Bonusz átvitel cégtől magánszemélyhez

2007. január 16., 09:17 Módosítva: 2007.01.16 09:17

Tisztelt Autójogász!

Egy KFT-nek voltam tulajdonosa és egyben ügyvezetője. A KFT rendelkezett egy gépjárművel melyet kizárólagos joggal én mint ügyvezető és tulajdonos használtam. A gépjárműre annak idején személyesen én kötöttem meg a kötelező felelősség biztosítást is, a balesetmentes vezetésemnek köszönhetően B8 bonuszom volt. A KFT-től a gépkocsit megvásároltam és a saját nevemre átírtam, ezáltal érdekmúlás miatt a gépkocsi kötelezője megszűnt. Ugyan annál a biztosítónál az eladás napján megkötöttem az új felelősség biztosítást. Most már a saját nevemre, ugyanarra a kocsira. A megkötéskor azt mondták, hogy a B8 besorolásom megtartható. Majd később mindenféle igazolásokat kértek arról hogy ki az ügyvezető, ki vezette a kocsit stb. Minden amit kértem megadtam nekik. 2 hónappal később közölték, hogy B0-ba raknak vagyis nem tarthatom meg a B8-at. Kérdésem: jogos ez? Ki élhet az igazolhatóan általam megszerzett B8 besorolással? Vagy az elveszett mindenki számára? Vagy talán az azóta átalakult KFT jogutódja élhetne vele? Érthetetlen, hogy ha a KFT a jogosult erre akkor ezek szerint 2 napos jogsival mehet tovább a B8 a KFT-n belül talán? És ha a KFT lemond erről a jogáról? Várom válaszát.

Köszönettel:

Gy. Károly

Tisztelt Gy. Károly !

A Kft. a vezetőjétől, tulajdonosától, képviselőjétől elkülönülten létező önálló jogi személy. Ha a jármű tulajdonosa vagy bejegyzett üzembentartója a Kft. volt, akkor - hiába kötötte Ön a cég nevében a szerződéseket és képviselte a céget a biztosító előtt - nem jogosult igénybe venni a cég által megszerzett bónusz kedvezményt. A kedvezményt a cég vagy jogutódja érvényesítheti, jogutód nélküli megszűnés esetén pedig elvész a kedvezmény. A bónuszra való jogosultságot nem lehet más javára átadni, az kizárólag a bejegyzett tulajdonos/üzembentartó személyéhez kapcsolódik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nyelvi nehézségek a járművezetői vizsgán

2007. január 16., 09:10 Módosítva: 2007.01.16 09:10

Tisztelt Autójogász!

Egy barátom szeretne jogosítványt szerezni, de van egy olyan különleges hátránya, hogy bár magyarul kifogástalanul beszél, de olvasni csak igen lassan, és kicsit bizonytalanul tud (sosem járhatott magyar tannyelvű iskolába). Az időkorlátos, olvasás alapú elméleti vizsga emiatt problémás számára. Milyen lehetőség van ennek a problémának a megoldására, pl. szóbeli vizsga útján (vagy más módon)?

Köszönettel:

K. A.

Tisztelt K. A. !

Bár nem igazán testre szabott megoldás, de talán valamit segít: A 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet szerint az elméleti vizsga számítógép igénybevételével vagy írásban tehető le. Szóban - indokolt esetben tolmács közreműködésével - vizsgázhat az, aki hiányos magyar nyelvi ismeretei miatt a magyar nyelvet nem érti, illetve az egészségi állapotából következően írásra képtelen, és erre a felügyelettől, kérelemre engedélyt kapott. Más lehetőség tudomásom szerint nincs. További részletekről a vizsgáztató területi közlekedési felügyeletnél tudnak érdeklődni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közlekedési balesetből származó kárigény

2007. január 16., 08:57 Módosítva: 2007.01.16 08:57

Tisztelt Autójogász!

Szerencsésen túléltem egy közlekedési balesetet, most értem haza, miután elhelyeztettem trélerrel a rommá tört 2 éves Citroen Picassomat a szervízben. Történt, hogy Pesterzsébeten a Virág Benedek utcában szabályosan 50 km/h-ás sebességgel haladva kijöttek elém stoptáblás utcából 20 m-es távolságon belül egy régi 100-as Audival. Az utca szűk volt, menekülési lehetőség 0, satu fék, kormány diszkréten balra el, helyem nem volt különben villanyoszlop, a kollégát a középső oszlop előtt telibe trafáltam, a lábát le sem véve a gázpedálról felugratott a járdára, be a sarki ház kertjébe a kerítésen keresztül. A kocsim eleje eltűnt, de a légzsákjaim már nem robbantak be, mert 50 km/h alatti volt az ütközési sebességem. Kolléga barátnője fejjel kivitte a szélvédőt, nálam mindenki bekötve, csak nyakmeghúzódás és térdbeverés a műszerfalba. A kolléga erőlködött, hogy a papírokat intézzük gyorsan el és menjünk, mondom én, hogy sehova, anyukám a fejét nem tudja mozdítani és mondom, hogy a barátnődnek meg klasszul állnak ki az üvegszilánkok a fejéből, úgyhogy telefonáltam a rendőröknek és kértem, hogy mentőt is hozzanak. Kb. 5 perc és kint voltak. Kiderült, hogy fiatal "barátomnak" nincs jogsija, kötelezőt viszont kötött az autóra, amelynek ő volt az üzembentartója, hogy jogsi nélkül hogyan, azt az okmányirodától kellene megkérdezni. Kérdésem, hogy fizet-e ilyenkor a károkozó biztosítója? Hogyan lehet kötelező felelősségbiztosítást kötni jogosítvány nélkül? Vagy próbáljam a kárigényemet más formában behajtani? A károm előzetesen mintegy 800 eFt - 1 MFt.

Tisztelettel:

Zs. János

Tisztelt Zs. János !

Az üzembentartónak nem kell feltétlenül jogosítvánnyal rendelkeznie, ezt csak a jármű vezetéséhez követeli meg a jogalkotó. Ha volt kötelezője a károkozó félnek, akkor a biztosítója meg fogja téríteni a kárát, természetesen a kapott kártérítésen felül Ön bírósági útin követelheti annak a keletkezett kárnak a megtérítését, amit esetleg a biztosító nem fizetett ki.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Új autó súlyadója

2007. január 16., 08:42 Módosítva: 2007.01.16 08:42

Tisztelt Autójogász!

Az új autó súlyadójával kapcsolatban az a kérdésem lenne, hogy a forgalomba helyezés után a tulajdonosnak van -e bejelentési kötelezettsége az adóiroda felé, vagy a helyi önkormányzatot értesítik a forgalomba helyezésről és ez alapján küldik majd a súlyadó fizetési kötelezettségről az értesítést?

Üdvözlettel:

B-né V. Mónika

Tisztelt B-né V. Mónika !

Új autó vásárlása esetén a tulajdonosnak nem kell külön bejelentést tennie az adóirodában, az adó kivetése havonta lebonyolított hatósági adatszolgáltatás alapján történik. Az adózónak abban az esetben kell közvetlenül az önkormányzati adóhatósághoz bejelentést tenni, a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül: ha az adófizetési kötelezettsége szünetel, vagy ha adómentesség illeti meg illetve, ha olyan gépjármű tulajdonjogát szerezte meg, amelynek a korábbi tulajdonosa adómentes volt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mi is a helyzet most a regisztrációs adóval?

2007. január 10., 23:06 Módosítva: 2007.01.10 23:06

Tisztelt Autójogász!

Napjainkban egyre többet hallani, hogy fizetik vissza a regisztrációs adót. A kérdésem az lenne, hogy ha most hoznék be külföldről autót, akkor ezt még mindig be kellene fizetni, vagy ezt most megszüntették? Továbbá azt is megkérdezném, hogy ha megszűnt a regisztrációs adó, akkor az is elévült-e, hogy nem lehet 96 előtti kocsit behozni?

Köszönettel:

Petyke

Tisztelt Petyke !

Továbbra is van regisztrációs adó, csak a 2004. május 1. és 2005. december 31. közti időszakban behozott használt autók esetében lehet az adó egy részét visszaigényelni, mivel a korábbi szabályozás nem vette figyelembe a járművek értékcsökkenését, így hátrányosan megkülönböztette az import használt autókat a belföldi használt autók javára. Az Európai Bíróság döntése szerint a közösségi joggal ellentétesen kivetett adókat vissza kell téríteni. A regisztrációs adó megfizetésével mostanáig csak uniós típusjóváhagyással rendelkező, az Euro-2-es motor követelményeit teljesítő jármű kaphatott Magyarországon forgalmi engedélyt. Ez kizárta az 1996 előtt gyártott, katalizátor nélküli járművek behozatalát. 2007. január 1-től azonban megszűnik a tíz évnél idősebb autók importjának tilalma. Az új előírások alapján minden olyan jármű kaphat magyar rendszámot, amelynek van az uniós tagországokban érvényes forgalmi engedélye, és megfelel a kötelező magyarországi vizsgán.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

EU-s jogosítvány itthon

2007. január 10., 22:59 Módosítva: 2007.01.10 22:59

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék, hogy EU-s tagállamban szerzett jogosítványra is vonatkozik-e a 6 hónapos használatra jogosító szabály, vagy használhatom honosítás nélkül határozatlan ideig?

Üdvözlettel:

P. Gábor

Tisztelt P. Gábor !

Az EU tagállamaiban kiállított jogosítvány az abban meghatározott érvényességi időn belül jogosít vezetésre, azaz nem kell honosítani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bírósági döntés a járművezetéstől eltiltásról

2007. január 10., 22:53 Módosítva: 2007.01.10 22:53

Tisztelt Autójogász!

A következő problémával fordulok Önhöz: 2006. jan. 15-én ittas vezetés miatt bevonták a jogsimat (B kat.). A helyszínen elvették. Jött az elsőfokú-, majd végül a másodfokú bíróság. Az 1 év bevonást nem akartam elfogadni, mert ebből éltem. Első fokon: 1 év+100ezer Ft. Másodfokon már fogadtam ügyvédet, az ügyvéd azt mondta maradt minden, sajnálja. Viszont megjött a bírói végzés, amivel bementem az önkormányzathoz, és hosszas tanakodás után visszaadták. A bírói végzésben ez van: az elsőfokú ítéletet helybenhagyja azzal, hogy a büntetést halmazati büntetésnek tekinti és az eltiltás tartama 2006. ápr. 28. napjáig tart. (ekkor volt az elsőfokú tárgyalás) A megyei bíróság a járművezetéstől eltiltás tartamába beszámítani rendeli még a 2006. ápr. 28-tól aug. 29. napjáig eltelt időt is. (ekkor volt a másodfokú tárgyalás) A pénzbírságot kifizettem. Elkezdtem gondolkodni a végzésen. Lehet, hogy az ifjú ügyvéd valamit félreértett? Bementem a papírral, majd félóra elteltével odaadták. Nem nagyon tudták értelmezni a fent leírtakat. Azt mondták az átvételről majd egy hónapon belül kiküldik a papírt. Eltelt két hónap és semmit se küldtek. Jogsi nálam. Ezzel akkor vezethetek? Most a melómhoz kellene. Ha tévesen adták vissza, lesz valami következménye, ha jóhiszeműen használni kezdem? A végzésben nem írtak utóképzésről sem. Ha mégis bevonták egy évre, akkor utána nem kell utóképzésen részt vennem? (ezt sehol nem említik) Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel:

Balázs

Tisztelt Balázs !

Ha visszakapta a jogosítványát, használja csak bátran, biztosan nem félreértésről van szó, hanem arról, hogy a járművezetéstől eltiltás időtartama csökkentésre tekintettel letelt. Utánképzésre akkor kellene mennie, ha ezt a bíróság elrendeli, vagy ha az eltiltás időtartama a 6 hónapot meghaladta. Erre viszont a jogosítvány visszaadása előtt kellett volna sort keríteni, tehát Önnek nincs utánképzési kötelezettsége.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kezdő jogosítvány lejárata

2007. január 10., 22:41 Módosítva: 2007.01.10 22:41

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az volna, hogy a kezdő jogosítvány lejáratát kell-e valahol módosítani a jogosítványon? 2003-ban vizsgáztam le, de csak idén jutottam autóhoz. Ettől függetlenül már tavaly óta nem minősül kezdőnek a jogsim. Balesetet nem okoztam. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Zoltán

Tisztelt Zoltán !

Alapesetben nem kell módosítani, a kiállítás dátumából látszik, mikor járt le a jogosítvány két éves kezdő minősítése. Ha pl. szabálysértés miatt újra indult volna a két éves kezdő időtartam, akkor azt külön kódszámmal jelölik a jogosítványban.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyorshajtás és büntetése

2007. január 10., 22:36 Módosítva: 2007.01.10 22:36

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy az 50-es táblánál 87 km/órás gyorshajtás mekkora pénzbüntetéssel jár? Jogosítvány elvétel lehetséges? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A sebességkorlátozás jelentős túllépése szabálysértés elkövetése miatt kiszabható maximális pénzbírság 60 ezer Ft, és emellett a jogosítványt is be lehet vonni egy hónaptól egy évig terjedő időszakra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hamis szervizfüzet

2006. december 31., 14:31 Módosítva: 2006.12.31 14:31

Tisztelt Autójogász!

Márkakereskedőnél vásároltam egy beszámított Suzuki Swift 2002-es kiadású gépkocsit. Vásárlásnál fontos szempont volt a vezetett szervizkönyv, ami hivatott alátámasztani a kilométeróra állását és a tulajdonosi gondoskodást. Sajnos csak otthon vettem észre, hogy a szervizfüzetet a nyomda 2006 márciusában nyomtatta, következésképpen az összes bejegyzés hamis. Gyanúmat alátámasztja az is, hogy a légszűrő koromfekete, az olajszint nem éri el a pálcát (a kereskedő 10 ezer Ft átvizsgálási díjat kért) és az olaj sűrű fekete ragacsos. Bejegyzés szerint 7 ezer kilométerrel korábban volt szervizelve. Kérdésem, hogy kérhetek-e kártérítést, vagy tekinthető-e semmisnek az adásvételi szerződés megtévesztés okán.

Köszönettel:

K. Ferenc

Tisztelt K. Ferenc !

A szerződés semmisségéről valószínűleg nem lehet szó, azonban a megtévesztésre hivatkozva érvénytelenség megállapítása iránt pert indíthat a bíróságon, a keresetében előterjesztheti, hogy a vásárlás során fontos szempont volt a vezetett szervizkönyv és ennek hiányában nem vette volna meg vagy nem ennyiért a gépkocsit. Előbb azonban nézzen utána a szervizkönyvben megjelölt szerviznél, hogy valójában voltak-e és milyen szervizelései voltak az autónak. Ennek ismeretében választása szerint kártérítést is követelhet vagy árleszállítást kérhet a kereskedőtől.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mire nem jó az internet

2006. december 31., 14:16 Módosítva: 2006.12.31 14:16

Tisztelt Autójogász!

Nem találtam sehol precedenst az esetemre. Ha a fizetési felszólításban (parkolás) megjelölik, hogy az adott nap is be lehet fizetni a pótdíjat és én azt balga módon nem postán csekken, vagy bankfiókban teszem meg, hanem este otthon internetes banki átutalással, akkor bizony az átutalás teljesítésének dátuma már a következő banki munkanap lesz. A parkolási társaság szerint nem a megbízás megadásának, hanem annak teljesülésének ideje a mérvadó. Igazuk van? Ha igen, honnan kellene nekem tudni, hogy a "befizetés" valójában teljesülést jelent? Nem kellene erre a felszólításban kitérni? Nyerhetek én egyáltalán egy ilyen ügyben?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A bankok üzletszabályzata tartalmaz arra vonatkozó tájékoztatást, hogy az egyes tranzakciókat milyen határidővel bonyolítják le, mikor tudják fogadni a megbízását, mikor utalnak, mikor könyvelnek. Ezt elvileg Önnek ismernie kell, így a másik fél joggal feltételezi, hogy ennek tudatában intézkedett az átutalásról, ezért szerintem nem érdemes pereskednie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépkocsi átírás

2006. december 31., 14:05 Módosítva: 2006.12.31 14:05

Tisztelt Autójogász!

Az történt hogy vettem egy Opel Asconát. Akitől vettem, azt mondta, hogy kölcsönadási/üzembentartói szerződéssel használta. Mivel úgy gondoltam, hogy a gépkocsit nem akarom megtartani, az átírás esedékes időpontja (15 napon belül) előtt eladtam, adásvételivel persze. Az a kérdés hogy engem ilyenkor terhel-e az átírás kötelezettsége?

Tisztelettel:

D. Dániel

Tisztelt D. Dániel!

Üzembentartótól illetve kölcsönadási szerződéssel a járművet használótól nem lehet jogszerűen megszerezni a jármű tulajdonjogát, csak az előző tulajdonos adhatja el Önnek, e nélkül nem írják át és Ön sem adhatja tovább adásvételi szerződéssel, mert az Öntől megvásárlónak sem fogják a nevére írni. A másik kérdésére a válasz, ha tulajdonostól megvásárol valaki egy járművet és 15 napon belül eladja, akkor is előzőleg át kell íratnia a saját nevére.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogosítvány korhatárok változása?

2006. december 31., 13:56 Módosítva: 2006.12.31 13:56

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék választ kapni egy fiatalok és magam számára is fontos kérdésre. Igaz az, hogy 2007. január 1-ével megemelkedik a B kategóriás jogosítvány korhatára 21 évre? Hallottam ezt is, azt is, ezért szeretnék pontot tenni a dolog végére. Bármilyen információnak nagyon örülnék ezzel a témával kapcsolatban. Előre is köszönöm a választ

Tisztelettel:

R. J.

Tisztelt R. J. !

Annyi biztos, hogy a jogosítvány megszerzésének életkori feltételeit tartalmazó BM rendelet nem változik január 1-től, tehát nem változhatnak a korhatárok sem ettől az időponttól. Az idevágó hír az, hogy az Európai Parlament tárgyalja az európai jogosítványokkal foglalkozó irányelvet, az EP képviselők azt szeretnék, ha minden tagállamban egységes uniós jogosítványt adnának ki és nagymotorokra a jövőben csak 24 évnél idősebbek kaphatnának majd vezetői engedélyt. Ebből azonban még nem kell azonnali magyarországi korhatáremelésre gondolni, a tervek szerint a következő 5 évben történnének meg a fenti intézkedések, ezek azonban a B kategóriás jogsit várhatóan nem fogják érinteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Cascos-e a klíma ?

2006. december 31., 13:45 Módosítva: 2006.12.31 13:45

Tisztelt Autójogász!

Második tulajdonosként kötöttem casco-t egy olyan autóra, melyben klímaberendezés is volt gyárilag beszerelve, tehát már úgy helyezték az autót forgalomba, hogy klímás volt. Sem a szerződésemen (biztosítási csomag), sem a hozzá csatolt iratok (4 oldal) semelyikén nem szerepel az, hogy a kár esetén téríti-e a biztosító a klímaberendezés javítását. Se pro, se kontra. Hogy lehet kész tények állítani a biztosítót, hogy igenis fizesse ki a klímában keletkezett kárt is!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Általában a casco biztosítás a gépjármű széria kivitelű tartozékaiban keletkezett károkra nyújt fedezetet. Az utólag beépített vagy szériakivitel felett rendelt tartozékok csak abban az esetben biztosítottak, ha az ajánlatban felsorolásra kerülnek, és az extra tartozékok pótdíját megfizették.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adatkezelés a biztosítónál

2006. december 31., 13:38 Módosítva: 2006.12.31 13:38

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy ha eladtam a gépjárművem, és ez miatt fel akarom mondani a kötelező/casco biztosításomat, a biztosító jogszerűen kéri-e tőlem a gépjármű adásvételi szerződést? Ez egy magánjogi szerződés, melyben olyan adatok szerepelnek (ár), amihez semmi köze nincs a biztosítónak. Nincs itt némi ellentmondás? Az a problémám, hogy nem elég bemutatni, hanem mindenféleképpen le is fénymásolják. Ez nem jogtalan?

Üdvözlettel:

T. László

Tisztelt T. László !

A biztosítónak törvényi felhatalmazása van a biztosításhoz kapcsolódó adatai megismeréséhez, ezeket egyúttal biztosítási titokként köteles kezelni. Természetesen Ön megteheti, hogy nem adja oda a szerződését fénymásolásra, ebben az esetben viszont hátrányos következményekkel kell számolnia. Ennek főleg a kötelező biztosításnál van jelentősége, mert pl. ott nem érdekmúlással, hanem díjnemfizetés miatt fog megszűnni a biztosítás, és a bónusz besorolását elveszíti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Angol jogosítványomat visszacserélném magyarra

2006. december 21., 09:56 Módosítva: 2006.12.21 09:56

Tisztelt Autójogász!

Nem biztos, hogy éppen önt kellene ezzel kapcsolatban megkérdeznem, de bízom benne ha tud ajánlani valakit, aki tud ebben segíteni. Angliában élek és angol jogosítványom van. A közeljövőben úgy tervezem, hogy hazaköltözöm. Ön szerint vissza tudom valahogy kapni a magyar jogosítványomat? Mivel elvették, mikor angol jogsit kaptam.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A brit jogosítvány Magyarországon is érvényes az abban érvényességi időként feltüntetett időpontig, tehát nem kötelező kicserélnie. Annak sincs akadálya azonban, hogy újra magyar jogosítványt kérjen, ezt bármely magyar okmányirodában megteheti. Az eredeti jogosítványát azonban nem kaphatja vissza, azt nem őrzik meg korlátlan ideig, hanem - ha jól tudom egy év után - megsemmisítik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B 10 helyett A00

2006. december 21., 09:30 Módosítva: 2006.12.21 09:30

Tisztelt Autójogász!

A közelmúltban vettem át egy új autót a szalonban. Az autót 5 héttel korábban rendeltem meg. A kötelező biztosítást az átvétel előtt 2 nappal kötöttem, hogy a kereskedő intézni tudja az okmányokat. Most kaptam a biztosítómtól egy felszólítást, hogy a megrendelés és az átvétel közötti időszakot fizessem be A0 díjjal számolva. A bónusz besorolásom B10. Arra az időre akarnak díjat fizettetni velem, amikor autóm nem is volt. Jól van ez így?

Tisztelettel:

Németh G.

Tisztelt Németh G. !

A biztosító időarányos A00-ás kategóriába tartozó díjat kér a gépjármű tulajdonjogának átszállása és a biztosítási szerződés megkötésének időpontja közötti időszakra. Ha később kötött biztosítást, mint ahogy a jármű tulajdonosa lett, a kettő közti időszakra jár az A 00-ás díj a biztosítónak, ha más a helyzet, reklamálja meg a felszólítást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermek örökölt gépjárművet

2006. december 21., 09:11 Módosítva: 2006.12.21 09:11

Tisztelt Autójogász!

Az elhunyt tulajdonában lévő autót kiskorú gyermeke örökölte. (12 éves) A kérdésem az lenne, hogy illeték köteles-e a gyerek?A nevére kerülhet-e az autó? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:

Szeredi I.

Tisztelt Szeredi I. !

Igen, a nevére kerül az autó és illetéket is köteles fizetni az öröksége után, azonban az illetéktörvény 16. § (4) bekezdése alapján: "A kiskorú örökös az öröklési illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg. E fizetési határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10%, de legfeljebb 70% kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt." Tehát elégséges kifizetni az illetéket a gyermek 20 éves koráig, ha azonban előbb kifizetik, illetékkedvezményt kapnak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Osztrák jogsi

2006. december 21., 09:04 Módosítva: 2006.12.21 09:04

Tisztelt Autójogász!

2001-2003-ig Ausztriában dolgoztam. Ott szereztem jogosítványt. Tekintettel arra, hogy uniós országban szereztem, itthon érvényes-e?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az Ausztriában kiállított vezetői engedélyt nem kell kicserélni, az osztrák jogosítvány az érvényességi idején belül jogosít járművezetésre Magyarországon is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jár-e nekem adó visszatérítés?

2006. december 21., 08:58 Módosítva: 2006.12.21 08:58

Tisztelt Autójogász!

2005. januárjában, más EU-s országból behozott nagyértékű gépkocsimat egy autókereskedésben vásároltam. A kereskedés a regisztrációs adót beépítette a vételárba. Jár -e nekem adó visszatérítés, ha igen hogyan igényelhetem azt vissza?

Köszönettel:

jupi111

Tisztelt jupi111!

Figyelje a híradásokat, a napokban kerül kihirdetésre a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény. A regisztrációs adó részleges visszatérítése azonban csak a használt járműveket fogja érinteni! A törvényjavaslat szerint a regisztrációs adó-különbözet visszatérítését 2007. február 1. után 180 napon belül annál a vámhivatalnál kell kérni, amelyik a regisztrációs adót eredetileg kiszabta. A regisztrációs adó-különbözet a külföldön vásárolt használt személygépkocsik és motorkerékpárok esetében igényelhető vissza. A Vám- és Pénzügyőrség nem a teljes befizetett regisztrációs adót téríti vissza, csak a regisztrációs adótörvényben meghatározott, a járművek értékcsökkenését (avulását) is figyelembe vevő szorzószámokkal számított, és a befizetett összeg közötti különbözetet és annak kamatát. A visszatérítéshez a regisztrációs adó megfizetését dokumentáló igazolás szükséges. Aki az érintett időszakban belföldön kereskedőtől vásárolta a használt gépjárművet, annak csatolnia kell az adó teljes vagy részleges áthárítását igazoló számlát vagy egyéb számviteli bizonylatot, továbbá az adónak az eladó részére történt megfizetését igazoló bizonylatot. A 2007. február 1. után benyújtható kérelmeket a vámhatóság 90 napon belül bírálja el, és a határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül utalja ki a jogosultnak visszajáró összeget.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eltörlik-e regisztrációs adót 2007-ben?

2006. december 21., 08:50 Módosítva: 2006.12.21 08:50

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, hogy eltörlik-e a regisztrációs díjat 2007 jan. 1.-től. Milyen díjat kell helyette fizetni, és aki ezelőtti időpontba vásárol, vagy vásárolt gépjárművet, visszakapja a befizetett regisztrációs díjat?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A regisztrációs adót 2007. január 1-től nem törlik el, csak a 2004. május 1. és 2006. január 1. közötti időszakban behozott használt autók esetében fognak adni részleges adó-visszatérítést az érintetteknek. A jelenlegi szabályozás már megfelel az EU szabályainak, ezért visszatérítési lehetőség sincs erre az időszakra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Regisztrációs adó visszaigénylése

2006. december 21., 08:44 Módosítva: 2006.12.21 08:44

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem a visszaigényelhető (2004. 05. 01- 2005. 12. 31.) között befizetett regisztrációs adó visszaigénylésével kapcsolatos. A híradások és cikkek nem tisztázzák egyértelműen, hogy az új autó után befizetett regisztrációs adó is visszaigényelhető-e. Ha van rá lehetőség, és információ, akkor e kérdés tisztázása az újautó tulajdonosoknak is fontos lenne!

Tisztelettel:

Dr. H. Balázs

Tisztelt Dr. H. Balázs!

Az Európai Bíróság a közösségi joggal ellentételesnek ítélte a magyar regisztrációs adó 2004. május 1. és 2005. december 31. között hatályos változatát, mivel az figyelmen kívül hagyta a személygépkocsik értékcsökkenését, csak a műszaki tulajdonságokat és a környezetvédelmi besorolást vette figyelembe, így hátrányosan megkülönböztette az import használt autókat a belföldi használt autók javára. A közösségi joggal ellentétesen kivetett adókat a nemzeti jog szabályainak megfelelően vissza kell téríteni, de ez értelemszerűen csak a használt autókra vonatkozik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Végrehajtó fenyeget, mert elmaradt a hiteltörlesztés

2006. december 21., 08:38 Módosítva: 2006.12.21 08:38

Tisztelt Autójogász!

A problémám a következő: 2003-ban a vőlegényem új állást kapott, amelynek betöltéséhez autóra volt szükség. Mivel ő még nem rendelkezett bejelentett munkahellyel és jövedelemmel, és nem volt elég készpénze egy új autóra, így az én nevemre vettük meg az autót hitelre. Tehát az én nevemen fut a hitel, a kötelező, stb., de mivel ő használja az autót, úgy egyeztünk meg, hogy ezeket ő fizeti. A gond ott kezdődött, hogy 2 éve különmentünk, és akkor abban állapodtunk meg, hogy ő fizeti tovább az autó költségeit, így természetesen az autó nála maradt. Én írtam akkor neki meghatalmazást, hogy vezetheti az autót. Azonban egy éve úgy döntött, hogy nincs neki pénze, és mindig 4 havonta fizeti a részletet, sokadik felszólításra, akkor mikor már kijön a végrehajtó is. Persze hozzám jön ki, mert hát a hitel az én nevemen van. Az autó azóta is nála van, a telefont nem veszi fel, hiába csengetek nála, az ajtót nem nyitja ki. Mi van akkor ha egyszer úgy dönt, hogy egyáltalán nem fizeti tovább a részletet, és az autót nem tudom tőle elhozni, mert semmilyen megkeresésemre sem reagál. Kérem Önt adjon valami tanácsot ez ügyben.

Köszönettel:

K. Anikó

Tisztelt K. Anikó!

Ha ezt a helyzetet Ön már nem akarja fenntartani, két megoldás kínálkozik: az egyik, hogy meg kell próbálni a banki iratoknak megfelelő állapotot megteremteni, azaz Öné a gépkocsi, Ön használja és fizeti a részleteit (volt vőlegényét felszólítani, hogy a járművet szolgáltassa vissza, ennek eredménytelensége esetén rendőrséghez, bírósághoz fordulni a jármű visszaszerzése érdekében, amíg ez megtörténik a járművet okmányirodában a forgalomból kivonatni). A másik lehetőség, hogy a hitelező bank hozzájárulásával el kell adnia neki a járművet, hogy közvetlenül ő váljon adóssá. Gondolom ez utóbbi még nehezebb lenne, mint az első megoldás, de meg lehet próbálni. Legyen kitartó, mindenképpen személyesen meg kellene beszélniük ezt a dolgot, ne hagyja magát lerázni, esetleg vigyen magával egy olyan ismerőst is, aki segít ezt higgadtan, tárgyilagosan megbeszélni. El kell mondania a volt vőlegényének, hogy Ön nem kíván negyedévente a végrehajtóval találkozni és ilyen módon felelősséget viselni az autóért, tájékoztassa, hogy a rendszertelen hiteltörlesztés esetén Önnek milyen fentebb leírt lehetőségei vannak és írásbeli megállapodásban is rögzíteni azt, hogy mi legyen, ki mit tud vállalni a továbbiakban. Ha nem tudnak megállapodni, vagy megállapodásukat a volt vőlegénye nem tartja be, akkor induljon el a fenti lehetőségek irányába.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Öröklési illették és az autó értéke

2006. december 10., 16:54 Módosítva: 2006.12.10 16:54

Tisztelt Autójogász!

Édesapám 2004-ben elhunyt és illetéket most kaptam meg a személygépkocsi után. Az autó egy régi 1500 ccm-es Lada volt, amit mindenféle költségek árán kivonattam és egy bontósnak 18 000 Ft-ért sikerült eladni (ez nem fedezte az ezidáig rá fordított költségeket), majd most kaptam a levelet hogy fizessek be 43 740 Ft-ot. Beszéltem az illetékhivatallal és ott azt mondták, igen ezt meg kell fizetnem mivel cm3 után számolják az adót és nem érték után, az adó mértéke pedig a cm3 átírási költség duplája. Kérdésem, megállja ez így a helyét?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, megállja a helyét, az illetéktörvényben valóban úgy szerepel az öröklési illeték, ahogy Önt tájékoztatták, köbcentiméterenként 18 Ft kétszerese, azaz 36 Ft. Valószínűleg az egyszerűség kedvéért döntött úgy a jogalkotó, hogy az autók értékét nem lehet figyelembe venni, másrészt így biztosabb és magasabb összegű költségvetési bevételhez jut az állam.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Három címem is van

2006. december 10., 16:48 Módosítva: 2006.12.10 16:48

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék, hogy a Pályaalkalmassági vizsgálat hol történik helyileg jelenleg? Mivel már 3! db címem van: - 1082 BP, Kisfaludy utca 34. - 1149 BP, Róna utca 79/b. - 1082 BP, Vajdahunyad utca 45. Köszönöm a segítségét!

Tisztelettel:

V. Norbert

Tisztelt V. Norbert!

A Központi Közlekedési Felügyelet Pályaalkalmasság-vizsgáló Intézete új helyre költözött. Egy épületben működik tovább az Igazgatóság, az Előzetes Alkalmasság-vizsgálati Osztály, a Rendkívüli Alkalmasság-vizsgálati Osztály, az Időszakos Alkalmasság-vizsgálati Önálló Csoport és a Képzés-felügyeleti ügyintézés is. A harmadik válasz a jó, az új cím: 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 45. Postacím: 1445 Budapest, Pf. 365. Tel.: (06)-(1)-814-1800

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István