2016. augusztus 22., 07:02 Módosítva: 2016.08.23 07:30
35
Jó reggelt kívánunk augusztus 22-én, hétfőn. Újabb hét kezdődik, az évből pedig már csak 131 nap van hátra. Menyhért és Mirjam névnapját ünnepli, ne felejtsük felköszönteni őket. Éjjel véget ért a riói olimpia is, amelynek éremtáblázatán Magyarország az igen előkelő 12. helyen végzett. Ami az időjárást illeti, ma mindenre fel kell készülni, de főleg felhős, borult égboltra, meg némi esőre. Mielőtt azonban még beleugranánk a mókuskerékbe, szemeket megdörzsölni, kávét a kézbe, máris kezdődik a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Már Mazda MX-5-höz is csak alapos kiválasztási folyamatot követően lehet jutni. Egészen pontosan az RF Launch Editionről van szó. Mivel ebből csupán ezer darabot szállítanak az Egyesült Államokba, a japán gyártó úgy döntött, nem adja oda ezeket akárkinek. A hűséges és kiemelt vásárlóik figyelmét e-mailben hívják fel a lehetőségre. (carbuzz)
  • Ha pedig már Mazda MX-5: a gyártó ingyen letölthető posztert tett elérhetővé a rajongók számára. Ezen mind a négy generáció sziluettje szerepel, és az olyan fontos adatokat is feltüntették rajta, mint többek közt a gyártás intervalluma, a teljesítmény, a súly és a gyorsulás. Full HD háttérképért katt a fotóra, a poszterváltozat pedig elérhető a linken. (motor1)
  • Új rekordot állított fel néhány szimulátor-játékos. Öten ültek oda a monitor elé, hogy a Forza Motorsport 6-ban róják a köröket 48 órán és 29 percen át. A Le Mans-i La Sarthe versenypálya virtuális másán egy Ford GT-t terelgettek. A brit, francia, német, olasz és spanyol srácok összesen 41004 kilométert, azaz 3015 kört tettek meg, az előző rekordot 28 perccel verték. A Guinness Rekordok könyvébe 32 energiaital, három kilogramm cukorka és 146 palack víz segített nekik bekerülni. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 19., 08:53 Módosítva: 2016.08.20 06:52
98
Az Egyesült Államok egykori elnöke, Bill Clinton, a Queen zenekar basszusgitárosa, John Deacon, illetve Ian Gillan a Deep Purple és a Black Sabbath énekes-dalszerzőjének születésnapján kezdődik a Hidegindító. A nap fontos eseményei számomra a közép- és kelet-európai rendszerváltáshoz kötődnek. 1989-ben ezen a napon zajlott a Páneurópai piknik, amikor Magyarország több száz kelet-német számára nyitotta meg a határát Ausztria felé, illetve ekkor helyezték házi őrizetbe Mihail Gorbacsovot a Szovjetunió utolsó elnökét és fordult célegyenesbe a régi világrend megdőlése. Ma a Hubák ünneplik névnapjukat, nekik is küldöm a nap dalát, amely a Deep Purple-től a Perfect Strangers.

Autóipari hírsaláta

A világ legnagyobb autóipari beszállítója a Robert Bosch kulcsszerepet játszhatott a Volkswagen csalós dízeleinek fejlesztésében, állítják a VW ügyvédjei. A környezetvédelmi méréseket érzékelő és a motor működését ilyen esetekben megváltoztató szoftvert már a kilencvenes évek végén kifejlesztették, írja hosszabb cikkében a Reutersre hivatkozva az Autonews.

Teljesen új formavilágú Cadillacet koncepciót láthatott a Pebble Beach Councours d'Elegance autós találkozó közönsége. A kissé kupészerű négyajtós Escala állítólag a General Motors luxusmárkájának új formatervezési korszakát nyitja meg és közel áll a sorozatgyártáshoz. A hangsúlyos orrész, az agresszív, lapos fényszórók könnyen felismerhető karaktert kölcsönöznek az autónak. Az Escala műszerfala három, ívelt OLED kijelzőből áll, irányításában a hang- és gesztusvezérlésé a főszerep, az autó hátsókerék hajtású lesz, motorja 4,2 literes, V8-as, dupla turbós.  (Autonews)

Tízezer munkás munkaidejét csökkenti a Volkswagen, mert vitába keveredett az fémalkatrészekért felelős, ES Automobilguss nevű beszállítójával, így például a Golfokba is nehézkesebben kerülhet váltó. A munkaidő-csökkentés még két VW gyárat érint Németországban és kihat a legyártott autódarabszámra is. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 18., 08:57 Módosítva: 2016.08.19 10:41
38
Augusztus 18. van, csütörtök, Ilonák és Rinaldók névnapja. Az ég felhős lesz, a nappali hőmérséklet 26 fok körül alakul. 1949-ben ezen a napon jegyeztette be Adolf Dassler az Adidas márkanevet.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 17., 08:11 Módosítva: 2016.08.18 11:16
285
Szép reggelt augusztus 17-én, a Jácintok, Aminták és Hetények neve napján. Ezen az esős szerdán van húsz éve, hogy Claudie Andre-Deshays első francia űrhajósként a Miren járt, és ma hatvannégy éves Nelson Piquet.

Kölcsönautót lopott

Érdekes történet zajlott le Budaörsön nemrég. R. Zsolt még augusztus 6-án, a biatorbágyi horgásztónál kért kölcsön egy Audit. Azt mondta a tulajdonosának, saját autójából kifogyott a benzin, el kéne ugrania a közeli benzinkútra. A sértett átadta neki autóját, majd egy óra után hívta a 38 éves tolvajt, aki ekkor még azt mondta, este visszaadja az autót. Teltek a napok, mígnem a telefonos egyeztetéseken megállapodtak, hogy R. Zsolt csak 1,5 millió forintét cserébe adja vissza az Audit tulajdonosának.

A visszaváltás helyszíne a budaörsi benzinkút volt, dátuma 15-e, azaz most hétfő. R. Zsoltot itt nem csak az Audi tulajdonosa, de a nyomozók is várták, akik a pénz átadásakor tetten érték, majd elfogták a férfit. Kihallgatásán azt mondta, a pénzből egy korábbi tartozását akarta rendezni. Mint az eljárás alatt kiderült, a pofátlan tolvaj nagy fogás volt: már hét élő körözés volt érvényben ellene. (Police.hu)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 16., 06:34 Módosítva: 2016.08.17 06:23
53
Jó reggelt kívánunk augusztus 16-án, kedden, Ábrahám és Rókus névnapján. Az évből még 137 nap van hátra. Mára az ország egyes területeire sok napsütést, máshova viszont esőt jósolnak a meteorológusok. Közben javában zajlik a riói olimpia, ahol sportolóink az éremtáblázat igen előkelő, tizenkettedik helyét birtokolják. Szemeket megdörzsölni, kávét a kézbe, máris kezdődik a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Megújítaná a Defender név védettségét a Jaguar Land Rover csoport. Míg Európában már májusban benyújtották ilyen irányú kérelmüket, addig augusztusban a Fülöp-szigeteken is megtették ugyanezt. Az illetékesek vélhetően jóvá is hagyják a kérést, így a legendás terepjáró utódja is viselheti majd ezt a nevet. A tervek szerint az évtized végén, 2019 körül készülhet el az új generáció. (carscoops)
  • Az új Ford GT-k közel hetven százaléka olyan tulajdonoshoz kerül, akinek már korábban is volt Ford GT-je. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a potenciális vásárlóknak igen komoly kiválasztási folyamaton kell átesniük, és hogy a márkával való jó kapcsolat előnyt jelenthet. Míg az új GT-ből évente 250 darab készül, az első két év példányaira 6500-an szerettek volna lecsapni. A rendelkezésre álló adatok szerint a szerencsés kiválasztottak 87 százaléka jelenleg is Fordot vezet, 69 százaléknak pedig már volt GT-je. (carscoops)
  • Mintegy ötszáz milliárd forintnak megfelelő összeget pumpálna projektjébe a Tesla kínai riválisa. A LeEco egy vadonatúj gyárat húzhat fel Kínában, ahol az igen merész tervek szerint 2018-ban már évi 400 ezer elektromos autó készülhetne. Ezek jelentős részét a közelmúltban bemutatott LeSEE szedán tenné ki. A LeEco egyébként befektetőként is tevékenykedik, méghozzá a Faraday Future nevű, szintén villanyautó-gyártóként próbálkozó vállalatba nyomják a pénzt. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 15., 06:36 Módosítva: 2016.08.16 11:45
90
Vészjóslóan közeledik a nyár vége, már augusztus közepe van. Jó reggelt kívánunk 15-én, hétfőn, a Máriák neve napján. Az országban sok helyen eleredt a hajnali órákra az eső, és ami azt illeti, egész héten változékony időre van kilátás. Nem kell azonban elkeseredni, hiszen az ébredéshez ismét itt van egy kis segítség. Szemeket megdörzsölni, kávét a kézbe, máris kezdődik a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A világon elsőként készítene változó kompresszióviszonyú motort az Infiniti. A VC-T fantázianevet viselő négyhengeres benzinestől a hírek szerint dízelesen takarékos fogyasztást, és a V6-osokra emlékeztető teljesítményt, valamint finom járáskultúrát várhatunk. Először az őszi Párizsi Autószalonon mutathatják meg a nagyközönségnek, autóba építve pedig a GX80 bemutatásakor csodálhatjuk meg. (autocar)
  • Úgy tűnik, mégsem készít RS-modellt az A1 alapjaira az Audi. Néhány nap alatt végigsöpört a nemzetközi sajtón az a hír, amely szerint búcsúmodellként jelenhetne meg a palettán az RS1. Most azonban az ausztrál Motoringnak nyilatkozva egy meg nem nevezett belső forrás cáfolta, hogy léteznének ilyen irányú tervek. Igaz, azért azt is hozzátette: soha ne mondd, hogy soha. (motor1)
  • Hamarosan új módszert vezethetnek be a marihuánafogyasztás tesztelésére. A Stanford Egyetemen kidolgozott vizsgálattal akár három perc alatt ki lehet szűrni, ha valaki betépve vezetett. Ehhez pedig a rendőröknek nem is kell mintát vinniük a laborba. Az ötletgazda Shan Xiang Wang professzor szerint bár vérből és vizeletből könnyen meg lehet állapítani a befolyásoltságot, de nyálból már a helyszínen is meg tudják ezt tenni. A THC észlelésére alkalmas szenzor bluetooth-on keresztül szinte azonnal küldi az eredményeket az egyenruhások telefonjára. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 12., 08:32 Módosítva: 2016.08.15 17:32
574

Augusztus 12-én, Klára napján üdvözli önöket a Hidegindító. Örülhetünk, az Index szerint visszatér a nyár, és mától kezdve folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, vasárnapra akár 30 foknál is melegebb lehet. Ma 21-24 fokig melegszik az idő, és gomolyfelhőkre szombaton is csak a Dunántúlon számíthatunk. Mivel ma 108 éve annak, hogy elkészült az első Ford T-modell, olvassák el Csikós használttesztjét, de tegnap egy szomorú évfordulónk is volt: már két éve, hogy elhunyt Robin Williams, legendás színész, komikus. Az Iron Maiden tisztelete jeléül írt egy számot a Book of Souls című albumára, aminek rendkívül találó módon a Tears of a Clown - egy bohóc könnyei - címet adták: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 11., 08:03 Módosítva: 2016.08.12 08:42
23
Augusztus 11. van csütörtök, Zsuzsannák és Filoménák névnapja. A nappali hőmérséklet 21 fok körül lesz. 1999-ben ezen a napon volt teljes napfogyatkozás Európában.

A nap képe

Mindössze 15600 kilométer van ebben Countach LP5000 QV-ben. Valószínűleg ez a legmegkíméltebb példány a típusból. Az 1988-as autót a Mecum aukciósházon keresztül adják el, várhatóan 400 ezer dollár, azaz körülbelül 115 millió forintos áron. Részletek a Carscoopson.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 10., 08:21 Módosítva: 2016.08.11 06:20
36
Szép esős reggelt a Lőrincek, Amadók, Blankák és Enzók neve napján. Augusztus 10-e van, ma 71 éve annak, hogy Japán kapitulált a második világháborúban. Ezen a szerdán harminc éves az első Formula-1-es magyar nagydíj, és ma tizenhat éves az első magyarországi türelmi zóna, aminek születése szintén a Hungaroringhez kötődik.

Cukor

  • Aligha látott szürreálisabb autós üldözést az írországi Wexford utcája, mint amikor ezt a csészealjat követte szirénázva egy rendőrautó. Úton gurulva indul a megszállás? Ha ön ott a monitor előtt Széles Gábor, a folytatást inkább ne olvassa, nem akarjuk elrontani a kedvét. Szóval ebben a fura csészealjformájú járműben egy dizájner tanuló, Ali Kemal Ali ül. A wexfordi Kemal tervezte/építette, és szerette volna közúton megfuttatni. Ehhez kért kíséretet az ír rendőrségtől, amit meg is kapott. A videón épp a kísérettel zajló tesztutat látni. Olvasson bármit erről az interneten, ez történt, tessék megnyugodni. 
  • Filctollal rajtolt rendszámtáblát, elkapták. Még egy rendőrségi sztori, de ez már Baranyából. A Police.hu írja, hogy gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a 21 éves olaszi lakost, akit 2016. augusztus 8-án 11 órakor ellenőriztek a NAV járőrei Szajk és Babarc települések között. A srác a közlemény szerint úgy közlekedett, hogy előzőleg két műanyag plexire filctollal felrajzolta a rendszámot, valamint a rendszámtábla külső jegyeit, majd azokat felhelyezte a jármű elejére, illetve hátuljára. Micsoda találékonyság, bánhatjuk, hogy illusztrációt ezúttal nem mellékelt a Police.hu. Az intézkedéskor egyébiránt azt is megállapították, hogy eltiltás hatálya alatt vezetett, ezért szabálysértési őrizetbe vették. A hamisított rendszámtábla sem játék, egyedi azonosító jel meghamisítása bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás az olaszi srácellen. (Police.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 9., 08:40 Módosítva: 2016.08.10 08:25
23

Augusztus kilencedikén ismét olyan napra virradtunk, amikor az embernek nehezére esik bemenni dolgozni, hiszen odakint többnyire harminc fok feletti hőmérséklet várható, csak a nyugati-északnyugati országrészbe betörő hidegfront hozhat egy-két záport. Ne felejtsenek boldog névnapot kívánni Emőd nevű ismerőseiknek, és ma ünnepli a 40. születésnapját Audrey Tatou francia színésznő, az X-aktákből ismert Gillian Anderson pedig ma tölti a 48-at. Ritkán szól villanyzene a Hidegindítóban, de a You and Me a Disclosure-től egyszerűen túl jó: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 8., 08:16 Módosítva: 2016.08.09 13:39
39
Az év 220 napján, László névnapján kezdődik a Hidegindító. Ezen a napon koronázták német királlyá I. Ottót (936), titkos katonai küldetést hajtott végre a Columbia űrrepülőgép (1989) és összedőlt a világ addigi legkarcsúbb építménye a Varsói rádió antenna (1991). A nap szülöttei Dustin Hoffman (1936) Oszkár-díjas amerikai színész, Nigel Mansell egyszeres Formula-1 világbajnok és Keresztes Ildikó magyar színész-énekesnő, akitől most meghallgatjuk a nap dalát a Valami Amerikai 2-ben Tompos Kátya által is előadott Magányos csónak című dalt.

Pusztult a luxus

Olvasónk, Adrián küldött gyászjelentést a svájci Wollerau városából, ahol több mint egy hete súlyos árvíz pusztított. Egy irodaház alatt található az a kétszintes mélygarázs, amelynek felső szinti plafonja alatt 10-15 centiméterrel állt a víz, a szivattyúzás előtt. Összesen húsz autót nyelt el az áradás, köztük két Mercedes G-osztályt, három régebbi és új Porsche Carrerát, egy Chevrolet Corvettet, egy Bentley Contitnental GT-t és egy BMW M4-et, amely képünkön is látható. Az összesen húsz, tönkrement autóból Adrián becslése szerint több mint 200 millió forintnyi, vagyis nagyjából 900 ezer svájci franknyi kár keletkezett. A modern autók beltere és az elektronika nem állítható helyre egy egyszerű szárítással. Hogy a biztosító végül mit fizet majd a károsultaknak, arról nem írt az olvasó, akinek képeiből galériát találhatnak, alább. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 5., 08:40 Módosítva: 2016.08.06 18:11
157
Szép reggelt a hónap első péntekjén, a Krisztinák, Emődök, Oszvátok és Viátorok neve napján. Várhatóan a hét utolsó meleg napja lesz a mai. Augusztus 5-e van, ma lenne 86 éves fajunk történelmének egyik legfontosabbja, az ember, aki elsőként lépett egy idegen égitestre, Neil Armstrong. Ez most neki szól.

Hírsaláta

  • Többmilliós támogatást kaphatnak az elektromos autót választók. A kedvezményt a korábban tervezett, ám az uniós jogszabályok miatt végül nem megvalósítható áfamentesség helyett vezetnék be. Konkrét döntés még nem született, de a készülő programot ismerők szerint 2-3 millió forintos támogatásról lehet szó maximum 10-12 millió forintos értékhatárig. (Index.hu)
Fotó: Váci vagyok Facebook
Fotó: Váci vagyok Facebook
  • Emlékszel, mi történt a múlt csütörtöki vihar után a nemrég 20 milliárd forintból felújított váci vasútállomáson? Igen, az autós átjáróban derékig állt a víz. Vártál volna egy szemérmes bocsánatkérést a felelőstől, amiért így elkúrták az adóforintjaidat? Hiába, az építtető kivonult, és azt mondja, sem a tervező sem a kivitelező nem tehetnek semmiről. Jó, mindezt hosszabban fejtették ki, kifuttatva a felelősséget az egyetlen lehetőségre, ami már egy másik hatáskör, a városi vízelvezető csatornára. 20 milliárd elköltése után. Sebaj, ők megteszik, amit kell és az elvezető rendszer üzemeltetőinek javasolják majd a hálózat vízszállítóképességének felülvizsgálatát, így, közel egy évvel az átadás után. Az autós aluljáró csak egy eleme a vasútállomás felújítása körüli problémáknak. Baj van a lifttel, a gyalogos aluljáróval, mocskosak a vécék, a peronokon megáznak az utasok és még egy sor baja van a 20 milliárdos projekt eredményének. Ha viszont a vérnyomásoddal nincs baj, bátran olvasd el a teljes sztorit a 444-en.  
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 4., 08:30 Módosítva: 2016.08.05 07:03
290
Augusztus 4. van, csütörtök, Domonkosok és Domokosok névnapja. Ma meleg, de kissé felhős idő várható. Éjszaka 16 fokig hűl majd a levegő. 2007-ben ezen a napon indult útjára az amerikai Phoenix űrszonda, a marsi élet kutatása céljából.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 3., 08:34 Módosítva: 2016.08.04 06:39
826
Szép reggelt a Herminák, Harmatkák, Kimberlik és Nikodémiák neve napján. Augusztus 3-a van, ma tizenkét éve indult útjára a MESSENGER űrszonda, amely négy évig végzett méréseket a Merkúrról, majd küldetése végén belerepült a bolygóba.

Kína nem viccelt, tényleg megépítették a Land Airbust. A korábban csak maketten látott, szélsőségesen egyedi elképzelésű buszból egyelőre csak a prototípus készült el, a TEB-1, amely Hopej tartományban végzi első tesztútjait. A TEB-1 szinte mindent tud már, amit a végterméknek tudnia kéne, egyedül a hossza nem stimmel, így most 22 méter hosszan, 7,8 méter szélesen és 4,8 méter magasan és 2,1 méteres hasmagassággal harapja az utat maga alatt. Ezen egyelőre csak 300 utas tud egyszerre utazni, és őket is legfeljebb 50 km/h-s végsebességgel. Ha a teszt sikerrel jár, és lesz folytatása a projektnek a végleges, forgalomba szánt Land Airbus-on akár 1400 ember utazhat majd egyszerre.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 2., 08:40 Módosítva: 2016.08.03 08:37
301

Lassan cammog ez a hét, augusztus 2-án még csak keddre virradtunk. Nem lesz ma rossz idő, felhő itt-ott előfordulhat, az északi országrészeken és az Alföld közepén még akár egy-egy zápor is a nyakunkba szakadhat, de legalább nem lesz az az őrjítő meleg, valamivel 24 fok felett alakul a hőmérséklet. Ma ünnepli a születésnapját Farkas Bertalan, mindmáig az egyetlen magyar űrhajós, szóljon most neki a Deep Purple-től a Space Truckin':

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. augusztus 1., 06:08 Módosítva: 2016.08.02 08:45
86
Új hónap, új lehetőségek. Újabb hétfőt kell elviselni. Augusztus elseje van, a Boglárkák és Boglárok névnapja. A többnyire napsütéses hétvége után a hét elején is derült, bár kissé változékony időre van kilátás. A hét első munkanapjához kell most összekaparnunk magunkat valahogy. Ebben nyújt segítséget a friss Hidegindító. Kávét a kézbe, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Egy Corvette lett a világ leggyorsabb utcán is használható elektromos autója. A Maryland állambeli Genovation egy C6-ost alakított át. Először még februárban futottak vele 300 km/h-s tempót, most pedig 330 km/h-ra javították meg ezt az eredményt. A Genovation Extreme Electric névre keresztelt gép 700 lóerős teljesítmény és 815 newtonméteres nyomaték leadására képes. (motorauthority)
  • Nem romlott az önvezető autók megítélése, még a Tesla Autopilot-baleset hatására sem. Ez derül ki legalábbis az Alix Partners és a Boston Consulting Group legfrissebb felméréseiből. Sőt, Joshua Brown tragikus ütközése még inkább felhívta a figyelmet a technológiára: az egyik kutatás szerint a válaszadók 85 százaléka, a másik szerint 76 százalékuk ismeri az autonóm közlekedéssel kapcsolatos törekvéseket. (autoblog)
  • Igen furcsa pert indított egy férfi a Toyota ellen. Richard Rosenbaumnak az a kifogása a Prius kapcsán, hogy a plug-in hibrid változat a prospektusokban szereplőnél kevesebb kilométert tud megtenni elektromos üzemben, egyetlen töltéssel. Ügyvédei szerint ugyanis a marketinganyagokban húsz kilométeres hatótáv szerepel, a gyakorlatban viszont csak 13 sikerült. A michigani tél tovább csökkenti ezt a számot, 10 Celsius fok körüli hőmérséklet mellett pedig egyáltalán nem tudja tisztán villannyal használni az autót. Kérdés, hogy ez a panasz mennyire áll majd meg a bíróság előtt. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 29., 06:18 Módosítva: 2016.07.30 07:44
86
Jó reggelt kívánunk július huszonkilencedikén, pénteken. Márta és Flóra névnap van, ne feledjük! Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor az elmúlt napok esőzései ma már csillapodnak, hétvégén pedig igazi strandidő lesz. Csak ezt a néhány órát kell tehát kihúzni valahogy. A túlélésben mi is próbálunk segíteni: indul a friss Hidegindító. Kávét a kézbe, és lapozzanak bátran, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A Volkswagen beelőzte a Toyotát. Míg az idén januárban nyilvánosságra hozott adatok szerint még a japán cég volt a világ legnagyobb autógyártója, addig 2016 első felében már a német konszern gyártósorairól gördült le a legtöbb jármű. Ebben a hat hónapban 5 millió 268 ezerig jutottak, míg a Toyota 5 033 177-tel csípte meg a dobogó második fokát. A General Motors pontos számai nem ismertek még, annyi azonban biztos, hogy övék a harmadik hely. A VW sikere a dízelbotrány tükrében kicsit meglepőnek tűnhet. (autocar)
  • Kínában gyárthatja a plug-in hibridjeihez szükséges akkumulátorokat a General Motors. Az amerikai nagyvállalat ezzel egy érdekes helyzetet oldhat meg. Hamarosan beindul ugyanis a Cadillac CT-6 hibridváltozatának forgalmazása a távol-keleti országban. Kicsivel később az Egyesült Államokba is szállítanak a modellből. Bár a gyártás kizárólag Kínában zajlik majd, az akkucsomagok az USA-ból érkeznek, és a kész autóval térnek vissza az anyaországba. (carscoops)
  • Megvannak az első szerencsés kiválasztottak – Nagy-Britanniában legalábbis megkezdődött a Ford GT-vásárlók kiválasztási folyamata. Ahogy azt már korábban megírtuk, nem egyszerű hozzájutni a sportkocsihoz. A borsos vételár kicsengetése mellett számos egyéb feltételnek is meg kell felelni. Az első két évben mindössze ötszáz példány készül majd. A sikeres pályázókat folyamatosan értesítik. (autocar)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 28., 08:33 Módosítva: 2016.07.29 07:12
117

Már csak három nap van hátra a júliusból, az időjárás mégsem száraz meleg nyarat idéz, ma ismét záporokra, zivatarokra számíthatunk, írja a Hvg. Kezdetben a Dunántúlon és északon, majd a keleti és középső országrészben számíthatunk esőre, amely aztán helyenként viharrá fajulhat, néhol akár jégesővel is. Szerencsére egy gyengébb hidegfront is érkezik, így valamivel talán kellemesebb lesz este lefeküdni. Épp ma 102 éve küldött hadüzenetet az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának, ezzel kezdetét vette az emberiség talán legvéresebb négy éve, az első világháború.  Hogy valami vidámra is emlékezzünk, ma ünnepli születésnapján Jim Davis, aki nagyapjáról mintázva megalkotta a világ leghíresebb macskáját, Garfieldet. A képregényrajzoló ma 71 éves. Ne felejtsék felköszönteni Szabolcs nevű ismerőseiket névnapjuk alkalmából, most pedig hallgassák meg a White Buffalo zseniális Animals feldolgozását: House of the Rising Son.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 27., 08:10 Módosítva: 2016.08.02 18:52
482
Szép reggelt július 27-én, a Liliánák, Olgák, Bennók és Pantaleonok neve napján. Ma 63 éve, hogy a panmindzsoni fegyverszünet megkötésével véget ért a koreai háború. Gyakorlatilag, mert a fegyverszünet jogilag nem zárta le a háborút, amely így elvben ma is tart a két Korea között. Ennek az 1953-as fegyverszünetnek a szüleménye a bolygó egyik legzordabb helye, a koreai demilitarizált övezet, amely vasfüggönyebb a legdurvább vasfüggönynél is. Szóljon hát Kim Dzsongunnek az alábbi szám a Queentől, amely éppen ma 30 éve adta a Népstadion egyik legjobb koncertjét.

Reggeli fájás

Még a Daily Mail is terjedelmes cikkben számolt be annak a magyar kamionosnak a bénázásáról, aki egy Liverpool közeli kisvárosban rendezett egyszemélyes tolatva pusztítóversenyt. A kamionos hölgy állítólag egy közeli ipari parkba szeretett volna eljutni, amikor egy T-elágazás kifogott rajta. A videós azt mondta, hiába próbált segíteni a sofőrnek, így inkább felvette a folytatást. Fájdalmas és érthetetlen másodpercek következnek, ami alatt többek közt elhagyja a hölgy száját - az amúgy igen adekvát - mondat: Figyejjé má', inkább segíccsé, jó?

Az Index szerint a rendőröket is kihívták, akik nem tudtak sok mindent csinálni, és végül a helyzetet egy helyi − aki szintén kamionsofőr − oldotta meg, és segített kimanőverezni a járművet. (Nem látunk a történet mögé, de ebben az egyperces szenvedéstörténetben talán minden benne van, amit a drasztikus mértékű hazai sofőrhiányról tudni kell. Az ügyben egyébiránt épp a Waberers szólalt fel többször korábban.)

Cukor

  • A történelem legnagyobb váltságdíját követelik Bernie Ecclestone anyósáért elrablói. A Formula-1 első emberének brazil anyósát Sao Paulo-i házából rabolták el, most 36,7 millió dollárt kérnek érte. Ha Bernie fizet, új rekordot állít fel a műfajban, ennyit ugyanis még soha senkiért nem adtak váltságdíjként. Nyilvánosan legalábbis biztosan nem. Komoly összeg, de az öregnek csak aprópénz volna, tekintve, hogy vagyonát négy milliárd dollár környékére becsülik. (444)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 26., 08:35 Módosítva: 2016.07.27 08:12
371

Július 26-án, Anna és Anikó napján köszönti önöket a Hidegindító. Ma is fülledt időre számíthatunk, de a napsütést helyenként záporok, zivatarok zavarhatják meg, sőt, vihar vagy jégeső is beüthet a kevésbé szerencsés tájakon. A hőmérséklet napközben továbbra is 28-34 fok között alakul, de legalább fronthatásra nem kell számítani. A mai napon több híres művész is született, így például Stanley Kubrinck filmrendező 88 lenne, Mick Jagger 73, Frédéric Diefenthal - a Taxi kétbalkezes rendőre - 48, Kevin Spacey 57, Sandra Bullock 52, Helen Mirren pedig ma 71 éves. És nem mehetünk el a 122 évvel ezelőtt született Aldous Huxley író-filozófus mellett sem, aki az elsők között kísérletezett a tudatmódosító szerek - LSD, meszkalin - használatával, tapasztalatait pedig esszéiben jegyezte le. Legismertebb műve a Szép új világ, amely ugyan disztópia, mégis, bizonyos elemeiben ijesztően pontosan jósolta meg napjainkat. Az Iron Maiden annyira tiszteli az író művét, hogy nem csak egy számot, de egy konkrét albumot szentelt neki. Szóljon most a Brave New World album címadó dala:   

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 25., 08:28 Módosítva: 2016.07.26 08:44
108
Július 25. van, hétfő, Jakusok és Kristófok névnapja. A nappali hőmérséklet 31 fok körül lesz, de országszerte zivatarokra lehet számítani. 1985-ben ezen a napon született Nelson Angelo Tamsma Piquet Souto Maior, rövidebben Nelson Piquet brazil autóversenyző.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 22., 08:38 Módosítva: 2016.07.23 20:11
39
Szép reggelt július 22-én, a Magdolnák, Magdók, Maricák és Veriták napján. A történelem nem sok emlékezetes évfordulóval szolgál mára, leszámítva persze, hogy ma 44 éve szállt le a szovjet Venyera-8 a Vénuszon.

Hírsaláta

  • Alfa égett tegnap a pesti alsó rakparton. Nem tudni, mitől gyulladt ki, de a miután kiértek a tűzoltók, egy habosított vízsugárral percek alatt eloltották a lángokat. (Index.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 21., 08:48 Módosítva: 2016.07.22 06:57
43
Az év 202. napján kezdődik a Hidegindító. A Szovjetunió 1940-ben ezen a napon annektálta Lettországot, Észtországot és Litvániát, 1983-ban negatív hőmérsékleti rekordot (89,2 Celsius fokot) mértek egy antarktiszi mérőállomáson, 2002-ben pedig ötödik Fomula 1 világbajnoki címét szerezte meg Michael Schumacher a francia nagydíjon. Ma a Dánielek ünneplik névnapjukat és a két napja elhunyt nagyszerű zenészre, Somló Tamásra emlékezünk a nap dalával, amely a Tiszta vagy te még című dal.

Autóipari hírsaláta

Néhány órája újabb mestertervvel állt elő Elon Musk a Tesla elektromosautó-gyártó vezetője. Ebben egyebek mellett a napelemes otthoni enerigaellátás kiterjesztése, saját autómegosztó szolgáltatás és önálló, bérbe vehető Tesla-flotta, illetve az önvezető rendszer továbbfejlesztése szerepel a valódi önállóság felé. Ez utóbbihoz egymástól tanulni képes autókra van szükség, így a robotpilóta a mostaninál akár tízszer biztonságosabbá válhat. Musk felgyorsítaná az ígéretes Model 3 véglegesítését is, hogy az elérhető árú villanyautóból 2018-ig (tehát két évvel a korábban ígért dátum előtt) elkészüljön az ötszázezredik Tesla. További részletek az Autonews-on.

Az Audi e-tron, elektromos SUV
Az Audi e-tron, elektromos SUV

Közben az Audi is beszállt az ígéretkampányba, hogy megerősítse a vásárlók bizalmát a dízelbotrány után. A cég a teljes fejlesztési költsége harmadát mostantól a villanyautók és az önvezető rendszerek fejlesztésére fordítja majd, így 2025-re már minden negyedik új autójuk elektromos hajtású lehet, és hasonló változás várható a Volkswagen-csoport más márkáinak kínálatában is. Az Autonews és a Reuters közös összefoglalója arra is kitér, hogy a BMW kivételével minden német autógyártó késve áll át az elektromos technológiára, amivel máris komoly összegeket veszítenek. 

Már 2009-ben tudhatott az Opel arról, hogy gond van a 2005 és 2014 közt gyártott, jobbkormányos, Vauxhall Zafira egyterű szellőzőrendszerével, amely akár fel is gyújthatja az egész autót. A brit tulajdonosok Facebook-csoportot alakítottak, amelynek már több mint 15 ezer tagja van és rengeteg fotós, videós beszámoló készült az autótüzekről. A gyártó eddig 235 ezer autót hívott vissza, hogy a légbefúvó ventilátor motorját és néhány más alkatrészét kicserélve előzzék meg az autótüzeket, de valószínűleg újabb visszahívásra lesz szükség. Az Autonews cikke kifejezetten a jobbkormányos verzió ügyét tárgyalja, itt. 

Lázasan dolgozik a Jaguar a tavasz óta kapható F-Pace hobbiterepjárónál nagyobb, Audi Q7, Mercedes GLS SUV fejlesztésén. A kémfotón látható, hogy a most mér J-Pace-ként emlegetett modell lényegesen hosszabb, a jellegzetes Jaguar-far túlnyúlása viszont kisebb, mint a már létező modellé. Az újdonság 2019-ben kerülhet piacra és a választható motorok közt megjelenhet egy dízel-elektromos hibrid rendszer is. (Autonews, fotó: KGP Photography)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 20., 08:10 Módosítva: 2016.07.26 08:16
104

Július huszadikán, Illés napján köszönti önöket a Hidegindító. Az eddigiekhez hasonlóan ma is alapvetően napos időre számíthatunk, amit átúszó gomolyfelhők szakíthatnak meg. Esőre legfeljebb csak az Északi-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon számíthatunk, és időnként megélénkülhet az északi-északnyugati szél. Frontmentes, 23-29 fok lesz ma, üzeni az Időkép. Negyvenhárom évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el a harcművész-színész legenda Bruce Lee, és 712 éve született Francesco Petrarca, olasz költő, a Daloskönyv szerzője. Kávésbögrét a kézbe, máris kezdünk, de előbb hallgassák meg a ma éppen 69. születésnapját ünneplő Carlos Santana Europa című számát:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 19., 08:12 Módosítva: 2016.07.20 06:47
110
Júlis 19. van, kedd, Emíliák névnapja. A nappali hőmérséklet 24 fok körül lesz, front nem várható. 2009-ben ezen a napon halt meg Henry Surtees, angol autóversenyző, John Surtees, az egyetlen gyorsaságimotoros és egyben Formula–1-es világbajnok kései fia. Egy Formula-2-es bajnoki futamon fejen találta egy elszabadult kerék. 1814-ben ezen a napon született Colt, a forgópisztoly feltalálója.

A nap képe

Forrás: Petrolicious
Forrás: Petrolicious
Távolról sincs vége, olvasson még