2017. szeptember 27., 09:32 Módosítva: 2017.09.28 09:17
29
Jó reggelt mindenkinek szeptember 27-én, Adalbert napján. Emlékezetes nap a mai, 41 éve született Francesco Totti, olasz focista, 53 éve annak, hogy a Beach Boys először feltűnt az Ed Sullivan Showban, és 133 éve nyílt meg a budapesti operaház. Kávét a kézbe, induljon a Hidegindító!

Erős kezdés

Mit megy egy 900 lóerős Audi TT 400 méteren? Ezen a Moszkva mellett tartott gyorsulási versenyen kiderült, 10,59 másodperc alatt gyűrte le a távot, aminek a végére 243-al ment, a 800 méteres vonalat pedig 15,79 másodperc alatt érte el, itt már a 310 km/órát is átlépte. Bár az átépítés részleteiről sokat nem tudni, de sokat elárul, hogy a kaszni légrésmentesen burkolt, hiszen így még kevesebb csapdát hagynak a légellenállásnak, csak a hatalmas töltőlevegő hűtőt éri érdemi menetszél. A videóban ráadásul egy szintén 900 lóerősre tuningolt Mercedes AMG GT S-esel versenyez, ez ráadásul annak ellenére veri meg, hogy csak hátul hajt, ellenben az összkerekes TT-vel. Mint utóbb kiderült, erről csak a Mercedes pilótájának lényegesen jobb reakcióideje tehet.  

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 26., 08:00 Módosítva: 2017.09.28 06:55
19
Szép reggelt szeptember 26-án, kedden. Jusztina napja és a Nyelvek Európai Napja van. Napközben kelet felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap is, 18 és 24 Celsius fok között alakul a csúcshőmérséklet. Az ébredésben ma is segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Új almárkát alapíthat a Jaguar Land Rover. A hírek szerint a Jaguar luxusautói és a Land Rover terepes modelljei közti űrt töltenék be. A helyzet már csak azért is érdekes, mert kábé ugyanerre van ott nekik a Range Rover prémium-SUV palettája. Az újdonság vélhetően ezeknél személyautósabb lenne. A JLR egy korábban már használt nevet melegítene fel ehhez a projekthez: a Road Rovert. Az új márka a 2019-es Los Angeles-i Autószalonon mutatkozhat be. (leftlanenews)
  • Vezeték nélkül is tölthetjük hamarosan az 5-ös BMW hibridváltozatát. Az 530e-hez készül indukciós elven működő töltő - az egyik tekercs az autó orrában, a másik a tulaj garázsában kap helyet. A központi kijelző segít majd abban, hogy pontosan a garázspadlón elhelyezett egység fölé tudjunk parkolni, a töltés folyamatát pedig okostelefonos alkalmazással követhetjük. A teljes töltöttség eléréséhez 3,5 órára lesz szükség. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a feláras extra. Ja, és külön érdemes megfigyelni a videóban a sofőr arcát 18 másodpercnél. (leftlanenews)
  • Tizenötmillió forintnyi összeget ért egy rettenetes egyedi Fiat 500-as. A hírhedt Lapo Elkann nevével fémjelzett Garage Italia Customs az olasz Missoni divatcég kreatív igazgatója, Angela Missoni előtt tisztelgett az autóval, sőt az ő irányításával készült el ez az 500-as. A divattervező stílusát geometriai formák és színes megoldások jellemzik. A Garage Italia Customs nemcsak új fényezést dobott az autóra, hasonló stílus köszön vissza a beltérben is. Egy milánói gálán mintegy 50 ezer euróért talált gazdára a kisautó. A bevételt jótékony célokra, az AIDS-szel kapcsolatos kutatások támogatására fordítják. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 25., 00:45 Módosítva: 2017.09.26 08:02
260
Szép reggelt szeptember 25-én, a hónap utolsó hétfőjén. A Kendék, Eufrozinák és Kleofások neve napja a mai, egyben ma van 91 éve, hogy Henry Ford autógyárában bevezette a napi 8 órás és heti ötnapos munkaidőt. Ez itt a Hidegindító, a Totalcar könnyed kora reggeli hírcsokra.

A GT4586 gyors halála és feltámadása

Egy éve jött az első hír a Ferrari-motoros Toyotáról. Ryan Tuerck profi drifter és autóépítői álltak neki akkor, hogy befaragják egy 458 V8-asát egy GT86 testébe, amiből megszületett a GT4586, Tuerck új játékszere. Az autót már idén januárban megmutatták egy erős videóval. Akkor még épített pályán csapatták vele, most viszont elvitték egy erdei útra, hogy összetörjék az első kanyarban. (nyugi, a végére így is jutott egy látványos veretés)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 22., 09:14 Módosítva: 2017.09.22 20:00
63

Jövő héten érkezik az új Gymkhana videó, a műfaj legismertebb arcától, Ken Blocktól. Valószínűleg ő is érezte, hogy a mezei csúszkálás már unalmas, ezért most a Pikes Peak hegyi felfutó pályáján hajtja meg a Mustangját, a Hoonicorn V2-t. Ez már az ikerturbós V8-as változat, közel 1400 lóerős. Az előzetes alapján nem lesz unalmas a felvétel, a többi kiderül szeptember 23-án, hétfőn.  

(Legyen akármilyen látványos is, tudjuk, hogy a hegynek egy királya van

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 21., 07:32 Módosítva: 2017.09.22 20:00
65
Jó reggelt kívánunk szeptember 21-én, csütörtökön. Máté és Mirella ünnepel ma, de ezen a napon van többek közt az Alzheimer Világnap, a Magyar Termék Napja, vagy éppen a béke nemzetközi napja is. Hűvös reggelre ébredtünk, és napközben sem lesz 12-17 Celsius foknál több. Sokfelé lehet eső, zápor. Egy ilyen borús napon is a Hidegindító segít az ébredésben.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A közeljövőben V8-as változattal is bővülhet a Kia Stinger-paletta. A koreaiak nagykocsijából jelenleg az általunk is vezetett 3,3-as ikerturbós V6-os a legerősebb, de okunk van reménykedni a nyolchengeres érkezésében. Erről a márka ausztráliai részlegének kommunikációs igazgatója, Kevin Hepworth beszélt, igaz, óvatosan fogalmazott: hisz abban, hogy a gyáriak már dolgoznak egy ilyenen. A testvérmárka Hyundai-nak történetesen van is egy ötliteres V8-asa, ami a Genesis G90-ben 420 lóerőt tud. Talán annak valamilyen módosított változatát kaphatná meg a Stinger is. (leftlanenews)
  • Limitált szériás órát készített a Bentley-nek a Breitling. A svájci gyártó az új Continental GT-ből merített ihletet a Bentley GT Dark Sapphire Editionhöz. A 43 milliméter átmérőjű karóra karcálló és rozsdamentes. Mindössze 500 darabot gyártanak belőle, egy-egy példányért 2,5 millió forintnyi svájci frankot kérnek el. (motor1)
  • Nagyobb akkucsomagot kaphat jövőre a BMW i3. A bajorok ugyan Frankfurtban már bemutatták villanyautójuk fészliftes változatát, és egy sportosabb kivitel is érkezett, a hatótáv azonban nem változott. Tavaly év végén egyébként már növeltek az akkucsomag kapacitásán, ha pedig 2018-ban is megtoldják, akkor 240 kilométert mehet majd el egy töltéssel az i3-as. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 20., 08:05 Módosítva: 2017.09.21 12:34
91
Szép reggelt az év 263. napján, szeptember 20-án. Szerda van, a Friderikák, Filipek és Zsuzskák neve napja. Ez itt a Hidegindító, a Totalcar napindító hírcsokra.

1772 kilométer egy töltéssel

Bő száz kilométert ráfejeltek az eddigi csúcsra: 1772 kilométert tett meg egyetlen töltéssel egy elektromos jármű: egy busz. A Proterra 12 méter hosszú, 18 tonnás busza egy indianai tesztpályán hozta össze az új rekordot, amivel egy német együléses kísérleti jármű 1631 kilométeres korábbi csúcsát adta át a múltnak.

A villanybuszokra szakosodott amerikai Proterrának jó reklám lehet a rekord. A kis buszgyártó jelenleg heti három buszt tud legyártani, és azzal számolnak, hogy a lítium-akkumulátorok árának csökkenésével és a villanyhajtású járművek iránti növekedéssel tovább nő majd a kereslet. A rekordhoz hasonló hatótávot persze nem ígérnek a hétköznapokra, de azt mondják, buszaiknak normális üzemmódban, plusz akkuk nélkül,  utasokkal tele is megy a nagyjából 550 kilométeres hatótáv. (444.hu)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 19., 09:13 Módosítva: 2017.09.20 08:07
389
Vilhelmina napján kezdődik a Hidegindító. 1981-ben ezen a napon 400 ezer ember hallgatta a New Yorkban, a Central Parkban a Simon and Garfunkel ingyenes koncertjét, 1990-ben lemondott Wojciech Jaruzelski lengyel államfő, 2002-ben pedig négypárti megállapodás született a magyar Parlamentben az Európai uniós csatlakozást érintő ügyekben való együttműködésről. A nap szülöttei Karafiáth Orsolya magyar költőnő, és Jimmy Fallon amerikai showman.

Hírek autósoknak

Pénteken, a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út kőbányai szakaszán szemből egymásnak ütközött egy Volkswagen Golf II és egy Mazda 6. A VW körülbelül harmincéves lehetett, vagy több, a Mazda viszont az ezredforduló után készült, tehát kevesebb mint feleannyi idős. A felvételek azért fontosak, hogy lássuk, mennyire kicsi esélye van egy városi tempónál bekövetkező karambolban valakinek, aki nagyon régi autóban ül ahhoz képest, aki akárcsak egy tizenöt éves másikat vezet. Míg a Mazda, a negyedátfedéses ütközésben súlyos, de nem végzetes károkat szenvedett, légzsákjai kinyíltak, vezetője gondolom sértetlenül szállt ki, addig a Golfból hosszú művelet során szabadították ki súlyosan megsérült vezetőjét. Az öreg Volkswagennek nem csak a motortere és a hossztartói rogytak össze, de a teteje és a padlólemez is, jó eséllyel még azelőtt, hogy az ütközés után a szalagkorlátnak csapódott. A karosszéria nem tűnik túlságosan rossz állapotúnak, nem rohadt szét. Ez az autó egyszerűen nincs felkészítve egy ilyen ütközésre. Remélem, teljesen felépül, aki benne ült.

Jelentős támogatást nyújtana a francia kormány a jövő évtől azoknak az autósoknak, akik régi, alacsony környezetvédelmi besorolású dízel vagy benzines autójukat cserélnék újra, vagy magasabb besorolású használt autóra. Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter a Liberation című napilapnak adott interjújában konkrétumokat is említ.

IMG 1010

A tervezetben az 1997-nél régebbi benzines és a 2001 előtti dízelek tulajdonosai lesznek érintettek, ez összesen 3 millió autót jelent az országban. A támogatás mértéke függ majd a tulajdonos jövdelemi viszonyaitól is, de az minimum 500-1000 euró lesz, bizonyos esetekben a 2000-et is elérheti, ami több mint 600 ezer forintnak felel meg. A miniszter szerint az utóbbi összeg már egy fiatal használt autó árának felét teszi ki, vagyis jelentős segítség az érintetteknek. Aki viszont új villanyautóra váltana, az a tervezet szerint 2500 vagy akár 6000 ezer eurós (1,8 millió forintnak megfelelő) ártámogatásra számíthat, ha a törvényjavaslatot elfogadják. (Autonews)

Németországban minden harmadik használt autót óratekerés után adnak el, derült ki a Der Spiegel múlt heti cikkéből, melyet tegnap a Hvg.hu szemlézett. A becslést kinti biztosítási csalások után nyomozó cégek adatai alapján hozták nyilvánosságra, mintegy a nyomozások melléktermékeként. A cikk kitér arra is, hogy bár az autógyárak nem boldogok az ötlettől, az Európai Bizottság és Parlement már 2014-ben irányelvet alkotott az autók időszaki műszaki vizsgája során rögzítendő adatok körének kiterjesztéséről, melyben nem csak a vizsgák és az ezekhez tartozó kilométeróra-állások szerepelnének, de a szervizlátogatások részletei is és ezeket bevezetnék az autó kísérőpapírjaiba, így sokkal nehezebb volna manipulálni őket. Ennek kapcsán keresett meg tegnap a TV2 Tények című műsora. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 18., 09:09 Módosítva: 2017.09.20 06:19
153
Szeptember 18. van, hétfő, Diánák és Metódok névnapja. 2006-ban ezen a napon kezdtődtek a budapesti tüntetések a kiszivárgott öszödi beszéd miatt. Szintén ebben az évben, ugyancsak ezen a napon indult el az első női űrtúrista Anousheh Ansari, a Nemzetközi Űrállomásra. 1970-ben ezen a napon halt meg Jimi Hendrix amerikai gitárvirtuóz. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító.

A nap képe

jimi

Jimi Hendrix egy Volkswagen Buggyt vezet - 1968

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 15., 08:01 Módosítva: 2017.09.16 07:02
649
Szép reggelt szeptember 15-én, pénteken. Az ország nagy részén többórás napsütésre is számíthatunk, egyébként meg változóan felhős lesz az ég. Enikő és Melitta névnapja van, és ma ünnepeljük a mozdonyvezetők napját is. Kitartást kívánunk a hét utolsó munkanapjához, a kezdést ezúttal is a Hidegindító segíti.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Tíz évvel ezelőtt, tragikus helikopter-balesetben vesztette életét Colin McRae. A skót versenyző nem véletlenül lett igazi ralilegenda: a gyorsasági szakaszokon megalkuvást nem tűrt, félelmet nem ismert. Ennek eredményeként persze számos óriási bukás is becsúszott, és nem véletlenül idézik máig egyik leghíresebb mondását: "If in doubt, flat out!" Nyugodj békében, Colin!
  • Elhalasztotta nyergese bemutatását a Tesla. Elon Musk, a cég első embere eredetileg szeptemberre ígérte az önvezető funkciókkal is felruházott óriást, arról viszont nem beszélt, miért késik. Egy biztos: október 26-án láthatja először a nagyközönség. (motorauthority)
  • Visszahozza a CSL-eket a BMW. Ezt az elnevezést legutóbb az E46-os M3-nál használták, most viszont újra bevetik azoknál az M-es modelleknél, amelyeket Competition Package-dzsel pöckölgetnek feljebb, kimondottan versenypályás használatra. Emellett pedig jönnek a CS-ek is, a hasonlóan pályagépnek szánt, de négyüléses BMW-k. Frank Van Meel, az M-részleg vezetője ugyanakkor azt is hozzátette, nem minden M-esből készül CSL, így például az X5 M és társai kimaradnak. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 14., 08:35 Módosítva: 2017.09.15 10:08
75
Szeptember 14. van, csütörtök, Szerénák névnapja. A nappali hőmérséklet 26, az éjszakai 13 fok körül lesz. 1321-ben ezen a napon halt meg Dante Alighieri olasz költő, az Isteni színjáték szerzője. Theodore Roosevelt 1901-ben ezen a napon lépett hivatalába, mint az Egyesül Államok elnöke, ebből az évből még 108 nap van hátra. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

senna gokart

Ayrton Senna gokartozás közben

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 13., 08:02 Módosítva: 2017.09.14 17:49
331
Szép reggelt az év 256. napján, szeptember 13-án. A Kornélok, Ludovikák és Lujzák neve napja a mai, ez meg itt a Hidegindító.

Repülő TT Afrikából

A dél-afrikai Sandtonban videózták vasárnap ezt a csúnya gyorshajtást. Azaz leginkább már csak annak eredményét, a betonkerítésnek repült Audit. A történetről mindössze annyit tudni, hogy a TT-t vezető nő bár komoly sérülésekkel, de túlélte balesetet, ami a lenti roncsvideó láttán inkább a meglepő.

Az esti felvétel sokat nem éreztet a baleset erejéből, a már világosban videózott roncstengert látva látszik igazán, mekkora mázli és még ki tudja mi kellett ahhoz, hogy ezt túlélje a gyorshajtó.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 12., 00:00 Módosítva: 2017.09.13 08:05
62
Borzalmas időjárási körülmények közt, Mária napján kezdődik a Hidegindító. Sztálin halála után (1953-ban) Nyikita Szergejevics Hruscsovot választják meg a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkárának. 1980-ban szintén ezen a napon katonai puccs zajlott Törökországban, 1988-ban mintegy húszezren tüntettek Budapesten a bős-nagymarosi vízlépcső megépítése ellen. A nap szülötte Bérczesi Róbert magyar énkese-dalszerző, a Hiperkarma és a Biorobot együttesek frontembere. Tőle szól a nap dala a Képzeld el.

Hírek autósoknak

  • A Tesla Model S részben önvezető rendszerének hibás működését állapíthatja meg ma nyilvánosságra kerülő jelentésében az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági tanácsa annak a balesetnek kapcsán, amelyben egy floridai férfi, bizonyos Joshua Brown szenvedett halálos balesetet, tavaly májusban miután önvezető módban közlekedett Teslájával. Az autó előtt balra keresztbe fordult egy pótkocsis teherautó, amely alá a jármű berohant, az levágta a tetejét, majd az autó egy szántóföldön állt meg. Az elhunyt tengerészgyalogos családja hosszú idő után törte meg a hallgatást és kiállt a Tesla rendszere, illetve a technológiai fejlődés mellett. Szóvivőjükön keresztül azt közölték, hogy a baleset előtt mindössze másodpercei lettek volna Joshnak, vagy az autó számítógépének, hogy elkerülje az ütközést az utat teljesen elzáró pótkocsival. Kiderült ugyanakkor az is, hogy a férfi percekkel korábban lényegesen nagyobb sebességet állított be a tempomaton, mint amennyi az adott útszakaszon megengedett. (Autonews)
audiaicon
  • Több mint ötméter hosszú és közel két és fél méter tengelytávú az Audi Aicon vagyis a németek teljesen önvezető korszakot előrevetítő koncepcióautója. Az Aicon utastere tágasabb, mint egy A8-é, és mivel nincsen benne kormánykerék, illetve a mostani autók egyéb kezelőszervei, a bent ülők az elindulástól a megérkezésig csak a tájat és egymást nézhetik. A most kezdődött Frankfurti Autószalonon bemutatott újdonság akkukapacitása akár 800 kilométerre is elegendő lehet, miközben a gyorstöltő funkcióval akár fél órán belül nyolcvan százalékra tölthető. Iletve csak lesz, lenne, ha ebben a formában elkészülne. Mindenesetre már körbeszagoltuk, Csikós Zsolt nézte meg közelről a Volkswagen-csoport szalonindító estéjén, a Group Night-on.
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 11., 08:37 Módosítva: 2017.09.12 17:51
55
Jó reggelt mindenkinek szeptember 11-én, az év 254.napján, amiikor Teodoórák ünneplik a névnapjukat. Ma többnyire felhős-napos időre számíthatunk, viszont csapadék csak a Dunántúl egyes részein fordulhat elő, helyenként megerősödik a déli-délkeleti szél. 26-33 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, a frontérzékenyek készüljenek.

Induljon erősen a hét

Virágkorukat élik a német szuper-szedánok, az EVO magazin most a Porsche Panamera csúcsváltozatát, a Turbo S-t állította a Mercedes E osztály AMG legdurvább, 63S kivitele mellé. Mind a két autó biturbó V8-assal fut, mind a kettő összkerekes, és mind a kettő négy személyt tud kényelmesen szállítani, így kézenfekvő volt egy klasszikus gyorsulási verseny. A számok alapján a Mercinek állt a zászló, hiszen 110 kilóval könnyebb, mint a Panamera, viszont 612 lóereje 60-nal több a Porschénál, míg a nyomatéka is 80 newtonméterrel nagyobb, 850 newtonméter. A papírforma érvényesül, mert bár 100-ig mind a két autónak alig 3,4 másodperc kell, a 402 méter végére a Merci 3 tized másodpercet ver a Porschéra.

És ha már túlmotorizált szedánok: ez a videó is egy Mercedes E 63 AMG-ről készült, miután a lelket is kihajtották belőle a versenypályán. A felvételen látszik, hogy jelentős mennyiségű oltóanyagot szórtak már a fékekre, de tárcsa ugyanúgy narancs piros izzásban van, a nyereg pedig lángol. Mivel az autó nehezebb mint két tonna, nem csoda, hogy a legkomolyabb fékrendszert is képes a végletekig terhelni. Az nem derül ki, hogy kerámia, vagy hagyományos acél tárcsa-e az áldozat, de mindenképp látványos. (carscoops)     

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 8., 09:08 Módosítva: 2017.09.09 07:09
24
Adrienn és Mária napján kezdődik a Hidegindító. 1847-ben ezen a napon kötött házasságot Szendrey Júlia és Petőfi Sándor, az UNESCO döntése alapján, 1965-óta a mai nap az írástudatlanság elleni küzdelem világnapja, és egy évvel később mutatta be az NBC a Star Trek első epizódját. A nap híres szülötte Pink (1979), amerikai énekesnő. Tőle szól a nap dala a What about us.

Hírek autósoknak

i8 red

Hét éven belül már huszonöt különböző részben, vagy teljesen elektromos hajtású autót kínál majd a BMW, jelentette be a cég elnöke, Harald Krüger egy müncheni sajtótájékoztatón. Az első nagy meglepetés egy négyajtós villanyautó,  melyet a jövő héten zajló Frankfurti autószalonon láthat majd először a közönség. A BMW elnöke hozzátette, 2025-re elkészül egy olyan modell is, amely akár hétszáz kilométert is képes megtenni egyetlen feltöltéssel. 2019-től lesz majd kapható a teljesen elektromos Mini, egy évvel később pedig jön az X3 suv, villanyos változata. (Autonews)

IMG 9982

Mintegy 56 százalékkal több villanyautót adtak el idén az első félévben, az európai autópiacon, így a villanyautók szegmensének bővülése a legnagyobb a teljes mezőnyben. A több mint 73 ezer új villanyautó közt kiemelkedően sok, összesen 10 ezer példány fogyott a nemrég bemutatott Hyundai Ioniq-ból. (Autonews)

Összesen 5809 gyorshajtót kameráztak le a magyar rendőrök Augusztus 23. és 25. közt, amikor a nagy európai sebességellenőrző akció, a TISPOL zajlott, melyhez az összes mobil és oszlopra szerelt eszközt egyszerre használták. A gyorshajtók közül 4174 autóst megállítottak, a többieknek nagyjából ezekben a napokban küldik ki a szabálysértésről szóló értesítést és a csekket 30 vagy akár 300 ezer forintról. (ORFK-OBB)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 7., 09:34 Módosítva: 2017.09.08 10:06
1997
Szeptember 7. van, csütörtök, Ibolyák és Cseperkék névnapja. Hűvös napunk lesz, a nappali hőmérséklet 20, az éjszakai 15 fok körül lesz. 1955-ben ezen a napon kezdte árusítani a Tokiói Telekommunikációs Gyártóvállalat, a Sony elődje első tranzisztoros rádióit, 1961-ben pedig ezen a napon ért sikeresen földet a Vosztok-2 German Tyitovval a fedélzetén. Ez pedig a Hidegindító.

A nap képe

vanlife.png
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 6., 08:52 Módosítva: 2017.09.08 07:07
125
Szép reggelt szeptember 6-án, a Zakariások, Manguszok és Noelek neve napján. Ma várhatóan a barátságosabb arcát mutatja az ősz: esőmentes lehet ez a szerda az ország nagy részén, 20-25 fok közötti csúcshőmérsékletekkel.

Buszmegállóra gyűjt a Kétfarkú Kutyapárt

A 44 milliárd forintos Esztergom-Budapest vasútvonal-felújításához kapcsolódó, önmagában is milliárdos ürömi csomópont építése úgy fest, messze nem lett hiánytalan. Egy új körforgalom kialakítása, valamint óriási terepmunkák zajlottak itt nemrég, de a már második éve használt új elkerülőúton kialakított új buszmegállókat nem sikerült befejezni: valahogy nem jutott pénz vagy figyelem fedett várakozók kiépítésére. A helyzet nem túl kellemes mivel a buszöböl egy töltés tetején van, ahol semmi árnyék vagy védelem. Pont ezért vagyunk mi, megépítjük! – írja a viccpárt, aki korábban már csinált hasonlót.

A két fedetlen ürömi buszmegálló egyike
A két fedetlen ürömi buszmegálló egyike

Az ürömi kezdeményezés annyira nem vicc, hogy már javában pörög a közösségi finanszírozási kampányuk, ahol a szükséges 469 900 forintnak a 35 százaléka jött össze ma reggelig. A Kétfarkú csak az anyagköltségre vár segítséget, azaz ponyvára, vázra, festésre és a lábak lebetonozására gyűjt. A padokat és a munkadíjat ők állják.

terv1-2

Ha bedobnál pár forintot azért, hogy ne verje az időjárás az ürömi buszozókat, erre keresd a támogatói felületet.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 5., 07:49 Módosítva: 2017.09.06 08:55
152

A nap trollja

Egyértelműen az a netező, aki ráírt a helyi Porsche-kereskedőre Facebookon, hogy van-e még készleten a Panzerjäger Tiger (P)-ből. A játék arra megy ki, hogy ezeket is Ferdinand Porsche tervezte. A kereskedő vette a lapot, és kulturáltan reagált:

a24vX6d 700b v1

(-Hello, úgy tudom, nem olyan rég ilyeneket is készítettetek, gyártjátok még? - Jó reggelt Robert, már mindet eladtuk, és nem is tervezzük a további gyártásukat.)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 4., 07:48 Módosítva: 2017.09.06 06:18
137
Jó reggelt kívánunk szeptember 4-én, az ősz első hétfőjén. Rozália ünnepli névnapját. Az ország nagy részén felhős időre van kilátás, kialakulhatnak záporok, de helyenként a nap is kisüt. Napközben 17 és 23 Celsius fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Ébredj te is a Hidegindítóval!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Mintegy 250 millió dollárt vesztett az Opel 2017. második negyedévében. Az Automobilwoche című lap a német gyártóhoz, és új tulajdonosához, PSA csoporthoz közeli forrásokra hivatkozva írja: az első negyedévben is 210 millió dolláros veszteséget termeltek. A német márka vezetői egyelőre nem kommentálták a híreket. A PSA egyébként a felvásárlás után igyekszik optimalizálni az Opel működését, a közös platformok használatának kulcsszerepe lehet a kívánt fordulat elérésében. A cél, hogy 2020-ra már nyereséges legyen a német autógyártó. (autoblog)
  • A Lego nem csupán gyerekjáték. Felnőttek is komoly kihívást találhatnak egy-egy összetettebb építésben, hát még ha életnagyságú autómodellről van szó. Nemrég egy McLaren 720S-t raktak össze a vállalkozó szelleműek, most pedig a Ferrarival fogott össze a játékgyártó. Ezúttal az olaszok Forma-1-es versenygépe, az SF70-H készült el 350 ezer kocka felhasználásával. A végeredmény egy közel 570 kilogrammos versenyautó-másolat. A tervezés 850, az összerakás további 750 munkaórát igényelt. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. szeptember 1., 07:46 Módosítva: 2017.09.01 17:31
44
Szép reggelt kívánunk szeptember elsején, pénteken. Vége a vakációnak, kezdődik az iskola, a hagyomány szerint pedig a szőlőhegyeken ez a zárónap, ettől kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel a szőlőben járni. Egon és Egyed ünnepli névnapját, és ma van a II. világháború kitörésének emléknapja is. A nap híres szülöttei közt találjuk Carlos Sainz Jr. autóversenyzőt, a 2002-ben tragikusan elhunyt Simon Tibor labdarúgót, Rocky Marciano ökölvívó világbajnokot, vagy éppen Lédát, Ady Endre múzsáját. A nap elkezdésében a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Százmilliókat fektet a Japánban való terjeszkedésbe az Aston Martin. A vállalat első embere, Andy Palmer Theresa May brit miniszterelnök társaságában látogatott a távol-keleti országba, ahol arról beszélt, mennyire fontos az ottani luxusautó-piac a márkának. Az 500 millió angol font értékű beruházásnak többek közt a terméktervezésben is fontos szerepe lesz, külön erre a célra működik majd egy intézet. Tokióban pedig egy hatalmas regionális központot is felhúznak. (leftlanenews)
  • Eladóvá vált a valaha gyártott legelső Nissan 350Z. A JN1AZ34E13T000001 alvázszámot viselő autó egyébként egy Track Edition, és most a texasi Don Davis Nissan kínálja. Szinte még új, hiszen mindössze 278 kilométert futott, előző tulajdonosa garázsba zárva tartotta évekig, de már többször is gazdát cserélt. Most 48 500 dollárt, azaz 12,5 millió forintot kérnek érte. (motor1)
  • Magát szállíthatja házhoz a pizza a jövőben, ha sikerrel jár a Ford és a Domino's Pizza együttműködése. Az egyesült államokbeli Ann Arbor városában a közeljövőben a pizzéria néhány ügyfele egy Ford Fusion (itthon Mondeo) Hybrid prototípustól veheti át a megrendelt ételt - igaz, egyelőre biztonsági okból ül majd benne sofőr, sőt néhány kutató is. A vevők GPS segítségével nyomon követhetik, hol tart a pizza, majd kapnak egy kódot üzenetben, amellyel hozzáférhetnek az ételhez. A két cég egyelőre az ügyfelek reakcióit és hozzáállását vizsgálja majd. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 31., 07:55 Módosítva: 2017.09.01 07:48
76
Jó reggelt! Augusztus 31. van, csütörtök, Erikák névnapja. Napközben 32, éjszaka 15 fok lesz. 1980-ban ezen a napon győzött Nelson Piquet Brabham Fordjával Zandvoortban, a Holland Nagydíjon, 1994-ben pedig ezen a napon hagyta el Németországot az utolsó ex-szovjet katonai csapat. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

Fotós: Rézmányi Balázs
Fotós: Rézmányi Balázs
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 30., 09:33 Módosítva: 2017.08.31 08:00
584
Szép reggelt az idei nyár utolsó szerdáján. Augusztus 30-a van, a Rózsák, Roziták és Rozik neve napja.

Munkában a karma

Lehetne a felcím az alábbi videóhoz akár Megszívta a tahó BMW-s is, de egyrészt olyan címünk már volt, másrészt ideje leszoknunk a nem elegáns jelző+márkás-féle címadásról. A lényeg viszont: az alábbi videón egy ordas nagy gyökeret látni, aki mellesleg BMW-t vezet. Előbb nem tetszik neki a tempó és ezt egy előzés utáni büntetőfékkel jelzi, utána viszont utoléri a karma. Kellemes kárörvendést:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 29., 07:40 Módosítva: 2017.08.30 09:36
440

Kávé mellé lóerő

Kezdje erősen a reggelt, márpedig egy 800 lóerősre tuningolt Mustang épp elég erős. A német Schropp Tuning terméke az SF600R, a videón is jól látszik, hogy nem végeztek félmunkát. Ekkora teljesítményt a legkönnyebb kompresszorral elérni, az ötliteres, V8-as Coyote blokkra egy csavarkompresszort tettek, átprogramozták a vezérlését, kicserélték a forgattyús mechanika jelentős részét, majd építettek egy az autóhoz hangolt kipufogórendszert is. Hogy legalább valamennyire kordában lehessen tartani a az autót, új futóművet is szereltek alá, és bár arról nincs konkrétum, hogy mennyire viselkedik jól kanyarokban, az viszont jól látszik, hogy egyenesben nincs félnivalója a tulajdonosnak. (CarScoops)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 28., 09:11 Módosítva: 2020.07.06 08:34
158
Augusztus utolsó hétfőjén, Ágoston napján kezdődik a Hidegindító. 1963-ban ezen a napon mondta el Martin Luther King híres, "Van egy álmom..." kezdetű híres beszédét, amely fontos állomása a feketék és fehérek közti egyenlőtlenségek felszámolásáért indított harcnak az Egyesült Államokban. Ugyanezen a napon indult el a Malév első, tengeren túli járata, Kairóba, Athén érintésével. Az IL-18-asnak a pihenővel együtt kicsit több mint 5 órára volt szüksége a táv megtételéhez. 1981-ben szintén ezen a napon tette közzé az amerikai Nemzeti Közegészségügyi Központ azt a jelentést, amelyben egy újfajta, vegyes tüneteket produkáló és végül halált okozó betegség terjedéséről ír, melyet AIDS-nek neveztek el. A nap szülöttei Gothár Péter magyar filmrendező, és Jack Black amerikai színész-komikus. Utóbbi énekel most nekünk a Rock suli című filmjéből.

Hírek autósoknak

Körülbelül 300 ezer autót nem tudnak eladni a német autókereskedések, mert a vásárlók bizonytalanok a dízeltechnológia jövőjét illetően azok után, hogy több városban, például Stuttgartban és Münchenben részlegesen vagy teljesen meg akarják tiltani a régebbi környezetvédelmi szabványnak megfelelő autók közlekedését.

vwdiler

A márkakereskedőket tömörítő ZDK nevű szövetség saját felmérése szerint az összes eladatlan (vagy talán eladhatatlan?) autó Euro 5-ös motorral készült és várhatóan csak jelentős árkedvezménnyel mennek majd el. (Autonews)

delphi2

A Delphi azt állítja, megtalálta a megoldást amellyel a benzines autók közel olyan gazdaságossá tehetők, mint a dízelek. A cég a már létező hengerkikapcsoló-rendszert kombinálná a szintén bevezetett 48 voltos mild-hibrid technológiával. Az előbbi alacsony terhenlésnél egyszerűen lekapcsolja a motor hengereinek egy részét, az utóbbi pedig induláskor segít be a hajtásba, részlegesen, ezzel tehermentesítve némiképp a motort. A Delphi ígérete szerint a kombinált megoldás beépítése, szériagyártás esetén csupán 350 dollárba kerülne a gyártóknak, autónként, hiszen nem kell hozzá áttervezni a hajtásláncot és a karosszériát, miközben az EPA szabványos városi fogyasztási tesztjén a vele felszerelt autók 19 százalékkal fogyaszthatnak kevesebbet, városon kívül pedig 14 százalék benzinmegtakarítás várható. (Autonews)

Ősszel választások lesznek Németországban és az egyik fontos kampánytéma a dízelmotorok jövője. A Zöldek például azon az állásponton vannak, hogy senkivel nem lesznek hajlandóak koalícióra lépni, aki nem kötelezi el magát a belsőégésű motorok kivezetése mellett. Horst Seehofer, a CSU elnöke viszont szintén a Funke médiabirodalom lapjainak adott interjúban leszögezte, hogy "a belsőégésű motorok betiltása jólétünk alapjait ásná alá" Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter és a Zöldek is a régi dízelmotorok utólagos átalakítását követelik az autóipartól, mivel szerintük a dízelcsúcson a motorok vezérlő szoftverének a frissítéséről született megállapodás nem elegendő még arra sem, hogy el lehessen kerülni vele a dízelautók kitiltását a városi forgalomból. Az autóipar hevesen ellenzi a dízelmotor kivezetését, illetve a régi dízelmotorok utólagos hardveres átalakítását az emissziós értékek javítása érdekében. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 25., 07:47 Módosítva: 2017.08.28 06:45
153
Jó reggelt kívánunk augusztus 25-én, a hét utolsó munkanapján. Isten éltesse a Lajosokat és Patríciákat névnapjuk alkalmából. Ma van Szent Lajos emléknapja, Uruguayban pedig a függetlenség napja is. A nap híres szülöttei közt találjuk Decker Attila világbajnok magyar vízilabdázót, Claudia Schiffer német fotómodellt, Tim Burton amerikai rendezőt, Gene Simmonst, a Kiss basszusgitárosát és Benkó Sándor magyar klarinétost. Az ébredésben ma is a Hidegindító segít!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Fennállása 115. évfordulóját ünnepli a Cadillac. És ahogy az autógyártóknál lenni szokott, ők is limitált szériás modellt készítenek a jeles alkalomra. A CTS-V-ből faragták a Glacier Metallic Editiont, ami a nevével ellentétben nemcsak új fényezést kapott. 19 colos egyedi polírozott felnik, piros féknyergek és szénszálas elemek is jelzik, hogy nem mezei Cadillacről van szó. Belül Recaro sportülésekkel egészítették ki a Luxury felszereltségi szintet. A motorhoz nem nyúltak, de ez 640 lóerő és 855 newtonméter esetében nem is tragédia. A jubileumi CTS-V-ből stílusosan mindössze 115 darab készül. (motorauthority)
  • Vajon mennyi balesetet előzhetnek meg az egyes biztonsági extrák? Az amerikai biztosítók egyesülete, az IIHS most a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerről közölt statisztikát. Adataikból kiderül, hogy csak az Egyesült Államokban évi 85 ezer balesetet sikerült elkerülni ennek a rendszernek köszönhetően. Bizonyos balesettípusok száma 11 százalékkal csökkent. A korábbi becslések 50 százalékot jósoltak - a kutatás szerint ez azért nem jött be, mert sokan kikapcsolják a funkciót. (carscoops)
  • Legóból épített élethű Nissan GT-R-t a típus egy rajongója. Firas Abu-Jaber profinak számít a műfajban, korábban fagylaltos kocsit és Volkswagen Bogarat is rakott már össze a kockákból. A GT-R-nek minden ajtaja, a gépteteje és csomagtartója is nyitható, a beltér is kidolgozott. Azt sajnos nem tudni pontosan, hány darab Lego-kockára és mennyi munkaórára volt szükség a végeredményhez. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. augusztus 24., 08:40 Módosítva: 2017.08.25 07:49
63

Lennél az élet császára?

Most minden lehetőség adott. Az Amazon Prime adott fel egy álláshirdetést, amelyben ideiglenes műsorvezetőt keresnek egy népszerű autós műsorba. A jelentkezőnek egy régóta működő csapatba kell becsatlakoznia, és hatalmas tudásra van szüksége autós témában. Nem árt, ha a jelentkező jól kezeli az idegesítő, vagy ismeretlen helyeken eltévedő kollégákat, és képes bármely mondat utolsó szava előtt méretes hatásszünetet tartani. Ja, és a legfontosabb: legyen göndör a haja. A cég figyelmezteti a leendő műsorvezetőt, hogy időnként véletlen gyújtson fel dolgokat, kezeljen munkagépeket (rosszul), és körömszakadtáig kell védenie a véleményét, akkor is, ha az teljesen nonszensz. Feladat, hogy képes legyen a világ leggyorsabb, legérdekesebb autóit vezetni, miközben a kamerába beszél. Előny, ha ezt az autó lezúzása nélkül teszi, de nem feltétel. És ha már feltételek: érvényes jogosítvány, az angol nyelv kiterjedt és alapos ismerete, és legalább 6.5 millió Twitter-követő. És az illetőnek szűk, koptatott farmerben kell majd nyomulnia. 

476544512

Nem nehéz kitalálni, hogy az éppen kórházban lévő Jeremy Clarkson helyére keresnek valakit, ám nem valószínű, hogy valódi lenne az igény. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az Amazon a hamarosan érkező The Grand Tournak akar egy kis hírverést csapni. És ez egy elég jó módszer. 

Távolról sincs vége, olvasson még