Parkolási kérdés háromszor

2007. augusztus 31., 21:30 Módosítva: 2007.08.31 21:30

Tisztelt Autójogász!

Ez már a harmadik levelem önnek, de semmit nem válaszol! Kérem, jelezzen vissza, hogy meg van-e az első levelem. Sürgős lenne, mivel éppen azt kérdeztem, érdemes-e megvárnom, hogy a Centrum Kft polgári peres eljárást indítson, van-e esélyem az adott szituációban. Még nem fizettem be a pótdíjat és az ön válaszára vártam, de már lassan elfogy teljesen az idő! Szíveskedjék válaszolni az eredeti kérdésemre sürgősen!

Tisztelettel:

Győriné

Tisztelt Győriné!

Csak parkolási kérdésekben havonta elektronikus levelek tucatjai érkeznek, mindig igyekszem ezek közül egyet-egyet megválaszolni, minden feltett kérdést azonban terjedelmi és technikai korlátok miatt nem válaszolhatok meg, ezért célszerű a másoknak hasonló témában adott válaszokat is átböngészni. A parkolási pótdíjakkal kapcsolatban a következőket tudom megismételni: 5 évnél régebbi ügyek esetében számolni lehet az elévüléssel, az 5 évnél régebbi tartozások elévülnek, ha közben nem történt olyan esemény, pl. írásbeli felszólítás, ami az elévülést megszakítaná. Az idén keletkezett tartozások esetében az öt éves elévülési idő helyett hatvan napja van a társaságoknak arra, hogy a parkolót jogtalanul használót fizetésre felszólítsák.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kárt okozott az üzembentartó

2007. augusztus 26., 22:07 Módosítva: 2007.08.26 22:07

Tisztelt Autójogász!

Van egy olyan problémám, hogy 2007. január 19-én üzembentartói szerződéssel átírásra került egy személygépjármű. Az autó üzembentartója január 30-án 786.000.- forintos kárt okozott. Valami oknál fogva hiába volt érvényes biztosítás, amikor átírták az autót, a baleset időpontjában a Posta Biztosító Zrt. nyilvántartása alapján nem volt biztosítva. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha ez a tény áll fenn, akkor az autó tulajdonosán, jogosan követelik-e a pénzt?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ebben az esetben a biztosító választása szerint a tulajdonostól vagy az üzembentartótól is követelheti az általa a károsultnak kifizetett kár megtérítését. Hogy a biztosítás mikor és milyen okból szűnt meg, célszerű lenne megtudniuk, mert ez még változtathat a helyzeten. Természetesen mivel nem Ön okozta a kárt, azt végső soron az üzembentartónak kell megtérítenie, ezért ha Öntől behajtásra kerül, Ön is követelheti a megtérítést az üzembentartótól.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztonsági öv használata

2007. augusztus 26., 22:01 Módosítva: 2007.08.26 22:01

Tisztelt Autójogász!

Az lenne az én kérdésem, hogy orvos mentesíthet-e a biztonsági öv használata alól, mert a kresz teszt könyvben még az van, hogy nem, de én úgy halottam, hogy áprilisba hoztak egy új szabályt, hogy mentesíthet. Most akkor mi igaz, mi nem????

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Módosult a KRESZ az idén tavasszal, a módosítás még nem feltétlenül jelenik meg a kresz könyvekben. A KRESZ 48. § (4) bekezdés g) pontja szerint 2007. április 1-től nem kell becsatolni a biztonsági övet annak, aki a járművezetési egészségügyi alkalmasságot vizsgáló orvos erre vonatkozó igazolásával rendelkezik, tehát keresse fel ezügyben az orvosát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Járműkategória bejegyzés

2007. augusztus 26., 21:55 Módosítva: 2007.08.26 21:55

Tisztelt Autójogász!

Közelmúltban vásárolt Renault Megane forgalmi engedélyében a következő bejegyzés szerepel a járműkategória rovatban: N1G. Kérdésem a következő: Hány személyt szállíthatok az autóval? Van-e más megkötés az üzemeltetés során?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az 5/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet az "N1" járműkategóriába a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat és vontatókat sorolja, ha ez a G jellel van kombinálva (N1G) akkor a jármű terepjáróként használható. A szállítható személyekre vonatkozóan a forgalmi engedély S.1 és S.2 rovata szerinti személyeket szállíthatja. A továbbiak tisztázásához szerintem a legcélszerűbb, ha felkeresi a területi közlekedési felügyeletet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgássérült várakozása

2007. augusztus 26., 21:51 Módosítva: 2007.08.26 21:51

Tisztelt Autójogász!

A mai napon a Budapesti Váci út 32. szám előtti parkolóban megálltam. A műszerfalra kitettem érvényes mozgássérült igazolványomat. Kb 10 perc múlva érkeztem vissza az autóhoz amin a Fővárosi Közterület Felügyelet által kiállított Szabálytalan Parkolás papírt találtam amin közlik, hogy 6000,-Ft ra bírságolnak. A parkoló elején van egy várakozni tilos tábla. A parkolóban álló többi gépkocsira nem tettek büntetést. Eddig úgy tudtam, hogy mozgássérült igazolvánnyal megállhatok a várakozni tilos táblánál. Netán rosszul tudtam? A többi autós nem követett el szabálysértést? Válaszát megköszönöm.

Üdv:

K. Péter

Tisztelt K. Péter!

A KRESZ a következőket mondja a várakozásról a 41. § (3) és (5) bekezdése szerint: "A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla (61. ábra) tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és - az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig - a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés [15. § (6) bekezdése] azonban e járművekre is irányadó. (5) Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged [17. § (1) bek. e) pont], a várakozás megkezdésének időpontját a járművön - gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött - elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos."

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Parkolós trükkök

2007. augusztus 26., 21:42 Módosítva: 2007.08.26 21:42

Tisztelt Autójogász!

Következő a trükk: Autót lefotózzák a díjfizetéses parkolóhelyen ügyesen úgy, hogy a szélvédő mögé tett jegy ne látsszon, vagy az alatt az egy perc alatt, amíg az ember elballagott jegyért. Mikuláscsomagot nem tesznek rá - mert akkor persze rögtön reklamálna az érvényes jeggyel rendelkező autós. Két hónap múlva - de még épp a 60 nap lejárta előtt - megérkezik a felszólítás a bírság kifizetésére. Persze a jegy már nincs meg - minek is őrizgette volna az ember, amikor nem volt semmi jele annak, hogy valami gond lett volna? Kérdés: mit lehet ilyenkor csinálni?

Tanácsát köszöni:

egy rászedett autós

Tisztelt Levélíró!

Okulásul a többieknek tesszük közzé a levelét. Ha nincs mikuláscsomag, az autósnak eszébe sem jut reklamálni, és a jegyet is kidobja egy idő után, pedig már csak 60 napja van a társaságoknak a felszólítás kiküldésére. Ilyenkor mással nem tud eredményesen fellépni, csak az elrakott, megőrzött parkolójeggyel, annak igazolására ugyanis, hogy díjfizetés ellenében vette igénybe a parkolót csak a jegyet fogadják el.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Intrum Justitia levelei

2007. augusztus 26., 21:36 Módosítva: 2007.08.26 21:36

Tisztelt Autójogász!

A napokban kaptam egy levelet a postaládába dobva (nem ajánlva), az Intrum Justitiától, hogy a Centrum Parkoló Rendszer Kft-től megvették a kintlevőségi állományát, amiben szerepelek mint adós. Ezek az adósságok viszont 2001. 02. havi és 2000. 08. havi követelések, vagyis 6-7 évvel ezelőttiek. Megemlítik a 8 napos befizetési határidőt is. Az elévülési időt (úgy tudom 5 év) megszakító esemény nem történt. Komolyan kell vennem a felszólítást, vagy figyelmen kívül hagyhatom?

Válaszát megköszönve:

M. István

Tisztelt M. István!

Ha időközben biztosan nem kapott felszólítást, véleményem szerint figyelmen kívül hagyhatja a most kapott levelet. Ezek a tömegesen előforduló próbálkozások azért mennek a 6-7 évvel ezelőtti díjak behajtására, mert nem mindenki emlékszik rá, hogy vett-e át a parkolási társaságtól korábban felszólító levelet és emiatt inkább fizetnek, hogy a további költségeket elkerüljék.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autót vettünk volna

2007. augusztus 26., 21:30 Módosítva: 2007.08.26 21:30

Tisztelt Autójogász!

Előleget adtunk az autókereskedőnek 06. 23-án, és 07. 03-án megvettük volna az autót. Mi 07. 02-én visszamentünk és az autót eladták, de végül is az előleget visszakaptuk. Én még is azt szeretném kérdezni, mit tehetnék azért, hogy valami orvoslást kapjak az igazságtalanságért.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Abban az esetben, ha az előleg átadásáról szóló irat tartalmazta az autó adatait és vételárát és azt, hogy dátumszerűen mikor kívánnak erre a járműre vonatkozóan adásvételi szerződést kötni, akkor az minősülhet előszerződésnek és a kereskedő ilyenkor bírói úton kötelezhető lenne arra, hogy teljesítse az előszerződésben foglaltakat, azaz a járművet adja el Önöknek. Mivel azonban a jármű már másnak a tulajdonában van, legfeljebb a kártérítés jöhet szóba, ha van valamilyen közvetlen káruk, azt követelhetnék, de néhány ezer Ft esetében ez nem érdemes bírói útra terelni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó dilemmái

2007. augusztus 26., 21:27 Módosítva: 2007.08.26 21:27
1

Tisztelt Autójogász!

Van nekem egy autóm, aminek papíron egy barátom (nincs rokoni kapcsolat) a tulajdonosa (az Ő nevén van, valamint Ő az üzembentartó is). Kérdésem a következő, mivel nem egy fiatal emberről van szó, felmerült bennünk, hogy kellene valamilyen papírt írnunk, hogy ha vele történik valami, alólam ne vehessék ki az autót, illetve ne kelljen a családjával hadakozni (semmiféle kapcsolat nincs nekem a családjával, még nem is ismerem őket). Ilyenkor elég lenne tanúkkal igazolva papírt írni, hogy az az enyém, egyáltalán milyen szöveggel (én tulajdonomat képezte, vagy rám hagyja??), vagy ügyvédnél kell rendelkeznie, mint végakarat? Ehhez kapcsolódóan sehogy sem tudnám az örökösödési illetéket elkerülni, bár átíratni mindenképpen kellene.

Üdvözlettel:

H. Nándor

Tisztelt H. Nándor!

Ha nem lát rá garanciát, hogy a jövőbeni örökösökkel is meg tudjon egyezni arról, hogy továbbra is Ön legyen az üzembentartó, akkor célszerű lenne már most a tulajdonjog kérdését elintézni, ugyanis üzembentartói szerződés esetén a tulajdonos halálát követően az örökösnek szíve joga eldönteni, mihez kezd az autóval. Az illetéktörvény szerint gépjármű, pótkocsi öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese. Ha tehát üzembentartói szerződés helyett a nevére íratja a gépjárművet, a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 18 forint, az 1890 cm3-t meghaladó hengerűrtartalmú személygépkocsi esetén minden megkezdett cm3-e után 24 forintot kell fizetnie vagyonátruházási illetékként, plusz a forgalmi és törzskönyv 12.000 Ft, plusz az eredetvizsga díja, ami hengerűrtartalomtól függően 17.000 vagy 18.500 Ft. Ezek a költségek viszont ajándékozás, öröklés esetén is nagyjából fennállnak (csak öröklés esetén nem kell eredetvizsgára vinni a járművet), tehát drágább örökölni vagy ajándékba kapni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lecserélt motoros jogsi

2007. augusztus 26., 21:19 Módosítva: 2007.08.26 21:19

Tisztelt Autójogász!

1997-ben megszereztem az A1 kategóriás jogosítványomat (150 ccm telj. korl. nélkül). 2007-ben új jogosítványt kaptam, amiben az összes motorkerékpáros (A1, A, A)kategóriához megkaptam a 'pecsétet' a következő korlátozásokkal: A1 - 101; A - 182, 101; A - 101. Kérdésem a következő: Milyen kategóriájú motorkerékpárral közlekedhetek ezzel? (van korlátozás?)

Köszönettel:

KS

Tisztelt KS!

Ön minden motortípust vezethet: "A" kategória = motorkerékpár, "A korlátozott" kategória (ezt jelölték A-182 kóddal) = legfeljebb 25 kW teljesítményű és 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár és A1 alkategória = a 125 cm3 hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár. Jelenleg ezek a kategóriák léteznek. A 101 kód valójában nem korlátozás, ez mindegyik motorkategória mellett azt jelenti, hogy I. egészségügyi csoportban alkalmas.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kölcsönadás

2007. augusztus 26., 21:15 Módosítva: 2007.08.26 21:15

Tisztelt Autójogász!

Kölcsönadtam az autómat egy rokonomnak azzal a feltétellel, hogy a kocsi törlesztő részleteit addig ő fizeti! Ez rendben is van, de azért szeretnék egy bizonyos adás-vételit vagy kölcsönadásit, ami tartalmazza ezeket a feltételeket! Mit kell tartalmazzon feltétlenül? Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv:

Sz. Csaba

Tisztelt Sz. Csaba!

A formai kellékeken túl (gépjármű azonosító adatai, kölcsönadó, kölcsönvevő adatai, dátum és két tanú előtti aláírás) a következőket írják be a szerződésbe: Ön kölcsönadja a járművet határozatlan időre vagy dátumszerűen meghatározott időtartamra a kölcsönvevőnek, aki vállalja, hogy a gépkocsi fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségeket megtéríti. A banki törlesztés mellett egyezzenek meg, a gépjárműadóról, kötelező biztosításról, fenntartással járó egyéb költségekről. A szerződés tartalmazza a törlesztés kezdő időpontját, módját, összegét illetve a befizetés ellenőrzésének módját. Az is célszerű lehet, hogy Önnek fizeti meg rokona a havi törlesztőrészletet és Ön fizeti be a banknak, vagy ha a kölcsönvevő közvetlenül a banknak fizet, ezt követően mutassa be, küldje el önnek a befizetést igazoló csekket vagy más bizonylatot. Tartalmazza a szerződés azt is, hogy a részlet nem fizetése esetén haladéktalanul köteles a gépjárművet visszaadni, akkor is, ha pl. határozott időtartamra kötötték a szerződést és az még nem járt le.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jön a műszaki vizsga

2007. augusztus 26., 21:11 Módosítva: 2007.08.26 21:11

Tisztelt Autójogász!

Műszaki vizsgára vinnék egy 1989-es autót /testvérem tulajdona, nem ő az első tulajdonos/. A kérdésem az lenne, hogy tényleg kell-e törzskönyv, a vizsgáztatók azt mondták, kell, egy rendőr pedig azt, hogy, ha nincs eladás, akkor nem kell a vizsgához. Mi a helyzet ezzel, és honnan lehet beszerezni a gépjármű törzskönyvét, ha kell? A másik kérdésem az lenne, hogy a testvérem által kiállított, két tanú által aláírt meghatalmazással én intézhetem-e a dolgot?

Válaszát előre is köszönöm!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Műszaki vizsgához nem kérhetik a törzskönyvet, erre vonatkozóan a rendőr adott megfelelő tájékoztatást. Mivel Ön nem mint tulajdonos/üzembentartó viszi vizsgára a járművet, két tanú előtt aláírt meghatalmazást kell kérnie a testvérétől. Ha nem akarnak bajlódni a meghatalmazás szövegével, a közlekedési főfelügyelet honlapján a www.nkh.hu oldalon, a Műszaki vizsga menüpontra, majd a Gépjármű tulajdonosok címre kattintva több hasznos információ mellett meghatalmazás mintát is találnak. Egyébként a törzskönyv kiállítását a lakóhelye szerinti okmányirodában lehet kérni és 6.000 Ft-ba kerül.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egyedi rendszám átszerelése másik járműre

2007. július 31., 14:31 Módosítva: 2007.07.31 14:31

Tisztelt Autójogász!

A nevemen van autó, melyen szintén az én nevemre engedélyezett egyedi rendszám van. Most cserélném az autót és a feleségem nevére veszem. Kérdésem, hogyan tudom a feleségem tulajdonában álló autóra átrakatni az egyedi rendszámot.

Köszönettel:

László

Tisztelt László!

A 35/2000. számú BM rendelet szerint az egyedi rendszámtáblát annak jogosítottja a közlekedési igazgatási hatóság engedélyével a tulajdonában, illetve tartós használatában lévő más járműre is átszerelheti. Javasolom, keresse fel az okmányirodát és kérdezzen rá, milyen jogcímet fogadnak el tartós használatnak (üzembentartói jog, bérlet, kölcsönadás stb.) és ennek megfelelően hozza létre ezt a jogviszonyt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motorcsere

2007. július 31., 14:28 Módosítva: 2007.07.31 14:28

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy van egy régi Ford Taunus-om amiben gyárilag 2.0 V6-os motor volt csak sajna megállt. Na most nekem van egy 1.8TD Sierra-m amiből szeretném átrakni a motort. A kérdés az hogy ha a beépítendő motor ccm-e kisebb, és KW-ban is gyengébb akkor mit kell nekem fizetni, vagy kell-e valamit fizetni az átalakítási engedélyeken kívül, hogy ez hivatalos legyen.

Köszönettel:

P.R.

Tisztelt P.R.!

Motorcsere bejegyzése esetén 12.000 Ft illetéket kell megfizetnie az okmányirodának, ez a forgalmi és a törzskönyv kiadás illetéke. Ezen kívül 450 Ft cimkedíjat, ha változik a műszaki érvényesség ideje. Ki kell fizetnie még az eredetvizsga díját, ami 18.500 Ft. És a két motor közötti regisztrációs adókülönbözet lenne még, a törvény azt mondja ki, hogy ha a személygépkocsit átalakították, az átalakított személygépkocsi forgalomba helyezésekor az adó összegét az átalakítás utáni és az átalakítás előtti állapot közti adó különbözeteként kell megállapítani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

M-es rendszám több járműre

2007. július 31., 14:21 Módosítva: 2007.07.31 14:21

Tisztelt Autójogász!

Minap kiváltottam az úgymond "M"-es rendszámot 3 rakodógépemre. Természetesen egy rendszámot kértem, mert egyszerre egy közlekedik csak a közutakon, s erre lehetőség is van ebben az esetben. Megkötöttem a kötelező biztosítást is, s pár nap múlva reklamált a biztosító, hogy nem elég egy biztosítást kötni, hanem minden gépre kell! Ezt igazából nem értem miért, s sérelmezem is. Ez a rendszám kísértetiesen hasonlít a "P" -s rendszámra, annyi különbséggel, hogy csak arra lehet felrakni, amit engedélyeztek az indítási naplóba. Ami szerintem meg nem jogkövető ebben az esetben a biztosító részéről, hogy munkavégzés közben a telepen nem él a kötelező biztosítás, csak ha közútra, vagy közterületre megyek vele. Ámde, csak hatósági jelzéssel ellátott járművel lehet közlekedni a közutakon. Mivel egy rendszámom van, így csak eggyel tudok közlekedni, tehát egy gép biztosított csak! Kérdésem a következő lenne: melyik az a jogszabály ami szerint a biztosító minden gépre kötni akar biztosítást ebben az esetben? Ki a biztosítottaknak az érdekképviselője? Tud-e mást a pénzügy minisztériumon kívül, aki ebben az esetben változtatni tud a jogszabályokon?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A 35/2000. BM rendelet 80.§ (6) bekezdése szerint a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) az indítási naplóba, annak hitelesítésével egyidejűleg bejegyzi az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblával használni kívánt járművek fajtáját, gyártmányát, típusát, egyedi azonosító jelét (alvázszámát). A 81. § (1) bekezdés szerint az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblát csak az indítási naplóban bejegyzett járműre lehet felszerelni, tehát a biztosító jogosan reklamált Önnél, hogy mindegyik közúton használni kívánt járműre kell hatósági jelzés és ez alapján biztosítás is. A biztosító a 190/2004-es számú kormányrendelet szerint ugyanis a hatósági jelzéssel ellátott lassú járműre követelheti a biztosítási díj megfizetését. A biztosítottak érdekeit több szervezet is képviseli, egyik ilyen szervezetet megtalálja www.indrabizt.hu oldalon. A két érintett jogszabályt a Kormány illetve a Belügyminisztérium módosíthatja, bár véleményem szerint az a módosítás, ami Önnek megfelelne, nem keresztülvihető, hiszen akkor a rendszámátrakás és a több járműre egy biztosítás kötése lehetőségével tízezrek akarnának élni, pl. azok is, akiknek több személygépkocsi van a tulajdonában.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntetés jogosítvány miatt

2007. július 31., 14:17 Módosítva: 2007.07.31 14:17

Tisztelt Autójogász!

A következő lenne a problémám: férjemnek érvényes külföldi jogosítványa van (elég hosszú ideig éltünk az USA-ban), a magyar jogosítványa még kint létünk alatt lejárt, amit még hazaköltözésünk óta nem érvényesített. A héten a rendőrök igazoltatták és feljelentették, sőt meg is gyanúsították azzal, hogy nem igazi a jogosítványa. De hát volt nála egy érvényes jogosítvány. Jogosan jártak el vele?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az amerikai jogosítványt is elfogadják érvényesnek, de csak a hazatelepüléstől számított hat hónapig. A szabály pontosan úgy szól, hogy az a magyar állampolgár, aki külföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel rendelkezik, a hazatérés bejelentését követő hat hónapon belül köteles magyar vezetői engedélyt kiváltani. A külföldi hatóság által kiállított vezetői engedélyt a közlekedési igazgatási hatóság bevonja, és a Hivatal azt viszonosság esetén a kiállító hatóságnak megküldi. Elképzelhető, hogy ez az időtartam letelt és ezért jelentették fel férjét a rendőrök? A szabálysértési eljárásban pontosan ki fog derülni, ha ez a probléma, akkor maximum 30 ezer Ft-ig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Súlyadó fizetése

2007. július 31., 14:14 Módosítva: 2007.07.31 14:14

Tisztelt Autójogász!

2000-res évjáratú Wagon R+ autómat eladtam 2007 júniusában, a súlyadót befizettem 2007 első félévére. Szeretném tudni, ha már eladtam az autót, akkor a második félév súlyadó meg fizetése miért engem terhel? Várom válaszát.

Köszönettel:

Sz Jné

Tisztelt Sz Jné!

A gépjárműadó éves adó, ezért ha Ön év közben eladja a járművet, akkor az eladás évének december 31-ik napján szűnik meg az adókötelezettsége. Ha a járművet pl. kivonná a forgalomból, a következő hó elsejétől nem minősülne adóalanynak, sajnos ez a törvény.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Matrica rendszám

2007. július 31., 14:07 Módosítva: 2007.07.31 14:07
7

Tisztelt Autójogász!

Egy ismerősömnek tavaly júniusban Opel Astra OPC személygépkocsit vásároltunk, aminek az orrkiképzése ék alakú. A szabvány rendszám roppant ízléstelen rajta, így matricarendszámot szerettünk volna rá. A kereskedő jó ismerősöm, minden követ megmozgatott, elkészült egy roppant jól kinéző kompakt matricarendszám, ám mire a vizsgára került a sor, kiderült, hogy nem lehet matricarendszámot felrakni az autóra. Nem maradt más, mint az alumínium rendszámot az ék alakú orra hajlítva(!!) felrakni, ami tudtommal szintén szabályellenes, hiszen egyedi azonosító jel megrongálásáról van szó, és úgy tudom ez technikailag a traffipax azonosítást is megnehezítheti, azaz büntetendő. A minap a városban jártam keltem, és egy vadonatúj Alfa Romeo-n egy kompakt matricarendszámot láttam! A kérdés lényege (és elnézést a hosszú bevezetőért): hogy is van ez? Most lehet vagy sem? Jogszabályhelyre, és az eljárásra lennék én pontosan kíváncsi. Vagy pedig az az autós egyszerűen hazárdírozik, bízván, hogy a rendőr nem veszi el a forgalmiját?

Tisztelettel:

V. Balázs

Tisztelt V. Balázs!

E tekintetben nem változott a szabályozás, fel kellene keresnie az okmányirodát a részletek kiderítése érdekében. A 35/2000. számú BM rendelet 46. § (1) bekezdése szerint a rendszámtábla méret szerinti típusait a 17. számú melléklet határozza meg, mérete 520 mm x 110 mm lehet. A 2004. május 1-je előtt kiadott D típusú (öntapadó fólia) rendszámtábla utángyártása is ebben a méretben lehetséges már csak. A rendelet 47. §-a szerint ha a rendszámtábla felszerelésére nincs elegendő hely, vagy ha a rendszámtábla az átlagosnál nagyobb sérülési veszélynek van kitéve (pl. autóversenyzés), a közlekedési hatóság igazolása alapján engedélyezhető D típusú rendszámtáblának a jármű elején történő alkalmazása. Az okmányiroda a forgalmi engedély hivatalos feljegyzések rovatába és a nyilvántartásba a D típusú frsz. engedélyezve záradékot jegyez be, a záradék bejegyzése a gyártásról szóló igazolás bemutatása után végezhető el. A rendszámtáblák típusai közötti váltást is hasonló módon engedélyezi az okmányiroda.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Aláírt üres papír

2007. július 31., 13:56 Módosítva: 2007.07.31 13:56

Tisztelt Autójogász!

Az én esetem elég egyedi és összetett, de megpróbálom a legérthetőbben leírni. A volt párommal 2004-ben vásároltunk egy gépkocsit részletre, amit természetesen közösen fizettünk. 2005-ben összeházasodtunk és eladtuk a lakást, aminek kizárólagos tulajdonosa voltam. A lakásom árából kifizettem a gépkocsi fennmaradó árát (1.000.000-ft-ot). Közben a viszony megromlott közöttünk és aláíratott velem egy papírt a kocsira vonatkozóan, amire az akkori helyzetre való tekintettel nem emlékszem, mert végig sem olvastam. Közben elváltunk, én pedig szeretném visszakapni az autót, de nem tudom, hogy mennyi az esélyem rá. Három lehetőség lehet: adásvételi, üzembentartói, vagy ajándékozási szerződés, bár az utóbbit kétlem, mert a mai napig a nevemen van a gépkocsi és nincs bejegyezve üzembentartónak sem. A kérdésem az lenne tehát, hogy visszakaphatom-e a gépkocsit, még ha alá is írtam e szerződések valamelyikét? Azt talán még el kell mondanom, hogy a szerződés úgy született meg, hogy csak a nevemet íratta rá a többit majd Ő kitölti!! Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Üres papírt semmilyen körülmények között sem szabad aláírni, mert így csak a volt férje tudja, mi is a helyzet. Amit viszont tisztáznia kell: Ön tulajdonosként be van jegyezve az okmányirodában? Kinél van a törzskönyv, a forgalmi engedély, ki fizeti a súlyadót, kötelező biztosítást? Mivel tudja bizonyítani, hogy Ön zaklatott állapotban egy üres papírt írt alá? Ha Ön a tulajdonos, kérheti volt férjétől a gépkocsi visszaadását, ha ennek Ő nem tesz eleget, jogi útra is terelheti az ügyet, bár ez esetben döntő jelentősége lesz az aláírt ismeretlen tartalmú papírnak is, ezért célszerű lenne ezt a volt férjjel előbb tisztázni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Átírás menete

2007. július 31., 13:52 Módosítva: 2007.07.31 13:52

Tisztelt Autójogász!

El szeretném adni az autómat, ezzel kapcsolatosak a kérdéseim is: Az adásvételi szerződés lehet-e általam megfogalmazott vagy csak vásárolt formanyomtatvány? Az adásvételit hány példányban kell kitölteni? A biztosítónál, okmányirodánál, önkormányzatnál milyen teendőim vannak, illetve milyen okmányok szükségesek az ügyintézéshez? A menete úgy néz ki, hogy aláírjuk a szerződést, kifizetik, én pedig adom a kulcsokat, papírokat, de hogy jön a sorrendbe az eredetvizsga, amit én állok? A fentieken kívül más teendőim is van, illetve ezeket hány napon belül kell megtennem? Várom válaszát.

Üdvözlettel:

Ildi

Tisztelt Ildi!

Nem kötelező a formanyomtatvány, de célszerű annak tartalmát követni, hogy semmi lényeges ne maradjon ki belőle (eladó, vevő személyi adatai, gépjármű típusa, alvázszáma, motorszáma, rendszáma, állapota, vételára, átadás-átvétel körülményei, szavatossági kérdések, dátum, aláírások, és tanúk adatai és aláírása). Az adásvételi szerződést legalább két példányban készítse el, hogy legyen egy az eladónak és egy a vevőnek, hiszen mindkettejük ügyintézéséhez szükséges. Önnek az okmányirodában 15 napon belül be kell jelentenie az eladást, erre és az átírásra ugyanennyi ideje van a vevőnek is. A biztosítás ügyintézése: egy rövid levél mellékleteként az adásvételi szerződést 8 napon belül meg kell küldeni a biztosítónak. A levél tartalmazza a kötvényszámot a gépjármű forgalmi rendszámát és azt, hogy a kötelező biztosítást felmondja. Ha meg tudja oldani, inkább személyesen intézze. Súlyadó megszüntetéséhez külön bejelentést nem kell tennie, ha a papírok rendben vannak és a vevő tulajdonjogát az okmányiroda bejegyezte, a tulajdonosváltozásról az önkormányzati adóiroda hatósági értesítést kap. Az ügyintézéshez az adásvételi szerződésen kívül személyi okmányai kellenek, illetve a biztosítóhoz vigye el az aktuális biztosítós papírokat is, pl. csekk befizetését igazoló feladóvevényt. Az átadás menete rendben van úgy, ahogy leírta. A vevőnek az átíráskor 60 napnál nem régebbi eredetvizsga megtörténtét igazoló határozattal kell rendelkeznie, ezt célszerű az eladónak megcsináltatni és a vételárba beszámítani, hiszen az eladásig ő birtokolja a járművet. Az az optimális, ha az adásvétel napján készül az eredetvizsga, de ez a vevővel megállapodás és bizalom kérdése.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kezdők korlátozásai

2007. július 31., 13:49 Módosítva: 2007.07.31 13:49

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy meg tudná e mondani pontosan annak a rendeletnek a nevét és paragrafus számát, mely szerint kezdő jogosítvánnyal 2 éven belül nem lehet egyedül vezetni a személygépjárművet. Kérem segítségét, mert nagyon fontos megtudnom ezt az információt!

Köszönettel:

Cs. Viktória

Tisztelt Cs. Viktória!

A jogszabály a 35/2000. számú BM rendelet, ennek az 5. §-a szabályozza a kezdő vezetői engedély miatti korlátozásokat. Eszerint: "A kezdő vezetői engedéllyel az A az A korlátozott kategóriára és az A1 alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a B, C, D kategóriára és a C1, D1 alkategóriára érvényesített bejegyzéssel - a fegyveres erők kezelésében lévő járművek kivételével - pótkocsi nem vontatható." Ön tehát személygépkocsival kezdőként szállíthat utast, csak pótkocsit nem vontathat, az utas szállítására vonatkozó korlátozás a motorosokra vonatkozik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntetőpontok érvényessége

2007. július 31., 13:45 Módosítva: 2007.07.31 13:45

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne: az érvényben lévő jogszabály alapján a büntetőpont mennyi idő alatt évül el, mert sajnos hiába keresem, nem találok róla bővebb információt. Valójában ha pl. ez év márciusában kaptam 3 pontot, akkor az menyi idő múlva veszíti érvényét. Segítségét előre is megköszönöm:

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdése szerint a nyilvántartásba vett pontszámot a pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb két évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni. Tehát ez idén márciusi büntetőpontok 2009. márciustól már nem számítanak be a később szerzett pontok számába, azaz ennyi idő alatt "évülnek el".

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pontosan mit jelent a gyermekbiztonsági rendszer?

2007. július 31., 13:39 Módosítva: 2007.07.31 13:39

Tisztelt Autójogász!

Pontosan mit jelent a gyermekbiztonsági rendszer? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a meglévő gyermekülés, amit használunk, megfelelő-e?

Köszönettel:

P. Róbert

Tisztelt P. Róbert!

A KRESZ szerint kétféle gyermekbiztonsági rendszer létezik, az integrált és a nem integrált. A gyermekbiztonsági rendszer fogalmát az alábbiak szerint fogalmazza meg: Integrált gyermekbiztonsági rendszer: hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek. Ez a gyermekülés. Nem integrált gyermekbiztonsági rendszer: részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermekbiztonsági rendszert képez. Ez az ülésmagasító. A gyermekbiztonsági rendszert testsúly szerint csoportba sorolják: 0. csoport: 10 kg testsúly alatt, 0+. csoport: 13 kg testsúly alatt, I. csoport: 9-18 kg testsúlyig, II. csoport: 15-25 kg testsúlyig, III. csoport: 22-36 kg testsúlyig. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet fogalmazza meg a gyermekbiztonsági rendszerekkel szemben támasztott követelményeket, eszerint az ülésnek az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága 44. előírás 03-a módosítási sorozatának kell megfelelnie. Magyarul Önnek a biztonsági ülésen vagy ülésmagasítón az ECE R44 .03 vagy az ENSZ EGB R.44. 03 feliratot és a testsúly szerinti csoportba sorolást számmal vagy kg-mal megjelölve kell megtalálnia és az ülésnek meg kell felelnie a KRESZ szerinti leírásnak. A nagyáruházakban kb. háromezer Ft-ért kapható műanyag hab ülőkék nem felelnek meg ennek a szabványnak, a megfelelő ülést már 10-15 ezer Ft-tól meg lehet vásárolni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyerekek a Trabant hátsó ülésén

2007. július 15., 23:17 Módosítva: 2007.07.15 23:17

Tisztelt Autójogász!

Nekem egy Trabant 601-es gépkocsim van évek óta, amelyben nincs gyárilag kialakítva a hátsó biztonsági öv helye. A június 1-jei szabályváltozások miatt nem merem szállítani 4 és 7 éves gyermekeimet. Sajnos másik autó vásárlását nem engedhetjük meg magunknak, ezért kérdezném, hogy érvényes-e még a régebbi jogszabálynak az a része, mely szerint 3 évesnél idősebb gyermeket nem kell gyermekülésben rögzíteni, ha a gépkocsi gyári kialakítása a gyermekülés beszerelésére alkalmatlan? Ha ez a kitétel már nem érvényes Ön tud-e valamit tanácsolni? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelettel:

P. Zoltán

Tisztelt P. Zoltán!

A KRESZ 48. § (8) bekezdése szerint: "A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható)". Tehát 2007. április 1-től 4 és 7 éves gyermekeit továbbra is szállíthatja a hátsó ülésen gyermekülés nélkül, 3 év alattit viszont már nem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egyedileg választott rendszám átvitele

2007. július 15., 23:14 Módosítva: 2007.07.15 23:14

Tisztelt Autójogász!

Eladnám autómat, melyen egyedileg választott rendszám van. Ezt a rendszámot továbbvinném az új autóra. Miként járjak el ezügyben?

Köszönettel:

Péter

Tisztelt Péter!

A 35/2000. számú BM rendelet 48. § (5) szerint az egyénileg kiválasztott és az egyedi rendszámtáblát annak jogosítottja a közlekedési igazgatási hatóság engedélyével a tulajdonában, illetve tartós használatában lévő más járműre is átszerelheti. Ez alapján Önnek be kell mennie az okmányirodába és kérelmet kell benyújtania. Ezt az okmányiroda a kapcsolódó okmányok cseréjével, az igazgatási díjak megfizetése után (okmányonként 6000 FT) engedélyezni fogja és a nyilvántartásába bejegyzi.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István