Négy gyermek, két felnőtt

2006. május 7., 22:03 Módosítva: 2006.05.07 22:03

Tisztelt Autójogász!

Négy gyermekünk van: 8, 6, 5, 1,5 évesek. Szállíthatom a gyermekeimet egy 5 személyes autóban, úgy, hogy ketten vagyunk felnőttek? Ha igen, akkor milyen feltételekkel?

Üdvözlettel:

S. István

Tisztelt S. István !

Nyilvánvaló, hogy 5 személyes autóban ezt négy darab biztonsági gyermeküléssel nem lehet megoldani, ezért a jogszabály (KRESZ) úgy rendelkezik, hogy a személygépkocsi hátsó ülésén utazó 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket nem kell biztonsági gyermekülésben rögzíteni, ha egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet vagy az egyidőben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben történő rögzítés nem oldható meg. Ha az egyik szülő hátul ül, egy gyermekülés talán befér még hátulra. A személygépkocsi első ülésén való gyermekszállításhoz viszont mindenképpen kell a gyermekülés, elöl gyermek csak akkor szállítható, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mikor kötelező az utánképzés?

2006. április 30., 23:35 Módosítva: 2006.04.30 23:35

Tisztelt Autójogász!

A problémám 1995-re nyúlik vissza, amikor is ittas vezetésért 4 hónapra bevonták a jogosítványomat és utánképzésre köteleztek. Azóta sajnos az anyagi helyzetem nem engedte meg, hogy elmenjek az utánképzésre, de most hogy mennék és egy kicsit utána néztem a dolognak, tapasztaltam, hogy több helyen is azt írták, hogy utánképzésre csak akkor kötelezhetnek ha a jogosítvány bevonása min. 6 hónap. Most akkor mi a helyzet?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A dolog úgy igaz, hogy a most hatályos szabályok szerint legalább 6 hónap jogosítvány bevonás után kell mindenképpen utánképzésen részt vennie a gépkocsi vezetőnek. 1995-ben azonban még a következők szerint szólt ez a szabály (a közúti közlekedésről szóló törvényben). "Utánképzésre kell kötelezni azt a járművezetőt a) akinek a vezetői engedélyét közlekedési bűncselekmény vagy szabálysértés miatt visszavonták, annak visszaadása előtt, illetőleg b) aki sorozatosan megszegte a közúti forgalomra vonatkozó szabályokat és emiatt a szabálysértési hatóság - határozatban - szabálysértési bírsággal sújtotta." Tehát - pechjére - 1995-ben még szó sem volt a minimum 6 hónapos eltiltásról mint feltételről.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

E-s rendszám és a regisztrációs adó

2006. április 30., 23:28 Módosítva: 2006.04.30 23:28

Tisztelt Autójogász!

Az E-s rendszámmal kapcsolatban érdeklődöm. Egy autóhirdetésben olvastam, hogy az E-s rendszám nem von maga után regisztrációs adó fizetési kötelezettséget, helyette évi 40.000 Ft-os díj fizetendő. A kérdésem a következő: kikerülhető-e így a magas regisztrációs adó megfizetése, illetve milyen egyéb költségek vannak még ilyen esetben?

Köszönettel:

N. Balázs

Tisztelt N. Balázs !

Az E betűjelű rendszámmal való ellátása a jármű ideiglenes forgalomban tartásához kapcsolódik és ilyen járművel csak a Magyar Köztársaság területén lehet közlekedni. A vámhivatal által kiadott A típusú ideiglenes forgalomban tartási engedély harminc napig érvényes, ezt a B típusú ideiglenes forgalomban tartási engedély kiadásával az okmányiroda a Műszaki Adatlap, továbbá a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetéről szóló igazolás bemutatása esetén egy alkalommal a műszaki alkalmasság érvényességi idejéig, de legfeljebb öt hónappal meghosszabbíthatja. Utána a gépjárművet forgalomba kell helyezni és a regisztrációs adót is ki kell fizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Német rendszámú autóval Magyarországon

2006. április 30., 23:22 Módosítva: 2006.04.30 23:22

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném tudni, hogy az Unió óta használhatok-e kötetlenül német rendszámú autót Magyarországon, ha van németországi, érvényes kötelező biztosításom és az autó az én nevemen van?

Köszönettel:

Friss T.

Tisztelt Friss T. !

A külföldről belföldi üzemeltetés céljából behozott használt jármű forgalomba helyezésének kezdeményezése előtt származás-ellenőrzését el kell végezni, ezt az okmányirodában kell kezdeményeznie. A származás-ellenőrzési nyilvántartásba vételt követően az EGT tagállamának hatósága által kiállított forgalmi engedély, annak érvényességi idején belül, de legfeljebb a tulajdonjog megszerzésétől, illetőleg a jármű behozatalától számított hat hónapig - ideiglenes forgalomban tartási engedély és E betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása nélkül is - jogosít a közúti forgalomban történő részvételre, ha a járművet az EGT valamely tagállamának nyilvántartásában regisztrálták és a járműre hatósági jelzést adtak ki, valamint érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hol helyezhető el a gyermekülés?

2006. április 30., 23:17 Módosítva: 2006.04.30 23:17

Tisztelt Autójogász!

Bár kérdésem lehet, hogy túl triviális, de sajnos mai napig nem sikerült tisztába tennem azt a kérdést, hogy a gyerekülést hol helyezhetem el. Tehetem-e a 4 éves gyereket korrekt autóülésben a jobb első ülésre, ha van légzsák? Ez a tilalom nem csak a legkisebbekre (kagylóülés) vonatkozik?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A személygépkocsi első ülésén 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak akkor szállítható, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel (vagy az kikapcsolható), és a gyermeket biztonsági gyermekülésben helyezték el, a tilalom tehát minden gyermekülésre vonatkozik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szállítás csomagtartóban

2006. április 30., 23:11 Módosítva: 2006.04.30 23:11

Tisztelt Autójogász!

Arra szeretnék rákérdezni, hogy ha hosszabb tárgyat szeretnék szállítani a személygépkocsi csomagtartójában, az kinyúlhat e a csomagtartóból hátra, s ha igen mennyivel érhet túl azon a legújabb jogszabály szerint?

Köszönettel:

K. István

Tisztelt K. István !

Hátsó csomagtartó esetében a fedelét nyitva hagyhatja, azonban azt úgy kell rögzítenie, hogy ne lengjen, a kilátást, biztonságos közlekedést ne akadályozza, a rakományt egyenletesen és stabilan kell elhelyezni és a személygépkocsin a rakfelületen nem nyúlhat túl azaz sem oldalra sem hátra nem lóghat ki. Ha tetőcsomagtartója van, rakományt úgy is szállíthat, ha az a járművön előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re túlnyúlik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Személyszállítás tehergépkocsival

2006. április 30., 23:06 Módosítva: 2006.04.30 23:06

Tisztelt Autójogász!

Birtokomban van egy 1997-es Peugeot Partner tgk. A forgalmi engedély szerint az autó 2 személyt szállíthat csupán. Korábban (1-2 évvel ezelőtt) lehetőség volt további személyeket szállítani a raktérben, minden további gond nélkül, akár raklapon ülve is (hivatkozva a honvédség 1-2 tgk-jára amivel 1-2 tucat katonát szoktak szállítani, holott a forgalmiban csak 2-3 személy szállítása engedélyezett). Kérdésem: ez a lehetőség még mindig megvan, vagy a szabályok azóta szigorodtak?

Tisztelettel:

S. József

Tisztelt S. József!

A hatályos rendelet szerint tehergépkocsin abban az esetben szabad a forgalmi engedélyben feltüntetett személyek számánál többet szállítani, ha a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömege 3500 kg-ot meghaladja, a szállított személyek számára megfelelően rögzített és biztonságos ülőhely van, a rakomány a szállított személyeket nem veszélyezteti, a tehergépkocsi össztömege - a rakfelületen szállított személyek súlyát személyenként 68 kg-mal számolva - a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömegét nem haladja meg és a tehergépkocsi rakfelülete nem billenthető. Ez a rendelkezés 2001, május 1-től van érvényben. A honvédségi járművekre ennél kedvezőbb szabályok vonatkoznak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sebességkorlátozás kisteherautók esetén

2006. április 23., 23:01 Módosítva: 2006.04.23 23:01

Tisztelt Autójogász!

Mivel mindenki mást mond (pl. országúton 70 és 80, autópálya 80 és 130), és az interneten sem találtam egyértelmű választ, szeretném megkérdezni, hogy mik a pontos sebességkorlátozások B-kat. jogsival vezethető, 3.5 t-s kisteherautókra (Vito, Sprinter, Transporter...) városban, országúton, autóúton és autópályán.

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az nem számít, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezetheti, a 130-110-90 km/óra sebesség helyett autópályán 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel vezetheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermekülés-e az ülésmagasító?

2006. április 23., 22:55 Módosítva: 2006.04.23 22:55

Tisztelt Autójogász!

Az ülésmagasító biztonsági gyerekülésnek minősül-e? A 9 éves 130 cm-es lányom már nem akar gyerekülésbe utazni, mert az szerinte dedósoknak való. KRESZ ebben nem egyértelmű számomra. Elfogadható az ülésmagasító?

Köszönettel:

Sz.Zoltán

Tisztelt Sz. Zoltán !

A KRESZ nem tartalmaz kifejezetten az ülésmagasító használatáról rendelkezést, viszont azt mondja, hogy nem kell a gyermeket biztonsági gyermekülésben rögzíteni, ha a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel megfelelően, biztonságosan rögzíthető. Az ülésmagasító pedig ezt a célt szolgálja, tehát ha azzal biztonságosan beköthető a kislány, nem kell gyermekülésbe ülnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Súlyadó mentesség mozgássérülteknek

2006. április 23., 22:49 Módosítva: 2006.04.23 22:49

Tisztelt Autójogász!

Segítségét szeretném kérni a következőkben: 1., Egyik korábbi válaszlevelében (ld. alul, idézőjeles rész) azt írja, 2005. jan. 1-től megváltozott a súlyadó mozgássérültségre tekintettel járó mentességre vonatkozó törvénye, mely szerint nem kell már egy háztartásban élni a szállított személlyel, elég egy lakóhelyen lakni vele. Érdeklődöm, hol található meg ez a módosítás, ti. a "Magyarország.hu Ügyintézés" hivatalos honlapon (amelyikről elérhető a szóról-szóra IDÉZETT törvény, annak értelmezése, hatályossága, módosításai, stb.) ez nem szerepel, ill. a lakóhelynek elegendő-e az ideiglenes bejelentettség, vagy állandónak kell lennie? "A súlyadó mentesség a törvény szerint nem a szellemi sérültségre, hanem a súlyos mozgáskorlátozottságra tekintettel jár, aminek a szabályozása 2005. január 1-tõl kedvező irányba változott, már nem szükséges, hogy a mozgáskorlátozottat szállító személy vele egy háztartásban lakjon, elég, ha egy településen lakik vele. ... Tisztelettel: Dr. Koszoru István. A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2005. november 13., vasárnap 15:28 ...." 2., Jelenleg 1 autóm van, amire meg fogom kapni a mentességet (az élettársam mozgáskorlátozott, õ nyilatkozik, hogy én szállítom). Most vásároltam egy 2. autót, amelyik nagyobb súlyú. Az erre az évre vonatkozó súlyadót az előző tulaj már befizette, a következő év január 1-től fizetem én. Kérdésem: Van-e valami akadálya annak, hogy átváltsam a mentességet erre az autóra ?!?!? Ti. erről sem rendelkezik a törvény - vagy csak én nem találom. Ha így van, kérem, írja le, hol található.

Tisztelettel:

Sz.G.

Tisztelt Sz. G. !

A gépjárműadóról szóló törvény 5. §-a szerint "Mentes az adó alól: f) bejelentésre a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy személyszállító gépjármű". 18. § 13. pontja szerint: "Súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására elsősorban az a személyszállító gépjármű - ide nem értve az autóbuszt - szolgál, amely a súlyos mozgáskorlátozott adóalany tulajdonában van. Ha a súlyos mozgáskorlátozott tulajdonában nincs gépjármű, akkor a súlyos mozgáskorlátozott személyt - írásbeli nyilatkozata alapján - rendszeresen szállító, vele ugyanazon önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek mint adóalanynak a tulajdonában álló gépjárművet lehet ilyennek tekinteni." Lakóhely a hivatalos szóhasználata az állandó lakcímnek, az ideiglenes lakcím nem elég. Második kérdésére válaszolva a nagyobb súlyú autóra kell kérni a mentesség megállapítását, erre vonatkozóan nincs szabály, csak annyi ami fentebb is kiderült, hogy a mozgáskorlátozottat szállító egy darab gépjárműről lehet szó.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntetőpont csökkentése

2006. április 23., 22:41 Módosítva: 2006.04.23 22:41

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék érdeklődni, hogy hogyan működik a büntetőpont csökkentése. Testvérem egy balesettel büntetőpontokat kapott és azt a tájékoztatást kapta a BM-től értesítésben, hogy lehet vizsgával csökkenteni a büntetőpontokat. A probléma az, hogy még a rendőrség sem tudta megmondani, hogy hová kell tanfolyamra menni, vagy hol lehet vizsgázni. Ennek a helyét és körülményeit szeretném megtudni. Remélem, tud segíteni.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ha a járművezető büntetőpontjainak a száma a 14-et elérte, a központi nyilvántartó hivatal tájékoztatja a pontok csökkentését eredményező önkéntes utánképzés lehetőségéről, melyet a megyei, fővárosi közlekedési felügyeletek szerveznek. Utánképzésen való önkéntes részvétellel 14 pontig 9 ponttal, 15-17 pont között 5 ponttal lehet csökkenteni a büntetőpontokat, a nyilvántartott pontok száma egy éven belül ismételt önkéntes utánképzéssel azonban nem csökkenthető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tavaly eladtam az autómat

2006. április 17., 20:57 Módosítva: 2006.04.17 20:57

Tisztelt Autójogász!

Tavaly szeptemberben eladtam az autómat, ma kaptam egy papírt, hogy fizessek súlyadót.Valószínűleg az új tulajdonos nem íratta át az autót. Amennyiben van egy 2005. szeptemberi dátumú adásvételi szerződésem, joggal követeli tőlem az önkormányzat a 2006 évre szóló súlyadót?

Köszönettel:

Sz. Gábor

Tisztelt Sz. Gábor !

A törvény szerint, ha a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást a korábbi tulajdonos bejelentette, akkor a bejelentési kötelezettség megnyíltát (szerződés megkötésének időpontját) követő év első napjától nem minősül adóalanynak. Ettől az időponttól kezdve a korábbi tulajdonostól tulajdonjogot szerző felet kell az adó alanyának tekinteni, kivéve ha ettől az időponttól a hatósági nyilvántartásban harmadik személy szerepel tulajdonosként. Gépjármű eladása esetén, ha sem az eladó sem a vevő nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségének, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig a nyilvántartásban szereplő (régi) tulajdonos az adó alanya. Tehát ha egyikük sem jelentette be az adásvételt, jogosan kérik az idei súlyadó megfizetését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egy hét múlva lesz jogsim

2006. április 17., 20:49 Módosítva: 2006.04.17 20:49

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy kezdő jogosítványra okmányirodánál beadott kérvényre kaptam egy papírt. A jogsi egy hét múlva érkezik. Addig vezethetek azzal a papírral, amit a helyszínen az okmányirodában kiállítottak?

Köszönettel:

P. István

Tisztelt P. István !

Nem, meg kell várnia a vezetői engedély elkészültét, járművezetésre jogosító okmányok a vezetői engedély, az ideiglenes vezetői engedély, a nemzetközi vezetői engedély, csak ezek valamelyikének birtokában vezethet jogszerűen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elúszhatnak millióink

2006. április 17., 20:43 Módosítva: 2006.04.17 20:43

Tisztelt Autójogász!

Nehéz kérdésem a következő: Sajnos sok használt gépkocsi vásárló csak átíratáskor (a vételár kifizetése után) szembesül azzal a ténnyel, hogy a kifizetett autót nem írják a nevére. Indokolják ezt azzal, hogy valamilyen opció (pl. APEH, végrehajtási, Illetékhivatal) van rajta. Ezek után szaladhatunk pénzünk után. Miért nem lehet, vagy hogy lehet - mint pl. az ingatlan esetében hivatalosan meggyőződni a per- és tehermentességről. Ugyanis az illetékes szervek, csak a BM nyilvántartásba jegyeztetik be opciójukat, tehát még csak a törzskönyvet sem vonják be, és a BM nyilvántartásból dolgozó agyonkombinált eredetvizsgálaton is átengedik. Nos utalva a címre, hiába megyünk szakjogásszal autót venni, akkor is könnyen becsapódhatunk és elúszhatnak millióink. Mit lehet tenni???

Tisztelettel:

K. Mátyás

Tisztelt K. Mátyás !

Erre a problémára van megoldás, csak egy kissé időigényes. Azt lehet tenni, hogy a kiválasztott gépjármű adatai alapján kérelmet nyújt be a Belügyminisztérium Központi Nyilvántartó és Választási Hivatalához (1094 Bp., Balázs B. u. 35.), melyben nyilatkozik arról, hogy a szóban forgó gépjárművet meg kívánja vásárolni, ezért a gépjárműről nyilvántartott valamennyi hivatalos megjegyzést meg kívánja ismerni. Pár ezer forintos igazgatási szolgáltatási díj ellenében pár hét alatt választ kaphat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépjárműadó időarányosan?

2006. április 17., 20:37 Módosítva: 2006.04.17 20:37

Tisztelt Autójogász!

Miért kell kifizetni az önkormányzatnak az egész évi gépjárműadót ha egyszer eladtam az autómat februárban? Ez helyi sajátosság vagy egy újabb fejjük meg az autósokat fejezet?

Köszönettel:

H. Zoltán

Tisztelt H. Zoltán !

Nem, nem helyi sajátosságról van szó, hanem inkább az utóbbiról, de erre törvényi felhatalmazás van, ugyanis a gépjárműadó éves adó, azaz az adóévre vonatkozó adót meg kell fizetnie annak, akinek a nevén január elsején van a gépjármű. Időarányos adómegállapítással csak akkor lehet számolni, ha forgalomból kivonás történik, tulajdonosváltozás esetén az éves adót meg kell fizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bt. nevén levő személygépkocsi

2006. április 17., 20:31 Módosítva: 2006.04.17 20:31

Tisztelt Autójogász!

A nemrég vásárolt személygépkocsi (VW Golf) tulajdonosa gazdasági okokból édesanyám BT-je. Kell-e menetlevelet vezetnem? (Írom szorgalmasan, de eddig egyetlen igazoltatásnál sem kérték.)

Tisztelettel:

F. Miklós

Tisztelt F. Miklós !

Nem kell menetlevelet vezetni, ha a személygépkocsival nem végeznek szállítási tevékenységet, ezért nem kérték a rendőrök sem. Ha a Bt. a személygépkocsi használatot adózáskor el kívánja számolni költségként, akkor útnyilvántartást kell vezetni, de ezt lehet otthon is, nem kell a kocsiban tartani, csak az adózáshoz szükséges és ugyanúgy kell vele bánni, mint bármely más adóügyi bizonylattal.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Regisztrációs adó mértéke

2006. április 10., 18:05 Módosítva: 2006.04.10 18:05

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy kell kiszámítani ill. hogy kell megállapítani a regisztrációs adó mértékét. Van-e erre egy megbízható táblázat amelyet külföldre is magammal vihetek hogy a helyszínen tudjam kiszámolni a regisztrációs adót.

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A szükséges táblázatot többek között honlapunkon is megtalálhatja a Tanácsok között a Vámszakértőhöz címzettek között Regisztrációs adótörvény módosítása 2006. január 1-től címmel, vagy pl. a vam.gov.hu oldalon a váminformációkra kattintva megtaláljuk a regisztrációs adóra vonatkozó szabályozást, ezen belül a törvény 2006. január 1-től hatályos szövegére klikkelve a törvény végén is megtaláljuk a keresett táblázatot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ideiglenes jogosítvány

2006. április 10., 17:59 Módosítva: 2006.04.10 17:59

Tisztelt Autójogász!

Most mentem át forgalmi vizsgán, és az lenne a kérdésem, hogy lehet-e igényelni ideiglenes vezetői engedélyt, amíg elkészül a "rendes"?

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A jogszabály szerint a vezetői engedély eltűnése, megsemmisülése, megrongálódása esetén, valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez a vezetői engedély kiállításáig a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre ideiglenes vezetői engedélyt állít ki, ez azonban csak a kategóriabővítés esetére vonatkozik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

4 felnőtt, 2 gyermek

2006. április 10., 17:49 Módosítva: 2006.04.10 17:49

Tisztelt Autójogász!

Arra lennék kíváncsi, hogy ha a családdal úgy mennénk el "kocsikázni", hogy 4 felnőtt van és 2 gyerek (gyerekek életkora: 2 éves, 4 hónapos), ilyenkor hogyan férünk el mindnyájan a kocsiban úgy, hogy ne büntessenek meg? Valaki azt mondta nekem, hogy lehet úgy utazni, hogy elöl hátul 2-2 felnőtt, és nem kell gyerekülés hátra, és a gyerekekre "a 2 felnőtt vigyáz". Ez igaz vagy csak régebben volt ilyen? Előre is köszönöm a megértését és gyors válaszát.

Üdvözlettel:

György

Tisztelt György !

Nem kell biztonsági gyermekülést használni, ha hátul már nincs hely biztonsági ülés beszerelésére, a szállított személyek számából következően egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet vagy az egy időben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben történő rögzítés nem oldható meg. Ha a két gyermek hátul felnőtt ölében ül, nem kapnak büntetést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hitelből vásároltam

2006. április 10., 17:37 Módosítva: 2006.04.10 17:37

Tisztelt Autójogász!

Mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei kérelem ügyében a Megyei Közig. Szociális Hivatal által kért információ alapján nyilatkoznom kell, hogy személygépkocsi tulajdonnal rendelkezem (rendszám, évjárat). Az autót hitelből vásároltam, a gépjármű átadás-átvételi jegyzőkönyvben a következő olvasható: "a szállító és az ügyfél igazolja, hogy ... hibátlan gépjárművet ad illetve vesz át, amelynek törzskönyvébe pénzügyi lízing esetén a XXXX Autófinanszírozó tulajdonjoga hivatalosan bejegyzésre került". Kérdésem: ebben az esetben ki rendelkezik a személygépkocsi tulajdonnal?

Köszönettel:

V. Imre

Tisztelt V. Imre !

Természetesen - ahogy a jegyzőkönyvben szerepel - az autófinanszírozó a tulajdonos és nem Ön. Ön akkor válik tulajdonossá, ha az autófinanszírozóval kötött szerződés szerint kifizette a jármű vételárát és a kapcsolódó költségeket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nagymama az üzembentartó

2006. április 10., 17:27 Módosítva: 2006.04.10 17:27

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy ha az én nevemen van egy autó és más az üzembentartó, akkor jogilag kinek kell fizetnie az autó adóterheit? Ezt azért kérdezem, mert a Nagymamám, aki rokkant (ő nem adózik) lenne az üzemben tartója az autónak és így valamelyest a tulajdonosa is. Így nem kellene az autó után adózni. Jól gondolkodom-e?

Köszönettel:

KJG

Tisztelt KJG !

Jól gondolkodik, a jármű terheit az üzembentartó nagymama köteles kifizetni, azonban ez vonatkozik az adóra is. Azonban a rokkant nagymama is adóköteles, hacsak nem minősül súlyos mozgáskorlátozottnak, tehát nem a rokkantságot kell igazolnia. A törvény ezt a következőképpen szabályozza: A gépjárműadó alól mentes az az egy darab gépjármű, amely súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását végzi. Ezt elsősorban a súlyos mozgáskorlátozott adóalany tulajdonában lévő autóra kell érteni. Ha a súlyos mozgáskorlátozott tulajdonában nincs gépjármű, akkor a súlyos mozgáskorlátozott személyt - írásbeli nyilatkozata alapján - rendszeresen szállító, vele ugyanazon önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek mint adóalanynak a tulajdonában álló gépjárművet lehet ilyennek tekinteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mikuláscsomagot kaptam

2006. április 10., 17:22 Módosítva: 2006.04.10 17:22

Tisztelt Autójogász!

Véleményét kérném az alábbi üggyel kapcsolatban: A tegnapi nap folyamán "Mikuláscsomagot" találtam a kocsim ablaktörlője alatt! Érvényes parkolási jeggyel rendelkeztem, viszont nem a szélvédő mögött volt (kocsi gázpedáljánál találtam meg), gondolom, a szél lefújhatta, mert többször nyitottam és zártam a kocsit! A parkolási társaság telefonos ügyfélszolgálata úgy tájékoztatott, hogy mivel nem látható helyen volt a parkolójegy, így kénytelen vagyok pótdíjat fizetni! Ilyen esetben tényleg pótdíjfizetési kötelezettségem van?

Köszönettel:

K. László

Tisztelt K. László !

A parkolójegyet az első szélvédő üvege mögött kívülről jól látható helyen és olvasható módon kell elhelyezni. Ha a szél lefújta, nem látszik, nem megfelelő a kihelyezése, ezért sajnos nem tud mit tenni, köteles a parkolási pótdíjat kifizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Benn ragadtam a kereszteződésben

2006. március 31., 23:54 Módosítva: 2006.03.31 23:54

Tisztelt Autójogász!

Kezdő jogosítvánnyal volt alkalmam vezetni Budapesten a legnagyobb esti dugóban, mivel vidéki vagyok nem voltam hozzászokva, ha behajtok a zöld jelzés ellenére a kereszteződésbe nem biztos hogy el is tudom azt hagyni amíg zöld a lámpa. Sajnos nem így történt a dugónak hála a kereszteződésben ragadtam, de közben oldalról megindult a forgalom, pechemre egy rendőrautó volt mögöttem, ami kékfény kíséretében kivezetett a kereszteződésből, és a járőr elkérte a papírjaimat és közölte, hogy feljelentést fog tenni ez ügyben és pénzbírság valamint 1 büntetőpontot fogok kapni és a kezdő jogosítványomat meghosszabbítják 2 évvel. A kérdésem a következő: jogos volt-e a feljelentés és pénzbírság, vagy méltányossággal elengedhetett volna? Illetve az eset több mint fél éve történt és még nem kaptam kézhez a feljelentést, megkaphatom-e még vagy elévül? Mennyi lehet a maximális pénzbírság?

Köszönettel:

S. Attila

Tisztelt S. Attila !

Ha az intézkedő rendőr szabálysértésnek minősítette az esetet, jogos a pénzbírság és a büntetőpont, a jogosítvány kezdő minősítésének 2 éves tartama akkor kezdődik újra, ha a szabálysértés miatt a jogosítványát bevonják. A szituációtól függően megúszhatta volna egy figyelmeztetéssel is. Ha fél év elteltével sem indult meg az eljárás, számíthat az elévülésre, de vegye figyelembe azt is, hogy nem biztos, hogy Ön rögtön értesül az eljárás megindulásáról.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Figyelmezető jelzés

2006. március 31., 23:47 Módosítva: 2006.03.31 23:47

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, milyen feltételei vannak a figyelmeztető jelzés - sárga villogó használatának? Autóra, vagy személyre szabott is lehet? Lehet alkalomszerű, vagy, ilyen autón állandóan kinn kell-e lennie? Konkrétan: ha egy autóriasztó szerelő időnként "menteni" kényszerül, néha bizony nem lehet szabályosan a mentendő jármű mellé állni, megközelíteni. De nem minden esetben ugyanazzal a járművel közlekedik.

Köszönettel:

Zoltán

Tisztelt Zoltán !

A figyelmeztető jelzést adó készülék használatát a 33/2000. számú BM rendelet szabályozza, eszerint figyelmeztető jelzést adó készülék felszerelésére hatósági engedély adható a jogszabályban megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó járművet rendszeresen kísérő, az elromlott jármű vontatását vagy a közúton elromlott jármű hibaelhárítását rendszeresen végző járműre, ha a jármű üzemeltetési célja azt indokolja. Tehát a jelzést a mentést végző járműre fel lehet szerelni, ha az engedélyt erre megkapja. A figyelmeztető jelzést a KRESZ-nek megfelelően akkor alkalmazhatja, akkor kapcsolhatja be a rendszeresen mentésre használt járművén, ha járművet ténylegesen vontat, vagy a közúton elromlott jármű hibaelhárítását rendszeresen végző járművén, ha éppen hibaelhárítást végez. Engedélyért és a részletekért a lakóhelye szerinti városi (kerületi) rendőrkapitánysághoz kell fordulnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Felszólítás 4,5 év után

2006. március 31., 23:41 Módosítva: 2006.03.31 23:41

Tisztelt Autójogász!

A mai postával érkezett egy 2001-es állítólagos szabálytalan parkolásra vonatkozó fizetési felszólítás. Ezzel három problémám van: 1. Nem emlékszem, hogy valaha is kaptam volna "mikulászacskót" azon a helyen. (életemben eddig 3-at kaptam, emlékeznék rá!) 2. Az ember nem őrizget ok nélkül ilyen cédulákat, de ha meg is találom, így 4,5 év elteltével már biztosan olvashatatlan, mert hőpapírra nyomtatták, tehát nem tudom igazolni a díjfizetést! 3. Komolytalannak ítélem ezt az első fizetési felszólítást így 4,5 év után! A fentiek tükrében komolyan kell vennem ezt a felszólítást?

Üdvözlettel:

G. Péter

Tisztelt G. Péter !

Komolyan kell vennie a felszólítást, mert az elévülési ideje a követelésnek 5 év. Ráadásul a követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás vagy a követelés bírósági úton való érvényesítése megszakítja az elévülést. Az elévülés megszakadása, illetőleg az elévülést megszakító eljárás jogerős befejezése után az elévülés újból megkezdődik. Sajnos ha nem tudja cáfolni 4,5 év elteltével is, hogy nem parkolt szabálytalanul, a követelést nagy eséllyel megítélik Önnel szemben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István