2016. szeptember 26., 07:02 Módosítva: 2016.09.27 09:59
240
Hűvös őszi reggelre ébredtünk szeptember 26-án, hétfőn. Igaz, azt mondják, hogy van remény a napsütésre. Jusztina névnapja van ma, és egy újabb munkahét kezdete. Az esztendőből már eltelt 269 nap, és mindössze 96 van hátra. A szokásoknak megfelelően kezdjük ezt a napot is Hidegindítóval: kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris indulunk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • DTM-hétvégének adott otthont a Hungaroring. Az első futamon az Audi tarolt: az olasz Edoardo Mortarát intették le elsőként, mögötte a brit Jamie Green és a spanyol Miguel Molina futott be. A második verseny szintén Audi-sikert hozott. A svéd Mattias Ekström nyert a francia Adrien Tambay előtt. A dobogó harmadik fokára viszont már felfért egy Mercedes is, Daniel Juncadellával a volánnál.
  • Óriási fejlődésre számít az autonóm járművek szegmensében a Kia. A koreaiak szerint huszonöt év múlva az új autók fele képes lesz önálló közlekedésre. Ezek a gépek pedig képesek lesznek egymással, az úttal és a különféle jelzésekkel is kommunikálni. Emellett pedig a parkolást is könnyebbé tehetik, hiszen az utast kiteszik a célállomásnál, majd maguktól keresnek egy megfelelő várakozóhelyet. (carscoops)
  • Rendesen megtörték a Google egyik önvezető autóját. A Lexus RX 450h hibrid éppen Kaliforniában közlekedett, amikor egy kisteherautó nem adta meg neki az elsőbbséget. A furgon a piros lámpán áthajtva rongyolt bele a Lexus jobb oldalába. A Google-nél persze rögtön rá is csaptak a dologra: gyorsan elmondták, hogy városban az egyik vezető baleseti ok a tilos jelzésen való áthajtás. Ez pedig 94 százalékban emberi mulasztás miatt történik, amit ők igyekeznek kiküszöbölni a fejlesztéseikkel. (autoblog)
  • Akár negyven százalékkal is szűkítheti kereskedői hálózatát a Cadillac az Egyesült Államokban. Ez összesen négyszáz partnert érintene, a bezárások pedig mintegy 50 millió dollárba kerülnének a vállalatnak. A hírek szerint ugyanis sokkal több márkakereskedésük van, mint amennyire ténylegesen szükségük lenne, az érintett üzletek pedig mindössze ötven vagy annál is kevesebb autót értékesítettek 2015-ben. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 23., 08:35 Módosítva: 2016.09.26 06:29
41

Jó reggelt mindenkinek szeptember 23-án, a napon, amikor az ősz megint lecsípett egy picit a napsütésből és a várható középhőmérsékletből. Bizony, reggel helyenként már 1-8 fok közti hőmérsékletre kell számítani, de szerencsére napközben akár 18-22 fok is lehet, és nem kell sem felhőktől, sem csapadéktól tartani, de az Északi-középhegységben érdemes odafigyelni a pára- és  ködképződés miatt. Ma a Teklák ünneplik névnapjukat, ne felejtsék felköszönteni őket, és pont ma 67 és Bruce Springsteen is, vagy ahogy rajongói hivatkoznak rá, a A főnök. Szóljon most tőle a Streets of Philadelphia, ami mellesleg Tom Hanks egyik legjobb filmjének a zenéje: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 22., 09:14 Módosítva: 2016.09.23 10:15
61
Szeptember 22. van, csütörtök, Móricok névnapja. A nappali hőmérséklet 17, az éjszakai 7 fok körül várható. Ma van az őszi nap-éj egyenlőség napja, és az ősz kezdete, azaz ezen a napon egyformán hosszúak az éjjelek és a nappalok a Föld minden pontján. 1893-ban ezen a napon épült meg az első autógyár Amerikában, ami a Duryea testvérek nevéhez köthető.

A nap képe

A pink Porsche-belső...

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 21., 08:26 Módosítva: 2016.09.22 06:35
143
Szép reggelt szeptember 21-én, a Máték, Ifigéniák, Mérábok és Mirellák neve napján. A mai nap a nagy napok napja: ma van az Alzheimer Világnapja, az ősz nemzetközi napja és erre a szerdára esik a béke nemzetközi napja is.

Cukor

  • A Tesla reszpektjének egyik alapja, hogy gyorsulási versenyben kevesen bírják vele a tempót. Tele a Youtube szupersportautó-alázásokkal, a pályaversenyzés/pályanapozás viszont más műfaj. A Car and Driver magazin vitt el egy P85D-t a Virginia International Raceway-re, ahol hamar kiderült: ez nem a Tesla terepe. A beeső fékpedál és az önvédő technika története a videóban. (plusz a háttérsztori)
  • Tehénnel ütközött, majd fémvázig égett egy helikopter Ausztráliában. A helikopteres pásztor a munkáját végezte, amikor terelés közben a gép egyik talpa beleakadt az egyik tehén szarvába. A szarv nem engedte a gépet. Földnek esett és leégett. A pilóta megúszta és a tehén is jól van. (444.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 20., 09:05 Módosítva: 2016.09.21 08:28
35
Szeptember 20-án, Friderika névnapján kezdődik a Hidegindító. 1884-ben ezen a napon fejeződött be az Arlberg alagút építése Ausztriában, hét évvel később bemutatják a világ első gázolajjal hajtott autót, 1988-ban pedig harminc év után visszatér Budapestre Faludy György költő. A nap szülöttei Baksa-Soós János a KEX együttes alapító frontembere, illetve Szirmai Gergely videoblogger, akit a Hollywood Hírügynökség című, filmes Youtube-csatornáról ismerhetünk. Zenél a KEX, jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Nincs hol parkolnod a munkahelyed környékén? Úgy tűnik, hamarosan lesz megoldás, legalábbis Budapesten. Parkolóhelyekre összpontosító észt startup vállalkozás indította el megosztáson alapuló szolgáltatását a fővárosban - olvasható a Népszabadság keddi számában. A Barking lényege, hogy a regisztrált autós a társaság rendszerében szereplő, magánterületnek számító helyeken parkolhat. Már több parkolóház csatlakozott a rendszerhez, emellett irodaházak és társasházak jelentkezésében is bízik a cég. Ha egy ház mélygarázsából a lakók reggel elmennek dolgozni, akkor a szabadon maradt helyeket a Barking segítségével ki lehet adni, ami így bevételt hozhat tulajdonosának. Azok számára is lehetőséget nyújt ez a felállás, akik tartósan elköltöznek, s a lakásukat nem, de a parkolóhelyüket kiadnák. (MTI)

A Volkswagennél tavaly kirobbant dízelbotrányban érintett, Európában közlekedő autóknak eddig csak mintegy tíz százalékán végezték el a környezetvédelmi értékeket meghamisító rendszer kiiktatását célzó módosításokat. Európában mintegy 8,5 millió, dízelmotoros autót érint az utóbbi évtizedek legnagyobb autóipari botránya, melyek közül az 1,2 és 2,0 literes TDI-ken csak szoftveres módosítást végeznek, az 1,6-os modelleken viszont egy egyszerű áramlásoptimalizáló szitát is beépítenek. (Autonews)

Elég jó áron kínálja majd a General Motors, hamarosan piacra lépő villanyautóját, amelyet az Egyesült Államokban Chevrolet Bolt néven forgalmaznak majd. Az Európában Opel Ampera-e néven ismert ötszemélyes kisautó indulóára a tengeren túlon, átszámítva 10,3 millió forint lesz, amely a szövetségi adójóváírás után 8,3 millió forintra csökken. Odaát ez lesz az egyik legolcsóbb ajánlat a maga kategóriájában, miközben az Opel a múlt héten azt közölte, hogy az autó egy feltöltéssel, visszafogott vezetési stílusban akár 400 kilométert is megtehet. Az újdonság európai árát egyelőre nem tudjuk. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 19., 06:55 Módosítva: 2016.09.20 17:56
17
Szép reggelt kívánunk szeptember tizenkilencedikén, hétfőn. Az év 262. napja van ma, tehát csupán 103 maradt hátra 2016-ból. Vilhelmina és Dorián ünnepli a névnapját. A mögöttünk hagyott hétvégén véget ért a paralimpia, amelyet a 43 fős magyar csapat egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel zárt. Változékony időre van kilátás, nem árt tehát magunknál tartani egy esernyőt, ha biztosra akarunk menni. De mielőtt kilépnénk a házból, szorítsuk magunkhoz a forró kávét, és dörzsöljük meg szemeinket, hiszen itt a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Újabb kötelező tartozékkal bővülhet az új autók felszereltségi listája. Az Egyesült Államokban legalábbis olyan gyermekbiztonsági rendszer bevezetésén dolgoznak, amely a járműből kiszállva jelezne a sofőrnek, ha az megfeledkezett a lurkóról. A statisztikák szerint ugyanis évente 37 gyermek hal meg azért, mert figyelmetlen szülei a tűző napon hagyják az autóban. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy pontosan hogyan működik majd a rendszer, és azt sem tudni, mikortól lehet kötelező. (leftlanenews)
  • A kiugró kereslet miatt bővítenie kellett a Yeti gyártását a Škodának. A Volkswagen-csoporthoz tartozó márka az oroszországi üzemben emelte meg a kapacitást, de Nyizsnyij Novgorod mellett a csehországi Kvasinyban, az ukrajnai Solomonovóban, a kazahsztáni Ust Kamenogorskban és a kínai Antingban is szerelnek össze Yetiket. 2009-es bevezetése óta 580 ezernél is többet adtak el a modellből. (carscoops)
  • Egészen különleges rendőrautót kínálnak eladásra Nagy-Britanniában. A Triumph TR4-esből a hatvanas években készítettek elfogóautókat. Arról, hogy nem civil járművel van dolgunk, elöl egy Police-felirat, hátul megállító tábla árulkodik. Az utasoldalon pedig reflektort is találunk. A Triumph hetente mintegy ezer mérföldet futott szolgálati ideje alatt, 2000-ben viszont teljes felújításon ment keresztül. Ekkor kapott egy mindössze nyolcezer kilométeres blokkot is. 79 ezer fontot, azaz közel 30 millió fontot érhet. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 16., 09:10 Módosítva: 2016.09.18 09:30
168
Szeptember 16. van, péntek, Editek és Zsenik névnapja. A nappali hőmérséklet 28, az éjszakai 15 fok körül alakul. William Crapo Durant 1908-ban ezen a napon alapította meg a General Motorst.

A nap képe

Hódmezőrület sep10 Rézmonyó-71

A Hódmezőrület további képeiért kattints ide.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 15., 08:14 Módosítva: 2016.09.16 09:07
1030
Szeptember 15. van, csütörtök, Enikők és Melitták névnapja. A nappali hőmérséklet 27, az éjszakai 14 fok körül alakul. 1971-ben ezen a napon alapították meg a Greenpeace-t. 2007-ben ezen a napon halt meg Colin McRae, skót raliversenyző.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 14., 09:03 Módosítva: 2016.09.15 07:03
54
A szakadatlanul tomboló szeptemberi nyárban kezdődik a Hidegindító az év 257. napján, amikor a Szerénák ünneplik névnapjukat. A történelem fontos napja a mai, mert 1901-ben ezen a napon lett az Egyesült Államok elnöke Theodore Roosevelt, 1954-ben kísérleti atomrobbantást hajtottak végre a Szovjetunióban, 1964-ben a Szabadságért érdemérmet adományozták Walt Disney-nek a Fehér Házban, 1993-ban pedig súlyos robbanás történt egy békásmegyeri panelházban, ahol heten meghaltak és tízen megsebesültek. A nap szülöttei Xantus Barbara magyar színésznő és Amy Whinehouse, többszörös Grammy-díjas brit énekesnő, aki sajnos 2011-óta nincs az élők sorában. A nap dala Amytől szól, az egyik kedvencem: Back to Black, ezzel kezdődik a mai Hidegindító, jó reggelt emberek!

Autóipari hírsaláta

A mostani, tehát a C7-gyári kódnéven létező Chevrolet lehet az utolsó, amely az orrában hordja a motorját, a következő generáció középmotoros lesz vagyis V8-as blokkját a hátsótengely vonala elé építik majd, a pletykák szerint. Most előkerült egy kémfotó, amely ezt a teóriát látszik erősíteni és amelyen egy már új hajtáslánccal szerelt, de a C7 formai jegyeit viselő prototípust kaptak lencsevégre. (Autonews)

Egyre több érdekes részlet lát napvilágot a hivatalosan a két hét múlva kezdődő Párizsi autószalon újdonságának tartott, második generációs Opel Amperával kapcsolatban. Az ötszemélyes, kisméretű villanyautó, egyetlen feltöltéssel akár 400 kilométer megtételére is alkalmas lesz, miközben utasterét úgy alakították ki, hogy embernek és csomagnak is elegendő hely jusson, utóbbinak pontosan 381 liternyi. Mint ismeretes, az autó végsebessége 150 kilométer óránként, de dinamikus kigyorsításokra képes, 3,2 másodperc alatt lendül nulláról ötvenre, míg nyolcvanról százhúszra 4,2 másodperc alatt. (Autonews)

Tegnap hivatalosan is elkezdődött a Jaguar Land Rover gyárának építése a szlovákiai Nyitrán. Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő üzem a márka első gyártóegysége Európa kontinentális részén, de már a negyedik Szlovákiában működő autógyár, a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után. A beruházásban a szlovák kormány 130 millió euró értékű állami támogatással - kedvezmények nyújtása és ingatlan átruházás formájában - vesz részt. Az új gyárnak köszönhetően 2800 munkahely létesül a szomszédban és már az első évben 150 ezer új autót akarnak gyártani. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 13., 07:05 Módosítva: 2016.09.14 09:10
29
Kissé hűvös reggelre virradtunk szeptember tizenharmadikán, kedden. De ez nem marad egész nap így. Mármint nemcsak a reggel múlik majd el, de egészen meleg is lesz, akár harminc fok közelében is alakulhat a csúcshőmérséklet. Élvezzük ki, hétvégére jön az eső és a lehűlés. Miközben élvezzük, ne felejtsük el felköszönteni Kornél és Ludovika nevű ismerőseinket, akiknek névnapjuk van. Abban, hogy ma is jól menjen a munka, vagy éppen a tanulás, mi is igyekszünk segíteni a friss Hidegindítóval. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, kezdünk is!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Kigyulladó okostelefon nullázott le egy Jeep Grand Cherokee-t Floridában. Nathan Dornacher és felesége egy rövid időre hagyta magára az autót. Járt a motor, be volt kapcsolva a légkondi, közben pedig töltődött a Samsung Galaxy Note 7-es. A pár a házban tartózkodott, amikor a lángok felcsaptak. A koreai cég egyébként pár napja visszahívást rendelt el ezekre a készülékekre, a felrobbanó akkumulátorok miatt. Most azt ígérik, igyekeznek együttműködni a károsulttal, és minden tőlük telhetőt megtenni a kártalanítás érdekében. (motor1)
  • Turbót akasztott a Sentrára a Nissan. A 2017-es modellévre készülő SR Turbo modellel azokat akarják megcélozni, akik egy kicsivel sportosabb autót szeretnének az alapkivitelnél. A négyhengeres 1,6-os így 135 helyett 190 lóerőt tud, 173 newtonméteres csúcsnyomatéka pedig 240-re nőtt az 1,8-as szívóhoz képest. Kézi vagy Xtronic automata váltóval lesz elérhető. (autoblog)
  • Egészen szórakoztató weboldalt indított el a Citroën. A francia autógyártó Citroën Origins nevet viselő oldala a márka 97 éves történetét öleli fel. Az 1919-es Type A-tól kezdve a 2016-os C3-asig mintegy ötven különféle modellről olvasgathatunk, de a kínálat folyamatosan bővül majd. A rövid leírás mellett találunk egy forgatható képet, további fotókat, prospektusokat és műszaki adatokat is. Pillanatnyilag csak francia nyelven. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 12., 08:41 Módosítva: 2016.09.14 07:03
46

Szeptember 12-én reggel is köszönti önöket a Hidegindító, továbbra is tombol a nyár, akár 30-31 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, felhőképződésre és futózáporokra csak elszórtan lehet számítani. 2506 éve ezen a napon győzték le a görög seregek a perzsákat a marathóni csatában, a győzelem hírét vivő futár emlékére rendezik a futóversenyt a klasszikus 42195 méteren. 63 évvel ezelőtt választották Nyikita Hruscsovot a Szovjetunio első titkárának és ma 76 éves Linda Gray, a Dallas című sorozat Samanthája. Ugyan nem a mai napon történt, de két nappal ezelőtt, szeptember 10-én volt 25 éve annak, hogy megjelent a Nirvana Smells Like Teen Spirit című száma, amelyet sokan egy generáció himnuszának tartanak, és megágyazott a grunge műfajának. Szóljon most ez, és vigyen egy kis erőt ebbe az álmos reggelbe: 

Felesleges tudásmorzsa: tudták, hogy Cobainék a Teen spirit nevű női dezodorra utalnak a címben?

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 9., 08:20 Módosítva: 2016.09.11 12:12
812

Szeptember kilencedikén menthetetlenül kitört a péntek, ebből az alkalomból is köszönti önöket a Hidegindító. Sok fontos dolog történt a mai napon, 464 éve ostromolták meg a törökök az Egri várat, melyet Dobó István védett. 32 évvel ezelőtt, alig 37 évesen hunyt el Máté Péter, a huszadik század talán legjelentősebb magyar énekese. Teller Ede, az atombomba és más tudományos vívmányok megalkotója ma 13 éve, hogy nincs köztünk. Ne felejtsék felköszönteni Ádám nevű ismerőseiket, hiszen ők ünneplik a névnapjukat, most pedig szóljon Sting, és a Shape of My Heart, amelyet a legtöbben talán Luc Besson második legjobb filmjéből - az első a Nagy kékség -, a Leon a Profiból ismerhetnek: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 8., 08:55 Módosítva: 2016.09.09 06:34
266
Szeptember 8. van, csütörtök, Adriennek és Máriák névnapja. Napközben 28, éjszaka 15 fok körül lesz a hőmérséklet. 2004-ben ezen a napon érkezett vissza a Genesis űrszonda mintaszállító tartálya. 1965 óta ezen a napon tartjuk az írástudatlanság elleni közdelem nemzetközi világnapját.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 7., 06:48 Módosítva: 2016.09.09 06:27
47
Jó reggelt kívánunk szeptember 7-én, a munkahét kellős közepén. Regina névnapja van ma, és az évből csupán 115 nap már hátra. Azt ígérik a meteorológusok, hogy az előző napok borongós, esős időjárását mától napsütés váltja. Érdemes kihasználni ezt, mert ki tudja, meddig élvezhetjük. Egy-egy derűs nap elkezdéséhez is elkelhet azonban a segítség. Éppen ezért kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris jön a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Kilenc új Cobrát készül legyártani az AC Cars. Az autókat az eredeti, 1962-es kiadással azonos paraméterek jellemzik majd. Az AC Cobra Mk1 260 Legacy Edition példányai kézzel készülnek, nevüket pedig a 260 köbinches, azaz 4260 köbcentiméteres V8-as ihlette. Egy-egy példányért ötszázezer fontot, azaz mintegy 185 millió forintot kérhetnek majd el. (autocar)
  • Szentpéterváron is megkezdődött a Toyota RAV4-es gyártása. A helyi üzem termelési kapacitásának bővítésére, és a gyártás előkészítésére közel tízmilliárd rubelt fordítottak. Folyamatban van az alkalmazottak felvétele is, így összességében 800 új munkahelyet teremt a beruházás. A termelés néhány hónap után érheti el a maximumot. (Toyota)
  • Eladó Batman motorkerékpárja. A Batpod fantázianevet viselő gépet a Sötét Lovag és a Felemelkedés című mozikban használták. Nathan Crowley és Chris Corbould tervezte, a teljesen egyedi megjelenést egy 750 köbcentis Honda-blokk köré építették fel. Összesen hat példányt építettek a forgatásokhoz. Az eladásra kínált darabhoz nem jár akkumulátor, benzintank és gázkar sem. Így is 80-107 ezer dollár közötti összegre, vagyis akár 30 millió forintra számítanak érte. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 6., 09:20 Módosítva: 2016.09.07 13:46
29
Az év 249. napján, Zakariás névnapján kezdődik a Hidegindító, a Totalcar reggeli hírösszeállítása. 1522-ben ezen a napon tért vissza Spanyolországba a Victoria, Magellán expedíciójának hajója, az első a történelemben, amely megkerülte a Földet. 1899-ben szintén ezen a napon jelenik meg a piacon a sűrített tej, Bartók Béla 1934-ben éppen szeptember 6-án fejezi be az V. vonósnégyest és a Mattel nevű játékgyártó 1959-ben kiadja az első Barbie babát. A nap híres szülöttei Felix Salten (Siegmund Salzmann) magyar származású osztrák író, a Bambi szerzője, Roger Waters brit rockzenész, a Pink Floyd alapítója és Tóth Imre, magyar motorversenyző. Most pedig hallgassanak Bartókot.
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 5., 08:06 Módosítva: 2016.09.08 07:00
92
Szép esős-szeles reggelt szeptember első hétfőjén, a Lőrincek, Viktorok és Enzók neve napján. Ma nyolcvan éves Robert Capa híres fotója, az A milicista halála; 36 éve nyitott meg Svájcban a St. Gotthard Alagút, és ma lenne hetven éves a rocktörténelem egyik legkarakteresebb frontembere, Freddie Mercury.

Cukor

  • Hintaágy Audiból? Saját készítésem sajnos meg kell töle válnom sokan meg csodálták már ez egy ritka példány és egyedi! Álvánnyal együtt eladó és az elején fel tépőzárazható ponyvával ami meg védi a beázás ellen és az porolódástol! Az ár fix nem alkuképes! - írja a békési eladó, aki 150 ezer forintért kínálja a kerti bútor kategóriában hirdetett terméket. Hajrá bontósok, kisgyerekesek! (444.hu/Jofogas.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 2., 06:42 Módosítva: 2016.09.05 06:18
213
Jó reggelt kívánunk szeptember második napján, és egyben a hónap első péntekjén. Már vághatjuk a centit a hétvégéig, de az évből is egyre kevesebb, csupán 120 nap van hátra. Rebeka és Dorina ünnepli névnapját. Ami az időjárást illeti, még ma is sok napsütésre számíthatunk, de azért helyenként már megerősödik a felhőzet is. A mai nap elkezdésében is segít azonban a Hidegindító. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Titokzatos fehér port találtak a General Motors michigani gyárában. Ráadásul nem is csak egyszer. Előbb bent az üzemben egy palackban, majd a hatos kapun kívül bukkantak ilyen anyagra. Az előírásokat betartva megszabadultak a gyanús anyagtól, amelyből aztán mintát küldtek laboratóriumi azonosításra. Eredmény még nincs, a beszámolók szerint azonban a csarnokban drogkereső kutyák és vegyvédelmi ruhás szakemberek is feltűntek. (carscoops)
  • 337 ezer RAV4-est és Lexus HS250h-t hív vissza a Toyota. A probléma a kormányösszekötőnél keresendő: itt egy hirtelen törés esetén a sofőr elvesztheti uralmát a jármű fölött, és balesetet szenvedhet. Egyelőre erre nem volt példa, de korábban is volt már ugyanilyen visszahívás ezen típusok kapcsán. Most a 2005. október 31. és 2010. szeptember 7. között gyártott RAV4-esek és a 2009. július 6. és 2010. augusztus 26. között készült HS250h-k az érintettek. A Toyota minden tulajdonost értesít majd a tennivalókról. (autoblog)
  • Bejelentette visszavonulását a Forma-1-től Felipe Massa. A brazil pilóta az idei szezon végén fejezi be aktív pályafutását. A most 35 éves klasszis 2002-ben mutatkozott be a száguldó cirkuszban, akkor a Sauber csapatnál lett Nick Heidfeld csapattársa. 2006-ban igazolt a Ferrarihoz, majd az olasz istálló színeiben 2008-ban egészen az utolsó futamig versenyben volt a bajnoki címért. Végül egyetlen ponttal maradt alul Lewis Hamiltonnal szemben. 2014-ben a Williamshez szerződött. Az elmúlt 14 évben 242 futamon állt rajthoz, 11-szer győzött. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. szeptember 1., 08:53 Módosítva: 2016.09.05 06:18
52
Szeptember 1. van, csütörtök, Egonok és Egyedek névnapja. A nappali hőmérséklet 28, az éjszakai 13 fok körül lesz. 1974 ben ezen a napon állította fel az amerikai SR–71 Blackbird mai napig érvényes sebességrekordját, amikor New Yorkból Londonba repül 1 óra 54 perc 56,4 másodperc alatt. Átlagsebessége 2310 km/óra óra volt.

A nap képe

Driftelő Toyota Previák

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 31., 09:04 Módosítva: 2016.09.01 08:56
373
Szép reggelt augusztus utolsó napján, 31-én, az Erikák, Dorabellák és Rajmundok neve napján. A napon, amikor az ország nagy részén utoljára látnak felhőt a héten. Utolsó erejével tombol a nyár, élvezd.

A nap videója

A te munkád semmi a turbinalapát-szállító kínai kamionosokéhoz képest - ilyesmi címmel csinál kedvet a Jalopnik a videóhoz, ami tényleg elbizonytalanít arról, mennyire is kemény a munkád. Aki sokat jár mediterrán országokban, mondjuk Spanyolországban, talán feltűnt már neki, hogy ahol van rá mód, ott bizony a hegygerinceket szórják végig szélturbinákkal. Nincs ez másként Kínában sem, az országban, amely csak tavaly 30 gigawattnyi kapacitással növelte szélenergia-teremélését, amivel épp beelőzte a világot a műfajban. És akkor itt kezdődik a logisztika csúcsa, hogy miként juttass el 52 méter hosszú, 12 tonnás (a videóban 80-at mondanak, rosszul) lapátokat egy hegygerincre. Kína mélyén, úttalan utakon. Oké, a hidraulika nagy segítség.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 30., 08:48 Módosítva: 2016.08.31 09:07
30

Szép reggelt augusztus harmincadikán, az év 242. napján. Furcsa nyár volt az idei, de a maival együtt már csak két nap van belőle hátra. Sok szempontból jelentős a mai nap, például 76 évvel ezelőtt a második bécsi döntés értelmében Észak-Erdély ismét magyar fennhatóság alá került, 219 évvel ezelőtt pedig megszületett Marey Wollstonecraft Shelley angol írónő, aki megalkotta Frankenstein szörnyét, és ma 31 éves Risztov Éva úszó olimpikon is.Ne felejtsék névnapjuk alkalmából felköszönteni Rózsa nevű ismerőseiket, a mai napot pedig indítsuk a Beatles Hey Jude című dalával, ami épp ma 48 éve jelent meg:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 29., 08:30 Módosítva: 2016.08.30 08:18
18
1521-ben, éppen ezen a napon, augusztus 29-én vette be az I. Szulejmán vezette török haderő Nándorfehérvárt. 1848-ban Jókai Mór feleségül vette Laborfalvi Rózát, 1949-ben pedig sikeres atomrobbantást hajtott végre a Szovjetunió, ezzel az Egyesült Államok nyomába lépve atomhatalommá vált. A Beatrixok és az Ernák ünneplik névnapjukat. Fontos nap ez, mert éppen augusztus 29-én született Janus Pannonius, az első név szerint ismert magyar költő (1434), és Michael Jackson, a popzene történetének egyik legnagyobb hatású előadóművésze, akinek Black or White című dalával kezdődik a mai Hidegindító.

Autóipari hírsaláta

Néhány hete komoly gondokat okozott a Volkswagen csoportnak, hogy vitába keveredett egy fontos beszállítójával, így időlegesen le kellett állítani a Golf és a Passat gyártását és a cég tíz, németországi üzemében rövidebb munkahétre tértek át, mert nem volt alapanyag. Az ügy főszereplője Nijaz Hastor a Prevent nevű cég tulajdonosa, a vita tárgya pedig egy 18 milliárd forintnyi összértékű megállapodás, amelyet Hastor visszautasított. (Autonews)

Egy friss felmérés szerint a Mercedes és az Infiniti-tulajdonosok több mint negyede nagyon szívesen vásárolna teljesen önvezető autót, míg ugyanez a kutatás azt is kimutatta, hogy a Jeep vásárlók körében alig akad valaki, aki egy ezzel a technológiával felszerelt autó vásárlását tervezi. A kutatásban megkérdezett közel 13 ezer amerikai autótulajdonos kevesebb mint fele vásárolna önvezető autót és a leggyakoribb félelmek közt a rendszer balesetveszélyes tévedései, illetve a hekkertámadások szerepelnek. (Autonews)

A világhírű olasz formatervező-páros, Giorgetto és Fabrizio Giugiaro támogatásával vág bele a több mint ezer lóerős GT96 nevű sportautó végleges változatának fejlesztésébe a kínai Techrules nevű startup cég. A különleges, elektromos hajtású autó összteljesítménye 1030 lóerő, 2,5 másodperc alatt gyorsul nulláról száz kilométeres sebességre, akkumulátorainak gyors újratöltéséről pedig egy kisméretű gázturbinás generátor gondoskodik. A kínai csoda prototípusának első tesztjét az angliai Silverstone versenypályáján hajtották végre tavaly és a Genfi autószalon látogatói is szemügyre vehették a GT96-ot. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 26., 09:09 Módosítva: 2016.08.27 13:31
33
Az év 238. napján, Izsó névnapján kezdődik a Hidegindító. 1789-ben ezen a napon jelent meg Franciaországban az Emberi és polgári jogok nyilatkozata, 1944-ben Charles de Gaulle bevonul a felszabadított Párizsba, 1957-ben pedig szintén ezen a napon vált képessé a Szovjetunió interkontinentális ballisztikus rakéta indítására. A nap híres szülöttei Dr. Alban nigériai születésű svéd énekes és producer, Macaulay Culkin amerikai színész, és Brian Kelley amerikai énekes és dalszerző. Tőle hallgatunk most meg valamit, jó reggelt mindenkinek.

Autóipari hírsaláta

Önvezető taxikkal kezdenek kísérletet Szingapúr modern negyedében, ahol egy mobiltelefonos applikációt letöltő önkéntes tesztelők próbálhatják ki, a nuTonomy cég fejlesztését. A múlt héten már írtunk hasonló kísérletről, amelyben átalakított Volvo XC90-eket rendelhetnek házhoz az Egyesült Államokban, Pittsburg városában. Ott a Uber lépett a vezető nélküli személyszállítás irányába. Az ázsiai városban 2018-ra száz önvezető taxi üzembeállítását tervezik, a városvezetés támogatásával. (Autonews)

Hétfőtől ismét rendben zajlik majd a termelés a Volkswagen hat, németországi üzemében, miután a cégnek sikerült megállapodnia a Golf és Passat modellek bizonyos váltóalkatrészeinek beszállítójával. A néhány hete kipattant vita 28 ezer munkást érintett közvetlenül. (Autonews)

Több mint kétszáz lóerős és 360 newtonméternyi legnagyobb forgatónyomaték leadására lesz képes a hamarosan megjelenő, második generációs Opel Ampera, így bár az autó legnagyobb sebességét 150 km/h-ra maximálják, rugalmassága, a gyártó ígérete szerint olyan lesz, mint a sportos, turbós-benzines OPC modelleké. Az Ampera 3,2 másodperc alatt ugrik majd nulláról ötven kilométeres sebességre, a 80-120-hoz pedig elég lesz neki 4,5 másodperc. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 25., 07:10 Módosítva: 2016.08.26 07:35
51
Augusztus 25. van, Patríciák és Lajosok névnapja. 1609-ben ezen a napon mutatta be Galilei első távcsövét a velencei törvényhozóknak. A nappali hőmérséklet 28, az éjszakai 15 fok körül lesz. 2012-ben ezen a napon halt meg Neil Armstrong, az első ember, aki a Holdra lépett.

Megsérült második próbaútján a világ legnagyobb légi járműve, az Airlander 10

A Hybrid Air Vehicles szerint a közép-angliai Bedfordshire-ben tartott tesztrepülés után a légi jármű megsérült a landoláskor, de a legénység tagjai közül senkinek nem esett bántódása. A magánkézben lévő kis brit cég ugyanakkor tagadta a BBC értesüléseit, amely szerint a légi jármű nekiütközött egy telefonpóznának. "Nem történt sérülés a levegőben" - írta a Twitteren a cég.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 24., 07:44 Módosítva: 2016.08.25 10:33
31

Augusztus 24-én, Bertalan napján üdvözli önöket a Hidegindító. A nyár remélhetőleg  nem egy utolsó hajrába kezd a héten, esőmentes 25-30 fokra számíthatunk, néhol megélénkülő észak-északkeleti széllel. 1937 évvel ezelőtt ezen a napon tört ki a Vezúv, elpusztítva Pompei és Herculaneum városát, József nádor pedig 174 éve tette le a Lánchíd alapkövét. Ismert születésnap is esik a mai napra, ha esetleg találkoznak vele, köszöntsék fel a 68 éves Jean-Michel Jarre-t, francia zeneszerzőt. Szóljon most tőle leghíresebb szerzeménye, az Oxygene: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 23., 07:27 Módosítva: 2016.08.24 11:35
139
Szép reggelt augusztus 23-án, a Bencék, Árvenek és Szidóniák neve napján. Sok emlékezeteset nem jegyez mára a történelem, leszámítva, hogy 1939-ben ezen a napon írták alá a Molotov-Ribbentrop-paktumot, amiért a mai a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja.

Cukor

Aki már látott sportautót egy Aston Martintól felfelé, ahogy trélerre áll talán már sejti, hogy az alábbi videóba nem sok méltóság került. A Bugatti csúcstanulmányát videózta a Jalopnik, amint épp elhagyja Pebble Beach-et. A csúcssportautó találkozása a közúttal - sokadik felvonás: 

Távolról sincs vége, olvasson még