2016. február 18., 09:09 Módosítva: 2016.02.19 08:33
48

Bernadett neve napjára virradtunk február 18-án, az év negyvenkilencedik napján. Eleinte délen, később nyugaton, majd az ország egész területén esőre számíthatunk, aztán megérkezik a szél is. Ennek ellenére a hőmérséklet akár 15 fokig is emelkedhet. Reggelre valami vérpezsdítő zenét illene berakni, de Denez Prigent és Lisa Gerrard dala nem maradhat ki. Sokaknak a világ egyik legjobb háborús filmjéből, a Sólyom végveszélyben-ből lehet ismerős a Gortoz a Ran - J'Attends

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 17., 08:28 Módosítva: 2016.02.18 09:15
101
Február 17. van, szerda, Donátok névnapja. 1867-ben ezen a napon jött létre a Kiegyezés. I. Ferenc József osztrák császár Gróf Andrássy Gyulát nevezte ki Magyarország miniszterelnökének, létrejött a dualista szerkezetű Osztrák-Magyar Monarchia. A hőmérséklet ma 12 fok körül lesz, de esernyőt vigyünk magunkkal.

A nap képe

Repül a Twingo. Forrás: http://www.autozeitung.de/

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 16., 08:20 Módosítva: 2016.02.17 08:39
86
Szép reggelt február 16-án, a Juliannák, Lillák, Éliások, Sámuelek és Musztafák neve napján. Kicsit csapadékos, öt foknál melegebb nap lesz a mai, néhol talán még a felhők is felszakadnak. Ha mostanra már tele a tököd a téllel, gondolja arra, hogy mennyivel jobb az idei, mint az 1940-es volt. Azév február 16-án mérték Magyarországon a leghidegebbet: a Miskolc melletti Görömbölytapolcán mínusz 35 fokot jeleztek a hőmérők.

Cukor

  • Mielőtt türelmetlenül rávetnéd magad a Model X-Model S meccsére, hangolódj a Tesla-témára az autógyár új termékével, a Model S gyerekváltozatával. A pedálos Moszkvics méltó utódja egy 500 dolláros kisautó, természetesen villanyhajtással. Egyelőre csak előrendelni lehet, májusban indul a forgalmazás. (Tesla)
  • És akkor tessék, az egymás torkának eső Teslák. A mutatvány mögött a Dragtimes, egy kifejezetten gyorsulási versenyek coverolására szakosodott YouTube-csatorna áll. Férjet és feleséget eresztették egymásnak negyed mérföldön Valentin-nap alkalmából. A férj ült a Model S P90D-be, a feleségé lett a villany-SUV. A végeredmény alább, de annyit hozzá, hogy azt a három tized különbséget tudjuk be annak a bő két mázsának, amivel az X többet cipel.
  • Ha a fenti mutatvány csak annyira elégített ki, mint húsevőt a sültzöldség, itt egy mutatvány a benzinfüggő agyadnak. Diablo VT a hó ellen, avagy így ordít a V12 a kínpadon. Ja, és van ám ott egy Ferrari 355 is.

Ebből a négyesből a...

Vegyeshírek

  • Elkészült az ötszázezredik kecskeméti Mercedes. A gyárnak egy hónap híján négy évre volt szüksége a mérföldkőhöz. A 2012 májusában nyitott üzembe eddig egymilliárd eurót fektetett a Mercedes, amely a B-osztály mellett a CLA coupét és a CLA Shooting Brake-et gyártja itt. Kecskemét félmilliomodik Mercedese egy kozmoszfekete színű CLA modell. (Mercedes, MTI)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 15., 06:27 Módosítva: 2016.02.16 08:21
307
Jó reggelt kívánunk február tizenötödikén. Elmúlt megint a hétvége, és már a Valentin-napon is túl vagyunk – már aki egyáltalán ünnepelte azt. Ne feledjék: Kolos, Georgina és Gina ünnepli névnapját, tessék őket felköszönteni. Az előrejelzések szerint egyébként napokig nemszeretem idő lesz esővel, köddel, felhőkkel, az embernek sok kedve nincs is ilyenkor kimozdulni. Még szerencse, hogy itt van a friss Hidegindító, ami persze mindent megváltoztat. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Tetejét vesztett C osztállyal készül a márciusi Genfi Autószalonra a Mercedes-Benz. A németek már nyilvánosságra is hozták az első rajzot az autóról, afféle kedvcsinálóként. A Cabriolet szinte teljesen azonos lesz a kupéval, persze első ránézésre, a nyitható tető alapján nem lesz nehéz megkülönböztetni a két modellt. A forgalmazást idén ősszel kezdhetik meg. (leftlanenews)

  • Megkezdte az új CX-9 gyártását a Mazda. Az összeszerelés Hiroshimában indult meg, ahonnan elsősorban az észak-amerikai piacra kerülnek majd az autók. Ott ugyanis évi negyvenezer példány eladását tervezik – ez a modell összes értékesítésének 80 százalékát jelentené. A hétüléses SUV tavasszal érkezik meg a kereskedésekbe. (leftlanenews)
  • Túl kicsi lett, így nem kerül gyártásba a Volkswagen Taigun. A hobbiterepjáróval kapcsolatos pletykák évekig tartották magukat, a tanulmányt a 2012-es Sao Pauló-i Autószalonon leplezték le. Egyliteres TSI turbómotort kapott volna. Végül mérete lett a veszte, a végső egyeztetéseken túl rövidnek találtatott. Helyét egy Polo-alapú SUV veheti át 2018-ban. (worldcarfans)
Távolról sincs vége, olvasson még

Két év börtön, gyorshajtásért

2016. február 12., 08:27 Módosítva: 2016.02.13 07:06
104
Az időjárás valahogy nem akar engedelmeskedni annak, amit az előrejelzésekben írnak: nem zuhog az eső Budapesten. Ez itt a Hidegindító Február 12-én, Lídia és Lívia napján. 1542-ben VIII. Henrik angol király lefejeztette hűtlen feleségét, Howard Katalint, 2002-ben megkezdődött Slobodan Milošević, volt Jugoszláv elnök pere az ENSZ háborús bűnök bíróságán, Hágában. A nap szülöttei a ma kilencvenkét éves Franco Zeffirelli olasz filmrendező (Rómeó és Júlia, Napfivér, Holdnővér) és Ray Manzarek a Doors zenekar 2013-ban elhunyt billentyűse. Jöjjön most egy dal a zenekartól, jó reggelt mindenkinek.

Autóipari hírsaláta

Hamisítják az Osram Xenon fényszóró-rendszereit, ezért a cég új, egyedi azonosítókat vezet be a termékek csomagolásán, amelyekkel utólag is ellenőrizhető az eredetiségük. A Trust programba bevont termékeken hét számjegyű azonosítót és QR-kódot is elhelyeznek, így ezeket a program honlapján megadva, illetve beolvasva hamar kiderül, hogy gagyit sóztak-e ránk a boltban vagy sem.

Tovább dagad a Takata-botrány, miután tegnap bejelentették, csak az Egyesült Államokban összesen mintegy 1,7 millió, jellemzően 2006 és 2013 közt gyártott Audit, BMW-t és Volkswagent hívnak vissza a hibás légzsákvezérlők miatt. Az érintett modellek köre olyan széles, hogy most csak néhány példát emelek ki: A BMW SUV és hagyományos felépítésű modelljei 2006-tól, Audi A3, Volkswagen Golf, Jetta és Passat CC. (Autonews)

Gyártani fogják az utóbbi évek egyik legérdekesebb formájú Toyotáját, a CH-R szabadidő autót, jelentette be tegnap a cég. Az emelt hasú kompakt modell a Yaris és az Auris benzines és dízel hajtásláncait kapja, de még érdekesebb, lesz belőle majd benzin-elektromos hibrid is, mégpedig a legújabb Prius mechanikai alapjainak felhasználásával. A végleges változatot mi is megnézzük majd hamarosan, a március 1-én kezdődő Genfi autószalonon. (Autonews)

Jogerősen két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Northamptonshire bírósága azt a férfit, aki mobiltelefonra rögzítette, amint több mint háromszáz kilométeres sebességgel (egy esetben 309-cel) száguld Nissan GT-R-ével az Egyesült Királyság autópályájáin. A negyvenkét éves Shaun Davis ezzel többszörös rekordot állított fel, és még a közszolgálati BBC is a legelvetemültebb gyorshajtóként említette közelmúltbeli híradásaiban. (Baleset-megelőzés.eu)

  Totalcar retro

Éppen ma nyolc éve, hogy Gyulavitéz kolléga nehéz feladatot oldott meg. A sportautós szerző tesztelte a Dacia Logan japán ellenfelét, a nálunk kevésbé népszerű Suzuki SX4 szedánt. Az autó túlélte, bár a 8,5 literes átlagfogyasztás elég sokat elmond Gyula úr vezetési szokásairól. Hasznosat keres olcsón és nem érdekli a forma? Akkor kattintson.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 11., 07:05 Módosítva: 2018.06.04 10:59
124

Február 11-én Bertold és Marietta neve napjára virradtunk, jó reggelt mindenkinek. A tegnapi özönvíz után ma délre eláll az eső, és az ország nagy részén felszakadozik a felhőzet, még akár a nap is kisüthet. Reggel a hőmérséklet -2 - +3, délután pedig 5 és 11 fok között alakul. Ismerik a zeneiparban használt One hit wonder kifejezést? Azokat a zenekarokat, vagy előadókat nevezik így, amelyeknek egy emlékezetes daluk volt, és utána eltűntek. Mindenki tud legalább két-három ilyet, például ott van Gotye. Tudják, a furcsa hangon sipítozó belga, aki 2011-ben folyt még a csapból is. Viszont a Walk Off The Earth nevű kanadai banda olyan tökéletes feldolgozást csinált neki, hogy még az eredeti is megbocsátható. Ráadásul öten játszanak egy gitáron. Ja, és mielőtt elindítják: a szakállas fazont figyeljék.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 10., 08:43 Módosítva: 2016.02.11 07:08
310
Szép reggelt február 10-én, az Elvirák, Pálok, Palmerek és Skolasztikák neve napján. Szomorú évforduló ez az emberiségnek: ma van 19 éve, hogy az IBM szuperszámítógépe legyőzte fajunk tán legjobb sakkozóját, Garri Kaszparovot.

Cukor

  • Ez a négy kerékből és egy kevés sallangból álló mindenjáró itt a SHERP ATV. Orosz létére ez egy mindössze 1,2 tonnás szerkezet, amit egy másfél literes, 44 lóerős négyhengeres hajt. Földön 45 km/h, vízben 6 km/h a végsebessége és meglepően könnyű hozzájutni: csupán 13 millió forintnyi rubel kell hozzá. Na meg egy végtelen sztyeppe az élvezethez. (Jalopnik)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 9., 08:15 Módosítva: 2016.02.10 08:46
26
Február 9. van, kedd, Abigélek és Alexek névnapja. Ezen a napon halt meg Horthy Miklós kormányzó, valamint Gábor Dénes magyar Nobel-díjas természettudós. Napközben záporokra számíthatunk, a hőmérséklet 13 fok körül lesz.

A nap képe

A Ferrari 330 GT 2+2 a 250 GT/E utódjaként érkezett a piacra 1963-ban. A Brüsszeli Aurószalonon mutatták be a Pininfarna által tervezett négyszemélyes kupét. A motorja négyliteres, V12-es és 300 lóerős. Megközelítőleg 1000 példány készült belőle. A korai példányok (1963–65 között) a dupla fényszórókról ismerhetők fel könnyedén, később (1965 és 1967 között), már csak egy maradt oldalanként.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 8., 06:23 Módosítva: 2016.02.09 08:17
58
Jó reggelt kívánunk február nyolcadikán, az Arankák és a különleges nevű Jutocsák ünnepén. Az okosok azt mondják, hogy ma változóan felhős idő lesz, 8-10 Celsius fok körüli maximummal. A hét második felére azonban megérkezik az eső. Hétfő lévén nem egy könnyű nap ez a mai. Ha nehezen megy az ébredés, csak szorítsuk erősen a kávéscsészét, és dörzsöljük meg szemeinket. A kellemesen frissítő Hidegindító ezúttal sem maradhat el.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Hátsókerekes sportszedánnal rukkolhat elő 2017-ben a Kia. A dél-koreai autógyártó néhány éve már mutatott be egy ilyen jellegű modellt, most azonban a pletykák szerint a GT koncepciónál kisebb típuson dolgoznak. A 4-es BMW riválisának szánt sportos Kiába kétliteres, 2,2-es és háromliteres motorok kerülhetnek. (motorauthority)

  • Új, másfél literes benzin- és dízelmotorokat mutathat be hamarosan a Volkswagen. Az új TSI és TDI egységek a jelenlegi 1,4-eseket és 1,6-osokat válthatják le. Az elsők között a Volkswagen Golf, az Audi A3 és a Škoda Octavia kaphatnának ebből a motorból. Műszaki adatokról egyelőre nem szólnak a hírek. (carscoops)
  • Innovatív stílus, és technológiai drágakő – szerényen csak így emlegetik a hivatalos közleményben a Pininfarina márciusban érkező újdonságát. Ez lesz egyébként az első munkájuk a tulajdonosváltás óta: mint ismert, decemberben az indiai Mahindra vásárolt többségi tulajdont az olasz műhelyben. (autocar)

Távolról sincs vége, olvasson még

Dacia Duster az orosz tank ellen

2016. február 5., 08:19 Módosítva: 2016.02.07 19:06
265
Néha egészen érdekes bejegyzésekkel emlékezik meg a Wikipédia egy-egy nap eseményeiről. Itt van például az 1956-ban, éppen ezen a napon született Betty Ong esete. A San Francisco-i születésű nő volt az American Airlines 11-es járatának utasai közül, aki a gépeltérítés kezdetekor telefonon értesítette a légitársaság központját a történtekről, arról, hogy mely ülésekről álltak föl a terroristák és arról is, hogy bezárkóztak a pilótafülkébe. A gépet végül a World Trade Center északi tornyába vezették, ezzel a gép 92 utasának azonnali, majd a torony másfél órával az ütközés után bekövetkezett összeomlásakor további 1600 ember halálát okozták. A nap szülöttei még Szepesi György sportriporter, a legendás arany csapat tizenkettedik, tiszteletbeli tagja, illetve a tavaly elhunyt Haás Vander Péter szinkronszínész is. Most a holnapi nap legendás szülötte a néhai Radics Béla következik, a Zöld csillaggal. Boldog névnapot az Ágotáknak és Ingrideknek.

Autóipari hírsaláta

Ötmillió autót hívnak vissza világszerte a légzsákvezérlő lehetséges hibája miatt, jelentette be az alkatrészt gyártó Continental. Az érintett típusok közt ott van a 2008 és 2010. közt gyártott Honda Accord, amelyből 364 ezret kell majd szervizbe vinni, többségüket Amerikában, illetve a Fiat-Chrysler 112 ezer autóját. A többi gyártó még nem közölte, hogy mely típusaikba építették a korrózióra hajlamos vezetékezésű légzsákvezérlőt. (MTI)

Sportkupét készít a Bentley a nemrég bemutatott, nagy vitákat kiváltó luxus-SUV-ből, a Bentaygából. A Volkswagen-csoport tulajdonában álló brit márka Wolfgang Dürheimer a témában úgy nyilatkozott, az új modell tervezése nagy erőkkel zajlik, megjelenésére az évtized előtt számíthatunk és a cég a fiatalabb vásárlókat célozza majd vele. (Autonews)

Közel 15 ezer autóhitelt forintosítottak eddig a CIB Lízingnél,  így a cég ügyfeleinek elenyésző része tartotta meg devizahitelét, akik pedig váltottak, azoknak csökkent a törlesztőrészletük. Hasonló folyamatok zajlottak az MKB és a K&H Bank autós ügyfeleinek körében is, utóbbinál 9000 ezer szerződést érint a forintosítás, az előbbinél viszont átlagosan 12 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek az átváltás után. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 4., 07:06 Módosítva: 2016.02.05 08:23
436

Szép reggelt mindenkinek február negyedikén, Ráhel és Csenge neve napján. Ma viharos széllökésekre számíthatunk, de legalább az eső eláll, és amint felszakadozik a felhőzet, helyenként még napsütésre is számíthatunk. A hőmérséklet 4-9 fok között alakul, és ne lepődjenek meg, ha itt-ott előfordul egy-egy futó zápor. Mivel Alice Cooper 67. születésnapjára ébredtünk, nosztalgiázzunk kicsit: íme a Poison. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 3., 08:08 Módosítva: 2016.02.04 07:11
49
Szép reggelt február 3-án, a Balázsok, Celerinák, Izraelek és Oszkárok napján. Esővel indul ez a szerda az ország nagy részén, de ez csak a kezdet: egész héten maradhat az eső. Ma 57 éve halt meg Charles Hardin Holley, vagy ahogy a világ megismerte: Buddy Holly. A rock and roll 22 évesen elvesztett úttörőjének csupán két év jutott a nagyszínpadból, ennyi idő alatt lett a műfaj halhatatlanja.

Cukor

  • A Red Bullnál mindig is érezték, hogyan kell relatív olcsón nagyon sok emberhez eljuttatni a márkanevet. A vírusvideók mestere most a Bath Rugby rögbicsapatot küldte neki Daniel Ricciardo 800 lóerős forma-1-es autójának. Íme a produkció.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 2., 06:29 Módosítva: 2016.10.24 17:24
150
Jó reggelt kívánunk február másodikán, kedden. Változóan felhős időre számíthatunk ma, hosszabb-rövidebb időre pedig a nap is kisüt. Napközben akár 11 fokos maximum is lehet. A Karolinák és az Aidák ünneplik névnapjukat. Ne búsuljunk, ha nehezen megy az ébredés, csak szorítsuk erősen a kávéscsészét, és dörzsöljük meg szemeinket. A kellemesen frissítő Hidegindító ezúttal sem maradhat el.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Nem használhatja a Saab nevet a márka maradványait birtokló NEVS (National Electric Vehicle Sweden). Az elmúlt években ezt megtették, de a jogokat valójában birtokló Saab AB kifejezte nemtetszését, majd megtiltotta a név és a logó használatát. A NEVS-nek pedig komoly tervei vannak, sorra vezetnék be az új modelleket, csak éppen nevet kell találniuk maguknak. (worldcarfans)

  • Nem enged a trendeknek a Porsche. A német sportkocsigyár vezérigazgatója, Oliver Blume szerint nem tervezik teljesen autonóm közlekedésre alkalmas járművek gyártását. Vásárlóik ugyanis a vezetési élmény miatt választják a márkát, és törekednek arra, hogy ez így is maradjon. (leftlanenews)
  • Márciustól lehet Ford GT-hez jutni. Az amerikai márka akkor nyithatja meg ugyanis a jelentkezési időszakot, amelynek végére kiválasztják azt a néhány szerencsést, akik vagyonokat fizethetnek ki a GT-ért. Nem lesz ugyanis könnyű hozzájutni: előnyt élveznek a márkához hűséges jelentkezők, és azok, akik az elődmodellből is vettek már. (worldcarfans)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. február 1., 08:54 Módosítva: 2016.02.02 10:39
152
Február 1. van, hétfő. A hőmérséklet 11 fok körül lesz, gyenge eső várható. 1998 óta ezen a napon tartják Magyarországon a Civilek napját. Ennek az a célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szerveztek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. 1878-ban ezen a napon született Hajós Alfréd.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 29., 08:09 Módosítva: 2016.01.31 07:04
65

Szép reggelt kívánunk január 29-én, Adél neve napján. Az Időkép szerint gyenge hidegfront várható, amely magával hoz némi csapadékot és északon akár ónos esőt is. Ugyanerre köd is előfordulhat és foltokra az Alföldön is számíthatunk. A hajnali legalacsonyabb hőmérséklet -2 fok körül alakul, amely napközben akár 11 fokig is felmehet. Ma reggeli zenénk negyven éve jelent meg, és negyven év múlva is pont ennyire lesz ütős. Carlos Santana, Europa

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 28., 08:04 Módosítva: 2016.01.29 08:14
53

Jó reggelt mindenkinek január 28-án, Károly és Karola napján. Ne tévessze meg önöket a késő őszi időjárás, sajnos még mindig épp csak túl vagyunk a tél felén. Az Időkép szerint északon, északkeleten tartósan borongós marad az idő, máshol a szélnek köszönhetően felszakadozhat a felhőzet. Három is tizenöt fok között alakulhat a hőmérséklet, fronthatásra nem számíthatunk. Induljon a nap Ludovico Einaudi Fly című művével, aminek semmi aktualitása, csak szimplán tökéletes:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 27., 08:34 Módosítva: 2016.01.28 08:11
54
Január 27. van, szerda, Angelikák névnapja. 1927-ben ezen a napon vezették be Magyarországon a korona helyett a pengőt, 2010-ben pedig ezen a napon mutatta be az Apple az iPadet. A mai időjárás erősen felhős lesz, a hőmérséklet -1 és 8 fok között lehet. Ez itt a Hidegindító!

A nap képe

Repül a DS
Repül a DS
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 26., 06:35 Módosítva: 2016.01.27 10:19
1
Újabb didergős reggelre ébredhettünk ma, január 26-án, kedden. Az előrejelzések fokozatos enyhülést mutatnak, de jó lesz vigyázni: lehet eső, vagy akár ónos eső is. Ma éjfélig a vegyes halmazállapotú csapadék miatt riasztás van érvényben hazánkban. Mielőtt bármibe is belefognánk, köszöntsük fel Vanda, Paula és Titanilla nevű ismerőseinket névnapjukon, hiszen ma ünnepelnek. Aztán húzzuk közelebb magunkhoz a forró kávét, és görgessünk: itt a friss Hidegindító, ettől leszünk üdék!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Beperli egyik beszállítóját a Tesla. A Hoerbigert a Model X ajtóinak elkészítésével bízták meg, de nem voltak elégedettek a munkával, amit a cég elvégzett. 2015-ben szakítottak is, de korábban kifizettek hárommillió dollárt, a beszállító pedig többet akar. Elon Muskék most azt akarják elérni, hogy ne kelljen többet perkálniuk, a Hoerbiger viszont térítse meg az okozott károkat. (autoblog)

  • Hamarosan hibridként is kínálhatja minden modelljét a Maserati. Az ok egyszerű: muszáj nekik meglépni ezt ahhoz, hogy a kibocsátási normáknak vállalati szinten megfeleljenek. Ez azt jelenti, hogy a Levante hobbiterepjáró mellett 2020-ig a Quattroporte, a GranTurismo, a GranCabrio és a Ghibli is kaphat konnektoros változatot. Az egyetlen kivétel a csúcsot jelentő Alfieri sportkocsi lehet. (autocar)
  • Az Audi is beszállt az önvezérlő autók körül kialakult számháborúba. Egyes gyártók komoly ígéreteket tesznek ebben a szegmensben, a Nissan például 2020-at jelölte meg a teljesen autonóm járművek céldátumaként. A német gyártó amerikai részlegének elnöke, Scott Keogh szerint azonban ehhez még legalább tíz esztendőre van szükség. Azt is pontosította, hogy mit jelent számára a teljesen önálló kifejezés. Szerinte ez arról szól, hogy reggel csak megnyomunk egy gombot, és az autó oda visz, ahova csak akarjuk, mindenféle emberi beavatkozás nélkül. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még

Videó a villámgyors óratekerésről

2016. január 25., 08:22 Módosítva: 2016.01.26 08:38
180
Érdemes óvatosan kezdeni január utolsó hetét, mert országszerte több helyen ónos eső várható, és már az elmúlt hétvégén is száz közlekedési baleset történt az utakon. A január 25.-i Hidegindító köszönti a születésnapját ma ünneplő Nagy-Kálózy Eszter magyar színművésznőt, és Alicia Keys amerikai énekes-dalszerzőt. 1961-ben, Washingtonban ezen a napon tartotta első tévés sajtótájékoztatóját, 1980-ban Teréz anya megkapta India legmagasabb állami kitüntetését a Bharat Ratnát, 1995-ben pedig majdnem kitört az atomháború, mert az oroszok az országuk felé közeledő amerikai interkontinentális rakétának néztek egy norvég kutatórakétát, ezért kishíján ellencsapást indítottak az Egyesült Államok felé.

Háztáji az óratekerésről

Miután múlt pénteken megírtuk, hadjáratot indítunk a kilométeróra visszatekerésével kezdődő használt autós csalások visszaszorításáért, két napon belül több tucat levél érkezett. Kiderült, hogy a cikkben szereplő Audi A6, amelynek 340 ezerről 380-ra, majd 195 ezerre tekerték vissza a számlálóját, csupán csepp a tengerben. Nincs olyan autómárka, vagy autógyártó nemzet, amelynek termékeit nem érinti az ügy. Egy olvasónk arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a műszaki vizsgák, átírások és eredetiségvizsgák előtt gondosan visszaállítják a korábbinál alig magasabb értékre a számlálót, a bejegyzett adatok folytonosnak fognak tűnni, kiugrások és visszaesések nélkül, így ezek az autók szinte lebuktathatatlanok.

A hivatalosan bejegyzett műszerfalcsere a második módszer, az eszköz pedig például a modern autók diagnosztikai csatlakozójára (OBD) köthető Digiprog III is lehet. Használata gyerekjáték, a teljes óraállítási művelet kevesebb mint tíz percig tart, bár a videóból nem derül ki, hogy az autó egyéb hardverelemeiben tárolt óraállásokra is hat-e a rendszer. A készülék most is kapható a neten, eleve odometer programmerként, kilométerszámláló-programozó eszközként hirdetik, a készlet árától függően 130-260 dollárért, vagyis 37-74 ezer forintért. Így működik:

Több levélírónk állítja, azért nem vásárolt autót mostanában, mert olvasta az óratekerésekről szóló cikkeinket és vagy betért egy márkaszervizbe a kiszemelt kocsival, vagy rendszám alapján lekérdezte a korábbi kilométeradatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szolgáltatásával. Többen kérdezték, hogy miért nem szólalnak meg a szirénák a KEKKH-nál, ha csökkenő óraállásokat akar valaki rögzíteni egy autóhoz. Ennek és más tudnivalóknak a héten járok utána és amint megtudok valamit, megírom.

Távolról sincs vége, olvasson még

Eladó a világ legdrágább autója

2016. január 22., 07:57 Módosítva: 2016.01.23 07:03
29
Rendkívül érdekes és mozgalmas nap ez a mai a történelemkönyvekben. Január 22. van, ezen a napon született Csonka János, a porlasztó (egyik) feltalálója (bár már tudjuk, hogy mégsem). Az Apple 1984-ben éppen ezen a napon mutatta be első személyi számítógépét az ős-Macintosht, amellyel hódító útjára indult az egérnek nevezett beviteli eszköz, és ezen a kis gépen futott először grafikus felhasználói felület. Fontos nap ez azért is, mert 1970-ben éppen ekkor állt kereskedelmi szolgálatba a legendás, és sok felújítás után ma is szolgálatban lévő Jumbo Jet, vagyis a Boeing 747 utasszállító repülőgép. A nap szülöttei közül kiemelném még, Cseh Tamást, aki Bereményi Gézával egy teljes könnyűzenei korszak szimbólumává vált, és szerintem aki egy kicsit érti a dalaikat, szövegeiket, az többet tud arról, milyen ebben az országban élni. Kár, hogy 2009-óta nincs már velünk. Ma van a magyar kultúra napja is, mert Kölcsey Ferenc 1923-ban éppen január 22-én írta meg a Himnuszt. Most mégsem a szomorkás fohásszal kezdődik a Hidegindító, hanem a gitáros indián egyik dalával. Boldog névnapot minden Artúrnak és Vincének.

Csikós és a legdrágább autó

Lehet, hogy ez lesz a világ legdrágábban eladott autója? A párizsi Rétromobile kiállításon, február 5-én ütik majd le az Artcurial aukcióján. Eddig a Pierre Bardinon-gyűjteményben lakott, s olyan irtó híres versenyzők használták, mint Peter Collins és Maurice Trintignant az 1957-es sebringi 12 órás versenyen (ez volt a leghíresebb amerikai verseny anno), majd Wolfgang von Trips a Mille Miglián tolta. Bár a kocsi Ferrari 315-ösként kezdte, később átépítették 4,1 literesre, ezzel kvázi az újabb 335S specifikációjára hozták fel.

Le Mans-ban a később F1-bajnok, Mike Hawthorn ezzel a kocsival futotta meg az első 200 km/h fölötti leggyorsabb kört. Baromi sokat szerepelt a maga idejében, önmagában is egy legenda lett már akkor, de később az amerikai Ferrari-dealer Luigi Chinetti birtokába került, s ő még elindította a kocsit a kubai nagydíjon, Masten Gregoryval és Stirling Moss-szal a volánja mögött - ők már Schumacher-szintű nagykutyák voltak. Később, egészen 1970-ig Franciaországban versenyeztek vele már alacsonyabb szinten, tehát jó sok versenyév van benne. 1970-ben aztán gyűjteményi darab lett, s akkor még igen eredeti állapotban volt, azóta se piszkálták túl sokat. Rettenetes eszmei és valós, fizikai értéke van. A mostanáig legdrágábban eladott autó szintén egy Ferrari, szintén az 50-es évekből: Juan Manuel Fangio 1956-os 290MM - az 28 050 000 dollárért ment el. Ennél az 1957-es 335S Spider Scagliettinél most 36 500 000 dollár a várt leütési ár. Ez persze bármerre változhat, de a piaci hangulatot ismerve cseppet sem tűnik optimistának a tipp. (Csikós Zsolt)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 21., 08:23 Módosítva: 2016.01.22 06:46
61
Az idő kicsit melegedett, máris vékony hóréteg alatt az ország egy része. Délelőtt még sok fele hullhat hó, de a holnapra várt napsütéssel hétvégére egy része el is tűnik majd. Szép reggelt január 21-én, az Ágnesek, Anisszák, Epifániák és Inezek neve napján. Ha ma van a szülinapod, akkor tudd, hogy egy napon születtél Bazi Joe-val, Kojakkel, Guffy őrmesterrel, azaz Telly Savalas-szal, aki ma lenne 94 éves.

Taxisok kontra közlekedés

Az Index.hu késő este már tett egy próbát, hogy értelmezze a Police.hu szerda este Közlemény 6. címen kiadott közleményét. Aszerint még péntek 24 óráig eltarthat a taxisok forgalomakadályozó tüntetése a Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila út - Andrássy út kereszteződésénél. A rendőrség biztosítja a forgalmat, azaz azt, hogy egy-egy forgalmi sáv járható maradjon a tüntetők között. Azért aki teheti, kerülje el az Erzsébet tér környékét, a Waze szerint sem érdemes most arra járni. 

Hírek

  • A Franciaországban betiltott Uber eközben a taxisofőröknek is megnyitná az elektronikus foglalás lehetőségét. A bejelentés előzménye, hogy a francia alkotmánytanács kimondta: egy taxisofőr vezethet telefonon vagy interneten előre megrendelhető személyszállító járműveket (VTC) is. Ez utóbbiból az elmúlt évtizedben, még az Uber megjelenése előtt, több mint 10 ezer állt forgalomba Franciaországban, s a taxiknál alacsonyabb áron kínálják a szolgáltatásaikat. „Tekintettel erre a helyzetre, mi azt szeretnék, ha az Uber megnyílna a taxisok számára, ők is használhatnák a platformot" - mondta egy párizsi sajtótájékoztatón az Uber vezetője. Ugyanakkor hozzátette, hogy a taxikat az Ubernél egy VTC-k számára fenntartott platformon lehetne csak foglalni VTC-ként, és nem taxiként. A taxisok egyik legfőbb szakszervezete szerint az Uber ismételten megpróbálja megkerülni a szabályozást azzal, hogy azt sugallja: bárkiből lehet VTC-sofőr hivatalos engedély nélkül. Az Uber tavaly júliusban felfüggesztette a mobiltelefonos alkalmazásának működését Franciaországban, miután a taxisok, sokszor erőszakba forduló megmozdulásokat szerveztek sofőrjeik ellen országszerte. Az alkotmánytanács szeptemberben végleg betiltotta az alkalmazást, a párizsi büntetőbíróság pedig februárban hoz ítéletet a szolgáltatás és két vezetője ügyében, akiket a taxis hivatás törvénytelen űzésében való bűnrészesség és törvénytelen adatkezelés gyanúja miatt is felelősségre vonják. Az Uber eközben az Európai Bizottságnál tett panaszt Franciaország ellen. Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi van, ebből csak 20 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amely a második világháború óta nem növekedett. Az engedély költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró (41 millió és 75 millió forint) között mozog. (MTI)
A francia taxisok sokkal durvábban tüntettek
A francia taxisok sokkal durvábban tüntettek
  • Európában is fizetni fog a VW az átvert ügyfeleinek? Az Európai Bizottság belső piacért, ipar-, vállalkozás- és kkv-politikáért felelős biztosa most felszólította a Volkswagent, hogy az emissziós botránnyal érintett európai autótulajdonosknak is fizessenek jóvátételt, miután az Egyesült Államokban erre ígéretet tettek. A cégóriás időt kért, Matthias Muller vezér csütörtökön találkozhat a bizottság képviselőjével. A lehetséges folytatást a Napi.hu boncolgatta tegnapi cikkében
  • 20 százalékkal nőtt az új autók eladása Romániában, ugyanakkor a gépkocsigyártás 1,1 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. A román autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA) szerdai közlése szerint tavaly 120 591 új gépkocsit adtak el Romániában, ami 20,2 százalékos növekedést jelent 2014-hez mérten. A tavalyi adatok szerint Romániában továbbra is a Dacia márka a piacvezető mintegy 35 százalékos részesedéssel, második helyen a Volkswagen áll 10 százalékkal, a harmadik a Skoda, amely 9 százalékot hasított ki magának a piacból. Romániában tavaly 387 177 gépkocsit gyártottak, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Ennek nagy részét, több mint 339 ezret a francia Renault tulajdonában lévő Dacia gyártott, csaknem 48 ezret az amerikai Ford. (MTI)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 20., 08:01 Módosítva: 2016.01.21 08:29
63
Szép reggelt január 20-án, a Fábiánok, Özsébek, Sebőkök és Sedékiások neve napján. Ezt a szerdát még bírja ki mindenki hipotermia nélkül, aztán a mai mínusz nyolc fokos reggelnél már csak melegebbek jönnek a héten.

Hírek és cukor

  • A Forma-1 négy motorszállítója megállapodást kötött arról, hogy csökkenteni fogják az autók erőforrásainak költségeit, és a jövőben egyetlen csapat sem marad motor nélkül. A Mercedes, a Renault, a Ferrari és a Honda képviselői Genfben tárgyaltak. A mostani egyezségért cserébe a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) garanciát kaptak arra, hogy a jelenlegi V6-os turbó hibrid motorokkal kapcsolatos szabályozások legalább 2020-ig nem változnak, így nem kell tartaniuk egy új motorszállító megjelenésétől. A megállapodás 2018-ban lép életbe. (MTI)
  • Mialatt nálunk az óratekerés az használtautóvásárlás legnagyobb parája, valahol Nagy-Britanniában egy srác egy napjának legfőbb momentuma volt, amikor Kiája kilométerórája hatszámjegyű lett. 
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 19., 08:37 Módosítva: 2016.01.20 08:03
21
Január 19. van, kedd. Máriók és Sárák ünnepeltethetik ma magukat. 1980-ban ezen a napon született Jenson Button brit autóversenyző. 2012 óta ezen a napon emlékezünk a németek magyarországi elűzetéséről.

Koffein

Brazíliában tesztelték az álcázott Tipo kombit, ekkor sikerült lefotózni. A braziloknál már tavaly év végén piacra dobták a lépcsőshátút, ezért valószínűleg a nagyobb változatot is előbb kapják meg. A két kivitel motor- és váltópalettája között nem számíthatunk nagy különbségre: egynégyes és egyhatos benzines, egyhármas és egyhatos dízel motorok lesznek öt- vagy hatsebességes kézi, illetve hatos automata váltóval. Forrás: WCF

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. január 18., 06:46 Módosítva: 2016.01.19 17:54
52
Jó reggelt kívánunk január 18-án, hétfőn. Újabb hét veszi kezdetét, tele kihívásokkal és izgalmakkal. Vagy kevésbé. Annyi viszont biztos, hogy Piroska napja van, és igen csípős, hideg a reggel. -5 foknál több szinte sehol nincs, de Borsodban nem ritka a -15 körüli hőmérséklet sem. Nincs mit szépíteni: nem lesz kellemes kimozdulni. De az utolsó pillanatig húzhatjuk a dolgot, ebben pedig nemcsak a forró kávé, hanem a Hidegindító is segít. Kezdünk is!

Budapest megbénul?

Be nem jelentett demonstrációt tartanak a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn kora reggel honlapján. A tájékoztatás szerint a felsorakozott gépkocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat. Az érintett csomópontban a tömegközlekedést és a gépjárműforgalmat a rendőrség egy-egy forgalmi sávon biztosítja, és azt kéri, hogy aki teheti, kerülje el az útszakaszt. Az MTI helyszíni tudósítója szerint 100-120 taxi demonstrál, incidens nem történt. (MTI)



Az Index percről percre, folyamatosan beszámol a történésekről. A bejelentett, Uber elleni demonstráció csak tizenegykor kezdődik, de több autó már hajnalban lezárta a Deák tér környékét.

A taxisok már Obama elnök lemondását is követelik! Na jó, ez nem teljesen komoly, a követeléseket ugyanis a Hírcsárda szedte össze egy csokorba.

És hogy merre ne menjen, ha jót akar magának? Azt a Waze-en ellenőrizheti villámgyorsan.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre! 

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Nincs már jövője a kézi váltónak. Legalábbis a Lamborghininél ezt gondolják. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a megszállott autóbolondoknak hiányozni fog a márka autóiból ez a lehetőség, valójában azonban a megrendelők eddig is automatát akartak. Stephan Winkelmann, a vállalat vezérigazgatója szerint legalábbis már akkor sem volt tíz százaléknál magasabb a kézi váltóval eladott autók aránya, amikor elkezdett a márkánál dolgozni. És különben is: a duplakuplungosnál úgysem lehetünk gyorsabbak. (motorauthority)
  • Még két évet kell várni a következő generációs Lada 4x4-re, azaz Nivára. Korábban arról volt szó, hogy a felfrissített terepjáró 2016 végére érkezhet meg, de ebből úgy tűnik, semmi nem lesz. Pedig ahogy tegnap már megírtuk, komoly problémákkal küzd az orosz gyártó, így bele kell húznia, hogy talpon maradhasson. (worldcarfans)

  • Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, a Ferrari korábbi Forma-1-es csapatfőnöke arra kérte Ferenc pápát, hogy imádkozzon Michael Schumacherért. Todt szerint a hétszeres világbajnok olyan volt számára, mint egy családtag, így borzasztó ilyen állapotban látni. (worldcarfans)
Távolról sincs vége, olvasson még

A legrosszabb, ami BMW-vel történhet

2016. január 15., 07:37 Módosítva: 2016.01.17 00:17
31
A mai napra országszerte havazást ígértek, de ebből eddig csak az ónos esőt kaptuk meg, tehát bármit is terveznek január 15-re, jól gondolják meg, hogy mivel és mikor indulnak útnak. Ez itt a Hidegindító Lóránd és Lóránt napján, a 2003-ban elhunyt Teller Ede, magyar atomfizikus születésének napján és az angol Wikipedia tizenötödik születésnapján. Jó reggelt mindenkinek! A nap másik híres szülötte az amerikai Sonny John Moore, vagyis a Skrillex nevű elektronikus zenész a nap dala a Stranger. Az ebből a remixből származó bevételeket gyerekeket és fiatalokat támogató szervezetek kapják.

Autóipari hírsaláta

Sokkal több új autót adtak el tavaly Európában, mint egy évvel korábban. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint december végéig, összesen 13,7 millió kocsit vettek az Unió polgárai. A márkák versenyének nyertese a Volkswagen, típusaiból összesen több mint 1,5 millió darab fogyott, és nem meglepő, hogy az azonos nevű konszern a legjelentősebb gyártó is egyben, hiszen minden almárkáját egybevéve 3,2 milliós eladási számmal büszkélkedhet, ami hat százalékos erősödést jelent a tavalyi évhez képest. Az országok vásárlói versenyében nincs nagy meglepetés.

Az első Németország (3,2 millió új autó), a második Franciaország (1,9 millió új autó), a harmadik pedig Olaszország (1,6 millió új autó). Eközben Magyarországon 77 ezres darabszámról beszélhetünk, de ennek közel 20 százaléka reexport, vagyis csak rövid ideig volt magyar rendszáma, és a maradék nyolcvan százaléka pedig céges vagy állami beszerzésből származik. 

Ahogy azt tegnapi hírünkben is megírtuk, a francia hatóságok házkutatást tartottak a Renault-nál, ahol a tavaly kipattant nemzetközi dízelbotrány kapcsán azt vizsgálták, használt-e autóiban a gyártó hivatalos károsanyag-kibocsátási mérések adatait manipuláló szoftvert. Csalós szoftverre utaló nyomot nem találtak, ugyanakkor Ségolene Royale környezetvédelmi miniszter esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a gyártó egyes dízelmotoros autóinak emissziós értékei meghaladják az engedélyezett szinteket. A Renault részvényei tízszázalékos veszteséggel zárták a napot a francia tőzsdén.  (MTI)

Szintén a dízelbotrány kapcsán kritizálta a Daimler (Mercedes) vezérigazgatója, Dieter Zetsche a Volkswagen vállalati kultúráját. A cég újévi fogadásán azt mondta, ha a kollégái közül valaki azzal az ötlettel állt volna elő, hogy a cég hamisítsa meg autói környezetvédelmi értékeit, valaki más biztosan lehűtötte volna. Zetsche szerint a Mercedesekből nem fognak eltűnni a dízelmotorok, mert bár a cég 2017-ig tíz hibrid (benzin-elektromos hajtású) modellt mutat be, az alacsony olajárak miatt továbbra is a hagyományos autókra lesz nagyobb kereslet, ezért érdemes tovább fejleszteni a tiszta dízeleket is. A vezérigazgató ugyanakkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy fektesse le az emissziós értékek mérésének új irányelveit. (MTI)

Eltűnik a V8-as öntöttvas blokk, helyette 3,5 literes V6-os, közvetlen befecskendezésű kétturbós motort és tízfokozatú automataváltót kap a Ford F-150 pick up. A Detroitban bemutatott Super Crew, vagyis az ötüléses, hosszított kivitel önmagában is impozáns teherautó. A jövő évi modellnek mondott gép 450 lóerős és 610 newtonméter a legnagyobb forgatónyomatéka. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még