Elhagytam a törzskönyvet

2010. június 28., 13:14 Módosítva: 2010.06.28 13:14
2

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne: átírás előtt elhagytam a törzskönyvet, az eladót nem tudom elérni, hogy tudom megoldani az átírást vagy a törzskönyv beszerzését?

Köszönettel: S. Attila

Tisztelt S. Attila!

A törzskönyv elvesztését a tulajdonosa jelentheti be az okmányirodába, ahonnan a bejelentést továbbítják a központi nyilvántartó hivatalnak, az a törzskönyv sorszámát és az elvesztés tényét közzéteszi és ezt követő 15 nap után állítják ki az új törzskönyvet. Ezt követően kapja meg Ön és intézheti az átírást. Mást nem tehet.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Mennyi időn belül veszítem el a bónusz besorolásom?

2010. június 24., 10:24 Módosítva: 2010.06.24 10:24

Tisztelt Autójogász!

Ha eladok egy közel 2 millió Ft értékű autót, de később csak 100 ezer értékűt veszek, akkor adóznom kell utána? Mennyi időn belül veszítem el a bónusz besorolásom, ha nem veszek gépjárművet?

Tisztelettel: Levélíró!

Tisztelt Levélíró!

Az szja-törvény 58. §-ában találja meg a választ. Eszerint az ingóság (gépkocsi) eladásából kapott bevétel (eladási ár) alapján 25% adót kell fizetni, de nem kell megfizetni az ingó vagyontárgy eladásából származó jövedelem adójának az 50 ezer forintot meg nem haladó részét. Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket (kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként már elszámolt):
a) a megszerzésre fordított összeget és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
b) az értéknövelő beruházásokat;
c) az átruházással kapcsolatos kiadásokat.

Megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló szerződés, számla, nyugta, elismervény stb. szerinti érték, cserében kapott ingó vagyontárgy esetében a csereszerződésben rögzített érték. Magyarul ha kevesebbért adta el, mint amennyiért vette, akkor a megszerzésre fordított összeg levonása után máris mínuszban van, tehát nem kell adóznia.

A bónusz besorolás két évig őrizhető meg.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Vettem egy autót papírok nélkül

2010. június 23., 16:30 Módosítva: 2010.06.23 16:30
3

Tisztelt Autójogász!

Kérem segítségét. Olyan problémám van, hogy 2009. október elején vásároltam egy autót, ám adásvételi nem lett írva, mivel nem az eladónál van a törzskönyv. Azt mondta, 2-3 nap múlva meglesz a törzskönyv, akkor írunk adásvételit. Közben kiderült, akinek a nevén van a mai napig az autó, annál van a törzskönyv, de ez a személy nem az én közvetlen eladóm. Kiderült, ő nem íratta át. A tulaj nem akarja átadni a törzskönyvet. Mindössze egy határozat van a kezemben, amiben az szerepel, mikor kinél volt/van az autó. Az autót miként tudom a nevemre íratni? Mi a pontos menete ebben az esetben? Mert én szeretném a nevemre íratni. Köszönöm segítségét.

Tisztelettel: Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha már papírok és adásvételi szerződés nélkül vesz autót olyan személytől, aki nem is tulajdonosa a járműnek, nem sok mindent tehet a másik két fél együttműködése nélkül. Amit legegyszerűbben tehet, visszamenni az eladóhoz és visszakövetelni a vételárat.

Hogyan lehet ezt az ügyet jogszerűen helyrehozni, hogy az okmányiroda is elfogadja? Így: a törzskönyvet magánál tartó tulajdonos eladó eladja a járművet annak, aki az Ön eladója, az adásvételt mindketten bejelentik és az autót átíratják. Ezt követően az új – immár szabályos – tulajdonos eladja Önnek a járművet. Ekkor már az Ő birtokában vannak a szükséges papírok, amit Önnek bemutat, Ön meggyőződik róla, hogy a papírok rendben vannak, fizeti a vételárat és átveszi az autót és az iratokat két tanú előtt.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Zöldkártya és műszaki

2010. június 23., 16:28 Módosítva: 2010.06.23 16:28

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, mi a teendőm, ha 2010. 01. 02-ig érvényes a zöldkártya a személygépkocsimon, de a műszaki vizsga 2011. 12. 21-ig érvényes, mivel akkor lesz az autó 4 éves. Kell-e az autóra addig új zöldkártyát csináltatni vagy sem?

Köszönettel: Éva

Tisztelt Éva!

Sokan, sokszor kérdezik, a műszaki vizsgán vizsgálják a környezetvédelmi paramétereket is, addig nem kell megújítania a zöldkártyát, szabályosan közlekedik anélkül is egy jogszabályváltozásnak köszönhetően.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Mennyivel mehet a Berlingo, ha teherautó?

2010. június 23., 16:05 Módosítva: 2010.06.23 16:05

Tisztelt Autójogász!

Mennyivel haladhatok autópályán, ha a Citroën Berlingo zárt kocsiszekrényű autóm össztömege 1720 kg, és a forgalmi engedélybe N1 kód szerepel?

Tisztelettel: Levélíró


Tisztelt Levélíró!

A KRESZ szerint a személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival

- autópályán:130 km/óra,
- autóúton: 110 km/óra, 
- lakott területen kívül egyéb úton: 90 km/óra,
- lakott területen: 50 km/óra

sebességgel lehet haladni, akkor is, ha N1-es kódja van, vagyis tehergépjármű. Ha esetleg pótkocsit vontat, akkor autópályán 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel mehet.


Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Hibrid autó adója

2010. június 21., 14:22 Módosítva: 2020.08.04 10:09

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődöm a hibrid autó után fizetendő adóról. A Lexus RX450h típus vásárlásán gondolkodom.

Köszönettel: Levélíró

Tisztelt Levélíró!

2009. július 1-től mentes a gépjárműadó alól a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsi. Luxusadó szempontjából (125 kwatt felett) pedig 50 százalékos adókedvezmény illeti meg a kizárólag elektromos meghajtású, valamint a hibrid meghajtású személygépkocsit.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Kötelező a pótkerék?

2010. június 19., 12:02 Módosítva: 2010.06.23 15:37
1

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozások milyen kötelező tartozékokat kívánnak meg, mivel a közeljövőben LPG üzeműre szeretném átalakíttatni a kocsimat és olykor, praktikussági okokból a pótkerék kikerülne a kocsiból (amennyiben lehetséges).

Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy a pótkerék kötelező tartozéknak számít-e és ki lehet-e váltani például defekt javító sprével/szettel.

Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel: B. Jenő

Tisztelt B. Jenő!

A pótkerék nem kötelező tartozék, kiveheti vagy kiválthatja mással. Kötelező tartozék viszont az elsősegély doboz, az izzókészlet és az elakadásjelző háromszög.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

9 hónap kármentesség

2010. június 19., 11:58 Módosítva: 2010.06.19 11:58

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem a következő lenne, Kawasaki motorkerékpáromat 2009. 09. 30-val kivonattam a forgalomból. Előtte viszont egyfolytában 5 éven keresztül kármentes voltam. A biztosító nem emeli meg a bónusz osztályomat, mert amiben szüneteltettem azzal is kerül újra forgalomba, hiába van meg a vizsgált időszak alatt 9 hónap kármentességem. Igaza van-e a biztosítónak?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: A.Balázs

Tisztelt A. Balázs!

A 19/2009. (X. 9.) PM rendelet rendelkezik erről. Ennek 3. §-a előírja, hogy a biztosító az új biztosítási időszakot illető besorolás során az előző biztosítási időszak besorolását, a megfigyelési időszak kártörténeti adatait, továbbá a hozott kárelőzményi igazolásokat köteles figyelembe venni. A szerződés besorolása egy osztályt emelkedik, ha a szerződés a vonatkozó megfigyelési időszakban legalább 9 hónapig hatályos és a teljes időszakban kármentes volt. Reklamáljon.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Két biztosítóval állok szerződésben

2010. június 18., 14:38 Módosítva: 2010.06.18 14:39

Tisztelt Autójogász!

November 15-én volt 2 éves a kocsim, az X biztositótól nagyon jó ajánlatot kaptam, jobbat mint az Y-tól, akinél akkor voltam. Váltani akartam, de csak a casco jött össze, a kötelező nem lett időben lemondva. Azt mondta az új biztosító, hogy nekem semmit nem kell tennem, majd ők intéznek mindent. Mint utána kiderült, a lemondást 30 nappal előtte nekem kellett volna megtennem.

Januárban ezért a régi biztosító leemelte a számlámról a kötelező első negyedéves díját, az új meg küldte a csekket. Mondtam az újnak, hogy sajnálom, majd novembertől tudok váltani hozzájuk, de ők azzal erősködnek, hogy aláírt szerződés van közöttünk, és ez teljesen jogos.

Pillanatnyilag 2 biztosítóval állok szerződésben a GFB-met illetően? Mit lehet itt tenni?

Nagyon várom válaszát!

Tisztelettel: Cs.

Tisztelt Cs.!

Szerelje le az új biztosítót, ne fizesse be a csekket. Hivatkozzon a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. Törvény 10. §-ára. Eszerint: „A biztosítási szerződés hatálya alatt ugyanarra a biztosítási időszakra kötött további biztosítási szerződés érvénytelen.”

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Elveszett a rendszám a motorról

2010. június 16., 10:28 Módosítva: 2010.06.16 10:28
3

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi a teendő, ha menet közben elhagytam a motorkerékpáromról a rendszámtáblát. Hol kell bejelenteni? Hol tudok utánanézni, hogy valaki leadta-e egy hivatalos szervnél? Mivel a motoron csak egy rendszám van, újat kell csináltatni? Új forgalmi? És ha megállítanak rendszám nélkül, milyen papírral igazolhatom, hogy bejelentettem az elvesztést, és ne büntessenek meg? Kérem, írja le nekem részletesen, mi a teendő!

Előre is köszönöm szépen!

K. Bernadett

Tisztelt K. Bernadett!

A lakhelye szerinti okmányirodában kell bejelentenie, hogy elvesztette a rendszámot. (Ha a rendszámot ellopták, a rendőrségen feljelentést kell tenni!) Ha esetleg valaki leadta, azt is megtudhatja az okmányirodában. Az elvesztést nyilvántartásba veszik és rendszámcserére lesz szükség, ennek díját kell megfizetni (5500 rendszám, 6000 forgalmi), majd a biztosítónak is be kell jelenteni az adatváltozást.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Eredetvizsga díj beszámítása

2010. június 14., 10:11 Módosítva: 2010.06.14 10:11

Kedves Autójogász!

2 autónk van a családban. A 2. autó nemrég került hozzánk, ki volt vonva a forgalomból 15 évig (120L Skoda) és ez vissza lesz állítva. Szóval az első autónknak (Fiat Palio Weekend) most volt év elején a vizsgája, pont abban a sávban, mikor bevezették szuper módon a kötelező eredetvizsgálatot, így lehúztak 17 000 Ft-tal, majd rejtélyes módon visszavonták ezt a rendeletet. Kártérítésről, egyébről szó sem esik... Nos, ha már az én Skodámnak így is, úgy is kell eredetiségvizsgálat, tekintve, hogy forgalomba lesz visszahelyezve, nem lehetne megoldani valamilyen keretek között, hogy azt nekem ingyen végezzék el mint kártérítés? Így pénzt sem kell visszaadniuk. Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy így is, úgyis elbukom a 17 000 Ft-omat?

Köszönettel: T. Máté

Tisztelt T. Máté!

A vizsgadíjat beszámítani, átvinni másik autóra nem lehet, viszont visszaadják, ha kéri! Ehhez kérelmet kell benyújtani, az NKH regionális igazgatóságához. A kérelemnek tartalmaznia kell a jármű rendszámát, az eredetiségvizsgálat helyét és idejét, a jogosult (aki az eredetvizsgát végeztette) nevét és címét, a bankszámlaszámot, ahová a visszautalást kéri vagy postacímet. A kérelemben arról is nyilatkozni kell, hogy „az eredetiségvizsgálat eredményét közlekedési igazgatási eljárásban (Pl. átírás) nem használták fel és – amennyiben a kiadásától számított 60 nap nem telt el – annak felhasználására nem kerül sor”.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Forgalmi adattartalma

2010. június 13., 07:39 Módosítva: 2010.06.13 07:39

Tisztelt Autójogász!

Februárban vásároltam egy kocsit, ahol a tulajdonos én vagyok (bp.-i állandó lakhelyű lakos), az üzemben tartó pedig a párom (Pest megyei állandó lakos). A kötelező biztosítás az üzemben tartó nevén van. A kocsi vásárlásakor minden papírmunkát a kereskedés intézett, a forgalmiban pedig az üzemben tartó lett feltüntetve. Meg lehet-e (és ha igen, hogyan) változtatni, hogy a forgalmiban ne az üzemben tartó, hanem a tulajdonos neve és címe szerepeljen? (Lakhelyemen (Bp.) most bevezetésre kerül a parkolás fizetőssé tétele, ahol parkolócédulát lehet vásárolni kedvezményesen az évre. Feltétel: a forgalmiban szereplő tulajdonos vagy üzemben tartónak a címe az az állandó lakcíme, ahová igényli a kedvezményes parkolójegyet.)

Válaszát előre is köszönöm.

Andrea

Tisztelt Andrea!

Párjával menjenek be az okmányirodába, írassák át az üzemben tartói jogot a tulajdonosra. Új forgalmit kapnak 6000 Ft-ért, ami azonnal elkészül.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Elmennék oktatónak

2010. június 12., 14:35 Módosítva: 2010.06.12 14:35

Tisztelt Autójogász!

Valószínűleg nem itt kellene megkérdeznem, de sehol sem sikerült konkrét választ találnom arra, hogy ha én autóvezető szakoktató szeretnék lenni, akkor hol kellene jelentkeznem. Olyat is hallottam, hogy be szeretnék integrálni a felsőoktatásba, de erről sem találtam semmi konkrétumot. Ha esetleg tudna segíteni, megköszönném!

Üdv: S. Attila

Tisztelt S. Attila!

A közúti közlekedési szakemberek képzése állami közép- és felsőfokú oktatási intézményekben vagy tanfolyamokon történik. A tanfolyami képzés a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) engedélye alapján végezhető. A közúti közlekedési szakemberek képzését és továbbképzését az NKH Kiemelt Ügyek Igazgatósága engedélyezi, érdeklődjön az NKH Kiemelt Ügyek Igazgatóságán, a 1066 Budapest, Teréz krt. 62. szám alatt, vagy a 1387 Budapest, 62. Pf. 30 postacímen, vagy a 06-1-474-1732 telefonszámon.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Luxusadó – kedvezmény gyerekekre

2010. június 8., 11:25 Módosítva: 2010.06.08 11:25

Tisztelt Autójogász!

Luxusadóval kapcsolatos a kérdésem. Hallottam olyanról, hogy a 3 (vagy több) gyermekesek 50% kedvezményt kapnak. Édesanyám nevén van az autó (177 kW), akivel 1 háztartásban él (bejelentve) 3 gyermeke. Én 31 vagyok, két testvérem 26 és 17 évesek. Nagyobbik húgommal már dolgozunk. Most ilyenkor mi a helyzet? Végülis a gyerekei vagyunk, egy háztartásban élünk, de már nem vagyunk kiskorúak, tehát akkor most igénybe veheti édesanyám az 50%-os adókedvezményt, vagy nem?

Üdv.: Sz. E.

Tisztelt SZ. E.!

Sajnos nem. 50 százalékos adókedvezmény illeti meg annak a magánszemélynek a tulajdonában álló – legfeljebb egy darab – személygépkocsit, amely személy szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként háztartásában három vagy annál több gyermeket nevel (tart el). E második kedvezmény szempontjából gyermeknek minősül
– a kiskorú,
– az a nagykorú személy, aki oktatási intézmény nappali tagozatának tanulója, hallgatója, de 25. életévét még nem töltötte be,
– életkorától függetlenül az a személy, aki súlyosan fogyatékosnak vagy tartósan betegnek minősül.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Segédmotoron személyszállítás

2010. június 6., 07:27 Módosítva: 2010.06.06 07:27

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, jelenleg egy Simson segédmotorkerékpárral rendelkezem, van B-s jogosítványom, és a motor alkalmas két személy szállítására is. Eddig úgy tudtam, hogy ezt a törvény tiltja, de most a KRESZ-módosítások között találtam egy érdekes bejegyzést: R. 54. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki: (9) A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte. Ez rám vonatkozhat?

Köszönettel: Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nézni kell a (8)-ik bekezdést is. Eddig (2010. január 1-ig) a szabály úgy szólt, hogy segédmotoros kerékpáron utast szállítani nem szabad. Ezt a szabályt a KRESZ 54. § (8)-as és (9)-es bekezdésében az idén újrafogalmazták: kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani nem szabad. A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte. Ez alapján Simsonnal nem lehet utast szállítani.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Sebességkorlátozás

2010. június 5., 09:13 Módosítva: 2010.06.05 09:13
6

Tisztelt Autójogász!

Használatomban van egy Fiat Ducato 7 fős platós tgk., aminek összsúlya 3300 kg és menetlevéllel rendelkezik. Azt szeretném megtudni, hogy mik az erre vonatkozó sebességkorlátozások? (főút, autóút, autópálya)

Tibor

Tisztelt Tibor!

A személygépkocsikra vonatkozó 130/110/90/50 km/h-szabályok vonatkoznak az Ön járművére is 2010. január 1-től.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Adásvétel után nem átírt autó

2010. június 4., 11:06 Módosítva: 2010.06.04 11:07
1

Tisztelt Autójogász!

Mi a helyzet akkor, ha az adásvétel után 15 nappal sem történik meg az átíratás? Eladnám az autómat, de félek, nem tudok 100%-ban megbizonyosodni, hogy a vevő át is íratja az autót. Ebben az esetben előfordulhat, hogy mindenféle bírságot rajtam követelnek majd a különféle hatóságok? Az adásvételi szerződés megvéd engem, mint eladót az esetlegesen felmerülő, ilyen jellegű kiadásoktól? Esetleg az okmányirodában bejelenthetem én az adásvétel tényét és akkor a különféle hatóságok már nem engem, hanem az új tulajdonost fogják zaklatni?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: H. Zsolt

Tisztelt H. Zsolt!

Nem bejelentheti, hanem köteles bejelenteni Ön is 15 napon belül az adásvételt az okmányirodában. Ha ezt Ön elmulasztja és a vevője is, akkor pl. továbbra is Önön fogják követelni a gépjárműadót. Tehát önmagában a szerződés nem elég, Önnek is bejelentést kell tennie. Persze ettől függetlenül, ha a vevő nem teszi meg a bejelentést, még kaphat bírságokat, de sikeresen védekezhet azzal, hogy eladta a járművet és ezt be is jelentette.

Ha biztosra akar menni, szabja feltételül, hogy együtt bemennek az okmányirodába bejelenteni az adásvételt, vagy a vevővel állapodjon meg úgy, hogy a vevő külön meghatalmazást adjon Önnek vagy megbízható ismerősének, hozzátartozójának a bejelentések megtételére, kérjék el tőle az átírás költségeit és az illetékre valót is.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Megszegtem a kezdőkre vonatkozó korlátozást

2010. június 3., 11:50 Módosítva: 2010.06.03 11:50

Tisztelt Autójogász!

Arról szeretnek érdeklődni, hogy milyen büntetésre számíthatok, ha utast szállítok nagy motoron, de A kategóriás jogosítványom csak 9 hónapja van, tehát még nem telt le a két év.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: L. A.

Tisztelt L. A.!

Szabálysértést követ el az igazgatási szabályok megsértése miatt, ami 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható és a kezdő minősítése újra kezdődik.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Szgk-tgk.

2010. június 2., 10:26 Módosítva: 2010.06.02 10:26

Tisztelt Autójogász!

Egy 5 személy szállítására vizsgáztatott tehergépjárművet (Mitsubishi Pajero) vásárolnék, magánszemélyként, kizárólag családi használatra.

Milyen különleges szabályok vonatkoznak ennek a járműnek az üzemeltetésére egy személygépkocsinak nyilvántartott járműhöz képest? (adózás, biztosítás, kell-e útnyilvántartás stb.)

Köszönettel:

B. T.

Tisztelt B. T.!

Magánszemélyként nincs az adózásban eltérés, fizetni fogja a gépjárműadót, 125 KW elérése esetén a luxusadót. Útnyilvántartást viszont nem kell vezetnie. 3500 kg össztömegig a személygépkocsikra vonatkozó sebességkorlátokat kell alkalmaznia.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Luxusadó vs. üzemben tartó

2010. május 31., 09:53 Módosítva: 2010.05.31 09:53

Tisztelt Autójogász!

A családi autónk teljesítménye 185 LE és így luxusadó-köteles 13 évesen. A párom a tulajdonos, én az üzemben tartó. Úgy olvastuk, hogy csak a tulajdonos vonhatja le a súlyadót a luxusadóból, az üzemben tartó nem. Ez most akkor nem kétszeres adóztatás mégis ugyanarra az adóztatott dologra? Mit tudunk tenni, ezt nem lehet valahogy kivédeni?

Köszönöm

Tisztelt Levélíró!

Így van, ez esetben sajnos nincs kedvezmény, a luxusadó a tulajdonost terheli, ha nem ő fizeti a gépjárműadót, akkor nem tud mit levonni. Hát ha ez a jogszabály örökké tartana, akkor meg lehetne fontolni azt, hogy a gépkocsi üzemben tartói jogát leírassák a párja nevéről, el kell menni az okmányirodába kifizetni ennek a díját, átkutyulni a biztosítást, lehet, hogy meg sem éri anyagilag. Most talán érdemes ezt az évet kifizetni, hátha jövőre már nem lesz hatályban ez a törvény.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Luxusadó év közben vásárolt autóra

2010. május 28., 09:39 Módosítva: 2010.05.28 09:39

Tisztelt Autójogász!

Tisztelettel érdeklődöm, hogy ez év elején vásároltam egy 148 kW teljesítményű, 2005-ös gyártású autót. A luxusadót már ez évtől kell fizetnem, vagy majd mint a teljesítményadó esetében, csak jövő évtől, tekintettel, hogy az év első napjaiban még nem az én nevemre volt bejegyezve?

Köszönettel

Tisztelt Levélíró!

Az adókötelezettséget az adóév első napján – tehát a 2010. adóév esetén a 2010. január 1-jén – fennálló körülmények figyelembevételével kell teljesíteni. Azaz, ha későbbi időpontban bármilyen változás következik be, akár a személygépkocsi, akár az adó alanyának oldaláról, ideértve a személygépkocsi átruházását, megsemmisülését is, ezt a változást csak a változást követő adóévben lehet figyelembe venni. Ön csak jövőre lesz köteles fizetni, ha lesz még egyáltalán erről törvény.

Büntetőpont – honnan tudhatom?

2010. május 28., 09:37 Módosítva: 2010.05.28 09:37

Tisztelt Autójogász!

Honnan tudhatom meg, hogy mennyi előéleti pontom van, naprakészen? Például elvesztettem egy régebbi cédulát, és nem is írtam fel, hogy mikor történt, a pontszámra sem emlékszem. Van-e valamilyen lekérdezési lehetőség?

Tisztelettel: F. Brigitta

Tisztelt F. Brigitta!

Érdeklődhet a központi nyilvántartó hivatal alábbi ügyfélszolgálati telefonszámán: Közúti közlekedési nyilvántartás 06 (1) 219-4611. Levelet írhat ez ügyben az alábbi címre: KEK KH 1094 Budapest, Balázs Béla utca 35. 1450 Budapest, Pf. 81

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Gépjárműadó l999-es évjárat 1.0 39 kW

2010. május 26., 13:44 Módosítva: 2010.05.26 13:45

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem, ha a Magyarorszag.hu oldalon a gyártási évet követő 8–11. naptári évben 200 Ft/kilowatt szerepel, akkor az én Suzuki gépkocsim után, mely 1999-es, jogos-e a 230 Ft/kilowatt számítása. A gépkocsim teljesítménye 39 kW.

Tisztelettel: Veronika

Tisztelt Veronika!

Évváltás történt díjemeléssel, 2010. január 1-től 200 helyett már a 230 Ft/kwatt érvényes a gyártási évet követő 8–11. naptári évben. Gondolom, már a kormányportálon is frissítették az összeget.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Segítségkérés – becsapva érzem magam

2010. május 26., 13:43 Módosítva: 2010.05.26 13:43

Tisztelt Autójogász!

Ne haragudjon, hogy a segítségét kérem, de sajna nehéz helyzetbe kerültünk egy autóvásárlás kapcsán. Nem vet fel a pénz, az autó sem volt éppen olcsó, így komolyan becsapva érzem magam, mit tegyek, tehetek ilyenkor?

Vettem egy Citroen Xsara Picassót, 137 000 km-rel. Az autó szép volt, dízel, a hangja is szép. Vittem magammal valakit, aki ért is hozzá kicsit. Elvittük próbakörre is, minden rendben volt. A kereskedő elmesélte, mi minden volt rajta cserélve, de megkímélt, ez komolyan látszott is rajta. Megvettük. Ezen a héten hétfőn vittem haza, friss műszakival. Már pénteken széthullott a váltó, úgy kellett elvitetni, ahol felismerték az autót, hiszen oda járt szervizbe. A kezelő viszont azt mondta, utoljára 2008-ban járt náluk az autó, de már akkor 220 000 km volt benne. Nem is tudom, hát becsaptak, persze utólag okos az ember, miért nem vittük elsőre oda, még vásárlás előtt. Azért vettem ekkora kocsit, mert három kicsi gyermekem van. Most van egy tízéves, eladhatatlan autóm? Ha el akarnám adni, mit mondanék az új tulajnak? Ugyan számoljon még rá vagy 100 000 km-t? Ki az, aki ezután megvenné? Vagy verjem át én is? Kérem, adjon tanácsot, lehet-e tenni ilyenkor valamit?

Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: E. Csaba

Tisztelt E. Csaba!

Vigye vissza a járművet a kereskedésbe, mivel a gépkocsi üzemképtelen, használatra alkalmatlan és az órája vissza van tekerve. Erre hivatkozva követelje vissza a vételárat, álljon el az adásvételtől. Nem fogják Önt tárt karokkal fogadni, de ne hagyja magát leszerelni, ha másként nem megy, fogadjon ügyvédet.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Eltiltás alatt állok

2010. május 26., 13:34 Módosítva: 2010.05.26 13:34

Tisztelt Autójogász!

Vezetéstől való eltiltás alatt állok. Az eltiltáskor kaptam 9 büntetőpontot és 20 hónap eltiltást. Ha ez alatt vezetek és ezért feljelentenek, azért kapok még 5 pontot. Ha ez még egyszer megtörténik, az már 19 pont. Mi történik ilyenkor? Az eltiltás végén úgy is csak továbbképzés után kaphatom vissza a jogosítványomat.

Üdvözlettel:

L. István

Tisztelt L. István!

Azért az sem elhanyagolható, hogy az eltiltás hatálya alatti engedély nélküli vezetésért 150 ezer Ft-ig terjedő pénzbírságot lehet kiszabni, és utánképzést is többfélét kaphat, van olcsóbb, egyszerűbb és drága, nagyon macerás.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István