2016. január 14., 05:29 Módosítva: 2016.01.15 09:45
59
Sok szépet a hét utolsó napsütéses napjának reggelén. Január tizennegyedike van, a Bódogok, Oresztészek, Edömérek és Félixek neve napja. 715 éve ezen a napon ért véget az Árpád-ház uralma és ez az a nap, amelyet úgy jegyez a tudomány, mint a napot, amikor a Cassini űrszonda Huygens leszállóegysége sikeresen leszállt a Szaturnusz Titán holdjára. Az alkalomhoz szóljon a valaha volt legerősebb Bowie-feldolgozás az űr egy egész más pontjáról, egyenesen a Nemzetközi Űrállomásról.

Ez történt éjszaka

Egy BMW 525d-t ért csúnya vég az éjjel Budapesten, a Szent Gellért rakparton. Egyelőre nem tudni, hogyan sikerült betenni így az ötöst a villamos felsővezetéket tartó oszlop és kerítés közé, mindenesetre a végeredmény borzalmas. A balesetnek két sérültje van. 

Hírek és cukor

  • Nem csak a magyar újautó-piacon teljesített jól a Skoda Octavia, de globálisan is szépen nőtt a csehek alsó-közép kategóriás modellje. Az egész márkának jól ment tavaly: 1,05 millió autót adtak el, 1,8 százalékkal többet, mint 2014-ben. Messze a legnépszerűbb típusuk az Octavia, amely a teljes értékesítési volumen 41 százalékát tette ki. Ezt követte a Rapid, majd a Fabia – írja a Napi.hu.
  • A jövőt megszállottan kereső és bemutatni vágyó Motherboard You Tube-csatornájára került fel egy videó KiraVanról, a világ leghitech-ebb kalandjárművéről. Ha eddig azt gondolta, nincs kompromisszummentes lakóautózás, ideje újragondolnia a kérdést.
  • Ismét rekordévet zárt az Audi Hungaria Motor Kft., miután 2014-hez képest közel ötvenezerrel több, 2 millió 22 ezer 520 motort gyártott tavaly, és 25 ezerrel több, 160 206 jármű gördült le a gyártósoráról. A motorok közti leosztásban a négyhengeres magasan vezet: 1 538 933 benzines és dízel készült négyhengerrel Győrben, öthengeresből 7711, hathengeresből 435 ezer 636, és a nyolc- és tízhengeresekből is összejött 40 ezer 240. Autóból tavaly 28 093 Audi TT Coupé és 7417 Audi TT Roadster, 107 834 Audi A3 Limousine, valamint 16 862 Audi A3 Cabriolet készült itt.  (MTI)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 13., 08:07 Módosítva: 2016.01.14 05:32
118
Január 13. van, szerda, Veronikák, Ivettek és Vidorok névnapja. 1713-ban ezen a napon szállt partra II. Rákóczi Ferenc Dieppe-ben, Franciaországban. A nappali hőmérséklet 5 fok körül várható, helyenként havas eső is lehet. Ma van a vallásszabadság világnapja, amit 1568-ban a tordai országgyűlésen mondtak ki először.

TC menni Dél-Olaszország

Pere Laci és Vályi Pista megérkeztek Calabirába, megtalálták a lefoglalózott 320-ast és elindultak vele haza. A félelmek alaptalannak bizonyultak, az adásvételi megköttetett. Ha kíváncsi vagy a teljes utazásra klikk ide, ha csak a kiscápa állapota érdekel kattints ide.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 12., 08:35 Módosítva: 2016.01.13 08:09
81

Szép reggelt január 12-én, Ernő napján. Szürke, felhős napra virradtunk, a délen, délnyugaton élők még csapadékra is számíthatnak. Megerősödhet a nyugati, délnyugati szél, és 6-12 fok közti hőmérsékletre számíthatunk, csapadék is előfordulhat, valamint a frontérzékenyek se lepődjenek meg, ha fáj a fejük. Tegnap a Hidegindító megjelenése után érkezett a hír, hogy meghalt David Bowie, így most nem is szólhatna más a rovat elején:

A kaméleon maga sem vetette meg a jó autókat, erről bővebben Sípos Zoltán megemlékező posztjában olvashatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 11., 06:13 Módosítva: 2016.01.12 08:40
234
Jó reggelt kívánunk január 11-én, hétfőn. Ez a hétvége is gyorsan elszaladt, mire megszoktuk volna a kellemes pihenést, máris kezdhetünk visszarázódni a munkába. Viszonylag enyhe időnk van most, de a hét második felében újabb lehűlés jön, vasárnapra pedig ismét mínusz tíz körüli hőmérsékletet ígérnek a meteorológusok. Oké, az még tényleg elég messze van. Úgyhogy ma inkább köszöntsük fel Ágota nevű ismerőseinket, akik a névnapjukat ünneplik. Aztán húzzuk közelebb magunkhoz a forró kávét, kezdődjön a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Már nemcsak a sebességünket láthatjuk viszont egy digitális kijelző segítségével, de rögtön megtudhatjuk azt is, hogy az adott mutatvány mennyibe került, és hány büntetőpontot von maga után. A fotó Franciaországban készült, és bizony egy harmincas zónában mindössze három kilométer per órás túllépést díjazott a készülék 90 eurós bírsággal, tehát közel harmincezer forinttal. (Auto Motor und Sport)

  • Újabb luxusautót hívnak vissza – na, miért? Hát persze, hogy tűzveszély miatt. Ezúttal 33 darab Maserati GranTurismót és GranCabriót érint az akció. A 2015. szeptember 1. és november 30. között gyártott példányoknál egy fém üzemanyagcső korrodálódhat el, így folyhat a benzin. Eddig nem jelentettek ehhez köthető balesetet. (autoblog)
  • Sajnos a 2016-os Dakar sem telik már el haláleset nélkül. Szombaton a bolíviai Uyuni és az argentin Salta között gázoltak halálra egy 63 éves nézőt. A versenyzők közül a francia Lionel Baud volt érintett a balesetben. A néző életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni. (worldcarfans)
Távolról sincs vége, olvasson még

Hová bújnak a traffizó rendőrök?

2016. január 8., 08:25 Módosítva: 2016.01.10 09:47
26
Jó reggelt kedves emberek, ez itt a méltán híres Hidegindító, a Totalcar reggeli hírösszeállítása. Ma a Gyöngyvérek ünneplik névnapjukat a nap híres szülöttei közt pedig ott van Elvis Presley, aki sajnos már harminckilenc éve nincs köztünk, viszont velünk van a kiváló Stephen Hawking fizikus zseni és David Bowie, akinek éppen ma jelent meg új albuma. Erről szól most a Blackstar

Autóipari hírsaláta

Állami támogatást adna bizonyos új autókra Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, aki a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, az ártámogatás mellett szükség volna használható finanszírozási konstrukciókra és adókedvezményekre is, hogy az új autók hazai piaca ne csak magától nőjön. Az elnök kitért arra is, hogy az autószervizek 40-50 százaléka feketén működik, és ez 40-50 milliárd forintos éves adóbevétel-kiesést okoz, továbbá versenyhátrányt jelent a legális műhelyek számára. (MTI - Világgazdaság)

2020-ra összesen tízféle önvezető funkcióval ellátott modellt kínál majd a Renault-Nissan márkapáros, de amelyek közül már idén árusítani fognak olyanokat, amelyek képesek emberi segédlet nélkül azonos sávban közlekedni országúton és autópályán, majd két éven belül jönnek azok a modellek, amelyek maguktól váltanak sávot ugyanitt, és eligazodnak a legdurvább dugókban is. (Autonews)

Egy egész modellcsaládnyi elektromos autó fejlesztését tervezi a Mercedes anyavállalata, a Daimler, amelynek kutatási vezetője, Thomas Weber arról is beszélt egy Las vegasi interjúban, hogy a cég a Teslához hasonlóan a jövőben fokozatosan, otthonról elvégezhető szoftverfrissítésekkel terjeszti majd ki az egyes autókba épített önvezető rendszerek képességeit. Ezt a megoldást elsőként az idén megjelenő új E osztálynál kínálják majd. (Autonews)

Akár a 115 ezer darabot is elérheti azoknak a dízelbotrányban érintett, Egyesült Államokban eladott Volkswagen konszern által gyártott autóknak a száma, amelyeket a nehézkes javítás miatt inkább visszavásárol majd a cég a tulajdonosoktól. Ez az ott eladott és az ügyben érintett autóknak körülbelül az ötödét teszi ki. Elsősorban a régebbi kétliteres verzióról lehet szó. Közben a cég új vezetője, Herbert Diess azt ígéri, Európában, 2016 végéig mintegy 8,5 millió csalós dízelt javítanak majd meg, így azok végre teljesíteni fogják a környezetvédelmi előírásokat. (Autonews

338 ezer új autót és 582 ezer motort gyártottak tavaly a szlovák KIA gyárban, ahol ezzel új rekord született. A legnépszerűbb itt készülő modell meglepetésre nem a Ceed volt, hanem az új Sportage, amely a teljes termelés több mint felét adta. A második helyezett a kompakt autó volt, természetesen, a maga egyharmados részarányával, míg szintén a vágtapolcai üzemben készülő Venga kilenc százaléknyi hányadot érte el. Az új szlovák Kiákat jellemzően Oroszországban, Nagy-Britanniában és Németországban adják el, és a gyár összesen 3800 embert foglalkoztat. (MTI)

Négy éven belül megduplázza a termelést a Bridegstone tatabányai gumiabroncsgyára egy most zajló, 71,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően. A cég a fejlesztés végére a mostani 700-ról 850 főre növeli a dolgozói létszámot is, és évente összesen 6,5 millió gumiabroncsot szeretnének előállítani nálunk. (MTI) 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 7., 07:57 Módosítva: 2016.01.08 08:32
24

Jó reggelt mindenkinek január 7-én, Attila és Ramóna napján. Ne csodálkozzanak, ha fáj a fejük, ugyanis az utóbbi napok hideg időjárása után ma akár 5 fokig is felmehet a hőmérséklet. Az ország több területén havazik, jelentősebb mennyiségre csak a déli országrészben kell számítani. Hogy a hideg időbe vigyünk egy kis nyarat, jöjjön a mindig zseniális  The Cat empire: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 6., 08:28 Módosítva: 2016.01.07 06:27
86

Január 6. van, szerda, Boldizsár napja. Az elmúlt napok havazását ma ónos eső válthatja fel. Vízkereszt napja van, ma kezdődik a farsangi időszak.

A nap képe

Amikor meghalljuk a vágott kabrió kifejezést, a legtöbbünknek görcsbe rándul a gyomra és csúnyán leflexelt, béna keretekkel felszerelt, hézagos kocsikat vizionálunk. Itt van viszont az RWB Speedster, amire a legtöbben azonnal rákívánunk. Karotta Facebookján jött szembe az alumínium tetős Rauh-Welt 911, amiről a teljes cikket a Speedhunters oldalán olvashatják.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 5., 08:17 Módosítva: 2016.01.06 08:34
75
A hétfőinél hótűrőbb közlekedést kívánunk január 5-én, kedden. Az Edvárdok, Simonok, Sionok és Táltosok napja van, egyben ma ötvenegy éve annak, hogy az Antarktiszon plusz 15 Celsius fokot mértek, ami a mai napig rekord a földrészen.

Hó alatt az ország

Ez volt tegnap

A hétfői átlagosan 3-4 centis hóesés az ország nagy részén megakasztotta a közlekedést. A fővárosban belassultak a BKK járatai, nem járt a 4-es, 6-os villamos, míg Budapesten kívül több helyen megbénult a közlekedés a balesetek, elakadt kamion miatt. A nap történelmi összefoglalója az Indexen.

A hóhelyzet tegnap az 58-as úton Pécs határában
A hóhelyzet tegnap az 58-as úton Pécs határában

Ez lesz ma

  • Éjszaka 81 munkagép dolgozott a főváros útjain. Az FKF Nonprofit Zrt. az éjszakai műszakban folyamatosan végezte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, így a következő hóesésig várhatóan nyugi lesz Budapesten. 
  • Ónos eső jöhet a hó után a Dunántúlon. Keddre virradóra nyugat felől átmenetileg szárazabb levegő érkezett. Késő délutántól viszont a Dunántúl déli, délnyugati tájain újabb csapadékhullás kezdődik, jöhet az ónos eső - írja az Index.
  • A Dunántúl északabbi tájain, Budapest környékén, a Duna-Tisza köze északi tájain és az Északi-középhegység térségében inkább hószállingózás, kisebb havazás lesz jellemző, újra eshet pár centiméter friss hó. A fővárosba 2-3 centi havat írnak a meteorológiai oldalak. 
  • Sem a BKK, sem a Volán nem ír kimaradt járatokról. A MÁV közlése szerint ma hajnaltól valamennyi vonat is menetrendszerint közlekedik, egyedül a Budapest-Esztergom-vonalon van késés műszaki mentés miatt.
  • A szerda még várhatóan havas lesz, aztán csütörtöktől plusz fokok jönnek és esőzés. Az előrejelzések szerint a jövő hét második feléig nem lesz még egy egész országos havazás.

Megéri elindulni? A Waze megmondja!

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 4., 06:38 Módosítva: 2016.01.05 08:27
78
Különleges nap a mai: van, akinek ez a legszomorúbb az évben, hiszen az év végi ünnepek után most vissza kell rázódni a szürke hétköznapok egyhangú körforgásába. Másoknak pedig a legvidámabbak egyike, hiszen új kihívásokkal nézhetnek szembe, és kettőzött erővel vethetik bele magukat a munkába. Hozzáállástól függetlenül öltözzenek fel melegen és rétegesen, ha kiteszik a lábukat otthonról, ugyanis ezúttal tényleg nagyon hideg van. Az ország egyes részein akár mínusz tizenöt is lehet a Tituszok és Leonák névnapján. A meleg tea és a forró kávé mellé elkél tehát az év első Hidegindítója is!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Még az első adást sem láthattuk, de máris sokasodnak a viharfelhők az újjászervezett Top Gear fölött. Karácsony előtt derült ki, hogy kik lesznek majd a műsor húzónevei, házigazdái a Clarkson-May-Hammond trió helyett, most azonban már problémákról írnak a brit lapok. A háttérben dolgozók közül többen – így Lisa Clark vezető producer is – távoztak, Chris Evans pedig az első forgatási napok egyikén lezúzott egy luxus-Jaguart. Vajon nagy a baj, vagy csak marketing az egész? (autoblog)

  • Új fejezet nyílik a Gumpert életében. A német sportkocsigyártó bár piszok gyors gépeket készített, nagyon nehéz anyagi helyzetbe került, így 2013-ban lehúzhatta a rolót. Megérkezett ugyanakkor a megmentő: ugyanaz az Ideal Team Venture látott fantáziát bennük, amely korábban a De Tomasóra is lecsapott. Apollo néven folytatják, és január tizenegyedikén valamit már mutatnak is. Talán az Arrow nevű új modellt. (autoblog)
  • Elérte célját a Tesla. Az amerikai autógyártó 2015-re ötvenezer példány értékesítését tűzte ki. Az utolsó negyedévben 17 400-ig jutottak, összességében pedig 50 580-nal zárták az évet. Ez 60 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest. Természetesen Model S-ből fogyott a legtöbb, de a szeptember végén bemutatott Model X-ből is elkelt már néhány. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 31., 09:16 Módosítva: 2016.01.02 07:07
23
Szép reggelt 2015 utolsó napján. Rengeteg névnap van ma, az Ajándékokat, a Darinkákat és az Ubulokat külön köszöntjük, nekik egész évben nehéz lehet. Ma 47 éve annak, hogy a szovjetek Concorde-ja, a Tu-144-es, amely első utasszállító repülőként átlépte a hangsebességet először repült.

Vegyes

  • Mintegy negyedmillió autós mondta fel a december elsejei határidőig az év végén lejáró kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb). Ha te is köztük vagy, ne feledd, ma éjfélig tudod megkötni az új biztosítási szerződést.
  • Ha meg akarod örökíteni a haveri driftes csapatást, valahogy így kezdj hozzá. A srácok New Jersey-ben jöttek össze egy körre, és a sok GoPro-ból összejött ez a közel kétperces adrenalinbomba.
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 30., 06:37 Módosítva: 2015.12.31 10:02
37
Hideg reggelre ébredtünk december harmincadikán, az év utolsó előtti napján. Ha nem is az évszakhoz képest, de az elmúlt hetekhez viszonyítva mindenképpen érezhető a lehűlés. Ez a szerda sokak számára még munkanap, de talán legalább ugyanennyien vannak, akik szabadságot vettek az év végére. Egy biztos: a Dávidok és Hunorok ma névnapot ünnepelnek. A meteorológusok szerint egyébként ma alig emelkedik majd fagypont fölé a hőmérséklet, és bizony éjjel -6 Celsius fok is lehet. De sebaj, húzzuk inkább közelebb magunkhoz a forró kávét vagy teát, dörzsöljük meg a szemünket, és vágjunk bele: itt a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Már megint tűzveszélyes Ferrarikat hívnak vissza. Az olasz gyártónál nem először fordul elő, hogy egy-egy modelljük kigyulladhat. A 458 Italia egyes példányainak szomorú végéről korábban már gyűjtés is készült. Most a California T-vel kapcsolatban hirdettek visszahívási akciót, a lángok a motortérnél üthetik fel a fejüket. A 2016-os modellév 185 autója érintett. Ha már lúd, legyen kövér alapon a bejelentés óta már a 488 GTB-t is hozzácsapták, annál sem zárható ki a meghibásodás. (carbuzz)

  • Ünnepelhet a Mitsubishi, elérték az ötmillió eladott autót az Egyesült Államokban. Na jó, az egész sztorinak kicsit elveszi a húzását, hogy ez 33 esztendő alatt jött össze. Az 1982-es tengerentúli induláskor a Tredia, a Cordia és a Starion szerepeltek a palettán, ma az i-MIEV, a Mirage, a Lancer és az Outlander alkotják a kínálatot. (carscoops)
  • Három koncepcióval készül a januári Tokyo Auto Salonra (nem összekeverendő a Tokyo Motorshow-val) a Suzuki. A japán gyártó persze nem most váltja meg a világot. Az újdonságok egyike a Water Activity Concept, amely az Ignis vízisportos különkiadása. Van még Hustler Rough Road Style, amely kemény tereppel is elboldogul. A harmadik pedig az Alto Works, amelyről nem is olyan régen már írtunk. (leftlanenews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 29., 08:24 Módosítva: 2015.12.30 07:22
206

Szép reggelt mindenkinek december 29-én, Tamás és Tamara napján, a napon, amikor az utolsó bejgli-csücsköt rágcsáljuk a reggeli kávé mellé. Annak ellenére, hogy már csak három nap van hátra az évből, továbbra is inkább késő őszre, mint télre emlékeztet az időjárás: a délelőtt uralkodó ködöt a száraz, északkelet felől érkező szél söpri majd ki. Innentől kezdve felszakadozik a felhőzet, és délutánra egyre több helyen süt majd ki a nap. Ezen a napon született Chris Barnes, a Cannibal Corpse alapítója, és bár emiatt indokolt lenne egy általa írt dallal kezdeni a napot, de a Hammer smashed face talán egy kicsit megtörné az ünnepek ívét. Szerencsére Dexter Holland is ma ünnepel, aki amellett, hogy a The Offspring szövegírója, énekese, és gitárosa, még molekuláris biológiában is komoly eredményeket ért el kutatóként. Ma mégis inkább zenei tehetségét értékeljük, ezért jöjjön a The Kids Aren’t Alright:

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 28., 08:50 Módosítva: 2015.12.29 06:50
22
Túl a halászlén, a töltött káposztán, a mákos és a diós bejglin újra jelentkezik a Hidegindító. December 28 van, hétfő, az évből még három nap van hátra, Kamillák ünneplik ma a névnapjukat. Derült, napos idő lesz, a hőmérő is éppen egy hajszálnyival mutat majd 0 fok alatt napközben.

Így ünnepelt a TC

  • Szokásunkhoz híven készültünk egy képeslappal. Ezúttal mug shotot készítettünk (szinte) mindenkiről. A mug shot az a fénykép, amit a bűnügyi nyilvántartásba vételhez készítenek a rendőrségen. Tudják, amikor tartják a kezükben a névtáblát az elkapott bűnözők. Nekünk is volt névtáblánk, mindenféle álnevekkel. Pista írt egy szívmelengető posztot is a képehez, ha kíváncsi, kattintson ide.
  • Ismét elővettük Koncz Jani klasszikusát a Totalbike tarsolyából. A könnyfakasztó történetet, ami egy 125-ös Csepel köré épül fel,ide kattintva olvashatják el. Ha eddig nem volt meg, ne sajnálják az időt, megéri. Tényleg.
  • Karácsony, tehát ajándékozás. Ebből nem maradtunk ki mi sem. Pörög a Mohó Hiéna. Vannak még futó feladatok, de szilveszterig napról-napra jönnek az újabbak is. Zsíros koncokért és képtelen feladványokért tovább ide.

A nap képe

Országszerte köd van, ezért fokozottan figyeljenek az utakon. A kép Debrecennél készült.

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 23., 08:06 Módosítva: 2015.12.24 08:49
93

Szép reggelt mindenkinek december 23-án, két nappal karácsony, és nyolc nappal az év vége előtt. Az időjárás persze még mindig nem utal decemberre, a köd, valamint a 3 és 10 fok között ingadozó hőmérséklet inkább egy késő őszi napra emlékeztet. Ne felejtsék felköszönteni Viktória nevű ismerőseiket, kiknek neve a győzelemre utal, és egyben szerintem az egyik legszebb női név. Ma ünnepli 59. születésnapját David Michael Murray, aki az Iron Maiden szövegírója, gitárosa, mellesleg a banda 1975-ös megalapítása óta állandó tagja. Az angol zenekartól sosem álltak távol a háborúval, vallással, és történelemmel foglalkozó számok, így most következzen a Two minutes to midnight.

A fent emlegetett számot pont nem Murray, hanem Bruce Dickinson és Adrian Smith írta, de már csak a címe miatt is muszáj volt betennem. A nukleáris energiával, és általában az atombombákkal foglalkozó tudósok használnak egy úgynevezett doomsday clock-ot – az ítéletnap órája -, amelyen az éjfél jelzi a világvégét, vagyis egy mindent elsöprő ember által kiváltott kataklizmát. A szám címe arra utal, amikor 1957-ben a tudósok megítélése alapján a legközelebb jártunk a pusztuláshoz: ebben az évben az Egyesült Államok, és a Szovjetúnió mindössze kilenc hónap különbséggel tesztelt hidrogénbombákat. Akkor 23:58-at mutatott a Chicagói Egyetemen kifüggesztett óra. Csak megnyugtatásképpen: most, 2015-ben a globális felmelegedés, és a nukleáris fegyverek modernizációja miatt 23:57-nél áll.

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 22., 06:59 Módosítva: 2015.12.23 08:11
578
Jó reggelt kívánunk december huszonkettedikén, Zénó és Flórián névnapján. Szentestéig már csak kettőt, karácsonyig hármat kell aludni. Az évből ráadásul kilenc nap van hátra mindössze, ami igazán nem sok. Szürke, taknyos, borult időnk lesz ma is, 4-7 Celsius fok közötti maximummal. Még szerencse, hogy itt a friss Hidegindító, ami segít átvészelni legalább a reggelt. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A BMW-vel szövetkezne a Nissan. Méghozzá az elektromos autókhoz szükséges töltőhálózatot bővítenék közösen. Az együttműködés első körben az USA tizenkilenc államára terjedne ki. A gyorstöltőktől azt várják, megnövelik a villanyautó-vásárlási kedvet. (leftlanenews)

  • Belga vállalkozó mentheti meg az ausztrál autóipart. Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a General Motors elhagyná a kontinensnyi országot, teljesen elkaszálná a Holden márkát. Guido Dumarey azonban egyébként is szeret nehéz helyzetben lévő cégek feltámasztásával foglalatoskodni, így arra is készen áll, hogy a GM-mel és az ausztrál kormánnyal tárgyaljon az ügyben. Korábban egy sebességváltókat gyártó üzemet már sikerrel átvett, de a BBS felnigyártóba beletört a bicskája. (motorauthority)
  • Új elnök vezérigazgatóval folytatja a munkát január elsejétől a Mercedes-Benz egyesült államokbeli részlege. Stephen Cannon helyét Dietmar Exler veszi át, aki eddig alelnökként tevékenykedett a vállalatnál. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még

Tűzveszélyes Jeep Cherokeek

2015. december 21., 08:25 Módosítva: 2015.12.22 14:27
15
A téli napforduló napján, december 21-én, tíz nappal 2015. vége előtt köszöntöm a Hidegindító olvasóit. Ezen a napon született Demjén Ferenc, a Bergendy zenekar, majd a V'-Moto rock énekese, akit az utóbbi évtizedeknek önálló előadóművészként ismerhet a közönség, de ma ünnepli születésnapját a világhírű Schiff András zongoraművész is, a rocktörténet pedig a zeneszerző, gitáros zsenire, Frank Zappára emlékezik. Zappa 1940-ben éppen december 21-én született, rendkívül gazdag pályafutása során összesen hatvan nagylemeze jelent meg. Az egyikről szól a ma reggeli dal.

Autóipari hírsaláta

Közel 56 ezer darab Jeep Cherokee-t hívnak vissza javításra, a csomagtérajtót mozgató elektromos szerkezet lehetséges hibája miatt. A hiba szerkezet burkolatával lehet, amely rövidzárlatot és ezzel akár tüzet is okozhat egyes autókon. Az ügy érdekessége, hogy a gyártó FCA Group nemrég már visszahívott 164 ezer Cherokeet ugyanezzel a hibával. (Autonews)

Jövő hónapban mutatják be a Honda új, platós kisteherautóját, a Ridgeline második generációját, az Egyesült Államokban. Fontos piac ez a Hondának, és egy ügyes pick uppal valóban elérhetik a kívánt évi százezer darabos eladási szintet. Az új Honda motorja 3,5 literes, V6-os lesz, összkerékhajtást és hat, illetve kilencsebességes automataváltót kapcsolnak majd hozzá. (Autonews)

Turbósítják az Infiniti Q50-et. A nagy japán szedánba egy háromliteres, V6-os motor kerül, amely az egyik legerősebb a márka kínálatában. A két verzió teljesítménye 305, illetve 405 lóerő, a legnagyobb forgatónyomaték pedig 400 és 475 newtonméter, amelyet hétsebességes automataváltóval továbbítanak a kerekek felé. (Autojournal)

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 18., 08:05 Módosítva: 2015.12.20 06:44
118

Szép reggelt mindenkinek  december 18-án, Lázár és Olimpia napján. Az Időkép szerint északkeleten előfordulhat még kisebb eső, havas eső, de a Dunántúlon élők még akár a napot is láthatják. Itt akár 8-10 fokra is melegedhet az idő, máshol marad a nyálkás, visszataszító hideg. Ez a reggel mindenképp egy kis jókedvért kiállt, ezért jöjjön a zseniális The Cat Empire, és a No longer there:

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 17., 08:35 Módosítva: 2015.12.18 08:08
33
Szép reggelt december 17-én, a Lázárok, Belizárok, Lázók és Begóniák napján. A mai sem egy hideg decemberi nap lesz: a nap nagy része plusz három fokban telik majd az országban, a tegnapinál kevesebb napsütéssel és több széllel. Ez a nap egy 39 méteres repülőútról emlékezetes, 112 éve történt ugyanis a Wright fivérek első repülése.

Hírsaláta

  • Januárban kezdődik a Volkswagen konszern dízelbotrányban érintett járműveinek magyarországi visszahívása. A Porsche Hungaria adatai szerint 34 ezer, az elmúlt 5-6 évben gyártott dízelüzemű járművet érint az akció. Eppel János, a Porsche Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerdán azt mondta, céljuk, hogy egy éven belül lebonyolítsák a járműveken a szükséges módosításokat, ezért fontos feladatnak nevezte, hogy a valamennyi járműtulajdonost időben elérjenek és egyeztessenek velük, illetve hogy maguk az autótulajdonosok is kezdeményezzék a kapcsolatfelvételt. (MTI)
  • Egy német környezetvédelmi lobbicsoport azzal vádolja a Mercedest, hogy egyik típusa a megengedettnél sokkal több káros anyagot bocsát ki - írja a Napi.hu. A svájciak által végzett teszten egy 2011-es C200 CDI Blue Efficiency-t vizsgáltak laboratóriumban, majd közúton. A Daimler szerint megkérdőjelezhetőek az eredmények, mivel nem világos, milyen hőmérsékleti és terhelési körülmények között, milyen állapotban lévő autót vizsgáltak. (Napi.hu, MTI)
  • Eközben Indiában is a dízel a téma. Az indiai legfelső bíróság szerdán március 31-ig betiltotta az új, 2 ezer köbcentiméteresnél nagyobb dízelmotorokkal szerelt autók árusítását Újdelhiben és környékén a légszennyezettség mérséklése érdekében. Oké, ez csak egy város, de kb. kétszer annyian lakják, mint egész Magyarországot. A város utcáin jelenleg 8,5 milliós járműflotta közlekedik, ez naponta 1400 új autóval bővül.
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 16., 08:23 Módosítva: 2015.12.17 08:29
62
December 16. van, szerda, kevesebb mint fél hónap van hátra az évből. Aletták, Etelkák, Hófehérkék, Özsébek és Tihamérek ünnepelhetik ma magukat. 1933-ban ezen a napon indult az első trolibuszjárat, Óbudán. A nappali hőmérséklet 3 fok körül lesz, az éjszakai éppen átcsúszik mínuszba. Országszerte borult, ködös idő lesz. Mindenki csatolja be magát, vegye kézbe a teáját/kávéját/kakaóját, indul a Hidegindító!

Tegnap a TC hasábjain

  • Olvasónk, Dávid lőtt egy álcázott Mercit, hírszerkesztőnk, Andróczi Balázs pedig megfejtette, hogy ez bizony a GLC Coupé lesz. Ha kíváncsi az X4 riválisra, kattintson ide.
  • A rendőrség bemutatta fix traffipaxait, Zách Dani pedig ennek kapcsán összefoglalt mindent, amit a 365 kamerás rendszerről tudni lehet. A cikket ide kattintva olvashatja.
  • Réskitöltő, kulcskereső, szimulátor...Vályi Pista összefoglalta, hogy milyen karácsonyi ajándékkal lehet kedveskedni autómániás barátainknak/rokonainknak/üzletfeleinknek. A listáért kattintsanak ide.

A nap képe

Micsoda? Egy Mercedes S500 zöld rendszámmal? Ez meg hogy lehet? Valójában persze fordított a helyzet ez egy plug-in hibrid S, S500 felirattal a csomagtartón. A jobb oldali lámpa alatt látszik a töltőcsatlakozó, ahová az áramot kell csatlakoztatni. Mondjuk úgy, hogy ez az ellenség megtévesztése. De ki az ellenség? Mindegy is, ha kíváncsi, hogy ki kaphat zöld rendszámot, olvassa el kapcsolódó cikkünket!

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 15., 08:10 Módosítva: 2015.12.16 11:31
105
Ma sem esik le a hó, sőt, még a nap is kisüthet ezen a kedden, 17 nappal 2016 előtt. December 15-e van, a Valérok, Dezsérek és Detrék napja. Ma 71 éve halt meg minden idők tán legatipikusabb jazz-trombitása, a rejtélyes körülmények közt eltűnt Glenn Miller. Szóljon ő most a Hidegindító alatt.

Cukor

  • Emlékeznek még a texasi vízvezetékszerelőre, aki az ISIS propagandavideóin látta viszont telefonszámával és cégének nevével felmatricázott Ford F-250-esét? Most egymillió dolláros kártérítést követel a kereskedőtől, akinek 2013 októberében eladta a pickupot, mondván, az ő felelőtlensége miatt kap most annyi fenyegetést. Azt mondja, a fényezést féltve a kereskedésben nem engedték fiának, hogy leszedje a cég adatait az autóról, ők pedig később ezt nem végezték el. Egy hónap múlva a Ford már Törökországban volt, onnan került a terrorszervezethez. (444.hu)
  • A Totalcarról nagy általánosságban elmondható, hogy elfogadó a vidéki autós kreténségekkel, de ez a 29 éve alatt ki tudja milyen házi barkácsokon átesett kisbéri G Merci még Csikósból is kihozta a nyersséget. Ilyen szörnyeteget nem volna szabad lefotózni se - írta COTY-tagunk levlistán a hirdetést látva, és nehéz volna vitatkozni vele. Egymillió forintért életed végéig nézegetheted. 
  • Oroszországból láttunk már fémhulladékból csodát, de a Gazból épített Humvee mindet veri. Ez itt a képen ugyanis távolról sem Hummer, de még csak Amerikát sem látta soha. Lényegében egy Gaz 66-os alapjaira nagy precizitással pakolt fémhalmaz, egy orosz garázs munkája. Az építés fotói az English Russia-n.
  • Mivel adsz el egy Teslát nyugaton? A letisztult dizájnnal, a giga kijelzővel, a brutális teljesítményével, meg hájppal, amit nyomsz köré. És mi az autó mércéje Kazahsztánban? Mondjuk az, hogy belefér-e egy kifejlett birka. A Model S vizsgája a videón.
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 14., 06:36 Módosítva: 2015.12.15 08:13
49
Jó reggelt kívánunk december tizennegyedikén, az ezüstvasárnapot követő hétfőn. Szilárda napja van, tegnap óta pedig három gyertya ég az adventi koszorúkon. A 2015-ös esztendőből mindössze 17 nap van hátra, amit ugye már fél lábon is... A következő napokban enyhülés lesz az ország időjárásában, és olykor még az eső is elered. Most viszont kávét a kézbe, dörzsöljük meg szemeinket, és olvassuk a friss Hidegindítót! Máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Alkatrészeket lopott ki a Ford ohiói gyárából egy munkás. A 48 éves férfi az eBayen adta el a kerékszenzonrokat, amelyekért 10-20 dollárt kért el, miközben a hivatalos áruk 100 dollár körüli. A nyomozók szerint ötezer darabot értékesített, a Fordnál azonban azt állítják, nyolcezer tűnt el. A gyanúsított bíróság előtt felelhet tettéért. (autonews)
  • Még az év vége előtt pont kerülhet a Mahindra és a Pininfarina között húzódó ügy végére. November közepén eldőlt, az indiai vállalat többszöri sikertelen próbálkozás után végre mégis felvásárolja az olasz formatervező stúdiót. A Mahindra 164 millió eurót fektetne a cégbe. (worldcarfans)

  • Idő előtt érte el alternatív hajtású autókra kitűzött célját az Audi – legalábbis Hollandiában és Norvégiában. Ebben a két országban minden negyedik eladott gépük A3 e-tron. A német gyártó egyébként 2025-re tervezi azt, hogy értékesített járművei huszonöt százaléka villanyhajtású, vagy legalább plug-in hibrid legyen. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 11., 08:09 Módosítva: 2015.12.13 07:20
351

Szép reggelt mindenkinek december 11-én, Árpád napján. Végre péntek van, ennek örömére pedig a Dunántúlon még akár napsütésre is számíthatunk. Máshol előfordulhat némi felhő, de eső nem valószínű. Ennek ellenére figyeljenek oda az utakon, mert reggel több helyen fagyhat. 1958-ban ezen a napon született Nikki Sixx, a Mötly Crüe basszusgitárosa. Soha ilyen könnyű nem volt még egy zenét megindokolni a hidegindítóban, jöjjön a Kickstart my heart.

A számnak mellesleg elég húzós története van, kattintsanak érte

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 10., 08:03 Módosítva: 2015.12.11 08:15
71
December 10. van, csütörtök, az évből még 21 nap van hátra. 1915-ben ezen a napon gördült le a gyártósorról a tízmilliomodik Ford T-Modell. Amellett, hogy az emberi jogok világnapja van, Juditok, Euláliák és Loretták gyűjthetik be a névnapi jókívánságokat. Közepesen felhős idő lesz csapadékkal, a nappali hőmérséklet 8 fok körül alakul.

Ez történt tegnap a TC hasábjain

  • Stump Bandi röviden összefoglalta, hogy milyen volt birtokolni egy vérbeli olasz csődört. Aki kíváncsi a Rulettkerék 2 visszatekintésére, kattintson ide.
  • Máth Dávid kibogozta az újkoruk óta Budapesten rohadó Roverek legendáját. Érdekli a magyar pusztuló világ? Irány a poszt!
  • Zách Dani a hazai jogosítvány helyzetet vizsgálta meg. Vajon a fiatalok nem akarnak vezetni, vagy az autósiskolák nem akarnak fiatalokkal foglalkozni? A válaszért kattintson ide.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még

3-as BMW három turbóval

2015. december 9., 07:58 Módosítva: 2015.12.10 08:06
188
Huszonkét nappal az év vége előtt, az egyik kedvenc színészem, a 2011-ben elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas Garas Dezső születésének napján, a korrupcióellenes világnapon rajtol a december 9-i Hidegindító, mindenkinek jó reggelt kívánok. Ma a Natáliák ünneplik névnapjukat. 1988-ban ezen a napon szállt fel az első JAS 39 Gripen könnyű vadászbombázó repülőgép, amelyet később a magyar honvédségnél is rendszeresítettek és 1990-ben Slobodan Milosevicet választották meg szerbia elnökévé, szintén ezen a napon. Ezen a felvételen a Magyar Légierő Gripenjének bemutatóját láthatják. Elég jó felvétel a 2013-as kecskeméti repülőnapról.

Autóipari hírsaláta

Bukófordulót vett az orosz autópiac, ahol novemberben 42,7 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel korábban. Az orosz gazdaságnak az olajárak zuhanása és az ukrán válság kapcsán bevezetett gazdasági szankciók miatt tapasztalható vergődése nem új jelenség és nem csak az autópiacon érezhető. Így nem csoda, hogy az első tizenegy hónap mindegyikében jelentős visszaesést tapasztaltak az országban tevékenykedő nyugat-európai gyártók képviseletei. A nagy vesztesek közt ott a Renault, a Toyota és a Kia, de a Lada is. Az éves eladások számát szakértők 1,55 millióra becsülik, amely harminchat százalékkal kevesebb, mint egy éve. (MTI)

Újfajta szempontokkal egészítik ki az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) által rendszeresített, az Európában megszokottól eltérő törésteszteket. A félátfedéses ütközési próbán már eddig is rengeteg autó elvérzett, amelyeket mi, itt biztonságosnak tartunk, ám most szigorítanak a szabályokon, így a jobb értékeléshez a gyártóknak alapáron kell adniuk majd a vészfékező rendszert, a holttérfigyelőt, a sávelhagyást jelző rendszert és a gyalogosérzékelőt. (Autonews)

A Hyundai saját önvezető rendszer fejlesztésébe kezdett, amelynek elemi alkatrészeit, a csipeket is maga fejlesztené a jövőben. A cég 2030-ra ígéri a teljesen önállóan tájékozódó és beavatkozás nélkül közlekedni képes modelljeit. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 8., 08:03 Módosítva: 2015.12.09 10:14
39
Szép reggelt ezen az enyhe kedden, december 8-án, a Máriák, Immakuláták és Küllikkik neve napján. A nap ma 7:17-kor kelt és nem is lesz velünk sokáig: 15:53-kor nyugszik majd. A mai egy szomorú évforduló: 35 éve ezen a napon ment el az ember, aki énekesként, dalszerzőként és békeharcosként is a huszadik század egyik legnagyobbja volt.

Reggeli édes-keserű

  • Az alábbi videót egy közeli olvasótól kaptuk, aki nemrég újjászületett a Ráth György utcában. A nagy látószög miatt kicsit csalóka, az a fa nem volt messzebb 10-15 méternél, mikor kidőlt. Aznap volt az a b*szott nagy szél, az is megdolgozhatta a fát és a tövénél ott egy munkagödör, talán túl sokat nyesegették a gyökereit. Mindegy, kidőlt. Kb. 3 másodpercen múlt, hogy nem rám, ha nem engedem át az utca elején az embereket, kivasal a fa (tanulság: mindig engedd el a gyalogosokat). A fa vékony kis ágacskái szétb*szták a kerítést a túloldalon, a vastag törzse bármit kilapított volna. A törzse pedig nagyon alacsonyan, méter alatt volt, nem maradhattam volna életben az autóban. 3 másodperc...
  • Milliárdokat buknak az autósok, mert elfelejtenek biztosítót váltani. A defacto blog jól érthetően levezette, mekkora biztosítóváltás-hajlandóságbeli különbség van autós és autós között attól függően, kinek mikor van a szerződésváltás fordulója. 2010 előtt ugye a kgfb szerződések fordulója mindig január elsején volt, és mindenki 30-60 nappal korábban, tehát novemberben válthatott biztosítót. 2010-ben azonban megváltozott a szabályozás. Ha valaki 2010. január 1. után vette autóját, a kgfb szerződésének fordulója az adásvétel napja lett. Innen indul a zavar, legalábbis azoknál, akiknek nem január környékére esik a váltás napja, így számukra érdektelenek a továbbra is januári fordulónál maradt többségnek szóló reklámkampányok. Nem figyelnek, nem váltanak olcsóbb ajánlatokra, így az autósok összesen milliárdos nagyságrendű potenciális megtakarítást hagynak a biztosítóknál a 2010 előtti időszakhoz képest. 
Távolról sincs vége, olvasson még