Akarom-e a Calibrát?

2002. április 15., 16:32 Módosítva: 2002.04.15 16:32
Tisztelt Szakértő!

A közeljövőben használt autó vásárlását tervezem, és az egyik típus amiben gondolkodom az Opel Calibra. Egyelőre csak a sportos külső miatt került látókörömbe az autó, viszont nem sokat tudok az előnyeiről ill. hátrányairól műszaki szempontból.
A hirdetéseket böngészve azt tapasztalom, hogy kb. 1.1-1.2 MFt körül már elég jó állapotú Calibrát lehet venni. Ön szerint érdemes ebben a típusban gondolkodni, vagy nem túl jó választás?

Köszönöm,
Csaba

Kedves Csaba!

Az Opel Calibra értéke az utóbbi időben nagy változáson ment át. A kilencvenes évek végén a hirdetési újságokban alig lehetett találni ilyen autót, és azok ára is igen magas volt. Sokan választották annak idején a Nissan 200 SX-et melyhez lényegesen mélyebb áron hozzá lehetett jutni akkoriban. Mivel a hazánkban egyre nagyobb lendülettel beérkező gépkocsik között nagy számban megtalálható a Calibra, érthető módon a piac leverte ennek a látványos sportkocsinak az árát.
Az alapmodell a 2.0i (115 LE) motorral szerelt változat még belépőnek is alig nevezhető ebben a formavilágban, bár jó menetteljesítményekkel rendelkezik, mégis bőségesen alulmúlja egy sportautó iránt táplált elképzeléseinket. A sportos látszatot kelteni akaró polgári autóvezetőknek találták ki ezt a verziót. Ha valaki nem akar száguldozni, akkor ez a motorváltozat ajánlható leginkább.
Sokkal izgalmasabb az arany középútnak számító 2.0i 16V (150 LE) gépezet, ami már kétségtelenül nevezhető élményautónak is, ráadásul egészen polgári áron. A felső kategóriát a 2.0i 16V turbo (204 LE) illetve a később megjelenő 2.5 V6 (170 LE) képviseli. Ezeket azonban csak magasabb árkategóriában lehet elérni.
Kérdésére, hogy érdemes-e ilyen autót vásárolni, nem tudok egyértelmű igennel vagy nemmel válszolni. Kétséget kizáróan megvan ezeknek az autóknak a maga hangulata és izgalma. Látványos és gyors is. Ez állhat a mérleg egyik oldalán, de érdemes megnézni a másik oldalát is. Egyszer olvastam a Calibráról egy igen találó gondolatot, mely így hangzik: "kívül sikk, belül Vectra" ha egyetért velem ebben, akkor megállapíthatjuk, hogy ez némiképp ront az autó összhangján és stílusán. Egyébként elég rossz az autóból való kilátás is.
Általában az ilyen sportkocsik tulajdonosai az autózás és a száguldozás szerelmesei, így ezek a járgányok az átlag autónál lényegesen szélsőségesebb üzemnek vannak kitéve, mely sok "várható" vagy már "bekövetkezett" hibát hordozhat magában. További rossz hír, hogy az esetleges javítások igen költségesek. Nem tagadhatjuk, hogy a korábbi kisebb-nagyobb sérülések előfordulási esélye viszonylag nagy. Ha ezeket a hátrányokat meg tudja bocsátani az egyébként szép és attraktív külsővel megáldott sportautónak, akkor azt mondom igen, érdemes ilyen autót venni.
Azonban mindenképpen tanácsos körültekintően eljárni, mert ebben a kategóriában nagyon eltérő állapotú gépkocsikkal lehet találkozni.

Üdvözlettel:
Opticar

Volvo 480 ES

2002. április 15., 14:21 Módosítva: 2009.07.25 17:06

Szeretnék venni egy Volvo 480 ES típusú autót.

Orion eladás-Xantia vétel

2002. április 15., 14:14 Módosítva: 2009.07.25 17:06
Tisztelt OptiCar!

Egy 1983-as, 5 sebességes, 1.6-os 80 lovas Ford Orion-t szeretnék eladni.
158.000 km-rel, ismert előélettel (barátom édesapjáé volt, majd 14 éves kora után a barátom használta). Teljesen hibátlan karosszériával (két hete lakatolták ki) és szintén hibátlan műszaki állapottal, friss vizsgával. Az első kérdésem ennyi lenne: vajon mennyiért lehetne ezt az autót eladni?
Ha az eladáson túl vagyok, szeretnék venni egy 1993-as, vagy 1994-es Citroen Xantia-t. Erről az autóról viszont az a "hír járja", hogy nem megbízható.
Kérem, ha tudnak, mondjanak többet arról, hogy milyen valóságalapja lehet ennek a hírnek.

Köszönettel:
Lac

Kedves László!

Az Ön által említett Ford Orion 1.6 típusú autó jelenlegi piaci eladási ára nagyban függ az adott autó általános műszaki és esztétikai állapotától és a keresettségtől. Véleményem szerint az autó eladási ára 220.000-250.000 Forint között tekinthető reálisnak. Kérem a fentiek olvasásánál vegye figyelembe, hogy az autót nem láttuk, és ez befolyásolhatja a leírtakat.
Sajnos a Xantia-val kapcsolatos "híreknek" van alapja, hiszen a piacon található autók nagy része külföldről behozott, leharcolt, nem megfelelően karbantartott ismeretlen előéletű "példány".
A Xantia általánosan nem túlságosan megbízható, azonban különbséget kell tenni a benzines és dízel változatok között, hiszen a dízel jobb választásnak tekinthető. A legtöbb kellemetlenség és anyagi áldozat az elektromos rendszer és a hidropneumatikus rugózás számlájára írható. Mellette szól azonban az átlagon felüli rugózási komfort, az alacsony beszerzési ár és a megfelelő alapfelszereltség.
Amennyiben segítségére lehetünk az autóvásárlás és/vagy eladás lebonyolításában, kérem, regisztráltassa magát ismét, hogy számot adhassunk felkészültségünkről.

Üdvözlettel,
Opticar

Tanács

2002. április 10., 17:14 Módosítva: 2002.04.10 17:14

Olyat szeretnék ami jól megy, de kicsi a fenntartási költsége.

IV-es Golf eladása

2002. április 10., 17:00 Módosítva: 2002.04.10 17:00
Tisztelt Nepperűző!

Gondolkodom rajta, hogy esetleg eladom (vagy beszámítattom új kocsi vásárlásánál) a jelenlegi autómat, és ezért szeretném tudni, mennyi a jelenlegi piaci ára a kocsinak, illetve hogy mennyire könnyű vagy nehéz az eladás, tekintve hogy a kocsi háromajtós.
Az autó adatai:
VW Golf 1.4 16V Euro 75 LE háromajtós
2001 júniusi
16 ezer km van benne
sötétkék (nem metál), bézs belsővel, az alap felszereltségen (ABS, szervokormány, két légzsák, négy tárcsafék, magnó stb) kívül egy manuális légkondicionáló van benne. Szervizkönyv vezetve, most volt 15 ezres szervizen. Az autó sérülésmentes, nagyon szép állapotban van, a belsejét még mindenki megcsodálta, aki beleült. Én vagyok az első tulajdonos.

Köszönettel,
Sz. László

Kedves László!

Tekintve, hogy az Ön autója rendkívül megkímélt állapotnak örvend és viszonylag jól felszerelt, ezért az eladási határidő elvileg nem lesz hosszú, azonban a 3 ajtós kivitel mindenképpen hátrányt jelent eladáskor.
Tehát, feltételezve a kitűnő műszaki és esztétikai állapotot valamint a sérülésmentes előéletet, az Ön autójának piaci ára jelenleg 3,1-3,2 mFt közé tehető.
Amennyiben az eladás gondolata elhatározássá formálódik Önben, segítségünket a regisztráción keresztül veheti igénybe.

Üdvözlettel,
Opticar

Luminára vágyva...

2002. április 9., 16:00 Módosítva: 2002.04.09 16:00
Tisztelt Nepperűző!

Cikkük nyomán nagyon megtetszett a Lumina buszlimuzin, ez akár vásárlásba is torkollhat. Néhány kételyemet szeretném eloszlatni, ill. választ keresek néhány kérdésre.
1. Mennyire drágán, és nehezen javítható autó ez? /megbízhatóságban kb. hol áll?/
2. Milyen a futómű és motor zajszintje 140-150 km/óránál?
3. A cikkben említett 3.8-as motor valóban 25-30 %-al kevesebbet eszik városban is?
4. Egy most megvásárolt 94-es 95-ös évjáratú 2-3 éves használat utáni eladásának milyen a perspektívája?/eladhatóság, értékvesztés/
5. Egy helyütt azt olvastam katalógusban, hogy a tesztelt példány végsebessége 170km/h. Ez valós adat?
6. A vásárlásra kb 2-2,2.milliót szánnék, ennyiért milyen állapotút kaphatok?
válaszukat előre is köszönöm.

üdv a csapatnak
Tamás

Kedves Tamás!

1. A Lumina megbízhatónak tekinthető, azonban a megbízhatósága nagyban függ az adott autó karbantartott előéletétől. Sajnos a javítási költségei nem tekinthetőek alacsonynak, és kevés a felkészült, hozzáértő szerelő és autószerviz.
2. A zajszint, tekintve a kedvező légellenállást nem magasabb, mint általában egy középkategóriás autónál
3. A 3.8 literes motor városban sem fogyaszt drámaian sokat, azonban kíméletes használat mellett is 13-14 literre érdemes számítani
4. Az értéktartása nem nevezhető kiemelkedően jónak, az eladhatósága pedig átlagosnak mondható
5. Igen, az amerikai autóknak általában 170-190 km/h a gyárilag szabályozott végsebessége
6. A rendelkezésre álló összegből '94-'95-ös évjáratú, jó állapotú autót is találni lehet a piacon, azonban kizárólag a követhető előéletű autókat érdemes számításba venni.

Üdvözlettel,
Opticar

'93-as Corolla ára

2002. április 9., 15:17 Módosítva: 2002.04.09 15:17
Tisztelt Opticar!

Egy árbecslésben szeretném kérni a segítségüket:
Corolla 4 ajtós, '93-as, 1.3-as, Mo-on vásárolt, követhető szervizkönyves, 120e km-el, egy tuladonos, karosszéria jó állapotban (apró karcolások), futómű rendben, motor+erőátvitel rendben.
Elején - kevésbé észrevehetően - sérült, de láthatóan szakember rakta össze. Belül is szép. El. ablak, riasztó, kp. zár, vonóhorog.
Véleményük szerint mennyi a reális értéke az autónak?

Köszönettel,
Timi

Kedves Timi!

Az Ön által említett autó, figyelembe véve a futásteljesítményt, a felszereltséget, valamint feltételezve az általános műszaki és esztétikai állapotot jelenleg 1,1-1,15 mFt közötti áron értékesíthető.
Ha egészen pontos értékelésre lenne szüksége, kérem, keressen meg a regisztráción keresztül. A leírtak olvasásánál kérem, vegye figyelembe, hogy az autót nem láttuk, és ez befolyásolhatja a leírtakat.

Üdvözlettel,
Opticar

Autóvásárlás

2002. április 5., 08:18 Módosítva: 2002.04.05 08:18
Kedves Opticar,

Szüleim jelenleg autóvásárláson törik a fejüket. Célzott típus: Renault Megane Berline (5 Ajtós) ABS, légzsák, 1.4 16 szelepes motorral. Kb. 2-3 éves, valamint max. 50 eKm futott. Autóvásárlásra szánt összeg: 2 millió forint.

Előre is köszönöm,
Horváth Csaba

Kedves Csaba!

A levélben említett paraméterek és a megcélzott árkategória reális elvárásokra enged következtetni, azonban a tanácsadó számára egyetlen kérdés marad megválaszolatlan: Miben állhatok rendelkezésére? Miben kívánja a segítségünket? Természetesen a beszerzéssel kapcsolatban és/vagy ha tanácsadásra is szüksége van, fordulhat hozzánk.

Üdvözlettel,
Opticar

Citroen Xsara ára

2002. április 3., 14:14 Módosítva: 2009.07.25 17:06
Üdv,

A minap egy kereskedőnél megakadt a szemem egy Ausztriából származó Citroen Xsara 1,9D-n. A kocsi 100.000 km-t futott, ötajtós kivitel, 98-as, klímás kiadás.
A kérdés tárgya ezen kocsik használtpiaci ára lenne.

Köszönettel,
Stefanits Richárd

Kedves Richárd!

A leírtak alapján viszonylag nehéz pontosan meghatározni a piaci árat, hiszen nem ismerjük az autó előéletét és a jelenlegi állapotát sem, azonban feltételezve az átlagos műszaki és esztétikai állapotot, az említett autó piaci ára 1,8-2,0 mFt között mozog.
Véleményem szerint a megvétel előtt mindenképp érdemes lenne állapotfelmérésre elvinni az autót egy független szakszervizbe. Kérem,hogy a fent leírtak olvasásánál vegye figyelembe, hogy az autót nem láttuk, és ez befolyásolhatja a leírtakat.

Üdvözlettel,
Opticar

Autócsere

2002. április 3., 12:21 Módosítva: 2002.04.03 12:21
Tisztelt Nepperűző!

Egy autócserével kapcsolatban kérném a véleményüket és jelenlegi árbecslést.
Jelenleg egy kettes Golfom van, benzines 1.3-as, 3 ajtós, 86-os, 95e km-rel, a kevés km-nek megfelelő nagyon szép állapotban, riasztóval. Ehelyett szeretnék egy használt (esetleg új) autót, ami minimum 1.6-os sportos motorral, szintén 3 ajtós kivitelben, kb 50.000 km, viszonylag alacsony fenntartással, jó felszereltséggel (2 légzsák, ABS...) kellene hogy rendelkezzen, és részletre szeretném megvásárolni.
Én a Citroen Xsara Coupéra gondoltam, de esetleg más is szóba jöhet, használtan 2M, újonnan max 3.5M forintig.

Köszönettel,
Tarsoly Balázs

Kedves Balázs!

Jelenlegi autójának a piaci értéke az általános állapottól függően 440 - 480eFt között mozog. Értéknövelő tényezőként említhetjük a piaci keresettséget és a korához képest alacsony futásteljesítményt. Hátránya, hogy finanszírozásba már nem vihető, továbbá a háromajtós karosszériaváltozat kevésbé keresett.

Az új autó vásárlása esetén, amennyiben a szempontok között szerepel a megfelelő helykínálat, a sportosság valamint a felszereltség és a jó ár-érték arány, akkor a Citroen Xsara Coupe jó választás, de javasolható még a Peugeot 206 XS Sport 3 ajtós kivitele, valamint a Fiat Stilo 1.6 3 ajtós, amennyiben az Ön többi elvárásának is megfelelnek. A legkevésbé sportos "játékos" az Opel Astra 1.6 16V, mely 3 ajtós karosszériaváltozatban szintén illeszkedhet az Ön elképzeléseihez.
Amennyiben a használt autót választja (2 millió Ft-ig) a Citroen Xsara Coupe-ból 1997-1998-as évjárat körül talál megfelelőt. Ebben az árkategóriában képviselteti magát még a Renault Megane Coupe és a Honda Civic, mely utóbbinak 1.6 literes motorja 125-160 LE között van, igaz csak az 1996-os évjárat környékén gondolkodhatunk, igy az 50ekm futás is megkérdőjelezhető.
Ha viszont a lehető legfiatalabb gépkocsit szeretné megvásárolni, választhatja a Fiat Bravo 1.6 SX 16V-t mely 1998-2000 közötti évjáratban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható a piacon, és a sportosságához sem fér kétség. Fenti gépkocsik finanszíroztathatóságának elvi akadálya nincs, de a részletkonstrukcióhoz kapcsolódó Casco biztosítás tekintetében nagy díjkülönbségekkel kell számolni. Végezetül engedje meg, hogy "hangot" adjak némi aggodalmamnak, mivel ebben a "sportos" autó kategóriában sajnos nagyon eltérő minőségű - gondolok itt korábbi törésre ill. kíméletlen bánásmódra - gépkocsikkal lehet találkozni, ezért feltétlenül javasolnám a vásárlást megelőző műszaki állapotvizsgálatot. Amennyiben úgy gondolja, hogy a segítségére lehetünk, a regisztráción keresztül készséggel állunk rendelkezésére, ha viszont egyedül vág bele, úgy sok szerencsét kívánunk a vásárláshoz!

Üdvözlettel:
Opticar

Idősebb autó eladása

2002. április 3., 11:37 Módosítva: 2002.04.03 11:37
Üdvözlöm!

1984-es gyártású Mazda 626 coupe-t szeretnék eladni. 1.6-os benzines motor van benne. 260e km-t futott. Forgalmi júliusig van.
Külsőre jó kiállású, de valamelyik előző tulaj biztos, hogy megpuffozta az elejét, bár ez javítva van. Valamint hátul mindkét oldalt kisebb sérülés látható(de nincs behorpadva). A regisztrációban olvasottakból számomra az derült ki, hogy ilyen idős és ilyen árkategóriájú autóval nem foglalkoznak. Jól gondolom?
Amennyiben Önök nem foglalkoznak ilyen korú autóval, kb. mire számíthatok ár szempontjából a piacon?

Válaszukat előre is köszönöm!
Kozma Attila

Kedves Attila!

Természetesen vállaljuk idősebb gépkocsik eladását is. Ennek módjáról és feltételeiről a használtautó eladás - "bízd ránk" rovatában olvashat bővebben.
A szolgáltatás díja sikeres teljesítés esetén az eladási ár 5%-a +Áfa, de minimum 50.000 Ft+Áfa. Az valóban elgondolkodtató dolog, hogy az ilyen korú, illetve értékű gépkocsi esetén célszerű-e megbízást adni vagy jobb saját kezűleg értékesíteni az autót. Igaz ez utóbbi is pénzbe és időbe kerül.
A gépkocsi piaci értéke az általános állapottól függően 250.000-300.000 forint között mozog. Kérem, hogy a fent leírtaknál vegye figyelembe, hogy a gépkocsit nem láttuk, így ez befolyásolhatja a leírtakat.

Üdvözlettel:
Opticar

Kisautó 1,5 mFt-ig

2002. március 27., 12:31 Módosítva: 2002.03.27 12:31
Tisztelt Opticar!

Érdeklődve olvasom tanácsaikat az autóvásárlással kapcsolatban. Jelenleg én is autóvásárlás előtt állok és tanácsukat szeretném kérni!
Jelenlegi autómat szeretném lecserélni egy olyan, max. 1,2-1,5 mFt körüli autóra, amelynél a legfontosabb szempont a megbízhatóság és az alacsony fogyasztás lenne (a felszereltség terén nincs különösebb elvárásom). Mivel elég magas vagyok, ezért nagyon kis autó nem jöhet számításba. Jelenleg évi 17-18 ezer km-t autózom, de ez a jövőben várhatóan növekedni fog. Az autó nagyobbrészt (kb. 80 %-ban) Budapesten futna, illetve néha hosszabb (max. 150 km-es) utakra használnám!
Jelenleg egy öreg Renault 19 1,9 D típusú autót használok, de a jelenlegi kisebb autók helykínálatát is megfelelőnek találtam, ezért a következő típusok merültek fel: Citroen Saxo 1,5 D, Citroen ZX 1,9 D, illetve Opel Corsa 1,7 D, de más (esetleg benzines) típusok is szóba jöhetnek!

Tisztelettel:
M.Norbert

Kedves Norbert!

Mindenek előtt érdemes kikalkulálni, hogy mennyivel fog többet autózni az Ön által ezidáig regisztrált 17-18 ezer km-nél, mert 30 ezer km éves futás alatt nem célszerű dízelüzemű autót vásárolni. A megjelölt árkategóriában a benzinesből értékelhetően fiatalabb,kevesebb km-t futott, jobb állapotú gépkocsit lehet kapni, melynek várható szervizeltetési költségei is alacsonyabbak, ráadásul a kötelező biztosítás tekintetében is előnyösebb!
Az Ön által kiválasztott autók közül a Citroen ZX a legkényelmesebb és a legtágasabb, míg a Saxoból és a Corsából adott értéktartományban fiatalabb kapható, bár törésbiztonsági szempontból a Saxo elég elavultnak tekinthető, azonban az ár-érték aránya kiváló. A Saxo mellett szól még, hogy fenntartási költségei a legalacsonyabbak az említett konkurensekhez képest.
A piaci kínálat a Corsából a legnagyobb, azonban a műszaki tartalom, amivel rendelkezik már korosnak tekinthető, illetve magas embereknek nem feltétlenül ajánlható!
További típusok is megfelelőek lehetnek, melyeket egy személyes találkozó keretében teljesen testre is szabhatunk. Ez esetben a regisztráció útján tud kapcsolatba kerülni velünk.

Üdvözlettel:
Opticar

Fiat Marea értéke

2002. március 27., 12:20 Módosítva: 2009.07.25 17:06
Kedves Autótanács!

Szeretném a jelenlegi Marea-mat Stilo-ra cserélni. Meg tudnák-e mondani a jelenlegi kocsim körülbelüli piaci értékét?
A paraméterek: 1999.08. havi Marea 1,6 ELX (facelift utáni kiadás), 67 ezer km, én vagyok az 1. tulaj, a Boldizsárnál vásároltam, szervizkönyve végig vezetve volt. A következő dolgok vannak benne pluszban: automata klíma, gyári alufelni, fenyszórómosó, gyári riasztó. Mivel az ELX felszereltség elég magas szintű, ezért pl. az ABS, gyári 6 hangszórós hifi, ködfényszóró, meg még egy csomó dolog széria.
A Boldizsárnál kerek 2 millióért akarják beszámolni, ez szerintem nagyon kevés, így megpróbálnám szabadpiacon eladni, csak nem tudom, mennyit kérhetek érte indulásként.
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Magyar Attila

Kedves Attila!

A kereskedő által az autóért kínált beszámítási ár nem tekinthető különösebben szemérmetlennek, hiszen neki hasznot kell realizálni a majdani eladáskor, ezért általában 10%-os eltérés tapasztalható a piaci árhoz képest. Az Ön által említett Fiat jelenlegi piaci ára, feltételezve a sérülésmentes előéletet és az átlagos esztétikai állapotot 2,2-2,3 mFt között mozog.
Véleményem szerint 2,3 mFt-ra érdemes meghirdetni és minimális eladási árként az érdeklődés intenzitásától függően a 2,2 mFt-ot kitűzni.

Üdvözlettel,
Opticar

Tanács a tanácsadónak

2002. március 25., 15:11 Módosítva: 2002.03.25 15:11

Ennek ellenére rendszeresen olvasgatom a tanácsadási levelezésüket.

Eredetiségvizsgálat érvényessége

2002. március 25., 09:17 Módosítva: 2002.03.25 09:17
Tisztelt Totalcar!

Használt autómat szeretném eladni. Eredetiségvizsga van az autón. Tegyük fel, hogy az eredetiségvizsga érvényességének 60. napján jön a potenciális vevő. Az érdekelne, hogy az eredetiségvizsgálatnak mikor kell érvényesnek lennie? Elég, ha az adásvételi szerződes megkötésekor 60 napon belül vagyunk, vagy az autó átírásakor is érvényesnek kell lennie?

Segítségüket előre is köszönöm,
Benkó Tamas

Kedves Tamás!

Az eredetiségvizsgálatot igazoló dokumentumnak az átírás napjáig kell érvényesnek lennie, vagyis a 60 napos érvényességet nem haladhatja meg.

Üdvözlettel,
Opticar

Opel Calibra

2002. március 25., 09:08 Módosítva: 2009.07.25 17:06
T. Nepperűző!

Egy használt svájci Opel Calibra-t néztem ki megvételre a napokban, ami Magyarországon még nincs forgalomba állítva, első tulaj lennék.
Ez lenne az első saját autóm, és nem tudom, hogy a külföldi eredet miatt a forgalomba állítás mennyi plusz költséggel, ügyintézéssel jár, és hogy mit lehetne ebből áthárítani az eladóra (bár igazság szerint azt sem tudom pontosan mivel jár a forgalomba állítás, alapesetben :).
Az autó egyébként finanszíroztatva lenne, az eladó ajánlott erre több lehetőséget... Tehát mit várjak el az eladótól, milyen papírokat keressek rajta, és mik lehetnek a dolog buktatói?

Üdv,
Pallai Roland

Kedves Rolland!

Elöljáróban szeretnék megosztani Önnel néhány gondolatot.
A külföldről importált gépkocsik magyarországi forgalomba helyezése bonyolult és időigényes feladat. Feltétlenül azt javaslom, hogy ilyen gépkocsi megvásárlását körültekintően végezze. Használt autó lévén az ár és a költségek tekintetében nincsenek kőbe vésett szabályok, minden alku kérdése. Mivel tapasztalatlan ebben a kérdésben, célszerű az eladóval (kereskedővel) a gépkocsi forgalomba helyezett árában megegyezni, az ügyintézést rábízni és az autó átvételét valamely határidő figyelembevételével szerződésbe fektetni. Amennyiben a gépkocsit szerződés keretében lefoglalja, ajánlatos kikötni, hogy -"amennyiben a Bank a finanszírozási kérelmet bármely okból elutasítja, a vevő a szerződéstől a foglaló elvesztése nélkül elállhat"-. így sikertelen hitelügyintézés esetén nem érheti anyagi kár.
Nézzük a folyamatot. Az importált gépkocsi első útja függetlenül attól, hogy céges vagy magánimportból származik a 7. számú Vámhivatalhoz vezet, ahol a járművet nyilvántartásba veszik. (XXI ker. Petróleum u. 4. illetve X ker. Gergely u. 10.) Ezt követi egy úgynevezett motorkód vizsgálat, melynek eredménye dönti el, hogy a gépkocsi megfelel-e a magyarországi környezetvédelmi előírásoknak (zaj, emisszió), mely feltétele a vámeljárás kezdeményezésének. Utunk tehát újból a Vámhivatalhoz vezet, ahol időpontot kapunk a gépkocsi vámoltatásának napjára. Mivel a Vámhatóság kapacitása nincs arányban a vámoltatni szándékozók számával, így a várakozás hosszadalmas, több hétig elhúzódó is lehet. A vámeljárást követően a kiszabott "vámolási" költségeket be kell fizetni, és csak ez után lehet hozzákezdeni a forgalombahelyzéshez. (Ha szeretne bővebb információkat szerezni a vámoltatás menetéről a www.vam.hu internetes honlapon ezt megteheti.)

A forgalomba helyezés feltételei:
- műszaki vizsga
- eredetiségvizsgálat
- zöldkártya
- rendszám
- gépjármű felelősség biztosítás
Célszerű tehát a gépkocsi vételárát mindezek figyelembevételével kialkudni, mert ha a megegyezett ár tartalmazza a forgalombahelyezési költségeket akkor az átvételnél nem merülhet fel semmilyen más költség, mint a forgalmi engedély és a törzskönyv 8.000,- Ft-os díja illetve a 10 Ft/ccm tulajdonszerzési illeték (átiratási ill.) mely mindenképpen a vásárlót, tehát adott esetben Önt terheli, mint ahogyan a felelősség biztosítás is.
Amennyiben a kiválasztott gépkocsit finanszírozás igénybevételével kívánja megvásárolni, a jármű eredetét igazoló úgynevezett MGA-s papírra is szüksége lesz a törzskönyv gyorsított kiadása érdekében, mely feltétele a finanszírozásnak.
A megegyezés előtt javasolt a gépkocsi szakszervizben történő átvizsgálása (egyébként minden finanszírozott gépkocsinak rendelkeznie kell állapotvizsgálati lappal!) hiszen sportautóról van szó, amit korábbi tulajdonosaik gyakran tettek ki szélsőséges megterheléssel járó üzemnek, így adott évjárat és árkategóriában az állapot igen eltérő lehet. Feltétlenül célszerű megvizsgáltatni a gépkocsi karosszériáját festékvastagságmérővel, hiszen a "táltos paripák" gyakran rendelkeznek zaklatott előélettel.
A vásárláshoz sok szerencsét kivánunk!

Üdvözlettel:
Opticar

Civic VTI eladási ár

2002. március 21., 17:40 Módosítva: 2002.03.21 17:40
Tiszteletem!

A kérdésem a következő, mennyiért tudnám eladni alábbi autómat:
94-es 1.6 Honda Civic VTI. 3 ajtós.
Felszereltsége : El. ablak, El. tükör, ABS, napfénytető, klíma, váltózár, riasztó, immobiliser, 2 éves szintezhető KONI gátlók, fekete bőr ülések elől, szövet hátul, könnyűfém felnik.
Az autó garázsban állt, kiváló állapotban van.

Kedves Bence!

A Honda Civic 1.6 VTI ára elég szórványos a piacon, melynek oka a tulajdonosok érzelmi kötődése (hiszen egy VTI nem kizárólag helyváltoztatásra használt eszköz) illetve az adott gépkocsi előélete, ami gyakran tudna árulkodni a korábbi sérülések történeteiről.
Mivel nem láttuk az eladni kívánt autót elég tág határok között állapítható meg az eladási ára. Az autó alapfelszereltségéhez nem tartozott hozzá a klíma és a KONI gátlók, ezek értéknövelő tényezők lehetnek, azonban az eladáskor nehezen érvényesíthetőek az áralkunál. Az elől bőr hátul szövet üléskárpit nem igazán szerencsés eladási szempontból, ez nem fog többletbevételt hozni az értékesítéskor.
Véleményem szerint az eladási ár a futásteljesítmény, a felszereltség és az általános állapot függvényében: 1.5 mFt - 1.7 mFt közé tehető.
Kérem vegye figyelembe, hogy a gépkocsit nem láttuk, ez befolyásolhatja a fent leírtakat.

Üdvözlettel:
Opticar

Dízel dilemma

2002. március 21., 14:56 Módosítva: 2002.03.21 14:56
Tisztelt Opticar!

1 mFt-ig bezárólag szeretnék dízel autót venni. A piacon körbenézve az alábbi pár autó akadt fennt a rostán:

Ford Sierra 1,8TD 1991-1992
+ TD, helykínálat megfelelő, könnyű hitel
- nem német
Opel Vectra 1,7D, TD 1989-1991
+ német, helykínálat megfelelő
- relatíve ritka a piacon
Opel Omega 2,3D TD 1989-1991
+ német, helykínálat szuper, aránylag jó formavilág - ?
VW Golf II 1,6GTD 1990 körül
+ abszolút német
- kis helykínálat, elavult forma

Fontos szempont számomra, hogy hitelre venném az autót, tehát ennek az alsó határa 1987 a gyártási évet tekintve. A "német-autó mivolt" azért szerepel számomra jelentős pozitívumként mert itthon szeretik a német autókat, van hozzájuk szakember és alkatrész is. Arról nem is beszélve hogy W123 300D-ből vagyok kénytelen átülni. A dízel pedig egyértelmű mert sokat használom az autót, éves futásteljesítmény megközelíti a 35-40ekm-t.
A méretből nem engedhetek, mert 193cm-hez és 105kg-hoz kell passzolnia. Francia autókat nem szeretem így a méretben és teljesítményben jó Citroen XM 2,1TD-t kiejtettem.
Kíváncsian várom véleményüket.

Tisztelettel,
VHB

Kedves VHB!

Figyelembe véve az Ön magasságát, valóban nem célszerű a Vectránál kisebb autót választania, már a Golf is határesetnek tekinthető.
Fontosnak tartom elmondani, hogy a finanszírozók által nyújtott maximum 14 év, a futamidő lejártára vonatkozik, így a finanszírozásba vihető autó évjáratát inkább 1990-es évjáratban célszerű megkötni. Így is csak 2 év futamidő vehető igénybe, bár lehet, hogy ez éppen elgendő az Ön számára. Azzal is számolnia kell, hogy ez esetben a minimum 40% indulóbefizetés az ami igazán működik és jövedelem igazolás is szükséges hozzá! Jelen esetben ez hozzávetőleg 400 eFt indulóbefizetést jelent ami egy fiatalabb autó 25-30%-a is lehetne! Érdemes ezen elgondolkodni.
Szeretném ha figyelembe venné, hogy bár az éves futásteljesítménye indokoltá teszi a dízel üzemet, benzinesből fiatalabb, kevesebbet futott, megkíméltebb autók is kaphatók.

Az Ön által megjelölt kategóriában jó döntés lehetne az OMEGA, mivel valóban tágas belvilággal rendelkezik, és viszonylag nagy a kínálat ebből a modellből, mely kedvez az áralkunak és a választás szabadságának. Sajnos ennél a típusnál lehet leginkább számítani arra, hogy az idő "vasfoga" korróziós nyomot hagyott a karosszérián és elég magas kilométerfutással rendelkezik. Mindenképpen előny, hogy az Opel magyarországi alkatrészellátása a legjobbak közül való, hiszen a hazánkban futó gépkocsik darabszámát tekintve a második helyen áll.

A VECTRA az Omegához hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, melynél szintén előny, hogy a nagymennyiségű külföldi import "leverte" a modell árát. Hátrányai az Omegáéhoz hasonlóak.

A SIERRA (ami egyébként szintén német autó) vásárlásánál számolnia kell azzal, hogy értékvesztése az előbbi modelleknél nagyobb lesz, így a következő gépkocsi vásárlásakor több pénzt kell majd invesztálnia a vásárlásba. Egyébként ez is egy tágas belterű autó, sőt a Vectrához hasonlóan itt is választhat a 4 illetve az 5 ajtós karosszéria változatok között.

A GOLF a legöregebb és a legkisebb a kiválasztott járművek közül, ráadásul ez az árában sem nyilvánul meg, és többnyire alapfelszereltségű modellek találhatóak a piacon. Csomagtere is kisebb és a várható javítási költségek tekintetében is előnytelenebb a versenytársakénál. Azonban a megkímélt "példányok" megbízhatóak és értéktartásuk is jobb a fentieknél.

Összefoglalva az Omega és a Vectra ajánlható leginkább, mivel ár-érték arányban jobbnak mutatkozik a többinél. Feltétlenül körültekintően érdemes eljárni a kiszemelt gépkocsi kiválasztásánál, mivel ebben a kategóriában hibázni költséges dolog! Amennyiben szükségét érzi, hogy segítsünk, kérem a regisztráció útján vegye igénybe szolgáltatásunkat.

Üdvözlettel:
Opticar

Serdülő Calibra

2002. március 21., 12:20 Módosítva: 2002.03.21 12:20

Egy ilyen autót általában nem azért vesznek, hogy sétakocsikázzanak vele.

Külföldi nagy autó lízingje

2002. március 21., 11:41 Módosítva: 2002.03.21 11:41
Üdvözletem!

Kérdezném, hogy külföldről származó 3 éves 8.000.000 Ft-os autót szeretnék megvásárolni 4.000.000 Ft kezdőrészlettel valamint 48 hónap törlesztési idővel Kft. számára.
A SUMMIT bank 2 hét hitelelbírálat után nem tudott választ adni a kérelemre (a hitelügyintézés 2 nap), most a VB Lízing Rt.-nél próbálkozom, a kérelem 1 hete fekszik náluk. (itt is 2 nap az elbírálás, bár pótlólag papírokat kértek, és sokkal udvariasabbak). Mind a két társaság szóban ígéretet adott, hogy minden rendben, megkapom a kért hitelt (amit lízingnek neveznek).
Ez normális, vagy én vagyok szerencsétlen? Miért hitegetnek a 2 napos ügyintézéssel?

Lehoczki Ferenc

Kedves Ferenc!

Alapesetben bőven belefér a 48 órába a hitelelbírálás és a hitelszerződés megkötése, de az Ön esetében azonban azt hiszem tudom, mi az oka a késlekedésnek:
Bár nem írta le, hogy milyen autót szeretne lízingeltetni, de ha a 3 éves autó 8 mFt-ba kerül, akkor az nagy valószínűséggel valamelyik prémium márkából származik. Ez Önmagában még nem baj, de a finanszírozó cégek ún. "nem szeretem" listáján általában előkelő helyet foglalnak el ezek az autók, csakúgy mint a sportkocsik, vagy luxusterepjárók.
Ennek oka nagyon egyszerű: Ha valamilyen oknál fogva az adós nem tud fizetni, akkor a finanszírozó cég a kihelyezett összeget az autó eladási árából tudja visszakapni, ez a fedezet a kölcsönre. Ha az autó a valós piaci értéke nehezen meghatározható, értékesíthetősége hosszadalmas, esetleg a származása nem követhető 100%-osan, vagy lopási veszélyeztetettsége nagyon magas, akkor a kihelyezett kölcsön megtérülése is veszélybe kerülhet. Ezeknél az autóknál általában az összes veszély fokozottan érvényes. Az ilyen kockázatot a legtöbb finanszírozó nem vállalja be, vagy nagyon-nagyon megrágja az ügyet mielőtt igent mond. A sikert azért segítheti, hogy a vételár felét befizeti. Ez általában növeli a bizalom szintjét.
Tanulságként és jó tanácsként talán annyit: Ha csökkenteni akarja a saját maga kockázatát, és egy ilyen értékű, ill. kategóriájú használt autót akar finanszíroztatni, akkor a finanszírozhatóság kérdését próbálja előre tisztázni, és csak utána vágjon bele a vásárlásba.
Ha semmiképpen nem jut dűlőre a fent említett két céggel, akkor keressen meg minket, mi megnézzük, hogy az autó finanszírozható-e, és ha igen, melyik cég vállalja az ügyet.

Üdvözlettel:
OptiCar

Suzuki vs Twingo

2002. március 19., 12:23 Módosítva: 2002.03.19 12:23

A Renault sajnos gyakran hibásodik meg és az alkatrész sem olcsó.

Merci vagy Chrysler?

2002. március 18., 13:02 Módosítva: 2009.07.25 17:22
Tisztelt Opticar!

1.6-1.7 mFt körül szeretnék használt autót venni.
A legfontosabb kritériumok az áron kívül: legyen megbízható (ne kelljen sokat szervizbe vinni), de ne legyen "tucatautó". A szóba jöhető autók közül a legtöbbet ismerem, két típus van a hirdetési újságok kínálatában, amelyek elvileg megfelelnének, de egyáltalán nem tudom, hogy meg szabad-e venni bármelyiket. Kérdésem tehát, hogy mi a véleményük a Mercedes 190-ről ('92-ig) és a Chrysler Neon-ról ('96-ig).
Ez utóbbinál mi lehet az oka, hogy nagyon olcsón kínálnak egyes autókat ('95-ös Neon, 1.2M ft-ért)? Ha bármelyiket javasolják, melyik motorral?

Köszönettel,
Marco

Kedves Marco!

Mindkét típus megvásárlása előtt célszerű a gépkocsikat szakszervizben átvizsgáltatni, mert ebben a kategóriában "mellé nyúlni" nem kifizetődő!

Mercedes 190
A leginkább ajánlható a 190D 2.0, 2.5 vagy a 190E 2.3i! Elfogadható még a 190E 1.8i, 2.0i, és a legkevésbé jó a 190 2.3E 16V bár ilyet nemigen fog találni. Gyakorlatilag a 190-es piaci kínálata elég bőséges, így akár "tucatautó"-nak is nevezhetnénk, mégis kevés az igazán szép és jó állapotú autó ebben az árkategóriában. 1989 és 1992 közötti évjáratok jöhetnek szóba (kivéve a 190 2.3E 16V sport motoros változat), melyek felszereltsége az alaptól!!- a full extráig terjed.

Chrysler Neon
Általában klímával, tempomattal rendelkező, jól felszerelt gépkocsik, gyakran automata váltóval. Strapabíró, mely valóban alacsony áron képviselteti magát a használtautó piacon. Ennek oka, hogy kis hazánkban még mindig nem túl népszerű az amerikai autó (mérföldes óra, másfajta biztonsági övek...stb), továbbá ezek alkatrész és szervizköltségei igen magasak!
Ajánlható benzinesek a 2.0 vagy a ritkábban előforduló 1.8-as. Azonos néven a Dodge is gyártja.

Bár fenti autók valamelyike jó döntés lehet, érdemes számításba venni más típusokat is, mert sok jó modell van még a piacon ebben az árkategóriában.

Üdvözlettel:
Opticar

E30-as BMW eladása

2002. március 14., 12:14 Módosítva: 2002.03.14 12:14
Tisztelt Tanácsadás!

Egy E30-as, 1992-ben gyártott (1993-ban Németországban forgalomba állított) BMW 318i Touring piaci ára érdekelne. Az autó piros, gyárilag ültetve (nem nagyon), gyári könnyűfém felnikkel. ABS, elektromos tükör, kézi tetőablak, Bavaria C gyári magnó, levehető (gyári?) vonóhorog az érdemleges extrák. 120 ezer kilométert futott. Nagyobb sérülése nem volt, két apró horpadás van a jobb oldalán. A belseje nincs lehasználva, alapvetően olyan autó benyomását kelti, amire oda volt figyelve.
Mennyi lehet ennek a piaci ára? Válaszuk azért is fontos, mert új autó vásárlása mellett gondolkodunk, melybe be szeretnénk szamíttatni ezt a BMW-t.

Segítségüket előre is köszönöm:
Jambrik Zoltan

Kedves Zoltán!

Az Ön által említett adatok alapján figyelembe véve a felszereltséget, a piaci keresettséget, a futásteljesítményt, és feltételezve az átlagos esztétikai és műszaki állapotot, a gépjármű jelenlegi piaci ára 1,55-1,65 mFt között mozog. Ha beszámításban gondolkodnak, akkor számítaniuk kell arra, hogy a kereskedő a piaci átlagár alatti áron fogja beszámítani az autót.
Kérem, hogy a fentiek olvasásánál vegye figyelembe, hogy az autót nem láttuk, és ez befolyásolhatja a leírtakat.

Üdvözlettel,
Opticar

Dízelek futásteljesítménye

2002. március 13., 12:16 Módosítva: 2002.03.13 12:16
Tisztelt Uraim!

Szeretném megkérdezni, mi a véleményük arról a jelenségről, hogy az itthon árult használt, és többnyire külföldről behozott dízel gépjárművek átlagos futásteljesítménye a hirdetésekben szereplő adatok alapján jelentős mértékben elmarad például a németországitól.
Nálunk valóban csak kb. 10-15 ezer kilométert tesz meg egy nagykategóriás dízel (pl. BMW), míg a világban máshol ennek minimum a duplája az elfogadott. A benzinesénél magasabb vételi ár, adók, biztosítás, stb. figyelembevételével mindig intenzívebb használatot tételeznek fel a dízelüzemű gépjárműveknél.
Mennyire hihető a kilométeróra állása, manipulálható-e a szervizkönyv, és ha igen, hogy lehet kideríteni?

Válaszukat előre is köszönöm
Hirschbok Csaba

Kedves Csaba!

Az észrevétel teljesen jogos és helyénvaló, hiszen a külföldről behozott autókra általánosan igaz, hogy a kilométeróra állásuk nem a valós állapotot tükrözi. A külföldön használt dízelüzemű autók jelentős hányada, főként, ha céges használatban voltak, évi 50-70 ezer kilométert futott, azonban ez az általános állapotukon nem látszik. Ezeket az általában lízingből visszavett autókat pontosan a magas futásteljesítmény miatt tudják a kereskedők kedvező áron megvásárolni.
A kilométerórát visszaállítják, majd készítenek egy külföldön beszerzett új szervizkönyvet az autóhoz, és így értékesítik a hazai piacon, mint keveset futott, külföldi, megkímélt gépjárművet. Mindezek ellenére azonban a szakértő szem képes megállapítani a valós futásteljesítményt a másodlagos árulkodó jelekből, az általános állapotból és a jármű papírjaiból.

Üdvözlettel,
Opticar

Import feltételek

2002. március 13., 11:32 Módosítva: 2002.03.13 11:32
Tisztelt Opticar,

Kérdésekkel fordulok önökhöz, igen bizonytalan és tanácstalan vagyok- tapasztalatlanságomból kifolyólag.
Jelenleg egy Fiat Punto II elégedett tulajdonosa vagyok. Az autót új állapota óta tartós bérelem. A két éves futamidő nyáron jár le, és arra gondoltam, hogy egy max. 4 éves ámde magasabb kategóriájú autót szerzek be helyette (amit szintén lehetőleg tartós bérelnék erre vállalkozóktól).
Az autóm valamivel 3 millió forint feletti új árából (mely jelenleg is ennyi) szeretnék kb. 2,2-2,3 mFt-t viszontlátni, és ezután 3-3,5 mFt-os árkategóriában gondolkozom. Felmerült bennem külföldi autó behozatala.
Kérdéseim a következők:
-mik az importálás főbb buktatói/legjellemzőbb hátrányai?
-tudna ajánlani erre specializálódott megbízható cégeket?
-a külföldi vételárat az általam választandó autóknál hozzávetőleg mennyivel kel felszorozni az itthoni megvásárlási árhoz?
-és ami legfontosabb talán: a leendő használt autót 2-4 éves, max. 30000 km-es futásidővel szeretném, és kb. 2 évig használnám, egy évben max. 30000 km-t mennék vele város/vidék fele-fele arányban.
Milyen típust javasolna ilyen célra ami ártartó, dinamikus, szinte maximálisan felszerelt és városi fogyasztása nem haladja meg a 8-9 litert? (inkább alsó közép vagy esetleg középkategória 4 vagy 5 ajtós karosszériával)
Általam leginkább a Honda Civic 16 ES áhított, de ábrándítson ki, ha tévednék ár vagy egyéb szempontok alapján.
Válaszát, tanácsait elôre is köszönöm és laikusként nagyon várom.

Üdvözlettel:
Szabó Zoltán

Kedves Zoltán!

Elnézést kérünk, ha nem voltunk elég gyorsak, de igyekszünk mindenkinek a legalaposabb segítséget nyújtani a rengeteg levél ellenére.
Nézzük sorban a válaszokat: külföldről történő behozatal esetén a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha nem látjuk az autót, és nem Mi választjuk ki a megfelelőnek ítélt gépjárművet. Általánosan elmondható, hogy tőlünk nyugatabbra is csak azok az autók vásárolhatók meg jelentősen olcsóbban amelyek vagy sokat futottak, sérültek vagy az átlagosnál rosszabb az általános állapotuk.
Kockázatot jelent az is, hogy amennyiben megrendeltünk egy autót, és előleget fizettünk ki, kiszolgáltatottak vagyunk a vámtételt illetően, hiszen az ügyintéző cég előre nem tudja pontosan megmondani, hogy mennyi vámot kell majd fizetni az adott autóra.
Természetesen vannak korrekt cégek is a piacon, akikkel érdemes az autóbehozatalt lebonyolítani. Mindenképp csak olyan cégekkel érdemes a behozatalt lebonyolítani, ahol a teljes folyamat követhető és minden költség előre látható. Általában úgy érdemes számolni, hogy a külföldi beszerzési ár 1, 6-szerese lesz a bekerülési ár mindennel együtt, természetesen a járműkategória függvényében.
A választást illetően a leírt paraméterek nem elegendőek számomra ahhoz, hogy javaslatot tegyek a típust illetően, ezért egy személyes találkozót, javasolnék amikor egy igényfelmérés keretében választ kaphat az autóvásárlással kapcsolatos összes kérdésére.

Üdvözlettel,
Opticar