március 18., 06:08 Módosítva: 2024.03.19 07:55
95

Tisztelt Kütyüdoktor!

Beszereltem egy Mitsubishi SpaceStarba egy Valeo Beep & Park kit No1 (632200) tolatóradart. Negatív szál a testre, az ACC és a pozitív szál a tolatólámpa pozitív vezetékére kötve. Radar fejek a talajtól számítva 54  cm magasságban vannak. Vonóhorog, illetve kiálló rész nincs az autón.

Valamiért azt produkálja, hogy hátramenetnél egyet sípol utána vagy tökéletesen működik a rendszer, vagy folyamatos sípoló hangot ad, mintha lenne valami az autó mögött, úgy hogy közben a közelében sincs semmi. Próbaképpen beleraktunk egy noname tolatóradart, a jelenség ugyanaz. Önök szerint mi okozhatja ezt a problémát ?

Köszönettel: F. Zoltán

Kedves Zoltán!

Ha az elhelyezés jó, nem néz lefelé a fej, illetve nincs közvetlen mellette nagyobb fémdarab, akkor működnie kell. A fejeknek van iránya, van rajta jelölés, hogy melyik részének kell felülre kerülni.

Lehet még hiba, ha fényezve lett és a két fegyverzet nincs elkülönítve, hanem egybe lett lefújva. A Valeo kiváló a maga nemében, nem lehet rossz, ha nem siker kitalálni, szívesen segítünk.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - ww.duett.hu

február 18., 11:45 Módosítva: 2024.02.20 11:15
14

Sziasztok!

Nemrég vettem egy Skoda Fábiát,amibe kicseréltettem a rádiót. Nem szól szépen mert recseg. Hallottam a fantom tápegységről, de nem tudom milyet kellene bele vennem. Ez ügyben kérném a segítségeteket. Az autóm 2004-es évjárat,1.4-es.

Szia!

Két ismeretlenes a történet, mert az autó évjárata határozza meg az egyik oldal, a beépített rádió pedig a másikat. Az első Fábiában normál DIN csatlakozós az antenna, a másodikban és a harmadikban FAKRA, de ez lehet szimpla és dupla csatlakozós is. A rádió is lehet a DIN vagy ISO csatlakozós.

Nézz a rádió mögé és keress rá a neten a megfelelőre vagy fotózd le és keress fel egy ilyen jellegű boltot, műhelyt. Ez a szerkentyű arról gondoskodik, hogy az antenna talpába épített erősítő megkapja a tápfeszültségét és mivel most nem kapja meg nem, hogy nem erősíti fel az antenna jelét, hanem gyengíti azt.

ISO, DIN, Fakra
ISO, DIN, Fakra

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

január 13., 11:46 Módosítva: 2024.01.18 06:16
211

Tisztelt Kütyüdoktor!

Nemrég szerelővel utólagosan, szabályosan beköttettem egy olyan kerek ködlámpát, amelyet egy külső ledcsík vesz körül, ami menetfényként szolgál. A termék dobozán bekarikázott e11 szám szerepel. Használhatom ezt legálisan? Nem fognak érte megbüntetni? A terméket Magyarországon vásároltam. Termék: led fog angel eyes r500.

Válaszát előre is tisztelettel köszönöm. Sz. Gergő

Kedves Gergő!

Az autó felszerelhető utólag nappali menetfénnyel, persze a magyar szabályoknak megfelelő elhelyezéssel és bekötéssel. Ha kukacoskodok, akkor a ködlámpa, okozhat nézeteltérést egy vizsgán, volt már értelmezési probléma abból, hogy a KÖHÉM rendelet alapján, ha gyárilag izzó van a ködlámpába, akkor nem cserélhető LED-esre, ugyanakkor ha a ködlámpa leírásában megtalálható az ECE-R19 engedély, akkor felszerelhető az autóra és ezt mindenki úgy alkalmazza, ahogy akarja.

Elméletben így jó, mi nagyon sok ilyet szereltünk már, de ez azért nem teljesen igaz, mert mint említettem, egyszer volt problémánk egy Osram LEDriving FOG ködlámpa-DRL beszerelése után a műszaki vizsgán.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - New Duett Kft. www.duett.hu

 

Fejegység csere után nem nyílik a Volvo csomagtere

2023. december 17., 14:23 Módosítva: 2023.12.20 11:16
40

Tisztelt Kütyüdoki!

Van egy 2001- es Volvo S80-asom. Raktunk bele egy androidos fejegységet, és közben lemerült az aksi. Azóta csak kulccsal nyílik a csomagtér ajtóm. Minden biztosíték és relé jó, azóta már az aksim is új, de egyszerűen nem nyílik, csak manuálisan, kulccsal. Lemértük, nem kap áramot a nyitószerkezet, pedig minden a helyén.

A nyitószerkezet adta volna meg magát? Nem tudok mire másra gondolni már.

Válaszat előre is köszönöm! Tisztelettel: Tamás

Kedves Tamás!

Úgy gondolom, hogy csak véletlen egybeesés a fejegység cserével, a jelenség arra utal, hogy eltört az ajtóátvezetőben egy vezeték. Javítható, de borzasztóan nehezen. Ha valóban szakadt a vezeték, akkor azt nem elegendő összeforrasztani, mert a forrasztás egy kemény kötést eredményez, ami hamarosan eltörik ismét. A szakadt vezeték helyett újat kell behúzni akkora szakaszon, hogy a toldás már nem mozgó részre essen. Mivel a hely elég szűkös, még szakember sem áll neki jó szájízzel, gyakorlat nélkül senki ne próbálkozzon, mert nagy baj lesz belőle.

Mivel egy vezeték elszakadt, követi majd a többi is, célszerűbb ezt a kötegrészt újra cserélni, a volvós kollégák szerint 30-40 000 Ft, ami nem kevés, de megéri. Sajnos több autótípusban előfordul ez a hiba, mert a vezeték szigetelése az évek során kikeményedik és rugalmasságát elveszítve eltöri saját magát.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2023. november 18., 15:42 Módosítva: 2023.11.21 16:47

Üdv!

Tisztelettel érdeklődnék, hogy véleménye szerint mi lehet a probléma 2022-es évjáratú Toyota Hilux tolatókamerájával, ha hátramenetbe kapcsolva tökéletes képet ad, viszont a fékpedál benyomásakor, egyet vibrál a kép. Érdemes lehet egy zavarszűrőt beépíteni? Köszönet !

Szia!

A Hilux nem egy túlbonyolított elektromos hálózatú jármű, ez gondolom a féklámpa felvillanásából adódó feszültségesés. A nem túl márkás kameraszettekhez borzasztó vékony kábelt adnak gyárilag, amin ekkora hosszban már jelentős a feszültségesés. Érdemes ellenőrizni egy másik RCA és jelvezetékkel. Sokszor a kamera negatívját kábelre kötik, ami nem rossz, de lehet vele hibázni, amikor a gyári vezeték nem test. Ha a gyári kötegben mérünk, akkor pl. a féklámpa az izzón keresztül testnek mérhető, de működtetés közben pozitív jelenik meg rajta és ilyenkor a kamera nem kap tápfeszültséget, bár ekkor nem csak vibrálna, hanem elsötétülne a fékezés idejére. Szerintem a vastagabb keresztmetszetű vezeték megoldja a problémát vagy marad a relézés, ami biztosan elkülöníti a hibát.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2023. november 11., 15:06 Módosítva: 2023.11.16 18:46

Üdvözlöm!

Nyestriasztóról szeretnék tanácsot kérni. Látom, hogy van olyan, ami sípol, van, ami ráz és van spray, igen lényeges árkülönbséggel arról, hogy melyik mennyire hatásos, nem találok semmi tesztet, leírást. Melyiket kell választani szerinted?

Amikor mi felvettük a kínálatba a nyestriasztót, igyekeztem a lehető legtöbbet utána olvasni, hogy miért is eszik a nyest autót. A leghihetőbb magyarázat, hogy a nyest kíváncsi állat, mindenhol körülnéz, így az autó motorterében is. Ahol jár, ott jelöl és, amikor olyan helyre veti a sors, ahol már másik nyest jelölt, azt megpróbálja felülírni, ekkor kezdi el lekaparni, lerágni az előző illatot, hogy a saját névjegyét otthagyhassa.

Rengeteg praktika létezik a nyest távoltartására, ilyen pl. a sípoló nyestriasztó. Ez a kis elektronika a kisállat számára zavaró és veszélyt jelző hangon sípol, olyan frekvencián, amit mi emberek már nem igen hallunk. Jónak tűnő megoldás, de sajnos vannak nagyot halló nyestek, illetve ez kis vadász megszokja a sípolást és visszatér a motortérbe nagy valószínűséggel. A hangjelzős riasztó otthonra nem jó, de hatásos, ha idegen helyen parkolunk és a helyi nyest még nem ismeri ki a járműből sikító hangot.

A spray olyan összetevőket tartalmaz, ami egyrészt bántja a nyest orrát, másrészt elfedi a jelölését, így időszakos védelmet nyújt, de ez az idő függ attól, hogy mennyire szeles az idő, esik-e az eső…

A nagyfeszültségű nyestriasztó, előre szólok, nem üti agyon a nyestet, nincs élettani hatása, úgy működik, mint a villanypásztor a tehenészetben, csak megcsípi. Ez is fütyül, jelez előre, de ha mégis bebújna kisállat, akkor megrázza és ezt meg is jegyzi a tapasztalat szerint.

Összegezve, a csak hanggal működő jó nyaraláshoz, jó, ha időnként erdő szélén parkolunk és kirándulás közben rémisztget, de nem jó otthonra, mert a helyi kóborló megszokja a hangot. A nagyfeszültségű nyestriasztó tapasztalatunk szerint jó megoldás, ezzel nem jött még vissza senki. Az aeroszolt mi csak a szereléshez használjuk. Minden szerelés végén befújunk minden olyan helyet az autón, ahol várhatólag megjelenhet a nyest, motortér, kerékjárat…, ezzel semlegesítjük az eddigi nyestek jelölését, de semmilyen hosszú távú védelmet nem várunk tőle.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Távolról sincs vége, olvasson még
2023. november 5., 09:02 Módosítva: 2023.12.07 14:55
14

Tisztelt kütyüdoktor!

Beszereltem a tolatókamerát, tolatólámpa pozitív és a testre kötve úgy, ahogy azt kell. Hátramenetbe kapcsolva szépen automatikusan át is kapcsol a fejegység a tolatókamerára, úgy működik minden, ahogy elő van írva. Aztán jön a probléma, amikor üresbe teszem, a fejegység lefagy, nem működik rajta semmi és nem tudok vele csinálni semmit. Motort le kell állítani, kulcsot kivenni és újra gyújtást adni, akkor újra müködik a fejegység. Mi lehet a baj?

Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Attila

Kedves Attila!

Ellenőrizd a fejegységet külön. Adj a tolatójel bemenetre a saját tápfeszültségéről jelet, ha akkor is ezt produkálja, akkor hibás a fejegység. Ha nem, akkor az autó tolatólámpa ellenőrző jele butítja meg, ekkor relézni kell a tolatójelet.

Sok autó ellenőrzi a világítást és ezt különböző módon teszik, van amelyik egyszerűen terhelést figyel és van, amelyik jelsorozattal teszi mindezt.

A relé egyik tekercslábát testre kell tenni, a másik tekercslábra jön a tolatójel. A kapcsoló lábak bemenetére egy pozitívot kell kötni, célszerű ebben az esetben a fejegység tápfeszültségéről leágazni és a relé kapcsolt lábát kell a fejegység tolatójel bemenetére kötni. A relé nem érzékeny az autó mérőjelére, a fejegység pedig egy „tiszta” tolatójelet kap.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

A címlapkép illusztráció! - Fotó: Jakusovszky Kristóf/Totalcar

2023. augusztus 13., 13:56 Módosítva: 2023.09.12 12:16

Tisztelt Kütyüdoktor!

Szeretnék a személyautónkba tolatókamerát szerelni. Több megoldást is láttam, az a két megoldás, ami a legkevesebb fúrás-faragással megoldható lenne, a rendszámkeretbe épített, illetve a rendszámvilágítás helyére beépített lehetőség. A rendszámkeretbe építettnél a kamera a képek alapján egy kicsit belóg a rendszám mezőbe, a másik esetben ki kell cserélni a gyári világítótestet. Abban kérem a véleményét, hogy ezek a megoldások okozhatnak-e gondot a műszaki vizsgán?

Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel: Péter

A vizsgán bármi okozhat problémát, ha akarják. A világítás helyére épített kamera egyben rendszámvilágítás is és mivel LED-es, akár bele is köthetnek, hiszen a KÖHÉM rendelet erre is kitér, izzó helyére csak izzó szerelhető, mégpedig azonos paraméterekkel.

Eddig még nem hallottam, hogy a kamerába belekötöttek volna, de ha csak LED-re cseréli valaki, azt biztos szóvá teszik. Hely szempontjából mindegy a kamera helye, legyen minél magasabban, hogy nagyobb területet lásson. Ha ötajtós az autó, akkor érdemes a kábelt a tetőkárpitban vinni, mert általában nem elég hosszú, toldani nem illik, veszíthet jelet. Néhány autótípus esetében pl. VW csoport, le kell relézni a tolatójelet, mert az autó ellenőrzőjelei zavarhatják a kamera képét.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - New Duett Kft.

2023. április 20., 14:15 Módosítva: 2023.05.16 06:36

Tiszteletem!

Ford Focus MK2-esem van, 1,6 benzin, 116 LE. Kicseréltem a gyári rádiót. Az a problémám, hogy a piros vezetéken folyamatosan van a 12V. Tehát ha kiveszem a kulcsot, akkor is szól a rádió. Ki tudom kapcsolni, de halvány háttérfény van, meg mutatja az időt. Mi lehet a gond? Miért van folyamatosan 12V a piros vezetéken? Attól félek, ha több napig nem használom a kocsit, lemerül az aksi.

Elméletben valóban a piros vezeték az ACC, de lehet, hogy összecserélődött és a sárga az, ezt egy próbalámpával ellenőrizheted. Ha a sárgán is és a piroson is állandó áram mérhető, akkor valami átalakítás már történhetett az autóban. Érdemes megkeresni, de lehet gyorsabb módot is választani, és a szivargyújtóról levehető a kulcs utáni áram.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - New Duett Kft.

www.duett.hu

2022. november 18., 06:04 Módosítva: 2023.01.11 06:14

Kedves Kütyüdoktor!

Van egy Citroen C1 2015-ös autónk. Azt lehet-e tudni, hogy a gyári kábelkorbácsban benne vannak-e a nagyobb felszereltséghez tartozó vezetékek, csatlakozók? Utólagos tolatókamera, érintőképernyős rádió, elektromos tükör esetleges beépítése miatt kérdezem.

Üdvözlettel: S. Béla

Kedves Béla!

Sajnos nincs benne a kötegben, vagy ha van, akkor az a kötegrész nem teljes.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - New Duett Kft. www.duett.hu

2022. május 10., 10:46 Módosítva: 2022.06.10 06:16

Tisztelt Kütyüdoktor!

Adott egy jobbkormányos gépjármű, melynek aszimmetrikusak a hátsó lámpái, a ködlámpa jobb, a tolató pedig bal oldalon van jelenleg. Lehet-e (a megfelelő kábelek átkötése után) a bal oldali lámpába piros színű izzót tenni, hogy ne kelljen cserélni lámpákat?

Nem találtam a Köhém rendeletben az izzók színére vonatkozó előírást, csak azt hogy piros fényt kell, hogy kibocsátson. Műszaki vizsgán ezt a "megoldást" (találékony a magyar ember :D ) elfogadnák? 

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

A KÖHÉM kitér erre:

59. § (1) A járműre csak jóváhagyási jellel ellátott hátsó helyzetjelző ködlámpát szabad felszerelni. (2) A hátsó helyzetjelző ködlámpa átvilágított felületének az alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,00 méternél távolabb, és átvilágított felülete a féklámpa átvilágított felületéhez 0,10 méternél közelebb nem lehet. Ha a járművön csak egy hátsó helyzetjelző ködlámpát alkalmaznak, akkor azt - e bekezdés előírásainak a megtartásával - a bal oldalon kell elhelyezni. Mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében a hátsó helyzetjelző ködlámpa átvilágított felületének a felső széle az úttest szintjétől legfeljebb 1,90 méterre - ha a jármű szerkezeti kialakítása szükségessé teszi, legfeljebb 2,10 méterre - lehet.

48. § (2) A hátrameneti lámpa átvilágított felületének alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,20 méternél távolabb nem lehet.

Ha a megvilágított tér megfelelő, akkor megcserélhető a két lámpa, ha nem, akkor nem. A lámpatest kiképzéséből adódóan valószínű, hogy nem lesz megfelelő és az elhanyagolhatónak tűnő 20 centiméter különbség, ami az úttest szintjétől mérendő megbosszulja magát, de egy próbát megérdemel. Az izzó cserélhető pirosra, ez nincs megszabva, csak a fényereje és vetülése. Mindenképpen konzultáljon egy vizsgabiztossal is erről, mert én csak Kütyüdoki vagyok, és csak a saját értelmezésemet írtam le.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. október 30., 10:04 Módosítva: 2021.12.05 09:19
112

Tisztelt Kütyüdoktor!

1993-as Nissan Sunny 1,6 hosszú autópálya után világítani kezdett a töltésjelző. A szakember javaslata: szénkefe elkopott (rámér, töltés kiválló). Szénkefe csere után is világít időnként. Gondoltam, régi a hosszbordás, csere után se változott a jelenség. Gondoltam bekopik a kefe, de már 200 km-nél többet mentem.

Köszönöm ha tud segíteni. Tisztelettel: Ferenc.

Ezt a jelenséget sok minden okozhatja. A generátor esetében nem helyes csak szénkefét cseréltetni, hiszen, ha az elkopott, akkor kopott minden, a kommutátor és a csapágy is, így célszerűbb, ha felújíttatjuk az egészet, és erre léteznek szakosodott szervizek, akik cseredarabbal azonnal megoldják a problémát.

Mielőtt a generátort hibáztatnánk, érdemes ellenőrizni a generátor pozitív kábelét, nincs-e kontakthiba, átmeneti ellenállás. A negatív összeköttetés ugyanilyen fontos, ellenőrzést igényel a generátor és motor közötti átmenet, és a motor – karosszéria, valamint a karosszéria és akkumulátor közötti kontaktus.

A negatív oldalt úgy mérjük, hogy járó motornál bekapcsolunk nagyobb fogyasztókat, mint például a világítást és a fűtőventilátort, majd feszültséget mérünk a generátorház és a motor között. Ugyanígy a motor és a karosszéria, majd a karosszéria és az akkumulátor negatív saruja között.

Ha ez a feszültség nagyobb, mint egy Volt, akkor meg kell tisztítani a csatlakozási pontokat. Ha minden jó, akkor mehet a generátor felújításra és ott a mechanikus elemeken kívül a feszültségszabályzó is ellenőrzésen esik át.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. szeptember 10., 14:53 Módosítva: 2022.01.10 13:12
336

T. Kütyüdoktor!

Beraktam a tolatókamerát, tökéletesen működik, amíg be nem indítom az autót. Járó motornál eltűnik a kép. Mi lehet a baj? Az autó egy 1999-es Honda Civic 1.5 84 LE. Nem tudom, hogy van-e benne canbus, de szerintem nincs.

Köszönettel: Tamás

Kedves Tamás!

A tolatókamera képének megjelenítéséhez szükséges a kamera számára a tolatólámpa pozitív jele és egy negatív feszültség, amit az autó karosszériájáról veszünk le. Meg kell mérni, hogy az autó beindításakor ez a tápfeszültség megmarad vagy sem. 

Általános hiba, hogy a kamera negatívját az autó valamely kábelére kötik és az valójában nem negatív. Ha például gyújtás nélkül rámérünk a helyzetjelző vezetékére, azon az izzón keresztül negatívot mérünk, majd felkapcsolva a helyzetjelzőt, megjelenik rajta a pozitív feszültség, és a kamera két pozitív feszültség között nem tud működni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. augusztus 24., 13:24 Módosítva: 2021.09.09 18:03
65

Szia.

Kulcsszekrény csere után megbolondult a rádióm. Beindítás után lekapcsol, ha felkapcsolom utána megy vagy van, ha beteszem hátramenetbe, akkor beakad a kis autó képe és nem ugrik vissza a rádióra és hasonló dolgok. Nem létfontosságúak, csak fura, szokatlan. Márkaszervizben volt cserélve.

Köszönöm a választ. Dávid

Először egy reset-el kezdenék. Húzza le a rádióról a csatlakozót és várjon egy percig, majd dugja vissza. A rádió újraindul és valószínű, hogy megjavul. Ha nem, akkor mérje meg a rádió állandó és kapcsolt áramát és ellenőrizze a testet.

A rádiónak két árama van, az egyik állandó, ez őrzi a beállításokat, a másik pozitív feszültség akkor jelenik meg, amikor az indítókulcsot elfordítja, ez kapcsolja be. Ha mindkettő megvan az autó beindítása után, akkor nem kapcsolhat ki a rádió, ha igen, az a rádió hibájára utal. Ha valamelyik megszűnik járó motornál, az arra utal, hogy nem sikerült a „kulcsszekrény” csere.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. augusztus 22., 09:50 Módosítva: 2021.09.09 18:03
48

Üdvözlöm!

Azt szeretném megkérdezni, hogy gyári rendszerre szeretnék rákötni egy aktív mélynyomót, de azt is a rem szál kapcsolja be. Sajnos nem találom, vagy nincs is a gyári fejegységen. Jó-e az, ha gyújtásra, +12 voltra kötöm? (Toyota Aygo 2016, rádió típusa: 86140-0H010. Sajnos sehol nem találtam hozzá leírást.)

Válaszát előre is köszönöm!

György

Kedves György!

Tökéletes.

Mivel nincs használható vezérlőjel, így marad az ACC vagy gyújtásáram. Ha a hangszóró jelet visszaosztaná RCA jelszintre, akkor lehet olyan osztót alkalmazni, ami figyeli a hang jelszintjét, és ebből készít remote-ot, illetve ezt sok erősítő is tudja, de tökéletes lesz a gyújtás is, hiszen álló helyzetben, álló motorral nem illik zenét hallgatni az akkumulátor védelmében.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. augusztus 13., 11:19 Módosítva: 2021.08.24 17:44
3

Tisztel Kütyüdoki!

Problémám előzménye: Szeretett Honda Accordom (2006, 2.0) viccesnek találta, hogy a legnagyobb nyári melegben makacsolja meg magát, blokkolva az összes utas ablakot. Sok fórumozással sikerült a hiba okát felfedni: bal első "ablakemelő kapcsoló egység". A NYÁK lapon megfárad egy varrat, ezáltal kontakt hibás lesz. Sikerült is beszereznem egy ilyet, az ablakok szépen működnek, viszont a kulcsom nem kommunikál a központi zárral(ez az egység rejti a központi zár modult). Van is erre egy egyszerű megoldás: a kulcs feltanítása.

És elérkeztünk a lényeghez. Nálam ez nem akar összejönni. Több videót is megnéztem a menetéről, mind ugyanazt mondta. Próbáltam más módszerrel, más sorrendben, más gombbal. Normál esetben mondhatnánk, hogy hibás az új egység, viszont nekem van egy Meta System m43 nevezetű csodám... izé, indításgátlóm. Nem vagyok otthon a témában, de az az érzésem, ez a rendszer nem enged tanítani. Sajnos erről semmi infót nem találtam, volt egy hivatalos magyar oldaluk, de ott már sem e-mail cím, sem telefonszám.

Válaszát előre is nagyon köszönöm! További szép napot! Árpád

A META M43-nak nincs ehhez köze, alaphelyzetben nem szakít meg semmit az autóban, így olyan, mintha benne sem lenne. Én esküdtem volna, hogy a távkapcsoló vevőrésze külön van és nem egyben az ablakemelő áramkörével, de, ha tévedek, akkor inkább az lenne a probléma oka, hogy a távkapcsolótanításként említett folyamat igazából nem tanítás, hanem csak szinkronizálás.

A vevő által már ismert távkapcsolót lehet visszaszinkronizálni, amire akkor van szükség, ha elemet cserélt a távkapcsolóban, vagy az autótól távol sokszor megnyomták a távkapcsoló gombját, amitől a kulcs és a vevő ugrókódja eltávolodik. A tanítást Honda szerviz tudja megoldani, kell hozzá a Honda diagnosztikai programja. 

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. július 27., 11:31 Módosítva: 2021.08.22 09:51
260

Kedves Kütyüdoktor!

Egy ráncfelvarrás előtti dízel 2-es Focus-t hajtok az utóbbi időben. A minap a mostanság rendszeressé vált 38 °C-os hőségben aszalódtam a dugóban és azon törtem a fejem, hogy vajon van-e rá mód és lehetőség, hogy az újabb autókban egyre elterjedtebb szellőztetett/hűtött ülést varázsoljak utólag egy régebbi autóba? Hallott esetleg valami cégről, ami ilyennel foglalkozik?

Üdvözlettel, Ádám

Találkoztam utólagos szettel, de kínai volt, és ez látszott is rajta. Négy ventilátort kellett beszerelni az üléslapba és háttámlába, de ezek csak egyszerű, a számítógépben is használatos ventilátorok voltak.

Két dolog miatt volt fenntartásom a termékkel szemben.

Az egyik, hogy elég nagy lyukat kellett vágni az ülés szivacsába, ez visszafordíthatatlan beavatkozás és a szivacsot megvágni nem okos ötlet. Ha megvágjuk a szivacsot, a vágás mentén hajlamos továbbrepedni és utána nincs mit tenni, ragasztani nem lehet.

A másik probléma, hogy ezeket a ventilátorokat nem arra tervezik, hogy nagy légellenállás ellen dolgozzanak, márpedig ráülünk és ilyenkor a levegő elvezetése nem megoldott. Utólag nem lehet kiképezni azokat az elvezető nyílásokat, amiket gyárilag megterveznek, emiatt a ventilátor nagy terheléssel üzemel, ami először csak erős zajjal jár, majd a meghibásodást hozza magával.

Ha az adott autótípushoz létezik gyári megoldásként a szellőztető, akkor érdemes bontóból beszerezni az üléslapot és a támlát, majd ezeket beépíteni, de utólag szerintem nem szabad.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. június 26., 11:24 Módosítva: 2021.07.29 06:16

Első illetve hátsó ködlámpa, ha van az autón, kötelező a működése? Hátsó ködlámpa lehet mindkét oldalon vagy mindig csak bal oldalt? Utólagosan felszerelhető?

Igen, ha egy lámpa fel lett szerelve, annak működnie kell, és meg kell felelnie a KÖHÉM vonatkozó előírásának, színben, fényerőben, vetülésben, elhelyezésben.

A KÖHÉM, „Hátsó helyzetjelző ködlámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek, 58. § (1) szerint - Az oldalkocsi nélküli motorkerékpárt és a motorkerékpár 0,80 méternél nem szélesebb pótkocsiját egy, minden más gépjárművet, mezőgazdasági vontatót, lassú járművet és pótkocsit egy vagy két hátsó helyzetjelző ködlámpával szabad felszerelni.”

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. június 17., 13:41 Módosítva: 2021.07.04 07:36
248

Tisztelt Kütyüdoktor!

A napokban esett meg velem a következő eset: Útban hazafelé az autóban be akartam dugni tölteni a telefonomat a szivargyújtóba. Nem sokkal ez után a műszerfalnál (gondolom a belső biztosítéktáblában) elkezdett kattogni egy relé.

Ezután leállt a motor, és a legváltozatosabb hibákat kezdte kiírni a "Check Injection"-tól kezdve a "Battery low"-on át az "Electronic fault"-ig szinte mindent, nem akart beindulni sem, mint aki nem kapja meg az üzemanyagot.

Amint kihúztam az adaptert a szivargyújtóból 2-3 próbálkozás után ismét beindult a motor és szépen hiba nélkül hazavitt. Az adapter nem volt zárlatos, mert otthon kimértem, biztosíték se égett ki, legalábbis nem vettem észre. Eszembe jutott, hogy az adapter elmozdult, és kisebb zárlatot okozott.

A kérdésem az lenne, hogy egy 1.9-es Dci motornál egy zárlatos szivargyújtó tud-e ilyen hibát produkálni, vagy valahol másutt keressem a hiba okát, esetleg vigyem szervizbe? Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel Zsolt

Mindenképpen érdemes felkeresni egy szervizt és kiolvasni a hibatárolót. Egy zárlatos szivargyújtó nem tud ilyen hibát okozni. A szivargyújtónak van külön biztosítéka, ami általában 10-15 Amperes, ez kiold, ha valami nagyobb gond lenne.

Vannak nagyon gyenge minőségű töltők, amik nem felelnek meg az autós használatra, beépített tápegységük zavaró jelet tud visszasugározni az autó elektromos hálózatára, volt példa rá, hogy bedugva a rádióvétel szinte nullára csökkent, de ez sem tudja megzavarni a motor működését.

Úgy gondolom, szerencsétlen véletlen, azaz egybeesés lehetett, viszont valami probléma van és lesz az autóval, ezért érdemes kiolvasni a hibakódot, egy ekkora ramazurit biztosan eltárolt a computer.

Üdvözélettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. június 4., 18:18 Módosítva: 2021.08.06 19:57
96

Tisztelt KütyüDoki,

2006-os Golf Plus autómon kezdetben a jobb hátsó ajtó nem zárt be időnként. Pár hónap múlva már egyáltalán nem zárt be. Ha az ajtó nyitva volt, a zár működött, becsukott ajtónál viszont nem. A jobb első ajtót is utolérte ugyanez a probléma: most ott tartunk, hogy az autó jobb oldala sehogy nem nyitható! Se távkapcs, se kulcs, se belső kilincs. (Biztosítékok rendben.) Itt megállt a tudományom, mit tudok tenni?

Üdv. TPéter

Kedves Péter!

Nagy valószínűséggel az ajtóátvezetőben törtek el a kábelek, erre utal, hogy nyitott ajtónál működött, hiszen akkor kiegyenesedve összeérhetett a vezeték. Sajnos a nyitás nem lesz egyszerű. Az ajtóátvezető a karosszéria és az ajtó között vezeti át a kábeleket, és az idő vasfoga kikeményíti a kábelszigetelést, ami az ajtó nyitogatásától megtörik és vele együtt szakad a vezeték.

A hátsó ajtó esetében van annyi előny, hogy kinyitva az első ajtót hozzá lehet férni az átvezetéshez, és a gumicsövet mozgatva esélyes, hogy távkapcsolóval egyszer csak kinyílik az ajtó. Ha nem, akkor meg kell bontani az átvezetést, és közvetlenül megvezérelni a központi zár motorját, vagy ha elérhető a törött kábel, elegendő azt összekötni. Persze a hely szűkös, ehhez a munkához rutin szükséges.

Az első ajtó átvezetéséhez nem lehet hozzáférni, talán a csukott ajtó résén lehet piszkálni az átvezetőt, ha szerencsénk van, akkor egyszer csak összeér a vezeték és kinyílik az ajtó. Ha nem, az nagy baj, mert az ajtókárpitot csukott állapotban csak roncsolással lehet levenni.

Ha sikerült kinyitni az ajtót, akkor le kell venni a kárpitot és kijavítani a törött kábelt, és vele együtt ellenőrizni a többit, hiszen azok is vacak állapotban lesznek nagy valószínűséggel. A törött vezetékeket nem elég összeforrasztani, azt ki kell váltani egy darabon úgy, hogy a toldat fix helyre kerüljön, az ajtó nyitogatásakor ne mozogjon, mert a forrasztás kemény kötés, és hamar eltörne újból. Sajnos sokat várt a problémával, így most nagy a baj. Amikor a hiba kezdődött, és néha jelentkezett, könnyebb lett volna javíttatni, hiszen nem kellett volna bajlódni a csukott ajtó nyitásával.

Otthon nem érdemes nekiállni a javításnak, sok bontással jár, szakértelmet kíván, ehhez rutin kell, azt javaslom, hogy keressen egy megbízható szervizt, és előre beszéljék meg a várható költségeket.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

 

2021. május 24., 10:23 Módosítva: 2021.06.05 08:48

Tisztelt Kütyüdoktor!

Az autóm egy 13 éves Mitsubishi Outlander.

A probléma: a vezetőoldali központi zár a távnyitóra nem reagál. Tehát a bezárt autó nyitása esetén minden ajtó nyílik, de ez nem. Ugyanakkor a vezetőoldali ajtóról a kulccsal működik a nyitás és a zárás is. Ebben kérem szíves segítő ötletét, mit tegyek? A szakszervizt szívesen megúsznám...

Előre is köszönettel Tanos Zsolt

Nagy valószínűséggel az ajtóátvezetőben eltört a kábel. A karosszéria és az ajtó között van egy gumiharang, amiben ellenőrizni kell a kábeleket. Ha törött, sérült, akkor nem elég csak összeforrasztani, ki kell váltani úgy, hogy a toldás olyan helyre kerüljön, ahol nem mozog az ajtó nyitásánál. A forrasztás kemény kötés, ha csak összeforrasztaná, az nagyon hamar eltörne a mozgástól.

Ha az átvezetőben épek a vezetékek, akkor le kell venni az ajtókárpitot és rámérni a motorra. A motor nyitáskor és záráskor 1,4 másodpercre, 12V-ot kap ellenkező polaritással, ezt egyszerűen egy próbalámpával tudja ellenőrizni, ami felvillan az adott pillanatban. Ha eljut ide a vezérlés, akkor a motor hibásodott meg. Ha nem jut el a jel, akkor a motortól visszafelé kell követni a vezetéket és szakaszonként mérni, hogy hol van szakadás vagy kontakthiba.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. május 12., 15:43 Módosítva: 2021.05.21 10:23
21

Szép napot!

Olyan kérdésem volna, hogy mi lehet az oka, hogy az újonnan beszerelt radardetektoros rögzítő kamera zavarja a Pioneer rádiót? Az autó egy Opel Vectra B2 (2002 év 16.16v) amelyiknek az antennája a kalaptartó alatt helyezkedik. Tudni kell, hogy eddig is zavarta a rádiómat, ha bekapcsoltam a hátsó ablakfűtést. Előre köszönöm a segítséget.

A szélvédőantennának van egy illesztő modulja a szélvédő mellett, ami közvetlenül a modul mellett testelődik. Ha ez a testelés elégtelen, a modul bármiféle zavart összeszedhet. Ellenőrizze a kontaktust, finoman csiszolja meg a rögzítő csavar alatt, remélhetőleg minden megjavul.

Emellett lehet hibás a modul is, bár nem jellemző, bontóból beszerezhető, nem képvisel nagy értéket. Sajnos ez nem volt egy kidolgozott megoldás annak idején, tapasztalatunk szerint a szélvédőfűtés mindig gyengít egy picit a rádióvételen, de jó vételi körülmények között ez elviselhető mértékű.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

2021. április 10., 13:43 Módosítva: 2021.05.31 06:15
105

Tisztelt Kütyüdoktor!

Találtam egy ilyen eszközt, a sávtartást segíti, bizonyos körülmények között önvezetést is ad.

A kérdésem a következő:

Mi a véleményük a beépíthetőségről és a használhatóságról itt Magyarországon? Amiket problémákat látok laikusként:

1. a készülék folyamatosan vesz fel videót, amit küld az interneten keresztül egy szerverre. Ezzel 2 problémát látok:

a, jogi probléma: ez a hatályos adatvédelmi jogszabályokkal ütközik-e? (úgy sejtem, hogy igen)

b, technikai probléma: a SIM kártya mivel nem Amerikában van használva, nem biztos hogy megfelelő az adatforgalomra.

2. a csatlakozók mennyire kompatibilisek itthon az Amerikában használtakkal? Összességében mennyire tudják ajánlani a rendszernek a kipróbálását? Videók alapján a beépített vezetéssegítő rendszereknél jobbak a képességei. Esetleg valami hasonló itthon elérhető-e, Európára is tervezve?

Válaszát köszönöm, Répás Csaba

Létezik vezetéssegítő eszköz, ami utólag beépíthető az autóba, Mobileye (Intel termék) a neve és ez a cég szállít be a legtöbb autógyártónak, de csak figyelmeztet, a vezetésbe nem avatkozik bele.

A beszerelését csak olyan szervizek végezhetik, akik elvégezték a Mobileye tanfolyamát, így biztosítja a cég a tökéletes működést, és ennek ellenére nem avatkozik bele a vezetésbe, csak figyelmeztet.

Szerintem nem véletlen, hogy egy gyári beszállító ennyire komolyan veszi, hogy ellenőrzött beszerelő hálózat mellett és a gyártói dokumentációk birtokában sem tesz mást, mint csipog, ha veszély van, nem fékez, nem gyorsít. Mi is szerelünk ilyet, és egy-két kivételtől eltekintve a szerelés bonyolult, majd a rendszer konfigurálása és beállítása is szakértelmet és nagy odafigyelést igényel.

Soha nem vállalnám el olyan eszköz beépítését, ami kulcsfontosságú részeit érinti a járműnek, mint kormányzás, fékezés, ezt meg kell hagyni gyári extrának, hiszen csak és kizárólag egy autógyár tud felelősséget vállalni az általa tervezett és tesztelt rendszerért. Bizonyosan jól működik az említett szerkezet is, én ennek ellenére nem szeretném, ha egy ilyennel felszerelt autó közlekedne mellettem, vagy velem szemben. Ha tehetem, lebeszélem a kipróbálásról.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Kép forrása: Mobileye

Az esőszenzor a hunyó?

2021. március 29., 19:58 Módosítva: 2021.04.18 13:27

Tisztelt Kütyüdoktor!

Van egy 13-as Ford Mondeo kombim, aminél olyan hiba áll fent, hogy az ablaktörlő 1-es állásban való működtetés során, ha én már ki se látok az ablakon esőben, akkor sem akar törölni az ablaktörlő, ha csak épp nem jön rá a semmiből egy törlés.

Ha a törlési "sűrűség" kis kapcsolóját eggyel feljebb tekerem egyet mindig töröl majd marad ugyanez a hiba, ha felteszem állandó törlésre 2. állásban működik szépen a törlés.

Szétszedtem a borítást, elvileg csak egy csatlakozóról elég lehúzni, hogy cseréljem ugyanakkor bontóban is 5 ezer forint egy ilyen, újan meg jóval több, így nem szeretnék mellé lőni. Próbáltam folyamatos víz ráöntésével próbálkozni mit csinál, ott elkezd törölni egyet egyet, hogy lehetne kideríteni, hogy ki a ludas?

Válaszát előre is köszönöm! Bálint

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy nagyon neves Ford szerelő az ismerősünk, Ő ezt válaszolta:

A Mondeonak egyértelműen esőszenzor hibája van. Ellenőrzésként, mi is vizet szoktunk locsolni a szélvédőre a szenzor környékén. Nem sűrűn, de találkoztunk már ilyen hibával.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Akkumulátor töltők "téli" üzemmódja

2021. március 25., 14:52 Módosítva: 2021.04.13 18:24

Egyes automata akkumulátor töltők ismertetőjében szerepel egy un. téli üzemmód mely a sokáig használaton kívül lévő (rendszerint télen +5 fok alatti időszakban) akkumulátorok megfelelő töltöttségi szintjéről gondoskodik. A készülék ismertetőkben olvasható, hogy ebben az üzemmódban emelt 16V-os feszültséggel (is) töltenek.

Káros lehet e ez a feszültség az autó bármely állandóan feszültség alatt lévő elektronikus berendezésére ha a töltő csatlakoztatásakor az akkumulátor egyik kapcsa sincs leválasztva a járműről.

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Tibor

Nem szerencsés. Valószínű, hogy kibírja az autó, de tanácsosabb a normál töltőfeszültségnél maradni és az emelt feszültséget csak olyan esetben használni, ahol az indokolt, mint pl. start-stop rendszerű AGM akkumulátor.

Elképzelhető, hogy a töltő leírásában kicsit félrement a fordítás és a téli üzemmódnál arra gondoltak, hogy intelligens töltés is lehetséges, amikor a töltő „tornáztatja” az akkumulátort. Ebben az esetben egy karakterisztika szerint tölt és kisüt a töltő, ezzel frissíti az akkumulátort és ezen a karakterisztikán lehet magasabb töltőfeszültség egy kis időre. Persze eközben sem jó, ha az autó fel van csatlakozva, úgy gondolom, emiatt jelzi a használati utasítás ezt a paramétert.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu