Módosítják az útdíjazást

2015. január 9., 00:25 Módosítva: 2015.01.10 06:50
78
Éjszaka több helyen ónos eső esett az országban, így a fővárosban is. A rendőrség szerint az utak csúszósak, balesetveszélyesek, ezért arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, vagy ne induljanak útnak, ha nem feltétlenül szükséges. Itt a pénteki Hidegindító!
A Gare de Lyon pályaudvar dolgozói tisztelegnek a terrortámadás áldozatainak emléket előtt
A Gare de Lyon pályaudvar dolgozói tisztelegnek a terrortámadás áldozatainak emléket előtt

Egy percre megálltak tegnap a gépsorok a PSA (Citroen-Peugeot) és a Renault összes franciaországi autógyártó üzemében, ahogy egész Franciaország megállt és gyászolt, miután egy terrortámadásban fegyveresek végeztek a Charlie Hebdo nevű szatirikus hetilap tizenkét munkatársával, képregényművészekkel és szerkesztőkkel. A támadás nem csak az újságírás, de a szólás és véleményszabadság értékei elleni támadás volt, melyet szerkesztőségünk is mélységesen elítél és osztozik a gyászolók fájdalmában. 

Ari Vatanen finn autóversenyző, 1981-es ralivilágbajnok, négyszeres Dakar-rali győztes, az Európai Parlament képviselője az este folyamán bejegyzést tett közzé saját Facebook oldalán. Idézem: Fekete nap volt a mai Párizsban, ahol barbár fundamentalisták próbálták próbáltak saját dogmáik szerint diktálni, amikor támadást intéztek a demokrácia egyik alapköve, a szólásszabadság ellen. Nem értek egyet azzal amit mondassz, de a halálom árán is védelmezni fogom a jogod, hogy mondhasd, idézte ralilegenda Evelyn Beatrice Hall brit írónő gondolatát majd hozzátette, a Charlie Hebdo újságírói a legvégső árat fizették a szabadságért. Amikor a demokrácia sérül, végül erősebb lesz, mint valaha. A toll erősebb, mint a Kalasnyikov, zárja nyilatkozatát Vatanen.

Autóipari hírsaláta:

Közel kétszázezer autót kell szervizbe vinni miután kiderült, a Subaru egyes modelljein veszélyesen elrozsdásodhat a fékcső a téli sózás következtében, és ez balesetveszélyt okozhat. A helyszín természetesen ismét az Egyesült Államok, ahol a szövetségi közlekedési hatóság nagy szigorral figyeli a piacon jelenlévő összes gyártó tevékenységét. A Subaru esetében különösen kínos, hogy szinte az összes 2009 és 2013 közt gyártott Forestert, 2008 és 2011 közt gyártott Imprezát, illetve ennek 2008 és 2014 közt eladott WRX, illetve WRX-STI verzióját érinti (Automotive News)

Bond idei autója, egy Aston Martin DB10
Bond idei autója, egy Aston Martin DB10

Bond:

Leállították a következő James Bond film, a Spektrum egyik akciójelenetének forgatását. A Rómában játszódó epizód üldözéses jelenete a tizenötödik századi Quattro Fontane vagy Négy szökőkút közelében játszódott volna, melynek felújítása éppen februárban készül el. A Bond mozi producerei úgy képzelték, hogy a 007-es titkos ügynök (Daniel Craig) - vagy az őt helyettesítő kaszkadőr - elszáguld a műemlék mellett, majd átugrik egy akadály fölött. A műemlékvédelmi szakemberek azonban úgy döntöttek, hogy a szökőkutak túl sérülékenyek ahhoz, hogy egy ilyen jelenetben szerepeljenek, írja a Telegraph.

Továbbra sem kérhetnek pénzt a tulajdonostól az autók átvételéért a bontók, de januártól a kibontott alkatrész után sem kell fizetniük a volt tulajdonosnak, többek közt erről szól a hulladékká vált gépjárművekről szóló új rendelet. Az alapvető előírások az új jogszabályban is változatlanok maradtak, de néhány kimaradt, illetve újak is kerültek bele. Újdonság, hogy minden kibontott és eladásra előkészített alkatrészről külön, naprakész nyilvántartást kell vezetni, ahogy erről pár napja már írtunk is. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még

Bogárral a világ legkeményebb raliján? Simán!

2015. január 8., 08:49 Módosítva: 2015.01.09 07:10
61

Jégmentesített utakkal teli szürke délelőttöt mindenkinek 2015 nyolcadik napján, Gyöngyvér névnapon. Ha a mai napról is csak a hideg jut majd eszébe az este, gondoljon arra, hogy van valahol a fagyos Bering-tengeren egy halász, akinek önnél is rosszabb volt ma.

Autóipari hírek

  • Tegnap megnyílt Tel-Avivban a Dacia első izraeli kereskedése. A szalonban a márka mind a négy jelenlegi modelljét – Duster, Sandero, Lodgy és Dokker – kapni lehet. A tegnapi nyitással Izrael lett a 44. ország, ahol Daciát forgalmaznak. (Dacia sajtó)
  • A szerdán közzétett előzetes adatok szerint tavaly három százalékkal növelte eladásait az Opel Európában. A márka tavaly 1,076 millió autót adott el a kontinensen, 35 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Több mint 15 piacon sikerült növelnie az eladásait. Legnagyobb mértékben Lengyelországban, ahol 42 százalékkal, valamint Írországban és Portugáliában, ahol 33, illetve 28 százalékkal több autót adott el, mint 2013-ban. (Napi.hu)
  •  A Porsche nem tervezi kizárólag elektromos árammal működő autók sorozatgyártását a közeljövőben. Ezt Wolfgang Hatz, a márka fejlesztési igazgatója mondta, aki úgy fogalmazott: addig nem tartja megvalósíthatónak a tisztán elektromos Porsche gyártását, amíg legalább Stuttgart és a Boden-tó közti távolságot nem lehet könnyedén, sportosan vezetve megtenni vele. (MTI)
Távolról sincs vége, olvasson még

Most ne bízzon a GPS-ében

2015. január 7., 07:25 Módosítva: 2015.01.08 08:51
248

Mivel még ma, azaz január hetedikén sem teljesen végleges, hogy pontosan mely útszakaszokon kell ettől az évtől úthasználati díjat fizetnünk, nem csoda, hogy kissé megcsúszott a lemezen a tű a különböző on- és off-line navigációs lehetőségek fejlesztőinél is. Jó reggel mindenkinek, ez itt a Hidegindító, egy igazán hideg éjszaka után, Attila és Ramóna napján

Óvatosan navigálj:

Miután tegnap este éppen Budaörs intett be a legújabb autós sarcnak azzal, hogy nem fizeti tovább az M1-M7 autópálya környékén a világítást, kíváncsi voltam, hogyan reagál a Google webes útvonaltervezője, ha Budapestről éppen oda tervezek útvonalat, és kikötöm, hogy csak nem díjköteles helyen vigyen. Hát kérem úgy, hogy simán rávisz a most már díjköteles M1-M7 kivezető szakasz városon kívüli részére. Itt, az új szabályok szerint jól meg is büntetnek, ha nem vásároltam megyei jogosultságot. A helyzet pontosan ugyanez a legtöbb off-line vagyis a készülékünkre töltött terképállományokkal dolgozó navigációs szoftverrel az összes most fizetőssé tett útszakaszon. Így is marad ez egyebek mellett az összes beépített autós GPS-ben és a iGo különböző verzióiban is mindaddig, míg nem töltjük majd fel a legújabb, a változásokat követő frissítést. Ehhez persze az kéne, hogy a változások ne változzanak tovább, kilalakuljon a végleges rendszer. Addig csak óvatosan a navival. Update: az átmeneti időben az önök reménye a Waze lehet.

Közlekedési koffein:

Leendő autósok ezrei eszik a kefét, mert fogalmuk sincs, mire számíthatnak a jogosítványszerzéshez szükséges elméleti vizsgán. A kreszvizsgákon kisorsolt kérdések adatbázisa január 12-től teljesen más lesz, mint tavaly, bár a tananyag valóban azonos. Az új kérdések száma több tízezer, több lesz a képes feladvány is, de nyomtatott tesztkönyv nem lesz többé. Csak on-line kérdéssor az Edukresz oldalon, ahol a válaszokat semmilyen módon nem lehet előcsalogatni. Aki próbatesztet akar csinálni, kénytelen regisztrálni a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesületének oldalán. Ez most még ingyenes, de később fizetős lesz. Egyelőre nem kaptam belépési lehetőséget, pedig tegnap lenyomtam a regisztrációt. Részvétem az ügy érintettjeinek.

Nem lesz külön motorkerékpáros megyei matrica, mondták nekem tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Pedig a felvetés, vagyis, hogy a már évek óta létező tíznapos, kedvezményes motoros tarifa mellett szükség volna szintén kedvezményes motoros megyei tarifákra is, elég logikusank tűnik. Talán éppen ez vele a gond. Nem lesz továbbá motoros éves tarifa sem, így aki például besokall a dugóktól és jó időben motorral, robogóval jönne be a városba, a létező, főként autósokra szabott lehetőségek közül választhat. 

Osztrák autópályákon és más gyorsforgalmi utakon bekövetkezett közúti balesetek közül minden ötödik a követési távolság meg nem tartására vezethető vissza. Amíg a gyorshajtással, vagy ittasan okozott balesetek száma az elmúlt időszakban csökkent, addig a nem megfelelő követési távolság miatti, úgynevezett „ráfutásos” balesetek vonatkozásában nem javult a helyzet, ezért most kampányolnak. Érdemes elolvasni az egész cikket, itthon is jó volna visszavenni egy kicsit. (Baleset-megelőzés.eu)

A fővárosban tömegközlekedőket érinti a Budapesti Közlekedési Központ közleménye a január eleji menetrendváltozásokról, különös tekintettel a különböző felújítási munkák és a most szombati munkanap ügyében. Részletekért ide tessék.

Autóipari hírsaláta:

67476 új autót adtak el tavaly egész évben, Magyarországon, melyek közül csak mintegy 59 ezer maradt itthon, a többit két hónapon belül kivonták a forgalomból, elvitték külföldre. Itt tart a magyar autókereskedelem. Összehasonlításként 192314 új autó ment el egy év alatt Csehországban, ahol csupán Skodából több mint 58 ezer fogyott. (MGE, MTI)

3200 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővítette területét a Komáromban működő Kayser Automotive Kft. A cég mindenféle műanyagalkatrészt és csöveket gyárt a környező autógyárak modelleibe. (MTI)

At utóbbi évben gyártott Passatokat, Jettákat, Golf GTI-ket és Beetle-ket hív vissza önkéntesen a Volkswagen az Egyesült Államokban, mert az üzemanyagrendszer egyik csőcsatlakozásánál szivárgás léphet fel, és ez motortüzet okozhat. Egy nappal korábban jelentették be, hogy a cég visszahív 50 ezer Jettát egy másik, a halogén fényszóró működését felügyelő szoftver hibája miatt. Egyelőre nem tudni, hogy a tengeren túli akcióknak van-e európai vonatkozása. (Motor Trend)

Luxusautók a tengeren:

Még nem süllyedt el, csupán zátonyra futott azt a teherszállító hajó, mely éppen tegnap indult volna útnak Nagy-Britanniából, a fedélzetén összesen 1400 új autóval. Az autók zöme Jaguar és Land Rover, de van köztük hatvanöt Mini és egy Rolls-Royce Wraith is. A mentés akár hónapokig is eltarthat az időjárástól függően, a hajtó mesterségesen tartják ebben a pozícióban, szólnak bizonyos források. Az autók összértéke, a legszerényebb becslések szerint is több mint 50 millió dollárra tehető. Egyelőre tartanak a rögzítések és a kocsik nem egymás hegyén-hátán várják a dagályt. (Automotive News)

Távolról sincs vége, olvasson még

Vissza a jövőbe!

2015. január 6., 08:01 Módosítva: 2015.01.06 15:38
51
Január 6. van, vízkereszt napja. Ez nálunk a karácsony záróünnepe, mától indul a farsang. Az örmény keresztényektől eredeztetve, több déli országban ma ünneplik, hogy a napkeleti bölcsek (Gáspár, Menyhét és Boldizsár) meglátogatták a gyermek Jézust, ezért ők a mai napon tartanak a mi karácsonyunkhoz hasonló ajándékozós ünneplést.

Autóipari hírsaláta

  • Tavaly 3 százalékkal, 3,04 millióra nőtt az új autók eladása Németországban. Különösen erős volt a december. Németország tavaly 4,3 millió autót exportált, két százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A német autógyártás 2 százalékkal emelkedett. Forrás: MTI
  • Elvették az első szakasz győzelmét Nasszer al-Attijahtól a Dakaron, mert nem vette figyelembe a sebességkorlátozást. A Dél-Amerikában zajló versenyen 68 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott a pilóta egy olyan szakaszon, ahol 50 volt a megengedett. Nasszer al-Attijah 200 eurós bírságot és kétperces időbüntetést kapott. Utóbbi miatt visszacsúszott a hetedik helyre. A győztes így egy másik minis lett, az argentín Orlando Terranova. A második szakaszt Nasszer al-Attijah nyerte, ezúttal büntetés nélkül. Forrás: Sportgéza, MTI
  • Az Infinity odapörkölne az M4-es BMW-nek. A Q60-as egyelőre csak tanulmány, de jellegében és méretre nagyjából a 4-es BMW és az Audi A5 megfelelője lesz, ha a gyártása mellett döntenek. A január 13-i detroiti világpremierre tartogatják a konkrétumokat – de egy képet már mutattak az autóról, ami egész ígéretesnek mutatja a sportos kétajtóst. Kattintson hírünkre.
Távolról sincs vége, olvasson még

A taxisblokádnál is durvább forgalombénítás jön?

2015. január 5., 08:50 Módosítva: 2015.01.06 08:06
689

Két hét szünet után ez itt újra a Hidegindító, Edvárd és Simon napján, egy hivatalos és nem hivatalos világnapoktól mentes napon. Mielőtt belekezdenénk, boldog 84-diket Robert Duvallnak.

Amiről talán lemaradt

2014 utolsó fontos autós hírei/cikkei

  • Karácsony másnapján jött a hidegzuhany az autóbontósoknak. Korábban az autóbontóknak mindössze a hulladékká vált és a tulajdonosoktól átvett gépjárművekről kell nyilvántartást vezetniük, egy módosítás miatt január 1-től ennyi nem elég: minden kibontott és eladásra előkészített alkatrészről külön, naprakész nyilvántartás kell.   
  • Másfél nappal a január 1-jei életbe lépése előtt, a kormany.hu-n megjelent egy térkép arról, mely korábban ingyenes autópályaszakaszokat tett fizetőssé a kormány idéntől. A filctollal rajzolt térkép önmagában tragikomikus, hát még, amit mutat: az M0 egyes szakaszait és a Megyeri hídat kivéve nem maradt útdíjmentes pályaszakasz az országban, így a nagyvárosokat elkerülő szakaszok sem úszták meg a szigort.
Távolról sincs vége, olvasson még

Legyél autóversenyző 300 euróból

2015. január 4., 19:47 Módosítva: 2015.01.04 19:47
1

Olyan Volkswagenje van, amivel kitéved néha egy-egy pályanapra is? Akkor a RaceApp nevű alkalmazás az ön álma. Miért? Mert méri a valós teljesítményadatokat, a köridőket, a G-erőt, a gyorsításokat, és a töltőnyomást is. Ráadásul mindezt nagyon gusztusos formában teszi a képernyőre.

Távolról sincs vége, olvasson még

Lopott magyar autókat árultak külföldi papírokkal

2014. december 23., 08:13 Módosítva: 2014.12.23 16:05
52

Ez itt az idei utolsó Hidegindító december 23-án, Mária első tolófájásainak napján, egyben az első napon Joe Cocker nélkül. 1888-ban ezen a napon vágta le egyik fülét/fülcimpáját Vincent van Gogh, a posztimpresszionista festészet szuicid mestere.

Iparági

Közel harmadával csökkennek az AvtoVAZ eladásai idén. Bo Anderson, az AvtoVAZ vezérigazgatója egy interjúban közölte, az autógyár idén előreláthatólag 375 ezer autót értékesít a 2013-as 535 ezer után. Az autógyár korábban 450 ezer autó eladását tervezte 2014-re. Anderson elmondta, az eladások elsősorban azért csökkentek, mert az oroszországi lakosság óvatosabbá vált az autóvásárlások terén. A vezér állítja, a rubel árfolyamának csökkenése viszont csak kevéssé befolyásolta az AutoVAZ által gyártott Lada modellek eladásait, mivel a vállalat termelési költségeinek 81 százaléka rubelben jelentkezik. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még

A tuning, amivel átvernek

2014. december 22., 07:09 Módosítva: 2014.12.23 08:17
50
Útlezárásos demonstráció az M1-M7 közös szakaszán, tegnap este
Útlezárásos demonstráció az M1-M7 közös szakaszán, tegnap este

Még soha nem követték egymást ilyen sűrűn a különböző autós tiltakozó akciók, mint mostanában. Értelműk persze vitatható, de erről már írtunk. A fenti kép tegnap este készült, tökéletesen kifejezi azt a szomorúságot, ami körüllengi az M0-s autóút és az autópályák be- és kivezető szakaszainak fizetőssé tételét. Állítólag a budapesten található Megyeri híd ingyenes marad, de más jó hír nincs az ügyben. Ez itt a Hidegindító, december 22-én, hétfőn, Zénó és Teofánia napján. Jó reggelt!

Új rekord

Még soha nem hívtak vissza javításra egyetlen év leforgása alatt ennyi autót az Egyesült Államokban, mint idén. A rekord több tényező együttes eredménye, melyek közül a két legközkeletűbb a Takata légzsákok botránya, mely elsősorban japán és európai autókat érint. De emlíhetnénk még a General Motors egyes autóiban hibás gyújtáskapcsolók ügyét is, mely szintén idén csúcsosodott ki. A témáról az Automotive News ír, érdemes elményülni benne. 

Közlekedési koffein

Nem kicsit lepődtem meg, amikor a tegnapi autó kontra motorkerékpár horror baleset képeit néztem. Egy Honda Shadow és egy Peugeot 306 ütközött a délutáni órákban Százhalombatta közelében. A balesetben a motorkerékpár vezetője és az autóban utazó gyerek is életét vesztette. A baleset fél négy előtt történt, vagyis nagyjából akkor, amikor lemegy a nap és hirtelen csökken a hőmérséklet. Talán ez is közrejátszott a tragédiában. 

Fokozott vadveszélyre figyelmeztet a Tolna megyei rendőrség, mivel az őszi esőzések nyomán kialakult belvíz miatt sok helyen nem aratták le a kukorícát, amelyre főként a reggeli órákban rájárnak az élelmet kereső vadállatok. Akár egy útra tévedt őzzel való ütközés is életveszélyes lehet, vigyázzanak. További részletek a police.hu-n.

December 24-én, szerdán 22 órakor kezdődik és december 26-án, pénteken este 10 óráig tart a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművek közlekedésére vonatkozó tilalom, Az ezt követő hétvégén nincs változás: a tilalom december 27-én, szombaton 22 órától december 28-án, vasárnap 22 óráig tart majd. Szilveszterkor december 31-én 22 órától 2015. január 1-én 22 óráig nem közlekedhetnek a kamionok. Fontos, hogy a legalább Euro 3 környezetvédelmi besorolású 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók nemzetközi fuvarjai 2015. március 1-ig élvezik a téli tilalmi mentességet. (Utinform.hu)

Távolról sincs vége, olvasson még

Újra buszokat gyárt az Ikarus?

2014. december 19., 09:42 Módosítva: 2014.12.20 06:46
162

Már csak hány nap is van karácsonyig? Négy. De ne stresszelj, névnapozz a Violákkal, és  még velük: Violetta, Bonifác, Bónis, Dárió, Dárius, Nemere, Orbán, Oros, Pelágiusz (igen, van ilyen név is), Tea, Tétisz. December 19. az Index sokadik karácsonyi bulijának másnapja és Leonyid Iljics Brezsnyev születésnapja, valaha ő volt a Szovjetuniónak a pártfőtitkára. Aztán az ország széthullott, Putyin lett az orosz elnök, akit 2007-ben ezen a napon választott az év emberének az amerikai Time magazin.

Távolról sincs vége, olvasson még

Egy nagyon csúnya BMW, amire fél évet vártunk

2014. december 18., 08:01 Módosítva: 2014.12.19 08:14
122

 December 18-a van, az itt felsorolt névnapok mellett a Vándorlók Nemzetközi Napja, és Keith Richards 71. születésnapja!

Autóipari hírek

  • Rekordévet zárhat a Kia Motors Slovakia. A Kia vágtapolcai üzeme 2014-ben már második éve működik teljes kapacitással, s az idén november végéig több mint 450 ezer autómotort is gyártottak. Az észak szlovákiai autógyárban 2012-ben 292 ezer, tavaly 313 ezer autó készült. A gyár képviselőinek tervei szerint az idén is sikerül rekordot dönteniük. Ha ez sikerül, akkor a gyár a 8 évvel ezelőtti létrejötte óta folyamatosan növeli a produktivitását. (MTI)
  • 119 éves történelme során először sikerült egy naptári éven belül több, mint egymillió autót gyártania a Skodának. 2014 egymilliómodik Skodája egy fehér Fabia volt, a Mladá Boleslavi üzemben készült. Pusztán lábjegyzet, de 1991 áprilisa óta, amikor is a Skoda csatlakozott a Volkswagen-csoporthoz, a cseh márka termelése meghatszorozódott. (Overdrive)

Hazai sport

  • Elkezdődött a jegyértékesítés a jövő év szeptember 5-én és 6-án a Hungaroringen sorra kerülő kamion Európa-bajnoki versenyhétvégére. A Hungaroring Sport Zrt. és promoter Truck Race Promotion Kft. szerdai közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a napijegyek 4900, a kétnapos hétvégi belépők 6900, a családi - két felnőttnek és két gyereknek - szóló jegyek pedig 9900 forintba kerülnek. A sorozat idei bajnoka, Kiss Norbert jövőre címvédőként érkezik majd a Hungaroringre (MTI)
Távolról sincs vége, olvasson még

Button és Alonsó együtt a McLarennél

2014. december 17., 08:06 Módosítva: 2014.12.17 18:39
34
December 17. van, Begónia, Lázár és Olimpia napja. Egész nap borult idő várható, a reggeli órákban még eshet is. A hőmérséklet -1 és +7 fok között lesz. Az ókori Rómában ezen a napon ülték meg a Saturnalia ünnepét. Az esemény a Szaturnusz isten uralkodása alatti boldog aranykort idézte vissza.

Hírek

  • Új szupersportkocsit dobna piacra a Ford. Bár a gáyrtó mindeddig nem állított szembe komoly konkurenst a Corvette-tel és a Dodge Viperrel, az a hír járja, hogy egy drága, limitált példányszámú, középmotoros sportkocsit mutatnak be, méghozzá akár néhány héten belül. Ha érdeklik a részletek, olvassa el hírünkben.
  • Megszűnt a Chrysler, legalábbis, mint cégnév. A hollandiai bejegyzésű Fiat Chrysler Auto mobiles (FCA) azonnali érvénnyel FCA US LLC-re változtatta amerikai leányvállalata a Chrysler Group LLC. Nevét. Az amerikai autógyár 1925 óta viselte alapítója, Walter P. Chrysler nevét A központ továbbra is Michigan lesz, nem változik sem a vezetés szerkezete, sem az igazgatótanács összetétele, sem pedig a cég márkáinak az elnevezése. (Forrás: MTI)
  • Tegnap levették a napirendről azt az országgyűlési törvényt módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a parlamenti képviselők ingyen jussanak autópálya-matricához – írja a Napi.hu.
  • Ha kíváncsi rá, hol kaphatjájk ma sebességtúllépésen, kattintson a police.hu-ra.
    Ez egy Saturn, bár ünnepinek nem mondhatnánk
    Ez egy Saturn, bár ünnepinek nem mondhatnánk
           
Távolról sincs vége, olvasson még

Két év börtön és 300 ezer eurós bírság

2014. december 16., 07:22 Módosítva: 2014.12.17 08:27
30

Nem csak nálunk demonstráltak országszerte autóikkal a szakszervezetek, de Magyarországtól 1600 kilométerre, Párizsban is egészen furcsa dolgok történtek tegnap az utakon. Ez itt a Hidegindító december 16-án, Aletta, Etelka, Adelaida és Beáta napján. Jó reggelt mindenkinek.

Totalcar régen:

Megvontam a szemöldökömet, és a mutatóujjammal az előttünk tátongó üres Váci útra mutattam. A válasz azonnal jött, és egyértelmű volt: naná. Kicsit aggódtam, hogy beégek, hiszen közel két tonnás kváziterepjáróban ültem - írta majdnem pontosan kilenc éve egy cikkében a Totalcar. Ki nem találnák, milyen autóról van benne szó. Itt a válasz.

Közlekedési koffein:

A francia taxisok száz autóval tüntettek a már nálunk is működő Uber nevű közösségi fuvarszolgáltatás ellen. Ott és itt is az a hivatásosok gondja, hogy a mobiltelefonos szolgáltatás közvetlen kapcsolatot teremt a magánautósok és utasaik közt, akik így konkurenciát jelentenek a taxiknak, de nem igazodnak a taxizásra vonatkozó szabályokhoz. Egy Párizsban élő barátom rendszeresen használja az év eleje óta elérhető Ubert, és azt mondja, a kiszolgálás színvonalas, a kocsikban van tablet, internettel, többnyire kiszámíthatóan érkeznek és az árak is alacsonyak. Ugyanakkor nem mehetnek a buszsávban, ezért a dugók idején mégiscsak jobb a taxi, mert az mindenhol közlekedhet. Ennek ellenére várható, hogy a Ubert betiltják Franciaországban, és aki mégis ilyen típusú szolgáltatást nyújt autósként, az 300 ezer (!) eurós pénzbírságot vagy akár két év börtönt kockáztat. (MTI)

Közben kiderült, hogy a Megyeri híd, illetve az autópályabevezetők városhatáron belüli része mégsem lesz fizetős, de az országgyűlési képviselők amúgy is megszavazták maguknak, hogy bezinkártyájuk terhére válthassák meg az autópályhasználatot az egész országra, vagyis őket ez az egész változás nem érinti majd kellemetlenül, írja a 444.hu. Update: időközben visszavonták az erre vonatkozó módosítást, tehát mégis fizetni fognak a képviselők az autópályahasználatért.

bmw 520d

Ötvenöt gyanúsított, hatvan lopott autó és közel félmilliárd forintos károkozás egy autótolavaj-banda három fontos mérőszáma. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében kibontakozó ügy az év legnagyobb lopott autós fogása lehet a rendőrségnél. A társaság külföldre delegált hajléktalanokkal külföldön béretletett nagyértékű kocsikat, Mercedeseket, Audikat és BMW-ket. Ezeket lábon hazahozták, és bejelentették az autók eltűnését a rendőrségen. Közben készültek az új motor- és alvázszámok, nem folytatom. Olvassanak tovább, itt és ne csodálkozzanak, hogy bizonyos országokban nem is lehet magyarországi utazáshoz autót bérelni.

A BKV nem hagyja magát, fokozatosan dobálja ki régi, elavult buszait. A budapesti közlekedési cégtől származó értesülés szerint idén tizennyolc, Euro 5 normának megfelelő Ikarus 127V-t szereltek már össze a kelenföldi garázsban, hamarosan több tucat török gyártású új Mercedes Connect városi buszt is beállítanak, illetve ötvennél több CNG-s vagyis sűrített földgázzal üzemelő VanHool buszt járatnak és további tervekkel igyekeznek lecserélni a füstokádó régi Ikarusokat. Ön melyikkel utazott már ezek közül?

Bár év elején arról írtunk, hogy érzékelhetően romlott a közlekedésbiztonság Magyarországon, az eddig eltelt tizenegy hónap átlaga javulást mutat, persze még így is több mint 14 ezer, személyi sérüléses közlekedési baleset történt idén Magyarországon. November végéig 533-an vesztették életüket az utakon, tavaly ez a szám 548 volt. A legtöbb balesetet a gyorshajtó autósok okozták, de sok a kerékpárbaleset is. Komárom-Esztergom megyében romlott a helyzet, Győr-Moson-Sopronban javult. A további részletek az ORFK-OBB honlapján sorakoznak.

Távolról sincs vége, olvasson még

Dohánylobbi lassítja a forgalmat a fővárosban

2014. december 15., 08:44 Módosítva: 2014.12.16 06:49
190

December 15-e van, a Valérok, Detrék, Dezsérek, Dezsiderek, Dezsők, Máriák és Valériánok napja. A nap, amikor mesterséges dugókkal állnak ki a nyomorgatott munkavállalók mellett a szakszervezetek.

Hétvégén írtuk

Távolról sincs vége, olvasson még

A magyar autósok rémálma

2014. december 12., 06:56 Módosítva: 2014.12.13 06:49
121

Közlekedni necesse est:

Miután a saját szememmel láttam egy éve a Budapesti Közlekedési Központ távlati tervei közt a fővárosi dugódíj bevezetését, kicsit lefagyok amikor azt hallom, nem lesznek dugók Budapesten és környékén, miután az autópályák ki- és bevezető szakaszait és az M0-s autóút, nem EU-s pénzből épített részeit is fizetőssé teszik januártól. Az ügyben minden Pest megyei és sok vidéki önkormányzat is rázza a csengőt, lesznek demonstrációk is, írta az MTI, tegnap este. Ennek ellenére jó reggelt, kedves magyar közlekedők.

Ma reggel háromnegyed hét előtt két baleset is történt az M7-es autópályán, a baracskai lehajtó után, a Siófok felé vezető oldalon. Az egyik esetnél egy gépkocsi és egy autóbusz ütközött, hárman sérültek meg. Körülbelül 150 méterre egy kamionba ütközött egy kistehergépjármű, melynek vezetője meghalt. A tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak mindkét helyszínen, a forgalmat várhatóan elterelik. (BM OKF)

Az M0-s úton torlódásra lehet számítani ma, mert 15 négyzetméteren aszfaltoznak az M1-es autópálya felé vezető oldalon a 6-os főúti csomópontnál. A javítások idejére két sávot lezárnak, ezért péntek reggel fél héttől délután hat óráig kisebb-nagyobb dugókra kell számítani az M0-s 6-os főúti csomópontjánál, Érd közelében. Update: Reggel 8 óra után a vártnál is hosszabb, közel 7 kilométeres kocsisor torlódott össze az M0-s érintett déli szektorában. Mivel nincs terelő út, aki erre indulna pénteken, inkább válasszon másik útvonalat.

Rárontanak a részeg és drogos sofőrökre a rendőrök, mert hétvégén országos, sőt, az Európai Unió más országaival egy időben zajló akcióban ellenőrzik majd a magyar autósokat. A halálos és súlyos személyi sérüléses balesetek öt százalékát okozzák az alkohol vagy drog hatása miatt bódult autósok az Unióban, nálunk ez az arány több mint tíz százalék. (Police.hu)

Olyannyira indokoltnak tűnik a rendőri keménykedés, hogy talán abban a szerb autósban is lehetett valami, akit ma reggel szedtek össze a leállósávban a rendőrök, amikor Seatjával a menetiránnyal szemben haladt Lébénynél, Budapest felé. Állítólag korábban a szalagkorlátnak csapódott és elvesztett tájékozódási képességét. Amikor elfogták, zavartan viselkedett. (Police.hu)

Bajorországban már használják azt a kétkamerás rendőrségi eszközt, amely nem csak az érzékelői előtt elhaladó autó sebességét, de az előtte haladóhoz képest tartott követési távolságot is méri, a szabálytalankódok adatait pedig rögzíti. A VAG (Video Abstands- und Geschwindigkeitsmessung) Digital nevű berendezés baromi drága, mert darabja 170 ezer euró (51,6 millió forint), de sok pénzt is lehet vele csinálni, hiszen egyszerre több sávot képes pásztázni és persze javítja a közlekedésbiztonságot is. A német rendőrök szerint autópályán az ideális követési távolság a kilométerben kifejezett sebesség értékének fele, méterben. Vagyis 130-as tempónál legalább 65 méter. Ha Magyarországon ezt az eszközt is elkezdené használni a rendőrség, alapvetően változhatna az autópályák közlekedéskultúrája, hiszen a VAG éppen azt akadályozza meg, hogy a belső sávban érkező autó letolja maga elöl akit utolér. Persze, ehhez a jobbratartási kötelezettség fogalmát sem ártana elültetni néhány autós fejében. (ORFK-OBB)

Távolról sincs vége, olvasson még

Megy a metró, jön a vonat

2014. december 11., 08:01 Módosítva: 2014.12.11 14:26
48

Autóipari hírsaláta

- Fizetős lehet az M0-s körgyűrű. A nol.hu hozta le az első olvasásra hihetetlen hírt, amit szerdán este megerősített az NFM is. Igaz, nem mindenhol kéne fizetni, de sok helyen még a gyűrűn belül eső autópálya szakaszra is kiterjesztenék a sarcot. Állítólag évi 5 ezer forintért lehetne megvásárolni a használatra jogosító matricát. Kattintson ide, és olvassa el Stump Bandi kollégánk témában íródott véleményét. A Facebookon máris alakult ellenző csoport, csatlakozni itt lehet.

- Rekordot döntött a BMW. Sosem produkáltak még ilyen jó eladási számokat. A tavalyi év novemberéhez képest 7,1%-os a növekedés. A BMW autóeladások 9%-kal, a motoreladások 7%-kal nőttek. Egyedül a Mini produkált gyengébb számokat, ott 3,3%-os visszaesés történt. (BMW)

- Ha tegnap kihagyta, olvassa el ma, hogy mi az a tíz fogás, amivel litereket spórolhat.

- A Porsche megerősítette, hogy eladták az összes 918 Spydert. Ez azért felettébb meghökkentő, mert a hibrid hiperautó ára 650 ezer angol fonttól, azaz nagyjából 250 millió forinttól indul. További részletek a hírünkben.

Távolról sincs vége, olvasson még

Most komolyan jön a repülő Delorean?

2014. december 10., 07:45 Módosítva: 2014.12.10 15:34
111
December 10-e van, az emberi jogok világnapja. A Wikipédia szerint erre a napra csak három névnap jutott – Judit, Eulália, Loretta – nekik boldogat.

Mielőtt belekezdünk, hogy a bevett tematika szerint elindítsuk az olvasó napját az autóipar friss fejleményeivel, álljunk meg pár sorra egy tegnapi hírnél. Mint megírtuk, a legnagyobb csendben bukkantak fel ugyanis új rendőrautók több telephelyen. Előbb egy olvasó spottolt két Audi A3-ast és egy Skoda Octaviát rendőrségi matricában, majd láttunk több mintás új Mercedes Sprintert a Hunyadi János úton. Közel az év vége, erős a gyanúnk, hogy az idei legsunyibb közbeszerzések egyikével van dolgunk.

Távolról sincs vége, olvasson még

A világ legcukibb reklámja

2014. december 9., 08:16 Módosítva: 2014.12.09 15:44
28
Már megint olcsóbb a benzin, de ez nem biztos, hogy jó nekünk. Annyi névnap van ma, hogy meg sem lehet számolni. Ma született Ben Pon, ezért megmutatjuk az autóipar legcukibb reklámját, ami valójában nem is reklámoz semmit. Michelisz Norbival csinált riportot a Sportgéza.

Autóipari hírsaláta

  • Az ütemterv szerint halad az Apollo gumiabroncsgyárának előkészítése – tájékoztatta a Nemzeti Befektetési Ügynökség a Napi Gazdaságot. A projekt a tervek szerint 975 új munkahelyet teremt Gyöngyöshalászon és az első kész abroncs 2017 elején kerülhet le a gyártósorról. Amikor teljes kapacitással működik a gyár, naponta 16 ezer személy- és háromezer haszongépjármű-abroncs készül majd az üzemben. (MTI)
  • Már megint csökkent a benzin ára – írja az Index. A 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 9 forinttal, a gázolajét pedig 5 forinttal csökkentik. A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 354-355 forintra, a gázolajé 376-377 forintra csökken.
  • November végéig 21,4%-kal nőtt a magyar gépjármű piac – írja a carinfo.hu Tudta-e Ön? Rovata.
  • Új sportos BMW van a láthatáron. A 340i a az AMG Sport vetélytársa lenne. Eddig 3-as a szériában a 335 volt a legmagasabb számú típusjelölés, a 40i a csak nagyobb modelleknél fordult elő. Igaz, hogy a háromliteres hathengeres turbómotor egy újabb változata kerülne a 340i-be, nem négyliteres V8, mint korábban az ötösökbe és hetesekbe.
  • Év vége előtt a baleseti adatok kedvező változásokat mutatnak. Az évben a személysérüléses közúti balesetek, a halálozások, és az ittas balesetek száma egyaránt csökkent. (Forrás: baleset-megelozes.eu/)
Távolról sincs vége, olvasson még

Zöld rendszám a magyar villanyautóknak?

2014. december 8., 07:42 Módosítva: 2014.12.09 11:35
29
Szép reggelt minden olvasónak Felsőszőlnöktől Garbolcig, a Mátra havas csúcsától a latyakos Gyála-rétig december nyolcadikán, a szeplőtelen fogantatás ünnepén, Buddha megvilágosodásának napján.

Hétvégén történt

  • Ez a hétvége a jobb sorsra érdemes klasszikusé volt. Előbb megírtuk, hogy 250 dollárért kelt el egy húsz évig folyóvízben pácolt rozsdakupac, majd szembe jött az interneten az év legnagyobb barn findja Franciaországból. A francia farmon újságokba és gyümölcsös dobozba temetve került elő Alain Delon Ferrari 250 GT-je, de volt itt még Maserati A6G Grand Sport, Bugatti, Porsche, valamint a két háború közti autógyártás módszeresen rohasztott ritkaságai.
  • Elkelt az első Ferrari Sergio. A Ferrari és a Pininfarina közös munkája tanulmányautónak készült, a közelmúltban elhunyt Sergio Pininfarinának állít emléket. A koncepció azonban túl jól sikerült, ezért úgy döntöttek, hogy némi átszabás után piacra dobják.
Távolról sincs vége, olvasson még

17 ezer magyar Suzukit hívnak vissza

2014. december 5., 07:07 Módosítva: 2014.12.05 15:20
210

A mai legfontosabb:

Legalább 17 ezer Suzuki Wagon R+-t hívnak vissza, mert ki kell cserélni az utasoldali légzsák felfúvódó egységének vezetékét. A Magyar Suzuki Zrt közleménye szerint a 2001. december 21. és 2003 október 30. közt gyártott autók jelenlegi tulajdonosait értesítik és ez a szám csak az itthon regisztrált példányokra értendő, valójában több autóról lehet szó. A cég levelében márkaszervizbe hívja az autósokat, hogy fél óra alatt orvosolják a problémát. A szervizek nem kérnek pénzt a műveletért. Ezek szerint Magyarországra is begyűrűzött a Takata légzsákbotrány? Még tájékozódom az ügyben, de ha igen, hamarosan más autómárkák vezérképviselete is hasonló akciókba kezdene.

A mostani visszahívás is messze a garanciaidő lejárta után történik, így legalább ebben hasonlít ahhoz a három éve lezajlott esethez, amikor a Suzuki a régi Swiftek első lengéscsillapítóinak korróziója miatt hívott vissza több százezer autót és kicserélte a magyar beszállítóktól származó, rozsdásodásra hajlamos alkatrészeket. Közben a Toyota bejelentette, hogy Japánban 185 ezer, Kínában 5 ezer autót hív vissza elővigyázatosságból, szintén az utas oldali légzsákok lehetséges meghibásodása miatt. Ez utóbbi eset hivatalosan is a Takata botránnyal hozható összefüggésbe.

Autóipari hírsaláta:

A Mercedes autógyárat építhet Szentpéterváron. Ugyan a cég szóvivője szerint még nem született végleges döntés az ügyben, de folynak tárgyalások a városvezetés, az állam és a Daimler közt a lehetséges helyszínekről. Nem ez lenne az első Mercedes-érdekeltség Oroszországban mert a németek már évek óta közösen gyártanak teherautókat a Kamazzal és partnerei a Gaznak is, mégpedig a kisebb furgonok, mikrobuszok szegmensében. A Mercedes amúgy Oroszország első számú prémiummárkája. (Automotive News)

Teljesen elektromos szabadidőautót dob piacra két éven belül az Audi. A cég elnöke egyelőre csak lebegtetett nyilatkozatában, de az már biztos, hogy a következő években folyamatosan jelennek majd meg a németek hibrid és tisztán villanyhajtású típusai. A következő nagy dobás az Audi R8 E-tron szériaváltozata lesz, melyet már 2015-ben bárki megvehet majd, akinek van erre 115 ezer dollárja, vagyis nagyjából 28,5 millió forintja (amerikai ár). Az Audit jövőre előzi az elektromos SUV-k piacán a Tesla, mivel nekik már gyártásra kész a manapság népszerű, emelt kasznis modelljük. (Automotive News)

Távolról sincs vége, olvasson még

Egymást zúzták le a rendőr-BMW-k

2014. december 4., 08:45 Módosítva: 2014.12.04 21:17
56

Iparági hírek

  • Rekordszinten pörög a cseh újautó-kereskedelem. Miközben a behozott használtautók száma éves szinten hat százalékkal csökkent, november végéig 175 626 új személygépkocsit adtak el Csehországban, ami éves szinten rekordmértékű, 17 százalékos növekedés. A legnagyobb érdeklődés a Skoda iránt van, amelyekből a 11 hónap alatt összesen 53 439 darab kelt el, ez az eladott új autók 30,4 százaléka. A Skodát a Hyundai, majd a Volkswagen követi. A legkeresettebb modell továbbra is az Octavia. (MTI)
  • A Ford a jövő évtől Fiestát is gyárt majd oroszországi üzemében, hogy ezzel ellensúlyozza a megroppant orosz autópiacon kiesett forgalmát. A Fiestát ugyanaz a helyi partner gyártja majd, amely most az Ecosportot tatárföldön. (Automotive News)
  • Szintén tegnapi termés Karl érkezése. Az Opel újabb férfi nevű modelljét immár kívül-belül megismerhettük, és ami a gyári galérián feltűnő, hogy sehol sem látszik az autó neve. Meggondolták volna magukat az Opelnél?
Távolról sincs vége, olvasson még

Ritka Ferrari a 16 éves lánynak, thai csajok az olvasónak

2014. december 3., 08:06 Módosítva: 2017.06.07 21:54
32

 Szép reggelt mindenkinek december 3-án, a fogyatékkal élők világnapján.

Hírmorzsák az autóiparból

  • Annyira menő lett Indiában a Hyundai i20, hogy nem győzik gyártani. Novemberben 10 500 darabot adtak át, 2-3 hónap most a várakozási idő. Indiában augusztus óta lehet venni a koreai kompaktot, azóta 56 ezer megrendelés érkezett. (Pere Laci, India)
  • Négy százalékkal nő, és jövőre eléri a 15,25 millió darabot a német autógyárak termelése, legalábbis így számol a német autóipari szövetség előrejelzése. A prognózis szerint 5,65 millió autó készül németországi gyárakban, a maradék 9,6 millió autó pedig német tulajdonú külföldi üzemekben. A növekedés motorjai várhatóan a kínai és az amerikai piac lesznek. (MTI)
  • A fekete péntek húzta az autóeladásokat Amerikában. A Black Friday a fogyasztói társadalom ünnepnapja, minden évben a háladást követő pénteken rendezik. Elemzők most azt közölték, a fekete péntek előtti hetek promóciói nagyban hozzájárultak a General Motors (GM) és a Chrysler rekordeladásaihoz az Egyesült Államokban novemberben. (MTI)
  • Lassacskán Indiában is észbe kapnak, ami a közlekedésbiztonságot illeti. A kormány most azon tevékenykedik kötelező töréstesztet vezessen be minden autótípusra, emellett szigorúbb szankciókat hozna a közúti jogsértésekre. (Inautonews)
Távolról sincs vége, olvasson még

Újra új autót vesz a magyar?

2014. december 2., 08:09 Módosítva: 2014.12.02 17:12
31

Autóipari hírsaláta

  • Az a jó, ha szőrös? Vagy tökmindegy? Tegnap esti Belsőség posztunkban Papp Tibi elmagyarázza, hogy miért hülyeség félni attól, hogyvágott gumit sóznak ránk. .
  • Húsz százalékkal több új autót helyeztek forgalomba idén novemberben, mint tavaly. Novemberben 5901 új személygépkocsit helyzetek forgalomba Magyarországon, 19,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első tizenegy hónapban 20,1 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma, és így elérte a 61 399-et - közölte a Datahouse adatai alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az MTI-vel.
  • Lelassult a francia autóeladások csökkenése novemberben – írja az MTI. Lassult az új személygépkocsi-eladások csökkenésének üteme Franciaországban, novemberben 135 ezer új autót értékesítettek, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Októberben még 3,8 százalékkal csökkentek az eladások éves összehasonlításban. „Elértük a mélypontot”- nyilatkozta a helyi autógyártók szövetségének az elnöke
  • Forma-1: A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma-1-es bizottság engedélyt adott a csődvédelem alatt álló Caterham istállónak arra, hogy a következő szezonban az idei autójával álljon rajthoz a világbajnoki sorozatban. A McLaren 2015-től motorbeszállítót vált a Forma-1-ben, és újra Honda-blokkokkal száll ringbe a világbajnoki pontokért. A brit márka vezetői azonban kijelentették, ez az együttműködés nem terjed majd ki az utcai autókra, a McLaren sportkocsik nem kapnak japán motorokat. Részleteket itt.
  • A francia kormány arra készül, hogy fokozatosan kiszorítsa a dízelmotoros autókat a forgalomból. Ennek érdekében új autó-azonosítási rendszert készülnek bevezetni, amellyel már követhetik a legszennyezőbb autókat, és korlátozhatják azok behajtását egyes városokba. Részletek itt.
  • Ami tőlünk nyugatra anyu bevásárlókocsija, az nálunk sokszor teljes értékű családi autó. Olvassa el Stump Bandi remek összehasonlítóját az új Opel Corsáról és az új Škoda Fabiáról.
Távolról sincs vége, olvasson még

Kettészakadt a Porsche Webber alatt

2014. december 1., 08:13 Módosítva: 2014.12.02 08:11
36

Esős hétfőre ébredtünk, északkelet kivételével az ország nagy részén esik. December elseje van, az Elzák, Boniták, Elígiuszok Oszkárok és még sokak neve napja, nem mellesleg az AIDS elleni világnap. Ma 33 éve, hogy különálló betegségként jegyzik ezt a HIV által előidézet tünetegyüttest, ami olyan zseniket vitt el, mint Freddie Mercury, Isaac Asimov vagy Anthony Perkins. De kezdjük egy jó hírrel.

Egy kép az utókornak: A Flórián tér 10:05-kor
Egy kép az utókornak: A Flórián tér 10:05-kor

Hétvégén történt

  • Elfogták a 4-es főút rémét. A 39 éves T. Zsolt a gyanú szerint a november közepe óta dobálta kővel autójából a Kisvárda és Nyíregyháza között éjszaka vele szemben közlekedő járműveket. A gyanúsítottat szombat éjfél után pár perccel fogta el a rendőrség, miután egy szolgálaton kívüli rendőrautót megelőző járművet talált el. A hatóság emberi meggyőződtek róla, hogy a megrongált autó sofőrje nem sérült meg, majd a gyanúsított után hajtottak. Elállták az útját, s végül testi kényszerrel megbilincselték. A Corsa ajtajában körülbelül tíz követ találtak, a férfi szervezetében pedig kábítószert mutatott a gyorsteszt. (Police.hu)
  • Az elmúlt 72 órában összesen 121 személyi sérüléses balesetnél helyszínelt a rendőrség, ebből egy végződött halállal. A hétvége számait megtalálod a police.hu-n.
Távolról sincs vége, olvasson még

A tuning is lehet ocsmány

2014. november 28., 07:27 Módosítva: 2014.11.28 09:54
69

Tegnap éjjel masszív ködszitálás, vagy valami ónos esőbe hajló undormány pergett Magyarországra, ez már tényleg a tél. Kicsit fagyott is, és rengeteg autósnak fogalma sincs, mennyivel hosszabb a fékút a nyálkás aszfalton. Akár téli, akár nyári gumi van fent, mostantól érdemes kímélőben nyomni a gázt, ellenőrizni a keréknyomást, feltölteni a téli ablakmosót és nagyobb követési távolságokat tartani az előttünk haladóhoz képest. Téli vezetési tanácsokat ebben a cikkben találsz. Milliókat érhet, ha most rászánsz pár percet.

A gyári 230 helyett 280 lóerős is lehet a csiptuning után a Cam Shaft nevű tuning műhely csodálatos Volkswagen Golf VII-ese. Nyugi, az autót nem pingálták át ilyen rikító színűre, ez csupán fólia a német megrendelők ízlése szerint. Ha már nekiálltak a srácok, alaposan leültették a bódét, és kapott 225/35-19-es kerekeket is, egyedi alufelniken. Mit szól ehhez az NKH?
A gyári 230 helyett 280 lóerős is lehet a csiptuning után a Cam Shaft nevű tuning műhely csodálatos Volkswagen Golf VII-ese. Nyugi, az autót nem pingálták át ilyen rikító színűre, ez csupán fólia a német megrendelők ízlése szerint. Ha már nekiálltak a srácok, alaposan leültették a bódét, és kapott 225/35-19-es kerekeket is, egyedi alufelniken. Mit szól ehhez az NKH?

Mélange

Mielőtt valaki azt hinné, hogy az egykori bringás autósoknak nem fejlesztenek ütős terméket a kínaiak arra az esetre, amikor sötétben kelnek át a zebrán, de autóval, hát akkor nagyon téved. Ezzel a fényvisszaverő szettel biztonságba kerül az Audi Q5. Nézed!

Valaki nagyon durván nyomja az autósportot. Jövőre a Forma-1 mellett a Le Mans-i 24 órás versenyen is rajthoz áll Nico Hülkenberg (27), a Force India német pilótája. Ő az első aktív F1-es pilóta 2009 óta, aki azonos évben mindkét versenyen rajthoz áll. Öt éve az akkor a Toro Rosso alkalmazásában álló francia Sébastien Bourdais csinált ilyet Le Mans-ban egy Peugeot-val. (Autosport.com)

244 millió embernek van autójogsija Kínában. Az utakon 264 millió úgynevezett civil gépjármű fut, amelyből 154 millió autó, így az ország a világon forgalomban lévő autók 15 százalékával, egyedül az Egyesült Államok mögött marad le. A kínai lakosság 22 százalékának van B-s jogsija, közülük a nők száma az utóbbi tíz évben 11-szeresére nőtt. A férfiaké ugyanebben az időben 7,4 szeresére. Egy szerdán közzé tett felmérésből az is kiderült, hogy a nem ritkán státuszszimbólumnak vásárolt luxusautók tulajdonosainak átlagéletkora 33,5 év.  A leggazdagabb gazdagoknak többnyire Mercedesük van, a kevésbé gazdag gazdagoknak Infinitijük, mármint Kínában. (MTI)

Járműipari alapképzést indít a jövőre a Miskolci Egyetem gépészmérnöki és informatikai kara. A mérnökhallgatók az alapképzést követően számos mesterképzési, majd ugyancsak a járműipari területre specializálódó PhD képzésben is részt vehetnek. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még

A Margit hídnál újra 1993 van

2014. november 27., 08:03 Módosítva: 2014.11.27 17:54
71

Autóipari hírsaláta

  • Szerdán újra nem indult be a McLaren Honda az abu-dzabi teszten, miután kedden, a hibrid gép első napján mindössze három lassú és nem teljes kört tudott megtenni, illetve kétszer le is robbant. Akit érdekel, hogy mit mondott az üggyel kapcsolatban Eric Boullier csapatfőnök, kattintson a Sportgézára.
  • Sebastian Vettel klasszikus kandikamerás megviccelésben játszott szerepet. Tuskó autószerelőként autóztatott meg két Infinity tulajt. A videót megnézheti itt.
  • Állítólag öt modellre szűkül a Mini modellpalettája. Hogy melyiktől (vagy melyektől) kell búcsúznunk, azt még csak találgatni lehet, ahogy az Autocar is teszi.
  • Félmilliárd forint támogatást kap a Hungaroring az idei WTCC futamra. (Forrás: 444.hu)
  • A Ford még mindig hisz benne, hogy önálló luxusmárkája lesz, Most az S-Max Vignale kapcsán beszélnek róla.
Távolról sincs vége, olvasson még