2017. május 9., 08:37 Módosítva: 2017.05.11 06:41
123

Ez szűk volt

A hétvégén a Kanári-szigeteken rendezték meg az Európai Rali Bajnokság futamát, ahol Tomász Kaszperczyknek volt egy a szokásosnál is neccesebb pillanata. A pilóta a Fiestájával eltempózott egy jobbkanyart, és az autó megcsúszott, majd a szalagkorlátnak csapódott. Az egyetlen szerencséje az volt, hogy a korlátot (vélhetően a mögötte lévő szakadék miatt) rendesen túlméretezték, így némi deformálódás után megfogta a kicsúszó versenyautót. Kaszperczyk és navigátora azóta valószínűleg a második születésnapjukat ünneplik.  

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 8., 08:12 Módosítva: 2017.05.10 06:48
56
Május 8. van, hétfő, Mihályok és Stellák névnapja. Napközben 19, éjjel 9 fok körül lesz a hőmérséklet. 1886-ban ezen a napon keverte ki John Smith Pemberton az első Coca Colát, 1945-ben pedig ez volt a második világháború utolsó napja.

A nap képe

Gilles Villeneuve 1979 Imola

Ma 35 éve halt meg Gilles Villeneuve. A Zolderben rendezett 1982-es Belga Nagydíjon vesztette életét, mikor az utolsó edzés utolsó perceiben. az egyik kanyar után utolérte Jochen Masst, jobb első kereke ütközött a March hátsó kerekével, a Ferrari körülbelül 220 kilométeres sebességgel a levegőbe ugrott, majd megperdülve orral a földbe csapódott. Villeneuve az ülésével együtt kiszakadt belőle és az út túloldalán lévő védőhálóba vágódott. A kórházba szállítás közben a kanadai versenyző meghalt a mentőben.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 5., 09:16 Módosítva: 2017.05.07 11:29
105
Május 5. van, péntek, Györgyik és Angeluszok névnapja. Az ég felhős lesz, a nappali hőmérséklet 21, az éjszakai 10 fok körül várható. 1835-ben ezen a napon nyitották meg Brüsszel és Mechelen között az európai kontinens első közforgalmú vasútvonalát, 1942-ben pedig ezen a napon született Ötvös Csöpi, a magyar Bud Spencer, azaz Bujtor István.

A nap videója

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 4., 09:12 Módosítva: 2017.05.05 06:37
590
Május negyedik napján, Flórián és Mónika névnapján kezdődik a Hidegindító. 1959-ben ezen a napon tartották az első Grammy-díj átadást, 1982-ben, argentin vadászgépek, rakétáikkal elsüllyesztették a HMS Sheffield nevű brit rombolót, és a Falkland-szigeteki háború ezen ütközetében huszonketten életüket vesztették. A nap szülöttei Jackie Jackson amerikai énekes (1951), Igó Éva Jászai-díjas színész, érdemes művész (1956), és Jorge Lorenzo spanyol gyorsasági motorversenyző. A nap dala a Jackson 5, I want you back című slágere.

Autóipari hírsaláta

Nagyon különös dolgok zajlottak Németország autópiacán, az elmúlt hónapban. Mintegy hét százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel korábban, és a 290 ezer körüli darabszámot csak részben magyarázza, hogy idén több volt a munkaszüneti nap, mint tavaly. A másik ok nyomósabb: a német vevők elkezdtek elfordulni a dízel autóktól, melyekből mintegy 19 százalékkal kevesebbet vettek, mint 2016. azonos időszakában.

Az újságolvasó lakosság rendszeresen olvashat arról, hogy a politika korlátozná, esetleg megtiltaná a dízelmotoros autók használatát bizonyos régiókban, városrészekben, (például Stuttgart városközpontjában) illetve fejlettebb füstgázszűrő-rendszert szereltetne a régebbi példányokba. A piaci változás vesztesei elsősorban a német márkák voltak: a Volkswagen tizenhárom, az Audi 10, a Porsche 20 százalékkal kevesebb autót adott el, a nyertesek közt viszont ott a Fiat huszonöt, a Dacia 21, a Toyota 12 százalékkal több autót adott el. (Autonews)

Eközben a Volkswagen nyeresége nőtt az idei év első negyedévében és Matthias Müller, a cég elnöke azt jövendöli, hogy a modern belsőégésű motorok még további húsz évig uralni fogják az új autók piacát,  2025-ben pedig négy autóból három továbbra is benzines vagy dízel lesz. (MTI)

330 millió dollár veszteséget termelt a Tesla Motors az idei első negyedévben, ez 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az új, Model 3 típus bevezetésével kapcsolatos kiadásnövekedés miatt. Az 1,33 dolláros veszteség nagyobb a szakértők által várt 1,23 dollárnál is, miközben a villanyautós cég bevétele a negyedévben több mint a duplájára nőtt, 2,7 milliárd dollárt tett ki az egy évvel korábbi 1,15 milliárd dollár után. Elemzők szerint a cég a jövő egyik vezető autógyártója lehet, feltéve, hogy a hamarosan megjelenő Model 3 beváltja a hozzá fűzött reményeket. (MTI)

A Delphi, a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója hamarosan külön cégbe szervezheti át a hajtásláncfejlesztő-részlegét, hogy a jövőben még több erőforrással koncentrálhasson a villanyautók hajtási rendszereinek és az önvezető technológia összetevőinek fejlesztésére. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 3., 07:39 Módosítva: 2017.05.05 06:38
97
Jó reggelt kívánunk május harmadikán, szerdán, Irma és Tímea névnapján. Ma van a Nap napja, valamint a nemzetközi sajtószabadságé is. Az előrejelzések szerint a csúcshőmérséklet a 20 Celsius fokot is környékezheti, viszont többfelé kialakulhatnak zivatarok, érdemes tehát magunkkal vinni az esernyőt. Jó hír, hogy a maival együtt már csak három munkanap van a héten, ráadásul a Hidegindító ezúttal is segít az ébredésben!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Nem szakít a tizenkét hengeres szívómotorokkal a Ferrari. Erről a márka első embere, Sergio Marchionne beszélt az Autocarnak. Konkrétan úgy fogalmazott: mindig lesz a kínálatukban V12-es, méghozzá feltöltés nélkül. Igaz, a jövőben ezek hibridhajtás részét képezhetik. (autocar)
  • Dél-Korea utcáin tesztelheti önvezető autóit a Samsung - erre a napokban kapott engedélyt az óriásvállalat. A cég autonóm járművéről egyelőre igen kevés információ áll rendelkezésre. A helyi média szerint egy Hyundait szereltek fel saját kameráikkal és szenzoraikkal. Tehát nem teljesen saját autóban gondolkodnak, ehelyett az autonóm technológiát fejlesztik ki más gyártó járműveihez. (carscoops)
  • Kizárólag villanyautókat lehetne forgalmazni Indiában 2030-tól. Az ország energiaügyi minisztere egy Újdelhiben rendezett konferencián fogalmazta meg az erre irányuló terveket. Hozzátette: két-három évig a kormánynak intenzíven kell támogatnia a villanyautó-szektort, de azt követően beindulhat a növekedés. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 2., 07:01 Módosítva: 2017.05.03 07:41
27
Jó reggelt kívánunk, ez itt május első Hidegindítója másodikán, kedden. A háromnapos pihenő után kisimultan vethetjük bele magunkat az újabb - négynapos - munkahétbe. A szlovénoknak mondjuk mákjuk van, ott még tart a munka ünnepe ma is. Ne feledjük azért felköszönteni a Zsigmondokat, ők ma ünneplik névnapjukat. Változóan felhős lesz ma az ég fölöttünk, jó ha viszünk magunkkal esernyőt.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Már nem borul fel a Toyota Hilux a jávorszarvas-teszten. Tavaly ősszel írtunk arról, hogy a svéd Teknikens Världnek sikerült kibillentenie a japán pickupot - ők voltak azok, akik korábban a Mercedes A osztályt is felborították. A Toyota vette a lapot, és frissítette a Hiluxot.
  • Még négy gigagyárat építhet fel a Tesla a jelenleg folyamatban lévő mellett. A pontos szám egyelőre bizonytalan, a vállalat első embere, Elon Musk arról beszélt, hogy év végéig legalább kettő, legfeljebb négy ilyen üzemet jelent be hivatalosan. Hozzátette: talán négy lesz belőle. A helyszíneket egyelőre nem hozta nyilvánosságra, de azt mondta, globális piacot kell ellátniuk. (carscoops)
  • Rekordot döntött a Porsche: egy gyári kivitelű Cayenne-nel húztak el ugyanis egy Airbus A380-as repülőgépet. Az Air France gépét a párizsi Charles de Gaulle reptéren vontatta a németek SUV-ja. 115 tonnát kellett cibálnia 42 méteren keresztül ahhoz, hogy bekerülhessen a Guinness-rekordok könyvébe. (carthrottle)

Air France and Porsche: New Guinness World Records title from Porsche AG on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 28., 07:08 Módosítva: 2017.04.29 16:13
56
Jó reggelt kívánunk április huszonnyolcadikán, pénteken. Újabb munkahét ér véget, ráadásul hosszú hétvége áll előttünk, lesz időnk kipihenni a fáradalmakat. A Valériák ünneplik névnapjukat, és ma van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja is. Országszerte változóan felhős lesz ma az ég, sokfelé számíthatunk csapadékra is. Ne hagyd otthon az esernyőt, indulás előtt pedig fogyaszd el a mai Hidegindítót!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Legendás modelljeihez biztosít a jövőben alkatrész-utánpótlást a Nissan. A japánok a gyári tuningrészlegen, a Nismón keresztül hozzák létre a Heritage Parts Programot. Elsőként az R32 Skyline GT-R-tulajdonosok örülhetnek, később az R33 és R34, valamint a 300ZX és a 240Z ellátottsága is megoldódik. Ha minden a tervek szerint halad, idén ősszel rajtolnak. (carscoops)
  • Komoly pénzt pumpál Indiába a Kia: a koreai autógyártó 1,1 milliárd dollárból építenek új üzemet. Az építkezés várhatóan 2017 utolsó negyedévében kezdődik, a termelés pedig 2019 második felében indulhat meg. Kapacitása évi 300 ezer autó lehet. (carscoops)
  • Dubajban nyitotta meg legnagyobb szalonját a Lamborghini. Az 1800 négyzetméteres területen elterülő létesítmény kicsit talán túl nagynak is tűnhet egy olyan márkának, amely tulajdonképpen két modellel (Huracan és Aventador) rendelkezik. Az új üzletben viszont a limitált szériás modelleket és különkiadásokat is kiállítják, emellett pedig szervizközpont is működik. A hamarosan érkező Urus SUV-val pedig amúgy is szeretnék felpörgetni az eladásokat. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 27., 09:07 Módosítva: 2017.04.28 07:13
24
Mariann és Zita napján kezdődik a Hidegindító. 1960-ban Togo független köztársasággá vált, 1981-ben a Xerox PARC nevű cég bemutatta a számítógépes egeret, 2006-ban pedig megkezdődött a Szabadság torony építése a 2001. szeptember 11-én terrortámadásban megsemmisült New York-i ikertornyok helyén. A nap szülöttei Sztevanovity Dusán dalszövegíró, dramaturg, zenész, illetve Tokody Ilona opera-énekesnő. A nap dala Dusán szerzemény, A játssz még, melyet Kovács Kati és Zorán adnak elő.

Hírek autósoknak

Támogatásként hét Mercedes mentőautót gumizott át az Abroncs Kereskedőház a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány flottájában. A szervezet tizenöt éve nagyon fontos tevékenységet végez, tíz éve dolgoznak, összesen nyolc regionális, újszülött- és koraszülött-mentéssel foglalkozó regionális szervezet munkáját fogják össze, így az ország területének nyolcvan százalékára eljutnak. A hét autó autó évente, összesen 220 ezer kilométert tesz meg, általában nagy sebességgel, ezért fontos támogatás ez. A Toyo nyári gumik után ősszel további támogatásként téli garnitúrákat is ad majd a cég a mentőknek. 

D  MI20170331006

Január eleje óta összesen 2898 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a magyar utakon, ami tíz százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A jelentős javulás elsősorban a könnyű- és súlyos sérüléses esetek miatt lehetséges, míg a halálos balesetek száma közel hat százalékkal, 122-ről 129-re nőtt. Az eredmények hátterében a korábbi éveknél keményebb és hosszabb tél is állhat, meg persze a remény, hogy egyre több magyar autós képes a kulturált vezetésre. A baleseti okok közt a legnagyobb javulás az ittasan balesetezők számban következett be, az első három hónapban 204-en, tavaly 325-en ittak, vezettek és karamboloztak. (ORFK-OBB)

duc959 speci1.png

A dízelbotrány után a cégcsoport működésének racionalizálása érdekében eladhatja a Ducatit az Audi egy, a Reuters által közreadott értesülés szerint. A 2012-ben megvásárolt olasz motorgyártó 890 millió euróért került a vállalatcsoport birtokába, és bár végleges döntés még nem született az eladásról, az Audinál jelenleg a lehetséges vevő megtalálásán dolgoznak, ugyanakkor sem ők, sem a Volkswagen nem kívánta kommentálni az értesülést. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 26., 06:21 Módosítva: 2017.04.28 06:12
316
Április 26. van, szerda, Ervinek és Ervinák névnapja. A nappali hőmérséklet 23, az éjszakai 9 fok körül lesz, front nem várható. 1962-ben ezen a napon csapódott a Holdba a Ranger-4 űrszonda, 1986-ban pedig ezen a napon történt robbanás a csernobili atomerőmű egyik reaktorában. Ez azóta is a legsúlyosabb következményű nukleáris baleset békeidőben.

A nap képe

A katasztrófa 30. évfordulójára készített Index Nagyképet itt nézheti meg:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 25., 07:51 Módosítva: 2017.04.26 10:07
291

Na, mi hiányzik a Porschéból?

Bizony, az ötödik ülés. Mivel nemrég megjelent a Sport Turismo, mostanra ötféle Panamera kivitelből választhat, aki szeret egy kéttonnás autóval Ferrarikat megviccelni, de úgy látszik ez sem elég. Amerikában a kereskedők például egy olyan változatra vágynak, amelyben öt személy is kényelmesen elfér. Nem lenne ezzel probléma, hiszen a kombi Panamera ötszemélyes, viszont Amerikában ez a karosszériaforma közel sem olyan népszerű, mint Európában, így egyes kereskedők, most a szedán ötüléses verziójáért lobbiznak. Joe Lawrence, a márka egyik felsővezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az Automotive News-nak, hogy ez egy olyan dolog, amire valós igény támadt, a gyár vezetése már beszél róla, de csak a jövőben fog kiderülni, hogy valóban lesz-e hagyományos Panamera, öt üléssel.  

2017-ford-mustang-0
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 24., 07:39 Módosítva: 2017.04.25 17:54
124
Szép reggelt április 24-én, a Györgyök, Gasztonok, Sionok és Vajták neve napján. A hét leghűvösebb, legszárazabb napja lehet a hétfő, innen már csak nedvesebb és melegebb lesz a hét.

Komoly baleset a kamionfülkéből

Súlyos baleset történt előttem, én voltam a szemtanú. Amit tudtam, a helyszínen rögzítettem. A vétkes elment. – írja friss YouTube-videójához st22lacika. A kamionos vlogger az osztrák-német határ közelében, az A96-oson futott bele egy csúnya balesetbe, és csinált videót a történésekből. Egy hosszas bevezetés után, 6:23-nál jönnek a helyszíni képek, aztán, miután nem nagyon áll meg senki, egy perccel később az önkéntes forgalomlassítás. Ha megnéznéd, hogyan telnek egy autópálya baleset utáni percek a valóságban, tessék:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 21., 09:00 Módosítva: 2017.04.22 08:02
104
Április 21-én, Konrád napján kezdődik a Hidegindító. A nap szülöttei II. Erzsébet brit királynő, Iggy Pop amerikai énekes, és Robert Smith a The Cure frontembere. 1918-ban ezen a napon lőtték le Manfred von Richthofen, vagyis a vörös báró gépét Vaux-sur-Somme-nál, 1985-ben Ayrton Senna megnyerte a portugál nagydíjat, 1989-ben pedig százezer diák gyűlt össze a Tienammen téren, hogy Hu Jao-Pang kínai reformerre emlékezzen. A nap dala a The Cure-tól a Friday I'm in love.

Hírek autósoknak

Története legnagyobb visszahívását kezdi a Tesla Motors. A 2016. februárja és októbere között gyártott Model S és Model X-ekben, vagyis összesen 53 ezer autóban beragadhat az elektromos rögzítőfék, s így az autó nem tud elindulni. A gyártó szerint a hiba a visszahívott járművek mintegy 5 százalékánál fordulhat elő, de biztonsági okokból mindet át akarják vizsgálni. A potenciális hibáért egy nem megfelelő minőségű fogaskerék a felelős, amelyet az egyik beszállítójuktól vásárolnak. Az alkatrész eltörhet, megbénítva ezzel az autót, de a Tesla szerint a hiba sem balesetet, sem sérülést nem okozott eddig. (MTI)

A világon elsőként kelt át az Antarktiszon autóval Sir Ernest Shackleton angol-ír származású brit felfedező, legendás Antarktisz-kutató dédunokája. Patrick Bergel brit technológiaipari vállalkozó decemberben tette meg az 5800 kilométeres utat a jeges kontinens két partja között egy átalakított 2,2-es dízel Hyundai Santa Fe-vel, de egyedülálló vállalkozásáról csak csütörtökön számolt be a szélesebb nyilvánosságnak.

A 46 éves Bergel a Union-gleccsertől a McMurdo-kutatóállomásig tartó útjához extra alacsony nyomású, megnagyobbított gumiabroncsokkal szerelte fel az autót, melyet módosított futóművel és a szokásosnál nagyobb üzemanyagtartállyal láttak el, hogy felkészítsék a mínusz 28 fokos hidegre. A motor és a váltó változatlan maradt. (MTI)

buick

Továbbfejlesztve, alaposan átdolgozott külsővel és combos hatótávval dobja piacra Kínában a General Motors az Opel Ampera/Chevrolet Volt modell, ráadásul Buick Velite 5 néven. A két villanymotorral hajtott, 1,5 literes benzinmotorját csak hatótáv-növelőként használó négyajtós 116 kilométert tehet meg tisztán elektromos üzemmódban és akár 768-at, ha a benzinmotor is dolgozik. Mindkét adat érzékelhetően jobb, mint amit az európai és más piacokon eddig kapható változatok produkáltak, miközben a Buick-átirat indulóára a kínai ártámogatás levonása után 8,1 millió forint körül alakul. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 20., 07:26 Módosítva: 2017.04.21 10:45
129
Jó reggelt kívánunk április huszadikán, csütörtökön. A Tivadarok ünneplik névnapjukat. Annyira szélsőséges időjárásra talán nem számíthatunk, mint a tegnapi, de az ablakon kinézve sajnos nem túl hívogató a látvány. Sebaj, már csak két munkanap, ráadásul itt a Hidegindító is, hogy segítsen a kezdésben.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Komoly kedvezménnyel árulja a kijavított csalós dízeleket az Egyesült Államokban a Volkswagen. Mintegy 11 ezer, 2015-ben gyártott autóról van szó, amelyek a módosítás után megfelelnek az EPA előírásainak: van köztük Beetle, Golf, Jetta és Passat, de mindegyiket az EA288 kódú kétliteres TDI hajtja. Az árleszállítás mértéke nem mindegyiknél egyforma, de egyes esetekben akár 8500 dollár (közel 2,5 millió forint) is lehet. (carscoops)
  • Elkészült az első Ingenium benzinmotor a Jaguar központi motorgyárában. A britek egymilliárd fontot toltak az Engine Manufacturing Center fejlesztésébe, hogy előkészüljenek a termelésre. Az első példány egy kétliteres sornégyes volt - ezeket nyártól építik majd a Jaguar és a Land Rover modelljeibe. (motor1)
  • Szokatlan Smartot mutatott be a Mercedes a Sanghaji Autószalonon. A ForFour úgynevezett Crosstown Special csomagot kapott, amely levehető műanyag elemeket tartalmaz - ezeknek terepen vehetjük hasznát. Mármint könnyű terepen, mert amúgy a hasmagasságot nem emelték, sőt egy centivel lejjebb is ültették az autót. A kilencszáz köbcentis, kilencven lovas motoron nem változtattak, ahhoz ötgangos kézi váltó jár, de hatos automatát is választhatunk. A kereskedésekbe júliusban jut el a Crosstown. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 19., 09:27 Módosítva: 2017.04.20 09:43
189
Hófedte áprilisi szép reggelt az Emmák, Leók és Zseraldok neve napján. Keleten és nyugaton havas esővel, Közép-Magyarországon konkrétan hóeséssel indult ez a tavaszi szerda. Egy ilyen kezdés után sok szépet nem lehet várna az ember a naptól, pedig innen már csak jobb lesz. A hó megy, a csapadék marad; késő délután még az is lehet, hogy itt-ott előbukik majd a nap.

Hófedte traffipaxok

Hajnal hat órakor elindult a nagy összeurópai traffipaxolás, a Speedmaraton. A csütörtök (20-a) hajnal hatig tartó akcióban az ország minden megyéje részt vesz, éjjel-nappal tele lesz az úthálózat traffival. A sebességellenőrzési akció helyszíneit állampolgári bejelentések alapján jelölték ki a megyei rendőr-főkapitányságok, azaz ne a megszokott helyeken várd a kamerát. Ha nem szereted a meglepetéseket, a rendőrség honlapjára feltett PDF-ekből kimazsolázhatod, hol kerülsz az akció útjába, vagy utolérheted a 21. századot és a Waze vagy a Traffi Hunter appokra bízhatod a feladatot.

Az időjárási körülményekre tekintettel a rendőrség felfüggesztette az akciót. A Police.hu-n azt írják, a körülmények miatt egy későbbi időpontban tartják, melyről előzetesen tájékoztatják majd a lakosságot. 

DSC01595
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 18., 08:01 Módosítva: 2017.04.21 13:03
14
Április 18. van, kedd, Andreák és Ilmák névnapja. 1925-ben ezen a napon nyílt meg az első Budapesti Nemzetközi vásár, 1951-ben pedig ezen a napon jött létre az Európai Szén- és Acélközösség, az Európai Unió alapja. 1925 óta ez a nap a Rádióamatőr világnap. A nappali hőmérséklet 10, az éjszakai 5 fok körül alakul.

A nap képe

mx 5 vintage
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 13., 09:17 Módosítva: 2017.04.14 09:51
202
Szép reggelt április 13-án, az Idák, Mínák és Normák neve napján. A hét legesősebb napja lehet a mai, az ország nagy részén kora délután jöhet zápor.

Ilyen arcot vág, akit arcba drifteltek

Jól van a srác, akit egy 350Z-től kapott pofon tett mémsztárrá a neten. Sean O'Keefe egy driftversenyen fotózott, amikor egy érintőre vett fordulónál útban volt a feje a Nissan szárnyának (videó).

eoszbysdqjb7zkesmpkp.png

Sean az alábbi pózolással igazolta, hogy jól van. A kép szerint minden foga megvan, és szerencsére a megütött szeme is megmarad. Azt mondja, semmi maradandó sérülése nem várható a pofontól, zúzódással megúszta a sztorit. (Ha neked sem áll össze a képpár, nyugi, semmi kamu: a bal oldali kép szimplán meg lett tükrözve.)

C9E8fNyVwAA2wKF
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 11., 07:04 Módosítva: 2017.04.11 18:45
45
Jó reggelt kívánunk április tizenegyedikén. A Leókat ünnepeljük ma, és nem utolsósorban a magyar költészet napját, ami 1964 óta József Attila születésnapjához kötődik. Ezen kívül Debrecen város napja is ma van. Az előrejelzések szerint csapadékra elszórtan számíthatunk, a hőmérséklet maximuma 16 Celsius fok körül alakul. A nap kezdésében ismét a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Miért áll meg az élet, ha baleset történik az M0-n, és általában mikor következnek be a csattanások? Igazi baleseti gócponttá vált a Flórián tér - de miért ugrott meg az ütközések száma tavaly év végén? Partnerünk, a Waze átfogó elemzést készített a két helyszín történéseiről.
  • Óriási összeget, 1,33 milliárd dollárt pumpál Kentuckyban működő üzemébe a Toyota. Ez az állam történetének második legnagyobb beruházása. A cél nem más, mint a gyár felkészítése a 2018-as Toyota Camry összeszerelésére - ezzel ez a létesítmény lesz az első Észak-Amerikában, ahol a márka új platformjára, a TNGA-ra építenek autókat. (carscoops)
  • Teleszórná Kínát pickupokkal a Ford. Az amerikai gyártó szerint nagy lehetőségeket tartogat ez a kategória a Távol-Keleten. Év elejétől már árulják az országban az F-150 Raptor SuperCrews-t, jövőre pedig a Ranger is csatlakozik a palettához. Kínában amúgy az összes újautó-eladás mindössze két százalékát teszik ki a pickupok, de akkora országról van szó, hogy még ezzel is a negyedik legnagyobb felvevőpiaca az ilyen típusú járműveknek. Egyáltalán nem elhibázott tehát a Ford gondolkodásmódja. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 7., 08:15 Módosítva: 2017.04.08 09:30
318

A 80-as, 90-es évek BMW-it nem csak nálunk tisztelik kultusztárgyként, de a ritkább M-modellek aranyárban mennek külföldön is. Például az E34-es M5-ös kombiból csak 891 darab készült, abból is csak 20 darab Electa kivitel. Ez az olasz piacra szánt kombik neve, az oda tervezett penzum utolsó 20 autóját nevezték így. Ebből is csak 10 darab készült brit versenyzöld fényezéssel és gesztenyebarna belsővel, a másik 10-et kék bőrrel és ezüst fényezéssel szállították. Ezen felül az autóba ugyanúgy a 3,8 literes sorhatos motor került, hatsebességes kézi váltóval Mindössze 126 ezer kilométer van benne, és az állapota kivételesen jó. A Bring a Trailer árverésén az autó jelenleg 60 ezer dollárnál jár, ami 17,5 millió forintnak felel meg, viszont még négy napig tart a licit, így az ár még biztos emelkedni fog. Akit érdekel, itt licitálhat

Screen-Shot-2017-03-31-at-4.33.38-PM-620x381.png
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 6., 08:01 Módosítva: 2017.04.07 07:32
12
Április 6. van, csütörtök, Bíborkák, Vilmosok és Atlaszok névnapja. 1973-ban ezen a napon bocsátották fel a Pioneer-11 űrszondát. Ma közepesen felhős idő várható, nappal 12, éjszaka 9 fok körüli hőmérséklettel. Üveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

uaz

Részletek a Menetszél blogon.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 5., 07:50 Módosítva: 2017.04.06 10:25
170
Szép reggelt április 5-én, a Vincék, Julinkák és Teodórák neve napján. Ma 19 éve adták át a világ legnagyobb támaszközű hídját, a japán Akasi Kaikjó-hídat, amelynek 1991 méteres középső nyílásánál máig nem építettek nagyobbat.

Felfüggesztett börtön a magyar huracanosnak

Emlékszel még az M7-esen 300 km/h felett eldobott Lamborghini Huracanra? 2014 nyarán történt, hogy egy száguldozásban Szegerdő könyékén megsemmisült egy neonzöld Lambo. Az autóból egy nagy fekete folt maradt az árokparton, egy kormos blokk, plusz ami leszakadt az odaúton (ezek mind a hegyhátsáli Ford-bontóban végezték). A balesetet a sofőr úszta meg könnyebben, ő volt az, aki kihúzta mellette ülő barátját a felborult Lamborhiniből, mielőtt kigyulladt. Most, közel három év után a Kaposvári Törvényszék megalapozottnak találta és helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, ami a férfit közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találta bűnösnek. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vétkes sofőr fizette súlyosan sérült barátja gyógykezelésének költségeit. Jogerősen egy év, három évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték és három évre eltiltották a járművezetéstől.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 4., 09:09 Módosítva: 2017.04.10 08:56
52
Izidor névnapján, az észak-atlanti szerződés (NATO) aláírásának (1949), a Martin Luther King emberjogi harcos ellen 1963-ban elkövetett merényletnek és a Challenger űrrepülőgép első útjának (1983) évfordulóján kezdődik a Hidegindító. A nap szülöttei Juhász Gyula magyar költő, Spíró György magyar író, és Robert Downey Jr amerikai színész. A nap dala helyett most hallgassák meg Juhász Gyula Anna örök című versét, melyet Latinovits Zoltán ad elő.

Hírek autósoknak

Egy új év napján történt, két halálos áldozattal járó autóbalesetről ír részletesen a brit Daily Mail cikke. Egy harmincnyolc éves magyar autós tegnap bűnösnek vallotta magát a manchensteri bíróságon, miután új év napján halálra gázolt egy testvérpárt Oldhamben, amikor a tizenegy és tizenkét éves kislány kilépett egy üzletből. A harmincnyolc éves H. Gábor a baleset után elhajtott a helyszínről és hajnalig bulizott a barátaival. Most bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt. A vád szerint a magát szintén bűnösnek valló O. Dávid segítségével megjavították a balesetet okozó Peugeot 807-est. (Daily Mail, The Sun)

420A2298

Több mint huszonhárom százalékkal több új autót adtak el az év első három hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban, jelentette a Datahouse. Az összesen 24346 új autó közt. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint év végére ismét százezer darab fölé kúszhat a válság óta gyengélkedő piac, melynek húzómodellje például a Suzuki Vitara és a Dacia Duster. (Datahouse, MGE)

7

Kicsit aggasztó olvasni az Autonews cikkét, melyben a PSA és az Opel/Vauxhall házasságáról írnak. A cikk szerint azután, hogy a franciák megvásárolták a német autómárkát, a vállalatnál, összesen tizenöt regionális gyártóüzem összpontosul, melyekben mintegy 125 ezer munkatárs dolgozik. A cikk szerint ebből előbb-utóbb karcsúsítás és bizonyos üzemek leépítése következhet. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. április 3., 06:56 Módosítva: 2017.04.05 06:17
96
Jó reggelt kívánunk április harmadikán, hétfőn, Buda és Richárd névnapján. Szép időre van kilátás, így ne keseredjünk el, ha ki kell mozdulnunk otthonról. Az ébredésben ismét a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Huszonötezer autót adott el az első negyedévben a Tesla. Ez 69 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. Ha típus szerinti megoszlást nézünk, akkor 13450 fogyott a Model S-ből, a többit a Model X tette ki. Ez persze még mindig messze van a Tesla-vezér céljaitól: Elon Musk a közeljövőben már évi 500 ezer Tesla értékesítésében gondolkodik. (carscoops)
  • 850 millió dollárt fektet michigani üzemének fejlesztésébe a Ford. Az amerikai márka ezzel a Ranger és a Bronco gyártását igyekszik megtolni. Rangerből az Európában jelenleg ismert modell frissített változatát gyártják majd, és azzal közös alapokra építik a Broncót is. A beruházás elsősorban a gyártósorok felszereltségét javítja majd. (motorauthority)
  • Nevet változtatott a Subaru. Megijedni azért nem kell: eddig Fuji Heavy Industries néven futottak, mostantól hívják őket Subaru Coprorationnek. Az ötlet nem újdonság, már tavaly eldőlt, hogy átkeresztelik az anyacéget, de csak most lett hivatalos a változás. (carbuzz)
Távolról sincs vége, olvasson még

Olvastál te ma TC-t rendesen?

2017. március 31., 21:50 Módosítva: 2017.03.31 21:50
389
Ez lapunk első kísérleti lapzártája. Ha tetszik, és hasznos összefoglalónak találja, kedvelje a hüvelykujjat idéző ugróhivatkozással, és ajánlja barátainak, ismerőseinek.

Köszönjük megtisztelő figyelmét, ön kiolvasta az újságot. Igazából nem mindent, mert két piszlicsáré PR-videót kihagytunk a felsorolásból, de nem vesztegetnénk drága idejét promócióra, pláne, ha a Mégane RS-ből tényleg csak DSG-s lesz, amire csak Ken Block csapattársának a nevét idézhetjük: Bakkerund

Tudta-e ön... 

...hogy ahelyett, hogy napi összefoglalót gyártok, igazából egy jövő heti előadásra kéne készülnöm az autózás varázslatos jövőjéről? Köszönöm, hogy társam volt a professzionális prokrasztinációban, maradok tisztelettel:

Nínó Karotta

2017. március 31., 07:46 Módosítva: 2017.04.01 07:37
530
Jó reggelt kívánunk március utolsó napján, ami egyben péntek is, hamarosan itt a hétvége. Az Árpádok ünneplik névnapjukat. Az előrejelzések kellemes időt ígérnek, 21 Celsius fok körüli maximummal, sok napsütéssel. Nem biztatunk senkit arra, hogy munka helyett kirándulni menjen, de aki teheti, mozduljon ki egy kicsit. Mindenek előtt azonban itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Lamborghini Huracánt kapott a bolognai autópálya-rendőrség Olaszországban. A sportkocsit nemcsak elfogóautóként használják majd, hanem sürgős esetekben vért vagy átültetésre váró szerveket is szállítanak vele. A Lambo persze megkapott minden szükséges felszerelést a rádiótól a fegyvertartókon keresztül a közlekedési jelzésekig. A márka nem ismeretlen az olasz rendőrök számára, sőt Rómában már Huracánnal is dolgoznak két éve. (leftlanenews)
  • Halálos fenyegetéseket kapott az Autókereskedők egyik műsorvezetője, Mike Brewer. Nem nehéz kitalálni, de a rajongók Edd China távozása miatt orroltak meg Mike-ra, és nemcsak neki, hanem feleségének és lányának is küldtek fenyegető üzeneteket. Az ügyben Edd is megszólalt: azt mondta, bár jelen pillanatban nem Mike Brewer a legkedvesebb személy számára, és ez vélhetően fordítva is igaz, de arra kéri az embereket, hogy lépjenek tovább, és hagyjanak fel a fenyegetéssel. (carthrottle)
  • Közel másfél millió dollárért, azaz több mint 400 millió forintért kínálnak eladásra egy telket Kanadában. Oké, jó a kilátás, szép helyen fekszik, de mitől is ér ennyit? A területen 340 rozsdásodó autóklasszikus parkol, köztük izomautók, pickupok és más érdekességek. Ezen kívül műhelyt is találunk, ahol akár bele is foghatnánk az autók felújításába. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. március 30., 08:01 Módosítva: 2017.03.31 17:17
172
Március 30. van, csütörtök, Zalánok és Amadék névnapja. A nappali hőmérséklet 20, az éjszakai 3 fok körül alakul. 2009-ben ezen a napon startolt el a Malév első Jászvásárra tartó Q400-as gépe.

A nap képe

Colin Chapman
Colin Chapman
Távolról sincs vége, olvasson még