Gázos kishaszont Angliából

2010. július 15., 11:57 Módosítva: 2010.07.15 11:57

Angliából szeretnék gázüzemű kishaszongépjárművet hazavinni. Milyen költségekkel kell számolnom, amennyiben magyar rendszámot szeretnék rakni az autóra?

Az autót nem akarom átalakítani, csak a lámpákat cserélném ki.

Válaszát előre is köszönöm.

Attila

Tisztelt Kiss Attila!

Amennyiben a jármű itthon is tgk.-nak minősül, akkor kizárólag a műszaki vizsga és a forgalomba helyezés költségeit kell itthon megfizetnie. Javaslom, hogy a behozatal előtt a Közlekedési Hatóságnál érdeklődjön a jármű itthon forgalomba helyezhetőségével kapcsolatban – gázüzem miatt nehogy gond legyen.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hogyan csaljunk adót szlovák rendszámmal Dániában Norvégiában?

2010. július 15., 11:54 Módosítva: 2010.07.15 11:54

Tisztelt Váradi Mihály,

most olvastam a Totalcaron a „Hogyan csaljunk adót szlovák rendszámmal Dániában" kérdésre adott válaszát.

A kérdésem szó szerint ugyanaz lenne mint a cikkben szereplő úrnak. Annyiban módosítva azt, hogy a leírt dolgok érvényesek-e egy európai, de nem EU-s országra, konkrétan Norvégiára.

(Norvégia ugyanis nem EU-, de EGK-tag)

Köszönettel

Pisti

Tisztelt Pisti!

Norvégia nem tagja az EU-nak. Ennek megfelelően nem alkalmazhatóak az idézett cikkben leírtak Norvégiára.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Vámmentességet kap-e a kocsijára, ha hazaköltözik?

2010. július 14., 14:51 Módosítva: 2010.07.14 14:51

Tisztelt Váradi Mihály úr!

Az unokatestvérem Svájcban született magyar szülőktől, azóta is Svájcban él. A nyugdíjas éveire szeretne Magyarországra települni. Az lenne a kérdésem, hogy vámmentességet kap-e a vagyontárgyaira? Többek között szeretné a 6 évvel ezelőtt vásárolt autóját is magával hozni, ha megéri. Erre milyen szabályok vonatkoznak, milyen tételeket kell megfizetni?

Mennyiben változik a helyzet, ha kettős állampolgár a költözéskor?

Köszönettel
Gábor

Tisztelt Gábor!

A haza-, illetve betelepülők vám- és áfamentességet élveznek a magukkal hozott ingóságaikra.

Vámmentesen vámkezelhetők azok a személyes vagyontárgyak, amelyeket azok a természetes személyek hoznak be, akik az állandó tartózkodási helyüket az Európai Unióhoz nem tartozó országból a Magyar Köztársaságba helyezik át, feltéve, ha azok az érintett személy birtokában vannak és a korábbi állandó tartózkodási helyén legalább hat hónapig használta őket, mielőtt a harmadik országban megszűnik az állandó tartózkodási helye, továbbá ugyanazt a célt szolgálja, mint az előző lakhelyén.

A „személyes vagyontárgy" körébe tartoznak a háztartási célú ingóságok, valamint a kerékpárok és motorkerékpárok, magán gépjárművek és azok pótkocsijai, kemping lakóautók, kedvtelési célú hajók és magánrepülőgépek.

A rendes családi szükségleteknek megfelelő háztartási célú élelmiszerek, háziállatok és nyerges állatok, valamint az iparművészeti vagy bölcsészettudományi hordozható eszközök, melyek az érintett személy foglalkozásának vagy hivatásának a folytatásához szükségesek, szintén a „személyes vagyontárgyak" körébe tartoznak. Nem tekinthetők személyes vagyontárgynak az olyan árucikkek, melyek jellegüknél vagy mennyiségüknél fogva kereskedelmi célt szolgálnak.

A „háztartási célú ingóságok" az érintett(ek) személyes használatára vagy háztartási igényei(k) kielégítésére szánt személyes ingóságot, ruhaneműt, lakberendezést és felszereléseket jelentik.

A vámmentesség további feltétele, hogy csak olyan személy(ek) áruinak vámkezelése során alkalmazható, aki(k)nek az állandó tartózkodási helye folyamatosan legalább 12 hónapos időtartamig a közösség vámterületén kívül volt.

Nem vámkezelhetők vámmentesen:
a) alkoholtartalmú termékek;
b) dohány és dohányból készült termékek;
c) kereskedelmi szállító eszközök;
d) foglalkozás vagy hivatás gyakorlásához használt tárgyak, kivéve a kézműves vagy szabadfoglalkozású tevékenység hordozható eszközeit, melyet az érintett hivatásának gyakorlásához szükségesek.

Főszabályként csak a letelepedéstől számított 12 hónapon belül az Európai Unió vámterületén szabad forgalomba bocsátott személyes vagyontárgyak vonatkozásában adható meg a kedvezmény.

A személyes vagyontárgyak behozatala a fent említett határidőn belül több „részletben" is történhet, amennyiben azok megfelelnek az általános követelményeknek.

A vámmentesen vámkezelt személyes vagyontárgyak a vámeljárás lefolytatásától számított egy éven belül csak a behozatalkori vámteher megfizetése után adható kölcsönbe, tehető le biztosítékként, adható bérbe és ruházható át akár ellenszolgáltatás mellett, vagy a nélkül. A vámmentes vámkezelésre lehetőség van az előtt is, mielőtt az érintett személy állandó tartózkodási helyét áthelyezné a Magyar Köztársaság területére, feltéve, hogy hat hónapon belül ténylegesen letelepszik a magyarországi állandó tartózkodási helyén. Ebben az esetben az előírt – 6 hónapos használatra vonatkozó – időszakot attól a naptól kell számítani, amikor a személyi tulajdont behozták Magyarország vámterületére. Az ilyen eljárás során vámbiztosítékot kell nyújtani, melynek mértékét a vámhivatal állapítja meg, figyelemmel a vám és a nem közösségi adók és díjak mértékére.

Amennyiben a fentiek alapján lehetőség van a vámmentes vámkezelésre, az egyúttal áfafizetési kötelezettségtől mentes eljárást is feltételez.

A vámmentes vámkezeléshez igazolnia kell a 12 hónapon túli állandó külföldi tartózkodási helyet. A járműveknek a hazaköltözés előtt legalább 6 hónappal az Ön tulajdonában kell lenni!

Személygépkocsi és motorkerékpár esetén a vámmentes és áfamentes vámkezelés sem mentesít azonban a jármű forgalomba helyezése esetén fizetendő regisztrációs adó megfizetése alól.

A járművek a vámkezelést követően 1 éven belül továbbra sem adhatók el, csak a vám megfizetését követően.

Ezenfelül a műszaki vizsga és a forgalomba helyezés kb.: 80–90 000 Ft-os költsége merül fel autónként.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Motort alkatrészként

2010. július 14., 14:49 Módosítva: 2010.07.14 14:49

T. Vámszakértő úr!

Németországból, ill. Olaszországból szeretnék kisebb értékű motorkerékpárokat behozni, kb. 400 000 Ft/db-áron vagy kevesebbért. Az lenne a kérdésem, hogy alkatrészvámmal való behozatalra lenne-e lehetőségem, és hogy mennyit kellene utána fizetnem? Előre is köszönöm.

József

Tisztelt József!

Az Ön által említett országok az EU tagjai. A tagországok között nincs vámfizetési kötelezettség!

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Mennyi a mopedautók regisztrációs adója?

2010. július 14., 14:48 Módosítva: 2010.07.14 14:48

Tisztelt Totálvám!

Szeretnék egy mopedautót venni. De nem tudom, mennyi ezekre a járművekre a regisztrációs adó. Az általam kiválasztott mopedautó L6e járműkategóriába tartozó, négykerekű segédmotoros kerékpár.

Típus: AIXAM
Motor: 400 cm³ kubota diesel 
Évjárat: 2000/1. 
Környezetvédelmi osztályt nem tudom.

Ebben kérném segítségüket, hogy mekkora összegre számítsak. Vagy ha egy másik évjáratot választok, mennyivel változik az összeg.

Üdv: József

Tisztelt József!

Az autó után jelenleg kb.: 45 000 Ft regisztrációs adót kell fizetni. Az adó összege függ a motor hengerűrtartalmától és a pontos évjárattól.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Használt gumit Németországból

2010. július 11., 08:26 Módosítva: 2010.07.11 08:26

Használt autógumikat szeretnék hozni Németországból. Szeretném megkérdezni, mik a feltételei, mennyi a fizetendő összeg utána, milyen hivatali szervnek kell fizetni? Mennyi számít kereskedelmi mennyiségnek? Válaszát előre is köszönöm.

Zoltán

Tisztelt Fehér Zoltán!

A gumiabroncsok után a saját szükségletet meghaladó mennyiség után a behozatalt követően termékdíj-fizetési kötelezettsége keletkezik.

Kereskedelmi mennyiségre vonatkozóan nincs az EU-n belül előírás. Azonban amennyiben üzletszerű tevékenység keretében hozza be az abroncsokat, úgy az már 1 db-tól kezdődően is termékdíjköteles, illetve értékesítés esetén áfát kell fizetnie, a nyereség után adóznia kell stb.…

A termékdíjat egyébként a vámhatóság felé kell bevallani és megfizetni.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Román rendszámos német autót Magyarországon

2010. július 8., 11:16 Módosítva: 2010.07.08 11:16

Tisztelt Vámszakértő!

Szeretnék Németországból származó autót román rendszámmal itthon használni. A feleségem nevén lenne az autó, az ő szülei román állampolgárok. A feleségem magyar állampolgár.

Milyen papírokkal használhatjuk itthon az autót? (pl.: állandó vagy ideiglenes lakcím szükséges?) Én is használhatom-e? Korlátozások…? Stb.…?

Üdv:
Zsolt

Tisztelt Zsolt!

Az autót a tulajdonos állandó lakóhelye szerinti országban kell forgalomba helyeztetni az EU-n belül.

Másik EU-s tagállam állampolgára az autót egy használati vagy kölcsönadás stb. szerződés alapján korlátlanul használhatja, ha a jármű műszaki és biztosítási okmányai egyébként rendben vannak.

A megoldás az lenne, ha a felesége szülei nevén lenne az autó, és önök egy szerződéssel használhatnák azt az EU-ban.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Meddig lehet vámrendszámmal használni egy autót?

2010. július 7., 14:10 Módosítva: 2010.07.07 14:10

Tisztelt Váradi úr!

Ha amerikai rendszámú autót szeretnék Magyarországon használni kevesebb mint 180 napot egy évben, de nem akarom mindig ki- és beléptetni az autót, értem, hogy akkor le kell vámoltatni és megfizetni a regisztrációs adót. Meddig lehet így, vámrendszámmal használni legálisan az autót? Van-e egy megszabott idő, amin túl az áfa és vámösszeg nem igényelhető vissza, akkor sem, ha kiviszem az autót az EU területéről?

Válaszát előre is köszönöm!

Valéria

Tisztelt Valéria!

A vámrendszámmal történő, 180 napot meghaladó ideiglenes EU-n belüli használatnak – ideiglenes behozatali vámeljárás – elvileg nincs időkorlátja. A vámkezeléskor a vámhatóság az ügyfél kérelmének megfelelően mérlegeli a visszaviteli határidőt.

A kivitelkor a vámbiztosíték összegét tudja visszakapni – amennyiben azt pénzben tette le.

A kivitel után sem tudja visszaigényelni azonban a befizetett regisztrációs adó összegét!

Amennyiben szabad forgalom számára (véglegesen) vámkezeli az autót, akkor semmilyen körülmények között nincs lehetőség a megfizetett vám és az áfa visszaigénylésére a kivitelt követően!

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Olcsó gumit Amerikából

2010. július 7., 14:09 Módosítva: 2010.07.07 14:09

Kedves Vámszakértő!

A neten találtam új gumiabroncsot Amerikában jóval az itthoni ár fele alatt, van-e valami akadálya a rendelésemnek és mennyi + költség megy még rá?

Válaszát előre is köszönöm.

Laci

Tisztelt László!

A szállítási költségen kívül itthon a vámkezeléskor a kinti nettó vételár forintra átszámított értéke után 4,5%-os vámot és 25%-os áfát, valamint az abroncsok után kilogrammonként 110 Ft termékdíjat kell fizetni.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Robogó regadója

2010. június 23., 16:32 Módosítva: 2010.06.23 16:32

Tisztelt Totalvám!

Egy 125-ös, 2004-es Peugeot Jetforce robogót szeretnék vásárolni. De nem rendszámos és szeretném forgalomba helyeztetni, Svájcból lett behozva, tudni szeretném, milyen papírjainak kellene meglennie, hogy sikerüljön és azt, hogy a regisztrációs adó mennyi lenne. Érdemes lenne-e megpróbálnom? Válaszát előre is köszönöm!

Raxted

Tisztelt Levélíró!

A Svájcból behozott járművet vámkezeltetni kellett – erről vámpapíroknak kell lennie az eladónál.

A forgalomba helyezhetőséggel kapcsolatban, fenti okmány birtokában javaslom, keresse fel a Közlekedési Hatóságot!

Tisztelettel,

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Mennyibe kerül egy Aygo honosítása?

2010. június 18., 14:37 Módosítva: 2010.06.18 14:37

Tisztelt Totálvám!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy 2007-es forgalomba helyezésű 1000-es Aygónak mennyi lenne a honosítása, konkrétan a regadó, és milyen egyéb költségek merülnek még fel?

Nem tudom, euro hányas besorolású.

Köszönettel:
Kasnya Tamás

Tisztelt Tamás!

Az adó összegét itt tudja megnézni: EUvonal – Regisztrációs adó kalkulátor

Az egyéb költségek összege kb. 60–80.000 Ft-ot tesz ki.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Osztrák Seatot vennék

2010. június 18., 14:36 Módosítva: 2010.06.18 14:36

Egy 1045 cm³-es, benzines, 1994-es Seat Ibizát szeretnénk vásárolni osztrák papírokkal! Az lenne a kérdésem, hogy mennyi pluszköltséggel (regadó stb.) járna az autó megvétele, mire magyar 3 betűs rendszám kerülne rá friss műszakival, mindennel?

Köszönöm szépen! Gábor

Tisztelt Gábor!

Az autó után fizetendő regisztrációs adó összegét itt tudja megnézni: EUvonal – Regisztrációs adó kalkulátor

Az egyéb költségek összege kb. 50–60 000 Ft-ot tesz ki.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

BMW-t áfamentesen

2010. június 15., 09:18 Módosítva: 2010.06.15 09:18
9

Tisztelt Vámszakértő úr!

A kérdésem az lenne, ha Németországból hoznék egy BMW 520 dízel 2006/2007-es évjáratú autót, akkor áfa nélkül meg tudom vásárolni magánszemélyként, illetve utána akkor Magyarországon kell megfizetnem az áfát. (MwSt. ausweisbar) Ez pontosan mit takar? E nélkül szeretném megvenni az autót, mi kell ehhez úgy, hogy itthon se kelljen fizetni, csak regisztrációs adót. Lehetséges-e?

Köszönöm: Norbert

Tisztelt Norbert!

Magánszemélyként használt járművet az EU másik tagországában nem vásárolhat áfamentesen. Viszont itthon sem kell áfát fizetnie! (Egyébként a hazai áfa általában magasabb, mint a többi környező országé.)

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Osztrák motor forgalomba helyezése

2010. június 14., 10:11 Módosítva: 2010.06.14 10:11

Tisztelt Szakértő úr!

Ausztriából behozott Kawasaki KL500 típusú motorkerékpárt ajánlottak megvételre.

A kérdésem az lenne, milyen papírokra van szükségem, hogy forgalomba helyezhessem, valamint, ha lehet, a folyamat költségvonzatáról, illetve a felkeresendő hivatalokról is tájékoztasson kérem.

Tisztelettel: E. Tamás

Tisztelt Tamás!

A jármű forgalmi okmányai, adásvételi szerződés szükséges az itthoni forgalomba helyezéshez.

A járművel először a Közlekedési Hatósághoz kell mennie – műszaki vizsga. Ezt követi a vámhatóságnál a regisztrációs adó ügyintézése, majd jöhet az okmányirodai ügyintézés.

A regisztrációs adó összegének megadásához szükséges a motor pontos évjáratának és a motor pontos méretének a megadása.

Az egyéb költségek összege – amennyiben nem az eredeti osztrák tulajdonostól vásárolja, átírási illetéket is kell fizetnie – kb. 40–60 000 Ft körül alakul.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Angol kocsit alkatrésznek

2010. június 13., 07:40 Módosítva: 2010.06.13 07:40

Tisztelt Váradi Mihály!

Magyarországon szeretnék venni egy érvényes angol forgalmival rendelkező, jelenleg Magyarországon használt személyautót alkatrésznek. Mi ennek a menete?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: H.Tibor

Tisztelt Tibor!

Az autót adásvételi szerződéssel megveheti. A tulajdonos a rendszámot leszereli és Angliában a szerződés bemutatásával kivonatja a járművet a forgalomból.

Önnek nincs más teendője, mint a jármű bontásánál betartani a környezetvédelmi szabályokat.

Amennyiben egyedileg számozott alkatrészeket – motor stb. – kíván beépíteni itthoni járművébe, úgy javaslom, hogy előtte a Közlekedési Hatóságnál érdeklődjön ennek lehetősége felől!

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Az orosz rendszám gáz?

2010. június 8., 11:26 Módosítva: 2010.06.08 11:26

Tisztelt Vámszakérő úr!

A kérdésem az lenne, hogy az orosz állampolgárságú ismerősöm Magyarországra költözik, járhat-e az orosz rendszámú autójával huzamosabb ideig hazánkban büntetlenül, természetesen érvényes forgalmival, biztosítással.

Ha ez mégsem járható út, mennyibe kerülne egy 2008-as évjáratú Land Rover Discovery III., 2720 cm³-es dízel személygépkocsi itthoni forgalomba helyezése? Vagy milyen más megoldások jöhetnek szóba, hogy tudja itt használni az autóját kedves orosz barátom?

Köszönettel: Nevizsánszki László

Tisztelt László!

EU-n kívüli államok állampolgárai saját tulajdonú külföldi autójukat külföldi rendszámmal ideiglenes tartózkodás idejére, de legfeljebb 6 hónapos időszakig használhatják.

Az autó ideiglenes behozatali vámeljárása során vámbiztosítékot kell nyújtani a jármű vámértékének 10%-ára vámként, 25%-ra áfaként.

Mindezek mellett a magyar vámrendszámhoz regisztrációs adót is kell fizetni, mely összeg később a kivitelkor sem igényelhető vissza.

A vámkezelés során ugyanezeket a költségeket kell megfizetni.

A regisztrációs adó összegét itt tudja megnézni: EUvonal – Regisztrációs adó kalkulátor

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hogyan csaljunk adót Dániában szlovák rendszámmal?

2010. május 21., 14:21 Módosítva: 2011.05.16 11:44
3

Üdvözletem! Egy elég komplex problémára keresnék választ:

Autóvásárlás előtt állok. Itthon szerettem volna autót venni, mert jelenleg eléggé nyomott árak vannak. Ellenben Dániában tartózkodom, és itt rendkívüli módon figyelik ki, és mennyit tartózkodik Dániában az autójával. Erre azért van szükségük, mert 2 hét utáni itt tartózkodás után regisztrálni kellene az autót, ha fél évnél többet élek Dániában. Mondanom sem kell, ez rengeteg pénz.(63% a Dán áraknak).

Ezért arra gondoltam, hogy az egyik szlovák ismerősöm cégére vásárolnék autót. Persze akkor már a rendszám is szlovák lenne. Itt ki lenne védve a jogszabály,mert egy céges autót, nem kérhetnek, hogy regisztráljak Dán rendszámra, aminek én csak üzemben tartója lennék. A kérdés az lenne, hogy én, mint magyar állampolgár, vezethetek-e szlovák rendszámú autót, ha egy szlovák cégnél "dolgozom" papíron. Egyaránt otthon, vagy bárhol az EU-n belül. ill. ha MO.-n vásárolnék autót, szlovák regisztráció miatt, visszalehet-e igényelni az Adót, a gépkocsi árából?

Köszönettel, Qubi

Tisztelt levélíró!

A céges autót a cégvezető által írásban meghatalmazott, megbízott személy szabadon használhatja az EU-ban. Ezt az okmányt a járműben kell tartani.

Amennyiben EU-s adószámmal rendelkező szlovák cég Magyarországon vásárol autót, úgy áfa-nélkül tud vásárolni. Az áfa-t Szlovákiában kell rendezni.

Amennyiben a jármű után már meg lett fizetve regisztrációs adó, azt nem lehet visszaigényelni.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Nettó áron vásárolhatok utánfutót Németországból?

2010. május 21., 14:20 Módosítva: 2010.05.21 14:20

Üdv!

Új utánfutót szeretnék Németországban vásárolni a gyártótól mint magánszemély. Bruttó vagy nettó áron vásárolhatom-e azt meg, és ha nettón, akkor itthon kell-e fizetnem? Milyen egyéb járulékos költségek vannak? Ugyanez használt, de kereskedőnél vásárolt utánfutónál mben változik? Azt tudom, hogy regdíjat nem kell utánfutó után fizetni, de arra ellentétes információkat kaptam, hogy van-e korhatárhoz kötve a behozatal?

Köszönettel: Hegedüs Zsolt

Tisztelt Zsolt!

A behozatal előtt feltétlenül javasolom, hogy a Közlekedési Hatóságnál járjon utána, a forgalomba helyezhetőség feltételeivel kapcsolatban!

A járművet kint (az újat és a használtat is) bruttó áron (számlás vásárlás esetén), vagy adásvételi szerződéssel tudja megvásárolni. Itthon áfa-t nem kell fizetnie egyik esetben sem. Költségek itthon a forgalomba helyezéssel, vizsgáztatással kapcsolatban merülnek fel.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Vámmentesség?

2010. január 18., 20:20 Módosítva: 2010.01.18 20:20

Tisztelt Váradi Mihály!

Én olasz és magyar állampolgár vagyok, 1991 óta Olaszországban élek, tehát ott van lakcímem, érvényes lenne számomra a vámmentesség ha Magyarországra szeretnék bevinni egy autót? És ha igen, akkor csak, ha már legalább 6 hónapja én vagyok a tulajdonos? És, ha az közeli rokonom, például édesanyám? Ilyenkor muszáj lenne lakcímet változtatni olaszról magyarra? Vagy megtarthatnám a külföldi lakcímemet is? És maga szerint fog jelentősen csökkenni a regisztrációs adó ára januártól, vagy az még odébb lesz?

Előre is köszönöm!

Üdv:
V. Péter


Tisztelt V. Péter!

Olaszország Magyarországhoz hasonlóan tagja az EU-nak. Ennek megfelelően a két ország közötti áruforgalomban nincs vámfizetési kötelezettség.

A regisztrációs adó fizetési kötelezettség azonban az ilyen forgalmat is
érinti. Az adó összege január elsejével nem csökkent, és én nem tudok arról, hogy folyamatban lenne a jogszabály ilyen jellegű módosítása.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő


125-ös robogót szeretnék!

2010. január 18., 20:01 Módosítva: 2010.01.18 20:01

Tisztelt Totalvám!

Régóta szeretnék egy 125-ös robogót vásárolni, de költségkímélés érdekében segédmotorként használnám. De kíváncsiságból az lenne kérdésem, kb. mennyibe kerülne az összes költsége, ha Magyarországon forgalomba helyezném, és hogy hová kell mennem, mit kell tennem ez ügyben? Természetesen megvannak az olasz papírjai a motornak, egy Aprilia SR 125 2T, 2000-es évjáratúról lenne szó, amit adásvételivel adnának, amit már itt Magyarországon is segédmotorként használtak.

Válaszukat előre is köszönöm!
S. Hunor


Tisztelt S. Hunor!

Bizonyára tudomása van arról, hogy itthon 125 ccm-es motorkerékpárt legálisan nem lehet segédmotorként használni.

A motor forgalomba helyezésekor fizetendő regisztrációs adó mértéke kb.: 32 000,- Ft.

Tisztelettel:

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő


Jobb kormányos autó behozatala

2010. január 14., 18:52 Módosítva: 2010.01.14 18:52
1

Tisztelt Totálvám!

Szeretnék venni egy angol autót, és rendszámoztatni. Érdekelne, hogy jobb kormányos autót lehet-e forgalmiztatni itt, és ha igen, akkor kb. mennyibe kerülne egy VW Lupo 3L-esnek a forgalomba helyezése? VW Lupo 1.2 TDI 3L. 2000-es évjárat.

Köszönettel:

K. Norbert


Tisztelt Norbert!

A jobb kormányos autók forgalomba helyezése itthon lehetséges - az más kérdés, hogy mindennapi közlekedés során Önnek komoly nehézséget okozhat a jobb oldali vezetőülés.

A forgalomba helyezéshez regisztrációs adót kell fizetni.

Az adó összegét itt tudja megnézni: EUvonal - Regisztrációs adó kalkulátor

Az egyéb költségek összege kb.: 60-80 000,- Ft-ot tesz ki.


Tisztelettel:

Váradi Mihály

igazságügyi vámszakértő


Jobb kormányos autó behozatala

2010. január 13., 22:10 Módosítva: 2010.01.13 22:10

Tisztelt Totálvám!

Szeretnék venni egy angol autót, és rendszámoztatni. Érdekelne, hogy jobb kormányos autót lehet-e forgalmiztatni itt, és ha igen, akkor kb. mennyibe kerülne egy VW Lupo 3L-esnek a forgalomba helyezése? VW Lupo 1.2 TDI 3L. 2000-es évjárat.

Köszönettel:

K. Norbert


Tisztelt Norbert!

A jobb kormányos autók forgalomba helyezése itthon lehetséges - az más kérdés, hogy mindennapi közlekedés során Önnek komoly nehézséget okozhat a jobb oldali vezetőülés.

A forgalomba helyezéshez regisztrációs adót kell fizetni.

Az adó összegét itt tudja megnézni: EUvonal - Regisztrációs adó kalkulátor

Az egyéb költségek összege kb.: 60-80 000,- Ft-ot tesz ki.


Tisztelettel:

Váradi Mihály

igazságügyi vámszakértő


Finn Peugeot-mat honosítanám

2009. december 16., 06:48 Módosítva: 2009.12.17 10:43

Tisztelt Totálvám!

Magyar állampolgárként Finnországban dolgoztam 2 évet. Ez idő alatt vettem egy 2000-es évjáratú Peugeot 406 1.9i 16v típusú személygépkocsit. Sajnos a válság szele oda is elért, ezért haza kellett jönni az autóval. Szeretném honosítani, mert nem szándékozom visszamenni. Sajnos nem tudom a magyar viszonyokat, hogyan kezdjem az ügymenetet, és mibe kerül ez nekem. Segítségüket előre is nagyon köszönöm.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A jármű itthoni forgalomba helyezésekor regisztrációs adót kell fizetnie. Ennek összegét itt tudja megnézni: EUvonal - Regisztrációs adó kalkulátor

Az adó összegén felül még kb. 60-80 000 Ft egyéb költsége adódik itthon.

A járművel itthon először a Közlekedési Hatósághoz (volt KPM) kell menni, majd ezután következhet a vámhatóságnál a regisztrációs adó ügyintézése és végül az okmányirodai ügyintézés.

A járművet az itthoni forgalomba helyezés után kint ki tudja vonni a forgalomból.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő


Autómat átmenetileg külföldre vinném

2009. december 16., 06:47 Módosítva: 2009.12.16 06:47

Tisztelt Vámszakértő!

Januárban vettem egy új autót magyarországi szalonból. Jelenleg magyar rendszám van rajta, de Németországban dolgozom, és itt viszont be kellene jelenteni, tehát német rendszámot kellene rátetetni. Mit kell tennem az otthoni forgalomból való kivonáshoz, ez körülbelül mennyi költséggel járna nekem? Ha mondjuk 2 év után megint haza szeretném vinni, akkor ki kell-e fizetnem még egyszer a regadót? És a forgalomba helyezés milyen költségekkel járna majd?

Köszönettel,
Gábor


Tisztelt Gábor!

A forgalomból történő kivonás és az újra forgalomba helyezés részleteiről kérem, hogy az okmányirodához szíveskedjen fordulni.

Amikor a járművet visszahozza Magyarországra és újra forgalomba helyezteti, akkor nem kell regisztrációs adót fizetnie, mivel a jármű korábban már itthon forgalomba volt helyezve.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő


Balkormányos angol autómat hazahoznám

2009. december 16., 06:46 Módosítva: 2009.12.16 06:46

Tisztelt Vámszakértő!


Angliában dolgozom és szeretnék behozni egy Chrysler 300c típusú, 2006-os évjáratú autót. Az autó balkormányos. Aziránt érdeklődnék, hogy tudok-e itthon biztosítást kötni rá?
Az év felét itthon töltöm, a másik felét pedig Angliában, és szeretném
itthon is használni az autót.

Válaszát előre is köszönöm!
Érdeklődő


Tisztelt Levélíró!

Amennyiben Angliában él és dolgozik legalább az év felében, úgy a járművet nem kell, hogy itthon forgalomba helyeztesse. A kinti okmányokkal használhatja itthon is.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő