Nincs biztosítása a károkozónak

2013. július 10., 08:49 Módosítva: 2013.07.10 17:47
6

Tisztelt Biztositásdoktor!

Az autómat meghúzták, majd elhajtottak. A nyomozás megállapította a károkozó gk. tulajdonosát és azt a személyt is, aki vezette a gépkocsit. A MABISZ-nál kiderült hogy a károkozó gk-nak nincs felelősségbiztosítása. Mi a teendő, hogy jövök ki ebből a legjobban? (CASCO-m nincs)

Várom megtisztelő válaszát:

Ferenc

Tisztelt Érdeklődő!

A károkozó gépjármű tulajdonosa helyett a MABISZ fogja az Ön kártérítési igényét rendezni, és természetesen az okozó gépjármű tulajdonosától akár polgári peres eljárás keretében visszakérni. A gépjármű kárbejelentést tegye meg a saját biztosítójánál ahol a gépjármű sérüléseit dokumentálni fogják ugynevezett szívességi kárfelvétel alapján és a teljes dokumentációt továbbítani fogják a MABISZ részére.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nekem jött a kerékpáros

2013. július 2., 11:55 Módosítva: 2013.07.02 12:16
20

T. Biztosításdoktor!

Minap tartottam hazafelé, egy kereszteződésben egy kerékpáros elsőbbséget részemre meg nem adva, egyszerűen nekihajtott az autóm oldalának. A jobb oldali sárvédőelem, illetve az ajtó is sérült. Festő megnézte, eurotax könyv alapján kiszámolva 37 ezer forint a teljes kár. A károkozó kerékpárosnak se biztosítása, se keresete, se pénze, együttműködni nem akar, a kirótt rendőri helyszíni bírságot is (röhögve közölte) inkább ledolgozza. Mit tudok tenni? Lakcímét kikértem rendőrségtől kérvénnyel, festő várja a kocsit. Kell-e kárszakértőt megkeresnem? Ügyvéd nem említette. Vagy elég a javításról szóló számla a polgári perhez ha nem hajlandó megtéríteni az okozott kárt? Mi ennek a menete?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Ügyfelünk!

A leírás alapján amennyiben polgári peres eljárást indít, mindenképpen szükséges a károsult gépjármű sérüléseinek dokumentálása. Az ön saját biztosítója ugynevezett szívességi kárfelvétel alapján fogadja a kárbejelentést és rögzíti a sérüléseket kárfelvételi jegyzőkönyvön, amelyet a kártérítési per anyagához csatolni kell. A részletekért forduljon biztosítójánál a gépjármű kárügyintézőhöz, aki teljeskörű felvilágosítással fog szolgálni a teendők vonatkozásában.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Fékeztem, belém jöttek. Ki a hibás?

2013. június 24., 11:18 Módosítva: 2013.06.24 11:18

Tisztelt Biztosításdoktor!

Előre mondom nem történt meg csak közel voltam az esethez! Ha én megyek elől és például egy úton átfutó állat miatt fékeznem kell és a mögöttem lévő autó nagyon közel van, nem tartja be a követési távolságot és belém jön akkor ki a hibás? Kinek a biztosítása lesz igénybe véve?

Köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

A jelenleg hatályos KRESZ szabályozás értelmében a követési távolság betartása az előre nem láthetó hirtelen fékezések érdekében is indokolt. A gfb. szabályozás alapján a követési távolság be nem tartása miatt bekövetkező baleset, az üközést okozó - a levelében is említett hátulról ütköző - gépjármű felelősségbiztosítása alapján térítendő. Az Ön biztosítását nem érinti az ilyen módon bekövetkezett káresemény térítése, mert károsultja a bekövetkezett balesetnek.

Üdvözlettel: Horváth László pba.hu

Nem cserélték csak javították

2013. június 19., 13:23 Módosítva: 2013.06.19 18:37

Tisztelt Biztosításdoktor!

Kellemetlen történet, nem találom a megoldást.

A feleségem gépjárművébe hátulról belementek. A kárszakértő szerint csomagtérajtó-csere vált szükségessé. A szeviz, aki elvégezte a munkálatot el is számolt a biztosító felé egy bontott hátsó ajtót. De a csere, egy másik szerelőnél megtörtént ellenőrzés alapján, nem történt meg, meg a régi ajtót javították ki. A másik szerelő semmi jóval nem kecsegtetett. Ám én úgy érzem, itt nem csak engem vertek át, hanem a biztosítót is, szóval biztosítási csalás történt. Megkerestem a biztosító társaságot is, de ők lepattintottak, miszerint a pénzt ígyis-úgyis ki kellett volna fizetniük, szóval nekem kell intézkedni. Lehet hogy ez így tényleg jogos, bár nem vagyok biztos benne.

A kérdésem az lenne, kihez kell fordulnom, milyen utat kell bejárnom ahhoz, hogy a gépjárművünk megfelelő állapotba kerüljön.

Köszönettel

Seres Sándor

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírás alapján a szerviz a biztosító kárfelvételi jegyzőkönyvén rögzített ajtócsere helyett, csak javítást eszközölt, amelyről Önt nem tájékoztatta, a biztosító felé pedig leszámlázta az alkatrész cseréjét. A biztosító mindig első osztályú munkát fizet ki, teljesítés szempontjából mindegy ki fizeti a számlát Ön a megrendelő. A kártérítési igényével - mert a leírtak alapján Önt becsapták - forduljon levélben közvetlenül a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez, csatolva a rendelkezésre álló dokumentáció másolatát.Igényének érvényesítéséhez jogi segítséget is kérhet.

Üdvözlettel: Horváth László

Nem bontották fel a régi biztosítást

2013. június 17., 11:49 Módosítva: 2013.06.17 11:49
4

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az ügyben fordulnék Önhöz, hogy a Netrisk megbízásával 2013. február 9-én váltottam (évfordulóra) KGFB biztosítást. A Netrisk vállalta, hogy megköti az új szerződést és felbontja a régit.

Régi biztosítóm: Uniqa

Új biztosító: Grupama

A problémám az, hogy vagy a Netrisk, vagy az Uniqa nem végezte el a szerződés felbontásához szükséges műveleteket. Több alkalommal is írtam és hívtam a Netrisk-et akik úgy tájékoztattak, hogy elküldték a felmondáshoz szükséges dokumentumokat.

Több alkalommal hívtam az Uniqa biztosítót is, akik meg arról tájékoztattak, hogy nem kaptak semmit a Netrisktől.

Ez odáig fajult, hogy az Uniqa 2013. május 19-i hatállyal díjnemfizetés miatt felbontotta a KGFB szerződésemet és erről tájékoztatta az illetékes hatóságot.

Azonban a Grupama biztosító felé határidőben befizettem az esedékes díjat és meg is kaptam a kötvényemet. Ami számomra azért furcsa.

Segítségét szeretném kérni, hogy hogy lehetne megoldani ezt a helyzetet, mert nekem már nincs ötletem, mind a Netrisk, mind az Uniqa nem foglalkozik az esettel, nem érdekli őket, hogy a hibájuk miatt nekem károm keletkezhet.

Tisztelettel:

Peller Bálint

Tisztelt Éreklődő!

A levelében említett szerződés törlésének elmaradása sajnos plusz terheket ró Önre, amennyiben az rövid időn belül nem rendeződik / fedezetlenségi díj új szerződés kötés esetén// A szerződés törlését kizárólag az Uniqa Biztosító Zrt. végezheti el, amennyiben rendelkezésére áll a felmondási időre elküldött, törléshez szükséges dokumentáció és megbízási szerződés. Az Ön által választott alkusz társaságot kérje az igénye érvényesítésére amelyre ők a megbízás megkötésekor kötelezettséget vállaltak, és ennek elmulasztása esetén kártérítési felelősséggel tartoznak.

Valószínűleg ők megtették ezen dokumnetáció leadását,de kérje azonnali közreműködésüket írásban igényének érvényesítésére,mert amíg a régi szerződés nem kerül törlésre és a kárnyilvántartóban rögzítésre az új választott biztosítónál megkötött szerződés nem tud hatályossá válni,a bonusz fokozat átvezetésre kerülni, ezért törölték dnf.okkal a kötelező felelősségbiztosítási szerződést.

Azonnali intézkedésre azért van szükség mert jelen pillanatban Ön nem rendelkezik biztosítási fedezettel az esetlegesen okozott károk vonatkozásában!

Üdvözlettel: Horváth László biztosito@pba.hu

Akkor most ki a hibás?

2013. június 13., 10:25 Módosítva: 2013.06.13 11:56

Tisztelt Biztosításdoktor,

Pénteki napon az Erkel Színház melletti úton a linkben jelzett kereszteződésnél/parkoló kihajtónál belém jöttek.Én haladtam egyenesen a másik fél az színház melletti parkolóból illetve szervizútról hajtott ki és finoman belecsorgott a hátsó ajtóm végéhez. Ki a hibás ? Szerintem parkolóból hajtott ki az autó szerinte jobbkéz-szabály az irányadó a felelősség megállapításához.

Köszönettel: K. Szabolcs

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Ön a főútvonalon haladt, mikor a kereszteződésben alárendelt útról -szervízút- a másik gépjármű -az Ön elmondása szerint - a gépkocsijának ütközött. Ezen leírás szerint a felelősség őt terheli. Kérem, tegyen minden részletre kiterjedő kárbejelentést a balesetben részes fél biztosítójánál, a jogalap vizsgálatának elvégzéséhez szükséges kárfelvétel céljából. Amennyiben rendelkezésre állnak tanúk, nevüket és elérhetőségüket is bocsássa rendelkezésre.

Üdvözlettel: Horváth László

Külföldi kártérítés

2013. június 11., 10:26 Módosítva: 2013.06.11 10:26

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egyik ismerősöm külföldön magyar rendszámos autójával balesetet okozott, konkrétan kettétört egy telefonkábelt - és egy utcai világítást tartó oszlopot, amikor azoknak nekiütközött. A kérdésem az lenne, igaz-e, hogy az okozott kárt az ő magyarországi felelősség biztosítója megtéríti a külföldi kárvallott számára? Hogyan zajlik ennek intézése a gyakorlatban? Az biztos, hogy ő hamarosan megkapja a számlát a helyreállítás költségeiről. Mi ilyenkor a teendő?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel, Renáta

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű által külföldön okozott károk térítése az alábbi módon történik. A károsult a saját biztosítójánál történt érdeklődést követően, a magyarországi biztosítótársaság külföldi levelezőpartnerénél jelentheti be a részére okozott kárt, az átadott biztosítói adatokat is tartalmazó felelősségvállalási nyilatkozat / baleseti bejelentő alapján/ Amennyiben a gépjármű tulajdonosa zöldkártyával is rendelkezett,- külföldi út esetén ajánlott ezen dokumentumot indulás előtt beszerezni- ezen dokumentum alapján akár online is beazonosítható az illetékes biztosítótársaság. Az okozott kárt hazaérkezés után a saját bitosítótársaságnál is be kell jelenteni.

Üdvözlettel: Horváth László biztosito@pba.hu

Tolatásnál kinek van elsőbbsége?

2013. június 6., 11:25 Módosítva: 2013.06.06 12:01

Tisztelt Biztosításdoktor!

Ha 2 tolató autó egymásnak megy, lehet-e irányadó a jobbkéz szabály? Felvetett kérdésemre eddig minden fórumon osztott felelősséget válaszoltak. De senki nem tudta megmondani, melyik jogszabály alapján.

Tisztelt Érdeklődő!

A tolatásra nem vonatkozik az elsőbbség fogalma, mert a KRESZ szerint abban az esetben végezhető tolatás, ha azzal nem akadályozzuk a gyalogos- vagy járműforgalmat. A tolatás megfelelő körültekintés mellett a szükséges mértékig tarthat, ez a szabály a másik tolatást végző jármű vezetőjére is vonatkozik. Két tolató jármű esetében nagyon fontos, hogy milyen szögben ütközik a két gépjármű, és ki kezdte előbb a tolatást, amelyet a járművek ütközéskori valamint a közúton elfoglalt helyzete is bizonyítani tud.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Hol a gondatlanság határa?

2013. május 30., 16:21 Módosítva: 2013.05.30 16:21

Tisztelt Biztosításdoktor!

A közelmúltban mentünk haza gépkocsinkkal késő este az egyik országúton. Az úttesten hirtelen felbukkant egy tárgy (mai napig nem tudjuk, hogy pontosan mi volt), amit már nem tudtunk kikerülni (jobbról árok, szemben autó), így viszonylag nagy sebességgel (70-80 km/h) áthajtottunk rajta. Éreztük az ütést az autó alján, így megálltunk. Nagjából körbenéztük az autót (amennyire sötétben, országút mellett lehetetett), sérülést nem láttunk, így megnyugodva továbbindultunk. Kis idő múlva a motor hőmérséklete emelkedni kezdett, így azonnal félreálltunk, autót alapjáraton hagytuk, motorháztetőt felnyitottuk, a sötétben komolyabb sérülést nem láttunk, furcsa zajt nem hallottunk. A hőmérséklet rövid idő alatt visszaállt a normál tartományba. Éreztük, hogy valami nem stimmel, de kb 70 km-re voltunk otthontól, este 11 lehetett, így -mivel a hőmérséklet visszaállt, egyéb hibajelzést a műszerfal nem mutatott- alacsonyabb sebességgel, óvatosan továbbindultunk. Kb 60 km-rel később (az autó hibajelzést az út alatt továbbra sem produkált) a kocsi egyszercsak megállt. Tréler, szervíz stb, ahol megállapították, hogy a hűtő alulról összetört, elfolyott a hűtővíz, a motor "megfőtt". A javítás költsége jóval meghaladja az autó értékét, így gyakorlatilag gazdasági totálkáros lett a kocsi. Casco-nk, KGFB-nk rendben (ugyanannál a biztosítónál vagyunk több autóval, évtizedek óta), bár sajnáltuk az autót, de úgy gondoltuk, hogy talán pont ilyen esetekre tekintettel fzettük a biztosításokat évtizedek óta (nem adtuk össze, de valószínűleg már több autó árát kifizettük biztosítási díjban). Sajnos a biztosító nem így gondolta. Első reakciójával gondatlanságra hivatkozva megtagadta a motor javításának/cseréjének finanszírozását, és csak a hűtő sérülését hajlandó kifizetni.

Tisztelettel kérem a Biztosításdoktort, hogy adjon tanácsot, mit tehetnénk? Van értelme a Biztosítónál felülvizsgálatot kezdeményezni, esetleg jogi útra terelni az ügyet?

Válaszát előre is köszönöm.

Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a gépjármű vízhőfokmérője a sérülés bekövetkezése után emelkedni kezedett jelezve a gépjármű hibáját. Ezen esetben mivel a gépjármű alját érte a sérülés célszerű lett volna autómentővel a baleset helyszínéről hazaszállítatni a gépjárművet, amely által a motor végzetes károsodása megelőzhető lett volna. A biztosító állásfoglalása érthető. A levelében leírt üzletpolitikai indokok /ugyanannál a biztosítónál vannak biztosítva több autóval, évtizedek óta / alapján történő kártérítés igénylése céljából, kérjen felülvizsgálatot levélben a kárüggyel kapcsolatosan a kárszámra történő hivatkozással.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Meghúzták az autót, ki fizeti?

2013. május 27., 10:46 Módosítva: 2013.05.27 10:46

Tisztelt Biztosításdoktor!

Hazaérésemet követően tapasztaltam, hogy a jobb hátsó ajtót vélhetően a mellettem parkoló autó úgy meghúzta, hogy az behorpadt és a festéket is lehúzta. Másnap próbáltam megkeresni "festéknyom" alapján, de nem találtam. Ismeretlen tettes esetén a kötlező terhére megoldható-e kár megtérítése?

Üdvözlettel: B-né Monika

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján történő kárrendezésre / törvényi szabályozás/ csak az okozó gépjármű adatainak / rendszám/ ismeretében van lehetőség. Amennyiben a baleset helyszínén lehettek tanúk / parkoló meletti üzletek, lakóházak lakói stb/ akik látták az esetet és az okozó gépjármű rendszámát, és feljegyezték ezen esetben van lehetősége a saját biztosítójától megkérdezni az okozó gépjármű biztosítójának nevét, ahol a kárigényét bejelentheti. Ellenkező esetben ha van casco biztosítási szeződése akkor ezen biztosítási módozat terhére lehet a gépjármű séüléseit rendezni.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Totálkáros lett a lízinges autó

2013. május 23., 10:16 Módosítva: 2013.05.23 10:17
1

Üdvözlöm!

Autóm még lízinges majdnem 1 millió forint hátra van a törlesztőből. Autómat a kárszakértő állítása szerint totálkárosra fogják venni. Azzal tisztában vagyok, hogy a bank azonnali hatállyal felbontja velem a szerződést és a hátralék megfizetésére fog engem kötelezni. Az autó piaci értéke elképzelhető, hogy nem lesz annyi mint a fenn maradó tartozás. Ilyenkor a károkozót jogi úton lehet kötelezni a fizetésre? Ha jól tudom, a biztosítója kifizeti a bankomnak az autó piaci értékét. De nekem ilyenkor se autóm, se pénzem. Mi a teendő, legkézenfekvőbb megoldás ez ügyben? Mit javasol, mit tegyek?

Válaszát előre, és nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Dániel

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján történő kárrendezésnél az illetékes biztosító nem tudja figylembe venni az árfolyam különbözetből adódó veszteséget a keletkezett kár megtérítésekor. A gépjármű - elmondása szerint- gazdasági totálkáros, amely azt jelenti, hogy új alkatrészekkel történő helyreállítása szakszervízben nem gazdaságos, mert a javítási költségek túllépnék a gépjármű forgalmi értékét és a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás alapján történő kárrendezés, gazdagodást nem eredményezhet a törvényi szabályozás értelmében. Önnek lehetősége van a gépjárművet a kifizetésre kerülő összegből helyreállítatni. Kérje bankjától, hogy járuljon hozzá ezen helyreállításhoz, mert így a lízing szerződés érvényben maradhat.Természetesen helyreállítás után a bank által megbízott szakértő a gépjármű helyreállítását ellenőrizni fogja.

Üdvözlettel: Horváh László www.pba.hu

Bónuszt külföldre

2013. május 15., 10:49 Módosítva: 2013.05.15 10:49
2

Üdvözlöm.

Külföldön élek, és itt vásároltam gépkocsit munkába járáshoz. Amikor átírattam, a biztosítóban az ügyintéző első kérdése az volt, hogy rendelkezem-e bónusszal Magyarországon, mert azt ők elfogadják. Most el szeretném adni az autómat ami Magyarországon van, és venni szeretnék itt egy újabbat. A kérdésem az lenne, hogy milyen iratot kell kérnem a biztosítótól, amivel külföldön bizonyítani tudom a bónuszaim létezését? Finnországban élek, és (ha ez számít) Magyarországon az Allianznál van a kötelezőm.

Válaszát előre is köszönöm Üdv.:Attila

Tisztelt Érdeklődő!

A magyaroszági gépjármű eladása után a biztosító rendelkezésére bocsátott tulajdonjog átruházási / adás-vételi/ szerződés alapján a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés megszüntetésre kerül érdekmúlás által. A biztosító által- kérésre - kiállított kártörténeti igazolást, fordító iroda által történő hitelesítést követően bocsássa a külföldi biztosító rendelkezésére az új szerződfésen történő kedvezmény igénybevétele céljából.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Tévesen megadott biztosítási évforduló

2013. május 13., 11:22 Módosítva: 2013.05.13 11:22

2011-ben a KÖBEnél, ezt követő évben az Uniqa-nál majd idén ismételten a KÖBE-nél kötöttem meg a kötelező gépjármű felelősségbiztosításomat. A napokban kaptam a KÖBE-től egy levelet miszerint visszasorolnak A00 kategóriában, mivel a központi rendszerről nem tudják lekérni a kártörténeti igazolást. Ezt követően felhívtam az Uniqát, ahol közölték, hogy a rendszerükben 61-es hibakóddal a szerződés előbb került megszüntetésre mint kellett volna. Megnéztem a szerződéseimet és a KÖBE.nél lévő szerződésemet 2011.01.04-én kötöttem, tehát az évfordulója 2012. 01.04-én lett volna. Ezzel szemben én egy alkuszon keresztül a 2011. évi szerződésemnek 2011. november 24-én kértem a 2011. december 31-ei hatállyal történő megszüntetését. Az Uniqa-nál lévő szerződésem 2011. január 1-én vette kezdetét, és a KÖBE is megszüntette a 2011 évi szerződést. A problémáról tehát a mai napig nem volt tudomásom több mint 2 éve egyik biztosító sem vette észre a tévedést. Jelenlegi szerződésemet is 2013. 01.01-ei hatállyal kötöttem a KÖBE-nél.

A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint a tévesen megadott és megkötött 2011 évi biztosítás miatt milyen hátrány érhet és mi az amit a biztosító ilyenkor jogosan követelhet?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Kozma Erika

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a biztosítási szerződésének felmondását hibás határidővel a régi-új biztosító elfogadta és törölte a naptári évfordulóra. Bár arról levelében nem ír ezért úgy gondolom, hogy az 2012-es évre választott biztosító a szerződésre a bonuszt rávezette, a korábbi szerződés alapján. Mivel a szerződés díjjal mindvégig rendezve volt, ezért levélben forduljon a korábbi biztosítójához a szerződés évfordulójának visszamenőleges módosításáért írásban, bocsássa rendelkezésükre a részemre leírtakat és kérje segítségüket a kárnyilvántartó adatainak módosításában, hiszen a szerződést ők fogadták be 2012.01.01.-től. A levél másolatát bocsássa jelenlegi biztosítójának rendelkezésére kérje az állásfoglalásukat valamint ,hogy egyeztessenek az Ön korábbi biztosítójával a bonusz átvezetésre vonatkozólag.

Üdvözlettel:Horváth László www.pba.hu

Egy biztosítóváltás buktái

2013. május 8., 10:33 Módosítva: 2013.05.08 10:33

Tisztelt Biztosításdoktor!

Magánszemélyként a tulajdonomban lévő szgk-nak évközbeni biztosítóváltását kezdeményeztem a Netrisk alkuszcégen keresztül. Az előző biztosításom 2013.02.22-ig volt érvényben.Én 2013. 01.13-án megbíztam a Netrisket a biztosítóváltás lebonyolítására. A korábbi biztosító az Uniqa, az új szerződést a Genertel biztosítónál kötöttem a kedvezőbb feltételek miatt. A Genertel visszaigazolta a szerződés valódiságát az éves díjat befizettem a részükre. A későbbiekben kaptam a Generteltől levelet, hogy a biztosításomat nem tudják érvényesnek elfogadni, mert a korábbi biztosításom nincs törölve. Többszöri telefonálás és e-mail váltás ellenére sem törölte az Uniqa a régi szerződést.

A Netrisk e-mailben és telefonon is megerősítette, hogy többször kérték a szerződésem törlését,ami továbbra sem történt meg. A 60 nap lejárta után 04.22-én törölte az Uniqa a biztosításom díjnemfizetés miatt, és a Genertel is visszautalta az éves díjat, mivel a korábbi szerződést élőnek látja a KKNYR keresztül. Ezekről az eseményekről én semmiféle értesítést nem kaptam.

A visszautalást sajnos később vettem észre, így az autót használtam is, szerencsére balesetmentesen.

A biztosítást a Genertelnél a mai napon 2013.05.06-án újra megkötötte a Netrisk, de díjat nem fizetek egyenlőre, azt az információt kaptam a Netrisktől, hogy az ügy rendezéséig ez maradjon így, és ezután visszaaktiválják a régi szerződést.

Kérdéseim a következők:

Jogosult vagyok-e ugyanazzal az összeggel reaktiváltatni a valójában időben és szabályosan megkötött szerződésemet? A fedezetlenségi díj megfizetése kit fog terhelni? Mi történik, ha ezt rám hárítják és nem fogom befizetni? Ugyanis egyáltalán nem érzem magam hibásnak a kialakult helyzetért!Mindent elkövettem, hogy ez visszafordítható legyen, nem kevés telefonszámlámba, valamint időmbe került a többszöri felkérés a biztosító és az alkusz cég felé is, hogy intézkedjenek az ügy rendezése érdekében. Kérem adjon tanácsot, mit tehetnék a kialakult helyzetben!

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel. Nardai Andrea

Tisztelt Érdeklődő!

A szerződés újrakötéséval kapcsolatos tanácsot helyesnek tartom, azért, hogy fedezetben álljon a régi szerződés reaktiválásáig. Fedezetlenségi díjat Önnel szemben a biztosító nem érvényesíthet, ugyanis nem az Ön hibájából alakult ki a jelenlegi helyzet, mivel mint írta az előző szerződés időben felmondásra került. A felmondás érvényesítésében kérje a választott alkusz cég díjmentes közreműködését.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

1 károkozó, több károsult, betétlap kitöltés

2013. május 2., 10:52 Módosítva: 2013.05.02 10:52

Tisztelt Biztosításdoktor!

Piros lámpánál állva a mögöttem várakozó autó vezetője véletlen leugrott a kuplungról és nekitolt az előttem állónak. A károkozó elismerte a felelősséget, de sehol sem találtam egyértelmű leírást a betétlapok helyes kitöltéséről. A sorban legelöl álló kitől kap betétlapot? Tőlem, mint középső vétlen sofőrtől? A leghátsótól, aki elismerte a felelősségét?

Köszönettel: Enyedy Ákos

Tisztelt Érdeklődő!

A betétlapot természetesen nem Öntől kapja, mert Ön éppúgy vétlen károsult a balesetben mint annak a gépjárműnek a vezetője akinek nekiütközött. A károkozó két baleseti bejelentőt töltsön ki, egyiket az Ön részére valamint a másikat a további résztvevő számára és a megjegyzés rovatban valamint a középen található esemény rögzítésére szolgáló rajz felületen fel kell tüntetni mindkét gépjármű helyzatét és rendszámát. A kárbejelentésnél az illetékes biztosítótársaságnál jelezze a harmadik fél gépjárművének rendszámát, mert az ütközés és a keletkezett kár azonosíthatósága végett szükséges.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem láttak, nekem tolattak

2013. április 29., 11:26 Módosítva: 2013.04.29 11:26
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy cég telephelyén az én álló autómnak nekitolatott egy kamion. nyomtam a dudát de semmit nem ért. Én nem tudtam hátrébb menni mert egy rámpa előtt álltam. A kamionos elismerte a felelősségét de ráírta a kárbejelentőre hogy nem látott engem .

Az autómban kb 1-1,5 M forint kár keletkezett de a hűtőm nem sérült így mozgásképes maradt a jármű. A rendőrség azt mondta nem jön ki mert magánterületen történt az incidens így Ők nem foglalkoznak vele.

Ki fogja e fizetni a biztosító a káromat?

Mivel az autó a kenyérkeresőm így bérelnem kell egy autót míg ezt nem javítják meg.

Azt ki fogja kifizetni?

Ebből a "buliból" ki tudok e jönni úgy hogy ne keljen ráfizetnem?

Válaszát köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

A káreseményt okozó gépjármű felelősség vállalása szempontjából teljesen mindegy, hogy látta az Ön gépjárművét a tolatás megkezdése előtt vagy sem. Valószínűleg az utóbbi eset áll fenn és figyelmetlen tolatás következtében ütközött az Ön gépjárművének és ezért felelősség terheli. Az illetékes biztosítótársaságnál tegye meg a kárbejelentést és jelezze bérgépjármű igényét a bejelentéskor, mert a kárügyintéző felvilágosítást tud adni Önnek ezen igény jogosságát bizonyító, csatolandó dokumentumokról, valamint a kárszakértő meghatározza a gépjármű szemléjét követően az optimális javítási időt amelyre Ön a bérgépjárművet igénybe veheti.

Üdvözlettel: Horváth lászló www.pba.hu

Felrobbant a gumi

2013. április 26., 10:09 Módosítva: 2013.04.26 10:09
1

Tisztelt "Biztosításdoktor",

mivel újabban többször előfordult, hogy felrobbant kerekű kamion mellet autóztam el az autópályán, ezért is kérdeznék. Legutóbb az M3-as autópálya 91-es km-nél előttem robbant szét a kamion bal első kereke, a szétrepülő gumi egy darabja pont az autóm elé esett, melyet a sötétben, autópályatempónál esélyem sem volt kikerülni. Természetesen ahogy eddig már több ízben, most is felhívtam a 112-őt, s jeleztem a problémát, hogy mihamarabb eltakaríthassák az útról a balesetveszélyes törmeléket. Az autópályakezelő embere visszakérdezett, hogy az én autóm sérült-e, de erre nem tudtam akkor érdemben válaszolni. A következő autópálya pihenőhelynél megálltam, s akkor láttam, hogy a felcsapódó gumi szétverte az autó bal elején a műanyag lökhárítót. Szerencsémre nagyobb baj nem történt, lámpák nem törtek, de karosszériás munka a lökhárító visszaszerelésével lesz.

Visszahívtam az autópályakezelőt, aki azt kérdezte, hogy rendőrségi intézkedést kérek-e, illetve arról tájékoztatott, hogy a biztosító erre egészen biztosan nem fizet, legfeljebb CASCO alapon. Ami gyakorlatilag számomra a nem fizetést jelenti, mert az ezért járó biztosítási díj emelkedés messze több, mint az autó javíttatásának költsége. Kérdés, hogy tényleg nem fizet a biztosító?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a gépjármű sérüléseinek térítése az okozó tehergépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződése alapján történhet meg.A gépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződés azon károk rendezésére nyújt fedezetet amelyet a jármű veszélyes üzem körében - forgalomban való részvétel, közlekedés által - okoz a törvényi szabályozás értelmében.

Amennyiben az okozó gépjármű rendszáma nem áll rendelkezésre, kiléte ismeretlen, sajnos a sérülés térítésére csak casco biztosítási szerződés megléte esetén van lehetőség.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Fűkaszával okoznak kárt

2013. április 24., 07:33 Módosítva: 2013.04.24 07:33
4

Tisztelt Cím!

Elérkezett a jó idő, ezzel egy időben megjelentek az út szélén fűkaszával dolgozó emberek. A kérdésem arra vonatkozik, ha egy ilyen munkavégző mellett elhaladva felvert kavics miatt bármilyen kár keletkezik az autóban, akkor hogyan kellene eljárni? Hogyan lehet a keletkezett kárt megtéríttetni? Gondolom ott, ahol a közútkezelő emberei nyírják a füvet könnyebb dolga van az autósnak, mert ahogyan a kátyúkár esetében, itt is lehet panasszal élni. De mi van akkor, ha magánszemély a portája előtt "kaszál" és okoz kárt?

Segítségét és válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:

Sz. Tamás

Tisztelt Érdeklődő!

A magánember által okozott károk esetében a lakásbiztosítási szerződés fedezeti elemei között szerepelő felelősségbiztosítás tud némely esetben -amennyiben a kizárások között nem szerepel- tud kártérítési alapot szolgáltatni említett körülmények között bekövetkező károkozás esetén. Amennyiben nem rendelkezik a károkozó ezen fedezetre kiterjedő biztosítással, lehetőség van jogi úton érvényt szerezni követelésének.Ez esetben amennyiben állnak a rendelkezésre tanuk az elérhetőségüket kérje el, mert nyilatkozatuk alátámaszthatja az Ön kártérítési igényének jogosságát és a bekövetkezés körülményei is tisztázhatóak.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem fog fizetni a biztosító

2013. április 23., 10:17 Módosítva: 2013.04.23 10:17

Lassan három hete történt egy koccanásos összefutásunk egy másik autóval. Én egy kétirányú utcában közlekedtem és balra akartam lefordulni egy közbe. A menetirány szerinti jobb oldalon parkoltak pont a kereszteződéssel szemben, így bentebb húzódtam az úton, kb a felezőn voltam.

A közből jött a másik autós, akinek elsőbbségadás kötelező táblája volt, de saját bevallása szerint is csak balra nézett ki (később rá is kérdezett a rendőrnél, hogy neki nem csak arra kell kinézni?!) és lendületből neki jött az én autóm (belülről) bal oldalának.

Rendőrt hívtam, mert elkezdett engem hibáztatni a másik fél, de intézkedésre nem került sor (párom kérésére), csupán az adatokat felvette és fényképezett. Az európai baleseti bejelentőt kitöltöttük, a másik autós elismerte, hogy ő okozta a balesetet. A rendőr is megmondta, hogy egyértelműen ő a hibás, mert nem adott elsőbbséget és maga az ütközés is azon az utcán történt, amin én haladtam.

Biztosító felé megtörtént a bejelentés, a szakértő megjelent és azt mondta, hogy 90%, hogy nem fog fizetni a biztosító arra hivatkozva, hogy én bentebb haladtam, mint ahogy kellett volna (nem teljesen a jobb oldali sávban), ezért MIND A KETTEN HIBÁSAK VAGYUNK. Jelenleg ott tart az ügy, hogy a biztosító bekérte a jelenlévő rendőr által készített fotókat, azonban azon már nem látszik, hogy az én oldalamban állt egy másik autó (ami az ütközést követően elment onnan), továbbá bár én nem álltam arrébb az én autómmal, a vétkes sofőr visszább tolatott, ilyen helyzetben állnak a képeken.

A kérdésem az lenne, hogy történhet-e ilyen, hogy a KRESZ-szel (és a jelenlévő rendőr véleményével) ellentétes döntés születik a biztosító jogásza által?? A rendőr azt mondta, hogy ne hagyjuk magunkat, mert ha intézkedésre került volna a sor, a másik autóst megbüntették volna és így is tüntették volna fel, hogy ő volt a kár okozója.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján a baleset bekövetkezéséért a feleősség a másik gépjármű üzembentartóját terheli, mert mint Ön le is írta a gépjárműve a felelőzővonalon állt, várva a bekanyarodás lehetőségét. Az okozó gépjármű vezetőjének elsőbbségadás kötelező táblája volt, ezáltal lassítva lehetősége lett volna felmérni,hogy mekkora hely áll rendelkezésére a jobbra kanyarodáshoz,mert akkor nem ütközött volna figyelmetlenség miatt az Ön gépjárművének. A rendőrségi fotók is igazolják majd az Ön állítását valamint a részemre leírtakkal amennyiben ez nem történt meg egészítse ki kárbejelentését, valamint ha voltak tanuk elérhetőségüket bocsássa a biztosító rendelkezésére nyilatkoztatásuk végett.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Az utas okozta a kárt, nem fizet a biztosító

2013. április 17., 11:45 Módosítva: 2013.04.17 11:45

Tisztelt Biztosításdoktor!

Április 5.én tankoltunk a Shell benzinkúton. Mikor kifordultunk két oldalt parkoló van, és bal oldalról egy keresztben álló Ladából kidobták a cigaretta csikket, rányitva a Lada ajtaját a mi Ford Focusunkra. A bal első ajtónkba beakadt és végighúzta a kocsinkat. Kitöltöttük a betétlapot, a tulajdonos elismerte a károkozást. A kárszakértő felmérte a kárt. Még 5 éves sincs az autónk és fél oldala törött. Ma kaptuk a határozatot a biztosítójától, hogy nem ismerik el a kár okozást, mert az autóban ülő személy okozta azt, nem pedig a tulajdonos. Csináltassuk meg az autót saját casconkra? Más összetöri,a kárt elismeri és mégsem fizet a biztosító?

Mi nem voltunk hibásak, de nekünk az autónk munkaeszköz. Mit tegyünk? Hova forduljunk? Ez igazságtalanság! Kérem szíves tanácsát!

Üdvözlettel:Szűcsné

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az okozott kárt a gépjármű nem veszélyes üzemmé válása alatt okozta, tehát nem a közúti forgalomban közlekedés közben bekövetkezett ütközésről van szó, azonban az Ön szempontjából viszont tetemes összegű kár keletkezett ezen gépjármű ajtajának figyelmetlen kinyitása végett. Kérem levélben forduljon a rendezésben illetékes biztosítótársasághoz,a káresemény jogalapi / felelősségi/ felülvizsgálata céljából,ismételt elutasítás esetén lehetősége van jogi úton érvényt szerezni kártérítési igényének.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Családon belüli átírás

2013. április 16., 10:32 Módosítva: 2013.04.16 10:32
25

Hello!

Nos annyi lenne a kérdésem, hogy családon belül az üzembentartó váltás ingyenes-e? Csak a fogalmit kell átiratni?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében feltett kérédésre válaszolva a családon belüli - gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett - üzembentartó váltás a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében illetékmentes csak a forgalmi engedély kiállítási költségét kell Önnek megtéríteni. A részletes tájékoztatáért és a kapcsolódó dokumentumok beszerzése céljából, kérem forduljon a helyi okmányirodához ahol teljeskörű tájékoztatást és felvilágosítást tudnak nyújtani a teendőkkel kapcsolatosan.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Későn vettem észre

2013. április 11., 11:36 Módosítva: 2013.04.11 11:36

Tisztelt Biztosításdoktor!

A hétvégét egy kirándulás alkalmával Pécset töltöttem, onnan hazatérve a garázsban vettem észre, hogy meghúzták az autó bal hátsó ajtaját alul illetve a kerékjárati ívet. Szinte biztos, hogy az előző nap éjjel történt, hiszen máskor nem volt az autó magára hagyva. A károkozó nem hagyott semmilyen papírt, iratot maga után a gépjárműnél. Ilyenkor mi a teendő, ha utólag vettem észre a kárt? Érvényes kötelező és casco biztosítással is rendelkezem. Szabályosan merőlegesen, a felfestett vonalakon belül parkoltam. Tudom, hogy ott helyben kellett volna rendőrséget hívni, de a káresetet, csak a valószínű helyszíntől több száz km-rel arrébb vettem észre.

Köszönettel

Tisztelt Érdeklődő!

A káresemény utólagos azonosítására,az okozó kilétének felfedésére, amennyiben nem olyan őrzött parkolóban történt amely kamerával megfigyelt, sajnos nem látok lehetőséget. Mivel levelében említette, hogy rendelkezik casco biztosítással, ezért ezen szerződés terhére a káresemény rendezhető, hiszen nem csak az Ön által okozott károkra terjed ki a fedezet, hanem az ilyen ismeretlen tettes által okozott kárra is.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Lízingelt autót ki vezethet?

2013. április 10., 15:16 Módosítva: 2013.04.10 15:16

Tisztelt Biztosításdoktor!

Napokban vettem második autót, hitelre (lízing), melynek üzembentartója vagyok. Biztosításban van beépített casco is. Kérdésem lenne, hogy ezt az autót használhatja-e feleségem, ha esetleg kárt okoz, akkor cascora fizet-e a biztosító?

Válaszát előre is köszönöm! Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű vezethetőségét nem befolyásolja az Ön által kötött lízingszerződés, bármelyik családtagja használhatja a gépjárművet,aki rendelkezik a forgalomban történő közlekedésre vonatkozó érvényes vezetői engedéllyel.A forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó személye azért fontos, mert Ön köti a gépjárműre vonatkozó mint gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést mint pedig casco biztosítási szerződést és esetleges károkozáskor a szerződés díjának emelkedését a biztosítótársaságok az Ön által kötött szerződéseken szerződésén fogják eszközölni.Természetesen kármentesség esetén a kedvezményeket is Ön veheti igénybe pl:/ A/0-->B/1/

Üdvözlettel:

Horváűth László www.pba.hu

Baleset biztosítás nélkül

2013. április 9., 10:48 Módosítva: 2013.04.09 10:48
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépjárművemmel balesetet szenvedtem. A másik fél elismerte, hogy Ő volt az okozó, mert nem tartotta be a KRESZ szabályait, ezt le is írtuk a betétlapra. Az a problémám, hogy a baleset idején nem volt érvényes kötelező biztosítás kötve az autómra. Ez lényeges vagy csak a vétkes biztosítójához menjek? Mi a teendő? Szerencsére ez volt az első (és remélhetőleg utolsó) balesetem, viszont fogalmam nincs, hogy mit is kéne tennem.

Várom válaszát!

Előre is köszönök mindent!

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére ezúton tájékoztatom Önt,hogy az okozó gépjármű felelősségbiztosítójához kell fordulnia az Önnek okozott kár térítése céljából. A bekövetkezett baleset téríthetőségére vonatkozólag nincs szerepe, hogy Ön nem rendelkezett érvényes gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel. A gépjárműre vonatkozó gfb. szerződést javaslom azonnal megkötni, mert minden egyes nappal nő a fedezetlenségi díj mértéke a díjjal nem redezett időszakra, melynek mértéke kategórinaként eltérő. A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés összegénél jóval magasabb díjszintet jelent a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási díjjal nem fedezett időszakra vonatkozólag.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Hogy lesz nekem bónuszom?

2013. április 8., 11:27 Módosítva: 2013.04.08 14:47

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépkocsimat eladtam 2012.12.06-án ez egy Skoda 120 GLS volt. 2012.12.07-én bevittem a szerződést a biztosítóhoz, hogy vegyék le a rendszerből. A másik autót, amit vettem 2013.02.01-én került a nevemre egy alkusz cégre bíztam a papírmunkát. Hozzá kell tenni B2-es kategóriába voltam sorolva. Kijött az új biztosítási szerződés A0-ás besorolással és díjjal. Bementem a biztosítóhoz azt mondták még nem törölte az előző biztosító a rendszerből a másik autót és ilyenkor automatikusan A0, mivel két autó van a nevemen és a második autóra A0. Ilyenkor mi a teendő mert nem 20 forint a különbség. E kat.Mercedes a vásárolt autó. Mit tudok tenni ki fizeti meg a különbséget, hogyan számítják a kategóriát hiszen B2-be kellene lennem.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére az előző gépjármű biztosítójától kérjen tájékoztatást a szerződés törléséről és a kárnyilvántartó rendszerbe történő megszolgált B/2 fokozatot is tartalmazó adatok feltöltéséről. Az új biztosító csak ezen adatok feltöltését követő sikeres lekérdezés alapján tudja az új szerződésre a bonus fokozatot átvezetni. Ezen ügyintézés során az Ön által választott alkusz cég segítségét igénybe veheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu