Vezetés az eltiltás hatálya alatt

2009. november 4., 13:57 Módosítva: 2009.11.04 13:59

Tisztelt Autójogász!

Egy közlekedési baleset miatt eltiltottak a vezetéstől, 1év 6 hónapra. 6 hónap felfüggesztett fogházbüntetést is kaptam, 1 évre felfüggesztve. Ez után pár hónappal egy ellenőrzés során elkaptak jogsi nélkül. Mire számíthatok?

Köszönettel: Levélíró


Tisztelt Levélíró!

A szabálysértési törvényt idézem Önnek: „156/A. § (1) Az a bíróság vagy szabálysértési hatóság által a járművezetéstől eltiltott személy, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.”

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Nem kötöttem biztosítást

2009. október 22., 12:12 Módosítva: 2009.10.22 12:12

Tisztelt Autójogász!


A tavalyi év elején újonnan vásároltam egy Suzuki Swift gépjárművet. Az autót rendben át is vettem, és alkusz cégen keresztül biztosítást is akartam kötni rá. Időközben munka okán sürgősen külföldre kellett utaznom, az autó egy teremgarázs mélyére került, nem használtam. A biztosítás sem köttetett meg, mert az alkusz cég nem vitte végig a folyamatot (ami érthető, hiszen nem igen tudtam foglalkozni a dologgal). Nemrég, mivel újra itthon tartózkodom, szerettem volna biztosítást kötni az autóra, de visszamenőleg szeretné a biztosító kifizettetni a teljes összeget. Ezt nem tartom ésszerűnek, hiszen az autó nem volt használatban annak ellenére, hogy forgalomból nem lett kivonatva. Kérem tanácsát az ügyben, nem tartom jogosnak visszamenőleg kifizetni a több mint egy éves díjat.

Köszönettel:

V. Zoltán


Tisztelt V. Zoltán!

A tulajdonszerzés napjától kell a kötelező biztosítást megfizetni. Ez alól csak akkor mentesülhet, ha a gépjárművet kérelmére az okmányiroda ideiglenesen kivonja a forgalomból és az erről szóló határozatot a biztosítónál bemutatja. Ez alapján szünetel a díjfizetési kötelezettség. Ha erre nem került sor, jogos a biztosító követelése.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Horpadás a szél miatt

2009. október 22., 12:06 Módosítva: 2009.10.22 12:06

Tisztelt Autójogász!

A parkolóban a mellettem lévő autó ajtaját a pakolás közben a szél kicsapta, az én ajtóm ettől behorpadt. Kitöltöttük a baleseti bejelentőt. Kb. 2 hónap múlva, többszöri érdeklődésünk után a biztosító küldött egy elutasító határozatot. Ebben az 1990/2004.(VI. 8.) Kormányrendelet 1. számú melléklet 1. pontjára hivatkozott, miszerint a kárt nem a gépjármű üzemeltetésével okozták, a károsodást az üzemen kívüli jármű ajtajának kinyitása okozta. A biztosító szerint a kár okozójától kérhetem a kár megtérítését. Az lenne a kérdésem, hogy jogos-e az elutasítás. A károkozó a tulajdonos lánya volt, kitől kérhető a kártérítés, a tulajdonostól vagy a károkozótól.

Tisztelettel: T. Ferenc


Tisztelt T. Ferenc!

Helytálló a biztosító döntése, szimpla károkozás történt, ilyenkor közvetlenül a károkozótól kell kérni a kár megtérítését, tehát a tulajdonos lányától. Ennek módja: közvetlen megkeresés a kár megtérítése érdekében, ennek eredménytelensége esetén bírósághoz kell fordulni pl. fizetési meghagyás iránti kérelem formájában.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Üzembentartói édesanyámnak

2009. október 15., 21:54 Módosítva: 2009.10.15 21:54

Tisztelt Autójogász!

Szeretném édesanyám nevére az üzembentartói jogot átadni! Nos, mindenképpen úgy szeretném, hogy a szerződésben írunk egy árat, és akkor kihagyható az APEH felé ez a kis illeték, jól tudom? Ha igen, akkor milyen ártól?
Ha az üzembentartónak adóssága is van (banki- és közműtartozás), ha üzembentartó lesz, lefoglalhatják tőle az autót vagy tehetnek rá valamilyen terhet?

Tisztelettel:

K. Péter


Tisztelt K. Péter!

Ez többször változott az illetéktörvényben, először nem volt illetéke az üzembentartói jog megszerzésének, aztán bizonyos feltételek fennállása esetén nem kellett fizetni. A mostani illetékszabályok szerint az üzembentartónak már mindenképpen fizetnie kell. Az illeték összege a tulajdonjog megszerzéséhez kapcsoló illeték 25%-a, azaz a gépjármű hengerűrtartalma alapján kiszámolt összeg negyede.

A jelenlegi szabályok szerint az üzembentartó tartozásai alapján nem foglalhatják le az autót és nem tehetnek rá terhet sem.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Ballépésem elévül-e?

2009. október 11., 21:59 Módosítva: 2009.10.11 21:59

Tisztelt Autójogász!

Még 1998 tavaszán bevonták a jogosítványomat 1 évre, ittas járművezetésért. Az utánképzést elvégeztem, a jogosítványomat visszakaptam. Azt szeretném megtudni, hogy ez a ballépésem elévül-e, vagy legalábbis a rendőrségi aktákban szerepel-e egész életem során. Mert így meg lennék "pecsételve" egész életemben?

Köszönettel: Tom


Tisztelt Tom!

A rendőrségi aktákban szerepel, de a hátrányos jogkövetkezmények alól mentesül, pl. szabálysértés esetén a büntetést vagy intézkedést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő két év után.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Utánfutó súlyadója

2009. szeptember 22., 20:14 Módosítva: 2009.09.22 20:14

Tisztelt Autójogász!

Utánfutóm 210 kg önsúlyú, kell-e súlyadót fizetnem utána? Illetve: milyen súlytól-súlyig van a fizetési kötelezettség utánfutóra?

Tisztelettel: Attila


Tisztelt Attila!

Súlyadó szempontjából a pótkocsi (utánfutó) tehergépjárműnek minősül. Az adó alapja a tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával, tehát ezt a szabályt kell alkalmazni az utánfutóra is. Az adó mértékét úgy kapjuk meg, hogy az előzőek szerint kiszámolt adóalap minden megkezdett 100 kilogrammját megszorozzuk 1200 Ft-tal.

Tisztelettel: dr. Koszoru István


Nem fizetek bírságot – akkor mi lesz?

2009. szeptember 22., 08:17 Módosítva: 2009.09.22 10:37
1

Tisztelt Autójogász!

Gyorshajtásért bírságot kaptam. Ha nem fizetem be, milyen szankciókra számíthatok?

Nincs semmilyen adózott jövedelmem, és úgy néz ki, a közeljövőben nem is lesz. Ledolgozni pedig nem fogom!

Levélíró


Tisztelt Levélíró!

A közigazgatási bírságot a befizetés elmulasztása esetén adók módjára kell behajtani. Ennek során magánszemély adós esetén a helyi adóhatóság vagy a végrehajtó járhat el. A végrehajtás történhet munkabérre, ingóságra (a gépjárművére is), 500 ezer Ft hátralék felett pedig ingatlantulajdonra is folytatható árverés. A szabálysértési bírságot be nem fizetés esetén le kell ülni, (elzárásra változtatják át, egy nap 5 ezer Ft-ot ér) vagy le kell dolgozni (közérdekű munka).

Tisztelettel: dr. Koszoru István


A szomszéd összetörte az utánfutót

2009. szeptember 19., 16:56 Módosítva: 2009.09.19 16:56

Tisztelt Autójogász!

Szomszédom kölcsönkérte az utánfutómat, összetörte (elhajtott a vonórúd is, amin az alvázszám van, a gyártó ezt már nem tudja cserélni, terhelni meg visszahajlított rúddal nem lehet.) A szomszéd nem tudja az utánfutót kifizetni. Felértékeltettük az utánfutót a gyártóval, tehát nem hasraütésre követelem az árát. Mit tudok ilyenkor tenni? Milyen módon kaphatom meg a pénzemet? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Törött futós


Tisztelt Levélíró!

Egyezkedjen a szomszéddal, pl. próbálja meg részletekben kifizettetni az árát, adjon meg fizetési határidőt, vagy kérjen valamit cserébe. Ha nincs rendőrségi jegyzőkönyv az esetről, próbálja meg írásban rögzíteni a történteket, és a szomszéddal írásban is ismertesse el a károkozást, tehát Ő is írja alá. Ha másként nem megy, polgári pert kell indítania, és ott kell kártérítést kérnie. A bíróság döntése alapján, ha még mindig nem fizetne, végrehajtási eljárás indulhat ellene.

Tisztelettel: dr. Koszoru István


Sebességkorlátozás csak esőben és hóban?

2009. szeptember 16., 13:17 Módosítva: 2009.09.16 13:19

Tisztelt Autójogász!

Adott az autópályán egy 100 km/h-ás sebességkorlátozó tábla, alatta kiegészítésként egy eső és hó jelzés. A sebességkorlátozás ilyenkor csak nedves burkolat esetén érvényes, vagy általában mindig?

Köszönettel: Péter


Tisztelt Péter!

Az adott útszakaszon minden időben 100 km/h-val lehet közlekedni a következő, sebességkorlátozást feloldó tábláig. A kiegészítő tábla tehát nem határolhatja be a sebességkorlátozás hatályát csak eső vagy hó esetére. Ajánlom figyelmébe az alábbi cikkeket e témában:

http://www.168ora.hu/sebesseg/jambor-kresz-gyilkosok-33341.html

http://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2009/01/12/szivatjak_az_autosokat_az_m7_esen.

Tisztelettel: dr. Koszoru István


Örökölt autó vizsgáztatása hagyatéki tárgyalás előtt

2009. szeptember 14., 20:26 Módosítva: 2009.09.14 20:26

Tisztelt Autójogász!

Édesapám márciusban halt meg, egy 2003-as Suzuki Swiftnek volt a tulajdonosa. Az autót korábban is én használtam. A probléma az, hogy pár napja lejárt a műszaki. A Magyar Autóklub XVIII. kerületi bázisán azt mondták, hogy augusztus 13-a óta nem lehet megoldani a vizsgát meghatalmazással sem, mert az érvénytelen személyi igazolvány számot azonnal visszadobja a rendszer. Azt javasolta, próbáljam meg a jegyzővel felvenni a kapcsolatot, ő esetleg tud igazolást kiállítani még a hagyatéki tárgyalás előtt. Sajnos a hagyatéki tárgyalás időpontjáról még semmi információnk nincs, de a munkámhoz nagy szükségem lenne az autóra.

Kérem, segítsen, javasoljon valamilyen gyors (a hagyatéki tárgyalásnál gyorsabb) megoldást.

Gyors válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

N. János


Tisztelt N. János!

Gondolom, a hagyatéki leltár a jegyzőnél már megtörtént ennyi idő alatt, ezért én azt javasolnám, hogy keresse meg a közjegyzőt, aki a hagyaték ügyében eljár, és kérjen tőle öröklési bizonyítványt.

„A közjegyző az örökösként érdekelt személy, a végrendeleti végrehajtó vagy a hagyatéki hitelező kérelmére a hagyatéki eljárás lefolytatása, illetőleg a hagyaték átadása nélkül öröklési bizonyítványt állít ki, ha az örökösök között öröklési jogvita nincs, és

a) a hagyatékhoz tartozó ingóság értéke a háromszázezer forintot nem éri el;

b) a hagyatéki vagyon értéke nem állapítható meg, vagy nincs hagyatéki vagyon, de az örökös vagy más érdekelt az eljárás lefolytatásához fűződő jogi érdekét valószínűsíti;

c) csak az örökhagyót megillető társadalombiztosítási ellátás (nyugdíj, segély, járadék stb.) a hagyaték tárgya.”

Tisztelettel: dr. Koszoru István


Külföldre utazom

2009. szeptember 10., 20:49 Módosítva: 2009.09.10 20:49

Tisztelt Autójogász!

Amennyiben a dolgok szerencsésen alakulnak várhatóan ez év végén, vagy jövő év elején külföldre utazom dolgozni. Elképzelésem szerint minimum 6 hónapot töltök majd külföldön, ami kedvező esetben hosszabbodik.

Magyarországon rendelkezem egy személygépkocsival, amit egyelőre nem kívánok eladni. Jó megoldásnak tűnik az ideiglenes forgalomból való kivonás, aminek érintőlegesen már utánanéztem. A dolog ezen része talán nem is lenne bonyolult, amiben bizonytalan vagyok, az a súlyadó és a kötelező biztosítással kapcsolatos dolgok intézése. Nem tudom, hogy van-e arra lehetőség, hogy e két dolgot is szüneteltessem, ha igen, mi a menete? A másik, hogy mivel bizonytalan az utazás időpontja, és nekem Magyarországi tartózkodásom alatt szükségem van az autómra, így sokkal előbb nem tudok lépni az ügyben, az viszont szintén kérdéses a számomra, hogy az év során bármikor kérhetem a fentiek szüneteltetését? Szeretném megtalálni azt a megoldást amellyel a legkisebb költségek terhelnek.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:

H. Szabolcs


Tisztelt H. Szabolcs!

A biztosítási szerződés forgalmi engedélyre kötelezett gépjárművek esetében szünetel, ha az üzemben tartó bemutatja a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását igazoló forgalmi engedélyét, vagy a hivatalból történő ideiglenes kivonásra vonatkozó határozatot. A szünetelés a bejelentés napjától kezdődik és legfeljebb a kivonás tartamának forgalmi engedélybe bejegyzett lejártáig, vagy a gépjármű ismételt forgalomba helyezésig, de legfeljebb hat hónapig tart. Ha az üzemben tartó az újbóli üzembe helyezést hat hónapon belül nem jelenti be, a szerződés érdekmúlással megszűnik.

A gépjárműadó fizetési kötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, amelyben a hatóság a gépjárművet bármely okból a forgalomból kivonta. Önnek nincs más dolga, mint a forgalomból való kivonást a biztosítónál és az adóhatóságnál is bejelenteni és igazolni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Rossz behajtóra mentem

2009. szeptember 10., 20:48 Módosítva: 2009.09.10 20:48

Tisztelt Autójogász!

Autóval jöttem haza Fót felől és véletlen rossz autópálya behajtóra mentem. Egészen Mogyoródig elmentem, mert máshol nem tudtam visszafordulni. Az lenne a kérdésem hogy az a szakasza fizetős az M3-nak, vagy még nem? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

T. Dániel


Tisztelt T. Dániel!

Nem kell díjat fizetni az M3-as autópálya Budapest és M0 autóút (2/B jelzés) közötti szakaszán (szelvényszám: 11-13); az M3 autópálya Hatvant elkerülő (21. sz. főút és 32. sz. főút közötti) szakaszán (szelvényszám: 55-59); az M3 autópálya Nyíregyházát elkerülő (4. sz. főút és 4911. j. összekötő út közötti) szakaszán (szelvényszám: 227-234). A díjmentes/fizetős szakaszok listája megtalálható a
http://www.autopalya.hu/engine.aspx?page=dijmentes oldalon.


Autóvásárlás növekvő adóterhekkel

2009. szeptember 10., 20:47 Módosítva: 2009.09.10 20:47

Tisztelt Autójogász!

Egy 2002-es Ford Mondeót szeretnék venni, 125 kilowattos motorral. Azt hallottam, módosul 2010-től a teljesítményadó mértéke. Igaz-e, hogy drágulni fog?

Köszönettel: K. István


Tisztelt K. István!

A hír sajnos igaz. A vagyonadó bevezetése mellett, mely a 125 kilowatt és ennél nagyobb teljesítményű személygépjárművek után lesz fizetendő, a sima gépjárműadó mértéke is jelentősen megemelkedik:

Az adó mértéke 2010. január 1-től a gépjármű

- gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben az eddigi 300 Ft helyett 345 Ft lesz kilowattonként,

- gyártási évet követő 4-7. naptári évben 260 helyett 300 Ft/kilowatt,

- gyártási évet követő 8-11. naptári évben 200 helyett 230 Ft/kilowatt,

- gyártási évet követő 12-15. naptári évben 160 helyett 185 Ft/kilowatt,

- gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 120 helyett 140 Ft/kilowatt lesz.

Ha 125 kilowattos gépkocsit vesz még vagyonadót is fog utána fizetni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Nem értek rá nyomot rögzíteni

2009. szeptember 10., 20:46 Módosítva: 2009.09.10 20:46

Tisztelt Autójogász!

Segítségét szeretném kérni egy igazán bosszantó ügyben. A mai nap reggelén az autómat téglákra helyezve, kerekek nélkül találtam. Azonnal tárcsáztam a 107-es számot, ahol egy férfi közölte velem, hogy nem jönnek ki helyszínelni, készítsek képet az autóról, és tegyem meg e-mailben a feljelentést, vagy fáradjak be a kapitányságra. Furcsának találtam, hiszen az autó körül szemmel látható nyomokat fedeztem fel (a földön, az autó oldalán).

Ezután lefényképeztem az autót, és Párommal elmentünk a rendőrkapitányságra, ahol a portán egy férfi közölte, írjak egy feljelentést. Adott egy üres A4-es papírlapot, amire saját szavaimmal írtam egy "feljelentést". Majd ezzel a papírlappal elviharzott, kis várakozás után annak egy másolatát, hátoldalán egy pecséttel és egy kiolvashatatlan aláírással a kezembe nyomta. Ezzel, úgy nézett ki, meg is történt a feljelentés, ismeretlen tettes ellen. Hiába mondtuk, hogy nyomok vannak az autón, ami még történetesen a helyszínen áll, ügyet sem vettek rá. Mondtuk, hogy vannak fényképeink, amire azt a választ kaptuk, hogy ha nem kinyomtatott formában hoztuk, akkor ki kellene nyomtatni, és úgy bevinni. (A fényképező memóriakártyáján voltak a képek, amihez adatkábelt is cipeltük magunkkal, nehogy problémát okozzon, ha nem lenne kártyaolvasó). Ezek után szépen hazatértünk, előszedtük a téligumi-garnitúrát, felraktuk, és bevittük a rendőrségre az autót, hátha úgy megnézik. Ja, és persze a kinyomtatott fényképeket. Ekkor közölték velünk, hogy 19:00-kor lesz a váltás (mindez 18:10-kor történt), majd akkor. 19:15-re jöjjünk vissza, akkor foglalkoznak velünk. Ezidő alatt egyetlen rendőrrel sem találkoztunk, csak az előbb említett portással. Kivártuk ezt az időt, amikor is nagy nehezen kijött két helyszínelő, ránézett az autóra, és azt mondta, hogy ez a helyszínelés már nem ér semmit, mivel porozódott az autó, és egyéb kifogások, akkor kellett volna ezt megtenni, amikor az esetet észrevettük. És ezzel mindenki elvonult. Jegyzőkönyvet, semmit nem kaptunk.

Én bosszantónak tartom, szerencsére nem volt még ilyen téren tapasztalatom, de nem érzem úgy, hogy ennek ez lett volna a módja.

Ebben kérem szépen segítségét, milyen jogi úton lehet panaszt tenni, hol kell ezt megtenni, és elsősorban: ez volt-e a szakszerű eljárás?

Válaszát előre is köszönöm.

Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Érthető, hogy a rendőrök is rangsorolnak az ügyek között, de leírásából az tűnik ki, hogy Ön nem kapott szakszerű tájékoztatást, és a lehetőségekhez képest azonnali intézkedést a nyomok rögzítésére. Az eljárás szakszerűtlensége miatt a rendőrkapitányság vezetőjénél élhet panasszal, leveléhez hasonlóan a panasz is legyen részletes, hogy a felelősök, mulasztók kiléte megállapítható legyen.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Nagy teljesítményű személygépkocsik adója

2009. szeptember 10., 20:46 Módosítva: 2009.09.10 20:46

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem a luxusadóval lenne kapcsolatos. Tervezem egy Octavia RS vásárlását, és ugye, az 125 KW. Erre már kell-e fizetni, és ha igen mennyit?

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: L.Zs.


Tisztelt L. Zs.!

A 2009. évi 78-as törvény alapján az adó mértéke a gépjárműadó 2-szerese a 125 kilowatt teljesítményt elérő és 175 kilowatt teljesítményt meg nem haladó, 2,5-szerese a 175 kilowatt teljesítményt meghaladó és 200 kilowatt teljesítményt el nem érő, és 3-szorosa a legalább 200 kilowatt teljesítményt elérő személyszállító gépjármű után.

50%-os adókedvezmény illeti meg a kizárólag elektromos meghajtású, valamint a hybrid meghajtású személygépkocsit; annak az adóalanynak a - legfeljebb egy darab - személygépkocsiját, aki szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként háztartásában 3 vagy annál több gyermeket nevel (tart el).

Az adóalany az adóévben levonhatja a fizetendő adó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét.

Tehát Ön a gépjárműadója összegének a kétszeresét köteles fizetni, adókedvezmény illetheti meg, illetve levonhatja a vagyonadóból a gépjárműadó összegét is.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


A kalkulátor szerint nem kell fizetnem

2009. szeptember 8., 18:47 Módosítva: 2009.09.08 18:47

Tisztelt Autójogász!

2008. 07. 14-én a 30-as táblánál 43 km/h sebességgel közlekedtem. Erről az értesítő levelet 2009. július 3-án kaptam meg. A levélben írnak a hitelesített mérőberendezés hibahatáráról, melynek értéke: 100 km/h-ig 3 km/óra, felette 3%. A büntetés kiszabásánál a fenti összeg megállapítása kedvezően lett meghatározva a berendezés hibahatára miatt. A levél aláírásának dátuma 2008. 10. 02., melyben 30 000 Ft közigazgatási bírság megfizetésére köteleztek. Elköltöztem a régi lakhelyemről, a levelet pedig csak most, ennyi idő után kaptam meg.

Kell-e fizetnem ennyi idő után, és jogos-e a 30 000 Ft-os büntetés? A 410/2007. számú kormányrendelet alapján, és különböző internetes kalkulátorok szerint a fizetendő összeg 0 Ft.

Válaszát köszönöm előre is.

Üdvözlettel:

T.


Tisztelt T.!

Az elkövetéskor az a szabály volt érvényben, hogy 50 km/óra sebességig ha a sebességtúllépés mértéke 30%-tól 50%-ig terjed, 30 ezer Ft bírságot kell fizetni. Ebbe a kategóriába Ön is beleesik, ha a hibahatárt figyelembe vesszük, még akkor is. A kalkulátorok szerint azért nem kell fizetnie, mert azok már az új, jelenleg hatályos szabályok alapján vannak beállítva. A mostani szabály szerint ugyanis 50 km/óra alatti sebességkorlát esetében 2009. május 2-től 15 km/óra feletti, de 25 km/óra alatti túllépés esetében kell csak a 30 ezres bírságot megfizetni, tehát most enyhébb a szabályozás, ha most követné el a sebességtúllépést, nem kapna büntetést. Sajnos azonban ezt az Önnek kedvezőbb szabályt csak a május 2-át követően indult eljárásokban lehet alkalmazni, ezt mondja ki a kormányrendeletet módosító 69/2009. (IV. 02.) Kormányrendelet 9. § (5) bekezdése. Arra hivatkozva viszont eredményesen megfellebbezheti a határozatot, hogy a hatóság túllépte a határozathozatalra rendelkezésre álló 60 napot.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Nem kapjuk vissza a foglalót

2009. szeptember 8., 18:27 Módosítva: 2009.09.08 18:27

Tisztelt Autójogász!

Lefoglalóztunk egy autót, amihez hitelre lett volna szükségünk, az autókereskedő azt mondta, hogy elintézi nekünk. Minden papírt elküldtünk neki, de utólagosan kiderült, hogy egy rendszerhiba miatt BAR listára kerültem, és a bank elutasította a kérelmet – már kétszer. Lejárt a foglaló határideje, mondtuk a kereskedőnek, hogy hagyjuk akkor az egészet, mert ebből nem lesz semmi, egyelőre próbálja meg eladni másnak az autót, de mi szeretnénk visszakapni a foglalót. Ő erre azt válaszolta, hogy nem kapjuk vissza, pedig ami papírt egymás közt irtunk, az nem tartalmazza azt, hogy nem fogjuk visszakapni. Ilyen esetbe mit lehet tenni?

Köszönettel: N. Klára


Tisztelt N. Klára!

A foglaló nem jár vissza, ha az Ön hibájából hiúsult meg az adásvétel. A következő dolgokat kell megvizsgálni: Konkrétan mit tartalmaz az aláírt papír, mert az átadott pénzösszeget vagy más dolgot csak akkor lehet foglalónak tekinteni, ha ez a rendeltetése a szerződésből kétségtelenül kitűnik. A hitelképesség, BAR listára kerülés konkrétumai és időpontja is fontos, mivel, ha Ön alaptalanul bízott abban, hogy hitelt kap, amiből ki tudja fizetni a vételárat, akkor a teljesítés meghiúsulásáért való felelőssége megállapítható, és ezen ok alapján is elveszti a foglalót. Javasolom, hogy az iratokkal keressen fel egy ügyvédet, aki a konkrétumok ismeretében el tudja igazítani. Azt is tudni kell, hogy a túlzott mértékű (általában a vételár 10%-át meghaladó mértékű) foglalót a bíróság mérsékelheti.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Szakoktatói képzés

2009. szeptember 8., 18:18 Módosítva: 2009.09.08 18:18

Tisztelt Autójogász!

Érdekel, folyik-e szakoktatói képzés, ha igen, hol lehet további információt kérni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel. Á.B.


Tisztelt Á.B.!

A szakoktatók képzése a Nemzeti Közlekedési Hatóság (közlekedésfelügyelet) által engedélyezett felsőfokú szaktanfolyamon történik. A képzőhelyekre vonatkozó aktuális információkat a megyei, illetve a fővárosi közlekedési hatóságoknál (közlekedésfelügyeletnél) lehet beszerezni. A szakoktatói tanfolyam felvételi követelményei: alsó korhatár: 22 év, középiskolai érettségi, büntetlen előélet. A kizárólag elméleti szakos szakoktatói tanfolyamhoz legalább „B” kategóriás vezetői engedély, gyakorlati szakos oktatási tanfolyamhoz - az oktatni kívánt járműkategóriának megfelelő - érvényes vezetői engedély, valamint PÁV II. (pályaalkalmassági) minősítés.

A felvételi vizsga tárgyai: Közlekedési és vezetéselméleti ismeretek, Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek, Járművezetési gyakorlat, Felvételi beszélgetés.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Jelentős átépítés

2009. szeptember 8., 18:16 Módosítva: 2009.09.08 18:16

Tisztelt Autójogász!

Szeretném autómat átépíteni, mondhatni: hajtásláncilag jelentősen, de napi használatra is alkalmasan. Mivel kevés időm van munka mellett, így legalább ennek hivatalos, bürokratív útvesztőjéhez szeretnék valami eligazítást kapni.

Típusidegen (jóval nagyobb) motor és váltó kerülne az autóba, természetesen szakszerű át/beépítéssel. A cm3 különbség valóban vonz maga után regisztrációs adót?

Mi az egésznek a menete és kb. milyen kiadásokra számíthatok, és hol?

Köszönettel, P. Dávid


Tisztelt P. Dávid!

Közlekedésfelügyelet és okmányiroda, ezeket kell felkeresnie. Ha végiggondolta, mit szeretne, keresse fel a közlekedésfelügyeletet és kérje ki előzetesen a véleményüket a megvalósíthatóságot illetően. A nagyobb motor miatt a különbözetre regisztrációs adót kell fizetni. Javasolom, hogy olvassa el az alábbi tájékoztató anyagot is az NKH honlapján:
www.nkh.hu/images/stories/kozerdeku%20informaciok/Kozerdeku%20informaciok/tuning.pdf.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


2700 kg össztömegre vonatkozó sebességkorlát

2009. szeptember 8., 18:12 Módosítva: 2009.09.08 18:12

Tisztelt Autójogász!

Haladhatok-e 130 km/h-val autópályán, ha tehergépjárművem 1700 kg, össztömege 2700 kg, az esetben, ha nem szállítok semmit.

Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Nem számít, hogy szállít-e valamit, a megengedett legnagyobb össztömeg alapján történik a sebességkorlátozás. 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeg felett szabályosan csak 80 km/óra sebességgel haladhat.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Átfestés

2009. szeptember 8., 10:18 Módosítva: 2009.09.08 10:18

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben fehér színű autómat átfestetném ezüstre, annak milyen jogi következményei vannak. Legyen szíves, sorolja fel a teendőimet és a hozzávetőleges anyagi költségeket!

Köszönöm szépen!

Tisztelettel: Ny. Botond


Tisztelt Ny. Botond!

A szín megváltoztatása egyéb műszaki adatváltozásnak minősül, ami miatt cserélni kell a forgalmi engedélyt. Az okmányirodai eljáráshoz be kell mutatni a területi közlekedési hatóság által a változás engedélyezéséről kiállított műszaki adatlapot. (A bejelentés előtt az NKH regionális szervezetének vizsgálóállomásán, szemlén be kell mutatni a járművet.) Ez alapján cserélik ki a forgalmi engedélyt, ennek díja hatezer forint. Ha enélkül az eljárás nélkül festi át a járművet, szabálysértési eljárás indulhat Ön ellen.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István


Eladott autómmal tilosban parkoltak – engem zaklatnak a bírsággal

2009. augusztus 27., 12:18 Módosítva: 2009.08.28 11:05
Tisztelt Autójogász!

2004. március 5-én eladtam a gépjárművemet. A gépkocsi tilosban való parkolásáról 2006.12.22-én (karácsonyi ajándékként) kaptunk először felszólító levelet. A pótdíjtartozás átvizsgálásakor észrevettük, hogy az első időpont 2004. március 9. 14:29-től 2005. május 27-ig tart, a befizetendő összeg 33.864 Ft. Ezen kissé megnyugodva (hiszen a gk. már nem a mi tulajdonunk volt az adott időszakban) levelet küldtünk a G. Kft.-nek, melyben tudattuk a tényeket, mellékeltük az adásvételi szerződés másolatát, és naivan rendezettnek tekintettük az ügyet saját részünkről!
A következő fizetési felszólítást 2007.12. 20-án (második karácsonyi ajándékként) már az F-M Ügyvédi Iroda postázta. Ismételten, de most már ajánlott levélben válaszoltunk, adásvételi másolatot küldve, és már kissé felháborodva kértünk értesítést az „ügyünk” azonnali megszüntetéséről.
A következő felszólítást B. Sándor ügyvéd küldte 2009.03.20-án. Neki már tértivevényes ajánlott küldeményben csatoltuk az előzmények leírását, kifejeztük felháborodásunkat, felhívtuk a figyelmét, hogy többszöri zaklatást már nem kívánunk elviselni. Válasz természetesen nem érkezett, ellenben a mai napon a Pécs Városi Bíróság Fizetési meghagyása megjött.
Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban.

Az első nem is kérdés: ugye nem én felelek az eladott gépkocsi parkolásáért?
A második: zaklatásért beperelhetem-e a G Kft-t (két elrontott karácsony, levelezgetés, idegeskedés, posta, fénymásolási költség, gyógyszer, dilidoki stb.)?
A harmadik talán a legfelháborítóbb: egy „ügyvéd” hogyan képviselheti a megbízóját úgy, hogy a neki küldött (tértivevényes, tehát letagadhatatlan) leveleket − és azok tartalmát − semmibe veszi, és zaklatja a szegény, jogban járatlan embert, aztán a tények ellenére bíróságra adja az ügyet?
A negyedik, ugye, már maga a bíróság! Mindenféle meghallgatás nélkül kirója a bírságot. Nekem kell futkosni, ellentmondással élni (fénymásolás, idegeskedés, posta, dilidoki…, de ez már volt).
Mit tanácsol, mit kell tennem, meddig fog ez így menni?

Tisztelettel várom a válaszát:
H. Árpád
 
Tisztelt H. Árpád!

A fizetési meghagyásos eljárás segítséget jelent annak, aki valamilyen követeléshez szeretne gyorsan, per nélkül hozzájutni. Ha normálisan működik a rendszer, ezt senki nem érzi fölösleges zaklatásnak, hanem inkább segítségnek, gyors, pénzkímélő eljárásnak. Na de kis hazánkban néha másképp alakulnak a dolgok. Ha eddig még nem tisztázta, akkor javasolom, hogy menjen be az okmányirodába az adásvételi szerződésével, és kérdezze meg, a vevő a nevére íratta-e már a gépkocsit. Az is lehet ugyanis, hogy ez még nem történt meg, sőt, arra is van példa, hogy a vevő nem létező személy adataival, hamis papírokkal igazolta magát. Ha még nem történt meg az átírás, akkor kezdeményezze, hogy a járművet írják át a vevő nevére.
Feltételezem, azért Önt keresik meg a mai napig, mert még mindig az Ön nevén van a gépkocsi, ezért nincs más választása, mint a bíróság előtt bizonyítani, hogy a parkolásidíj-fizetési kötelezettség elmulasztásakor a járművet nem Ön használta. Erre alkalmas az adásvételi szerződés, ami alapján Ön ellentmondást tudott benyújtani. Ellentmondás alapján a meghagyásos eljárás perré alakul, ha a társaság folytatni akarja az ügyet.
Természetesen, ha az ügy az Ön javára fordul, kérheti a költségei és kára megtérítését. Azt azonban tudnia kell, ha a gépjármű még az Ön nevén van, a parkolási társaság formálisan jogszerűen jár el, ugyanis csak attól követelheti a bírságot, aki üzemben tartónak, tulajdonosnak be van jegyezve a nyilvántartásba. Ebben az esetben, aki Önnek valójában kellemetlenséget okoz, az az átírást elmulasztó vevő.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

H betűs matrica miatt problémázott a határőr

2009. augusztus 24., 18:08 Módosítva: 2009.08.24 18:08
2
Tisztelt Autójogász!

Kötelező-e külföldön az autó hátuljára ragasztott H betűs matrica, ha új EU-s rendszámtáblám van, és hol tudom megtalálni erről a szabályzatot? Horvátországban voltam, és visszafelé a magyar határon problémáztak, mert nem volt H betűs matricám. Mondtam, hogy nem kell, mivel van új EU-s rendszámtáblám, ahol ott van a H betű. Erre az volt a válasz, álljak félre és mutassam meg neki a KRESZ szabályzatot, hol van az. Természetesen nem tudtam neki megmutatni, és ott vártam fél órán keresztül, hogy elengedjen… Minden héten utazok Horvátországba, és eddig soha senki nem problémázott, csak ez az egy határőr. Ha nincs igaza, szeretném neki kinyomtatni a szabályzatot. Egyébként felragasztottam a matricát, hogy ne tudjon kellemetlen helyzetbe hozni legközelebb.

Köszönettel:
A. S.
Tisztelt A. S.!

Az Európai Unió tagországában kiadott azon forgalmi rendszámtáblák esetében, amelyek a bal oldalukon vagy a bal felső sarokban függőleges kék mezőben a körben elhelyezkedő 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazza, az Európai Unió területén nem kell további külön országjelzéssel (H matrica) ellátni. Más országok azonban az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményen alapuló belső szabályozásukra tekintettel az előző bekezdésben említett külön országjelzést ezen rendszámtáblák esetében is megkövetelik.
Ez a gyakorlat a nemzetközi rendszám-egyezményen alapul, amit megtalál pl. a MABISZ honlapján, ennek a tájékoztatónak a 3. pontját ajánlom a figyelmébe.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Családtagom kárt okozott az én autómmal

2009. augusztus 23., 17:55 Módosítva: 2009.08.23 17:56
Tisztelt Autójogász!

Volt egy közlekedési baleset, ahol a rendőrségi határozat szerint a nevemen lévő (autó+biztosítás) gépjárművel kárt okoztak egy másik autóban. Az autót nem én vezettem, hanem az egyik családtagom. Ebben az esetben is nekem kell a következményeket viselnem? Úgymond a károkozás az én nevemhez fog kerülni? A bónuszomat is el fogják venni?

Üdvözlettel:
Gábor
Tisztelt Gábor!

A jogszabály szerint az érintett kgfb-szerződés vonatkozásában a bonus-malus rendszerrel járó előnyök és hátrányok a szerződő üzemben tartó személyéhez fűződnek, függetlenül attól, hogy az üzemben tartó gépjárművét ki vezette. Ha azonban az adott gépjárművet idegen személy jogtalanul használatba veszi, és ennek ténye a rendőrhatóságnál bejelentésre kerül, úgy a gépjármű jogellenes vezetője által okozott kár a szerződés osztályba sorolását nem érinti. Az üzemben tartó jogosult arra, hogy a biztosítónak a teljes kárkifizetés összegéről szóló írásbeli értesítését követő hat héten belül a teljes kárösszeget a biztosítónak megfizesse, és így a bonus-malus osztályba sorolását ne rontsa. Magyarán: ha az Ön hozzátartozója balesetet okozott az Ön autójával, azt bizony az Ön bónuszbesorolását érinti. Ez alól csak akkor mentesül, ha az autót idegen személy ellopta, és ezt követően okozott balesetet, és Ön ezt bejelentette a rendőrségen, vagy ha Ön megtéríti a biztosítónak a károsultnak fizetett összeget.    

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Hol üljön a gyermek a Wartburgban?

2009. augusztus 23., 17:51 Módosítva: 2009.08.23 17:51
Tisztelt Autójogász!

Apósomnak négyütemű Wartburgja van, amiben hátul nincs biztonsági öv! Arra lennék kíváncsi, hogy 3 év alatti gyerekemet viheti-e az autóval? A gyerekülést előre nem lehet menetiránynak háttal bekötni. Ilyenkor mit mond a KRESZ, mert nekem nem egyértelmű. Apósom szerint viheti elöl a gyerekülésben, de az én értelmezésem szerint sehogy sem viheti az autójában! Várom mielőbbi válaszát, mert sajnos ezzel kapcsolatban konkrétumot sehol nem találtam!

Köszönettel:
Ildikó
Tisztelt Ildikó!

Ezt a KRESZ egyértelműen tartalmazza: A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas, a gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött, és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható. Az Ön esetében tehát 3 éves korig sehol sem utazhat a nagyapa járművében, 3 éves kortól a 150 cm-es magasság eléréséig hátsó ülésen utazhat, 150 cm felett pedig már elöl is utazhat.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István