2016. március 30., 06:52 Módosítva: 2016.03.31 08:47
24
Jó reggelt kívánunk március 30-án, szerdán, Zalán névnapján. Ma – ahogy a hét hátralévő részében is – változóan felhős időre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel, és egyre kellemesebb hőmérsékleti értékekkel. Nincs már ráadásul túl messze a péntek sem: a hét utolsó munkanapjáig mindössze kettőt kell aludni. Addig is szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, és vágjunk bele: itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Gyermekéleteket menthet az a találmány, amelyet néhány lelkes édesapa hozott össze. A Sense-A-Life attól óvhatja meg a kicsiket, hogy szüleik az átforrósodó autóban hagyják őket. Sajnos szinte minden évben hallani ilyen esetekről, de egy viszonylag egyszerű megoldásnak köszönhetően csökkenhet a tragédiák száma. A rendszer lényegében a légzsákok ülésfoglaltság-érzékelőjének mintájára működik. Egy érzékelő figyeli a sofőr ülését, egy pedig a gyerekülést. Ha az autóvezető kiszáll, de a gyerekülésben továbbra is ülnek, akkor egy üzenet érkezik a szülő okostelefonjára. (worldcarfans)

Sense A Life from Masud Rana Hossain on Vimeo.

  • Elkészült az egymilliomodik példány a harmadik generációs Škoda Octaviából. A jubileumi példány egy Octavia Scout, fehér fényezéssel, amelyet a hazai üzemben Mladá Boleslavban szereltek össze. Ha az eredeti, ötvenes-hatvanas évekbeli Octaviát nem számoljuk, akkor a három generációból 1996 óta összesen több mint ötmilliót gyártottak. (worldcarfans)

  • Lamborghini Venenót venne, de a múltkori eladó példány 11 millió eurós árát soknak találta? Akkor bizony itt a lehetőség: mindössze hétmillióért vihető haza egy másik Veneno. A sportkocsiból csupán három darab készült, érdekes módon ezek közül kettőt most néhány héten belül kínálnak eladásra. Csak hogy forintban is legyen fogalmunk a nagy különbségről: 3,5 milliárd helyett 2,2 milliárdért találhat új gazdára az autó. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 29., 08:10 Módosítva: 2016.03.30 10:47
120

A hétfőn az sem sokat segít, ha épp keddre esik, ráadásul az idő is elromlik: eleinte a Dunántúlon, később keleten kell számítani esőre, a hőmérséklet pedig 13 és 19 fok között alakul. Ne felejtsék felköszönteni Auguszta nevű ismerőseiket névnapjuk alkalmából, és ha esetleg jóban vannak Terence Hillel, akkor neki is kívánjanak boldog születésnapot. Szintén ezen a napon született minden magyar aranyköpések atyja, Rejtő Jenő is, és érdekes történelmi tény, hogy 1964-ben ezen a napon bocsájtották vízre az első francia atomtengerealattjárót, a Redoutable-t. Tizenhat nukleáris robbanófejet hordozott a fedélzetén, erre az örömteli eseményre pedig csak egy zenével emlékezhetünk: The ink Spots - I Don't want to set the world on fire.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 25., 08:26 Módosítva: 2016.03.28 07:28
53
Szép reggelt március 25-én, az Irének, Íriszek, Cézárok és Hembertek neve napján. Bár felhő ma sem lesz sok az égen, ez még mindig nem lesz egy meleg tavaszi nap: maximum tíz fok várható az ország nagy részén. Ma lenne 117 éves Burt Munro, Új-Zéland különc motoros rekordere, akinek életét Anthony Hopkins dolgozta fel magas szinten Roger Donaldson filmjében, az A leggyorsabb indiánban. Ha már Új-Zéland - szóljon napindítónak a 1970-es évek méltatlanul ismeretlen aucklandi rockbandája, a Ticket Country High-ja.

Hírsaláta

  • Már a beszállítók is sztrájkhangulatban? A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint általános az elégedetlenség az autóiparban. László Zoltán a Népszabadságnak nyilatkozva közölte: az Audin kívül három vállalatnál alakult ki sztrájkközeli helyzet a nem megfelelő bérjuttatások miatt. A napilap pénteki számában az alelnök a cégeket nem kívánta megnevezni, de annyit elmondott, hogy kettő dunántúli autóipari beszállító. A Népszabadság úgy tudja, az Audinál már meg is alakították a sztrájkbizottságot, amelyhez ötezer alkalmazott csatlakozott. A szakszervezeti vezető az elégedetlenséget az idei, gyengének tartott országos bérajánlással, az egyre általánosabb szakemberhiánnyal, illetve annak következményeivel magyarázta. Elmondta, egyre általánosabb, hogy a jobb feltételeket kínáló szlovákiai vállalatokhoz járnak át dolgozni a magyar munkavállalók. (MTI)
  • Visszakerülhet a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő. A február 17-én a legnagyobb csendben törölt passzus áprilisban lépett volna hatályba, de egy előterjesztés szerint erről újra tárgyalna a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés szerint a gépkocsijával parkoló mentesül a törvényben meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő és a várakozási díjfizetést a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja. (Index.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még

Bemutatták a legerősebb Nissant

2016. március 24., 08:39 Módosítva: 2016.03.25 08:28
148
Gábor napján, öt fokos kinti hőmérséklet mellett kezdődik a mai Hidegindító. Március 24. van, amely világszerte a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja. 1992-ben ezen a napon szűnt meg a vízumkényszer Magyarország és az NSZK közt, hét évvel később a NATO bombázni kezdte Belgrádot, 2008-ban pedig Bután is demokráciává vált, története első demokratikus választásai után. A nap szülötte Kiss János honvéd tábornok és a Nena művésznéven ismert német popénekesnő, akitől most nem a 99 luftballont hallgatjuk meg, hanem egy későbbi slágert, amelyet Kim Wylde-dal közösen adnak elő.

Autóipari hírsaláta

Az éppen most zajló New York Auto Show-n mutatta be a Toyota a negyedik generációs Toyota Prius, konnektorról is tölthető (plug-in hibrid) változatát, amelyet arrafelé csak Prius Prime-nak neveznek.

Az autó nemcsak korrekt, 35 kilométeres villanyos hatótávval és 1,4 liter/100 km vegyes fogyasztással, illetve akár 1000 kilométeres elméleti összhatótávval kecsegtet, de alaposan átszabták az orrát, ahová most a Bugatti Chironéhoz hasonló ledes fényszórócsoport került. A szuper lapos hűtőnyílás lezárul, ha nincs szükség a menetszélre, ráadásul a Prime fara is új, sokkal emészthetőbb, vízszintesen elnyújtott zárófények kerültek rá. A beltérben a kifejezetten a plug-inbe szabott 11,6 colos érintőképernyő a domináns, és az autó bizonyos funkcióit (például a töltési folyamat állását) mobiltelefonos app segítségével is követhetjük. Ez egy kicsit teslás, de nagyon is racionális ötletnek tűnik egy hálózatról tölthető autó esetében. (Autonews)

Szintén New Yorkban mutatták be a 2007-óta kevés változtatással gyártott Nissan GT-R utódját. Az autó teljesen új, hangsúlyosabb orr részt, a nagy tempónál szükséges leszorítóerőt fokozó motorháztetőt, szélesebb küszöböket és kapott. Motorja alapvetően ugyanaz a 3,8 literes, V6-os turbómotor, amely az első generációban, de rengeteg ponton továbbfejlesztették. Most 565 lóerő a legnagyobb teljesítménye és 633 newtonméter a legnagyobb forgatónyomatéka, és teljesen új, hatfokozatú, dupla kuplungos váltót kapcsoltak hozzá. Később nyilván az új GT-R-ből is készül még keményebb, Nismo változat, de erről egyelőre nem ír a tengeren túli sajtó. Érdekesség még, hogy az átdolgozott kipufogórendszer mennydörgése gombnyomással visszafogható, így 3000 fordulat alatt szomszédbarát lesz a Nissan. Az utastérben kevesebb a kapcsoló, több funkciót vezérelhetünk a nagyméretű tabletről, csökkent a menetzaj, kényelmesebb a sportautózás. Az autó ára Amerikában körülbelül 29 millió forint lesz. (Autonews)

Nissan Juke-méretű apró hobbiterepjárót mutat be hamarosan a Seat, amely a nemrég bemutatott Ateca kistestvére lehet. Valószínű, hogy a nagy iramban bővülő szegmensbe érkező mini-SUV is ugyanúgy a Volkswagen-féle MQB platformra épül majd, mint megannyi hasonló modell a konszernen belül, a megjelenésére azonban a jövő évig várnunk kell. Akkor kezdik majd az egyelőre ismeretlen nevű Seat gyártását a márka spanyolországi Martorellben található gyárában. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 23., 08:17 Módosítva: 2016.03.24 09:55
48

Emőkék neve napján, március 23-án köszönti önöket a Hidegindító, a legjobb adalék a reggeli kávé mellé. Napok óta folyamatosan napsütésre ébredünk, de ma az előrejelzések szerint megszakad a sor, és felhős, szűrt fényes égboltra számíthatunk. Délen előfordulhat csapadék, és megélénkül a szél is, a napi átlagos hőmérséklet 7 és 12 fok körül alakul. Talán kicsit túljátszott már, de a tegnap Brüsszelben történtek után ma nem szólhat más a Hidegindítóban, mint az Imagine. Szöveggel, úgy hátha többet mond:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 22., 06:35 Módosítva: 2016.03.23 08:19
44
Jó reggelt kívánunk március 22-én, kedden, Beáta, Izolda és Lea névnapján, a víz világnapján. Ma – ahogy a hét hátralévő részében is – változóan felhős időre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel. Már csak hármat kell aludni, és itt a péntek, a hét utolsó munkanapja, úgyhogy fel a fejjel. Most gyorsan szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, és vágjunk bele: itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Megelőzné riválisait és szövetségeseit is a Toyota. A japán autógyártó már 2017-re minden autójában alapfelszereltséggé tenné az automata vészféket. A közelmúltban egyébként ők is csatlakoztak ahhoz a tíz gyártót tömörítő megállapodáshoz, amelynek tagjai 2022-re tűzték ki maguk elé ezt a célt. Úgy látszik, a Toyota elébe megy a dolognak. (leftlanenews)

  • Nyolc különböző modellben lesz elérhető 2018-ra a General Motors tízsebességes automata váltója. Ezek közül az első a 2017-es Chevrolet Camaro ZL1-es lehet, a többi autót egyelőre homály fedi. A tízgangos váltót három évvel ezelőtt jelentették be, és 343 millió dollárt pumpáltak a michigani gyár fejlesztésébe. (carscoops)
  • A Circuit of Wales versenypálya mellé telepíti új üzemét a TVR. A brit sportkocsigyár új modellpaletta felépítését tervezi, a fejlesztés során pedig komoly hasznát vehetik annak, ha van a közelben egy ilyen aszfaltcsík. A termelés 2018-ban indulhat meg. (autocar)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 21., 06:28 Módosítva: 2016.03.22 08:25
62
Jó reggelt kívánunk március 21-én, hétfőn, Benedek és Napsugár névnapján. Apropó, napsugár: azzal az előrejelzések szerint egész héten nem fogunk túl sokat találkozni, változóan felhős lesz fölöttünk az ég, de ma csapadékra még nem számíthatunk. Ne engedjük azonban, hogy a hétfő és a rossz idő elszomorítson, inkább szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, hiszen itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Megkezdődött az első amerikai piacra gyártott Honda felújítása. Az 1967-es évjáratú N600-as egy ötvendarabos exportszéria tagja, ezek közül azonban csupán háromról tudni, hogy még működik. A japán változatok 360 köbcentijével szemben az USA-ba szánt példányok 600 köbcentis blokkot kaptak, 31 lóerő körül teljesítettek. A felújítást egy igazi N600-szakértő, Tim Mings végzi. (leftlanenews)

  • Az új XC90-es hamar elfoglalta méltó helyét a Volvo palettájának népszerűségi listáján. Az XC60 után a második legkelendőbb modellnek számít házon belül, összesen közel 53 ezret szállítottak már le belőle. Ezek közül 10 500 ráadásul plug-in hibrid, igen népszerűnek számít tehát ez a hajtáslánc is. A svédek azt ígérik, 2019-re minden modelljükből lesz konnektoros kivitel is. (leftlanenews)
  • Gyártásra kész a kínai fennhatóság alatt újjászülető német Borgward pekingi üzeme. Ulrich Walker, a vállalat vezérigazgatója szerint minden adott ahhoz, hogy nemcsak a gyártás, de a forgalmazás is beindulhasson. Már jelenleg is száz kereskedésből áll a hálózatuk, ez azonban hamarosan 120-ra nőhet. Az első BX7 hobbiterepjárókat jövő hónapban adhatják el. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 18., 08:02 Módosítva: 2016.03.20 10:11
28

Ugye mennyivel jobb arra ébredni, hogy az ablakon kinézve az ég kékjét látjuk? Rég volt ebben részünk, viszont az Időkép szerint ma még biztos marad a tiszta idő, 16 fokos csúcshőmérséklettel, amit legfeljebb csak néhány felhő zavarhat meg. Március 18-án köszönti önöket a Hidegindító, a napon, amikor Edék és Sándorok ünneplik a névnapjukat. Ötvenhét évvel ezelőtt született Luc Besson, akit mindenki élete fő művéről, a Nagy kékség című filmről ismer. Szerintem csak egyszerűen a világ legjobb filmje - ínyenceknek ajánlott a 3,5 órás változat -, most még sem ebből, hanem a rendező másik nagy dobásából, a Leon a profi-ból szól a zene: Sting - Shape of my heart.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 17., 08:29 Módosítva: 2016.03.18 08:05
17
Március 17. van, csütörtök, Gertrúdok és Patrikok névnapja. 1848-ban ezen a napon nevezte ki V. Ferdinánk Batthyány Lajost miniszterelnökké és így megalakult az első független, magyar kormány. A hőmérséklet nappal 11, éjszaka -2 fok körül várható. 1887-ben ezen a napon halt meg Kincsem, a csodakanca. A versenyló két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és Európa legjobbjait verve mindig győzött, amivel örökre beírta magát a történelembe.

A nap képe

Forrás: http://www.lotusespritturbo.com/James_Bonds_Lotus_Esprit_Turbo.htm

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 16., 08:44 Módosítva: 2016.03.17 08:33
144
Szép reggelt a hét első munkanapján, a Henriettek, Eszmeraldák, Hilárionok, Nónuszok és Zádorok neve napján. A mai reggel is esővel indul az ország több pontján, kora délutánra viszont még a nap is kisüthet. Március 16-a van, 1966-ban ezen a napon gyártotta le százmilliomodik autóját a General Motors. Egy Oldsmobile Toronadót.

A százmilliomodik GM-autó története nem egyszerű. Volt még egy másik százmilliós ünnep is, ami egy Chevrolet Caprice-nek szól a wisconsini gyárban. Ma mindkét modellt elfogadják mérföldkőnek, a trükk mindössze annyi, hogy a Tornadoé jogosan a cím, a Caprice valójában a GM százmilliómodik Egyesült Államokban gyártott autója volt, de erről a részletről néhol megfeledkezett a történetírás. 

Cukor

Sok szépet nem lehet mondani az orosz motorsportról (a Dakar-Kamazt kivéve persze), de hogy havas kreténségekben erősek, az tagadhatatlan. Most épp feltűnt egy videó mindannyiunk álmáról, akik már ültünk gokartban. Ilyen az, ha befagyott tóra rajzolják a pályát:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 11., 07:59 Módosítva: 2016.03.13 06:57
20

Március 11-ére, a hét utolsó napjára virradtunk, mellesleg a Szilárdok ünneplik névnapjukat. Reggel délen és nyugaton előfordulhatnak kisebb záporok, és bár keleten még akár némi napsütésre is számíthatunk, de később feltámad a szél, amely helyenként akár viharosra is erősödhet. A mai napon ünnepli születésnapját Douglas Adams író, és Eddie Lawson, legendás motorversenyző. Ma reggel Hozier zenél a Hidegindítóban, következzen az Arsonist's Lullabye

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 10., 08:20 Módosítva: 2016.03.11 08:03
43
Március 10. van, csütörtök, Ildikók, Priszcillák, Emilek és Kolozsok névnapja. A hőmérséklet napközben 12 fok körül lesz, gyenge eső várható. 1940-ben ezen a napon született Chuck Norris amerikai színész, a keménység szinonimája, az internetes mémek királya. Boldog születésnapot kívánunk neki!

A nap képe

Forrás: https://www.carthrottle.com/

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 9., 08:27 Módosítva: 2016.03.10 08:26
75
Szép reggelt március 9-én, az év 69. napján, a Franciskák, Ajádok, Fánik és Metódok neve napján. A mai a Barbe baba 57. és a Ford Mustang 52. születésnapja. 1964. március 9-én gurult le az első Mustang a gyártósorról, de csak bő egy hónap múlva, a New York-i Világkiállításon mutatták be a világnak.

Hírsaláta

  • Nagy a mozgolódás továbbra is dízelbotrány-ügyben. A gyártóóriás ellen épp egy honfitárs biztosító, az Allianz tervez komoly kártérítési pert indítani. A Reuters hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva kedden közölte, hogy az Allianz egyik leányvállalata, az Allianz Global Investors (AGI) vagyonkezelő még márciusban benyújtja keresetét, amelyben kártérítést követel a Volkswagen-részvények árfolyamának erős csökkenése miatt. Más panaszosokhoz hasonlóan az AGI azzal indokolja kérelmét, hogy a Volkswagen túl későn nyújtott tájékoztatást a dízelbotrányként elhíresült ügyről, és ezzel megsértette a potenciálisan árfolyambefolyásoló információk nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kötelezettségét. Az Allianz Global Investors az első nagyobb német intézmény, amely pert indíthat a Volkswagen ellen, de más német vagyonkezelők ugyancsak fontolgatnak jogi lépéseket. (Napi.hu)
  • A párizsi ügyészség súlyos csalás gyanúja miatt indított eljárást a Volkswagen ellen. A kedden közölt eljárás még február 19-én indult, a vizsgálat csak a Franciaországban eladott járművekre vonatkozik. Az előzetes eljárás már októberben, az emissziós világbotrány kitörését követően elindította a vádhatóság, és a csalások elleni hatóság is vizsgálatot rendelt el. A nyomozás során egyértelművé vált a csalás szándékos jellege, és beigazolódott, hogy a Franciaországban forgalomba került járműveket is érinti a csalás - közölte Nathalie Homobono, a csalások elleni hatóság vezetője. A lehetséges következményekről még nincsenek információk. (MTI)
  • Alacsonyfeszültségű, 48 voltos elektromos rendszerrel működő benzin-elektromos hibrid autókat fejlesztenek kínai autógyárak - számolt be a Wall Street Journal. A 48 voltos villanymotorok bőven elegendő teljesítménnyel rendelkeznek a jármű nagy energiaigényű kisegítő berendezései, mint például szervokormány működtetéséhez és hatékonyságuknak köszönhetően energia-megtakarítást lehet velük elérni. Az AlixPartners LLP tanácsadó vállalat számításai szerint a 48 voltos hibrid járművekkel 15 százalékos fogyasztáscsökkentést lehet elérni, kisebbet a 200 voltos hibridekkel elérhető 25-30 százaléknál, a jármű árával együtt azonban a 48 voltos hibridek összességében reális alternatívái lehetnek a 200 voltos hibridekhez képest. A lítium-ion akkumulátortechnológia ugyanis 48 volton nagy hatékonysággal biztosítja az elektromos áram tárolását. A 48 voltos járművekbe emellett jóval kevesebb akkumulátort kell beépíteni mint a 200 voltos járművekbe, ami azon túl, hogy kevesebb többlettömeget jelent a jármű számára, még az árát is nagymértékben csökkenti. "A 48 voltos technológiában az a legszebb, hogy 30 százalékkal olcsóbban nyújtja a hibrid járművek előnyeinek jó részét" - mutatott rá Dan Hearsch, az AlixPartners szakértője. A Geely Automobile Holdings Ltd. és a FAW Group Corp. két éven belül be kívánja mutatni 48 voltos elektromos autó modelljeit. (MTI)
  • Nagyon hajt a Tesláért Szijjártó. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy Magyarországra csábítsa Elon Musk elektromos autókat gyártó vállalatát. A miniszter elmondása szerint a magyar kormány már egy éve lobbizik a Teslánál, hogy gyártsa Magyarországon a legújabb elektromos autóit, ami leginkább egy autót takar: a még be nem mutatott Model 3-at, amiről tényleg úgy hírlik, Közép-Európában is felhúzna neki egy üzemet Musk. A kormány az illetékes konzulokon és attasékon keresztül udvarol, de nagy konkurenciája Szlovákia, amely már másfél éve ezt teszi. (Index, Portfolio)
Távolról sincs vége, olvasson még

Állítsd meg a barmot

2016. március 8., 08:39 Módosítva: 2016.03.09 08:31
125
A nők iránti megbecsülés és tisztelet napja a mai, amelyet 1917-óta neveznek nőnapnak, Magyarországon pedig 1948-óta ünnepelnek. Az eredetileg 1857-ben, New York textilipari munkásasszonyainak emberibb munkakörülményeket követelő mozgalmából mára az ENSZ hivatalos világnapjainak egyikévé vált. Köszöntjük a Totalcar összes női olvasóját. Ma a Zoltánon ünneplik névnapjukat, a nap híres szülöttei mások mellett Romhányi József a magyar nyelv művésze, és Gary Numan az elektropop atyja. 1950-ben, hivatalosan ezen a napon készült el a Szovjetunió saját atombombája, 2004-ben Iraknak új alkotmánya lett, és 2014-ben az Indiai Óceánba zuhant a Malaysia Airlines 370-es, Kuala Lumpurból Beijingbe tartó járata, fedélzetén 239 fővel. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A nap dala egy Numan darab, az I Am Dust. Ez itt a Hidegindító, jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Összesen kilenc hétig tartó kényszerszabadságukat töltik a Michigan-ben található Chrysler üzem dolgozói, mert az ott gyártott 200-as modell iránti kereslet messze alulmúlja a cég várakozásait, jelentette be a Fiat-Chrysler konszern szóvivője. A középkategóriás szedán gyártásának szüneteltetését a rendkívül alacsony üzemanyagárak magyarázzák és persze azzal, hogy februárban az egy évnél korábbinál 58 százalékkal kevesebbet, összesen 6600 darabot sikerült eladni belőle. (Autonews)

Várhatóan éppen nemzeti ünnepünkön, Március 15-én távozik posztjáról a Ladákat is gyártó orosz AutoVAZ elnöke, a hatvan éves Bo Anderson. Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat alaposan megérezte a gigacég, vesztesége egy év alatt a háromszorosára, mintegy 74 milliárd rubelre emelkedett, amelyet a résztulajdonos, Nissan-Renault szövetségnek kell finanszíroznia. Andreson 2013-óta tölti be az AutoVAZ elnöki pozícióját. (Autonews)

Az idén eladásainak 70 százalékos növekedésére, egymilliárd dolláros értékesítési árbevételre számít a dél-koreai LG Chem akkumulátor üzletága - számolt be hétfőn a Nikkei Asian Review hírportál. A cég több, mint húsz autógyárnak szállít akkumulátorokat, közöttük a General Motors-nak és a Renault-nak is. Februárban kötöttek szerződést a Fiat Chrysler Automobiles-szal is. Az LG Chem jelenleg Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kínában rendelkezik akkumulátor gyártó üzemekkel. Az elektromobilitás terjedésével növekvő kereslet kielégítésére további üzem építését tervezi Európában, de a világ más területein is. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 4., 07:17 Módosítva: 2016.03.07 10:55
159

Március negyedikén is olyan napra ébredtünk, hogy az ablakon kinézve inkább feküdnénk még egy kicsit. Bizony, délnyugat felől fokozatosan terjednek a csapadékot hozó felhők és esőt, havas-esőt, az északi régiókban pedig akár havazást is hozhatnak. Egy ilyen nap indításához  Jimmy Cliff kell, ezért szóljon most a Wonderful World, Beautiful People,egyúttal pedig boldog névnapot kívánunk Kázmér nevű olvasóinknak is.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 3., 08:46 Módosítva: 2016.03.04 07:25
56
Március 3. van, csütörtök. A hőmérséklet napközben 9, este 7 fok körül várható. 1880-ban ezen a napon kezdte meg működését a Magyar Távirati Iroda. Kornéliáknak boldog névnapot! Öveket becsatolni, indul a Hidegindító!

A nap képe

Forrás:

http://www.roadandtrack.com/motorsports/news/a24634/rally-in-taste-and-comfort-with-a-rolls-royce-corniche/

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 2., 06:41 Módosítva: 2016.03.03 08:51
80
Jó reggelt kívánunk március másodikán, szerdán. Ha hinni lehet az okosoknak, ma már kevesebb csapadék lesz, és néhány órára a nap is előbújhat. Hiányzik is ez így a hét közepére, mint egy falat kenyér. Mindenesetre ne feledjük felköszönteni Lujza és Henriett nevű rokonainkat, ismerőseinket, ma ők ünneplik névnapjukat. De most először kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A Volkswagentől kaphat riválist a Dacia. A német óriás a kínai piacon egy olcsó modell bevezetését tervezi, a világ többi részén viszont egy új, önálló márkával támadna. A Genfi Autószalonon Jürgen Stackmann, a vállalatcsoport vezetőségi tagja beszélt ezekről a tervekről. Ugyanakkor azt is hozzátette: a biztonság terén nem kötnek kompromisszumot. ( autocar)
  • Veszíthetnek kedvezményeikből a villanyautósok Norvégiában. A skandináv országban a legmagasabb az egy főre eső elektromos járművek száma, és bizonyos ösztönző előjogok már nem tarthatóak fenn tovább. Így például az adómentesség és az ingyenes autópálya-használat mellett a buszsáv használatának lehetőségét is visszavonhatják tőlük. Továbbra is megmaradnak azonban a vásárlásra ösztönző adókedvezmények. (autoblog)

  • Elkészült a tízmilliomodik motor a Nissan Tennessee állambeli Decherdben működő üzemében. Ehhez közel két évtizedre volt szükség: 1998-ban indult a termelés, akkor 162 ezer példánnyal. Tavaly már 964 ezres darabszámot könyvelhettek el. Jelenleg 1600 főt foglalkoztat a gyár, és átlagosan 19 másodpercenként készül el egy-egy új motor. A jubileumi példány egy 2,5 literes négyhengeres volt. (leftlanenews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 1., 06:15 Módosítva: 2016.03.04 10:55
51
Jó reggelt kívánunk a naptári tavasz első napján, március elsején. Albin, Albina és Lea napja van. Az idő az előrejelzések szerint egyelőre egyáltalán nem lesz tavaszias. A legtöbb helyen sok felhőre, és akár csapadékra is számíthatunk. Kell tehát egy kis lelki támogatás ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a mai napot. Ez pedig ma is a Hidegindító formájában érkezik. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Busznak ütközött a Google önvezérlésre átalakított Lexus RX450h-ja. A baleset egy sávváltásnál történt, amikor sem maga a rendszer, sem pedig a pilóta nem jól mérte fel a hátulról közeledő autóbusz helyzetét. Így tehát ugyan kis sebességgel, de oldalról nekiütközött annak. Míg az autonóm járművek korábbi baleseteinél a forgalom más résztvevői hibáztak, addig itt már egyértelműnek tűnik a Google által felkészített jármű felelőssége. Szerencsére senki nem sérült meg. (autoblog)

  • Viszik a Chiront, mint a cukrot. A Bugatti éppen csak bemutatta legújabb szuperautóját a Genfi Autószalonon, de az ötszáz tervezett példányból száznyolcvanat már le is foglaltak a leendő tulajdonosok. Sőt volt köztük valaki, aki egyből hatot is rendelt. A nagyjából 740 millió forintos árcédula ellenére tehát a kezdés biztató – igaz, korábban a Veyron eladásai is jól rajtoltak, később estek csak vissza. (autocar)
  • Élre törne a Volkswagen a villanyautók és autonóm közlekedésre képes járművek szegmensében. Minderről a konszern első embere, Matthias Müller beszélt a Genfi Autószalon előestéjén. A szakember elmondta, egy németországi, egy egyesült államokbeli és egy kínai fejlesztési központba pumpálnák a pénzt, hogy megelőzzék a riválisokat. (autocar)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 29., 08:39 Módosítva: 2016.03.01 06:25
24
Szép reggelt a naptár legritkább napján, február 29-én. Az Antóniák, Elemérek és Oszvaldok neve napja ez, a ritka betegségeké, valamint a NoART eARTH day, azaz a Művészeti Alkotástól Távolmaradás Világnapja. Ennek célja, hogy a környezetvédelmi világnapok mintájára a művészek ne terheljék a bolygót műalkotások létrehozásával.

Cukor

Aprópénzért árusítják a Saab nevét Kínában. A Bejing Auto évek óta gyárt autót a Saab 9-5-ös padlólemezére. Kizárólag a helyi piacra, természetesen a csődbe ment márka modelljére erősen hajazva, Senova néven. Ehhez minden joga megvan, lévén még a General Motorsról megvette anno az ehhez szükséges engedélyt és technikát. Az efféle gyártósor-életben tartás nem ritka jelenség Ázsiában, olyan fokú pofátlanság, mint amit egy kínai webárúházban követtek el viszont még ott sem mindennapos.

Ezzel a filléres készlettel bárki Saabot csinálhat Semnova D70-eséből. A nagyjából 25 ezer forintos szett tartalma egy komplett hűtőrácsbetét, előre és hátra való emblémák, de még a kamu típusjelzés is felragasztható hátra. (Car news China)

Hírsaláta

  • Tíz év előkészítési munka után márciusban megkezdődik a József nádor téren a több mint 500 férőhelyes mélygarázs építése. A beruházó OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója, Ádány Tamás jelezte, hogy a parkolóhelyeken kívül a háromszintes mélygarázsban lesz autómosó, elektromos autók töltésére alkalmas beállóhely, motorparkoló, biztonságos és kulturált kerékpár-tárolási lehetőség zuhanyzóval, széf és csomagmegőrző is. A mélygarázs várhatóan 2018 első negyedévében fogadhat először vendégeket. (Inforádió)
  • A Brent spot kőolaj ára heti átlagban 1,2 dollárral, 3,6 százalékkal emelkedett a múlt héten, ennek hatására a benzin ára akár 3-6 forinttal is emelkedhet a héten. Az árváltozást a forint gyengülése sem segíti, a benzin ára 304-306 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 301-302 forint/liter körüli szinten változhat a héten - írja a Napi.hu
Távolról sincs vége, olvasson még

A szegény ember BMW-je? Hát nem!

2016. február 26., 08:21 Módosítva: 2016.02.27 06:50
95
Ezer milligramm C-vitamin és sok papír zsebkendő támogatásával készül a mai Hidegindító Február utolsó péntekén, amikor az Edinák ünneplik névnapjukat. 1815-ben Bonaperte Napóleon megszökött Elba szigetéről, 1952-ben ezen a napon készült el Nagy-Britannia atombombája, 1932-ben megszületett Johnny Cash amerikai énekes-dalszerző, 1964-ben pedig Détár Enikő magyar színművésznő. A nap dala Cash utolsó felvétele, a Hurt

Autóipari hírsaláta

Egy amerikai szövetségi bíró kemény lépéssel adott új lökést a Volkswagennél kirobbant dízelbotránynak, miután kijelentette, a cégnek legkésőbb március 24-én részletes tervvel kell előállnia, amelyben megmagyarázza, hogyan fogja átalakítani azokat az elsősorban kétliteres motorokat, amelyek a szoftveres trükkel mentek át a környezetvédelmi ellenőrzésen, pedig valójában a határérték negyvenszeresének megfelelő mennyiségű mérges gázt engednek a környezetbe. (Autonews)

Egy ausztrál hekker sikeresen behatolt a NissanConnect EV-be, vagyis a japán autógyártó, elsősorban a Leaf villanyautóhoz kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazásába, hogy így hívja fel a figyelmet a rendszer sebezhetőségére. Az alkalmazáson keresztül az autó tulajdonosai, és most már tudjuk illetéktelenek, a kocsi töltöttségi szintjéről, korábbi menetadatairól tájékozódhatnak és szabályozhatják a fűtést is. A Nissan pár napja lekapcsolta a szolgáltatást, most dolgoznak a megoldáson. (Autonews)

Csodálatos hír érkezett az Egyesült Államokból, ahol autóipari mérnökök ismét megpróbálnak hibrid, vagyis benzin-elektromos hajtásláncot szerelni 700, kísérleti pick-upba. A General Motors tervei szerint egyelőre ötszáz Chevrolet Silverado és kétszer GMC Sierra szerepel, amelyeknek generátora átmenetileg hajtómotorként is szolgálhat, így segítve be a teherautók 5,3 literes, V8-as motorjainak a gyorsításkor. A gyár ígérete szerint a megoldás érezhető fogyasztáscsökkenést eredményez. Meglátjuk. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 25., 08:23 Módosítva: 2016.02.26 08:25
432
Február 25. van, csütörtök, Mátyások névnapja. 1963-ban ezen a napon szállt fel az első európai multinacionális fejlesztésű repülőgép: a Transall C-160. A nappali hőmérséklet 7 fok körül lesz, gyenge eső várható. Öveket becsatolni, indul a nap, ez itt a Hidegindító!

A nap képe

Forrás: Stanceworks

Kéne?

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 24., 07:04 Módosítva: 2016.02.25 10:19
25
Szép reggelt ezen az esővel és széllel indult szerdán, február 24-én. A Mátyások, Heddák, Janekek és Jázminok neve napja a mai, egyben Steve Jobs és Alain Prost születésének 61. évfordulója. Ismerve a két zseni karrierjét, nem éppen logikus, hogy kettejük közül pont utóbbi élhette meg.

Hírsaláta

  • Elon Musk újabb nagy fogása: a Tesla Motorsé lett a tesla.com domain. A tesla.comot még 1992-ben vette meg egy Nikola Tesla-rajongó, Stu Grossman. Szándéka szerint a feltaláló munkásságáról szólt volna a lap, de teltek az évek anélkül, hogy megtöltötte volna tartalommal. Eladni ennek ellenére sem akarta, pedig Musk már hosszú évek óta masszírozta érte. 2005-ben még bírósági úton is próbálkozott a villanyautós mogul, az autógyár pedig eközben a teslamotors.comot használta. Musk és Stu üzletéről nem tudni részleteket, így azt sem, mennyi pénzzel lett rövidebb a vállalat, de a tesla.com már él, a teslamotors.com-ra irányít át a cím. (444
  • Magyarországon is megkezdődtek a Volkswagen csalós dízeleivel kapcsolatos műszaki intézkedések a szakszervizekben. A korábban bejelentett ütemezésnek megfelelően elsőként az Amarok modelleket látják el új motorszabályozó szoftverekkel. Az akció első 10 napja során Magyarországon az érintett 600 Amarok 25 százalékát látták el a szoftverrel - közölte a Porsche Hungaria. Az importőr közleménye a csoport wolfsburgi központja által kiadott információkra hivatkozva emlékeztet arra, hogy a Volkswagen január végén kezdte meg a 2 literes dízelmotoroknál a műszaki intézkedések végrehajtását az Amarok modelleknél, majd márciusban a 2 literes TDI erőforrással szerelt Passatok következnek. A második negyedév végén kerülnek sorra az 1,2 literes dízelmotorok, és az akció utolsó fázisában, a harmadik negyedévben az 1,6 literes motorok. Az EA 189 motorcsalád tagjain szoftverfrissítést hajtanak végre a szervizekben, emellett az 1,6-os motorok szívórendszerébe egy áramláskiegyenlítőt is beépítenek. Ezekkel a módosításokkal a járművek megfelelnek az Euro 5 kipufogógáz-szabvány teljesítéséhez előírt határértékeknek - hangsúlyozza a közlemény. Magyarországon az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján 35 283 dízelüzemű járműnél van szükség szervizre a károsanyag-kibocsátási jellemzők megfeleltetése érdekében. EA 189 típusú dízelmotorral van felszerelve Magyarországon 12 427 Volkswagen személy autó, 4343 Volkswagen haszonjármű, 11 964 Skoda, 6014 Audi és 535 SEAT - közölte korábban a PH. (MTI)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 23., 08:08 Módosítva: 2016.02.24 11:53
21

A mai nap nem indul olyan napsütéssel, mint a tegnapi, de ettől függetlenül kellemes reggelt kívánunk, főleg Alfréd nevű olvasóinknak, akik névnapjukat ünneplik. Ha ma fedetlen helyre indulnak, vigyenek magukkal esernyőt vagy kabátot, mert az ország több pontján várható csapadék, amelyet még a megélénkülő délnyugati szél is súlyosbít. Vigaszul legalább a hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. Egy ilyen reggelen kicsit több kell az indításhoz, mint egy Actimel, ezért jöjjön valami epikus: Dragonforce - Operation Ground and Pound.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 22., 05:11 Módosítva: 2016.02.23 08:12
30
Jó reggelt kívánunk február huszonkettedikén, hétfőn. Újabb dolgos hét kezdődik, méghozzá a Gerzsonok és Zétények névnapjával. Az előrejelzések szerint ma jó időnk lesz, sok napsütéssel és kellemes hőmérséklettel. Azonban jobb, ha ezt alaposan megjegyezzük, mert a hét további részében már kevésbé lesz jellemző. Van tehát remény arra, hogy elviselhető hétfőnk lesz. Annál is inkább, mert itt a friss Hidegindító! Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Története első Forma-1-es autóját leplezte le az amerikai Haas. Az istálló VF-16 jelű járműve Ferrari-motort használ majd. Neve pedig a Haas által 1988-ban készített, VF-1-es szerszámgépre utal. A csapat két pilótája Esteban Gutierrez és Romain Grosjean lesznek. Céljuk a pontszerzés. (autoblog)

  • Szinte makulátlan állapotú Honda NSX-re lehet licitálni néhány nap múlva. A jobbkormányos sportkocsit 2001-ben gyártották, kék fényezést kapott. Első lökhárítóját kőfelverődések miatt újrafestették, háromliteres V6-osát pedig 3,2-esre cserélték. Teljes vezetett szervizkönyvvel rendelkezik, órájában alig több mint 53 ezer kilométer van. Az aukció szervezői 65 ezer fontot (26 millió forintot) remélnek érte. (carscoops)
  • Elkészült az egymilliomodik DQ200 jelű automata váltó a Škodánál. A csehországi Vrchlabíban nagyjából ezer fő dolgozik, ebben az évben pedig már napi kétezer darab váltót lesznek képesek előállítani. (carscoops)

Távolról sincs vége, olvasson még

Eltűnnek a kapcsolók az Opelből

2016. február 19., 08:25 Módosítva: 2016.02.22 10:19
25
Még csak ötven nap telt el az évből, de mostanában könnyen lehet olyan érzésünk, mintha a századiknál tartanánk. Az ok a szuper korán jött tavaszi időjárás. Február 19-én, Zsuzsanna napján kezdődik a Hidegindító. 1878-ban ezen napon szabadalmaztatta Thomas Edison a fonográfot, amely viaszhengerre készített karcokkal rögzített hangot, amelyet aztán vissza is lehetett játszani. Alig több mint száz évvel később, az akkor már nagy gazdasági gondokkal küszködő Szovjetunió az űrbe küldte a MIR űrállomás első modulját. Az állomás a tervezett 10 helyett 15 évig fogadta az űrhajósokat, kutatókat mielőtt leselejtezték. A nap szülöttei a Falco művésznevű osztrák énekes-dalszerző és Lukács László a Tankcsapda frontembere aki éppen 48 éves. Jöjjön most egy viszonylag friss dal ettől a bandától.

Autóipari hírsaláta

Az autógyártók nagy erőkkel készülnek az alig két hét múlva kezdődő Genfi autószalonra, ahol rengeteg újdonság várható ezúttal is. Közülük most az Opel GT sportkocsit emelném ki, amelynek koncepcióváltozata ott lesz majd a szalonon. A gyáriak elárulták róla, hogy tömege mindössze 1 tonna, vagyis tovább erősíti az örömhírt, hogy az Opel elkezdett könnyű autókat fejleszteni. Az autó legfőbb érdekessége nem is ez, hanem, hogy egyáltalán nincsenek benne hagyományos gombok, vagy kapcsolók, mindent hangvezérléssel vagy a központi érintőképernyő segítségével lehet irányítani. Ez az autó ebben a formában sosem lesz valóságos, de az irány jónak tűnik. (World Car fans)

A Volkswagen már el is kezdte a tavaly kirobbant dízelbotrányban érintett autók visszahívását, Európában. Meglepetésre a legritkább típussal, az Amarok pickuppal indul a kampány, ebben az autóban is kétliteres a dízelmotor, amelyen minden esetben csupán szoftverfrissítésre van szükség, amely fél órát vesz igénybe. A cég márciusban a Passatokkal folytatja és fokozatosan küldi ki a leveleket a csalós szoftverrel gyártott 1,2 és 1,6 literes motorú autók tulajdonosainak is. Utóbbiakban a szívórendszerhez is hozzányúlnak, egy új alkatrészt építenek be, így a művelet háromnegyed órát vesz igénybe. A cég márkáinak összesen 8,5 millió autóját kell majd szervizbe vinni itt, a kontinensen. (Autonews)

Nem karmolják a népek a Maserati Ghiblit és a Quattroportét, ezért a Grugliasco-i üzem 1900 dolgozója ismét kényszerszabadságra megy március 17. és április 4. közt, jelentette be tegnap a Fiat-Chrysler konszern. A Maserati iránti kereslet csökkenése nem új jelenség, már 2015-ben is harminc százalékkal maradt el a korábbi év eredményétől és idén még ennél is kevesebbet adhatnak el a kocsikból, elsősorban a Kínában és az Egyesült Államokban tapasztalt alacsony érdeklődés miatt. (Autonews

Távolról sincs vége, olvasson még