2017. június 14., 08:25 Módosítva: 2017.06.15 17:57
140

Így üvölt a Velar

Nem olyan rég írtunk az új Range Rover Velarról, a gyártó kicsit érthetetlen módon méretezett új hobbiterepjárójáról. A motorválasztékból eddig három dízel és két benzines volt ismert, ám most vélhetően az SVR sportrészleg közreműködésével érkezik egy ötliteres, kompresszoros V8-as is. Ez 570 lóerőt és 700 newtonmétert ad majd le, és vélhetően ugyanazt a nyolcfokozatú ZF automatát akasztják majd mögé, ami a többi motorhoz is jár. Az jól látszik, hogy a motorerő elég, de az autó mozgásából ítélve úgy tűnik, hogy nem ez lesz a legfürgébb sport-SUV a piacon. Az viszont biztos, hogy a turbómotorok korában meg kell becsülni egy ilyen jóféle, kompresszoros V8-hangot.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 13., 07:05 Módosítva: 2017.06.13 17:55
157
Június 13. van, kedd, Anettek és Antalok névnapja. A nappali hőmérséklet 27, az éjszakai 17 fok körül alakul. 1941-ben ezen a napon jelentette be Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus találmányát a jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállítására, ezért 2009-től ez a nap a Magyar feltalálók napja. 2014-ben ezen a napon halt meg Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa.

A nap képe

mercedes-benz-sl-pagode-2

Kép forrás: Classicdriver

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 12., 07:26 Módosítva: 2017.06.13 07:08
185
Jó reggelt kívánunk június 12-én, hétfőn. Újabb hét kezdődik, de legalább sok napsütésre van kilátás. A felhőzet legfeljebb a Dunántúl északnyugati részén és az Északi-középhegységben növekszik meg, csapadékra is ott van kilátás. Akinek van Villő nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni, hiszen névnapját ünnepli. Ha pedig nehéz lenne elkezdeni a napot, segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Különleges autóhoz különleges óra is jár. Így gondolhatják ezt a Singernél is. Az ős-911-es Porschék stílusát modern műszaki tartalommal ötvöző kaliforniai vállalkozás ráadásul nem is szervezte ki a karóra gyártását, mint ahogyan azt másoktól megszokhattuk. Míg a Ferrari az Hublot-val, a Bentley a Breitlinggel, a Bugatti a Parmigiani Fleurier-vel, a Mercedes-AMG pedig az IWC Schaffhausennel közösen dolgozik, addig a Singer házon belül oldotta meg. A Track 1 névre keresztelt órából mindössze ötven darab készül, és 40 ezer dollárba (11 millió forintba) kerül majd. (carscoops)
  • Washington állam is engedélyezte az önvezető autók tesztelését, követve ezzel New York és Kalifornia példáját. Ők azonban még egy lépéssel messzebbre merészkednek: nem teszik kötelezővé azt sem, hogy hús-vér sofőr üljön a kocsiban, aki szükség esetén be tud avatkozni. Jay Inslee, az állam kormányzója elmondta, a náluk előforduló balesetek 94 százalékát vezetői hiba okozza. A politikus korábban maga is kipróbált egy autonóm Tesla Model X-et, amelyről úgy nyilatkozott, az a legbiztonságosabb és legtisztább közlekedési forma, amit egy kormányzó csak választhat. (motor1)
  • Eladóvá vált a Top Gear megfizethető árú autója. A népszerű tévéműsorban több jármű is betöltötte ezt a szerepet az évek során, most az öt évadon át használt, 2010-es évjáratú Kia Ceed keres új gazdát. A kocsit 24 híresség vezette, órájában alig több mint 11 ezer kilométer van. A Top Gear-pálya használatához versenyülésekkel és bukócsővel tették biztonságosabbá. Mindössze 2350 fontot, vagyis kicsivel több mint 800 ezer forintot kérnek érte. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 9., 07:23 Módosítva: 2017.06.10 06:59
106
Jó reggelt kívánunk június 9-én, végre ismét eljött a péntek, csupán pár órát kell kibekkelni a hétvégéig. A Félixek ünneplik névnapjukat. Zavartalan napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, 25-28 Celsius fok közötti maximummal. Az ébredésben ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Vélhetően a világ leggyorsabb gokartját építette meg a kanadai Daymak. Gépüknek mindössze másfél másodpercre van szüksége ahhoz, hogy nulláról száz kilométer per órára gyorsuljon. A Blast névre keresztelt villanygokart kétféle kivitelben készül, ez a meggyőző adat a C5 Blast Go-Kart Ultimate-re igaz, ami közel 60 ezer dollárba kerül (16,5 millió forintba). A gyengébb, Standard változat 10 ezer dollár (2,75 millió forint). (motorauthority)
  • Rövidebb lesz a nyári leállás a Ford louisville-i üzemében. A gyárban minden nyáron kéthetes szünetet tartanak, idén azonban csupán egy hétre zárnak be. Mindezt azért, hogy a jól fogyó Ford Escape és Lincoln MKC modellek iránti igényeket megfelelően ki tudják elégíteni. Ezzel szemben a többi amerikai Ford-üzem a megszokott rendben szünetel majd, két hétig. (leftlanenews)
  • Jótékony céllal árverezik el az új Civic Type-R első példányát. A Bring a Trailer weboldalon megvalósuló licitből befolyó összeget egy alapítvány kapja, amely az agydaganatos gyermekek gyógyítását támogatja. Az aukció jelenleg 200 ezer dollárnál, vagyis 55 millió forintnál tart. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 8., 08:54 Módosítva: 2017.06.09 10:57
7
Június 8. van, csütörtök, Medárdok névnapja. A nappali hőmérséklet 24, az éjszakai 13 fok körül lesz. 1956-ban ezen a napon született Besenyei Péter, magyar műrepülő versenyző. Ma van az Óceánok Világnapja.

A nap képe

P-20150705-00209 HiRes JPEG 24bit RGB
Távolról sincs vége, olvasson még

A Porsche is csalt?

2017. június 7., 08:17 Módosítva: 2017.06.09 06:58
103

Ezt látni kell

Indítsa a reggelt egy hipnotikus gyorsított felvétellel, és nézze meg, hogy készül napjaink egyik legérdekesebb autója, a Porsche 918 Spyder. A 890 lóerős rendszerteljesítményű hibrid sportkocsi a Porsche jelenlegi csúcsa, ehhez mért körültekintéssel és módszerekkel készül. Az összeszerelő üzem inkább laborra hajaz, és nagyon nem hasonlít a sormunkára, ami ott folyik. Az autó jelentékeny része készül szénszálas szövetből, amelyet először formára alakítanak, majd egy hatalmas kemencében keményre sütik. A kész termék impozáns: 2,6 másodperc alatt éri el a százat, 7,2 alatt a 200-at, és 19,9 másodperc telik el, mire a mutató átlendül a 300-on.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 6., 08:31 Módosítva: 2017.06.06 17:20
69
Szép hétindító kedd reggelt június 6-án, a Norbertek, Artemiszek és Líciák neve napján. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, a mai lesz a hét legszelesebb, legcsapadékosabb napja, de a múltheti jó idő várhatóan csak hétvégére ér vissza az országba.

Ami a németnek a Nordschleife-taxi...

... az a japánnak a drifttaxi az Ebisu Circuit-en. Ezen a Japánban nagy hírű pályán szolgál két helyi, mint főállású élménydriftereztető. Kumakubo és Suenaga egy-egy 400 lóerős Toyotával égeti a gumit naphosszat a pályán és szervizútjain. Az egyórás csapatás ára hatvanezer forintnyi jen, de azt mondják, ez még alkuképes, ráadásul nem per fő, hanem per autó. Szóval a szolgáltatás egész hozzáférhető, csak ugye Japán van rohadt messze. Ha nincs pénzed elutazni, se időd, hogy megnézz tizenkét percet a drifttaxizásról, tekerj mindjárt a hetedik percre, onnan jön a nettó veretés.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 2., 06:30 Módosítva: 2017.06.03 11:57
100

Az M8 hangja pusztít

A napokban írtunk a nemsokára érkező 8-as BMW-ről, melynek fejlesztése párhuzamosan folyik a M-es modellével. Az még mindig kétséges, hogy milyen motor kerül a hatalmas gépháztető alá, de egy frissen megjelent videón remekül hallani, hogy erő vélhetően lesz benne. Bár az autó hangja ebben a formában elég agresszív, nem valószínű, hogy teljesíteni tudná a zajkibocsájtási normákat, így utcára valószínűleg eggyel visszafogottabb kipufogóval érkezik majd. A videó mellesleg a Nürburgring mellett készült, ahová nagy eséllyel tesztelés miatt szállították az autót.  

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 1., 07:32 Módosítva: 2017.06.01 22:48
38
Jó reggelt június első napján, csütörtökön, Tünde névnapján. Túlnyomórészt meleg, napos idő várható, 28 Celsius fokos maximummal. Csapadékra főként a Dunántúl nyugati, délnyugati részén számíthatunk. Nem baj tehát, ha magunkkal visszük az esernyőt. Mindenesetre a napindításban ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Chuck Norrisnak nincs szüksége pickupra ahhoz, hogy valamit szállítson vagy vontasson. Megoldja önerőből. A mémmé vált színész-harcművész személyisége, és a körülötte kialakult mítosz ugyanakkor kiválóan alkalmas marketingcélokra, ezt pedig a Fiat Professionalnél is felismerték. Ettől a hónaptól kezdve Európában, Afrikában és a Közel-Keleten is vele népszerűsítik modelljeiket, így a Fullbacket, a Doblót vagy épp a Ducatót, több reklámszpotban is feltűnik majd. (motor1)
  • Nemzeti villanyautó-stratégián dolgoznak Kanadában. Több minisztérium is részt vesz a kidolgozásban, de bevonnak szakértőket és civil szervezeteket is. A kidolgozás során többek az elektromos autók vételárát, a tulajdonlással járó előnyöket, a megítélést és az infrastruktúrát is vizsgálják. Az ország közlekedési minisztere, Marc Garneau szerint a kanadaiaknak fontos a környezetük védelme, ehhez szeretnének hozzájárulni a zéró emissziós autók arányának növelésével. A stratégia 2018-ra készülhet el. (carscoops)
  • Nem engedhetsz meg magadnak egy Lancia Stratost, pedig megfog a stílusa? Akkor ez az óra éppen neked való. Az 1970-es Torinói Autószalonon bemutatott Lancia Stratos Zero Concept ihlette, néhány évvel a tanulmányautó bemutatása után dobták piacra a limitált szériás karórát. Minden egyes példányt Nuccio Bertone, a Carozzeria Bertone egykori ügyvezetője, a cégalapító fia készített saját kezűleg. Nagyon ritkán bukkannak fel eladó példányok, most azonban az eBay-en éppen van egy 389 euróért, vagyis 120 ezer forintért. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 31., 08:18 Módosítva: 2017.06.03 19:54
28
Május 31. van, szerda, Angélák névnapja. A nappali hőmérséklet 30, az éjszakai 16 fok körül lesz, esőzés várható. 1911-ben ezen a napon bocsátották vízre a Titanicot, 2003-ban pedig ezen a napon volt Magyarországról is látható részleges napfogyatkozás. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap videója

Naná, hogy Petrolicious. Ezúttal egy szövegmentes hangulatvideóval mutatják be, hogy mitől lehet megőrülni egy Alfa Romeo Spiderért:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 30., 08:36 Módosítva: 2017.06.01 07:15
144
Május utolsó keddjén, Janka és Zsanett névnapján kezdődik a Hidegindító. 1974-ben ezen állt szolgálatba az első Airbus 300 utasszállító repülőgép, egy évvel később megalakul az Európai űrügynökség, 2013-ban pedig szintén ezen a napon tiltják be Nigériában az egynemű párok házasságkötését. A nap szülötte a tavaly elhunyt Kocsis Zoltán, világhírű zongoraművész és karmester, aki Chopint játszik ezen a régi felvételen.

Hírek autósoknak

A Facebook, tavaly ősszel elindított, de egyelőre csak az Egyesült Államokban, Ausztráliában és néhány további országban elérhető Marketplace funkciójának részeként fejlődhet ki a következő globális használtautóhirdetési-felület egy friss cikk szerint. Az Autonews egy amerikai pár GMC Yukon-vásárlásának történetén keresztül mutatja be, hogy pontosan miként alakítaná át a piacot, ha a vevők sokkal több információhoz juthatnának az eladókról mint most, a hagyományos hirdetési oldalak korában, amikor előre semmit nem tudhatunk meg arról, akinek milliókat fogunk fizetni egy autóért. A cikk ellenvéleményeket is tartalmaz, nagyon érdemes elolvasni. (Autonews)

A jövőben akár az Európai Bizottság is büntethetné azokat az autógyártókat, melyekről kiderül, hogy csaltak a típusjóváhagyáshoz tartozó vizsgálati folyamat során. A Bizottság hatáskörét megerősítő változásról egyelőre nem döntöttek a tagországok miniszterei, és Németország gazdasági minisztere, Matthias Maching aggályainak adott hangot a tanácskozáson amikor azt mondta, országa garanciákat szeretne kapni arra, hogy a csaló gyártót sújtó európai büntetés nem keresztezi más, nemzeti hatóságok intézkedéseit. Egy korábbi javaslat szerint egyébként akár autónként 30 ezer eurós bírságot kaphatna az az autógyártó, amely a Volkswagen dízelbotrányát kiváltóhoz hasonló mértékű csalást követ el. (Autonews)

bmwfactory

A BMW a gyártás szüneteltetésére kényszerülé több üzemében, mert beszállítója, a Bosch egy bizonyos alkatrészt nem tud megfelelő mennyiségben szállítani egyes BMW modellekhez, például a 3-as szériához. A BMW beszerzési vezetője, Markus Duesmann hétfői nyilatkozata szerint korlátozott kapacitással működnek üzemeik Münchenben, Lipcsében, a kínai Tiex-ben és a dél-afrikai Rosslynban is. Markus Duesmann bízik abban, hogy a Bosch felelősséget vállal az okozott károkért. A Bosch illetékesei hétfőn Stuttgartban elmondták: mindent megtesznek azért, hogy az alkatrész megfelelő mennyiségben mihamarabb rendelkezésre álljon, és minél kisebb kárt okozzon a helyzet a BMW-nek. Közölték azt is: a Bosch egy olasz beszállítója miatt nem tud teljesíteni német partnerének. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 29., 08:15 Módosítva: 2017.05.30 11:42
99
Szép reggelt az év 149. napján, a Magdolnák, Kundok, Maximok és Teodóziák neve napján. Szinte már nyári odakint ez a reggel? Az a jó hírem, hogy a héten ennél csak melegebb napok jönnek.

X-Tomi mutatja: ilyen lehet a következő Z4

Matrica alatt láttuk már havon, pályán, de álca nélkül eddig nem mutatta magát az új Z4 (vagy hívják majd akárhogy). A következő generációs roadsterről X-Tomi, a fantomkép-készítés borsodi pápája húzta le az álcát, és Tomi korábbi sejtéseit ismerve, simán lehet, hogy megint eltalálta a Toyotával közösen fejlesztett BMW formavilágát. Az autóét, amiről egyelőre nem sokat tudni, de nagy valószínűséggel idén már odaér valamely nagy autószalonra, abban pedig már csak bízni lehet, hogy igazak a pletykák, és a háromliteres sorhat turbót kapja majd kezdésnek.

BMW Z4 2.png
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 26., 07:32 Módosítva: 2017.05.27 07:02
189
Jó reggelt május 26-án, pénteken. Fülöp névnap van ma, és egyben a Grúz Köztársaság függetlenségének napja. Közepesen felhős lesz fölöttünk az ég, 22 Celsius fok körüli hőmérsékletre van kilátás, csapadéktól nem kell tartani. A hét utolsó, napfényes munkanapjának megkezdésében a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Elkészült az utolsó Chevrolet SS a General Motors ausztrál leányvállalatánál, a Holdennél. A fekete, kézi váltós példány motorterét a megrendelő kérésére minden dolgozó aláírta. A Chevy idén februárban állította le a megrendelések felvételét, így ezek a modell végórái. Egyébként maga a Holden sem sokáig húzza már, a tervek szerint idén októberben zárja be kapuit a gyár. (motorauthority)
  • Véget érhet a downsizing - ezt már máskor is hallottuk, most azonban a Volkswagen márkaigazgatója, Herbert Diess száját hagyta el a mondat. A szakember hozzátette, hogy a motorok méretének, a hengerek számának csökkentése meghozta a várt eredményt, de lassan eljutnak arra a pontra, ahonnan már nem mehetnek lejjebb. Az ugyanis már rontaná a károsanyag-kibocsátási értékeket és növelné a költségeket is. (autocar)
  • Hetven százalékkal csökkentette dolgozói létszámát az Egyesült Államokban a LeEco, a Faraday Future mögött álló kínai vállalat. Ez elég drasztikus lépésnek hangzik, de a Faraday Future vezetői szerint a márka működését nem fenyegeti legnagyobb befektetőjük lépése. Az önjelölt Tesla-kihívó továbbra is 2018-ra ígéri az FF 91 piacra dobását. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 25., 09:06 Módosítva: 2017.05.26 06:22
242
Orbán névnapján kezdődik a Hidegindító. 1955-ben ezen a napon mászták meg a 8586 méter magas Kancsendzöngát (George Band és Joe Brown), 1975-ben, Zánkán a gyereknap alkalmából átadták a gyermekvasutat és két évvel később bemutatták a Csillagok háborúja című filmet az amerikai mozikban. A nap dala Lenny Kravitztől az Again.

Hírek autósoknak

Hawaii beperli a Fordot, a Nissant és a Toyotát, amiért autóikba potenciálisan halált okozó Takata légzsákokat építettek be - derül ki abból a keresetből, amelyet szerdán nyújtott be az amerikai állam a bíróságon, Honoluluban. A beadvány szerint az autógyártóknak legalább egy évtizeden át tudniuk kellett vagy kellett volna arról, hogy a légzsákok súlyos sérülést vagy akár halált is okozhatnak. A Takata légzsákjai miatt világszerte 16 ember halt meg, és több mint 180-an súlyosan megsérültek. A hiba miatt az Egyesült Államok történetének legnagyobb visszahívását kellett elrendelni. (MTI)

2

A kínai Geely megvásárolta a legnagyobb malajziai autógyártó, a Proton 49,9 százalékát, így a kínai cég tulajdonába kerül a Lotus 51 százaléka is, amely eddig a szingapúri cég tulajdona volt. A Zhejiang Geely Holding a tulajdonosa egyebek között a svéd Volvo autógyárnak, valamint a London Taxi Co. vállalatnak is, terjeszkedésükről hírünkben olvashat bővebben.

2

A szoftverfrissítés után a Fiat-Chrysler autó is megfelelnek az Egyesült Államok szigorú környezetvédelmi előírásainak, áll a cég közleményében, melyet azután adtak ki, hogy az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma keresetet nyújtott be, mivel kiderült, hogy 2014 és 2016. közt összesen 104 ezer olyan autót, Jeepeket, illetve Chrysler és Fiat modelleket, adtak el az államokban, melyeket a környezetvédelmi vizsgálatok idején alacsonyabb kibocsátási értékeket produkáló szoftverrel helyeztek forgalomba. A Fiat-Chrysler tagadja a vádakat. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 24., 09:14 Módosítva: 2017.05.25 07:08
95
Május 24. van, szerda, Elizák és Eszterek napja. A nappali hőmérséklet 23, az éjszakai 13 fok körül alakul. 1999 óta ez a Nemzeti parkok napja Európában. Az évből még 221 nap van hátra.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 23., 08:33 Módosítva: 2017.05.25 07:55
263

Ausztráliában olcsó az M3-as BMW

A BMW ausztrál részlege egy új M3-as kivitel bevezetése mellett döntött, ez lesz az M3 Pure. Amolyan fapados M3-asra kell gondolni, bár csak olyan kiegészítőket kell nélkülözni, amelyek nem feltétlen szükségesek az élvezetes autózáshoz. Az Pure csaknem 15 ezer dollárral kerül majd kevesebbe (4,1 millió forint), mint az M3 Competition Package, viszont ugyanazt az átdolgozott futóművet, és a gyári M3-asnál valamivel hegyesebb motort kapja a vevő. A spórolás csak három tételnél mutatkozik meg: Pure-hoz nem jár 20 colos, csillagmintás kerék, csak 19-es, nincs adaptív fényszóró, sem pedig csúcs hifi. Az autó így csak 26,6 millió forint, viszont ugyanúgy közel 450 lóerős.

bmw-m3-pure-australia-edition-7
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 22., 08:33 Módosítva: 2017.05.23 17:52
756
Szép reggelt a Júliák és a Riták neve napján. Az ország nagy részén az utolsó napos órák ezek, délután jönnek a felhők és velük az eső, ami kisebb megszakításokkal az országgal marad péntekig.

Melóból hazafelé a RENNtech-nél

Az AMG Mercedesekre szakosodott floridai tunercég egy videó erejéig beállt közszolgának és egy egész napos teszt után, a pályáról hazafelé összedobtak egy hangpornót a CLK GTR-rel a YouTube népének. 7,3 liter, V12 a kilencvenes évek csúcstervezőinek kivitelezésében az autóból, amiről máig nem hisszük el, hogy megérintheti a közutakat. Irodaajtókat bezárni, füleseket fel a füled napjának legszebb hét perce következik.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 19., 09:16 Módosítva: 2017.05.21 00:07
81
Május 19. van, péntek, Ivók névnapja. 1845-ben ezen a napon indult útjára az északnyugati átjáró megtalálására indított Franklin-expedíció. A nappali hőmérséklet 25, az éjszakai 14 fok körül alakul. Ma hivatalosan Férfinap van Magyarországon.

A nap képe

g1 low
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 18., 08:16 Módosítva: 2017.05.19 17:55
199

Roncsautó program

Pont egy hete annak, hogy egy amerikai vevőnek szánt Koenigsegg Agera RS összetört a gyári tesztelés során. Az 1340 lóerős autó azokon a teszteken csúszott árokba, melyeket közvetlen az ügyfélnek való szállítás előtt végeztek, vagyis tulajdonképpen egy friss, éppen csak elkészült gép tört össze. Az autó külseje komolyan sérült, ám a szerkezete ép maradt, ezért a gyár úgy döntött, hogy demonstrációs célokból helyreállítja, a vásárló pedig konfigurálhat magának egy újat. Az autót mellesleg egy ismert szuperautó gyűjtő, Manny Koshbin rendelte meg, számára az egyetlen gond az, hogy az új autóra akár éveket is várhat. ( Motorauthority )

nintchdbpict000314875297
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 17., 09:06 Módosítva: 2017.05.18 11:41
362
Szép reggelt az év 137. napján. Május 17-e van, a Paszkálok, a Fábiók és a Rezedák neve napja, egyben a magas vérnyomás és az információs társadalom világnapja.

Tömeggyillkos kudarc

Évi 38 ezer embert öl meg a károsanyag-kibocsátást ellenőrző hatóságok dízelautókkal szembeni kudarca egy tanulmány szerint. Az eredetileg a Nature tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint nem kérdés, hogy elve minden dízelautó több mérgező nitrogénoxidot bocsát ki, mint amennyit a szabályozó hatóságok engednek, és a kutatócsoport úgy számolta, ez körülbelül 4,6 millió tonnányi plussz kibocsátást jelent éves szinten. A szakértők ebből a mennyiségből vezették le, hogy a határérték be nem tartatása, vagyis az abból keletkezett plusz károsanyag-kibocsátás 38 ezer elhalálozásért felelős.

14341912 cb0e1d7af6e33d2616f0a74ee4ecc93d m

Tragikus, pláne, hogy ez a 38 ezer halál csak a többlet. A dízelautóknak előírt (kamionokról, buszokról, egyéb járművekről nem esik szó) határértéken belüli mennyiségű nitrogénoxid-szennyezéshez amúgy évi 70 ezer ember halála köthető. (Guardian/Index)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 16., 07:24 Módosítva: 2017.05.17 09:10
38
Jó reggelt május 16-án, kedden, a Mózesek ünneplik névnapjukat. Változékony időnk lesz ma, sokfelé kialakulhat csapadék, a csúcshőmérséklet viszont 20-25 Celsius fok között lehet. Az ébredést ezúttal is a Hidegindító segíti, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Egy Toyota ne legyen unalmas - így hangzik a márka új irányvonala, amiről Akio Toyoda beszélt a USA Today című lapnak. Míg egy-két régi modell - elég csak a Hachirokura gondolni - még ma is megmozgatja a legelvetemültebb autóbuzikat is, addig az elmúlt évek, évtizedek Toyotái inkább a megbízhatóságot, nyugalmat, ezzel együtt sokaknak az unalmat sugározzák. A GT86-tal megmutatták, megvan a jó irány, és a jelek szerint a jövőben vissza akarják csempészni autóikba a karaktert és a bugit. (carbuzz)
  • Alapjaiban változhat meg az autózás 2030-ra. A RethinkX elemzése szerint addigra már a megtett kilométerek 95 százaléka önvezető járműveké lesz, ráadásul az emberek nem is tartanak majd autót, hanem egy-egy útra fizetnek csak, valamiféle megosztási szolgáltatáson keresztül. Úgy vélik, a taxitársaságok és a tömegközlekedési vállalatok is autómegosztásra válthatnak, azt ugyanis sokkal olcsóbb lehet üzemeltetni, mivel nem kell külön sofőröket fizetni. Röviden tehát az elektromos, önvezető, megosztott autóban látják a jövőt. (leftlanenews)
  • Versenyoverálra cseréli Magneto-jelmezét Michael Fassbender. A színész a Ferrari Challenge-ben fog versenyezni, sőt a legutóbbi futamon már rajthoz is állt Laguna Secában. Fassbender elárulta, hogy már régen is nagy Ferrari- és Michael Schumacher-rajongó volt, így álomszerű számára most Ferrarival versenyezni. Első versenyhétvégéjén amúgy egy 11. és egy 6. helyet sikerült megcsípnie. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 15., 08:59 Módosítva: 2017.05.17 06:39
102
A Zsófiák és a Szonják ünneplik névnapjukat, a nap dala pedig Janis Joplin Piece of my heart című slágere. Kezdődik a Hidegindító, jó reggelt mindenkinek!

Hírek autósoknak

Alig több mint két százalékot tesz ki a Volkswagen-csoport éves termeléséből, nekem mégis nagy kedvencem a minimalista Up!-Mii-Citigo hármas, melyből az első viseli a VW logóját. Herbert Diess a Volkswagen márkaelnöke bejelentette, hogy a miniautó teljesen elektromos hajtású verziója az e-Up! hamarosan megnövelt hatótávolságot ígérő akkumulátort kap, így a most két feltöltés közt megtehető 160 kilométer akár 200 fölé nőhet.

DSC00392

Sokkal érdekesebb, hogy a tavalyi facelift óta bevezetett turbós benzinmotorok nyomvonalán is továbblépnek, még idén bemutatják az Up! GTI-t. Ebbe valószínűleg a cég ezres, háromhengeres TSI motorjának 114 lóerős, esetleg tovább húzott, 125 lóerő körüli verzióját szerelik majd, hiszen a prototípust már decemberben kipróbálta az Autocar és akkor erről is szó volt. Az Up! GTI lényegesen nagyobbat ugorhat, mint a mostani, 90 lóerős csúcsmodell, így kevesebb mint kilenc másodperc kell neki nulláról száz kilométeres sebességig. A brit autóslap egyébként 15 ezer fontos, vagyis körülbelül 5,5 millió forintos árat jósol a kis GTI-nek. Ez elég jó ajánlatnak tűnik. (Autonews)

bmwrobot

Pénteken új törvényt fogadott el Németország parlamentjének felsőháza, mely utat nyit az önvezető autók szabad használatához és a technológia közúti teszteléséhez. Feltételeket is szabtak: minden önvezető rendszert valósidejű adatrögzítővel, vagyis fekete dobozzal kell kiegészíteni, mely naplózza, hogy mikor vezetett az ember és mikor a gép. Ez azért fontos, mert egy esetleges baleset után, e szempont alapján döntik majd el, hogy az autóst vagy az autógyártót terheli-e felelősség a történtekért. (Autonews)

A Renault-Nissan autógyártó párosra is lesújtott a múlt hét világméretű kibertámadása, melyet a WannaCry nevű zsarolóvírussal követett el egy eddig azonosítatlan hekkercsoport. A hálózaton keresztül megfertőzött gépeket zárolta a vírus, és csak pénzért (300-600 dollárért) oldotta fel ezt a zárlatot. A cég a múlt hét második felében volt kénytelen leállítani a termelést bizonyos üzemeiben, például a brit Nissan-gyárban, de ígérik, hogy ma mindenhol újraindul a termelés. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 12., 08:22 Módosítva: 2017.05.13 06:41
120
Szép reggelt az év 132. napján, a Pongrácok, Adonok, Böngérek és Koráliák neve napján. Bár az ország több pontján napsütéssel indult ez a péntek, a hét legesősebb napja lehet a mai: a zápor lesz ma sláger az égen, Észak-Magyarországon akár jégeső is hullhat.

Cukor 

Hot or not - szólhatna az angol nyelvkörben ilyenkor reflexszerűen elhangzó kérdés a házibarkács Civic limó láttán. A Craiglisten tűnt fel, majd tűnt el onnan ez a hatkerekű Civic, amivel alighanem sikerült új terepre vinni az amúgy már millió hometuningot megélt hatos generációt.

vervev

Az autó villanásszerű pályafutást élt meg az interneten, de a lementett Craiglist-hirdetés szerint 1000 dollárt kértek érte az őszinte nyelvű hirdetésben. Az egyetlen csatolt fotó hátterét elnézve valami belső-Amerikai kertvárosból hirdették meg, olyan őszinte megjegyzésekkel, miszerint zabálja az olajat, nagyon lassú és 150 mérföld alatt megeszi a gumit. Az átépítés minőségére nem érkezett önkritika. Talán a garázstuningban edzett sporttársak értik és értékelik az ilyen vadhajtásokat, így első sorban hozzájuk szól most a kérdés: 

Bejövős vagy baromság?

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 11., 09:13 Módosítva: 2017.05.12 08:23
102
Ferenc napján kezdődik a Hidegindító. 1949-ben ezen a napon csatlakozott Izrael az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, 1997-ben pedig a Deep Blue nevű szuperszámítógép legyőzte Gary Kasparov sakknagymestert. A nap szülöttei Eric Burdon az Animals zenekar énekese, és Kovács Patrícia magyar színésznő. A nap dala pedig a The Animals-től a Please don't let me be misunderstood.

Hírek autósoknak

14 ezer németországi munkatársától válik meg és ettől a lépéstől 3 millió eurónyi bérköltség megtakarítását reméli a Volkswagen csoport. A lépés hátterében a két éve kirobbant dízelbotrány kapcsán felmerült súlyos kiadások állnak, ám a cég közleménye szerint a leépítés egy részét, pontosan 7 ezer dolgozó elbocsátást valójában előrehozott nyugdíjazással oldják majd meg. (Autonews)

Ingyenes vezetéstechnikai képzések zajlanak a Hungaroringen működő Groupama Tanpályán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával. A jelentkezések tavasz óta több turnusban zajlanak, melyek közül a júniusi időpontokra május 25-től lehet majd jelentkezni ezen a linken. A Jól Vezess program célja, hogy a kezdők, tehát akiknek jogosítványa legfeljebb 12 hónapos, illetve a 60 év alatti felnőttek, valamint az ennél idősebb, szenior autósok is fejleszthessék tudásukat, hogy egy váratlan balesetveszélyes helyzetben megfelelően reagáljanak. Az eddigi tapasztalatok alapján a kezdőknek indított csoport a legnépszerűbb, itt negyedóra alatt feltöltődött a 400, rendelkezésre álló hely. 

12

Míg 2007-ben, vagyis a válság előtt a teljes magyar autópiacon mindössze 11 százalékot tettek ki a kintről behozott használt autók, a fennmaradó rész a brutálisan pörgő újautó-piacról származott, addig 2015-ben már 60 százalék volt az import használt autók aránya, állapítja meg a Gazdasági és Versenyhivatal elemzése. A GVH azt javasolja, hogy a kormány alakítsa át a regisztrációs adó, illetve a vagyonszerzési illeték rendszerét és hozza előnyösebb helyzetbe az új, környezetbarát modelleket a használtakkal szemben. Azt is javasolják, hogy az állam változtasson az eredetiség vizsgálat mostani szabályain, de erre amúgy készülnek is, jövő évtől a kintről hozott autókra is kötelezővé teszik a vizsgálatot. (MTI)

katyuk10

Ismét nagyon érdekes elemző cikket közölt a Waze.hu. Ezúttal a közösségi navigációs szolgáltatást használó autóktól származó kátyújelentések alapján mutatták ki, hogy a főváros több mint 4700 kilométernyi közút hálózatán, hogyan oszlik el az idén összesen bejelentett 28991 kátyúbejelentés. Figyelem, ez nem a kátyúk száma, hanem a jelentéseké. Az összesítés alapján a XIV. kerületben a legrosszabb a helyzet, de a cikkre kattintva nemcsak a budapesti borzalmak derülnek ki, hanem az is, hogy az országos úthálózat 10-15 éves tervezett élettartamához képest körülbelül hány évente sikerül felújítani egy adott szakaszt. Borzongjanak!

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. május 10., 07:26 Módosítva: 2017.05.12 06:30
114
Jó reggelt kívánunk május tizedikén, szerdán, Ármin és Pálma névnapján. Hazánkban ez 1991 óta a mentők napja és a táncházakat is ma ünnepeljük. Ezen kívül a madarak és fák napja, valamint a "Dolgozz otthonról nap" is május 10-re esik. Változóan felhős időnk lesz, 14 Celsius fok körüli csúcshőmérséklettel. Minden kezdet nehéz, de a Hidegindító ezúttal is segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Itt a talán soha vissza nem térő alkalom, most neked is lehet egy Audi Sport Quattród. A konkrét példányt 1984. december 17-én gyártották, annak a kétszázas szériának a részeként, amit a B csoportos rali szabályainak megfelelően, homologizációs céllal készítettek. A 200-ból amúgy mindössze 164 került privát kezekbe. Az öthengeres turbómotort 2010-ben teljesen felújították, és egyébként is átfogó szervizdokumentáció tartozik az autóhoz. A Sotheby's aukcióján akár 380 ezer dollárt (110 millió forintot) is érhet. (motorauthority)
  • Leépítés jöhet a General Motorsnál. Az amerikai gyártó ugyanis 2009 óta a legrosszabb eladásokat produkálja, az előre kalkuláltnál is nagyobb visszaeséssel. Nagyjából két hónappal ezelőtt még arról szóltak az ígéretek, hogy 900 új munkahelyet teremtenek a következő egy éven belül, most azonban úgy tűnik, 1100 dolgozótól kénytelenek lesznek megválni. (motor1)
  • Néhány éven belül utódot kaphat a LaFerrari. Michael Leiters, a márka technológiai igazgatója szerint nagy erőkkel dolgoznak a következő időszakra szóló kutatás-fejlesztési terveken, hat hónapon belül kész lehet a stratégiájuk. Ebben szerepel majd a LaFerrari három-öt éven belüli utódlása. Azt is hozzátette, hogy nem csomagolnak Forma-1-es technikát utcai kaszniba. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még