Teljes buszsávot a Budaörsi útra!

2011. június 14., 15:03 Módosítva: 2015.07.31 09:51


Érdekes dolgokat szeretne a Levegő Munkacsoport. Például, hogy az alig pár hete közfelháborodást okozó Budaörsi úti buszsávot vissza kellene állítani. Méghozzá egészen végig, az Erzsébet-hídig egybefüggővé kellene tenni. Érvként hozza fel, hogy Őrmezőn, a lakossági fórumokon részt vevők messzemenőkig egyetértettek az autópálya forgalmának korlátozásával. Nem szeretnék valami rettenetes empátiamentes tulok színében feltűnni, de Őrmezőn, azaz a volt Osztapenkónál már akkor óriási forgalom volt, amikor azok a házak épültek, tudom, én már éltem akkor. Akik ott lakást vettek, tudták, hogy zaj van, zaj lesz, ezért is kapták olcsóbban a lakásokat.

Azt is magyarázzák a munkacsoportosok, hogy az átmenetileg bevezetett buszsáv miatt mennyi ember élete vált könnyebbé arra a pár napra - gondolnak itt elsősorban a busszal közlekedőkre. Persze, így kell ezt, bejelentés nélkül, hadd csapjon le a zöldterror vasökle váratlanul a kék égből. Villámként, hogy teljes legyen a képzavar.

Távolról sincs vége, olvasson még

Tudtad, hogy a Rákóczi hídon jársz?!

2011. június 1., 15:35 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Ezt is megértük. Magyarországnak annyira nincs más gondja, hogy országunk vezetői a közterek átnevezgetésével kénytelenek elütni drága hivatali idejüket. Ám ha már így alakult, remek alkalmat kapunk arra, hogy megnézzük, mennyire gyorsak a navigációs térképek karbantartói. Nos, ahogy az alábbi közleményből kiderül, az iGO Top-Map térképein már nincs Lágymányosi híd, Moszkva tér, ellenben van M43-as út. Kíváncsian várjuk a többi navigyártó frissítéseit.

A hazai készítésű Top-Map térképadatbázis legújabb verziója a www.naviextras.com oldalon keresztül már elérhető az iGO Navigáció felhasználói számára. Magyarország digitális térképe összesen 982 km hosszú úthálózattal bővült, amelyben már szerepel az M43-as autópálya április közepén átadott Szeged és Makó közötti szakasza is, a Tiszán átívelő Móra Ferenc híddal együtt. A térképen szintén megtalálható a Komáromot elkerülő 131-es út, valamint a Vas megyei Szeleste mellett futó 86-os számú út.

Elvis él

Az iGO Navigációs szoftverek térképei a versenytársakéhoz képest pontosabbak és kiemelkedően jó lefedettséggel rendelkeznek Magyarországon. Ez nagyrészt a hazai felhasználóknak is köszönhető, hiszen több mint 11.000 változatás az ő visszajelzéseik alapján került fel a térképre. Körülbelül 2.500 új hasznos hely (POI) került a legfrissebb adatbázisba, ezen kívül a navigációs térkép mostantól 3.500 általános iskola és vasúti átkelő környékén hívja fel az autósok figyelmét a lehetséges veszélyekre.

Az MSZP-nek hirtelen lett egy értékes ingatlana a II. János Pál téren

Budapesten nemrégiben több közterület is új elnevezést kapott: a Moszkva teret mostantól Széll Kálmán térnek, a Köztársaság teret II. János Pál pápa térnek, a Lágymányosi hidat pedig Rákóczi hídnak hívják majd. A Ferihegyi Repülőtér ezentúl Liszt Ferenc nevét viseli, a Margit híd budai hídfőjénél található parkot pedig a város leendő díszpolgáráról, Elvis Presley-ről nevezték el. A több mint 20 új budapesti utcanevet is tartalmazó térképet a felhasználók egyszeri frissítésként, vagy az éves előfizetés keretében tölthetik le a naviextras.com oldalról.

 

Már csak az Opeleket lopják?

2011. május 30., 12:43 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az alsó-középkategória a tolvajok kedvence

Hazánk piacvezető flotta- és gépjárműkezelője, a LeasePlan Hungária Zrt. saját adatbázisából végzett kutatása szerint az idei év első három hónapjában kétharmad annyi autót tulajdonítottak el időarányosan a közel tízezres flottából, mint egy évvel korábban. A céges autók lopási statisztikáját változatlanul az alsó-középkategóriás modellek vezetik.
A LeasePlan kimutatása szerint 2011 első negyedévében összesen 7 gépjárművet loptak el flottájukból, ami 33%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt három év legveszélyeztetettebb márkája az Opel volt, amely az ellopott darabszámot tekintve egyelőre idén is az élen áll. 2010-ben majd minden harmadik esetben az Opel valamelyik típusa volt a tolvajok áldozata, míg az idei első negyedévben már a 7-ből 3 lopott autó e márkából került ki. A LeasePlan flottában legnagyobb súllyal jelen levő Fordnak ugyanakkor mindössze 1 autóját lopták el idén.
Fenti márkák mellett 2011-ben már egy-egy Renault, Skoda és Peugeot gépkocsi is tolvajkézre került a flottából. Horányi István, a vállalat operációs igazgatója szerint a rablók körében az alsó-középkategória töretlen „népszerűségének” oka egyrészt abban keresendő, hogy ezek a típusok kevésbé feltűnőek, mivel tömegével fordulnak elő az utakon, másrészt nagy az igény bontott alkatrészeikre.
Az autólopással kapcsolatos bűncselekményeket teljes egészében nem lehet visszaszorítani, azonban rendelkezésre áll számos védelmi rendszer - mint a riasztó, az immobilizer, a kormány-, illetve a váltózár -, amely jelentősen megnöveli a lopáshoz szükséges időt, így a biztonságot is. „Érdekes tény, hogy a flottaautóinknál a helyszínen eddig nem nagyon találtak üvegszilánkot, vagy egyéb, erőszakos eltulajdonításra utaló nyomot, így valószínűsíthető, hogy az ellopott gépjárművekben nem okoztak jelentős fizikai kárt” – mondta el az igazgató. „A közel 10,000 autónkból csupán 236 járműben kértek műholdas biztonsági berendezést ügyfeleink, de ezek a GPS eszközök elsősorban nem vagyonvédelemre, hanem a használó haladási útvonalának nyomon követésére, flottakövetésre szolgálnak. A kormányzár nem jellemző autóinkban, váltózárral azonban már gyakrabban találkozhatunk. Tapasztalataink szerint ez az eszköz, ahogy az immobilizer sem jelent nagy nehézséget a tolvajoknak, hiszen előbbi autóink 10%-nak tartozéka volt, utóbbi pedig szinte az összes járműben megtalálható. A védelmi eszközök egyike sem teszi lophatatlanná az autót, de érdemes használnunk őket, mivel megnehezítik és meghosszabbítják a lopás folyamatát.”

A LeasePlan-ről: A holland anyavállalattal rendelkező LeasePlan piacvezető a hazai és a nemzetközi flotta- és gépjárműkezelési piacon. A LeasePlan leányvállalatai mind az öt földrészen, több mint 30 országban vannak jelen. A cég közel 6000 alkalmazottat foglalkoztat globálisan, összesen 1,3 millió járművet és 13,6 milliárd euró értékű lízingportfoliót kezel. A LeasePlan erőssége, hogy proaktív flottakezelőként ügyfelei számára világszerte testre szabott megoldásokat biztosít, miközben a gépkocsik teljes futamidejére vetített költségeit alacsony, a gépjárművezetők elégedettségét magas szinten tartja. A vállalat 1994-ben kezdte meg magyarországi működését, mint gépjármű flottakezelő. Mára hazánkban 9900 autóval közel 400 ügyfelet szolgál ki. Partnerei között olyan jelentős cégek találhatók, mint például az IBM, az E.on és a Metro.  Az elmúlt több mint 15 év során a LeasePlan Magyarországon is fenntartotta piacvezető szerepét, hiszen a hazai gépjárműpark lízing és kezelés piacának közel egyharmadát birtokolja.
 

Már csak a levetett cégautók maradtak?

2011. május 9., 14:36 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Amit sejtettünk, hogy így lesz, az be is következett. Mivel nagyon kevés új autó fogy, és ezeket sem magánemberek vásárolják. Ők - a szűkösebb anyagi lehetőségek és a rossz hitelfeltételek miatt - inkább vennének valami használtat (jelenleg a használtautó piac kb. a tízszerese az újautó-eladásoknak). Ezért az egyik oldalon óriási a kereslet, a másik oldalon pedig egyre kisebb a kínálat. Ráadásul a válság 2008-as kitörése óta már sok idő telt el, és aki akkor még halogatta a dolgot, az mostanra biztos autót venne.

A sajtóközleményt a LeasePlan nevű flottaüzemeltető cég adta ki, de valószínűleg az összes többi hasonló vállalat is úgy látja: egyre könnyebben adják el a használt autóikat. És tőlük valóban érdemes venni, olyan értelemben, hogy a jármű futásteljesítménye, előéletének adatai és a szervizkönyve jobban tükrözi a valóságot. Kár, hogy ezt a nepperek is tudják.

Az új autó vásárlások visszaszorulásával párhuzamosan növekvő igény mutatkozik a kedvező ár-érték arányú és megbízható forrásból származó használt autókra. E területen jelentenek üdítő színfoltot a céges autóflottákból kikerülő, dokumentált szervizháttérrel és garantált kilométeróra állással rendelkező volt vállalati autók.

Használtautó vásárlás során a vevő számára kulcsfontosságú, hogy a gépkocsi szerviztörtének ismeretében hozhassa meg döntését. Sok esetben nagyon sokba kerülhet az a kezdetben alkalmi vételnek tűnő gépkocsi, amely bizonytalan múlttal, a valós futott kilométerek és az esetleges korábbi töréskárok, illetve meghibásodások elhallgatásával cserél gazdát. Általában nincs lehetőség a vásárlás előtti szakértői vélemény beszerzésére, így az esetek többségében a vevő részéről az értékesítő iránti bizalom kell, hogy legyen a döntés alapja. A jó vételben viszont csak akkor lehetünk igazán biztosak, ha ellenőrizhető háttérrel rendelkező használt gépjárművet vásárolunk.

Horányi István a LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető flotta- és gépjárműkezelő vállalatának operációs igazgatója szerint egyre több, korábban vállalati autóflottában üzemelt gépkocsit adnak el közvetlenül magánszemélyek részére. „Az online is elérhető LeasePlan Outlet használtautó értékesítő szolgáltatásunk elindítása óta tapasztaljuk, hogy a vevők keresik a rendszeresen karbantartott, pontosan vezetett szervizkönyvvel rendelkező, jó állapotú, vállalati flottából kifutott autókat, hiszen ezekben később nem csalódnak.”

A magánkézből vásárolt autók esetében sokszor a kötelező szervizekről és a kopó alkatrészek időben történő cseréjéről nem gondoskodnak a tulajdonosok. A hitelek törlesztő részleteinek közelmúltban tapasztalt jelentős emelkedése a még oly pedáns tulajdonosokat is arra kényszeríthette, hogy kevesebb odafigyeléssel, a rendszeres karbantartás hanyagolásával, kicsit spórolósabban ápolják csak autóikat. Egy flottakezelő által üzemeltetett vállalati gépkocsi esetében azonban merőben más a helyzet, hiszen a kezelőnek alapvető érdeke fűződik az autó hosszan tartó jó állapotának megőrzéséhez. Horányi István szerint téves az elképzelés, miszerint a céges autók lestrapáltak és használóik mindig felelőtlenül vezetik azokat. A flottakiszervezés mellett döntő vállalatok nagy része ugyanis minden részletre kiterjedő, a vállalati stratégia céljait szolgáló cégautó szabályzattal rendelkezik, aminek hála a munkatársak a gépkocsit szigorú előírások mellett használják. Gondoskodniuk kell többek között a flottakezelő által jelzett, a garancia megőrzéséhez szükséges karbantartások elvégeztetéséről, ahol a képzett és ellenőrzött szakszervizek gyári alkatrészeket és minőségi kenőanyagokat használnak a javításokhoz.”

A LeasePlan jelenleg közel tízezer autós flottájából évente több ezer használtautó kerül ki. Adatbázisunk és tapasztalataink alapján tiszta képpel rendelkezünk a különböző vásárlói csoportok preferenciájáról, az általuk leginkább keresett gépjárműtípusokról. Vevőinket így megfelelő tanáccsal tudjuk ellátni a gépkocsi kiválasztásakor. A 20 és 25 év közötti vásárlóknál általában a 3 ajtós, kicsi, ám viszonylag feltűnő autók a népszerűek, ilyenek például a Ford KA és a Fiesta, a Renault Twingo, a Skoda Fábia vagy a 3 ajtós Ford Focus. A 25 év feletti fiatal vevők az Opel Astra, Ford Focus, Skoda Octavia, Renault Megane különböző változatait kedvelik. 40 év felett viszont már elsősorban a komolyabb méretű Ford Mondeo, Renault Laguna, Opel Vectra, Skoda Octavia és a prémium márkák, a BMW, Mercedes, Volvo a legkedveltebb használtautók” – mondta el a szakember.

Rend lesz a fővárosi parkolásban?

2011. május 2., 12:58 Módosítva: 2015.07.31 09:51


Az ügyfélszolgálat hosszabb nyitvatartását, a parkolójegyek kölcsönös elfogadását, független panaszvizsgáló szervezet létrehozását javasolta Szabó Máté és pozitív válaszokat kapott. Indítványaival az érintett önkormányzatok jelentős többsége is azonosulni tud.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elfogadta az országgyűlési biztos vizsgálati jelentésének javaslatát és már intézkedett is, hogy a parkolási társaságok ügyfélszolgálati irodái legalább heti egy napon hosszított nyitvatartással üzemeljenek. A Fővárosi Közgyűlés módosította rendeletét és az ügyfélszolgálati irodák hétfőn, kedden és csütörtökön 9 órától 17 óráig, szerdán 9 órától 18 óráig, pénteken pedig 9 órától 16 óráig tartanak nyitva. A főpolgármester egyetértett Szabó Máté véleményével abban is, hogy a fővárosi parkolási rendszert egységessé kellene tenni, a parkolás-üzemeltetőknek el kellene fogadniuk egymás parkolójegyeit. Ennek megfelelően a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes megkereste a helyi önkormányzatokat és együttműködésüket kérte a budapesti parkolási rendszer egységesítése érdekében.

A Fővárosi Önkormányzat szerint is szükséges a parkolási panaszok kivizsgálásával foglalkozó független szervezet létrehozása, ez azonban túlmutat az önkormányzati rendelet keretein. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta az országgyűlési biztost, hogy az ombudsmani javaslat nyomán törvénymódosítást fog kezdeményezni annak érdekében, hogy kidolgozzák a parkolási kérdésekben előterjesztett panaszok ügyintézésének keret- és részletszabályait.

Az érintett önkormányzatok egy része mindenben egyetértett az országgyűlési biztos jelentésében megállapítottakkal, válaszuk szerint teljes mértékben támogatják parkolási társaságok együttműködéséről, a mobilszolgáltatások költségelemeinek átgondolásáról, a parkolójegy automaták működéséről kialakított ombudsmani álláspontot. Szabó Máté az utóbbiról jelentésében kifejtette, hogy amennyiben a parkolás díját a jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján állapítják meg, akkor annak ellenértékeként a parkolási társaság által nyújtott szolgáltatásnak mindenképp magában kell foglalnia a parkolójegy automaták megfelelő működését, a várakozóhelyek megtisztítását és mindazon szolgáltatásokat, amelyek az autósok helyzetét megkönnyítik, a szolgáltatás igénybevételét a lehetőségekhez mérten kényelmessé teszik.

A polgármesterek ugyancsak egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a rendszer mentes legyen minden indokolatlan túlfizetéstől és az automaták valamennyi forgalomban lévő pénzérmét elfogadják.

Rohadék, hazug, barbár biciklisek!!!

2011. április 28., 11:35 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Őrület! Hölgyeim és uraim, ez egyre csodálatosabb lesz. Kérem, olvassák el, de ne puskázzanak, ne nézzék meg az aláírást, csak próbálják kitalálni, mely szervezet nevéhez fűződik az alábbi eszement kiáltvány. A kiáltványt ebben az esetben szó szerint kell érteni, annyi felkiáltójel került a szövegbe, melynek minden mondatát márványba kéne vésni, amennyiben egyszer elkészül az emberi hülyeség emlékműve. Szívesen emelnék ki belőle valamit, de egyszerűen annyira egyenletesen magas a színvonal, hogy ez egyszerűen képtelenség. Kérem, élvezzék felszabadultan a művet.

A kritikán aluli tömeg újra a városra támad

Tovább mélyítve az autós, kerékpáros, gyalogos konfliktusokat szombaton újra megbénítja Budapest közlekedését az autósgyűlölő Critical Mass. A közlekedők kárán érvényesülve „dicső” eredményeket könyvelhetnek el: összekarcolt autók, letört tükrök, rendőrautót rugdosó arrogáns kerékpárosok, gyalogosgázolások, rakodási területtől megfosztott üzletek, lakóktól elvett parkolók, megszüntetett forgalmi sávok „dicsőítik” az általuk terjesztett szélsőséges kerékpáros kulturálatlanságot. A felvonulás csak egy alkalmi bulizó tömeg, ahova sokan a gyűlölt autóval viszik kerékpárjaikat.

A szervezők félrevezetik a közvéleményt, és az illetékeseket, állításukkal ellentétben a felvonulás nem képviseli a naponta közlekedők létszámát. Szerintük a Múzeum körúton több ezer kerékpáros halad át, miközben a számláló még jó időben is 500-700 áthaladást mutat. Békében, egymást segítve kell közlekednünk, és nem fórumot adva az ellenségeskedésnek, a dugódíjas kifosztásának, vagy a feljelentgetős radikális gyalogosoknak.

Kétkerekű hancúrozásuk nem ér meg Budapestnek órákon át tartó közlekedési káoszt, lezárt hidakat, a menetrendek átszervezése miatt hatalmas költséget a BKV-nak, és a szintén nagy költséget felemésztő rendőri biztosítást! A kerékpár nem alternatíva a nagyvárosi közlekedésre, csupán kiegészítő eszköz egy közlekedési kisebbség számára! A kerékpárbarát város negatív diszkrimináció a többséget képviselő többi közlekedővel szemben! Nem vagyunk a kerékpárosok ellensége, a Critical Mass ellenségességét kritizáljuk!

További érdeklődésre tisztelettel: www.empamo.hu Emberibb Parkolásért Mozgalom: Legin István / 06-30-633-06-78 Murányi József / 06 30 933-3720

Autósok szövetsége: Bögös Sándor / 06 20 775-7007 / www.autosokszovetsege.gportal.hu

Mentőöv a frankhiteleseknek?

2011. március 31., 12:38 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

Kifejezetten svájci frankos autóhitelben ülőknek dolgozott ki a Fiat egy akciót, amellyel egy csapásra megszabadulhatnak a frankhiteltől és átülhetnek egy új Fiatba. Persze sem az MKB-Euroleasing, sem a Fiat Magyarország nem jótékonysági szervezet, ők is csak a termékeiket szeretnék valahogy elsózni - az utóbbi időben nem éppen a dinamikus növekedés jellemzi a hitelre vásárolt olcsó autók piacát.

A konstrukció ettől függetlenül ügyes, és sokaknak előnyös is lehet, de menekülőút helyett inkább csak hosszabbításnak jó, hiszen a cserével újabb 84 hónapos hitel veszi kezdetét, amely alatt az új Fiat garanciája is lejár. De kétségtelen, hogy a forinthitel kiszámíthatóbbnak tűnik – bár kamatemelés esetén itt is növekedhet a törlesztő – és új autóhoz lehet jutni minimális befektetésel. A kérdés csak az, hogy a valóságban mennyiért számítják majd be a használt autókat.

 

A Fiat Magyarország úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásainak egy részét inkább arra fordítja, hogy segítsen azoknak, akik svájci frank hitellel vásároltak autót és a nem várt árfolyam növekedés miatt, most azért nem tudnak autót cserélni, mert ehhez hatalmas árfolyam veszteséget kellene elszenvedniük. Jelenleg Magyarországon közel 300.000 magánszemély került a svájci frank hitel csapdájába.

A Fiat Magyarország ezért elindította a Fiat Hitelcsere Program-ot, amin keresztül -bizonyos feltételekkel- átvállalja a svájci frankos autóhitelesektől az árfolyam veszteségüket, maximum 1.126.000 Ft összeghatárig, és azt is biztosítja, hogy a drága és kiszámíthatatlan svájci frank helyett, kiszámíthatóbb havi törlesztésű forint finanszírozással tudják új autójukat finanszíroztatni.

Persze a Fiat Hitelcsere Program sem csodaszer és sajnos nem tudja megoldani minden svájci frank autóhiteles problémáját. A jelenlegi hiteltől függően, lehet, hogy az ügyfélnek is részt kell vállalnia a megoldásban.

A számítások szerint azonban, Magyarországon 20-25 ezer ügyfélnek valóban segíthet ez a program abban, hogy reális és megvalósítható feltételekkel lezárja svájci frank hitelét -további árfolyam veszteség nélkül- és átülhessen át egy új, garanciális autóba. Mindezt pedig úgy teheti, hogy biztonságosabb és kiszámíthatóbb forint alapú finaszírozásra válthat, akár a mostani svájci frank hitelénél alacsonyabb havi törlesztéssel!

Ha ki akarja számolni, hogy az Ön svájci frank hitele esetében milyen feltételeket jelent a Fiat Hitelcsere Program, látogassa meg a www.hitelcsereprogram.hu weboldalt, vagy keresse fel a programban résztvevő Fiat márkakereskedők valamelyikét.

Az alábbi sorokat olvasva, sokaknak talán ismerős lehet a lenti történet, amely egy valós példát mutat be. Talán még többen ismernek magukra, családtagjaikra vagy ismerőseikre, hiszen Magyarországon több százezer család esett a svájci frank hitelek csapdájába, amelyről eddig mindenki azt gondolta, hogy ebből nincs kiút...

Péter 2007 októberében vásárolta autóját. Mivel nem volt elegendő pénze, ezért az autó árának 30%-át készpénzben befizette, 70%-ára (2.686.000 Ft) pedig svájci frank alapú hitelt vett fel 7 évre.

Péter az elmúlt három évben sokat autózott, autója garanciális ideje lejárt, egyre többet költ szervizre és ráadásul a havi törlesztő részlete is jelentősen megemelkedett. Az eredeti 36.000 Ft-ról 57.000 Ft-ra, tehát havonta 21.000 Ft-tal többet fizet ma törlesztésre, mint amikor autóját megvette.

A szerződés kötés napján egy svájci frankért 147 Ft-ot kellett adni, de ma egy svájci frank 213 Ft-ot ér.

Péter az elmúlt 3 évben kifizetett autója törlesztésére 1.720.000 Ft-ot. Ennek ellenére jelenlegi tőke tartozása a bank felé még mindíg 1.600.000 Ft és mivel azóta a svájci frank drágább lett, ehhez még hozzá kell adni 713.000 Ft ún. átértékelési különbözetet és 53.000 Ft lezárási díjat. Összesen tehát 2.366.000 Ft-tal tartozik még a banknak, majdnem ugyanakkora összeggel, mint amekkora hitelt felvett 3 évvel ezelőtt.

Ha szeretne megszabadulni kiszámíthatatlan és drága svájci frank hitelétől eladhatná autóját, de ez ma a használtautó piacon csak 2.000.000 Ft-ot ér, azaz, miután eladta az autót még 366.000 Ft-ot a megtakarításaiból kellene fedeznie, és ott maradna autó nélkül.

Ha pedig egy hasonló új autót szeretne vásárolni, ahhoz további minimum 740.000 Ft kezdő részletre lenne szüksége, tehát összesen 1.106.000 Ft-ot kellene fizetnie ahhoz, hogy svájci frank hitelétől is megszabaduljon és új autót is vásároljon, további hitelre.

Péter azonban fizetésből él és nincs akkora megtakarítása, amiből ezt az összeget be tudná fizetni a banknak, hiszen három évvel ezelőtt éppen ezért vett fel hitelt az autójára...tehát nem marad más választása, mint, hogy fizeti a svájci frank hitele emelkedő törlesztő részleteit, tudomásul veszi a svájci frank árfolyamból adódó hatalmas átértékelési különbözetet, fizeti a régi autója növekvő szerviz költségeit ...és abban bízik, hogy a svájci frank árfolyama nem emelkedik majd tovább a következő 4 évben, mert akkor már az autójánál többet is veszíthet...

Eddig tartott az életből vett történet...

A Fiat Magyarország Kft. azonban úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásai egy részét inkább a svájci frankban eladósodott autótulajdonosok megsegítésére fordítja és ezzel próbálja meg elősegíteni egy tipikus magyar probléma részbeni megoldását illetve a magyarországi autópiac fellendülését.

Mostantól a Fiat Magyarország és az MKB-Euroleasing egy olyan hitel- és autócsere konstrukciót indít el Magyarországon, amely során a svájci frank hiteles ügyfelek számára egyedi és valós pénzügyi támogatást nyújt! Ezzel pedig lehetővé teszi, hogy az eddig a svájci frank hitel csapdájába szorult ügyfelek, hitelüket valóban ki tudják cserélni kiszámíthatóbb forint hitelre és csökkenteni tudják akár havi törlesztésüket is!

A Fiat Hitelcsere Programban az importőr és a finanszírozó segítséget nyújt Péternek, hogy

  • Meg tudjon szabadulni a svájci frankhoz kötött szerződés bizonytalanságaitól, folyamatosan növekvő terheitől és kiszámíthatóbb forint hitelre váltson,

  • Alacsonyabb törlesztő részletet fizessen, mint jelenleg és ne kelljen többet attól félnie, hogy a törlesztőrészlete növekedni fog,

  • Ne nyomassza őt tovább az átértékelési különbözetből adódó 713.000 Ft-os plusz költség,

  • Régi autóját újra cserélje, amelyre ismét van garancia és ezzel a minimálisra csökkentse a szervizelésre fordított összegeket akár további négy évig,

  • Mindez pedig lehetséges legyen úgy, hogy 1.106.000 Ft helyett, Péternek csak 243.000 Ft-ot kelljen készpénzben befizetnie a hitel- és autócsere során.

 

Hogy ez hogyan lehetséges a Fiat Hitelcsere Programmal?

Az MKB-Euroleasing és a Fiat Magyarország egy bizonyos összeg erejéig jótáll Péter helyett a bankkal szemben fennálló tartozásaival kapcsolatban, azaz az MKB-Euroleasing elengedi a lezárási díjat, a Fiat Magyarország pedig kifizeti Péter helyett az átértékelési különbözetet.

Péter így most lecserélheti autóját egy új Fiat Grande Punto 1.4-re, úgy hogy az importőr és a finanszírozó által biztosított lehetőséggel élve mindössze 243.000 Ft-ot kell befizetnie és egyszerre meg tud szabadulni a gondokat jelentő svájci frank hiteltől, ráadásul mindezt egy új, garanciális autóba átülve teheti meg.

Péter és családja helyzetén pedig az is sokat segít, hogy míg az utóbbi időben 57.000 Ft körüli összeget fizetett a banknak havonta -s ez az összeg is folyamatosan nőtt-, az új konstrukcióval a havi törlesztő részlete 42.000 Ft-ra csökkent, forint alapú finanszírozásban, ahol a havi törlesztő részletek nem növekednek.

A Fiat Hitelcsere Program természetesen nem csodaszer és az egyes ügyfelek hitelhelyzete is különböző, ezért a hitelcseréhez szükséges pénzösszeg nagysága is változhat. Azonban a fenti példa is azt mutatja, hogy ezzel a megoldással élve a svájci frankban eladósodott autótulajdonosok jelentős része:

  • kis befektetéssel vagy befektetés nélkül lezárhatja kockázatos és drága svájci frank hitelét,

  • átválthat sokkal biztonságosabb és kiszámíthatóbb forint hitelre,

  • alacsonyabb havi törlesztő részletet fizethet,

  • és garanciális új autóba ülhet.

A rendelkezésre álló adatok alapján, közel 25.000 svájci frank hiteles autótulajdonos van ma Magyarországon, akik esetében a Fiat Hitelcsere Programmal kiváltható a jelenlegi svájci frank hitel és új, garanciális autó adható úgy, hogy forint alapon a havi törlesztő részlet kevesebb legyen, mint a jelenlegi svájci frank hitelé, és ehhez csak 500.000 Ft-nál alacsonyabb befizetés szükséges az ügyfél oldaláról!

A Fiat Magyarország és az MKB-Euroleasing ezzel a megoldással kíván hozzájárulni a magyarországi svájci frank hitelesek támogatásához és az újautó piac növekedéséhez.

Részletek: www.hitelcsereprogram.hu vagy www.facebook.com/hitelcsere

Itt a tavasz

2011. március 9., 11:02 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Szép már az aláírók neve is: egy mozgalom, egy szövetség és egy ember, igaz, utóbbi egy egyesület nevében. Hogy aztán a mozgalom, a szövetség, az egyesület és az ember között teljes-e az átfedés, az olvasó fantáziájára bízzuk.

Tisztelt Levegő Munkacsoport!

Nyílt levél.

A minap olvastuk egy internetes autós portálon, hogy ismét a parkolásidíjak és a teherautók behajtási díjainak emelését követelték, hogykiegészítsék a főváros bevételi hiányát! Ebbéli követelésük igenhelytelen.

Mint az köztudott, a fizetőparkolási rendszer Budapesten és többvidéki városban is a korrupció melegágya. Számoljunk csak egy kicsit!A parkolási díjak egy része, kb. 15-20%-a parkolóőrök zsebébe vándorolvesztegetés bűncselekménye formájában, a papíron szereplő parkolásibevétel 70-80%-a önköltségként nyomtalanul eltűnik, a maradék 30-20%nagy része a helyi önkormányzatoknál marad, a Fővárosnak pedig aligjut kb. 5% körüli összeg! Így a parkolási díjak emeléséből fővárosunkcsupán egy jelentéktelen összeggel gyarapodik! Mindeközben a világlegdrágábbjai közé számító fővárosi parkolási díjak elfogadhatatlanterhet jelentenek azoknak a magyar dolgozó embereknek, akik autójukata munkájukhoz használják. Ráadásul - mivel mindent autóval, illetveteherautóval kell szállítani - a parkolási, behajtási és dugódíjakemelését, bevezetését kivétel nélkül mindenki megfizeti az egyremagasabb élelmiszer és szolgáltatási árakban! A vállalkozásoknakezeket az igen magas és értelmetlen terheket már nincs kireáthárítaniuk, ezért fennáll a veszélye, hogy az Önök könnyelműkövetelései vállalkozások csődjét, üzletek és munkahelyek megszűnését,a budapesti vásárlók eltűnését, ezáltal pedig a munkanélküliségnövekedését okozhatják! Ebből kifolyólag az Önök által szorgalmazottdrágítások Budapest, és a város valamennyi lakója és „használója”kárára vannak, egyszersmind inflációgerjesztő hatásúak.

Mint azt a német és orosz példák bebizonyították - az Önök állításávalellentétben - az autóipar jelentős bevételeket termel a gazdaságnak,és az odajutatott támogatások busásan megtérülnek. Hiszen az autóiparhúzta ki az említett két országot a gazdasági válságból és az EgyesültÁllamokban is egyérteműen a gazdasági hanyatlás, illetve fejlődésfokmérője. Ezért tisztelettel kérjük Önöket, hogy civil szervezetkéntne a civil lakosság kárára tevékenykedjenek, hanem árdrágítás helyettinkább konstruktív javaslatokkal álljanak elő, az önkormányzatibevételek növelése és a tisztább környezet érdekében, például: aparkolási korrupció felszámolása, a magánzsebekbe vándorló bevételekfelszámolása, a parkolóőrök szigorúbb ellenőrzése, a hibrid-, azelektromos és hidrogénhajtású autók parkolási díj- és adótámogatása,P+R parkolók létesítése, a feketén füstölő BKV buszok cseréje,költséghatékony közösségi közlekedés stb.

Mindemellett, amennyiben a tisztelt Levegő Munkacsoport ennyire aszívén viseli a Főváros költségvetési hiányát, hozhat némi áldozatotnéhány konferencia lemondásával, és az így megtakarított költségeketátutalhatja a Főváros büdzséjébe. Amennyiben mellőzik az autósokboszorkányüldözését, úgy természetesen partnerek vagyunk továbbikonstruktív ötletek, javaslatok kidolgozásában.Tisztelettel:

Emberibb Parkolásért mozgalom: empamo@gportal.hu 06-30-633-06-78

Autósok szövetsége: autosokszovetsege@gmail.com

Közlekedési Dolgozók Országos egyesülete: apathy.istvan@gmail.com

Azért bírságolunk, mert csak!

2011. március 7., 17:52 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A hétköznapi nyelvhez képest kissé bonyolult az ombudsman közleménye, de az már első olvasatban is átjön, amit amúgy mi is tudunk: sokszor azért büntetnek, hogy büntessenek, és nem azért, amiért a törvényalkotók a szabályokat kitalálták, vagyis a biztonságos közlekedésért.

Jó ezt olvasni az ombudsmani vizsgálat jelentésében, ahogy azt is, miszerint az országgyűlési biztos szerint aránytalan, ha a bírság nem befizetésekor a határidő után nyolc napon belül kezdeményezhetik a jármű kivonását a forgalomból. További részletek a közleményben:

Közúti közlekedés: az ombudsman az ellentmondásos, hiányos és rendezetlen szabályokra épített bírságolásról


A közlekedési szabályszegés esetén alkalmazandó bírságolás törvényi szabályai alapos felülvizsgálatra szorulnak – figyelmeztetett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A hatóságokat világosan eligazító és kiszámítható szabályozás hiányában a bírságolási szándék mellett háttérbe szorult az eredeti cél, a közlekedésbiztonság javítása, a szabályszegések megelőzése és fennáll az egyéni jogsérelmek lehetősége is.

A bírságolás területén 2009 óta több előremutató változás történt, ilyen az új technikai, informatikai háttér, a központosított ügykezelés bevezetése. Sok állampolgári panasz szerint azonban a bírságolási eljárásokban így sem tudták megtartani az eljárási határidőket, ami önmagában alkalmas arra, hogy sértse a tisztességes eljáráshoz való jogot. Az ombudsman ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgált problémák rendszerszintűek, túlmutatnak a hatóságok eseti jellegű mulasztásain, az eljárást megalapozó jogi szabályozással kapcsolatban ugyanis számos alkotmányossági aggály fogalmazható meg. A biztos szerint ennek hátterében főként az áll, hogy hosszú idő óta rendezetlen a közúti közlekedésről, illetve a közigazgatási eljárásról szóló törvények viszonya, a 2011-es módosítások, további szankciók kilátásba helyezése és az „ötletszerű” korrekciók nem hozhattak pozitív változást.

Az ombudsmani jelentés példaként említi, hogy mind a jogbiztonság követelményét, mind a tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, hogy a törvény nem határoz meg egyértelmű, objektív mentesülési határidőt, amely után már nem lehet közigazgatási bírságot kiszabni. További visszásságot jelent, hogy jelenleg számos esetben ugyanazon szabályszegésből kiindulva egymás előtt, után vagy éppen párhuzamosan folytatják le a szabálysértési, illetve a közigazgatási eljárásokat. Az ombudsman ezzel összefüggésben kiemelte, hogy az Országgyűlés továbbra sem pótolta az Alkotmánybíróság által még 2009-ben megállapított jogalkotói mulasztását, nem egészítette ki a törvényt a szükséges rendelkezésekkel.

A jelentés kitér arra a 2011. január 1-jei törvénymódosításra, amely bevezette, hogy a bírság befizetési határidejének elmulasztását követő 8 napon belül a hatóság kezdeményezi a közlekedési igazgatási hatóságnál a szabályszegés elkövetéséhez használt jármű kivonását a forgalomból. Az intézkedés végrehajtásra (például a határidejére) vonatkozó szabályok azonban hiányoznak, ezért sérül az érintettek tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való joga. A súlyos jogkövetkezményekkel járó intézkedés jogi és szakmai indokai – az azonnali pénzbehajtás érdekén túl – nem világosak. Az ombudsman megállapította, hogy az új szabályozás aránytalan kötelezettséget tartalmaz: alkalmas arra, hogy kiüresítse az adók módjára történő végrehajtás garanciális szabályait.

A visszásságok orvoslása érdekében az ombudsman felkérte az illetékes minisztereket a törvényi szabályozás teljes körű felülvizsgálatára. A biztos kezdeményezte az országos rendőrfőkapitánynál, intézkedjen, hogy a gépjármű üzembentartóját a szabályszegés elkövetésétől számított nyolc napon belül értesítsék az eljárás megindításáról, a mentesülés lehetőségéről, valamint azt is, hogy az ügyintézési határidő megtartásával hozzák meg a fellebbezést elbíráló másodfokú határozatot.

 

Ha nem tetszik az autó, visszaadják az árát

2011. február 15., 16:25 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Egyedülálló módon...

 A Hyundai visszavásárlási védelmet kínál modelljei mellé

Budapest, 2011. február 15. - A Hyundai Holding Hungary Kft. a mai napon hozta nyilvánosságra teljesen egyedi, a piacon eddig nem alkalmazott szolgáltatását, a „Hyundai visszavásárlási védelem” elnevezésű programot. A „Hyundai visszavásárlási védelem” lényege az, hogy a Hyundai Holding Hungary Kft. minden magánvásárlónak visszafizeti a teljes vételárat, amennyiben az újdonsült tulajdonos bármilyen okból meggondolja magát, és esetleg egy másik Hyundai modellt választ, vagy visszakéri a teljes vételárat. A magánvásárlóknak 30 napig kell végleges döntést hozni arról, hogy az általuk kiválasztott gépjárművet megtartják-e. A vételárat teljes egészében visszakapja a vásárló, természetesen csak abban az esetben, ha a gépjármű gyári, újszerű állapotban, sérülésmentesen kerül vissza a márkakereskedésbe. A 30 nap alatt maximum 1000 km megtételét engedélyezi a forgalmazó. A visszavásárlás során visszatérített összeg nem terjed ki a forgalomba-helyezés költségeire, az illetékekre, biztosításokra, az esetleges finanszírozási és egyéb járulékos költségekre. A vállalat célja, hogy ezzel a vállalással felélessze a magánvásárlók vásárlókedvét, és pozitív befolyást gyakoroljon a jelenleg stagnáló piacra. A programmal azt sugallja a Hyundai, hogy maximálisan megbízik termékeiben, és biztos abban, hogy a potenciális vásárlók elégedettek lesznek az általuk választott gépjárművel. A „Hyundai visszavásárlási védelem” akciót árkedvezménnyel is kiegészíti a Hyundai, így az i10-es modell induló ára légkondicionálóval már 2 199 000 Ft. A kampányban csak magánszemélyek vehetnek részt. A flottakedvezmény igénybevétele kizárja a visszavásárlás lehetőségét.

A Hyundai modellpalettából a jelenleg forgalomban lévő összes termékekre vonatkozik a kampány.

„Tudtunkkal ilyen ajánlat, 30 napos visszavásárlási védelem eddig a hazai piacon nem volt még, ezért hisszük, hogy valóban sok érdeklődő és esetleg bizonytalankodó vásárló figyelmét fogjuk felkelteni. Maximálisan bízunk termékeink minőségében, ismerjük a Hyundai megbízhatósági statisztikáit és bízunk abban, hogy ha valaki szeretne új autót vásárolni, de nem volt még tapasztalata a Hyundai márkával, annak nagy segítséget jelent ez a lehetőség. 30 nap elegendő idő arra, hogy a használója megtapasztalja a gépjármű működését, menettulajdonságait, megismerje a felszereltségét, fogyasztását és meggyőződjön arról, hogy minden új Hyundai modell megérdemli a bizalmat. Nem titkolt célunk a márka ismertségének fokozása, ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a potenciális ügyfelek betérjenek a márkakerekedésekbe, és kipróbálhassák modelljeinket. A 2010-es év értékesítési eredményei azt igazolják, hogy Európában egyre többen szavaznak bizalmat a márkának, és sikernek könyveljük el azt is, hogy hazánkban is folyamatosan nő a márka piaci részesedése. A magyarországi új autó eladások volumene az elmúlt egy évben a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a vásárlók rengeteg bizonytalanságnak vannak kitéve és ezért nagyobb horderejű döntéseikkel inkább kivárnak. A visszavásárlási védelem lényegesen csökkenti a bizonytalanságot és a vásárlási döntés kockázatát. Bízunk benne, hogy ajánlatunk révén sokan fogják meglátogatni márkakereskedőinket és megtapasztalni az új autó nyújtotta egyedülálló élményt.” – tette hozzá Markó Zoltán, a Hyundai Holding Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A Hyundai globálisan több mint 3,6 millió gépjárművet értékesített 2010-ben, és ezzel az eredménnyel 16,3%-os növekedést könyvelhetett el 2009-hez képest. A márka iránti kereslet folyamatosan nő, mely a Hyundai széles modellpalettájának, és a kimagasló ár/érték aránynak köszönhető. A kimagasló gyári garancia mellett a modellek alacsony fenntartási költsége, biztonsági háttere, valamint a megbízhatóság is fontos érv lehet a választásban. Ennek egyik ékes példája a tengerentúlon nemrégiben közzétett felmérés eredménye, mely szerint a legbiztonságosabb autókat a Hyundai és a VW gyártja. Az IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) felmérése alapján a Hyundai kimagaslóan teljesített, hiszen a Sonata, a Genesis Sedan, a Santa Fe, és a Tucson (Európában ix35) is bekerült a legbiztonságosabb gépjárművek rangsorába. A vizsgálat során három különböző faktor alapján értékelik a gépjárműveket. Az egyik az emberi tényező (vezetői viselkedés...stb., )a másik a gépjármű (biztonsági felszereltség, gépjárműtest, fékút...stb.), valamint a harmadik faktor a környezet (autópályák minősége, jelzések, útmenti figyelmeztető jelzések).

Az európai értékesítési eredmények is hasonlóan pozitívan alakultak 2010-ben. A Hyundai 4,7%-os növekedést realizált a kontinensen az azt megelőző évhez viszonyítva. A folyamatosan csökkenő teljes piac ellenére a Hyundai 2,6%-os piaci részesedést ért el. Ez az eredmény az elvárásokat felülmúló ix35 sikerének, és az i30 rekord értékesítési eredményének tudható be. Modelljeink megbízhatósága Európában is kivívta a szakma elismerését, mikor Németországban az egyik meghatározó autós szaklap objektív paraméterek alapján végzett vizsgálatán a Hyundai márkának ítélte 2010 legmegbízhatóbb márkájának járó kitüntetést.

A Hyundai márka hazai ismertsége és a márka piaci részesedése az európaihoz közelít. A hazai újautó értékesítés helyzete 2010-ben tovább romlott, pontosan 27,8%-os csökkenést mutatott. A Hyundai ennek ellenére értékesítési darabszámban meghaladta a megelőző év eredményeit, amely piaci részesedésben jelentős növekedést jelentett. Így a Hyundai azon kevés márka közé tartozik, akik a csökkenő piac ellenére sikeres évet zártak. A márka piaci részesedése 2,3% volt 2010-ben. (BM személyautó regisztráció alapján).

„Büszkék vagyunk a 2010-es értékesítési eredményinkre. Terveink nem voltak irreálisak, de a drasztikusan csökkenő piac mellett nem tűnt mindig teljesíthetőnek ez a terv. A Hyundai agresszív modellstratégiájának köszönhetően az „i” széria olyan sikertermékekkel bővült, mint az ix35 és az ix20. Ezek a modellek hazánkban is nagy érdeklődésre tartanak számot. Az új modellek mellett a siker záloga 2010-ben is az i30 volt, amely a flottavásárlók körében is méltán népszerű választás. Tudjuk, hogy a fenntartási költségek alacsony szintje manapság még inkább meghatározó szempont egy autó kiválasztásánál és, hogy az ötéves, kilométer-korlátozás nélküli „Tripla 5” elnevezésű garancia a piacon kimagasló előnyöket biztosít ebből a szempontból is. Az öt éves garancia mellé öt éves országúti segélyszolgálat és öt éven keresztül évenkénti ingyenes állapotfelmérést is kínálunk számos modellünk mellé.” – kommentálta Markó Zoltán.

A Hyundai tervei az idei évre vonatkozóan is optimisták. A Hyundai modelloffenzíva idén is rengeteg újdonságot tartogat. A hamarosan induló genfi autószalonon mutatkozik be először a nagyközönségnek az i40-es modell, amely a felső-közép kategóriában kínál választást a potenciális vásárlóknak. Az i40 mellett a 2+1 ajtós Veloster élményautó is nagy érdeklődésre tarthat számot. Hazánkba a Veloster a Hyundai Genesis Coupe-val együtt tavasszal érkezik, míg az i40 kombi változata június közepétől látható majd a Hyundai szalonokban. Az új modellek, és a márkakereskedői hálózat folyamatos fejlesztése megalapozza az optimista tervek létjogosultságát. A Hyundai modellek mellé kínált „Tripla 5” elnevezésű garanciacsomag a flottavásárlók számára is rengeteg előnyt biztosít. A céges használatú gépjárművek futásteljesítményének figyelembevételével a kilométer-korlátozás nélküli garancia a piac egyik legütőképesebb ajánlata jelen pillanatban. Ezért is döntött 2010-ben több nagymúltú, multinacionális vállalat Hyundai flotta vásárlása mellett. A „Hyundai visszavásárlási védelem” érthető módon nem vonatkozik flottavásárlókra, ám számukra különösen előnyös ajánlatokkal és fenntartási költségegű modellekkel tudunk szolgálni. Kifejezetten flottavásárlók számára kínáljuk az év közepétől a méltán sikeres i30 négy ajtós változatát, amely továbbviszi a Hyundai modern formavilágát és már-már legendás megbízhatóságát.

„Biztos vagyok abban, hogy az új modellek, a kiváló garanciacsomag, és a ’Hyundai visszavásárlási védelem’ egyre több potenciális vásárlót vonz majd. A Hyundai modellek rendre előkelő helyen szerepelnek a nemzetközi vevőelégedettségi és megbízhatósági felméréseken. Nemrégiben egy ismert angol vásárlóvédelmi szaklap felmérése szerint a brit autótulajdonosok tették le voksukat a márka mellett, mivel az i30 vásárlói voltak leginkább megelégedve döntésükkel a vásárlás után. Spanyolországban, Horvátországban, valamint hazánkban is több elismerést zsebelt be az ix35, és az i30 is. A márka ismertsége, és elismertsége folyamatosan nő, és ezzel egyenes arányban az elégedett Hyundai tulajdonosok száma is. Ezért nem túlzó cél a 2,8%-os piaci részesedés elérése.” - tette hozzá Markó Zoltán.

Alternatív Hajtású Járművek Versenye

2011. január 11., 18:44 Módosítva: 2015.07.31 09:51

VI. Széchenyi Futam – Alternatív Hajtású Járművek Versenye

Versenyben a kreativitás és innováció

Évről évre egyre magasabbak a fosszilis energiahordozók árai és egyre többen dolgoznak azon, hogy  elérkezzen az idő, amikor a közlekedésben a fő alternatíva, nem a benzin vagy a gázolaj lesz. Ezeknek a fejlesztéseknek nyújt megmérettetési lehetőséget a VI. Széchenyi Futam, Európa legrangosabb olyan innovációs versenye, amelyen kizárólag Alternatív Hajtású Járművek állnak rajthoz . Az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség által meghirdetett versenyeken a jelentkezők meghatározott kategóriákban indulhatnak. A saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő – a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

IMGP7427

A futam innovációs jellegét tükrözi, hogy az értékelés során nem csupán a sebességet és a hatótávolságot veszik figyelembe a szakmai zsűri tagjai – e tényezők mellett fontos szempont az alkalmazott technológia újdonságtartalma, a minél egyedibb megoldások felvonultatása, illetve a kivitelezés precizitása.

DSC 1943

A Széchenyi Futam létjogosultságát az elmúlt évek alábbi eseményei bizonyították:

Magyarországon

* Évről évre egyre több csapat, járműépítő jelentkezik a Széchenyi Futamokra
* ELMŰ átadta első elektromos töltőállomását
* Audi Hungária Kft. elektromos meghajtásokkal foglalkozó mérnököket keres
* A Zöldebb Járműgyártásért kiadvány elkészülte és az eCarTec kiállításon történő sikeres részvétel

A világban

* A 2011-es év autója az elektromos Nissan Leaf lett
* Londonban 2015-ig 25 000 elektromos töltőállomást építenek ki
* A Tesla 60 millió dollárért fejleszt a Toyotának
* Már 15 millió km-t mentek a Mercedes elektromos autói

NEVEZZ TE IS, ÉS ÉPÍTSD MEG A HOLNAP JÁRMŰVÉT!!!

Nevezési határidő: 2011. február 15.

NEVEZNI A HONLAPON KITÖLTÖTT PÁLYÁZATI ADATLAPOKKAL LEHET

Tervdokumentációk leadási határideje: 2011. március 15.

A verseny helyszíne: Győr

További információ: http://www.szechenyifutam.hu/

 

 

Autós Critical Mass?

2010. november 26., 15:20 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

 

Friss sajtóközleményt kaptunk, még szinte forró. Autós Critical Mass?! Jó vicc. Eltekintve attól, hogy már a név sem túl eredeti, nem ártana, ha valaki végre betöltené azt a szerepet, amire a Magyar Autóklub orvosilag alkalmatlan. A sajtóközlemény nyelvezete nem különösebben rettenetes, láttam én már rosszabbat is, de a végén csattan az ostor. A csupa nagy betűvel szedett bekezdés más az igen felindult trollok sajátja, és ami még nagyobb baj, hogy a dolgozatot az elmebeteg kommünikéiről híres Emberibb Parkolásért Mozgalom jegyzi. Ők azok, akik ha feltűnnek a tévében egy bicikliút ellen tiltakozva, minimum a fejem fogom, de inkább elkapcsolok, hogy ne szégyelljem magam miattuk. Remélem, senki kedvét nem vettem el, sikeres autós Critical Masst kívánok mindenkinek, csak nekem ne kelljen odamennem.

 

 

Új szövetség a harctéren, az autósok érdekképviseletében. Autósok Szövetsége - sajtóközlemény

    Budapest, 2010. november 26., péntek (OS) -

JÖN AZ AUTÓS CRITICALL MASS!

November 12-én, Autósok Szövetsége néven megalakult az a jogvédő és koordinációs civil szervezet, mely céljául tűzte ki, hogy összefogja az autós társadalmat, és egységbe tömörülve lép fel az autósokat érő jogsérelmek, és a negatív diszkrimináció ellen. Ezen felül programokat dolgozott és dolgoz ki, amelyekkel megpróbálja elejét venni az egyoldalú elvek alapján, esetlegesen rossz irányba haladó és kirekesztő közlekedésszervezési, és jogi szabályozási irányvonalak megvalósulásának.
Bár a nevünkben ott van az "autó", a szövetségben helye van minden józan gondolkodású embernek, legyen kerékpáros, autós, motoros, gyalogos, vagy a közösségi közlekedés támogatója, mert csak akkor tudunk egy mindenki számára elfogadható szisztémát felépíteni, ha együtt és NEM egymás ellen dolgozunk.
A cél egy tisztességesebb, lehúzásoktól mentes, élhetőbb és tisztább jelen, …hogy legyen jövőnk! Mert most végre esélyt kaptunk a beleszólásra, de tudni kell élni vele! Ne feledjük, hogy a jó szándék mögé is kell a tömegbázis!
Az emberek jelentős részének már elege van belőle, hogy környezeti bűnözőnek kikiáltva, a parkolási cégek szabad prédájaként, az ebből adódó jogsértő rendszer kiszolgáltatottjaiként kelljen élni. Ráadásul minden közlekedéssel  kapcsolatos, és meg nem oldott probléma miatt az autós társadalmat büntették, miközben nem gondoskodtak életszerű, racionális alternatívákról.
Úgy telt el több mint húsz év, hogy érdemi lépést soha nem tettek a környezetvédelemért, a jogfosztott helyzetünk megszüntetéséért, SŐT arcátlan, az alapvető emberi jogainkba gázoló, és törvénysértő rendeleteket hoztak, amivel a kiszolgáltatott helyzetünket tovább nehezítették, és ráadásként elherdálták a parkolási forintjainkból befolyó közpénzeket is….
Ideje, hogy éljünk a jogainkkal, hiszen most végre emberszámba vesznek minket, és lehetőségünk van arra, hogy hallassuk a hangunkat! Ehhez azonban az kell, hogy legalább virtuálisan, egy közös platform alatt egységbe tömörüljünk!
Az Autósok Szövetsége oldalán elolvasható, hogy mit szeretnénk elérni, és hogyan képzeljük a társadalmi összefogást.  Amennyiben egyetért velünk, küldjön Ön is egy  "csatlakozom" szövegű e-mailt az autosokszovetsege@gmail.com oldalra!
Információk és további csatlakozási lehetősége a www.autosokszovetsege.gportal.hu oldalon várja az érdeklődőket! Köszönet a bizalomért!
CSATLAKOZZON MAGYARORSZÁG ÖSSZES AUTÓSA, RACIONÁLIS GONDOLKODÁSÚ POLGÁRA, AZ AUTÓSOK SZÖVETSÉGÉHEZ, HOGY VALÓS, ÉS KIHAGYHATATLAN TÉNYEZŐVÉ VÁLHASSUNK!
Bögös Sándor / elnök / 06 20 775-7007


    Kiadó: Emberibb Parkolásért Mozgalom

Van, amiben jó lemaradni

2010. november 17., 15:49 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A hazai közvélekedéssel ellentétben messze nem a közép-kelet-európai országok a legfertőzöttebbek a járműlopások tekintetében. A legtöbb autó Észak- és Nyugat-Európában tűnik el. Nagy-Britanniában, Franciaországban vagy Olaszországban százezrével lopják a kocsikat, a legsűrűbben pedig Svédországban és Dániában kél lába magától az autóknak. A Secret Control GPS Kft. most térképeken összesítette Európa lopási statisztikáit.
A hazai közvélekedéssel ellentétben messze nem Kelet- vagy Közép-Európában lopják el a legtöbb járművet – derül ki a gps alapú gépjárművédelemben piacvezető Secret Control Kft. most elkészített európai autólopási térképéből.

europe bunozes darabszam

Az adatokból első ránézésre kiderül: az évente ellopott autók száma alapján a  legfertőzöttebb országok Nagy-Britannia (majdnem 200 ezer járműlopás), Franciaország (több mint 200 ezer) és Olaszország (több mint 250 ezer autólopás évente).
Ehhez képest Kelet-Európa, azon belül például Magyarország statisztikái igazán kedvezőek. Itthon ugyanis - a „jármű önkényes elvétele” elnevezésű cselekményeket is beszámítva - nem egészen 8 ezer ilyen bűntett történt 2009-ben, ami nem mellesleg majdnem ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
Igaz azonban az is, hogy a nyugati országokban sokkal több az autó. Míg Magyarországon ezer embernek 360 autója van, addig például Nagy-Britanniában több mint 500, Olaszországban pedig majdnem 700. A nyugati járművek alacsony, 5-6 éves átlagéletkora is vonzó a tolvajok számára, szemben a hazai 11 évvel, vagy a - lopásokkal még kevésbé fertőzött – romániai 12-13 évvel. Ha ehhez hozzáadjuk a fejlett államok központi fekvését és határainak teljes átjárhatóságát, nagyjából értjük, miért tűnik ott el lényegesen több autó.
Felborítja viszont a sorrendet, ha azt vizsgáljuk, hogy az egyes országokban az autók mennyiségéhez képest mekkora az ellopott járművek száma. Ebből a szempontból Svédországban és Dániában lopják el a legsűrűbben az autókat, ezer autóból 11,5 illetve 10,4 darabot tüntetnek el a tolvajok, míg a lopás darabszámában vezető Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország a második helyre csúszik vissza itt a rendre 6,5, 7,3 és 7,7 értékekkel.
Bár hazánkban viszonylag kevés autót lopnak, annak több mint kétharmadát a fővárosból kötik el, tehát Budapest ebből a szempontból igen veszélyes. A helyzet más nagyvárosokban is hasonló. Már-már legendásan fertőzöttek a déli nagyvárosok, Nápoly, Marseille vagy Athén, de Amszterdam, Párizs, Stockholm és Koppenhága értékei is a legrosszabbak közé tartoznak.
A trend ugyanakkor rohamos csökkenést jelez, ugyanis azokban az államokban, ahol rendelkezésre állnak összehasonlító adatok, mindenütt a lopások számának folyamatos esése figyelhető meg. Ez alól Törökország az egyetlen kivétel, ahol évi 7-8 százalékkal nő a járműlopások mennyisége.

europe bunozes 1000gepjarmure

Bár a térképek a legfrissebb hozzáférhető, nyilvános európai statisztikák alapján készültek, ezért nem a 2010 novemberi állapotokat tükrözik, a trendeket, arányokat és helyszíneket a cég saját tapasztalatai is alátámasztják - kommentálta az adatokat Varga László, a Secret Control igazgatója. A cég évente 140-160 honi autólopási kísérletet hiúsít meg, tehát hetente legalább háromszor biztosan intézkedni kell a magyar tolvajok ellen. A külföldre utazó magyar állampolgárok autóit pedig évente 30-40 alkalommal kell megvédeni. 

Ország

1000 járműre jutó lopások száma

Svédország

11,5

Dánia

10,4

Olaszország

7,7

Franciaország

7,3

Írország

7,1

Egyesült Királyság

6,5

Norvégia

5,7

Finnország

5,4

Törökország

5,2

Spanyolország

4,8

Csehország

4,5

Ciprus

4,5

Belgium

4,3

Portugália

4,1

Szlovákia

3

Hollandia

2,6

Németország

2,24

Magyarország

2,2

Észtország

1,9

Görögország

1,9

Málta

1,9

Lettország

1,8

Ausztria

1,8

Litvánia

1,7

Macedónia

1,6

Luxemburg

1,3

Lengyelország

1,3

Horvátország

1,3

Szlovénia

0,8

Románia

0,4

Liechtenstein

0,28

Bulgária

0,18

Izland

0

Svájc

nincs adat

 

900 milliárdért vesz Porschét a VW

2010. november 15., 18:04 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

Ha a következő sajtóközleményt le szeretnénk fordítani hétköznapi nyelvre, a következő történik. A Porsche Hungaria, ahogy az összes többi, osztrák tulajdonú importőr cég (Románia, Bulgária, stb.), az osztrák anyacéggel együtt a Volkswagen gyár tulajdonába kerül. (Ez a cég nam azonos a Porsche autógyárral  - Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH -, noha a tulajdonosai a Porsche család tagjai.) A vételár 3,3 milliárd euró, azaz bő 900 milliárd forint. Szép summa.
 
A Porsche Holding Salzburg értékesítése a Volkswagen felé

A Porsche Holding Gesellschaft mbH, Salzburg családi tulajdonosai meghozták döntésüket a Porsche Holding Salzburg (PHS) operatív üzleti tevékenységének a Volkswagen felé történő értékesítését jelentő eladási (put) opció lehívásáról, amely november 10-én meg is történt. Az értékesítési társaság eladására a korábban rögzített 3,3 milliárd euró vételáron előreláthatólag 2011. első felében kerül sor, legkésőbb azonban 2011. szeptember 30-ig.
 
E döntésével a Porsche és a Piëch család ismét egyértelműen kinyilvánította a tervezett integrált autóipari csoport létrehozása iránti elkötelezettségét. Az értékesítési vállalat eladását már a tavaly megkötött alapmegállapodás is előirányozta.
 
A Volkswagen számára e tranzakció saját értékesítési tevékenységének jelentős megerősítését is jelenti. „A Porsche Holding Salzburg különösen nyereséges és hatékony értékesítési vállalat. Az autóértékesítés olyan súlyponti területein, mint például az ügyfélközpontúság, a PHS kétségkívül mércéül szolgálhat szakmánkban“ hangsúlyozta – Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke.
 
„A PHS továbbra is megőrzi vállalati egységét, egyaránt megtartva sikeres üzleti modelljét, valamint összes részlegét és forgalmazott márkáit. Ezzel egyidejűleg a jelentős piacokon és régiókban jelentősen erősíteni kívánjuk értékesítési tevékenységünket. Az olyan vonatkozó területek, mint például a pénzügyi szolgáltatások vagy az IT folyamatainak összehangolásával mindezt további szinergiákkal egészítjük ki, még tovább növelve az értékesítés teljesítményét. Mindezzel jelentősen hozzájárulhatunk a Volkswagen Csoport ’Strategie 2018’ programjában előirányzott célkitűzések teljesítéséhez“ – folytatta Winterkorn.
 
A PHS jelenleg Európa legsikeresebb autókereskedelmi vállalataként különösen intenzív tevékenységet folytat elsősorban Ausztriában, de Nyugat- és Délkelet-Európában, valamint Kínában is. A vállalat a 2009/10-es pénzügyi év során (március 31-ig) összesen értékesített mintegy 421 ezer új autóval 12,2 milliárd euró forgalmat realizált, a piac egészéhez képest átlag feletti eredményszint mellett. A PHS jelenleg mintegy 20.300 dolgozót foglalkoztat.

 

Villany Renault-kat a városokba

2010. október 26., 14:17 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Túl nagy, túl hangos, túl szennyező. Sok mindenért kárhoztatják a teherautókat, pedig a társadalom számára nélkülözhetetlenek. Európában az áruk több mint 80 százalékát kamionon szállítják! A gabonát a reggelihez, a gyógyszert a családnak, a benzint a kúthoz, hogy telitankolva vághassunk neki a hétvégi kirándulásnak. Minden a közelünkbe jön a teherautóknak köszönhetően! Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a teherautók az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen mentek keresztül a környezeti hatás és a biztonság tekintetében. A Renault Trucks hatékony, egyre biztonságosabb és az alternatív energiák használatának (sűrített földgáz, hibrid, tisztán elektromos működés…) köszönhetően egyre kevésbé szennyező járművek kifejlesztésével aktív részese ennek a folyamatnak.

Erre szolgálnak jó példával a Fenntartható Szállítás és Mobilitás Ünnepén kiállított Premium Distribution Hybrys Tech és az elektromos Maxity járművek.

A Renault Trucks tudatában van a teherautók környezeti hatásának, ezért olyan megoldásokat fejleszt ki, amelyek valós alternatívát jelenthetnek a gázolajjal szemben: villannyal vagy gázzal működő járművek, kísérletezés a hibrid technikával Lyonban és Belgiumban, egyre kisebb fogyasztású kamionok, amelyek lényegesen kevesebb káros anyagot és üvegházhatású gázt bocsátanak ki.
A Renault Trucks a tavalyi év után idén is két járművet mutat be a Fenntartható Szállítás és Mobilitás Ünnep-én, amely október 9-én nyitotta meg kapuit a lyoni Bellecour téren.

A Renault Premium Distribution Hybrys Tech

A Renault Trucks úttörő szerepet tölt be Európában a hibrid technikával való kísérletezéssel. 2009 óta a gyártó több Renault Premium Distribution Hybrys Tech járművet is tesztelt valós üzemeltetési körülmények között azzal a céllal, hogy városi használatra alkalmas hibrid járműveket ajánlhasson ügyfeleinek különböző célokra (hulladékbegyűjtés, ipartelepek közötti szállítás, áruszállítás stb.).
A hibrid technika ötvözi a dízelmotor és az elektromos motor előnyeit. Elektromos motor hajtja a gépkocsit az indulástól nagyjából 22 km/h sebességig, vagyis abban a szakaszban, ahol a termikus motor a legfalánkabb és a legzajosabb.

A hibrid jármű tehát takarékosabb és csendesebb. Ráadásul lehetővé teszi a jármű fékezésekor és lassításakor keletkező energia elraktározását és visszanyerését az indulási szakaszban: ez a technika különösen városi használatnál előnyös egyrészt a hajnali vagy éjszakai órákban a csendes működés miatt, másrészt azért, mert városi használatban gyakran váltakoznak a gyorsítások és a fékezések.
A hibrid járművek első generációjának fogyasztása akár húsz százalékkal alacsonyabb, mint dízel társaiké. Ennyivel csökken a levegőbe jutott CO2 mértéke is.

Az elektromos Renault Maxity: a nulla kibocsátású teherautó

A Renault Trucks a PVI-vel együttműködve a Renaul Maxity alapjain kifejlesztette elektromos teherautóit. A kínálat két fő erénye a káros anyagok és a CO2-emisszió megszűnése, valamint a zajtalan működés. Így a Renault Maxity Electrique kiválóan használható éjszaka és az alacsony emissziót megengedő útszakaszokon.
Az elektromos Maxity csúcssebessége 90 km/h, átlagos hatótávja 100 km (száraz áruk szállítása esetén). Aszinkronikus elektromos motorral, automatizált sebességváltóval, és újgenerációs lítium-ion akkumulátorokkal készül. Az első példányt 2010 májusában szállították át a Tafanel vállalatnak, a legnagyobb párizsi italszállítónak. A Renault Trucks 2011 folyamán fokozatosan kívánja bevezetni Európa egyes országaiban.

A Clean Tech védjegy

Az alternatív energiákkal működő járművek fokozott megkülönböztetése érdekében a Renault Trucks mostantól a Clean Tech védjeggyel látja el hibrid, elektromos és földgáz üzemű járműveit, a logó a karosszéria hátulján kap helyet. A gyártó kezdeményezte a szakszerviz hálózat felkészítését azoknak a szolgáltatásoknak az elvégzésére, amelyeket a védjegy takar, ezzel garantálva ügyfeleinek az új technikákhoz kapcsolódó szolgáltatások minőségét a szakmai hozzáértés, a szakemberek képzése, illetve a speciális célszerszámok használata terén.

A teherautók nélkülözhetetlenek a társadalom számára

Európában az áruk 80 százalékát teherautók szállítják. Franciaországban az egy-egy lakosra jutó átlagos napi 101 kg-nyi áruból 89 kg-nyit teherautókon fuvaroznak. Ez nyilvánvalóvá teszi a közúti fuvarozás szerepét a modern gazdaságban és azt, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a lakosságnak a hétköznapokban. Közúti fuvarozás nélkül nincs sem gazdasági fejlődés, sem gazdasági jólét.
A környezetvédelem terén az 1990-ben életbe lépett európai normák a teherautó motorok légköri emissziójának folyamatos csökkentésére kényszerítik a gyártókat. 1990 és 2013 között a kibocsátás mértéke globálisan 80 százalékkal mérséklődik. A gázolaj-fogyasztás csökkenése a közúti áruszállítás iparának folyamatos törekvése, amelyből a Renault Trucks maximálisan kiveszi a részét.

Új seprű az Iveconál

2010. október 21., 17:09 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Alfredo Altavilla váltja Paolo Monferinót az Iveco vezérigazgatói posztján. Paolo Monferino a Fiat vállalatcsoporttól távozva Piedmont régió egészségügyi igazgatói szerepkörét veszi át.

„Szeretnék köszönetet mondani Paolo Monferinónak az elmúlt években a Fiat csoportnál nyújtott kimagasló teljesítményéért. Az általa betöltött különböző szerepekben mindig kiemelkedett elhivatottságával, szigorúságával és éleslátásával. Szomorú vagyok, hogy elhagyja a Fiat csoportot, de örülök is, hogy a közegészségügyi rendszer fog profitálni a tapasztalataiból, tervezési és menedzselési szakértelméből, nem beszélve nagyszerű emberi tulajdonságairól és arról, hogy a teljes közösség szolgálatába állítja ezen erényeit. Gratulálok Paolónak az új kinevezéséhez, és a legjobbakat kívánom neki a jövőben, mind a magánéletében, mind szakmai téren” – mondta Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója.

Az új vezető, a 47 éves Alfredo Altavilla 20 éve csatlakozott a Fiat Auto csoporthoz, ahol kezdetben a nemzetközi vállalkozásfejlesztések felelőse volt stratégiai tervezés és termékfejlesztés területeken. 1995-től a Fiat Auto pekingi irodáját vezette, majd az ázsiai tevékenység igazgatója lett. 2001-től az üzletfejlesztés felelőse volt, és átvette a General Motors-szövetséghez kapcsolódó tevékenységek koordinálását. 2005 júliusában kinevezték az 50 százalékban a Fiat Auto tulajdonában álló TOFAS vezérigazgatójává, majd kijelölték a Fiat Powertrain Technologies vezérigazgatójává és emellett tagja lett a vállalatcsoport végrehajtó tanácsának (GEC). 2009 júliusában a Chrysler Group LLC igazgatótanácsának tagjai közé választották, és kinevezték a Fiat csoport üzletfejlesztési csoportjának alelnökévé.

Közlekedők! Fogjunk össze!

2010. október 19., 10:04 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Segítsünk együtt a vörösiszap-károsultakon! Gyertek el október utolsó vasárnapján a Kincsem Parkba és mutassuk meg együtt, hogy a bajban is össze tudunk fogni!

Október 31-én a Kincsem Parkban ott lesz mindenki, aki számít az utakon.

Devecsert, Kolontárt elmosta a vörösiszap, emberek ezrei lettek hajléktalanok, kerültek a reménytelenség küszöbére.  Soha nem akarnak visszaköltözni... Te sem akarnál... Ők egyelőre kilátástalannak látják a holnapot. Egyvalamit tudnak csak biztosan, hogy ahol eddig éltek, az nem létezik többé.

Mi - a Novitá Forrásvíz gyártója, az AlfaAmore.hu és a Kincsem Park - úgy gondoltuk, hogy segítünk abban, hogy azok az emberek, akik pár perc alatt elvesztették otthonukat, ha a holnapba néznek, ne a kilátástalan jövőt lássák. Mutassuk meg, hogy össze tudunk fogni, és - lehetőségeinkhez mérten - segíteni tudunk.

Ezúton meghívunk minden közlekedőt, egyénileg, vagy akár klub, egyesület, közösség formában - legyen akár, autós, motoros, buszos, teherautós, kerékpáros, autóversenyzőket,motorversenyzőket -, hogy október 31-én vasárnap jöjjön el járművével együtt a Kincsem Parkba!

Reggel 9 órakor nyitjuk a kapukat, 12 órakor pedig kezdődnek a futamok a lóversenypályán. Előtte, közben, utána folyamatosan lehet majd adományozó karszalagokat vásárolni. Minden karszalag 1000 forintba kerül majd, amelynek az árával Te már támogatóvá váltál. A karszalag emlékül szolgál Neked, hogy amikor ránézel, tudd, hogy Te is segítettél, tettél valamit párezer ember jövőjéért. Mindenki annyi karszalagot vásárol, amennyit szeretne!

Ha megunnád a fémlovakat, 12 órától indulnak a lóversenyek amik kiválló kikapcsolódást nyújtanak minden családtag számára! Jelen lesznek az autó motorsport jeles képviselői is. Találkozhatsz mindenkivel aki a padlóba tiporja a gázpedált vagy aki „tökig húzza a gázt”! Tartogatunk még meglepetéseket,ezekről egy kicsit késöbb beszámolunk!

Azt a három embert, aki a legtöbb karszalagot vásárolta, elvisszük magunkkal, hogy együtt adjuk át az összegyűjtött pénzt az érintett önkormányzatoknak. Ők testközelből fogják megtapasztalani, hogy mit is jelent az a karszalag a kezén.

1000 forint... körülbelül 2,5 liter üzemanyag. Neked csak pár kilométer, viszont másnak most ez is segítség.

A rendezvény beharangozója folyamatosan frissül majd, folyamatosan közöljük ezen az oldalon, hogy kik jönnek el, kik támogatnak bennünket. Minden ötletet, segítséget, szeretettel várunk.

Ha segíteni szeretnél, vagy kérdésed van, keresd Jakab Ákost.

Tűzoltókongresszus a Renault-val

2010. október 10., 16:26 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A tűzoltók különböző küldetésének nemes mivolta és feladataiknak speciális körülményei folyamatosan arra késztetik a Renault Trucks-ot, hogy újabb és újabb, egyre megbízhatóbb, és a legújabb műszaki újításokkal felszerelt járműveket kínáljanak a lánglovagoknak. A legfrissebb újdonság ezen a területen az új Midlum Fourgon tűzoltóautó. A meghosszabbított és áttervezett fülkéjű jármű könnyebb beszállást, tágasabb és kényelmesebb fülkét kínál, mindezek mellett kisebb fogyasztást és alacsonyabb karbantartási költséget garantál az automatizált Optitronic váltónak köszönhetően.

Az új tűzoltóautót a Renault Trucks standján mutatták be a 2010. szeptember 23. és 25. között Angouleme-ben megrendezett 117. Tűzoltó Kongresszuson. A franciaországi tűzoltóautók között piacvezető Renault Trucks 468 járművet értékesített 2009-ben, piaci részesedése 68 százalék. Magyarországon is jelentős referenciákkal és kb. 150 db járművel van jelen a hazai tűzoltós gépjárműállományban.

A 2009-ben megjelent új Midlum fülkéjét 18 centiméterrel hosszabbították meg a karosszéria áttervezésével. Ez a változtatás tágasabb, jobban megközelíthető fülkét eredményezett, így sokat javított a tűzoltók munkakörülményein, többek között megkönnyíti a napi többszöri be- és kiszállást. A fejlesztéssel új váltó került be választékba: a 4x2-es új Midlum tűzoltóautók mostantól az automatizált Optitronic sebességváltóval rendelhetők. Az új váltóval akár 7 százalékkal csökkenthető a fogyasztás, emellett a karbantartási költségek is alacsonyabbak annak köszönhetően, hogy kiküszöböli a motor túlpörgéséből adódó sebességváltó-meghibásodásokat.

Az automatizált Optitronic váltó fokozott használati kényelmet is biztosít, így a vonuló tűzoltóknak csak a küldetésükre kell összpontosítaniuk. 
A Renault Trucks tűzoltóautó-kínálata maradéktalanul megfelel a tűzoltás követelményeinek és a tűzoltók igényeinek. A kifejezetten a tűzoltási és mentési feladatok ellátására szánt 4x2-es és 4x4-es járművek maximálisan teljesítik az európai szabványokat. A járművek alkalmasak arra, hogy helytálljanak a legkülönbözőbb bevetéseknél (emberek mentése, tűzoltás, közúti balesetek, vagyonvédelem stb.) a legváltozatosabb helyszíneken (lakott terület, ipartelep, nehezen járható terep stb.). A tűzoltóautókról összeállított sajtóanyag a beavatkozások fajtája szerint, kategorizálva mutatja be részletesen a tűzoltó járműveket az új Mastertől a Keraxig: Master  közúti katasztrófavédelmi jármű, Midlum vízszállító jármű, Kerax erdőtűzoltó tartályautó stb.

Valamennyi tűzoltóautó összegzi a Renault Trucks tapasztalatát a felépítményezés, a hasznos teherbírás és a hasmagasság tekintetében. Mindezeken felül a Renault Trucks-ot választó tűzoltóságok élvezhetik azt a kiemelt odafigyelést, amelyet egy professzionális gyártó biztosít a professzionális felhasználónak a márkahálózat 1200 assistance pontján a hét minden napján éjjel-nappal.

Az idei első nyertes

2010. szeptember 23., 11:06 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Lassan vége az évnek, kezdenek szállingózni az idei díjazottak.

A 24 országból érkezett haszonjármű-szakírókból álló zsűri a lehetséges 168-ból 128 ponttal az új Fiat Dobló Cargónak ítélte a 2011-es Nemzetközi Év Haszongépjárműve díjat. A rangos díjat az egyik legjelentősebb európai haszonjármű-kiállításnak számító 63. Hannoveri Nemzetközi Autószalonon adták át.

A díjazott haszongépjármű dizájnja sok szempontból lenyűgözte a zsűrit, de ezek közül is a felvonultatott karosszéria- és raktérváltozatok száma volt a legjelentősebb. A Dobló kínálata a hosszú tengelytávú, emelt tetejű modell mellett vontató padlólemezes és kisteherautó-változatokat is tartalmaz.
"A zsűrire a gazdag, többek között turbófeltöltéses földgázas, valamint elektromos hajtást is felvonultató motorpaletta is nagy hatást tett. Ezen felül a Dobló különféle változatainak vezetési élményét és magas szintű kényelmét is nagyra értékeltük" - hangsúlyozta a 2011-es díj átadásánál Pieter Wieman, az Év Haszongépjárműve díj zsűrijének elnöke.
"Az új Dobló Cargo rendkívül innovatív jármű. Kategóriájában a Dobló kínálja a legváltozatosabb felépítményeket, a legkisebb károsanyag-kibocsátást és a legfejlettebb technológiát. Ez a díj erőfeszítéseink elismerése. A díj igazolja a Dobló innovatív mivoltát, és a vásárlók igényeinek változására adott válaszaink helyességét" - köszönte meg a díjat Lorenzo Sistino, a Fiat Commercial elnök-vezérigazgatója.

Az új Dobló Cargo jellemzői

Az új Dobló Cargo a haszongépjármű kategória első olyan modellje, amelyet a kompakt külső méreteket meghazudtoló raktérkapacitás és terhelhetőség jellemez. Ugyanakkor rendkívül takarékos és környezetbarát működésű is. Ezen tulajdonságai miatt a Fiat Professional új modellje az első és egyetlen a kategóriájában, amely igazi változást hozott a személyautó-alapú haszongépjárművekhez képest. Ez a kocsi már a kezdetektől fogva valódi haszonjárműnek készült: sokféle felszereltségének, tíz eltérő karosszériaváltozatának, valamint a karosszériaváltozatok, oldal- és hátsó ajtók, illetve különféle motorok szabad variálhatóságának köszönhetően összesen több mint ötszázféle verzióban kapható Dobló bármilyen munkakörnyezetben megtalálja a helyét. Ezáltal ideális választás a naponta sok-sok órát a járműben töltő hivatásos sofőrök számára: sok megállással és elindulással járó városi utakra, és gyors, városok közti ingázásra is kiválóan alkalmas.

Az új padlólemezre épülő Dobló Cargo több rekordot is tart kategóriájában: rakterének hossza 2,17 méter, szélessége a kerékjáratok között 1,23 méter, rakterének térfogata akár 4,6 köbméter (pár hónap múlva a Maxi High Roof változat bevezetésével ez 5,4 köbméterre nő), terhelhetősége 750 és 1000 k

g között változik, fogyasztása 4,8 l/100 km, hatótávja pedig 1250 km alig 126 g/km-es CO2-kibocsátás mellett a 90 lóerős 1.3 MultiJet Euro5-ös motorral. Ezek a jellemzők segítenek alacsonyan tartani az üzemeltetési költségeket. Az új Dobló tágas, kocka alakú, szabályos, teljes mértékben kihasználható rakteret kínál a rakodást megkönnyítő oldalsó tolóajtókkal és nagyméretű hátsó ajtókkal.

Innovatív kialakítása és nagyvonalú méretei kategóriájának legjobbjává teszik a Dobló Cargót. Karakteres orr-rész, hangsúlyos kerékjáratokkal tagolt oldalnézet, és a raktér megközelíthetőségét és befogadóképességét kiemelő, erőteljes farrész jellemzik. A határozott, erőteljes vonalakat az elődmodellhez képest megnövelt külső és belső méretek is megerősítik, mely következetes folytatása az elmúlt években tapasztalható, egyre nagyobb és jobban terhelhető haszongépjárműveket eredményező trendnek.

Az új Dobló Cargo öt különféle motorral készül: 95 lóerős 1,4-es benzines, 1,4-es metánnal és benzinnel működő turbómotor, valamint háromféle turbódízel (második generációs 90 lóerős 1,3 MultiJet, 105 lóerős 1,6 MultiJet és 135 lóerős 2.0 MultiJet). Az összes motorhoz start-stop elektronika kapcsolódik, mindegyik teljesíti az Euro 5-ös előírásokat, a dízeleket pedig részecskeszűrővel szerelték fel. Kiváló vezetési élmény, nagy teljesítmény, alacsony motorzaj, olcsó üzemeltethetőség (fogyasztás és karbantartás), megbízhatóság és környezetbarát működés jellemzi őket.
Az egyik legvonzóbb ajánlat a kétféle üzemanyaggal is tankolható, turbós, 120 lóerős, 1,4-es T-Jet Natural Power motor, kategóriájának egyetlen metán-benzin hajtású turbómotorja, amely 750 kilométeres hatótávot (450 kilométer gázzal és 300 benzinnel) kínál, miközben fogyasztása alig 4,9 kg/100 km metán, illetve 7,4 l/100 km benzin 980 kilogrammnyi rakománnyal. Az év végén a motorkínálat az MTA váltóval felszerelt 90 lóerős 1,6-os MultiJet motorral bővül.
Biztonsági szempontból a 2011-es Év Haszongépjárművének nincs ellenfele. A különféle útviszonyoktól és terheltségi szintektől függetlenül fennálló optimális vezethetőség, kényelem és aktív biztonság érdekében az autót innovatív műszaki megoldások jellemzik. Ilyen a hátsó futómű is, amelynek egyes elemeit a különféle felhasználásoknak megfelelően állítják be. Az új Dobló Cargo állandó és kiszámítható úttartása részben a modern, elektronikus menetstabilizáló berendezéseknek, többek között az elektronikus fékerőelosztóval ellátott blokkolásgátlónak, valamint a hegymeneti elindulást szériafelszerelésként segítő, Hill Holder-funkcióval ellátott ESP-nek köszönhető.
Az új Dobló Cargo építésénél a legmagasabb szintű passzív biztonság elérése is kiemelkedő jelentőséggel bírt, amit a gyűrődőzónák, az első, valamint az innovatív oldallégzsákok garantálnak. Utóbbiak a fejet és a mellkast védik. Az utasteret számtalan apróság alakítja valódi utazó irodává, ilyen a tető alatti polc, a műszerfalon található irattartó és a számtalan apró tárolórekesz. Az autó olyan technikai megoldásokat és felszereléseket is tartalmaz, amelyek segítenek az optimális kényelem kialakításában, és segítenek a vezetésre koncentrálni: kapható automata légkondicionáló, tempomat, parkolóradar, beépített Blue&Me kihangosító, "Blue&Me TomTom" navigáció, és az innovatív eco:Drive Fleet Professional rendszer.
A Hannoveri Autószalonon tartják a Dobló Light Truck, a kategória első OEM kisteherautójának világpremierjét: az új padlólemezes változat hűtött raktere minőséget és megbízhatóságot nyújt vásárlóinak. Az új kisteherautó kompakt külső méreteinek köszönhetően még zsúfolt városi körülmények között is könnyen használható, ugyanakkor tekintélyes raktérrel rendelkezik: 2,30 m hosszú, 1,86 m széles, összesen 4 köbméter térfogatú. Terhelhetősége maximálisan 1000 kg, amit az új, csatolt lengőkaros felfüggesztés tett lehetővé: a maximális hátsó tengelyterhelés 1450 kg is lehet.

 

Válintnak összejött a Ferrarival

2010. szeptember 19., 19:20 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A hétvégén Ferrari Challenge-frodulót is tartottak. Újabb megyar sikerről számolhatunk be, hisz Válint Tibor nyert, és vezeti a bajnokságot. Reméljük, a szezon végéig ez már nem is változik. Íme a hivatalos közlemény:

Hétvégén a dél-franciaországi Le Castellet mellett található Paul Ricard versenypályán rendezték meg a Ferrari Challenge utolsó előtt versenyhétvégéjét. A Warm Up Racing eseményeit rendszeresen követő olvasóinknak ismerős lehet a más néven csak High Tech Test Track néven ismert versenypálya, amely nevéhez hűen egy igazi 21. századi komplexum az autóversenyzésnek szentelve.
A program ezúttal szombaton kezdődött délelőtt szabadedzésekkel, délután pedig időmérő edzésekkel. Az időjárás előrejelzés szakadó esőt prognosztizált szombatra, ehhez képest csak szemerkélt az eső, így végül az egész napot slick gumikkal teljesítették a versenyzők. A délelőtti szabadedzéseken az orosz Skryabin remekelt, 2.17.100-es körideje megdönthetetlennek bizonyult. Válint 3 tizeddel maradt le mögötte, így két dolog biztossá vált: Skryabin nem először jár a francia pályán, és Válint versenyautójának beállításai megfelelőek a délutáni kvalifikációra.

Délután fordult a kocka ugyanis az első időmérőn Válintnak sikerült javítani és 2.16:900-el megszerezte a pole pozíciót a vasárnap délelőtti első versenyre. Skryabin rontott, így csak a második helyről várhatja a rajtot vasárnap.
Az orosz pilóta nem hagyta magát, a második időmérőn jelentőset javított, 2.16:470-es köridővel biztpsította rajtpozícióját. Válint óramű pontossággal ugyanazt az időt érte el mint az első időmérőn, ami ezennel a második rajtkockára volt elég. A harmadik helyet mindkét esetben a bajnokság harmadik esélyese, a német Wido Roessler szerezte meg.

Vasárnap 9 órakor rajtolt el az összevont Pirelli és Shell kupák mezőnye. Válint Tibor az első helyről, míg nagy vetélytársa Skryabin a második rajtkockából várta a rajtot. Válint jó ütemben gyorsított el a zöld lámpa jelzésére, és a leggyorsabb köröket futva folyamatosan növelte előnyét a verseny alatt. Balszerencséjére a nagy tempó miatt utolérte a Pirelli kupás Robert Pergl-t aki annak ellenére, hogy Tibor gyorsabb volt nála, védte az íveket és nem engedte el a magyar versenyzőt. A lassabb tempónak köszönhetően a versenytársak feltorlódtak Válint mögött. Végül A 20. körben az előzési manőver közben Tibor elfékezte magát, ezért le kellett vágnia a sikánt így hiába sikerült előrébb kerülnie a versenyszabályzat értelmében ilyenkor vissza kell engednie maga elé a megelőzött pilótát. Tibor lelassított viszont mire megjött az utasítás rádión, hogy mégsem kell elengednie, már késő volt és Pergl-el együtt Skryabin is elhúzott mellette. Az utolsó néhány körben pedig hiába közdöttek egymással, nem sikerült visszaszereznie az első helyet így másodikként intette le a kockás zászló. A győztes Skryabin, a harmadik helyen a német Roessler.

A délutáni második futamon Válint magabiztos versenyzéssel folyamatosan Skryabin mögött autózott, és hasonlóan a délelőtti futamhoz, a Pirelli kupás Robert Pergl-lel gyűlt meg a baja az élen haladó Skryabinnak, aki a nagy előzési igyekezetben hibázott, és kipördült a pályáról. Válint átvette az első helyet és onnantól kezdve hiba nélkül vezetett a verseny leintéséig. Skryabin műszaki hiba miatt 1 kör hátránnyal fejezte be a versenyt, pont nélkül, a második helyzett Roessler, a harmadik az olasz Vezzoni lett.

Ezzel a nagyszerű eredménnyel Válint megerősítette vezető pozícióját a bajnokságban, amelyet jelenleg 12 ponttal vezet Roessler előtt. Skryabin 17 ponttal lemaradva harmadik helyen áll.

A szezonzáró futam Valenciában lesz november végén, a bajnokság kimenetele még mindig nyitott, bár Válint Tibor előnye jelentős, így reméljük bajnokavatás lesz a spanyol pályán.

Bővebben a Ferrari Challengeről és Válint Tiborról a www.warmupracing.hu oldalon olvashatnak
 

Wéber Gábor Európa-bajnok, Michelisz pont nélkül

2010. szeptember 19., 17:37 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Valenciában versenyhétvége volt, így érkeznek a hírek. Rögtön kettő, és az egyik jobb, mint a másik. Wéber Gábor, akit az F1-es tévéközvetítésekből mindenki ismer, most bebizonyította: nem csak beszél az autóversenyzésről, hanem jól is csinálja azt. Gábor megnyerte a Seat Leon Eurocupot, azaz európabajnok lett. Ezzel immár második éve magyar versenyző nyeri a címet, tavaly ugyanis Michelisz Norbert volt a bajnok a Leon kupában.

Norbi hétvégéje már kevésbé sikerült a spanyol pályán: pont nélkül zárt, erről szól a második sajtóközlemény. Ez ugyan nem jó hír, de a kezdők között még így is ő vezeti a számukra kiírt külön értékelést.

 

 

A Forma-1-es szakkommentátorként ismert Wéber Gábor nyerte a SEAT Leon Eurocup bajnoki címét, így 2009 után ismét magyar versenyző végzett a sorozat élén.

A hatodik helyről induló Wéber Gábor jól kapta el az állórajtot, az első kanyarban már harmadikként fordulhatott el. Az élen Rosel Costa, Wéber előtt pedig a szintén Zengő Motorsportos Da Costa autózott.

wg-3

Wéber fő riválisa, a francia Rossi aggresszíven próbálta átverekedni magát a mezőnyön, azonban egy ütközést követően megsérült az autója, és feladni kényszerült a futamot. Ez egyben azt is jelentette, hogy Michelisz Norbert után ismét Zengő Motorsportos versenyző nyerte el a bajnoki címet.

A 13 körös verseny ötödik körére a szintén Zengő Motorsport színeiben versenyző Kontra György a 15., míg Birizdó Imre a 18 helyen autózott. A kilencedik körre Wéber Gábor nagy csatát vívott a portugál Oriolával, melyet követően lesodródott az ideális ívről, így a pálya poros részén megcsúszott, majd elásta magát a sóderágyban.

Oriola Da Costát is maga mögé utasította, majd két körrel a vége előtt a nyolcadik helyről rajtolva átvette a vezetést. Az utolsó körben Felix Da Costa Duarte visszacsúszott a negyedik helyre, míg Kontra a 14., Birizdó a 16. lett, az olasz Andrea Larini pedig nem tudta befejezni a futamot. A versenyt sorrendben Oriola, Rosel Costa és Carvalho nyerte.

wg1

Wéber Gábor az egész évadban magabiztosan versenyzett: a hat versenyhétvégén négyszer szerezte meg a pole pozíciót, s a 12 versenyből hármat megnyert, háromszor pedig a harmadik helyen fejezte be a futamot. A magyar versenyzőt azonban a balszerencse sem kerülte el: négyszer kellett feladnia a küzdelmet, azonban 48 pontjával – hat pontos előnnyel - így is sikerült megszereznie a bajnoki címet.

Ezúttal nem sikerült a pontszerzés Michelisz Norbertnek a Túraautó Világbajnokság (WTCC) valenciai futamain, a Zengő-Dension Team versenyzője azonban így is meg tudta szilárdítani vezető pozícióját az újoncok számára rendezett Rookie Challengen.

Michelisz Norbert a szombati, balszerencsés időmérőn a 13. helyet szerezte meg, azonban Tom Coronel motorcsere miatt 10 rajthelyes büntetést kapott, így a magyar versenyző a 12. helyről vághatott neki a WTCC első valenciai versenyének.

Michelisz Norbert (2)

A 13 körös első futam repülő rajtját követően Tarquini, Huff és Muller autózott az élen, míg a Zengő-Dension Team fiatal tehetsége egy test-test elleni küzdelmet követően visszacsúszott a 16. helyre. A magyar versenyző a második körre két pozíciót is javítani tudott.

Michelisz Norbi a harmadik körre már a 12. helyre jött fel, és folyamatosan zárkózott fel az előtte autózókra. A verseny félidejéhez érve az élen Tarquini, Muller és Huff autózott. A nyolcadik körben Farfus megelőzte a nyolcadik helyen versenyző Barthot, azonban a svájci újonc nem hagyta magát.

A kilencedik körre Barth és Farfus nagy csatát vívott, melyből a brazil pilóta rosszul, Michelisz Norbi azonban jól jött ki, hiszen feljött a 11. helyre. Két körrel a vége előtt azonban Poulsen támadni kezdte a magyar versenyzőt, így leszakadtak az előttük autózókról.

A vasárnapi első versenyt végül az olasz világbajnok Tarquini (+25 pont) nyerte, őt Muller (+18 pont) és Huff (+ 15 pont) követte. A legjobb újonc ezúttal Barth lett a hetedik helyen (+ 6 pont), míg a Zengő-Dension Team versenyzője meg tudta védeni pozícióját Poulsennel szemben, így 11. lett.

A második, szintén 14 körös verseny állórajtját követően Barth átvette a vezetést Menu elől, azonban az első kör közepére már Monteiro állt az élre, őt Barth és Muller követte. Michelisz Norbi a 13. helyre csúszott vissza, majd fokozatosan felzárkózott az előtte autózókra.

A harmadik körben a Zengő-Dension Team versenyzője Carolt megelőzve már a 12. helyen autózott, az élen pedig nem történt változás. A hetedik körben a második helyen versenyző Barth látványosan lassulni kezdett, így visszacsúszott az utolsó, 20. helyre, míg az élen Monteiro, Muller és Tarquini autózott.

Az utolsó körben Priaulx és Tarquini nagy csatát vívott a harmadik helyért, azonban az olasz versenyzőnek sikerült megvédenie pozícióját. Michelisz Norbit az utolsó körben megelőzte a svájci Menu, így a magyar versenyző végül a 12. helyen ért célba. A versenyt Monteiro (+25 pont) nyerte, őt sorrendben Muller (+18 pont) és Tarquini (+15 pont) követte.

A Zengő-Dension Team fiatal tehetségének ezúttal nem sikerült a pontszerzés, így az összetett ponttáblán visszacsúszott a 13. helyre, míg az újoncok számára rendezett Rookie Challenge-en megszilárdította vezető pozícióját. A világbajnokság október 30-31-én Japánban folytatódik.

Hétvégén ismét magyar Európa-bajnokot avathatunk

2010. szeptember 16., 16:03 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Idén újra magyar bajnoka lehet a SEAT Leon Eurocupnak: hétvégén utolsó állomásához ér a Túraautó Világbajnokság (WTCC) betétfutama, ahol Wéber Gábor egyetlen célja a bajnoki cím megszerzése. A tavalyi bajnok, Michelisz Norbert szintén nagy reményekkel utazik a valenciai versenypályára.

A Forma-1-es szakkommentátorként ismert Wéber Gábor 2008 után idén második alkalommal vesz részt a SEAT Leon Eurocup sorozatban. A Túraautó Világbajnokság betétfutama idei évadjának finisébe ér a spanyolországi Valenciában, és izgalmas versenyekre számíthatunk, hiszen itt dől el a bajnoki cím sorsa.
Wéber a hat versenyhétvége során háromszor szerezte meg a pole pozíciót, és mindegyiket futamgyőzelemre tudta váltani. Jelenleg az első helyen áll a tabellán, holtversenyben fő riválisával, a francia Michael Rossival.

Szeptember 18-19-én az első magyar túraautó-vb-s versenyző, a SEAT Leon Eurocup tavalyi bajnoka is megméretteti magát: Michelisz Norbi a két héttel ezelőtti németországi versenyek után is a dobogót célozza meg – ezúttal kétszer 13 kör áll majd rendelkezésére, hogy bizonyíthassa rátermettségét.
A 26 éves magyar tehetség nem véletlenül optimista: a négy kilométer hosszú versenypálya felépítése a SEAT-ok számára is kedvező, ráadásul a Zengő-Dension Team pilótája már négyszer is versenyzett a valenciai pályán.
„Ha a legutóbbi futamokon mutatott formámat ezúttal is hozni tudom, úgy az időmérőn akár a harmadik hellyel is szemezhetek, míg a versenyeken úgy gondolom kis szerencsével mindkét futamon a dobogóért küzdhetek” – mondta el a 2009-es FIA Év Tehetsége a zengodensionteam.com-nak.
Michelisz Norbi 46 pontjával jelenleg a tizedik helyet foglalja el az összesített ponttáblán, míg az újoncok számára rendezett Rookie Challenge-en az első helyen áll.
A világbajnokság állása:
http://www.fiawtcc.com/html/uploadedFiles/Class/standings.championship.pdf
A vasárnapi versenyeket az EuroSport 12:45-től élőben közvetíti, valamint figyelemmel kísérhetik a hétvégi eseményeket a www.twitter.com/zengodension oldalon vagy a zengodensionteam.com honlapon is.

Trópusi hőség a sarkkörön

2010. szeptember 8., 14:05 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Scania egy új szélcsatorna megépítését határozta el kutatási-fejlesztési központjában a svédországi Södertäljéban. A szélcsatornában többek között a járművek kényelmét, útbiztonságát és különböző időjárási körülmények között a környezetre gyakorolt hatását vizsgálják majd. A létesítmény, amely a maga nemében egyedülálló lesz Európában, 2013-ra készül el.

A különböző időjárási viszonyok között végrehajtott teherautó és autóbusztesztek időigényesek és nagy erőforrásokat igényelnek. Egy olyan szélcsatorna, ami akár a sarkköri hideg időjárástól a nyirkos trópusi hőségig képes szimulálni bármilyen, a valóságossal megegyező időjárási viszonyt, ráadásul még a széltesztek elvégzésére is alkalmas, sokkal hatékonyabbá és rugalmasabbá teszi a Scania termékfejlesztési munkáját.

„A fejlesztési folyamat különböző szakaszaiban jelentős előnnyel jár, ha mind a járműveket, mind a különböző alkatrészeket az évszaktól függetlenül tudjuk tesztelni, azok külön utaztatása nélkül. Egy ilyen szélcsatornába történő beruházás pozitív hatással lesz versenyképességünkre, hiszen ennek köszönhetően lerövidülnek a termékfejlesztési idők, illetve magasabb minőséget érhetünk el.” – mondta Sven-Ake Edström a Scania tehergépkocsik, fülkék és buszalvázak fejlesztéséért felelős alelnöke.

A szélcsatorna egy 3.500 négyzetméteres, többemeletes épületben kerül majd elhelyezésre, amely a Scania technikai központjában, Södertälje-ban épül meg.

Hongyan terjed a kínai Iveco

2010. szeptember 5., 12:22 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az Iveco 2010-2014-es stratégiájának megfelelően, heteken belül megkezdődik a kínai Saic-Iveco Hongyan közös vállalat által gyártott, nehézkategóriás Genlyon modellek forgalmazása Vietnámban. A 20 darab, különböző kivitelű modellből (vontatókból, billencsekből és betonmixerekből) álló Genlyon haszongépjármű flottát ünnepség keretében adták át az Iveco vietnámi forgalmazójának, az Openasia Heavy Equipment-nek. Az átadó ünnepséget a Kínában található chongqingi SIH gyárban rendezték meg.

Genlyon 03

A Saic-Iveco Hongyan első alkalommal exportálta termékeit az Iveco globális disztribútori hálózatának. A piacra lépés szorosan illeszkedik a vállalat stratégiai tervébe, ugyanis az Iveco céljai között szerepel, hogy a kínai gyártmányait és a kínai platformokra épülő járműveit a nemzetközi piacokon is forgalmazza.

mixer

A flottában található valamennyi Genylon modellt Cursor 9 soros hathengeres, közös nyomócsöves motorok hajtják, amelyek teljesítménye 340 és 380 lóerő közé esik. A motort helyben gyártja az Iveco Saic-Fiat Powertrain Hongyan közös vállalat.

Genlyon 01

A 2009 márciusában, a pekingi Olimpiai Stadionban bemutatott Genlyon modell a Saic-Iveco közös vállalkozás első terméke, amely Kínában elnyerte a *2009-es év haszongépjárműve* címet. A jármű az Iveco európai minőségügyi és technológiai kiválóságából is profitált, így a Genlyon stratégiai belépést jelent a nehézkategóriás haszongépjárművek kínai piacára. A modell az Iveco Stralis platformra építve változatos termékcsaládot alkot. A megbízható csúcskategóriás haszongépjármű kiváló teljesítményt és kategóriájában elsőrangú üzemanyag-hatékonyságot biztosít az Iveco ügyfeleinek.

A kínai Chongqing városából indulva a járművek szeptember második felében érnek Hanoiba és Ho Si Minh-városba. Az Iveco forgalmazójának modern vietnami létesítményei gondoskodnak a vevőszolgálatról és az alkatrészellátásról.

Alkoholista buszok

2010. augusztus 22., 14:06 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Két jelentős megrendelést is kapott a közelmúltban a Scania nem éppen mindennapos buszokból álló flották leszállítására. Az Agadirnak készülő 120 busz kifejezetten városi közlekedésre szabott felépítésével tűnik majd ki a Marokkóban megszokott járművek közül, míg a világ legnagyobb etanolbusz-flottájával büszkélkedő stockholmi régió újabb 85 etanolüzemű autóbuszt állít forgalomba.

Marokkó kormánya a városok közösségi közlekedésének jelentős korszerűsítését irányozta elő, amelynek eredményeként több nemzetközi közösségi közlekedési vállalat kezdte meg működését az országban. Ezek közé tartozik a spanyol ALSA is, amely jelenleg már egy közel kétszáz darabos, tisztán Scaniákból álló buszflottát üzemeltet Marrakesh városában. Most pedig 120 új Scania buszt rendelt a vállalat, amelyeket a dél-marokkói Agadirban állítanak majd forgalomba még az idei év folyamán. A buszok felépítményéről a spanyol Hispano (Hispano Maghreb) és a marokkói STMCJ gondoskodik.

„Felépítménygyártó partnereinkkel olyan városi buszkoncepciót alkottunk meg, amely az üzemidő, a gazdaságos működés és az utaskényelem terén egyaránt megfelel az üzemeltetők magasszintű elvárásainak. Az európai buszgyártók, köztük a Scania termékei különösen kedveltek Marokkóban, ugyanis ezek kifejezetten városi közlekedésre kifejlesztett alvázai kezesebben viselkednek és gyorsabb utasáramlást biztosítanak, mint a városközi buszokból kialakított járművek, amely eljárás igen elterjedt a marokkói városokban.” – mondja Monssif Abied, a Scania Maroc S.A. ügyvezető igazgatója.

Az etanol sikere

Augusztusban 85 új, etanolüzemű Scania autóbuszt vesz át a stockholmi régió közösségi közlekedési vállalata, a Storstockholms Lokaltrafik (SL) szárnyai alatt üzemelő Nobina cég. A Scania harmadik generációs, öthengeres, 270 lóerős etanolmotorjával hajtott városi, elővárosi és helyi járatú buszok az SL Stockholm környéki buszgarázsaihoz kerülnek. A beszerzéssel az SL tulajdonosa, Stockholm megyei jogú önkormányzata egy újabb lépéssel közelebb kerül célkitűzése megvalósításához, miszerint 2009 és 2012 között 30-ról 50 százalékra növeli a megújuló üzemanyagok használatának arányát a teljes utasszállításban. Az SL egyébként tavaly 85 csuklós etanolbuszt helyezett forgalomba, 2010 elejétől pedig kizárólag megújuló üzemanyaggal működő buszokat vásárol.

Jelenleg a megújuló üzemanyaggal futó járművek 90 százaléka etanolt használ, ugyanis a beszerezhetőség, az infrastrukturális feltételek és a jól bevált technológia révén ez a leginkább költséghatékony megoldás. Miközben a légkör szén-dioxid-egyensúlyát 90 százalékkal kevésbé terheli, mint a hasonló dízelüzemű járművek. A Scania több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik az etanolbuszok terén, és azóta mintegy 700 ilyen járművet értékesített. Ezek közül több mint 600 busz svéd városokban, míg a többi javarészt Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Belgiumban és Norvégiában üzemel.