Új Sprinterek az OMSZ-nél

2014. március 4., 11:48 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

 

Új Mercedes-Benz Sprinter mentőautókkal gyarapodik az Országos Mentőszolgálat



Négy évtizede, 1973 óta folyamatosan megtalálhatók a Mercedes-Benz modelljei az Országos Mentőszolgálat járműparkjában. Az egyedülálló tradíció 2014-ben új Mercedes-Benz Sprinterek forgalomba állításával folytatódik: az új járművek között mentőgépkocsik és eset-rohamkocsik egyaránt megtalálhatók, bizonyos esetekben összkerék-meghajtással. A Mercedes-Benz Sprinter modellcsalád csaknem két évtizede megbízható partnere a tulajdonosoknak, 2013-ban megújult generációja pedig minden korábbinál gazdaságosabb és biztonságosabb lett. Az új mentőautókkal 10 gépkocsivezető vett részt olyan vezetéstechnikai kurzuson, amelyen felkészülhettek a legextrémebb közlekedési szituációk biztonságos kezelésére. A drivingcamp Hungary a jövőben segítséget kíván nyújtani az OMSZ részére a megkülönböztető jelzést használó gépjárműveket vezető munkatársak gyakorlati képzési rendszerének kialakításában.


Február végétől újabb Mercedes-Benz Sprinter mentőautók érkeznek az Országos Mentőszolgálat megújuló járműparkjába. Az új Sprinterek között megtalálhatók a leggyakrabban használt mentőgépkocsik és az átfogóan felszerelt eset-rohamkocsik is, bizonyos esetben összkerék-meghajtással.

mercedes sprinter mentő.jpg

A Mercedes-rohamkocsik egyedülálló története 1973-ban indult a 309-es típus beszerzésével, ami- az Országos Mentőszolgálat működésének 25. jubileumi évében kezdte meg szolgálatát a Markó utcai Központi Mentőállomáson.

A négy évtizedes történet során az Országos Mentőszolgálat Mercedes-Benz 309-es, 308-as, 310-es és különböző Sprinter modelleket egyaránt forgalomba állított, amelyek között gyári építésű és - a történet korai szakaszában – társadalmi munkában átépített autók is helyet kaptak. A mentés hazai történetében nincs még egy márka, ami olyan hosszú ideje elsőszámú beszállítóként az Országos Mentőszolgálat partnere lehet.

A mentők kiemelkedően fontos munkaeszköze az autó, amivel a lehető leggyorsabban, de ugyanakkor maximális biztonságban kell helyszínre érkezni, illetve a beteget kórházba szállítani. Fontos számunkra, hogy miközben a legmagasabb szintű betegellátásra törekszünk, mindebben a legjobb és legkorszerűbb járművek vannak segítségünkre” – mondta Dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Egy járműgyártó számára az Országos Mentőszolgálat hosszútávú, magas színvonalú kiszolgálása kiemelkedően értékes referencia. A Szolgálat országszerte évente kilométerek ezreit teszi meg járműveivel, olykor nehezen megközelíthető helyeken, viszontagságos útviszonyok közepette. A mentőszolgálat járműveinek rendelkezésre állása tervezhető és zavartalan kell, hogy legyen, ami mind műszaki szempontból, mind a szervizháttér és az alkatrészellátás tekintetében is komoly kihívást jelent.

A mai egy újabb fontos nap a Mercedes-Benz magyarországi történetében. Különleges felelősséget jelent, hogy lehetőségünk nyílik részt venni az Országos Mentőszolgálat munkájának elősegítésében, amit örömmel vállalunk. Tavaly múlt negyven éve, hogy Mercedes-Benz kishaszonjárművek helyet kaptak az OMSZ járműparkjában: negyven éve szállítjuk legkorszerűbb technológiánkat, ami az évek során megbízható és jól használható megoldásnak bizonyult” – mondta Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Országos Mentőszolgálat új Mercedes-Benz Sprinter járművei között mentőgépkocsik és eset-rohamkocsik is megtalálhatók, egyrészük összkerék-meghajtással szerelt. Az új modell élen jár az innováció terén: a Sprinter az első olyan jármű a kategóriában, amelynek teljes motorválasztéka megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Kimagasló az új Sprinter gazdaságossága is: szintén takarékos elődmodelljeihez képest az új változat esetén az üzemanyag-megtakarítás 100 kilométeren meghaladja az egy litert. Az új Sprinter alapfelszereltségének része az kategóriában egyedülálló oldalszél-asszisztens is, ami jelentősen csökkenti a balesetveszélyes közlekedési helyzetek kialakulásának esélyét. E biztonsági rendszer megtalálható az új átadott mentőautókban is.

 

Fókuszban a balesetmentes közlekedés

A Mercedes-Benz Sprinter mentőautók átadása kapcsán a Mercedes-Benz Hungária Kft. stratégiai partnere, a drivingcamp Hungary 10 mentő-gépkocsivezetőnek vezetéstechnikai kurzust biztosított. Európa egyik legkorszerűbb közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központjában a hagyományos szimulációs megoldások helyett az „éles helyzeteket” a gyakorlatban, valós körülmények között lehet gyakorolni. A legmodernebb technológiával készült hidraulikai elemeket tartalmazó tanpálya óriási segítséget nyújt minden közlekedési résztvevőnek, így a megkülönböztető jelzést használó járművek, például mentőgépkocsik vezetőinek is.

mentőautó.jpg

A Mercedes-Benz márka számára a balesetmentes közlekedés víziója kiemelt kutatás-fejlesztési szempont, amely megvalósítása érdekében a márka a különböző műszaki innovációk mellett a vezetők képességeinek fejlesztésére és a MobileKids program révén a gyermekek biztonságos közlekedésre való felkészítésére is nagy figyelmet fordít.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2012-ben Magyarországon is elindította a Daimler AG által létrehozott MobileKids programot, amelynek keretén belül a szülők, gyermekek és tanárok egyaránt hasznos oktatási anyagokhoz juthatnak a biztonságos közlekedés témakörével kapcsolatban, valamint különböző rendezvényeken és digitális tartalmak segítségével játékosan sajátíthatják el a közlekedés alapvető szabályait.

A járművezetők felkészültségének javítása érdekében a Mercedes-Benz Driving Events jegyében 2014. február 6-tól minden Magyarországon átadott új Mercedes-Benz személygépkocsi vezetője az autó alapárának részeként jogosult vezetéstechnikai tréningen való részvételre a drivingcamp Hungary tanpályáján. A tréning a 2014. február 6. előtt értékesített személyautók, illetve az egyéb járművek vezetői számára költségtérítéses formában, de a csillagos márkától megszokott, magas színvonalon érhető el.

 

Visszatér az AAA Auto Magyarországra

2014. február 5., 10:36 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az AAA AUTO visszatér Magyarországra és megkezdi a használtautó-felvásárlást első, budapesti telephelyén

 

Prága, 2014. február 5. – Az AAA AUTO öt év után visszatért a magyar használtautó piacra. Célja, hogy egyetlen helyszínen, 1.000 megvásárolható járművel újra az ország legnagyobb használtautó-kereskedőjévé váljon. Az AAA AUTO február elején megkezdi a gépkocsi-felvásárlást és megnyitja telefonos ügyfélszolgálatát. Az értékesítés márciusban, a pénzügyi szolgáltatásokat is magába foglaló teljes körű üzletmenet pedig áprilisban indul a fóti telephelyen.

Markánsan meg akarjuk különböztetni magunkat versenytársainktól az általunk kínált autók életkora és a futott kilométerek szempontjából. Akínálatunkban általában fiatalabb és kevesebbet futott autók szerepelnek majd. 12 hónapon belül az ország legnagyobb használtautó-kereskedőjévé kívánunk válni. Szeretnénk, ha járműkészletünk száma Budapesten egyetlen helyszínen elérné akár az 1.000 darabot – ez lesz a legfőbb versenyelőnyünk," mondta Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója. Az AAA AUTO Budapest melletti telephelye Fóton, a Fehérkő u. 1-ben található. Ezen a helyszínen a korábbi kereskedés majdnem 5 évvel ezelőtt, a gazdasági válság kezdetén zárt be. Az összesen 25.000 m2 alapterületű telephelyen több, mint 40 munkavállaló foglalkozik majd a vevőkkel és a kiállított járművekkel.

Az AAA AUTO a magyar vásárlókat – a magas minőségű autókon kívül – az ügyfelek igényeire szabott szolgáltatásokkal kívánja megnyerni. „Ez leginkább a készpénzes és az eladó által megjelölt helyszínen történő mobil autófelvásárlást foglalja magában. Ezek a szolgáltatások gyakoriak például Csehországban, de különlegességnek számítanak a magyar piacon," fogalmazott Topolová. Ahogyan az az AAA AUTO-nál más országokban jellemző, a magyarországi vevők is négy piacvezető finanszírozó partner ajánlatai közül választhatnak majd autóhitelt. Balesetbiztosítást és kötelező felelősségbiztosítást is fogunk értékesíteni. Ezenkívül a járművek műszaki vagy elektromos meghibásodására fedezetet kínáló biztosítást is értékesítünk majd a londoni Lloyd´s-zal együttműködésben,“ mondta Topolová.

A Prágában működő telefonos ügyfélszolgálatot Magyarországról az 1 810 0000 telefonszámon lehet felhívni a hét minden napján, reggel nyolctól este nyolcig. Az érdeklődők hívását huszonöt telefonos operátor fogadja. A vállalat honlapja az interneten a www.aaaauto.hu címen érhető el, ahol megtekinthető az autókínálat is. „A magyar piacra történő visszatérésünket elsődleges marketingeszközként egy intenzív tévékampány segíti majd. Ezt kulcsfontosságú promóciós eszköznek tekintjük, mivel a magyarok naponta több mint 5 órát töltenek tévézéssel. Ahogyan az összes többi országban, Magyarországon is a piac vezető szereplőivel fogunk együttműködni: így például a online használtautó-kereskedő, a használtautó.hu, a legnépszerűbb rádiók, a legnagyobb kereskedelmi televíziók, az RTL és a TV2, továbbá a domináns keresőmotor, a Google lesznek a partnereink. Más országokban szerzett korábbi tapasztalataink alapján jó hasznát vesszük majd a HAVAS globális médiahálózattal megkötött szövetségünknek. A HAVAS MEDIA GROUP-pal történő együttműködésünk lehetővé teszi, hogy közvetlenül a magyar piacon való megjelenésünk kezdetétől fogva az igényeinkhez legjobban illeszkedő médiakampányt tudjunk végrehajtani," hangsúlyozta Topolová.

Az AAA AUTO Csoport 2013-ban 56.648 gépkocsit értékesített, ami 10,3 százalékos növekedésnek felel meg. Ez a válság előtti növekedési ütem visszatérését jelenti. A legtöbbet értékesített típus a Skoda volt, összesen több mint 11.000 eladott autóval. A vállalatcsoport leggyorsabban az orosz piacon növekedett, ahol az árbevétel éves szinten 17,4 százalékkal emelkedett. Nemzetközi terjeszkedési programjának részeként, a vállalat 2011-ben nyitotta meg oroszországi autótelepét. Az AAA AUTO csoportszinten 2014-ben további értékesítés-bővülést vár, előzetesen közel 62 ezer autó eladását tervezi. 2006 és 2009 között volt olyan időszak, amikor a vállalat 7 telephellyel is működött Magyarországon, majd a pénzügyi válság következtében és a helyi használtautó-piac összeomlása miatt kivonult. „Valójában mindig is azt terveztük, hogy újra piacra lépünk Magyarországon, ezért is tartottuk meg itt ingatlanjaink nagy részét. Ez nagyon sokat segített a helyi piacra történő visszatérésünk során. Annak is nagyon örülünk, hogy korábbi munkavállalóink is visszatérnek hozzánk, és ezért nagyon hálásak vagyunk," zárta Topolová. A vállalat további telephelyek megnyitását tervezi valószínűleg 2-3 év múlva, azt követően, hogy elemezte a helyi piacra való visszatérés sikerességét.

 

Az AAA AUTO Csoport 22 éve működik és jelenleg 33 telephelyet számláló hálózattal rendelkezik Csehország, Szlovákia, Oroszország és Magyarország piacain. A vállalat fennállása alatt több, mint 1,4 millió vevőt szolgált ki. 2012-ben a csoport auditált árbevétele 336 millió euró volt. 2013-ban az AAA AUTO összesen 56.648 gépkocsit értékesített, ebből 38.297-et Csehországban, 15.896-ot Szlovákiában és 2.455-öt Oroszországban . A vállalat a régi-új "Mototechna" márkanév alatt is értékesít újszerű állapotú autókat Csehországban és Szlovákiában. Az Ogilvy & Mather 2013 őszén napvilágot látott tanulmánya szerint az AAA AUTO márkanév az 1989 novembere után született legjobb cseh márkanevek egyike.

Elektromos kisautót adott át az Opel az Állatkertnek

2014. január 25., 16:12 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Zsiráfmintás, Opel feliratos elektromos kisautó segíti ezentúl az Állatkert területén a kisebb állatok illetve nehezebb tárgyak szállítását. Az elektromos kisautót Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója adta át Dr. Persányi Miklósnak, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának. Koncz Gábor elmondta, hogy ez a támogatás jól illeszkedik az Opel társadalmi szerepvállalásába illetve abba az együttműködésbe, amelyet az Állatkerttel a cég évek óta folytat. „Fontos, hogy a jövő nemzedékét támogassuk – és tesszük ezt sokféle formában. Az elmúlt években több, mint kétszáz számítógépet adományoztunk iskoláknak, tavaly decemberben a szentgotthárdi gyár legújabb motorjai közül 17 darabot adtunk oktatási célokra egyetemeknek, főiskoláknak, segítjük a Nemzetközi Gyermekmentő szolgálatot is. Az Állatkertnek átadott elektromos autóval pedig közvetve azokat a gyerekeket, fiatalokat is támogatjuk, akik évente százezrével látogatnak ki a Városligetbe.”

Az ünnepi átadáson ott volt a X-Faktor legutóbbi győztese, Danics Dóra is, aki rövidesen átveheti saját Opel nyereményautóját, egy fehér Mokkát. Dóra Koncz Gábor útitársa volt, amikor az elektromos kisautó begördült a Varázshegy auditóriumában és ő segédkezett a Sempala névre hallgató kamasz zsiráf örökbefogadásánál is.

Az elektromos kisautó elsősorban az egyik legnépszerűbb állatkerti attrakcióhoz, a Varázshegyben télen-nyáron látogatható állatbemutatókhoz szállítja majd a „szereplőket”.

1390589059447
Az elektromos kisautót Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója adta át Dr. Persányi Miklósnak, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának.

CNG-s kukásautók a fővárosnak

2014. január 21., 13:57 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

Hatvan új IVECO kukásautó áll forgalomba a közeljövőben Budapesten

Az MGKKE üdvözli a földgázzal hajtott hulladékgyűjtő teherautók beszerzését


Budapest, 2014. január. 21 – A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) üdvözli, hogy a Fővárosi Önkormányzat hatvan darab új, sűrített földgázzal (CNG) hajtott háromtengelyes IVECO teherautó üzembe állításával járul hozzá Budapest levegőszennyezésnek csökkentéséhez. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. részére vásárolt Stralis típusú kamionok a házhoz menő szelektív-hulladékgyűjtési program keretében kerülnek Budapest utcáira.

stralis.jpg

Azért is üdvözlendő a főváros döntése, mert a dízelüzemű, akár Euro VI-os besorolású járművekkel szemben a környezetbarát hajtású teherautók nemcsak, hogy minden vizsgált elem tekintetében tisztábbak, de kisebb üzemanyagköltséggel is futnak, mindamellett karbantartási költségeik is jóval szerényebbek.” – jegyezte meg Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke. A beszerzés célja, hogy az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési projekt eszközeiként a kihelyezett színes kukákba helyezett papír és műanyag hulladékok begyűjtését végezze.

Újabb járművek a fővárosnak

A most megrendelt járműveket a Fővárosi Önkormányzat döntően uniós forrásból vásárolja. A hosszúra nyúló közbeszerzési eljárás során kiválasztásra került Eurotrade Kft. ajánlatában szereplő Iveco Stralis tehergépjármű alvázakra a német Stümmer cég készíti a 10 tonna feletti hasznos terhelhetőségű, hulladéktömörítős felépítményt. Az „Év Kamionja 2013” díjjal kitüntetett Stralis földgázüzemű változatát a közelmúltban a német és nemzetközi szakmai zsűri az „Európai Fenntartható Szállításért Díj” odaítélésével is elismerte.

A 300 lóerős, 26 tonna össztömegű földgázüzemű jármű emissziója az Euro VI-os kibocsátási határértékek alatt van és különösen nagymértékben járul hozzá a főváros levegőjében a szilárdrészecske koncentráció csökkentéséhez és a hulladékot gyűjtő járművek által keltett zajterhelés mérsékléséhez, így biztosítja a lakosság számára az élhetőbb környezetet.

A kiválasztott alternatív hajtású járművek évi 1200 tonna CO2 kibocsátásának elkerülésével járulnak hozzá az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés lassításához. Egyúttal utat nyitnak a főváros szerves hulladékának jövőbeli fenntartható hasznosítása előtt, amellyel nem csak évi 4-5 milliárd forintnyi üzemanyagköltség csökkenhet a Főváros Önkormányzatának cégeinél, hanem mintegy másfél millió tonna CO2 ekvivalens üvegházhatású gáz légkörbe juttatása is elkerülhető” – méltatta az egyedülállóan környezetbarát technológia beszerzését Domanovszky Henrik.

A 60 darab megrendelt járművel a főváros a legnagyobb földgázos jármű flottát fogja üzemeltetni Magyarországon, a BKV és az FKF együttesen 100 darab nehézgépjárművel rendelkezik majd, amelyet a szolgáltatói körből a Főgáz járműparkja, valamint az egyre bővülő taxis flották tovább növelhetnek a jövőben.

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületről (MGKKE)

Az MGKKE, vagyis Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket. Az MGKKE tagjai között olyan szakmailag elismert, nagy cégek szerepelnek, amelyek együttesen a gázüzem elterjedéséhez minden elemet felölelnek; a biogáz kondicionálás technológiáját szolgáltató, töltőállomás infrastruktúrakészítő, járműgyártó és –forgalmazó, továbbá gázszolgáltató mind megtalálható a tagok sorában, így az érdeklődők számára teljes körű tanácsadással szolgálhatnak.

Audi Hungaria: Rekordszámú motor, magas fordulatszámon a járműgyártás

2014. január 21., 10:54 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

  • Ismét nőtt a gyártási volumen, 1 925 636 motor készült

  • A járműgyártás növekedési pályán: 42 851 autó

  • A munkatársi létszám 10 337-re emelkedett

Győr, 2014. január 21. – Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. egy új rekorddal, 1 925 636 (1 915 567)* gyártott motorral zárta a 2013-as üzleti évet. Ezzel tovább folytatódott az elmúlt évek növekedési tendenciája, a vállalat történetének eddigi legmagasabb termelési volumenét érte el.

Emellett 42 851 (33 553) jármű gördült le a gyártósorról. A munkatársi létszám az előző évben 10 337-re nőtt.

153f0e23.jpg

2013-ban továbbra is növekedési pályán tartottuk a vállalatot,“ mondta Thomas Faustmann, ügyvezető igazgató. „A motorgyártásban ismét rekord termelési mennyiséget értünk el. A járműgyártásban a számos kihívás - egy új gyár termelésének felfuttatása, új munkatársakkal - ellenére nagyon eredményes évet zártunk magas termelési számokkal. Ezáltal nagy mértékben hozzájárulunk az AUDI AG globális növekedési stratégiájához és tovább erősítjük nemzetközi versenyképességünket.

A motorgyártás területén 1 434 540 négyhengeres Otto- és dízelmotor és 2 448 öthengeres Otto-motor készült. Emellett 445 369 hathengeres motor és 43 279 nyolc-, tíz- és tizenkét hengeres erőforrást gyártottak a vállalatnál.

Az innovatív és vonzó termékeinknek, valamint munkatársaink rugalmasságának köszönhetően 2013-ban is jelentős termelési növekedést értünk el”, hangsúlyozta Achim Heinfling, motorgyártásért felelős ügyvezető igazgató. „A technikai innováció és a széles termékportfólió folyamatos fejlődésünk kulcsa: ez biztosítja pozíciónkat a világ legnagyobb motorgyáraként.“

 

Az Audi Hungariánál 2013-ban hatféle Otto- és négyféle dízelmotor 235 variánsa készült 63 kW (86 LE) - 419 kW (570 LE) teljesítménnyel. Mintegy 5 400 munkatárs 8 100 motort gyárt itt naponta. A győri motorgyár világszerte a Volkswagen-Konszern 30 telephelyére szállítja motorjait.

A járműgyártásban összesen 42 851 autó készült, ebből 14 808 TT Coupé, 3 550 TT Roadster, 21 607 A3 Limousine valamint 2 886 A3 Cabriolet.

Új járműgyárunk júniusi megnyitásával az Audi Hungaria történetének fontos mérföldkövéhez érkeztünk“, mondta Gerd Walker, járműgyártásért felelős ügyvezető igazgató. „Büszkék vagyunk, hogy Győrben egy teljes gyártási folyamatot lefedő autógyárat – a présüzemtől a karosszéria- és a lakkozóüzemen át a szereldéig – valósítottunk meg, és sikeresen felfuttattuk a termelést.“

3ceddbd8.jpg

Az elmúlt év csúcspontja a sorozatgyártás elindulása volt az új járműgyárban: az Audi A3 Limousine június, az A3 Cabriolet október óta gördül le a győri gyártósorokról. Mindkét modell teljes egészében Győrben készül. Jelenleg közel 3 000 munkatárs dolgozik a járműgyártásban, ahol évente mintegy 125 000 jármű készülhet.

Az Audi Hungaria 20 éves jubileumához kapcsolódó rendezvények mellett a másik emlékezetes esemény a kettős termelési jubileum volt novemberben: a 25 milliomodik motort – egy négyhengeres 2,0 literes TFSI erőforrás – az 500 000. Győrben készült Audi TT-be építették be.

2013. december 31-én 10 337 (8 663) munkatárs dolgozott a vállalatnál. Az elmúlt években több mint 1 600 új szakember lett az Audi Hungaria munkatársa.

* A zárójelben lévő számok a 2012-es üzleti év gyártási darabszámaira vonatkoznak.

Száz új munkahellyel bővít az NNG

2013. december 26., 20:17 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 Az NNG az autógyártók elsőszámú beszállítóival ápolt szoros együttműködésének köszönhetően vezető navigációs beszállítóvá vált a globális autóiparban. Ezt a számok is alátámasztják: 2010 óta a vállalat bruttó árrés-növekedése triplázódott és a létszám 85 százalékkal, 520-ra nőtt. Ahhoz, hogy az autóipari partnerek növekvő igényeinek eleget tegyen, az NNG újabb 100 fejlesztő felvételét tűzi ki célul 2014-ben.

“A legjobb fejlesztőket találtuk meg 2013-ban. Ezt minimális, 8 százalékos elvándorlás és 80 százalékos munkavállalói elkötelezettség mellett sikerült elérnünk. Az egyik jelentős küldetésünk, amely szerint minél több hölgyet érjünk el, szintén jó úton halad: ma már több mint 70 női munkatársat alkalmazunk a területen” – mondta Magyari Andrea, az NNG Kft. HR vezetője. 

Az NNG kiváló munkakörnyezetet és fejlődési lehetőségeket biztosít munkatársai számára budapesti központjában, amely Az Év Irodája díjat nyerte el 2012-ben. Az Aon Hewitt 2013-as Legjobb Munkahely Felmérésén a vállalat a legjobb Magyar IT cégként végzett. A cég kiemelkedő eredményt mutatott a hiteles vezetés és vonzó munkáltatói márka indexekben és a panel többi IT cégénél átlagosan 10 százalékkal magasabb értékeket ért el.

Az NNG sikere az autóipari sztenderdeket teremtő fejlesztésekben rejlik – melyeknek legutóbbi, 2013 nyarán bemutatott példája, a NavFusion, az autót és okostelefont szinkronizáló megoldása. “Navigációs szoftverünk helyi igényeknek felel meg, globális szinten. A legnagyobb autógyártókkal állunk szerződésben közvetetten a legelismertebb beszállítókon keresztül. Célunk, hogy 30 millió licencet értékesítsünk az elkövetkezendő évek során, valamint növeljük a beépített navigációs fejegységek részesedését a kulcs piacokon a mai 26 százalékról 40 százalékra.” – erősítette meg Balogh Péter, az NNG vezérigazgatója.

Adományokkal kívántak boldog karácsonyt az opelesek

2013. december 21., 17:32 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

Budapest, 2013. december 20. – Félmillió forintnyi tárgyadományt adott át ma a Magyar Opel Tulajdonosok Egyesülete (MOTE) a Tűzoltó utcai Gyermekklinikának Budapesten. A karácsonyi ajándékokat húsz nap alatt gyűjtötte össze mintegy félszáz opeles, akiknek az Opel Magyarország is segített.

 IMG_9616.JPG

A márkaklub elnöke, Biró Gellért novemberben álmodta meg, hogy a MOTE száz tagját, valamint az Opel hazai importőrét bevonva, segítenek egy egészségügyi intézménynek. Az országos klub eredetileg plüssjátékokat akart ajándékozni, majd felvették a kapcsolatot a Tűzoltó utcai Gyermekklinika illetékeseivel, akik inkább a kórházi konyha és iroda felszerelésében kértek segítséget. – Ebben a kórházban fekszik minden második leukémiás, illetve daganatos beteg gyermek, ezért nem volt kérdés, hogy nekik segítünk – indokolta Biró Gellért, hogy miért épp erre a kórházra esett a választásuk.

 IMG_9648.JPG

Az adománygyűjtő akció időközben kinőtte magát: csatlakozott hozzá a Corsa Club Hungary és a Hungarian Kadett Klub, összesen csaknem félszáz ember. A kezdeményezés országos lett: tizenhat gyűjtőpontot állítottak fel, ahol az adományokat várták. Az opeles szervezet a decemberben kifizetett tagdíjakat teljes egészében adományvásárlásra használta fel, így egy számítógéppel is gazdagabb lett a klinika.

 IMG_9662.JPG

A gyűjtés során három hűtőszekrényt, kettő mikrohullámú sütőt, kettő számítógépet, egy multifunkciós nyomtatót és öt vendégágyat adtak át. Utóbbit a baba-mama szobába szánják a szervezők. A klubtagok ezeken kívül többautónyi plüssjátékot, konyhai edényt és könyvet is átadtak december 20-án a kórház aulájában. Az adományokat Dr. Tuncsik Csaba, a klinika gazdasági vezetője, valamint Aranyosi Gáborné, intézetvezető főnővér vette át, akik körbekalauzolták az intézményben az adományokat átadó MOTE és a Corsa Club Hungary tagjait.


Licitálj és segíts!

2013. december 13., 10:49 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Kalapács alá kerül Bitter Sándor bukósisakja, melyet a világ egyik legkeményebb motorversenyén, a Man-szigeti TT-viadalon viselt még 2009-ben. Az AGV GP-Tech egyedi festése Mike Tamás munkája, a plexit pedig a versenyen összeszedett bogarak díszítik. Az aukció nyertese személyesen Bitter Sándortól veheti át a versenysisakot, melyhez víztiszta plexi és sisakzsák is jár.

arveres1
Forrás: tesztmotor.hu

Az árverés teljes bevétele Molnár Ariel salakmotor-versenyzőhöz kerül majd, aki 2007-ben, a hagyományos május elsejei, debreceni versenyen szenvedett súlyos balesetet. Ariel kerekesszékbe kényszerült, de gyógyulása nem lehetetlen. A liciten összegyűlő összeg az ő rehabilitációjához járulhat majd hozzá.

arveres2
Forrás: tesztmotor.hu

A Tesztmotor.hu árverését erre a linkre kattintva, illetve az oldal alján érhetik el. A licit december 18-án délután 18 órakor zárul, az induló összeg pedig 200 ezer forint - nagyjából ennyibe került új korában a sisak. Az aukció nyertese nemcsak egy értékes ereklyével gazdagodik, de egy igazán jó cselekedetet is betehet a karácsonyfa alá.

Minden 30. sofőr hazavezet ittasan

2013. december 9., 11:59 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

A hazai autósok egyötöde indult már el otthonról autóval szórakozni, miközben tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani, de minden 50. sofőrrel rendszeren előfordul ez – derült ki a Generali 1000 fős reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor a megkérdezettek csupán 3%-a vallotta be, hogy ilyenkor akár ittasan is hazavezet, a legtöbben (41%) valaki mást kérnek meg, hogy vigyék vissza az autót, vagy egyszerűen otthagyják a kocsit (28%). Ezekre azonban nem mindig van lehetőség, ezért a válaszadók negyede szívesen igénybe venne sofőrszolgálatot is. A Generali megújult casco biztosításához most kiegészítő biztosításként kínálja ezt a szolgáltatást, így egy váratlan rosszullét, kimerítő munkanap vagy egy jól sikerült buli után is biztonságban hazajuthat autó és tulajdonosa egyaránt.

Generali_ soforszolgalat.jpg 

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 1181 sofőr okozott személyi sérüléses balesetet alkoholos befolyásoltság alatt. Ugyan ez 9%-kal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában, de még mindig azt jelenti, hogy minden 10. személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz. Sokat kockáztat a sofőr még abban az esetben is, ha az ittas vezetés nem végződik balesettel: akár 800 ezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rá, elvehetik a jogosítványát, és egy speciális utánképzésre is kötelezhetik.

Mindezek ellenére minden 4. férfival és minden 10. nővel előfordult már, hogy autóval indult szórakozni, holott tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani – derült ki a Generali reprezentatív, 1000 fős mintán elvégzett kutatásából. A megkérdezettek 17%-a esetében ez nem gyakori eset, 2%-uk azonban rendszeresen autóval jár szórakozni. Ugyanakkor ilyen esetben csak az autósok 3%-a vezet saját maga haza, kétötödük inkább mást kér meg erre, míg 28%-uk otthagyja a járművet a buli helyszínén, de olyan is van, aki megvárja, hogy kijózanodjon, mielőtt a volán mögé ül (1%).                       

Gyakran előfordul azonban, hogy ezen megoldások egyikére sincs lehetőség, vagy jelentős kényelmetlenséggel járna. Ebben az esetben jön jól a sofőrszolgálat. A megkérdezettek 4%-a vette már igénybe ezt a szolgáltatást, további 13%-uk pedig már szórakozott olyan társaságban, ahonnan valaki így jutott haza. Ám ennél jóval többen értékelték hasznosnak ezt a lehetőséget: ugyanis már minden 4. válaszadó igénybe venné a szolgáltatást, ha másképp nem tudná megoldani a hazajutását. Ezen belül a nők érdeklődése valamivel nagyobb, 28%, míg a férfiaknak 21%-a választaná ezt a megoldást.

A szórakozni járók többsége – a kutatási adatok alapján – ugyan felelősen gondolkodik az alkoholfogyasztás és vezetés viszonylatában, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy azok, akik nem tudnak megkérni valakit, hogy vigye őket haza, vagy szükségük van másnap az autóra, végül hajlanak arra, hogy könnyelműen maguk üljenek a volán mögé. Ezzel pedig nemcsak saját magukat, hanem a forgalomban szabályosan közlekedőket is veszélybe sodorják, amint azt a baleseti statisztikák is tükrözik. Ezért egyes új casco biztosításunkhoz most kiegészítő biztosításként kínáljuk a sofőrszolgálatot, így már néhány ezer forintért elkerülhetjük, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk” – hangsúlyozta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

A Sofőrszolgáltatás kiegészítő biztosítás lehetővé teszi, hogy bármikor, ha az autós nem érzi magát vezetésre képesnek – így például rosszul van, fáradt vagy alkoholt fogyasztott – egy hivatásos sofőrt vegyen igénybe a hazajutáshoz. A Generali a Europ Assistance országos hálózatával együttműködve biztosítja a szolgáltatást, annak igénybevételéhez mindössze a Generali Autós Assistance vonalán kell megadni a címet, ahová a sofőrt kérik.

Nem kell a téligumi,...

2013. november 22., 17:00 Módosítva: 2015.07.31 09:51

...régen sem volt, aztán csak élünk.
Majd óvatosabban megyek 'oszt jó lesz.
Sosem volt semmi bajom télen.
Alig járok autóval amúgy is.
Csak a gumigyárak lobbija az egész.
És még ezernyi más indok is elhangzik általában azoktól, akik szerint fölösleges.

Mindenki ítélje meg, ahogy akarja, azt azonban ne feledjék, hogy pár méternyi plusz féktávból nagy baj is lehet. Nézzék csak meg ezt a - meglepően józan - reklámfilmet, talán elhiszik.

Kötelezőkampány: kevesebb idő, bonyolultabb kalkuláció

2013. november 12., 14:47 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Idén két nappal később kezdődött, és a hétvégére eső december elsejei határidő miatt gyakorlatilag hamarabb be is fejeződik a mérlegelési időszak, melynek során az autósok dönthetnek év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésük felmondásáról. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra figyelmeztet, hogy a megnövekedett kedvezmények és együttkötési lehetőségek miatt a megfontolt kalkulációra az online csatornákon is megfelelő időt kell szánni. A szövetség az enyhe díjemelkedés ellenére is tavalyhoz képest egyharmaddal kevesebb váltóra számít az idei kampányban.



Az együttkötések kampánya

Az idei kampányban szinte minden biztosító vonzó együttkötési kedvezményeket kínál, miközben a korábbinál nagyobb szerep jut a hűséget díjazó pótlólagos szolgáltatásoknak is. Mindez azt eredményezi, hogy a lehetőségek megnövekedett köre miatt bonyolultabbá váltak a mérlegelést segítő kalkulátorok is.

 

„Ne próbáljuk két-három perc alatt letudni a díjkalkulációt, mert a korábbinál könnyebben juthatunk torz díjakhoz – figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – Nézzük át alaposan az egyes biztosítókra vonatkozó kérdéseket is. Így nem fordulhat elő például az, hogy mivel nem pipáltuk ki, hogy élő lakásbiztosításunk van egy adott biztosítónál, elesünk a kgfb-díjat felező kedvezménytől.”

A kampány remek lehetőség arra, hogy a kgfb mellett jelentős együttkötési kedvezményekkel jussunk további biztosításokhoz (casco, lakásbiztosítás) is. Mielőtt azonban döntünk, győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott biztosítás valamennyi fontos kockázatra kínál-e fedezetet megfelelő limitekkel. Különösen már meglévő biztosítás lecserélésekor kerülhetünk könnyen olyan helyzetbe, hogy szándékunkon kívül csökkentjük biztosítási védettségünket.

Amire még oda kell figyelnie minden érintett ügyfélnek

  • Határidő: Bár a díjhirdetés az idén két nappal később, november 2-án zajlott le, biztosításváltás esetén a jelenlegi szerződés felmondásának továbbra is december 1-jéig kell beérkeznie a jelenlegi biztosítóhoz. Mivel ez a nap vasárnapra esik, a személyes vagy levélben történő felmondást csak november 29-ig rögzíti majd a legtöbb biztosító. Semmiképpen sem ajánlott tehát az utolsó két napra hagyni a felmondást, amikor már csak faxon történő felmondásra lesz lehetőség. Erre az időszakra – érthető okokból – már az alkuszok sem tudnak teljesítési garanciát vállalni.

  • Díjértesítő: A jelenlegi biztosító hivatalos díjértesítőben tájékoztatja ügyfeleit arról, hogy a szerződéses évfordulót követő időszakra milyen díjat kíván érvényesíteni. Az ügyfél ehhez az értékhez tudja hasonlítani más biztosítók díjait. A jogszabály előírása szerint a díjértesítőt minden biztosítónak november 11-ig kell kiküldenie (alapesetben postai úton, e-kommunikáció esetén az ügyfél által megadott email-címre). Aki mégsem kapta meg ezt a dokumentumot, közvetlenül a biztosítójától vagy akár alkuszán keresztül is kérheti annak mielőbbi pótlását.

  • Baleseti adó: A díj-összehasonlítás során mindig győződjünk meg arról, hogy a megadott díjak tartalmazzák-e a 30 százalékos baleseti adót. A biztosítók között sem egységes a gyakorlat, hogy a díjértesítőben a nettó vagy a bruttó összeg szerepel-e.

  • Fennakadások a bónusz átvezetésében: A központi kárnyilvántartó rendszerbe történő feltöltés során korábban gyakori probléma volt, hogy a nem megfelelő személyes adatok miatt az új biztosító nem tudta lekérni az adott ügyfél előzményadatait. Ez a mostani időszakban elsősorban azoknál okozhat gondot, akik tavaly nem váltottak, így adataikhoz a rendszerben még nem kapcsolódik a tavaly bevezetett kártörténeti azonosítószám. Mivel a biztosítók közti közvetlen adatcserét a törvény tiltja, ilyen esetekben is az alkuszok tudják a leggyorsabb, leghatékonyabb segítséget nyújtani.

     

Miért célszerű alkuszi segítséget igénybe venni?

Évről évre nő azon autósok aránya, akik szerződésüket független alkuszokon keresztül intézik. Az idei kampányban ez az arány már várhatóan eléri a nyolcvan százalékos szintet is.

A független alkuszok kalkulátorai megbízhatóan hasonlítják össze a biztosítók árajánlatait. Nem kell tehát utólagos meglepetésektől tartania egyetlen autósnak már csak azért sem, mert az alkuszok jelentős része a kalkulált díjra árgaranciát is vállal. Más összehasonlító rendszerekkel szemben pedig olyan ügyféltámogatást is nyújtanak, mint az előző szerződések felmondása, az együttkötési kedvezmények bemutatása, képviselet a kárrendezés során, vagy éppen segítség az elakadt biztosítási adminisztráció előremozdításában.

Várható eredmények az idei kampányban

Miközben idén az autósok többsége már díjemelkedést tapasztalhat, és a váltási hajlandóságot a piaci szereplők aktív médiajelenléte is erősítheti, az idén ismét mintegy 15 százalékkal kevesebb autós érintett az év végi kampányban. A váltással megtakarítható összegek általában igen alacsonyak, ráadásul az idén kevesebb idő is áll rendelkezésre a döntéshez. Mindezen tényezők eredményeképpen tavalyhoz képest egyharmadával csökken majd a váltók száma: alig 300 ezren váltanak majd biztosítót, miközben további mintegy 150 ezer autós dönthet majd úgy, hogy jelenlegi biztosítóján belül felmondja majd kedvezőbb feltételekkel újraköti kgfb-szerződését.

kotelezo.png

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)

A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 93 taggal és 2 pártoló taggal rendelkezik. E tagok a teljes alkuszi piac teljesítményének mintegy 60 százalékát biztosítják, az általuk közvetített és kezelt állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is.



A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Varga Péter

Target Communications

Tel.: +3630 328 7186; e-mail: varga@targetcom.hu

Átvette Audi A3 Limousine-ját az első magyar vásárló az Audi Hungariánál

2013. november 4., 15:42 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Győr, 2013. november 4. – A teljes egészében Győrben készült Audi A3 Limousine első magyar vásárlója átvette autóját az Audi Hungariánál.

Gerd Walker, járműgyártásért felelős ügyvezető igazgató és Radnóti Zoltán, a Porsche Győr igazgatója a mai napon adták át Tóth Hajnalkának új Amalfi fehér limuzinja kulcsát. Az autó 2.0 TDI (150 LE) motorral és sokrétű extrákkal felszerelt, mint például Audi Sound System, MMI Radio, Bluetooth, LED-fénytechnika és Xenon Plus fényszórók.  


„Örülök, hogy a  mai napon az első magyar A3 Limousine vásárlót köszönthetem itt“ – mondta Gerd Walker, járműgyártásért felelős ügyvezető igazgató. „Ez csak egy erős csapattal és egy hatékony gyárral lehetséges. Ezzel a modellel az Audi az egyik legnagyobb globális piaci szegmensben, a prémium-kompakt osztályban jelenik meg. Biztos vagyok benne, hogy az autó Magyarországon is számos vásárlóra talál majd.”


Az Audi A3 Limousine formavilága az Audi sportosan elegáns karakterét képviseli. A dinamikus négyajtós az A3 modellsorozat valamennyi erősségét egyesíti a könnyűépítésnek köszönhető alacsony tömegtől, az erős és nagy hatékonyságú hajtásrendszerekig. Emellett a modell számos high-end infotainment-berendezést és vezetést támogató rendszert kínál- ilyenek például az autóba integrált Audi connect internet szolgáltatások, az Audi side assist vagy az Audi active lane assist.



A győri székhelyű AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., az Audi- konszern tagja, az Audi- és Volkswagen-konszern egyik központi motorszállítója. Győrben szerelik össze az Audi TT Coupé és TT Roadster sportautókat. 2013 júniusában kezdődött az A3 Limousine sorozatgyártása, amelynek teljes gyártási folyamata Győrben valósul meg. 2006 óta az Audi Hungaria számos alumínium karosszériaelemet szállít az Audi R8-hoz. 2012-ben a vállalatnál 1 915 567 motor és 33 553 jármű készült. Az Audi Hungaria évek óta Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata, és az ország legnagyobb exportőreinek egyike.

A motorgyártás és járműszerelde teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyárrá bővült: présüzem, karosszériaüzem, lakkozó, járműszerelde épült. A vállalat több mint 900 millió eurót fordított a gyár bővítésére és ezzel 2 100 új munkahelyet hozott létre.

Az ombudsman a fővárosi taxisrendeletről

2013. október 7., 14:22 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Nem indokolt annak ombudsmani kezdeményezése, hogy a Kúria vizsgálja felül a fővárosi taxisrendeletet, ugyanis azt a jogszabályi előírások betartásával alkották meg - állapította meg több panaszbeadvány vizsgálatában Székely László. Az alapvető jogok biztosa ugyanakkor emlékeztette a Kormányt, hogy még adós egyes részletes szabályok megalkotásával.

Az ombudsman akkor jogosult kezdeményezni a Kúriánál egy önkormányzati rendelet felülvizsgálatát, ha a rendelet magasabb jogszabályba ütközik és ez alapjogi visszásságot okoz. A személyszállítási törvény és az árak megállapításáról szóló törvény azonban nem tartozik ebbe a körbe: megfelelő felhatalmazást biztosít a főváros számára a rendelet megalkotására, és a főváros az ártörvényben előírt egyeztetési és véleményeztetési kötelezettségének is eleget tett. Az ombudsman egyúttal azonban felhívta a Kormány figyelmét, hogy – bár meg kellett volna tennie - még nem határozta meg a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállítás részletes szabályait. Ez ellentétes a jogalkotási törvénnyel, továbbá ellentmondásos és vitás helyzeteket generálhat – figyelmeztet jelentésében az alapjogi biztos.

A rögzített hatósági ár kialakítása megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, önmagában nem okoz alapjogi visszásságot, azonban nem zárható ki, hogy a jövőben probléma forrása lehet. Az ombudsman jelentése emlékeztet a Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalására, amely azt mondja ki, hogy a rögzített hatósági árforma teljes körű alkalmazása súlyosan versenykorlátozó és túlzott beavatkozást jelent a piacgazdaság működésébe. Ezért indokolt volna felülvizsgálni az ártörvény rögzített hatósági ár megállapítására vonatkozó szabályait.

Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy a taxik külső megjelenésének és műszaki feltételeinek meghatározása nem korlátozza szükségtelen és aránytalan mértékben a vállalkozás szabadságához való jogot és a taxisok tulajdonhoz való jogát. Megfontolandó ugyanakkor, hogy a taxik életkorára vonatkozó előírások helyett a műszaki követelmények kerüljenek előtérbe.

A taxisrendelet területi és személyi hatályáról megállapította a biztos, hogy az előírások világosan fogalmaznak, és a Budapest közigazgatási határáig a visszaútra meghatározott tarifa teljes összhangban áll a rendelet céljával, az egységes tarifarendszerű szolgáltatással. Ezzel az előírással a főváros nem lépte túl hatáskörét. Több panaszos sérelmezte, hogy ellentétes a Munka Törvénykönyvével az éjszakai tarifa hiánya. Az ombudsman szerint viszont nem sérülnek a Munka Törvénykönyvének előírásai, mivel az egyéni vállalkozókra – bár ők is munkavállalók – speciális előírások vonatkoznak, például maguk osztják be a munkaidejüket.

Mindezek alapján az alapvető jogok biztosa, Székely László megfontolásra javasolta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy terjessze a Kormány elé az eddig meg nem alkotott rendelet tervezetét, és fontolja meg az ártörvény ármegállapításra vonatkozó szabályainak felülvizsgálatát.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201303268.pdf oldalon olvasható.

Bernát György
osztályvezető

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
Sajtóosztály

Reagálás a Totalcar cikkére

2013. szeptember 19., 16:38 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Magyar Bioetanol Szövetség nagy örömmel fogadta, hogy a Totalcar szerkesztősége foglalkozott a bioüzemanyagok jövőjével, azonban szomorúan vettük tudomásul, hogy a 2013. szeptember 17-én megjelent „Mégsem jó a kukoricabenzin?" című cikkben több pontatlanság is szerepel. Ezek tisztázására összeszedtük a fontosabb információkat annak érdekében, hogy segítsük az olvasók hiteles tájékoztatását.

Valószínűleg félreértés lehet az a cikkben szereplő információ, hogy az Európai Unió csökkentette volna a bioüzemanyagok részarányát. Az igazság az, hogy a múlt héten az Európai Parlament - az Európai Bizottság korábbi csökkentő javaslatára válaszul -, olyan javaslatot fogalmazott meg, mely a jelenleg érvényben lévő tíz százalékról hat százalékra csökkentette volna a közlekedésben felhasznált elsőgenerációs bioüzemanyagok arányát 2020-ig. A javaslatot ugyanakkor nem fogadták el sőt, jelen állás szerint még az EP hivatalos álláspontja sem született meg.

Ennek következtében a testületnek újra kell tárgyalnia az ügyet, a magyar képviselők szerint azonban ebben a ciklusban már nem lesz alkalom erre. Ha lesz is az EP-nek álláspontja, azt egyeztetni kell majd a Bizottsággal, mindamellett az EU kormányait tömörítő Tanács is megfogalmaz saját véleményt, ahol már most is erős kritikával illetik és megalapozatlannak tartják a korlátozást.

Érdemes kicsit visszatekinteni az előzményekre annak érdekében, hogy megértük mi történik most az EU-ban a bioüzemanyagokkal kapcsolatban. Mindehhez tudni kell, hogy az unió működési rendszere nem egyszerű, de megpróbáljuk érthetően felvázolni a történteket.

A Bizottság eredeti javaslata azon alapult, hogy az elmúlt években erőteljes lobbi támadta a megújuló energiaforrásokat és azon belül a bioüzemanyagokat. Ezen lobbi azt kommunikálta, hogy a bioüzemanyagok térnyerése az élelmiszerárak növekedését okozza, valamint vészharangot kongatott az „indirekt földhasználat" kapcsán, ami azt jelentené, hogy a bioüzemanyagok (és más megújuló energiaforrrások) miatt majd rengeteg természetes élőhelyet szüntetnek meg, erdőket vágnak ki, és vonnak mezőgazdasági művelésbe.

Az Európai Bizottság ezek alapján javasolta módosítani azt a szabályozást, amelyet alig négy éve fogadtak el, közel egy évtizedes munka után, és amely 2010 és 2020 között ösztönözte volna a megújuló energiahordozók elterjedését. Mire az ügy az Európai Parlament elé került, világossá vált, hogy ezek az állítások nem tarthatóak, épp ezért nem egységes a Parlament sem a kérdésben.

Gyakran hangoztatott vád a bioetanollal kapcsolatban, hogy az EU által célként kitűzött 10 százalékos bioüzemanyag direktíva 1,8 millió hektár termőterületet vesz el az élelmiszertermeléstől. Az igazság azonban az, hogy az Európai Unióban jelenleg ennél tízszer nagyobb termőterület hever parlagon. Az Eurostat adatai szerint az unió 23 tagállamában 11,2 millió hektáron nem folyik termesztés. Ebből Romániában és Bulgáriában további minimum 1 millió hektár nincsen megművelve.MBSZ_felelossegteljes_foldhasznalat.jpg

(a kép nagy méretben)

A cikk szerint az Európai Unió az első generációs bioüzemanyagok előnyben részesítésével a pálmaolaj előállításához szükséges természetpusztítást támogatja. Szerencsére ez EU-nak nincs ilyen szándéka, de a bioetanol korlátozása egyébként semmiféle hatással nem lenne a pálmaolaj felhasználására, mivel azt elsősorban az élelmiszeriparban és a vegyiparban hasznosítják. A biodízel előállításához Európában főként repceolajat használnak fel, mely 50 százalékkal drágább a pálmaolajnál, tehát nem versenyezhet az élelmiszeripar termékeivel.

Szeretnénk a szerkesztőség figyelmébe ajánlani a napokban napvilágot látott Ecofys tanácsadó szervezet legfrissebb tanulmányát. A jelentés szerint ugyanis nem a bioüzemanyagok tehetők felelőssé az élelmiszerek drágulásáért. „A bioüzemanyagok és az élelmiszerbiztonság: kockázatok és lehetőségek" című tanulmány arra is rávilágít, hogy az EU bioüzemanyag-előállítása 2010-ig mindössze 1-2 százalékos drágulást gyakorolt a gabona világpiaci árára.

A Magyar Bioetanol Szövetség szerint meggondolatlanság a környezetvédők azon állítása, hogy jobban járna az emberiség, ha inkább a kőolaj felhasználásánál maradna. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb közleménye szerint az emberi tevékenység 95 százalékban felelős a klímaváltozásért.

A bioetanol környezetvédelmi előnyeire éppen az Önök szerkesztősége világított rá öt évvel ezelőtt „a Merjük az alkoholt vagy ne merjük?" című cikkében. Az akkori kimutatások szerint egy E85-ös jelzésű bioetanollal hajtott Lada 1500 szén-dioxid kibocsátása a tizedére csökkent. A Magyarországon termelt etanollal auditált módon a jármű több mint 50 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó szén-dioxidot eregetett a légkörbe.

+1 Végezetül szeretnénk az Önök figyelmébe ajánlani egy olyan hírt, ami kifejezetten érdekes lehet. Svédországban első helyezésért ért el a zöld autók versenyén a Ford Focus Flexifuel, mely nem meglepő módon egy etanollal hajtott modell. A szavazás annak ellenére egyöntetű volt, hogy mind az öt zsűritcsapatnak más-más befutója volt az 53 autó közül. Csak érdekességképpen: az autós újságírók egy gázos Golf Ecofuel-re voksoltak, míg a környezetvédők kedvence egy benzines Opel Amera volt.

Mindez azt bizonyítja, hogy a bioetanollal hajtott Flexifuel egy megbízható, működő alternatívát kínál az autóvásárlóknak azokban az országokban, ahol ésszerűen használják a környezetbarát üzemanyagot.

Mostantól: DAS!

2013. szeptember 18., 16:04 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Röviden annyi történt, hogy a Porsche Holdingot, amely többek között a Porsche Hungaria tulajdonosa volt, felvásárolta a Volkswagen AG. Látták, hogy a van ebben a szervezett használtautó-bizniszben fantázia, és a világ minden táján bevezették a Weltautót, igaz, kicsit más néven: Das WeltAuto. Aki nem fogná a német humort - ami azért érthető - valószínűleg a Volkswagen - Das Auto szlogenre akar rímelni az új név.

A háttérben zajló változások valószínűleg kevésbé izgalmasak a külvilág számára, viszont a cég igen érdekes adatokkal is szolgál a hazai használtautó-piacról. Az alábbi sajtóközleményben ezek is megtalálhatók, előzetesben csak annyit, hogy amíg az új autók piaca vergődik, addig a használt autóké szárnyal, mint a kacsamadár. Olyannyira, hogy egyfajta hiány alakult ki viszonylag új, alig használt autókból. A magánimport is pörög, de vajon tudják, hány éves átlagosan a hazánkba áramló autótömeg? Ez is benne van a sajtóközleményben.

Das WeltAuto: megújult használtautó-márka garanciával

Budapest, 2013. szeptember 18. – Új tulajdonosi háttérrel, megújult arculattal és Das WeltAuto néven várja ügyfeleit szeptembertől a Porsche Hungaria használt autókkal foglalkozó üzletága. Az egyetlen országos márkakereskedői hálózattal rendelkező, használt autókat értékesítő cég immáron 13 éve szolgálja ki hazánkban ügyfeleit, amely a korábbiakhoz hasonló módon továbbra is a garanciális, s egyéb ügyfélbarát szolgáltatásaival nyújt teljes körű biztonságot a gépkocsi vásárláshoz.

A Porsche Holding az 1990-es évek elején, Ausztriában hozta létre használt autó üzletágát Weltauto néven. A cégvezetés elsődleges célja e terület felépítésével az újautó-értékesítés támogatása volt, mert ezáltal lehetőségük nyílt a használt gépkocsik beszámítására. Az így megvásárolt autókat – a piacon egyedülálló módon – garanciával, s egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal értékesítették tovább. Az alapítás után szűk 10 évvel, 2000-ben a Porsche Hungaria szárnyai alatt Magyarországon is megjelent a Weltauto, amely akkor a vállalat hetedik márkájaként kezdte meg tevékenységét. Első lépésként a megfelelő partnerek kiválasztása jelentette a feladatot, s utána a hazai garanciális feltételek megteremtését vették célba a cégvezetők. Már a kezdetekkor alapfeltételnek számított, hogy a kínálatban kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, kifogástalanul szervizelt és kitűnő műszaki állapotú autók szerepelhetnek.

Használt autó piac, illetve a Weltauto hálózat értékesítései

1.jpg

A Weltauto hazai sikertörténete rövid időn belül kézzelfogható volt: míg az első évben mindössze 12 márkakereskedés foglalkozott használt gépkocsikkal, addig 2007-ben a fokozatos növekedés következtében már 51 márkakereskedés értékesített másodkézből származó négykerekűt. Ezután csökkenni kezdett e szám, s az utóbbi időszakban 40 körül stabilizálódott. Hasonló ívet írt le az értékesítési mutató is: a hálózat a legtöbb üzletkötését 2007-ben 11 345 autóval realizálta, míg azóta évente 6 500 körül alakul az éves darabszám. Így a teljes volumen már megközelítette a 70 000 értékesítést.

Das WeltAuto – az átállás háttere

Az elmúlt 13 évben jelentős használt autó piaci tapasztalatokra tett szert a márka, s a jól tervezett, racionális, kiszámítható tevékenységnek és a minőségi szolgáltatásoknak köszönhetően kisebb megingások nélkül az egyetlen országos hálózattal rendelkező szereplője maradt a Weltauto a hazai piacnak. A siker nem volt egyedülálló, a Porsche Holding más országaiban is jelentős piaci részesedést ért el a márka. A 2012-es év végére azonban fordulópontjához érkezett a Weltauto élete. Miután a Volkswagen Csoport 2011-ben felvásárolta a Porsche Holding-ot, érzékelhető volt, hogy a német anyacég szeretné a Weltauto programot a teljes világhálózatára kiterjeszteni. E törekvések végül 2013-ra racionalizálódtak: ettől az évtől kezdve új arculattal, ám a megszokott minőségi szolgáltatásokkal, Das WeltAuto néven a márka már a Volkswagen Csoport teljes hálózatában áll az ügyfelek rendelkezésére. Az előzetes ütemezésnek megfelelően az ősz beköszöntével az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve, Németországon át Japánig mindenhol e márkajelzés alatt kínálják a használt autókat.
Ennek köszönhetően több ütemben a magyarországi hálózat is teljesen átalakult, s már itthon is az új arculat várja a szalonba betérőket. A szolgáltatásokban azonban nem lesz változás, továbbra is a jó minőségű, garanciális értékesítés lesz a hangsúlyos a márkakereskedéseknél. „A Volkswagen Csoport vezetősége által támasztott feltételek a korábbiaknál jóval szigorúbbak voltak, melyek a telephely kialakítástól kezdve, a számítástechnikai rendszeren át az autókészlet méretéig és minőségéig mindenre kitértek. Az átállás előtt a hazai márkakereskedések hosszas auditáláson mentek keresztül, s a partnerség feltétele az volt, hogy az összes minőségi elvárást teljesítsék. Örömmel vettük tudomásul, hogy a hálózatunk nagy százaléka meg tudott felelni az auditon, s minimális lemorzsolódás mellett új partnerek is megjelentek a palettán – így 38 telephellyel tartani tudtuk a korábbi kereskedői számot" – számolt be az átállás tapasztalatairól Horváth Zoltán, a Das WeltAuto márkaigazgatója.


Nem torpan a használt autó piac felfelé ívelő pályája


A márkaigazgató arról is beszámolt, hogy az átállástól függetlenül, a jelenlegi piaci lehetőségek mellett nem számít áttörő változásra a cég értékesítéseit tekintve. A hálózat várhatóan tartani fogja a 6 000 darabos éves értékesítési szintjét, mivel a használtautó-piac iránt a várakozásoknak megfelelően továbbra is növekvő az érdeklődés. A Datahouse adatai alapján a 2013-as évből eltelt nyolc hónap alatt 10,7 százalékkal több tulajdonosváltás történt a tavalyi évhez viszonyítva: 2013-ban 290 802 használt autó talált új gazdára, míg 2012-ben 262 616. Az idén mutatkozó vásárlói kedv a két évvel ezelőttit is felülmúlja, s a 2010-es mélypont óta stabil növekedést mutat e terület. Változatlanul jelentős számú autó érkezik hazánkba a külföldi piacokról, januártól augusztus végéig 40 000-nél több autót regisztráltak az okmányirodákban, ami azért számít jelentős mennyiségnek, mert tavaly tizenkét hónap alatt 53 533 gépkocsit hoztak be országunkba. Így várhatóan az idei eredmény jócskán meghaladja majd a 2012-es statisztikát. Az autóimporttal kapcsolatosan megjegyezhető még, hogy továbbra is az idős autók érkeznek leginkább hozzánk: tavaly 10,6 év volt a kocsik átlagéletkora, idén pedig már 10,8.

2.jpg

Az eladási statisztikák azt mutatják, hogy az első nyolc hónap során a hazai piaci igényeknek köszönhetően az alsó-középkategória (93 056 autó, 32 százalékos piaci részesedés) zárta az élen, de népszerűek voltak a kisméretű kocsik (80 526 autó, 27,7 %) és a felső-középkategória (43 540 autó, 15 %) képviselői is. A márkák sorrendje nem változott a korábbiakhoz képest: a használt autók között a legnépszerűbbnek az Opel (41 070 autó, 14,1 százalékos piaci részesedés), a Suzuki (31 579 autó, 10,9 %) és a Volkswagen (28 012 autó, 9,6 %) számítottak az eddigi időszakban.

Az autóimport alakulása

4.jpg

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emelkedő számok ellenére a kereskedőknek és a vásárlóknak is jelentős problémákkal kell megküzdenie: az előbbiek esetében a minőségi használt autók hiánya okoz fejtörést, míg a vásárlók az eladói trükkök miatt kerülnek gyakran nehéz helyzetbe" – hívta fel a figyelmet a Das WeltAuto márkaigazgatója. „A márkakereskedői hálózatunkban látottak alapján elmondható: annak ellenére, hogy sok gépjármű cserél gazdát hónapról hónapra, hiány mutatkozik a minőségileg kifogásolhatatlan gépkocsiból az országban. Kollégáink azonban mindent elkövetnek annak érdekében, hogy legális úton beszerzett, megbízható gépkocsikat kínáljanak az ügyfeleinknek. Sok független kereskedés ezzel szemben, e piaci adottságból kifolyólag kétes előéletű autókat értékesít, s csak abban az esetben tud nyereséget realizálni, ha az érvényben lévő jogszabályokat kijátssza" – tette hozzá. „A kilométeróra-visszatekerés, az ÁFA-val történő visszaélés s a hamis gépjárműtörténet számít jelenleg a leginkább alkalmazott trükknek, ezekkel próbálják általában kijátszani a vevőket. E tevékenységet természetesen kormányzati szinten is elítélik, s az utóbbi időben több fontos lépést tett a kormány a terület kifehérítésére" – zárta gondolatait Horváth Zoltán.

Das WeltAuto szolgáltatások

a. Műszaki garancia
A műszaki garancia megtéríti a Das WeltAuto Garancia körébe tartozó alkatrészek javításának vagy cserejenek teljes, illetve részköltségét a szerződésben megjelölt feltételek szerint.

b. Mobilitásgarancia
Váratlan meghibásodás vagy beleset esetén, rövid időn belük díjmentesen biztosítjuk a továbbutazást.

c. Cseregarancia
Amennyiben a vásárló úgy érzi, hogy az általa vásárolt gépjármű nem elégíti ki igényeit, abban az esetben a gépkocsi hét napon belül, bizonyos feltételek teljesülése mellett átcserélhető az eladó kínálatában lévő, a megvásárolt autóval egyenértékű vagy drágább modellre.

d. Finanszírozás és biztosítás
Cégünk ügyfelei számára a Porsche Bank átlátható, kedvező hitel- vagy lízingajánlattal szolgál, emellett a vásárláskor lehetőség nyílik a különböző biztosítási ajánlatok közül választani.

e. Részletes állapotvizsgálat
A Das WeltAuto által kínált kocsik minden részletig kiterjedő, 110 pontos állapotvizsgálaton esnek át, mielőtt megjelennének a kínálatban, így a vásárló pontos képet kap minden esetben a megvásárolni kívánt gépkocsiról.

f. Beszámítás
Használt autó vásárlása esetén az ügyfeleknek lehetősége nyílik arra, hogy a lecserélni kívánt autóikat beszámítassák az üzletkötés során.

g. Eredeti tartozékok
A Porsche Hungaria teljes hálózatában elérhetőek a cég által forgalmazott gépkocsik tartozékai, így bármilyen egyéni igény esetén megoldást tudunk kínálni.

h. Professzionális optikai felkészítés

Ezekhez az Opelekhez üzemanyagkártya is jár!

2013. szeptember 13., 18:02 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A városi autós közlekedés sok problémát felvetett az utóbbi időben. Kevés parkolóhely, zsúfolt forgalom, csak hogy a legsúlyosabbakat említsük. Ugyanakkor nem mindenki tud, vagy akar magának egy saját autót fenntartani, de szeretné, ha szükség esetén ugyanolyan függetlenül közlekedhetne egy kényelmes, modern kocsival, mint mások. Nekik, és a kulcsos autókat üzemeltető cégeknek jelenthet jó megoldást a Nyugat-európában már jó ideje terjedő és most már Magyarországon is elérhető car sharing, autómegosztás rendszere.


Az Avalon Car(e) Services szeptember 12-én elindította CarSharing szolgáltatását. Az akár néhány órára is igénybe vehető flottát Opelek alkotják, városi kisautótól kezdve kilencszemélyes kisbuszig minden kategóriában találhatunk megfelelő járművet –akár még kisteherautót is. A koncepció lényege, hogy mindazok, akik előzetesen regisztrálnak az Avalonnál (egyszeri 9900 Ft-os regisztrációs díj, havi 1290 Ft-os alapdíj, valamint 110.000 Ft óvadék megfizetése után), akkor ülnek be a flotta valamelyik szabad autójába, amikor szükségük van rá. Fix óradíj vagy napidíj és kilométerdíj ellenében szabadon használhatják az autót (részletes árlista itt), annyi a megkötés, hogy ugyanoda kell visszavinni, ahonnan elhozták. Így, akinek épp csak a havi bevásárláshoz, rövid kiránduláshoz van szüksége autóra, gyorsan, egyszerűen kocsihoz juthat. Sokan vannak, akiknek jobban megéri a CarSharinget igénybe venni, mint egy saját autó amortizációját, szerviz- és egyéb költségét fizetni.

IMG 8822

Az üzleti ügyfelek ezzel a szolgáltatással a kulcsos autóikat válthatják ki, sőt, akár több cég is összeállhat, hogy a rendelkezésükre álló flottát a lehető legjobban kihasználhassák. Így csökken az autók üres ideje, egyes kimutatások szerint bizonyos területeken a kulcsos-autó flották méretét akár ötven százalékkal is csökkenhetnek.

A szolgáltatást első körben az Info parkban indítják el, de hamarosan a város több pontján is hozzá lehet férni a járművekhez, és nem csak üzleti ügyfelek, de a magánemberek számára is elérhető lesz. Mivel az autó-megosztó rendszerek segíthetnek a városok zsúfoltságának csökkentésében is, remélhetően a budapesti vezetés is meglátja a fantáziát a szisztémában, és kedvezőbb parkolási díjakkal, esetleg más módon is támogatja majd a CarSharingben részt vevő felhasználókat.

http://www.carsharing.hu/index.php


 

„CarSharing: autózni, de okosan! Avalon-Opel stratégiai partnerség egy élhetőbb Budapestért”


Mi történik akkor, ha az autójukat ritkán használókat úgy szoktatjuk át tömegközlekedésre, hogy közben a saját autó adta biztonságot nem vesszük el tőlük? Lehetséges tervezett programokra autót biztosítani úgy, hogy azt jobb feltételekkel tudják igénybe venni, mint a bérautót vagy a taxit?

Mindig akkor, ott és olyan méretű, kategóriájú autót, amilyenre éppen szükség van? A válasz egyértelmű igen, erről szól a CarSharing.


2013. szeptember 12. Budapest


Az Avalon Car(e) Services és az Opel Magyarország ma közös sajtótájékoztatón jelentette be Magyarországon elsőként a CarSharing szolgáltatás beindítását.

A CarSharing a világ más országaiban már régóta nagy sikerrel működő, személyre szabott közösségi közlekedési mód, mellyel a nap bármely szakában tetszőlegesen választott autókategóriát vehet igénybe. Olyan újfajta mobilitást tesz lehetővé, mellyel saját tulajdonú autó nélkül is bármikor autóhoz juthat. A CarSharing gondolata Svájcból indult útjára az állandósult közlekedési dugók, a város jobb levegőjének megőrzése, a tervezett és gazdaságos autóhasználat támogatása érdekében.

IMG 8825

 

Ennek az innovatív, szemlélet formáló szolgáltatásnak a magyarországi bevezetésére hozott létre stratégiai partnerséget az Avalon Car(e) Services és az Opel Magyarország. A szolgáltatást bevezető Avalon az Opelt választotta flotta-partneréül. Az Infopark területén az első CarSharing flottát és a rendszer működését mutatták be a sajtó képviselőinek.

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen az első Avalon CarSharing flottát az Infopark területén helyezték „üzembe”. Az Infoparkban található cégek tegnaptól már élvezhetik a CarSharing adta előnyöket és a gyakorlatban hasonlíthatják össze a céges autóflotta használatával.

 

IMG 8846

A sajtótájékoztatón nem csak a nap 24 órájában teljes biztonsággal elérhető szolgáltatás előnyeit (pl. a saját vagy céges autóflotta fenntartási költségeinek megtakarítása, parkolási problémák kezelése) hangsúlyozták a partnerek, hanem annak a szemléletváltásnak a szükségességét is, amivel az autós társadalom hozzájárulhat a tervezett, tisztább és élhetőbb jövőhöz.

Az Avalon Car(e) Services részéről Ilosvai Péter vezérigazgató a CarSharing nemzetközi tapasztalatairól beszámolva a magyarországi bevezetés kapcsán hangsúlyozta, hogy „ez a lépés az Avalon részéről nem egyszerűen üzleti lehetőség, nem egyszerűen a magyar közlekedési palettáról hiányzó elem behozatala – bár ez is nagyon fontos - hanem küldetés. Küldetés, mert hisszük és valljuk, hogy a XXI. század közlekedése generálta problémákra mielőbbi és hatékony megoldást kell találnunk. Mindezt úgy, hogy a gazdasági környezet diktálta fokozott pénzügyi racionalitást is szem előtt tartsuk. Tervezze meg a napját, mi adjuk hozzá az autót!”

„Az Opel, amely úttörő szerepet vállalt a magyarországi autóipar megteremtésében, örömmel csatlakozik olyan úttörő kezdeményezéshez, mint a CarSharing program. Az Avalon által indított CarSharing program nemcsak környezetbarát és gazdaságos, hanem egy kivételes, személyre szabott ajánlat az autósoknak. Magyarország vezető autómárkájaként is fontosnak tartjuk környezetet kímélő korszerű megoldásokat. Műszaki értelemben ezért az Opel sokat tesz: tavaly óta a hazai utakon fut már elektromos autója az Ampera és Szentgotthárdon, az Opel legkorszerűbb gyárában az év eleje óta Euro 6-os motorok új generációja készül.” - fűzte hozzá Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezetője.

„Nagy örömmel támogatjuk ezt az innovatív kezdeményezést és biztosítunk helyet az Avalon első CarSharing flottájának az Infoparkban. A szolgáltatás révén egy újabb költséghatékony és fenntartható közlekedési lehetőséghez jutnak az Infopark bérlői” – csatlakozott a házigazdákhoz Gasser Tibor, ügyvezető igazgató az InfoPark részéről.

IMG 8839

Az Infopark-flotta átadása természetesen csak az első lépés a szolgáltatás bevezetésében. Ez év végéig Budapest legfrekventáltabb irodaparkjaiban további CarSharing autók várják majd a céges ügyfeleket.

Az autófoglalást 7 x 24 órás call center és online foglalási felület segíti. Valamennyi autó egyedi azonosítóval és saját parkolóval rendelkezik. Az autó használója mindig tiszta, kifogástalan műszaki állapotú autóba ülhet és valóban csak a vezetéssel kell foglalkoznia. Az egyes autókategóriák tarifái (használati idő és kilométer alapú) tartalmazzák az üzemanyag költségét is.

Egyetlen feladata van a felhasználónak: az üzemanyag alacsony szintjénél az autóban található MOL-kártyával megtankolni.

Az ombudsman javaslata a parkolási pótdíjak kivetéséről

2013. szeptember 13., 13:56 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Talán a fizetős parkolás kapcsán hallunk a legtöbbször jogosulatlan büntetésről. Ilyenkor véget nem érő levelezés, vagy pereskedés is következhet. Ezen változtatna az ombudsman. Hogy, hogyan? Részletek a sajtóközleményben:

Számolják a fizetési határidőt a postai értesítéstől - az ombudsman a parkolási pótdíjak kivetéséről

 

Nem volt mikuláscsomag az autóján, mégis postai értesítést kapott a jegy nélküli parkolásról és a pótdíjról. Mi több, így már csak a magasabb összegű – az alapdíj negyvenszeresét kitevő – pótdíj megfizetésére volt lehetősége. Sorra érkeznek a hasonló panaszok Szabó Máté hivatalához az elmúlt években. További probléma forrása, hogy nincs olyan szabály, amely a parkolási panaszok kezelését rendezné. Az ombudsman a miniszter intézkedését kérte.

 

Szabó Máté alapjogi biztos emlékeztetett arra, hogy már 2010 januárjában egy panasz vizsgálata nyomán kezdeményezte a fővárosi parkolási rendelet módosítását. Az ombudsman azt javasolta, hogy a fizetési határidőt attól kezdve számítsák, amikor a kötelezett már bizonyítottan tudomást szerzett a pótdíjáról. A mikuláscsomagot ugyanis az autó szélvédőjéről a szél elfújhatja, bárki leszedheti és egyáltalán nem biztos az, hogy az autó vezetője, vagy a tulajdonosa tudomást szerez fizetési kötelezettségéről. A postai értesítéskor pedig már automatikusan a 15 napon túli, az alapdíj negyvenszeresét kitevő pótdíjat követelik az autóstól, akkor is, ha előtte nem is látott mikuláscsomagot.

 

A jogszabályi környezet az ombudsman 2010-es vizsgálati jelentése óta megváltozott. A legfőbb parkolási kérdéseket most már az egész országra kiterjedően a közúti közlekedésről szóló törvény szabályozza, abban azonban továbbra sem szerepel, hogy a fizetési határidőket a postai értesítéstől kellene számítani. A biztos ezért felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, amelynek alapján a parkolási pótdíjak befizetésének határidejét a – például tértivevényes – értesítés átvételétől számolnák. Ebben az esetben ugyanis bizonyított, hogy a kötelezett tudomást szerzett a pótdíj kivetéséről.

 

Szabó Máté jelentésében ezúttal ismételten vizsgálta azt is, hogy egy többéves jogszabályi előírás szerint külön törvényben kellene szabályozni a parkolási panaszok kezelésének módját, ez a törvény azonban nem született meg. Továbbra sincs tehát olyan szabályozás, amely meghatározná, hogy melyik szerv és mennyi időn belül köteles dönteni parkolási ügyekben, ez pedig sérti a jogbiztonságot. Az ombudsman ezért arra is felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezze a parkolási kérdésekben előterjesztett panaszok ügyintézése keret- és részletszabályainak kidolgozását.

 

A jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201200214.pdf  oldalon olvasható.

Kell-e a Nagykörútra bicikliút?

2013. szeptember 6., 18:29 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A nagykörúti bicikliút kérdése kapcsán kialakult televíziós vitára válaszol a Magyar Kerékpárosklub.

A kérdéses beszélgetés itt látható:

A Magyar Kerékpárosklub Elnöksége az MTV 2013. szeptember 5-i reggeli műsorában el nem hangzott kérdésekre ezúton válaszol

2013. szeptember 5-én reggel az MTV reggeli műsora a kerékpározással foglalkozott. Ennek érdekében beszélgetésre hívta elnökségünk tagját, Kürti Gábort. A meghívószerint a Nagykörút kerékpározhatóságát elősegíteni kívánó tervezett intézkedésekről kívántak vele beszélgetni. Ehhez képest a megadott témáról egy szó sem esett, arról viszont sok, hogy a riporter hogyan viszonyul a „kerékpárosokhoz”.

A Kerékpárosklub elnöksége fontosnak tartja, hogy erre a minden közszolgálati és közlekedésszakmai szempontot figyelmen kívül hagyó interjúra közleményben reagáljon, így válaszolva a remélt, de el nem hangzott kérdésekre:

1. A jármű, amit az ember használ, NEM meghatározója identitásának. Minden olyan megközelítés, ami „autós és kerékpáros társadalomról”, például ezek „harcáról” beszél, tévedésen alapul, és csak hangulatkeltésre alkalmas. Nem kerékpárosok és autósok vannak az utakon, hanem emberek, akik épp valamelyik eszközzel közlekednek, ki így, ki úgy.

2. A közlekedés nem egyenlő a gépjárművek haladásával, a közlekedés egysége az ember, az utas. Éppen ezért egy út kapacitása (hány ember haladhat rajta át adott idő alatt) bizonyos esetekben vagy időszakokban akár növekedhet is, ha például egy sávot az egyéni gépjárművektől megszabadítanak, és ott a jóval kisebb helyigényű közösségi közlekedés (tömegközlekedés) vagy a kerékpárok haladását teszik folyamatossá. A közlekedésfejlesz tés célja soha sem egyik vagy másik jármű/közlekedési mód haladásának biztosítása, sokkal inkább az emberek akadálymentes gyors és kényelmes utazásának lehetővé tétele, minél kevesebb környezeti és társadalmi kár okozásával.

3. A közlekedés fejlesztésének, minősége javításának egyik hatékony eszköze a kerékpározás. Nem véletlen, hogy a világ szinte minden nagyvárosa (New Yorktól Varsóig, Londontól most éppen Kijevig) örömmel nyúl ehhez az eszközhöz, tesz meg mindent azért, hogy minél többen és minél többször használják kerékpárjukat napi közlekedésre.

4. A kerékpáros közlekedés fejlesztése nem történhet magában, csak a teljesközlekedési rendszer fejlesztésének részeként. Ezért minden olyan kérdés, ami egy bizonyos infrastruktúra minősítésére vonatkozik (jelen esetben a budapesti Nagykörút), nem megválaszolható az összes többi kör ülmény elemzése nélkül. A készülő BUBI rendszer szükségessé teszi, hogy a területén (Nagykörúttól befelé) a meglévő úthálózatot olyanná tegyék, hogy ott kényelmesen, gyorsan és biztonságosan lehessen kerékpározni azoknak is, akik eddig ezt nem tették. Ehhez szükséges a terület közlekedési rendszerét egészében vizsgálni. Ez történik most, A BKK ezért készíttetett tanulmányt a Nagykörúttal kapcsolatban is.

Szervezetünk szakemberei továbbra is örömmel állnak a sajtó rendelkezésére a kerékpáros közlekedés témakörében. Azonban nem kívánunk olyan mesterségesen gerjesztett viták részesei lenni, amelyeken magukat közszolgálatra méltónak tartó riporterek a bulvár újságírás legsilányabb hangulat keltő eszközeivel operálnak, egymás ellen fordítva az egymásra utalt közlekedőket.

Az év bejelentése

2013. július 11., 16:17 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Rendkívüli jelentőségű sajtóközleményt adott ki ma a Gépjármű Márkakereskedők Országos szövetsége:

2013. július 2-án a GÉMOSZ és az NGM  egy sajtótájékoztató keretében közös megállapodást írt alá, amely a foglalkoztatás bővülését és a feketegazdaság visszaszorítását célozza. Az eseményt minden eddiginél nagyobb érdeklődés és támogatás övezi, folyamatosan érkeznek megkeresések a GÉMOSZhoz a szakmai szereplőktől. A megállapodás szellemében, a mai napon megalakultak a szakmai munkabizottságok. A munkát Gablini Gábor, a GÉMOSZ elnöke fog össze. A további lépésekről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Segítség a hó áldozatainak

2013. március 26., 17:39 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárásának sokan látták kárát. Nem először, és valószínűleg nem utoljára fordult elő ilyen. Voltak akik az utakon ragadtak, otthonok és járművek rongálódtak meg, vagy váltak üzemképtelenné. Sokan talán nem is tudják, de van lehetőség a kárpótlásra. Mások az ügyintézés hosszú és végeláthatatlan folyamatában akadhattaktak el. A DAS jogvédő szervezet telefonszámán bárki kap segítséget. Ingyen. Elmondják, hogy és kinek kell a kárbejelentést megtenni, a kárfelmérést lebonyolítani, és ehhez milyen dokumentumokat és nyomtatványokat kell kitölteni. Részletek a sajtóközleményben:

Ingyenes iránymutatás a szélsőséges időjárás elszenvedőinek 

      Európa elsőszámú jogvédő szervezete
    telefonon segít az érdeklődőknek
      Európa vezető jogvédő szervezetének jogászai most telefonos segélyvonalon fogadják és válaszolják meg az időjárási tényezők következményeként károsultak kérdéseit, és közérthető tájékoztató anyagot tesznek elérhetővé a leggyakoribb káreseményekkel kapcsolatban. A segélyvonal bármely, az időjárással összefüggésben történt, vagy történő esemény kapcsán hívható 2013. március 26. és április 5. között, hétköznaponként 9-16 óráig a 06 1 710 1100-as, nem emeltdíjas telefonszámon. A tájékoztató leírás a www.das.hu oldalon érhető el.
    A magyar lakosság egy része egy héttel a rendkívüli havazás után is küzd a végletes időjárási viszonyok következményével, miközben az országban újabb viharok, fagy és hófúvások várhatóak. A bajbajutottak számos helyről kaptak azonnali segítséget, azonban sokuknak tartós megoldásra van szüksége ahhoz, hogy életük visszatérjen a régi kerékvágásba. A kisebb – és nem elhanyagolható – problémákon túl néhányuknak otthonukat kell újjáépíteni, autójukat működőképessé tenni, vagy elvesztett élelmiszerkészleteiket pótolni. Az ügyintézés a bürokrácia útvesztői miatt nem minden esetben egyszerű. A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. tapasztalatai szerint, amennyiben az ügyintézés szakszerűen kezdődik meg, illetve már egy korai fázisban sikerül kezelni a problémákat, az érintett szervezetekkel, biztosítókkal gyorsabban egyezségre lehet jutni.
    A telefonhívások során a cég szakemberei többek között felhívják a károsultak figyelmét arra, hogy az esemény után mi a kárbejelentés menete, hogyan intézzék a kárszemlét, milyen dokumentumokat és formanyomtatványokat kell használni, milyen jogaik vannak, és hogyan érvényesíthetik azokat. Arra vonatkozóan is ajánlást adnak, hogy mit tehetnek a károsultak, ha előzetesen nem volt biztosításuk, milyen megoldások állnak rendelkezésükre, amennyiben az ingatlanuk hitellel terhelt; mi a teendő, amennyiben gépjárművükben, egyéb ingóságukban okozott kárt az extrém időjárás. A jog által elháríthatatlannak, fel nem róhatónak nevezett helyzetek is tisztázásra kerülnek. A D.A.S. Európa-szerte elismert jogvédelmi szervezet, mely elsősorban magánszemélyek jogainak védelmére szakosodott.
    A társaság - átérezve az érintettek kiszolgáltatottságát -, kiemelten kezeli az extrém időjárási tényezők következtében kialakult helyzetet. A kötelezettségmentes, telefonos iránymutatás célja, hogy a szélsőséges időjárást elszenvedő emberek minél eredményesebben tudják érvényesíteni jogaikat, jogos érdekeiket. Mindenki úgy segít, ahogy tud. A D.A.S. a magánszemélyek jogi védelmében a legeredményesebb. Ezért is tudjuk, hogy védőháló nélküli helyzetbe kerülhetnek az állampolgárok, ha nem ismerik, hogyan élhetnek az őket megillető jogokkal. Az elmúlt 80 évben Európában a D.A.S. neve eggyé forrt a jogvédelemmel és ez a név a legmagasabb minőség garanciáját jelenti az ügyfeleink számára. Magyarország egyetlen jogvédelmi specialistájaként azon fáradozunk, hogy anyagi vagy egyéb okból ne kelljen senkinek lemondania az őt megillető jogi védelemről. A D.A.S. a szolgáltatása által fontos társadalmi és szociálpolitikai feladatot lát el, amikor az egyén anyagi helyzetétől függetlenül esélyegyenlőséget garantál a jogi vitákban.
    Társadalmi szempontból a D.A.S. legnagyobb jelentősége abban áll, hogy széles rétegek számára teszi lehetővé a jog érvényesülését és alkalmazását. A jogvédelmi biztosítással rendelkező állampolgár számára nem jelent gátat jogai érvényesítésekor az anyagi vagy képességbeli hiányosság. Ezen túl a D.A.S. egész európai történelme során mindig is kiemelt feladatának tekintette a „jogtudatos” életvitel népszerűsítését. Fontos társadalmi szerepet vállal, amikor keresi a lehetőségét, hogy szakértőként ne csak ügyfeleinek, de a lakosság jelentős részének is felhívja a figyelmét a hatékony jogi érdekképviseletre.

Hasít a Merci

2013. február 28., 15:01 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Ma reggel a Mercedes sajtóreggelijén jártam, és a lenti, nem rövid sajtóközleménnyel távoztam. Az esemény tanulsága, hogy mindig hálás dolog, ha nem a sajtósok, hanem maga a főnök - esetünkben Ingo Fröhlich - beszél. Ő pontosan tudja, hogy mi az, amit elmondhat, és mi az, amit nem.

A számokból úgy tűnhet, hogy remek évet zártak, és a gödör fenekéről nézve, vagyis a 2008-2009-hez viszonyítva ez tényleg igaz. Nem bírtam megállni, hogy megkérdezzem, az eladásaik melyik válság előtti évnek felelnek meg. A következő választ kaptam: körülbelül 2005-2006 táján tartott ezen a szinten a Mercedes személyautók értékesítése. Ma már van olyan kereskedés, amely nem veszteséges, ami nagy szó. A tervek szerint egyébként 2014-2015 lesz az a fordulópont, amikor az eladási darabszámok meghaladják az eddigi csúcsévét.

Az látszik, hogy a válság nem feltétlenül a prémium márkákat sújtja. A hazai gyártású Mercedes B osztályból hatszor annyi fogyott tavaly, mint korábban a régiből, de a SUV-ok is jól mentek. Még a réginek számító ML-ből sem tudtak eleget szállítani, az új, vagy megújult modellek (G, GL, GLK) pedig szárnyaltak. Az A osztály fogadtatása is jó volt, bár "egyelőre nem a 25 évesek veszik". Áprilistól pedig jön CLA és az alaposan felújított E osztály is. Az évtized végéig 12 új modellt ígérnek, céljuk az, hogy ismét a Mercedes-Benz legyen a No. 1. luxusautó-márka. A Smart itthon erősen háttérbe szorult 10-15 darabos eladásokkal, 2014-ben érkeznek meg az új típusok, talán majd ezek elhozzák a fellendülést is.

A beszédben egy érdekes dolog ütötte meg a fülemet: annak ellenére nőtt a márkaszervizek forgalma, hogy a szervizreleváns járművek köre 27 százalékkal csökkent. Ez egyszerűben azt jelenti, hogy öregszenek a járművek, de érdekelt, hogy a Mercedes-képviselet hány éves korig tekinti potenciálisan márkaszerviz-látogatónak az autókat. Nos, a megfejtés: hat év, ezt használják a piackutatásaikban, de rögtön hozzátéve, hogy egy nyolcéves, vagy akár veterán korú autónak is jót tesz a márkaszerviz.

Szóba kerültek a Jahreswagenek is, hisz itthon is beindult ez a program. Mint kiderült, a Daimler anyacég évente százezer autót forgat vissza jahreswagenként a szolgálati autókból, nagy visszavett flottákból, tesztjárművekből;  a hazai kereskedők is válogathatnak belőlük. 2012-ben mintegy 25 százalék volt az importált fiatal (max 6 éves és 150 ezret futott) használt Mercedesek aránya a hazai Jahreswagen-programban, a többi itthoni eredetű volt. Többek között a gyár és a márkaképviselet szolgálati autói is ide kerülnek, ami biztos alap.

A haszongépjárművek és buszok a Mercedes életében komoly szerepet játszanak, ezekről is volt szó, többek között a BKK busztenderén nyertes Citarókról: áprilistól érkeznek is az új járművek. Megkérdeztem, hogy ezeket hol fogják javítani - mint kiderült, a garanciális javításokat a márkaszervizek, a többi munkát viszont a VT Transman (a tendert megnyerő szolgáltató) saját szervizeiben, illetve az általa felkészített külső szervizpartnereinél végzik majd.

A többi info pedig a sajtóközleményben, íme:

Sikeres évet zárt, újabb jótékonysági akciót indít
a Mercedes-Benz Hungária Kft. 

  • A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2012-ben összesen 2264 járművet értékesített Magyarországon, ebből 1235 személyautó volt. A hazai Mercedes-Benz személyautók értékesítése 13%-os növekedéssel zárt, ami a legdinamikusabban fejlődő prémium márkává emelte a Mercedes-Benzt Magyarországon.
  • Az elmúlt évtől minden Magyarországon forgalomba helyezett Mercedes-Benz személyautóhoz alapfelszereltségként jár az Integrált Szerviz Csomag és a Jahreswagen.com név alatt elindult a csillagos márka használtautó-programja is.
  • 2013-ban megkezdődik a hazai gyártású CLA, a megújult E-osztály, az új S-osztály és az első négyhengeres AMG modell, az A 45 AMG értékesítése. A transzporter vásárlók számára a Citan bevezetése és a megújuló Sprinter érkezése jelentős újdonság, a nagyhaszonjármű üzletágban pedig az új Arocs és a megújult Atego érkezése várható.
  • „Segíts egy mosollyal!” címmel újabb jótékonysági akció indul márciustól: magánszemélyek és vállalatok vásárolhatnak felületeket az első kecskeméti CLA-n, az adományok a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját támogatják.

Sikeres évet zárt a Mercedes-Benz Hungária Kft. 2012-ben. A Mercedes-Benz, smart és Fuso márkák generálimportőre a tavalyi év során összesen 2264 járművet értékesített, ebből 1235 személygépkocsit, ami 13%-os növekedést jelent az előző évi eredményekkel összevetve. A kishaszongépjármű szegmensben a vállalat összesen 464 járművet, nagyhaszonjárműből összesen 569 darabot adott át ügyfeleinek. A BKK által kiírt autóbusztendert a VT-Transman nyerte, ami összesen 159 darab új generációs Citaro autóbuszt rendelt.

A hazai autópiaci trendeknek megfelelően a Mercedes-Benz márka esetében is növekedett a flottavásárlók aránya. A személyautó üzletág tekintetében az ügyfelek 47%-a volt flottavásárló és 14 vállalat esetében került be első alkalommal a járműparkba Mercedes-Benz modell. A transzporter üzletág számára szintén jelentősek voltak a flottavásárlások: egy dohányipari multinacionális vállalat összesen 88 darab Mercedes-Benz Sprintert vásárolt, valamint egy multinacionális kereskedőlánc is a Mercedes-Benz márkát választotta a hamarosan induló webáruház megrendeléseinek kiszállításához.

„2012 nem volt egyszerű év a Mercedes-Benz márka számára, de növekedési stratégiánkat követve, a lassan javuló magyarországi gazdasági helyzet lehetőségeire építve sikeres évet zártunk. Új modelljeink, partnereinkkel kötött együttműködési megállapodásaink, valamint márkakereskedőink munkájának köszönhetően egyre kedvezőbb ajánlatokat tudunk biztosítani ügyfeleink számára, akik bizalmukkal és elégedettségükkel igazolják vissza erőfeszítéseinket. 2013-ban folytatjuk a megkezdett utunkat, ami lehetővé teszi további növekedésünket és a prémium szegmens vezető szerepének elnyerését” – mondta Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Minden eddiginél több szerviz akció, garantált minőségű használtautó értékesítés indulása 2012-ben

A járművásárlók körében növekvő jelentőséggel bírnak a szervizajánlatok és a kapcsolódó szolgáltatások. A Mercedes-Benz Hungária Kft. márkakereskedő partnereivel együttműködve minden korábbinál több szervizakciót szervezett 2012 során. Az elmúlt évtől, fontos mérföldkövet elérve minden Magyarországon forgalomba helyezett Mercedes-Benz személygépkocsi esetében a jármű 4 éves koráig vagy 120.000 km futásteljesítményig díjtalanul biztosítjuk a gyártó által kötelezően előírt karbantartások elvégzését

Az Integrált Szerviz Csomag révén a jármű tulajdonosának a karbantartás körében csak a gyártói előírásoknál gyakrabban cserére szoruló alkatrészek árát kell megtérítenie és az esetleges, váratlan meghibásodások sem okoznak többletkiadást az üzemeltetőknek, mert a csomag a kétéves, futásteljesítmény-korlátozás nélküli garancia lejárta után további két évig, de legfeljebb 120.000 km-ig érvényes kiegészítő garanciát is tartalmaz.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. szervizajánlatainak bővülésével összhangban a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és az Autós Nagykoalíció is jelentős erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy a legális kereskedelmi és javítói szakma az ügyfelek, a környezet védelme és a balesetbiztonság érdekében fennmaradjon és fejlődjön, a feketegazdaság pedig visszaszoruljon. Ennek érdekében indult el az ertunkhozza.hu kommunikációs kampány, amelynek keretében a márkaszervizek hiteles és valós értékeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A használtautó üzletág, a Jahreswagen.com keretein belül partnereink 10 telephelyet üzemeltetnek országszerte. A kínálatban legfeljebb 6 éves, és 150 ezer km-t meg nem haladó futásteljesítményű Mercedes-Benz gyártmányú használt személygépkocsik szerepelnek, amelyeket megfelelnek a Mercedes-Benz által előírt minőségi követelményeknek. Az autók 12 vagy 24 hónapos jótállással vásárolhatók meg, így az ügyfeleknek átadott gépkocsik garantáltan csúcsminőséget képviselnek.

Erősödik a Mercedes-Benz márka magyarországi jelenléte

Az értékesítési eredmények növekedése a javuló piaci környezetnek és a Mercedes-Benz Hungária Kft. stratégiájának köszönhető. Ennek jegyében a magyarországi importőr több területen is fokozta hazai társadalmi szerepvállalásait. Ezek között megtalálható a Daimler AG gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági programja, a MobileKids bevezetése, a zsámbéki Driving Camppel kötött stratégiai együttműködés, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ támogatása, valamint az első Kecskeméten gyártott B-osztály jótékony célú elárverezése, amelynek bevétele a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját segítette.

2012 novemberében a Daimler AG és a Magyar Kormány között létrejött stratégiai együttműködési megállapodás jött létre, tavaly decemberben pedig a Daimler AG és a Pappas Csoport üzleti kapcsolatuk átrendezéséről döntött, amelynek értelmében az illetékes versenyhatóságok hozzájárulása esetén a Daimler AG átveszi a Pappas Csoportnak a Mercedes-Benz Hungária Kft.-ben meglévő részesedését.

Jelentős újdonságok, tovább csökkenő költségek 2013-ban is

A tavaly megkezdett modelloffenzíva folytatásaként a Mercedes-Benz márka 2013-ban is jelentős újdonságokat mutat be. Áprilistól a márkakereskedésekben is megtekinthető a kizárólag Kecskeméten készülő Mercedes-Benz CLA, illetve az alapjaiban megújult E-osztály. A nyár folyamán megérkezik az év egyik legjelentősebb autóipari újdonsága, a márka zászlóshajója, az új S-osztály, illetve az AMG történetének első négyhengeres modellje, a Mercedes-Benz A 45 AMG is.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. értékesítési akciók meghirdetésével több modellt is a korábbiaknál is vonzóbb ajánlatokkal kínál. Az A-osztályhoz és a B-osztályhoz felár nélkül jár a Becker Map-Pilot navigáció, a GLK 220 CDI modellhez alapfelszereltségként elérhető a 4MATIC összkerékhajtás, a C-osztályhoz és az E-osztály kifutó modelljeihez pedig 4 évre ingyenes Casco biztosítás is bekerül az ajánlatba.

A C-osztályhoz és a kifutó E-osztályhoz csatolt Casco biztosítás révén a Mercedes-Benz Hungária Kft. további támogatást nyújt ügyfelei költségeinek mérsékléséhez. Az összes Magyarországon forgalomba helyezett Mercedes-Benz modellhez alapáron járó Integrált Szerviz Csomag révén jelentősen csökkennek a jármű karbantartási költségei és növekszik várható maradványértéke. A Mercedes-Benz modellek magas műszaki színvonalának részeként a fogyasztási értékek az adott kategória legjobbjai között vannak.

A kishaszonjármű szegmensben folytatódik az új Mercedes-Benz Citan bevezetése, valamint az év második felében várható a továbbra is népszerű Sprinter megújult változatának bemutatkozása. A Sprinter esetében a Mercedes-Benz ügyfelek jelenleg is élvezhetik az egyedi ajánlatok és a személyre szabott kondíciók előnyeit. A Vito szegmensben egy értékesítési akció keretein belül a négyhengeres motor áráért kapható a V6-os erőforrás, a Viano termékcsaládjában pedig Magyarországon is elérhetővé válik a modellpaletta csúcsát jelentő Viano Grand Edition, ami limitált példányszámban, gyémántfehér színben vásárolható meg.

2013-tól a Mercedes-Benz kishaszonjármű ügyfelek számára kiterjesztett garancia és szervizajánlat is elérhető: az ExtendPlus csomag révén a tulajdonosok a 2 év gyári garancián túl további 1 év védelemben részesülnek, kilométerkorlátozás nélkül. 

A nagyhaszonjárművek között új modellcsaláddal jelentkezik a Mercedes-Benz: az új Arocs az építőipar számára kínál speciális megoldásokat, márciusban pedig bemutatkozik a népszerű Atego új változata is. 

„Segíts egy mosollyal!” - Nagyszabású jótékonysági kampány és jubileumi kiállítás márciusban

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2013 elején két jelentős együttműködési megállapodást kötött a Magyar Kézilabda Szövetséggel a magyar sport támogatása érdekében, valamint csatlakozott a Transparency International Vállalati Támogató Fórumához, amelynek tagjai törekszenek az etikus, transzparens és elszámoltatható működésre.

„Segíts egy mosollyal!” címmel újabb jótékonysági akció indul az első CLA-hoz kötődően. A 2013 márciusában kezdődő programban az érdeklődő magánszemélyek és vállalatok a www.segitsegymosollyal.hu címen hamarosan elérhető weboldalon a CLA felületének 5x5 centiméteres részleteit vásárolhatják meg egységenként már 10.000 forintos alapártól. Az autón a feltételek elfogadásával az adakozók arcképeiket, vállalati logójukat vagy egyéb ábrákat jeleníthetnek meg. A dekorált CLA-t az év további részében nyilvános eseményeken tekintheti meg a nagyközönség, illetve minden résztvevő egyedi oklevélben is részesül. A bevétel teljes összegét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapja. A szervezet az adományt gyerekek vizsgálatára, kezelésére és fejlesztésére fordítja saját gyermek szakorvosi rendelőjében és fejlesztőintézetben, illetve a fóti Lovasterápiás Központban.

Idén tíz éve kezdődött a Mercedes-Benz Design és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködése. A jubileum apropóján, március 12-én, ünnepséggel egybekötött kiállítás nyílik a Művészetek Palotájában, ahol Gorden Wagener, a Mercedes-Benz Design igazgatója is előadást tart.

Melyik országban kötelező a téli gumi?

2013. február 20., 16:06 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Praktikus infó, azoknak a síelőknek, akik azt hitték, megúszhatják a téli gumit, amikor síelni mennek. A hasonlóan gondolkodók kedvéért ugyanis pár európai ország egyszerűen kötelezővé tette a téli abroncsok használatát, véletlenül azok, ahol a legnépszerűbb sítelepek találhatók. Íme a Continental sajtóközleménye:

Egyre több európai országban kötelező a téli gumiabroncs használata

 

  • Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban és Észak-Olaszországban egyaránt kötelező a téli gumiabroncs
  • A külföldre utazó autósoknak érdemes előzetesen tájékozódniuk az adott ország törvényi előírásait illetően
  • Az utazás előtt nem csak a gépjárművet, hanem az abroncsokat is ajánlott átvizsgálni

 A környező országok síterepeit már megfelelő mennyiségű és minőségű hó borítja, így hétről hétre sokan vágnak neki az útnak hazánkból, hogy téli sportszenvedélyüknek hódoljanak. Azonban a sífelszerelés összekészítése mellett a gépjárművet is fel kell készíteni az utazásra. Ez alól a gumiabroncs sem jelent kivételt, ugyanis az ellenőrzés elmulasztása számos kellemetlen meglepetést vonhat maga után. „Sokan nem tudják, de szinte az összes népszerű sípályának otthont adó országban kötelező a téli gumiabroncs használata. Ez vonatkozhat akár egy adott időszakra, vagy csak egy bizonyos útszakaszra, de akár előírhatják a hólánc használatát is. Például, Ausztriában november 1. és április 15. között, Csehországban november 1. és március 31. között, Szlovéniában és Szlovákiában pedig november 15. és március 15. között büntethet a rendőr, ha valaki nyári abroncsokon vág neki a hegyeknek”, figyelmeztet Menkó Illés, a Continental Hungaria műszaki szakértője.

A hazánkkal szomszédos országok szinte mindegyike kötelezi az autósokat a téli abroncsok felszerelésére, ugyanakkor Magyarországon a jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében nem kötelező a téli gumiabroncs használata. Ennek ellenére nagy havazás esetén, bizonyos útszakaszokon – melyeket közlekedési tábla is jelöl – a hólánc használata kötelező, amely nem párosul a téli gumiabroncs felszerelésének kötelezettségével. Európa számos országához hasonlóan nálunk is tilos a szöges abroncsok használata. Mindezek mellett a Continental arra figyelmeztet, hogy téli időjárási körülmények között rendkívül veszélyes az évszaknak és a műszaki követelményeknek nem megfelelő abroncsokkal közlekedni.

A megfelelő műszaki állapot is rendkívül fontos

Több környező országban az elégtelen profilmélységgel rendelkező abroncsok használatát is büntetik. Szlovákiában és Szlovéniában 3 mm-es mintázati mélység a minimálisan elvárt, míg Ausztriában és Csehországban 4 mm a büntetési határérték. „Kötelező vagy sem, a téli időszakban a biztonságos közlekedés érdekében határozottan javasolt a téli abroncsok használata. Ha valaki nagyobb útra indul, ne csak a profilmélységet és az abroncsnyomást ellenőrizze, hanem nézze át az abroncsok oldalfalát is az esetleges sérülések felderítése céljából. Körültekintéssel sok kellemetlenségtől és költségtől kímélheti meg magát az autós”, tanácsolja a Continental műszaki szakértője.

Külön jelentéssel bír a „Hópehely a hegyen”

Jelenleg az Európai Unióban a téli abroncsokra vonatkozóan nincs egységes és teljes körű szabályozás. Az Unió jelenleg csak a téli abroncsokon használatos M+S jelölés tartalmát definiálja, amely 1992-re (Európai Tanács 92/23/EEC számú rendelete) nyúlik vissza. A rendelet szövege szerint ”Ezek az abroncsok a mintázati kialakításuknak és a szerkezeti struktúrájuknak köszönhetően jobb tapadást és irányíthatóságot biztosítanak latyakos, friss vagy letaposott hóval borított útfelületen, mint egy standard gumiabroncs. Az M+S jelöléssel ellátott abroncsok mintázatáról általában elmondható, hogy a nagyobb mintázati részeket szélesebb csatornák és/vagy árkok tagolják, mint a normál gumiabroncsok esetében.”

4x4_SchneeflockenSymbol_39L.jpgHa szó szerint vennénk az előző definíció szövegét, akkor a modern téli gumiabroncsok nem is minősülnének téli abroncsoknak. Vegyük például a ContiWinterContact™ TS 850 téli gumiabroncsot. Ez az abroncs a rendkívül aprólékos, csúcstechnológiát képviselő forgásirányos mintázata révén olyan talajkapcsolatot képes garantálni az abroncs és az útfelület között, amely a maga nemében egyedülálló. Érdemes kiemelni, hogy a rendelet az alapanyag-keverékről ugyan nem tesz említést – amely rendkívül fontos a téli abroncsoknál –, de a ”Hópehely a hegyen” szimbólumot egyértelműen meghatározza, amely a mai modern csúcsteljesítményű téli abroncsok oldalfalán látható. Az ilyen jelöléssel ellátott téli abroncsok sokkal jobb fékteljesítményt (ABS rendszerrel) nyújtottak a teszteken havas útfelületen, mint a kizárólag M+S jelölésű referencia abroncsok.

Ígéret a hivataltól: lesz pénz matricára

2013. február 14., 18:52 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Kéthavi műszaki érvényesítő matricára és környezetvédelmi plakettre biztosít forráselőleget a Nemzeti Közlekedési Hatóság egy ma született döntés értelmében. Ennek megfelelően a hatóság ma kéthavi mennyiség legyártásáról intézkedett. A Fővárosi Közlekedési Felügyelőség és az illetékességébe tartozó vizsgáló állomások ügyfeleinek maradéktalan kiszolgálása érdekében megtett lépéssel várhatóan elkerülhetők lesznek a jelzett címkék és plakettek hiányából fakadó fennakadások.  

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság közös döntése nyomán létrejött segítségnyújtás minden szempontból egyedi, célja a lakosság műszaki vizsgáztatási igényeinek gyors kielégítése, az esetleges kényelmetlenségek megelőzése. 

A vizsgálatok díját és a bevétel megosztását szabályozó rendelet értelmében a műszaki és közlekedésbiztonsági vizsgálatra vonatkozó díj 80%-a, a környezetvédelmi ellenőrzés 20%-a a közlekedési hatóságot illeti meg. A díjakat az NKH mindenkori befizetési kötelezettségének teljesítésével utalja át a költségvetésbe, a költségvetési törvény által meghatározott mértékben. Az NKH által a költségvetés számára eljuttatott forrásokból a Kormányhivatalok finanszírozzák a közigazgatási szempontból általuk irányított közlekedési felügyelőségek személyi és dologi kiadásait.

A rendszer az elmúlt években megfelelően működött, de a jelenlegi helyzet tükrében az NKH megvizsgálja a megoldási lehetőségeket, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges módosításokra, korszerűsítésekre.

Olcsó kúton is lehet jól tankolni

2013. január 30., 15:27 Módosítva: 2015.07.31 09:51

ENVI_01.jpg

Európában is egyedülálló automata üzemanyagtöltő állomást nyitott a magyar tulajdonú ENVI Tökölön. Tankolás közben az autósok a vásárlás adatai mellett különböző hasznos, illetve szórakoztató tartalmakat is figyelemmel kísérhetnek a kútoszlopba épített nagyméretű kijelzőkön. A diszkont benzinkúthálózat 15. tagjaként üzembe helyezett egység teljes egészében távfelügyelet alatt, helyszíni személyzet nélkül működik, emellett kiemelkedően környezetbarát. A tervek szerint az idei évben további 6-7 ENVI kút nyílhat az országban.

Távolról sincs vége, olvasson még

Vigyázzon, jön az ónos eső

2013. január 20., 10:03 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az előrejelzések szerint az ország több térségében váltakozó intenzitással ónos eső hullhat. A síkosságmentesítés ilyenkor azonban kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. A Magyar Közút Zrt. legfrissebb közleménye.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 9 órai összesítése alapján az északkeleti országrészben váltakozó halmazállapotú hó esik, intenzíven havazik a Sajó völgyében, esik a hó Tiszafüred és Polgár térségében, Sátoraljaújhely és Polgár környékén. Zúzmarahullást jeleztek Nyíregyháza térségéből. A főutak a csapadékos helyeken latyakosak, hókásásak, de Heves közelében ónos esőtől síkos a burkolat. A dunántúli főutak nedvesek, Fertőszentmiklós és Sárvár térségében latyakosak, Szombathely közelében hóbordás, Tapolca környékén jégbordás szakaszokra készüljenek. A mellékutak a Dunántúlon hókásásak, a letaposott hótól vagy jégbordától síkosak. Az Alföld középső részén és a Tiszántúlon az alsóbbrendű utak havasak, vagy latyakosak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg is több mint 100 munkagéppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A tegnap reggeli 72 járhatatlan útból már csak 14 maradt, ezek felszabadításán is folyamatosan dolgoznak a szakemberek, elzárt település nincs az országban.

A társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeztek az utakon. Ugyanakkor eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt, mivel a csapadék addig folyamatosan lemossa a kijuttatott olvasztó anyagokat az úttestről. Ráadásul, amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk. A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik, ráadásul a keresztbe fordult autók vagy balesetek miatt bevezetett forgalomkorlátozások miatt előfordulhat, hogy a társaság járművei is a feltorlódott kocsisorokban vesztegelnek, emiatt nem tudják folyamatosan ellátni feladatukat. 

Január 14-e reggeltől január 20-a reggeléig egyébként a társaság több száz gépe összesen több mint 24 ezer munkaórát teljesített, ezalatt csaknem 22 000 tonna sót, 24 tonna kalcium-klorid granulátumot, 333 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 4400 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az országos közutakra.

Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.