Hogyan utazik egy négygyermekes család

2007. június 12., 20:45 Módosítva: 2007.06.12 20:45

Tisztelt Autójogász!

Tudom, hogy a csapból is a gyereküléses levelek folynak, de szerintem nekem is speciális esetem van. Nekem négy gyerekem van. 2-15 évesek, a családban hatan vagyunk. 150 cm-nél nagyobbak és kisebbek. Hogyan tudom utaztatni az egész családot, ha hosszabb-rövidebb útra akarunk menni? Az egyik most is az anyja ölében ül, amikor utazunk. Máshogy nem megoldható, mert valaki, akkor nem szabad, hogy utazzon. Köszönöm előre is a sokadszor megírt válaszát.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró

Sajnálatos, hogy erről a fontos, gyermekeket érintő új szabályozásról nem adnak ki hivatalos, példákkal illusztrált, közérthető magyarázatot, segédletet az erre illetékesek. Fő szabály szerint a gépkocsiban utazó minden 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni, életkori felső korlát el lett törölve, csak a magasság számít. Gyermeknek minősül mindenki, aki nem töltötte be a 18. életévét. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható, tehát először a kicsik elhelyezését kell megoldani, mert ők másképpen nem szállíthatók. A három éven aluliak utazhatnak elöl menetiránnyal ellentétesen, ha nincs légzsák, vagy ha azt ki lehet kapcsolni, utazhatnak továbbá hátul, de ott is csak gyermekbiztonsági rendszerben. Anya ölében szabályosan nem maradhatnak. Ha régi a kocsi és nincs hátul öv, és előre sem tudják berakni, a 3 éven aluli gyermek nem utazhat benne, kivétel nincs. Első ülésen 150 cm alatti mindegy hány éves gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben utazhat. A gyermek a gépkocsi hátsó ülésén biztonsági övvel bekötve is utazhat, ha a 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető. Ritkán előfordulhat, hogy valakinél orvosilag ellenjavallt a biztonsági ülés vagy öv használata, erről szakorvosi igazolással rendelkező gyermekek enélkül utazhatnak. Némi humorérzékkel megáldva a jogalkotók a régi kedvezményt egy kissé átformálva meghagyták: Két 10 éven aluli gyermeket, ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata nem kötelező, egy személynek kell tekinteni. Eszerint a szabályozás szerint Önök úgy utazhatnak, hogy a két kisebb gyermek biztonsági rendszerben ül, egyik elöl, másik hátul, a maradék hátsó két helyen osztozik két nagyobbik gyermek és az anya. Matematikailag talán kijön, de gyakorlatban megvalósíthatatlan. A hírek szerint pedig ősztől további szigorítások is várhatók.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Érdekes hirdetés, az eladó nem tulajdonos

2007. június 12., 20:40 Módosítva: 2007.06.12 20:40

Tisztelt Autójogász!

Láttam, egy autóhirdetést, ami felkeltette az érdeklődésemet. Mikor elmentünk megnézni az autót kiderült, hogy a mostani tulajnak csak 1 adás-vételi szerződése van a gépjárműről! Se forgalmi, se törzskönyv, sem pedig rendszám! Azt mondta, hogy Ő is így vette! Fel szerette volna újítani akár csak én! Az eredeti tulajdonos mondta meg, mi volt az autó rendszáma (a motor és alvázszám pedig leolvasható). Nos, az adás-vételin szereplő rendszám alapján kiderült, hogy az autó nincsen körözés alatt és még forgalomban van. Az lenne a kérdésem, hogy ha megveszem a járművet, hogyan szerezhetek hozzá papírokat (Forgalmi, rendszám stb.)? Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm!!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró

Ha az illető, aki a járművet hirdeti és árulja, nem tulajdonosa a járműnek, nem szabad tőle megvennie, mivel így semmit nem tud vele kezdeni. Járművet venni csak a gépjármű nyilvántartásba bejegyzett, bejelentett tulajdonostól lehet, másként nem fogják az Ön nevére írni, legálisan nem tudja használni, nem kap rá rendszámot, forgalmit, nem köthet rá biztosítást és nem adhatja el. Egyet tehet, felkutatja a tulajdonost, vele rendbe hozatja a gépjármű ügyeit: okmányok és rendszám elvesztésével kapcsolatos okmányirodai eljárás, és ha már minden megvan, tőle, azaz a tulajdonostól megveheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ideiglenes forgalomból kivonás menete

2007. június 12., 20:35 Módosítva: 2007.06.12 20:35

Tisztelt Autójogász!

Nekem most egy rövid kérdésem lenne. Én, mint üzembentartó kivonathatom az autómat ideiglenesen a forgalomból? Fel szeretném újítani, és arra az időre kivonatnám. Mi a menete az ideiglenes kivonásnak, milyen költségekkel jár?

Tisztelettel:

D. József

Tisztelt D. József!

Az üzembentartó kérheti, hogy ideiglenesen vonják ki a járművét a forgalomból. Ezt az okmányirodában kell intézni, ott személyesen kell megjelenni, személyi okmányait és a gépjármű papírjait kell bemutatnia. A kivonás időtartama az Ön kérése szerint kerül meghatározásra, de nem lehet több 6 hónapnál. A kivonás időtartama alatt, ha pl. még nem lett kész a járművel, az ideiglenes kivonási kérelem megismételhető, így tehát összességében több időre is ki lehet vonatni a forgalomból a járművet, ha szükséges. A kérelemért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, ami 1500 Ft/kérelem. A kérelemben megjelölt kivonási időtartam, határidő letelte után a gépkocsi automatikusan visszaáll a forgalomba. A kivonást és az újra forgalomba állást ne felejtse el a kötelező biztosítás szempontjából is bejelenteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermekbiztonsági rendszer 7 éves korban

2007. június 12., 20:32 Módosítva: 2007.06.12 20:32

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy 7 éves kislányomnak az autóban elég-e egy magasító ülés vagy másfajta kell?

Tisztelettel:

Tóthné

Tisztelt Tóthné!

Ha a lánya nincs még 135 cm, akkor gyermekbiztonsági rendszerben kell utaztatni hátul, elöl ugyanez érvényes 150 cm magasságig. Ha 135 és 150 cm között van a lány magassága, jó az ülésmagasító is, az a lényeg, hogy biztonságosan lehessen a gépkocsi biztonsági övével rögzíteni, tehát ne a nyakánál legyen az öv.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Felújítandó autó átírása

2007. június 1., 00:10 Módosítva: 2007.06.01 00:10

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy 21 éves autót, elég rossz állapotban, azzal a célzattal, hogy szépen lassan felújítom. Eredeti terveim szerint, a felújítás alatt ki lett volna ideiglenesen vonva a forgalomból. Utánanéztem az interneten, azt találtam, hogy átíratni át lehet, csak új forgalmit nem kap az autó. Ezen felbuzdulva megcsináltattam az eredetvizsgát, megkötöttem a biztosítást, majd bementem az okmányirodába. Itt közölték velem, hogy nem tudják műszaki nélkül átírni, mert nem ad a gép új forgalmit. Vigyem el műszakira, és utána hozzam vissza. De hát ugye az autó állapota nem igazán fér bele a műszakin elnézhetőbe. Ez tényleg így van? Mi a teendő ilyenkor? Ezek szerint ma Magyarországon nem lehet a nevemre íratni egy felújításra szánt autót?

Tisztelettel:

Zoli

Tisztelt Zoli!

Igen, az átírással az a helyzet, hogy az okmányirodában a többi szükséges okmány mellett igazolni kell a műszaki érvényességet is, e nélkül nincs átírás. Az lehetne a megoldás, persze ehhez az eladó is kell, hogy Ön a műszaki vizsgáig üzembentartója legyen a járműnek, a tulajdonjog csak ezt követően szálljon át Önre, a köztes időszakban Ön fizetné a gépjárművel kapcsolatos terheket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adatkezelés a biztosítónál

2007. június 1., 00:03 Módosítva: 2007.06.01 00:03

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a biztosító ki adhatja-e az adataimat másoknak pl. egy kártörténeti igazolással.

Köszönettel:

V. Ádám

Tisztelt V. Ádám!

A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhányat a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. Törvény adatkezelésre vonatkozó rendelkezéseiből: A biztosító kötvénynyilvántartása tartalmazza a biztosított üzemben tartó, a jármű és a szerződés alább felsorolt adatait: a szerződő (biztosított) nevét (cégnevét), születési idejét, anyja nevét és lakcímét (telephelyét), a gépjármű forgalmi rendszámát és alvázszámát, rendszámváltozás esetén annak időpontját és a korábbi rendszámot, a biztosító nevét, a kötvény azonosítóját (kötvényszám), a kockázatviselés kezdetének időpontját, megszűnése esetén annak dátumát és a megszűnés okát. Ezeket az adatok at a biztosító a biztosítás megszűnését követő 7 évig kezeli. A kötvénynyilvántartásból adatot igényelhet bármely, gépjármű-felelősségbiztosítást művelő biztosító; saját szerződésének adatai tekintetében a szerződő (biztosított); a nyilvántartás teljes adattartalma tekintetében - feladatainak teljesítése céljából - a Kártalanítási Számla kezelője, a Nemzeti Iroda, a Zöldkártya Levelező, az Információs Központ és a rendőrség, az Egészségbiztosítási Alapot megillető megtérítési követelések érvényesítéséhez szükséges adatok tekintetében az egészségbiztosítási szerv és a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv. A károsult jogának vagy jogos igényének érvényesítése céljából igényelheti a szerződő (biztosított) nevét (cégnevét) és lakcímét (telephelyét). Ha a gépjármű üzemben tartója a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötésekor kártörténeti igazolást nem mutat be, a biztosító az előző biztosító nyilvántartásából jogosult megkérni az üzemben tartó kártörténetére vonatkozó adatokat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kuvaiti jogosítvány

2007. május 31., 23:55 Módosítva: 2007.05.31 23:55

Tisztelt Autójogász!

Kuvaitban fogom letenni nyáron a jogosítványt személyautóra, és az lenne a kérdésem, hogy ha a magyar követségen lefordíttatom Kuvaitban, az elég-e ahhoz hogy vezessek Magyarországon?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Kuvait csatlakozott az 1968. évi Bécsi Közlekedési Egyezményhez, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Önnek a jogosítványát nem kell fordítóirodába vinnie, elfogadják eredeti nyelven is. Magyar állampolgár külföldi hatóság által kiadott vezetői engedélye a hazatérését követő 6 hónapig jogosít járművezetésre. A jogosítvány honosítása iránti kérelmet bármely Okmányirodában benyújthatja. A tanfolyammentes vizsga letételének engedélyezéséről az Okmányiroda határozattal dönt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

100 helyett 142-vel mentem

2007. május 31., 23:45 Módosítva: 2007.05.31 23:45

Tisztelt Autójogász!

Tegnap éjszaka belefutottam az automata trafipaxba 142 km/h-val. Sajnos nem láttam a 100 km órás korlátozás tábláját, talán már a fáradtság miatt. Piros fénnyel villantott a gép. Mindenesetre, eddig sosem volt szabálysértésem, nincs még büntetőpontom sem. Milyen mértékű bírságra számíthatok?

Üdvözlettel:

Tibor

Tisztelt Tibor!

A sebességkorlátozás jelentős túllépése miatt 60 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható és emellett a jogosítványát is bevonhatják 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra, valamint a szabálysértés elkövetéséért 3 büntetőpont is jár. Mivel eddig még nem volt szabálysértése, ezt a javára fogják értékelni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Cégtitok lehet-e a menetlevél

2007. május 31., 23:34 Módosítva: 2007.05.31 23:34

Tisztelt Autójogász!

Tehergépjárművé alakított Peugeot 206-al megbírságoltak a menetlevél írásának hiánya miatt. Jogos-e a bírság, hiszen menetlevél füzettel rendelkeztem. Kollégák szerint a menetlevél tartalma "cégtitok" azaz az intézkedő rendőrnek nincs joga annak tartalmát, csak meglétét ellenőrizni. A KPM embereit kivéve. Érdeklődve várjuk mielőbbi válaszát.

Tisztelettel:

K. Imre

Tisztelt K. Imre!

Érdekes a kollégái felvetése, de sajnos nincs igazuk, a rendőr megvizsgálhatja az okmányok tartalmát, azt egyeztetheti, összevetheti a valósággal, megtekintheti a csomagteret, a szállított árut. Ehhez felhatalmazást többek között a közúti közlekedésről szóló törvény is ad a rendőrnek, ami kimondja, hogy az ellenőrző hatóság jelzésére a jármű vezetője a járművet köteles megállítani, személyazonosságát és járművezetési jogosultságát igazolni, a jármű és tartozékai, a rakomány, az okmányok ellenőrzésével kapcsolatos felhívásnak eleget tenni. Az ellenőrzés során az ellenőrző hatóság a járműhöz és tartozékaihoz, a rakományhoz tartozó okmányokat a helyszínen időlegesen elveheti, vagy bevonhatja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Két éve nem használom az autómat

2007. május 31., 23:24 Módosítva: 2007.05.31 23:24

Tisztelt Autójogász!

Autómat kb. két éve nem használom, a kötelező biztosítást már akkor felmondták. Most szeretnék biztosítást kötni, de a mostani szándékom idejétől, nem visszamenőleg. Mit tehetek?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nagyjából semmit, mivel a biztosítása díjnemfizetés miatt szűnt meg, a biztosítást ugyanannál a biztosítónál köteles megkötni, amelyik felmondott Önnek és a kieső időre járó biztosítási összeget is követelni fogják Öntől. A helyes megoldás a forgalomból való kivonás és ennek bejelentése lett volna 2 évvel ezelőtt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mennyi időn belül kell az autót átiratnom?

2007. május 25., 18:06 Módosítva: 2007.05.25 18:06

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megkérdezni, hogy ha vettem egy autót azt 15 napon vagy 15 munkanapon belül kell átíratnom? Amennyiben kések az átíratással, milyen következményei lehetnek?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 15 napon belül kell bejelentenie mind az új mind a régi tulajdonosnak. Tehát nincs szó munkanapokról, hanem 15 napos a bejelentési határidő. Ha a régi tulajdonos bejelentette az eladást és az új nem, az okmányiroda írásban felhívja az új tulajdonost, hogy a bejelentést a felhívás kézhezvételét követően három munkanapon pótolja. Tehát itt már munkanapról van szó. Ha az új tulajdonos a bejelentést ezen a 3 munkanapon belül sem pótolja, vagy az utólagos bejelentés során hitelt érdemlően nem igazolja, hogy a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségének önhibáján kívüli okból nem tudott eleget tenni, a járművet hivatalból, határozattal kivonják a forgalomból.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Belefutottam egy trafiba

2007. május 25., 17:58 Módosítva: 2007.05.25 17:58

Tisztelt Autójogász!

Az a csúfság esett meg velem március 10-én, hogy belefutottam egy trafiba. A helyszínen megállítottak, közölték a rossz hírt: 85 Km/h-val mentem 50-es táblánál. Bűnösségemet elismertem, az életkörülményeimet firtató kérdésekre válaszoltam. Ez több mint 1 hónapja volt és egy kedves jó cimborám megemlítette, hogy esetleg 1 hónap lenne a dolog elévülési ideje. Az esethez hozzá tartozik, hogy Baján lőttek le és pécsi illetőségű vagyok. Kérdésem az lenne, hogy pontosan mitől számítva és mennyi az elévülési idő? Reménykedve várom válaszát.

Köszönettel:

Gábor

Tisztelt Gábor!

Ha feljelentették Önt a rendőrök, az elévülés szabálysértéseknél 6 hónap és az elévülést minden eljárási cselekmény, amit a szabálysértési hatóság az ügyben végez, megszakítja, azaz, ha a rendőrség bármilyen eljárási cselekményt végez az ügyében, az elévülés 6 hónapos időtartama újra kezdődik. Ha a megengedett sebesség több mint a felével ment, ez ugye 75 km/h, maximum 60 ezer Ft lehet a bírság és emellett még járművezetéstől eltiltást is lehet alkalmazni 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra. 75 alatt nincs meg a jelentős túllépés, ezért ez csak a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, és 30 ezer Ft-ig bírságolható és nincs jogsi elvétel sem. Az is elképzelhető, hogy jószívű rendőrökbe botlott, akik megelégedtek egy szóbeli figyelmeztetéssel. A szabálysértési törvény szerint büntetés helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a szabálysértés az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és az eljárás alá vont személy személyi körülményeire is figyelemmel ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogsi és az SZJA kedvezmény

2007. május 25., 17:53 Módosítva: 2007.05.25 17:53

Tisztelt Autójogász!

2007. 01. 01-től ugye megszűnt a jogsi megszerzésére befizetett összeg után járó adókedvezmény?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

2007. január 1-től már nincs hatályban, azaz megszűnt ez a kedvezmény. Aki ebben az évben fizet akkreditált felnőttképzési intézménynek képzési díjat és vizsgadíjat, a jövő évi adóbevalláskor már nem veheti igénybe a 30 százalék, de legfeljebb évi 60 ezer forint kedvezményt. A tavaly befizetett tanfolyami díj azonban az idén még elszámolható kedvezményként.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Örök téma - menetlevél vezetési kötelezettség

2007. május 25., 17:41 Módosítva: 2007.05.25 17:41

Tisztelt Autójogász!

Ha a tehergépkocsim a nevemen van (nem cégautó), kell írni menetlevelet vagy nem? (Skoda pick-up)

Üdvözlettel:

L. Tibor

Tisztelt L. Tibor!

Örök sláger a menetlevél vezetési kötelezettség, időről-időre hitetlenkedve kérdezik a teherautót magáncélra használók, hogy kell-e és miért kell menetlevelet vezetni. Ezt a kötelezettséget egy 1988-as minisztertanácsi rendelet írja elő, mely szerint minden olyan tehergépjármű vonatkozásában, ami nem végez közúti közlekedési szolgáltatást, menetlevelet kell vezetni. Közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépjármű esetén pedig a fuvarlevél vezetése kötelező. Ha a jármű tehergépkocsiként szerepel a forgalmi engedélyben, akkor is kell menetlevél, ha nem cégautó, ha nem szállít árut, ha csak családi célokra szolgál. A menetlevél szigorú számadású okmánynak minősül, azt eseményszerűen kell vezetni. A felhasznált vagy rontott okmányokat sorszám szerint, hiánytalanul, a bizonylatokra vonatkozó szabályok szerint kell megőrizni. A menetlevél tartalmazza a jármű rendszámát, gyártmányát, teherbírását, üzemben tartója nevét, címét, a gépjárművezető nevét dátum szerint valamint azt, hogy a gépjárművel honnan - hová megy, a megállás helyét, a Km-óra állását, az áru tömegét és az áru megnevezését. Ha árut nem szállít, ezt kell bejegyezni a menetlevélbe. A mulasztásért büntetnek a rendőrök.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nagymotorok kötelező biztosítása

2007. május 25., 17:37 Módosítva: 2007.05.25 17:37

Tisztelt Autójogász!

Van egy nagy motorkerékpárom, melyet 2006. október 17-én ideiglenesen kivonattam a forgalomból. Ez gyakori dolog lehet, hiszen a motort szezonálisan használja az ember, s teszi mindezt azért, hogy ez idő alatt, amíg nem használja, ne kelljen adót és biztosítást fizetnie. Most amikor a 6 hónap leteltével visszahelyeződött ismét a forgalomba, a biztosítóm közölte, hogy egy bizonyos kormányrendelet alapján a nagymotorkerékpárt hiába vonattam ki ideiglenesen a forgalomból, a kivonás idejére is kell kötelezetőt fizetni. Ezt abszolút logikátlannak tartom - bár ebben az országban már minden lehetséges - hiszen ha valamit nem használok illetve a kivonás miatt nem is használhatok, akkor miért kell kötelezőt fizetni, a biztosító sem visel kockázatot. Tisztelettel várom szíves válaszát a fentiekre vonatkozólag, melyet előre is köszönök:

Tisztelettel:

Szeni

Tisztelt Szeni!

A 190/2004-es kormányrendelet szabályozza a kötelező biztosítás szabályait. A biztosítás általános szerződési feltételeinek 6. (1) pontja szerint: "A biztosítási szerződés kettőtől hat hónapig terjedő tartamban szünetel, ha a biztosított bemutatja a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását igazoló - külön jogszabályban meghatározott - okiratokat. A szünetelés a bejelentést követő hónap első napjától kezdődik és tart az újbóli üzembe helyezés napjáig. Az újbóli üzembe helyezés napját az üzemben tartó köteles a biztosítónak bejelenteni." A 6. (2) pont szerint pedig: "Forgalmi engedélyre nem kötelezett gépjárművek, valamint a motorkerékpárok esetében az (1) bekezdés rendelkezései nem alkalmazhatók." Tehát ideiglenes kivonás esetén lehet a biztosítást szüneteltetni általában, de motorkerékpárok esetében nem lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Betelt a forgalmi

2007. május 25., 17:32 Módosítva: 2007.05.25 17:32

Tisztelt Autójogász!

Télen lesz esedékes az autóm következő műszaki vizsgája, és betelt a forgalmiban az a rész, ahova az érvényességeket ragasztják. (Az újabb típusú forgalmim van, ami széthajtogatható, valamint törzskönyvvel is rendelkezem). Az okmányirodában (nem ide tartozok, csak gondoltam utánakérdezek), azt mondták, hogy ez kétszer 6000 ft-ba fog kerülni, valamint új törzskönyvet is kell csinálni, ami 18 Ft köbcentinként (1581 köbcm az autó). Létezik, hogy egy forgalmi csere cirka 50e forint lenne? Annak idején az új forgalmihoz kellett ezt megcsináltatni, hogy az eredetét bizonyítani tudjam az autónak, ez hogy járhat le? Létezhet, hogy okmányirodák másképpen járjanak el? Egyáltalán ezek a valós költségek?

Köszönettel:

Nándor

Tisztelt Nándor!

A 18 Ft/ccm díjat (illetéket) csak a tulajdonosváltozás miatti átírás esetén kell megfizetni, Önnek ilyen fizetési kötelezettsége nem lesz, félreérthették egymást az ügyintézővel. Amit fizetnie kell: érvényesítő címke 320 Ft, új típusú forgalmi engedély cseréje 6.000 Ft. A törzskönyv cseréje is 6.000 Ft, de ezt csak akkor kell cserélni, ha a benne szereplő adatokban változás történik (a jármű elidegenítésekor, továbbá a jármű vagy a tulajdonos adatainak, valamint a törzskönyvben feltüntetett bármely más adat változásakor).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szabad út piros lámpánál

2007. május 17., 21:25 Módosítva: 2007.05.17 21:25

Tisztelt Autójogász!

Volt egy összeakadásom a rendőrökkel. A piros lámpa alatt/mellett állt egy rendőr kezébe a forgalomirányító botjával. A lámpa jelzése piros volt, de a rendőr jelzése szabadot mutatott. Én mentem is mintha zöld lett volna, erre pár méterrel arrébb megállított az egyik kollégája. Megkérdezte, hogy miért hajtottam át a piroson, erre mondtam, hogy a kollégája szabad jelzést mutatott. Morgott egyet az orra alatt, aztán elkérte a papírjaimat. Valami helyszíni bírságot magyarázott erre mondtam, hogy nappali tagozatos tanuló vagyok, aztán megint morgott egyet és elengedett. Kérdésem az lenne, hogy a rendőr vagy a lámpa jelzése a felsőbbrendű, mert én úgy tudom, hogy a rendőré. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Máté

Tisztelt Máté!

A KRESZ a közúti jelzések fejezetben legelőször ismerteti a rendőr jelzéseit, ezt követően a jelzőőr, fényjelző, jelzőtáblák jelzései, útburkolati jelek stb. jönnek. A KRESZ 6. § (3) bekezdése szerint: "A rendeletben meghatározott egyéb közúti jelzések és a forgalmi szabályok csak annyiban irányadók, amennyiben a rendőr jelzésével nem ellentétesek." Ez azt jelenti, hogy Önnek a rendőr jelzését kellett figyelembe vennie, a bírság nem lett volna jogos.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozottak súlyadó mentessége

2007. május 17., 21:15 Módosítva: 2007.05.17 21:15

Tisztelt Autójogász!

Élettársam súlyosan mozgáskorlátozott, a gépkocsi az ő nevén szerepel, és én vagyok üzembentartóként bejegyezve, a bónusz miatt. Mégis az önkormányzat gépjárműadót állapított meg részemre, mivel üzembentartóként, úgymond velem áll jogviszonyban és ugye én nem vagyok mozgássérült. A törvényre hivatkozva, melyet Ön is idéz többször, megkíséreltem reklamálni, de mutattak egy jogszabályt, ami 1999-ben kelt és tényleg valami üzembentartói blabla volt. Elnézést, idegességemben nem olvastam el az ominózus cikkelyt. - Kérdésem: jól értelmezem-e, hogy az önkormányzat nem tartja be a törvényt, vagy súlyosan félreértettem valamit?

Tisztelettel:

L. Károly

Tisztelt L. Károly!

Továbbra is a 1991. évi LXXXII. Törvény van hatályban, ez szabályozza a gépjárműadó fizetési kötelezettséget és a mentesség eseteit. Az idén január 1-től a mentességre vonatkozó jogszabályszöveget úgy módosították, hogy a súlyos mozgáskorlátozottak esetében egyéb feltételek mellett csak akkor jár mentesség, ha a tulajdonos és az üzembentartó személye ugyanaz. Nagyon sok mozgáskorlátozott, aki korábban jogosult volt a mentességre, most ezt Önökhöz hasonló okok miatt nem kapta meg. Tudomásom szerint a mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetei próbáltak egyeztetni erről a kérdésről, szerették volna elérni, hogy visszaálljon a korábbi rendszer, azonban nem jártak eredménnyel. Az önkormányzat helyesen alkalmazta a törvényt, sajnos maga a törvény 2007. január 1-től hatályba lépett rendelkezése méltánytalan a mozgássérültekkel szemben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntető pontrendszer

2007. május 17., 21:09 Módosítva: 2007.05.17 21:09

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy a legfrissebb rendszer szerint miért, mennyi pont adható. Sehol nem találtam olyan egyértelmű táblázatot ami ezt összegyűjtötte volna. Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

K.L.

Tisztelt K.L.!

2000. évi CXXVIII. törvény 1. számú melléklete szerint: segítségnyújtás elmulasztása (közúti közlekedés körében), közúti veszélyeztetés, közúti baleset okozása járművezetés ittas vagy bódult állapotban, járművezetés tiltott átengedése valamint cserbenhagyás bűncselekmények elkövetése esetén 7 büntetőpont jár. A 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján a következő szabálysértésekért három pont jár: járművezetés az eltiltás tartama alatt, ittas vezetés, sebességkorlátozás jelentős túllépése, elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése, vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése, a közúti közlekedés rendjének megzavarása könnyű testi sértés okozása esetén, engedély nélküli vezetés , biztonságos közlekedésre alkalmatlan jármű vezetése üzemképtelen fék, kormányberendezés esetén. A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése közül, amennyiben a jogsértés más helyen meghatározott körbe nem sorolható, az alábbi szabálysértések három pontosak: megfordulás, hátramenet szabályainak megszegése autópályán, autóúton; megállás kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, valamint a gyalogos-átkelőhely előtt; a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzésén való áthaladás; a rendőr jelzésének figyelmen kívül hagyása; megállás vasúti átjáróban, valamint a vasúti átjáró előtt; gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályok megsértése kijelölt gyalogos-átkelőhelyen; egyes tilalmi jelzőtáblák utasításainak megszegése. Két büntetőpont jár a megengedett sebességhatár legalább negyedével történő túllépése esetén. Egy büntetőpont jár a biztonsági öv, a bukósisak, valamint a biztonsági gyermekülés használatának elmulasztása miatt; a kézben tartott mobil rádiótelefon menet közbeni használata miatt és a nem megfelelő sebesség alkalmazása (relatív sebességtúllépés) - csak halmazatként alkalmazható - miatt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

10 éve nem vezettem

2007. május 17., 21:01 Módosítva: 2007.05.17 21:01

Tisztelt Autójogász!

Tíz éves jogosítványom van, de autót még csak most vettem. Eddig még nem vezettem. Azt szeretném megtudni, hogy használhatom-e a T betűt, és ha igen be kell jelentenem valahol, vagy csak kiteszem a kocsira? Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:

Julianna

Tisztelt Julianna!

Nem kell sehol bejelentést tennie, a többi autós figyelmének felkeltésére természetesen használhatja a T matricát, tehát csak ki kell tennie a járműre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermekülés, mi módosítás teljes tartalma?

2007. május 9., 20:02 Módosítva: 2007.05.09 20:02

Tisztelt Autójogász!

Sehol sem tudom elérni a gyermekülésre vonatkozó idei módosítás teljes tartalmát. 4 tíz éven aluli gyermekünket idáig nyugodtan vihettük a hátsó ülésen, részben mert ennyi gyermekülés nem fért volna el, másrészt mert az autó konstrukciós okok miatt kizárólag két pontos hátsó övekkel van ellátva. Az eddigi szabályozás szerint mindkettő kizáró ok volt a gyermekülés beszerelésére. Idáig biztonsági X hámot alkalmaztunk, ami a kétpontos övvel összefűzve biztosította gyermekeinket. Kérem, segítsen, sem hétszemélyes, sem második autó vételére nincsen pénzünk.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A KRESZ április 1-i módosulása szerint a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható). A gyermeket akkor sem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető. A teljes szöveget (KRESZ 48. §) megtalálja a www.magyarorszag.hu portál jogszabálykeresőjében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elveszett vagy ellopott hátsó rendszám

2007. május 9., 19:55 Módosítva: 2007.05.09 19:55

Tisztelt Autójogász!

Autómról sajnos elhagytam (ellopták?) a hátsó rendszámtáblát. Hogyan lehet ezt pótolni? További gond, hogy a műszaki és a zöldkártya érvényességét igazoló matrica is a hátsó rendszámtáblán van. Emiatt újra kell műszakizni, vagy a forgalmi és zöldkártya alapján kapok új matricákat?

Köszönettel:

Gábor

Tisztelt Gábor!

Ha ellopták, a rendőrségen be kell jelentenie, ha csak elveszett, az okmányirodában kell erről nyilatkoznia. Az okmányirodában kérelmezheti a rendszám pótlását, utángyártását, az utángyártás megtörténtéig. Ellenőrzéskor a kérelemmel tudja a rendszámtábla hiányát kimenteni. Ha a forgalmi engedély megvan, nem kell újra műszakiztatnia a járművet. Az eljárásért és a tábláért 8000 Ft-ot, az érvényesítő cimkéért 320 Ft-ot kell fizetnie. Nem kérhet utángyártást, ha már másodszor veszett el a rendszám (vagy másodszor lopták el). Az utángyártás helyett átrendszámozást is kérhet, ez azonban több költséggel és macerával jár. A zöldkártya plakett elvesztése esetén az igazolólap adatai alapján 15 napon belül a felülvizsgáló szervezetnél vagy a közlekedési felügyeletnél állítanak ki másik plakettet 1640 Ft-ért, ha nincs meg az igazolólap, csak újabb környezetvédelmi felülvizsgálat után kaphat újabb zöldkártya plakettet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Engedély nélküli vezetés

2007. május 9., 19:35 Módosítva: 2007.05.09 19:35

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, ha a rendőrök jogosítvány nélkül autóvezetésen kapnak rajta, akkor abból az eltiltás 2 év, vagy az lehet több vagy kevesebb is? A pénzbírság mettől meddig terjed?

Tisztelettel:

Ny. Zsolt

Tisztelt Ny. Zsolt!

Ha más szabálysértést, vagy bűncselekményt nem követ el az engedély nélküli vezetés során, akkor a büntetések a következőképpen alakulnak: Az engedély nélküli vezetés 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, emellett a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, mely egy hónaptól egy évig terjedhet, vagy helyszíni bírságot szabnak ki: ez maximum 10 ezer Ft lehet. Ha azért nincs Önnél a jogosítványa, mert azt már korábban bevonták, a büntetés 150 ezer forintig terjedhet és max. 60 napig terjedő elzárással is büntethető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A biztosító azt mondta: hiába

2007. május 9., 19:18 Módosítva: 2007.05.09 19:18

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy autót, melyet a tulajdonos azért adott el, mert egy új autót vett, és a biztosítónál csak úgy kapja meg a BONUST, ha csak egy autóra van biztosítása. Mi üzembentartói szerződéssel próbáltuk megoldani, hogy nekem se kelljen átíratni az autót, erre a biztosító azt mondta, hiába, nem ő fizeti ezentúl a biztosítást, a tulajdonos ő maradt, ezért nem adja ki a BONUS igazolást! Lehetséges ez?

Tisztelettel:

Nándor

Tisztelt Nándor!

Lehetséges, korábbi válaszaimban én is többször felhívtam már rá a figyelmet, hogy a bónuszt csak tulajdonosváltozás esetén lehet átvinni másik gépjárműre. A kötelező biztosítást szabályozó kormányrendelet szerint ha a szerződés érdekmúlás (tulajdonosváltozás) miatt megszűnik, a szerződés megszűnését követő két éven belül ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre új szerződés kötése esetén akár ugyanazon, akár másik biztosítónál a bónusz átvihető az új autóra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B kategóriás jogsi

2007. május 9., 19:09 Módosítva: 2007.05.09 19:09

Tisztelt Autójogász!

Az a kérdésem, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetek-e olyan gépjárművet, ami a forgalmi szerint tehergépkocsi, de nem haladja meg az össztömege a 3500 kg-ot.

Üdvözlettel:

K. K.

Tisztelt K. K. !

B kategóriával az alábbi vezetési jogosultságok járnak: a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van. b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg. c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István