2018. december 4., 09:52 Módosítva: 2018.12.08 22:43
488

Tiszteletem!

Autó vásárlás előtt állok, kb 2 millió forint körül. Két típus jött szóba, ezen belül mindenképpen benzines. 2009 vagy utáni Skoda Octavia 1.2, 1.4 TSI vagy pedig Volkswagen Passat VI.

Ön szerint melyik típust kellene jobban erőltetnem /motor, évjárat, km/ és milyen buktatókra figyeljek? Ez a két típus fogta meg nagyon a figyelmem.

Válaszát előre köszönöm!

Kedves Kérdező!

Ez a két autó nagyon jó tud lenni, de nem ezekkel a motorokkal. Az 1.2 TSI egy vödör csavar, az 1.4 TSI-ből a gyengébb nem olyan rossz, de a jó sem ilyen, kockázatos. A Skodából még 2009-ből ki tud fogni 1.6-os szívó benzinest, az teljesen jó. Tudom, hogy gyenge, és a TSI-k erősebbek, dinamikusabbak, de ebben nincs kockázat. Ha ezt nem talál, akkor a japán szívó benzines vonalat kellene erőltetnie.

22175686 1468030 2181e700be6847b2c9c57ed39b0b30bd wm

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. december 3., 13:03 Módosítva: 2018.12.06 06:27
587

Tisztelt Nepperűző!

Tavaly áprilisban BMW fanatikusként megvásároltam a kínálat tetejéről (szervizkönyves, jó állapotú) egy kézi váltós, sorhatos benzines E46-ot, amit imádok és óvok (októbertől áprilisig napi ingázásra nem is használom a hideg és a rövid távok miatt).

Mivel ez az autó az év 350 napján teljesen indokolatlan az én igényeimnek (amik a következők: napi 14 km ingázás (2*7km), évi 1-2 külföldi nyaralás 3-4 fővel, évi 1-2 élményautózás az osztrák hegyekben) fájó szívvel ugyan, de a lecserélésén gondolkozom.

Az alábbi autókat néztem ki helyette: Mazda3/6, Ford Focus mk2, Kia Ceed.

Szeretném, ha megmaradna némi vezetési élmény a következő autómban is (sportosabb, de nem sportfutómű, nem steril, visszajelzés-mentes kormányzás), ezért túl unalmas autót sem szeretnék.

Ezek közül melyiket ajánlaná, esetleg van valami másik titkos favoritja, amit ajánlana az előbb említettek helyett?

Köszönöm válaszát,

Ákos

Kedves Ákos!


Azt nem írta mennyi pénzért szeretne autót venni. Mazda 3-ból a 2009-től gyártottakat venném, azok kevésbé hajlamosak a rozsdásodásra. Az előzőekből is ki lehet fogni rozsdamenteseket, de meg kell nézni rendesen, és utána üreg és alvázvédelem rá. Műszakilag elég kifinomult autó, nem jellemző rá a meghibásodás, szerintem az 1.6-os benzines motor lenne a legjobb választás.

420A9769

A Focus szintén jó választás, ez kevésbé rozsdásodik, és szintén az 1.6-os benzinessel venném. A Fordoknak hagyományosan jó a futóműve, ezért még kap valami vezetési élményt is, ha elkezd sietni. Ha beleakad egy Focus ST-be, azzal különösen jól járna, azt venném leginkább. A Ceed is ajánlható, mert megbízható autó, de az egy közlekedő edény, a szempontjai szerint az előző kettőben több örömöt fog találni.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. december 1., 20:55 Módosítva: 2018.12.06 06:27
1301

Kedves Nepperűző!

A család bővülése miatt muszáj lett elgondolkoznom, hogy szeretett E90-es BMW-met nagyobb autóra kellene cserélnem. Mindig is szerettem a kicsit magasabb értéket és kényelmet nyújtó autókat, s jelenleg is szeretnék azok közé az apukák közé tartozni, aki ha elviszi a fiát a bölcsibe az anyukák megjegyzik miből szállt ki.

A keret 3,5-5 millió körül lebeg (inkább maradnék az aranyközépút 4M-nál). A lehetséges kiszemeltek: BMW 5 F11/F10, Volvo XC60 (2008-2016), Mercedes E-osztály W212 (2009-2016).

A kérdésem az lenne, hogy melyek azok a motortípusok a fenti modellekhez kapcsolódóan, amelyekkel lehet hosszabb távra tervezni? Érdemes egyáltalán ebben a kategóriában nézelődnöm?

Preferálom a benzines motorokat, de nem tartózkodom a dízeltől sem (viszont nem szeretnék porrá égni az autópályán). A rendszeres szervizelés nálam alap, a BMW árfekvésével tisztában is vagyok, azonban a másik két modell számomra még ismeretlen. Mennyire lehet "zsebbe" nyúlós ezeknek az autóknak a fenntartása? Esetleg Ön milyen alternatívákat ajánlana?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Gergő

Kedves Gergő!

F10-es, F11-es BMW-t nem vennék, nagyon drága szervizelni, és szinte eladhatatlan. Volt néhány ismerősömnek, és egyikük három évig árulta a jó autót jó áron. Az XC60-nal még egyáltalán nincs tapasztalatom. Talán a Mercedesekről hallani a legkevesebb rosszat a három német prémium közül. Hogy mennyire lehet a fenntartásuk zsebbe nyúlós? Iszonyatosan. Belenyúl egy automata váltó felújításba, az ebben a kategóriában általában 500 ezertől kezdődik, de lehet hétszámjegyű összeg is.

DSC 6263

Mindig azt szoktam mondani, meg kell nézni a gumik, kopó alkatrészek, váltó felújítások árait, és el kell dönteni, hogy nem kifizetni tudom-e, hanem mosolyogva ki tudom-e fizetni, mert nekem drága autóm van. Én hagynám ezt a kategóriát, és vennék egy hibrid Lexus-t, annak a javítása is lehet drága, de én abban kevesebb kockázatot látok.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. november 25., 21:36 Módosítva: 2018.12.04 07:03
589

Tisztelt Becsületesnepper!

Eljött az idő életemben, hogy autót vásároljak. Valami olyat, ami valahol az aranyközépúton van a fogyasztás és a menés között. Igen, tudom, kecske kontra káposzta eset, de hátha nem sport autót akarok 4 literes fogyasztással, csak annyit, hogy könnyeden előzzem meg az előttem lévő távolsági buszt és ne egy élet-halál harc legyen.

Talán abban egyet értünk, hogy valamilyen dízel lenne az ideális erre a távra, ami közút és autópálya, attól függetlenül, hogy a benzineseket kedvelem jobban.

Kiszemeltek: ...hát elég jól elástam magam, minél többet böngésztem a hahut, annál jobban. Kezdetekben német prémiumok, elején Audikkal, bevallom ebben a keretben félek tőlük, tán okkal. Aztán egyszer csak Alfákat kezdtem nézni, de nem ismerem őket. Néztem még Mazdákat, Fordokat, de itt is vannak bajok. (pl. rohadások)

Szívesen hallgatok meg konkrét tanácsot vagy csak akár útmutatást ebben a zűrzavarban.

Üdvözlettel, köszönettel: Imre

Kedves Imre!


Az Alfákat nem erőltetném ebben az árkategóriában, sok bennük a kockázat. Az Audi szerintem egy jó irány, nem kell tőle félni. Ha elég a kisebb hely is, akkor elég egy A3-as, ha kicsit nagyobb hely kell, esetleg csomagtartó is, akkor egy A4 vagy A4 Avant. Motorok közül az egyik legmegbízhatóbb az AFN kódú 110 lovas motor, de az A3-asban a széria végén már megjelent a 130 lovas PDTDI is, az is nagyon jó motor, és ehhez már van hatsebességes váltó is. A VW-csoport más autóiban (VW, Seat) is megtalálja ezeket a motorokat, azokat is bátran ajánlom. Dinamikus közlekedéshez is elég az erejük, de nagyon kedvező a fogyasztásuk.

bet

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. november 11., 09:28 Módosítva: 2018.11.26 07:07
361

Kedves István!

Párom nem mondott határozott nemet arra, hogy tavaszra beszerezzek egy második autót, élményautozás céljából. Ez egyet jelent a startjelzéssel, hogy belevethetem magam az autókeresésbe :). Ő azt hiszi, hogy veszek egy MX-5-öt és a téma le van tudva. Tényleg tetszik az MX-5, de nem vagyok teljesen biztos abban, hogy az lenne az ideális választás.

Ami biztos, hogy 2 üléses kabriót szeretnék, de egy far- vagy középmotoros autónak jobban örülnék.

A rendelkezésre álló keret max. 2 millió, esetleg kicsit több, de csak akkor, ha valamelyik autó nagyon megtetszik. Ennyiért Toyota MR2-ket és kicsit többért Porsche Boxstereket találtam.

Ha orrmotoros, akkor még a CLK, az Alfa Romeo Spider és a Z4 is szóba jön, bár számomra a CLK kicsit unalmas külsejű.

Tudom, hogy rengetegen esküsznek az MX-5-re, hogy az a tökéletes élményautó, de nem szeretnék elhamarkodottan döntést hozni, főleg, hogy nem ismerem a teljes palettát.

Tehát azt szeretném kérdezni, hogy ezek közül melyik autót ajánlaná, melyiket nem, és hogy mindezt miért? Mely egyéb màrkàk modelljeit érdemes még figyelembe venni?

Tanácsait előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

Mindig jövünk az MX-5-tel, és ez nem véletlen. Az ön által felsorolt autók mind gyengébbek egy valamiben, az élményben. Ezt nehéz megfogalmazni, de aki ült már MX5-ben az tudja, ennyire olcsón, nem lehet ekkorát autózni. A jó autózáshoz fontos a kis súly, ezek mind nehezebbek, mint a Mazda. Egyiknek sem olyan az egyensúlya, egyikben sincs annyira megbízható motor, olyan pontos váltó, olyan jó futómű, és egyikben sincsenek ezek akkora összhangban, mint a Mazdában. Ha egy autóból csak a kínálat aljából tud választani, mint a Boxster esetében, akkor azt a típust felejtse el, ott rengeteg akna lehet.

1200px-3rd Mazda MX-5 -- 06-14-2010

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. november 8., 11:08 Módosítva: 2018.11.11 10:15
396

Tisztelt Becsületnepper!

Tudom sokan keresnek ilyesmivel, de nézve a korábbi előadásod, így gondoltam rákérdezek. Vásárolni szeretnék E39-et vegyes használatra. Az igazság szerint kitétel az hogy ne hagyjon ott lehetőleg sehol, benzines legyen, illetve ne egy rozsdakupacot sikerüljön vásárolni.

Gyakorlatilag 400.000-2.000.000 között vannak ezek a példányok, motortól felszereltségtől függően, így nem igazán tudom azt sem hogy mi a reális ára mondjuk egy max 2.5 benzines fl előtti/utáni modellnek. Nézegettem az E46-ot is de egyrészt kisebb, másrészt könnyebb talán belefutni egy lerúgott példányba.

A fő kérdésem az lenne, hogy mik a buktatók, hol nézhetem be nagyon, ha egy ilyen autót szeretnék, illetve mi az a reális ár amennyiért valóra válthatom az elképzelésemet.

Válaszod és segítséged előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

Egymillió forint környékétől már lehet venni tényleg jókat. Én inkább a nagyobb 525, 528, 530-asokat keresném kézi váltóval. Egy automata váltó javítás már ezeknél is tud 500 ezer lenni, ami az autó értékéhez képest már elég rendes összeg. A rozsda az egyik komoly problémája ezeknek az autóknak. Ez jellemzően a géptető élén, küszöbökön, ajtók élein, emelési pontokon, tankajtó környékén fordul elő. Képekért kattints ide.

DSC08795

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. november 7., 10:55 Módosítva: 2018.11.11 10:15
135

Kedves István!

Jelenleg egy 2006-os Honda Civic 1.8-t használok és nagyon megszerettem. Szeretném fiatalabbra cserélni és mint legtöbb nő társam, nem igazán tudok eligazodni a kínálat sokaságában és a sok megtévesztést is tartalmazható hirdetésben. A kereskedők ill. magánszemélyek nyilván a saját autóikat dicsérik.

Kérdésem, hogy biztonságosabb vásárlást jelenthet-e egy márkakereskedés? Ami tetszene: 2012-13-as Civic vagy Mazda 3. Melyiket ajánlja?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Erika

Kedves Erika!

Mindkettőt ajánlom, mindkettő megbízható, jó autó. A Hondát már ismeri, ugyanaz a motor van az újabban is. A Mazdákra régebben jellemző volt az extrém módon való rozsdásodás, de a 2008 utáni generációk ebből a szempontból már lényegesen jobbak. Azt javasolnám, hogy úljön bele mindkettőbe, és figyeljen a benyomásaira, és amelyikben jobban érzi magát, azt válassza.

DSC05044

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 28., 12:42 Módosítva: 2018.10.30 06:53
154

Tiszteletem!

Szeretném kikérni a véleményét az alábbi két típussal kapcsolatban.

- Audi A6 Allroad 2.7 T/3.0 TFSI

- Mercedes Benz R 280

Mindenképpen benzinest szeretnék, 2008-2012 évjárat közöttit. Pénzt nem írnék, mert szerintem eléggé leszűkítettem. Abban kérném a segítségét, hogy mégis melyiket ajánlaná jobban?

Motor, váltó, megbízhatóság, esetleg ha írna típushibát az ajánlottról... Sok sok ember mond ezt-azt, így hol egyik felé, hol másik felé billenik a mérleg pl. Audinál tripronic stb.. Rendszeres olvasója vagyok a Totalcarnak, de most írnom kellett, úgy éreztem, jobb megkérdezni profit.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: Roland

Kedves Roland!

Nekem az Audi közelebb áll a szívemhez, jobban a magaménak érzem az Audi formatervét, belsejét, de szerintem mindkettő jó amíg jó. Amikor meg rossz, akkor a világ összes pénzét el lehet rájuk költeni. Sajnos nem tudok a típushibákról írni, mert nincs velük semmi tapasztalatom, én úgy kerülöm ezeket, mint politikus a poligráfot.

Nem éppen éteri jelenség, de nem is akar az lenni
Nem éppen éteri jelenség, de nem is akar az lenni

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 27., 11:44 Módosítva: 2018.10.10 17:32
184

Kedves Becsületesnepper!

Feleségem 2005-ös 1.0-s Toyota Yarisát szeretnénk lecserélni. Nagyon jó kis autó, kevés km-t futott, mindössze 88000-t. De ő valahogy nehezen boldogul a kuplunggal, és nyáron a forgalomban sokat kell nálunk araszolni (Balaton-part). Naponta kb. 15-20 km-t megy vele. Emiatt 1.4-es automata Honda Jazz vásárlásán gondolkodunk. A keret 1,5-2 millió.

Amiben nem tudok dönteni, hogy a CVT-s változat vagy az utódja lenne inkább a megfelelő?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Péter

Kedves Péter!


A CVT váltónál az olajcserére kell odafigyelni, csak a gyári Honda olajat szabad beletenni, semmi mást, mert tönkre megy az indító kuplungja. Ezeket a cseréket maximum 40 ezrenként el kell végezni, ha hosszú távon akarjuk használni az autónkat. Ha elromlik a váltó, akkor nem tudja akárki megcsinálni, célszerszám, és szakértelem szükségeltetik hozzá.

3,9 méter hosszú
3,9 méter hosszú

Az i-Shift váltó egy robot váltó, működésében nem olyan kulturált, mint a CVT, de nem is annyira rossz, mint egy Smarté. Minimális megszokást igényel, és az ember megtanulja kis gázelvétellel simábbá tenni a váltást. Itt arra kell figyelni, hogy 35 ezer kilométerenként be kell állítani a kuplungot gyári számítógéppel. Annyira ez nem jött be a népnek, mert a CVT után visszalépés volt működési kultúrájában, 2011-től, a faceliftes autóknál vissza is tértek a CVT váltóhoz, de azok nem jönnek ki ennyiből.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 26., 10:30 Módosítva: 2018.10.01 13:08
119

Szia István

Autóvásárlás előtt állok és nagyon tetszenek a 2006-tól jött Audi TT-k. Viszont 192 cm magas vagyok. A kérdésem azon felül, hogy milyen szervizigényük van ezeknek az autóknak az, hogy az én magasságomhoz nem túl pici a belső tere?

Köszönöm a választ.

Szép napot.

Kedves Kérdező!


Hogy neked nem kicsi-e, azt egy ülés próbával tudod csak kideríteni, mert egyikünknek a felső teste hosszabb,a másikunknak a lába. Én is hasonló magas vagyok, de szinte mindenben elférek. Alap tétel, hogy ami benne van egy autóban, az el tud romlani, pl. ha automata váltó van benne, az egy nagyobb kockázat, mint a manuális váltó. Ez a kockázat kerülhet akár egymillióba is, ha nincs szerencséd.

auditt 003

Magával a típussal nincs tapasztalatom, mert erősen réteg autó, és az ilyet elég kockázatol megvenni kereskedelmi célból, mert lehet, hogy eladom egy hét alatt, de lehet, hogy nézegetem évekig. A konszern más autóiban találkoztam már a TT motorjaival, az 1.8 TFSI-t kerülném nagy ívben, akár 100 ezer kilométer után is tudja zabálni az olajat, a felújítást nem nagyon lehet megúszni egymillió alatt.


auditt 015

Általánosságban elmondható a VW-csoport benzines motorjairól, hogy minél nagyobb, annál jobb. A 3.2-es szívó egy jól sikerült motor, utódja a 3.6-os szintén, a 2.5 turbós motorról nem nagyon van információm, de állítólag jó, a 2.0 TFSI-ből láttam már 400 ezret futottat, aminek nem volt semmi baja, meg olyan GTI Golfot is, aminek a motorját 60 ezernél kellett felújítani, de gondolom ebben benne volt az előző tulaj keze is. Jellemzően ezek nem rossz motorok, nyilván megfelelő karbantartás mellett. A 30 ezres olajcserét nagyon elfelejteném, és inkább 15 ezrenként cserélném, ha meg szinte csak városban mész, akkor akár 10 ezrenként. Én megkeresném a vonatkozó facebook csoportot, ott a márka híveinek sokkal nagyobb tapasztalata van, mint nekem.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 25., 11:28 Módosítva: 2018.09.28 12:34
97

Kedves Nepperűző!

Következő autó vásárlás előtt állva, ismét a hirdetések fölé görnyedő, nepperűzőt és népítéletet olvasó, típúshibát kutató éjszakák keserves szenvedéséből fordulok Önhöz tanácsért.

A kiszemelt két típus Golf V és a második generációs Seat Leon. Szempontként igazából a ferdehátúság és a VW konszern dízel motor jelent meg. Autópályás évi kb 25-30 ezer km re.

1.9 PD TDI 105 LE mindkettő. Az erre szánt összeg 1,5 millió plusz a kötelező szervizek stb természetesen.

A Golf az Golf, de a magyar hirdetések közötti szórás hatalmas. Csak 1-esell kezdődő km állás és mind hihetetlenül új és jó.

A Leon fele a mérlegen, pont talán a hitelesebb hirdetési környezet, és a közel azonos árban fekvő modellek lényegesen nagy futás különbsége.

Kérdésem az lenne, hogy a kereten belül érdemes-e a két típus közül válogatni? Melyiket tanácsolná ebben az árfekvésben?

Köszönettel

Balázs

Kedves Balázs!

Kis túlzással a két típus nagyjából ugyanaz, csak más elemek vannak rácsavarozva, mert a VW-csoport egy nagy Lego. Igazából mindegy melyiket veszi, ez a motor nagyon megbízható. Nincs kizárva a 200 alatti futásteljesítmény, de az életkorból adódóan inkább a 200 feletti a reális. Nézzen meg többet mindkettőből, és amelyik a legjobb állapotban van, azt vegye meg.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 24., 11:05 Módosítva: 2018.09.27 14:31
120

Tisztelt szerkesztőség, Tisztelt István!

A kis autó megy, a nagy(obb) jön. De melyik?

Kiszemeltjeim tetszési sorrendben: Mazda 6 (2005-2007), VW Passat (2001-2004), Ford Mondeo (2005-2006). Mindegyiknél a szívó, turbós, 1.8 - 2.0 benzines motor jöhet szóba.

Tudom, hogy Ön japán párti, így még ha elfogult is, reálisan látja a dolgokat. Ha sikerül kifognom egy szép, rohadásmentes példányt, egy alváz és üregvédelemmel jól meglocsolva 5 évig ép tud még maradni a kasztnija? A 2.0 motornál mennyire gyakori az olajfogyasztás, kell-e ettől félni, miről ismerhető fel ez a gond?

A Passat nem rohad, az 1.8 turboról nem sok rosszat hallottam, csak ők relatíve régebbiek. Tudom, nem évjáratot és km-t veszünk, hanem állapotot :-) Ezeknél az autóknál mire kell figyelni?

És a 2.0 benzines Mondeoknál? Fogyasztásban melyik a legjobb, és melyiket ajánlaná, mint legbiztosabb vétel, ha jó példányt találok? Vegyes használatra lesz, viszonylag sok várossal, de a légzsákerdő és a magas felszereltség fontos a család és a kényelem miatt.

Üdvözlettel: Richárd

Kedves Richárd!

A Mazda 6 nagyon jó, de nagyon rohad, igazi kihívás nem rozsdásat találni belőle. Ha talál belőle rozsdamenteset, akkor azonnal üreg és alvázvédelmet kell rajta csinálni, úgy valóban menthető a helyzet. A legjobb egy olasz importból származó kocsi, azokon nincs vagy lénnyegesen kevesebb a rozsda.

A Mondeónál szintén előfordulhat rozsda, de lényegesen kisebb mértékben, mint a Mazda esetében. Mindkettőben a két literes motornál előfordulhat nagyobb olajfogyasztás. Az olajfogyasztást nem lehet felismerni, mert nem mindenesetben jár füsttel, egyszerűen csak eltűnik belőle az olaj, ilyenkor az eladó igazmondási képességére vagyunk bízva. Ha kereskedő árulja, nem biztos, hogy tud róla, mert akitől ő vette, elegánsan elhallgathatja, nem csak a nepperek tudnak simliskedni. Az 1.8-as motorokra kevésbé jellemző ez a probléma.

DSC07375

A Passat 1.8-as turbómotorjánál két kartergáz cső szinte biztosan kelleni fog idővel, mert megeszi őket az olaj. Kb. 30 ezer a kettő, utángyártott nincs, csak gyári. Egyébként nem rossz motor. A kétliteresről mondanak jót is, rosszat is, nekem egyszer volt vele gondom, szintén megnövekedett olajfogyasztás miatt. Az én szívemhez legközelebb egy olasz 1.8-as Mazda 6 állna, de ez fehér holló. Légzsák erdő nem lesz ezekben, jellemzően csak négy van. A fogyasztási adatokról itt tájékozódhat.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 23., 07:58 Módosítva: 2018.09.27 06:29
120

Kedves Becsületesnepper!

Dilemmánk tárgyai: Volvo V40 D2 (2012-től) és Citroen C4 Picasso 1.6 HDI (2013-tól). Mindkettő autó nagyon tetszik, nagyjából ugyanannyiért találni őket ezért a kérdésem az, hogy van-e valamelyikkel nagyobb probléma, típushiba 150 000 km fölött amire figyelni kell? Sajnos a C4-ről összesen 5 vélemény van a népítéleten, amiből nem lehet kideríteni semmit.

Előre is köszönöm!

Üdv, Kriszta

Kedves Kriszta!


Mindkettőben ugyanaz az 1.6-os hdi motor van, nem baj, ha az olajcserét olyan ember csinálja, aki nem tekeri mellé a szűrőt a szűrőházban, illetve a befecskendezőket időnként ki kell venni, és kicserélni alattuk egy filléres tömítést, mert idővel kifújnak. A C4 Picasso robot automata váltója egy lehetséges hibaforrás, mert ami benne van, az el is romolhat, és az automata váltó javítás simán lehet 500 ezer forint. A kézi váltókra sokkal kevésbé jellemző a meghibásodás. Olvasson vissza a népítéletekben az előző C4 Picassóhoz, abban is ugyanez a motor volt, csak a teljesítmény különbözik minimálisan.

v40-01

A Volvo V40 nekem is nagyon tetszik, a motorra ugyanaz vonatkozik, mint a C4 esetében. A baráti társaságban is van ilyen, semmi rossz tapasztalat nincs vele.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 22., 10:18 Módosítva: 2018.09.27 06:29
126

Tisztelt Nepperűző!

Családunk azon kevesek közé tartozik, akiket rabjává tett a lakókocsizás. Van is egy ilyenünk, 1100 kg össztömeggel. Sajnos az ősök által levedlett, vontatáshoz eddig használt Chrysler Voyager karambolos és gazdasági totálkáros lett, gombokért eladtuk, így kéne egy másik, kombi vagy terepjáró, 5 személyre.

Legfontosabb a megbízhatósága, ne lepjen meg több ezer km-re itthonról az út szélén.

Fogyasztás mindegy, ehhez a vontatmányhoz optimális méretű motort keresek. Az autó legyen minél egyszerűbb technika, inkább költenék üzemanyagra, mint szervizre. (Japánok előnyben)

Egyszerűsége miatt benzinesben gondolkodom, de meggyőzhető vagyok, ha jó dízelt tud ajánlani. A keret kb. 1,5 millió + vételi költségek.

Pár kiszemelt:

Honda CR-V (2005 körüli)

Toyota Avensis Wagon (szintén 2005 körüli)

Várom válaszát!

Tisztelettel:

Dávid

Kedves Dávid!

Mindkét kiszemeltjét bátran ajánlom, Avensisből legjobb lenne a 2.4-es motor, ez csak automata váltóval elérhető, de két literes is teljesen megfelelő. Gondolom nem kell mondani, hogy nagy tűzijáték nem lesz, de elhúzza, amit kell. A Honda 4x4 hajtására ne gondoljon úgy, mint egy rendes terepjáró esetében, ezen csak akkor kapcsol a hátsó hajtás, amikor az első kerék megcsúszott, de igazi terepjárás esetében ez már késő, a nagy SUV teszten is bevérzett a szeme.

avensis20d 012

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 21., 10:20 Módosítva: 2018.09.24 17:41
157

Tisztelt Becsületesnepper!

Gépjárműváltás előtt állok, 20 éves autómat szeretném lecserélni. Két autó közt választanék. Az egyik a Honda Civic Sedan 2006-2010 közötti évjárat, 1.6 vagy 1.8-as benzines. A másik pedig egy 2009-2010-es 1.6-os benzines Mazda 3 sedan. Ön melyiket ajánlaná?

Köszönettel, Tamás

Kedves Tamás!

Igazából mindegy, mindkettő nagyon jó. Üljön bele, és amelyiknél megvan az az érzés, hogy na ez az én autóm, azt vegye. Ez a Mazda 3 már nem is rohad úgy mint az elődje, műszakilag pedig mindig jók voltak. Én elővigyázatosságból csináltatnék rajta egy alváz és üreg védelmet, ha a Mazda mellett döntene.

mazda316s 09

Civic-ből inkább az 1.8-ast venném, láncos motor, nem szokott semmi baja lenni, és nagyon keveset fogyaszt. A rozsdásodás kevésbé jellemző rá, de egy alvázvédelem semminek sem árt.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. szeptember 20., 11:05 Módosítva: 2018.09.24 06:27
127

Tisztelt Nepperűző!

Minden költségével (átírás, kötelező olaj és ékszíj csere, stb) együtt 2M a felső lélektani határ, amiért nagy és kényelmes családi autót keresek. Mivel mi Pestre költözünk, a család egy része meg vidéken, így havonta azért bele lesz téve vele 5-600 km autópálya is. Nem baj, ha azt a tempót is bírja és hosszabb távon is kényelmes, ezért (meg mert a kis régi Fabia-mal meg vagyok elégedve) gondolkodom Octavia vásárlásában, de azon felül, hogy a főleg városi használat miatt benzineset szeretnék, és nem baj, ha 1.4-esnél nagyobb a motorja, illetve nem baj ha 10 évnél nem idősebb, nem sok lövésem van, hogy melyik motort / évjáratot érdemes választani.

Ebben kérném tanácsát.

Üdvözlettel,

L. Balázs

Kedves Balázs!

Nagyon jó az Octavia, én az 1.6-os szívó motorral venném. Sajnos ez a motor csak 2009-ig volt gyártásban. 2009-től jött az újabb modell, de ezekben már csak elvétve voltak ezek a szívó motorok, a TSI-k vették át a helyüket. Én ebből a kevés 1.6-osból választanék, jobb a békesség, ezekben nincs turbó, nincs kettőstömegű lendkerék, nem szakadt el a vezérműlánc. Ha kétmillió a keret, akkor az újabb modell csak nagy kilométer futással fog beleférni, de az elődjéből a legjobbak közül lehet válogatni. Mindkettő jó, nem bánja meg.

Octavia12tsi 05

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. augusztus 24., 11:31 Módosítva: 2018.09.24 06:32
4175
Szia csajozós autót keresek 500 alatt.

Kedves Kérdező!

Ha kocsival akarsz relatív olcsón csajozni, akkor javasolnék egy kabriót. Golf III-asokat, Peugeot 306-ost, a csajosabbak közül Peugeot 206 cc-t kapsz ennyiért, és ezekkel nincs is nagy baj, csak a tető működjön. Persze nem a csodákat fogod ennyiért megvenni, de az érzés meglesz. MG MGF-et, Chrysler Stratus-t és hasonló egzotikusnak tűnő kocsikat nem akarsz venni, mert kis idő múlva statikusban fogsz menőzni, mint a szigetes csávó, mert a kocsid nem mozdul.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. augusztus 23., 10:59 Módosítva: 2018.08.27 10:05
174

Üdv!

Bővült a családunk, így az 5 ajtós G Astra már kicsi lett... 1,3 millióig néztem szívó benzines kombikat 2005-től, és leredukáltam a kínálatot az 1.8-as Mondeóra, illetve az 1,8-as Primerara. Felszereltségben jobb a Mondeo, de szimpatikusabb a Primera. Melyiket ajánlaná megbízhatóság és szervizköltség szempontjából?

Köszönettel:

Gábor

Kedves Gábor!

A Primeránál a motornak kicsi az olajtöltete, csak 2.8 liter, ezért hamarabb haználódik el az olaj. Az átlagosnál gyakoribb, kb. 8 ezres olajcserére kell odafigyelni, a 15 ezres olajcserét nem bírja, és hosszú távon megbosszulja magát. Előfordul, hogy a váltó nehezen veszi a hátramenetet, itt is cserélni kell időben az olajat, hogy ez ne alakuljon ki.

Ford-0033

A Monedónál ezek kevésbé fordulnak elő, itt a rozsdásodás az ajtók alján, ami előbb-utóbb törődést ígényel majd. A Mondeo kevesebb rizikót rejt magában.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. augusztus 20., 00:05 Módosítva: 2018.08.24 12:27
312

Tisztelt Totalcar szerkesztőség, tisztelt Nepperűző!

Azzal a fontos kérdéssel fordulnék önökhöz tanácsért, hogy egyetemistának, első sorban hosszabb utakra és nem városi használatra kellene egy autó, mivel Volvo-megszállott vagyok, így ebből a típusból választanék valami komfortosat, (más elől se zárkózom el teljesen) ami azért még fenntartható, de nem is túl lomha és azért még 2018-ban is vállalható formavilággal rendelkezik, és nem túl kicsi, és ami a legfontosabb: átírással, 0-ás szervizzel se menjen 550 ezer fölé.

Válaszukat előre is köszönöm: Mihály

Kedves Mihály!

A régebbi Volvók közül a 850-est javasolnám. A költség keretbe talán belefér, de én inkább egy kicsit még spórolnék, mert ha ennyire ki van centizve, akkor nem biztos, hogy bele fog férni egy nagy szervi z vagy egy közben kiderülő közepesen drága alkatrész. Sajnos ezek mára már elfogytak, de lehet még normálisat találni, csak ki kell várni. Én megpróbálnám a márkaklubokban, illetve a Facebook-csoportokban is.

volvo850t5 06

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. július 23., 13:04 Módosítva: 2018.07.25 08:02
133

Kedves Nepperűző!

Következő autóvásárlás előtt állva, ismét a hirdetések fölé görnyedő, nepperűzőt és népítéletet olvasó, típushibát kutató éjszakák keserves szenvedéséből fordulok Önhöz tanácsért. A kiszemelt két típus Golf 5 és a második generációs Seat Leon. Szempontként igazából a ferdehátúság és a VW-konszern dízel motor jelent meg. Autópályás évi kb 25-30 ezer km-re.

1.9 pd tdi 105 LE mindkettő. Az erre szánt összeg 1,5 millió plusz a kötelező szervizek stb természetesen.

A Golf az Golf, de a magyar hirdetések közötti szórás hatalmas. Csak 1-esell kezdődő km állás és mind hihetetlenül új és jó.

A Leon fele a mérlegen, pont talán a hitelesebb hirdetési környezet, és a közel azonos árban fekvő modellek lényegesen nagy futás különbsége.

Kérdésem az lenne, hogy a kereten belül érdemes e a két típus közül válogatni? Melyiket tanácsolná ebben az árfekvésben?

Köszönettel

Balázs

Kedves Balázs!

Kis túlzással a két típus nagyjából ugyanaz, csak más elemek vannak rácsavarozva, mert a VW-csoport egy nagy Lego. Igazából mindegy melyiket veszi, ez a motor nagyon megbízható. Nincs kizárva a 200 alatti futásteljesítmény, de az életkorból adódóan inkább a 200 feletti a reális. Nézzen meg többet mindkettőből, és amelyik a legjobb állapotban van, azt vegye meg.

VW Golf V front 20081127

Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. július 15., 00:02 Módosítva: 2018.08.01 06:40
264

Tisztelt István!

Eddig mindig az eszem után mentem autóvásárláskor, most egy kicsit a szívem után is mennék! Ezt azért írtam, mert nagyon tetszik az újabb generációs Lancia Delta, de az olasz gépekkel (Fiat, Piaggio) csalódtam, "Sz@r Franciákkal", Japánokkal viszont nem.

Az lenne kérdésem, hogy mennyire vehetem komolyan ezt a típust, mert új autó tesztjeként sok a pozitívum? De nekem csak 2,5 millióm van rá, tehát használtban gondolkodom.

Diesel 1.6 1.9 2.0?

Benzines T-jet motorok?

Mennyire korrodálnak?

Automata vagy manuális?

Ezzel kapcsolatban várom az Ön véleményét,

Köszönettel: Krisztián

Kedves Krisztián!


A Delta elég fiatal, nem jellemző még rá a rozsdásodás. Az olasz multijet motorok elég jók, nem nagyon van velük probléma, de ha nem megy sokat, akkor inkább a benzinest vegyen. A T-jet motorokról nem nagyon hallani problémákról, persze időben kell cserélni az olajat. Az időbent úgy értem, hogy nem 30 ezrenként, hanem 15 ezrenként, de ha sokat megyünk városban és rövidet, akkor 10 ezrenként is akár.

lanciadelta 07

A százhúsz lovas 1.4 T-jet is már normálisan mozgatja a kasznit, és mivel szívócső befecskendezéses motor, a kokszosodástól sem kell tartani. Nem tudom most milyen automata váltó van bennük, de a régi Selespdeed váltó nem volt egy siker széria, én inkább a kézi váltóst erőltetném. Egy modern automata váltó javítása erőlködés nélkül tud 500 ezer forint lenni.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. július 12., 11:37 Módosítva: 2018.07.16 06:17
18

Kedves István!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy hova tovább. Jelenleg egy Civic-et hajtok, ami egy 98-as angol. Rendkívül megbízható autó, meg is vagyok vele elégedve, viszont szeretnék egy kicsit több mókát. Nézegettem a Lexus IS200-at és a Mazda MX-5 NB generációját.

Egész évre kéne az autó, télen-nyáron használnám, legtöbbet városban, többi pálya, évi kb 8-10000km.

Vezettem már a Lexust, nagyon tetszett, viszont nem lenne halál neki a rengeteg városozás? Fogyasztásra és fenntartásra kb duplázná az MX-5-t, viszont télen sokkal élhetőbb a zárt tető miatt.

Az MX-5 mellett szól a fogyasztás, fenntartás, a nyitottság, viszont kicsit jobban rohad mint egy IS200, oda kell figyelni.

Mik a tapasztalatok, melyikből lehet jobb példányt kifogni? Nettó kb. 1,5 millio a keretem.

Esetleg van valami másik modell, amire nem gondoltam? Vagy gyüjögessek még, és vegyek valami modernebbet? De mit?

Köszönettel és Üdvözlettel

Kristóf

Kedves Kristóf!


A kettő nagyon nem egy kategória, de mégis mindkettő nagyon jó. Az IS 200 motorja, váltója igazi műszer, de nem érződik különösebben erősnek, viszont az egész kocsi harmóniában van. Ugyanez elmondható az MX 5-ösről is, az is relatív gyenge, de sokkal játékosabb. A Mazda arra lett tervezve, hogy élmény osztó legyen, a Lexus-t meg a 3-as BMW ellenfeleként látta meg a napvilágot. Jobb is lett. Sokan nem értik ezt az MX 5-ös dolgot, hogy mit vagyunk oda tőle, de ezt csak akkor lehet megérteni, ha valaki már veretett vele egy szerpentinen kicsit gyorsabban. Ilyen kevés lóerővel ekkorát nem lehet semmivel autózni. A Mazda ezeken a helyeken szokott rozsdásodni, máshol szinte egyáltalán, a Lexus pedig ezeken a helyeken.

IMG 2823

Ha találna egy olasz MX 5-öst az lenne a legjobb, azok rozsda szempontjából szinte a nulláról indulnak, és arra kell tenni egy alvázvédelmet. Lexus-ból kicsi a választék, MX 5-ből lényegesen nagyobb. Az IS200 10 liter körül fogyaszt, a Mazda 8.5 litert. Addig kell venni kabriót, amíg nem jön a gyerek, utána úgyis megváltozik minden, és akkor majd lehet venni IS200-at. A Mazdának olyan fűtése van, hogy ötszáz méter után langyosat kezd fújni, és simán lehet benne utazni pólóban télen is. A tetőt télen nem bántjuk, mert a tető megrepedhet, de egy kemény tetővel télen is még komfortosabb, és a tetőt is óvjuk.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. július 10., 13:45 Módosítva: 2018.07.16 17:07
264

Kedves Becsületesnepper!

Régóta nézek autót a kétezres benzines, egyes fókuszom helyére, ami dinamikában, futóműben is legalább ennyire jó, ugyanakkor eggyel magasabb kategória és nem szereti annyira a rozsda, mint a jó öreg fókámat. Keret max 2,7 millió, kenyéren és vízen pár hétig, akkor 3 milla.

Jobban örülnék a benzinesnek, de a dízelt sem vetem meg, de azt gondolom, hogy a 30.000km/év, fele város, fele országút/pálya megoszláshoz a benzines jobban passzol. Hosszas keresgélés, böngészés, olvasgatás után, négy típus maradt fent a rostán:

Renault Laguna III - az elődeihez képest nagyon jókat olvasok róla, megbízható, olcsó, ár-érték arányban a legjobb. A hátránya az, hogy ebből jelenleg csak 1 db eladó benzines létezik hazánkban.

Alfa Romeo 159 - itt nincs semmi érv azon kívül, hogy gyönyörű és mikor ránézek szinte azonnal törlődik minden alternatíva, aztán alszom rá egyet és újra előkerül a többi típus... Lehet ilyet venni? Jobb mint a többi? Ha igen milyen motorral?

Ford Mondeo IV - Lassan 10 éve nyüstölöm a fókuszt, jó autó és a mondeó sem rossz, de nem vagyok márkahű, sőt szeretek próbálkozni. Tényleg olyan jó ennek is a futóműve? Milyen motorral javasolná?

Mazda 6 II - Nagyon szép autó, megbízható és van dinamikus benzines is. De az a helyzet, hogy vagy az elődjéről, vagy az utódjáról vannak cikkek, erről nagyon kevés. Rohad ez is, mint az első generáció? Milyen motorral érdemes venni, ha élményt is keresek a vezetésben?

A Volkswagen konszern típusait direkt hagytam ki, mert jóval drágábbak és nem is igazán szimpatikusak.

Ön melyiket választaná a négyből?

Válaszát köszönöm,

Laci

Kedves Laci!


A harmadik Laguna valóban jobb lényegesen, mint az elődei. Az Alfa 159 benzineseit nem ismerem, mert dízellel is alig találkozom, benzinesem még sose volt. A formával teljesen egyetértek. A Mondeóból szívó benzinest vennék, legjobb talán a két literes. Tényleg jó autó, jó a futóműve, igényes a belseje, a formája is vállalható a mai napig.

Üres, kanyargós út, vagy tempós autópálya, azt szereti
Üres, kanyargós út, vagy tempós autópálya, azt szereti

A Mazda 6 második generációja sokkal kevésbé rozsdásodik mint az elődje, nagy sportolás nem lesz, mert ez nem az a kategória, két literes vagy kettőfeles motorral venném. Ebből a négyesből 6-os Mazdát vagy Mondeót vennék leginkább.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. július 7., 23:39 Módosítva: 2018.07.13 06:23
263

Tisztelt Becsületesnepper!

Első saját autómat tervezem megvenni, nagy elvárásokkal nem rendelkezem, fő, hogy kevésbé szervizigényes, megbízható konstrukció legyen, legalább 90 lóval.

Kiegyeznék egy 3 ajtóssal is, de egy szedánnak jobban örülnék.

A következők merültek fel bennem:

- Béka lámpás Corolla (ebből is inkább az 1.6)

- Carina

- Octavia az első szériából

- Golf 3

(Swiftet nem szeretnék)

Szívesen várom további ötleteit. A keret maximum olyan 400-450 ezer Ft.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv: Ákos

Kedves Ákos!


A Corollát nagyon ajánlom, a békalámpás is jó, de az előző generáció még jobb volt, sőt, szerintem az volt a valaha gyártott legjobb Corolla. A Carina szintén golyóálló, de abból már alig van, a rozsdára kell nagyon odafigyelni. A Golf 3-asoknál a rozsda szintén probléma lehet, de a Toyota egy sokkal finomabban működő gép.

0-IMG 5849

Az Octavia ugyanazokból az alkotóelemekből van összerakva, mint a Golf, de kevésbé jellemző rá a rozsda. Én legondolkodnék még a Mitsubishi Lanceren vagy a Honda Civic szedánon is.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2018. június 28., 10:26 Módosítva: 2018.07.10 17:35
117

Kedves Nepperűző!

13 éves lesz idén a Renault Thalia 1.5 DcI-m. 280 ezer km van benne. Az autó esztétikailag és a motor kivételével rendben van. A motor viszont megadta magát, költöttem sokat a javításra, de most is füstöl rettenetesen, nem biztat a szerelőm.

Kérdésem, hogy:

- költsek 4-600 ezret egy teljes motorcserére, és elmegy az újabb motorral még 6-8 évet (évi 15-20 ezret megyek)

- adjam el és vegyek egy másikat. A költségvetés szűkös, és valószínűleg egy hasonló kategóriás autót tudok venni (pl Dacia)

Köszönettel

Kedves Kérdező!


Lehet sokat elkölteni a javításra, de ha eddig csak úgy nagyjából cserélgették a darabokat, hogy egyszer hátha jó lesz, akkor csak adtak egy pofont a sz@rnak. Ez a motor hírhedt a rossz befecskendező rendszeréről, és csak a rendszer elemeinek egyesével történő bemérésével, a rossz elemek komplett felújításával, cseréjével, valamint az üzemanyag rendszer teljes takarításával, cseréjével lehet jól javítani.

thalia15-01

Minden más megoldás zsákutca lesz. Itt írtam erről. A forgattyús mechanikát (főtengely+csapágyak) a gyári 30 ezres olajcsere periódus betartásával lehet tönkre tenni. Ebben az esetben már 150 ezer környékén csapágyasra lehet tenni a motort. Ennél a motornál a 15 ezres olajcserét is csak akkor javasolnám, ha van benne sok autópályás menet, egyéb esetben 10 ezrenként cserélném az olajat. Gázolajszűrőből csak Delphit szabad beletenni, ezt két olajcserénként ajánlatos cserélni.


Megmutatnám egy olyan műhelynek, aki már látott ilyet eleget, és kérnék egy ajánlatot tőlük. A befecskendező rendszer javítás legrosszabb esetben ki szokott jönni 350 ezerből. Hogy megéri-e rákölteni ezt a pénzt ezt önnek kell eldönteni, de füstölő motorral kb. nulla forintot ér az autó, és nem fogja tudni értelmes összegért eladni, mert mindenki tudja, hogy ennek a motornak ez a baja, ennek az eladása még jó motorral se könnyű. Az 1.5 dci 2009-2010 környékétől már jó, amikor a Delphi-rendszer lecserélték Bosch-ra, onnantól nem volt vele baj.


Üdv:

-Becsületesnepper-