Lízingből visszavett autók, egy helyen

2009. november 26., 17:18 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Állandó kérdés az olvasóktól, hogy hol lehet hozzájutni a finanszírozásból visszavett autókhoz. Hát, például itt:

Elsőként a hazai lízingcégek közül Erste Autó néven használtautó telepet nyit az Erste Leasing a Gablini cégcsoport közreműködésével. A piacon teljesen úttörő megoldással a társaság a pénzügyi nehézségekkel küzdő ügyfelek tartozásainak csökkentése érdekében olyan használtautó telephelyet hoz létre, ahol centralizáltan, szakértők segítségével, és a lízingcég felügyelete mellett, közvetlenül valósulhat meg az autók értékesítése.

Megyeri István, az Erste Leasing elnök-vezérigazgatója a piacon egyedülálló megoldásról elmondta: a megváltozott piaci körülmények minden lízingcégtől stratégiai szemléletváltást követelnek. Az Erste Leasing a pénzügyi nehézségekkel küzdő ügyfelek számára az idei évben fokozott és folyamatos támogatást nyújt személyre szabott konstrukcióival, amelyek a korrekt partneri viszony fenntartását szolgálják.

Ennek ellenére megtörténhet, hogy egy ügyfél a kötelezettségét nem tudja teljesíteni, és kénytelen megválni autójától, hogy tartozását az Erste Leasing felé a gépjármű értékesítéséből fedezni tudja. A financiális problémákkal küzdő ügyfelek tartozásának csökkentése érdekében ezért olyan telephelyet hoztak létre, ahol egy helyen, centralizáltan lehet megvalósítani a gépjárművek értékesítését végfelhasználók részére, a társaság közvetlen felügyelete mellett. Megyeri István hozzátette: a közvetlenül a végfelhasználóknak történő értékesítéssel a lehető legmagasabb vételárat érhetik el, törekedve arra, hogy a bajba jutott ügyfeleknek szorult helyzetükben segítségre legyenek.

A Gablini cégcsoport a helyszínt (M3-as kivezető Erste Leasing - Gablini használtautó telep 1152 Budapest, Városkapu u. 6) és az értékesítőket biztosítja az Erste Autó telephez. A cégcsoport vezetője, Gablini Gábor kiemelte: az Erste Leasing megkeresésére azonnal igent mondtak, hiszen amellett, hogy ez a kezdeményezés komoly segítség lehet a bajba jutott autótulajdonosoknak, rendkívül előnyös a gépkocsivásárlóknak is. Az autópark ugyanis folyamatosan frissül, és egy időben több száz bevizsgált, garantált minőségű autót, kishaszon-gépjárművet kínálnak vételre.

Mivel az Erste Leasing az új telephelyen közvetlenül értékesíti saját gépjárműparkját, kedvezőbb feltételekkel kínálja mind az autókat, mind a finanszírozási és biztosítási konstrukciókat, továbbá minden egyéb szolgáltatást, mely a gépjárművásárláshoz kapcsolódik, például autóbeszámítás, jogvédelem és garanciabiztosítás-kötés.

Megyeri István kifejtette: az Erste Leasing Cégcsoport 2004 óta meghatározó szereplője a hazai finanszírozási piacnak. Olyan partnert kerestünk használt autóink értékesítéséhez, amely cégcsoport rendkívül tapasztalt, valamint az autópiacot ért válság ellenére is erős és meghatározó helyet foglal el a magyarországi piacon, immár 20 éve. Ezt a pozíciót csak úgy lehet fenntartani, ha a lízingcég folyamatosan alkalmazkodik a változó körülményekhez és proaktívan cselekszik. Az Erste Leasing kiemelten fontos célja az új ügyfelek szerzésén túl, hogy jelenlegi ügyfeleit magas színvonalon szolgálja ki, a fizetési nehézségekkel küzdők problémáit pedig a lehető leghatékonyabban kezelje. Az új telep is ezt a célt szolgálja azzal, hogy az autók eladási árának maximalizálásával hozzájárul az adósság csökkentéséhez, rendezéséhez. A partnerséget az Erste Leasing folyamatosan erősíti ügyfeleiben, ezt volt hivatott szolgálni az Országos Mentőszolgálat részére júliusban adományozott mentőmotor, az Erste Leasing Motoros Akadémia, és az egyéb baleset-megelőzési akciók is. Ezeket a hagyományokat az Erste Leasing a jövőben is folytatni kívánja.

Jók a magyar ferrarisok

2009. november 26., 17:01 Módosítva: 2015.07.31 09:51

 

Hihetetlen eredménnyel zárult a Ferrari Challenge 2009-es szezonja! Válint Tibor, aki második szezonját versenyzi idén, a bajnokság zárófutamán megerősítette második helyét, így ezüstérmesként végzett a Ferrari Challenge Shell Kupában. A Warm Up Racing szintén ünnepel, hiszen harmadik helyen zárta a csapatbajnokságot, olyan nagy múltú bajnokcsapatokat megelőzve, mint a svájci Kessel Racing, vagy az olasz Rossocorsa.

A versenyévad rövid áttekintése

Monzában március utolsó hétvégéjén kezdetét vette a 2009-es Ferrari Challenge versenyévad. A Warm Up Racing Válint Tiborral, és a többszörös magyar ralibajnok Spitzmüller Csabával állt rajthoz a szezonnyitó versenyen. Már az első futamtól kezdve büszkén figyelhettük magyar csapatunk nemzetközi versenyben való szereplését, hiszen az esős verseny ellenére  Spitzmuller Csaba megszerezte saját maga és Warm Up Racing idei első győzelmét. Valint Tibort a harmadik helyen autózva intette le a kockás zászló, így a magyar duó dominált a monzai pódiumon.

A Portugália délnyugati részén található Algarve versenypályát 2008 ősszel adták át a fejlesztők, amely egyike a legmodernebb technikával felszerelt pályáknak. A Ferrari Challenge soron következő futamára itt került sor a húsvét előtti hétvégén. Nagy volt a nyomás a Warm Up Racing pilótáin, mivel Spitzmüller Csaba és Válint Tibor a monzai versenyt parádés eredménnyel zárták. A pálya teljesen új volt a teljes mezőnynek, így a mindenki egyenlő esélyekkel vághatott neki a csatározásnak. Spici technikai problémákkal küzdött, Valint Tibor második helyen végzett, így az összesített tabellán a második helyre lépett előre.

A májusi imolai futamot Spici rally elfoglaltsága miatt kénytelen volt kihagyni, ennek ellenére ismét magyar sikernek örülhettünk Valint Tibornak köszönhetően, egy első és egy második hellyel a magyar Warm Up Racing ismét dobogón állhatott. A versenyen elért eredménnyel Tibor átvette a vezetést az egyéni bajnokságban, a Warm Up Racing pedig megerősítette vezető helyét a csapatértékelésnél.

Következett júliusban a dél-franciaországi Le Castellet, Paul Ricard pálya, ahol dupla dobogós helyet küzdött ki magának a Warm Up Racing, Válint Tibor harmadik és második helyen végzett. Vezető pozícióját ugyan elvesztette, de a bajnokságban a stabil második helyen állt.

Szeptember első hétvégéjén a cseh motorsport fellegvárában, a MotoGp és Superbike után idén először Ferrari Racing Days is megrendezésre került a Brno-i versenypályán. A Warm Up Racing pilótái, Válint Tibor és Spitzmüller Csaba remekeltek a hétvégén, szombaton egy 2. és egy 3. hellyel zártak, vasárnap pedig Spici rajt-cél győzelmet aratott hibátlan és magabiztos versenyzéssel így ismét elhangzott a magyar himnusz.

Spanyolország talán leghíresebb versenypályáján, Valenciában rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a Ferrari Challenge Európa Bajnokság 6. versenyhétvégéjét. A technikás pálya, amelyet kifejezetten a MotoGP elvárásai alapján építettek, ismeretlen terep volt a magyar Warm Up Racing Versenyzőinek Válint Tibornak és Spitzmüller Csabának. A versenyek végül felemás eredményt hoztak, ugyanis Spici dupla bronzéremmel feljött a bajnokságban a 4. helyre, viszont Válint 9. és 4. helyével csak megerősítette második helyét, de nem sikerült átvennie a vezetést, a francia Bachelier és Mallegol páros előtt. A Warm Up Racing viszont stabilan tartotta második helyét a csapatbajnokságban.

A Finali Mondiali, a Ferrari évadzáró versenyhétvégéje, a Ferrari Challenge zárófutamai mellett, az egész Scuderia Ferrari, azaz a versenyrészleg évadzáró eseménye is egyben. A nagyszabású rendezvény helyszínéül idén a valenciai Ricardo Tormo pályára került a választás Az évadzáró versenyen Válint Tibor második versenyszezonjában ezüstérmesként zárta a bajnokságot, amely kiemelkedo eredmény. Spitzmüller Csaba sajnos a balszerencsés hétvégének köszönhetően nem tudott előrébb lépni, így 5. helyen fejezte be a bajnokságot, ami a rali miatt kihagyott két verseny tükrében nagyon szép eredmény.

A Ferrari Challenge Európai Shell Kupájának végeredménye:
1. Jean Marc Bachelier     francia     Motor/Piacenza         237 pont
    Yannick Mallegol     francia     Motor/Piacenza         237 pont
2. Válint Tibor         magyar     Warm Up Racing         208 pont
3. Magnus Frodig         svéd         Formula Automobile     139 pont
4. Stephane Clareton     francia     Stradale Automobile     135 pont
5. Spitzmüller Csaba     magyar     Warm Up Racing         117 pont
6. Frank Gelf             német     Eberlein Kassel         115 pont
7. Holger Harmsen         német     Luig Sportivo         99 pont
8. Fons Scheltema         holland     Kessel Racing         97 pont
9. Dennis Andersen         dán         Formula Automobile     79 pont   
10. Dirk Adamski         német     Autohaus Saggio         63 pont



A Ferrari Challenge Európai csapatbajnokságának végeredménye:
1. Stradale Automobile         francia     408 pont
2. Motor/Piacenza         olasz         398 pont
3. Warm Up Racing             magyar     325 pont


Az idénynek tehát vége, jövőre azonban folytatódik a Ferrari Challenge. A hivatalos versenynaptár még nem készült el, de az már biztos, hogy a 2010-es versenyévad egy versenyhétvégéje újra Ferrari Racing Days lesz a Hungaroringen a Warm Up Racing szervezésével. 2008-ban hatalmas sikerrel zárult az esemény, több ezer látogatót vonzottak az autócsodák. Reméljük, 2010-ben ismét sokakat elvarázsol a hétvége.

 

Stunt show Magyarország legsimább aszfaltján

2009. november 19., 05:51 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Continental megnyitotta új tesztpályáját, hivatalosan Veszprémben, de ha nagyon pontosan akarjuk belőni a helyszínt, Gyulafirátót mellett. A csikótojásáról és Sub Bass Monsteréről elhíresült településtől egy-két kilométerre lévő létesítmény hatalmas, és úgy tűnt, hogy hamarosan a mostaninál dúsabb növényzetű lesz. A fűmag már a földön volt, és láttam már a facsemetéket is. Akinek ez újdonság, előzetesben annyit, hogy a Continental nem csak gumiabroncsokat gyárt, hanem menetdinamikai rendszereket is - ez az üzletág egyébként a fékes Teves cég felvásárlásával indult a Continentalnál, sokáig Conti-Teves néven futottak, ma viszont már csak Chassis & Safety divízió. A cégről szóló ismertetőt, ami többnyire minden hozzánk érkező infó végén standard lábjegyzet, kivételesen bent hagytam a szöveg végén, azok kedvéért, akiknek mindez újdonság. (Apropó, chassis! A Top Gear szinkronizált verzióinak fordítójának üzenem, ez a szó nem csak alvázat jelent, hanem futóművet is.)

Jó sokan eljöttek, a sárga-fekete kabátok a Continental emberein vannak

A fő attrakció az átadás volt, vagyis a rendezvény elég protokolláris jellegű lett, beszédekkel és szalagátvágással fűszerezve. A feltűnően sok vendég buszokkal érkezett. Ennyi emberre nem számítottam, de úgy tűnik, az ilyen megnyitókon a közönség létszámával a beruházás nagyságrendjét próbálják szemléltetni. Tehát ez a tesztpálya rettenetesen drága lehetett. Van itt locsolt kerámiafelület, apró macskakő mérnöki pontossággal kialakított mű-süllyedésekkel, és sok egyéb. Az utak felületét hihetetlenül sima aszfalt borítja. Magyarországon még hasonlót nem láttam, pedig túl vagyunk egy komolyabb autópálya-építési és útfelújítási hullámon. Még az építéséről készült felgyorsított felvételt is megkaptuk a sajtósoktól, zseniális, érdemes megnézni.

A nagy szalagátvágás után a tömeget a hatalmas vendéglátó sátor melletti ideiglenes padlózatra terelték. A maximális biztonság érdekében ugyanis senki sem tartózkodhatott a Conti tesztmérnökeinek bemutatója alatt az aszfalton. És megkezdődött a show.

Sokan voltak a meghívottak

Rögtön az elején a szpíker megkért mindenkit, hogy ne utánozzák a professzionális tesztpilóták kunsztjait közúton, majd jó szórakozást kívánt.

A bemutató kapcsán az egyik legfontosabb sejtésem az, hogy a Mercedes nem rendel mostanában eleget a Contitól, mert a "rossz" autó szerepét egy C Coupé játszotta, kikapcsolt ESP-vel, sőt, blokkolásgátló nélkül. Az elektronikus menetstabilizáló rendszert itt következetesen ESC-nek hívták, mert - ha jól tudom - az ESP a Mercedes és a konkurencia bejegyzett védjegye. Igaz, ez semmit sem változtat a lényegen: fontos biztonsági szerelvény. És ezeket mostantól Magyarországon is fogják tesztelni.

Próbált fékezni, de ABS nélkül nem ment neki.
Ahogy a kikerülés sem ESC nélkül, meg úgy általában semmi

Az persze vicces volt, hogy az ABS fontosságát demonstrálni kell 2009-ben, szerencsétlen Mercedes füstölő hátsó gumikkal gázolt át a bójákon, aztán pörgött a felemás felületen végrehajtott (µ-split) fékezéskor, és forgott meg előzés közben a jég síkosságát modellező felületen.

ossze

A gonosz Merci ESP nélkül próbál előzni jégen

Megtudtuk azt is, milyen jó dolog a kipörgésgátló, illetve az elektronikus differenciálzár. Az négy demóautó felállt a locsolt kerámia és az aszfalt határvonalán. Persze a Mercedes állt leghátul, előtte egy 3-as BMW, egy S40-es és egy XC60-as, vagyis a sorrend tükrözte a startképességet. És valóban, szegény Mercedes alig bírt megmozdulni, majd levergődni a próbapályáról, míg a többiek röhögve húztak el előle, annak ellenére, hogy az egyik oldali kerekeik a jól tapadó felületen voltak, míg a másik oldalon lényegében a jégével egyenértékű volt a tapadási együttható.

Rajtsorrend: a leggyengébb leghátul kapar

A hallatlanul szigorú biztonság miatt kissé vontatott menetdinamikai stuntshow végén felsorakoztak a tesztpilóták, megtapsoltuk őket, és a szpíker még utoljára megjegyezte, hogy ők professzionális képzésben részesültek, továbbá ez lezárt pálya, nehogy valaki ilyesmit próbálgasson közúton. Gondolom, hogy biztos átmenjen az üzenet.

Nagyjából ennyi volt a program, a vendégek javát ezután beterelték az óriási rendezvénysátorba, miközben néhány VIP-t még külön megautóztattak. Kiszúrtam az újonnan érkezett autók között egy 3-as BMW-t, amelyen Emergency Brake Assyst - City felirat volt, a szélvédője felső szélénél egy rakat kamera. Megkérdeztem a sofőrjét, hogy ez ugyanaz a rendszer-e, mint ami az XC60-asban City Safety néven fut. Kiderült, hogy igen. Ezzel az információmorzsával számomra véget ért a rendezvény, sikerült elkapni a külső parkolóba induló vendégszállító autót.

A tesztpilóták, akiknek a tudását nem érdemes
közúton kipróbálni. Én szóltam...

Itt volt még egy érdekes autó, ABS és ESPC nélkül. Egy vadonatúj Trabant, L-es rendszámmal! Nem vicc, a kocsi úgy nézett ki, mintha aznap vették volna át a Merkurnál, valami bent ragadt készletből. Már önmagában ezért megérte lemenni, olyan szép volt. Gyorsan lefotózgattam, el sem bírom képzelni, hogy milyen lehet egy ilyen autó új korában. Én sajnos csak a húszéves állapotát ismerem, nemcsak ABS, hanem fék nélkül.

A makulátlan Trabant. Simán hihető, hogy tegnap gyártották

Csináltam hát róla pár fotót, érdemes megnézegetni. A Conti tesztpályáról a többi infót pedig a sajtóközlemény tartalmazza, lejjebb.

A Chassis & Safety divízió a szenzorfejlesztő központjának megnyitása után az elektronikus fékrendszerek fejlesztését támogató beruházásokat valósít meg, és az elkövetkező években folytatni kívánja a veszprémi telephely modern fejlesztőközponttá történő bővítését.

Frankfurt am Main, Németország / Veszprém, Magyarország, 2009. november 17.

A Continental AG, a nemzetközi autóipari beszállító, tovább bővíti globális mérnöki hálózatát elektronikus fék- és menetstabilizáló rendszerek fejlesztése céljából. Ennek biztosítása érdekében a Chassis & Safety divízió újabb beruházást hajtott végre veszprémi telephelyén, s a mai nap megnyitotta új tesztpályáját meghívott vendégeinek, a Chassis & Safety divízió vezetőségének, a város elöljáróinak, a veszprémi és a budapesti egyetemek képviselőinek, az együttműködő partnereinek, valamint számos munkatársának jelenlétében. A Continental ezzel a bővítéssel is a feltörekvő magyar gazdaság dinamikus fejlődéséhez járul hozzá.

Az ABS és ESC rendszerek vizsgálatához készített új tesztpálya magas és alacsony tapadású útfelületekből, valamint egy egyenetlen felületű pályaszakaszból áll, összesen több, mint egy kilométer hosszúságon.

A kockakövet egy bizonyos Vasarely nevű tervezte

„A globális fejlesztőmérnöki tevékenységeinket kimondottan azért a Magyarországhoz hasonló országokban építjük fel, hogy az ezen technológiák iránti globális keresletet a lehető legköltséghatékonyabb módon, s a legjobb tervezőmérnökök segítségével tudjuk kielégíteni” – mondta a megnyitó ünnepségen Dr. Ralf Cramer, a Continental AG Igazgatótanácsának tagja, a Chassis & Safety divízió vezetője. „Ezt a feladatot a frankfurti központunkkal és a világ több pontján működő kutató-fejlesztő bázisainkkal szoros együttműködésben fogjuk végrehajtani. A fejlesztőközpontok globális hálózata lehetővé teszi számunkra, hogy a különböző telephelyeken folyó fejlesztési feladatokat a Continental valamennyi tervezőmérnöki csapatát bevonva osszuk fel. Ezzel egy olyan hatékony struktúrát vagyunk képesek létrehozni, amely már a fejlesztés korai szakaszában figyelembe veszi vevőink minőséggel és teljesítménnyel kapcsolatos magas szintű követelményeit” – tette hozzá Dr. Cramer.

Csúszik, mint a jég

A Continental veszprémi gyára – amelyet 1993-ban nyitottak meg, s amely jelenleg több, mint 1000 munkatársat foglalkoztat – kerék-  és perdületérzékelő szenzorokat gyárt blokkolásgátló (ABS), valamint elektronikus menetstabilizáló (ESC) rendszerekhez. A gyár 2001-ben átadott, s jelenleg 180 mérnököt foglalkoztató fejlesztőközpontja elsősorban szoftverfejlesztéssel foglalkozik. A Continental, amely a régió három legnagyobb foglalkoztatójának egyike, folytatni kívánja a veszprémi telephely modern fejlesztőközponttá történő bővítését az elkövetkező évek során, s ehhez kapcsolódóan fontos infrastrukturális beruházásokat tervez. A tervek szerint körülbelül 70 további munkahelyet teremt 2012-ig, amelyek közül 40 a járműfejlesztés területéhez kapcsolódik.

A 2008-ban több mint 24 milliárd eurós árbevételt realizáló Continental konszern a világ egyik vezető autóipari beszállítója. Fékrendszerek, futómű-rendszerek és részegységek, különféle műszerek, info-tainment megoldások, gépjármű-elektronikai rendszerek, gumiabroncsok és műszaki elasztomerek beszállítójaként a vállalat nagyban hozzájárul a még biztonságosabb közlekedés megvalósításához, valamint a globális klíma védelméhez. A Continental az integrált gépjármű-kommunikációs rendszerek piacának meghatározó résztvevője. A vállalat jelenleg körülbelül 134 000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 37 országában található mintegy 190 telephelyén.

Az Automotive Csoport a világ egyik vezető gépjárműipari beszállítója. Három divíziója révén – Chassis & Safety (5,1 milliárd euró, 27 000 alkalmazott), Powertrain (4 milliárd euró, 25 000 alkalmazott), Interior (5,9 milliárd euró, 30 000 alkalmazott) – körülbelül 15 milliárd eurós árbevételt ért el 2008-ban. Az Automotive Csoport több mint 130 telephellyel van jelen világszerte. A személy- és haszongépjármű-ipar beszállítójaként innovatív termékeket és rendszereket fejleszt annak érdekében, hogy a gépjárműipar jövője még modernebb megoldásokra épülhessen, ahol a gépjárművek egyedi vezetési élményt és biztonságot, a környezetért való nagyobb fokú felelősségvállalást és költséghatékonyságot biztosítanak.

A Chassis & Safety divízió elektronikus és hidraulikus fék- és futóművezérlő rendszereket, szenzorokat, a vezetést segítő rendszereket, légzsákvezérlő rendszereket, ablaktörlőrendszereket, valamint elektronikus légrugó-rendszereket fejleszt és gyárt. Központi tevékenysége az aktív és a passzív vezetésbiztonsági megoldások ContiGuard® rendszerbe való integrálása. A Powertrain divízió innovatív és hatékony rendszermegoldásokat integrál a gépjárművek hajtómű-rendszerébe. A termékek széles palettájában megtalálhatók a benzin- és dízelüzemű befecskendező rendszerek, a motor- és, sebességváltó vezérlő rendszerek – beleértve az érzékelőket és működtető szerkezeteket –, valamint az üzemanyag-ellátási rendszerek, továbbá a hibridhajtású gépjárművekhez való rendszerek és részegységek. Az információkezelés az Interior divízió fő profilja. Termékeik között megtalálhatjuk a különféle műszercsoportokat és multifunkcionális kijelzőket, a vezérlőegységeket, az elektronikus ajtóvezérlőket, a gumiabroncs-felügyeleti rendszereket, rádiókat, multimédiás és navigációs rendszereket, a klímarendszereket, a telematikai alkalmazásokat, valamint a műszerfal-modulokat és rendszereket is.

Szereti az alkoholt az Audi

2009. november 16., 17:36 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Már gyártanak Magyarországon etanollal (is) üzemelő motort, az Audinál. Azt nem merem leírni, hogy ők az elsők. Nem kizárt, hogy Szentgotthárdon már évtizedek óta készül ilyen, elvégre még Brazíliába is szállítottak Ecotec motorokat. Lehet, hogy csak nem dicsekednek vele.

Az Audi az A4-esbe szánja a kétliteres TFSI-t. Érdemes megnézni, mekkora a különbség a fogyasztásban, ha benzinnel és bioetanollal üzemel, ez is kiderül a közleményből. Aki pedig motorgyárat szeretne építeni, megtudhat egy fontos titkot: mennyit pénzt kell szánni egy meglévő motor etil-alkoholos változatának sorozatgyártására. Én többre számottam.

Bioetanollal üzemelő motor Győrből

•    Új, gazdaságos 2.0 TFSI motor az Audi Hungariától
•    Bioetanollal a kevesebb emisszióért
•    30 millió forintos beruházás

Győr – Az Audi Hungariánál megkezdődött a bioetanollal is üzemelő, 2.0 literes TFSI motorok sorozatgyártása. Az új, hatékony erőforrást az Audi A4 és A4 Avant modellekbe építik be. Az etanolos üzemmód, az Európában szabványosított E85-ös jelzésű üzemanyaggal csökkenti a fenntartási költségeket és javítja a jármű CO2 kibocsátási értékét. A bioetanolos motorok sorozatgyártását a már meglévő, négyhengeres Global Engine motorok gyártósorába integrálták. A műszaki átalakítások közel 30 millió forintos beruházást igényeltek.

„Fontos, hatékony és gazdaságos motorral bővítettük a termékkínálatunkat. Ez az erőforrás egy újabb jelzése annak, hogy következetesen törekszünk a károsanyag kibocsátás csökkentésére. Innovatív és egyben takarékos termékekkel a jövőben is hozzájárulunk az egész jármű energiamérlegének javításához”, mondta Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. termelésért felelős igazgatója.

A váltható üzemanyag több technikai változtatást tett szükségessé. Az E85-ös jelzésű bioetanol-benzin elegy egyik kémiai tulajdonsága ugyanis az erős korrodáló hatása. A bázismotort már e tulajdonság figyelembe- vételével alakították ki, így sem az üzemanyagrendszert, sem a tömítéseket nem kellett átalakítani. A 2.0 TFSI bioetanolos motor hengerfuratainak kialakítását -a négyhengeres motorcsaládban elsőként- lézeres megmunkálással végzik.
Az Audi koncepciójának előnye, hogy az erőforrás maximálisan 85 százalékos etanoltartalomig, a benzin bioalkoholtartalmának bármely koncentrációját fel tudja dolgozni anélkül, hogy a menettulajdonságokban és teljesítményben észrevehető eltérés jelentkezne.
A bioetanol regeneratív alkotóelemeinek magas hányadának köszönhetően ennél az üzemenyagnál a jármű CO2 mérlege 75%-kal alacsonyabb a hagyományos üzemanyagú használatnál elért értéknél.

Az E85-ös üzemanyaggal a modern négyhengeres motor az Audi A4 limuzinban 100 km-en 9,0 litert fogyaszt (A4 Avant 9,2 liter/100 km), szuper benzinből pedig 6,4 litert (A4 Avant 6,6 liter). Az etanol, mint fosszilis üzemanyag, árának adótartalma lényegesen alacsonyabb a hagyományos üzemanyagokénál, így a jármű fenntartási költsége ezáltal is csökken.

A főszerepben Robert De Niro magyar hangja

2009. november 16., 13:52 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A francia crossover bemutatóin azt írtuk, jó kis autó, jó futóművel, motorokkal és felszereltségi opciókkal, jó francia szokás szerint alapban akciós áron. Most megérkezett hozzánk a cég sajtóközleménye a modell jó szerepléséről

Önmagában megérne egy publicisztikát, hogy vajon mi az ördög lehet a 3008-as által Olaszországban elnyert Auto Europa 2010 cím, de az igazi PR-előrelépésnek az tűnik, hogy kaptunk a közleményhez egy év autója-emblémát, FINALIST, azaz döntős stemplivel. Vajon ezt matrica formájában az autókon is elhelyezik majd? Esetleg idővel megjelennek az Év Autója - RÉSZTVEVŐ hirdetések?

Hat hónappal a 2009 tavaszi kereskedelmi bevezetést követően a Peugeot 3008 folytatja kezdeti sikerét.

A Peugeot crossoverére, amely már a legtöbb európai piacon kapható, közel ötvenezer megrendelés futott be a földrészről, 15 százalékkal meghaladva a márka célkitűzését.

Először Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Hollandiában és Belgiumban jelent meg a Peugeot 3008, majd Nagy-Britannia következett, november elején.

Előnyösnek bizonyult a 3008 különösen széles körű felszereltség-választéka; az európai vevők 60 százaléka valamelyik gazdagabban felszerelt modell mellett döntött (“Premium Pack”, illetve, országtól függően, “Feline”).

A HDi-FAP motorok – 1.6 és 2.0 literes – tették ki a megrendelések több mint 75 százalékát (ezen belül közel 80 százalékot az 1.6-os), míg a benzinesek között 55/45 volt az 1.6 VTi és az 1.6 THP megoszlása.

A 3008 összesen legyártott darabszáma meghaladja az ötvenezret.

A Sochaux-i üzemegység napi 530 darabot termel, és jelenleg teljes kapacitáson dolgozik. A modell iránti nagy kereslet, és az új kompakt MPV, az 5008 gyártásának megkezdése ugyanazon a futószalagon, napi 360-as darabszámmal, szükségessé tette a harmadik műszak bevezetését október közepén, 800 új munkahelyet teremtve.

A Peugeot jóváhagyta a 3008 összesített 2010-es termelésére a 90 ezres tervszámot.

Sokoldalú személyiségének, újszerű koncepciójának és műszaki tartalmának köszönhetően a Peugeot 3008 sokféle ügyfélkörnek tetszik, mint a „szokványostól eltérő autó”, de nem fukarkodott a 3008 elismerésében az európai sajtó sem: nevezték az Év Autója címre, Olaszországban pedig elnyerte az Auto Europa 2010 címet.

2009. november 16.

Porsche kulcs alakú 4 gigás pendrive, csak most, csak önöknek

2009. november 13., 14:26 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Porsche Hungária messze nem csak autóértékesítéssel foglalkozik, hitelezi a kocsikat, biztosítja őket – mint közvetítő. Abból az alkalomból ültették le az újságírókat, hogy megismertessék őket az online biztosítóváltással és kötelező biztosításkötéssel.

Létrehozták a porschebroker.hu weboldat, ahol az ügyfél átkötheti, megkötheti biztosítását. Most, az induláskor még nyerni is lehet: minden nap a leggyorsabban végző online szerződő ajándékot kap, és a december 7-ig náluk szerződők között kisorsolnak egy SEAT Ibizát.

A sajtóanyagban a fentieken kívül más érdekes információt is találtunk, ezeket megosztjuk a kedves olvasóval. Érdemes, mert lehet nyerni egy Porsche kulcsnak kinéző, 4 GB kapacitású pendrive-ot.

Íme, a sajtóközlemény érdekesebb részei, kigyűjtve:

...

A Porsche Biztosítási Alkusz Kft. tevékenységét 1997. január 1-jén kezdte meg az ausztriai Porsche Bank AG és a magyarországi Porsche Bank Zrt. közös vállalataként.
Tevékenységünk elsődleges célja, hogy a Porsche Konszern magyarországi hálózatában értékesített Volkswagen, Skoda, SEAT, Audi új és használt gépjárművekre közvetítsünk kedvező kondíciójú casco- és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket, valamint kiszolgáljuk a márkakereskedések egyéb (vagyon-, gépjármű- és felelősségbiztosítási, illetve kárrendezési) biztosításszakmai igényét.

...

Ezen a ponton a sajtóanyag felhívja a figyelmet egy változásra, amely – kivételesen, nyomokban – ügyfélbarát elemeket is tartalmazhat. Íme:

Az új törvény több helyen is módosította a jelenlegi rendszert, és vannak közötte egyértelműen ügyfélbarát változtatások:
1) Többek között a 60 napos díjhalasztás, amely kapcsán csak 2010.
március 1-től büntethetik a rendőrök díjfizetés hiányában az autósokat.
2) Ugyancsak ügyfélbarát változásként említhetjük meg, hogy a
kártörténeti igazolás beszerzéséig a biztosítók az ügyfél
nyilatkozatának megfelelő besorolással tartják nyilván a KGFB
szerződéseket.

És végül a nyereményjáték felívása:

Porsche Futam
Élmény lesz a kötelező biztosítás!

A Porsche Alkusz új szereplője az online biztosításközvetítő piacnak. Bevezető kampányunkat egy olyan versennyel kötöttük össze, melynek lényege pontosan az, hogy a kötelező biztosítás ne csak egy kalkulációs folyamat, egy kényszerű döntési helyzet legyen az év vége előtt, hanem egy izgalmas, nyereményekkel teli verseny, amelyen az ügyfelek csak nyerhetnek.

Porsche Futam elnevezésű versenyünkben 2009. november 2-től 2009. december 7-én éjfélig naponta mérjük az online kötelező biztosítást kötő ügyfelek kötésének idejét, így a napi versenyeken a három leggyorsabb biztosítást kötő regisztráló garantált ajándékot kap. Egy ún. élménykártyát postázunk nekik, mellyel összesen közel 100 élmény-ajándék közül választhatnak szabadon (vacsora, sziklamászás, wellness-ajándék, masszázs, sportolási lehetőség). Mindemellett az összes nálunk kötő ügyfél esélyt kap, hogy heti ajándékokat is nyerhessen, vagy akár a végső sorsoláson a fődíjat is elvigye, amely egy SEAT Ibiza 1.4 Reference Trio személygépkocsi.

A részletes feltételekről, játékszabályról és nyereményeinkről a www.porschebroker.hu internetes oldalon tájékozódhatnak.

Mi pedig ennyit tettünk hozzá, hogy a kedves olvasónak szereztünk egy Porsche kulcs formájú, 4GB űrméretű pendrivet, sajóanyagtalanítva. Az kapja, aki először bekommenteli a helyes választ a következő kérdésre:

Mi a régi kormányrendelet és az új törvény száma?

Magyarországon sokat fogyasztanak az autók

2009. október 21., 15:34 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A flottakezelő adatai szerint gyakran 20%-kal is magasabb az itthon futó autók átlagos fogyasztása, mint a gyári adat. Vajon hol a csalás? Kiderül a LeasePlan sajtóközleményéből.

MEGHÖKKENTŐ FOGYASZTÁSI ADATOK

A LeasePlan Hungária, a világ vezető flottaüzemeltető cégének hazai leányvállalata, időről időre közzéteszi az általa üzemeltetett autók adataiból nyert felméréseit. A most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a valóságban szinte kivétel nélkül többet fogyasztanak a hazai forgalomban közlekedő autók, mint azt az ECE menetciklus szerinti - egyharmad rész városi és kétharmad rész országúti vezetéssel számolt – értékek mutatják.

A LeasePlan a teljes hazai gépjárműflottáján elvégzett vizsgálata során 50 különböző típusú személygépkocsi, 5 fajta egyterű ill. szabadidő autó és 10 haszongépjármű fogyasztási adatait elemezte. Mindegyik gépjárműből valós használat és esetenként több éves futás mellett folyamatosan gyűjtötték az adatokat és típusonként külön-külön elemzésre kerültek a különböző motor- és erőátviteli megoldásokat tartalmazó alfajták is.

A vizsgálat legfontosabb következtetése, hogy a különböző méretű és fajtájú motorokkal szerelt gépkocsik, szinte kivétel nélkül többet fogyasztottak átlagosan, mint az ECE 99/100 standard alapján várható volt. Itt vélhetően megmutatkoznak a valós használati szokások és a szabványok által felállított kritériumok közötti különbségek is. Esetenként a gyakoribb városi használat és ezen belül is a dugók miatti gyakoribb megállás és elindulás, valamint a vezetői szokások eltérősége jelentős fogyasztáson belüli különbségeket eredményezhetnek.

“A LeasePlan Hungária közel kilencezer autó valós felhasználás mellett biztosított adatait monitorozza folyamatosan. Ügyfeleink számára pontos kimutatásokat készítünk és kiemelt feladatunknak tarjuk, hogy lehetőség szerint a leginkább megalapozott döntések meghozatalához biztosítsunk információkat számukra.” – monta el a közzététel kapcsán Jókuti Gábor a LeasePlan Hungária kereskedelmi igazgatója.

A vállalati gépjárműflottát üzemeltető cégek számára kulcsfontosságú pénzügyi kérdés a flotta kiválasztásánál és frissítésénél, hogy valós adatokra támaszkodva, mindig racionális döntéseket tudjanak hozni, így a gyártóktól független, az adott fogyasztói igényekhez igazított javaslatok jelentős megtakarításokat eredményezhetnek a vállalatok számára.

Hová tűnt 15 ezer autó?

2009. október 15., 18:07 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete sajtótájékoztatót tartott, ahol megtudhattuk, hogyan teljesítettek a magyar autóvásárlók szeptember végéig. Hát, srácok, rosszul. Vettetek autót, de nem eleget. Íme a táblázat, amelyben egyrészt ott van az eladott autók száma, illetve a forgalombahelyezetteké. És mankónak, a 2008-as számok is, januártól szeptemberig.

 Magyarországi forgalomba helyezésekMGE kereskedelmi értékesítés
 2008. I-III. negyedév2009. I-III. negyedév2008. I-III. negyedév2009. I-III. negyedév
ALFA ROMEO220131196146
AUDI1,7318961,574919
BMW1,7947341,129834
CHRYSLER/JEEP13658107112
CITROEN3,5151,0873,8111,554
CHEVROLET5,9591,7475,4611,932
DACIA647334762463
DODGE54125240
FIAT4,3841,9104,4222,208
FORD13,6706,48113,3396,216
HONDA3,2851,7803,3542,293
HYUNDAI1,1177971,119716
KIA2,5671,1532,7681,601
JAGUAR37116516
LADA60266023
LANCIA117154128139
LAND-ROVER49119331
LEXUS312202229207
MAZDA2,2598802,4361,088
MERCEDES1,8478421,483850
MINI106548356
MITSUBISHI897502913618
NISSAN2,5091,6062,6032,291
OPEL14,3775,60214,0446,448
PEUGEOT4,6481,6375,4272,097
PORSCHE23187082
RENAULT4,9302,9164,8693,047
SAAB301169294178
SEAT2,4547173,5411,876
SKODA8,6442,6369,2753,921
SMART90136744
SSANGYONG434333
SUBARU250175251180
SUZUKI20,2776,20721,61711,363
TOYOTA7,7353,1408,1614,801
VOLKSWAGEN8,2913,56910,4925,469
VOLVO1,3408131,103810
ÖSSZESEN120,67549,024125,43164,672


Kicsit egyszerűsítettem a dolgon, és a százalékokat kiirtottam belőle, hogy csak a natúr számok maradjanak. Mert a százalék becsapós lehet. Könnyen úgy jár vele az ember, mint valamelyik napilap újságírója, aki ezen a sajtótájékoztatón megkérdezte, hogyan lehetséges, hogy a Lancia a válság kellős közepén több, mint 30 százalékot javult. Azaz körülbelül 30 darabbal többet helyeztek forgalomba... Amúgy a százalékos javulás nyertese a Kamaz a nehéz tehergépkocsik között, 1 helyett 12 fogyott. EZEREGYSZÁZ százalék!

Aki látja a lényeget, annak feltűnik, hogy itthon az idén eladtak 65 ezer személyautót, viszont csak 50 ezret helyeztek forgalomba.

A két szám között nagyjából 15 ezer a különbség. Igaz, 2008-ban is volt egy ötezres differencia, de 120 ezernél ez szinte nem számít. 50 ezernél 15 ezer egy kicsit sok. Mondjuk, ebből rögtön ötezret megtalálhatunk a Suzukinál, akik 11 ezret adtak el, de 5 ezer ebből nem visel magyar rendszámot. Avagy nem magyar rendszámot visel. Ugyanez igaz 1700 Toyotára, 1000 Seatra és 2000 Volkswagenre is, hogy csak a nagyobbakat említsem.

Mondják, hogy más országok roncsprémium-programjai miatt rengeteg kocsit exportáltak a kereskedőktől, sokan ennek köszönhetik, hogy egyáltalán nem dőltek be. Na de ennyit? Oké, azt megértem, ha valakinek kellene egy kisebb kontingens Fabia, és itt áll egy magyar kereskedésben eladatlanul, akkor megveszi, és elviszi.

De teszem azt, ha német autókereskedő vagyok, és véletlenül Suzukik árusítására tettem fel az életem. Kellene még pár darab, mondjuk ezer, mert igény lenne rá. Ha már Magyarországon vagyok, nem elmegyek a gyárba, és veszek tőlük? Vagy ott azt mondják, hogy járd körbe a kereskedőket?! Miközben tele az udvar, meg a Szabadkikötő?!

Lehet, hogy tájékozatlan vagyok, vagy naiv. És nem látok bele a magyar autókereskedelembe, de ez döbbenetes különbség, úgyhogy aki tudja, valójában hová tűnt az a rengeteg autó, nyugodtan írja be ide a kommentek közé, az MGE sajtóközleménye alá.

 

Értékelés 2009 első három negyedév

A 2009. év első háromnegyed éves gépjármű értékesítési eredményei egyértelműen tükrözik a magyar autópiacot érintő összetett válságjelenségeket. Ezek a világgazdasági válság hatásai mellett a korábbi évek magyar reális vásárlóerőt meghaladó értékesítési eredményeinek korrekciója, a devizafinanszírozásban rejlő árfolyamkockázat markáns megjelenése főként az év elején, valamint az ágazatot érintő PSZÁF ajánlás 2009. januári bevezetése, amelyet a szakma egyébként indokoltnak tart.


A nagy-haszonjármű piac visszaesése a fentieken túl szoros összefüggésben van a gazdasági válság miatt csökkent szállítási igényekkel, illetve azzal, hogy emiatt a szállítmányozással foglalkozó cégek jelentős pénzügyi problémákkal szembesültek a visszaesett megrendelések miatt.
A motorkerékpár piac mintegy 50%-os visszaesésének okai azonosak a személyautó piaci folyamatokkal. Ettől az ágazattól gyorsabb felépülést várunk, mivel a túlzsúfolt nagyvárosi közlekedésben a motorkerékpárok sok közlekedő számára gyorsabb előrejutást jelenthetnek. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy 2009-ben éppen a motorkerékpár értékesítés fő szezonjában, tavasszal volt a leggyengébb a forint árfolyam.
A 2009. évre frissen elkészített MGE előrejelzés szerint 65 000 személygépkocsi és 10 000 kishaszonjármű forgalomba helyezését prognosztizáljuk, míg 2010-re 75 000 személygépkocsi és 12 000 kishaszonjármű értékesítését látjuk jelenleg reálisnak.
Szilárd véleményünk, hogy a gépjármű értékesítési piac kizárólag a szintén súlyos visszaesést elszenvedő finanszírozási piac egyidejű helyreállásával érheti el a magyar piacon reális értékesítési darabszámot, amelyet a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete 120 és 150 ezer darab személygépkocsi és kishaszonjármű értékesítésére becsül. A válság enyhülésével ez a darabszám – véleményünk szerint – 2012-re érhető el.


Finanszírozás hatása az értékesítésre

A gépjármű értékesítési piac nem képzelhető el a kereskedők és vevők finanszírozása nélkül. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, noha a deviza alapú finanszírozás jelentős árfolyam kockázattal jár, mégis a magasan tartott forintkamatok miatt árelőnyt is jelent.
A 2008 őszén kitört világgazdasági válság és ennek hazai hatása jelentős, a kezelhetőnél lényegesen nagyobb forint leértékelődéshez vezetett, elsősorban a 2009. év első felében, amely sok ügyfélnél fizetési nehézséget, illetve ellehetetlenülést eredményezett.
Egyetértünk azon törekvésekkel, amelyek elsősorban a magyar forint alapú finanszírozást kívánják előtérbe helyezni, ellenzünk viszont minden olyan intézkedést, vagy szabályt, amely a
piac további csökkenéséhez vezet. Biztosak vagyunk abban, hogy a PSZÁF 2009 januárjában kiadott irányelve megfelelően szabályozza a gépjármű értékesítés ügyfél finanszírozását. Minden további – piacvesztést okozó - beavatkozás a piaci folyamatokba jelentős visszaesést és az állami bevételek további drasztikus csökkenését is eredményezi.
A forint finanszírozási piac élénkítéséhez elengedhetetlennek tartjuk a forint kamatok jelentős közelítését a külföldi deviza kamatokhoz, amely egyértelmű ösztönzést jelentene a potenciális ügyfelek számára a forint alapú finanszírozás előtérbe helyezésére. Ameddig a forint kamatszint jelentősen meghaladja az euró kamatot, javasoljuk megfontolásra a forint kamat támogatását meghatározott környezetterhelésű gépjárművek esetében akár a támogatható hitelösszeg limitálásával.
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete tagvállalatai minden rendelkezésükre álló eszközzel igyekeznek fenntartani a magyar piac kiváló minőségű szolgáltatási színvonalát és az ehhez szükséges kereskedői és szervízhálózatot. Legfontosabb céljuk az, hogy a gépjárművet vásárolni szándékozó és a gépjárművet üzemeltető ügyfelek a lehető legmagasabb ügyfél elégedettség mellett lakóhelyűkhöz, székhelyükhöz közel legyenek kiszolgálva.

Autós Nagykoalíció

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete kezdeményezésére és alapító tagságával folyamatban van az Autós Nagykoalíció bejegyzése. Az Egyesületi formában bejegyzésre kerülő szervezet célja az autós szakma magas szintű és átfogó, szigorúan szakmai képviselete, javaslatok és szakmai anyagok kidolgozása a teljes autó életút követése mentén a legális szféra erősítésére, a feketegazdaság visszaszorítására minden olyan területen, ahol az Autós Nagykoalíciót alkotó szervezetek közös érdekei érvényesítésre van igény és lehetőség.
Az Autós Nagykoalíció tagjainak tapasztalata, tudása és képviselt értékei alapján részt kíván venni jogszabály alkotási és alkalmazási javaslatok kidolgozásában, vagy ezek véleményezésében, illetve előkészítő szakmai anyagok elkészítésében. Az Autós Nagykoalíció a jogalkotók, a kormányzati szervek, a hatóságok megkerülhetetlen partnere kíván lenni az autós társadalmat érintő kérdések, feladatok és problémák megoldásában.
Az Autós Nagykoalíció rendes tagjai lehetnek az autós szakmában tevékenykedő érdekképviseleti szervezetek, non profit szervezetek, oktatási intézmények, kutatóintézetek, illetve olyan gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások, amelyek egy-egy speciális, az autós szakmát érintő szakterületen az Autós Nagykoalíció számára értékes és a munkában felhasználó ismeretanyagra, kapcsolatrendszerre tettek szert.
Pártoló, illetve együttműködő tagként szívesen lát az Autós Nagykoalíció minden – az autós szakmában érdekelt, érintett, vagy az iránt érdeklődő – jogi és magán személyt.

Palik László takarékos is

2009. október 12., 14:03 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Megnyerte a dízel kategóriát a BMW Team Hungary with EfficientDynamics az október 10-én megrendezett 12H Hungary elnevezésű megbízhatósági versenyen. A BMW 120d-vel versenyző csapat összetettben pedig a fantasztikus, hatodik helyen végzett. A Palik László, Vida János, Walter Csaba és Wéber Gábor pilóták vezette BMW 120d a délelőtt 10-től este 10 óráig tartó versenyen összesen 329 kört tette meg, 119,660 km/h átlagsebességgel, a mért leggyorsabb kör 2:0:850, a legnagyobb sebesség 201 km/h volt, a célegyenesben.  Az összesen hat kiállással taktikázó csapatnak a 12órás versenyen ezúttal technikai problémái nem adódtak, a 33-as rajtszámú BMW 120d tökéletesen helytállt, és ugyanez igaz a pilótákra és a szerelőkre is.

A holland szervezők felkérésére a verseny biztonsági autója is BMW volt: a napközben szerencsére csak kisebb balesetek, illetve az esti eső miatt felvezetőként beálló Safety Car szerepét egy a BMW Magyarország által biztosított BMW X6 látta el.

A csapat mellett az autó is rendelkezik magyar gyökerekkel, hiszen dízelmotorjának elődjét a BMW világhírű mérnöke, Dr. Anisits Ferenc és csapata tervezte, aki a verseny közben emlékezetes előadást tartott a sajtó képviselőinek a BMW Magyarország versenyközpontjában.

Újra száguld a leplombált ekobajnok

2009. október 6., 17:09 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Ha gonosz akarok lenni, a VW-csoportnak semmi szüksége egyliteres fogyasztású tanulmányautókra, csak bele kell ültetni valamelyik normálisabban fogyasztó modellbe Gerhard Plattnert, a nemfogyasztás pápáját. Előbb-utóbb megoldja. Hiszen ugyanezzel a típussal már egyszer produkált egy 2,9 l/100 km-s fogyasztást, most itt a következő. Ha hasonló fejlődést feltételezünk, az ismert nyugdíjas úgy két-három próbálkozás múlva már képes lesz elérni a dízel Ibizával az 1 l/100 km átlagfogyasztást. További részletek a sajtóközleményben:

A LENGYELORSZÁGI CIESZYNBŐL NÉMETORSZÁGBA, FRANKFURTBA

 

Az Ibiza ECOMOTIVE 100 kilométerenként 2,34 literrel új üzemanyag-takarékossági rekordot állított fel.

- Egyetlen tank üzemanyaggal 12 európai országon át – új rekordot felállítva
- Mindössze 44,81 liter üzemanyaggal az összesen 1.910 kilométeres távon
- Az új rekordot az osztrák hosszú távú specialista, Gerhard Plattner érte el a spanyol kisautóval

A SEAT Ibiza ECOMOTIVE ismét igazolta környezetkímélő erényeit és rendkívüli takarékosságát, amikor egyetlen tank üzemanyaggal nem kevesebb, mint 1.910 kilométert megtéve, 100 kilométerenként átlagosan mindössze 2,34 literes üzemanyag-fogyasztást produkált. E már-már hihetetlen teljesítményt a spanyol kisutó ismételten az üzemanyag-takarékossági tesztek közismert bajnoka, az osztrák Gerhard Plattner keze alatt érte el, aki valóban mindent kihozott az Ibiza ECOMOTIVE változatának rendkívüli képességeiből.



Plattner első alkalommal áprilisban kelt útra az Ibiza ECOMOTIVE volánja mögött, amikor e különleges duó a SEAT martorelli üzemétől a németországi Göttingenig autózott, mégpedig 100 kilométerenként csupán 2,9 literes átlagfogyasztással.

A legújabb rekordot Plattner a lengyelországi Cieszynből szeptember 23-án indulva állította fel, miután az IPMC (International Police Motor Corporation) képviselője az autó motorháztetejét, illetve üzemanyagbetöltő-nyílását egyaránt plombájával látta el.

Az útvonal összesen 12 európai országon keresztül vezetett, s Plattner Mosty (Csehország), Pozsony (Szlovákia), Hegyeshalom, Graz (Ausztria), Varasd (Horvátország), Maribor (Szlovénia), Toblach (Olaszország), Innsbruck (Ausztria), Schaan (Liechtenstein), Zürich (Svájc) és Saint-Louis (Franciaország) városain át érkezett végül Frankfurtba (Németország).



Amikor itt leállította a motort, a plombák természetesen még mindig érintetlenek voltak, így hitelesíthették a SEAT Ibiza ECOMOTIVE új rekordját. E kiváló eredmény jól illeszkedik a SEAT teljes ECOMOTIVE-palettája rendkívül alacsony üzemanyag-fogyasztási és széndioxid-kibocsátási értékeinek sorába, amelynek új tagjaiként az Altea és Altea XL ECOMOTIVE a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA) is szerepelt.
 

Modell- és makettkiállítás az Europarkban

2009. október 2., 17:30 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az alábbi sajtóközlemény egyfelől azért érdekes, mert még mi sem nőttünk mi a mecsboksz-korszakból, a terepasztalból meg végképp nem. Hogy milyen a kiállítás, Papp Tibi lecsekkolja a hétvégén. Ugyanakkor azonban megosztanék egy kis színest az olvasóval.

Az érdekes nevek mindig feldobják a napot, én is diadalmasan olvastam az aláírást: Tavaszi Tilda, hát már csak ezért megérte. Amihez a Csikós csak annyit tett hozzá, hogy a sajtóközleményt ő is megkapta, csak ő Tiidának olvasta.

Kedves Kolléga,

mellékelten küldöm az Europark Bevásárlóközpont sajtóközleményét, melyben arról számolunk be, hogy a mai napon nyitotta meg „kapuit” a Földön, vízen, levegőben! című országos modell-és makettkiállítás az Europarkban.

Az október 2-től 18-ig tartó kiállításon repülőgép-, autó-, vasút-, hajó- és harcijármű-modellek lesznek láthatóak, kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek a hazai klubok makettcsodáival, díjnyertes alkotásokkal és a gyűjtők értékes ritkaságaival. Hétvégeken pedig számos interaktív program, játszóház is várja a látogatókat.

További információval és az eseményen készült további nagyfelbontású fotókkal szívesen állunk rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Tavaszi Tilda

pr tanácsadó

Magyar Termék Nagydíjas a Suzuki Splash

2009. szeptember 2., 20:00 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Mindig öröm, ha egy magyar termék kitüntetést, elismerést szerez magának, de valahogy ezt a sajtóanyagok olvasva nehéz irónia nélkül, őszinte elismeréssel adózni. Mindenesetre gratulálunk.

Magyar Termék Nagydíjas® a Suzuki Splash

A Splash, a Magyar Suzuki Zrt. legutóbbi modellje elnyerte a Magyar Termék Nagydíj® kitüntető címet. A Magyar Termék Nagydíj® olyan versenyképességi mutatókat jelképez, mint a tudás, az innováció és a minőség. A védjegyet viselő termékek és szolgáltatások – a gyártók és a forgalmazók fogyasztók iránti elkötelezettségének jeleként – az önként vállalt minőségi garanciát is kifejezik. A Magyar Termék Nagydíj® ünnepélyes átadására 2009-ben tizenkettedik alkalommal került sor, a Parlament felsőházi termében.

Magyar Termék Nagydíj® pályázat civil kezdeményezés, amely a minőségtudatos szemlélet elterjesztését tűzte ki legfőbb feladataként, ezzel is segítve a minőségi követelményekre fogékony fogyasztói magatartás kialakulását. A kitüntető cím viselői olyan kiemelkedő, a gazdasági fejlődést szolgáló termékek, amelyek a tanúsított magyar minőség iránti elismerést és elkötelezettséget fejezik ki. A Magyar Termék Nagydíj® által szimbolizált innováció és aktív minőségpolitika alkalmazása a megbízható, kiváló minőségű termékek esetében az egyik fontos kivezető út lehet a globális gazdasági válságból.

A Suzuki Splash jelölésekor a „Gépek, berendezések, eszközök, járművek” kategóriában előfeltétel volt, hogy a gépjármű Magyarországon gyártott és forgalmazott, sorozatgyártásra alkalmas késztermék legyen. A Splash esetében Magyarország az egyetlen európai gyártóbázis, ahol előállítják a járművet, többségében az európai piacokra, ám a tengerentúlra is szállítva. Ami a Splash külső jegyeit és vezetési paramétereit illeti, világszerte nagy népszerűségnek örvend.

A modern tervezésű, univerzális kisautó kiváló társ az Európában megszokott városi élet mindennapjaiban; nemcsak külseje vonzó, hanem fogyasztása is gazdaságos. A modellt teljes körű biztonsági berendezésekkel szerelték fel, és a technológiai újításoknak köszönhetően rengeteg tárolási lehetőséget és kényelmet biztosít. Szén-dioxid-kibocsátása, amely csupán 120g/km, megfelel a legfrissebb európai előírásoknak és egyúttal kielégíti a környezettudatos vásárlók igényeit is.

A Magyar Termék Nagydíjat® a Magyar Suzuki Zrt. nevében Hisashi Takeuchi vezérigazgató és dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes vette át a Parlament felsőházi termében.

A Magyar Termék Nagydíj® pályázat kiírói az EXIMBANK Zrt., az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Kft., az ITD Hungary Nonprofit Zrt., a MEHIB Zrt., a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatóság, a TERC Kft. és a TÜV-SÜD KERMI Kft. Szakmai Támogatók a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A Splash három különböző motorral készül. A kétféle benzin- és az egyfajta dízelmotor mindegyike megfelel az Euro 4 kibocsátási előírásainak: a környezetvédelmi tudatosság jegyében mindhárom motorváltozat 5 sebességes manuális váltóval felszerelt, kibocsátási szintje pedig 120 g/km.  A benzinmotorok a Suzuki Motor Corporation új generációs motorfejlesztésének eredménye.

A legkisebb teljesítményű  motor egyliteres, 3 hengeres 12 szelepes, melynek teljesítménye 45 kW (65LE), fogyasztása mindössze 5 liter/100 km. A legnagyobb változat az alumíniumból készült 1,2 literes 4 hengeres 16 szelepes benzinmotor, amely 63 kW-ot (86LE) teljesít,  és fogyasztása 5,5 liter/100 km.

A Splash dízelmotorját a Suzuki új indiai gyáregységében állítják össze a GM Powertrain licenc alapján, ez 1,3 literes közös nyomócsöves befecskendezésű, 4 hengeres, 63 kW-os (75 LE) változatban opcionálisan koromrészecske szűrővel lesz elérhető. A dízelmotoros verzió fogyasztása 4,5 liter/100 km.

A Splash tervezésekor a biztonsági elemekre a Suzuki kiemelt figyelmet fordított. A modell standard biztonsági berendezései - blokkolásgátló rendszer (ABS); a fékerő asszisztens, elektronikus fékerő-elosztó (EBD) - a vezetőt segítik, hogy a legkockázatosabb helyzetben is elkerülhető legyen az életveszély. Választható felszerelés továbbá az ESP® (Electronic Stability Program), amely az időben megkezdett fékezéssel és a motor nyomatékának szabályozásával tovább növeli az autó stabilitását.

A Splash karosszériája váratlan ütközés esetén elnyeli, és egyenletesen elosztja az ütközési energia egy részét, a beépített 6 légzsák (két első, két oldalsó és két függöny), az överő-határolóval felszerelt első biztonsági övek, a lábvédő fék és kuplung pedálok minimalizálják a sérülés lehetőségét. A Suzuki a kicsik biztonságára is ügyel: a Splash hátsó ülésén található ISOFIX beépített elem lehetővé teszi a gyermekülés biztonságos elhelyezését.

A Splash főbb paraméterei

  • Sokoldalú, vonzó mini MPV
  • Áramvonalas, aerodinamikus dizájn
  • Sportos, fiatalos stílus, amely a városi, mozgalmas életstílust képviseli
  • Megemelt üléspozíciók
  • Magasra szerelt sebességváltó
  • Kellemes térérzet, friss színkombinációk
  • Könnyű kezelhetőség, jól olvasható sebességmérő és kijelző
  • Átlagon felüli tárolási kapacitás 60:40 százalék arányban osztható hátsó ülés, amely egyetlen mozdulattal a padló síkjába hajtható
  • Padló alatti tárolórekeszek
  • Nagy, jól olvasható sebességmérő és kijelző, valamint egyedi fordulatszámmérő

Teljesítmény

  • Halk, gazdaságos, három- és négyhengeres benzinmotorok
  • Modern, közös nyomócsöves befecskendezésű dízelmotor, opcionális  koromrészecske szűrővel
  • 1 literes benzinmotor és az 1,3 literes dízelmotor széndioxid kibocsátása 120g/km
  • Kiváló kezelhetőség, stabilitás, utazási kényelem és vezetési élmény
  • Különlegesen hangolt lengéscsillapítók, kifejezetten az európai utakra tervezve
  • Légellenállási együttható: 0,32
  • 170km/óra maximális sebesség a 1,2 literes benzinmotor esetében
  • 12,3 másodperces gyorsulás 100 kilométer/órára az ötsebességes kéziváltós 1,2 literes benzinmotornál

Biztonság

  • Hat légzsák (két első, két oldalsó és két függöny)
  • Electronic Stability Program (ESP®)
  • Gyűrődő szerkezetek, energiaelnyelő keret, és nagy merevségű utaskabin
  • Energiaelnyelő motorháztető, motorburkolat, motorháztető zsanérok
  • Első légzsák deaktivációs rendszer

Rhys Millen Hyundaijal pusztít

2009. augusztus 4., 14:46 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Hyundai sajtóközleményében méltán büszke az elért eredményre, jobb reklámfogásra nincs is szükségük a Genesis kupéhoz. Igazat kell adnunk nekik, még ha tisztában is vagyunk vele, mennyi köze van Millen versenyautójának egy utcai modellhez. Ezt csak tátot szájjal nézhetjük.

arl38409-1280

Rhys Millen tizenhetedik Pike's Peak futamán, egy átalakított Hyundai Genesis Coupéval megdöntötte a kétkerékhajtású, széria alapú modellek osztályának (2WD Time Attack) rekordját: 12 perc 9,397 másodperces teljesítményével mintegy 1 perc 23 másodperccel jobb időt futott, mint legközelebbi ellenfele.

Millen viszonylagos könnyedséggel tette meg a nagyjából 20 kilométeres (12,4 mérföld) távot. Ahogy a Hyundai munkatársai elmondták, Millen érzése szerint versenyautója tökéletesen működött, és még a 4300 méteres magasságban (14.110 láb) sem esett vissza az autó teljesítménye. Ilyen magasságban egy hagyományos motornál mintegy harminc százalékos teljesítményvesztést okoz a ritka levegő.

Millen, aki az acélövekig nyúzta le abroncsait, számos versenyzőt maga mögé utasított a 11 géposztályra osztott, kétszáz fős mezőnyben. Az Unlimited osztályban ismét a jelenlegi Hill Climb bajnok Nobuhiro Tajima szerezte meg az első helyet; 2009-es, 873 lóerős Suzuki SX4-esével 10 perc 15,368 másodperc alatt ért célba, sikeresen visszaverve a Pike’s Peak versenyen kezdőnek számító Marcus Grönholmot, navigátorát, Timo Alanne-t, és 2009-es, 800 lóerős Ford Fiestájukat (11 perc 28,963 mp).

És hogy ne csak a pár fotó adja vissza az élményt itt vannak a videók is. Az elsőn a vágott anyag, míg a második (nem kevésbé érdekesen) a teljes futam.

Négyesi Pál: Az Audi magyarországi története 1914-től (4. rész, sport)

2009. július 31., 13:22 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Budapest Grand Prix, 1936

Az Auto Union hazai történetének egyik fontos mozzanata az Auto Union „Ezüst Nyíl” becenévre hallgató nagyszerű versenyautóinak budapesti szereplése, amelyre 1936. júniusában került sor. A mai Forma-1 versenyek elődjének tekinthető Grand Prix széria eredete még a XX. század elejére nyúlik vissza: 1906-ban a Francia Automobil Klub meghirdette az első Nemzetközi Nagydíj-versenyt, amelyet a magyar származású Szisz Ferenc nyert meg.

A '30-as évek második felében a Grand Prix versenyeket a két német gigász, az Auto Union és a Mercedes-Benz, illetve az olasz Alfa Romeo csatája jellemezte.

A hazai nézők is ízelítőt kaptak e nagyszerű párviadalból: 1936. június 21-én Budapesten, a Népligetben rendezték meg az első Budapest Nagydíjat, amelyen a nemzetközi autósport sztárjai mellett egy kiváló magyar sportember, Hartmann László is rajthoz állt.

Távolról sincs vége, olvasson még

Négyesi Pál: Az Audi magyarországi története 1914-től (3. rész)

2009. július 31., 13:16 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A második világháború után (1946-1989)

 

A második világháborúban a hazai Audi, Horch, Wanderer és DKW állomány nagy része megsemmisült.

A hazai gépjárművek nagyobb részét a magyar honvédség vette igénybe, majd a visszavonuló német hadsereg, illetve a bevonuló szovjet csapatok foglalták le az épen maradt közlekedőeszközöket.

Fennmaradt kimutatások árulkodnak egy-egy jármű sorsáról:

„Iglódi Ágoston, a Nyilaspárt II. kerületi vezetője lefoglaltatta és saját használatra elvitte” - írták egy Horch-ról 1946-ban. Habsburg József főherceg a visszavonuló német csapatokkal együtt távozott Németországba, s gépjárműveit is magával vitte. Fekete Horch limuzinját, csakúgy, mint a többi autóját Regensburgban értékesítette.

A béke beköszöntével megkezdődött a hazai gépjármű-állomány felmérése; majd a javítható roncsok helyreállítása is. Ekkor a földművelésügyi és az igazságügyi miniszter is Horch automobilt kapott. 1948-ban a politikai és gazdasági változás következtében az állami járművek nagy részét leselejtezték, így vélhetően e Horch automobilok is a roncstelepre kerültek.

Távolról sincs vége, olvasson még

Négyesi Pál: Az Audi magyarországi története 1914-től (2. rész)

2009. július 31., 13:14 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A DKW és a Wanderer megjelenése Magyarországon

Az egyszerű szerkezetű és könnyen elérhető DKW motorkerékpárokra gyorsan felfigyeltek hazai élelmes üzletemberek. Az egykori katonai javítóműhelyből alakult Unitas Automobilipari Rt 1923-ban DKW-hoz hasonló, kisméretű „robogóval” jelentkezett.

Az „igazi” DKW motorok Magyarországon 1925-ben jelentek meg, amikor Erdélyi Endre több versenyen is rajthoz állt DKW gépével. Erdélyi megpróbálkozott a DKW árusításával is – csekély sikerrel.
Három évvel később a Parlamenttel szemközt megnyílt az Orbit Műszaki Rt bemutatóterme, ahol a DKW motorkerékpárok mellett már a DKW kiskocsijait is szemügyre lehetett venni.

Az 1929-es gazdasági válság azonban az Orbit céget sem kímélte. Helyére 1930-ban Majláth Mihály, az egyik legismertebb hazai motorkerékpár-kereskedő lépett.

A Wanderer automobilok első képviselője, a hazai automobilizmus egyik jeles alakja Bárdi József volt. Bárdi, aki az 1890-es években a Magyar Ruggyantaárugyárnál könyvelőként kezdte pályafutását már a XIX. század végén önállósította magát, s kerékpárokkal, majd automobilokkal kereskedett. Az általa alapított részvénytársaság az első világháború kitörésekor a szakma egyik legnagyobb vállalata volt.

Távolról sincs vége, olvasson még

Négyesi Pál: Az Audi magyarországi története 1914-től (1. rész)

2009. július 31., 13:09 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Gondolom, az a hír már senkit sem sokkol, hogy az Audi márka az idén - bruttó - száz éves, erről egyébként Csikós Zsolt írt egy cikket, aki véletlenül akkor elmulasztotta, most pótolhatja, ha ide kattint. Négyesi Pál viszont az Audi, illetve az előd/testvérmárkák hazai történetét dolgozta fel, rögtön az elején egy meghökkentő információval: August Horch, az alapító, egy rövid ideig órásként ténykedett Budapesten.

Távolról sincs vége, olvasson még

VIP jegyek a Forma-1-re – hátrányos helyzetű gyerekeknek

2009. július 28., 14:57 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A Porsche Szuperkupa versenyzőjétől, Will Langhorne-tól vehették át a VIP-boxba szóló tiszteletjegyeiket a Tudor Alapítvány tehetséggondozó műhelyeibe járó gyerekek.  A Magyar Nagydíjra szóló meghívás a Global Funds for Children (GFC) közvetítésével érkezett a nehéz körülmények között élő általános iskolás gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Tudor Alapítványhoz, mely a GFC legutóbbi pályázatán jelentős támogatást nyert a műhelyekben folyó angol nyelvoktatáshoz.


Az autóversenyző nagylelkű gesztusának köszönhetően osszesen het csepeli, józsefvárosi és  szombathelyi tudoros (a Józsefvárosi Tudor Műhely vezetőjének kíséretében) a VIP box-ból izgulhatta végig a szombati versenyt es a vasárnapi döntőt, es kozelrol is megnezhettek a versenyautokat. Egy bizonyos: lesz miről mesélniük szeptemberben az osztálytársaknak...


A 2000-ben létrejött Tudor Alapítvány négy tehetséggondozó műhelyében több mint 60 általános iskolás gyerek útját egyengeti. A rendszeres délutáni foglalkozások mellett kulturális programokat, kirándulásokat szerveznek. Idén augusztusban Szigligeten rendezik meg a hagyományos Tudor-tábort. Az alapítvány minden segítséget köszönettel fogad.

És ekkor Mika odasétált a szondával...

2009. július 24., 13:43 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Talán Kimivel még hitelesebb lenne a kampány, de így sem rossz, a finnek köztudottan jól vezetnek és sokat isznak - mi magyarok, mint rokon nép, legalább az egyikben jók vagyunk. A kampány célja nyilván az, hogy e két tevékenység jól elkülönüljön egymástól. Biztos kellemes meglepetés volt néhány autósnak, hogy Mika volt a szondához a körítés. Örömmel vennénk, ha a magyar autósport legendás alakjai is csatlakozának a hasonló kezdeményezésekhez. Mindenki figyelmébe ajánljuk Dr. Bencze József, rendőr altábornagy szavait a sajtóközlemény végén, az OKJ-s gyöngyhalász-tanfolyamok záróvizsgáján az megy át, aki egy szuszra felolvassa a mondatot.

Mika Häkkinennel folytatódik a „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampány

Virtuális verseny Häkkinen és Hamilton között az aláírásokért

Budapest, 2009. július 23. - Idén ötödik éve indul útjára a Johnnie Walker „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampány a felelősségteljes alkoholfogyasztás jegyében. Az idei sajtótájékoztatót követően a rendőrség szondáztatja az autósokat, majd a kampány nagykövete, a kétszeres Forma 1-es világbajnok, Mika Häkkinen üdvözli a vezetőket és tájékoztatja őket a Join the Pact kezdeményezésről.

A Diageo magyarországi partnerével, a Zwack Unicum Nyrt-vel közösen idén is folytatja a felelősségteljes alkoholfogyasztást ösztönző programját, a Johnnie Walker „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampányt. Idén a kampány jellegzetessége a Join the Pact („Csatlakozz az Egyezményhez!”) interaktív kezdeményezés a Felelős Alkoholfogyasztás jegyében. A kampány arra bíztatja a fogyasztókat, hogy látogassanak el a www.jointhepact.com weboldalra, és adják aláírásukat egy globális mozgalomhoz, az ittas vezetés ellen. A kampány két arca Mika Häkkinen és a tavalyi Forma 1-es világbajnok Lewis Hamilton, akik között, a kampány részeként, egy barátságos verseny indult. A versenyt az nyeri, aki több embert toboroz saját csapatába, hisz a honlapra fellátogatók eldönthetik, hogy Lewishoz vagy Mikához csatlakoznak, amikor nevüket adják a kezdeményezéshez.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a számtalan Magyar Nagydíj és a Johnnie Walker 2007-es kampánya után újra Budapesten lehetek, és részt vehetek a www.jointhepact.com magyar változatának elindításában. Tudom, hogy mit jelent „felsőfokon” vezetni, ezért azt is tudom, hogy ha valaki ittasan vezet, azzal nemcsak saját, de mások testi épségét is veszélyezteti. Az ittas vezetés nemcsak Magyarországon jelent komoly problémát, hanem a világ szinte minden országában. A Johnnie Walker kampánnyal a világ négy kontinensének 19 országában jártam már és nemsokára ismét ellátogatok Dél-Amerikába és Ázsiába, hogy népszerűsítsem a Join the Pact kampányt. Ha az ilyen jellegű kezdeményezésekkel akár egy ember életét is megmentjük, már megérte! Szóval, ha legközelebb internetezik, látogasson el a www.jointhepact.com weboldalra és kötelezze el magát amellett, hogy soha nem iszik, ha vezet!” – mondta a kampány nagykövete, Mika Häkkinen.

A Diageo felelősségteljes magatartásának egyik fontos eleme az az egyedülálló partnerségi megállapodás, amely a Johnnie Walker valamint a Vodafone McLaren Mercedes között működik 2005 óta. Ennek segítségével a Diageo hatékonyan juttatja el a felelősségteljes alkoholfogyasztásra vonatkozó üzenetét több millió fogyasztóhoz világszerte.

„2006 júliusában a Diageo aláírta az Európai Közúti Biztonsági Charta-t, amelynek célja az európai közutak biztonságosabbá tétele. Ez a felelősségvállalásnak egy olyan megnyilvánulása, melyben az összes érdekelt kötelezettséget vállal a közös cél elérésére: 2010-re felére csökkenteni a halálos közúti balesetek számát. Ezzel megalakult Európa első Ittas Vezetés Stratégiai Hálózata, amely a közúti biztonságot népszerűsíti.” – tette hozzá Antonio Avenoso, az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács főigazgatója.

Az Európai Unióban évente legalább 10.000 közúti baleset okozója az ittas járművezetés és ez Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági problémának számít. Az elmúlt évben a közúti közlekedési balesetek 11,65 %-át ittas járművezetők okozták, mely azt jelenti, hogy átlagosan minden nyolcadik közlekedési baleset hátterében az ittas járművezetés állt.

Dr. Bencze József, rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta: „Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ismét örömmel csatlakozott a Diageo kampányához, amelynek kivételessége abban is rejlik, hogy a közlekedésbiztonság egyik legsarkalatosabb területén az ittas járművezetés tilalmát egy olyan világszerte ismert és elismert személy hirdeti, aki meggyőzően képes továbbítani azt a preventív üzenetet a közlekedők legszélesebb köre felé, hogy szeszesital fogyasztás és járművezetés nem egyeztethető össze.”


A Citroën feltalálta a kipörgésgátlót

2009. július 8., 23:37 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Kiderül, mi tartja kézben a kerekek csúszását, mi az a Szahara-üzemmód, és talán az is, hogy használható-e a kiskunsági futóhomokon. Továbbá nem csak off-road terepen lehet USB-s zenét hallgatni, a C5 és a C6 pedig újabb ütőkártyákat jelentő V6-os dízelmotorral váltja le régi V6-os dízelmotorját. 450 Nm!

ÚJ FEJLESZTÉSŰ KIPÖRGÉSGÁTLÓ RENDSZEREK JÚLIUSTÓL A CITROËN MAGYARORSZÁGI KÍNÁLATÁBAN

Új fejlesztésekkel rukkol elő a C4 Picasso és a Grand C4 Picasso egyterű modell, valamint a Berlingo szabadidő-autó.

A C4 Picasso és a Grand C4 Picasso modellek mechanikus sebességváltóval szerelt valamennyi motorjához gyárilag Intelligent Traction Control (intelligens kipörgésgátló) rendszer tartozik.

Itt is jól látszik a szabadidő-jelleg

A Berlingóhoz kínált, optimális tapadást biztosító Grip Control rendszer, amely Magyarországon az XTR kiviteli szinthez opcióként rendelhető meg, többféle terepen képes kézben tartani a hajtott kerekek csúszását. Az új technológia alkalmazása tovább erősíti a Berlingo szabadidő-autó jellegét.

SZÉRIAFELSZERELTSÉG AZ INTELLIGENT TRACTION CONTROL A C4 PICASSO MANUÁLIS VÁLTÓVAL SZERELT MODELLJEIBEN ÉS A 2009-ES GYÁRTÁSI ÉVŰ C5-BEN

A C5, a C4 Picasso és a Grand C4 Picasso modellek mechanikus sebességváltóval szerelt változatainak palettájára is felkerül az Intelligent Traction Control. Az új biztonsági berendezés nem jelent semmilyen többletköltséget az ügyfélnek. A rendszer havas és csúszós úton jelentősen javítja a teljesítményátadást. Az Intelligent Traction Control, a hagyományos kipörgésgátló rendszerek lehetőségeinek határát nagymértékben kitolva, csúszós burkolaton, a vezetési helyzetek túlnyomó többségében biztosítja a gépkocsi továbbhaladását. Az új rendszerrel felszerelt gépkocsi könnyű és biztonságos közlekedést garantál. Intelligent Traction Control rendszer a nyomatékátvitel és a biztonság terén világpremiernek számít. A rendszer a különböző országoktól függően szériatartozékként szerepel a C4 Picasso és a C5 modellek kínálatában, anélkül, hogy bármilyen többletköltséget jelentene az ügyfeleknek. A hagyományos kipörgésgátlóval (ASR) felszerelt gépjárműveknél, a rendszer a motorteljesítmény leszabályozásával akadályozza meg a hajtott kerekek megcsúszását. Szélsőséges használati feltételek esetén azonban, a hagyományos ASR a leszabályozás miatt megakadályozhatja a gépjármű haladását. Az Intelligent Traction Control technológia a kipörgésgátló rendszer újfajta vezérlésével oldja meg ezt a helyzetet, lehetővé téve mind a gyakorlatlan, mind a magabiztos vezetőknek a síkos, havas úton való biztonságos elindulást és haladást.

A BERLINGO XTR FELSZERELTSÉGÉHEZ RENDELHETŐ GRIP CONTROL: KÖNNYEDÉN MEGBIRKÓZIK MINDEN TEREPPEL

A Berlingo a Grip Control nevet viselő, fejlett kipörgésgátló rendszer új generációját kínálja opcióként, amely különösen illik szabadidő-autó jellegéhez.

Anya, kapcsolj azonnal "fű" üzemmódba!

A C5 és a C4 Picasso modelleken a rendszer vezérli, és havas, csúszós út tapadásához igazítja a hajtott kerekek csúszását. Az ilyen típusú gépkocsik használatát és a tulajdonosok elvárásait figyelembe véve, az új rendszer maradéktalanul megfelel az igényeknek. A Berlingo, határozottan szabadidő-autós jellegével ideális modell egy olyan rendszer alkalmazására, amelynek a fő funkciója, hogy különböző típusú utakon, vagy « off-road » terepen megfelelően kézben tartsa a kerekek csúszását.

Ez lehet az XTR változat típusjelzése

Magyarországon a Grip Control rendszer opcióként rendelhető meg a Berlingo XTR változatokhoz, amelyeket már 10 mm-rel megemelt felfüggesztéssel és alsó motorvédő lemezzel szereltek fel. Az említett változatok a Grip Control funkció mellett ESP rendszerrel és 205/65 R 15 Michelin® Latitude Tour Mud+Snow gumiabroncsokkal rendelkeznek, amelyek a legkülönfélébb terepviszonyokhoz való alkalmazkodás tekintetében – beleértve a hóval borított utakat is –, a legjobb kompromisszumot jelentik, ill. a téli gumikat is helyettesíthetik. A Grip Control opció a „Security Plus” csomagban rendelhető, amely 185000 forint, és tartalmazza az ESP-t, a Hill Assist rendszert, valamint a függönylégzsákokat is. A Grip Control az ESP vezérlőegységbe beépített, továbbfejlesztett kipörgésgátló rendszer. Az első hajtott kerekek csúszását szabályozza. Különböző üzemmódokban működtethető, ezáltal tökéletesen alkalmazkodni tud az adott terepviszonyokhoz. A vezető a műszerfalon elhelyezett üzemmód választó kapcsolóval ötféle működtetési mód közül választhat.

“Standard” üzemmód

A mindennapi közlekedésben, normál útviszonyok mellett használatos üzemmód. Korlátozott mértékben engedi csúszni a hajtott kerekeket és a hagyományos ASR rendszerrel azonos módon viselkedik.

“Téli” üzemmód

A C5 és a C4 Picasso modelleken alkalmazott Intelligent Traction Controlhoz hasonló szolgáltatást nyújtó üzemmód, a hajtott kerekek optimális csúszását biztosítva és külön-külön szabályozva a két kereket, havas úton nagymértékben megkönnyíti a gépkocsi elindulását és haladását. A téli üzemmód, a C5 és a C4 Picasso modellekkel ellentétben a Grip Controllal szerelt Berlingón 50 km/h felett automatikusan kikapcsol.

“Fél-terep” üzemmód

Elsősorban sáros úton, földúton, vagy vizes füvön célszerű ezt az üzemmódot választani. Ebben az üzemmódban a rendszer, a megfelelő tapadás eléréséhez a két hajtott kerék egyikét nagyobb mértékben engedi csúszni, a másikra pedig a lehető legnagyobb motornyomatékot továbbítja. Ebben a szituációban lehetőség van arra, hogy a rendszer a rendelkezésre álló nyomaték egészét csak az egyik hajtott kerékre adja át, ami egy korlátozott csúszású differenciálmű esetén nem lehetséges. Ezután a rendszer az optimális csúszás beállításával biztosítja az autó lehető legjobb haladását.

Az üzemmód 80 km/h felett automatikusan kikapcsol.

Szahara” üzemmód

Ebben a beállításban a rendszer engedi, hogy a két hajtott kerék egyforma mértékben kissé csússzon, hogy a gépkocsi minél jobban tudjon haladni és minél kisebb legyen a kockázata, hogy elsüllyed a homokban.

Az üzemmód 120 km/h sebességig működik.

Ha most "Szahara" üzemmódban van, itt fog megrohadni

“ESP off” üzemmód

Az ESP off üzemmódban a rendszer az ESP vezérlőegysége által felügyelt valamennyi vezetést segítő funkciót – menetstabilizáló, kipörgésgátló – inaktiválja. A Citroën többi modelljéhez hasonlóan, 50 km/h sebesség elérésekor a rendszer automatikusan visszakapcsol.

USB-BOX A BLUETOOTH OPCIÓHOZ SZÁMOS MODELLEN

Júliustól a magyarországi kínálatban a C2, C3, Berlingo, C4, C5, C4 Picasso, Grand C4 Picasso valamint a Berlingo modellek is rendelhetők USB csatlakozóval kombinált Bluetooth kihangosító opcióval (júliusi gyártású modellektől). Az USB boxszal kiegészített Bluetooth csomag ára változatlan.

JÚLIUSTÓL MAGYARORSZÁGON IS RENDELHETŐ A C5 & C6 V6 HDi 240 FAP: MAXIMÁLIS VEZETÉSI ÉLMÉNY, ALACSONYABB ÜZEMANYAG-FOGYASZTÁS ÉS CO2-KIBOCSÁTÁS

Júliustól a magyar kínálatban is megjelenik az új V6 HDi 240 FAP motor a Citroën C5 és C6 modellekben. Az új háromliteres HDi motor a korábbi 208 lóerős 2,7 literes motort váltja a magyar kínálatban. Az Exclusive szinten választható erőforrással szerelt C5 és C6 modellek a nagyobb vezetési élményt, csendesebb működést és nagyobb teljesítményt biztosító szolgáltatásoknak köszönhetően nagy előrelépést jelentenek a vezetési kényelem terén, ami ráadásul alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással és a CO2 kibocsátás 12–15 %-os csökkenésével párosul.

A Citroën történetének eddigi legerősebb dízelmotorja további ütőkártyákat jelent a típuskínálat két elegáns limuzinja számára, tovább növelve közismert vezetési kényelmüket. A kiemelkedő színvonal eléréséhez mélyreható változtatásokat hajtottak végre a V6 dízelmotoron. Hengerűrtartalma 3 literre nőtt és az optimális értékek elérése érdekében számos fejlesztést hajtottak végre a motoron: új, harmadik generációs, közös nyomócsöves (Common-Rail), közvetlen befecskendező rendszer, új generációs égésterek, 2 változó geometriájú turbókompresszorral rendelkező feltöltő rendszer, belső kipufogógáz keringetés és fékezési energia visszanyerő rendszer. Ennek eredményeként a motor 177 kW (ill. 240 LE CEE) teljesítményt ad le – ami 18 %-os növekedésnek felel meg –, és 1600-as percenkénti fordulatszámon éri el 450 Nm maximális nyomatékát. A motorhoz továbbra is hatfokozatú automata sebességváltó kapcsolódik. Fogyasztása vegyes ciklusban mindkét modell esetében mindössze 7,4 l/100 km, CO2 kibocsátása pedig 195 g/km, ami 12–15 %-os csökkenést jelent. Az új motor természetesen megfelel a jövőben bevezetésre kerülő Euro 5-ös emissziós normáknak.

Az új motorral felszerelt modellek árai: C5 HDi 240 FAP Exclusive: akciós ára 10.780.000 Ft. (Listaár: 11.510.000Ft.) C6 HDi 240 FAP Exclusive: akciós ára 14.230.000 Ft. (Listaár: 15.540.000Ft.)

Budapest, 2009. július 8.

Már a Formula 3-as versenyautók is újrahasznosíthatók

2009. június 17., 17:14 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Van ilyen? Zöld versenyautó robbanómotorral? Egyáltalán, definiáljuk a zöldet! A BASF-nél kőkemény profik dolgoznak rajta. Ezek szerint sikerrel.

A BASF PremAir(r) katalizátorával pedig a földfelszíni ózont is elnyelik

A katalizátort az USA-ban már 3 millió személyautóba beszerelték

A szmog kialakulásáért elsősorban a földfelszíni ózon a felelős

Budapest, 2009. június 16. - A BASF Katalizátor divíziója is támogatja az első olyan versenyautót, amely újrahasznosítható anyagokból készül. A WorldFirst Formula 3-as autó, amelyet az angliai Warwick Egyetemhez tartozó innovációs központ (Warwick Innovative Manufacturing Research Centre - WIMRC) kutatói fejlesztettek ki, sikeresen teljesített a tesztpályán.

A BASF olyan termékekkel és technológiákkal segítette a WIMRC-t abban, hogy megépítsék a "zöld" versenyautót, mint például a PremAir(r) katalizátor, amelyet ha az autó hűtőjéhez szerelnek, elnyeli a földfelszíni ózont, amely egyébként a szmog kialakulásáért leginkább felelős.

A BASF PremAir katalizátora az első olyan kereskedelmi forgalomban lévő termék, amely elbontja a káros földfelszíni ózont. A sztratoszférikus ózontól eltérően, amely a nap káros ultraviola sugárzásától óv bennünket, a földfelszíni ózon a szmog egyik fő összetevője, amely a súlyos levegőminőségi problémák egyik legfőbb okozója.

A PremAir a hőcserélő felületekhez - autó, busz hűtőkhöz - szerelve hatásos "szmog elnyelővé" alakítja át azokat. A katalizátor csökkenti a levegőben lévő ózon mennyiségét azáltal, hogy az ózon molekulákat oxigén molekulákká alakítja. A hűtő kivitelezésétől függően a PremAir katalizátor a földfelszíni ózon akár 80%-át is elnyelheti, amikor az áthatol rajta.

A PremAir katalizátor, amely a Kaliforniai Levegő Testület (California Air Resources Board - CARB) szerint is elismert, hatásos ózon-csökkentő technológia, az Egyesült Államokban már több mint 3 millió autóban működik. Eddig hét autóvállalat és számos konstruktőr használta a PremAir katalizátort, azzal a céllal, hogy elnyerjék a "részben nulla emissziójú jármű" (PZEV) bizonyítványt a CARB-tól.

A WorldFirst Formula 3-as autó technikai kísérlet arra, hogy bebizonyítsák: a versenyautó sportokban is lehet alkalmazni újrahasznosítható anyagokat. Ez az első olyan versenyautó, ami a természet megóvása érdekében újra feldolgozható anyagokból készült. A WorldFirst autót a WIMRC szponzorálja a Warwick Egyetemmel, Warwick Manufacturing Group-pal és olyan együttműködő partnerekkel együtt, mint például a BASF.

2001-ben a BASF katalizátora elnyerte a J. Dean Sensenbaugh Díjat a Lég és Hulladékgazdálkodási Szervezettől (Air & Waste Management Association - AWMA), a PremAir kifejlesztéséért és üzleti alapokra helyezéséért. Az AWMA azért hozta létre ezt a díjat, hogy kitüntesse azokat a cégeket vagy személyeket, akik kiemelkedő teljesítményt értek el a légszennyezés szabályozása és a hulladék hasznosítás területén.

Rendőr ne mutogasson?

2009. június 10., 13:56 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Képtelen megkülönböztetés: magyarok, külföldiek, gyorshajtás és helyszíni bírságolás

Az ombudsman szerint rendőrség hátrányos megkülönböztetést alkalmaz, amikor a gyorshajtásról készült felvételt a helyszíni bírságolás során csak a külföldiek nézhetik meg, a magyaroktól megtagadják ezt a lehetőséget. Szabó Máté ebben a szabálysértésekről szóló törvényi rendelkezések és a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét látja.

Vita támadt két intézkedő rendőr között, vajon hány büntetőpont jár a gyorshajtáson ért autósnak? Ezért a vezető kérte, mutassák meg neki a felvételt, amit azonban a rendőrök megtagadtak. Arra hivatkoztak, hogy csak külföldi állampolgár nézheti meg, és ha nem fogadja el a közölt adatot, akkor szabálysértési eljárás keretében megtekintheti ugyan a felvételt, de ott már akár a helyszíni bírság tízszeresét is kiróhatják.

A panaszos mindezt megírta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy a kérdést jogszabály nem, csak az Országos Rendőr Főkapitányság egy belső intézkedése szabályozza: eszerint a sebességtúllépésről készített videofelvételt csak a külföldi elkövető tekintheti meg a helyszínen.

Az országos rendőr-főkapitány az ombudsman kérdésére úgy reagált, hogy a gyakorlatban számos problémát vet fel a videokazettán rögzített szabálysértések képeinek helyszíni bemutatása. A visszatekercselés megnehezíti az ellenőrzést végző rendőrök tevékenységének parancsnoki kontrollját, illetve ilyen esetben már többször előfordult a képanyag indokolatlan törlése is. Probléma, hogy a rendőrautóban elhelyezett készülékek képei csak a gépkocsiba beülve tekinthetők meg, illetve eközben a sebességmérő tevékenység nem folytatható, ami tömeges esetekben ellehetetlenítené rendőri ellenőrzést. A főkapitány szerint a külföldiek ennek ellenére azért nézhetik meg a felvételeket, mert a rendőröknek – kellő nyelvismeret hiányában - nehézséget okoz a jogsértés elmagyarázása, amiben viszont a képek segítenek.

A biztos rámutatott arra is, hogy a szabálysértési eljárásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések egyértelműen rögzítik az eljárás alá vont személy jogait, így különösen azt, hogy joga van megismerni eljáró hatóság bizonyítékait. E jogot a jogszabályi rendelkezések az eljárás minden szakaszában biztosítani rendelik és még a helyszíni bírság kiszabásának eljárásában sem korlátozzák.

A helyszíni bírság elfogadása, az eljárás alá vont személy erről szóló döntése nem befolyásolható, nem korlátozható azzal, hogy a rendőrség bármilyen technikai jellegű okra hivatkozva, kifejezett kérés ellenére sem mutatja be bizonyítékait (a szóban forgó ügyben a sebességtúllépést dokumentáló felvételeit). Mindezekre figyelemmel a biztos megállapította, hogy a rendőrség sérti a szabálysértésekről szóló törvény rendelkezéseit, a tisztességes eljáráshoz való jogot, amennyiben nem teszi lehetővé a sebességtúllépést dokumentáló felvételek helyszíni megtekintését.

Az elektromobilok hazai karavánja új állomáshoz érkezett

2009. június 8., 17:38 Módosítva: 2015.07.31 09:51

Az alábbi sajtóközleményből nem derül ki, de a csapatok olyan elektromobilokat építettek a miskolci versenyre, amelyet négy darab BOSCH PSR 18 LI-2 akkumulátoros fúró- csavarozógép hajt. Nyilván ezzel még nem oldódik meg az emberiség összes mobilizációs problémája, de okosodnak a mérnökhallgatók, akik most a németeket is elkalapálták.

Hildesheim, Sparkassenarena, 2009. június 8.

A hétvégén a németországi Hildsheim városának sportarénájában mérték össze teljesítményüket az áprilisban Miskolcon megrendezett Elektromobil verseny magyar résztvevői. A nemzetközi eseményen hazánkból 3 felsőoktatási intézmény csapata vett részt.


A Robert Bosch Power Tool Kft. által Miskolcon, a Föld Napja alkalmából megrendezett Elektromobil verseny következő fordulójához érkezett, immár túllépve az ország határain. A verseny lebonyolítása Németországban, Hildesheimben történt, ahol hazánkat 3 felsőoktatási intézmény csapata képviselte, akik a miskolci versenyen elért kimagasló teljesítményükkel kvalifikálták magukat. A német csapatok a mérnökök mellett ipari formatervezőkből verbuválódtak, így a nemzetközi versenyen való részvétel egyaránt kiváló lehetőséget nyújtott szakmai kapcsolatok kialakítására és technikai tapasztalatcserére.

„A 21. század elején kiemelkedően fontossá vált a kutatás-fejlesztés, az innováció. Sem egy vállalat, sem az ország, sem Európa nem tudja a lépést tartani a világgal, ha nem fektet be a jövő mérnökeinek képzésébe. A Bosch csoport, évek óta támogatja, és bevonó programokkal aktivizálja a fiatal mérnök generációt, hiszen meggyőződésünk, hogy ők adhatnak válaszokat a jövő kihívásaira. – mondta el Horváth Attila, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója.

A hildesheimi sportarénában rendezett egész napos sporteseményt óriási érdeklődés kísérte, több ezer látogató izgulta végig a vállalkozó kedvű fiatalok különleges járgányaiknak versenyét. Az elektronikus hajtással rendelkező járművek raliján a hazánkat képviselő csapatok is kiemelkedően teljesítettek. A magyarországi csapatok – melyek a hazai verseny különböző kategóriájának győztesei voltak – először egymás ellen mérettették meg magukat, hogy a rövidtávú versenypályán időeredményük alapján állhassanak rajthoz. Az időmérő alapján: a miskolci verseny abszolút győztese, a Debreceni Egyetem mérnökeiből verbuválódott GOCAR csapat szerezte meg az első rajtkockát, míg hazánk rövidtávú gyorsulási futamának bajnoka, a Budapesti Műszaki Egyetemről érkezett PÓTDUDAGOMB csapat teljesítménye a második helyre volt elegendő. A magyar versenyen a legszebb autó címét elnyerő Miskolci Egyetem BUMBLE-BEE névre keresztelt csapata Németországban a harmadik legjobb időt futotta. A rajtsorrend eldöntötte, hogy melyik magyar csapat versenyezhet a németországi futam első 3 legjobb időeredményt elért csapatával. A Miskolci Egyetem BUMBLE-BEE csapatának sajnos technikai okokból fel kellett adnia a versenyt. A PÓTDUDAGOMB csapata teljesített a legjobban, akik megnyerték a párharcot hatalmas előnnyel.

„Úgy gondolom, komoly mérföldkőhöz érkeztünk a zöld innováció területén is. A Bosch és műszaki felsőoktatási intézmények együttműködésében kifejlesztett elektromobilok ugyan tömeggyártásra nem alkalmasak, de lelkesedéssel és tudással mi is részesei lehetünk a folyamatnak. Most léptünk először nemzetközi porondra ebben a kategóriában, de bízom benne, hogy ez hagyományteremtő eseménnyé válik!” – üdvözölte az eredményeket Horváth Attila, a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója.

Tud nem enni, ha akar

2009. június 4., 19:40 Módosítva: 2015.07.31 09:51
2

Hol vannak már a régi szép idők, amikor a Hondákat nem a takarékosságukkal adták el... Na de nem baj, tudjuk, hogy gyorsak is tudnak lenni, ha akarnak. Bár azért nem lett volna hasznontalan információ, hogy milyen átlagsebesség mellett adódtak ezek a kiváló fogyasztási értékek.

A Honda elkötelezettségét a hatékony és gazdaságos közlekedés, a fenntartható fejlődés, valamint a környezetvédelem irányában minden termékében meg lehet találni. A mérnökök erőfeszítései a felhasználók „kezében” válnak valódi eredménnyé, akkor, amikor a Honda termékei valós körülmények között is bizonyítanak.

A Honda Eco Tour 2009 egy ilyen bizonyítási lehetőség volt. A Honda Barátok Klubja Magyarország (HBKM) minden évben megrendezi országos találkozóját, melyre idén Kaposváron és környékén került sor. A háromnapos rendezvény része volt az a gazdaságossági verseny, mely a Honda Eco Tour 2009 elnevezést kapta. Bizonyítandó, hogy a jelenlegi Honda palettán nemcsak a hibrid modellek – az Insight és a Civic – üzemeltethetőek gazdaságosan, a többi modell előtt is nyitva állt a megmérettetés lehetősége. A sokkal inkább egy túra, mintsem verseny jellegű kirándulás során valós körülmények között (tehát a forgalom normál ritmusában haladva) tudták a Honda autók és vezetőik megmutatni, mennyire kedvező fogyasztást – és így mennyivel kevesebb károsanyag-kibocsátást – produkálnak a Honda modellek.

Az útvonal a Dél-Dunántúl több tájegységét is érintette, kimondottan változatos útviszonyokat – sík, egyenes országutakat, városi szakaszokat, kanyargós hegyi utakat és lankás lejtőket, emelkedőket – biztosítva ezzel a fogyasztásméréshez. A kiinduló helyszín Kaposvár volt, ahova 381 kilométer megtétele után, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Pécs érintésével tért vissza az öt kategóriába sorolt, több mint 30 autóból álló konvoj.

A legjobb eredményt a Honda legújabb hibrid modellje, az Insight érte el, 3,43 literes átlagfogyasztással 100 kilométerenként. Az összes induló adatainak kiértékelése után kiderült az is, hogy két résztvevő kivételével mindenki 7 liternél alacsonyabb fogyasztással teljesítette a túrát, pedig nagy motorral rendelkező, nagy teljesítményű autók – S2000, 2,0 liter, 240 lóerő, Civic Type R 2,0 liter, 200 lóerő, Acura TL, 3,5 liter V6, 280 lóerő, NSX 3,2 liter V6, 276 lóerő – is részt vettek az eseményen.

A résztvevő hibrid autókat két 1,4-es Jazz követte 4,55, illetve 4,60 literes átlaggal, majd a Honda dízelmotorjának – melyek lökettérfogata 2,2 liter! – hatékonyságát bizonyítandóan egy Civic i-CTDi érkezett, 4,61-es átlaggal.

A Honda Eco Tour 2009 kategória győztesei:

1200 – 1599 cm3

Honda Jazz 1,4 iDSi

4,56 l/100 km

1600 – 1999 cm3

Honda FR-V 1,8 iVTEC

4,99 l/100 km

2000+ cm3

Honda Civic 2,2 i-CTDi

4,62 l/100 km

Sportautó

Acura RSX 2,0 DC5

5,44 l/100 km

Hibrid

Honda Insight

3,43 l/100 km

 

 

 

 

 

 

 

A Honda Eco Tour 2009 bebizonyította, hogy a Honda törekvései a gazdaságosság és környezetvédelem irányában valós körülmények között is elérik céljukat.

Roncs-csere Fiat-módra

2009. június 3., 17:32 Módosítva: 2015.07.31 09:51

A roncsautó program ötlete eleve úgy nézett ki, hogy az állami támogatás nagyjából 250 ezer forintra tervezett összege mellé az importőrök, gyártók is engednek az árból ugyanennyit. Az állam már döntött: nem kívánja felpörgetni ezt a hörögve haldokló ágazatot, és eddig úgy tűnt, hogy az importőrök sincsenek olyan helyzetben, hogy készletkiszóró akciók után további kedvezményekkel próbálják élénkíteni az eladásokat. Vagy inkább lefékezni a mélyrepülésüket. De az is lehet, hogy eddig a csodára és az azzal egyenértékű állami támogatásra vártak.

A Fiat Magyarország azonban megunta a várakozást: itt az első roncsakció. Ugyan nem az eddig ígért 1000 eurós mértékű, de legalább valami. Kíváncsian várjuk, hogy milyen eredménnyel zárul és lesz-e követője.

A Fiat nem vár: Autócsere Program 2009. június 1-től

Autócsere programot indít a Fiat Magyarország Kft.: a Fiat valamennyi magyarországi márkakereskedője, a már megszokott kedvezményeken felül, további 180.000 Ft-os támogatást biztosít azon autótulajdonosoknak, akik 5 évnél régebben, Magyarországon forgalombahelyezett gépjárművüket, új Fiat személygépkocsira cserélik.

Hosszú ideje várunk Magyarországon arra, hogy a Kormány bevezesse, a sok európai országban már sikerrel útjára indított Roncsautó Programot, amely arra hivatott, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a régebbi autók tulajdonosainak közvetlen anyagi segítséget nyújtson a régi, környezetszennyező gépkocsik fiatalabb, modernebb és sokkal inkább környezetbarát autóra cseréléséhez.

A kormányzati program még nem indult el hazánkban, és ki tudja, lesz-e egyáltalán. A Fiat Magyarország Kft.azonban úgy döntött: nem vár tovább és 2009. június 1-től elindította saját, Fiat Autócsere Program nevű kezdeményezését. A program keretében a Fiat személygépkocsik gyártója - Magyarországon jelenleg egyetlen autógyártóként- ilyen formában szeretne segítséget nyújtani a régi autók tulajdonosainak az autócseréhez.

Bravo Fiat!