kapcsán megértettem, hogy amennyiben nincs kivonva a gépjármű a forgalomból, és én az év folyamán értékesítem, nekem kell fizetnem az éves adót utána. Kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet, ha míg az én nevemen van, ki van vonva a forgalomból, és az új tulaj helyezi azt vissza? Ebben az esetben is én fizetem az adót?

Tisztelettel:

Sz. Erik

Tisztelt Sz. Erik!

Ha ideiglenesen kivonatja az autót a forgalomból és az erről szóló okmányirodai határozatot az önkormányzati adóirodán bemutatja, az adófizetési kötelezettsége a forgalomból kivonás időtartama alatt szünetel. Ha a járművet eladja, és az új tulajdonos helyezteti vissza a forgalomba, akkor a gépjárműadóról szóló törvény 2. § (2) bekezdése szerinti eset következik be. Eszerint: "Év közben újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű utáni adó alanya az, aki/amely a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel." Azaz az adó alanya a vevő lesz, hiszen a forgalomba helyezés során már ő szerepel tulajdonosként a nyilvántartásban.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztonsági gyerekülés elöl

2008. június 30., 21:28 Módosítva: 2008.06.30 21:28
2

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az, hogy a biztonsági gyermekülés ( 9-18 kg-ig) beszerelhető-e az első ülésre? Ebben a gyermek egy öt pontos biztonsági övvel külön be van kötve, majd ez az egész gyermekülés van az autó biztonsági övével rögzítve. Ezt csak a menetiránnyal szembe lehet bekötni, úgy van kiképezve, ill. a gyártó is ezt tüntette fel az ülésen. De hogy első ülésen használható-e, azt nem. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Illésné Kis Orsolya

Tisztelt Illésné Kis Orsolya!

Első ülésre ez a típus nem szerelhető be. Első ülésen egyrészt a babákat lehet utaztatni a menetiránynak háttal bekötött biztonsági ülésben, ha nincs légzsák, vagy az ki van kapcsolva. Másrészt utazhatnak elöl a 150 cm magasságot elért gyermekek is, ez a 9-18 kg kategória alapján Önöknél, feltételezem, még nem érte el a gyermek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem volt menetlevél a kisteherautóban

2008. június 30., 21:23 Módosítva: 2008.06.30 21:23

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy megállítottak kisteherautóval és nem volt menetlevelem az autóban. Feljelentett és kaptam a közlekedési felügyelettől egy papírt, hogy eljárás indult ellenem. Voltam bent a hatóságnál és megmutatták egy táblázatból, hogy a menetlevél hiánya 200ezer forinttal büntetendő. Na most én múlt héten hallottam a rádióban, hogy aki saját célra használja a 3,5 t alatti kisteherjét, annak nem kell menetlevelet vezetni. Ezután érdeklődnék hogy létezik-e ilyen jogszabály, ami egy-két héten belül lépett életbe?

Segítségét előre is köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Sajnos nincs jelenleg olyan hatályos jogszabály, ami a menetlevél vezetési kötelezettség általánosságát megszüntetné. Ha tehergépkocsiját saját célra használja és nem fuvaroz vele, árut nem szállít, akkor is kell menetlevelet vezetnie. Ha ezt elmulasztja és ellenőrzik, nem tudja elkerülni a bírságot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elértem a 18 pontot

2008. június 30., 21:14 Módosítva: 2008.06.30 21:14

Tisztelt Autójogász!

Elértem a 18 pontot, mikor előtte jött a figyelmeztető levél, hogy elértem a 15 pontot, azonnal beiratkoztam utánképzésre önkéntesen, közben utolért az újabb pont. Számit-e a megkezdett utánképzés az elvételnél?

Tisztelettel:

N. István

Tisztelt N. István!

Ez nem számít, csak az eredményesen elvégzett utánképzés igazolását tudta volna bemutatni az okmányirodában még a jogosítvány elvételét megelőzően. Viszont így legalább időt nyer, he végez az utánképzéssel, visszakapja a jogosítványát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kátyu és kártérítés

2008. június 30., 21:12 Módosítva: 2008.06.30 21:12

Tisztelt Autójogász!

Ajak községében, esőzés után egy kb.60cm átmérőjű kátyuba hajtottam, a megengedett sebességet betartva. Bal hátsó felnim és a gumim szétment. Kérdésem az lenne, hogy kihez fordulhatok a kár igényével.

Köszönettel:

P. Csaba

Tisztelt P. Csaba!

Az út fenntartójához, ami valószínűleg a helyi önkormányzatot jelenti, ha mégsem, akkor tájékoztatást fog kapni arról, kinek a fenntartásában van az út. Ne lepődjön meg, ha esetleg igényét vitatni fogják pl. arra hivatkozással, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett, ebben az esetben bíróság előtt kell érvényesítenie az igényét. A kár bekövetkeztekor célszerű rendőrt hívni, jegyzőkönyvben rögzíteni a kátyubalesetet, és/vagy tanúkkal, fényképpel igazolni azt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adásvétel

2008. június 30., 21:07 Módosítva: 2008.06.30 21:07

Tisztelt Autójogász!

Az a kérdésem, hogy az autóm eladásakor nekem be kell-e jelentenem valahol az eladást vagy ez automatikusan megtörténik akkor, amikor az új tulajdonos átíratja a nevére az autót? Gondolok itt a biztosítóra, önkormányzatra. Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

M. Máté

Tisztelt M. Máté!

Igen, be kell jelentenie az eladást az okmányirodában is, a biztosítónál is és az önkormányzatnál is, mégpedig az eladást követő 15 napon belül, ez jogszabályi kötelezettség, de egyébként is ajánlott. Ha ezt nem teszi meg és a vevő is elmulasztja a bejelentést, akkor az ön nevén maradhat évekig a jármű úgy, hogy esetleg nem is tud róla, és csak akkor értesül erről, amikor kiküldik a több évre szóló gépjárműadó befizetési csekket. Évekkel később jó eséllyel már az adásvételi szerződést sem tudja előkeresni, pl. kidobta és bizonyítani sem tudja, hogy a járművet eladta.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Késleltetett műszaki vizsga

2008. június 30., 20:58 Módosítva: 2008.06.30 20:58

Tisztelt Autójogász!

Az év elején összetört az autóm. Anyagi okokból kifolyólag nem álltunk neki azonnal javítani. A műszaki vizsga a járműről 2008. szeptemberében jár le, és a kérdésem ezzel kapcsolatos lenne: jár-e valami következménnyel, ha csak 2009-ben viszem újra műszaki vizsgára az autót? Természetesen a járművet nem vontuk ki a forgalomból.

Köszönettel:

P. Zoltán

Tisztelt P. Zoltán!

Ha nem vonták ki, még mindig érdemes megtenni, azaz az okmányirodában a jármű ideiglenes kivonását kérni, hiszen viszonylag alacsony eljárási díj ellenében mentesül a kötelező biztosítás és a gépjárműadó fizetési kötelezettség alól is a kivonás időtartama alatt. Az ideiglenes kivonást legfeljebb 6 hónapra kérheti. A kivonásról szóló határozatot természetesen be kell mutatni a biztosítónak és az önkormányzati adóirodának is. Ha a kivonást nem intézi el, ezeket a költségeket fizetnie kell. A lejárt forgalmi engedélyű járművel a műszaki vizsgára menetelhez útvonalengedélyt kell kérnie, más hátránnyal nem jár, ha nem vizsgáztatja le időben, csak közlekedni addig nem szabad vele.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Garázskapu állítólagos megrongálása

2008. június 30., 20:48 Módosítva: 2008.06.30 20:48

Tisztelt Autójogász!

Egyik szomszédom meggyanúsított, hogy a garázskapuját autónkkal megrongáltuk. A károkozást nem ismertük el. Autónk a kérdéses időben szervízben volt. Kb. egy hét múlva felkeresett egy rendőr, mert bejelentés érkezett hozzájuk ezügyben. Fenti állításunkat jegyzőkönyvbe vette. Fél év elteltével kaptunk a rendőrségtől egy 12000 forintos bírságot. Egyébként a garázskapu egy kapukkal lezárt belső udvarra nyílik. Milyen alapon büntettek, ha sem tanú, sem beismerés nincs. És az eset nem közúton történt?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Hát a leírtak alapján nem nagyon értem, milyen szabálysértésről lehet szó és mi köze ehhez a rendőrségnek, de abból a határozatból, amit kapott, mindennek ki kell derülnie, mivel a határozatnak és indokolásának tartalmaznia kell, milyen szabálysértést követett el és azt milyen bizonyítékok alapján bírálták el.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Örökölt jármű továbbadása

2008. június 30., 20:43 Módosítva: 2008.06.30 20:43

Tisztelt Autójogász!

Édesapám elhunyt, még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás, de volt egy autója. Az lenne a kérdésem, hogy én mint örökös a tárgyalásig üzembentartóival odaadhatom-e az autót bárkinek?

Köszönettel:

Csaba

Tisztelt Csaba!

Odaadhatja a járművet, de az üzembentartói jogot nem tudják bejegyeztetni, azaz nem tehető hivatalossá az üzembentartó személye addig, amíg Önt mint örököst az okmányiroda be nem jegyzi tulajdonosnak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István