Gumidoktor Gumidoktor

Szabálytalan, ha a pótkerék más méretű, mintázatú?

Kedves Gumidoktor!

Megbüntethet-e a rendőr, amennyiben a pótkerék anyaga, mintázata és mérete nem egyezik meg a kocsin fent levő kerekekével? A kocsin 13"-os alufelni van, a pótkerék pedig 14"-os lemezfelni, másmilyen mintázattal.

Válaszát előre is köszönöm:

Márk

Kedves Márk!

Rövid válaszom: nem.

Üdv:

Gumidoki

Kishaszonjármű-gumi minimális profilmélysége

Kedves Gumidoktor!

Peugeot Partner típusú kishaszonjármű esetén mekkora a törvényileg előírt minimális profilmélység?

Köszi:

Tamás

Kedves Tamás!

Minden személygépkocsi, kisteherautó és 4x4 autó esetén 1,6 mm a még használható minimális profilmélység. Azt azonban Ön is tudja, én is tudom, hogy ezt nem érdemes kivárni, 2,5-3 mm-es profilmélységnél már javasolt a gumicsere.

Üdv:

Gumidoki

Eltérő évjárat, eltérő mintázat

Kedves Gumidoktor!

Tavaly cseréltem a négy kerékből kettőn a nyári gumit (Michelin Pilot Exalto 225/45/R17 94V). Sajnos idén is cserélnem kellene a másik kettőt, viszont már nem lehet kapni az előző évjáratot. Aszimmetrikus gumiknál megengedhető, hogy elöl és hátul más évjárat (így esetleg más mintázat, anyag) legyen? Vagy mindet azonosra kéne cserélni?

Köszönöm előre is a választ!

Kedves Levélíró!

Az előírás szerint egy tengelyen kell azonos gumiknak lenniük, az első és hátsó tengelyen nem. Ez a szabály független attól, hogy szimmetrikus, aszimmetrikus, vagy éppen forgásirányos mintázatról van szó. Természetesen bármilyen mintázatot is választ, annak meg kell felelnie méretben az autó "igényeinek".

Üdv:

Gumidoki

A Bridgestone-t vagy a Michelint válasszam?

Kedves Gumidoktor!

Mazda5-re vennék nyári gumit 195/65/15 méretben. Két márkát néztem ki, a Bridgeston Turanza ER300 vagy a Michelin Energy Saver jöhet szóba. Ebben a méretben melyik lenne a jobb választás? Valóban többet bír a Michelin, és valóban biztonságosabb a Bridgestone? Az ADAC-tesztek alapján gondolom.

Más kérdés. Milyen garancia van az új autóknál a gumiköpenyre? Nekem kb. 20 000 km után két gumiabroncs lett vászonszakadásos. A gyakorlatban nem bírt ki egy évet, de mivel téli gumit is használok, nem jött elő a hiba egy éven belül.

Várom megtisztelő válaszukat.

Tisztelettel:

Péter

Kedves Péter!

Igen, nagyjából úgy van, ahogy írta, a Michelin várhatóan többet fog futni, a Bridgestone-nak viszont a menetteljesítményei jobbak.

A garancia tekintetében pedig érdeklődjön a vásárlás helyén, de a prémium abroncsgyártók általában több év garanciát adnak termékeikre. Ha megsérül az abroncs, az természetesen nem garanciális ügy…

Üdv:

Gumidoki

Maxima QX-re Pirelli P6 vagy P7?

Kedves Gumidoktor!

Mi a jelentős különbség a P6 és a P7 között? Maxima QX 2.0 autóra kellene, fontos a minőség, de a fogyasztás és a zaj mérséklése sem elhanyagolható. 195/65 R15 vagy 205/65 R15?

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A P6 komfortosabb szimmetrikus, a P7 sportosabb aszimmetrikus mintázat. A zajkomfortjuk és gazdaságosságuk közel azonos, magas szinten van. A Maxima QX-nek pedig 2000. márciusig a 195/65 R15, utána pedig a 205/65 R15 volt a gyári szerelése.

Üdv:

Gumidoki

Vectra kerékagy-osztóköre

Kedves Gumidoktor!

2000-es évjáratú, 4 ajtós, B Vectrám van, de nem tudom megállapítani, hogy mekkora a kerékagyfuratok osztóköre. Néztem a lemezfelnin, hátha azon rajta van, de sajnos nincsen. 5 csavaros amúgy.

Másik kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ha mondjuk 110-es, akkor a 108-as, 112-es is gond nélkül felmegy rá? Az ET-szám 49. Meddig mehetek le biztonsággal? Mi a minimum ET szám? 49-es alufelnit nem is találtam sehol (Automaxnál néztem).

A válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Balázs

Kedves Balázs!

A Vectra B ötcsavaros kerékagyának osztóköre 5x110, középfurata pedig 65 mm.

Az ET-szám a felni szélességének függvényében változik. Ha a gyárinál szélesebb felnit szeretne, akkor az ET is kisebb kell legyen. Pl. 7,0" szélességnél 38-40.

Üdv:

Gumidoki

Gumi extrém és utcai felhasználásra

Kedves Gumidoktor!

A 220 LE-s autómra szeretnék speciális gumit. Az autó orrmotoros, fronthajtásos, és gyakran indulok vele gyorsulási versenyen. Max. 235/40 R17-es gumi fér el elöl, de amit korábban ajánlottak (Yokohama Parada), nem létezik ebben a méretben. Ön mit ajánl ilyen mérettartományban extrém, de ugyanakkor hétköznapi felhasználásra is?

Üdv:

Ádám

Kedves Ádám!

Ajánlom figyelmébe a Yokohama AS01-et, a Toyo Proxes T1-R-t vagy a Pirelli Pzero Nero-t. Lehet és érdemes játszani a nyomásértékekkel is! Ha extrémebb irányba akar elmenni, akkor a Toyo R1-R vagy R888 is szóba jöhet. Bár ezeket nagyon korlátozottan ajánlom csak közúti használatra.

Üdv:

Gumidoki

Érdemes-e aszimmetrikus mintázatú gumit venni?

Kedves Gumidoktor!

Mi a lényege (és főleg az előnye) az aszimmetrikus abroncsmintázatnak, vagy van-e egyáltalán bármi olyan tulajdonságuk az ilyen gumiknak, ami miatt érdemes ilyet venni? Nekem most ilyen van a kocsimon, Pirelli Cinturato 175/65/14-es méretben.

Üdvözlettel:

Nolle

Kedves Nolle!

A gyártók egyre gyakrabban "nyúlnak" az aszimmetrikus mintázat-dizájnhoz. Egyértelmű előnye a forgásirányos mintázatokhoz képest, hogy sokkal kevésbé hajlamos a rendellenes (pl. fűrészfogas) kopásra. Ezenkívül minden egyes mintaelemnek megvan a maga szerepe, van, amelyik az iránytartásért,van, amelyik a vízkiszorításért, van, amelyik a stabilitásért felelős, aztán van olyan, amelyik a hajtó- és fékerő minél hatékonyabb útra vitelében jeleskedik. Az aszimmetrikus mintázatoknak nincs forgásirányuk (illetve csak nagyon speciális esetben, pl. a versenygumiknál), viszont van külső és belső oldaluk. Felszereléskor erre oda kell figyelni.

A Pirelli Cinturato P4 tulajdonságaiban és viselkedésében magában hordozza az aszimmetrikus dizájn minden előnyét.

Üdv:

Gumidoki

Astrára Dunlop, Kumho vagy Falken?

Kedves Gumidoktor!

Nem tudok dönteni, melyik lenne jobb, egy Astra H kombira:
Dunlop SP Sport 3000 A, Kumho Solus KH17 vagy Falken ZE912. Megköszönnék egy kis szakmai segítséget.

Üdv:

VJG

Kedves VJG!

Ezek mind jó mintázatok, véleményem szerint tudásban sincs igazán markáns különbség köztük. Talán a Kumho - Falken - Dunlop sorrendet állítanám fel közöttük…

Üdv:

Gumidoki

Téli méret, nyári méret − mi a különbség?

Kedves Gumidoktor!

Jelenleg 195/60/15 nyári és 185/65/15 téli gumik vannak az Astra G kocsimon. A nyári gumit szeretném lecserélni, fontos-e megtartanom a jelenlegi méretet, vagy választhatok a téli mérettel megegyezőt? A kocsit ilyen gumikkal vásároltam. Egyáltalán mi a jelentősége a különbségnek?

Köszönettel:

Mariann

Kedves Mariann!

Mindkét méret megfelelő a G Astrára. Ha szimpatikusabb, válassza nyárra is a 185/65 R15 méretet! Ennek előnye a 195/60 R15 mérethez képest az, hogy komfortosabb, kisebb tömegű és főleg légellenállású, következésképpen mérsékeltebb vele a fogyasztás, a kormányzás is könnyebb. Hátránya, hogy kevésbé stabil vele az autó. A felsorolt méretekből adódó különbségek azonban nem annyira szignifikánsak, csupán érzékelhetők.

Üdv:

Gumidoki

Peres gumi rázza a kormányt?

Kedves Gumidoktor!

Most szereltem át a nyári gumit-felnit a Focusomra (195/55 R15 Fulda és könnyűfém felni). Ki van centrírozva, és 110-140 között rázza a kormányt. A gumit(új) és a felnit (5000 km volt benne, és nem volt megütve) is tavaly vettem, és ugyanez a hiba fennállt, igaz, nem mindig. Most is előfordul, hogy nem ráz, de utána megint elkezdi, ha az útfelület változik az autópályán. Valójában többet ráz, mint nem. Már a gumikat is megcseréltem (elsőt a hátsóval), és ugyanazt csinálta. A téli gumival (195/60 R 15 Michelin) és lemezfelnivel nem csinálta.

Lehet, hogy a peres gumi miatt van?

Kedves Érdeklődő!

Egy peres guminak sem szabad ráznia a kormányt. Centrírozógépre szerelve és megpörgetve a kerekeket látszik, hogy deformálódtak-e a gumik vagy a felnik. Egyébként az eléggé elképzelhetetlen, hogy hol ráz, hol pedig nem…

Amúgy miért nem a gyári méretet, a 195/60 R15-öt választotta nyárra is? A Focusoknak nagyon jó a futóművük, de érzékeny. Még az is lehet, hogy a méreteltérés miatt jön elő ez a jelenség…

Üdv:

Gumidoki

25 ezerrel jobb a Michelin?

Kedves Gumidoktor!

Új gumit keresek 195/60 R15 88V méretben. A Fulda kb. 25 ezerrel olcsóbb, mint a Michelin. Behozhatja ezt a Michelin a hosszabb élettartammal és kisebb gördülési ellenállással? Ön melyiket javasolja?

Kedves Levélíró!

Szerintem ez a különbség − ebben a méretben − nem indokolt. A Fulda ráadásul a GoodYear másodmárkájaként jól sikerült mintázatokat gyárt az utóbbi időben.

Azért az becsapós lehet, ha listaárakat hasonlítunk egymáshoz, hiszen a mai gumiabroncspiacon lehetetlen listaáron értékesíteni. A kereskedők által kínált akciós árakat érdemes összevetni egymással.

Üdv:

Gumidoki

Sebességindex miatt perelni?

Kedves Gumidoktor!

A sebességindex azt jelenti, hogy a megjelölt sebességig vállal a gyártó garanciát? Ha pl. egy 82T (190) sebességindexű gumival 189 km/h-s sebességnél durrdefektet kapok, akkor beperelhetem a gyártót, amennyiben bebizonyosodik, hogy csakis és kizárólag a gumi a hibás?

Kedves Levélíró!

Ennél azért árnyaltabb a helyzet…

A gumiabroncs terhelhetősége, maximális sebessége és a benne lévő nyomás szoros összefüggésben van egymással. A közlekedésműszaki hatóságok az adott típusú gépjármű bevizsgálásakor megadják az eredetileg felszerelt és a jármű jellemzőinek megfelelő abroncsok sebességkódját és terhelési indexét. A méretet, a sebességindexet és a terhelési indexet a jármű konstruktőre határozta meg (és a gyártója hagyja jóvá) a maximális biztonság, vezetési élvezet és kényelem érdekében.

A sebességindex nemcsak az abroncs használhatóságának felső sebességhatárát jelzi, hanem egyúttal egy olyan, kényszerítő körülményekkel szembeni ellenállási index is, amely a biztonság, a teljesítmény és a viselkedés közötti legoptimálisabb kompromisszumnak felel meg.

De ha például kihasználja az abroncs maximális terhelhetőségét, akkor nem közlekedhet vele az abroncs elméleti maximális sebességén… Szóval vannak itt finomságok, de ez a gyakorlatban igen ritkán szokott gondot jelenteni.

Üdv:

Gumidoki

Mekkora legyen a gumik nyomása?

Kedves Gumidoktor!

1998-as Daewoo Lanost vásároltam, és nem tudom, milyen guminyomást állítsak be. Kérem, segítsen.

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A helyes nyomásértékek tekintetében sajnos nem tudok nyilatkozni, mert azt minden esetben az autó gyártója határozza meg az adott típus adott gyári abroncsaira. Ezeket az értékeket a jármű használati utasításából, vagy a karosszérián (pl. ajtónyílás, kesztyűtartó, tankfedél stb.) elhelyezett matricákból tudhatja meg. Ha ezek nincsenek már meg, keresgéljen a neten, vagy érdeklődjön valamelyik Chevrolet-márkaszervizben!

Üdv:

Gumidoki

Elég-e két hasonló mintázatú gumi azonos tengelyen?

Kedves Gumidoktor!

Defekt miatt van az autómon egy TOYO Proxes T1R, ami mellé szeretnék venni még egyet, hogy szabályos legyek és a biztonságérzetemet is növeljem. A gondom, hogy 205/55-ös méretben nagyon drága a gumi, és egy Wanli S1088-cal szeretném megúszni, aminek nagyon hasonló a mintázata.

A kérdésem, hogy be merjem ezt vállalni egyáltalán. Van-e jelentősége a hasonló mintázatnak?

Előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!

A hasonlóság itt sajnos nem elég. A két abroncs egyéb tulajdonságai (keverék, gördülési ellenállás, vízkiszorítás, fékút, oldaltartás stb...) ráadásul még csak nem is hasonlóak egymással. Azonos tengelyen csak ugyanolyan mintázat lehet felszerelve, ez alapszabály. Így az Ön megoldása nem járható út…

Üdv:

Gumidoki

Használhatok-e osztókör-módosító csavart?

Kedves Gumidoktor!

A véleményét szeretném megkérdezni az osztókör-modosító csavarokról.

Van egy Citroën Evasionom, aminek 5x98-as az osztóköre, de az ilyen méretű alufelnikből elég kicsi a választék. Viszont az 5x100-asból már jóval bőségesebb. Hallottam, hogy ilyen esetben az osztókör-módosító csavar megoldás lehet. Egyesek helyeslik, mások viszont nem javasolják.

Önnek mi erről a véleménye?

Köszönöm:

Tibi

Kedves Tibi!

Az excenteres, vagy más néven mozgó fejű csavarokkal az ilyen kis osztókör-kerékagy különbségek biztonsággal áthidalhatók.

Üdv:

Gumidoki

Milyen a Falken gumi?

Kedves Gumidoktor!

A Falken FK 452 és a ZE 912 milyen gumikategóriának számít? Az automax.hu oldalán, az Autógumi tanácsadó című rovatban olvastam egy olyan osztályozást, miszerint a Falken márka alsó kategóriás gumi. Ha személygépkocsira halk és tartós, alacsony gördülési ellenállású gumikat (205/55 R16-os méretben)szeretnék, akkor ön mit javasolna?

Köszönettel:

Csaba

Kedves Csaba!

A magam részéről a Falkent az alsó-középkategóriába sorolnám. Szerintem egy jó ár-érték aránnyal bíró márka. Ha igazán alacsony gördülési ellenállású mintázatot keres a 205/55 R16 méretben, akkor pl. a Pirelli P6 Cinturatót vagy a Michelin Energy Savert ajánlom figyelmébe.

Üdv:

Gumidoki

Lyukosztás-összehasonlítás

Kedves Gumidoktor!

Érdeklődnék, hogy tud-e olyan oldal mondani, ahol a különböző autótípusokhoz tartozó felnik lyukosztása táblázatos formában (egymással összehasonlítható módon) megtalálható.

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Sokat keresgéltem ezt a neten én is, de pont ilyet sajnos nem találtam. Ezt a linket tudom egyedül e témában elküldeni önnek.

Üdv:

Gumidoki

Megane-ra nagyobb ET-számú felni

Kedves Gumidoktor!

Olvastam korábbi cikkeit az ET-szám eltérésével kapcsolatban, nagyon hasznosnak találom az oldalát. Nekem egy 2001-es évjáratú Renault Megane Break típúsú autóm van. Információm szerint a gyári mérete 5,5X14 4X100X60 ET36.

Találtam egy céget, akik igen kedvező áron tudnak garanciával felújított lemezfelnit adni. A kérdésem az lenne, hogy az autóra felrakható-e a következő szintén felújított Renault felni: 14" ET42, 4x100. Megengedett-e a 6 mm eltérés, illetve ennek milyen hatási lehetnek a futóműre nézve?

Köszönettel:

András

Kedves András!

Az ET-szám vagy besajtolási mélység a felni függőleges felezési síkjának és kerékagyra való felfekvési síkjának mm-ben mért távolsága. Minél kisebb az ET-érték, annál kijjebb jön a kerék a kerékjáratból. A keréknek befelé nincs igazán helye terjeszkedni, úgyhogy ez a 6 mm lehet, hogy pont elég ahhoz, hogy valamihez a kerék belül hozzáérjen. Ezt csak és kizárólag úgy tudja megállapítani, hogy felpróbálja a kérdéses felnit az autóra. Mindezt lehetőleg az első keréken tegye, és mindkét irányba kitekert kormánnyal ellenőrizze, hogy hozzáér-e valamihez a kerék úgy, hogy az autó súlya is rajta van!

Üdv:

Gumidoki

Sportos, jól tapadó gumit szeretnék

Kedves Gumidoktor!

2.4 JTD 156-osomra szeretnék a gyári méretű 205/55/16R Toyo R888 gumit szerelni. Szeretek sportosan vezetni, szeretnék nagyobb tapadást elérni. Az autó orrnehéz, eléggé hajlanak elöl a gumik oldalfalai, ezt szeretném kiküszöbölni ezzel az abronccsal. Ön szerint jó választás ez a típus?

Meghoznám azt a kompromisszumot is, hogy nedves úton kevésbé nyújt többletet a gumi. A korábban próbált Bridgestone Potenza re050a nem hozta meg a várt eredményt.

Várom válaszát:

László

Kedves László!

Mindennapos használatra nem javaslom az R888-at, az ugyanis közelebb áll a versenygumikhoz, mint az utcaiakhoz. Csak teljesen száraz aszfalton és melegben érezné az előnyeit, de várható futásteljesítménye jóval kisebb lenne, mint pl. a Bridgestone-é volt.

Ha igazán sportos viselkedést szeretne, válassza például a Pirelli PZero Nerót!

Üdv:

Gumidoki

Hankook vagy Michelin

Kedves Gumidoktor!

Tavasszal tervezem lecserélni Toyota Corollámon a gumiabroncsokat. Melyik gumit válasszam: Michelin Energy Saver 195/60/15, vagy Hankook Ventus Prime 195/60/15?

Éves szinten 25 000 kilométert megyek, többnyire rossz minőségű utakon. A gumikra darabonként 15-20 ezer forintot szánok. Számomra legfontosabb a biztonság, majd a tartósság.

Válaszod köszönöm.

Kedves Levélíró!

Kérdése olyan, mintha egy Porschét és egy Volkswagent kellene összehasonlítanom… Egyértelműen és minden szempontból jobb abroncs a Michelin. A kérdés, hogy mennyi köztük az árkülönbség.

Üdv:

Gumidoki

Mi az az MFS?

Kedves Gumidoktor!

Az autómhoz kerestem nyári gumit, és a Falken ZE912-re esett a választásom. Ebből létezik 195/55 R15 85 H MFS és 195/55 R15 85 V. Azt tudom, hogy a H az 210 km/h-ig, míg a V 240 km/h-ig megfelelő, de mi az az MFS?

Várom válaszát!

Kedves Érdeklődő!

Erre a kérdésre még a Falken hazai importőre sem tudott egyértelmű választ adni… Az MFS jelölés egyébként a Continental abroncsoknál a peremvédős kivitelt jelöli, tehát gyanús, hogy itt is erről lehet szó…

Üdv:

Gumidoki

Avon Tyre milyen?

Kedves Gumidoktor!

Van egy öregecske Daihatsum, amire most készülök venni egy használt Avon abroncsot. A kérdésem az lenne, hogy mi a véleménye a márkáról, én ugyanis nem nagyon ismerem.

Köszönettel:

Attila

Kedves Attila!

Az Avon egy tradicionális brit márka, ma a Cooper Tyre and Rubber Company tagja. Nálunk nem igazán ismert, de kiegyensúlyozott, megbízható termékei vannak. Véleményem szerint az ismert prémiumgyártók erősebb másodmárkáival van egy színvonalon.

Üdv:

Gumidoki

Haszongépjárműre személyautó-gumi?

Kedves Gumidoktor!

Egy Vitót személyautóként használunk, ez még 5 személyes, de teherautónak vizsgáztatva. Azt szeretném megtudni, rakhatok-e rá a gyár által javasolt 215/65 R15 méretű, de nem C jelzésű gumit?

Köszönöm a segítségét!

Kedves Érdeklődő!

Tudtommal tehergépkocsinak vizsgáztatott autóra C-s abroncs a kötelező.

Üdv:

Gumidoki

Kisebb osztókörű felni Polóra

Kedves Gumidoktor!

Kérdésem a következő lenne: WV Polómra, ami 4x108-as osztókörrel van ellátva, kaptam egy ajándék felnit 4x100-as lyukosztással. Felrakhatom ezt így is, ha felmegy, vagy milyen lehetőségeim vannak, hogy használni tudjam őket?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:

Gabesz

Kedves Gabesz!

Rossz hírem van, ez a felni nem szerelhető fel az autójára. Próbálja meg elcserélni egy Polóhoz illő méretűre! Esetleg az osztókör-módosító jöhet még szóba, de én ezt a megoldást nem igazán szívlelem...

Üdv:

Gumidoki

KeresésKeresés

IndapassIndapass