Nem kaptam betétlapot

2010. január 21., 08:24 Módosítva: 2010.01.21 08:24

Tisztelt Autójogász!

Tegnap este kisebb koccanásos balesetet szenvedtem, én a külső sávban haladtam, az úriember pedig, a torlódó belső savból, gondolt egyet, jobb index és kihajtott elém! Én satufékeztem, de már nem tudtam elkerülni az ütközést. Neki a jobb hátulja, nekem a bal első lámpám és a lökhárítóm károsodott. Mivel az úriember nem volt hajlandó elismerni a bűnösségét, én rendőrt hívtam. A rendőr is az ő felelősséget hozta ki, ő ellene eljárás indult. Én a helyszínen semmilyen iratot, jegyzőkönyvet nem kaptam. Mi ilyenkor a teendőm? Se betétkönyvet nem kaptam, sem ötletet! Kérem a mihamarabbi megtisztelő válaszát!

T.


Tisztelt T!

Jelentse be a saját biztosítójának a balesetet, ezt rendőrségi irat nélkül is megteheti, hogy a kárrendezési eljárás meg tudjon indulni (telefonon és e-mailben is érdeklődhet, de mindenképpen írásban, a formanyomtatványon tegye meg a kárbejelentést). Másrészt keresse fel a rendőrséget, érdeklődjön az ügy állásáról és a várható fejleményekről.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Majd postán küldi a törzskönyvet...

2010. január 21., 07:25 Módosítva: 2010.01.21 08:19

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy 1986-os Honda CBR400-as motorkerékpárt, aminek a törzskönyvét a tulajdonos vásárláskor nem találta, de ígéretet tett, hogy egy héten belül postázza. Mindez a mai napig nem történt meg, ezért az okmányirodánál próbáltam köröztetni, de ott közölték velem, hogy a motort nem fogom tudni átíratni, mert az eladónak adótartozása van és azt ráterhelték a motorra. A tulajdonossal kapcsolatot felvenni azóta nem lehet. Ebben az esetben mit lehet tenni? Hogy tudnám átíratni a motorkerékpárt?

Tisztelettel:
M. László


Tisztelt M. László!

Sehogy, amíg a tartozás be van jegyezve. A leírásából kitűnik, hogy az eladó rosszhiszeműen eltitkolta a tartozást, amiről biztosan tudnia kellett, ezért nem adta át a törzskönyvet sem. Meg kell próbálnia futni a pénze után és minden módon felkutatni az eladót, és megbeszélni vele a továbbiakat: vagy visszaadja a vételárat, vagy rendezi az adótartozást, hogy a motor átíratható legyen, ígéretet nem elfogadni. Jó esély van rá, hogy a pénz már elfogyott, hát ilyenkor marad a pereskedés, a bírósághoz fordulhat igényével, amit, majd ha megítéltek, végrehajthat az eladón (pl. fizetésből letiltás stb.) Törzskönyv nélkül nem szabad vásárolni, súlyos pénzeket fizetni teljesen bizonytalan dolgokért. A vételár kifizetése előtt érdemes lett volna bemennie az okmányirodába, hogy megtudja, miért nincs törzskönyv.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Vezetés adatlappal és közepesen előnytelen okmányirodai fényképpel

2010. január 10., 18:39 Módosítva: 2010.01.10 18:39

Tisztelt Autójogász!

A héten adtam le az okmányirodában friss jogosítványomhoz szükséges iratokat, és készítettek rólam egy közepesen előnytelen, szokásos okmányirodai fényképet. Természetesen kaptam egy adatlapot a kérelemhez. Kérdésem az lenne, hogy milyen szankciókra számíthatok, ha a jogosítvány kézhezvétele előtt, közúti ellenőrzés során csak ezt a papírt tudom lobogtatni a közegnek?

(Tehát nem jogosítvány hosszabbításról van szó, hanem friss jogsiról, de elég fontos lenne már kézhezvétel előtt vezetnem.)

Köszönettel:
Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Jóindulat kérdése, hogy mire számíthat. Minimum: „Tudja, hogy ezt nem szabad, irgum-burgum!!!” Maximum: engedély nélküli vezetés szabálysértése miatti feljelentés, százezerig terjedő pénzbírsággal és esetleg vezetéstől eltiltással, vagy helyszíni bírság. Ha valamilyen más szabálysértés miatt állítják meg és ez is kiderül, biztosan elmeszelik miatta.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Eladtam, miért fizessem az adóját?

2010. január 10., 18:36 Módosítva: 2010.01.14 18:55
3

Tisztelt Autójogász!

Volt egy autónk, amit júniusban eladtunk, ennek az autónak az éves súlyadója 25 000 Ft körül volt. Miért kell nekem az év második felében is fizetnem, ha nem is használom az autót? Ráadásul olyan keveset keresünk (4 főre 130 000), hogy ki sem tudom fizetni. Nekik van igazuk, hogy az egész évet nekünk kell kifizetnünk?

Köszönettel:
Kíváncsi


Tisztelt Levélíró!

A gépjárműadó éves adó, ez azt jelenti, hogy alapesetben a teljes adóévre járó adót kell megfizetni annak, aki az év első napján tulajdonosa a járműnek. Ha a tulajdonos év közben eladja és az eladást az okmányirodában bejelenti, a következő évtől nem minősül adóalanynak. Tehát a teljes évre eső adót ki kell ilyenkor fizetni, jövő január 1-jén már a vevő nevén lesz a jármű, onnantól Ő fizeti az adót. Ha nem használja valaki az autóját, akkor nem kell adót fizetnie időarányosan, ha elintézi a forgalomból való ideiglenes kivonását.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Nagyon zavar: nincs út az utcánkban

2010. január 7., 20:45 Módosítva: 2010.01.07 20:45

Tisztelt Autójogász!

Én egy olyan utcában lakom, ahol nincs út, magyarul egy sáros, minden méterben „lyukas" úton járok nap mint nap. Rezeg a kocsimon minden, kikészül a futóművem. Miért vagyok én köteles az önkormányzatnak adót fizetni, ha ő nem biztosít utat? Hova tudnék fordulni ezzel a kérdéssel, vagy mit tudnék csinálni?

Köszönettel:
Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Reklamáljon rendszeresen az önkormányzat vezetésénél, fogjon össze az utcabeliekkel, lépjenek fel közösen. Sok út épül pályázati pénzekből, az önkormányzatnak önrészt kell biztosítania, de az is jellemző, hogy a lakossági hozzájárulást kérnek. Az útépítés és fenntartás a településen belül önkormányzati felelősség és hatáskör, de mint tudja, az önkormányzatok több feladatot kapnak, mint pénzt, az adóból meg tömködik a lyukakat.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Friss jogsi: tényleg van próbaidő?

2010. január 5., 23:25 Módosítva: 2010.01.05 23:25

Tisztelt Autójogász!

Szeptemberben szereztem jogosítványt, ami ugyebár a vizsgától számított 10 évig érvényes. A barátaim mondták, hogy ez csak próba jogsi, és ha 2 szabálysértést elkövetek vele, akkor bevonják a jogsit, és hasonlók. Tehát tényleg van próbaidő? Azt tudom, hogy talán 2 évig nem vontathatok, vagy valami hasonló, de például ha már kétszer 54 km/h-val megyek a városban, annyi a jogsimnak? Nekem kicsit hihetetlen... Vagy ha tényleg van, jó lett volna, ha valahol tájékoztatnak erről, ugyanis ilyesmiről senki egy szót sem szólt, sem a vizsgán, sem az okmányirodában.

Előre is köszönöm a választ!
H. D.


Tisztelt H. D!

Jól látja, ez elég húzós lenne. A jogosítványa 10 évig érvényes, eddig szól az egészségügyi alkalmassága. Ezen belül az első két évben kezdő jogosítványnak számít, ez azt jelenti, hogy az első két évben nem vontathat és motoron utast nem szállíthat. Ha ez alatt az első két év alatt közlekedési szabálysértést követ el, a kezdő minősítés újrakezdődik, tehát további két évig nem vontathat és motoron nem vihet utast. A jogosítványt akkor vehetik el, ha súlyos közlekedési szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, vagy közlekedési bűncselekmény vagy szabálysértés révén 18 büntetőpontot gyűjt össze (szabálysértésért max. 5 pont jár).

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Meddig őrizgessem az adásvételi szerződést?

2009. december 27., 11:57 Módosítva: 2009.12.27 11:57

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy az adás-vételi szerződést hány évig vagyok köteles megőrizni? Konkrétan egy 1998-ban eladott autó adásvételijét jogosan kérték-e tőlem 2004-ben?

Köszönettel:
Andrea


Tisztelt Andrea!

Nem köteles megőrizni, de ez az érdeke, mert pl. ha a vevő rosszhiszeműen jár el, nem  íratja át, és felszívódik, adót pedig senki nem fizet a jármű után, akkor a bejegyzett tulajdonoson vasalják be az adót egészen addig, míg le nem kerül a nevéről a jármű.

Ha az autóját eladta, akkor azt a szerződés bemutatásával be kell jelentenie 15 napon belül az okmányirodában. Ezután nagy valószínűséggel nem fogják többet zargatni. Ha az autót nem íratták át, akkor viszont Ön köteles pl. fizetni az adót. De számtalan további okból, nemcsak az adó miatt kérhetik az adásvétel igazolását.

Általában 5 éves elévülési idővel kell számolni, de ha 1998. óta egyszer is értesítették, hogy valamilyen kötelezettsége van az autóval kapcsolatban, akkor az 5 éves elévülési idő onnantól újrakezdődik, és ezzel kapcsolatban kérhetik Öntől iratok bemutatását.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Ha bevonják a B kategóriát, marad-e mopedre?

2009. december 23., 09:52 Módosítva: 2009.12.23 09:52

Tisztelt Autójogász!

Abban az esetben, ha bevonják a B kategóriás jogosítványomat, pl. súlyos balesetet okoztam, vagy túl sok pontot gyűjtök össze stb., akkor segédmotoros kerékpárt vezethetek-e addig, míg nem lesz újra érvényes B-s jogsim?

Köszönettel:
Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Ha van más olyan járműkategóriára érvényes jogosítványa, amivel vezethet segédmotoros kerékpárt is, akkor igen. Egyébként pedig nem.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Én nem adtam meg az elsőbbséget, ő meg részeg volt

2009. december 20., 22:26 Módosítva: 2009.12.20 22:26

Tisztelt Kedves Autójogász!

Az alábbi esethez kérném ki a tanácsát: balesetet okoztunk, egy elsőbbségadás táblánál kihajtva oldalról belénk jött egy szabályosan közlekedő autó. Most jön a csavar: mint kiderült, a másik sofőr erősen italos volt, 2 évre el is vették a jogosítványát. Ellenben a rendőrség álláspontja szerint a hibásak mégis mi vagyunk nekünk kell „elvinni a balhét”. A konkrét kérdésem: a nulla tolerancia ilyenkor érvényes-e, vagyis érdemes-e fellebbezni, és jogi útra terelni az ügyet?

Köszönettel:
B. Péter


Tisztelt B. Péter!

Feltételezem, a rendőrség azt állapította meg, hogy a másik sofőrnek nem volt közrehatása a baleset előidézésében, a balesetben nem volt vétkes, de mivel ittasan vezetett, ezért  felelősségre vonták. Ha a döntést súlyosnak érzi, akkor a mérséklése érdekében megpróbálkozhat a jogorvoslattal, a rendőrségi döntés – a leírtak alapján – valószínűleg helytálló.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


Nemfizetés miatt megszűnt biztosítás

2009. december 20., 22:07 Módosítva: 2009.12.20 22:07

Tisztelt Autójogász!

Autómon 2009. 07. hóig biztosításom volt, de közben elutaztam külföldre és itt megszakadt a biztosítás, vagyis nem fizettem. Most használnám az autót, de nincs biztosításom. Mit tehet ilyekor a rendőr?

Köszönöm:
Mónika


Tisztelt Mónika!

A rendőr megbünteti szabálysértés elkövetése miatt, továbbá, ha így balesetet okoz, Önön fogják bevasalni a kárt. Azt kell tennie, hogy felkeresi a korábbi biztosítóját, csak ott kötheti újra ugyanis a díjnemfizetés miatt megszűnt biztosítást, majd ott újra megköti a kiesett időre is A0-ban.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Nem fizetem a súlyadót – végrehajtják?

2009. december 9., 18:40 Módosítva: 2009.12.10 09:26

Tisztelt Autójogász!

A súlyadó fizetési kötelezettségemnek folyamatosan nem tudok eleget tenni. Kaptam egy felszólítást, hogy az elmaradásomat 8 napon belül rendezzem, ellenkező esetben az összeg (alig 30 000.-) végrehajtás alá kerül. Mire számíthatok? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Sándor


Tisztelt Sándor!

Az adó meg nem fizetése esetén végrehajtást rendelhetnek el az adós bankszámlájára, munkabérére, árverezhetik az ingóságait (ilyen kis összegnél az ingatlan nincs veszélyben), lefoglalhatják a gépjárművet, a törzskönyvet és a forgalmit.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István


Gyorshajtásért bünti - de ennyi?

2009. november 30., 23:38 Módosítva: 2009.11.30 23:38

Tisztelt Autójogász!

Egy lakott területen kívüli vasúti átjáróban tehergépkocsival 40 helyett 67-tel közlekedtem és 130 ezerre büntettek, holott csak 45 ezer járt volna ezért. Milyen jogon szabhatnak ki ilyen magas büntetést?
Rendszeres olvasójuk vagyok, már többször kérdeztem az Önök rovatában, de sohasem kaptam még semmiféle választ. Remélem, hogy talán most nem így lesz.

Tisztelettel: Csaba



Tisztelt Csaba!

Azt tudom elképzelni, hogy a gyorshajtásért – figyelembe véve a hibahatárt is – 30ezer bírságot szabtak ki, és még megbírságolták 100 ezerre azért is, mert vasúti átjáró előtti megállási kötelezettséget nem tartotta be. Ennek a bírságot kiszabó határozatból világosan ki kell derülnie, ha mégsem erről van szó, reklamáljon, fellebbezzen.

Terjedelmi okok miatt nem tudunk minden kérdést megválaszolni. A hozzánk érkező rengeteg kérdésből igyekszünk úgy kiválogatni a megválaszolásra kerülőket, hogy a sokakat érintők és az újdonságok legyenek túlsúlyban.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Izzókészlet: egy szivatás még belefér

2009. november 24., 15:50 Módosítva: 2009.11.24 15:50

Tisztelt Autójogász!

A tanácsát szeretném kérni. 2009.09.28-án a rendőrség igazoltatott, és sajnos az izzókészletet nem találtam sehol az autóban. Közölték velem, hogy ez 3000 Ft-ba fog kerülni, mire én nevetve mondtam, hogy ennek elég szívatás szaga van, ugyanis pont ma volt a híradóban, hogy október 1-től nem kell izzókészletet tartani az autóban. Azt mondták, hogy ez még két nap, majd ők nevettek rajtam. Kérdésem a következő:

A törvény(rendelet)-alkotó, mikor rájött, hogy hülyeség az izzókészlet az autókba, az nem a kihirdetés időpontja, viszont ugye egy konkrét dátumhoz kötik a hatálybalépést. Akkor Ön szerint jogos-e a büntetés, vagy érdemes vele foglalkoznom? Azt még szeretném hozzáfűzni, hogy elfelejtettek tájékoztatni a jogkövetkezményekről stb., amit itthon olvastam a bírság nyomtatványának hátulján...

Tisztelettel: Sz. Szabolcs


Tisztelt Sz. Szabolcs!

A módosítás hatálybalépése előtt kötelező az izzókészlet, a bírság mértékének megállapításakor viszont figyelembe vehetik, hogy ez néhány nap múlva már nem lesz kötelező tartozék. Persze abban egyetértünk, hogy ez ilyenkor már szívatás, de a szeptember 28-án érvényes szabály értelmében jogos.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Készfizető kezesség - örökölhető?

2009. november 22., 21:24 Módosítva: 2009.11.22 21:24

Tisztelt Autójogász!

Férjem készfizető kezességet vállalt egy autó vásárlásához. Nemrég súlyos betegség következtében elhunyt. Kérdésem a következő lenne: a készfizető kezesség fennáll-e továbbra is vagy örökölhető?
Várom mielőbbi válaszát.

Üdvözlettel:
K-né Erika


Tisztelt K-né Erika!

Ha a kezesség nem került érvényesítésre, azaz a bank nem követelt teljesítést a férjétől a kötelezett nemfizetése miatt, akkor az nem vált tartozássá, nem öröklődik. Ha még nem tette, a halálesetet jelentse be a banknál.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Elhaladás parkoló autó mellett

2009. november 22., 21:19 Módosítva: 2009.11.22 21:19

Tisztelt Autójogász!

Taxis vagyok, a Ferihegy 2 terminálon végeztem fuvaromat, ahol az utasom megpróbált kiszállni a szabályosan parkoló autóm bal hátsó üléséről, miközben rányitotta az ajtót a mellettem 30-50 cm-re elhaladó gépjárműre és így leütötte annak jobb tükrét. Én úgy tudom a KRESZ-t, hogy álló gépjármű mellett, elhaladáskor legalább 1 méternek, de inkább egy ajtónyi távolságnak kell meglennie.

Szeretném ez ügyben kikérni véleményét.

Köszönettel,

S. Ferenc


Tisztelt S. Ferenc!

A KRESZ úgy fogalmaz, hogy a megelőzendő vagy kikerülendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot tartva szabad elhaladni, ennél konkrétabb megfogalmazást nem ad.  Másrészt a KRESZ a kiszálló utasra vonatkozóan előírja, hogy a jármű ajtaját az utas csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. Tehát mindkét „szereplőnek” figyelnie kell a másikra.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Meghúzták az autómat

2009. november 22., 21:13 Módosítva: 2009.11.22 21:13

Tisztelt Autójogász!

Lakótelep előtt parkoló autómat egy autós társam meghúzta a bal első ajtónál. Természetesen betétlapot nem hagyott jó magyar módjára. A kérdés az, hogy ebben az esetben mi a teendő? CASCO-m nincs. A dolog pikantériája, hogy az esetet láttam, de mire leértem, az autós már sehol nem volt. Valószínű, hogy észre sem vette, a rendszáma is rémlik, mivel eléggé furán állt be és ezért is jegyeztem meg, mikor mellé álltam munkából hazaérve. Tanácsát előre is köszönöm!

Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Mivel a károkozó elhagyta a helyszínt, nem volt lehetőség arra, hogy közösen tegyenek nyilatkozatot a károkozásról, így Önnek kell a másik fél károkozását bizonyítania, tehát rendőrt kellett volna hívnia, tanúkat fogni. Utólag is megpróbálkozhat ezzel, de az idő múlásával egyre kevesebb sikerrel. Forduljon a rendőrséghez, és a kárt jelentse be a saját kgfb biztosítójánál.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Parkoló autó elém gurult

2009. november 17., 08:13 Módosítva: 2009.11.17 08:13
 

Tisztelt Autójogász!

Karamboloztam egy személygépjárművel, aminek nem volt behúzva a kéziféke és nem volt sebességbe rakva se. Kigurult elém a parkolóból. A tulajdonos nem tartózkodott a helyszínen, ezért rendőrt hívtam, jegyzőkönyv készült, majd nemrégiben határozat is, melyben közúti közlekedési szabálysértésért meg is büntették a másik felet. A vétkes fél biztosítója elzárkózik a kártérítéstől, azzal az indoklással, hogy a gépjármű nem elégítette ki a veszélyes üzem jellegét. Kérdésem, hogy ez jogos? Ha nem, akkor mit kell tennem?

Köszönettel: E. Gábor


Tisztelt E. Gábor!

Ez tipikusan az az eset, amikor a biztosító arra való hivatkozással tagadja meg a kár megtérítését, hogy a kár nem a gépjármű üzemeltetése során keletkezett. Ez az indok az Ön esetében véleményem szerint jogos. Ilyen esetben közvetlenül a gépjármű tulajdonosától kell követelni a kár megtérítését, eredménytelenség esetén a bírósághoz kell fordulni és a károkozó jármű tulajdonosát perelni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


 

Ki fizeti az eredetvizsgát?

2009. november 16., 06:36 Módosítva: 2009.11.16 06:36
1
 

Tisztelt Autójogász!

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy van-e olyan törvény vagy bármi, ami az autókereskedőket kötelezi az eredetvizsgálat díjának rendezésére? Másodszor készülök autót venni, az elsőnél nagy vita és veszekedés árán értem el azt, hogy a kereskedő fizesse az eredetvizsgálatot. Ezúttal szeretném ezt elkerülni és csak annyit mondani, hogy: ez törvény! Szerintem az nincs rendben, hogy velem akarják ezt kifizettetni, ugyanis én vagyok a vevő, ő pedig az eladó, tehát ő kell bizonyítsa nekem, hogy az autó nem lopott stb.

Várom válaszát! Előre is köszönöm!

Tisztelettel: Sz. Milán


Tisztelt Sz. Milán!

Kicsit fals ez az egész, de nincs erre szabály. Fizetheti az eladó és a vevő is, átíratni a járművet csak ennek birtokában lehet, tehát mondjuk úgy, hogy a vevőnek inkább érdeke, hogy el legyen végezve és megfelelő legyen az eredménye. Általában megegyeznek erről a felek, hogy ki fizesse meg a díját. Ha az eladó fizeti, nyilvánvalóan beépíti a vételárba vagy az alkudozás során kínálja fel ennek átvállalását.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


 

Fiam elvitte a motort és jogsi nélkül balesetet okozott

2009. november 14., 13:51 Módosítva: 2009.11.14 13:51
 

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megkérdezni, hogy fizet-e a biztosító annak az autósnak, akinek a fiam (fiatalkorú) kárt okozott. Elvitte a motorkerékpárunkat a garázsból. Nagymotorra jogsija nem volt. Így okozott balesetet. Személyi sérülés nem történt. Mire számíthatunk?

Köszönöm a válaszát!

Pensé


Tisztelt Pensé!

A biztosító megtéríti a kötelező biztosításuk terhére a kárt, azonban az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti a biztosítottól abban az esetben, ha a gépjármű vezetője gépjárművezetésre jogosító engedéllyel (igazolvány) nem rendelkezett, illetve a gépjármű vezetését ilyen személynek adták át. Ilyen esetben nem számít, hogy a tudtukkal vagy engedélyükkel történt-e, vagy nem, mivel hozzátartozóról van szó. Emellett engedély nélküli vezetésért alapból 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírság, jogosítvány bevonása járhat és még további bírság attól függően, hogy a rendőrség miként minősíti a balesetet, és milyen további szabálysértéseket állapít meg.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


 

Mikor nullázódnak a büntipontok?

2009. november 12., 11:00 Módosítva: 2009.11.12 11:00

Tisztelt Autójogász!

A büntetőpontokat ugye 3 évig kell összeszámolni. Nem teljesen tiszta számomra azonban, hogy ez az utolsó büntetőpont megszerzésétől számított három év, avagy 3 év egy periódus, ami után nullázás van?

Válaszát előre is köszönettel:

Tamás


Tisztelt Tamás!

A nyilvántartásba vett pontszámot a pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni. Tehát a büntetőpont három évig érvényes. Ha három éven belül kap még hozzá, akkor a pontok összeadódnak. (Pl. Ha kapott pontot 2008. januárban és mellé 2010. decemberben, akkor ezeket össze kell adni, ha kap büntetőpontot 2012. májusban, akkor a 2008-as már nem kell figyelembe venni és hozzáadni, csak a 2010-ben kapottal adódik össze. Remélem, így érthető.)

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Nem lehettem ott, amikor bemértek

2009. november 11., 23:01 Módosítva: 2009.11.11 23:01

Tisztelt Autójogász!

A Fejér megyei rendőrség levele szerint szeptember 19-én, 15:00-kor 95 km/h-val mentem ott, ahol 60 km/h-val lehetett volna. (M1, 63. km) A szóban forgó napon fizettem a tatabányai Opel szervizben bankkártyával 14:56-kor. Mivel fizikailag lehetetlen, hogy 4 perc alatt odaérjek (beszállni a kocsiba, kiállni a szervizből, kimenni a városból, fel az M1-re), érdemes fellebbezni?

Köszönettel: V. Péter


Tisztelt V. Péter!

Fellebbezzen, nem veszít vele semmit (a fellebbezési illetéken kívül), de a rendőrség válaszul valószínűleg azzal fogja elutasítani, hogy a bankkártyáját is és a gépjárművet is használhatta más személy. A közigazgatási bírság címzettje pedig az üzembentartó, akkor is, ha pl. a hozzátartozó vezette a járművet. Ha nem járt a gépjármű az M1-esen, és tévedés történt, érdemes reklamálnia.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Vigyem innen a roncsomat??

2009. november 11., 22:36 Módosítva: 2009.11.11 22:36

Tisztelt Autójogász!


A mai nap folyamán megkerestek a közterület felügyelők, hogy az autómat el kell szállítsam, mert egy roncs... Ez nem igaz, csak ideiglenesen van forgalomból kivonva, mivel még nem döntöttem, hogy mit szeretnék vele kezdeni... Az ideiglenesen forgalomból való kivonást követően minden adót befizettem, amit az önkormányzat kiküldött nekem, és még műszaki is van rajta. Kérdésem, hogy jogos-e a közterületesek kérése, illetve a magyar KRESZ hogyan definiálja a roncsautó fogalmát? Attól, hogy valamit nem használok hosszabb ideig, az már roncsnak számít?

Válaszát előre is köszönöm:

Tisztelettel D. G. Albert


Tisztelt D. G. Albert!

Ezt a kérdést a fővárosi parkolási rendelet a következőképpen szabályozza: „51. § (1) Az üzemképtelen járművek közterület-használati hozzájárulás nélkül közterületen - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - nem tárolhatók. A gépjármű üzemben tartója az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani a közterületről.

(2) Üzemképtelen gépjárművet közterület-használati hozzájárulás nélkül csak mellékútvonalon és legfeljebb 10 napig szabad tárolni.

(3) A közterület-használati hozzájárulást a gépjármű üzemben tartója a tárolás helye szerint illetékes önkormányzattól kérheti.

(4) A közterület-használati hozzájárulás főútvonalra és tömegközlekedés által járt útvonalra egyáltalán nem, mellékútvonalra csak határozott időre - legfeljebb 90 napra - a Fővárosi Közgyűlés vonatkozó rendeletei szerint, díj ellenében adható ki.

(5) A gépjármű üzemben tartója üzemképtelen járművek esetében köteles a közterület-használati hozzájárulás számát a gépjármű első szélvédőjén, kívülről jól látható helyen és olvasható módon elhelyezni.

52. § (1) A jelen rendelet megszegésével tárolt üzemképtelen járműveket a külön jogszabályokban meghatározottak szerint a rendőrhatóság, valamint a helyi közút kezelőjének megbízásából a Közterület-felügyelet eltávolíttathatja.

(2) A hatósági elszállításnál a jármű műszaki állapotát a szállító - szükség esetén szakértő bevonásával - állapítja meg, és arról jegyzőkönyvet vesz fel. A jegyzőkönyvben fel kell sorolni a járműben talált tárgyakat is.

53. § (1) A hatóságilag elszállított, üzemképtelen járműveket az azzal megbízott szervezet (a továbbiakban: Szervezet) a gépjármű tulajdonosa költségére és veszélyére tárolja.

(2) Az eltávolítás és a tárolás költségei a tulajdonost terhelik.

(3) Amennyiben a tulajdonos kiléte megállapítható, a Szervezet a beszállítás napjától számított 15 napon belül köteles az üzemben tartót a jármű 30 napon belüli elszállítására írásban felszólítani.

54. § (1) A hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező, 3 hónap elteltével ki nem váltott üzemképtelen járműveket a Szervezet értékesítheti.

(2) A járművek és az azokban talált dolgok értékesítése és megsemmisítése a külön jogszabályok szerint történik.

(3) Az értékesítés során befolyt összeget a Szervezet költségei levonása után öt évig elkülönített számlán kezeli, ezt követően a megbízó javára átutalja.

(4) A tulajdonos a polgári jogi elévülési időn belül az értékesítés során befolyt - a Szervezet költségeivel csökkentett - összegre jogosult igényét érvényesíteni, amennyiben tulajdonjogát hitelt érdemlően igazolja.

(5) A Szervezet is jogosult a tulajdonossal szemben érvényesíteni az értékesítés során, illetve a befolyt összegből nem fedezett, de felmerült költségét.

(6) Amennyiben a gépjárművel kapcsolatos költségek a gépjármű értékét elérik vagy meghaladják, úgy az közvetlenül értékesíthető.”

A rendelet 2. § k) pontja meghatározza, mit kell tekinteni üzemképtelen járműnek: „üzemképtelen jármű: a KRESZ 56. § (1) bekezdése szerinti műszaki hibás jármű, vagy az a jármű, amelynek a hatósági jelzése hiányzik, vagy engedélye lejárt;”

Ezek szerint, ha az Ön járműve nem műszaki hibás, érvényes műszakija és rendszáma van, nem tekinthető üzemképtelennek és nem kell elszállítania.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Barátnőmre 6 hónapos gépjárművezetést szabtak ki

2009. november 10., 01:08 Módosítva: 2009.11.10 01:08

Tisztelt Autójogász!

A barátnőmre 6 hónapos gépjárművezetést szabtak ki, ami azt jelenti, hogy továbbképzésre kell járnia ahhoz, hogy visszakapja a jogosítványát. A gond az, hogy sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tudtak tájékoztatást adni, hogy ez konkrétan mit jelent. Új tanfolyam, esetleg rutin órákat kell venni, esetleg újra kell vizsgázni?

Előre is köszönöm.

Zsolt


Tisztelt Zsolt!

Az eltiltást elrendelő határozattal fel kell keresni a közlekedésfelügyeletet, ott szervezik az utánképzéseket. Először részt kell venni egy feltáró foglalkozáson, ott döntik el a szabálysértés jellegére is figyelemmel, hogy milyen típusú képzésen kell részt vennie. A képzés besorolásától, óraszámától függően több tízezerbe kerül az utánképzés.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Hazáig sem tartott ki a megvásárolt autó

2009. november 5., 17:01 Módosítva: 2009.11.05 17:16

Tisztelt Autójogász!

Most vettem egy 2006-os 1,6-os Opel Astra kombit, Debrecenben. Hazafelé (Budapest 200 km) elszállt a vízpumpám (+lehet hogy hengerfejes is lett). Kereskedőtől vettem, de nem volt ráíratva az autó (tehát az adásvételin magánszemély szerepel). A javítás kb. 150-250 000 Ft. Kihez fordulhatok panaszommal, kárommal?

Várom válaszát.

Sz. Gy.


Tisztelt Sz. Gy.!

Forduljon a kereskedőhöz minél hamarabb. Ha a kereskedő nem hajlandó Önnel egyezkedni és semmilyen módon nem szerepel a szerződésben sem, akkor az eladót kell megkeresnie, a hibás teljesítés ilyen esetben is elképzelhető. Ha a gépjármű nem volt használatra alkalmas állapotban, akkor a szerződéstől való elállás, a vételár csökkentése és kárainak megtérítése is szóba jöhet. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy milyen tartalmú szerződést kötöttek.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Félreállni, letörölni?

2009. november 4., 14:06 Módosítva: 2009.11.04 14:06

Tisztelt Autójogász!

Egy bevásárlóközpont parkolójában az egyik családtagom személyautóval rátolatott egy az aszfaltba leszúrt, abból kb. 0,5 méter magasan, ferdén kilógó betonvasra, amely leszakította az autó lökhárítóját. Történetesen megállapítható volt, és ezt a bevásárlóközpont műszaki vezetője is megerősítette, hogy a betonvasat egy velük szerződött cég hagyta ott, rendkívül gondatlanul járva el egy ideiglenes létesítmény elbontása után.

Tisztában vagyok vele, hogy, ahogy mondani szokás, "nem a betonvas ugrott be a kocsi alá", de azt gondolom, valóban olyan helyen volt, annyira nem volt látható, hogy nem egyértelmű, hogy a járművet vezető családtagom volt a hibás.

A bevásárlóközpont megadta az illető cég elérhetőségét, és ezzel részéről elintézettnek tekinti az ügyet. A cég vezetője finoman szólva is melegebb éghajlatra küldött el minket, és kb. azt mondta, tegyünk feljelentést, ha merünk...

A kérdésem: lehet-e, érdemes-e továbbmenni, vagy jobb - Arannyal szólva - "félreállni, letörölni"?

Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel:

Sz. Gábor


Tisztelt Sz. Gábor!

Remélhetően megfelelően dokumentálták (fényképek, tanúk) az esetet és akkor megpróbálhatnak a felelősöktől kártérítést kérni, de alapvetően a gépjármű vezetőjének kell minden a gépjármű előtt, mögött lévő akadályt észlelnie. Ha azonban az illető akadály tényleg nem, vagy csak nehezen volt észlelhető, és a kár megtérítésétől a cég elzárkózik, bíróságon kezdeményezhetnek kártérítési pert.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István