Luxusadó – kell-e és hogyan

2010. május 25., 14:46 Módosítva: 2010.05.25 14:46
9

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az volna, hogy egy 125 kW-os, 170 LE-s Skoda Octavia RS crtdi után kell-e luxusadót fizetnem, és ha igen, hogyan. Válaszát előre is köszönöm.

Sz. Attila

Tisztelt Sz. Attila!

Adóköteles a 125 kilowatt teljesítményt elérő hajtómotorral rendelkező személygépkocsi, az OT betűjelű rendszámtáblával ellátott személygépkocsi kivételével. Ha Ön magánszemélyként, munkavállalóként adózik, akkor a személyi jövedelemadó-bevalláskor kell bevallani és megfizetni az ott előírt határidőben. Ha vállalkozó, akkor a vállalkozásra vonatkozó szabály szerint adózik.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Eltörölt eredetvizsga díjának visszafizetése

2010. május 23., 07:23 Módosítva: 2010.05.23 07:23

Tisztelt Autójogász!

Van egy 2004-es újonnan vásárolt Opel Corsám, amit 2010 januárjában vizsgáztattam le műszakiból, a kötelező eredetvizsgával együtt, ami ugye megszűnt (eltörölték). Az lenne a kérdésem, hogy a visszafizetéssel mi a helyzet, ki és hogyan fizeti vissza a kifizetett összeget, ha egyáltalán van ilyen. Mert azóta csönd van e témában! Válaszát előre is köszönöm! Több száz sorstársammal együtt!

Tisztelettel: Levélíró

Tisztelt Levélíró!

2010. január 1-jén vezették be azt a szabályt, amely szerint a 2006. január 1-jét megelőzően, Magyarországon újként vásárolt, törzskönyvvel rendelkező gépjárműveket – a műszaki vizsga keretében – kötelező eredetiségvizsgálat alá kell vetni. Az igencsak sántító jogszabályi rendelkezést végül február 19-én hatályon kívül is helyezték és jó hír, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) visszatéríti a jogosult kérelmére az eredetiségvizsgálat befizetett díját. A díj visszafizetését a jármű korábbi eljárást kezdeményező üzemben tartója kérheti, ha a jármű eredetiségvizsgálatának eredményét a közlekedési igazgatási eljárásban – például átíráshoz – nem használta fel, jelezte a hatóság. A visszaigénylési kérelmet 2010. április 1. és június 30. között személyesen vagy postán lehet benyújtani. A határidőn túl benyújtott kérelmekre nem fizetik vissza a díjat. Az NKH díj-visszatérítési határozatát követően 15 napon belül fizeti vissza a díjat, a visszatérítés összege megegyezik az eredetiségvizsgálat megfizetett díjával.

Tehát kérelmet kell benyújtani, az NKH regionális igazgatóságához.

A kérelemnek tartalmaznia kell
a) a jármű rendszámát,
b) az időszakos vizsgálat keretében elvégzett eredetiségvizsgálat helyét és idejét,
c) a jogosult (aki az eredetvizsgát végeztette) nevét és címét,
d) a bankszámlaszámot, amennyiben a jogosult a díj visszatérítését bankszámlára utalással kéri teljesíteni, valamint
e) a jogosult arra irányuló nyilatkozatát, hogy az eredetiségvizsgálat eredményét közlekedési igazgatási eljárásban (Pl. átírás) nem használták fel és – amennyiben a kiadásától számított 60 nap nem telt el – annak felhasználására nem kerül sor.

A szabályokat a 86/2010. (VIII. 26.) Korm.rendeletben lehet részletesebben elolvasni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Ha nem tudok fizetni…

2010. április 5., 07:45 Módosítva: 2010.04.05 07:45

0 kilométeres autómat nem tudtam már fizetni, elvette a bank és kaptam részletfizetést havi majdnem 40 ezer Ft-onként. Ezt sem tudom teljesíteni. Mi lesz ennek a következménye? A nevemen nincs semmi, a fizetésem 33%-át vonják.

Köszönöm, ha válaszolnak.

TGK

Tisztelt TGK!

Vonják a jövedelméből tovább, amíg tart a tartozás és amíg van miből. Ha időközben más végrehajtható vagyona lesz pl. örökségből egy ház vagy másik gépkocsi, vagy nagy értékű ingóság, azt is elárverezhetik. A kamatok közben az égig érnek és a végrehajtási költségek is halmozódnak, ezt mind Önnek kell majd megfizetnie. Kívánom, hogy gyorsan sikerüljön kimásznia ebből a helyzetből!

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Nekem kell fizetni?

2010. április 4., 07:31 Módosítva: 2010.04.04 07:31

Kedves Autójogász!

Vettem júliusban egy autót, erre most jött az önkormányzattól egy papír, hogy ÉN fizessek 8500 forint súlyadót 2009-re. Ha éves az adó, akkor miért kellene nekem fizetni? A kocsit februárban kivonták a forgalomból, és csak júliusban lett újra forgalomba helyezve. De az év elején még forgalomban volt, tehát az adót akkor sem nekem kellene kifizetnem szerintem.

Kérlek, segíts, ha lehet.

Zoli

Tisztelt Zoli!

A sok esettípusra többféle a szabályozás is:

Alapesetben az fizeti az adót, akinek a nevén volt a tárgyév január 1-jén.

Ha valaki év közben vesz egy új járművet, akkor időarányosan fizeti azt az évet.

Ha valaki használt autót vesz, csak a következő évtől fizet, az adásvétel évében még az előző tulajdonos fizeti az adót.

Ha valaki forgalomból kivont járművet vesz, akkor már a tárgyévben fizet időarányosan, hiszen az előző tulajdonos éppen azért kérte a kivonást, hogy neki már ne kelljen adót fizetnie rá.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

KRESZ-módosítás 2010

2010. április 2., 09:53 Módosítva: 2010.04.02 09:53

Tisztelt Autójogász!

Olvastam a „Mi változott a KRESZ-ben?” című cikküket és abban szemet szúrt a következő mondat:

„Az autópályák és autóutak felett vagy a közútkezelő járművein és a túlméretes szerelvények kísérőin látható, változtatható jelzésképű táblák, amelyek eddig csupán tájékoztató jelleggel működtek, január elsejétől teljes jogú közlekedési táblává léptek elő.”

Részletesen elolvastam a KRESZ-módosítást, de nem találtam olyan szövegrészt, amely a közútkezelő gépkocsikon elhelyezett jelzőtáblákat is kötelező érvényű táblákká minősítené.

Lehet, hogy csak én nem találtam az idevonatkozó rendelkezést, ezért kérem, írja meg, hogy a közútkezelő gépkocsikra felszerelt jelzőtábla tényleg kötelező-e minden esetben, vagy csak a cikkben szerepel ez kicsit „pongyolán”.

Köszönettel,
K. Ákos

Tisztelt K. Ákos!

A KRESZ 10. § (3.) bekezdését, valamint új (7)-(10.) bekezdéseit ajánlom a figyelmébe. A módosult (3.) bek. szerint a jelzőtáblákat - a (4)-(7.) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4.) és (5.) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.

Az új (7)-(10.) bekezdések az alábbi szabályozást tartalmazzák:

(7.) A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön, kíséret közben elhelyezhető fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla. Az így elhelyezett jelzőtábla rendelkezésének a kísérő és kísért jármű (járműszerelvény) mellett történő elhaladás közben kell eleget tenni.

(8.) A fény kibocsátására alkalmas jelzőtáblán a jelzőtábla fehér és fekete jelzései egymással felcserélt színekkel is megjelenhetnek.

(9.) A közúti jelzőtáblák az észlelést elősegítő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők.

(10.) Az utasítást adó jelzőtáblán és a járművek forgalmára vonatkozó tilalmi jelzőtáblán a kötelező legkisebb, illetve a megengedett legnagyobb sebességre utaló felirat a sebességet km/órában határozza meg.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Súlyadó

2010. április 2., 09:51 Módosítva: 2010.04.28 15:27

Tisztelt Autójogász!

2001-es évjáratú, 55 kW teljesítményű 1,4 Renault gépkocsi súlyadója mennyi? 12 650 Ft-ot írtak.

Köszönettel:
levélíró

Tisztelt Levélíró!

2010-ben az adó mértéke a gépjármű
– gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

Az Ön esetében 230 Ft-tal kell számolni, azaz 12 650 Ft-ot kell fizetni.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Luxusadó – a tulajdonos vagy az üzemben tartó fizeti?

2010. április 1., 10:26 Módosítva: 2010.04.28 15:28

Tisztelt Autójogász!

Nyugdíjas édesanyám vásárolt egy 140 kW-os Hondát. Tehát Ő a tulajdonos, én az üzemben tartó. Én fizetem a biztosítástól kezdve a gépjárműadóig mindent. Kérdésem a következő lenne. Kinek kell bevallania a vagyonadóban és hivatalosan kinek kell fizetnie?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:
T. Zsolt

Tisztelt T. Zsolt!

A törvény 30. §-a szerint az adó alanya az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a naptári év első napján a személygépkocsi hatósági nyilvántartásban feltüntetett tulajdonosa, tehát édesanyja köteles az adót megfizetni. Az adót május 20-ig kell bevallani, az adót megfizetni pedig két részletben lehet, első részletet a bevallás időpontjáig, a második részletet szeptember 30-ig kell megfizetni.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Súlyadó és ideiglenes forgalomból kivonás

2010. március 31., 09:46 Módosítva: 2010.03.31 09:46

Tisztelt Autójogász!

Ideiglenesen kivontam a forgalomból az autómat. Ettől függetlenül kell súlyadót fizetnem?

Köszönettel:
K. István

Tisztelt K. István!

Abban az esetben, ha a következő hónapban nem helyezteti vissza a forgalomba a járművet, a kivonás hónapjának utolsó napján szűnik meg az adófizetési kötelezettség. Ez az okmányirodai nyilvántartás alapján történik meg, azonban ha a biztosítását is szüneteltetni akarja, a biztosítónál külön be kell jelenteni a kivonást és a határozat bemutatásával igazolni is kell.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Jogsi 17 évesen

2010. március 29., 18:04 Módosítva: 2010.03.29 18:04
20

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha 17 évesen csinálnám meg a jogosítványomat (autóhoz), érhet-e valamilyen hátrány, ami ha megvárom a 18-at, nem ér?

Hallottam olyat, hogy ilyenkor 19 évesen újra le kell vizsgáznom, valamint, hogy 18 éves korom betöltéséig nem vezethetek egyedül, és többe is kerül 17 évesen a vizsga. Nem tudom, mi igaz ezekből, vagy van-e még más is.

Köszönettel:
Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ez csupa rémhír. Nem kell újra vizsgázni, egyedül is vezethet és nem drágább a kora miatt a jogosítvány megszerzése sem. A valóság az, hogy akár 17 évesen, akár 57 évesen szerez jogosítványt, két évig kezdő vezetőnek minősül. Ezzel személygépkocsi esetén csak annyi hátrány jár, hogy két évig nem vontathat utánfutót, és ha ezen időszak alatt közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt eltiltják a járművezetéstől, akkor az eltiltás lejárta után a kezdő minősítés kétéves tartama újra kezdődik, azaz újabb két évig nem vontathat utánfutót.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

2009 szeptemberében lejárt zöldkártya

2010. március 25., 13:57 Módosítva: 2010.03.25 13:57

Tisztelt Autójogász!

Idén már biztosan többen találkoznak ezzel a problémával. Autómmal télen leálltam és sajnos csak ebben a hónapban szembesültem vele, hogy zöldkártyám még 2009. szeptember elején lejárt.

Az autó műszakija 2010 novemberéig érvényes. Az új szabályozás értelmében mi ilyenkor a teendő? Használhatom szabályosan az autót a műszaki érvényességéig?

Köszönettel,
László

Tisztelt László!

Idén már nem tudja külön megújítani a zöldkártya érvényességét. Ha az érvényesség lejártát követően, de még 2009-ben elcsípték volna vezetés közben a rendőrök, bírság járt volna érte. 2010-től viszont szabályosan közlekedhet így a műszaki érvényesség időpontjáig.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

KW-adózás

2010. március 24., 16:49 Módosítva: 2010.03.24 16:49

Tisztelt Autójogász!

Nekem van egy 1996-os évjáratú, 125 kW-os BMW-m, és nem tudom, hogy most kell rá fizetnem vagyonadót vagy nem? Mert sok helyen úgy írják, hogy 125 kW-nál erősebb autóra kell fizetni, és ahány kalkulátorral kiszámoltam, mindegyik más értéket adott meg.

Előre is köszönöm:
Levente

Tisztelt Levente!

Valóban többféle értelmezés kering, holott a törvény úgy fogalmaz, hogy adóköteles a 125 kilowatt teljesítményt elérő hajtómotorral rendelkező személygépkocsi. Önnek tehát adóznia kell. A vagyonadó 175 kW-ig a gépjárműadó duplája, az Ön esetében 125 kW*185*2, azaz 46 250 Ft.

Ebből 50%-os adókedvezmény illeti meg a kizárólag elektromos hajtású, valamint a hibrid hajtású személygépkocsit; illetve annak az adóalanynak a - legfeljebb egy darab - személygépkocsiját, aki szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként háztartásában 3 vagy annál több gyermeket nevel (tart el).

A kétszeres adóterhelés kizárása érdekében pedig a fizetendő vagyonadó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

December 31-én eladtam a gépkocsit, én fizetem az adót?

2010. március 23., 10:50 Módosítva: 2010.03.23 10:50

Tisztelt Autójogász!

Tulajdonomat képező autómat eladtam 2009. dec. 31-én, és 2010. jan. 12-én bejelentettem az eladás tényét (faxon elküldtem az adásvételit) az önkormányzati adóhatóságnak, de az lenne a kérdésem, jól tudom-e azt, hogy a 2010. évre már az új tulajdonosnak kell a teljesítményadót fizetni?

Köszönettel,
S. István

Tisztelt S. István!

Önnek nem az önkormányzati adóhatósághoz kell bejelenteni az adásvételt, hanem az okmányirodába kell bevinni az adásvételi szerződés eredeti példányát, a továbbiakat az okmányiroda intézi az adóhatóság irányában is. Jó esetben továbbították a faxot az okmányirodának, de ez az eredeti irat bemutatása nélkül nem sokat ér.

Azt mondja a gépjárműadóról szóló törvény, hogy: „Amennyiben a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az átruházó korábbi tulajdonos (a továbbiakban: átruházó) a külön jogszabály alapján - de legkésőbb a változás évének végéig - bejelentette, akkor a bejelentési kötelezettség megnyíltát (szerződés megkötésének időpontját) követő év első napjától nem minősül adóalanynak.”

Ha 2009. december 31-én be is jelentette volna az adásvételt, most Önnek nem kellene adót fizetni. Mivel azonban a bejelentésre csak januárban került sor, sajnos Ön lesz az adó alanya az idei évben is.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Teljesítményadó mozgáskorlátozottnak

2010. március 22., 16:58 Módosítva: 2010.03.22 16:58

Tisztelt Autójogász!

Az 1991. évi LXXXII tv. határozza meg a teljesítményadót fizetőket és az ezzel kapcsolatos kitételeket! Anyósom és apósom is rokkantnyugdíjasok, anyósom a gépjármű tulajdonosa, apósom pedig az üzemben tartója (neki van jogsija meg bónusa). Az adókedvezményt a törvényre hivatkozva nem kapták meg, ugyanis a 2. §-ban az adó alanya az "üzemben tartó, ennek hiányában a tulajdonos... stb."

Az 5. §-ban pedig az adómentességet taglalja, ott pedig "a súlyos mozgáskorlátozott személy... tulajdonában lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi..." A kifogás, amiért nem jár a kedvezmény, hogy az adóköteles az üzemben tartó (súlyosan mozgáskorlátozott), de az adómentesség a tulajdonosnak (ő is súlyosan mozgáskorlátozott) jár! Most akkor mi van, kilövik egymást a mozgáskorlátozottak, vagy csak én nem értem!?

Bocs a kusza levélért, de ilyen a törvény drága Magyarországunkban, és köszönet a válaszért, ha nincs erre egyértelmű magyarázat, kérem, írja meg, milyen fórumon lehet ezt a kérdést feltenni!

Köszönettel:
Balázs

Tisztelt Balázs!

A jelenlegi szabályozás szerint mentes az adó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy a tulajdonában lévő egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő személygépkocsi után. Ha nem az ő nevén van a gépjármű, nem kaphatja meg a mentességet. Ettől eltérést a jogszabály csak akkor enged, ha a mozgáskorlátozottat a szülője szállítja a tulajdonában álló gépjárművel.

Az apósa, aki üzemben tartóként adóalanynak minősül, nem felel meg az adómentesség Gjt. 5. § f) pontja szerinti törvényi feltételeknek, mivel nem ő a gépjármű tulajdonosa és nem súlyosan mozgáskorlátozott, ezért az adómentesség nem illeti meg.

Anyósát pedig nem lehet mentesíteni az adófizetési kötelezettség alól, mivel nem adóalany, ezért nincs is adófizetési kötelezettsége.

Megértem, hogy ezt nem tartja igazságosnak, nem is volt mindig ilyen szigorú a szabályozás, de úgy látszik, a költségvetésnek túl sokba kerültek a mozgáskorlátozott kedvezmények. Ezt az új rendszert egyébként sokan sérelmezték, bírósághoz fordultak, végül a Legfelsőbb Bíróság EBH2008. 1919 számú határozatával eloszlatta a reményeket, és az Önökéhez teljesen hasonló esetben kimondta, hogy adóalanyiság hiányában adómentességet nem lehet megállapítani, tehát az adóhatóság teljesen a törvénynek megfelelően járt el.

Hová lehet fordulni? Alkotmánybíróság előtt meg lehet támadni a törvényszöveget, lehet írni az ombudsmannak, aki kezdeményezheti a törvény módosítását, de fordulhat országgyűlési képviselőjéhez is, illetve beírhat az igazságügyi és rendészeti minisztérium honlapján is, van egy paragrafus pellengér rovatuk. (www.irm.gov.hu)

Mit lehet tenni? Mivel anyósa a tulajdonos és a mozgáskorlátozott, az após üzemben tartói jogát meg kell szüntetni, így anyósa lesz az adóalany is és megkapja az adómentességet. Ugyanakkor az anyós nevére új kgfb biztosítást kell kötni, ahol az após bónuszát nem lehet elszámoltatni, vagyis amit nyernek itt, elveszítik ott.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Gépjárműadó múlt évre?

2010. március 21., 17:04 Módosítva: 2010.03.21 17:04

Tisztelt Autójogász!

2009. 11. 23-án tulajdonomba került egy gépjármű (ez már a második). Az 1991. évi LXXXII. Tv. 2. § (1., 7.), 3. § (1.) bekezdése alapján a decemberi hónapra 11 800/12, azaz 983 Ft gépjárműadót vetettek ki rám!

Szerintem nem jogos, de mely paragrafusokkal támasszam alá? Ráadásul nem akarok velük rosszban lenni, se megsérteni, mert az ügyintéző az autószerelőm felesége.

Tisztelt Levélíró!

A törvény szerint két esetben lehetséges, hogy Önnek kell fizetnie az adót a múlt évre is időarányosan: az egyik, ha új autót vett és Önnél helyezték először forgalomba, vagy a másik, hogy használt autót vett, melyet az előző tulajdonos kérelmére ideiglenesen kivontak a forgalomból. Csak akkor reklamáljon, ha ezek egyike sem áll fenn.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Teljesítményadó kérdések

2010. március 19., 16:01 Módosítva: 2010.03.19 16:01

Tisztelt Autójogász!

2 kérdés megválaszolása kapcsán kérem a segítségét.

125 kW feletti teljesítményű gépkocsival rendelkezem. Abba már beletörődtem, hogy e miatt mostantól kezdve lényegesen több lesz az adó az autóra. Kérdésem az lenne, hogy ezt a "vagyonadót" milyen formában kell megfizetnem. Küldenek majd csekket, vagy mi lesz erre a metodika? Adóbevallásban kell "bevallani"?

Hallottam valami olyasmiről, hogy a "normál" teljesítményadó levonható lesz a vagyonadóból (ami ugye a teljesítményadó 2-szerese jelen esetben).

Másik kérdésem az, hogy ha egy jármű teherautónak van vizsgáztatva, akkor az után kell-e vagyonadót fizetni, ha 125 kW-nál erősebb. Ha nem, akkor teherautóra teljesítményadót minden esetben kell fizetni, ugye?

Válaszát előre is köszönöm.

Mihály

Tisztelt Mihály!

Az APEH tájékoztatója szerint az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót

– a személyi jövedelemadóról szóló bevallást adóhatósági közreműködés nélkül benyújtó magánszemélyek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeket – 2010. május 20-áig,
– munkáltatói adómegállapítást vagy egyszerűsített bevallást választó magánszemélyek 2010. május 20-áig,
– nem egyszerűsített vállalkozói adó (a továbbiakban: eva) alany egyéni vállalkozók és általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek 2010. február 25-éig,
– eva alany egyéni vállalkozók és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságok 2010. február 25-éig,
– kettős könyvvitelt vezető eva alany társaságok 2010. május 31-éig,
– nem magánszemély adózók – ide értve a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózókat is – 2010. május 31-éig,
– a fentiekben fel nem sorolt adózók (jövedelmet nem szerző magánszemélyek, társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tevő szervezetek, egyéb, adókötelezettséggel nem rendelkező külföldi adóalanyok) 2010. május 20-áig kötelesek bevallani.

A bevallásban az adót forintban – kerekítés nélkül – kell feltüntetni.

Az adózó az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót az adóévben két egyenlő

részletben köteles megfizetni. Az első részletet az adózóra irányadó éves bevallás

benyújtására előírt határidőig (első alkalommal 2010. február 25., május 20. vagy

május 31.), a második részletet az adóév szeptember 30-áig (első alkalommal 2010.

szeptember 30-áig) kell megfizetni.

Tehát a vagyonadót a bevallásban be kell vallani a fentiek szerint, és helyesen tudja, a gépjárműadó összege levonható a vagyonadó összegéből, illetve a 3 vagy több gyermekesek 50% adókedvezményt is igénybe vehetnek.

Második kérdésére a válasz, tehergépjárművekre vagyonadó nincs, csak a személygépkocsik, vízi és légi járművek után kell adózni. Természetesen a teljesítményadót meg kell fizetni. Az adó alapja a tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Az adó mértéke az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után:

a) a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű nyerges vontató, tehergépjármű, autóbusz esetén 1200 Ft,

b) az a) pont alá nem tartozó gépjárművek és pótkocsik esetén 1380 Ft.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Luxusadó és teljesítményadó motorkerékpárra

2010. március 15., 12:29 Módosítva: 2010.03.17 07:35

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy nagymotor (1300 cm3; 125 kW) vásárlását követően milyen mértékű luxusadóra és teljesítményadóra kell számítani az embernek?

Köszönöm a segítségét.

Péter

Tisztelt Péter!

Szerencséjére a vagyonadó nem általában a járművekre vonatkozik, hanem a vízi járművekre, légi járművekre és a nagy teljesítményű személygépkocsikra. Tehát a motorkerékpárok után nem kell vagyonadót fizetni. Ugyanakkor a gépjárműadót meg kell fizetni, ennek mértéke a gépjármű
– gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Melyik adóból melyiket lehet levonni?

2010. március 15., 07:17 Módosítva: 2010.03.17 07:35

Tisztelt Autójogász!

Tudná nekem értelmezni ezt a törvényrészletet?

Hogy most melyik adóból melyiket lehet levonni?

A személyi jövedelemadóból a vagyonadót vagy a vagyonadóból a teljesítményadót?

A kétszeres adóterhelés kizárása

35. § Az adóalany az adóévben levonhatja a fizetendő adó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét.

A válaszát előre is köszönöm.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A második értelmezés a helyes, a vagyonadóból lehet levonni a gépjárműadó összegét. A jövedelemadóval a vagyonadó semmilyen kapcsolatban nincs, csak annyiban, hogy pl. azzal egy időben kell a vagyonadót is bevallani.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Matrica és a rendkívüli hóhelyzet

2010. március 12., 15:46 Módosítva: 2010.03.12 15:46

Tisztelt Autójogász!

2010. 02. 13-án Budapestre mentünk. A főutak helyett az autópályát kellett használnunk hóátfúvás (útzárak) miatt. Mór-Söréd-Csákvár-Budapest útvonalon szoktunk menni. Reggel 8.19-kor megvettük a matricát az M7-es autópályára, és 8.30-kor értesültünk (Class FM rádióból, 16.00 körül hazaérve az interneten is olvastuk) arról, hogy Székesfehérvár és Budapest között ingyenesen lehet használni az autópályát. Hazaérve felhívtuk az autópálya-kezelő ügyfélszolgálatát, hogy visszaadják-e a pályamatrica árát, vagy jóváírják-e, és azt mondták, hogy a média mindent kitalál, nem is ingyenes a pálya! Budapestről hazafelé 3 autóval jöttünk, abból kettő nem vett matricát és a mai napig nem jött büntetés. Akkor ez most hogy van? Érdeklődni szeretnénk, hogy a pénzt vissza lehet-e kérni vagy jóváírják-e ilyen esetben?

Tisztelettel:
Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Az autópálya-használatot szabályozó 36/2007. számú GKM-rendelet 2. § (4.) bekezdése szerint: Nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalma korlátozásának (elterelésének) időtartama alatt azon az egyébként díjköteles útszakaszon, amelyet a Kkt. 14. § (1.) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott szervek terelőútként jelöltek ki. A közút kezelője a terelőútként kijelölt díjfizetésre kötelezett útszakaszról és a díjmentesség időtartamáról a közlekedésben résztvevőket a rádió, a televízió és a sajtó útján, a Nemzeti Közlekedési Hatóságot előzetesen, írásban - vagy ha szükséges, haladéktalanul - tájékoztatja. Tehát ha a díjmentességet a média útján közzéteszik, nem kell fizetni.

Ugyanakkor a rendelet arról már nem rendelkezik, hogy ilyenkor a megváltott matricák árát vissza is kell téríteni, és mivel ez egy állam által szabályozott műfaj, jogszabály felhatalmazása nélkül nem is tehetik meg.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Gyorshajtás részletfizetéssel?

2010. március 12., 10:55 Módosítva: 2010.04.27 09:50

Tisztelt Autójogász!

Gyorsan mentem még decemberben (50 km/h helyett 100 km/h), jött egy tájékoztató papír, hogy megtörtént az eset... Részletfizetési lehetőség van? Tanulok, még nincs munkám...

Köszönöm a válaszát!

Levélíró!

Tisztelt Levélíró!

Méltányosság nincs, tehát a bírságot nem fogják elengedni, csökkenteni, viszont részletfizetést lehet kérni arra hivatkozva, hogy nincs jövedelme. Először azonban meg kell érkeznie a bírságot kiszabó határozatnak.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Forgalomból ideiglenesen kivont jármű vagyonadója

2010. március 11., 10:55 Módosítva: 2010.03.11 10:55

Tisztelt Autójogász!

Van egy 125 kW-ot meghaladó teljesítményű szgk. a tulajdonomban, ami a forgalomból ideiglenesen ki van vonva. Kérdésem az lenne, hogy a vagyonadót ez esetben be kell-e fizetnem, avagy sem?

Köszönettel:
K. Péter

Tisztelt K. Péter!

A vagyonadó a gépjárműadóhoz hasonlóan éves adó, az adókötelezettség a személygépkocsi tulajdonjogának megszerzését követő év első napján keletkezik, és az adókötelezettségben bekövetkező változást is a következő év első napjától kell figyelembe venni. Az adókötelezettség a személygépkocsi elidegenítése, megsemmisülése évének utolsó napján szűnik meg. Ugyanakkor ez az adó független attól, hogy a jármű forgalomban van-e, elég, ha tulajdonban van, tehát az adót a kivonás idejére is meg kell fizetni.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Ki hivatott megállítani?

2010. március 10., 10:48 Módosítva: 2010.03.10 10:48

Tisztelt Autójogász!

Egy Fiat Ducato 2,8 jtd autót vezetek, ruházatot szállítok. Rendőr jelenléte nélkül ki hivatott arra, hogy megállítson? Elkérje a papírjaim, leírja az adataim? Nő létemre félve a mai világ dolgaitól szívesen venném a segítségét!

Köszönöm!
Ildi.

Tisztelt Ildi!

Ellenőrzésre jogosult a rendőrség, a közlekedési hatóság (közlekedésfelügyelet), a vámhatóság, a katasztrófavédelmi hatóság és a munkaügyi hatóság is. Ezek a rendőrséggel vagy önállóan is jogosultak az ellenőrzésre, az ellenőrzés megkezdése előtt hatósági jogosultságukat igazolvánnyal kell igazolniuk.

Az ellenőrző hatóság jelzésére a jármű vezetője a járművet köteles megállítani, személyazonosságát és járművezetési jogosultságát igazolni, a jármű és tartozékai, a rakomány, az okmányok ellenőrzésével kapcsolatos felhívásnak eleget tenni. Az ellenőrzés során az ellenőrző hatóság a járműhöz és tartozékaihoz, a rakományhoz tartozó okmányokat a helyszínen időlegesen elveheti, továbbá a jármű műszeres ellenőrző vizsgálatát vagy kötelező javítását rendeli el, amelynek a helyszínére történő közlekedésre a jármű vezetőjét utasíthatja.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Lehet további anyagi követelésem?

2010. március 9., 15:08 Módosítva: 2010.03.09 15:08

Tisztelt Autójogász!

2010. 02. 13-án éjjel egy részeg sofőr 160-nal nekiment az út szélén szabályosan parkoló autómnak. Nem sok maradt belőle. Az autón még hitel van. A rendőrségi vizsgálat végéig a biztosító nem fizet. A kérdésem az, hogy az autóban okozott káron felül lehet-e anyagi követelésem a károkozó felé. Ugyanis az autó a feleségem munkaeszköze, és a 19-én született fiamat is valamivel vinni kell orvoshoz is. Nekem pedig nincs megtakarított pénzem egy másik kocsira. Megköszönném a válaszát.

Tisztelettel:
Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Fordulhat kártérítési követeléssel a károkozó felé, ha ő elzárkózik a kár megtérítésétől, polgári perben követelheti vagyoni és nem vagyoni kára megtérítését a károkozótól. Persze ez is időigényes eljárás, de nincs akadálya.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István

Forgalomból ideiglenesen kivont jármű vásárlása

2010. február 2., 14:11 Módosítva: 2010.02.02 14:11
 

Tisztelt Autójogász!

Autókereskedésből vásárolnék egy autót, de az autó a kereskedő nevén van, és a kereskedés a forgalomból ideiglenesen kivonatta, saját kérésére. Amennyiben megvásárolom a gépkocsit, 15 napig (átírási határidő alatt) használhatom-e az autót.

Köszönettel:
István


Tisztelt István!

Ha csak szimplán átírásról van szó, az adásvételi szerződés birtokában használhatja a járművet az átírási határidő alatt. Ha azonban ki van vonva a forgalomból, addig nem lehet vele közlekedni, amíg az újra forgalomba helyezése nem történik meg.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


 

Kell-e teljesítményadót fizetnem?

2010. január 27., 19:47 Módosítva: 2010.01.27 19:47
 

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy a 2010. február végéig ideiglenesen kivont járműre kell-e a 2010-es évre teljesítményadót fizetnem?

Köszönöm a válaszát:
Zsolt


Tisztelt Zsolt!

Az év közben forgalomba helyezett vagy újra forgalomba helyezett járművek esetében azokra a hónapokra kell időarányosan fizetni, amikor a gépjármű nem volt kivonva forgalomból.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István


 

STOP! Kétszer kell megállni?

2010. január 22., 17:46 Módosítva: 2010.01.22 17:46
2
 

Tisztelt Autójogász!

A napokban megbüntetett a rendőr, mert nem álltam meg a stop táblánál. De ennél a kereszteződésnél csak maga a tábla volt, nem volt vonal felfestve. Ettől a táblától kb. 6 méterre volt felfestve egy stop vonal. Akkor most meg kellett volna állni a táblánál is meg a pár méterre lévő vonalnál is?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Sz. Pál


Tisztelt Sz. Pál!


A KRESZ szerint: „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező (11. és 12. ábra), a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél – a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt – meg kell állni, és az a) pontban említett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni.” Tehát két helyen semmiképpen sem kell megállni, elsősorban a felfestés előtt, ennek hiányában az útkereszteződés előtt kell megállni, azaz a rendőri intézkedés nem volt jogos.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István