2015. december 7., 06:45 Módosítva: 2015.12.08 06:24
94
Jó reggelt kívánunk december hetedikén, hétfőn. Ambrus és Ambrózia napja van, tegnap óta pedig két gyertya ég az adventi koszorúkon. Igazán hideg még ezen a héten sem lesz, de a napot sem fogjuk túl gyakran látni. Sebaj, ha már így alakult, akkor fogjunk kávét a kézbe, dörzsöljük meg szemeinket, és olvassuk a friss Hidegindítót! Máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A kompakt crossoverek letaszíthatják a trónról a szedánokat. A Toyota amerikai részlegének egyik vezetője szerint legalábbis öt éven belül ez lehet a legkedveltebb karosszériaváltozat az Egyesült Államokban. Mindez azt is jelentené, hogy modelljeik közül nem a Camry, hanem a RAV4 fogyna a legjobban. (leftlanenews)
  • Fékhibák megelőzése a célja annak a visszahívásnak, amely a 2013-2014-es Dodge Dartokat érinti. Elsősorban a tengerentúli tulajdonosoknak kell majd odafigyelniük erre a problémára. A gond a vákuumos rásegítőnél lehet, így bár a fékhatás nem megy el, de a pedál felkeményedését és hosszabb féktávolságot tapasztalhatnak a vezetők. (autonews)
  • Bár még csak nemrég mutatta be az M2 Coupét a BMW, egyáltalán nem kizárt, hogy néhány éven belül el is kaszálják. Egyes források szerint 2020-ig maradhat gyártásban a típus, ezalatt az idő alatt összesen mintegy tizenegyezer példány készülhet belőle. (worldcarfans)

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 4., 09:42 Módosítva: 2015.12.05 06:44
101

Szép reggelt mindenkinek december negyedikén, Borbála és Barbara napján. Két nappal a Mikulás érkezése előtt az időjárás nem utal a télre, 5 és 10 fok közti hőmérséklet, köd, és ködszitálás várható, helyenként felszakadozó felhőzettel. Hatvan évvel ezelőtt hunyt el Galamb József magyar mérnök, aki az Egyesült Államokban vált legendává, mint a Ford T-modell főkonstruktőre. Története igazi, filmért kiáltó, amerikai sikersztori, amelyet korábbi cikkünkből megismerhet. A halál Detroitban érte, így emlékezzünk rá Eminem Beautiful című számával, aminek a videója mindennél vonzóbbnak mutatja a kihalt iparvárost.

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 3., 08:29 Módosítva: 2015.12.04 11:12
228
December 3. van, csütörtök. A Mikulás már keresgéli a munkaruháját a gardróbban, a rénszarvasok pedig már hetek óta edzenek a hétvégi bevetésre. Bár ma felhős lesz az idő, a 11 fokos hőmérséklet elég melegnek számít így december elején. Az utakon vigyázzanak, köd azért lehet. Ferencek, Olíviák, Lúciuszok, Xavérok, Xavériák, Zoárdok és Zoárdák ünnepelhetik ma magukat. Ma van a baszk nyelv nemzetközi napja. Hau hotz Irteeran da!

Ez történt tegnap a TC-n

  • Göbölyös doktor kipróbálta és megírta, hogy milyen az utólagos ledes menetfény és ködlámpa egyben. Ha kíváncsi, kattintson ide.
  • Wéber Gábor a hétvégén megejtett Abu Dhabi Nagydíjat elemezte. Ha kíváncsi miért ugrana Hamilton a kútba, irány a cikk.
  • Csodák márpedig nincsenek. Elárultuk mi a megoldása a levegőben ütköző autók rejtélyének. Ha furdalja az oldalát a kíváncsiság, kattintson ide.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még

A történelem legjobb japán autói

2015. december 2., 08:00 Módosítva: 2015.12.03 09:10
109
A lopott kora tavaszi idő ellenére már csak 29 nap van hátra ebből az évből. Micsoda év volt a Totalcarnál és még mindig nincs vége. December 2-án, Melinda napján üdvözlöm a Hidegindító olvasóit. Ezen a napon ünnepli születésnapját Szeles Mónika, újvidéki születésű teniszezőnő, Kálmánchelyi Zoltán az egyik kedvenc filmem, a 2007-es Libiomfi rendezője, valamint Britney Spears. Jeles dátum ez azért is mert ez a rabszolgaság eltörlésének világnapja és tizennyolc évnyi gyártás után leváltották a Ford T-modellt, majd 1927-ben ettől a naptól kezdve árusították a Ford A-modellt, amely nemcsak több mint száz kilométeres sebességre volt képes, de végre négyféle színben is rendelhették vásárlói. Mielőtt vásárolnak egy ilyen Fordot kéz alatt, nézzék meg ezt a kisfilmet:

Autóipari hírsaláta

A világ legnagyobb autóipari beszállítója a Bosch is belekeveredett a Volkswagen-féle botrányba és most perelik a céget. A Bosch azzal védekezik, hogy évekkel ezelőtt figyelmeztették a gyártót, ne építse be utcára szánt autóiba a két üzemmódú szoftvert. Közben az MTI azt írja, tavaly novemberhez képest negyedével csökkentek a VW eladásai az Egyesült Államokban, a német autóipari szövetség (VDA) viszont kiáll a dízeltechnológia mellett. (Autonews, MTI)

A Datahouse is korán ébredt ma, így megtudtuk, november végéig több mint 112 ezer használt és 70 ezer új autó kapott magyar rendszámot. A használtautó-piac brutális növekedése még mindig tart, míg az új kocsik jelentős részét hamar ki is vonják a forgalomból és kiviszik más országokba, így ott le kell vonni húsz százalékot az összesített számból. Használt motorkerékpárból több mint hatezer darab jött tizenegy hónap alatt, ami rekord, és kevesebb mint kétezer újat adtak el, ez viszont nem túl biztató.

Mivel közeleg az év vége, az amcsi autós oldalak vad listázásba kezdtek. Tegnapi hírünkben Amerika legrosszabb autóiról írtunk, itt pedig a legjobb japán autóit szedték össze. Elég sok sportkocsi van köztük és én például hiányolom a 2003 utáni Honda Accordot, viszont a Toyota 2000GT-t, a Datsun 240Z-t, vagy éppen a második generációs Mazda RX-7-et, a Nissan 350Z-t és a varázslatos Lexus LFA-t felvonultató összeállítással egyet lehet érteni. (MSN)

Magamtól azt gondolnám, múló probléma a világban, pedig az amerikai autóklub szerint évente egyre több autós zárja be véletlenül a kocsiba a kulcsait. Az AAA szerint tavaly 4 millió ilyen eset történt, míg évekkel korábban mindössze félmillió bejelentést kapott a szervezet. Baj esetén hívjunk autómentőt, az Autóklub 188-as segélyhívó számát,  a megelőzéshez pedig írjuk fel a kulcskódot, amely alapján újat lehet gyártani vagy tartsunk magunknál egy második példányt. Segíthet még, ha autónk mobilnetes gyári távfelügyelettel felszerelt, mint amilyen a Hyundai Blue link, illetve ha nem zárható az ajtó, amíg a gyújtáskapcsolóban van a kulcs. (MSN

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. december 1., 08:41 Módosítva: 2015.12.02 08:11
43
Szép reggelt az év utolsó hónapjának első napján, december 1-jén, az Elzák, Arnótok, Elígiuszok, Noellák és Oszkárok neve napján. Az ország egészén borongós időben telik ez a kedd, néhol viharossá fokozódik a szél és úgy általában sok lesz ma a csapadék. A mai a magyar rádiózás napja. Ebből az alkalomból álljon itt egy jelenet a világ egyik legismertebb rádiósa, Howard Stern önéletrajzi filmjéből.

On air

  • Május 8-án startol/tér vissza a Top Gear a BBC-re. A Clrakson-Hammond-May-trió utáni Top Gear Chris Evans vezetésével forog éppen. Egyelőre annyit tudni róla, hogy 16 részes lesz majd. (roadandtrack.com)
  • Aligha létezik nagyobb távolság két autós szubkultúra között, mint ami a drag és a burnout közé befér. Az egyik a maximális tapadásról szól, a másik az éppen elégről; a drag egzakt és brutális, a fánkozás szubjektív és művészi. Nehéz köztük metszéspontot találni, de ezzel a 8000(!) lóerős Holdennel azért sikerült megerőszakolni mind a két műfajt egyszerre. 
  • Mit csinálnál egy MX-5-tel, ha sosem menne le a nap? Az ilyen csak elméleti kérdés lehet, kivéve ha Zach Bowmannek hívnak, a Road and Track újságírója ugyanis nyáron komolyan feltehette magának a kérdést. Norvégia leghosszabb napján, 19 órás egybefüggő napfényben hajthatta a négykeréken guruló Nirvanát. A gyönyörű képanyaggal feldolgozott tesztet itt találod: Discovering the Brilliance.
  • Bár ez is csak egy tucat hülyegyerek nyers sportautót tör videónak tűnhet, számtalan tanulságot rejt. Mindenekelőtt igazolódik a sejtés, miszerint ha egy Mustangot sokan néznek egyszerre, ott előbb-utóbb törik a fém. Alapigazság még, hogy egy Shelby GT500 potenciális tömeggyilkos. Amatőr kézben a mészárlás egyetlen, padlóig elküldött kövér gázra van, és azt se felejtsük el levonni a látottakból, hogy egy amerikai piacos pickup bizony nagyon kemény.
  • Ha már úgy alakult, hogy ma a teljesítményé a főszerep, ezt a videót még ajánlom a V12-es hangját kedvelő közönségnek. Limitig hajtják a padon az Aventadort, de egy Lamborghini a pokolban is szépen szól. (GTspirit.com)
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 30., 06:49 Módosítva: 2015.12.07 04:55
192
Jó reggelt kívánunk november utolsó napján. Akár vártuk, akár nem, holnap már megkezdődik a meteorológiai tél. Nagyon hideg azonban ezen a héten még nem lesz, a hőmérséklet elérheti akár a tíz-tizenkét Celsius fokot is napközben. András és Andor névnapot ünnepelhetünk ma. Mi pedig a Hidegindítóval segítünk, hogy könnyebben induljon a hét. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Egy rakás felszereltségi szintet és kivitelt elkaszálhat a Volkswagen. A német gyártó ugyanis kármentésbe kezdett a dízel-gate miatt, és ilyenkor minden pénz számít. Ezzel pedig elég durvát tudnak spórolni, a hírek szerint közel kétmilliárd euróval szoríthatják lejjebb a költségeket. (worldcarfans)
  • Tíz perc alatt összeállíthatjuk és megrendelhetjük álmaink BMW-jét. Pontosabban mi még nem, de a brit vevők már hamarosan használhatják a bajorok alkalmazását. Mindez a már eddig is működő konfigurátoron alapul, a folyamatot továbbfűzve azonban letehetjük az előleget is. Az autót természetesen házhoz hozzák. (autocar)
  • Németország és Kína után Finnországban is beindul a Mercedes-Benz GLC-k gyártása. A Valmet Uusikaupunkiban működő üzemében szerelik majd össze a német hobbiterepjárókat 2017-től. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 27., 08:19 Módosítva: 2015.11.28 10:55
37

Szép reggelt mindenkinek november 27-én, Virgil napján. Ne szegje kedvüket a borongós idő, egyrészt délután, az északkeleti tájakon felszakadozhat a felhőzet, és csapadékra is csak elszórtan számíthatunk, másrészt pedig péntek van. A mai napnak semmi köze Karel Gotthoz, de egyszerűen nem bírom ki, hogy ne mutassam meg önöknek ezt a remek Forever young feldolgozást. A Mercedes Pullman 600, Karel, és Bushido, a német rapper mérföldeket ver az Alphaville-re. Tökéletes:

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 26., 08:26 Módosítva: 2017.07.02 15:03
31
November 26 van, csütörtök, Virágok névnapja. Ez az alkotmány napja Indiában, valamint a Guzzolini Szent Szilveszter itáliai apát emléknapja, aki megalapította a szilvesztrinus bencés kongregációt a katolikus egyházban. Nem lesz kánikula, az átlagos hőmérséklet 4 fok körül alakul napközben, de ez előreláthatólag jövő keddig csak nőni fog. Öveket becsatolni, ez itt a Hidegindító!

Tegnap a TC-n

  • Máth Dávid összeszedte, hogy melyik az a 11 Instagram profil, amit egy rendes autóbuzinak követnie kell. Irány a poszt!
  • Zách Dani összeszedte és megmutatta, hogy hol lesznek a szupertraffipaxok. Nézze meg ön is!
  • Csikós Kia prototípusokat tesztelt Koreában. Ha kíváncsi, hogy milyen autó a Niro, kattintson ide.

Így javítják a problémás VW dízeleket

Persze az rácsozott kis cső önmagában még nem varázsol megfelelő kibocsátási értékeket, a motorvezérlő szoftvereket is frissíteni kell a normák betartásához.

Távolról sincs vége, olvasson még

Szuper BMW az eBay-ről

2015. november 25., 08:20 Módosítva: 2015.11.26 08:28
31
Már csak harminchat nap van hátra az évből, ez itt a Hidegindító Katalin napján, jó reggelt mindenkinek. 1992-ben ezen a napon döntött úgy a csehszlovák parlament, hogy az ország kettéválik és a következő év januárjában megalakítják az önálló Csehországot és Szlovákiát. November 25-én született Christina Applegate amerikai színésznő és ezen a napon hunyt el Flipper Öcsi akit a Hungáriában ismerhetett meg a közönség, majd énekelt a Dolly Rollban, illetve 1987-ben megalakította saját zenekarát, a Step együttest. Szóljon most utóbbitól a Ciao.

Autóipari hírsaláta

A jelenleg hatályos Euro 6-normában rögzített nitrogén-oxid-határérték huszonötszörösét produkálta a Renault Espace 1.6 dCi egy közelmúltban elvégzett méréssorozatban. A négy különböző vizsgálatot meleg motornál folytatták le a svájci Alkalmazott Tudományok Egyetemén, ahol az új, NEFZ-nek nevezett mérési módszereket használták. A Renault hivatalos közleményben cáfol, mint írják, motorjaik minden előírásnak megfelelnek és ezt az ADAC (német autóklub) korábbi vizsgálatai is alátámasztják. (Autonews)

A PSA (Peugeot-Citroen) valós forgalmi körülmények közt végzett mérésekkel szerzett fogyasztási adatokat ad meg egyes autóihoz a jövőben, miután a cég csatlakozott egy brüsszeli zöld lobbicsoport kezdeményezéséhez. A méréseket Párizs környékén végzik majd, és az új fogyasztási adatokat jövő tavasztól olvashatjuk a két gyártó személyautónak leírásában. (Autonews)

Az Egyesült Államok közlekedési hatósága elhalasztotta a jövő márciusi bevetésre szánt, csendes autókra vonatkozó szabályozás bevezetését. E szerint a határnaptól kezdve csak olyan elektromos és hibridautókat lehetett volna forgalomba hozni az Államokban, amelyek 28 kilométeres tempó alatt hangjelzéssel figyelmeztetik a gyalogosokat és a bringásokat, hogy így kerüljék el a baleseteket. (Autonews

Közlekedési koffein

Heves megyében, Maklár átkelési szakaszán az Egri úton (2501-es jelű út) a 10-es km-nél korábban két személyautó és egy mezőgazdasági vontató ütközött össze. Tart a helyszínelés, a fél útpályát lezárták. (Utinform)

2015. november 26-ától (csütörtöktől) 29-éig (vasárnapig) a XV. kerületi Pozsony utcai aluljáróban jelzőlámpa irányítja a forgalmat, míg a Fő utat a Kajár utca kereszteződésénél lezárják az ott zajló vágányépítési munkák miatt. Az autósoknak mindkét irányban a Kazinczy utca–Régi Fóti út–Kossuth utca kerülőút használata javasolt. A Fő út–Kajár utcai csomópontot érintő buszjáratok – a 12-es pótlóbusz, valamint a 104-es, a 104A, a 125-ös, a 170-es, a 204-es, a 224-es, a 231-es, a 270-es, a 950-es és a 950A autóbusz – ezek elkerülésével, módosított útvonalon közlekednek. (BKK)

Hamis forgalmi engedéllyel akartak kivinni az országból egy BMW X6-ost. A biharkeresztesi határátkelőnél jelentkező román férfival szemben közokirat-hamisítás miatt indítottak eljárást. Az autó további sorsáról nem ír a rendőrség honlapja. (Police.hu)

Hogyan védd a kabriódat (Prokee)

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 24., 08:16 Módosítva: 2015.11.25 08:26
76
Szép reggelt az idei november utolsó keddjén, 24-én, az Emmák, Kurzsánok és Szvetlánák napján. Az ország nagy részén ma már mínuszokban telik a délelőtt, de öt fok fölé még kora délután se sok helyen megy majd a hőmérséklet. A mai két évforduló különös egybeesésének is a napja: 156 éve, hogy megjelent Charles Darwin Fajok eredete című könyve, és 41 éve annak, hogy Etiópiában megtalálták Lucy, egy 3,2 millió éves előember csontjait. Mi mást ünnepelhetnénk tehát 24-én, mint az evolúciót?

Cukor

  • Vannak videók, amiket látva az ember nem érti,  hogy juthattunk idáig pusztán azóta, hogy lemásztunk a fáról. Ilyen a Gung Ho Vids friss felvétele, amin egy KC-135-ös légi utántöltő és egy B1-es stratégiai nehézbombázó táncát látni. A felvétel Ázsia fölött készült, a Foxtrot Alpha szerint egy ISIS elleni éles bevetésen.
  • Elképzelted már, mi történne, ha megviccelnéd édesanyádat egy meglepetés Hagwalah-val, a Közel-Kelet autós őrületével? Ezek a srácok inkább megcsinálták, és le is videózták. Az első rangú csínyvideót itt találod.
  • A hogyan maradj ki tömegbalesetekből, majd húzz hasznot belőlük élethelyzetek oktatóvideója lehetne ez a hétvégén, a TCR-széria makaói futamán készült belső felvétel. A Focus ST kormányát Robb Holland tekeri, aki tizennegyedik helyről indult a futamon, majd azután, hogy kis pofonokkal megúszta az első körös roncsgyártást, hatodik lett.
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 23., 07:00 Módosítva: 2015.11.30 05:02
24
November huszonharmadika van, megkezdődött tehát a hónap utolsó teljes hete. Kezdhetünk barátkozni a mínuszokkal, de napközben se számítsunk sokkal többre 4-5 foknál. Kelemen és Klementina nevű ismerőseinket feltétlenül köszöntsük fel. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Sebastian Vettel nyerte a Race of Championst, ezzel ő lett a bajnokok bajnoka. Elérte tehát azt, amit Michael Schumacher sem tudott soha. Érdekesség, hogy az ő párosuk a nemzetek viadalán zsinórban hatszor állhatott fel a dobogó tetejére, de egyéniben a mókáról és kikapcsolódásról szóló sorozat 1988 óta íródó történetében először avattak német győztest. Csapatban ezúttal Jason Plato és Andy Priaulx vezette sikerre Angliát. (autoblog)
  • Megnövekedett a kereslet a Mercedes-AMG modellek iránt. Éppen ezért úgy döntöttek, bővítenek: a jövőben Mannheim közelében indul be az új gyártósoruk. 2016 februárjától készülhetnek ott V12-es motorok. (motorauthority)
  • Elkészült a Kia új, mexikói gyára. A dél-koreai gyártó alig több mint egy évvel ezelőtt kezdte meg a kivitelezést, tehát igen gyorsan kész is lettek. Számokban kifejezve: 70 ezer új munkahelyet teremtettek és évi 300 ezres kapacitással tudnak majd üzemelni a közép-amerikai országban. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 20., 08:07 Módosítva: 2015.11.21 11:14
80

Szép reggelt mindenkinek november 20-án, Jolán neve napján. Ha tegnap önnek is gyötrelmesen fájt a feje, az jó eséllyel azért volt, mert ma kettős fronthatás várható esővel, záporokkal, 10 és 17 fok közti hőmérséklettel. A Hidegindító zenéje ezúttal a Lynyrd Skynyrdtól szól, mert feldobja a reggelt: Sweet home Alabama.

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 19., 07:15 Módosítva: 2015.11.20 06:26
99
Szép reggelt november 19-én, az év 323. napján, egyben az Erzsébetek, Ábnerek, Barlámok és Maximok neve napján. Ma sem ront még be a tél, az ország több pontján akár 15 fokban is telhet ez a csütörtök, ami ha nem tudná, nemzetközi férfinap. A mai Hidegindító alatt ezért szóljon a maszkulinitás egyik örök himnusza.

Tesztoszteron

  • Vannak azok a fura arab versenyek, amikor 1000+ lóerős autókkal indulnak neki meredek dűnéknek - lényegében sprintversenyek ezek emelkedőn felfelé a puha homokban, hasonlóan ez az izlandi Formula Off Roadhoz. Egy ilyen versenyre kitenyésztett, 1500 lóerős Toyotát raktak fel teljesítménymérő padra a Bjp videóján, amikor a motor megadta magát. Blokkon így még nem láttál át.
  • Mit csinál a horvát gazda, ha megunja, hogy parkolónak használják a földjét? Berántja a traktort rajta az ekével és körbe túrja a földet az autók körül. Képek és a teljes sztori a metro.co.uk-n
  • Ha az ember alatt lángra kap egy 1000 lóerős Hyundai Genesis, miközben égeti gumit, talán nem a legjobb döntés azonnal félreállni. Forró gumik, forró minden, messze a segítség. A Jalopnik szerint ennek a drifternek volt annyi lélekjelenléte, hogy egy ilyen helyzetben nyomja, míg a segítőkhöz nem ér. Talán ez történik a - mindettől függetlenül látványos - videón.
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 18., 08:19 Módosítva: 2015.11.19 07:18
103
November 18. van, szerda. Ez a nap a függetlenség napja Lettországban, mivel 1918-ben ekkor kiáltották ki az Orosz Birodalomtól való függetlenségüket. A hőmérséklet napközben 17 fok körül lesz, csapadék előfordulhat. Jolánoknak, Jenőknek és Ottóknak boldog névnapot kívánunk.

A nap képe

Huszonéves Lada SUV, amiről eddig nem is hallottál

Az orosz gyár már a '90-es évek elején ráérzett, hogy mire vágyik az autós társadalom: magas építésű személyautóra, úgynevezett szabadidőautóra. Így született meg a Tarzan. Jól látják a kedves olvasók, a Golf Country iskolát követték keleten is, azaz meglévő autóból indultak ki, a Samarából.

A hatalmas műanyag toldatok alatt rejlő technika sem a jövőből érkezett, hanem a Lada Nivából. Összesen 300 darab körül gyártottak a Tarzanból, vegyesen három- és ötajtósat. Forrás: Englishrussia

Távolról sincs vége, olvasson még

3000 lóerő, három turbó: dízel a csúcson

2015. november 17., 08:02 Módosítva: 2015.11.18 06:51
91
Jó reggelt mindenkinek, ez itt a Hidegindító november 17-én, Gergő és Hortenzia napján. 1970-ben ezen a napon tette meg első útját a Lunohold-1, a szovjetek első holdjárműve. Mozgatásáról villanymotorok gondoskodnak, de csak mivel a Hold és a Föld közti jelátvitel 2,6 másodperc késéssel történik, ne folyamatos gurulásra gondoljanak. A 756 kilós, 2,2 méter hosszú jármű napelemekkel nyeri a működéséhez szükséges energiát, műszereit (talajsűrűség-vizsgáló, talajmechanikai mérőműszer stb...) hermetikusan zárt, üst alakú tartályban tárolja.

Ma ünnepli születésnapját Sophie Marceau (videón híres korai filmje, a Házibuli betétdala), Danny DeVito szinész, illetve Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező, de ne feledkezzünk meg a híres magyarokról sem. Közülök Árpa Attila filmrendező-producert és Holzleiter Fanni, Mosolyka mozgássérült magyar írót és bloggert emelném ki. 

Autóipari hírsaláta

A Renault is csatlakozik a francia kormány által hirdetett, háromnapos nemzeti gyászhoz, ezért a cég világszerte arra kéri dolgozóit, egy perces néma csenddel emlékezzenek a pénteki párizsi terrortámadás áldozataira. Carlos Ghosn lemondta Dél-Karolinába tervezett látogatását, a Daimler és más autóipari óriások vezetői pedig közös nyilatkozatban tettek hitet a terroristák által támadott értékek a szabadság, az erőszakmentesség és egymás kölcsönös megbecsülése mellett. (Autonews)

A BMW Dél-Afrikai üzemében is gyártani fogja az X3-ast, hogy így segítsen be a termelésbe amerikai üzemének. Erre azért van szükség, mert az X-modellekre világszerte egyre nagyobb az érdeklődés és már most is a cég össztermelésének 28 százalékát ezek a modellek teszik ki. (Autonews)

Az önvezető autók jövőjéről elmélkedik a Reuters hosszabb cikke. A vezetési teendőket részben átvenni képes rendszerek egyre népszerűbbek az autósok körében, de egyelőre ott tartunk, hogy ezek a lézeres és radaros elven működő rendszerek elsősorban erős forgalomban, araszolgatáskor, illetve parkoláskor működnek igazán megbízhatóan. Félautomata segédletet mutatott be a közelmúltban a Ford, de ilyen funkciót a Lexus és a BMW is kínál, utóbbi a 7-es szériában elérhetővé tette a távirányítással működő parkolósegédet, amelyet a vezető kiszállás után is aktiválhat. Mindeközben Elon Musk, a Tesla vezére úgy nyilatkozott, mivel a Youtube-on egyre több olyan videó látható, amelyen a Model S tulajdonosai kockázatos dolgokat művelnek a robotpilóta próbálgatásakor, a cég a jövőben biztonsági korlátokat épít a szoftverbe, hogy megelőzze a baleseteket. Az autógyártók zöme egyetért abban, hogy a teljesen önálló vezetésre alkalmas rendszerek elterjedéséig évtizedeket kell még várnunk. (Reuters)

Totalcar Retro

Karotta éppen ma tizenhárom éve írta meg az akkor új, Bertone-féle Alfa Romeo GT bemutatóját. Furcsa ma olvasni a cikk felütését, mely szerint a sajtóteszt helyszínén, Monte Carlóban valóban megveszik az emberek ezeket az autókat, hiszen ez egyrészt azóta sem változott, másrészt a magyar modell a GT-re is érvényes, az itteni alfások is lecsapnak a GT-re, amely mostanra alaposan megöregedett. Mielőtt te is, olvass népítéletet!

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 16., 06:44 Módosítva: 2015.11.17 08:09
55
November tizenhatodika van, ha hinni lehet az előrejelzéseknek, ez a hét már jelentősebb lehűlést hoz. Ma ünnepli névnapját Ödön és Edmond. Néhány órával ezelőtt a magyar labdarúgó-válogatott legyőzte Norvégiát, ezzel kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra. Ami hamarosan itt is van, hiszen ebből az évből már csak 45 nap van hátra. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Súlyos másodperceket javított nürburgringi köridején a Pagani. A Zonda R-rel 2010-ben még 6 perc 47 másodperces eredményt értek el. Az utolsó Zonda, a Revolucion viszont még gyorsabb tudott lenni, és éppen 6 perc 30 másodperc alatt teljesítette a Nordschleifét. (worldcarfans)

  • Csőd szélén a Caparo. A brit szupersportkocsi-márka elnöke elhunyt, a producerként (Blöff, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső) is ismert Angad Paul mindössze negyvenöt éves volt. Ha a vállalatnak nem találnak komoly szándékú befektetőt, végleg lehúzhatják a rolót. (autoblog)
  • Elárverezik az utolsó Mitsubishi Evolution széria első darabját. A japánok mindössze 1600-at terveznek a Final Editionből. Az első példányt már hirdetik is az eBayen, sőt négy licit már érkezett is rá. A licit pillanatnyi állása 38900 dollár, azaz 11,3 millió forint. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 13., 08:00 Módosítva: 2015.11.14 06:38
165

Jó reggelt! Véletlen se szegje kedvüket, hogy a hét utolsó munkanapja ezúttal 13-ára esik: a keleti országrészben ugyan előfordulhatnak ködfoltok, de később napsütésre is számíthatunk, és akár 18 fokig is melegedhet a hőmérséklet. Ha ma találkoznak Szilvia nevű ismerőseikkel, ne felejtsék felköszönteni őket névnapjuk alkalmából. A Hidegindító zenéje ezúttal a Come as you are a Nirvanától, mert ez adja vissza legjobban egy késő őszi nap hangulatát.

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 12., 08:21 Módosítva: 2015.11.13 08:05
116
November 12. van, csütörtök. Jónásoknak, Emileknek, Líviuszoknak és Tihaméroknak boldog névnapot kívánunk. Országszerte napos idő várható, napközben 17 fok körül lesz a hőmérséklet. Hétvégére viszont sajnos hűl az idő, csapadék is várható, illetve hidegfront érkezik. 1995-ben ezen a napon rendezték meg az Ausztrál Nagydíjat Adelaidében, amit Damon Hill nyert meg Williams Renault-jával. Most, hogy kipattantak a pupillák, bele is vághatunk a Hidegindítóba!

Tegnap a TC-n

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 11., 08:01 Módosítva: 2015.11.12 08:23
75
Napsütéses őszi reggelt november 11-én, a Mártonok, Martinok és Nimródok neve napján. Látja kint azt a sok felhőt? Ha nem, az azt jelenti, hogy Magyarországról olvas, ahova ma egészen naplementéig nem sok jut belőle. A legtöbb időjós lap szerint így telik majd ez a nov. 11, ami nem mellesleg Amerikában a veteránok napja.

Hírsaláta

  • Különös választás: Mazda CX-9-et vett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Mazda öt méternél hosszabb, első sorban orosz és amerikai piacokra szánt hétülésesét 12 millió forintért vette a hatóság az Autó Mirai Kft.-től. Az óriás-Mazda egy Skoda Octaviát vált majd a hatóságnál, ahol a vizsgáló- és felderítő irodák szakmai feladatainak ellátását szolgálja. A hivatal szerint mérete lehetővé teszi, hogy a rajtaütések alkalmával a vizsgálókat együtt szállítsák a helyszínre vele - írja a Napi.hu.
  • 41 éves korában visszavonul Alexander Wurz osztrák autóversenyző. Wurz tizenkét évesen már BMX-világbajnok volt, onnan váltott az autósportra, és tíz évvel később már a Benetton pilótája volt a forma-1-ben. F1-es karrierje három dobogós helyezésénél messze túlmutatnak hosszútávú futamokon elért sikerei: két alkalommal nyerte meg a Le Mans-i 24 órást.
Alexander Wurz jellegzetes piros-fehér sisakjában az 1998-as kanadai nagydíjon
Alexander Wurz jellegzetes piros-fehér sisakjában az 1998-as kanadai nagydíjon
  • Komoly digitális technológiai tapasztalatokkal rendelkező felsővezetővel erősít a Volkswagen. A Matthias Müller vezérigazgatónak közvetlenül alárendelt digitalizálás-technológiai stratégiai részleg élére kinevezett Johann Jungwirth egy éve dolgozik az Apple-nél, korábban öt éven át a Mercedes-Benz amerikai kutatási-fejlesztési részlegét irányította. A Mercedesnél Jungwirth a járművek hálózatra kapcsolásával és autonóm közlekedésével foglalkozott. Az Apple-nél betöltött pontos szerepéről nincsenek információk, ahogy arról sem, miként dolgozhatna össze rajta keresztül a két óriásvállalat, de az sem kizárt, hogy a lépés inkább az Apple autóipari ambícióival függ össze, mint a VW autopilot fejlesztéseivel. (MTI) 
Távolról sincs vége, olvasson még

538 halott: így vezetnek a magyarok

2015. november 10., 07:41 Módosítva: 2015.11.11 08:04
64
A regnáló magyar kormány kiadta a Tiszti nyilatkozatot, amelyet minden katonának alá kellett írnia, ha a Magyar Néphadsereg tagja kívánt maradni az 1956-os forradalom leverése után. Tíz évvel később a brit lapok megírják, hogy a Beatles nem turnézik többé és szintén ezen a napon, vagyis november 10-én mutatták be 1983-ban a Microsoft Windows 1.0 verzióját. A nap szülöttei többek közt Michail Timofejevics Kalasnyikov (1919) a híres AK-47-es gépfegyver feltalálója, illetve Sterbinszky Károly (1972) magyar dj és DJ Ashba (1972), aki viszont szólógitáros a Guns N' Roses jelenlegi felállásában és két kevésbé ismert zenekarban. Egy kicsit viszont még ezeknél is fontosabb lehet, hogy rekord meleg napnak ígérkezik ez a mai is. Ez itt a Hidegindító Réka napján, jó reggel mindenkinek.

Muzsika

Az indexes Sixx kolléga Facebook falán találtam és megtetszett a finn Steve 'n Seagulls Thunderstruck interpretációját. Nem új, de szerintem jó cucc:

  Autóipari hírsaláta

Az angliai Aldershot városában adták át a 3,5 milliomodik Daciát, amely egy Sandero Stepway volt. A cég őrületeset vágtázott Európában az elmúlt tíz évben, ráadásul nem kis szerencséje is volt, hiszen olcsó autóira nemcsak nálunk, a román márkát jobban ismerő kelet-európai országokban volt nagy igény, de nyugaton is, ahol a piac legolcsóbb ajánlatai közé tartoznak a Renault technikára épülő kocsik.

Teljesen elektromos szupersportkocsi lehet a Hennessey következő dobása, amely az ígéret szerint több mint ezer lóerős lesz, ha egyszer megérkeznek azok az akkumulátorok, amelyekkel két tonna alá lehet vinni egy ilyen erős, de elfogadható hatótávolságú autó tömegét. A kis autóépítő cég általában azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy a Bugatti Veyronnál erősebb és gyorsabb autókat rak össze, aktuális csúcsmodelljük a Venom GT például 1451 lóerős és 430 kilométeres tempót megy. (Top Gear

Nagy meglepetést kaptak a magyar Peugeot és Citroën-tulajdonosok, mivel az PSA központja úgy döntött, eddigi leányvállalatait, a Peugeot Hungária Kft.-t és a Citroën Hungária Kft-t eladja az EMIL Frey nevű, svájci tulajdonú autókereskedelmi vállalatnak, így mostantól a két francia márka legfelsőbb képviseletét ez a cég látja majd el. A változásról kiadott közlemény ugyanakkor kitér arra, hogy a képviseletek működésében nem várható látványos átalakulás, a dolgozói és beszállítói szerződések is érvényben maradnak.

Szegényeknek gyűjt adományokat a MOL az ország összes benzinkútján, ahová nemcsak tartós élelmiszereket, de használható gyerek- és felnőttruhákat is várnak a szervezők. Az autósok akár sportszereket, háztartási gépeket, illetve mindenféle bútordarabokat és játékokat is vihetnek, mindnek jó helye lesz végül. A november végéig tartó akció kedvezményezettjei a Cseppkő utcai Gyermekotthon, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, illetve a Motorosok a Motorosokért Alapítvány.  

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 9., 06:35 Módosítva: 2015.11.10 06:33
128
November kilencedike van, hűvös őszi reggel, Tivadar és Boldizsár napja. A 2015-ös évből a maival együtt csupán 53 nap van hátra. Észre sem vesszük, és máris itt van 2016. De addig is van még mit olvasni a Totalcaron. Most például kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Az utolsó futam matematikailag is eldöntötte a MotoGP idei világbajnoki címét. Valentino Rossi büntetése miatt az utolsó rajtkockából indulva hiába kapaszkodott fel a negyedik helyre, csapattársa, Jorge Lorenzo ugyanis végig vezetett. A spanyol ötpontos előnnyel zárt az élen.
  • Igaznak bizonyultak a híresztelések, Walter de Silva valóban elhagyja a Volkswagent. A konszern vezető formatervezője november végével nyugdíjba vonul. (autonews)
  • Különkiadásokkal készül az év végére az Audi. Az A3-ast és az A4-est erre az időszakra megtoldják néhány extrával. Ez főleg kisebb optikai változtatásokat, és néhány elektronikai szolgáltatást jelent, az új felniktől az ülésfűtésen át az információs és szórakoztató rendszerig. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 6., 08:09 Módosítva: 2015.11.07 10:00
227

Szép reggelt mindenkinek, november hatodikán, a napon, melynek egyik legjobb tulajdonsága, hogy a héten utoljára kell korán felkelni. A hőmérséklet a hajnali -5 fok után délutánra akár 15 fokra is felmelegedhet, sőt, helyenként a nap is átbújhat a ködfoltokon. Ha még egy utolsó programot terveznek a szabadba, akkor vasárnapra időzítsék, akár húsz fokra is melegedhet a hőmérséklet. Lénárd nevű ismerőseiket ne felejtsék felköszönteni névnapjuk alkalmából, most pedig következzen a Hidegindító hangja: The Cat Empire.

Tegnap ezért volt érdemes Totalcart olvasni

  • Perkó Rudi cikkéből kiderül, hogy mit tegyünk, ha véletlen felhajtottunk az autópályára, de nincs matricánk
  • Sipos Zoltán tovább szemezget a Fortepan kincsesládájából, aktuális posztját itt olvashatják.
  • Az Égéstérbe pedig ellátogatott egy legenda, Szabó II László, érdemes meghallgatni.
Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 5., 08:00 Módosítva: 2015.11.06 08:30
116
A teraszomon öt órakor mért egy foknál melegebb reggelt az év 309. napján, november 5-én. Az Imrék, Avarkák és Töhötömök neve napja van, egyben Guy Fawkes-nap.

A csúcstechnika négy felhasználótípusa

A profi

  • Tegnap Las Vegasban megrendezték a világ jelenleg egyik legkirályabb autósportbajnoksága, a Global Rallycross zárófutamát. A nevével ellentétben ez lényegében az amerikai ralikrossz-bajnokság, ahol 600 lóerős VW Beetle-k, Hyundai Velosterek és Fiesta ST küzdenek az ugratókkal megszórt, dzsuvás pályákon két másodperc alatt 0-100-as gyorsulási értékekkel. A tegnapi versenyről még csak két rövid szösszenet került fel a netre, azok itt elérhetők, ez itt pedig a tavalyi év összefoglalója kedvcsinálónak a vegasi videókig. 

A vérprofi

  • A Jalopnikon jött szembe hajnalban ez a videó a Blue Angels formáció mutatványáról. Láttam már tőlük nagy produkciókat, de ez az egyperces megalapozta a vérnyomásomat egész napra.
Up Close

Up close and personal, Thanks Bull Walker

Szerző: NAS Chase Field, 2015. október 31.
Távolról sincs vége, olvasson még

Hatalmasat bukott a Tesla

2015. november 4., 08:18 Módosítva: 2015.11.05 08:35
42
Sötétben kezdtem gépelni ezeket a sorokat ma, azaz november 4-én hajnalban, de azonnal felébredtem, amikor kiderült, rengeteg érdekes évforduló esik erre a napra, amikor a Károlyok ünneplik névnapjukat. Nekünk, magyaroknak november 4. egy kicsit mindig az 1956-os forradalom leveréséről szól, amikor a szovjet csapatok megszállják Magyarországot, Nagy Imre az amerikai nagykövetségre menekül, és az ungvári rádión keresztül bejelentik a Forradalmi munkás-paraszt kormány megalakulását, Kádár János, Münnich Ferenc és Marosán György vezetésével. Történtek azért jó dolgok is velünk, mert 2007-ben éppen november negyedikén lett világbajnok a MotoGP százhuszonöt köbcentis kategóriájában Talmácsi Gábor, 2008-ban pedig ezen a napon választották meg Barack Obamát, az Egyesült Államok első afro-amerikai elnökét. Ma ünnepli negyvenötödik születésnapját Matthew McConaughey amerikai Oscar-díjas színész is, akit rengeteg remek filmben láthattunk az utóbbi évtizedekben. Kezdődik a Hidegindító.

Autóipari hírsaláta

Las Vegasban ezekben a napokban zajlik a SEMA Show, amely nem egy hagyományos autószalon, inkább a kisebb cégek gyűjtőhelye. Itt mutatkozik be ez a remek, gyorsulási versenyekre épített Ford Mustang Cobra Jet, amely stock és superstock versenyekre való. Az ötezer köbcentis, V8-as Mustangok alapjaira épülő Ford az ígéretek szerint nyolc másodperc alatt futja a negyed mérföldet. A nagy kompresszorral erősített motor hetvenöt százalékban eredeti, állítják a gyáriak, de teljesítménye lényegesen több lehet, mint az utcai kivitel 435 lóereje, én több mint hatszáz lóerőre tippelnék. Aki szeretne egy ilyen Mustangot, annak sietnie kell, mert mindössze ötven példányt készítenek belőle, darabonként százezer dolláros áron. A hátsó támasztókeret feláras extra. (MSN)

Ezúttal maga a Volkswagen talált rendellenességet főként dízelmotoros modelljeivel kapcsolatban, írja az MTI. A cég azt állítja, akár 800 ezer olyan autót is eladhatott az utóbbi években, amelynek tévesen határozták meg széndioxid-kibocsátását, így fogyasztását is. A tévedés kétmilliárd eurós gazdasági kockázatot jelenthet a cég számára.

A jövő megszállottjaként drukkolok a Teslának, de most rájuk is fér, mert az elmúlt negyedévben 230 millió dolláros veszteséget könyvelt el a gyártó, amelynek magyarázata részben az új SUV, a Model X gyártásának csúszása. Eddig összesen hat példányt sikerült átadni a vásárlóknak, miközben a cég egyéb modelleiből,  a Roadsterből és a Model S-ből összesen több mint tizenegyezret szállítottak le a harmadik negyedévben, ami rekord a cég történetében. Az X-gyártás döcögését pedig beszállítói gondokkal magyarázta Elon Musk, a Tesla Motors elnöke. (Autonews)

Megvan a százezer. Ahogy korábban sejtettük, idén sokkal több használt autót hoznak be Magyarországra, mint a korábbi években. A Datahouse gyorsjelentése szerint október végéig pontosan 101 836 használt autót honosítottak a tavalyi, kevesebb mint nyolcvanezer darabbal szemben. Az új autók piaca egyébként szintén növekedett, itt 63491 darab a bűvös szám, szintén az év első tíz hónapjára vonatkozóan.

Közlekedési koffein

Elkezdődik az omlásveszélyes partfal helyreállítása Fonyódnál a 7-es főút mellett. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkák idejére ‒ 2015. november 4-e és várhatóan 2015. december 11-e között ‒ teljes szélességében lezárja az érintett szakaszt. (Utinform)

A 48-as főúton, Debrecen belterületén az 1-es km-nél két személygépkocsi ütközött össze. A helyszínelés idejére Vámospércs felé csak egy sáv járható. A 43-as főúton, Szegeden, a Bertalan hídon egy kisbusz és egy tehergépkocsi ütközött egymással. A rendőrség lezárta a főutat, jelenleg áll a forgalom, kerülni a városi hídon lehet. A 3-as főúton Hernádszurdok térségében a 240-es km-nél egy személygépkocsi és egy kamion ütközött egymással. A helyszínelés alatt a félútpályát lezárták. (Utinform)

Elrendelte a fővárosban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát a levegő magas ózonszintje miatt Tarlós István főpolgármester. A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán jelentős javulás nem várható. A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2015. november 3., 09:06 Módosítva: 2015.11.04 08:29
128
November 3. van, kedd. A nappali hőmérséklet 13 fok körül alakul, ködös idő várható. Ma van a magyar tudomány napja annak emlékére, hogy gróf Széchenyi István 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel birtokainak éves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Győzőknek, Hubertuszoknak és Malakiásoknak boldog névnapot.

A nap híre

Újabb motor keveredett gyanúba, hogy csalós szoftvert használt a Volkswagen csoport a károsanyag-kibocsátási értékek meghamisítására. Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága, az EPA vizsgálata szerint a háromliteres dízelmotorral szerelt autók kilencszeresen lépik túl a megengedett értéket, amint befejezik rajtuk a próbapadi mérést.

Az érintett modellek:

  • Volkswagen Touareg (2014-es modell)
  • Porsche Cayenne
  • Audi A6 Quattro
  • Audi A7 Quattro
  • Audi A8
  • Audi A8L
  • Audi Q5

A dízelbotrány eddig a Volkswagen legnagyobb profitot hozó, luxuskategóriájú autóit nem érintette. A hétfői bejelentés egyedül az Egyesült Államokban 10 ezer új autóra vonatkozik, ami további 375 millió dollárral növelheti meg azt a 18 milliárd dolláros bírságot, amelyet a gyártóra az amerikai levegőtisztasági törvény megsértése miatt szabhatnak ki az eddigi szabálysértések alapján.

A közös vizsgálat más autógyártók járművei esetében nem állapított meg hasonló félrevezetést. (MTI, The Atlantic)

A német cég a hírre reagálva még hétfő este kiadott egy szűkszavú nyilatkozatot, mely szerint a Volkswagen hangsúlyozza, a háromliteres, V6-os dízelekre nincs olyan szoftver telepítve, amely tiltott módon módosítaná a kibocsátási karakterisztikát . A Volkswagen teljes mértékben együttműködik az EPA-val.

Távolról sincs vége, olvasson még