A biztosítók huncutkodásai

2007. március 31., 21:19 Módosítva: 2007.03.31 21:19

Tisztelt Autójogász!

2006-ban vásároltam egy autót, melynek a kötelezőjét egy másik biztosítónál kötöttem meg.(nevezzük "A" biztosítónak) A régi autómat októberben sikerült eladni, melynek biztosítása a "B" biztosítónál volt megkötve bonus 10 fokozatban. Mérlegelve a biztosítók tarifáit, úgy döntöttem, hogy az új autónak a kötelezöjét átviszem a "B" biztosítóhoz. November elején a "B" biztosító ügyintézője át is vette tőlem a szükséges iratokat, valamint az első negyedévre díjelőleget, mondván hogy a továbbiakban rendezi az ügyet. Ezzel szemben az "A" biztosítótól decemberben kaptam egy értesítést, miszerint nem tudják elfogadni a felmondásom, mert az hozzájuk dec. 4-én érkezett be. A "B" biztosító ügyintézője kérdésemre elmondta, hogy ő nov. 27-én postázta a felmondást sürgősségi ajánlott küldeményként, csak az "A" biztosító feltehetőleg nem volt hajlandó átvenni dec 4-e előtt. A dolog pikantériája még, hogy az "A" biztosító küldte az új negyedéves számlát is, ami lényegesen magasabb a tavalyinál. Mindez elég tisztességtelen magatartásra utal, melyért nem tudom, hogy ki lehet a felelős, és hova fordulhatok jogorvoslatért. Azt tudom, hogy én nem hibáztam ezügyben és díjtartozásom se volt soha.

Köszönettel:

R. Sándor

Tisztelt R. Sándor !

Sok hasonló tartalmú levél érkezett hozzám a közelmúltban az Ön által is leírt trükkökre panaszkodva, ezért is tesszük közzé levelét. A sérelmezett eljárás miatt magához a biztosítóhoz is fordulhat panasszal, bár ennek az adott helyzetben nem sok értelme van. Fordulhat a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez és a PSZÁF-hoz is, ezek elérhetőségeit megtalálja a www.fvf.hu és a www.pszaf.hu honlapokon. Az elmúlt biztosítási évforduló szomorú tapasztalata, hogy nem bízhatjuk ügyeinket másra, lehetőleg mindent kézben kell tartanunk.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Súlyadó mentesség mozgáskorlátozottak számára

2007. március 31., 21:12 Módosítva: 2007.03.31 21:12

Tisztelt Autójogász!

Azt olvastam, hogy a súlyadó megfizetésére az üzembentartó, ennek hiányában a tulajdonos kötelezett. Ha a férj nevén van az autó, mivel sajnos két névre nem lehet írni, pedig kettőjük jövedelméből fizetik ki, akár a lakást, ezért van-e rá mód, ha a feleséget illeti meg a mozgáskorlátozott kedvezmény, hogy ha bejegyzik üzembentartónak, akkor igénybe tudja-e venni?

Üdvözlettel:

M. Edit

Tisztelt M. Edit !

Az idei év sajnálatos változása a mozgáskorlátozottak számára, hogy csökkentették a jogosultak körét, megnehezítették a mentességhez való hozzájutást. 2007-ben mentes az adó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy vagy a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú személyt szállító, vele közös háztartásban élő szülője, nevelőszülője, mostoha- vagy örökbefogadó szülője tulajdonában lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi, ide nem értve a személytaxiként üzemelő személygépkocsit. Ha a mentességre jogosult tulajdonában több személygépkocsi van, akkor a mentesség kizárólag a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár. Önöknél a feleség a mozgáskorlátozott, neki kell tulajdonosként (tehát nem üzembentartóként!) bejegyeztetnie magát és igényelnie a mentességet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A büntetőpontok elévülése

2007. március 31., 21:04 Módosítva: 2007.03.31 21:04

Tisztelt Autójogász!

Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a büntetőpontok elévülnek-e, vagy csak gyűlnek- gyűlnek, és semmit se lehet csinálni?

Köszönettel:

J. Zsanett

Tisztelt J. Zsanett !

A pontrendszerben a szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésétől, a helyszíni bírság tudomásulvételétől (elismervény átvétele) számított két évig lehet a cselekményhez rendelt pontot figyelembe venni. Azaz egyszerűbben fogalmazva két év termését lehet egyidejűleg figyelembe venni. Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma eléri vagy meghaladja a 18-at, vezetői engedélyét az okmányiroda határozattal visszavonja és az addig nyilvántartott pontokat nullára csökkenti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mire vonatkozik a garancia

2007. március 28., 22:44 Módosítva: 2007.03.28 22:44

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a manapság 2-3-4-5-6-7 év garanciával árusított autókra vonatkozik: Lehet-e a garanciába bevont alkatrészekről egy listát kapni a kereskedőktől JOGSZERŰEN? Mert maguktól nem adnak! Jogom van-e, mint vevőnek, ezt a listát megkapni a hatályos törvények szerint?

Köszönettel:

P

Tisztelt P !

Igen, joga van ezt kérni a márkakereskedőtől vagy a márka magyarországi képviseletétől is. Ha ez elől elzárkóznak, forduljon a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez panaszával. A lakóhelye szerinti illetékes területi felügyelőség elérhetőségét megtalálja a www.fvf.hu honlapon.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pontatlan nyilvántartás a biztosítónál

2007. március 28., 22:39 Módosítva: 2007.03.28 22:39

Tisztelt Autójogász!

A következő problémával fordulok Önhöz: 2005-ben vásároltam személygépkocsit, annak rendje-módja szerint átírattam stb. a biztosítást a MÁV-nál kötöttem! Tavalyi év során kezdődtek a problémák: egy rendőri igazoltatás során. Nem kis meglepődésemre a rendőrhölgy bevonta a forgalmimat, mivel az ő nyilvántartásuk szerint nem volt biztosításom a szgk-n. Hiába igazoltam befizetett csekkel, nem felelt meg neki, csak a bevitt kötvénnyel tudtam igazolni a biztosítás meglétét (aznap bevittem). Vissza is adták a forgalmit, hogy intézzem el a biztosítóval ezt a problémát. Utána számos telefon, fax, email, levél stb. Minden rendben, elnézést kérünk a nyilvántartórendszerünk hibája! hmm! A mai napig minden rendben is volt, amíg meg nem kaptam a biztosító levelét, miszerint díj nem fizetés miatt, megszüntették a biztosításomat! Természetesen mindent befizettem időben és a csekkjeim is megvannak! Kérdem Öntől, nem lehet biztosítót váltani év közben ilyen okok miatt?

Tisztelettel:

Gábor

Tisztelt Gábor !

Évváltáskor és tulajdonosváltáskor valamint az autó végleges kivonásakor lehet elhagyni a MÁV-ot. Mutassa be a befizetéseket igazoló csekkjeit és várja meg az év végét. Levelét mások okulása érdekében is teszem közzé azzal a megjegyzéssel, hogy az olcsóságnak ára van. Ha év végén biztosítót vált, nagy körültekintéssel járjon el, próbáljon mindent dokumentálni, a felmondást személyesen adja át aláírás ellenében vagy tértivevényes levélben küldje el és ne az utolsó héten intézze. Nagyon sokan pórul jártak a legutóbbi évfordulón amiatt, hogy új biztosítónál kötöttek biztosítást, ugyanakkor a korábbi biztosítás felmondása "nem ért be időben", díjnemfizetés miatt felmondtak nekik, emiatt kénytelenek újra kötni a biztosítást a régi biztosítónál elveszítve a bónuszt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Le nem adott jogosítvány utóélete

2007. március 28., 22:31 Módosítva: 2007.03.28 22:31

Tisztelt Autójogász!

Válaszát megtaláltam a kérdésemre miszerint a jogosítvány leadására nem köteleztek. Az okmányirodában megjelentem, ahol aznap átadták a határozatot, amely 2001-ben kelt, hogy le kellett volna adnom a jogosítványom, és utánképzésre köteleztek. Azzal indokolták, hogy kétszer megpróbálták kézbesíteni, és nem kerestem. Nálam ezt nem kísérelték meg, abból is gondolom, hogy abban a határozatban 100 000 ft bírságot helyeztek kilátásba, ha nem adom le. Mivel a bírság ügyében sem kerestek az elmúlt 5 évben így azt sem hiszem el, hogy megpróbálták kézbesíteni a levelet. Az öt év után kézbesített határozatot tudomásul kell-e vennem, vagy hivatkozhatok arra, hogy nem kaptam meg,mivel a kiszabandó bírságot sem írták elő,és a behajtására sem intézkedtek.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Korábban azt válaszoltam Önnek, hogy ha a bejelentett lakóhelyén tartózkodott, azaz a hatóságok számára levélben elérhető volt, átvett minden hivatalos küldeményt, nincs min aggódnia. Ha az a helyzet, hogy megkísérelték önnek kézbesíteni az államigazgatási határozatot és az két alkalommal "nem kereste" jelzéssel érkezett vissza, az akkor és most hatályban lévő jogszabályok alapján is azt kézbesítettnek kell tekinteni, tehát nem hivatkozhat arra, hogy . mivel nem kapta meg, nem veszi tudomásul. Azt megteheti, hogy iratbetekintést kér az okmányirodában, ehhez mint ügyfélnek joga van, tehát ellenőrizheti, hogy a postai kézbesítés során mi történt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ajándék vagy öröklés

2007. március 28., 22:25 Módosítva: 2007.03.28 22:25

Tisztelt Autójogász!

Sajnos Édesapám nagyon beteg. Ő most, még életében nekem szeretné ajándékozni 2 éves Renault Thália személygépkocsiját. Az illeték szempontjából mikor járok jobban? Ha most nekem ajándékozza, vagy ha megöröklöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Sajnos ugyanaz a helyzet mindkét esetben: Az illetéktörvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy "Gépjármű, pótkocsi öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének (24. §) kétszerese." A vagyonátruházási illeték a hajtómotor minden megkezdett cm3-e után 18 forint, az 1890 cm3-t meghaladó hengerűrtartalmú személygépkocsi esetén minden megkezdett cm3-e után 24 forint. Tehát ajándékozás és öröklés esetén is a 18 vagy 24 Ft kétszeres összegével kell számolnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motorcsere

2007. március 28., 22:16 Módosítva: 2007.03.28 22:16

Tisztelt Autójogász!

Van egy 1.8-as VW Golfom, és 2.8 literes motort szeretnék beépítettni, természetesen hivatalosítva, levizsgáztatva. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben kell-e regisztrációs adót fizetni?

Tisztelettel:

Z. S.

Tisztelt Z. S. !

A regisztrációs adóról szóló törvény 8. §-a alapján ha személygépkocsit átalakították, az átalakított személygépkocsi forgalomba helyezésekor az adó összegét az átalakítás utáni és az átalakítás előtti állapot közti adó különbözeteként kell megállapítani. Ha a különbözet előjele pozitív, az adót az adóalany köteles a vámhatóságnak megfizetni, azaz nagyobb motor esetén az adókülönbözetet be kell fizetni, kisebb motor esetén azonban az adókülönbözet nem jár vissza.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépjármű foglaló

2007. március 17., 21:20 Módosítva: 2007.03.17 21:20
1

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék, hogy gépjármű foglalóra van e valamilyen formanyomtatvány, amit hasznosítani tudnék.

Üdvözlettel:

K. Gergely

Tisztelt K. Gergely !

Minta helyett röviden leírnám, mit kell tartalmaznia az iratnak: gépjármű azonosító adatai, eladó és vevő adatai, foglaló címén mekkora összeg kerül átadásra és az adásvételi szerződés megkötésének határideje. A foglaló adás jogkövetkezményeit is rögzíteni kell a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, ezek a következők: Ha a szerződéskötés elmaradásáért a Vevő felelős, akkor a foglalót elveszti, ha az Eladó a felelős, akkor a foglaló összegének kétszeresét köteles megfizetni a Vevőnek. Az adásvételi szerződés megkötése esetén a foglaló a vételárba beszámít. A foglaló adásáról szóló iratot a vevő és az eladó is írja alá két tanú előtt. Érdemes áttanulmányozni a Polgári Törvénykönyv (1959. évi IV. tv.) foglalóra vonatkozó rendelkezéseit is (243-245. §), ezt megtalálja pl. a www.magyarorszag.hu weboldalon a jogszabálykereső program segítségével.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztosítók felelősségvállalása

2007. március 17., 21:15 Módosítva: 2007.03.17 21:15

Tisztelt Autójogász!

"B10 helyett A00" kérdésre adott válasza meglepő! A biztosítók felelősségvállalása a biztosítási szerződés megkötésétől kezdődik. Azt megelőző időpontra hiába is kér bárki kártérítést. Mi értelme van akkor a visszamenőleges A00 díjfizetésnek? Én pl. vásároltam egy szgk-t, de biztosítást csak 2 hét múlva kötöttem, mivel az autót csak akkor kezdtem használni. Szomorú lennék, ha arra a 2 hétre, míg az autó a garázsban állt, fizetnem kellene!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A kötelező felelősségbiztosítás általános szerződési feltételeinek 11. § (3) pontja szerint: "Ha a biztosítási szerződéskötésre a tulajdonos (üzemben tartó) változása miatt kerül sor, az új tulajdonos (üzemben tartó) köteles a tulajdonjog átszállását követően a biztosítási szerződést haladéktalanul megkötni. A gépjármű tulajdonjogának átszállása és a biztosítási szerződés megkötésének időpontja közötti időszakra az üzemben tartó a szerződést kötő biztosító díjszabása szerinti A00 osztály díjának megfelelő időarányos részét köteles megfizetni, amely összeget a biztosító a Kártalanítási Számla részére köteles befizetni." Ez a hatályos szabályozás, és az az értelme, hogy a biztosítók rovására ne tudjon "spórolni" az autós.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Igazoltatás

2007. március 17., 21:08 Módosítva: 2007.03.17 21:08

Tisztelt Autójogász!

Tegnap este az XIX. ker. Üllői úton megállított a rendőr elkérte a jogosítványom ill. az autó forgalmiját (személyit nem kért). megkérdezte enyém-e az autó (válaszom: igen) átnézte a papírokat és utána mégiscsak elkérte a személyimet. A személyi átnézése után közölte, hogy felírja az adataim. Megkérdeztem: - megtudhatnám, hogy miért? Válasz: - minden megállított autós adatait felírják. Nem értem a helyzetet és nem hivatkozott semmiféle szabálysértésre. Ön szerint minek tudhatom be az adataim felírását? Csinálhatnak-e ilyet, hogy minden ok nélkül felírják az adatokat?

Köszönettel:

B. Zsolt

Tisztelt B. Zsolt !

A rendőrségről szóló törvény felhatalmazza a rendőrt, hogy igazoltasson, ellenőrizze az gépjármű vezetőjét, utasait. Az igazoltatottal az igazoltatást követően kérelmére közölni kell az igazoltatás okát, kivéve, ha az a közbiztonság érdekét veszélyezteti. Az igazoltatás és a körözési ellenőrzés során bűncselekmény és szabálysértés megelőzése céljából rögzített adatokat az igazoltatás, ellenőrzés időpontjától számított 2 évig meg lehet őrizni. Elképzelhető, hogy abban az igazoltatást megelőzően bűncselekmény történt a közelben, ezért gyűjtöttek adatokat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Baleset

2007. március 17., 21:01 Módosítva: 2007.03.17 21:01

Tisztelt Autójogász!

Jan.16-án balesetet szenvedtem, a károkozó rögtön elismerte a vétkességét, ezért az éppen arra járó rendőrök, mikor megkérdezték, hogy kérünk-e rendőri intézkedést, mondtuk, hogy nem. Mindkét autót elszállították. Egy óra múlva kezdett dagadni a karom, elmentem a sebészetre, ahol a röntgen alapján bebizonyosodott, hogy a csuklóm eltört. Begipszelték, azóta betegállományban vagyok. Szeretném tudni, hogy milyen igénnyel léphetek fel, ugyanis az autót totálkárossá nyilvánították, én viszont műszerész vállalkozóként négy hete nem tudok dolgozni és másik autót is kell vennem.

Tisztelettel:

B. László

Tisztelt B. László !

A gépjárművet ért kár megtérítésén túlmenően további kárigénye is lehet: kérheti a betegállomány ideje alatt kieső jövedelme megtérítését, és minden a balesettel összefüggésben felmerült kára, költsége megtérítését a károkozótól. A kárigényével a károkozó eredménytelen felszólítását követően bírósághoz fordulhat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A vásárolt autót 15 napon belül eladtam

2007. március 17., 14:33 Módosítva: 2007.03.17 14:33

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy forgalomból ideiglenesen kivont barkas személygépkocsit amit 15 napon belül eladtam ezért nem írattam át a saját nevemre. Az okmányiroda pedig követeli, hogy írassam át az autót, mert különben büntetéssel fenyeget. Ezt nem tudok megtenni, mert a vevő nem akar együtt működni. Mit tehetek? Nem lehet ezt elintézni a szükséges pénz (illeték stb.) befizetésével?

Tisztelettel:

Sz. Károly

Tisztelt Sz. Károly !

Ha megvette a járművet, nem mulaszthatja el az átíratást semmilyen indokkal, akkor is köteles ezt megtenni, ha 15 napon belül eladta. Az autó - ha csak rövid időre is - az Ön tulajdonába került, ezért a nevére kellett volna íratnia, mielőtt eladta. Most, hogy már nincsenek Önnél az autó okmányai, és egy sor szankció vár Önre, mindenképpen rá kell vennie a vevőt az együttműködésre. Ez neki is érdeke, hiszen addig ő sem lesz tulajdonosként bejegyezhető, amíg az Ön ügye le nem zárul az okmányirodában.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bontóba adnánk az autónkat

2007. március 17., 14:24 Módosítva: 2007.03.17 14:24

Tisztelt Autójogász!

EU szabványnak megfelelően szeretnénk autónkat bontóban leadni, hogy az igazolással véglegesen kivonhassuk a forgalomból. A neten nagyon sok bontó elérhetőséget találtam, de sajnos olyan listát nem, ami a minősített bontókat tartalmazná Budapesten. Mivel sehol sem találtam adatot arra, hogy a hivatalos bontási igazolásnak, amit majd az okmányiroda el is fogad, hogyan kell kinéznie ezért nem merem csak úgy a legközelebbi bontóba bevinni az autót! Meg tudná mondani hol találok ilyen listát a neten?!

Köszönettel:

Sz.-né P. Edit

Tisztelt Sz.-né P. Edit !

Ilyen listát nem tudok mutatni Önnek, de pl. megkérdezhetné az okmányirodát erről. Abban viszont tudok segíteni, mit kell tartalmaznia a bontási igazolásnak, ezek a következők: A Bontási átvételi igazolás-t kiállító cég neve, címe, az NKH regionális igazgatósága nyilvántartási száma. Az NKH regisztrált bontó-hulladékkezelőt nyilvántartó regionális igazgatóságának neve, címe. A regisztrált bontó-hulladékkezelő veszélyes hulladék begyűjtésre megbízott - a hulladékká vált gépjárművet átvevő - képviselőjének neve, címe, és a környezetvédelmi hatóság által kiadott hulladékkezelési engedélyének száma. A bontási átvételi igazolás kiállításának helye és dátuma. A jármű államjelzése és rendszáma (csatolva a forgalmi engedély és törzskönyv másolata). Járműkategória, gyártmány, típus. A jármű azonosítási (alváz) száma. A jármű tulajdonosának neve, címe, állampolgársága és aláírása. A gépjármű tulajdonosának visszavonhatatlan nyilatkozata arról, hogy a gépjárművet tovább üzemeltetni nem kívánja, azt hulladéknak tekinti. A regisztrált bontó-hulladékkezelő nyilatkozata a gépjármű átvételéről és annak veszélyes hulladékként történő további kezeléséről.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

5 hónapra eltiltottak a vezetéstől

2007. március 17., 13:43 Módosítva: 2007.03.17 13:43

Tisztelt Autójogász!

2006. augusztusában ittas vezetésen kaptak. Szabálysértési eljárást indítottak ellenem. A büntetés 5 hó és 50000 Ft lett. Fellebbeztem, meghagyták a büntetés mértékét, minden maradt a régiben. A kérdésem az lenne, mikortól számít az 5 hónapos vezetési eltiltás. Kérem a segítségét, tanácsát!

Köszönettel:

P. Gabriella

Tisztelt P. Gabriella !

A szabálysértési törvény 19. §-a alapján ha a helyszínen elvették a jogosítványát (és nem adták vissza), akkor a döntésig eltelt időtartam értelemszerűen beszámít a bevonás időtartamába. "Az eltiltás tartamába be kell számítani azt az időt, amelynek tartamára az eljárás alá vont személy vezetői engedélyét a jogsértő cselekménnyel összefüggésben elvették, illetve bevonták." Ha azonban nem vették el a jogosítványát, Ön jogerős döntés hiányában azt használhatta, így az eltiltás időtartama akkor kezdődik, amikor Ön - felhívásra - leadja a jogosítványt a szabálysértési hatóságnál vagy okmányirodánál.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elveszett a regisztrációs matrica?

2007. március 17., 13:23 Módosítva: 2007.03.17 13:23
2

Tisztelt Autójogász!

1 évvel ezelőtt, szalonból vásároltam egy vadonatúj autót. Az autó hivatalos átadása megtörtént - miután az összes kapcsolódó papír- és hivatali ügyintézés lezajlott. Miután első autómról lévén szó nemigen ismertem az eljárások menetét, és gondolva, hogy szalonból véve az autót, minden rendesen lett elintézve, nyugodt szívvel hazamentem, ahol azonban szüleim vették észre, hogy a rendszámtáblához kapcsolódó, hologramos matrica, amit a szélvédőre kellene felragasztani, nincs a helyén. Visszamentem a szalonba, ahol azt ígérték, hogy az Okmányirodánál kérnek - a valószínűleg részükről - elvesztett matrica helyett másikat. Az Okmányirodában viszont azt közölték, hogy a rendszámtáblához nem adnak másik matricát, új rendszámtáblát kell kiállítani, amihez új matrica jár. Így viszont az akkor pár napja használt autó összes, hivatalos papírját ki kellett volna cserélni (forgalmi, biztosítás, casco stb.). Ez a mai napig nem történt meg, mert az ügyintézés idejére az autót nem használhatnám (rendszámtáblát le kell venni, forgalmit beadni stb.), ami viszont létfontosságú számomra, továbbá se időm, se energiám más hibája miatt rohangálni papírügyekben. Kérdéseim, hogy: Kötelező lenne-e mégis elintéznem mindent egyetlen matrica miatt? Illetve, ha így matrica nélkül közlekedve megállít a rendőr, megbüntethet-e, és a büntetés milyen mértékű lenne? Ha a későbbiek folyamán bármikor előfordul egy esetleges baleset, ami miatt szükségessé válik a szélvédőcsere az autón, és a matrica nem menthető meg róla, akkor is kötelességünk-e, hogy új rendszámtábláért és új matricáért forduljunk az Okmányirodához?

Tisztelettel:

bencetk

Tisztelt bencetk !

Nem sok jót tudok Önnek mondani: a 35/2000 számú BM rendelet 46/B. §-a szerint az elveszett regisztrációs matrica utángyártása nem engedélyezhető. A járművet ebben az esetben át kell rendszámozni. A rendelet 84. § (1) bek. h) pontja alapján a rendőr a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi, ha az új típusú rendszámmal rendelkező járművön nincs regisztrációs matrica elhelyezve, és azt a jármű vezetője nem tudja a helyszínen bemutatni, illetőleg a matrica utángyártására vagy egyedi gyártására vonatkozó kérelemmel sem rendelkezik. Emellett még közlekedési igazgatási szabálysértés miatt 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal is sújtható az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint. Szélvédőcsere esetén a megrongálódott regisztrációs matrica utángyártása akkor engedélyezhető, ha az azon feltüntetett rendszám vagy vonalkód alapján a matrica még azonosítható. Az utángyártandó - a szélvédőről eltávolított - matricát a kérelem benyújtásakor be kell mutatni. Próbálja meg megfizettetni a költségeit a szalonnal.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autót vennék a lányomnak

2007. március 17., 12:33 Módosítva: 2007.03.17 12:33

Tisztelt Autójogász!

16 és fél éves lányom nevére tudok-e autót venni, kötelező biztosítást kötni. Jogosítványa ősszel lesz, de már az ő nevére szeretném íratni az autót.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Semmi nem korlátozza 18. éven aluli lánya tulajdonszerzését, lehet tulajdonos, üzembentartó, biztosítás szerződője, akkor is, ha nincs jogosítványa vagy még nem felnőtt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem akarok regisztrációs adót fizetni

2007. február 28., 19:58 Módosítva: 2007.02.28 19:58

Tisztelt Autójogász!

A regisztrációs adóval kapcsolatos cikk kapcsán merült fel bennem, hogy ha olyan baromi drága behozni az autót, motort, talán nem olcsóbb, ha külföldi (EU-s) rendszámmal használjuk? Kérem írja meg milyen buktatói vannak a dolognak és vajon az adója, biztosítása,vizsgáztatása, egyéb költségei hogyan alakulnának?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Hát az a buktatója, hogy belföldi üzemeltetés céljából nem lehet így használni a járművet, csak maximum 6 hónapig. A járműre kötelező biztosítást kell kötni, el kell végeztetni a származásellenőrzést és forgalomba kell helyeztetni, ennek során a jármű magyar rendszámot kap és regisztrációs adókötelezettség is keletkezik. Ezért a költségekről már nem is érdemes beszélni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Parkolási fizetési felszólítások

2007. február 28., 19:46 Módosítva: 2007.02.28 19:46

Tisztelt Autójogász!

Ma kaptam a fizetési felszólítást, amiben 2004-es, 2005-ös és 2006-os parkolások büntetésék követelik rajtam. Nemrégiben olvastam, hogy az egy évnél öregebbeket nem lehet utólag behajtani. Egy február 11-i bejegyzésében olvastam aztán még erről bővebben. Nem tudom, hogy a december 22-én elfogadott törvénymódosítás visszamenőlegesen is érvényes-e?

Köszönettel:

P. Ákos

Tisztelt P. Ákos !

Sajnos visszamenőleg nem érvényes a szabály, az nem lenne jó üzlet a parkolási társaságoknak, mert ugye nekik is vannak jogaik, gazdasági érdekeik, amit az új szabályozás nem sérthet úgy, hogy azáltal elessenek több évi behajtatlan követeléstől. 2006. december 22-től viszont már az a szabály van érvényben, hogy amennyiben a díjat nem fizették meg, a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján megbízott gazdálkodó szervezet a létesített, illetőleg kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Down szindrómás gyermek szállítása

2007. február 28., 19:37 Módosítva: 2007.02.28 19:37

Tisztelt Autójogász!

Van a családnak egy Opel Zafirája 2005 év végi évjárat, 1.6-os, benzines. Valamint van egy 11 hónapos Down-szindrómás kisfiúnk. Az autó a feleség nevén, a férj az üzembentartó a kedvezőbb bónusz-malusz miatt. Mozgáskorlátozott parkolási igazolványt sikeresen kiváltottuk. Részesülhetünk-e súlyadó mentességben vagy kedvezményben vagy egyéb juttatásban, segítségben? Valamint úgy tudjuk, hogy ha a kicsi elmúlt egy éves, akkor autóvásárlási hozzájárulásban részesülhetünk. De mivel autónk már van, amellyel egyébként négy gyermekünket szállítjuk, van-e ez helyett valami más, ami segítségünkre lehet? Létezik-e például - mivel a kicsit (Bálint) különböző korai fejlesztésekre hordjuk -, benzin hozzájárulás? Válaszát előre is köszönjük.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei: személygépkocsi szerzési támogatás, személygépkocsi átalakítási támogatás és közlekedési támogatás (ez az ún. benzinpénz). A szerzési támogatás fő szabály szerint a belföldi kereskedőnél 3 millió forintnál olcsóbb árú, legfeljebb 1610 cm3 benzines, illetve legfeljebb 2000 cm3 lökettérfogatú dízelüzemű személygépkocsi vásárlására kérhető. Mértéke a vételár 60%-a, legfeljebb azonban 300 000 forint. Az kérheti, akinek a családjában az egy főre jutó, a tárgyévet megelőző év havi átlagos nettó jövedelme a tárgyév január 1. napján érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének kettő és félszeresét nem haladja meg, és aki a vele közös háztartásban élő 3. életévét betöltött súlyos mozgáskorlátozott kiskorú gyermekét szállítja tanulói jogviszonya, legalább havi 2-szeri gyógykezelése, rendszeres intézményi ellátása miatt. Átalakítási támogatást nem részletezem, ez Önöket egyelőre nem érinti. A közlekedési támogatás (benzinpénz) összege 7000 forint/év, ha a gyermekük tanulói jogviszonyba lép, onnantól 24500 Ft/év. Ezeket a támogatásokat is a helyi önkormányzat jegyzőjénél lehet kérni minden év április 30-ig. Másrészt kérhetnek súlyadó mentességet az önkormányzat adóirodájánál, valamint további helyi szociális ellátásokról is érdeklődhetnek az önkormányzatnál.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem tudom mi a módja

2007. február 28., 19:30 Módosítva: 2007.02.28 19:30

Tisztelt Autójogász!

Egy hete érkeztem haza Egyiptomból, ahol 5 évet éltem kint. Az ott megszerzett jogosítványomat szeretném itthon honosítani, de nem tudom mi a módja. Tudna nekem ebben segíteni?

Köszönettel:

A. László

Tisztelt A. László !

Ha Ön magyar állampolgár, hazatérését követően hat hónapig érvényes a külföldi vezetői engedélye. A honosítást bármelyik magyar okmányirodában kérheti, ott kap tájékoztatást arról, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie: ami biztosan kell, az a külföldi vezetői engedély hiteles magyar nyelvű fordítása (Országos Fordító- és Hitelesítő Iroda által), emellett elképzelhető, hogy a tanfolyammentes elméleti és/vagy gyakorlati vizsgaigazolást illetve egészségügyi alkalmassági igazolást kérnek majd Öntől.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Radar controll

2007. február 28., 19:22 Módosítva: 2007.02.28 19:22

Tisztelt Autójogász!

A mai napon az M1-es autópályán 170-nél lefényképezett a "radar controll" elnevezésű sebességmérő berendezés. A kérdésem az lenne, hogy milyen bűntetésre számíthatok? Az elmúlt 1 évben nem követtem el gyorshajtást (ha ez valamit számítana).

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Gyorshajtás esetén 60 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható és elvileg szóba jöhet még a vezetői engedély bevonása is, bár ez utóbbi nem valószínű, ha korábban nem volt szabálysértése.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Barátom nem volt hitelképes

2007. február 21., 21:22 Módosítva: 2007.02.21 21:22

Tisztelt Autójogász!

Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy 2006. januárban saját nevemre lízingeltem egy Ford Galaxy típusú személyautót egy nagyon jó barátom részére, mivel ő nem volt hitelképes. Ö volt az üzembentartója is, de 2006. novemberétől nem fizette a részletet, így utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy lefoglalják az autót és már semmit nem tudtunk tenni annak érdekében, hogy tulajdonomban maradjon. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a bank nem lesz hajlandó visszaadni az autót és a későbbiekben rám terheli a különbözet kifizetését, jogi úton van-e lehetőség arra, hogy a rám kiszabott kár kifizetésével a fent említett"barátra" terheljem? Jelenleg egy kölcsönadási szerződés van a birtokomban tanúk aláírásával, de az nem szerepel benne, hogy az autólízinggel kapcsolatos törlesztést is vállalja. Nem tudom, hogy lenne-e rá lehetőség, hogy ne terheljen ezzel majd a bank, ezért kérném az ön segítségét. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel:

B. Emília

Tisztelt B. Emília !

Ha a barátja tagadja a lízingdíj fizetésére vonatkozó szóbeli megállapodásukat, akkor megpróbálhatja ezt bizonyítani pl. tanúkkal is. Egy kicsit az is segíti a bizonyítást, hogy nála volt a jármű és tőle foglalta le a bank. Ez a dolog azonban a bank előtt teljesen lényegtelen, ön a szerződő fél, mindenképpen Önön próbálják a követelést érvényesíteni. Ön pedig követelheti a barátjától a kára megtérítését, ha ő nem fizetne Önnek sem, pert indíthat ellene a bíróságon. Remélem, visszakapják az autót és megoldják a további díjfizetést valamilyen formában.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem akarom átíratni az autómat

2007. február 21., 21:15 Módosítva: 2007.02.21 21:15

Tisztelt Autójogász!

Az egy hete vásárolt használt autómat szeretném eladni, amiről adásvételi szerződésem van, de még nem írtam át. Az előző tulajdonos viszont már bejelentette az eladást a hivataloknál. Eladhatom-e anélkül hogy fizetnem kellene nekem is az átírási díjat?

Üdvözlettel:

K. Csaba

Tisztelt K. Csaba !

Nem teheti meg, mindenképpen a nevére kell iratnia a járművet, utána lehet csak eladni, még akkor is, ha már másnap továbbadná a járművet. Az átírási díjat beszámíthatja az árba, így nem éri veszteség.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Totálkár

2007. február 21., 20:50 Módosítva: 2007.02.21 20:50

Tisztelt Autójogász!

2003/8 évjáratú Skoda Octaviámat egy útkereszteződésben totálkárra törte egy szabálytalanul közlekedő huszonéves srác. Az autón hitel van, és az amortizáció miatt úgy néz ki, hogy a károkozó biztosítója kb. akkora összeget tud nekem fizetni az autóra, amiből a hitel hátralévő része éppen hogy csak kifutja (beleszámítva a roncs értékét is). 3 és fél éve fizetem a hitelt, s a jelek szerint úgy fest a dolog, hogy eddig csak azért fizettem, hogy járhassak az autóval. Most már se autóm, se pénzem, holott nem én hibáztam. Van-e lehetőség arra, hogy polgári peres úton pereljem a károkozót?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Igen van ilyen lehetőség, sőt más lehetőség nincs. Számszerűsítenie kell a kárát, ennek megfizetésére fel kell szólítania a károkozót, ha nem hajlandó Önnel megegyezni a kártérítés ügyében, polgári pert indíthat ellene.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István