2017. augusztus 23., 07:07 Módosítva: 2017.08.24 08:42
115
Szép reggelt az év 235. napján, augusztus 23-án, a Bencék, Rózsák és Zakeusok neve napján. A hét leghűvösebb napja a mai: 25 foknál ne nagyon várj melegebbet ma az országban.

Napfogyatkozás = üres utak

Amerika épp túl van egy teljes napfogyatkozáson. A komplett ország ennek lázában égett hetek óta, most meg, hogy már vége, tele a net az űrből, repülőről, sehonnan... fotózott sötétségről. Aztán jött ez az autós videó valakitől, akit hidegen hagyott a dolog, és megmutatta, milyen egy ilyet megélni a autósként, apokaliptikusan üres utakkal. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 22., 09:14 Módosítva: 2017.08.23 10:12
358
Menyhért napján kezdődik a Hidegindító. 1785-ben ezen a napon II. József király rendelete megszüntette Magyarországon az örökös jobbágyságot, 1837-ben pedig szintén ezen a napon nyílt meg a Pesti Magyar Színház, későbbi nevén a Nemzeti. A nap szülötte Tori Amos (1963) zongorista, énekesnő-dalszerző. Tőle jön most a nap dala A Sorta Fairytale.

Hírek autósoknak

Naponta háromszáz elektromos hajtású nyerges vontató és a hozzá tartozó pótkocsi készülne eTruck néven egy Hegyeshalom közelébe tervezett gyárban - olvasható a Világgazdaság keddi számában. 

Benke Gábor projektmenedzser szerint a fejlesztések 2017. júniusában teljesen befejeződtek: 1200 forintos áramköltséggel képes a kamion teljes rakomány mellett száz kilométer megtételére, amivel egyik korszerű dízelkamion sem vetekedhet. A cég honlapján olvasom, hogy az 580 lóerős és 7000 newtonméter csúcsnyomatékú villanyos vontató egy feltöltéssel 1200 kilométert képes megtenni, majd 2,5-3 óra alatt újratölthetők az akkumulátorai, megjegyzem ezzel töltési idővel még a Teslát is veri, pedig az egy személyautó, nyilván kisebb akkupakkal. A König Investment Zrt. többségi tulajdonában, továbbá 2 százalékban kínai érdekeltségekben, valamint 5 százalékban magyar magánszemélyek kezében lévő eTruck Motor Zrt. gyártja majd, hamarosan és a cég honalpja szerint 48 millió forintba fog kerülni. A gyáregységek az ország egész területén elszórva, közel 10 milliárd euróból épülnének meg - írja a Világgazdaság. (MTI)

A kínai Great Wall szemet vetett a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) olasz-amerikai autógyártó konszernre a Reuters értesülései szerint. A brit hírügynökség két, az ügyet jól ismerő forrásból is úgy értesült, hogy a kínai Great Wall Motor találkozót kért a FCA-tól, és ajánlatot készül tenni az egész konszernre vagy annak egy részére. Az Automotive News című amerikai ágazati hetilap hétfőn ugyancsak arról számolt be, hogy a Great Wall kapcsolatba lépett az FCA-val, és annak két legsikeresebb márkája, a Jeep és a Ram iránt érdeklődik. (MTI)

Érdekes eredmény hozott a közelmúltban egy német biztosítóközeli szervezet, az UDV kutatása. Azt vizsgálták, hogy mi okozza a legtöbb kerékpáros balesetet és megállapították, hogy minden tizennegyedik eset az autósok figyelmetlen ajtórányitása okozza. Az ilyen bringás-autós balesetek általában a bringás súlyos fej- és lábsérüléssel végződnek. 

A parkoló járművek kockázatot jelentenek a kerékpárosok számára, és ezt figyelembe kell venni minden infrastruktúra-tervezés során" – jelentette ki Siegfried Brockmann, az UDV vezetője. Álláspontja szerint nem szabad engedélyt adni az olyan elképzelések megvalósítására, melyek során a kerékpársávok nyomvonala közvetlenül és párhuzamosan a parkolóhelyek mellett halad el. Érdemes belegondolni, hogy csak Budapesten hány helyen vezették el a parkoló autók mellett a bringasávokat. (ORFK-OBB)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 21., 09:08 Módosítva: 2017.08.22 16:39
77
Jó reggelt! Augusztus 21. van, hétfő, Sámuelek névnapja. 1965-ben ezen a napon találták meg Samu, az előember csontját egy vértesszőlősi ásatáson, 1991-ben pedig ezen a napon szakadt el Lettország a Szovjetúniótól, és vált függetlenné. A nappali hőmérséklet 25, az éjszakai 14 fok körül lesz.

Ma a TC-n

Macsuga Jani megírta, hogy mit érdemes tudni a hidrós futóműről, ennek kapcsán idézzük fel Vályi Pista DS tesztjét.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 18., 06:09 Módosítva: 2017.08.20 11:52
46
Augusztus 18. van, péntek, Ilonák névnapja. A nappali hőmérséklet 34 fok körül lesz, éjszaka 20-ig hül vissza. 1780-ban ezen a napon lépett trónra II. József, a "Kalapos király", 1949-ben pedig ezen a napon jegyeztette be Adolf Dassler márkanevét, az Adidast. Mellékszál, de tudták, hogy a Puma márka alapítója Adolf testvére, Rudolf? Mindegy is, nézzük mi történik az autós világban, ez a Hidegindító!

A nap képe

ds
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 17., 07:23 Módosítva: 2017.08.17 20:42
151
Szép reggelt kívánunk augusztus 17-én, csütörtökön. Jácintnak névnapja van, Gabonban pedig a függetlenségük évfordulóját ünneplik. A nap híres szülöttei közt találjuk Nelson Piquet-t, a Forma-1 háromszoros világbajnokát, Robert De Niro amerikai színészt és Kovács Kokó István világbajnok bokszolót is. Túlnyomóan száraz, napos időnk lesz, 29 és 34 Celsius fok körüli csúccsal, helyenként azonban előfordulhat zápor. Az ébredésben a Hidegindító segít, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Alighanem a világ leggyorsabb fészerét alkotta meg a brit Kevin Nicks. A száguldó pajta alapját egy összkerekes, 2,8-as V6-os Volkswagen Passat adja, amit pár évvel ezelőtt donornak vett, de nem volt szíve elbontani. Hónapokig gondolkodott a sorsán, majd jött a hirtelen felismerés. Gyakorlatilag padlólemezig bontotta, majd felhúzott rá egy különös felépítményt. A jelenlegi legnagyobb, hitelesített sebesség, amit elért vele, 160 km/h, de hisz benne, hogy nitróval ennél többet is tud. Nyilván a légellenállás sem a legideálisabb, azzal is sokat lehetne még hozni. A legnagyobb vicc az egészben, hogy rendszámot is kapott a rettenetes szerzet - el lehet képzelni egy tetszőleges hazai vizsgabázis reakcióját. (autocar)
  • Karórát dob piacra a DeLorean. A Vissza a jövőbe-filmek ikonikus autójának gyártója rögtön kétféle órát is kínál, egy fekete és egy ezüst kivitelt. Talán Marty McFly-nak is jól jött volna egy ilyen. Ráadásul nem is kérnek érte horrorösszegeket, úgy tudni, 40 ezer forintnak megfelelő összeg kerül árcédulájára. (motor1)
  • Már a legkisebbek is McLarenbe ülhetnek: az 570S-ből készült gyerekeknek szánt változat. Persze V8 helyett egy szülőerős manuális hajtása van, nincs bőrülése és a kormányt tekerve nem mozdulnak a kerekek sem. Vannak viszont Whisper Wheelnek nevezett, csendes futású kerekek, és a felszereltséghez tartozik a pohártartó és az ülés alatti tárolórekesz is. A kisautó szeptembertől lesz kapható, mintegy húszezer forintnyi fontért. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 16., 08:39 Módosítva: 2017.08.17 20:42
586
Szép reggelt augusztus második felének első napján, 16-án, az Ábrahámok, Stefánok és Ibrahimok neve napján. Ma 133 éves a Keleti pályaudvar és ma 57 a független Ciprus.

„Na, és akkor ilyenkor mit csináltok? Leszoptok vagy mit csináltok?”

Vasárnap majdnem új extrémmód gyorshajtós-prémiumautós mészárlással bővült az idei lista, helyette kaptunk egy baleset nélkül végződő videót egy frusztrált srác kommentárjával, amint egy ML 320 CDI-vel 150+ km/h-val rohan végig a Soroksári úton.

A videót eredetileg a gyorshajtó maga rakta a Facebookra, majd miután – valószínű észbe kapott és – leszedte, az internet egy névtelen hőse újra feltöltötte. A videóban ott van a srác neve és az ML Merci rendszáma, ami a HVG keresése szerint stimmel, mivel a jelek szerint a sávváltásnál kevésbé ügyes a Facebook-bejegyzések elrejtésében. A 444 azt írja, a Közlekedésünk moslékjai FB-csoportnak lett címezve a videó és a benne elhangzottak, ahol valószínű korábban már beoltották a srácot egy tahó húzása miatt.  

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 15., 09:22 Módosítva: 2017.08.17 06:14
254
Mária napján kezdődik a Hidegindító. 1947-ben ezen a napon szakadt el India a Brit birodalomtól és kiáltotta ki függetlenségét, 1969-ben megnyitották a híres woodstocki zenei és művészeti fesztivált, ahol olyan nagyságokat hallgathatott a közönség, mint Jimi Hendrix vagy Janis Joplin. A nap híres szülöttei Sylvie Vartan francia, illetve Szűcs Judit magyar énekesnő. A zenét mégsem ők, hanem Massimo Cottica zongoraművész szolgáltatja, aki Chopint játszik egy 2010-es felvételen.

Hírek autósoknak

Angela Merkel német kancellár nem akart konkrét céldátumot megjelölni, amikor egy interjúban kifejtette: a belsőégésű motorral szerelt autók napjai meg vannak számlálva, és ez Európa legnagyobb autópiacára is vonatkozik. Merkel hozzátette, a gyártóknak fel kell készülniük a technológiaváltásra, de előtte kártalanítaniuk kell azokat a vásárlókat, akiket megkárosítottak, amikor egyes típusokba a környezetvédelmi vizsgálatok eredményeit meghamisító szoftvert töltöttek fel. A kancellár nyilatkozatára már reagált a Volkswagen, itt olvashatják. 

Az amerikai Smart-kereskedések kétharmada jelentette be, hogy befejezni a Daimler-féle miniautó forgalmazását, miután a cég bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a teljesen elektromos meghajtású változatot forgalmazza az Egyesült Államokban. Így az eddigi 85-ből csak 27 Smart-díler marad, a többiek egyszerű szervizként folytatják tevékenységüket. (Autonews)

01

Összesen kilenc autómárka (köztük egy almárka) marad távol a szeptemberi frankfurti autókiállítástól, miután a gyártók az utóbbi években inkább saját rendezvényeiken, illetve más, interaktív módokon mutatják be legújabb modelljeiket. A legnagyobb európai autószalonon nem lesz ott az Alfa Romeo, a Fiat, az Infiniti és a Jeep, illetve a Mitsubishi, a Peugeot, a Volvo, a Nissan és a Citroen almárkája a DS sem. A távolmaradó márkák az európai eladások 20 százalékát produkálják, ennek ellenére döntésük hátterében ott lehet a tény, hogy egy nemzetközi autószalonon való részvétel költséges, ráadásul az újdonságokat csak álló helyzetben mutathajták meg. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 14., 08:08 Módosítva: 2017.08.16 06:39
73
Szép reggelt az év 226. napján, a Marcellek és Mikeások neve napján, augusztus 14-én. Tessék élvezni a jó időt: 30 fokkal indul a hét, két napra vagyunk egy újabb kánikulától.

Seggfej infinitist keresnek

Csütörtökön történt, hogy egy kaliforniai autópályán lejátszódott az alábbi jelenet egy gyanútlan BMW-ssel, egy masszív kamionnal és egy őrült infinitissel:

Bár ijesztő a látvány, az A-oszlop jól szerepelt a BMW-n: semmi baja nem lett a benne ülő nőnek kisebb karcokon kívül. A G37 coupe-s őrültet ettől függetlenül nagy iramban keresik Kaliforniában, csak a BMW-s fiának FB-bejegyzését 57 ezren osztották meg hétvégén, de egyelőre rejtély, ki és milyen motivációval ült az Infinitiben a balesetnél.

20776567 10154909228877634 8701769077506520258 o
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 11., 09:19 Módosítva: 2017.08.12 07:18
31
Augusztus 11. van, péntek, Zsuzsannák, Zsuzsák, Zsuzskák, Liliánok és Liliánák névnapja. 1999-ben ezen a napon nézhettük itthon a teljes napfogyatkozást, 8 évvel korábban pedig ezen a napon nyerte meg a Magyar Nagydíjat a Hungaroringen Ayrton Senna McLaren Hondájával. Napközben 33, este 21 fok lesz, ez pedig a Hidegindító.

A nap képe

Senna NSX

Ha kíváncsi, hogy milyen a Senna segítségével fejlesztett NSX, olvassa el Michelisz Norbi beszámolóját.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 10., 08:45 Módosítva: 2017.08.12 10:09
31

Indítsák vidáman a napot

Az internetes népművészet legnagyobb alkotásai sosem avulnak el, a jamaikai áradásról készült riport remixe ma hatéves, de ugyanúgy ütvefúr, mint 2011-ben:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 9., 09:33 Módosítva: 2017.08.11 11:20
222
Szép reggelt az Emődök, Hágárok és Orlandók neve napján. A kánikula visszatérésének napja a mai: a péntek estére várható viharig mindenki 30+ fokokra számítson az országban.

Önvezető autókkal tesztelték a lakosságot, de nem úgy...

Virginiai kutatók szivatták a lakosságot. A Virginia Tech Transportation Institute hétvégén küldött ki Arlington útjaira egy autót, saját állításuk szerint önvezető funkciók tesztelésére. Az autóban láthatólag valóban nem ült senki, az üres fülke fel-le korzózott a városban. Írtak róla a techblogok, tele volt vele a helyi sajtó, de a szakértőbbjének feltűnt, hogy a Fordról gyanúsan hiányzott bármiféle radaros vagy optikai érzékelő, ráadásul nemhogy a kormány mögött, de az autóban egyáltalán nem ült senki, aki vészhelyzet esetén beavatkozna. Láthatólag.

A tesztet végül Adam Tuss újságíró buktatta le. Követte az autót, majd egy piros lámpánál odarohant és bevideózott az utastérbe. Itt derült ki, hogy az üléshuzat egy humán sofőrt rejt, aki a vezetéstechnikai oktatók legnagyobb félelmét kiváltó dupla alsó fogásban tekergeti a kormányt. Tuss szerint a vezetőülésnek öltözött sofőr nem volt készséges, sőt, gyorsan el is hajtott a kérdések elöl. Mondhatnánk, hogy csúnya bukta, de a Virginia Tech Transportation Institute azzal magyarázta a dolgot, hogy bár valóban vannak önvezető funkciókkal kapcsolatos tesztjeik, ezzel a cseles Forddal valójában csak a lakosságot tesztelték. Az államban egy hete engedélyezték az önvezető autók tesztjét, a kutatók azt mondják, egyelőre csak a reakciókra voltak kíváncsiak. (Index, 444)

18015557 db0a1988a18eda22b21feb7047679c95 wm.gif
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 8., 07:21 Módosítva: 2017.08.10 06:29
61
Jó reggelt kívánunk augusztus nyolcadikán, kedden. László ünnepli ma névnapját, egyszerre a svéd királynővel, és ma van Kínában az Éhes Szellemek Fesztiválja is. Aki tegnap esetleg megázott, nem kell, hogy ma is hasonlótól tartson: napos, gomolyfelhős idő várható, csapadék nélkül, 25-30 Celsius fok körüli maximummal. Az ébredésben ezúttal is segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A Toyota a világ legértékesebb autógyártója - legalábbis a Fortune magazin Global 500-as listája szerint. A lap a világ ötszáz legmagasabb bevételét produkáló nagyvállalatát rangsorolja, az autóipar legfontosabb cégei közül pedig a Toyota Motor Corporation végzett a legelőkelőbb helyen. Az összesített listán ötödikként zártak, mintegy 254 milliárd dolláros árbevétellel. Mögöttük hatodikként a Volkswagen végzett valamivel több mint 240 milliárd dollárral. Abszolútértékben egyébként a Walmart lett a világ legértékesebb cége. Néhány hetes hír, hogy a legtöbb eladott autó tekintetében viszont a Renault-Nissan megelőzte mind a Toyotát, mind pedig a Volkswagent. (Fortune)
  • Elbukta a Testarossa név használati jogait a Ferrari, már ami Németországot illeti. Az Autec játékgyártó cégnek megtetszett az elnevezés, és bíróságra is mentek azért, hogy szabályszerűen birtokolhassák. Érvelésük szerint az olasz sportkocsigyártó ilyen nevű modellje már több mint húsz esztendeje nincs gyártásban, így igazán nem kellene ragaszkodniuk az elnevezéshez. Igazat is adtak nekik, így nem kizárt, hogy a jövőben bicikliknél találkozhatunk a Testarossával. Ehhez azonban még a Ferrarinak is lesz egy-két szava, nem hagyják fellebbezés nélkül a dolgot. (motorauthority)
  • Külön költözne a Hyundai-tól a Genesis. A koreaiak önálló kereskedéseket hoznának létre luxusmárkájuknak, ugyanis nem feltétlenül segíti az eladásokat, ha ugyanott kínálják a 60 ezer dolláros modelleket, ahol az olcsóbb, fapadosabb Hyundai-okat. Ennek jegyében fokozatosan egyre inkább elválasztják egymástól a két márkát: a következő lépés az lehet, hogy a Hyundai márkakereskedésektől elveszik a Genesisek eladásának jogát. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 7., 08:38 Módosítva: 2017.08.09 06:19
42
Szép reggelt augusztus 7-én, az első napján a hétnek, ami elődjével ellentétben várhatóan nem a pokoli kánikuláról szól majd. Az Ibolyák, Donátok és Urániák neve napja a mai.

Túl közeli viszony?

Kellemetlen helyzetbe került a német szociáldemokrata párt egyik erős embere, Stephan Weil. Weil annak az Alsó-Szászországnak a miniszterelnöke, ahol a német gazdaság egyik motorja, Wolfsburg is található, a Volkswagen központja. Sőt, a tartománynak komoly tulajdonrésze van a vállalatban, amelynek felügyelőbizottságában hagyományosan ott ül a helyi miniszterelnök. Ezügyben bukott le most a politikus, a Bild ugyanis azt írja, Weil 2015 októberében – azaz a dízelbotrány kirobbanása után közvetlen – megmutatta egy, a botrányról szóló beszédének szövegét a Volkswagen vezetőségének annak elmondása előtt.

Wolfsburg
Wolfsburg

Weil próbálta elvenni az ügy élét, és azt mondja, csak jogi kérdéseket és az állítások tényszerűségét akarta egyeztetni a menedzsmenttel. A választók azonban nem ilyen elnézőek az ilyen összeférhetetlen viszonyokkal, egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint a németek háromnegyede úgy gondolja, a hatóságok túlságosan elnézőek az autógyártókkal szemben, akik ezért nem tartják be a szabályokat. (444.hu)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 4., 08:41 Módosítva: 2017.08.05 10:15
56
Jó reggelt kívánunk! Augusztus 4. van, péntek, Domonkosok, Dominikák és Dominikok névnapja. Egész hétvégén marad a forróság, ma napközben 38, éjszaka 23 fok körül lesz a hőmérséklet.

A nap képe

audi50

Forrás: Stance Works

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 3., 08:20 Módosítva: 2017.08.04 08:26
121
Jó reggelt augusztus 3-án, Hermina neve napján. Ugyan az északnyugati országrészbe besodródhatnak zivatarok, másutt legfeljebb csak fátyolfelhők takarhatják valamennyire a napsütést. Ellenben a meleg marad, délutánra ismét 39 fok környékére melegedhet az idő, figyeljenek a folyadékpótlásra. 525 évvel ezelőtt indult el Kolumbusz Indiába, 27 éve választották köztársasági elnökké Göncz Árpádot, és ma 64 éves Wahorn András, zenész.

Mennyi?!?!

Nyilvánosságra hozták a Bugatti Chiron fogyasztásai adatait. Bármilyen más modellnél ez egy kevésbé érdekes adat lenne, de bizonyos szempontból ma ez a sportautógyártás csúcsa, már ha nem hibrid, hanem hagyományos hajtáslánccal szerelt autókat nézzük. A nyolcliteres, 16 hengeres motor jórészt ugyanaz, mint a Veyronban, igaz, itt már 1500 lóerőre emelt teljesítménnyel. Ezzel az autó már bőven 400 kilométeres tempó felett képes menni, ami előrevetíti, hogy nem ezt fogják a háromhengeres Dacia helyett venni, spórolás céljából. Az amerikai környezetvédelmi hivatal által használt mérési ciklus szerint a sportautó valamivel takarékosabb, mint az elődje, persze ebben a viszonyrendszerben mást jelent. Vegyes ciklusban 21,3 liter jött ki, ami az autó paramétereinek ismeretében több mint meglepő, valószínűleg ilyenkor a képességeinek a töredékét sem használják ki. Országúton 16,8 liter sem lehetetlen, igaz, vélhetően ez is óvatos gyorsításokkal sikerült. A városi fogyasztás a sok gyorsítás miatt érthetően magasabb, ilyenkor 26 liter felett fogyaszt a Chiron. Ezek az értékek az Amerikában használt mérési ciklus alapján jöttek ki, amely az európainál közelebb áll a valós tapasztalatokhoz. Sokat elmond Chiron lehetséges fogyasztásáról, hogy teljes terhelés mellett már a Veyron 12 perc alatt szívja szárazra a 100 literes tankot, ami abból a szempontból szerencse is, hogy a gumik alig negyed órát bírnak végsebességnél.

Bugatti-Chiron-Fuel-Economy-6-
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 2., 09:07 Módosítva: 2017.08.03 10:38
237
Lehel napján kezdődik a Hidegindító. 1945-ben ezen a napon ért véget a Potsdami konferencia, amely négy megszállási övezetre osztotta Berlint és amelyen megállapodás született a mai lengyel-német határról. Ugyanezen a napon hirdették ki a Benes-dekrétumokat is, amellyel a szlovákiai magyarokat megfosztották magyar állampolgárságuktól, 1990-ben szintén ezen a napon kezdődött az első Öbölháború, miután Irak lerohanta Kuvaitot. A nap híres szülötte Farkas Bertalan a magyar űrhajós (1949) és Ullmann Mónika magyar színésznő. A nap dalát a 30Y-tól választottam, címe Úgyis mindegy.

Hírek autósoknak

Akár 25 százalékkal is csökkentheti a dízelek nitrogénoxid-kibocsátását egy újabb szoftverfrissítés, melyet az összes német Euro 5-ös és Euro 6-os besorolású autón elvégeznének a gyártók. Ezt azután ajánlotta fel a VDA, vagyis a gyártók német szövetsége, hogy kiderült egy év alatt több mint 5 százalékkal csökkent az ilyen motorral szerelt autók iránti kereslet a német piacon.

420A6314

A gyártók szerint a dízelek rendkívül fontosak a környezeti terhelés szintentartásának biztosításához, hiszen ezek kevesebb széndioxidot küldenek a légkörbe, mint a benzinesek. A csodavárós szoftverfrissítés 2 millió autót érint. (Autonews)

DSC01946

A dízelmotor még nagy jövő előtt áll Elmar Degenhart, a német Continental AG vezérigazgatója szerint is. A dpa hírügynökségnek elmondta: "nem a dízelmotorral van a baj, hanem a felhajtással körülötte". Az akkumulátortechnológia fejlettsége egyelőre nem teszi lehetővé, hogy az elektromos mobilitás belátható időn belül kiváltsa a dízelmotorokat - mondta. Véleménye szerint a belsőégésű motor még korántsem jutott túl az aranykorán, használatának lassú szám szerinti csökkenésére legfeljebb 2025-től várható és már a meglévő technológiákkal is elő lehet állítani "tiszta" dízelmotorokat. Ezekkel még az Euro-6 normás dízelmotorok nitrogén-oxid-kibocsátását is hatvan százalékkal, üzemanyag-fogyasztását pedig négy százalékkal lehet tovább csökkenteni. A Continental folytatja a kísérleteket a szintetikus üzemanyagokkal is annak érdekében, hogy segítségükkel "klímasemlegessé" lehessen tenni az átmenetet az elektromos mobilitás felé. (MTI)

Eközben a Daimler és néhány tőkéstársa 25 millió eurót, vagyis körülbelül 7,8 milliárd forintot fektetett be egy olyan német vállalkozásba, amely a repülő taxi kifejlesztésén dolgozik. A Volocopter a drónokhoz hasonló multirotoros megoldást fejleszt és a cég állítja már az idei negyedik negyedévben megtartják a prototípus első demonstrációját. A helyből felszálló járművek a nagy forgalmú városok sztárjai lehetnek néhány éven belül, villanymotorjaik nem szennyezik a környezetet és ezek szerint a nagyobb járműipari cégek is látnak fantáziát az elterjedésükben. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 1., 09:14 Módosítva: 2017.08.02 17:52
74
Hűsre klímázott lakótérrel teli szép reggelt mindenkinek az év 213. napján, augusztus 1-jén, a Boglárkák, Fodorok, Magnóliák és Nimródok neve napján. A hét egyik leghűvösebb napja mai: 38 fokos várható csúcshőmérséklettel hangolódhatunk a szerdai 40 fokra.

Ez mégis mi volt?

Vagy az év egyik legfurcsább autós koccanása került a YouTube-ra vagy valaki egy jó vírusvideóért összetörte Audiját egy nyolcemberes kisautóval. Állítólag egy térfigyelő kamera vette fel az alábbi balesetet, amiről sajnos semmit nem tudni, azon túl, hogy unexpected car crash címmel került a YT-ra.

Azt mondom...

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 31., 07:33 Módosítva: 2017.08.01 09:18
99
Jó reggelt kívánunk július utolsó napján, 31-én, hétfőn. Az Oszkárok ünneplik névnapjukat, de egyben ma van a balatoni halak napja is. Az előrejelzések szerint ma nagyon meleg lesz, akár 32-36 Celsius fokra is számíthatunk, csak akkor merészkedjünk ki a szabadba, ha nagyon muszáj. A megfelelő folyadékbevitel mellett a Hidegindító is segít átvészelni a napot.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Tovább szélesítené modellpalettáját a Rolls-Royce. A britek a napokban mutatták be a Phantom nyolcadik generációját, de a hírek szerint nem érik be ennyivel, és más modellekhez is felhasználnák annak padlólemezét (Architecture of Luxury fantázianéven emlegetik). A vállalat első embere, Torsten Müller-Ötvös szerint ugyanakkor nincs rajtuk nyomás, hogy kényszeresen növekedni akarjanak, hiszen vevőik nem vágynak arra, hogy még több Rolls-Royce-t lássanak az utakon. (motor1)
  • A Démon után jön az Angyal? A Fiat-Chrysler névadási gyakorlatában mostanság fel-feltűnik a pokol, vagy annak valamely lakója - gondoljunk csak a Hellcatre vagy a Demonra. Július közepén azonban levédették az Angel név használatának jogait - nem kizárt, hogy egy jövőbeli új modellnél fogják bevetni. Az FCA-nál amúgy is a Challenger nyugdíjazására készülnek, talán már az utódlással kapcsolatos ez a lépés is. (motorauthority)
  • Egyetlen óráig élvezhette Ferrariját egy 31 éves brit férfi. Kétszázezer fontot, vagyis majdnem 70 millió forintot csengetett ki az F430 Scuderiáért, majd nem sokkal később, a nedves úton elvesztette uralmát a sportkocsi felett. Az útról leugratva végül a mezőn került nyugalmi állapotba a Ferrari, első ránézésre pedig aligha gondolnánk, hogy bárki is kiszállt volna belőle segítség nélkül. A sofőrnek azonban szerencséje volt, karcolásokkal és zúzódásokkal megúszta. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 28., 07:40 Módosítva: 2017.07.31 06:13
196

Kéne?

Az emelt hasmagasságú, strapabíró műanyagokkal körbevett autók nagyjából annyi terepjáró-képességet nyújtanak, ami az átlagos autósnak éppen elég. Ilyen az Audi Allroad Quattro, a Volvo V90 XC, és hamarosan megkezdődik a Mercedes E osztály dagonyázós változatának forgalmazása is. Az All Terain a fenti receptet követi, vélhetően sikeres is lesz, hiszen aki nem akar SUV-ot venni, de néha közlekedne földúton, az megtalálja a számítását. Ebből az autóból készült egy izgalmas egyedi példány, ami azt mutatja meg, mi lenne, ha semmilyen szabályozás nem kötné a mérnökök kezét. Az ötlet Jürgen Eberle fejéből pattant ki, aki a Mercedesnél dolgozik tervezőként, az eredeti All Terrainon is dolgozott. Szerette volna megmutatni, hogy mit lehetne még kihozni a koncepcióból, ezért az Unimogéhoz hasonló portáltengelyeket tervezett a kombi alá, így 40 centire nőne a hasmagasság. Ehhez jönnének a 31 colos kerekek, és persze olyan sárvédőívek, amelyek alá be is férnek. Az autó most 20 centivel szélesebb, mint a terepesítés előtt, a hajtásáról pedig egy 330 lóerős, 3,5 literes turbómotor gondoskodik. Bár elég keményen néz ki, valószínűleg az autó inkább csak tanulmány, amolyan formai kísérlet, hiszen sem diffizárak, sem más, terepezéshez kellő berendezések nincsenek benne. Az autóból szigorúan csak egy darab készült, bár mivel a Mercedestől nem állnak messze a meghökkent terepjárók, lehet, nem lenne meglepő, ha  egy kisebb széria ebből is épülne, mint a G 63 AMG hatkerekű változatából. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 27., 09:16 Módosítva: 2017.07.28 08:51
58
Orville Wright közel egy és negyedórát töltött a levegőben repülő gépezetével 1909-ben, éppen ezen a napon. 1955-ben a szovjet csapatok kivonulnak Ausztriából, 1986-ban pedig 60 ezer néző előtt koncertezett a Queen a Népstadionban. Liliána és Olga névnapja van, és egy Queen-felvétellel, a harmincegy évvel ezelőtt, nálunk előadott Bohemian Rhapsodyval kezdődik a Hidegindító.

Hírek autósoknak

2040-től teljesen betilthatják a belsőégésű motorral hajtott új autók forgalmazását, Nagy-Britanniában. A hasonló francia és német törekvésekhez csatlakozó, megerősített brit kormányzati értesülés szerint az ország vezetői szeretnék elérni, hogy a közlekedés alig több mint két évtized múlva a tisztán elektromos és más, alternatív hajtású típusok felé forduljon, ezért az évszázad közepére már a meglévő benzines és dízelállományt is eltüntetnék az utakról. A brit piacon egyébként már most is a hibrid (vagyis benzin-elektromos) modellek szegmense nő a leggyorsabban és bár piaci hányaduk jelenleg csak 5 százalékos, az első félévben 30 százalékkal ugrott meg a kereslet. A tiltás amúgy ezeket az autókat is érintené. (Autonews)

FullSizeRender (2)

Az idei év szinte biztosan legdurvább jogszabályvergődése a kerékpárszállítókhoz kitalált szürke pótrendszámmal kapcsolatos. Ezt a rendszámot azért találták ki, hogy aki az autó hátán hordja a bringákat és azok kitakarják a rendszámot, az egy harmadik, szürke alapszínű táblát szerelhessen fel a kerékpártartóra, így biztosítva annak láthatóságát. Mindez nem lehetőség volt eddig, hanem kötelezvény, ráadásul műszaki szemlére kellett vinni a bringatartót és csak ezután kezdték el legyártani a rendszámot. Mindez szombattól megváltozik: a szürke rendszám nem lesz kötelező, a tartóra át lehet tenni az autó hátsó tábláját. (Napi.hu)

Fokozottan ellenőrzik a budapesti taxisokat a belvárosban, a drosztokon, a pályaudvarok mellett és a reptéren is, így már 10 esetben mérték rájuk fejenként 600 ezer forintos büntetést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság emberei, akik hét autó rendszámát levették, mert a sofőrnek nem volt engedélye a taxizásra. Az ellenőrzések egy része próbautazással zajlik, vagyis van némi remény, hogy néhány hiéna egy időre szünetelteti a módszert, mely szerint, ha külföldi vagy akár 40 ezer forintba is kerülhet egy közepes utazás. 

nintchdbpict000337783313

A Cambridge melletti Duxfordban tartott szerdai árverésen a H&H Classics aukciósház 45 és 55 ezer font közötti áron remélte eladni a 2001-es évjáratú sötétzöld Daimler Majestic 4,0 LWB luxusautót, amellyel mindeddig csupán 25 ezer kilométert tett II. Erzsébet királynő és férje, 2001. és 2007. közt. Az uralkodó igényeihez szabott Daimlerbe hátul nem építettek be öngyújtót és hamutartót, mert a királynő gyűlöli a cigarettafüstöt, viszont beszereltek egy kihúzható kézitáskatartót, mert azt meg kedveli. Az aukciósház szerint annak idején azért esett a választás a Daimlerre, mert egy "fényűző, mégis visszafogott szabadidő-autóra volt szüksége személyi használatra a királyi párnak". A brit lapok szerint II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg ezzel az autóval közlekedett a Buckingham-palota és a hétvégi rezidenciaként szolgáló windsori kastély között, és ezzel jártak pólómeccsekre és más társasági eseményekre. A használt Daimlerért végül 38 ezer fontot, vagyis 13 millió forintot adott valaki. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 26., 07:06 Módosítva: 2017.07.27 08:30
257
Jó reggelt július 26-án, szerdán. A mostanában megszokotthoz képest kifejezetten hűvös reggelre ébredhettünk, de napközben azért felkúszhat a hőmérséklet akár 28 Celsius fokig is. Zápor, zivatar sokfelé előfordulhat. Anna és Anikó ünnepli ma névnapját. A nap kezdésében a Hidegindító segít, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Jachtok ihlették a legújabb Bentley-változatot. A Continental GT kabrióból a Mulliner készítette el a Galene Editiont. A gelccserfehér fényezés és a kék betétek mellett a belső fadíszítés és a csomagtér hajópadlóra emlékeztető alja is a luxusjachtokat idézi meg. Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerül és mikortól lesz kapható a Galene Edition. (motorauthority)
  • Betiltanák a hagyományos benzines és dízel autók eladását 2040-től Nagy-Britanniában. A szigetország ezzel már messze nem az első olyan állam, ahol a jövőben hasonló intézkedést terveznek. Több miniszter is az autók károsanyag-kibocsátását és a rossz levegőminőséget tartja az egészségre legártalmasabbnak. Stratégiájuk részét képezheti a tömegközlekedési eszközök korszerűbb motorral való felszerelése is. A részletes cselekvési tervet még ebben a hónapban nyilvánosságra hoznák. (carscoops)
  • A Porsche 911 Turbo S-t is verné a TVR új sportkocsija - legalábbis ami a súly-lóerő arányt illeti. A hírek szerint a Cosworth-tól származó ötliteres V8-as 480-490 lóerő között tud majd, míg az autó tömege 1200 kilogramm lehet. A nulla-százat négy másodpercen belül futhatja, végsebessége 320 km/h körül alakulhat. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 25., 08:32 Módosítva: 2017.07.27 08:31
56
Szép reggelt az év 206. napján, július 25-én, a Kristófok, Jakabok, Daliborok és Jakusok neve napja a mai. Egyben a lehűlésé. A hét leghidegebb napja lesz ez a kedd széllel, esővel, legfeljebb 24 fokkal.

Az EB-ben vizsgálják a német kartellgyanút

Az EB versenyjogi főigazgatósága vizsgálja ki az öt vezető német autógyártó társaság, a Volkswagen (VW), az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler szembeni kartellgyanút - jelentették be hétfőn Berlinben. A német szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Tankja Alemany elmondta, minden esetben csak egy hatóság folytat vizsgálatot, és a német autógyártók esetében ez a brüsszeli EB, amely szoros együttműködésben dolgozik a német nemzeti versenyhatósággal. Mivel ezek a hatóságok függetlenek, a német kormány nem vesz részt a munkában - tette hozzá a gazdasági tárca szóvivője. 

automarken-102-resimage v-variantSmall24x9 w-640

A berlini kormányszóvivői tájékoztatón valamennyi érintett tárca - a gazdasági mellett a közlekedési és a környezetvédelmi minisztérium - részéről jelezték, hogy a sajtóból értesültek az úgynevezett Ötök köre feltételezett kartellezésről. Hangsúlyozták, hogy Berlin a súlyos versenyjogsértés gyanújának haladéktalan és teljes körű kivizsgálását sürgeti. Ugyanezt követelik a gyártóknál működő munkavállalói érdekképviseletek a német ipar legnagyobb szakszervezetével, az IG Metallal együtt. (MTI)

A Der Spiegel hírmagazin hétvégén megjelent számában arról írt, hogy az öt gyártó a kilencvenes évek óta több mint 60 munkacsoportban, 200-nál is több munkatárs részvételével egyeztettek titokban technológiai és beszállítói ügyekről, és a gyártási költségekről. A botrány villámgyorsan dagadt óriásira, és bár éppen csak kirobbant, meglepően sok részlete ismert. Mindent, amit eddig tudni lehet a témában, itt gyűjtöttük össze:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 24., 09:22 Módosítva: 2017.07.25 06:55
124
Jó reggel! Július 24. van, hétfő, Kincsők és Kingák névnapja. 1969-ben ezen a napon érkezett vissza az Apollo-11, az első sikeres amerikai holdexpedíció űrhajója. Napközben 33, este 20 fok körül lesz a hőmérséklet.

A nap képe

Volvo-P1800-7

Korabeli Volvo P1800 reklám. Ha ez a típusnév nem mond semmit, kattintson ide:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 21., 09:15 Módosítva: 2017.07.24 08:29
47
Jó reggelt! Július 21. van, péntek, Dánielek és Angélák névnapja. 1456-ban ezen a napon győzedelmeskedett Hunyadi János Nándorfehérvárnál, 1954-ben, Genfben pedig ezen a napon írták alá az indokínai háborút lezáró egyezményt, melyben Vietnámot két államra osztották. Meleg időnk lesz: a nappali hőmérséklet 36, az éjszakai 20 fok körül alakul, fronthatás nincs.

A nap képe

Fotó: Petrolicious
Fotó: Petrolicious

Volkswagen Golf II. GTI 16V. Ha összefutott a nyál a szádban, kattints a Petrolicous cikkére további fotókért és szövegért.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 20., 07:35 Módosítva: 2017.07.21 09:19
80
Jó reggelt kívánunk július 20-án, csütörtökön. Illés napja van, Japánban a tenger napját, Kolumbiában a függetlenség napját ünneplik. Sok napsütésre számíthatunk, igazi kánikulai meleggel, 31 és 36 Celsius fokos csúcshőmérséklettel. Érdemes tehát a hűvösben maradni, ha csak tehetjük. A nap elindításában ezúttal is a Hidegindító segít, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Nem vehetnek Ferrarit a márka dolgozói. Az olasz sportkocsigyártónak szigorú szabályai vannak arra, kinek adnak el új autót. Az autók megfelelő elosztása, a vevők kiválasztásának koordinálása Enrico Galliera marketingigazgató feladata. Szerinte fontos, hogy méltó helyre kerüljenek a Ferrarik, és a limitált szériák és hosszú várólisták mellett nem engedhetik meg azt, hogy belsősök kapják meg azokat. Ez alól egyetlen kivétel van: a Forma-1-es pilóták kedvezőbb elbírálás alá esnek. (motorauthority)
  • Szünetel a sportautó-behozatal Kínában. A távol-keleti országban új károsanyag-kibocsátási szabályokat vezettek be, így számos gyártónak most új méréseket kell elvégeznie, mielőtt ott értékesíthetné autóit. A hírek szerint a McLaren 720S-ekre például két hónappal növekszik meg a várakozási idő, így a helyi szupersportkocsi-rajongóknak türelmesnek kell lenniük. (motor1)
  • Elkészítette a Model E-hez szánt első gyorstöltőjét a Porsche. A Berlin-Adlershof technológiai központnál kapott helyet a berendezés, amely várhatóan 15 perc alatt tölti nyolcvan százalékosra a Model E lemerült akksiját. A 800 voltos rendszer töltési teljesítménye 350 kW - összehasonlításképpen: a Tesla 480 volttal és 120 kW-tal dolgozik. A Porsche töltője mondjuk rendesen megelőzte a hozzá tartozó autót, a Model E ugyanis csak az évtized végére készül el. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még