Egyedi rendszámot szeretnék

2006. szeptember 24., 20:24 Módosítva: 2006.09.24 20:24

Tisztelt Autójogász!

Most készülök egy kétéves autót venni, aminek van saját rendszáma. Viszont én szeretném lecseréltetni egy 3+3 típusú egyedi rendszámra. Kérdésem, hogy ennek mi a költségvonzata, és hogyan, illetve mikor fogjak bele az elintézésébe! Továbbá érdekelne, hogy csak egyszer kell megváltani a rendszámot, vagy esetleg bizonyos időszakonként kell érte fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Lia

Tisztelt Lia !

Ha már megvásárolta a járművet, mint tulajdonos az okmányirodában bármikor, az átíráskor is kérheti az egyedi rendszám engedélyezését. Ennek egyszeri díja van, nem kell érte időszakonként fizetni. A díj ennek megfelelően borsos: az egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadásának engedélyezése 72 000 Ft, az egyedileg előállított rendszámtábla kiadásának 280 000 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Törzskönyv elírás

2006. szeptember 24., 20:14 Módosítva: 2006.09.24 20:14

Tisztelt Autójogász!

Üdvözlöm! Elírták a törzskönyvemet és a forgalmit, ugyanis nem 55kW-os a kocsi, hanem 44kW. Hol kell jelezni, ezt, mert úgy hallottam, hogy az adót a teljesítmény után kell majd fizetni. Kinek szóljak?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A törzskönyv ügyintézést bonyolító okmányirodába kell bemennie a jármű irataival együtt. Téves bejegyzés esetén a törzskönyvet díjmentesen kicserélik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogosítvány érvényessége

2006. szeptember 24., 20:06 Módosítva: 2006.09.24 20:06

Tisztelt Autójogász!

2001. augusztusban csináltam a jogsim. A kártyán a 4(b) érvényességi időnél, 2011.09.17. van, míg a 11. kategória érvényességénél 2006.03.16 áll. Most akkor létezik, hogy 4 és fél évre kaptam a jogosítványomat? Végig kérdeztem pár ismerősömet, akik előttem 1 évvel vagy utánam 1 évvel csinálták és mindenkinek 10 évre szól. Velem miért szúrtak így ki? Most akkor mi a teendő?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A vezetői engedély személyazonosításra (személyi igazolványt helyettesítő felhasználásra) a kiállítástól számított 10 évig érvényes. A kategória érvényessége attól függ, hogy az orvosi alkalmassági vizsgálaton az orvos milyen alkalmassági időt jelölt meg. Az 1. alkalmassági csoportba tartozó közúti járművezetők közül az, aki: a) 40. életévét még nem töltötte be, 10 évenként; b) 40. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem töltötte be, 5 évenként; c) a 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem töltötte be, 3 évenként; d) a 70. életévét betöltötte, 2 évenként köteles időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni. A 2. alkalmassági csoportba tartozó közúti járművezetők közül az, aki a) 45. életévét nem töltötte be, 5 évenként; b) a 45. életévét betöltötte, de a 60. életévét nem töltötte be, 3 évenként; c) a 60. életévét betöltötte, 2 évenként köteles időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni. Az is lehet, hogy elírás, menjen be az okmányirodába, mutassa meg az okmányt és ki fog derülni, mi az oka a 4,5 éves érvényességi idő bejegyzésének. Ha téves bejegyzésről van szó, díjmentesen kicserélik a jogosítványát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ajtórányitás

2006. szeptember 24., 19:57 Módosítva: 2006.09.24 19:57

Tisztelt Autójogász!

Egyre többször szembesülök azzal a ténnyel, parkolás után újabb horpadás "díszeleg" az autómon. Ezek a horpadások ajtórányitások következményei, kijavításuk 5-10 E Ft-ot is elérheti darabonként. A kérdésem az lenne, hogy milyen jogi eszközök vannak az így keletkezett károm kifizettetésére? Lehet-e valamit tenni, ha nem kapom rajta a tettest? Mi a helyzet akkor, ha a parkolás kezdetén lefényképezem a szomszédos autókat, utána pedig a sérülést, és újból a szomszédos autókat?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A kár megtérítését a károkozótól követelheti, ha tudja, ki volt az. Megpróbálkozhat a fényképezéssel, hátha ez segít a beismerésben, azonban ha a károkozó nem ismeri el a felelősségét, hatóság, bíróság előtti eljárásban ez már igencsak közvetett bizonyítéknak számít, kevés az esély rá, hogy önmagában ezt bizonyítékként elfogadnák.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Járdán parkoló autó megkarcolása

2006. szeptember 24., 19:52 Módosítva: 2006.09.24 19:52

Tisztelt Autójogász!

Lakótelepen lakunk, kevés a parkolóhely, ezért az autók felállnak a házak elé a járdára. Gyermekem biciklizni tanul és nekiment egy ilyen autónak. Három karcolás lett rajta, melyet a tulajdonos meg akar javíttatni (nehogy elveszítse a 12 év átrozsdásodási garanciát). Szerinte csak teljes fényezéssel lehet megoldani, melynek költsége 64.000 Ft (mivel az ajtó elején van a sérülés és a szomszéd elembe is bele kell fújni - merthogy ezüst metál a kocsi, amilyet kétszer nem tudnak egyformára kikeverni). Jogos az, hogy az egész kárt nekem kell megtéríteni?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A károkozás előtti állapot helyreállításának költségét követelheti Önöktől a tulajdonos. Hogy a jármű árokozás előtti állapotát csak teljes újrafényezéssel lehet-e csak helyreállítani, nem jogi szakkérdés. Ha meg tudja oldani, hívjon egy szakembert a gépjárműhöz, mutassa meg neki a sérüléseket, kérjen tőle véleményt. Ennek ismeretében el tudja majd dönteni, hogy kifizesse-e a követelt 64.000 Ft-ot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nincs meg a 11 éve kiadott határozat

2006. szeptember 24., 19:40 Módosítva: 2006.09.24 19:40

Tisztelt Autójogász!

1995-ben könnyű személyi sérüléssel járó balesetet okoztam (nem adtam meg az elsőbbséget), emiatt 3 hónapra bevonták a jogosítványomat. Annyira megviselt a baleset, hogy akkor úgy gondoltam, többet nem akarok volán mögé ülni. Most viszont szeretném visszakapni a vezetői engedélyemet, de az akkori határozat már nincs meg. Hol tudok ebből egy másolati példányt beszerezni, és ezt elfogadják-e az utánképzésre való jelentkezésnél?

Üdvözlettel:

V. Katalin.

Tisztelt V. Katalin !

Ahhoz a hatósághoz forduljon, amelyik a forgalmi engedély bevonásáról határozatot hozott. Ha esetleg az eltelt idő miatt selejtezés vagy más szervnek történt iratátadás miatt a határozat másolatát már nem tudják Önnek kiadni, akkor a megfelelő hatósághoz (okmányiroda, BM központi nyilvántartó hivatala) át fogják Önt irányítani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Öreg autó vagy motorkerékpár versenyzésre

2006. szeptember 17., 20:29 Módosítva: 2006.09.17 20:29

Tisztelt Autójogász!

Öreg motorommal a továbbiakban csak pályán szeretnék versenyezgetni (de lehet akár autó is). Mivel közúton már nem használom, természetesen se kötelező felelősségbiztosítást, sem más adóformát sem szeretnék fizetni. Azonban, ez csak akkor lehetséges, ha véglegesen kivonatom a forgalomból. Az meg csak úgy lehetséges tudomásom szerint, hogy gyakorlatilag is le kell adnom a járművemet, vissza többet nem kapom! Milyen megoldás lehetséges?

Köszönettel:

K. János.

Tisztelt K. János !

Kötelező biztosítást minden forgalomban lévő járműre kell fizetni. A forgalomból kivonás feltétele a bontási igazolás bemutatása, ezért valóban nem tudná használni. Arra van csak lehetőség, hogy a muzeális előminősítéssel rendelkező járművet átmeneti időre, maximum 10 évre kivonják a forgalomból. A muzeális előminősítés részletes feltételeiről a Magyar Autóklub állomásain érdeklődhet, ha úgy gondolja, hogy a jármű műszaki és esztétikai állapota alapján muzeális jellegű lehetne. Ha ilyen minősítést tud szerezni, már mehet is az átmeneti kivonást intézni az okmányirodába. Ebben az esetben, tehát az átmeneti forgalomból kivonás időtartamára nincs kötelező biztosítás és súlyadó sem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

11 csekket kaptam

2006. szeptember 17., 20:21 Módosítva: 2006.09.17 20:21

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az elmúlt évben egy ismerősöm használta az autómat, aki idő közben külföldre távozott, de utóbb kiderült, hogy autópálya matricát nem vett. 11 db csekket kaptam, ezeket sajnos nem tudtam vele befizettetni. Érdeklődni szeretnék, hogy kérhetek-e méltányossági kedvezményt. Egyedülálló vagyok két gyermekkel.

Köszönettel:

K. I.

Tisztelt K. I. !

Kutassa fel ismerősét és kérje tőle a pótdíj megtérítését. Elengedni biztosan nem fogják a pótdíjat, de azt esetleg megpróbálhatja, hogy részletfizetést kérjen. Bár az autópálya díjfizetéssel kapcsolatos jogszabály méltányosságra nem biztosít lehetőséget, elképzelhető, hogy személyi körülményei alapján - hasonlóan a közüzemi szolgáltatók gyakorlatához - engedélyezik, hogy több részletben fizesse meg a díjat. Nemfizetés esetén bírósági útra terelik az Önnel szembeni követelést, így Ön időt nyer, viszont a költségek is növekednek. Bírósági eljárásban is kérheti részletfizetés engedélyezését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

5 éves Mercedes folyton a szervizben

2006. szeptember 17., 20:14 Módosítva: 2006.09.17 20:14

Tisztelt Autójogász!

Három hónapja vásároltam egy 5-éves Mercedes gépkocsit. Az autó a kétszer is üzemképtelenné vált egy elektromos hiba miatt. A márkaszervízben heteket töltött az autó, hibakeresés okán. Jelenleg egy 500.000 Ft.-os javítási számlánál tartunk (motorvezérlő computer csere). Az egyéb költségeim is jelentősek, amellett az autóval szinte csak napokat tudtam járni. Az autó eladójánál is fennállt a probléma, de erről engem nem tájékoztatott. Ő azzal védekezik, hogy eladás előtt a márkaszervízben hibátlannak minősítették az autót. Kérdésem kézenfekvő, jogos-e a költségeim az eladóra hárítása? Érdemes-e peres útra terelni az ügyet? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

V. Zoltán

Tisztelt V. Zoltán !

A megvásárolt használt autóval szemben is fennáll az a követelmény, hogy üzemképesnek, használható állapotúnak kell lennie. Ha az eladó a szerződésben nem kötötte ki, hogy a gépjármű állapotáért szavatosságot nem vállal és a meghibásodás kijavítása a jármű vételárához képest jelentős összegbe kerül, és a meghibásodás a vételt követően rövid időn belül bekövetkezett, valamint a meghibásodás olyan mértékű, hogy amiatt az autó nem használható, megpróbálhatja peres útra terelni az ügyet. Előtte azonban kérje ki műszaki szakértő véleményét is a hiba jellegéről és a költségekről is és igényét közvetlenül az eladónál próbálja meg először érvényesíteni, az egyezségi kísérlet eredménytelenségét követően fordulhat bírósághoz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogosítvány egy éves bevonása

2006. szeptember 17., 19:54 Módosítva: 2006.09.17 19:54

Tisztelt Autójogász!

A problémám az, hogy tavaly novemberben bevonták a jogosítványomat 1 évre egy baleset miatt, ahol a bíróság engem hozott ki hibásnak. Lassan lejár az egy év, de nem tudom, hogy mi a teendőm. Újból kell-e vizsgáznom, vagy továbbképzésre kell mennem? Pontosan az a továbbképzés mit jelent? A jogosítványom visszakapása kb. mennyi pénzembe fog újra kerülni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A jogosítvány bevonását elrendelő határozattal be kell mennie a területi közlekedési felügyeletre és utánképzésre kell jelentkeznie. Az utánképzés egy feltáró foglalkozással kezdődik, ott dől el, hogy milyen egyéni programon kell részt vennie. Az utánképzési foglalkozások egy órájának díja elméleti jellegű program esetében a járművezetői pótvizsgadíj ötszöröse, gyakorlati program esetében a járműkategóriára vonatkozó tanóránkénti költségtérítés ötszöröse. Az utánképzés díját a területi közlekedési felügyelet számlájára, a feltárás eredményeként meghatározott programnak megfelelően (minimum 6 óra, maximum 25 óra) a foglalkozások megkezdése előtt kell befizetni. Az utánképzés díjául alapul vehető közúti járművezetői pótvizsgadíj jelenleg 1045 Ft, a költségtérítés 323 Ft. Ezekkel kell számolni. Az utánképzés elvégzéséről igazolást kap, ezzel kell bemennie az okmányirodába, ahol 4000 Ft igazgatási díjért kapja meg a jogosítványt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motorcsere műszaki dokumentáció beszerzése nélkül

2006. szeptember 17., 19:44 Módosítva: 2006.09.17 19:44

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék a kocsimba (Peugeot 306XSi-motorkód:XU10J2) egy másik motort építeni (CitroenXM-motorkód:XU10J2TE).A két motor között külsőre és felfogatásra semmi különbség, amit be akarok építeni az turbóval van szerelve és 30 lóerővel nagyobb teljesítményű(150LE). Peugeot 306-ban létezik 167LE-s sima 2literes változatú is. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben is szükséges e a "hatalmas műszaki dokumentáció" vagy létezik egy egyszerűbb megoldás mivel a teljesítménye nem akkora, mint a legnagyobb motorral szerelt változaté? Másik kérdésem lenne, hogy ebben az esetben a két motor térfogata azonos, így a regisztrációs adó összege, hogy alakul ki?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ha a beépítendő motor nem típusazonos, azaz a motor más típuskódúra lenne cserélve, az minden esetben engedélyköteles. A Közlekedési Felügyelet által kiadott átalakítási engedély és műszaki adatlap, valamint 12.000 Ft illetékbélyeg nélkül nem lehet a motorcserét a forgalmi bejegyeztetni. Tehát nincs kibúvó, ha nem teljesen azonos a motorkód, akkor nem elég a szakszervíz igazolása. A regisztrációs adóról szóló törvény szerint ha a személygépkocsit átalakították, az átalakított személygépkocsi forgalomba helyezésekor az adó összegét az átalakítás utáni és az átalakítás előtti állapot közti adó különbözeteként kell megállapítani, a hengerűrtartalom változás és a környezetvédelmi osztályba sorolás változásán múlik az adó mértéke.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozott igazolvány ellenére feljelentettek a rendőrök

2006. szeptember 17., 19:37 Módosítva: 2006.09.17 19:37

Tisztelt Autójogász!

Idén nyáron néhány napot töltöttünk a Balaton mellett és ellátogattunk Badacsonyba is. Ott a parkolóban (nem volt külön kijelölve mozgáskorlátozott parkoló) annak rendje és módja szerint kitettem a szélvédőhöz a mozgáskorlátozott igazolványomat. Az autóhoz visszaérve éppen az én autóm adatait írták fel és videózták a parkolóőrök mondván, hogy az én igazolványom oda nem érvényes csak Pécsre mivel pécsi lakos vagyok. Ezek szerint csak az adott városban érvényes ez az igazolvány ahol kiállították? Én eddig úgy tudtam, hogy országosan használható! Köszönöm előre is a válaszát.

Köszönettel:

Attila

Tisztelt Attila !

Jól tudja, a parkolási igazolvány településtől függetlenül érvényes a közterületeken és a KRESZ biztosította kedvezményeket igénybe lehet vele venni. Valószínűleg egy ellenőrzés részeként írták fel az adatokat, hogy megvizsgálhassák, valódi vagy hamisított igazolványról van-e szó. Ellenőrzés céljából is kezelhetik az autó és a parkolási igazolvány adatait, fényképet, videófelvételt készíthetnek. A másik, kevésbé valószínű lehetőség, hogy a parkoló nem közterületen, hanem magánterületen volt, a magánterület tényét külön jelölték, ott a kedvezmények körére már nem feltétlenül vonatkozik a KRESZ, a terület tulajdonosa dönti el, kik és milyen feltételekkel parkolhatnak ott.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalmi engedély bevonása

2006. szeptember 17., 19:32 Módosítva: 2006.09.17 19:32

Tisztelt Autójogász!

Tegnap sajnos bevonták a forgalmi engedélyét az autónknak, mert le volt járva a műszaki vizsgája két hete. Hiába mondtuk, hogy a mai napra van lejelentve vizsgára, de nem hittek nekünk. Természetesen jogosan intézkedett a rendőr, nem is ezzel van a baj. Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy milyen hosszadalmas procedúra előtt állunk? Mire számíthatunk?

Tisztelettel:

Rita

Tisztelt Rita !

A rendőr a forgalmit 3 munkanapon belül megküldi az okmányirodának, az okmányiroda pedig a járművet a műszaki érvényesség igazolásáig kivonja a forgalomból. Erről határozatot hoz, mely alapján a rendszámot is le kell adni a határozat kézhezvételét követő 3 munkanapon belül. A forgalomba helyezés díja 6000 Ft. Ezzel párhuzamosan szabálysértési eljárás indul, melynek eredményeként 30000 Ft-ig terjedő pénzbírságot lehet kiszabni Önökkel szemben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Állítólagos parkolási szabálysértés több mint 4 éve

2006. szeptember 17., 19:26 Módosítva: 2006.09.17 19:26

Tisztelt Autójogász!

2006. 09. 01-én kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, miszerint 2002. májusban Bp.-en nem fizettem a parkolásért. 8 napot adtak után bírósághoz fordulnak. Az elmúlt 4.5 évben senki nem keresett ebben az ügyben (Centrum Parkoló Rendszertől vették meg). Felhívtam a telefonos vonalukat, azt állították nincs fénykép, ami egyébként sem bizonyító erejű, viszont az ő rendszerük "zárt" és így elfogadja a Legfelsőbb Bíróság is mint bizonyítékot. 8000 Ft-ról beszélünk. Van-e értelme púposkodni velük, bár nem is emlékszem hol voltam 4.5 éve? Tényleg nem tehetek semmit ellenük?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A parkolás egy szolgáltatás igénybevétele díjfizetés ellenében, ezért a polgári jog szabályai vonatkoznak rá. A Polgári Törvénykönyv szerint a polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni. Vannak, akik a követelés bíróság elé kerülésekor a fizetési meghagyásos eljárásban/perben azzal védekeznek, hogy a parkoló társaság illetve a behajtó cég az együttműködési kötelezettségének nem tett eleget, mert nem szólította fel kellő időben pl. egy elvárható 30 napos határidőn belül a parkolási díj megfizetése nélkül parkoló autóst. Életszerűtlen ugyanis az autóstól elvárni, emlékezzen arra, hol járt és hogyan parkolt több évvel korábban, főleg, ha ez nem egy rendkívüli dolog, hanem a mindennapi élet része. Ezzel kapcsolatban azonban nincs egységes bírói gyakorlat, és az ötéves elévülési időre tekintettel, egyáltalán nem biztos, hogy Ön nyerő helyzetben van, ha a követelés bíróság előtti érvényesítése során ellentmond és előadja a kifogásait ezzel az eljárással kapcsolatban. Hogy megéri-e mindezt többezer Ft-ért megpróbálni, Önnek kell eldöntenie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Öntapadós rendszámra cserélek

2006. szeptember 17., 19:18 Módosítva: 2006.09.17 19:18

Tisztelt Autójogász!

Én azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy kicserélhetem-e a gépjárművemen az első rendszámtáblát kisméretű felragasztható öntapadós rendszámra? Lehet-e ebből gondom? Esetleg ha elöl nincs semmiféle ez mennyire szabálysértés vagy bármi más? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

H. János

Tisztelt H. János !

A rendszámtábla hatósági jelzés, mely a BM Központi Hivatalának tulajdonát képezi. A rendszámtáblával bármit - jogszabályban meghatározottakat - kezdeni csak az okmányiroda engedélyével lehet. Az okmányiroda az engedélyt a forgalmi hivatalos feljegyzések rovatába bejegyzi. Ha rendszámtáblát lecseréli, igazoltatás esetén a rendőr a forgalmi engedélyt elveszi és szabálysértési feljelentést tesz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó jogai a tulajdonossal szemben

2006. szeptember 17., 19:12 Módosítva: 2006.09.17 19:12

Tisztelt Autójogász!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az általam vásárolt és üzembentartott, autót volt élettársam nevére irattam. Ő ezt az autót ismeretlen helyre vitte, kapcsolatba lépni vele nem tudok, azonban az üzembentartói jog gyakorlásából teljes mértékben kizárt, mert elvitte a gépjármű forgalmi engedélyét is. A kérdésem a következő lenne, milyen jogok illetik meg a gépjármű üzembentartóját a tulajdonossal szemben? Valamint köteles vagyok-e fizetni bármilyen költséget (kgfb, súlyadó), ha a gépjármű hollétéről nincs tudomásom? Esetleg milyen módon vonathatom ki a gépjárművet a forgalomból?

Köszönettel:

M. Krisztián

Tisztelt M. Krisztián !

Annak nincs jelentősége, hogy a volt élettársa nevére Ön iratta az autót, azt kell nézni, hogy Ő a tulajdonos és neki szélesebb körű jogai vannak, mint az üzembentartónak. A tulajdonos jelöli ki az üzembentartót és ő jogosult azt visszavonni is. A jogszabály szerint az üzembentartó e jogának a jármű tulajdonosa által egyoldalú nyilatkozattal történő visszavonásáig - a jármű forgalomban tartásával, közúton való részvételével kapcsolatos jogokat teljes egészében gyakorolhatja. Ez magában foglalja a jármű időszakos műszaki vizsgáztatását, forgalomból történő ideiglenes kivonását, illetve ismételt forgalomba helyezését, az üzemben tartó adatai változásának bejelentését, valamint a forgalmi engedély, illetve címke, rendszámtábla és regisztrációs matrica pótlását. Természetesen az üzembentartó ezeket elintézni csak a gépjármű okmányainak birtokában tudja. Az jogtalan elvárás Önnel szemben, hogy úgy fizesse ki a gépkocsi költségeit, hogy a használatából teljesen ki van zárva, ezért próbálja megkeresni a volt élettársát, címére küldjön ajánlott levelet, ebben szólítsa fel, hogy mint üzembentartónak biztosítsa a jármű használatát, vagy az üzembentartói jogot az okmányirodában írásbeli nyilatkozattal vonja vissza, hogy Ön mentesüljön az ezzel járó kötelezettségek alól. Mivel a gépjárműadót és a kötelező biztosítást akkor is Ön köteles fizetni, ha a járművet nem kapja vissza használatra, jelentse be az okmányirodában, hogy mi történt. Nyilatkozzon, hogy üzembentartói jogát nem tudja gyakorolni, próbálja igazolni valahogyan (pl. ajánlott levél másolata, tanú nyilatkozata) hogy a tulajdonosnál érvényesíteni próbálta jogait. Mondjon le az üzembetartói jogról, de ezzel a fizetési kötelezettségek alól nem mentesül, ehhez a tulajdonos együttműködése is szükséges. Ha a helyzet tovább mérgesedik és Ön fizetni kényszerül a tulajdonos helyett, a kifizetett adót és biztosítást bírósági eljárásban követelheti a volt élettárstól.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalmi átírás színváltozás miatt

2006. szeptember 17., 18:52 Módosítva: 2006.09.17 18:52
1

Tisztelt Autójogász!

Kocsimat szeretném két színűre fényezni. Alapszín egyáltalán nem marad. Úgy tudom, hogy az autó felületének 75%-át betöltő színt kell a forgalmiba íratni. Hol, hogyan, és mennyiért lehet ezt csinálni? Ui: a morcosításért mennyire ugranak a rendőrök?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A színváltozást is az okmányirodában kell intézni, kap egy kitöltendő kérelem nyomtatványt, és le kell adni a forgalmi engedélyt. Az eljárás díja régi típusú forgalmi engedély esetén 1500 Ft, 2004. augusztus 16-át követõen kiállított forgalmi engedély esetén 6.000 Ft. A törzskönyv cseréje szintén 6.000,- Ft illeték megfizetése mellett lehetséges. A morcosítás feltehetően egyes rendőröket szokott irritálni, de erre nézvést nincs statisztika.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

3 hónapja áll az ügyem a bíróságon

2006. augusztus 31., 23:08 Módosítva: 2006.08.31 23:08

Tisztelt Autójogász!

Egy évre bevonták a jogsimat plusz 30 ezer Ft pénzbüntetést kaptam, az első kérdésem az lenne, hogy mikor kell kifizetni a pénzt? Mivel erről semmiféle tájékoztatást nem kaptam, a másik kérdésem a tárgyalásra vonatkozik. Úgy hallottam, hogy alkotmányos jogom, hogy kérhetem a tárgyalás megtartását, ezt egyébként rendőr ismerőseim ajánlották, ahol előadhatom személyes érveimet, így legalább az utánképzést szerettem volna megúszni, vagy legalább valamilyen engedményt kérni. A tárgyalást kérő levelem óta min. 3 hónap eltelt, de semmi reakció a Bíróság felől. Mit tud ajánlani, mit tegyek?

Üdvözlettel:

N. Csaba

Tisztelt N. Csaba !

Várnia kell, amíg az ügye sorra kerül, a bírósági eljárásban ez nem szokatlan. Azért nem kapott csekket meg tájékoztatást a befizetésről, mert a határozat nem emelkedett jogerőre. Az Ön a pénzbírságot és járművezetést eltiltó határozat elleni beadványát kifogásnak tekintették, kifogása alapján a szabálysértési hatóság megküldte az ügyet a bíróságra. Ez esetben a bíróság dönt a bírság és az eltiltás mértékéről, ez a döntés a közlés napján jogerős lesz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autópálya használat pótdíja

2006. augusztus 31., 23:01 Módosítva: 2006.08.31 23:01

Tisztelt Autójogász!

2005. 10 havi "jogosulatlan" autópálya használatról kaptam értesítőt, amit természetesen nem tudok bizonyítani, mert akkor még nem archiváltam a szelvényeket. A gond ott kezdődött, a max. pótdíj fizetését kérték, mivel ez már - elmondásuk szerint - nem az első levelük volt. Megnézve alaposabban, a címzést (A rendszám, név, város stimmelt) egy olyan utcát írtak, ami az egész városban nincs, így nem is csoda, hogy nem kaptam meg az előző levelüket, és értesítőt sem a postától. (A cím hasonlított a mostanira, -Mező vs Mezőkövesd- gondolom a posta is a második körben ezért hozta ki ) A második levél átvételét (erről hagyott a posta értesítőt) követő napon befizettem az alap pótdíjat, kérve, hogy mivel nem kaptam meg az első levelet tekintsenek el a maximumtól. Válaszlevelünkben ezt megtagadták, továbbra is kérik a maximális pótdíjat. Kérdésem, kinek kellene bizonyítani, hogy nem kaptam meg az előző levelüket? Ha ők rossz címre küldik, arról én tehetek (Arra is hivatkoztak, hogy a BM adatbázisból veszik a címet ... és?)

Köszönettel:

O.

Tisztelt O. !

A autópályadíjról szóló jogszabály szerint elektronikus ellenőrzés esetében, a gépjármű tulajdonosának (üzemben tartójának) a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően pótdíjat kell fizetni. 15 napon belül ez D1 kategóriában 13 800 Ft, 30 napon belül 57 500 Ft. Hatósági vagy bírósági eljárásban kézbesítettnek azt a küldeményt lehet tekinteni, amit a címzett átvett, vagy amit a posta 2 alkalommal "nem kereste" jelezéssel küldött vissza a feladónak. Hogy ez az Ön esetében konkrétan hogyan történt, meg kellene tudnia a postán, illetve az ÁAK Rt-nél. Ha rossz volt a cím és a posta ismeretlen jelzéssel küldte vissza az első levelet, akkor az nem tekinthető kézbesítettnek, így csak a második felszólítás a kézbesített, ez alapján dől el a fizetendő pótdíj mértéke.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hogyan legyek hivatásos gépjárművezető?

2006. augusztus 31., 22:08 Módosítva: 2006.08.31 22:08
2

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgák/tanfolyamok elvégzésével lehet valaki hivatásos gépjármű vezető (taxis, busz-, illetve kamionsofőr)? Mit takar az ADR kifejezés?

Tisztelettel:

R. G.

Tisztelt R. G. !

A hivatásos gépjárművezetéshez először is pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt vennie, ezt a Központi Közlekedési felügyelet Pályaalkalmasság-vizsgáló Intézete folytatja le. (Bp., VIII. Kisfaludy u.34.) A jelentkezéshez szükséges: egészségi alkalmassági (PÁV I. vagy II. esetén min. 2 éves érvényes nem kezdőnek minősülő vezetői engedély, és II. csoportú orvosi alkalmassági vizsgálat) Ha megvan a PÁV, a megfelelő szaktanfolyamra kell jelentkeznie. Az ADR a Veszélyes Áruk Szállításáról szóló Európai Megállapodás rövidítése. Az ADR előírásai szerint azoknak a járművezetőknek, akik veszélyes anyagot szállítanak, a vonatkozó előírásokból vizsgát kell tenniük. Az ADR képzés a szállítandó anyagok és a lehetséges szállítási módok függvényében alakul, van egy alaptanfolyam és vizsga és egy szakosított tanfolyam és vizsga. A tanfolyamra jelentkezés feltétele: 8 általános iskolai végzettség, legalább 20 éves életkor, nem tartályos szállításnál legalább 2 éves "B" kategóriás, tartányos szállításnál legalább 2 éves "C" kategóriás vezetõi engedély.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kerékbilincs a lakótelepen

2006. augusztus 31., 22:01 Módosítva: 2006.08.31 22:01

Tisztelt Autójogász!

Pénteken kerékbilincset helyeztek fel az autónkra Zuglóban, a Füredi-lakótelepen. Úgy tudom, hogy kerékbilincset csak díjköteles parkolóban, a kifizetett parkolási idő lejárta után lehet alkalmazni, éppen ezért jogtalannak ítélem az eljárást. Kérem, segítsen: jogosan büntettek-e meg.

Köszönettel:

Katalin

Tisztelt Katalin !

Úgy szól a fővárosi rendelet, hogy a közterületen szabálytalanul elhelyezett járműre - ha az balesetveszélyt nem jelent és a forgalmat nem akadályozza - a közterület-felügyelő kerékbilincset alkalmazhat. Nem rögzíthető kerékbilinccsel: a tűzcsapnál vagy tűzcsapszekrénynél álló jármű, a tűzoltási felvonulási úton álló jármű, a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyeztető jármű, a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel jogszerűen felszerelt jármű, a figyelmeztető jelzést jogszerűen alkalmazó jármű, a mozgáskorlátozott személy járműve, a kizárólagos használatú várakozóhelyen várakozó jármű, a diplomácia járművei, a háziorvosi szolgálat jelzéssel ellátott járműve.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kérdések az egyedi/egyéni rendszámokkal kapcsolatban

2006. augusztus 31., 21:54 Módosítva: 2006.08.31 21:54

Tisztelt Autójogász!

A következő kérdések merültek fel bennem az egyéni/egyedi rendszámokkal kapcsolatban: El lehet-e adni csak az egyedi rendszámot a gépjármű nélkül? Külföldre el lehet-e adni egyedi rendszámmal ellátott gépjárművet? Ha EU-s tagállam polgára veszi ilyen gépjárművet, használhatja-e azt a saját államában vagy új rendszámot kell csináltatnia? Ki a közlekedési igazgatási hatóság? Milyen jogszabály vonatkozik ide, hol lehet azt megtalálni?

Tisztelettel:

Dr. B. K.

Tisztelt Dr. B. K. !

A kérdéskört a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 48 §-a szabályozza. A rendszámtábla jogosítottjának személyében bekövetkező változás esetén akkora díjat kell fizetni, mintha akkor kerülne engedélyezésre és legyártásra. A díjakat a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól szóló 29/2004. (VI. 16.) BM rendelet tartalmazza. A rendszámtábla hatósági jelzés, mely a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal tulajdonát képezi, ezért azt nem lehet eladni. Közlekedési igazgatási hatóság az okmányiroda.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eladnám a járművet, ami nincs a nevemen

2006. augusztus 21., 22:06 Módosítva: 2006.08.21 22:06

Tisztelt Autójogász!

Egy olyan kérdésem volna, hogy autómat eladnám, azonban nincs a nevemre írva, csupán adásvételim van. Eladhatom, vagy az előző tulajdonossal kell egy újabb adásvételi az én adásvételim pedig tárgytalan?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Vannak, akik így csinálják, de ez nem szabályos elintézési módja az adásvételnek, sőt, okirathamisításnak számít és büntetendő. Ha az adásvételi szerződés megkötése óta eltelt 15 nap, az előző tulajdonos a gépkocsi eladását már bejelentette a biztosítónál, az okmányirodánál és a súlyadó miatt az önkormányzatnál. Ha ezt nem tette meg, már önmagában szabálytalanul jár el. Ha emellett még aláír egy új, későbbi dátumú adásvételi szerződést, akkor pedig anyagilag is rosszul jár, mivel az újabb dátumú adásvételi szerződés alapján a gépjárművel járó terheket is tovább ki kell fizetnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Magyar állampolgár, amerikai jogosítvány

2006. augusztus 21., 22:02 Módosítva: 2006.08.21 22:02

Tisztelt Autójogász!

Magyar állampolgárként az Egyesült Államokban dolgozom évek óta. Tartózkodási címem is amerikai. A kérdésem az, hogy ha hazamegyek, akkor vezethetek-e otthon magyar útlevéllel (vagy személyi igazolvánnyal) és amerikai jogosítvánnyal? Esetleg szerezzek be egy amerikai "nemzetközi jogosítványt"?

Köszönettel:

Péter

Tisztelt Péter !

Ezt a kérdést a 35/2000. számú BM rendelet szabályozza, ennek 19. §-a szerint: Az a magyar állampolgár, aki külföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel rendelkezik, a hazatérés bejelentését követő hat hónapon belül köteles magyar vezetői engedélyt kiváltani. A külföldi hatóság által kiállított vezetői engedélyt a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) bevonja, és a Hivatal azt viszonosság esetén a kiállító hatóságnak megküldi. Amennyiben a magyar vezetői engedélyt külföldön cserélik ki és erről a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalt értesítik, e tényt a nyilvántartásba be kell jegyezni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sisakom nincs, pénzem a boltban

2006. augusztus 21., 21:54 Módosítva: 2006.08.21 21:54

Tisztelt Autójogász!

A következő a problémám: Közelmúltban vásároltam egy bukósisakot, ezt 3 napon belül visszavittem, hogy kicseréljék egy kisebb méretre (míg nálam volt, nem használtam), ki is cserélték szó nélkül, viszont, amit kaptam helyette hibás volt. Most várnom kell az új sisakra.(3 hét) Tehát sisakom nincs a pénzem a boltban. Visszakövetelhetem-e a sisak árát?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A hibás terméket 15 napon belül ki kell javítani vagy ki kell cserélni. Ha ennek a bolt nem tud megfelelő határidőn belül, jelentős kényelmetlenség okozása nélkül eleget tenni, akkor Ön - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől, azaz visszakérheti a sisak árát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István