2017. július 19., 08:31 Módosítva: 2017.07.21 06:11
215
Szép reggelt az év 200. napján, július 19-én. Az Emíliák, Arzéniák, Eszténák és Rubinok neve napja a mai.

Ezért ne autózz fáradtan

Frontális ütközést videóztak Zámolynál. A hosszas felvezetés után már lehetett sejteni, hogy csúnya vége lesz a sztorinak. A videózó nő beszámolója szerint hiába próbáltak refivel és dudával (ezt valószínű a videózás előtt) jelezni a skodásnak, nem reagált. A teleülést elhagyva ment át a szembe sávba, ahol jött egy kamion. Azt szintén a videót készítő nőtől tudni, hogy a Skodából a baleset után kiszállt sofőr zavartan viselkedett. Azt mondta, előző éjszaka sietett valahova, nem állt meg pihenni, így valószínű egy el-el bóbiskoló sofőr viselkedése látható az alábbi videón.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 18., 09:04 Módosítva: 2017.07.19 08:37
61
Jó reggelt! Július 18. van, kedd, Frigyesek és Kamillák névnapja. A nappali hőmérséklet 30, az éjszakai 15 fok körül alakul. 1964-ben ezen a napon jelent meg a The Beatle Hard days night című világhíres albuma, 1967-ben pedig ezen a napon született Vin Diesel, a Halálos iramban filmek Dominic Torettója. Uruguayban ma ünneplik az alkotmány napját. Öveket becsatolni, kezdünk.

A nap képe

A kormányt el nem engedi, izomból szorítja, ugyanis egy darab szürreálisan sikeres franchise-nak köszönhetően gyakorlatilag kirobbanthatatlan a legnagyobb sztárok közül. Fontosabb neki a család, mint a haj, s Groot miatt talán még azok is szeretik egy kicsit, akik nem.  - Kovács Gellért Filmszerész (Facebook)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 17., 09:26 Módosítva: 2017.07.19 06:17
44
Elek és Endre napján kezdődik a Hidegindító. 1945-ben ezen a napon kezdődött a Potsdami konferencia, Truman, Sztálin és Churchill részvételével, hogy lezárja a Második világháború európai szakaszát. Három éve ezen a napon lőtték le Ukrajna fölött a Malaysian Airlines 17-es járatát, melyen 298 ember vesztette életét. A nap szülöttei Donald Sutherland amerikai színész (1935), és Angela Merkel német szövetségi kancellár (1954). A nap dala Péterfy Boritól a Téged nem című dal.

Hírek autósoknak

Az idei év első öt hónapjában hússzal többen vesztették életüket Magyarországon, közúti balesetekben, mint az előző év azonos időszakában. Erről az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalos statisztikái tanúskodnak. A 226 halálos áldozat ellenére összességében javultak a baleseti számok, mert a súlyos és könnyű sérüléssel végződő eseteket is beleszámítva 5937-ről 5539-re csökkent az esetszám. (ORFK-OBB)

17795378 9d4b2eaf3a3628eb7a1d75cdce4ef582 wm

Visszautasítja a Mercedes a német közlekedési hatóság, vagyis a KBA vádjait, melyek szerint 2008 és 2016 közt összesen 1 millió olyan autót gyártottak és adtak el világszerte, melyeknek soros, négyhengeres, illetve V6-os dízelmotorjain, a Volkswagenéhez hasonló csaló szoftver futott, hogy meghamisítsa a hatósági környezetvédelmi mérések eredményeit. A vizsgálatok tovább folynak, amint újabb fejlemény lesz az ügyben, azt is megírjuk. (Autonews)

Nem hír, inkább csak rendkívül megrázó olvasmány annak a fiatal nőnek a beszámolója, akit 2014 májusában, az angliai Birminghamben barátnőjével együtt elgázolt egy Mitsubishi, miközben a buszra vártak. Harriet Barnsley elvesztette eszméletét, és hat hétig volt kómában, barátnője meghalt a balesetben, melyet az ittas autós okozott őt pedig összesen hatvanórányi műtéttel tudták megmenteni. Történetét maga mesélte el a The Guardiannek, érdemes végigolvasni én a hatása alatt vagyok. (The Guardian)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 14., 08:32 Módosítva: 2017.07.17 07:22
96

Inkább égjen porrá...

Nehéz gusztustalanabb emberi sérülés nélkül végződő autóbalesetet elképzelni annál, mint ami a U.S. 101-es országúton történt tegnap Oregonban: egy kamion terített be több autót angolnás nyálkatengerrel egy kisebb tömegbalesetben. Aki nem tudná, ennek az amúgy sem vonzó vízi állatnak erősen fejlett képessége a nyálkatermelés, amivel védi magát többek közt a kiszáradástól. Ezt tapasztalta közelről mindenki, miután a nyakába kapott pár hektoliternyit belőlük ebben a balesetben.   

DEpKj0aUAAAT9 1

A helyi sajtó  úgy tudja, a kamion úton volt egy kikötőbe, ahonnan a 3,5 tonnányi angolna-szállítmányt Dél-Koreába hajóztatták volna. Talán nem meglepő, de ott a gasztrokultúra kedvelt alapanyaga. Frissítés: közben a Wikipédiáról megtudtam, hogy az angolna-fogyasztás egyáltalán nem csak távol-keleti perverzió. Sőt, a Wiki szerint még Magyarországon sem eretnekség

DEpKj0aUQAADgsf

További képek és videók az angolnaesőről helyi tűzoltók Twitterén.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 13., 09:19 Módosítva: 2017.07.14 08:34
400
Ilona névnapján, Rubik Ernő magyar feltaláló (1944), a bűvös kocka megalkotója, Harrison Ford amerikai színész (1942) és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónő (1981) születésnapján kezdődik a Hidegindító. Mivel ezen a napon hunyt el Frida Kahlo mexikói festőművész, a huszadik század emblematikus alakja is, ezúttal az életéről készült film zenéit ajánlom ma reggelre. A zenékhez a festőnő képeit illesztette a feltöltő. Nézzék meg azokat is.

Hírek autósoknak

Egymillió, Európában és az Egyesült Államok piacán eladott autóba szerelhetett a füstgáz-kibocsátási értékeket és a hivatalos mérések eredményeit meghamisító eszközt a Mercedes 2008 és 2016 közt. Ezt állítja a Süddeutsche Zeitung tegnapi cikke, melyet az Autonews idéz.

Burkolat-hegyek
Burkolat-hegyek

A tartományi bíróság még májusban rendelt el házkutatást a cégnél és a lap tudni véli, hogy a hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a fenti időszakban különböző modellekbe épített OM642 jelzésű háromliteres, V6-os common-rail dízelmotor, illetve az OM651 jelzésű négyhengeressel csalt a gyártó. A Daimler szóvivője spekulációnak nevezte a cikk állításait és hangsúlyozta, hogy a gyártó mindenben együttműködik a hatóságokkal. (Autonews)

Még mindig Németország, ahol az új Audi A8 lehet a legelső autó, amely a múlt hónapban elfogadott törvény szerint ténylegesen alkalmas arra, hogy vezetője részben vagy teljes egészében átengedje az irányítást a luxuslimuzin önvezető rendszerének. Az új A8-at egyelőre csak állóhelyzetben mutatták be, mi is írtunk róla, de további mély elemzésünk várható a napokban. Az autó számítógépe és szenzorai a Teslánál is fejlettebb, hármas és négyes szintű önvezetésre képes. A robotpilóták kategorizálását szolgáló nemzetközi rendszer szerint az előbbi szint még megköveteli a vezető rendszeres beavatkozását, az utóbbi szintén csak a jelenlétét. (Autonews)

Egy igazán szomorú Opel-hirdetés

Képünk egy korábbi tesztből származik, csak a típus azonos
Képünk egy korábbi tesztből származik, csak a típus azonos

Olvasónk, Levente küldte be ennek a 2006-os Opel Astra GTC 1.9 CDTI-nek a hirdetését, a Használtautó.hu-ról. Ha csak annyit tudnának, hogy az autó kevesebb mint 200 ezer kilométert ment eddig, hogy alaposan szervizelt, és magánszemély a tulajdonos, mégis csupán 1 millió forintot kér érte, már rohannának is, nem? Ha viszont bemásolok néhány mondatot a zseniális szövegből, kicsit árnyaltabbá válik a kép: 

"Eladóvá vált ez a német mocsok! Wir leben autós? Basszátok meg, kinek? Két éve vettem ezt a betegágyat, egyedi autót akartam, meg is kaptam az tuti. Amikor megvettem, imádtam, hogy fütyül a turbó, amikor ki kellett cserélni, mert el volt repedve, már annyira nem..." 

Az autógyűlölő esszé itt épp csak lendületet vesz, később jönnek az izgalmasabb fordulatok sok-sok szerelővel és márkaszervizzel. A tulajdonost természetesen sajnáljuk. Ha nem veszik meg az autót, leandert ültet bele.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 12., 08:37 Módosítva: 2017.07.17 07:25
332

Kéne?

Tegnap bemutatták az új A8-as Audit, aminek a felszereltségéről sokat elmond, hogy a hátsó utasok még talpmasszázst is kapnak. Az Audi ma vitathatatlanul tagja a német prémiumtriónak, de nem volt ez mindig így, a kilencvenes évek elején még csak karcolgatták a kategóriát, igaz, az első generációs A8-as elég jól sikerült. A Mercedesnek már évtizedek óta létezett pazarló kupéja az S osztályból, és a BMW is próbálkozott egy a 7-esnél is nagyobb kétajtóssal, ez volt a 8-as, amely akármennyire is kultikussá vált azóta, a maga idejében nem tudott átütő sikert aratni. És az Audi vezetőségének a fejében is megfordul a gondolat, hogy a legnagyobb autójából készítsen kupét, egy darab meg is csináltak. Az ingolstadtiak a müncheni IVM Automotive fejlesztőcég segítségét kérték, akik az övvonal felett lendületes tetőt húztak az autóra, a kész autót 1997-ben mutatták be. A végeredmény szokatlan, de harmonikus, viszont talán érthető, miért nem lett belőle semmi. A korabeli S-osztály, és főleg a 8-as BMW markánsan eltért a limuzinoktól, a kísérleti A8-as pedig olyan, mint akármelyik másik, csak kevesebb ajtóval. A hatalmas kupék mellett végül csak a Mercedes tartott ki az új évezredben, de egy ideje csepegnek hírek az új 8-as BMW-ről. A Mercinek folyamatosan van ilyen a kínálatában, így az lenne meglepő, ha pont az Audi maradna ki a buliból, főleg, hogy minden részegység ott van a polcon egy ilyen autó megépítéséhez.  

geo-metro-xfi
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 11., 07:17 Módosítva: 2017.07.13 06:33
41
Jó reggelt kívánunk július 11-én, kedden, ma ünneplik névnapjukat a Lilik és Nórák. Szintén ma van az ENSZ népesedési világnapja, amelyet 2004 óta ünnepelnek. Az ablakon kinézve azt láthatjuk, hogy szépen süt a Nap, és a tegnap esti vihar vélhetően nem hozott számottevő lehűlést sem. Az újabb kánikulai nap kezdésében a Hidegindító segít. Máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Újabb áldozatot követeltek a Takata légzsákok. Ezúttal egy 2001-es évjáratú Honda Accordban lelte halálát egy férfi. A dolgot némiképp árnyalja, hogy az autót tavaly házilag próbálták javítani, közben kalapáltak is - talán akkor okozott sérülések is közrejátszottak abban, hogy most indokolatlanul nyílt a légzsák. További csavar a történetben, hogy az autó éppen egy szervizben állt, amikor elpukkant, és megtörtént a tragédia. (motor1)
  • Újabb terv megy a levesbe a Faraday Future-nél. Most éppen arról van szó, hogy a nevadai Észak-Las Vegas-ban építették volna fel gyárukat, de elvetették az ötletet. Igaz, a helyszín akár változatlan is maradhat, csak éppen egy már meglévő épületet vennének meg - ezzel időt és pénzt takarítanának meg. Jó hír viszont, hogy elvileg minden felszerelésük megvan az autógyártáshoz, már csak egy hely kell, ahol belevághatnak. (autoblog)
  • Jól fogy Kínában a Cadillac. Míg az Egyesült Államokban 12 százalékos visszaesést tapasztaltak júniusban, addig a távol-keleti országban 35 százalékkal ugrottak meg az eladások. Johan de Nysschen, a márka elnöke már év elején azt jósolta, hogy hamarosan Kína lesz a legnagyobb piacuk. Nem is biztos, hogy messze állnak tőle, hiszen 2017 első felére vetítve már 75 százalékos a növekedés a tavalyi év azonos időszakához mérten. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 10., 08:23 Módosítva: 2017.07.12 06:09
42
Szép reggelt július 10-én, az Amáliák, Amálok és Elmák neve napján. Esővel indult és esővel zárul majd ez a hétfő, napközben viszont nem lesz ennek sok nyoma: 36 fok is lehet ma!

Rövid volt a Tesla királylása

Ismét a General Motors (GM) a legértékesebb amerikai járműgyártó a piaci tőkeértéke alapján, miután visszaszerezte az elsőséget a közel három hónapig listavezető Teslától. A Tesla árfolyama a New York-i értéktőzsdén pénteken 313,22 dolláron zárt és ezzel a piaci tőkeértéke 50,74 milliárd dollár volt. A General Motors árfolyama pedig 34,94 dollár volt, piaci tőkeértéke ezzel 52,62 milliárd dollárra emelkedett. A Tesla még április 10-én lett a legértékesebb amerikai járműgyártó. Akkor a Tesla piaci tőkeértéke 51 milliárd dollár volt, a General Motorsé pedig 49,3 milliárd dollár.

ntznt

A Tesla árfolyama a héten mintegy 17 százalékkal csökkent több kedvezőtlen hírre, mint például arra, hogy egyik autója, a Model S nem kapta meg a legjobb minősítést az észak-amerikai közlekedésbiztonsági intézet (IIHS) töréstesztjén. A részvényár csökkenésében szerepet játszottak a járműgyártónak az elmúlt negyedévről közölt kedvezőtlen eladási adatai is. Nagy pesszimizmusra azért nincs ok, hiszen múlt pénteken elindult végre a márka első igazán nagyszériás autójának, a Model 3-nak a gyártása. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 7., 09:13 Módosítva: 2017.07.08 07:33
235
Apollónia napján kezdődik a csodás pénteki Hidegindító. 1894-ben ezen a napon született Mihály Dénes magyar mérnök, a televíziós képátvitel feltalálója, 1969-ben, Kanadában a francia nyelvet egyenrangúként ismerték el az angollal, 1977-ben, az Egyesült Államokban pedig kipróbálják a megnövelt sugárzású atomfegyvert, vagyis a neutronbombát. A nap dala a világ számomra legjobb dala is egyben: az Elefánt zenekartól a Plüss.

Hírek autósoknak

Ha nem a mindig szavahihető és tárgyilagos MTI írná, talán el sem hinnénk, de így kénytelenek vagyunk: július 10-től megváltozik a KRESZ. A július 14-én, azaz jövő pénteken kezdődő és 30-ig tartó budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság kedvéért írják át a jogszabályt, hogy a szervezőbizottság által használt járművek legálisan közlekedhessenek a buszsávban. (MTI)

xmoeobskov7yfm1ivr9a

Ma készül el a Tesla tömegmodellje, a Model 3 első, szériában gyártott példánya. A BMW 3-as sorozatával azonos, középkategóriás szedán természetesen teljesen elektromos hajtású, hatótávolsága akár 350 kilométer is lehet és, szemben az eddigi X-szel és a nagytestű Model S-sel, ez mindössze 35 ezer dollárba kerül, ami alig 10 millió forint. Ez persze csak az induló ár. Az autó körülbelül 6 másodperc alatt gyorsul nulláról száz kilométeres sebességre és ebben is lesz önvezető rendszer, illetve jár hozzá folyamatos szoftverfrissítés is. Közben a Tesla Motors gyengélkedik a tőzsdén, részvényeinek értéke két hét alatt hetedével zsugorodott. Eközben Elon Musk a cég elnöke azt ígéri, hogy jövőre már félmillió autót gyárt majd a cég, miközben eddig összesen csak 200 ezret készítettek. Ebben azért biztosan beleszól majd a Volvo, amely épp a napokban jelentette be, hogy hamarosan már csak hibrid és tisztán elektromos hajtású autókat mutatnak be. Na, mindegy Elon július 28-án exkluzív partit ad az első 30 előrendelőnek és reméli, hogy decemberre már havi 20 ezerre fut majd fel a kis Tesla gyártása.

A belsőégésű motorral szerelt új autók értékesítésének betiltását tervezi 2040-re Franciaországban Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter. 2040-ig bezárólag valamikor be fogjuk tiltani a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését" - fogalmazott a miniszter egy sajtótájékoztatón. Közölte, hogy az előzetes egyeztetések alapján a francia autógyártók fel vannak készülve a kormány "kemény feltételeinek" teljesítésére a kitűzött határidőre. (MTI)

Totalcar tegnap és ma

Rudi összeállított egy patent kis kérdőívet, amellyel kiderítjük, mit gondoltok a dízelautózásról. Vennétek? Nem vennétek? A TDI az örök szerelem? Töltsétek ki, utána kiértékeljük.

Tegnap megjelent egy cikkem a használtautós csalás új csodájáról, amelynek rengeteg károsultja lehet, és amellyel az állam láthatóan nem tud mit kezdeni. Szerintem nagyon fontos tudni a problémáról.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 6., 08:02 Módosítva: 2017.07.06 17:55
195
Július 6. van, csütörtök, Csabák névnapja. A nappali hőmérséklet 30, az éjszakai 17 fok körül alakul. 1846-ben ezen a napon indult az első próbajárat a Pest és Vác közötti vasúti vonalon, 1941-ben pedig ezen a napon vezették be Magyarországon a jobb oldali rendszerű közlekedést Budapest és környéke kivételével. A fővárosban erre novemberig kellett várni. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

range copy.gif

Hol máshol, mint Kínában történt, hogy a Range Rover Evoque és másolata, a Landwind X7 csattantak. És még a színűk is stimmel! Murphy...

Forrás: Carthrottle

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 5., 07:33 Módosítva: 2017.07.06 13:10
32
Jó reggelt kívánunk július 5-én, Emese, Sarolta és Lotti névnapján. A napsütést délután gomolyfelhők zavarhatják meg, este és éjszaka pedig már záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Addig azonban élvezzük a hamisítatlan nyári időt. A nap elkezdésében a Hidegindító segít, máris indulunk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Az áprilisi sanghaji bemutatót követően most végre megkezdődött a németországi Sindelfingenben a fészliftes Mercedes-Benz S osztály gyártása. A németek oda is tették magukat, és igyekeztek megmutatni, hogy ez az autó igazán a csúcsot képviseli. Így az első példányok egyike, egy S 560 önvezető módban gördült le a gyártósorról, és tette meg élete első másfél méterét. (motor1)

  • Autonóm járművek járőröznek majd hús-vér rendőrök mellett a dubaji utcákon is. Az O-R3 névre keresztelt autók még idén megjelennek a forgalomban. Rendszerük kamerákból, LIDAR-eszközökből, hőkamerákból és lézerszkennerekből áll, és képes lesz felismerni rendszámokat, valamint arcokat is. A cél nem az emberi munkaerő csökkentése, hanem a kisegítés. (motorauthority)
  • Meglepőt nyilatkozott Robert Kubica: a lengyel autóversenyző 80-90 százaléknyi esélyt lát arra, hogy visszatérjen a Forma-1-be. A kimondottan tehetségesnek tartott pilóta még 2011-ben szenvedett súlyos ralibalesetet, keze olyan súlyosan sérült, hogy a visszatérés esélye sokáig fel sem merült. Júniusban azonban újra Forma-1-es autót tesztelhetett, ezt hamarosan meg is ismételheti. A visszatérés mindenesetre így is kisebbfajta csoda lenne. (autocar)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 4., 08:32 Módosítva: 2017.07.06 06:24
43

Tempó!

Indítsa mindenki lendületesen a napot, márpedig mi lehetne lendületesebb indítás annál, mint amikor a ma kapható legerősebb 911-es Porschét, a GT 2 RS-t felhajtják a goodwoodi hegyi felfutón. Alig három napja írtuk meg az autó bemutatóját, a cég pedig jól láthatóan beleáll a széria marketingjébe. Ez egy erősen limitált sorozat lesz, vagyis legfeljebb 3-500 darab készül majd belőle, mint az elődjéből, és az is elképzelhető, hogy legnagyobb részük már elővételben elkelt. A gyártónak ettől függetlenül érdeke, hogy promózza 911-evolúció csúcsát, hiszen ez egy amolyan poszter-modell, amivel remekül polírozható a márkáról kialakult kép. Ezen a videón ráadásul a Porsche állandó tesztpilótája, és főállású rali legenda, Walter Röhrl hajtja az autót. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. július 3., 07:31 Módosítva: 2017.07.05 06:28
48
Szép reggelt a hónap első hétfőjén. Július 3-a van, a Kornélok, Somák és Leók neve napján. Nem mellesleg az év 184. napja a mai, azaz már több nap telt el 2017-ből, mint amennyi hátra van belőle.

Goodwood-i zúzda

Idén is összejött néhány szürreális pillanat a Goodwood-i FOS-on. Tegye fel a kezét például, aki látott már NASCAR-autót szalmabálán felfüggesztést törni.

Volt még sok hasonló az idén:

Persze nem csak bálazúzásról szólt az idei FOS. Goodwood saját You Tube-csatornáján ott a hétvége összes szép pillanata Mad Mike driftshow-jától Nico Rosberg fánkozásán át a Bugatti Type 35 őrült felfutásáig. Jó böngészést.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 30., 09:12 Módosítva: 2017.07.01 07:07
37
Szép reggelt az év 181. napján, június 30-án, a Pálok, Besék és Pávelek neve napján.

Már zúznak Goodwoodban

Goodwoodban épp zajlik a FOS, azaz a Festival of Speed. Vasárnapig tapossa Sussex rikító zöld gyepét a brit autóbuzik felső tízezre, miközben a birtok aszfaltján olyan nagy múltú és/vagy ritka autóknak nyomják tövig, mint például ez az 1986-os Ford RS200 Evo, amit a csütörtöki gyakorláson csaptak oda a Molecomb kanyar báláinak.

A Fordot Pat Doran, egy már visszavonult brit ralikrossz-versenyző vezette. Nem egy amatőrről van szó, a Molecomb kanyar minden évben szed pár fájó áldozatot. A szűk, technikás kanyarban jó pár múzeum szemefénye veszett oda, két éve péládul egy Mazda 767B-t zúztak le itt.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 29., 09:09 Módosítva: 2017.06.30 09:19
928
Péter és Pál napján kezdődik a Hidegindító. 1995-ben ezen a napon csatlakozott először az amerikai Atlantis űrhajó az orosz MIR űrállomáshoz, 2007-ben pedig az Apple bemutatta első, saját fejlesztésű telefonját, az iPhone-t. A nap híres szülöttei Pál Ferenc katolikus pap (1966), Szujó Zoltán sportriporter (1977) és Trokán Anna színésznő (1984).
saab 95 aero turbo

Hírek autósoknak

A magyar háztartások 72 százaléka 10 évesnél idősebb autóval közlekedik, a lakosság által használt autóknak csupán 7 százaléka nevezhető újnak, azaz legfeljebb 5 évesnek - derült ki a Bárdi Autó és a Trend International ezerfős mintán végzett reprezentatív országos kutatásából. Az adatfelvétel során 1000 olyan embert kérdeztek meg, aki minimum egy autóval rendelkező háztartásban él. A kutatásban céges autók nem szerepeltek. Az eredményekből kiderült az is, hogy a 6-10 éves autók aránya 21 százalék, 35 százalékuk 11 és 15 év közötti, 37 százalékuk pedig 15 évesnél is idősebb. A háztartások által használt gépkocsik átlagéletkora 13,7 év. A felmérés alapján az autók 68 százalékát már használtan vásárolták, vagyis csak az autók egyharmada van az első tulajdonos birtokában. A használtan vásárolt autók felét 5-10 évesen vették meg, a vásárláskor 18 százalékuk volt öt évesnél fiatalabb, 11 százalékuk viszont már akkor is öregebb volt 15 évesnél. Átlagosan 9 évesen kerültek a használt autók az új tulajdonosukhoz. A felmérésből az is kiderül, hogy a háztartások 82 százaléka elsősorban bevásárlásra használja az autót. A megkérdezettek 72 százaléka válaszolta azt, hogy belföldi utazásra, 70 százaléka pedig, hogy munkába járásra veszi igénybe autóját. Kisebb arányban említették a gyermekek szállítását, valamint a munkavégzést, külföldre pedig csak 16 százalékuk utazik az autójával. (MTI)

Egy hónapja írtam arról, hogy mely típusok a leggyakoribbak Magyarországon, illetve mit hoznak legszívesebben külföldről az emberek. Tizenéves Audik, BMW-k és Golfok a kattintás után.

Bajorországban, a BMW és az Audi szülőföldjén nagyon keményen nekimennek a dízelautóknak, hogy jelentősen javuljon a környék levegője és csökkenjen a nitrogénoxid-kibocsátás. A két prémiumgyártót is érinti az ügy, hiszen elfogadták az államnak azt a kérését, mely szerint saját autóflottáik minimum felében Euro 5 normának megfelelő, vagy annál jobb besorolású dízelautók lesznek, ezzel egy időben pedig várhatóan növelni fogják az Euro 3 és 4 besorolású, tehát nagyjából 10-15 éves dízelek gépjárműadóját, így a vásárlók is kénytelenek lesznek megválni régi autójuktól. (Autonews)

A képen a BMW 330e plug-in hibrid látható
A képen a BMW 330e plug-in hibrid látható

Teljesen elektromos hajtású változatot mutat be a BMW a 3-as sorozatból az idei Frankfurti autószalonon, írja a német Handelsblatt. A lap szerint a villanyos hármas egyetlen feltöltéssel akár 400 kilométert is képes lesz megtenni, így nemcsak a kisebb és nyilván lényegesen olcsóbb Opel Ampera-e-vel vetekedhet ezen a téren, de közvetlen riválisává válhat a Tesla Model 3-nak, melynek tömeggyártását éppen júliusban kezdik el, miután több százezer, egyenként 1000 dollár értékű előrendelést adtak már le a közepes méretű és vélhetően az eddigi legolcsóbb Teslára. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 28., 07:10 Módosítva: 2017.06.29 11:18
87
Szép reggelt június 28-án, szerdán! Levente és Irén névnapja van. Az előrejelzések szerint fázni ma sem fogunk, a hőmérséklet maximuma 32 és 37 Celsius fok között alakulhat, bár délután már elszórtan lehet zápor, zivatar. Ne feledjünk tehát sok-sok folyadékot fogyasztani. Ha a hőség elviselésében nem is, de a nap indításában ezúttal is segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Úgy tűnik, nemcsak a Jeremy Clarkson, James May, Richard Hammond trió vonzotta a bajt, de a Top Gear új csapata sem marad ki a buliból. A brit The Sun értesülései szerint most egy norvégiai gyorshajtás miatt szorul a hurok a stáb nyaka körül. Az Atlanti úton 80 km/h helyett egyik autójuk 240 km/h fölött repesztett, de egy másikkal is megközelítették a kétszázat. A rendőrség vizsgálja, hogy kik vezették a járműveket - annyi biztos, hogy Matt LeBlanc és Chris Harris is az országban tartózkodott akkor, de nem kizárt, hogy kaszkadőrök ültek a volánnál. Norvégiában ezért a mutatványért nemcsak jelentős bírság, hanem jogsibevonás és 18-tól 175 napig terjedő börtönbüntetés is járhat. (motorauthority)
  • Csődbe ment a Takata. A mostanában leginkább a légzsákbotrány kapcsán emlegetett autóipari beszállítót éppen a tömeges visszahívás vághatja földhöz. Először az amerikai részleg kért csődvédelmet, majd a japán anyavállalat is követte a példájukat. Úgy tűnik, mégsem kell attól tartani, hogy végleg eltűnik a színről a Takata: a cég megvásárlására máris bejelentkezett a michigani központú, de kínai tulajdonú Key Safety Systems. Ők 1,58 milliárd dollárt fizetnének a Takatáért. (leftlanenews)
  • Érdekes perbe keveredett a Ford. Az amerikai gyártót és a Leif Johnson Ford-szalont egy amerikai rendőr támadja a bíróságon. Zachary LaHood ugyanis állítása szerint még márciusban szenvedett szén-monoxid-mérgezést egy Explorer járőrautóban. Először fejfájásra lett figyelmes, majd rövid időre az eszméletét is elvesztette. Szerencsére sikerült félrehúzódnia, és segítséget tudott hívni. Azonban azt mondja, még ma is érzi a mérgezés hatásait. Most egymillió dollárt követel. A Ford ugyanakkor tagad: azt mondják, megvizsgálták a dolgot, és nem hiszik, hogy valós veszélyről van szó autóikban. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 27., 08:17 Módosítva: 2017.06.28 07:13
131
Június 27. van, kedd, Lászlók névnapja. A nappali hőmérséklet 32, az éjszakai 19 fok körül alakul. Ma ünnepli 32. születésnapját Nico Rosberg, és ma van a határőrség napja is I. László magyar király tiszteletére, aki megszervezte és megszilárdította a határvidék őrizetét.

A nap dala

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 26., 08:02 Módosítva: 2017.06.27 17:53
202
Szép reggelt június 26-án, a Jánosok és Pálok neve napján. Az esők, néhol jégesők napja lesz ez a hétfő. Máskülönben hivatalosan Kábítószer-ellenes Világnap van, ez itt lent meg a hétindító Hidegindító.

Parádézó tank rombolt Minszkben

Láttál már tankot vizes aszfalton megcsúszni? Fehéroroszország fővárosában, Minszkben történt egy ilyen a hétvégén. Egy katonai parádéra készült a videón látható páncélos, amikor mind a 42 tonnájával elindult az út menti villanyoszlop felé. Durva, de a nyílásban álló katona megúszta ijedtséggel, míg a tankot azért megviselte (kép) az oszlopdöntés. (444.hu

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 23., 07:53 Módosítva: 2017.06.26 06:28
100
Szép reggelt a Zoltánok, Éduák és Zolnák neve napján. A hét legszelesebb, legzáporosabb napja lehet a mai, máskülönben marad a kánikula. Június 23-a van, ami a Spam-ellenes világnap, szóval tömörek leszünk.

Szabadban pusztul a magyar tűzoltómúlt

Az ország pusztuló építményéit éve óta szorgalmasan gyűjtő Szellemvárosok blog zseniális találata ez tűzoltóautó-temető. A székesfehérvári tűzoltóság terültén állnak egy ideje ezek a nyugdíjazott járművek, köztük egy-egy az 50-es-60-as évekből való. Az inkább lepusztult, mintsem múzeumi állapotú gyűjtemény Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány tulajdona, és mint a videóból kiderült, volna szándék a megmentésére. Az alapítvány vezetője, Katczer László nyugállományú tűzoltó alezredes lelkes, ám pénzhiány miatt eddig nem tudtak belekezdeni, így tető híján a szabadban eszi a gyűjteményt az idő. Ha segítenél, a poszt alján írt adószámon akár támogathatod a munkát. Képek és a videó második része ugyanott.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 22., 08:53 Módosítva: 2017.06.23 18:14
107

Végre!

A repülő autó egyszerre mozgatja a fejlesztők és az ingázók fantáziáját, hiszen a hétköznapi közlekedés legtöbb problémáját megoldaná. Eddig a legtöbb koncepció jellemzően kétéltű járműveket mutatott be, melyek lényege, hogy gurulni és repülni egyaránt képesek, attól függően, hogy a viszonyok éppen mit tesznek lehetővé. Ezzel szemben a Workhorse koncepciója szakít a kerékkel, négy darab, kettős rotorral szerelt járművet képzelnek el. Az amerikai vállalat már tavaly már egy kisteherautó-koncepcióval szerzett hírnevet, és most is a benzin-elektromos hajtásra szavaztak. A SureFly két 7,5 kWh-s akkucsomagot használ, de egy benzinmotor is dolgozik a fedélzeten, amely a mozgáshoz használt áramot fejleszti. A két akkucsomag 15 percnyi repüléshez biztosít áramot, ez arra elég, hogy ha a benzinmotor leállna, akkor biztonsággal le tud ereszkedni. Ha minden kötél szakad, akkor egy biztonsági ernyőt is nyithat a pilóta, amely a kabin tetején kapott helyet, így nem zavarják a forgó rotorok. A SureFly üresen mindössze 500 kiló, és további 180 kilóval terhelhető, vagyis két jobban megtermett utas már nem vihet magával csomagokat. A rotorok és a géptörzs szénszálas műanyagból készülnek, és a rotorok konzoljait behajthatóra tervezték, hogy beférjen egy szabvány garázsba vagy parkolóhelyre. Ezzel sikerülhet kiküszöbölni az eddigi repülő autó-tervek legnagyobb problémáját, vagyis, hogy túl nagyok a ma használt járművekhez képest. A SureFly hivatalos besorolását tekintve könnyű sportrepülő, így pilótaengedély mindenképp kell hozzá, viszont az irányítása repülős szinten meglepően egyszerű: egy botkormánnyal lehet irányt váltani, míg a magasságot egy másik szabályzóval állíthatja a pilóta, a sebességet egy automatika vezérli. A cég állítása szerint mindössze 20 óra alatt megtanulható a gép vezetése, szemben a hagyományos helikoptereknél elvárt 1500 órával. A gép célja tényleg az ingázás, hatótávja mindössze 110 kilométer, és a végsebessége is valamivel 100 km/óra felett alakul, a legnagyobb repülési magassága pedig 1200 méter. A Workhorse 55 millió forintnyi dollárért hagyja lefoglalni a SureFly-t. Hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, vagyis, hogy berepülhet-e például városba, és leszállhat egy hagyományos szupermarket-parkolóban, még kérdéses, de az ötlet mindenképp csábító, hiszen a levegő mindenképp kevésbé zsúfolt, mint a közút. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 21., 09:00 Módosítva: 2017.06.22 17:54
114
Alajos és Leila napján kezdődik a Hidegindító, a Totalcar reggeli összeállítása. 1963-ban ezen a napon választották meg VI. Pál pápát, 1990-ben megalakult a Budapesti értéktőzsde. A nap szülöttei Brandon Flowers, a The Killers énekese (1981), és Vilmos herceg angol trónörökös. A nap dalát a The Killers szolgáltatja, címe Just another girl.

Hírek autósoknak

Önálló márkát formál a Volvo az eddig a svéd autómárka legerősebb modelljeit készítő, korábban teljesen független tuningcéget, a Polestart. Ennél is meglepőbb, hogy a cég kifejezetten a Volvo teljesen elektromos hajtású modelljeiért lesz felelős.

volvopolestar2016 (14 of 167)

A bejelentés Hakan Samuelsontól a Volvo elnökétől származik, aki arra nem tért ki, hogy a globális almárkává tett Polestar megtartja-e tuning részlegét. Az új svéd villanyautómárka a Teslával és a BMW i almárkával veszi majd fel a versenyt, miután ősszel bejelentik a modelloffenzíva részleteit is. (Autonews)

f-pace

Már csak néhány hét, és a Jaguar hivatalosan is bemutatja a tavaly óta hatalmas sikerrel forgalmazott F-Pace hobbiterepjáró kisebb testvérét, melynek neve E-Pace lesz. Az emelt hasmagasságú sportos modellt jövőre villanyos modell követi, I-Pace néven. A cég egyetlen teaserfotót osztott meg a hamarosan érkező újdonságról. Elég dögös lesz, és aki kémfotókat is szeretne látni, kattintson a forráslinkre és a csoda megtörténik. (Autonews)

Szintén néhány hét múlva, július 7-én kerül az amerikai mozikba a legújabb Pókember mozi a Homecoming, amelyben a korábbi hagyományokat követve ezúttal is szerepelni fog majd egy Audi-újdonság, mégpedig a jövőre megjelenő A8, amelyben ráadásul kiterjesztett képességű önvezető funkció is lesz majd, amely akár kanyarodni is képes az autó vezetője helyett. Itt egy előzetes, melyben az autó néhány külső részlete is felvillan:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 20., 08:09 Módosítva: 2017.06.21 10:24
399
Szép reggelt az év 171. napján, június 20-án. A Rafaelek, Gemmák és Polettek neve napja van, egyben a hét előreláthatólag leghűvösebb napja. Hideg persze nem lesz, az ország nagy részén bemegy 30 fok fölé ma a hőmérséklet.

Óbuda is kap a Védából

Az elmúlt hónapok súlyos, gyorshajtások miatt történt balesetei után Védát kap Óbuda. Ezt Bús Balázs, Óbuda polgármestere maga nyilatkozta hétfőn. Azt mondta, már a tervek is megvannak a BRFK-nál: a főkapitányságon a Záhony utcában látnák legszívesebben a telepített kamerát, de vannak további javasolt helyszínek is.

D  MI20170318008

A Szentendrei út biztonsága nemrég azzal lett aktív témája a közbeszédnek, hogy március 18-án két fiatalt megölt egy száguldozó mercedeses egy közlekedési lámpánál. Múlt pénteken Aquincumnál tarolt római romokat két BMW-s. Sok helyen gyorsulási versenyről írnak, ami talán nem igaz, de itt is egy súlyos gyorshajtás előzte meg a balesetet. Megoldás mindenképp kell, kérdés, hogy az érintett rövid szakaszt leszámítva lesz-e hatása a Védának a Szentendrei úton. Mélyebben kéne változást generálni, ahogy arról írtunk is a pénteki BMW-s rombolás után.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 19., 09:16 Módosítva: 2017.06.21 06:13
46
Június 19. van, hétfő, az évből még 195 nap van hátra. Ma Gyárfások és Azureák ünnepelhetik magukat. A nappali hőmérséklet 28, az éjszakai 15 fok körül alakul, fronthatásra nem kell számítani. Ma van a Nap napja.

A nap képe

thumb-1920-446041
Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 16., 06:08 Módosítva: 2017.06.18 16:25
84
Szép reggelt az év 167. napján, a Jusztinok, Bennók és Tinetták neve napján. Június 16-a van, ma 26 éve, hogy Záhonynál elhagyta az országot az utolsó szovjet csapat is, amivel lényegében lezárult a szovjetek kivonulása az országból.

Lapos gumi Zuglóban? Csak óvatosan 

A Police.hu-ra került fel az alábbi videó egy trükkös zuglói autós lopásról. A rendőrség információi szerint: június 14-én 13 óra körül egy ismeretlen férfi feltehetően egy bevásárlóközpont parkolójában kiszúrta a sértett gépjárművének kerekét, majd követte. A sértett a hibát észrevette, megállt egy benzinkúton és az ott dolgozó segítségét kérte. Ezt használta ki a férfi, aki ezalatt kilopta a járműből a táskáját, és a benne lévő 100.000 forint készpénzt.

Ha valami oknál fogva őrült jól tolerálja a szemed a pixelhiányt és felismerted a videón látható elkövetőt, segítsd a rendőrök munkáját és hívd a 06-80-555-111-es számot.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017. június 15., 09:02 Módosítva: 2017.06.16 06:10
264
Jolán és Vid névnapján, a Hungaroring megnyitásának harmincegyedik évfordulóján kezdődik a Hidegindító. A nap szülöttei James Belushi amerikai és Fenyő Iván magyar színész. 1997-ben és 2003-ban éppen ezen a napon Michael Schumacher nyerte a Formula 1 kanadai nagydíját.

Hírek autósoknak

Két év extra garanciát ad a Volkswagen a dízelbotrányban érintett motorokkal szerelt autók tulajdonosainak, ezt közölte tegnap az Európai bizottság egyik szóvivője, aki hozzátette, a cég nem tervezi, hogy pénz-visszatérítési akciót indít, vagy akár visszavásárolja az 1,6-os és kétliteres dízelmotorokkal szerelt autókat, melyekről másfél éve kiderült, hogy csaló motorvezérlő programmal képesek csak teljesíteni a környezetvédelmi határértékeket. (Autonews

bmw530d (14 of 46)

Egy tervezet szerint hamarosan kitiltanák Münchenből az Euro 6 környezetvédelmi normánál alacsonyabb besorolású dízel személyautókat, mert a BMW városának levegője mostanában többször is túl szennyezett volt és éppen a dízelek által kibocsátott, rákkeltő nitrogénoxidokkal. A városvezetés elképzelése szerint a jövőben a buszok, teherautók, taxik és mentők kivételével tehát csak a legújabb, néhány éves dízelmotoros magánautók hajthatnának be a bajor főváros belsőbb területeire. (Autonews)

15 KRESZ-szabály, amit a legtöbben nem tudnak

Új, villámgyorsan kitölthető interaktív tesztet állított össze Pető Attila, a Kreszprofesszor. A feladatsor egyszerű feleletválasztós kérdésekből áll, melyek segítségével bárki kiderítheti, hogy azok közé a százezrek közé tartozik-e autósként, akik bent felejtik magukat a belső sávban, miközben a két szomszéd sáv üres, veszélyesen autóztatják a gyereküket, vagy nyélen hajtanak át a HÉV-átjárón, amikor rossz a lámpa. A teszt ingyenes és nagyon hasznos, segítségével 640 ezer forintnyi bírságot úszhatunk meg. Ide kattintva érheted el a feladatsort: Kreszprofesszor.hu

Távolról sincs vége, olvasson még