Javítgatás garanciában és azon túl

2017. március 30., 12:21 Módosítva: 2017.04.16 10:27
0

Tisztelt Autójogász!

2015 áprilisában márkakereskedésből vásároltam egy új Nissan személygépjárművet, melyen 3 év gyári garancia van, mely jelenleg is érvényes. A jármű légzsákrendszere 2015 júliusában jelzett először hibát. Ekkor az utas oldali első légzsákot cserélték. A rendszer 2016 júniusában újra hibát jelzett (ekkor a bal oldali függönylégzsák hibáját jelezte a rendszer), kibontották, visszarakták, a jelzés megszűnt. A hibajelzés most 2017 februárjában ismét jelentkezett.

A kérdésem az, hogy ilyen esetben van-e lehetőség végleges javítás kérésére, például a légzsákrendszer cseréjének kérésére, vagy marad a szerviz javítgatása, amivel együtt járhat a hiba újbóli megjelenése. Ebben az esetben mi történik, ha ez a konkrét hiba a garanciaidő lejárta után ismét jelentkezik? Ilyenkor kérhetem a hiba ingyenes javítását, vagy az már az én költségem lesz majd? Ha igen, érdemes-e esetleg garanciát hosszabbítanom (ha jól értem garanciabiztosítást kötnöm), vagy ebben az esetben az sem segít?

Válaszát, segítségét előre is megköszönve: Péter

Kedves Péter!

A Ptk. szerint a kellékszavatosság és a jótállás esetén eltérően kell a határidőket számítani. A jótállásnál az igényérvényesítési határidő jogvesztő, tehát a határidő lejárta után semmilyen feltételekkel nem érvényesíthető.

Természetesen arra lehetőség van, hogy a kereskedéssel közösen a garancia idejét meghosszabbítsák, vagy arra is, hogy ilyen jellegű biztosítást kössön. Természetesen ezek mind pénzbe kerülő megoldások, a döntés az Öné, hogy igénybe veszi-e őket.

Fontos azonban, hogy a beszerelt alkatrészért a gyártó/forgalmazó kellékszavatossággal tartozik a Ptk. alapján, tehát ha a szavatossági időn belül elromlik az alkatrész, akkor a szavatossági jogait érvényesítheti, de ez nem garancia.Annyiban hátrányosabb helyzet, hogy a kellékszavatosság esetén a bizonyítási teher főszabályként Önt terheli, míg garancia (jótállás) esetén nem.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

Távolról sincs vége, olvasson még
 • Rosszabb az autó mint javítás előtt

  2017. március 27., 09:58 Módosítva: 2017.03.29 06:45
  80

  Tisztelt Autójogász!

  Kérdésem a következő. Autószerelőhöz vittem a 3,5t Mercedes 412-es autóm, mivel kopogó hangot adott. Azt mondta, főtengelyes és elvállalta a javítást úgy, hogy az alkatrész beszerzést ő végzi, de a beszerzési kedvezményt (40 %) leszámolja vagyis ha 100 Ft valami, az 60 Ft és ezen az áron számolunk el.

  Szétszedte, de nem volt főtengelyes, csapágysort cserélt, állítólag egy porlasztó csúcsot és szívószelepet. 380 ezer Ft-t kért az alkatrészért, 20%-ot rászámolt a megegyezés ellenére, amiről kézzel írott papírt adott, nem számlát. Ez neki adózatlan jövedelem.

  Az autó nem jó, visszavittem, azt mondta ez jobb nem lesz, a teljesítménye csökkent, a végsebessége is messze elmarad, véleményem szerint a vezérlést nem jó helyre tette. Nem javítja ki a hibát.

  Hova tudok fordulni? Tisztelettel várom válaszát.

  János

  Kedves János!

  Ha Ön tudja bizonyítani, hogy a szerelő szerelte a kocsit és azt is, hogy mi volt az Önök megállapodása, és a szerelő ennek nem, vagy nem megfelelően tett eleget akkor jó eséllyel polgári peres úton kikényszerítheti, hogy a szerelő javítsa ki a hibát.

  Azt gondolom, hogy mivel nem adott számlát a javításról, mindenképpen ő van rosszabb helyzetben, mert ezzel számviteli szabálytalanságot követett el, mit bírsággal szankcionál a NAV.

  Ha bizonyított, hogy a kocsi nála járt és nem adott számlát könnyen bajba kerülhet, függetlenül a hibás vagy nem hibás teljesítésről. Azt javaslom, hogy írásban jelezze a problémát a szerelőnek és végső soron indítson pert ellene. A pereskedés előtt feltétlen konzultáljon jogi szakemberrel.

  Tissztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Kötelező a Swiftbe hátsó öv?

  2017. március 10., 10:04 Módosítva: 2017.03.21 17:49
  1

  Üdv!

  Van egy 93-as évjáratú Suzuki Swiftem, viszont nincs benne hátsó biztonsági öv. Érdeklődnék hogy milyen jogszabályok vonatkoznak erre, illetve abban az esetben ha kötelező, kiszedett hátsó üléssel is érvényes-e?

  Köszönöm!

  Tisztelt Kérdező!

  Biztonsági övvel az 1992. évi július hó 1. napja után forgalomba helyezésre kerülő személygépkocsik hátsó üléseit kell felszerelni, amennyiben a biztonsági öv rögzítésére szolgáló rögzítő elemeket gyárilag beépítették. A fentiek alapján tehát ha a kocsiban van "előkészítés" akkor kötelező a hátsó öv beszerelése.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Új autóval is átvernek

  2017. február 24., 15:30 Módosítva: 2017.03.01 06:13
  84

  Kedves Autójogász!

  Tavaly tavasszal rendeltem egy Iveco Daily autóbuszépítést. Az alap teherautót erősített vázzal kértem, hogy nagyobb legyen a terhelhetősége (6300 kg össztömeg). Késő őszre készült el a 25 fős autó, de a forgalmiba csak 5200 kg össztömeg lett beírva, 3400 kg önsúllyal.

  Az átépítő cég - reklamációmra - "túl új modell, januárba átíratjuk bla bla" handa-bandával lerázott, én meg munkába állítottam , így is fél évet vártam rá... Csakhogy a héten lemérettem az üres kocsit, negyed tank üzemanyaggal, 3940 kg az önsúlya. Ha az osztrák kivesz "kibélelt" formában, és megmér, a helyszínen fejbe lő. Épp ezt akartam elkerülni az erősebb kivitellel.

  Több mint félmillát fizettem a vizsgákért, átalakítási engedélyekért stb. Mit tegyek, kihez forduljak, hogy normális adatokat, használható járművet kapjak? Válaszát köszönöm!

  Buszos Ati

  Kedves Ati!

  Az Ön esetében a hibás teljesítés tipikus esete áll fenn. Nem azt kapta, amit megrendelt, tehát a gyártó/szerelő stb. hibásan teljesített. Ebben az esetben mindenképp vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel, írásban és jelezze nekik a problémát.

  A Ptk. alapján kérhet kijavítást, kicserélést, illetőleg árleszállítást, vagy ha már nem áll érdekében a vásárlás,akkor elállhat a szerződéstől. A megfelelő feltételek fennállása esetén akár kártérítésre is jogosult lehet. Elsősorban tehát a gyártóhoz forduljon, de mindenképp érdemes jogi szakemberrel konzultálni a pontos lépések tekintetében.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Hamisak az adatok

  2017. február 22., 10:31 Módosítva: 2017.03.11 01:19
  231

  Tiszteletem!

  Vásároltam kereskedőtől egy bizományban leadott gépkocsit 1 800 000 Ft-ért. Garantált km-rel, négy nappal később derült ki, hogy kb. 200 000 km-t visszaállítottak, ami bizonyítható. A kereskedő és az eladó is elzárkózik minden egyezkedéstől. Próbáltam egy kis pénzt visszakérni de hiába. Mit tehetek, ha rendőrségre nem akarok menni.

  Előre is köszönöm válaszát!

  Tisztelt Kérdező!

  Bár adja magát a helyzet, hogy feljelentést tegyen, természetesen az Ön döntése az is, ha nem akar. Ebben az esetben viszont polgári peres úton szavatossági igény érvényesítése útján tudja a követelését érvényesíteni, ha az eladó nem hajlandó együttműködni. Javaslom, hogy jelezze írásban a problémát és azt, hogy mit szeretne és ha erre is elutasító válasz érkezik, (vagy nem érkezik válasz) akkor perelhet.

  Üdvözlettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Hiányzik a motorszám

  2017. február 15., 14:47 Módosítva: 2017.02.19 00:15
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Autóvásárlás előtt állok. A kiszemelt járgány magánszemély tulajdonosa elmondása alpján a "motorszám a forgalmin található hivatalos bejegyzés szerint természetes elhasználódás miatt olvashatatlan". Az autó a KEKKH gépjárműadat lekérdezőjében 2013 óta szerepel, problémára utaló bejegyzést (pl forgalmazási korlátozás)nem látok. Kérem szíves véleményét, hogy a motorszámra vonatkozó bejegyzés jelent-e kockázatot pl az adásvétel/névreírás/biztosításkötés tekintetében.

  Köszönettel Gergely

  Kedves Gergely!

  Amennyiben ez a hivatalos bejegyzések között szerepel, és egyéb probléma nincs a kocsival, illetve az azonosítókkal, akkor ez nem okoz különösebb gondot. Javaslom, hogy mielőtt belevág érdeklődjön az okmányirodában az ügyintézéssel kapcsolatban.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Nekitolatott és elhajtott

  2017. február 4., 09:35 Módosítva: 2017.02.16 15:26
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Tegnap este nem igazán volt parkolóhely a ház előtt, ahol általában állni szoktunk, kivéve egy viszonylag szűk helyet ahova betolattam vállalva, hogy én nagyon behúzott hassal még kiszállok, de a fiamat a másik oldalon szállítottam ki az autóból. (Ott elég hely volt mindenkinek.) A bal oldal egy már ott parkoló vonóhorgos autó fara miatt volt szűkös, amit elnézve feltettem magamban a kérdést: miért nem merőlegesen állt meg, ahogy mindenki más? Látva a vonóhorgot előjött belőlem a paranoiás. Képeket készítettem a telefonommal, mert mi van HA? Sajnos a paranoiám nem volt alaptalan.

  Ma reggel ott éktelenkedett az igen látványos horpadás a bal hátsó ajtón. Néhány félhangos "miatyánkat" elengeve gondoltam naívan, hátha hagyott telefonszámot az illető. HÁT NEM!!! Felhívtam a biztosítómat, ilyenkor mi a teendő. Ők a feljelentést javasolták, vagy előtte forduljak a MABISZ-hoz. Felhívtam a MABISZ-t. Elmondták, hogy töltsem le az űrlapjukat és kitöltve a károkozó jármű adataival amik rendelkezésemre állnak, majd juttassam azt el hozzájuk (e-mail-fax-posta), mert ez alapján meg tudják mondani hol van biztosítva az adott jármű. Ez alapján fordulhatok a károkozó biztosítójához. Meg is tettem ezt e-mail-ben.

  A kérdésem tehát:

  - ezzel vajon megtettem-e mindent, vagy forduljak a rendőrséghez is?

  - mire számíthatok folytatásként?

  Megtisztelő és gyors válaszát előre is köszönöm. S.K

  Tisztelt Kérdező!

  Igen, egyelőre azt gondolom, hogy mindent megtett. Amennyiben a MABISZ megadja az adatokat, hogy ki az autó biztosítója, akkor célszerű lesz egy levelet küldeni a biztosítónak. Ha tudja bizonyítani, hogy a kárt a vonóhoroggal rendelkező autó vezetője okozta, akkor a biztosító meg fogja téríteni a kárát.

  Ha esetleg nem fizet a biztosító, akkor ki kellene deríteni, hogy ki az autó tulajdonosa, ezt követően neki kell egy felszólító levelet írni, hogy a károkozását rendezze. Végső soron peres eljárást indíthat az igény érvényesítésére ahol egyszerre perelheti a tulajt és a biztosítót.

  Ha gondolja forduljon a rendőrséghez is nyugodtan. Fontos, hogy ez két külön eljárás, tehát, ha a rendőrséghez megy, attól még pénz nem lesz automatikusan, de arra mindenképp jó, hogy a rendőrség szinte biztosan megtalálja a tulajt és ha valóban ő követte el a károkozást, akkor talán a fizetési hajlandósága is nagyobb lesz ha a rendőrség "kopogtat" nála.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Üzembentartó adásvételkor

  2017. január 22., 10:09 Módosítva: 2017.02.05 09:02
  0

  Kedves Autójogász!

  November elején eladtuk 27 éves Golfunkat, melyet 40 ezer Ft-ért egy kevéssé bizalomgerjesztő autókereskedő vett meg. A kocsi üzembentartója édesapám volt. Azt hittük, az üzembentartás az adásvétellel automatikusan megszűnik, de úgy tűnik, ez nem így van.

  Az új tulajdonos 1 héttel később 3 alkalommal autópálya matrica nélkül közlekedett, melynek bírságát édesapámnak postázták.Az adásvételi másolatát nem fogadták el, mondván, kérik az én (volt tulajdonos) hitelesített üzembentartó megszüntető nyilatkozatomat. Ilyet én nem tettem.

  A kötelező biztosítást az eladás után 3 nappal édesapám felmondta, azt nyugtázták. Mit tudunk most tenni? Az üzembentartó nem szűnik meg automatikusan adásvételkor? Lehetséges, hogy még mindig édesapám az? Az is lehet, hogy most köt.bizt. nélkül használják az autót, amiért szintén édesapámat veszik elő? Ha még mindig ő az üzembentartó, hogy tudjuk ezt most, vagy leginkább visszamenőleg megszüntetni? A forgalmi természetesen már nincs nálunk.

  Köszönettel: Katalin

  Kedves Katalin!

  Az üzembentartói jog nem feltétlenül "mozog" együtt a tulajdonjoggal, tehát az autó üzembentartója megmarad a tulajdonjog változás esetén is, hacsak nincs kifejezett lemondó, vagy visszavonó nyilatkozat.

  A nyilatkozatnak kifejezettnek kel lennie, az adásvételi szerződés nem elég. Az üzembentartó bármikor egyoldalúan is megteheti a lemondó nyilatkozatot az okmányirodában. Azt javaslom, hogy mielőbb tegye is meg az édesapja, mielőtt további problémák adódnának. A már meglévő bírságokat követelheti attól a személytől aki a tényleges használó volt az adott időszakban. Ennek kiderítése nem könnyű feladat, de egy próbát megér egy jelzés a vevő felé.

  Üdvözlettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Körözött kocsit vettem, mit tehetek?

  2017. január 6., 14:19 Módosítva: 2017.01.08 16:32
  0

  Tisztelt Totalcar!

  Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy egy kereskedésből kinéztem magamnak egy autót, megnéztem, tetszett, meg szerettem volna vásárolni. Német autó, a kereskedő az árban állja a honosítást, forgalmit átírást. Hitelre vesszük, belefizettem 200 ezer Ft-ot, a többit máris intézik. Teltek a napok, a hetek, mindig történik valami. Az autó töltése nem működik, természetesen kicserélik a generátort. Továbbra se jó, kiderült 2 hét után hogy egy kábel van megrágva, azt kell cserélni. Legalább is ezek voltak az indokok, az idő meg pereg.

  A mai napon jön a hír, hogy az okmányirodába vannak a papírok, 2 óra múlva mehetek az autóért. Nem akartam elhinni h végre eljött ez a pillanat is. Aztán jött egy hívás a kereskedőtől, hogy baj van, mert az átírásnál kiderült hogy az Interpol körözi az autót, még nem tudni miért stb stb, megint csak nincs kocsi.

  Már az 1 hónapos tortúra után is el szerettem volna állni a vásárlástól, mert nincs ennyi időm autó nélkül, munkába kell vele járnom. És még most sem akarja visszaadni a foglalót, mert hogy már át van írva a nevünkre az autó! Ez hogy lehet? Ha baj van vele, hogy lehetett átírni, ezt sem értem.A kereskedő azt mondta, menjek válasszak másik autót, amire átintézik a hitelt, vagy várjuk meg hogy a rendőrség befejezze a nyomozást, és ha nem adják vissza az autót (ami ki tudja hány hét vagy hónap), csak akkor hajlandó a foglalót visszaadni. Se autóm se pénzem, és most kezdjek újra autóvásárlásba, és kocsim még mindig nincs. Létezik ilyen?

  Köszönettel! Balogh Tamás

  Tisztelt Kérdező!

  Kérdésre a válasz, igen, sajnos létezik ilyen. A kérdés az, hogy miért körözik a kocsit. Elképzelhető, hogy "csak" valamilyen bűncselekményt követtek el vele és bizonyítékként szolgál, de lehet az is, hogy lopott és akkor az eredeti tulajhoz kell, hogy visszakerüljön. Azt javaslom tehát, hogy először is vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel, mert biztosan van egy eljárás folyamatban Magyarországon is.

  Azt nagy valószínűséggel a kereskedő sem tudta, hogy körözik a kocsit, tehát neki sem feltétlenül jó a helyzete. Azt javaslom, hogy próbáljon megegyezni a kereskedővel, függetlenül attól, hogy jogilag a foglaló visszajár-e vagy nem. Ez egy összetettebb ügy és egyelőre sok az ismeretlen is benne. Pereskedés esetén pedig a dolog eltarthat akár évekig is, főleg, hogy a nyomozás is elhúzódhat, tehát azt gondolom, hogy a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a megegyezés.

  Üdvözlettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Elévülhet a kék-sárga?

  2017. január 2., 14:50 Módosítva: 2017.01.06 17:14
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Egy érdekes eset kapcsán kérném az Ön segítségét. Több hónapja már, hogy sikerült neki tolatnom egy személyautó hátsó lökhárítójának amit előttem egy másik autós komolyabban elrendezett, az általam okozott kár csak az amúgy is romos hátsó ütköző fényében tett kárt. Természetesen kitöltöttük a kék-sárga baleset bejelentőt, de a tulaj azt mondta nekem, hogy a korábbi baleset kapcsán már folyik az ügy, és ha a biztosító teljes elem cserét ír elő akkor a mi ügyünket tárgytalannak fogjuk tekinteni.

  Telnek a hónapok, és azon kívül hogy az egyik példány nála, a másik nálam van (a kék sárga papírból), nem történt még semmi. Elévülhet ez a bejelentő? Mi a teendő ilyenkor?

  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Marci!

  Kedves Marci!

  Ha van elérhetősége a kárt szenvedett félhez, akkor esetleg rákérdezhet, hogy mi a helyzet, de Önt nem feltétlen fogják értesíteni a fejleményekről. Esetleg annyi lehet, hogy ha ezen káresemény kapcsán akar kifizetést eszközölni a biztosító, akkor szemlére behívhatják az Ön kocsiját is. Valószínűleg azonban az történt, hogy a korábbi balesetből kifolyólag kicserélték a károsult lökhárítóját és emiatt az önök kék-sárga bejelentőjét nem kell felhasználni.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

   

  Sérült autót vettem

  2016. december 26., 10:26 Módosítva: 2017.01.02 17:55
  0

  T. Totalcar!

  Vettem magánszemélytől egy Ford Fiestát. A tulaj 3 hete vette kereskedőtől, nekem azért adta el, mondván nem éri el a lába a pedált. Elvittem szerelőhöz 1 hétre rá, és kiderült a kocsi elemcserés a C oszlop felénél, küszöb, hátsó 1/3 fenéklemez hátsó üléssor előtt.

  Jeleztem az eladó fele, teljesen elzárkóztak, magán és ügyvédi levelemre nem reagáltak. Bírósági eljárás esetén önök szerint milyen esélyeim vannak a vételtől való elállástól, vagy értékcsökkenés érvényesítés? Az autó 2006-os 1.4 dízel Ghia, 770 000-ért vettem. Mennyiért lehetne eladni, ilyen állapotban?Motorikusan rendben, 158 660 km van benne.

  Tisztelt Kérdező!

  Ha az Ön, valamint az ügyvédje felszólító levele nem vezetett eredményre, mindenképpen javaslom, hogy bírósági úton érvényesítse követelését, azaz indítson pert az eredeti állapot helyreállítására. Nagy esélye van megnyerni a pert, ha megfelelően tudja bizonyítani követelését.

  Azt nem tudom megmondani, hogy az autót mennyiért lehetne eladni, ez szakkérdés és összefügg a sérülés mértékétől, a javítás minőségétől stb. Amennyiben önnek van jogi képviselője javaslom, hogy konzultáljon vele a beadandó keresetről!

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Mindenki nálunk fordul meg, mit csináljak?

  2016. december 19., 13:59 Módosítva: 2016.12.28 15:57
  71

  Tisztelt Autójogász!

  Olyan problémával fordulnék önhöz, hogy ahol lakunk (családi házas övezet vidéki megyeszékhely) az út elég keskeny, 2 személyautó épp elfér lassan egymás mellett. Ezért a kapu úgy lett kialakítva nálunk hogy bentebb esik a kerítés vonalától, hogy akár meg is lehessen állni, kapunyitás nélkül, az úton közlekekedők zavarása nélkül. Az út keskenysége miatt gyakorlatilag minden autó a mi kapunk előtt, a kocsibehajtónkban fordul meg.

  Ami egész nap és még éjszaka is nagyon zavaró, bosszantó. Képesek még a kirakott kukát is arrébb rakni, hogy meg tudjanak fordulni. Mit tudnék tenni ez ellen hogy jogilag ne érhessen kár. Lezárhatom egy láncal,vagy barmilyen fizikai akadállyal! Az út szélétől mennyi helyet kell biztosítanom? Milyen megoldás van erre? Köszönöm mielőbbi válaszát.

  Üdvözlettel: Tamás

  Ha a kapu úgy lett kialakítva, hogy az Ön ingatlanából beljebb létesített kapubejárót, csak azért, hogy meg tudjon állni a kapuja előtt, akkor addig a vonalig, amíg az ingatlan határa található, egy láncot kifüggeszthet, de mindenképpen ezt egy táblával jelezni kell (láthatóvá kell tenni).

  Egy gond van ezzel, hogy mások - akik korábban ott megfordultak - azt fogják hinni, hogy ezt jogtalanul tette, így elképzelhető, hogy megpróbálják onnan eltávolítani, mint ahogy a kukát is arrébb teszik. Ez esetben javaslom, hogy a táblán jelezze, hogy telekhatár, vagy magánterület. Ha ez sem segít, akkor sajnos döntenie kell. Vagy tűri a hangzavart, vagy kihozza a kaput a kerítés vonalába

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Ki a hibás, ha rossz az alkatrész?

  2016. december 14., 13:07 Módosítva: 2016.12.28 15:57
  1076

  Tisztelt Autójogász,

  Nem velem történt az eset, hanem a barátnőm édesapjával, akinek van egy autószerelő műhelye, és mesélt egy érdekes történetet. Amiben én egyből arra gondoltam, hogy az ügyfél a hibás, de nem vagyok benne biztos, ezért szeretném megkérdezni önt, hogy tisztán lássak.

  Történet: az ügyfél, aki egy Renault típusú autót vitt a szerelőműhelybe vezérléscserére. Ő vitte hozzá az alkatrészt is. A szerelő kicserélte a szíjat, elmondása szerint minden rendben volt, minden jelen volt. Viszont az indításnál egy nagy csattanás, és a motor megállt. Levették a szíjat, összehasonlították a régivel, és kiderült hogy kettő vagy három foggal (nem emlékszem pontosan) kevesebb van az újon mint a régin. Szóval az ügyfél rossz alkatrészt hozott.

  Én úgy tudom, és a barátnőm édesapja is azt mondja, hogy ilyen helyzetben a szerelőműhely a hozott alkatrészét felelősséget nem vállal, csak amit ők adnak. Az ügyfél azt állítja, hogy kötelesek lettek volna átvizsgálni, hogy jó-e az alkatrész és bíróságra akarnak menni. Ebben a helyzetben kinek van igaza?

  Előre is köszönöm a válaszát, Üdvözlettel: Csaba

  Kedves Csaba!

  A barátnője édesapjának igaza van. Az ügyfél által hozott alkatrészért nem felel. Ez egy tipikus vállalkozási szerződés, ahol főszabály szerint a vállalkozónak jelen esetben autószerelő műhelynek kellene gondoskodnia az alkatrészek beszerzéséért.

  Ha viszont az ügyfél hoz alkatrészt, azonban utóbb kiderül, hogy az hibás volt az ügyfélnek a gyártóval vagy a forgalmazóval szemben kell a szavatossági igényét érvényesítenie, nem pedig autószerelő műhellyel szemben.

  A műhely ugyanis a beszerelésért felel, ha az szabályos volt, és nem annak a következménye a hiba akkor a szerviz nem felel. Ha az ügy még is bírósági útra terelődne, elkerülhetetlen lesz igazságügyi szakértő bevonása, de ezt az álláspontot nyugodtan képviselhetik a per során.

  Tisztelettel: dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Sérült az autó, elállhatok az üzlettől?

  2016. december 9., 10:41 Módosítva: 2016.12.20 00:48
  79

  T. Totalcar!

  Az lenne a problémám, hogy vettem magánszemélytől egy Ford Fiestát. Ő előtte három hete vette kereskedőtől, nekem azért adta el, mondván nem éri el a lába a pedált. Elvittem szerelőhöz egy hétre rá, és kiderült, a gépkocsi elemcserés a C oszlop felénél, küszöb, hátsó 1/3 fenéklemez hátsó üléssor előtt. Jeleztem az eladó felé, teljesen elzárkóztak, magán és ügyvédi levelemre nem reagáltak. Bírósági eljárás esetén önök szerint milyen esélyeim vannak a vételtől való elállásra, vagy értékcsökkenés érvényesítésére?Az autó 2006-os 1,4 dízel Ghia, 770 000-ért vettem. Mennyiért lehetne eladni ilyen állapotban? Motorikusan rendben, 158 660 km van benne.

  Tisztelt Kérdező!

  Ha az Ön, valamint az ügyvédje felszólító levele nem vezetett eredményre, mindenképpen javaslom, hogy bírósági úton érvényesítse követelését, azaz indítson pert az eredeti állapot helyreállítására. Nagy esélye van megnyerni a pert, ha megfelelően tudja bizonyítani követelését.

  Azt nem tudom megmondani, hogy az autót mennyiért lehetne eladni, ez szakkérdés és összefügg a sérülés mértékétől, a javítás minőségétől stb. Amennyiben önnek van jogi képviselője javaslom, hogy konzultáljon vele a beadandó keresetről!

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Eladtam az autómat, majd felhívott az új tulaj

  2016. december 2., 11:48 Módosítva: 2016.12.09 17:23
  0

  Tisztelt Autójogász!

  92-es (22 éves, nem fiatal, közel 400 000 km-rel!), 1,7 Isuzu turbós F Astrámat eladtam 2016.11.17-én. A vevő eljött, megnézte, kipróbálta, majd némi alku után ki is fizette az autót. Én a vevőnek elmondtam, hogy milyen felmerülő problémák fordultak elő az öreg dízellel. Miután kipróbálta az autót, mondta, hogy aggasztja az a tény, hogy füstöl az autó. Mondtam, hogy tudom, hogy füstöl, nincs jól beállítva az autó, porlasztókat cseréltettem, nem állították be rendesen. Mondta, hogy engedi az olajat, néha lemerül az akksija...

  Ezek után állapodtunk meg a vételárban, ő hazament vele, majd 2016.11.19-én felhív azzal, hogy nem jó az autó (10 litert evett neki hazafele), ő nagy bőszen elkezdte állítgatni az adagolóját és már fehéren füstöl, biztos eszi az olajat, visszahozná a kocsit. Adjak neki vissza pénzt, ha nem, akkor feljelent (amúgy nem egy drága autóról beszélünk, 240-ért vitte el).

  Mi a teendőm, mit tudok csinálni az új tulajjal? Én magánszemély vagyok, nem autókereskedő, szóval garanciát nem vállaltam rá, szerintem nem jelent fel engem azok után, hogy ő elmondta, hogy állítgatták az autót. Megnézte, ki is próbálta, mielőtt megvette. Elmondtam neki a problémákat is, amik felmerülhetnek, szóval tanácstalan vagyok vele szemben.

  Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Róbert

  Kedves Róbert!

  A labda nem Önnél van. A vevője fel is jelentheti, és polgári pert is indíthat Ön ellen... A kérdés, hogy megéri-e ilyen értékű autónál perelni? A másik dolog pedig, hogy nem is biztos, hogy sikerül bebizonyítani azt, hogy Ön hibásan teljesített, hiszen valószínűleg nem is teljesített hibásan...

  Mivel Ön magánszemély, a vevőjének kell bizonyítani azt, hogy hivatkozott hiba már az adásvételi szerződés megkötése előtt keletkezett és az adásvétel pillanatában fennállt. Önnek meg azt kell bizonyítani, ami hibák fennálltak, azokról tájékoztatta az eladót. Ha a szerződésben nincs ilyen leírva, akkor ez is viszonylag nehézkes folyamat.

  Azt javaslom tehát, hogy próbálják kihagyni a pert, mert több lesz a költség, mint a vételár és bizonytalan mindkét fél részéről.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Elveszik a jogsit szabálysértésért?

  2016. november 29., 10:52 Módosítva: 2016.12.04 09:22
  173

  Jó napot!

  Egy elég érdekes ügy miatt keresném Önt. Röviden leírva, haladtam a teherautóval a középső sávban (Bp. Váci út 3 sávos részen) és ki akartam sorolni a külső sávba, tükörbe néztem, megbizonyosodtam róla, hogy mehetek, viszont egy dudálásra villogásra lettem figyelmes, egy Suzuki került mögém. Az én meglátásom szerint jobbról szeretett volna előzni, viszont az Ő meglátása szerint nem indexeltem így váltottam sávot (félig) , ezáltal Ő felment a nagyjából 30 cm széles átlagban 4-5 cm magas útpadkára, ezáltal súlyos anyagi kár keletkezett az autójában.

  Utána elém jött, megállásra kényszerített, ordibált velem, én hiába kértem tőle elnézést, hiába mondtam el az én állításomat, neki állt fentebb. Ezt nem tűrve és persze hűtőkocsi révén elindultam hát tovább a munkámat végezve. Később kaptam egy telefont, menjek vissza az eset helyszínére, az újpesti rendőrségtől várnak a suzukissal együtt.

  Vissza mentem hát, megtörtént a vallomás feljegyzése, itt kihangsúlyoznám az intézkedő rendőr az én kérésemre az alkohol szonda megfújását megtagadta. Feljelentés nem történt se a suzukis részéről, se tőlem, így mindenki ment az útjára tovább. Viszont nagyjából 2 hónapra rá kaptam levelet a XIII. kerületi (az eset Újpesten történt) kapitányságról, hogy a jogosítványomat adjam le 3 hónapra "az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése" szabálysértés miatt és 20 000 ft (húszezer forint) pénzbírság kiszabásával mellékelve. Kérvényeztem én, egy ügyész és a munkahelyem is, hogy ne vegyék el, mivel ez a megélhetésem, Teherautó sofőr vagyok, másrészről egyedüli eltartója vagyok a családomnak, mivel testvérem autóbaleset miatt lassan 2 éve itthon van (medence töréssel), édesanyám rokkant nyugdíjas (több gerinc és agyműtét miatt) és édesapám is nyugdíjas. Kérésemnek nem adtak helyet, jogosítványt adjam le akkor is. Kérném az Ön segítségét ez ügyben, hisz ezt nem tartom jogosnak. Köszönöm szépen, hogy elolvasta az üzenetemet, további szép napot!

  Üdvözlettel: Pudleiner Gábor

  Kedves Gábor!

  Az eset valóban furcsa, ilyen szabálytalanságért nem szokták bevonni a vezetői engedélyt, ráadásul az Ön által leírtak szerint még nem is teljesen bizonyított, sőt kifejezetten vitás a helyzet.

  Mindenképpen azt javaslom, hogy éljen jogorvoslattal és vigye végig az ügyet bíróságig. Ennél töbet sajnos nem tudok "látatlanban" mondani, mert nem ismerem a részleteket, de azt gondolom, ha tényleg "csak" ennyi történt, akkor a bíróság méltányolni fogja a személyi körülményeit és nem veszik el a jogsiját.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Büntetés az idők végezetéig?

  2016. november 27., 10:51 Módosítva: 2016.11.29 17:46
  142

  Saját tulajdonomat képező gépkocsimat - mely több mint 15 éves volt - eladtam nem olyan régen. Az adásvételi szerződés másolatát leadtam az okmány irodában, illetve bejelentettem a tulajdonosváltozást. Erről az okmányirodában megkaptam az igazolást.

  Sajnos a vásárló mind a mai napig nem íratta át a gépkocsit, mely akkor jutott tudomásomra, amikor számos gyorshajtásról szóló fizetési felszólítást, illetve parkolási bírságot kaptam. Kérdésem az, hogy hogyan és hol tudom érvényesíteni azon jogomat, hogy a bírságokat ne a nevemre, hanem az átírás meg nem történte ellenére az új tulajdonos nevére küldjék? Az nem jó megoldás, hogy a leveleket nem veszem át, hiszen a közigazgatási eljárás során 5 nap után kézbesítettnek tekintik a levelet.

  Mivel nem az én tulajdonom a kocsi, és nem is használom - a gyorshajtásnál készült fénykép felvételen is a vásárló látható, aki rendszeresen ugyanazon az útvonalon jár (Budapest XIX. kerület, bár lakcíme szerint debreceni lakos) - nem szeretnék olyan szabálysértésért fizetni, melyhez semmi közöm. Kérem szíveskedjék tájékoztatni, hogyan tudnám az ügyet megnyugtatóan és és véglegesen lezárni. Jelen pillanatban ügy tűnik, hogy a Kormányhivatal, vagy a KEKKH nem megfelelően végzi feladatait. Számomra kínos az eset hiszen köztiszteletben álló, közfeladatot ellátó személy vagyok. Ha a hivatalokkal nem boldogulok, akkor forduljak bírósághoz jóhírnév rontásáért? Nagyon nagy szükségem lenne tanácsukra.

  Köszönettel. János

  Kedves János!

  Sajnos, amíg az autó nem kerül átírásra az új tulajdonos nevére, addig a bírságok az ön nevére fognak érkezni. Ilyenkor ne fizesse be a csekkeket, hanem a bírságot kiszabó szervhez el kell juttatnia az adásvételi szerződés másolatát, illetve az okmányirodai igazolást arról, hogy Ön eleget tett a kötelezettségének és az elidegenítés tényét bejelentette. Ez természetesen csak a már meglévő bírságokra megoldás.

  Végleges megoldást az jelenthet, hogy ha bejelenti az okmányirodában, hogy az új tulaj nem íratta át a kocsit és ezzel egyidejűleg kezdeményezi a gépkocsi forgalomból történő kivonását. A 326/2011. (XII. 28.) Kormányrendelet 87.§ szerint "a közlekedési igazgatási hatóság a járművet hivatalból, határozattal kivonja a forgalomból, és ezt a tényt a döntés jogerőre emelkedését követően nyilvántartásba bejegyzi, ha a nyilvántartás szerinti tulajdonos bejelenti, hogy a járművet elidegenítette vagy a közlekedési igazgatási hatóság egyéb okból észleli ezt a változást, és az új tulajdonos a bejelentési kötelezettségének a jogszabályban megjelölt határidőn belül nem tett eleget, valamint a bejelentést az arra történő felhívás kézhezvételét követően 5 napon belül nem pótolja, vagy az utólagos bejelentés során hitelt érdemlően nem igazolja, hogy a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségének önhibáján kívüli okból nem tudott eleget tenni,[...] Azt gondolom, ennél többet nem tehet az ügyben, remélhetőleg mihamarabb megoldódik a helyzet.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter ügyvéd www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Autót ingyen?

  2016. november 23., 11:10 Módosítva: 2016.11.27 11:48
  3

  Tisztelt Autójogász,

  egyik ismerősöm (nem rokon) szeretné nekem adni az autóját. Ingyen, mivel neki nincsen rá szüksége, és az évek során én használtam, tankoltam és szervizeltettem a járművet. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mit kell írni az adásvételire az "összeg" mezőbe? 0 Ft, 1 Ft, "megegyezés szerint" vagy hagyjuk üresen?

  Előre is köszönöm,
  Tamás

  Kedves Tamás!

  Azt javaslom, hagyják üresen a szerződés erre vonatkozó részét, ugyanis azt nem kötelező kitölteni. Vagyonszerzési illetéket ugyanis nem a vételár, hanem a teljesítmény után fog fizetni.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assiso.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Véda és a lejárt műszaki

  2016. november 18., 10:59 Módosítva: 2016.11.25 06:50
  0

  Jó napot kívánok!

  Tegnap lejárt a műszaki az autómon. Kaptam 2 hét hosszabbítást. Várható levél, vagy a Véda traffipaxok nem figyelik a műszaki érvényességet? Ha kapok büntetést, akkor elég ha bemutatom a hosszabbításról szóló papírt? Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelt Kérdező!

  Elvileg a VÉDA rendszer képes arra, hogy az autó műszaki vizsgájának érvényességét ellenőrizze a rendszám alapján. A kérdés, hogy használja-e a rendőrség ezt a funkciót. Amennyiben kap büntetést, mindenképp éljen jogorvoslattal és mutassa be a hosszabbításról szóló papírt.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Használtautó vásárlás eltérő üzembentartóval

  2016. november 16., 10:39 Módosítva: 2016.11.18 17:58
  0

  Tisztelt Autójogász!

  Segítséget szeretnék kérni. Testvéremmel meg szándékozunk venni egy autót, úgy, hogy ő lesz a tulajdonos és én az üzembentartó. Tehát egyidejűleg történik tulajdonos és üzembentartó váltás. Az üzembentartói szerződés mintákban mindenhol szerepel, hogy fel kell tüntetni a forgalmi engedély számát, meg a tulajdonost, előző üzembentartót, ami a szerződés alapját képezi.

  Jelenleg, mivel egyidejűleg kívánjuk intézni a két dolgot, nincs olyan forgalmi engedély, amiben a bátyám szerepelne mint tulajdonos, hiszen én vele szerződök, ő meg az előző tulajjal, az adásvétel kapcsán. Mi ilyenkor a helyes eljárás? Hogyan töltsük ki az üzembetartói szerződést, hogy megfelelő legyen?

  Válaszát előre is köszönöm: Anett

  Kedves Anett!

  A válaszom, hogy először a tulajdonjog átszállást intézzék, és ezt követően ha már megvan az új tulaj, ő kössön szerződést az üzembentartóval.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Eladtam az autót, nem akarják átírni

  2016. november 5., 10:14 Módosítva: 2016.11.16 17:57
  19

  Tisztelt Autójogász!

  2016.07.10-én eladtam az autómat, majd a vevő autópályára hajtott, de nem fizetett útdíjat, amiről én kaptam felszólítást és csekket is. Az autómon már lejárt hitel volt, amiről a bank küldött törlési engedélyt. Sajnos ezt az engedélyt odaadtam a vevőnek. Következő munkanapon bementem az okmányirodába és szerettem volna leíratni a nevemről az autót. Viszont a törlési engedély hiánya miatt ez nem sikerült. Kértem az új tulajt, hogy küldje vissza számomra, de nem tette, mivel azt mondja elveszítette.

  A bank, ahol a hitelem volt, jogutód nélkül megszűnt, így csak a felszámoló biztossal tudtam felvenni a kapcsolatot, hogy küldjön új törlési engedélyt. A felszámoló biztos küldött is egyet, de mivel a bank hiányosan adta át neki az iratokat, ezért ő nem tudja, mikor lett a hitel kifizetve és ő csak olyan dátummal tudta kiállítani az engedélyt, ami az adásvétel utáni időpontot mutatja. Ezt az engedélyt az okmányiroda nem fogadja el, mivel a törlési engedély időpontja későbbi mint az adásvétel ideje. Már jártam rendőrségen is, ám sajnos segítséget sehol sem kaptam.

  A kérdésem az lenne, hogy hová fordulhatnék segítségért, hogy a nevemről az autót le tudjam íratni. Mint utólag kiderült, a kereskedő, akinek az autót eladtam, már rég túladott rajta, és azóta már legalább három gazdája volt, viszont senki sem akarja átíratni. Ebben ez esetben mit tehetnék, és hová fordulhatnék?

  Tisztelettel: István

  Kedves István!

  Javaslom, hogy beszéljen a felszámolóval, hogy a hitel az adásvételt megelőzően ki lett fizetve ezért adja ki a törlési engedélyt, a lehető leghamarabb, úgy, hogy a kifizetés időpontja az adásvételi szerződés megkötésének időpontját megelőzze.

  Tiszteletel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Átvertek a lakókocsival

  2016. november 1., 13:42 Módosítva: 2016.11.07 06:20
  0

  Tisztelt dr. Erdey Úr!

  Azért fordulok Önhöz, mert tanácstalan vagyok. A történet:

  2016 augusztus hónapban vásároltam egy lakókocsit, amely úgy volt meghirdetve, hogy német import de igény szerint magyar papírokkal eladó. Elmentem, megnéztem kifizettem, írtunk adás-vételi szerződést. Az ügyintézésre kért 1-1,5 hónap időt. Letelt ez az idő, hívogatom, hívogattam, nem hív vissza, üzenetet küld, hogy majd holnap, meg ekkor-akkor. Most már ki van kapcsolva, se kép se hang. Elmentem felkerestem, beszéltem a szüleivel ők sem érik el. Nem is értik a szülők miért mondott ilyet, mert nem lehet forgalomba helyezni a lakókocsit. A lakókocsi el lett helyezve a X. kerületben egy telephelyen (legalábbis egy üzenetben ezt az információt kaptam ez eladótól), amiről több infót nem tudok, mert én nem hoztam el amikor kifizettem, gondoltam, majd ha meglesznek a magyar dokumentumai.

  Szóval most se lakókocsi, se pénz, se semmi. Ha feljelentést teszek, mennyi az eshetősége, hogy valaha is látok ebből pénzt? Én próbálnám normálisan rendezni a helyzetet és többször is próbáltam megkeresni az illetőt személyesen is, de sosem tartózkodik otthon.

  A szülők azt mondják a feljelentéssel nem sokra megyek, mert majd kap valami büntit én meg se pénzt se semmit. Alapvetően biztosan hibáztam, de jóhiszeműen jártam el, van két tanú is akik ugyanígy jártam, de ők még időben vissza tudták kérni a pénzüket. Az úriember alapvetően lakókocsival kereskedik. Válaszát várom és előre is köszönöm.

  Üdvözlettel, Dániel

  Kedves Dániel!

  Az ügyben két vonalon is el kell indulnia, azt gondolom. Az egyik a polgári, a másik a büntető ügy kezdeményezése. Mindenképp keresse meg az eladót írásban, és álljon el a szerződéstől. Ezt követően vissza tudja követelni a pénzt végső soron bírósági per útján.

  Tekintettel arra, hogy az eladó elérhetetlen, és nem lehet vele sehogy kapcsolatba lépni, mindenképp elmennék a rendőrségre is feljelentést tenni. A rendőrség megtalálja a módját, hogy előkerítse. Ebből Önnek közvetlenül ugyan nem lesz pénze, de esetleg egy büntetőüggyel a nyakában kicsit együttműködőbb lesz az eladó.

  Egy dologra vigyázzon! Mást bűncselekmény elkövetésével hamisan nem vádolhat, mert ez önmagában is bűncselekmény, úgyhogy alaposan át kell gondolnia, hogy kiről mit állít. Javaslom, hogy a konkrét lépéssel kapcsolatban kérje ki jogvégzett szakember véleményét.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Károkozás kerékpárral

  2016. október 26., 15:13 Módosítva: 2016.11.01 13:42
  5

  Tisztelt Autójogász!

  Kerékpárommal kerékpársávon haladtam, nem vettem észre az elsőbbségadás kötelező táblát a kerékpárutat keresztező autóútnál. Hibáztam, ritkán látok olyat, hogy nem a kerékpárosnak van elsőbbsége. Szolgálatban lévő rendészeti autóval ütköztem. Rendőr jött ki. Helyszíni bírságot kaptam.

  Kérdésem az, hogy ilyenkor mi vár rám, milyen anyagi és jogi következmény várható? Az autó nem sérült látványosan, de apró hibák több elemen vannak, és félek, hogy ha biztosító elé kerül az ügy, túlzásba esik és mindent cseréltet. Ilyenkor korlát nélkül nekem kell fizetnem? Hogyan úszhatok meg sok százezres kifizetést?

  Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel : Péter

  Kedves Péter!

  Amennyiben nem rendelkezett felelősségbiztosítással, akkor sajnos valóban a teljes kárt önnek kell térítenie. A kár mértéke természetesen vitatható, és ha adott helyzetben majd eltúlzottnak érzi, akkor vitatni is kell. Ez azonban elsősorban szakértői kérdés lesz, és nem feltétlenül jogi. Végső soron bíróság, peres eljárás keretében, valószínűleg szakértő segítségével dönt az esetben, megállapítva a kár mértékét és erre alapozva az ön fizetési kötelezettségét.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Műszeregységet cseréltem, mit tegyek?

  2016. október 21., 10:35 Módosítva: 2016.10.27 17:56
  75

  Tisztelt Autójogász!

  Mi abban az esetben a teendő, ha a műszerfal meghibásodása miatt cserélni kellett a teljes műszeregységet (Golf IV). Ezt egy erre szakosodott szakműhely végezte el (szerezte be a cikkszám azonos műszerfalat bontóból, programozta fel, és állította be a kilométerszámot).

  Ugyanakkor azt állítják, hogy teljesen pontosan nem lehet visszaállítani a műszerfalon megjelenő km számot a régieknek megfelelően, ezért a műszerfal kb. ötezer kilométerrel kevesebbet mutat az autó számítógépében tároltakhoz képest. Ilyenkor mi a teendő, hogyan tudom azt bizonyítani a későbbiekben, hogy nem visszatekertem az órát, hanem egy technikai gubanc áldozata vagyok? Egyáltalán lehet olyan, hogy nem tudják pontosan beállítani az kilométer-számlálót a műszerfalon az autóban tárolthoz képest?

  Segítségét köszönöm előre is, András

  Kedves András!

  Azt javaslom, hogy minden dokumentumot őrizzen meg a javításról és esetleg egy igazolást is szerezzen be a szerviztől, a cseréről és ha gondolja tartsa meg a régi műszeregységet. Ezzel már biztosan tudja igazolni, hogy mi volt az oka a cserének és hogy nem manipuláció történt. Az, hogy lehetséges-e a pontos visszaállítás nem tudom, mert ez inkább műszaki, mint jogi kérdés. Mindenesetre az esetleges eladásnál a cseréről mindenképpen tájékoztassa az érdeklődőket.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Kiégett a kocsi a szervizben

  2016. október 13., 13:09 Módosítva: 2016.10.21 14:22
  67

  Tisztelt Autójogász!

  2 éves Dacia Duster autómat augusztus elején elvittem a budakalászi márkaszervizbe, mivel esedékes volt az éves szervize (olaj és szűrőcserék), valamint egy nem sokkal korábbi koccanásban vétlen félként elszenvedett kb. tenyérnyi horpadás kijavítására a jobb hátsó sárvédőíven. A másik fél biztosítója (Posta) a javításhoz hozzájárult. Az autón még némi (kb. 200000 Ft) lízing van, emiatt a banktól be kellett szerezni egy hozzájárulást a javításhoz. Ezt a szerviz vállalta, így mivel egyébként is nyaralni mentünk az autót ott hagytuk.

  Sajnos a banki ügyintézés húzódott, így a javítást csak később tudták elkezdeni, de bár ne tették volna. Telefonos érdeklődésemkor (tehát nem ők hívtak, hogy elmondják mi történt) elmondták, hogy javítás közben az autó belseje kigyulladt, kiégett. A kárpitok, hátsó ülés megégtek, kormozódtak, műanyagok megolvadtak. Fogadtam egy igazságügyi kárszakértőt, aki folyamatosan nyomon követi az autó állapotát -egyelőre még szétbontás alatt áll és az égés okozta károk felmérése zajlik- és szakvéleményt fog adni az autó állapotáról, értékcsökkenéséről. A szerviz csereautót biztosított és az autó helyreállítását vállalta.

  A kérdés az, hogy ilyen esetben, milyen követeléseim lehetnek a szervizzel szemben. Ez az autó nyilván soha nem lesz olyan mint a kiégés előtt, a porral oltó pora a szellőztető rendszerben mindig ott lesz, szagok, fel nem tárt hibák stb. Környezetemben mindenki azt mondja (nem jártasak jogi ügyekben), hogy új autót kérjek, de nem tudom ennek van-e jogi alapja, hiszen 2 éves autó károsodott. Még garanciás is az autó 3 éves koráig. Ez számít valamit?

  A szerviz azt mondta, hogy minden kártérítési igényemet a saját felelősségbiztosítója felé fogja továbbítani, de nem gondolom, hogy ha ők nem fizetnek, akkor az én követelésem esetleg ne lenne jogos, én nem a biztosítóval álltam szerződésben, amikor otthagytam az autót. Egyszóval mik a lehetőségeim?

  Mielőbbi válaszát előre is köszönöm. Péter

  Kedves Péter!

  Az ügyben fontos kérdések, hogy mi volt a tűz keletkezésének oka, és hogy a szerviz elismeri-e a felelősségét. Ha a szerviz felelős a tűz keletkezéséért és ezt a felelősségét el is ismeri akkor könnyebb dolga van, hiszen a biztosító feltehetően megtéríti az Önt ért kárt. Ha nem ismeri el a károkozást a szervíz, vagy a biztosító nem fizet, akkor bírósági úton érvényesítheti a követelését. Nyilván az igazságügyi szakértő a szakvéleményében a tűz keletkezésének okára is ki fog térni.

  Az, hogy milyen összegű kár érte Önt, azt nem tudom megmondani. Az biztos, hogy ebben az esetben is szakértő igénybevétele indokolt. Egy szakértő pontosan meg tudja mondani, hogy az autóban keletkezett kár milyen összegű. Mekkora javítási költséggel kell kalkulálni, egyáltalán javítható-e, vagy érdemes-e megjavítani. Annak, hogy új autót kérjen nem igazán látom reális jogi lehetőségét, mert az Ön két éves autója már jóval kisebb értéket képvisel, mint egy új.

  Ha azt feltételezzük tehát, hogy az autója teljesen tönkrement és egyáltalán nem javítható és a teljes értékét meg kell térítenie a szerviznek/biztosítónak, akkor is az kisebb, mint egy új autó értéke. Ezt a lehetőséget, legfeljebb egy egyezség keretében tudom elképzelni, némi ráfizetéssel az Ön részéről. Azt tudom Önnek javasolni, hogy várja meg az igazságügyi szakértő véleményét, és ennek tükrében konzultáljon jogi szakemberrel.

  Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu

  Távolról sincs vége, olvasson még