Szélesebb felni és eltérő ET-szám

Kedves Gumidoktor!

Egy 2007-es Toyota Corollám van, jelenleg 6"-os 15-ös, ET45-ös gyári felnit használok. Szeretnék rá venni alufelnit. Találtam egyet, ami tetszik, és az ára is megfelelő. Viszont ez a felni szintén 15-ös, de 7" széles és ET38-as. Az lenne a kérdésem, hogy ez az ET-szám- és szélességkülönbségtől még jó lehet-e az autóra. Próbán gyári gumival elfért a kerékjáratban, de még mindig aggaszt az eltérő ET-szám!

Köszönöm:

Zsolt

Kedves Zsolt!

Ha egy felni szélesebb, mint a gyári, akkor értelemszerűen - mivel befelé nagyon korlátozott a hely - kifelé kell "jöjjön" a kerékjáratból. Ez pedig kisebb ET-értéket jelent. Így 7"-os szélesség esetén tökéletesnek tűnik a 38-as ET. Ha tehát ennek a kinézett felninek minden egyéb mérete is megfelelő az autóhoz, nincs akadálya, hogy felszerelje rá, és használja őket. A gyári 195/60 R15-ös abroncsméret a 7" széles felnire még biztonsággal szerelhető.

Üdv:

Gumidoki

Szélesebb nyomtávot szeretnék

Kedves Gumidoktor!

Opel Agilámra szeretnék alufelnit vásárolni, ET38-as és ET43-as felni között választhatok. Kérdésem, hogy melyikkel lenne szélesebb a futómű. A felni 5,5x14-es, szeretnék szélesebb nyomtávot.

Köszönettel:

László

Kedves László!

Minél kisebb az ET-szám, annál kijjebb jön a kerék a kerékjáratból. Ilyen szempontból tehát az ET38-as növeli jobban a nyomtávot.

Üdv:

Gumidoki

Pirelli Scorpion SX4-re

Kedves Gumidoktor!

SX4 4WD autómra szerelnék Pirelli Scorpion STR 95 H M+S RB gumit 205/65 R16-os méretben. Az autóhoz javasolt gyári méret 205/60 R16.

Vajon problémamentesen megoldható-e a csere?

Köszönettel:

Tamás

Kedves Tamás!

Két okból sem javaslom, hogy ezt meglépje.

Egyrészt a terepjárókra fejlesztett Scorpion Ice&Snow oldalfala sokkal merevebb, mint a személyabroncsoké, így jelentősen lerontaná az autó rugózási komfortját.

Másrészt a gyáritól különböző abroncsméret nagyobb átmérőjéből adódhatnak problémák, amiket jobb elkerülni.

Javaslom, maradjon a gyári méretnél, és személyautóra való abroncsot válasszon!

Üdv:

Gumidoki

Peugeot 206-ra 205/45 R16 helyett 205/55 R16?

Kedves Gumidoktor!

205/45 R16 méretű abroncs van Peugeot 206-os autómon, defektet kaptam, és tönkrement sajnos. Az a problémám, hogy igen drága ennek a gumifajtának a darabja, használtan nem találok, viszont 205/55 R16-os méret van bőven. Előre kellene 2 db, helyettesíthetem az utóbbi mérettel a régit?

Köszönöm:

J.

Kedves J.!

Nem, a 205/45 R16 nem helyettesíthető a 205/55 R16 mérettel, mivel a kettő átmérője között hatalmas az eltérés. A Peugeot 206-oson 16"-ban sajnos csak és kizárólag a 205/45 R16 méret használható.

Üdv:

Gumidoki

225/45 gumit milyen felnire?

Kedves Gumidoktor!

Az lenne az egyik kérdésem, hogy egy 225/45/17 méretű gumit milyen szélességű felnire lehet felszerelni? A másik pedig, hogy egy VW Golf IV-re (2002-es) 17 colos felni esetén milyen legyen az ET szám?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!!

A 225/45 R17 méret 7,0-8,5" szélességű felnin használható biztonsággal. Egy 7,0x17" méretű felni a Golf IV-en 38 körüli ET-vel kell rendelkezzen.

Üdv:

Gumidoki

38 helyett 42-es ET számú felni

Kedves Gumidoktor!

Nemrég vettem egy 6x14 4x114,3 ET42-es alufelnit az autóra. Konkrétan ezt a típust.

A rendszer szerint jó az autómra, viszont láttam az oldalon, hogy Ön 38-as ET-vel ajánlott hasonló méretet. Az eladó megnézte a rendszerben, és azt mondta, hogy az én autómra 35-43-as ET-jű felni tehető fel. Szerinte a felni szélessége nem befolyásolja, milyen lehet az ET szám, ami jó a kocsira, de én ebben nem vagyok biztos.

A kérdésem tehát az lenne, hogy a fent említett felni megfelelő méretű-e az autómra, vagy vissza kell vinnem?

Esetleg tudna ajánlani valami leírást, amiből megtudhatom, hogy pontosan mi is az az ET szám, mert azt találtam rá, hogy "sajtolási mélység", de sajnos ebből nem értem, hogyan is jön ki ez a szám.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Sanyi

Kedves Sanyi!

Az ET-szám vagy besajtolási mélység a felni függőleges felezési síkjának és kerékagyra való felfekvési síkjának mm-ben mért távolsága.

Az előző generációs Swiftre 6x14" méretben valóban jellemzően ET38-as felnik jók. A felni kialakítása azonban tolhat ezen a tényen pozitív és negatív irányba is néhány mm-t. Az AWS ezt a felnit 42-es ET-vel ajánlja a Swifthez, így megnyugtatom, nem kell visszavinnie azt, nyugodtan felszerelheti az autóra.

Üdv:

Gumidoki

Téli gumiabroncs nyomása

Kedves Gumidoktor!

Ön korábbi tanácsaiban azt javasolta, hogy a téli gumiabroncsba ugyanazon méretnél tegyünk 0,2 barral nagyobb nyomást a nyárihoz képest. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy kövessük az autó műszaki dokumentációjában erre vonatkozóan leírtakat. Ford C-Max gépkocsim útmutatójában semmiféle utalás nincs arra, hogy a nyári és a téli gumiabroncsra előírt nyomás különböző lenne. Igaz, ennek az ellenkezőjét sem állítják. Melyik útmutatást kövessem? Szeretném jól csinálni.

Köszönettel:

Attila

Kedves Attila!

Bármelyik utat választja, nem hibázik.

A téli abroncsok nyáritól különböző szerkezete és összetétele indokolja ezt a 0,2 bar pluszt. Ilyen nyomással működik igazán hatékonyan a téli abroncs.

Ha az autó gyártójának előírásait követi, semmi negatív következménye nem lesz az autóra, illetve a menetteljesítményekre vonatkozóan, legfeljebb a téli abroncsa nem lesz olyan hosszú életű, és bizonyos helyzetekben a tapadásban lehet különbség.

Ne gondoljon azonban nagy eltérésekre, kicsi, de érzékelhető különbségekről beszélünk.

Üdv:

Gumidoki

Mindig jobb télen a téli?

Kedves Gumidoktor!

A minap halottam egy érdekes dolgot a közszolgálati rádiónkban. Azt feszegették, hogy csak a gumigyárak lobbija miatt mondják, hogy 7 fok alatt a téli a jó stb. Állítólag az ADAC készített olyan tesztet, amiben vízen és szárazon vizsgálták a tapadási különbségeket a téli és a nyári gumik között, aminek az volt az eredménye, hogy minden szempontból jobb a nyári. Persze a havas útról nem volt szó, sem a latyakról, de azt emlegették, hogy a 4 évszakos gumi a mi éghajlatunkon tökéletes választás.

Na, pont a 4 évszakosak azok, amik minden általam olvasott eddigi tesztben meglehetősen leszerepeltek, egyedül a jégen volt a legjobb az egyik gyártó (talán a GoodYear) terméke, de amúgy normál körülmények között az is gyenge volt.

Persze értem én, hogy jól hangzik a rádióban, ha azt mondhatják, hogy ilyenkor kaszálnak a gumisok, de azért nem vagyok benne kicsit sem biztos, hogy rendesen átgondolták ezt a dolgot.

Amennyiben elérhető valahol olyan teszt, amiben ténylegesen összevetik a nyári gumikat is a télikkel, akkor légyszi írd meg, hogy hol, mert nagyon kíváncsi lettem rá.

Köszi:

Attila

Kedves Attila!

Mostanában több olyan teszt látott napvilágot, amelyben nyári, téli és négy évszakos abroncsokat hasonlítottak össze általában téli útviszonyok között. Nos, érdekes módon mindig a téli mintázatok szerepeltek a legjobban, egy-két prémium négy évszakos ugyan közel áll ezekhez, a nyáriak azonban nagyon elmaradnak tőlük. Nem lobbi ez, hanem technológia és fizika!

Kis keresgéléssel biztos találhatók ilyen jellegű tesztek a neten, például itt egy angol nyelvű, ahol a Bridgestone téli, nyári és 4 évszakos gumijait tesztelték.

Üdv:

Gumidoki

Árt a nyári guminak a téli használat?

Kedves Gumidoktor!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az okoz-e valami állapotromlást a nyári gumin, ha most télen is az van az autómon, mert elég keveset használom és csak kis utakra. Romlik-e a gumi minősége?

Köszi:

Bali

Kedves Bali!

Nem, állapotromlást nem okoz, legfeljebb balesetveszélyt…

Üdv:

Gumidoki

Kisteherautóra kisebb gumit?

Kedves Gumidoktor!

Az lenne a kérdésem, hogy ha kisteherautóm felnijére kisebb téli gumit szereltettem a gyárinál, a guminyomásnak ebben az esetben is a gyár által megadottnak kell-e lennie.

Köszönettel:

Tamás

Kedves Tamás!

Ez semmiképpen sem elfogadható, mivel - főleg egy kisteherautó esetében - nagyon fontos, hogy a gyár által kilométerek ezrei és különböző műszaki tesztek százai alatt kikísérletezett abroncsméret legyen az autón. A kerékátmérő megváltoztatása egy csomó problémát vonhat maga után, végső soron balesetveszélyes szituációkhoz is vezethet. C-s gumik esetében pedig a terhelhetőség is nagyon fontos tényező, ez is megváltozik a méretváltással.

Így ebben az esetben nem tudok mást javasolni, mint az abroncsok helyes méretre való cseréjét, addig is a kisebb abroncsba a gyári értéknél kb. 10%-kal nagyobb nyomásérték beállítását.

Üdv:

Gumidoki

Ausztriába négy évszakos jó-e?

Kedves Gumidoktor!

Ausztriában kötelező a téli gumi, de vajon elfogadják-e az intermedier gumit? És biztonságos-e?

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Ezen a linken megtalálja a kicsit több mint egy éve életbe lépett osztrák törvény leírását.

Én egyébként Ausztriába, főleg a hegyekbe a fenti törvénytől függetlenül sem indulnék el négy évszakos abroncsokkal...

Üdv:

Gumidoki

Más méretben is jó-e?

Kedves Gumidoktor!

Szeretném kikérni az ön véleményét a következő gumiválasztásnál. Kinéztem magamnak egy elég jó teszteredményekkel bíró gumiabroncsot, mégpedig a Fulda Ecocontrolt, melynek az ára is elfogadható számomra. Bár a tesztekben a 175/65 R 14 T méretet tesztelték, én a kocsimra 185/60 R 14-eseket szeretnék tenni (Fabia 1.2), ugyanis ez a méret engedélyezett.

Kérdésem az lenne, hogy ebben a méretben is olyan jó-e ez a gumi, illetve megnőne-e a kocsi fogyasztása, ha ezekre váltanék. Eddig 165/70 R 14 gumik voltak rajta (Barum Brillantis). Szóval szeretném tudni, hogy jó választás lenne-e, vagy esetleg nézzek más után.

Üdvözlettel:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Ez a - tesztelthez képest - minimálisnak mondható méretkülönbség feltehetően nem változtatja meg az adott mintázat jellemzőit és viselkedését.

De mondok én mást: ha gyárilag 165/70 R14 méret volt az autóján, ahelyett nyugodtan felszerelhető a 175/65 R14, mivel átmérőjük gyakorlatilag egyforma. Sőt, véleményem szerint jobb választás lenne, mint a 185/60 R14.

Üdv:

Gumidoki

Elég széles-e a felni?

Kedves Gumidoktor!

A terepjárómra szeretnék 255/60 R17 méretű nyári gumikat venni (Dunlop SP Sport 5000 vagy TOYO Proxes S/T). A meglévő alufelnim mérete 7,5 J x 17", a gyári gumiméret pedig 235/65 R17. A problémám az, hogy nézve a honlapjukon lévő mérettáblázatot, az általam megvásárolni szándékozott 255/60 R17 gumihoz 7,0-9,0" szélességű felnit ad meg, és tekintve az én 7,5"-os felnimet, egy kissé határesetnek érzem.

Egy ismerős gumis azt mondta telefonon (tehát nem látta sem a felnimet, sem a gumikat), hogy az én felnimre max. 235-ös gumit lehet feltenni, a 255-ös gumihoz pedig minimum 8-as felni kellene.

Mivel a fent említett gumikhoz nagyon jutányosan tudnék hozzájutni, ezért az a kérdésem, hogy feltehetem-e ezeket az én felnimre, illetve ha felteszem, akkor mi történhet a legrosszabb esetben.

Köszönettel:

Máté

Kedves Máté!

Mi itt a probléma? Megfelelő váltóméretet nézett ki, és a 7,5" széles felnije is tökéletesen alkalmas ehhez a mérethez, hiszen bőven az ajánlott (7,0"-9,0") intervallumon belül van. Véleményem szerint nem lehet semmiféle negatív hozománya ennek a kombinációnak, nyugodtan belevághat!

Üdv:

Gumidoki

Kilenc éve raktárban álló „új” gumik

Kedves Gumidoktor!

1999-ben gyártott, alábbi típusú téli gumit kínálják egy gumisnál "újonnan" raktárról:
195/65 R14 T SP W. S M2 DUNLOP 7.200 Ft/db

Nem akartak átverni, mondták, hogy 9 éves, de azt állítják, hogy ezzel is nyugodtam mehetek. Pláne hogy Dunlop és hogy akkor hogyan adnák el az újakat.

Az autóm egy Toyota Picnic (ritka) 7 személyes, akkora, mint egy Zafira. Én egyébként még évekig szeretném használni, és autópályán gyerekekkel 130 km/h körül autózom.

Ha azt tanácsolja, hajlandó vagyok elhinni, hogy ez csak a fogyasztási kényszer miatt van, hogy ne vegyünk raktározott öreg gumit. Szívesen megvenném, de tartok tőle.

Hány évesig szabad megvenni raktárról az "új" gumikat? Mi történik tulajdonképpen az öregedés alatt? Raktárba nem megy be az UV-fény, ami tudtommal károsít. A gumi nem ráncos, úgy néz ki, mintha tényleg pár éve állna csak a raktárban.

Másik kérdés: vehetek a meglévő és kapott téli gumi mellé más típusú téli gumit? Én ódzkodok ettől, de más azt mondja, hogy csak a meghajtott kerekekre tesz téli gumit, hátul nyári van. Gondolom, ennél azért jobb, ha elöl is egy pár és hátul is egy pár, de másféle téli gumi van.

Köszönettel:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Én semmiképpen nem ajánlanám a 9 éves új abroncs megvételét és használatát!

Az abroncsgyártók egységesen 6, maximum 8 éves abroncsok használatát javasolják. Az abroncsok álltukban is öregszenek, és nemcsak az UV-sugarak miatt. A levegő páratartalma és annak változása, a hőmérséklet és annak változása szintén rombolja az abroncsot felépítő anyagokat. A gumis vagy külföldről ingyen hozta el ezeket az abroncsokat, vagy nem átgondolt raktári logisztika következtében maradtak meg neki az 1999-ben gyártott abroncsok.

Ilyen szempontból mindegy tehát, hogy Ön milyen autón használná a 9 (lassan 10) éves gumikat, azok kerékre szerelése nem ajánlott!

A másik kérdésére egyértelműen az a válasz, hogy mind a négy kerékre javasolt a téli abroncs felszerelése, attól függetlenül, hogy elöl vagy hátul hajt, netán összkerekes az autó. Még az is sokkal jobb megoldás (és nem mellesleg legális is), hogy elöl és hátul különböző mintázatú, de téli abroncsokat használ. Egy a lényeg, a méretek (beleértve a terhelési és sebességindexeket) azonosak legyenek!

Üdv:

Gumidoki

Lepattogzik a festék a felniről

Kedves Gumidoktor!

A napokban kaptam egy lassú defektet, kb. 3 nap alatt engedett le teljesen. Téli gumi van alufelnire szerelve a G Astrámon. A felnik 7 évesek. Nálam 2 éve futnak télen-nyáron. A defekt javításakor láthatóvá vált, hogy a felni peremén kezd peregni az alufesték, így ott engedett el lassan a levegő. Ahogy láttam, több helyen kezdett peregni a festék.

Milyenek a kilátásaim, meddig használható még a felni? Tudom, hogy a téli só csak rontja a helyzetet, de most nincs lehetőségem venni egy garnitúra acél- vagy alufelnit.

Köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel:

Laci

Kedves Laci!

Többek között ezért sem ajánlott az alufelnik téli használata...

Egy valamit azért nem értek: azt írja, defektje volt, amit javítani kellett. Akkor miért a felni pereme engedte el a levegőt?

A helyzet azonban a fényezést tekintve egyre rosszabb lesz, a festék lepattogzása folytatódik, pláne az aktuális téli viszonyok miatt. Nem lehet megmondani sajnos, főleg látatlanban nem, hogy mikor kezd használhatatlanná válni ebben az állapotában a felni. Előbb-utóbb fényeztetni, javítani kell, ami - ha egyébként nincs baja - még mindig olcsóbb, mint egy új szett megvásárlása.

Üdv:

Gumidoki

Nagyobb abroncs kontra gyári méret

Kedves Gumidoktor!

Egy gyári állapotú Calibrám van, két éve használok rajta a gyári 195/60/14 helyett 205/55/16-os kerekeket, így alakult akkor. Most állok ismét gumivásárlás előtt, tehát van lehetőségem választani. Milyen érvek szólnak a "rendes" méretre visszatérés mellett/ellen?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Levélíró!

Minden technikai és biztonsági érv amellett szól, hogy gyári méretű abroncsokat használjon. Az autó viselkedésén, menetteljesítményén is javít egy ilyen pozitív változás. A 195/60 R14 helyett a 205/45 R16 az igazán precíz váltóméret. Ha Calibrája gyári állapotú, miért pont az abroncsok lógjanak ki a sorból?

Üdv:

Gumidoki

Lötyifejű csavar

Kedves Gumidoktor!

Az lenne a kérdésem, hogy az ún. lötyifejű csavarral mekkora eltérést lehet "korrigálni".

Köszönettel:

József

Kedves József!

Ilyenből is többféle csavar van, de általában 2 mm-t lehet plusz-mínuszban "csalni" excenteres csavarokkal. Pl. 4x100-as felnit fel lehet szerelni velük 4x98-as osztókörű agyra.

Nagyobb különbség esetén már osztókör-módosító kell.

Üdv:

Gumidoki

Acélfelni felszerelése alufelni csavarjaival

Kedves Gumidoktor!

Tavasszal vettem egy új Fabia Combi Wintert. Alufelnivel adták, és adtak hozzá téli gumit acélfelnivel.

A téli gumi felszerelését szerelőre bíztam, aki kérte tőlem az acélfelnihez való csavarokat. Mondtam, hogy én ilyet nem kaptam. A kerekeket felszerelte az alufelni csavarjaival, mondván, hogy ez is jó lesz. Nekem eddig soha nem volt alufelnim.

Kérdésem az, hogy kell-e külön csavar az alu-, illetve az acélfelnihez?

Üdv:

Ferenc

Kedves Ferenc!

A Fabia esetében valóban nem kell, a szerelő jól beszélt.

Üdv:

Gumidoki

Swift II alufelni

Kedves Gumidoktor!

A neten találtam egy garnitúra 4x100 R15 7" ET25 méretű alufelnit. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a méretet fel tudom rakni Swift II-re?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!

Nem, a Swift II-re ennél jóval nagyobb ET-számú felni kell, 7" szélesség esetén ET40-42 az ajánlott érték.

Üdv:

Gumidoki

7 colos felnire 185-ös gumi?

Kedves Gumidoktor!

Van egy 1,4-es Opel Astrám, és most vettem rá alufelnit. Félek, hogy a 195/50 R15-ös gumik a fogyasztást nagyon vészesen megnyomnák. Kérdésem, hogy a 7" széles alufelnire felszerelhető-e a 185/55 R15-ös gumi. Az internetes oldalakon több helyen hirdetnek ilyen paraméterekkel felnit és gumit egyben.

Üdv:

Norbert

Kedves Norbert!

Fizikailag felszerelhető a 185/55 R15 a 7" széles felnire, de az ajánlás az, hogy maximum 6,5" széles felnin használható biztonságosan. Én egyetértek ezzel. Nincs ám olyan nagy különbség a 185 és 195 szélességű abroncsok között fogyasztás tekintetében!

Üdv:

Gumidoki

Hajszálrepedések az abroncs oldalfalán

Kedves Gumidoktor!

Az autóm 6 éves, 3 éve vettem használtan. Ugyanazok a gumik vannak rajta azóta is (225/70/16). Még biztonságosan mélyek a barázdák, és szép egyenletesen kopnak a futófelületek is, de a gumiköpeny oldalán vékonyka, pár mm hosszú repedések jelentek meg. Ettől még biztonságos? Most már késő ápolni a felületét? Kell vennem egy teljes új garnitúrát?

Köszönöm a választ.

Üdvözlettel:

Antal

Kedves Antal!

Ha ezek az abroncsok még a gyárban kerültek az autóra, akkor 6-7 évesek, ami már komoly kornak számít egy abroncsnál. A pontos gyártási idő egyébként az abroncs oldalfalán található DOT-számból derül ki egyértelműen.

Ha valóban ilyen idősek a gumik, akkor - profilmélységtől függetlenül - 1-2 éven belül lecserélendők. Az oldalfal megfelelő gumiápolóval való kezelése egyébként sohasem árt.

Üdv:

Gumidoki

Mekkora legyen a guminyomás?

Kedves Gumidoktor!

Nemrég vásároltam egy 2004-es BMW 530d-t, 225/45 R18-as Dunlop gumik vannak a gépen, és szeretném megtudni a megfelelő légnyomás értékét. Az autó nincs leterhelve, egyedül utazom benne.

Másik kérdésem pedig, hogy 16 colos kereket fel tudok-e tenni erre az autóra?

Kösz a segítséget:

Roli

Kedves Roli!

Az abroncsokba szükséges nyomás értéke nem a méretétől függ, azt minden esetben az adott autó gyártója határozza meg, írja elő. A megfelelő értékeket tehát az autó használati utasításában, illetve a karosszérián elhelyezett matricákból tudhatja meg.

Az 530d-re kiviteltől függően (alapvetően a fékek mérete határozza meg) szerelhető 16"-os kerék, 205/60 R16-os, illetve 225/55 R16 méretű abroncsokkal.

Üdv:

Gumidoki

Szétszakadt a gumi 180-nál

Kedves Gumidoktor!

Segítségedet kérném az alábbiakban. Vásároltam 4 db használt, de kifogástalan kinézetű Michelin Alpine Pilot téli gumit. Nem vagyok szakértő, de láttam már jó pár téli gumit, ennek ránézésre kifogástalan volt az állapota, látszott rajta, hogy max. 1-2 ezer kilométert mehettek vele. Most hétvégén az M3-ason 180-nál a jobb elsőben volt egy durrdefektem, amit hál’ istennek simán megúsztunk. A felni két peremén rajta maradtak a gumi foszlányai, illetve maga a gumi egy darabban simán kézzel levehető volt a felniről (vagyis a köpeny a felnin és maga a futófelület, ami leszakadt, bár egyben maradt).

Kérdésem az lenne, hogy ezt a szakadást okozhatta-e az, hogy berhelt volt a gumi előzőleg (egy barátom szerint ezt hívják futózott guminak, bár nem biztos benne), amiről nem tájékoztatott a gumis, vagy ez egy sima "megtörténhet" eset.

Másik kérdésem, hogy mivel az eset miatt a többi gumiban is elvesztettem a hitemet, volna-e esetleg lehetőség bevizsgálni őket, hogy rendben vannak-e, nincs-e bajuk.

Köszönöm:

E.

Kedves E!

Nagy sebességnél bekövetkező hirtelen nyomásvesztés következményeként mire álló helyzetbe kerül az autó, az abroncs oldalfala elnyíródik. Ez még nem jelenti azt, hogy futózott volt az abroncs. Lehet, hogy egy "egyszerű" defektről van szó. Látatlanban természetesen lehetetlen pontos diagnózist felállítani…

Az abroncsok bevizsgálását kérheti a Michelin hazai képviseleténél, de mivel használtan vette azokat, vélhetően nem fognak tudni garanciális szempontból foglalkozni az üggyel.

Nekem egyébként éppen az ilyen kérdőjeles esetek miatt vannak fenntartásaim a használt abroncsok vásárlásával kapcsolatban…

Üdv:

Gumidoki

Kötelező téli gumi Ausztriában

Kedves Gumidoktor!

A jelölésekkel és az előírásokkal csak részben vagyok tisztában. Van ugye M+S (mud and snow) jelölésű gumi, és van hópihés. Melyik milyen? (Az M+S négy évszakos, a hópihés téli? Vagy mindkettő téli?) Ausztriában 2008. november 1-től 2009. április 15-ig havas vagy jeges útviszonyok között kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata.

Vajon milyen jelölésű gumit kívánnak az autón látni osztrák barátaink, hogy elkerüljük a 35-5000 euróig terjedő büntetést?

Előre is köszi:

Gábor

Kedves Gábor!

Az M+S és a hópihe piktogram együttes megléte jelzi az abroncs téli jellegét. November elsejétől következő év április 15-ig ilyen abroncs kell legyen az autóján Ausztriában.

Üdv:

Gumidoki

Eltérő sebességindexű gumi egy tengelyen

Kedves Gumidoktor!

H sebességi indexű sérült téli gumimat csak V sebességi indexűvel tudom pótolni! (Méret, mintázat, gyártó és modell teljesen megegyezik.) Kérdésem: okoz-e ez bármi problémát (menetjellemzők, félrehúzás stb.)?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Igen, okozhat. A különböző sebességindexű abroncsok ugyanis sokszor a szerkezetükben és anyagminőségben sem egyformák. Emiatt bekövetkezhet elhúzás, kopáskülönbség, de akár érezhető viselkedésbeli különbség is tetten érhető két ilyen azonos tengelyre szerelt abroncs tekintetében.

Üdv:

Gumidoki